Fitnes i dijeta

Šta je efikasnije: grupni ili individualni treninzi?

Da li je bolje imati personalnog trenera ili vežbati u grupi? Ovo je pitanje koje često može zbuniti vežbača u odabiru prave, odnosno za njega najpodobnije, vrste rekreacije. Odgovor nije jednostavan, jer i jedan i drugi način vežbanja može biti funkcionalan.

Četvrtak, 25.07.2013.

11:24

Autor: Srðan Jovoviæ

Default images

Podeli:

Sta je efikasnije: grupni ili individualni treninzi? Prednosti vezbanja u grupi su svakako dodatna motivacija, posebno kada pored sebe vidimo ostale rekreativce koji se trude i daju svoj maksimum. Sigurno da nam ovo moze biti veliki motiv. Druga dobra strana vecine grupnih treninga (aerobik, zumba, body pump) jeste ta sto svi ovi oblici rekreiranja dolaze sa zapada i predstavljaju odlican vid animacije, sto je spoj lepog i korisnog. Lose strane ovih tipova vezbanja su pre svega nestrucan pristup svakom vezbacu ponaosob i u vecini slucajeva nedostatak prostora, odnosno prevelike grupe na malom prostoru za vezbanje. Bilo kom vidu vezbanja treba da predstoji testiranje koji je osnovni pokazatelj trenutnog fizickog stanja i pripremljenosti vezbaca. U skoro svim fitnes centrima, koji imaju grupne treninge, testiranje ne postoji i verovatno vam se desilo da pored vas vezba neko dosta stariji,ili dosta mladji ili ste pak, primetili da neko mnogo lakse ili teze podnosi iste vezbe od vas. Svako vezbanje u grupi iziskuje odredjen tempo (brzinu) i intenzitet rada koje naravno prate i neke vrednosti pulsa. Logicno je da bi i same grupe trebale biti formirane prema nivoima pripremljenosti vezbaca. To naravno nije slucaj, jer je vecini mnogo bitniji kvantitet a ne kvalitet. I to je osnovni razlog zasto cesto vezbate "jedni drugima preko glava". Naravno, ima centara koji vode racuna o ovim stvarima i postoje drugi vidovi grupnih vezbanja koji ne iziskuju testiranje kao sto je na primer joga. Moja preporuka je vezbanje u manjim grupama ili jedan na jedan sa trenerom. Individualizacija u treningu je revolucija koja je odavno uzela maha kako kod nas tako i u svetu. Ako ste primetili sve je manje teretana u podrumima, bez dnevene svetlosti, klima uredjaja i gomilom razlicitih vrsta aerobika. Vecina grupnih treninga tipa animacije vas na kraju ostavi bez zeljenog rezultata i retko kad vas drzi motivacija duze od dva-tri meseca na ovakvom tipu vezbanja. Stroga kontrola trenera, pocetak saradnje testiranjem, komunikacija sa strucnim licem sta bi ste zeleli da postignete treningom su kljuc uspeha. U nadi da ce vam ovaj tekst dati neke smernice sportski pozdrav! dipl. prof-master sporta Srdjan Jovovic Fitnes klub "Apolon 08" foto: photostock/freedigitalphotos.net Da li je bolje imati personalnog trenera ili vezbati u grupi? Ovo je pitanje koje cesto moze zbuniti vezbaca u odabiru prave, odnosno za njega najpodobnije, vrste rekreacije. Odgovor nije jednostavan, jer i jedan i drugi nacin vezbanja moze biti funkcionalan. Srdjan Jovovic Da li je bolje imati personalnog trenera ili vezbati u grupi? Ovo je pitanje koje cesto moze zbuniti vezbaca u odabiru prave, odnosno za njega najpodobnije, vrste rekreacije...

Prednosti vežbanja u grupi su svakako dodatna motivacija, posebno kada pored sebe vidimo ostale rekreativce koji se trude i daju svoj maksimum. Sigurno da nam ovo može biti veliki motiv. Druga dobra strana većine grupnih treninga (aerobik, zumba, body pump) jeste ta što svi ovi oblici rekreiranja dolaze sa zapada i predstavljaju odličan vid animacije, što je spoj lepog i korisnog.

Loše strane ovih tipova vežbanja su pre svega nestručan pristup svakom vežbaču ponaosob i u većini slučajeva nedostatak prostora, odnosno prevelike grupe na malom prostoru za vežbanje.

Bilo kom vidu vežbanja treba da predstoji testiranje koji je osnovni pokazatelj trenutnog fizičkog stanja i pripremljenosti vežbača. U skoro svim fitnes centrima, koji imaju grupne treninge, testiranje ne postoji i verovatno vam se desilo da pored vas vežba neko dosta stariji,ili dosta mladji ili ste pak, primetili da neko mnogo lakse ili teže podnosi iste vežbe od vas.

Svako vežbanje u grupi iziskuje određen tempo (brzinu) i intenzitet rada koje naravno prate i neke vrednosti pulsa. Logično je da bi i same grupe trebale biti formirane prema nivoima pripremljenosti vežbača. To naravno nije slučaj, jer je većini mnogo bitniji kvantitet a ne kvalitet. I to je osnovni razlog zašto često vežbate "jedni drugima preko glava". Naravno, ima centara koji vode računa o ovim stvarima i postoje drugi vidovi grupnih vežbanja koji ne iziskuju testiranje kao što je na primer joga.

Moja preporuka je vežbanje u manjim grupama ili jedan na jedan sa trenerom. Individualizacija u treningu je revolucija koja je odavno uzela maha kako kod nas tako i u svetu. Ako ste primetili sve je manje teretana u podrumima, bez dnevene svetlosti, klima uređaja i gomilom različitih vrsta aerobika. Većina grupnih treninga tipa animacije vas na kraju ostavi bez željenog rezultata i retko kad vas drži motivacija duže od dva-tri meseca na ovakvom tipu vežbanja. Stroga kontrola trenera, početak saradnje testiranjem, komunikacija sa stručnim licem šta bi ste želeli da postignete treningom su ključ uspeha.

U nadi da će vam ovaj tekst dati neke smernice sportski pozdrav!

dipl. prof-master sporta Srđan Jovović
Fitnes klub "Apolon 08"

foto: photostock/freedigitalphotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare