- Komentari -
 1. Ananas je u britanskoj kulturi 17 veka i kasnije zaista bio simbol obilja a ne kolonizacije. Na trpezi su ga mogli priuštiti samo bogate porodice. S tim u vezi u 19. veku u Viktorijanskoj Britaniji nastaju uzgajivačnice ananasa, male građevine u kojima se uzgajao ananas koristeći toplotu 30 tona konjskog đubreta. Neke od njih i danas postoje. Što se tiče britanskih kolonija u srednjoj i južnoj Americi ne može se reći da ih nije bilo poput Jamajke, Bahama, Barbadosa, Gvajane...
  (Deks, 27. jun 2017 14:17)

  # Link komentara

 2. Decko X, Indija itekako proizvodi ananas, da li manje, da li vise od neke druge zemlje, a bila je najvaznija Eng kolonija i tako su je stavili na pehar.
  Ili da povjerujemo da je kao sto je zakljuceno u tekstu, da je to zato jer je ananas bio rijetka poslastica na trpezama?
  Na kraju krajeva, da se i provjeriti nedje. Prije ce biti da je to motiv zbog Britanskog carstva. (Kralj Beljo, 27. jun 2017 10:38)

  Niko nije ni rekao da Indija ne proizvodi ananas. Za one koje mrzi da citaju, jos jednom (ponavljanje je majka znanja): "Indija jeste veliki proizvodjac, ali, ne spada medju najvece." Samo sto nema nikakvog razloga zasto bi ananas bio simbol Indije. (A bilo koje druge bivse engleske kolonije - jos manje.) Indija ima toliko mnogo svojih vlastitih vrsta tropskog voca, da joj ne treba usvojeni ananas kao simbol. Na primer, daleko bi im vise pristajala banana (koja, doduse, potice iz Indonezije, ali se odavno gaji i na Indijskom potkontinentu i ugradjena je u lokalne kulture). Mada je florealni simbol Indije svakako lotosov cvet, nikakve banane, ananasi jos manje. Ananas je, u vreme o kom se govori, bio simbol obilja, ne samo u Britaniji, nego u celoj Evropi. S tim se znacenjem cesto javlja kao motiv u slikarstvu tog vremena (u mnogim drugim zemljama i vise nego u Engleskoj). Interesantna je tvoje primedba da se "na kraju krajeva, da i provjeriti nedje". Da, stvarno. Pa zasto nisi proverio!?
  (X=iks, 27. jun 2017 13:22)

  # Link komentara

 3. Decko X, Indija itekako proizvodi ananas, da li manje, da li vise od neke druge zemlje, a bila je najvaznija Eng kolonija i tako su je stavili na pehar.
  Ili da povjerujemo da je kao sto je zakljuceno u tekstu, da je to zato jer je ananas bio rijetka poslastica na trpezama?
  Na kraju krajeva, da se i provjeriti nedje. Prije ce biti da je to motiv zbog Britanskog carstva.
  (Kralj Beljo, 27. jun 2017 10:38)

  # Link komentara

 4. Pehar je iz vremena kada je to bilo kraljevstvo najvece na svijetu. I mnoge kolonije su proizvodile ananas, a pogotovo najveca, Indija.
  Tako da je pehar simbol tog carstva i Indije.....
  Ovo je slobodan zakljucak i sigurno je bolji od toga da je tad ananas rijetko bio na trpezama, pa zato zavrsio i na peharu. (Kralj Beljo, 26. jun 2017 21:26)

  Kralju Beljo, drzi se ti svog kraljevstva, a analiticke komentare i slobodne zakljucke prepusti malom Djokici! Ananas je poreklom iz Juzne Amerike. Indija jeste veliki proizvodjac, ali, ne spada medju najvece. Medju najvecim proizvodjacima ananasa nema nijedne bivse engleske kolionije, a na prvom mestu je - Costa Rica.
  (X=iks, 27. jun 2017 10:33)

  # Link komentara

 5. Naš tatko ima mnogo pare ananas ništa ne daje :-)
  (Dalibor, 27. jun 2017 01:36)

  # Link komentara

 6. Pehar je iz vremena kada je to bilo kraljevstvo najvece na svijetu. I mnoge kolonije su proizvodile ananas, a pogotovo najveca, Indija.
  Tako da je pehar simbol tog carstva i Indije.....
  Ovo je slobodan zakljucak i sigurno je bolji od toga da je tad ananas rijetko bio na trpezama, pa zato zavrsio i na peharu.
  (Kralj Beljo, 26. jun 2017 21:26)

  # Link komentara

 7. Ananase, pehari te krase !
  (Nicky boy, 26. jun 2017 14:09)

  # Link komentara

 8. Ja uopšte nisam provalio da na vrhu stoji ananas
  (Joker, 26. jun 2017 12:19)

  # Link komentara

 9. Ananas (svež) je i dan danas luksuz u Srbiji, retko se može naći u prodavnicama van najvećih gradova a i cena mu je visoka. U Velikoj Britaniji ananas je uobičajena roba u prodavnicama kao i hleb, ima ga uvek a i cena mu je otprilike kao za hleb (1 funta). Isti slučaj je i sa avokadom i mangom, u Srbiji retko i preskupo, na zapadu uobičajeno voće kao i banane.
  (Deks, 26. jun 2017 11:42)

  # Link komentara