Fitnes i dijeta

Zanima vas joga? Saveti za efikasno vežbanje koje morate znati

Odlučili ste da probate jogu i praktično primenite njena blagotvorna dejstva u svakodnevnom životu. Dajemo vam par saveta kako biste ovu bogatu, drevnu disciplinu primenili što efikasnije.

Petak, 12.09.2014.

15:34

Autor: Martina Tripkoviæ

Default images

Podeli:

Ne zanemarujte trenutne postojeće probleme

Ukoliko naslućujete da postoji mogućnost bilo kakvog zdravstvenog problema, pre upuštanja u joga praksu ili bilo koju formu fizičkog vežbanja konsultujte vašeg lekara.

Vežbajte uz adekvatno vođstvo - pod pratnjom iskusnog učitelja

Budite slobodni da potražite uvid u stručnu kvalifikovanost instruktora i izaberite stil joge koji vam odgovara. Joga je danas bogatija sa mnoštvom stilova i svrsishovitih modifikacija. Važno je razumeti da će od vašeg ličnog pristupa i interesovanja zavisiti i odabir stila joge ili učitelja.

Instruktoru uvek možete nagovestiti šta biste želeli da postignete i pitati ga da li su vaša očekivanja u skladu sa stilom joge koju on vodi. Ukoliko nisu, zamolite ga da vas dalje uputi.

Ukoliko ne možete odmah da osetite koji stil joge vam odgovara, savetujemo vam da promenite nekoliko škola, (s tim da redovno idete na vežbanje!) i vežbate minimum mesec dana u istoj školi. U skladu sa vašim potrebama i željenim ciljevima, naći ćete školu i instruktora koji vam odgovara.

Prevazilaženje početne nelagodnosti

Ponekad početna nelagodnost može biti nesvesni otpor na pozitivnu promenu koja može da se ostvari. Ovde veoma često stupa na snagu jedan drevni zakon koji kaže: Prihvatanje mesta gde najviše osećamo otpor može biti veoma dobro za nas. Zato pružite određenom stilu joge i instruktoru šansu da probude ono najlepše u vama i unesu pozitivne promene u vaš život.

Sistematičnost i stabilnost prakse

Preveliki entuzijazam kao i želja za brzim napretkom često mogu da zanemare signale koje nam telo šalje. Nehotice može doći do blagog istegnuća nekog od mišića ili nerava. Zbog toga je važno da se previše ne naprežemo i ne poredimo sa drugima. Najbolje je da krenete sa jogom za početnike gde ćete naučiti kako da vežbe izvodite polako i umereno, u skladu sa sopstvenom fleksibilnošću.

Koncepti časova – da li odabrati veće ili manje grupe?

Probajte da osetite da li vam više prija rad u većim ili manjim grupama. Neko će biti opušteniji i produktivniji u većoj grupi upravo zato što fokus nije usmeren na njega, te će osećati veću slobodu da opušteno uči, greši, istražuje, dok će drugima više prijati manja grupa kao i veća pažnja instruktora.

Najdelotvoriniji pristup je individualni pristup 1:1 gde instruktor formira program prema vašim potrebama ili željenim ciljevima. Iako je cena ovakvog pristupa značajno viša u donosu na grupne termine, preporučuje se ukoliko vam vaše mogućnosti to dozvoljavaju. Koji god pristup da odaberete neophodno je da i sami uložite napor i interesovanje te da vežbom postepeno ovladate.

Kako bi ste istinski osetili blagotvorno dejstvo joga prakse savetujemo vam da budete strpljivi i da postepeno usvajate položaje, pomerajući sopstvene granice i uživajući duboko zadovoljstvo dok to radite.

Joga nije takmičarska disciplina i ne postoje jasno određena pravila rangiranja polaznika. Treba joj pristupiti ne samo kao fizičkom, već i kao jednom holističkom kopleksnom sistemu koji predstvalja razvoj na svim nivoima bića.

Aktivno slušanje

Veoma brz način života i nedostatak koncetracije povremeno utiču na to da često ne primetimo oko nas stvari koje su ključne i važne. Redovno vežbanje joge pomaže da se produbi pažnja i koncentracija kako bi sve ono što je nepotrebno u prioritetima odstranili a one korisne informacije usvojili i više se angažovali oko njih.

Otvorenost i unošenje novina i promena

Kada praktikant dođe do nivoa da može da vežba i sam, trebalo bi da je već usvojio osnovne zakone rada joga asana, tehnika disanja i sam ih kombinuje.

Ukoliko se položaji vremenom kada ih telo i psiha usvoje ne produbljuju, zbog tendencije tela da se na sve navikava, može doći do blage stagnacije i osećaja ne napredovanja.

Zarad razbijanja ove monotonije potrebno je unositi promene, osvežiti redovan program vežbanja zahtevnijim položajima, naprednijim tehnikama disanja kao i praktikovati duže zadržavanje u položajima. Na ovaj način, angazovaćemo zaostale grupe mišića i uticati na njihovo jačanje i istezanje, osećaćemo se snažnije i produktivnije.

Martina Tripković,
joga instruktor
u Hatha Yoga centru Novi Beograd

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare