Nova vest
Tenis

Nedelja, 11.11.2012.

15:11

Đoković preokretom do finala

Najbolji teniser sveta Novak Đoković plasirao se u finale Mastersa u Londonu, pošto je pobedio Huana Martina del Potra iz Argentine sa 4:6, 6:3, 6:2.

Izvor: SO

Autor: SO

Default images

To je sedmi Novakov trijumf nad Del Potrom u devet mečeva, a treći uzastopni od poraza na Olimpijskim igrama u Londonu.

Đoković će u finalu igrati sa boljim iz duela Rodžer Federer – Endi Mari, koji možete da gledate na TV B92 od 20.45h.

Prvi deo meča umnogome je podsećao na scenario sa OI – Novak je prvi imao brejk šanse, nije ih iskoristio, a onda je Del Potro osvojio prvi set i napravio brejk u ranoj fazi drugog.

Međutim, Đoković je odmah vratio brejk i to se ispostavilo presudnim – Delpov nivo igre je opao, Novak je dobio na samopouzdanju i češče je igrao ’po širini’ skraćujući uglove. To je, uz povećan broj grešaka rivala, Novaku donelo preokret i plasman u finale Mastersa.

Tekstualni prenos meča:

Đoković je najviše zahvaljujući odličnom riternu na prvi servis Del Potra već u drugom gemu stvorio dve vezane šanse za brejk. Međutim, Argentinac je tada odlično odservirao, zatim je smestio u polje munjevit forhend po paraleli, a ubrzo je i izjednačio na 1:1 u gemovima.

Novak je dobro servirao, ali je i Del Potro uzvraćao istom merom. Tokom igre vodila se bitka za diktiranje ritma i kontrolisanje poena, koju su naizmenično dobijali i jedan i drugi teniser.

Đoković je, prema očekivanjima, pokušavao što više da ’šeta’ rivala, ali i Argentinac je bio jednako uspešan uprkos nekim greškama iz forhenda.

Sledeći je do brejk šanse stigao Del Potro – u sedmom gemu Novak je promašio smeč za brejk loptu Delpa. Zatim se igrao dug poen pun dubokih loptica koji se završio tako što je Argentinac poslao forhend u mrežu. Ubrzo je Novak poveo sa 4:3.

Ono što Argentincu nije pošlo za rukom tada, jeste u narednom servis-gemu Đokovića. Pri rezultatu 4:4 ušlo se u nekoliko dugih razmena uglavnom forhendima iz kojih je Delpo izlazio kao pobednik. Došao je Argentinac do dve vezane brejk šanse i već prvu je iskoristio posle greške Novaka iz forhenda – 5:4.

Delpo je bio u naletu i naredni gem osvojio je vez izgubljenog poena – 6:4, set je završen tako što je Argentinac osvojio 12 od poslednjih 13 poena.

Kriza još nije bila prošla – u prvom gemu drugog seta Đoković je duplom greškom poklonio dve uzastopne brejk lopte rivalu. Međutim, uspeo je da se izvuče, zatim je spasao još jednu brejk loptu i ipak poveo sa 1:0.

Del Potro je do tog trenutka igrao perfektno i nivo igre malo mu je opao u narednom gemu. Đoković je zadržao pozitivan stav i kada je Argentinac dve vezane brejk šanse spasao zahvaljujući servisu i u nastavku gema iskoristio je četvrtu brejk loptu za 2:2.

Novak nikako nije uspevao da pronađe pravi ritam, i suviše je grešio, dok je Del Potro bio u naletu. Dva ’lenja’ forhenda u mrežu u trećem gemu, uz savršen bekhend Del Potra, doneli su Argentincu tri vezane brejk šanse, a realizovao je drugu za vođstvo od 2:1.

Od tog trenutka bilo je jasno da je ’momentum’ prešao na Novakovu stranu – Đoković je za nijansu podigao nivo igre, a Del Potro je počeo više da greši, naročito forhendom.

U osmom gemu Đoković je došao do dve vezane šanse za brejk i već prvu je realizovao za vođstvo 5:3. U narednom gemu Novak je bez većih problema odservirao za izjednačenje u setovima.

Već u trećem gemu odlućujućeg seta Đoković pravi brejk – dve neiznuđene greške Del Potrom iz forhenda, zatim i jedna iznuđena posle Novakovog dubokog riterna, i srpski teniser došao je do 0:40.

Već prvu brejk šansu Đoković je iskoristio lepom kratkom dijagonalom i poveo je sa 2:1.

Đoković je od tog momenta potpuno kontrolisao meč – odlično se kretao, a loptice su mu sa samopouzdanjem dobile i na dubini. U sedmom gemu posle još jedne forhend dijagonale na liniju Novak dolazi do duplog brejka viška i ubrzo završava meča – 4:6, 6:3, 6:2 za dva časa i 11 minuta igre.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

133 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu