Fitnes i dijeta

Savet trenera: Vitaminski suplementi u ishrani, da ili ne?

Vitaminski suplementi su verovatno najznačajniji produkt velike industrije suplemenata. Zdravstveni eksperti ih preporučuju svim populacijama, deci, sportistima, starim osobama, bolesnim osobama, pa i najopštijoj – zdravoj populaciji.

Sreda, 22.10.2014.

16:15

Autor: Luka Bogdaniæ

Default images

Podeli:

Smatra se, naime, da je hrana koju danas jedemo poprilično osiromašena potrebnim vitaminima.Ovo je apsolutno tačno, ali pre svega kada se radi o industrijskoj – obrađenoj hrani.

Potreba čovekovog tela za vitaminima je prilično jasna, ali se mogu postaviti mnoga druga pitanja u vezi sa vitaminima u ishrani.

Prvo pitanje koje se nameće je: Kolike su doze vitamina potrebne čoveku?

Odgovor na ovo pitanje je potrebno potražiti u samoj prirodi, pre nego u savetima različitih organizacija i stručnjaka čiji su interesi, čini se, mnogo više materijalne nego humanističke prirode. Integralni – prirodni oblici čovekove hrane sadrže određene doze vitamina na koje je naše telo adaptirano. Te doze su relativno male i praktično u prirodi ne postoji hrana koju bismo mogli nazvati vitaminski-koncentrovanom hranom. Štaviše, ti vitamini iz hrane (prirodni oblici vitamina) uvek dolaze „upakovani“ sa različitim nutrientima, a nikako sami kao u mnogim suplementima.

Ovde se nameće i drugo ključno pitanje: Da li je važan sam izvor vitamina?

Posmatrajući prirodnu hranu čoveka prosto je nemoguće konzumirati ogromne količine vitamina, čak i kada je u pitanju ogromna količina hrane na dnevnom nivou. Ipak, sa druge strane, kad pogledamo najprisutnije vitaminske suplemente vidimo baš suprotno. U njima se nalaze ogromne količine vitamina koji nisu prirodnog porekla, već su dobijeni sintetičkim putem u laboratoriji.

Zaključak

Problem sa veštačkim vitaminskim suplementima je sa jedne strane u njihovoj neprirodnoj formi, a sa druge u velikoj količini pojedinačnih vitamina. Iako postoje brojne studije koje ukazuju na štetne efekte uzimanja veštačkih vitamina, što važi i za većinu lekova odnosno veštačkih proizvoda, možemo izdvojiti dva glavna problema vezana za redovno konzumiranje veštačkih vitamina:

- Poremećaj sposobnosti tela da iskorišćava prirodne oblike vitamina (vitamini iz hrane) tako što velike količine veštačkih vitamina mogu u čovekovom telu blokirati aktivnost enzima koji metabolišu prirodne oblike vitamina.

- Adiktivna priroda veštačkih vitamina (istraživanja ukazuju da, slično mnogim lekovima, i veštački vitamini mogu prouzrokovati zavisnost)

Ako onda izuzmemo konzumiranje veštačkih vitamina, šta ostaje kao rešenje?

1. Konzumiranje prirodne čovekove hrane kao što su: povrće, voće, orašaste i uljane semenke, mahunarke i kvalitetna proteinska hrana životinjskog porekla, pre svega.

2. Konzumiranje prirodnih vitaminskih suplemenata u „normalnim“ – prirodnim dozama. Ovakve suplemente obično i karakteriše manja količina pojedinačnih vitamina, ali se u njima nalaze i brojni drugi nutrienti. Kod ovakvih suplemenata bi trebalo da stoji napomena o hrani koja je korišćena kao izvor za dobijanje proizvoda. Na to treba obratiti posebnu pažnju.

Luka Bogdanić, personalni trener

Foto: marin/freedigitalphotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare