22. jun 2010. | 12:51

Martina Navratilova je prava legenda Vimbldona, jedina koja je osvojila devet titula na travi All England Cluba. Osim toga, Amerikanka češkog porekla je i najstarija šampionka s obzirom da je imala 46 godina i 261 dan kada je sa Leanderom Paesom podigla trofej u konkurenciji mešovitih parova. 58 Gren slem titula, ukupno 167, osvojila je Navratilova štoje čini apsolutnom rekorderkom.

“Nisam mislila o osvajanju turnira kada sam odlučila da učestvujem na turniru.Samo sam želela da igram. Samo sam razmišljala o takmičenju i tome koliko dobro još uvekmogu da igram“, izjavila je Navratilova posle trijumfa sa Paesom.

“Ona je istinska ikona čiji osmeh obasja ceo teren ili prostoriju. Poniznost, časnost i ranjivost su njene karakteristike koje su drugi teniseri prikrivaju“, piše na zvaničnom sajtu najprestižnijeg teniskog turnira na svetu.

Martina Navratilova rođena je 18. oktobra 1956. u Pragu. Martina Šubertova promenila je prezime kada je imala šest godina, posle razvoda roditelja, a prvi trener bio joj je očuh Miroslav.

Sa 15 godina pobedila je na nacionalnom prvenstvu Čehoslovačke, a prvu titulu u profesionalnom tenisu osvojila je 1974. u Orlandu. Posle izgubljenog polufinala na US Openu 1975. Navratilova odlučuje da se više ne vrati u svoju domovinu i nekoliko godina kasnije dobija američko džavljanstvo.

Agresivnom i snažnom igrom Navratilova je bitno uticala na dalji razvoj ženskog tenisa. Ona će biti jedna od prvih levorukih igračica u sportu u kom su do tada dominirale desnoruke.Karijeru Martine Navratilove obeležilo je veliko rivalstvo na terenu i još veće prijateljstvo van njega sa Kris Evert. Odigrale su čak 80 međusobnih mečeva, a skor je 43:37 za Navratilovu. 18 puta se sastajala sa još jednom velikom protivnicom, Štefi Graf, tri puta u finalima Vimbldona. Nemica je dva puta trijumfovala, Amerikanka češkog porekla jednom.

Život Martine Navratilove pratie su brojne kontraverze. Emigrirala je iz Češke u SAD još kao tinejdžerka, osetljiva, pomalo usamljena, slomljena srca. Imala je problema sa težinom i formom, osporavali su je zbog seksualnog opredeljenja. Martina je bila druga velika zvezda sporta (pre nje Bili Džin King) koja je rekla da je homoseksualne orijentacije. Zamerali su joj i što je promenila državljanstvo.

Priredio/la: Nina Kolundžija

Postojeći komentari (7) | Pošaljite komentar   Odštampaj    Pošalji


Kris Evert bi slobodno mogli da svrstamo i u heroje ili legende Rolan Garosa i Otvorenog prvenstva SAD. U Parizu i Njujorku

Postojeći komentari (2) | Pošaljite komentar

Jedini teniser koji je sedam puta osvajao Vimbldon. Ima 14 trofeja sa Gren slem turnira. Jedan je od najboljih tenisera

Postojeći komentari (32) | Pošaljite komentar


četvrtak 29. februar 2024.

Vesti

Vimbldon na TV B92

21. jun - 4. jul
13.00 Vimbldon, prenosIgrači

  • Muškarci
  • Žene
  • Država


Intervju

Đoković za B92: "Biće još prilika za finale" Novak Đoković izgubio je u polufinalu Vimbldona od Čeha Tomaša Berdiha 6:3, 7:6, 6:3 i tako propustio možda i ... Dalje

Blog

Srbiji je donela istovremeno drugo mesto i na ATP i na WTA singl listi. Naime, kada u ponedeljak budu izašle nove liste, po prvi ... Dalje

Biografije

Filip Pečner – talenat nije dovoljan Kada mu je bilo 17 godina, Filipa Pečnera smatrali su za najvećeg talenta nemačkog tenisa još od Nikolasa Kifera. ... Dalje