Fitnes i dijeta

Pobedite lenjost: Evo kako da podstaknete sebe na vežbanje

Svi znamo koliko je teško vratiti se vežbanju posle pauze od desetak dana ili dve nedelje. Evo šta profesionalni treneri predlažu da uradite kada zaista nemate želju za vežbanjem...

Subota, 20.09.2014.

14:21

Izvor: B92

Default images

Podeli:

Angažujte porodicu i prijatelje

Ako nemate trenera, zamolite nekoga ko vam je blizak da prati vaš trening. Predložite prijateljima ili članovima porodice da beleže koliko redovno vežbate, da sami odrede koje ćete posledice snositi ako preskočite vežbanje, kao i koja nagrada će uslediti ako ostvarite planove.

Uvedite jednostavnu promenu

Samo jedan čas joge ili dva-tri dana šetnje nedeljno mogu vas podstaći da kasnije redovno vežbate. Kada shvatite da ove aktivnosti čine da se osećate odlično, imaćete više želje da od njih stvorite naviku i upražnjavate ih čak i kada niste baš najbolje motivisani.

Obujte patike

Nekada je dovoljno samo ugledati patike za trening da bismo dobili motivaciju. Zato ih držite uvek na vidnom mestu. Obujte ih i nagovorite sebe da izađete na pet minuta. Vrlo je verovatno da ćete se napolju zadržati znatno duže.

Postavite sebi konkretan zadatak

Veća je verovatnoća da ćete postići cilj ako je on konkretan. Na primer, da istrčite deset kilometara ili odradite određen broj zgibova.

Postepeno se vratite rutini

Ako ste napravili pauzu, nikako vam ne savetujemo da se odmah vratite na prethodni režim kao da pauze nije ni bilo. Ako ste ranije išli u teretanu pet puta nedeljno, prve nedelje nakon pauze najbolje bi bilo da odete dva ili tri puta. Ovo će sprečiti da se odjednom iscrpite.

Posmatrajte vežbanje kao igru

Ako vam teško pada odlazak u teretanu, bavite se onim vrstama aktivnosti koje su vam zabavne. Cilj je da, osim poboljšane cirkulacije, osetite i blagotvorno dejstvo endorfina na organizam. Iako tenis, planinarenje, ili brza duga šetnja nemaju isti efekat na rad srca, svakako je bolje nego da sedite kod kuće.

Foto: patrisyu/FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare