Subota, 21.06.2014.

12:20

Rafael Nadal – favorit sa senkom

Rafael Nadal prvo je na Vimbldonu razbio iluziju o sebi kao “Kralju šljake“, upravo je na terenima Ol Ingland Klaba najavio i da će biti budući “Kralj tenisa“.

Izvor: Saša Ozmo

Rafael Nadal – favorit sa senkom IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

33 Komentari

Sortiraj po:

тениске легенде

pre 9 godina

Зашто волим Рафу? Зато што у сваком мечу даје 100% од себе и своје енергије. Ноле је велики таленат, али он није посвећен тенису 100%. Зато ће Рафа остати у историји, а Нолета ће памтити Балканци и Срби.
(бели дрес, 23. jun 2014 07:54)

Није тачно. Памтиће га љубитељи тениса по читавом свијету. Информиши се мало па види колико Новак има фанова фан Србије и Балкана. Памтиће га и остали по рекордима(АО,мастерси,2011) и ривалству са највећима. Да сутра остави рекет сјећали би га се бар колико Бекера и Едберга. Већ сад Новак је легенда колико и они. Не видим зашто умањивати његов углед само зато што није успјешнији од федерера и Надала?

robin hud

pre 9 godina

Lepo sam rekao da je u pitanju čist profit i privlačenje gledalaca.Sam tenis je trenutno čist biznis, kao i uostalom i drugi sportovi, sve što se menja ima veze samo sa profitom što je možda i normalno jer sport tako samo i može da preživi.

tenis tenis

pre 9 godina

@Gajetano Netacno Gajetano, sa usporavanjem podloge se krenula 2002 i to ne samo na Vimbldonu, vec i na ostalim turnirima! I to nema veze sa Nadalom, niti bilo kojim drugim teniserom. Celnici ITF-a su smatrali da ce duzi poeni privuci gledaoce jos vise ka ovom sportu. Poznati americki teniski analiticar je za vreme RG 2014 pisao ovoj temi i datumu donosenja odluke o usporavanju terena. Odluka je doneta 2002, a sa primenom se pocelo 2003 godine. Nadal tad nije bio nikakav faktor u tenisu, jer je bio dete. Nadal je tokom godina osvojio znacajne titule na izuzetno brzim podlogama tako da to sto pisete i nema puno smisla. Nadal je sjajan teniser i to je jedino bitno. Prilagodi se covek svakoj podlozi i osvaja trofeje.

tenis tenis

pre 9 godina

@mr Tako je kad se komentarise, a ne zna se istorija igre. Bord ATP-a je na sastanku uoci Vimbldona 2002 doneo odluku da se krene sa usporavanjem podloga u cilju produzavanja poena, da se izbegne da se sve svodi na servis. 2002 Nadal je imao 16 godina i nije ni bio profesionalac. Malo procitajte nesto, nece da boli. Podloga na AO je superbrza pa Nadal lako stize do finala..

бели дрес

pre 9 godina

Зашто волим Рафу? Зато што у сваком мечу даје 100% од себе и своје енергије. Ноле је велики таленат, али он није посвећен тенису 100%. Зато ће Рафа остати у историји, а Нолета ће памтити Балканци и Срби.

Rale

pre 9 godina

Nisam iznenadjen losim komentarima za naseg tenisera.
Samo se pitam dali su u Spanskim novinama ,slicne komentare protiv Nadala procitali.
(milorad, 21. jun 2014 16:17)

Pa Spanija nema "bratske" republike okolo!

aha

pre 9 godina

@Oskar
Netacno je ama bas sve sto si napisao.
Sljaka nije zemlja, sljaka je u osnovi izmrvljena cigla. Zemlja na Vimbldonu je tvrda, utabana, cvrsta. Nema nikakve slicnosti sa sljakom. Probaj lopticom da udaris u pesak, pa isto to uradi na utabanoj zemlji i videces razliku.
Nadalov ritern nije dovoljno dobar za Vimbldon. Loptice idu brze i teze ih je vratiti. Nema nikakvog smisla uporedjivati ritern na sljaci i na travi.
Ovo za spin je apsolutno netacno. SPIN je najubojitiji na sljaci. Na travi najmanje jer je podloga toliko brza da lopta ne moze da odskoci dovoljno visoko, kao na sljaci. Ili mislis da je slucajno sto je osvojio 9 RG, a ne 9 Vimbldona?
Na travi je vazan slajs, Nadal ima solidan slajs, ali ne pravi razliku u poenu. Slajs je inace udarac prilikom lopta odskoci izuzetno nisko, tako da je vrlo tesko uopste vratiti a kamoli napasti posle kvalitetnog slajsa. Federerov slajs npr. vazi za najbolji i to je udarac koji njemu na travi daje slicnu prednost koju Rafi daje spin na sljaci.
Nadalov servis nikada nije bio njegova prednost. On cak i na travi retko odservira as, a na travi je jak servis ogromna prednost. Ako servisom ne pravi prednost, protivnik lako napada i ima prednost u poenu. To se lepo videlo u mecu protiv Brauna u Haleu.

Mairon

pre 9 godina

(mr, 21. jun 2014 18:57)

Kakve neverovatne tvrdnje! Evidentno da se ovde (i ne samo ovde) vodi kampanja protiv Nadala sa ciljem da omalovazi i unizi bas svaki njegov uspeh.
Usporili AO i WB samo zbog Nadala? Sledeci taj sistem, ITF ce modifikovati brzinu podlege na slemovima u skladu sa trenutnim najuspesnijim igracima.
Ovo sto ste izneli je fundamentalno pogresno. Ako se podloga na WB usporavala to nije zbog Nadala vec da bi se umanjila mogucnost da samo servis volej igraci osvajaju turnir (uglavnom). Ako su se nekom igracu davali povoljni uslovi to je Federer.
I ta podloga ni danas uopste nije spora a raznovrsniji igraci imaju sansu da stignu daleko. Jednodimenzionalni igraci koji sve zele da rese do pet udaraca time gube naravno.

A ovo sto se tice plave sljake je strasna besmislica koju ste napisali. Nije se Nadal jedini zalio, nego i Djokovic i niz igraca. Ta podloga je bila nebezbedna za igranje. Jedini se Rodzer nije zalio jer mu je islo na ruku, ne mislim nista lose o njemu ali to pokazuje nesto.
Inace, on Madrid 2012. bez plave sljake verovatno ne bi osvojio.

I za kraj, podloga na AO je ove godine vidno ubrzana i videli smo Nadala u finalu koje bi najverovatnije i dobio da se ono nije desilo.

mr

pre 9 godina

@Dragan
Sta se ti tu svadjas? Sta je slagao!?
Podloga ne Vimbldonu je drasticno usporena, tek posle toga je Nadal uspeo da osvoji titulu.
Takodje je usporena i podloga na AO, pa je Nadal koji je pre usporavanja ispadao u 3 kolu, odjednom osvojio trofej 2009.
I sta tu nije tacno?
Da, usporena je zbog Nadala, to samo zaslepljeni pacenici ne vide i ne znaju.
Usporena je da bi Nadal uspeo da osvoji Vimbldon i da bi tenis postao zanimljiviji onima koji ne navijaju za Federera.
I niko se nije bunio zbog usporavanja, cak ni RF kome je to najvise odmoglo.
A sljaka na RG se ne moze ubrzati jer bi spanska princeza napravila skandal, slican onom od pre 2 godine kada je plakako, kukao i svadjao se svima jer je podloga u Madridu malo ubrzana i zamenjena plavom sljakom.
To je taj Nadal koji i dalje kuka sto se na sljaci igra "samo" 2 meseca.
Zbog njega je bilo potrebno unazaditi svaki GS, usporiti podlogu da bi on osvojio nesto a da nije sljaka.
I opet slaba vajda, osvojio je bednih 19 titula van sljake.

Baki Zemunac, Hrvojin komšija

pre 9 godina

Spanija jeste velika zemlja kulture,sporta,turizma i treba joj se diviti,Srbija je mala povrsinski,pa nismo toliko mali da se treba posipati pepelom.
(milorad, 21. jun 2014 16:17)

To je Milorade samo privid, optička varka..ustvari 80% komentara protiv Novaka i Srbije piše naš najuporniji komentator Hrvoje iz Zemuna, samo pod različitim pseudonimima! Ostalih 20% su iskompleksirani Srbi, koji samo jednom u životu da su otišli makar u Bugarsku, Rumuniju..da ne spominjem Nigeriju, Šri Lanku, Honduras...imali bi mnogo bolje mišljenje o Srbiji a i sebi!

Dragan

pre 9 godina

Gajetano@ - Po tebi i sličnim pristalicama raznih teorija zavere, podloga na W je usporavana samo zbog Nadala i momak je, jel, "iskoristio šansu" da dvaput bude šampion (!?) - šta misliš, da se vimbldonke titule oduzmu Nadalu, pošto podloge, loptice, rekete, publiku, neko tajno tenisko društvo prilagođava njemu - umesto da se ubrza RG, i to retroakttivno, da se vratimo kroz vreme, pa da i servis -volej igrači (Sampras, Edberg,Beker, Mekinro...) uzmu RG, red je! Bez obzira što "ne znaju" da igraju tenis jer na šljaci se vidi ko je majstor, a ko ne. Ajde da Nadalu oduzme i ona tri slema na betonu(2 US opena i 1 AO) pošto su i to namestili da osvoji! Ma i neki RG da mu oduzmu i daju Noletu! Tako bi "viša pravda" kojekakvih zanovetala bila zadovoljena. Inače, kao i uvek odličan tekst Saše Ozma, koji se, naravno, ne dopada ovim paćenicima što mere brzinu teniske lopte kroz vekove, pošto Ozmo nije napisao da je Nadal neznalica i da je svih 14 slemova slučajno osvojio!

Ivan NK

pre 9 godina

Mislim da u ovu pricu o kolenima jos samo vjeruju Rafa, ujka Toni i Sasa Ozmo.
Svi ostali znaju da je to bajka za malu djecu-kakva crna kolena???

milorad

pre 9 godina

Nisam iznenadjen losim komentarima za naseg tenisera.
Samo se pitam dali su u Spanskim novinama ,slicne komentare protiv Nadala procitali.
Spanija jeste velika zemlja kulture,sporta,turizma i treba joj se diviti,Srbija je mala povrsinski,pa nismo toliko mali da se treba posipati pepelom.

rafa!!!

pre 9 godina

noletovi navijaci hoce nepristrasnost? smejurija, hocete samo da citate hvalospeve o Novaku pa makar ne radio nista nego blejao na Ibici.
odlican text, skroz realan

Mairon

pre 9 godina

Brzo cemo po pocetku turnira videti koliko je (i da li uopste) Rafa spreman za travu. Prethodno sam napisao da bi zbog manje meceva i napora na sljaci, on trebao vise da se posveti ovom Vimbldonu.
Vise me brinu Rafina ledja nego kolena trenutno. To je vrlo nezgodna povreda koju je i Federer dugo vukao pretprosle godine, mislim.
Sacekajmo Rafin prvi mec i videcemo kako izgleda.

Božidar, Beograd

pre 9 godina

Teško će Nadal stići i 4. kola! Prvo opasni Klizan, pa Rosol ili Paire,pa Karlović, pa Monfils....od svakog od ovih može na travi da izgubi!

Zoki

pre 9 godina

Mozemo svi mi ovde da analiziramo do 101 i nazad,nista to ne vredi,jedino teren daje odgovor.A taj odgovor je tesko predvideti unapred,gotovo nemoguce

Oskar

pre 9 godina

@ (aha, 21. jun 2014 14:46)

Ništa u tvom komentaru nije tačno.
Trava na Wimbldonu, krajem druge sedmice je slična šljaci oko osnovne linije, jer trava se izgazi, a zemlja ima isti efekat kao na RG., ovaj što je pisao je to dobro primijetio.
Nadal je u finalu RG riternirao mnogo bolje od Djokovica i Mareja, a kad neko riternira bolje od dvojice najboljih riternera jasno je kakav je on. Servis mu nikad nije ni bio potreban, on nije server, on nije slabiji ni " sporiji " nego ranije. Prošle godine je možda igrao bolje nego ikad.
Njegov spin je na travi "najubistveniji" jer je podloga najbrža, tako da ga je skoro nemoguće vratiti.
A u Haleu je ispao više revijalno, ali i to je bolje nego da se kao Djokovic uopšte nije ni pojavio.!.
Ako opet bude sa Novakom u finalu ponovo ce biti favorit, jer on za razliku od Djokovica moze odigrati nekolika seta uzastopno istim intezitetom, a Novak može jedan pa onda dva seta ne zna gdje se nalazi, govori da ima nekih fizickih problema,...

Dylan Dog

pre 9 godina

Bez obzira šta ko misli, bez obzira na rezultate na prošlim turnirima ili od prošle godine - Rafa Nadal spada u najuži krug favorita na svakom turniru. Prosto je neverovatno kako se često, uprkos svim prognozama, čak i kada nije u najboljoj formi, "došunja" do same završnice.
Ako stigne do 2. sedmice, već je na svojoj teritoriji: manje je trave, a više zemlje.
Sa druge strane, analiza njegovih godišnjih rezultata od 2006. pa na ovamo bi dovela do vrlo zanimljivog zaključka: Rafa je osvajao turnire u vremenskom rasponu od svega nekoliko meseci. Najčešće je počinjao na US betonu, a završavao na šljaci ili travi. Kada je osvojio AO - završio je porazom na RG-u. Kada je startovao na šljaci (MC), uspevao je da drži formu do septembra. Izuzetak je 2013. ali uz nekoliko ograda. Stiče se utisak da ako bi se tempirao za WTF, ne bi osvojio ni jedan GS.
Ova godina je poprilično čudna. Osvojio je 2 manja turnira, pa onda Madrid predajom Nišikorija i RG, u finalu u kome je Novak gotovo kolabirao na terenu. Ni u jednom od dva pomenuta meča nije kontrolisao igru sve dok su protivnici bili fizički ok. i da su to ostali - vrlo verovatno bi izgubio oba meča.
Stiče se utisak da ga je jurnjava sa Novakom 2011. koštala dobrog dela 2012., a da će ga 2013. (u kojoj ga je samo splet srećnih okolnosti je spasao od totalnog fijaska) - možda koštati još skuplje.
Jedno je ipak sigurno: Tonija i Rafu niko ne sme da potcenjuje. Oni se uvek vrate. I spremni su da plate punu cenu.
Uzdravlje!

aha

pre 9 godina

Mnogo toga u ovom tekstu nije logicno.
Prvo, podloga na Vimbldonu NIKADA ne pocinje da lici na zemlju, niti ima bilo kakve slicnosti sa sljakom.
Ona zemlja, koja se pojavi ispod trave oko osnovne linije je tvrda, utabana zemlja, po kojoj loptuce odskacu ogromnom brzinom, dok je sljaka u osnovi nabacana izmrvljena cigla.
Nadalu sigurno ne moze pomoci zemlja na Vimbldonu.
Drugo, iluzorno je porediti Nadala iz 2006,2007,2008 i ovog danas. Danas je sporiji, slabiji fizicki, a na travi sve to dolazi do izrazaja. Njegov ritern nikako ne moze vise da izdrzi brze servise na travi, a servis mu nije dovoljno jak da pravi razliku. Nekada je vracao dosta toga i na travi, u poslednje 3 godine srecan je i ako vrati servis, a poeni ne traju duze od 3-4 poena. Njegov spin na travi nema efekta, dok ga niski slajsovi unistavaju.
Ispadanje u Haleu ima itekako veze, ispao je od igraca koji ga je unistio servisima i igrom ja mrezi. Nema veze sto je RG zavrsen nedugo pre toga, nije jedini koji je igrao RG.
Kvins je osvojio 2008, kada je osvojio i Vimbldon, tako da je pripremni turnir itekako pokazatelj forme.
2010 je ispao u 1/4 finala Kvinsa, ali je dobro igrao, na WB gotovo da nije imao ozbiljnog protivnika, osim Mareja u polufinalu.
Kao sto rekoh, mnogo toga ovde nije logicno, umesto da analizirate njegove igre u prethodne 2-3 godine, njegove mane na travi, i prednosti (ako ih ima), vi pricate o 2006 i 2008 godini. To je kao da na RG postavite Federera za favorita jer je igrao 5 finala.

NOLKICA

pre 9 godina

PO CEMU BI NADAL , BIO UOPSTE FAVORIT, NOLE 2011 NIJE IGRAO KAO U TRANSU NEGO KORISTIO NADALOVE SLABOSTI, SA SENKOM ILI BEZ NJE PO MENI NIJE ALI UOPSTE FAVORIT!

RF

pre 9 godina

Da, sada pisete kako je Nadal ipak favorit iako je u prethodne 2 godine ispadao od igraca van 100, i kako ispadanje u Halleu nije vazno, ali zato vec sutra ocekujem tekst u kojem ce pisati da Federer nije favorit, jer iako ima 7 titula, iako je titulu osvojio pre 2 godine, ispao je prosle godine u 2 kolu, a titula u Halleu ove godine nije vazna jer..... ko zna sta. Voleo bih jednom u analizi Vimbdlona da vidim argumetovano objasnjenje, kako Nadal koji ne moze set da uzme Dastinu Braunu, moze da se nada pobedi na Vimbdlonu protiv Djokovica ili Federera!?
Brate, pusti za koga navijas, ajmo malo nepristrasnosti u tekstovima.

zoran

pre 9 godina

Nadal - favorit sa senkom. Smeshniji anslov , do sada, nisam prochitao.
Nadal je favorit koji sija kao Sunce, blogeru koji napisa tako smeshan naslov. Shvati, ti i ostali, Nadal je uvek i na svakom turniru prvi favorit , pa ostali s eredjaju iza njega. Tako jak mentalni sklop nema niko. Po tom pitanju Novak je za njega surovi pochetnik. ne secam se mecha , kada Novak igra protiv najajachih da priv gem ne gubi. Covek, posle toliko godina tenisa, izadje na finale i trese se. Plasim se da ce oboriti neslavan rekor - broj izgubljenih finala GS. Sada je na 7 komada.

Cim, Nadal, pregura prva dva mesha; malo da oseti podlogu, kasnije postaje nezaustavljiv. Novak, bice srecan ako dodje do 1/4 finala.

Finale: Nadal - Endi

Komentator

pre 9 godina

Jedva čekam da izadje tekst o nadalu, da vidim koliko su Ozmo, ili drugi koji će već pisati, u stvari pristrasni za nadala a ne objektivni. Uporedite tekstove o nadalu i No1etu i sve će vam biti jasno. Kao da je nadal Srbin (daleko bilo!) a ne No1e! Pošto znam da ću dobiti mnogo minusa jer, bože moj, navijam za NAŠEG No1eta, zamolio bih da prvo pročitate taj tekst o ragolirantu pa tek onda lupajte + ili - šta hoćete.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (rafolirant, 21. jun 2014 00:00)

Zalosno, ali tacno.

Aljona

pre 9 godina

Konstantno ta prica o kolenima. Kolena, pa kolena….i onda osvoji GS, i par jakih trofeja u nizu. Ne kazem da mu kolena nisu slaba tacka, pogotovo na travi, ali mislim da ako ne prodje dobro nece biti zbog kolena. Jednostavno je nacet, vec 10 godina je u samom vrhu, istrosio se fizicki i psihicki. Meni je finale RG-a odlican primer koliko je pao u odnosu na proslu godinu. Nije da je igrao lose, nego je Novak bio daleko od svog maksimuma. Nije to bilo finale koje sam ocekivala. Treba da shvatimo vec jednom da je tenis individualan sport, da se teniseri, posebno oni iz top 5, top 10, mnogo trose. Navijam za Noleta naravno, samo je pitanje da li je dovoljno fokusiran.

gentleman

pre 9 godina

Nadal prvo kolo, odlican igrac i server na travi Martin Klizan, koji je Nadalu uzeo prvi set na Roland Garrosu 2013, ali nakon toga izgubio mec. Drugo kolo Rosol, trece valjda Karlovic. Ako Nadal igra kao prosle i pretprosle ispada do osmine.

Milko

pre 9 godina

Rafael Nadal je jedini mega teniser ovogodišnjeg Vimbldona.
Kao uostalo i bilo gde drugde, on je uvek prvi i jedini favorit.
Izmedju njega i ostalih nalazi se Novak Djoković.
Šanse ostalih su manje.
Normalno, ja navijam za Novaka Djokovića, verujem da postoji kakva takva šansa za revanš posle pariza.

Gajetano

pre 9 godina

Da bi se razumeli Nadalovi uspesi na ovom turniru, evo male (sentimentalne) povesti Vimbldona u Open eri:

1968-2005: VECINOM GA OSVAJAJU VRHUNSKI SERVIS-VOLEJ IGRACI (Sampras, Mekinro, Edberg, Beker), skromniji igraci sa odlicnom servom (Ivanisevic), tu i tamo vrhunski all-surface baselineri (Borg, Lejver, Konors, Agasi). Podloga je jako brza, lopta odskace nisko i servis pravi veliku razliku.

2006 na dalje: PODLOGA SE USPORAVA I NADAL KORISTI SANSU: osvaja ga 2x i jos 3x igra finale, sto je za tipicnog sljakasa bilo nezamislivo pre toga. Osvaja ga i Novak u svom pobednickom transu 2011. BBC je uporedio Federerov servis iz 2008. sa istim iz 2003. gde se lepo vidi da lopta odskace 30-ak cm vise i 10-ak mph sporije:

http://www.youtube.com/watch?v=soJ_FVnijAw

Pozdrav,

Gajetano

pre 9 godina

Da bi se razumeli Nadalovi uspesi na ovom turniru, evo male (sentimentalne) povesti Vimbldona u Open eri:

1968-2005: VECINOM GA OSVAJAJU VRHUNSKI SERVIS-VOLEJ IGRACI (Sampras, Mekinro, Edberg, Beker), skromniji igraci sa odlicnom servom (Ivanisevic), tu i tamo vrhunski all-surface baselineri (Borg, Lejver, Konors, Agasi). Podloga je jako brza, lopta odskace nisko i servis pravi veliku razliku.

2006 na dalje: PODLOGA SE USPORAVA I NADAL KORISTI SANSU: osvaja ga 2x i jos 3x igra finale, sto je za tipicnog sljakasa bilo nezamislivo pre toga. Osvaja ga i Novak u svom pobednickom transu 2011. BBC je uporedio Federerov servis iz 2008. sa istim iz 2003. gde se lepo vidi da lopta odskace 30-ak cm vise i 10-ak mph sporije:

http://www.youtube.com/watch?v=soJ_FVnijAw

Pozdrav,

Dylan Dog

pre 9 godina

Bez obzira šta ko misli, bez obzira na rezultate na prošlim turnirima ili od prošle godine - Rafa Nadal spada u najuži krug favorita na svakom turniru. Prosto je neverovatno kako se često, uprkos svim prognozama, čak i kada nije u najboljoj formi, "došunja" do same završnice.
Ako stigne do 2. sedmice, već je na svojoj teritoriji: manje je trave, a više zemlje.
Sa druge strane, analiza njegovih godišnjih rezultata od 2006. pa na ovamo bi dovela do vrlo zanimljivog zaključka: Rafa je osvajao turnire u vremenskom rasponu od svega nekoliko meseci. Najčešće je počinjao na US betonu, a završavao na šljaci ili travi. Kada je osvojio AO - završio je porazom na RG-u. Kada je startovao na šljaci (MC), uspevao je da drži formu do septembra. Izuzetak je 2013. ali uz nekoliko ograda. Stiče se utisak da ako bi se tempirao za WTF, ne bi osvojio ni jedan GS.
Ova godina je poprilično čudna. Osvojio je 2 manja turnira, pa onda Madrid predajom Nišikorija i RG, u finalu u kome je Novak gotovo kolabirao na terenu. Ni u jednom od dva pomenuta meča nije kontrolisao igru sve dok su protivnici bili fizički ok. i da su to ostali - vrlo verovatno bi izgubio oba meča.
Stiče se utisak da ga je jurnjava sa Novakom 2011. koštala dobrog dela 2012., a da će ga 2013. (u kojoj ga je samo splet srećnih okolnosti je spasao od totalnog fijaska) - možda koštati još skuplje.
Jedno je ipak sigurno: Tonija i Rafu niko ne sme da potcenjuje. Oni se uvek vrate. I spremni su da plate punu cenu.
Uzdravlje!

Mairon

pre 9 godina

(mr, 21. jun 2014 18:57)

Kakve neverovatne tvrdnje! Evidentno da se ovde (i ne samo ovde) vodi kampanja protiv Nadala sa ciljem da omalovazi i unizi bas svaki njegov uspeh.
Usporili AO i WB samo zbog Nadala? Sledeci taj sistem, ITF ce modifikovati brzinu podlege na slemovima u skladu sa trenutnim najuspesnijim igracima.
Ovo sto ste izneli je fundamentalno pogresno. Ako se podloga na WB usporavala to nije zbog Nadala vec da bi se umanjila mogucnost da samo servis volej igraci osvajaju turnir (uglavnom). Ako su se nekom igracu davali povoljni uslovi to je Federer.
I ta podloga ni danas uopste nije spora a raznovrsniji igraci imaju sansu da stignu daleko. Jednodimenzionalni igraci koji sve zele da rese do pet udaraca time gube naravno.

A ovo sto se tice plave sljake je strasna besmislica koju ste napisali. Nije se Nadal jedini zalio, nego i Djokovic i niz igraca. Ta podloga je bila nebezbedna za igranje. Jedini se Rodzer nije zalio jer mu je islo na ruku, ne mislim nista lose o njemu ali to pokazuje nesto.
Inace, on Madrid 2012. bez plave sljake verovatno ne bi osvojio.

I za kraj, podloga na AO je ove godine vidno ubrzana i videli smo Nadala u finalu koje bi najverovatnije i dobio da se ono nije desilo.

Aljona

pre 9 godina

Konstantno ta prica o kolenima. Kolena, pa kolena….i onda osvoji GS, i par jakih trofeja u nizu. Ne kazem da mu kolena nisu slaba tacka, pogotovo na travi, ali mislim da ako ne prodje dobro nece biti zbog kolena. Jednostavno je nacet, vec 10 godina je u samom vrhu, istrosio se fizicki i psihicki. Meni je finale RG-a odlican primer koliko je pao u odnosu na proslu godinu. Nije da je igrao lose, nego je Novak bio daleko od svog maksimuma. Nije to bilo finale koje sam ocekivala. Treba da shvatimo vec jednom da je tenis individualan sport, da se teniseri, posebno oni iz top 5, top 10, mnogo trose. Navijam za Noleta naravno, samo je pitanje da li je dovoljno fokusiran.

Rale

pre 9 godina

Nisam iznenadjen losim komentarima za naseg tenisera.
Samo se pitam dali su u Spanskim novinama ,slicne komentare protiv Nadala procitali.
(milorad, 21. jun 2014 16:17)

Pa Spanija nema "bratske" republike okolo!

aha

pre 9 godina

Mnogo toga u ovom tekstu nije logicno.
Prvo, podloga na Vimbldonu NIKADA ne pocinje da lici na zemlju, niti ima bilo kakve slicnosti sa sljakom.
Ona zemlja, koja se pojavi ispod trave oko osnovne linije je tvrda, utabana zemlja, po kojoj loptuce odskacu ogromnom brzinom, dok je sljaka u osnovi nabacana izmrvljena cigla.
Nadalu sigurno ne moze pomoci zemlja na Vimbldonu.
Drugo, iluzorno je porediti Nadala iz 2006,2007,2008 i ovog danas. Danas je sporiji, slabiji fizicki, a na travi sve to dolazi do izrazaja. Njegov ritern nikako ne moze vise da izdrzi brze servise na travi, a servis mu nije dovoljno jak da pravi razliku. Nekada je vracao dosta toga i na travi, u poslednje 3 godine srecan je i ako vrati servis, a poeni ne traju duze od 3-4 poena. Njegov spin na travi nema efekta, dok ga niski slajsovi unistavaju.
Ispadanje u Haleu ima itekako veze, ispao je od igraca koji ga je unistio servisima i igrom ja mrezi. Nema veze sto je RG zavrsen nedugo pre toga, nije jedini koji je igrao RG.
Kvins je osvojio 2008, kada je osvojio i Vimbldon, tako da je pripremni turnir itekako pokazatelj forme.
2010 je ispao u 1/4 finala Kvinsa, ali je dobro igrao, na WB gotovo da nije imao ozbiljnog protivnika, osim Mareja u polufinalu.
Kao sto rekoh, mnogo toga ovde nije logicno, umesto da analizirate njegove igre u prethodne 2-3 godine, njegove mane na travi, i prednosti (ako ih ima), vi pricate o 2006 i 2008 godini. To je kao da na RG postavite Federera za favorita jer je igrao 5 finala.

Dragan

pre 9 godina

Gajetano@ - Po tebi i sličnim pristalicama raznih teorija zavere, podloga na W je usporavana samo zbog Nadala i momak je, jel, "iskoristio šansu" da dvaput bude šampion (!?) - šta misliš, da se vimbldonke titule oduzmu Nadalu, pošto podloge, loptice, rekete, publiku, neko tajno tenisko društvo prilagođava njemu - umesto da se ubrza RG, i to retroakttivno, da se vratimo kroz vreme, pa da i servis -volej igrači (Sampras, Edberg,Beker, Mekinro...) uzmu RG, red je! Bez obzira što "ne znaju" da igraju tenis jer na šljaci se vidi ko je majstor, a ko ne. Ajde da Nadalu oduzme i ona tri slema na betonu(2 US opena i 1 AO) pošto su i to namestili da osvoji! Ma i neki RG da mu oduzmu i daju Noletu! Tako bi "viša pravda" kojekakvih zanovetala bila zadovoljena. Inače, kao i uvek odličan tekst Saše Ozma, koji se, naravno, ne dopada ovim paćenicima što mere brzinu teniske lopte kroz vekove, pošto Ozmo nije napisao da je Nadal neznalica i da je svih 14 slemova slučajno osvojio!

gentleman

pre 9 godina

Nadal prvo kolo, odlican igrac i server na travi Martin Klizan, koji je Nadalu uzeo prvi set na Roland Garrosu 2013, ali nakon toga izgubio mec. Drugo kolo Rosol, trece valjda Karlovic. Ako Nadal igra kao prosle i pretprosle ispada do osmine.

zoran

pre 9 godina

Nadal - favorit sa senkom. Smeshniji anslov , do sada, nisam prochitao.
Nadal je favorit koji sija kao Sunce, blogeru koji napisa tako smeshan naslov. Shvati, ti i ostali, Nadal je uvek i na svakom turniru prvi favorit , pa ostali s eredjaju iza njega. Tako jak mentalni sklop nema niko. Po tom pitanju Novak je za njega surovi pochetnik. ne secam se mecha , kada Novak igra protiv najajachih da priv gem ne gubi. Covek, posle toliko godina tenisa, izadje na finale i trese se. Plasim se da ce oboriti neslavan rekor - broj izgubljenih finala GS. Sada je na 7 komada.

Cim, Nadal, pregura prva dva mesha; malo da oseti podlogu, kasnije postaje nezaustavljiv. Novak, bice srecan ako dodje do 1/4 finala.

Finale: Nadal - Endi

rafa!!!

pre 9 godina

noletovi navijaci hoce nepristrasnost? smejurija, hocete samo da citate hvalospeve o Novaku pa makar ne radio nista nego blejao na Ibici.
odlican text, skroz realan

RF

pre 9 godina

Da, sada pisete kako je Nadal ipak favorit iako je u prethodne 2 godine ispadao od igraca van 100, i kako ispadanje u Halleu nije vazno, ali zato vec sutra ocekujem tekst u kojem ce pisati da Federer nije favorit, jer iako ima 7 titula, iako je titulu osvojio pre 2 godine, ispao je prosle godine u 2 kolu, a titula u Halleu ove godine nije vazna jer..... ko zna sta. Voleo bih jednom u analizi Vimbdlona da vidim argumetovano objasnjenje, kako Nadal koji ne moze set da uzme Dastinu Braunu, moze da se nada pobedi na Vimbdlonu protiv Djokovica ili Federera!?
Brate, pusti za koga navijas, ajmo malo nepristrasnosti u tekstovima.

mr

pre 9 godina

@Dragan
Sta se ti tu svadjas? Sta je slagao!?
Podloga ne Vimbldonu je drasticno usporena, tek posle toga je Nadal uspeo da osvoji titulu.
Takodje je usporena i podloga na AO, pa je Nadal koji je pre usporavanja ispadao u 3 kolu, odjednom osvojio trofej 2009.
I sta tu nije tacno?
Da, usporena je zbog Nadala, to samo zaslepljeni pacenici ne vide i ne znaju.
Usporena je da bi Nadal uspeo da osvoji Vimbldon i da bi tenis postao zanimljiviji onima koji ne navijaju za Federera.
I niko se nije bunio zbog usporavanja, cak ni RF kome je to najvise odmoglo.
A sljaka na RG se ne moze ubrzati jer bi spanska princeza napravila skandal, slican onom od pre 2 godine kada je plakako, kukao i svadjao se svima jer je podloga u Madridu malo ubrzana i zamenjena plavom sljakom.
To je taj Nadal koji i dalje kuka sto se na sljaci igra "samo" 2 meseca.
Zbog njega je bilo potrebno unazaditi svaki GS, usporiti podlogu da bi on osvojio nesto a da nije sljaka.
I opet slaba vajda, osvojio je bednih 19 titula van sljake.

aha

pre 9 godina

@Oskar
Netacno je ama bas sve sto si napisao.
Sljaka nije zemlja, sljaka je u osnovi izmrvljena cigla. Zemlja na Vimbldonu je tvrda, utabana, cvrsta. Nema nikakve slicnosti sa sljakom. Probaj lopticom da udaris u pesak, pa isto to uradi na utabanoj zemlji i videces razliku.
Nadalov ritern nije dovoljno dobar za Vimbldon. Loptice idu brze i teze ih je vratiti. Nema nikakvog smisla uporedjivati ritern na sljaci i na travi.
Ovo za spin je apsolutno netacno. SPIN je najubojitiji na sljaci. Na travi najmanje jer je podloga toliko brza da lopta ne moze da odskoci dovoljno visoko, kao na sljaci. Ili mislis da je slucajno sto je osvojio 9 RG, a ne 9 Vimbldona?
Na travi je vazan slajs, Nadal ima solidan slajs, ali ne pravi razliku u poenu. Slajs je inace udarac prilikom lopta odskoci izuzetno nisko, tako da je vrlo tesko uopste vratiti a kamoli napasti posle kvalitetnog slajsa. Federerov slajs npr. vazi za najbolji i to je udarac koji njemu na travi daje slicnu prednost koju Rafi daje spin na sljaci.
Nadalov servis nikada nije bio njegova prednost. On cak i na travi retko odservira as, a na travi je jak servis ogromna prednost. Ako servisom ne pravi prednost, protivnik lako napada i ima prednost u poenu. To se lepo videlo u mecu protiv Brauna u Haleu.

Milko

pre 9 godina

Rafael Nadal je jedini mega teniser ovogodišnjeg Vimbldona.
Kao uostalo i bilo gde drugde, on je uvek prvi i jedini favorit.
Izmedju njega i ostalih nalazi se Novak Djoković.
Šanse ostalih su manje.
Normalno, ja navijam za Novaka Djokovića, verujem da postoji kakva takva šansa za revanš posle pariza.

tenis tenis

pre 9 godina

@Gajetano Netacno Gajetano, sa usporavanjem podloge se krenula 2002 i to ne samo na Vimbldonu, vec i na ostalim turnirima! I to nema veze sa Nadalom, niti bilo kojim drugim teniserom. Celnici ITF-a su smatrali da ce duzi poeni privuci gledaoce jos vise ka ovom sportu. Poznati americki teniski analiticar je za vreme RG 2014 pisao ovoj temi i datumu donosenja odluke o usporavanju terena. Odluka je doneta 2002, a sa primenom se pocelo 2003 godine. Nadal tad nije bio nikakav faktor u tenisu, jer je bio dete. Nadal je tokom godina osvojio znacajne titule na izuzetno brzim podlogama tako da to sto pisete i nema puno smisla. Nadal je sjajan teniser i to je jedino bitno. Prilagodi se covek svakoj podlozi i osvaja trofeje.

Komentator

pre 9 godina

Jedva čekam da izadje tekst o nadalu, da vidim koliko su Ozmo, ili drugi koji će već pisati, u stvari pristrasni za nadala a ne objektivni. Uporedite tekstove o nadalu i No1etu i sve će vam biti jasno. Kao da je nadal Srbin (daleko bilo!) a ne No1e! Pošto znam da ću dobiti mnogo minusa jer, bože moj, navijam za NAŠEG No1eta, zamolio bih da prvo pročitate taj tekst o ragolirantu pa tek onda lupajte + ili - šta hoćete.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (rafolirant, 21. jun 2014 00:00)

Zalosno, ali tacno.

Oskar

pre 9 godina

@ (aha, 21. jun 2014 14:46)

Ništa u tvom komentaru nije tačno.
Trava na Wimbldonu, krajem druge sedmice je slična šljaci oko osnovne linije, jer trava se izgazi, a zemlja ima isti efekat kao na RG., ovaj što je pisao je to dobro primijetio.
Nadal je u finalu RG riternirao mnogo bolje od Djokovica i Mareja, a kad neko riternira bolje od dvojice najboljih riternera jasno je kakav je on. Servis mu nikad nije ni bio potreban, on nije server, on nije slabiji ni " sporiji " nego ranije. Prošle godine je možda igrao bolje nego ikad.
Njegov spin je na travi "najubistveniji" jer je podloga najbrža, tako da ga je skoro nemoguće vratiti.
A u Haleu je ispao više revijalno, ali i to je bolje nego da se kao Djokovic uopšte nije ni pojavio.!.
Ako opet bude sa Novakom u finalu ponovo ce biti favorit, jer on za razliku od Djokovica moze odigrati nekolika seta uzastopno istim intezitetom, a Novak može jedan pa onda dva seta ne zna gdje se nalazi, govori da ima nekih fizickih problema,...

Baki Zemunac, Hrvojin komšija

pre 9 godina

Spanija jeste velika zemlja kulture,sporta,turizma i treba joj se diviti,Srbija je mala povrsinski,pa nismo toliko mali da se treba posipati pepelom.
(milorad, 21. jun 2014 16:17)

To je Milorade samo privid, optička varka..ustvari 80% komentara protiv Novaka i Srbije piše naš najuporniji komentator Hrvoje iz Zemuna, samo pod različitim pseudonimima! Ostalih 20% su iskompleksirani Srbi, koji samo jednom u životu da su otišli makar u Bugarsku, Rumuniju..da ne spominjem Nigeriju, Šri Lanku, Honduras...imali bi mnogo bolje mišljenje o Srbiji a i sebi!

Ivan NK

pre 9 godina

Mislim da u ovu pricu o kolenima jos samo vjeruju Rafa, ujka Toni i Sasa Ozmo.
Svi ostali znaju da je to bajka za malu djecu-kakva crna kolena???

Zoki

pre 9 godina

Mozemo svi mi ovde da analiziramo do 101 i nazad,nista to ne vredi,jedino teren daje odgovor.A taj odgovor je tesko predvideti unapred,gotovo nemoguce

Božidar, Beograd

pre 9 godina

Teško će Nadal stići i 4. kola! Prvo opasni Klizan, pa Rosol ili Paire,pa Karlović, pa Monfils....od svakog od ovih može na travi da izgubi!

бели дрес

pre 9 godina

Зашто волим Рафу? Зато што у сваком мечу даје 100% од себе и своје енергије. Ноле је велики таленат, али он није посвећен тенису 100%. Зато ће Рафа остати у историји, а Нолета ће памтити Балканци и Срби.

Mairon

pre 9 godina

Brzo cemo po pocetku turnira videti koliko je (i da li uopste) Rafa spreman za travu. Prethodno sam napisao da bi zbog manje meceva i napora na sljaci, on trebao vise da se posveti ovom Vimbldonu.
Vise me brinu Rafina ledja nego kolena trenutno. To je vrlo nezgodna povreda koju je i Federer dugo vukao pretprosle godine, mislim.
Sacekajmo Rafin prvi mec i videcemo kako izgleda.

milorad

pre 9 godina

Nisam iznenadjen losim komentarima za naseg tenisera.
Samo se pitam dali su u Spanskim novinama ,slicne komentare protiv Nadala procitali.
Spanija jeste velika zemlja kulture,sporta,turizma i treba joj se diviti,Srbija je mala povrsinski,pa nismo toliko mali da se treba posipati pepelom.

tenis tenis

pre 9 godina

@mr Tako je kad se komentarise, a ne zna se istorija igre. Bord ATP-a je na sastanku uoci Vimbldona 2002 doneo odluku da se krene sa usporavanjem podloga u cilju produzavanja poena, da se izbegne da se sve svodi na servis. 2002 Nadal je imao 16 godina i nije ni bio profesionalac. Malo procitajte nesto, nece da boli. Podloga na AO je superbrza pa Nadal lako stize do finala..

NOLKICA

pre 9 godina

PO CEMU BI NADAL , BIO UOPSTE FAVORIT, NOLE 2011 NIJE IGRAO KAO U TRANSU NEGO KORISTIO NADALOVE SLABOSTI, SA SENKOM ILI BEZ NJE PO MENI NIJE ALI UOPSTE FAVORIT!

тениске легенде

pre 9 godina

Зашто волим Рафу? Зато што у сваком мечу даје 100% од себе и своје енергије. Ноле је велики таленат, али он није посвећен тенису 100%. Зато ће Рафа остати у историји, а Нолета ће памтити Балканци и Срби.
(бели дрес, 23. jun 2014 07:54)

Није тачно. Памтиће га љубитељи тениса по читавом свијету. Информиши се мало па види колико Новак има фанова фан Србије и Балкана. Памтиће га и остали по рекордима(АО,мастерси,2011) и ривалству са највећима. Да сутра остави рекет сјећали би га се бар колико Бекера и Едберга. Већ сад Новак је легенда колико и они. Не видим зашто умањивати његов углед само зато што није успјешнији од федерера и Надала?

robin hud

pre 9 godina

Lepo sam rekao da je u pitanju čist profit i privlačenje gledalaca.Sam tenis je trenutno čist biznis, kao i uostalom i drugi sportovi, sve što se menja ima veze samo sa profitom što je možda i normalno jer sport tako samo i može da preživi.

zoran

pre 9 godina

Nadal - favorit sa senkom. Smeshniji anslov , do sada, nisam prochitao.
Nadal je favorit koji sija kao Sunce, blogeru koji napisa tako smeshan naslov. Shvati, ti i ostali, Nadal je uvek i na svakom turniru prvi favorit , pa ostali s eredjaju iza njega. Tako jak mentalni sklop nema niko. Po tom pitanju Novak je za njega surovi pochetnik. ne secam se mecha , kada Novak igra protiv najajachih da priv gem ne gubi. Covek, posle toliko godina tenisa, izadje na finale i trese se. Plasim se da ce oboriti neslavan rekor - broj izgubljenih finala GS. Sada je na 7 komada.

Cim, Nadal, pregura prva dva mesha; malo da oseti podlogu, kasnije postaje nezaustavljiv. Novak, bice srecan ako dodje do 1/4 finala.

Finale: Nadal - Endi

mr

pre 9 godina

@Dragan
Sta se ti tu svadjas? Sta je slagao!?
Podloga ne Vimbldonu je drasticno usporena, tek posle toga je Nadal uspeo da osvoji titulu.
Takodje je usporena i podloga na AO, pa je Nadal koji je pre usporavanja ispadao u 3 kolu, odjednom osvojio trofej 2009.
I sta tu nije tacno?
Da, usporena je zbog Nadala, to samo zaslepljeni pacenici ne vide i ne znaju.
Usporena je da bi Nadal uspeo da osvoji Vimbldon i da bi tenis postao zanimljiviji onima koji ne navijaju za Federera.
I niko se nije bunio zbog usporavanja, cak ni RF kome je to najvise odmoglo.
A sljaka na RG se ne moze ubrzati jer bi spanska princeza napravila skandal, slican onom od pre 2 godine kada je plakako, kukao i svadjao se svima jer je podloga u Madridu malo ubrzana i zamenjena plavom sljakom.
To je taj Nadal koji i dalje kuka sto se na sljaci igra "samo" 2 meseca.
Zbog njega je bilo potrebno unazaditi svaki GS, usporiti podlogu da bi on osvojio nesto a da nije sljaka.
I opet slaba vajda, osvojio je bednih 19 titula van sljake.

Ivan NK

pre 9 godina

Mislim da u ovu pricu o kolenima jos samo vjeruju Rafa, ujka Toni i Sasa Ozmo.
Svi ostali znaju da je to bajka za malu djecu-kakva crna kolena???

Komentator

pre 9 godina

Jedva čekam da izadje tekst o nadalu, da vidim koliko su Ozmo, ili drugi koji će već pisati, u stvari pristrasni za nadala a ne objektivni. Uporedite tekstove o nadalu i No1etu i sve će vam biti jasno. Kao da je nadal Srbin (daleko bilo!) a ne No1e! Pošto znam da ću dobiti mnogo minusa jer, bože moj, navijam za NAŠEG No1eta, zamolio bih da prvo pročitate taj tekst o ragolirantu pa tek onda lupajte + ili - šta hoćete.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (rafolirant, 21. jun 2014 00:00)

Zalosno, ali tacno.

Milko

pre 9 godina

Rafael Nadal je jedini mega teniser ovogodišnjeg Vimbldona.
Kao uostalo i bilo gde drugde, on je uvek prvi i jedini favorit.
Izmedju njega i ostalih nalazi se Novak Djoković.
Šanse ostalih su manje.
Normalno, ja navijam za Novaka Djokovića, verujem da postoji kakva takva šansa za revanš posle pariza.

RF

pre 9 godina

Da, sada pisete kako je Nadal ipak favorit iako je u prethodne 2 godine ispadao od igraca van 100, i kako ispadanje u Halleu nije vazno, ali zato vec sutra ocekujem tekst u kojem ce pisati da Federer nije favorit, jer iako ima 7 titula, iako je titulu osvojio pre 2 godine, ispao je prosle godine u 2 kolu, a titula u Halleu ove godine nije vazna jer..... ko zna sta. Voleo bih jednom u analizi Vimbdlona da vidim argumetovano objasnjenje, kako Nadal koji ne moze set da uzme Dastinu Braunu, moze da se nada pobedi na Vimbdlonu protiv Djokovica ili Federera!?
Brate, pusti za koga navijas, ajmo malo nepristrasnosti u tekstovima.

NOLKICA

pre 9 godina

PO CEMU BI NADAL , BIO UOPSTE FAVORIT, NOLE 2011 NIJE IGRAO KAO U TRANSU NEGO KORISTIO NADALOVE SLABOSTI, SA SENKOM ILI BEZ NJE PO MENI NIJE ALI UOPSTE FAVORIT!

Oskar

pre 9 godina

@ (aha, 21. jun 2014 14:46)

Ništa u tvom komentaru nije tačno.
Trava na Wimbldonu, krajem druge sedmice je slična šljaci oko osnovne linije, jer trava se izgazi, a zemlja ima isti efekat kao na RG., ovaj što je pisao je to dobro primijetio.
Nadal je u finalu RG riternirao mnogo bolje od Djokovica i Mareja, a kad neko riternira bolje od dvojice najboljih riternera jasno je kakav je on. Servis mu nikad nije ni bio potreban, on nije server, on nije slabiji ni " sporiji " nego ranije. Prošle godine je možda igrao bolje nego ikad.
Njegov spin je na travi "najubistveniji" jer je podloga najbrža, tako da ga je skoro nemoguće vratiti.
A u Haleu je ispao više revijalno, ali i to je bolje nego da se kao Djokovic uopšte nije ni pojavio.!.
Ako opet bude sa Novakom u finalu ponovo ce biti favorit, jer on za razliku od Djokovica moze odigrati nekolika seta uzastopno istim intezitetom, a Novak može jedan pa onda dva seta ne zna gdje se nalazi, govori da ima nekih fizickih problema,...

Aljona

pre 9 godina

Konstantno ta prica o kolenima. Kolena, pa kolena….i onda osvoji GS, i par jakih trofeja u nizu. Ne kazem da mu kolena nisu slaba tacka, pogotovo na travi, ali mislim da ako ne prodje dobro nece biti zbog kolena. Jednostavno je nacet, vec 10 godina je u samom vrhu, istrosio se fizicki i psihicki. Meni je finale RG-a odlican primer koliko je pao u odnosu na proslu godinu. Nije da je igrao lose, nego je Novak bio daleko od svog maksimuma. Nije to bilo finale koje sam ocekivala. Treba da shvatimo vec jednom da je tenis individualan sport, da se teniseri, posebno oni iz top 5, top 10, mnogo trose. Navijam za Noleta naravno, samo je pitanje da li je dovoljno fokusiran.

aha

pre 9 godina

Mnogo toga u ovom tekstu nije logicno.
Prvo, podloga na Vimbldonu NIKADA ne pocinje da lici na zemlju, niti ima bilo kakve slicnosti sa sljakom.
Ona zemlja, koja se pojavi ispod trave oko osnovne linije je tvrda, utabana zemlja, po kojoj loptuce odskacu ogromnom brzinom, dok je sljaka u osnovi nabacana izmrvljena cigla.
Nadalu sigurno ne moze pomoci zemlja na Vimbldonu.
Drugo, iluzorno je porediti Nadala iz 2006,2007,2008 i ovog danas. Danas je sporiji, slabiji fizicki, a na travi sve to dolazi do izrazaja. Njegov ritern nikako ne moze vise da izdrzi brze servise na travi, a servis mu nije dovoljno jak da pravi razliku. Nekada je vracao dosta toga i na travi, u poslednje 3 godine srecan je i ako vrati servis, a poeni ne traju duze od 3-4 poena. Njegov spin na travi nema efekta, dok ga niski slajsovi unistavaju.
Ispadanje u Haleu ima itekako veze, ispao je od igraca koji ga je unistio servisima i igrom ja mrezi. Nema veze sto je RG zavrsen nedugo pre toga, nije jedini koji je igrao RG.
Kvins je osvojio 2008, kada je osvojio i Vimbldon, tako da je pripremni turnir itekako pokazatelj forme.
2010 je ispao u 1/4 finala Kvinsa, ali je dobro igrao, na WB gotovo da nije imao ozbiljnog protivnika, osim Mareja u polufinalu.
Kao sto rekoh, mnogo toga ovde nije logicno, umesto da analizirate njegove igre u prethodne 2-3 godine, njegove mane na travi, i prednosti (ako ih ima), vi pricate o 2006 i 2008 godini. To je kao da na RG postavite Federera za favorita jer je igrao 5 finala.

rafa!!!

pre 9 godina

noletovi navijaci hoce nepristrasnost? smejurija, hocete samo da citate hvalospeve o Novaku pa makar ne radio nista nego blejao na Ibici.
odlican text, skroz realan

milorad

pre 9 godina

Nisam iznenadjen losim komentarima za naseg tenisera.
Samo se pitam dali su u Spanskim novinama ,slicne komentare protiv Nadala procitali.
Spanija jeste velika zemlja kulture,sporta,turizma i treba joj se diviti,Srbija je mala povrsinski,pa nismo toliko mali da se treba posipati pepelom.

Dragan

pre 9 godina

Gajetano@ - Po tebi i sličnim pristalicama raznih teorija zavere, podloga na W je usporavana samo zbog Nadala i momak je, jel, "iskoristio šansu" da dvaput bude šampion (!?) - šta misliš, da se vimbldonke titule oduzmu Nadalu, pošto podloge, loptice, rekete, publiku, neko tajno tenisko društvo prilagođava njemu - umesto da se ubrza RG, i to retroakttivno, da se vratimo kroz vreme, pa da i servis -volej igrači (Sampras, Edberg,Beker, Mekinro...) uzmu RG, red je! Bez obzira što "ne znaju" da igraju tenis jer na šljaci se vidi ko je majstor, a ko ne. Ajde da Nadalu oduzme i ona tri slema na betonu(2 US opena i 1 AO) pošto su i to namestili da osvoji! Ma i neki RG da mu oduzmu i daju Noletu! Tako bi "viša pravda" kojekakvih zanovetala bila zadovoljena. Inače, kao i uvek odličan tekst Saše Ozma, koji se, naravno, ne dopada ovim paćenicima što mere brzinu teniske lopte kroz vekove, pošto Ozmo nije napisao da je Nadal neznalica i da je svih 14 slemova slučajno osvojio!

Rale

pre 9 godina

Nisam iznenadjen losim komentarima za naseg tenisera.
Samo se pitam dali su u Spanskim novinama ,slicne komentare protiv Nadala procitali.
(milorad, 21. jun 2014 16:17)

Pa Spanija nema "bratske" republike okolo!

Božidar, Beograd

pre 9 godina

Teško će Nadal stići i 4. kola! Prvo opasni Klizan, pa Rosol ili Paire,pa Karlović, pa Monfils....od svakog od ovih može na travi da izgubi!

Gajetano

pre 9 godina

Da bi se razumeli Nadalovi uspesi na ovom turniru, evo male (sentimentalne) povesti Vimbldona u Open eri:

1968-2005: VECINOM GA OSVAJAJU VRHUNSKI SERVIS-VOLEJ IGRACI (Sampras, Mekinro, Edberg, Beker), skromniji igraci sa odlicnom servom (Ivanisevic), tu i tamo vrhunski all-surface baselineri (Borg, Lejver, Konors, Agasi). Podloga je jako brza, lopta odskace nisko i servis pravi veliku razliku.

2006 na dalje: PODLOGA SE USPORAVA I NADAL KORISTI SANSU: osvaja ga 2x i jos 3x igra finale, sto je za tipicnog sljakasa bilo nezamislivo pre toga. Osvaja ga i Novak u svom pobednickom transu 2011. BBC je uporedio Federerov servis iz 2008. sa istim iz 2003. gde se lepo vidi da lopta odskace 30-ak cm vise i 10-ak mph sporije:

http://www.youtube.com/watch?v=soJ_FVnijAw

Pozdrav,

Baki Zemunac, Hrvojin komšija

pre 9 godina

Spanija jeste velika zemlja kulture,sporta,turizma i treba joj se diviti,Srbija je mala povrsinski,pa nismo toliko mali da se treba posipati pepelom.
(milorad, 21. jun 2014 16:17)

To je Milorade samo privid, optička varka..ustvari 80% komentara protiv Novaka i Srbije piše naš najuporniji komentator Hrvoje iz Zemuna, samo pod različitim pseudonimima! Ostalih 20% su iskompleksirani Srbi, koji samo jednom u životu da su otišli makar u Bugarsku, Rumuniju..da ne spominjem Nigeriju, Šri Lanku, Honduras...imali bi mnogo bolje mišljenje o Srbiji a i sebi!

бели дрес

pre 9 godina

Зашто волим Рафу? Зато што у сваком мечу даје 100% од себе и своје енергије. Ноле је велики таленат, али он није посвећен тенису 100%. Зато ће Рафа остати у историји, а Нолета ће памтити Балканци и Срби.

gentleman

pre 9 godina

Nadal prvo kolo, odlican igrac i server na travi Martin Klizan, koji je Nadalu uzeo prvi set na Roland Garrosu 2013, ali nakon toga izgubio mec. Drugo kolo Rosol, trece valjda Karlovic. Ako Nadal igra kao prosle i pretprosle ispada do osmine.

Dylan Dog

pre 9 godina

Bez obzira šta ko misli, bez obzira na rezultate na prošlim turnirima ili od prošle godine - Rafa Nadal spada u najuži krug favorita na svakom turniru. Prosto je neverovatno kako se često, uprkos svim prognozama, čak i kada nije u najboljoj formi, "došunja" do same završnice.
Ako stigne do 2. sedmice, već je na svojoj teritoriji: manje je trave, a više zemlje.
Sa druge strane, analiza njegovih godišnjih rezultata od 2006. pa na ovamo bi dovela do vrlo zanimljivog zaključka: Rafa je osvajao turnire u vremenskom rasponu od svega nekoliko meseci. Najčešće je počinjao na US betonu, a završavao na šljaci ili travi. Kada je osvojio AO - završio je porazom na RG-u. Kada je startovao na šljaci (MC), uspevao je da drži formu do septembra. Izuzetak je 2013. ali uz nekoliko ograda. Stiče se utisak da ako bi se tempirao za WTF, ne bi osvojio ni jedan GS.
Ova godina je poprilično čudna. Osvojio je 2 manja turnira, pa onda Madrid predajom Nišikorija i RG, u finalu u kome je Novak gotovo kolabirao na terenu. Ni u jednom od dva pomenuta meča nije kontrolisao igru sve dok su protivnici bili fizički ok. i da su to ostali - vrlo verovatno bi izgubio oba meča.
Stiče se utisak da ga je jurnjava sa Novakom 2011. koštala dobrog dela 2012., a da će ga 2013. (u kojoj ga je samo splet srećnih okolnosti je spasao od totalnog fijaska) - možda koštati još skuplje.
Jedno je ipak sigurno: Tonija i Rafu niko ne sme da potcenjuje. Oni se uvek vrate. I spremni su da plate punu cenu.
Uzdravlje!

Mairon

pre 9 godina

(mr, 21. jun 2014 18:57)

Kakve neverovatne tvrdnje! Evidentno da se ovde (i ne samo ovde) vodi kampanja protiv Nadala sa ciljem da omalovazi i unizi bas svaki njegov uspeh.
Usporili AO i WB samo zbog Nadala? Sledeci taj sistem, ITF ce modifikovati brzinu podlege na slemovima u skladu sa trenutnim najuspesnijim igracima.
Ovo sto ste izneli je fundamentalno pogresno. Ako se podloga na WB usporavala to nije zbog Nadala vec da bi se umanjila mogucnost da samo servis volej igraci osvajaju turnir (uglavnom). Ako su se nekom igracu davali povoljni uslovi to je Federer.
I ta podloga ni danas uopste nije spora a raznovrsniji igraci imaju sansu da stignu daleko. Jednodimenzionalni igraci koji sve zele da rese do pet udaraca time gube naravno.

A ovo sto se tice plave sljake je strasna besmislica koju ste napisali. Nije se Nadal jedini zalio, nego i Djokovic i niz igraca. Ta podloga je bila nebezbedna za igranje. Jedini se Rodzer nije zalio jer mu je islo na ruku, ne mislim nista lose o njemu ali to pokazuje nesto.
Inace, on Madrid 2012. bez plave sljake verovatno ne bi osvojio.

I za kraj, podloga na AO je ove godine vidno ubrzana i videli smo Nadala u finalu koje bi najverovatnije i dobio da se ono nije desilo.

aha

pre 9 godina

@Oskar
Netacno je ama bas sve sto si napisao.
Sljaka nije zemlja, sljaka je u osnovi izmrvljena cigla. Zemlja na Vimbldonu je tvrda, utabana, cvrsta. Nema nikakve slicnosti sa sljakom. Probaj lopticom da udaris u pesak, pa isto to uradi na utabanoj zemlji i videces razliku.
Nadalov ritern nije dovoljno dobar za Vimbldon. Loptice idu brze i teze ih je vratiti. Nema nikakvog smisla uporedjivati ritern na sljaci i na travi.
Ovo za spin je apsolutno netacno. SPIN je najubojitiji na sljaci. Na travi najmanje jer je podloga toliko brza da lopta ne moze da odskoci dovoljno visoko, kao na sljaci. Ili mislis da je slucajno sto je osvojio 9 RG, a ne 9 Vimbldona?
Na travi je vazan slajs, Nadal ima solidan slajs, ali ne pravi razliku u poenu. Slajs je inace udarac prilikom lopta odskoci izuzetno nisko, tako da je vrlo tesko uopste vratiti a kamoli napasti posle kvalitetnog slajsa. Federerov slajs npr. vazi za najbolji i to je udarac koji njemu na travi daje slicnu prednost koju Rafi daje spin na sljaci.
Nadalov servis nikada nije bio njegova prednost. On cak i na travi retko odservira as, a na travi je jak servis ogromna prednost. Ako servisom ne pravi prednost, protivnik lako napada i ima prednost u poenu. To se lepo videlo u mecu protiv Brauna u Haleu.

Mairon

pre 9 godina

Brzo cemo po pocetku turnira videti koliko je (i da li uopste) Rafa spreman za travu. Prethodno sam napisao da bi zbog manje meceva i napora na sljaci, on trebao vise da se posveti ovom Vimbldonu.
Vise me brinu Rafina ledja nego kolena trenutno. To je vrlo nezgodna povreda koju je i Federer dugo vukao pretprosle godine, mislim.
Sacekajmo Rafin prvi mec i videcemo kako izgleda.

tenis tenis

pre 9 godina

@Gajetano Netacno Gajetano, sa usporavanjem podloge se krenula 2002 i to ne samo na Vimbldonu, vec i na ostalim turnirima! I to nema veze sa Nadalom, niti bilo kojim drugim teniserom. Celnici ITF-a su smatrali da ce duzi poeni privuci gledaoce jos vise ka ovom sportu. Poznati americki teniski analiticar je za vreme RG 2014 pisao ovoj temi i datumu donosenja odluke o usporavanju terena. Odluka je doneta 2002, a sa primenom se pocelo 2003 godine. Nadal tad nije bio nikakav faktor u tenisu, jer je bio dete. Nadal je tokom godina osvojio znacajne titule na izuzetno brzim podlogama tako da to sto pisete i nema puno smisla. Nadal je sjajan teniser i to je jedino bitno. Prilagodi se covek svakoj podlozi i osvaja trofeje.

robin hud

pre 9 godina

Lepo sam rekao da je u pitanju čist profit i privlačenje gledalaca.Sam tenis je trenutno čist biznis, kao i uostalom i drugi sportovi, sve što se menja ima veze samo sa profitom što je možda i normalno jer sport tako samo i može da preživi.

тениске легенде

pre 9 godina

Зашто волим Рафу? Зато што у сваком мечу даје 100% од себе и своје енергије. Ноле је велики таленат, али он није посвећен тенису 100%. Зато ће Рафа остати у историји, а Нолета ће памтити Балканци и Срби.
(бели дрес, 23. jun 2014 07:54)

Није тачно. Памтиће га љубитељи тениса по читавом свијету. Информиши се мало па види колико Новак има фанова фан Србије и Балкана. Памтиће га и остали по рекордима(АО,мастерси,2011) и ривалству са највећима. Да сутра остави рекет сјећали би га се бар колико Бекера и Едберга. Већ сад Новак је легенда колико и они. Не видим зашто умањивати његов углед само зато што није успјешнији од федерера и Надала?

Zoki

pre 9 godina

Mozemo svi mi ovde da analiziramo do 101 i nazad,nista to ne vredi,jedino teren daje odgovor.A taj odgovor je tesko predvideti unapred,gotovo nemoguce

tenis tenis

pre 9 godina

@mr Tako je kad se komentarise, a ne zna se istorija igre. Bord ATP-a je na sastanku uoci Vimbldona 2002 doneo odluku da se krene sa usporavanjem podloga u cilju produzavanja poena, da se izbegne da se sve svodi na servis. 2002 Nadal je imao 16 godina i nije ni bio profesionalac. Malo procitajte nesto, nece da boli. Podloga na AO je superbrza pa Nadal lako stize do finala..