Fitnes i dijeta

Zar ovo nije najbolji razlog da odmah krenete s vežbanjem?

Koliko je vežbanje važno za zdravlje, već je dobro poznato, ali da li vežbanje može stvarno da uspori starenje? Nova studija tvrdi da redovno vežbanje može da podmladi kožu za čak 40 godina.

Subota, 19.04.2014.

14:57

Izvor: B92

Default images

Podeli:

Zaboravite na skupu kozmetiku koja obećava podmlađivanje kože, poručuju naučnici u novom istraživanju te ističu da redovno vežbanje može biti ključ za preokretanje procesa starenja kože. Naučnici sa Univerziteta Mekmaster u Ontariju otkrili su da ljudi koji su rano u životu počeli redovno da vežbaju, u kasnijem životnom dobu imaju mnogo maldolikiju kožu, piše “The New York Times”.

Studija je započela proučavanjem miševa, a tokom tog eksperimenta naučnici su uočili kako miševima koji nemaju pristup točku u kavezu krzno ubrzo postaje tanko, retko i brzo opada. Podstaknuti tim rezultatima, proširili su studiju na proučavanje promena na ljudskoj koži usled redovne fizičke akticnosti.

U studiji je učestvovalo 29 muškaraca i žena u dobu od 20 do 84 godine. Polovina učesnika praktikovala je najmanje tri sata umerene do snažne fizičke aktivnosti nedeljno, a druga grupa nije vežbala. Nakon toga svim učesnicima uzeti su uzorci kože koji su retko izloženi oštećenjima od sunca. Naučnici su proučavali promene na ljudskoj koži te su zaključili kako redovna fizička aktivnost podmlađuje unutrašnji i spoljašnji deo kože.

“Grupe su se razlikovale samo po tome što je jedna grupa vežbala, a druga nije. Zapanjujuće je na koje načine vežbanje može da menja naše telo”, izjavio je doktor i voditelj istraživanja Mark Tarnopolski.

Izvor: tportal
Foto: ambro/freedigitalphotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare