Ponedeljak, 28.01.2013.

17:45

Lendl: Novak igra kao pravi broj 1

Trener Endija Marija Ivan Lendl rekao je da je Novak Đoković u finalu Australijan Opena igrao baš kako prvi reket sveta treba da igra.

Izvor: JT

Lendl: Novak igra kao pravi broj 1 IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

71 Komentari

Sortiraj po:

Bojan

pre 11 godina

(Dingo, 29. januar 2013 07:03)
ako nisi gledao mec pa iznosis ovakve zakljucke oprosteno ti je.

opste je poznato da u ovakvim mecevima neiznudjene greske i nisu toliko neiznudjene, uvek su produkt toga sto agresivniji teniser (u ovom slucaju Nole) pokusava da skrati poentira protiv defanzivnije orijentisanog tenisera (Mari), buduci da je Mari odlican defanzivac, Nole mora mnogo vise da rizikuje kako bi poentirao ili bar izgradio priliku za poen.
Stoga 61 neiznudjena greska nije proizvod Noletove lose koncentracije (jer njemu koncentracija ni najmanje nije padala), vec je posledica odlicnog odbrambenog stila Marija. Razlika u pristupu igri moze da stvori pogresan utisak na osnovu statistike da se jedan igrac sve pita ali promasuje.
Slicnu stvar imas recimo u mecevima Federera i Nadala. Uvek je prica ista, Federer napada i napada i vrlo cesto dosta gresi. Recimo finale pre 4 godine, covek je imao 71 viner i 64 greske, a Nadal 50:41. Tj Federer preko 20 vinera vise, ali i 20 gresaka, medjutim kao sto rekoh, retko koja je od tih 64 neisforsirana.
Tako da realno, kroz ceo mec, nije Nole igra nista losije nego protiv Ferera, samo je protivnik bio zahtevniji.

Bojan

pre 11 godina

(IronMan, 29. januar 2013 10:33)
da, apsolutno mi nije jasno sto je uopste navodio poene, Federer je usao u peti set sa marijem, znaci bio egal a imao je 15ak poena manje.

ali je u pravu da je nekoliko poena odlucilo mec. Konkretno gem u kom je Mari bio u naletu i nije iskoristio 3 uzastopne brejk lopte, taj-brejk drugog seta, kao i gem u kom je Nole prvi put napravio brejk. Prvi je oznacio popustanje marijeve inicijative, drugi noletovo preuzimanje, treci definitivan Marijev pad
Bez obzira na to sto je Nole imao brejk prilike u prvom setu, Mari je diktirao tempo i ni na jednu brejk priliku Nole nije imao realnih sansi da oduzme servis, dok je Mari u svakom gemu vise pritiskao Noletovu servu, nije stigao do brejk lopte, ali je pretio. Do ulaska u taj-brejk Mari je osvojio vise poena na servis Noleta nego obrnuto, taj tempo se nastavio i u taj-brejku i Mari ga je lagano uzeo
drugi je zapoceo inicijativom marija, covek je imao momentum iz prvog seta, ali nije iskoristio brejk sanse (mada mu realno ni nole nije ostavio mnogo prostora za to) i kada je nole sacuvao servis Mari ga vise nijednom nije ugrozio. Ne racunajuci taj prvi gem Nole je bio opasniji po Marijev servis i zato je napravio dva mini-brejka i priveo mec kraju.

Kole

pre 11 godina

Vilander, Beker, Lendl... ko je sledeći na listi za otstrel B92-komentatora? Neću reći "teniskih" jer sumnjam da bi se iko ko voli i poznaje TENIS izražavao na takav način o teniskim legendama. Kao u onoj basni "Ne šiči na sveca"!:-)
‚‚‚‚‚
"Ovu osobu "Lendl" treba samo ignorisati... Da li Lendl ovako zaista misli ili je to samo zato što ga Marej plaća i što daje izjave britanskim medijima...O boze nikakvog li komentara....Ako se sećate Lendla kao igrača, on je bio upravo takav - uporan, smarajuć, predvidljiv. I nikad nije osvojio Vimbldon ;)...Imali su neke neraščišćene račune od ranije, a Lendl uvek koristi priliku...Kiselo grozdje!!! Kako bi Lendl mogao drukcije da komentarise kada njegov teniser izgubi... Ma budalaština... Kakav je licemer Lendl, pa to je strašno!...Koliko je Lendl nerealan u ovoj izjavi da je mala razlika 13 poena...Lendl je uvek prepun izgovora..." :-))))))

Dingo

pre 11 godina

Novak je imao preko 50 neiznuđenih gresaka, mislim u jednom trenutku i
duplo vise od Marija (Murija, Mareja...)! I opet ga je dobio! 0 cemu prica Lendl?!
Novak sa "losom" igrom (govorim o velikom broju gresaka) u prva dva seta,
opet bio egal i bolji! Tako da necemo da govorimo koliko vise je ko imao poena jer Novak mu je"poklonio" mnogo vise poena nego ovaj njemu. To pokazuje kakva igracina i mentalna snaga je Novak, a samim tim i klasa iznad "Murija".

sasa

pre 11 godina

Lendl je uvek prepun izgovora...
Uvek je "ne dva poena" izgubio Andy, a nikako da objasni zasto je Andi od zadnjih gotovo 20 turnira, osvojio 1,,,
Ako se ne racuna OI, jer to nije oficijalni turnir ATP, Andijeva statistika je ocajna... U sustini, Andi je osvojio manje turnira sa Lendlom, nego bez...
I njegova pobedonosta statistika sa Lendlom je oko 5%...
Tolike se sanse u zadnjih 13 meseci, da ce Andi bilo sta da osvoji...
A tek da pogleda brojeva zadnjeg finala, gde je andy bukvalno u svakom segmentu slabiji, slabija serva, i prva i druga, manje winnera, ni jedna osvoojen break poen, 4 puta manje izlazaka na mrezu...
Lendl prica price, i zivi od onog "Tornado uspeha" u NY...
U svakoj drugoj prici, Andi ne pobedjuje...

IronMan

pre 11 godina

Kaže Lendl da je Novak imao "samo" 13 poena više?! Moram samo da podsetim dotičnog, da je na ovom istom turniru, par dana ranije, Tsonga protiv Federera, osvojio više poena, čak i gemova, a izgubio je meč! Tenis se igra na 3 osvojena seta, a ne na poene... i trebalo je da bude 3:0 za Novaka, realno!

neko iz mase

pre 11 godina

NIKAD Marej nece biti NUMERO UNO, al da je dobar , dobar je.....
Prevelik je pritisak na njemu i to on nemoze da izgura. Zamislite mec u kome on igra za preuzimanje prvog mesta, to bi za njega bio slom zivaca...

mikin

pre 11 godina

"rekao je Lendl, „Upravo zbog toga ne želim da pričam o strategijama i slabostima, i nikada to neću raditi. Dva ili tri poena su odlučila. Gledao sam ko je koliko poena osvojio i Novak je imao 13 više od Endija, to nije ništa“."
--------------------------------------------------
Ma kako "nije nista"!? Generalno si u pravu, ali ono sto precutkujes je glavna stvar: OSVOJIO JE TIH 13 poena kada je najvise bilo POTREBNO!

Dingo

pre 11 godina

Novak je imao preko 50 neiznuđenih grešaka, mislim u jednom trenutku i duplo više od Marija (Murija, Mareja...)! I opet ga je dobio! O čemu priča Lendl?! Novak sa "lošom" igrom (govorim o velikom broju grešaka) u prva dva seta, opet bio egal i bolji! Tako da nećemo da govorimo koliko više je ko imao poena jer Novak mu je "poklonio" mnogo više poena nego ovaj njemu. To pokazuje kakva igračina i mentalna snaga je Novak, a samim tim i klasa iznad "Murija".

Goran

pre 11 godina

Ne vidi se da Marejeva igra ide uzlaznom linijom. Nakon sto je dobio US open i olimpijske igre, izgubio je finale Sangaja, a na zavrsnom mastersu nije prosao takmicenje u grupama. Na Australijan openu je izgubio od Novaka ubedljivije nego prosle godine. Zapravo, cini se da je Novak na Olimpijadi i posle nje imao kratku krizu zbog ocevih zdravstvenih problema i cim je to prevazidjeno, Novak je ponovo na istom nivou gde je bio od pocetka preprosle godine, a to znaci skoro nepobediv i ubedljivo najbolji. Marej nema vremena da ceka, on je sada u najboljim teniskim godinama, ako sada nesto ne postigne, nece nikada. Plasim se da nece nikada. Novak ce uvek biti bolji od njega, zato sto je bio daleko bolji i prethodnih 5 godina, bice bolji i narednih 5. Lendl od Mareja ne moze da napravi sampiona, jer nije problem u Marejevoj glavi. Marej ne gubi zato sto misli da je losiji od Novaka, on gubi zato sto jeste losiji.

Yuri Boyka

pre 11 godina

Samo cu reci ovo. Koliko je Lendl nerealan u ovoj izjavi da je mala razlika 13 poena ja cu mu odgovoriti da pogleda koja je razlika onda u gemovima. Odgovor je SEDAM sto znaci da tih 13 poena i nije bas tako malo kako on kaze. To je i vise nego od jednog citavog seta.

NikolaBL

pre 11 godina

I ja mislim da Lendl govori korektno . On kaze da Nole igra , bas kao sto i dolikuje najboljem na planeti. I za Mareja je u pravu . Tacno , jako je napredovao . Tacno je i to da se danas igra , bezmalo savrsen tenis, i da nijanse odlucuju ...ali ima nesto kod Noleta zbog cega ce on jos dugo biti najbolji..Rekao bih to ovako...SRCE JE NAJACI MISIC.
PS
Snimak ovog , i sijaset drugih meceva ,koje je Novak odigrao , ja bih pustao nasim fudbalerima i rukometasima pred svaku utakmicu .
Mozda izvade srce iz peta.

Mirko

pre 11 godina

Ima tu nečega sa čime se slažem i dosta toga sa čime se ne slažem.
Ne znam da li gospodin Lendl zna za onu srpsku izreku: Za jedno oko - konj ćorav? Da zna, ne bi se upinjao ovoliko da objasni te stvari.

Gledao sam dva puta, u reprizi, ovaj meč, od toga dva puta i kraj meča, pa sam imao priliku da natenane i hladne glave analiziram meč.
Iako je u live prenosu da je situacija u prvom setu bila dramatično u korist Mareja, što je i pokazivala poražavajuća Novakova statistika, na kraju meča ta ista statistika je bila uveliko na strani Novaka. To znači da je Nole u startu igrao loše i da je dozvolio Mareju da se razigra. Da nije igrao loše i sa puno grešaka, mislim da bi Marej teško dobio taj set.
Oni isto tako mogu da žale za svojim prilikama iako su ih imali.
Ipak, Novak jeste upravo to - veliki teniser i aktuelni br.1, a to se ne postaje bez razloga. Iza njega stoji puno ovakvih mečeva, gde je gubio i u ključnim trenucima preokretao meč u svoju korist. Ko može da kaže da to nije jasan pokazatelj da on nije slučajno tu gde jeste?
Može Marej da ima jak servis i dobar retern, može Federer da igra tehnički savršeno i elegantno, itd, ali svi oni zakažu kod Noleta, koji pokazuje da može da se vrati i podigne iz pepela, i pobedi.
Ako to nije dovoljno za prvo mesto, šta je onda potrebno?

City Girl

pre 11 godina

Neko je ovde rekao da mu je zao Murray-ja jer od njega pokusavaju da naprave ono sto nije i ja se potpuno slazem. Britanski mediji ga dizu u nebesa, predvidjaju da ce biti broj 1 i osvojiti jos slemova, njegov trener pokusava da pronadje pozitivne stvari u jucerasnjem porazu (sto je donekle ok), on jadan prica ono sto su mu rekli da prica. Jeste dobar teniser, ali nikada od njega nece biti veliki sampion. Mozda slucajno osvoji jos neki slem kao sto je osvojio u Njujorku prosle godine, ali da ce vladati tenisom kao Federer, Nadal, Djokovic i ostali, tesko.

nišlija

pre 11 godina

I pored tih 5 brejk lopti u prvom setu meni Novak nije baš ličio na sebe,ko zna šta bi bilo i da je dobio prvi set ? taj period igre je malo bio problematičan,mada je ipak izgubio taj set u taj breku,tako da je stvarno drugi set bio presudan i naravno Noletova glava.Lendlov komentar je očekivan
bar za mene.A kada je krenuo sa svojim prepoznatljivim razarujučim udarcima
onda je sve bilo jasno.Fascinantno čišćenje terena,naročito u 4.setu.
p.s A jel zna neko gde mu je devojka ?? a i onaj Amanović.Učinilo mi se da sam video Pipu !!! prvo dupe Vimbldona i Usa opena.

gledalac tenisa

pre 11 godina

zašto je mari osvojio us open?novak je bio kod kamerona prije par mjeseci,primio je nagradu od princa,svi marijevi mu čestitaju AO''''malo čudno?kraljica slavi 60 god vlasti,mari uzima zlato,moje mišljenj je da je nole prošle godine sve častio,rafu sa RG,fekija sa W,i marija sa US,a sad on uzima na naplatu...živi bili pa vidjeli,na polovini meča je bilo kao da mu kaže pogledom,jednom sam te pustio breee....sad si moj

jeca

pre 11 godina

Realno, Novak je igrao malo losije od svog nivo pvih sat , sat-ipo,i ostatak meca nije bio na najvisem nivou.ALII SA TAKVOM IGROM NIJE IZGUBIO NI JEDAN GEM KAD JE SERVIRAO, a izgubio je jedan set,to je meni fascinantno!I to protiv igraca koji ima odlican ritern,po nekima i bolji od Novaka, i po mnogima bolji servis od Novaka(ja ne mislim tako).Na pocetku meca kod Noleta je nervoza bila gotovo opipljiva,ali kad je uspio da se opusti stvari su dosle na svoje mesto.Protiv Endija nista lose, meni je cak drag momak,odlican teniser ali ipak je Nole klasa za njega.

Necinho

pre 11 godina

@Jaki
Miljan Amanovic je dobio dete i zato ga privremeno nema,menja ga kolega,
a sve se radi po njegovim instrukcijama.
@Prle
tih 0:30 u par gemova 4.seta je posledica Novakovog inteligentnog taktiziranja. Posto nije dozvolio niti jedan brejk za 3 sata igre,siguran u sebe,odlucio je da dodatno "razvlaci" Mareja sa drop-sotovima i promenama ritma,sto je za rezultat imalo jos brze fizicko trosenje protivnika bez vecih posledica po Noleta.U svakom slucaju fenomenalna odluka koja moze puno da mu pomogne u njihovim daljim susretima jer je igrao dosta nepredvidljivije nego inace,tj. odstupio je od sablona u prva 3 seta. Takvu raznovrsnost Marej nema,tako da je malo i zacinio svoj trijumf...

Aleksandar

pre 11 godina

Imali su neke neraščišćene račune od ranije, a Lendl uvek koristi priliku.
Miloslav Mečir je bio izuzetan teniser, imao je nesreću da veoma rano završi karijeru.
Ko ga je gledao zna o čemu pričam.
(xyz, 28. januar 2013 20:46)

Za njega sam prvi put čuo sad tokom finala. Onaj mrtvak od komentatora sa Eurosporta me je primorao da prebacim ton na mrskog nam Vilandera. Nakon onog ludačkog poena kada je Novak odigrao jedan udarac sa zemlje, Vilander je rekao "There was one very flexible guy, Miloslav Mečir, but I think that Novak is the most flexible player ever".

djordjevic

pre 11 godina

13 poena razlike mogu da budu oko 3 gema (ako se svaki dobija sa nulom), a mogu i oko 6 kao se sve dobija "na razliku". Znaci moze i ceo set da bude. Malo li je?

Bojan

pre 11 godina

Lendl je stvarno fino i odmereno odgovorio. Covek je od Marija napravio igracinu trenutno drugog igraca sveta.
Izgleda da se u Srbiji ocekuje da covek kaze "Nole ga je razbio, Mari nikada nece dostici taj nivo", ali ako bi neka osoba to izjavila, cemu onda dalje takmicenje. Puno stvari se desava u glavu i ako ne verujes da imas sansi pre meca, u toku meca posle prvog tezeg poena koji izgubis ces se predati
(fortissimo, 28. januar 2013 21:31)
Endi je imao brejk lopte u drugom setu. Nole je imao brejk lopte u prvom setu, ali ni na jednoj brejk lopti nije imao nimalo sansi da zaista napravi brejk. Pred taj brejk je Mari imao vise osvojenih poena na Noletov servis nego Mari na Noletov, a taj-brejk je bio nastavak tog istog ritma. Iskreno Mari je ostavio bolji utisak u tom prvom setu od Noleta, bolje je zapoceo i drugi, ali kada nije iskoristio svoje sanse videlo se da Marijeva inicijativa popusta i kada je izgubio drugi set bilo je ocigledno da ce Nole dobiti.
prica o 2-3 lopte jeste realna, da je Mari napravio brejk na startu drugog seta i da je dobio onaj reli u 3. setu u gemu u kom je Nole napravio brejk, prica bi bila drugacija. To sto je Nole osvojio 13 poena vise, nista ne znaci, Federer je imao 20 poena manje od Marija pred peti set i da je napravio brejk u prvom gemu petog seta prelomio bi mec u svoju korist i dobio sa 10ak poena manje.
Ali te 2-3 lopte jesu razlika izmedju sampiona i onog drugog. Nole sada ima killer instinct i prosto oseti kada moze da slomi protivnika.

Dr

pre 11 godina

Kakav je licemer Lendl, pa to je strašno! Dzaba što se ulažu silni milioni u Mareja, dzaba što je i iz Britanije i iz Škotske, shvati Lendl da je Novak šamion, a to bi trebalo i ostali koga bole Novakove pobede da shvate!

Gorjana Radulovic

pre 11 godina

Kiselo grozdje!!! "Igrao je bas kao sto bi trebalo da igra najbolji teniser sveta". Pa zar on nije najbolji?
Kako bi Lendl mogao drukcije da komentarise kada njegov teniser izgubi. Deo odgovornosti snosi i on licno.
Cak i da je Novak izgubio drugi set, opet bi na kraju slavio. Takav je nas Nole, neponovljiv. A Murrey nece noada dostici njegov nivo igre. (gorjana)

sasa jokic

pre 11 godina

Ne moze se reci da; "Da je endi naoravio brejk pocetkom drugog seta, ko zna sta bi bilo", a pre toga ne postaviti pitanje; A stabi bilomda je Nole u prvom setu iskoristio jednu od pet brejk sansi? Jer to je bilo pre?
Umsvakom slucaju, nije se desilo ni jedno, ni drugo, Nole je pobedio jer je igrao bolje, i jer je bolji igrac.
Slazem se sa Lendlom u vezi pobeda protiv slabijih igraca, ali to umeri ove cetvorice vise se ne desava.
Marej ima tu nesrecu da je vrsnjak sa Noletom, i najverovatnije ce do kraja karijere biti u njegovoj senci. On je igracki pretekao Nadala i Rodzera, ali Noleta nije, niti ce.
On ima nekoliko segmenata igre boljih od Noleta, ali na primer njegov bolji servis je neutralisan Noletovim citanjem istog i riternsima.
Ono sto nikada nece dostici, ne zelim da omalovazavam, je Novakova inteligencija, i Novakova mentalna snaga da igra najbolje kada je najteze, tu je kljucna razlika. Naravno ja ne ocekujem od Marijevog trenera da tako nesto kaze, ali je to cinjenica koju niko ne moze poreci.
Obojica ce tehnicki napredovati, ali mentalno su dostigli svoje limite, a razlika je ocigledna.
Dovoljno je slusati pres konferencije ostalih tenisera, koje cesto podsecaju na fudbalske, dok je kod Noleta to vise diskusija
Rodzer je imao srece da igra u eri prosecnih tenisera, i zato je gotovo nemoguce dostici njegov broj slamova, ali pobedjivati toliko puta Nadala, Rodzera i Marija, i dve godine za redom biti broj jedan u takvoj konkurenciji, to moze samo Nole!

Red

pre 11 godina

Ma budalaština. ....
Novak je bio bolji u prvom setu. Imao je čini mi se 5 brejk lopti. .... izgubio ga.
Murray je bio bolji u drugom ali kao i Novak u prvom. . gubi.
Sve ostalo .... ama baš sve nije dovodilo u pitanje pobednika.
Mislim. .. kada god da je problem ja nekako to osetim ali ovaj put sam pio kafu. .....
dakle. . Murray treba još puno da radi ali mi se čini nekako kasno jer on više nema 20 god. Kada će da osvoji nešto pored ovakvog Novaka.
Vi?

tuzlak

pre 11 godina

Novak jos nije dostigao zenit, ali sa ovakvom igrom i mentalnom ravnotezom (daleko najbistrije glave kad treba) vladace jos makar pet sezona...i treba, zasluzeno!

David Pantovic

pre 11 godina

Ti si Novace jedina svetla tacka ove nase napacene drzave. Hvala ti za sve sto si ucinio za Srbiju I Srpski narod. Najbolji si ambasador nase drzave u svetu!!! Svaka ti cast. Veliki Ivan Lendl zna sta je sve potrebno biti i ostati broj 1. Svaka cast!!!

fortissimo

pre 11 godina

Ne bih se slozio bas u svemu. Endi nije imao ni jednu brejk lopru a jedini set je dobio u taj brejku. Nije pomenuo 5 brejk lopti koje je Novak imao u prvom setu i nije iskoristio? I onda tvrdi da se ovakvi mecevi cesto dobijaju na 2, 3 lopte? A Novak je imao 13 poena vise dobijenih u mecu? To nisu 2, 3 lopte. Mozda ce Endi opet biti u slicnoj prilici, mozda i dobije neko finale GS turnira, ali mi se cini da ce Novak biti cesce u tim prilikama od Endija.

m

pre 11 godina

Presudila je Novakova taktika (veca agresivnost i zelja da se vise rizikuje i izlazi na mrezu nego obicno) i samopouzdanje koje je dobio odbranom svog servisa pocetkom drugog seta / dobijanje taj breka u drugom setu. Mislim da su u pravu komentatori koji tvrde da su mec odlucile nijanse bez obzira na to sto je Novak dominirao u trecem i cetvrtom setu i sasvim zasluzeno dobio finale. Bez obzira na trenutnu euforiju kod Novakovih navijaca (ukljucujuci sebe) video sam kod Novaka odredjeni strah od Mareja ili neuobicajeno veliku nervozu u prvom setu koju nisam vidjao pre njihovog finala US opena i mislim da je veoma vazno sto je dobio AO zbog samopouzdanja ali i psiholoskog momenta izmedju njega i Mareja u velikim mecevima - sad je psiholoska prednost na strani Novaka ali ne treba niko da se zavarava da su mu pobede u buducim finalima GS protiv Mareja zagarantovane, naprotiv mislim da cemo videti jos dosta neizvesnih finala izmedju ove dvojce u sledecih par godina.

Vojvodjanin

pre 11 godina

Ne vidim razloga zasto neki komentari napadaju Lendla?! Covek je rekao sve korektno i odmereno, dajuci velike komplimente Novaku i priznajuci da je on istinski broj 1 i da Endi ima da saceka svoju sansu (ako je dobije i iskoristi?). Na kraju krajeva zasto da omalozava Endija koji je vec jednom pobedio Novaka u GS finalu (jel' tako?). U potpunosti se slazem sa komentarom Branka S. koji je odlicno sabrao sve pozitivne stvari i dogodjanja u vezi Novekove pobede van teren (na terenu je dokazao ko je gazda!). Slazem se i sa svim Lendlovim recima (kako ne bih, kad je on jedan of najvecih u tenisu - uprkos njegove stanizacije pod pritiskom McEnroe-a na medije u to vreme!).

Jedino mislim da 13 poena vise osvojenih od strane Noleta zaista nije mnogo, ali je bilo DOVOLJNO za pobedu - sto je jedino vazno! Uostalom Novak je igrao sa ravnim igracem sebi tako da se nije ni ocekivao da osvoji dupli broj poena od protivnika. (Ali i desava se retko da pobednik osvaja manje gemova i poena od gubitnika, jer je raspored poena unutar gemova vazniji od sveukupnog broja). A poenta nije samo, u ubroju poena, jer ucinak Noleta protiv Endija bio znatno ubedljiviji u kreativnosti, zelji za pobedom nego sto to broj osvojenih poena izrazava!

Zilet kazete?

pre 11 godina

O boze nikakvog li komentara. 13 poena je puno u finalu GS, pa nije svaki poen isti pobogu. 13 poena na servis protivnika i na vlastiti servis su nebo i zemlja. Novak je mentalno i fizicki i svakako rasturio Endija. Ko ne razume tenis neka slusa Mekinroa. Bez dlake i objektivno.

Branko S.

pre 11 godina

Cudim se da se debata lomi kad bi i ako bi!Nisam primetio da je to izjavio Lendl!Gilbertova izjava realnije odslikava(objasnio sam to u prethodnom komentaru).Bez ikakve insinuacije uz postovanje svih komentara, cinjenica je da je Novak ispustio pobedu u prvom setu 4 brejk lopte,,Endi ispusto pobedu u drugom setu,2 brejk lopte.Treci set je odlucen Novakovim pritiskom na forhend Marija,sto je iznudilo dosta njegovih gresaka,jednu kljucnu za prvi brejk i vodjstvo.Cetvrti set je bila egzikucija jer je Mari izgubio i samopouzdanje i snagu,zbog izvanredne igre Novaka.Snaga Novakove igre je u tome sto njegov ritern je najbolji na svetu,sto iz izgubljene situacije gotovo uvek odigra najbolje,sto niko od danasnjih tenisera ne moze sa sigurnoscu da ga procita, koju je taktiku i udarac je pripremio,sto je raznovrstan,sto je....ma jednostavno NAJBOLJI!
Navratilova je lepo primetila,da bi Mari pobedio Novaka mora da drzi nivo na svim aspektima teniske igre,a on je u mecu sa Novakom imao samo dva zadovoljavajuca - procenat ubacaja prvog servisa i manji broj iznudjenih gresaka.Nedovoljno da se Novak pobedi,sto se ispostavilo,da ne spominjemo mentalni sklop.Novak se moze naljutiti ali to na njega ne ostavlja traga,na Mareja da.Novak ce se pomiriti da i protivnik moze odigrati sjajno i aplaudirati za poneki poen,ali niko neigra za svaki poen bez obzira na rezultat tog trenutka,a to je prednost koju Novak ima i zato je SAMPION!Mozak,sinovce snaga klade valja!!!

Dorćolac

pre 11 godina

Ako ste stavljali nove gume na auto, uputstvo glasi: pažljiva vožnja prvih 500 km. klizavo je dok se glatka površina guma ne izrapavi. Ne mislim da je slično uputstvo stajalo na Novakovim patikama.

oxydant

pre 11 godina

AO je pokazao ono što smo naslućivali još pre njegovog početka.Kao prvo,
to je činjenica da su Đoković i Mari igrači koji su trenutno znatno iznad
ostalih,a drugo : njih dvojica če u narednom periodu nastaviti da domi-
niraju,obzirom da Federer polako ali sigurno postaje neravnopravan u odnosu na ovu dvojicu, kako se to lepo videlo u petom setu njegovog meča sa Marijem.A dilema pre finalnog meča, da li je Mari ravnopravan ili čak bolji (trenutno) od Đokovića,pokazala se nepostojećom! Novak Đoković je je na više nego ubedljiv način dokazao da je lanjski poraz od Marija na USO primarno izazvan vanrednim vremenskim prilikama,a da je između njih dvojice ista razlika u korist Đokovića.Ne toliko u fizičkoj snazi i tehnici,nego u mentalnoj .

xyz

pre 11 godina

Imali su neke neraščišćene račune od ranije, a Lendl uvek koristi priliku.
Miloslav Mečir je bio izuzetan teniser, imao je nesreću da veoma rano završi karijeru.
Ko ga je gledao zna o čemu pričam.

phreak

pre 11 godina

E ta šablonski smarajuća i uporna igra može TENISERU Mareju da donese neki rezultat, jer ovi IGRAČI ne vole sa njim...
(Posmatrač, 28. januar 2013 18:47)

Potpuno se slažem. Ako se sećate Lendla kao igrača, on je bio upravo takav - uporan, smarajuć, predvidljiv. I nikad nije osvojio Vimbldon ;)

prle

pre 11 godina

Da rasčistimo, veliki sam Noletova navijač. Ipak, nije sve išlo glatko kao što nam se sad čini. Da bi bilo jasnije zašto mislim tako, odgovorite na sledeće pitanje:
U koliko Noletovih servis gemova u četvrtom setu je Murray imao 0:30?

Vojislav YVR_BGD

pre 11 godina

Lendl (koga sam imao prilike da gledam) je iskren kad kaze da je nas Novak igrao kako treba da igra broj jedan.
Sve ostalo ne stoji.
On hrabri Endija, i kaze da ce napredovati....
Problem je u tome sto je Endi "pusher", dosadni, neiventivni zid koji samo vraca loptice. Ovde u Kanadi kad se za nekoga kaze da je "pusher" u tenisu to i nije neki kompliment, naprotiv. I Endi ce uvek to i ostati. Mozda popravi trcanje, slice bekhend, mozda ojacha i servis malo, ali nikada, nikada nece biti na nivou teniske imagincaije i inventivnosti jednoga Novaka Djokovica. Nikad. O tome su mnogi vec pisali.

Jaki

pre 11 godina

Svi pominju o:40 u drugom gemu drugog seta. jer je to bila jedina šansa Mareja u ovom meču da "možda" nešto uradi. Pa i sam Novak je to pomenuo na konferenciji za štampu kao jedini trenutak slabosti. Pa kad imate samo jednu šansu onda je stalno pominjete zar ne i zaboravljate koliko je imao protivnik.
Nego da li grešim ali nisam video Amanovića u loži. Zna li neko da mi odgovori zašto?

wilson

pre 11 godina

mozda marej osvoji jos 10 grand slam titula ali ono sto je sigurno to je da NIKADA nece biti broj 1...jer ne moze neko ko ne zna da hoda po sljaci, a kamoli da igra na njoj, da zasedne na mesto najboljeg tenisera na planeti

veliki strumf

pre 11 godina

Pisao sam vec mnogo, pa samo i ovo da dodam: Jeste Nole bio bolji tokom celog prvog seta, jeste bio bolji tokom celog meca, iako je uzasno puno gresio (cak 61 neiznudjena greska za 3.30h), ali uvek u velikim i neizvesnim teniskim mecevima prevagu odnesu par poena ili par trenutaka. U ovom mecu to su bili ono pero koje je Mareju upalo u oko (napisao sam da je to pero bio Sv. Sava) i najduzi poen u mecu (36 udaraca) koji je dobio Nole na pocetku gema kada je napravio prvi brejk. Jos tokom poena sam viknuo drustvu da je to odlucujuci poen. Posle njega je dosao do 0-40 ocas posla i iskoristio trecu brejk loptu. Marej je tu bio prelomljen, ostalo je za takvog igraca kao sto je Nole bila samo stvar realizacije.

despot

pre 11 godina

Sta bi tek rekao da mu je miljenik morao da igra kao Nole 2012. sa dva uzastopna meca duza od pet sati.
Novak je jedini i neponovljivi.

Goran

pre 11 godina

gospodine Lendl,
bio si sjajan teniser ali ovakve price ti ne prilice.. pricas upravo ono sto bi drugi zeleli da cuju iako znas da nije tako..
Ovo je vrh Endijevih mogucnosti... ne moze on vise i ne zato sto ga nesto sputava vec jednostavno sto to nije karakteran igrac. Njega to i ne interesuje. Dostigao je vrh i tu ce ostati neko vreme. I to je to.
Nole ce ga pocistiti sa naredni turnira a jedva cekam US open da ga i tamo preslisa za peh koji mu se desio prosle godine.
malo je igraca na ovom svetu koji bi sebe zrtvovali i ugrozili sopstveno zdravlje kao sto je to urado Nadal .. Rafa je dao 101% svojih mogucnosti i morao je tako jer stil njegove igre je takav kakav jeste, los da losiji ne moze biti ali on nije promenio stil vec je dao celog sebe i nastradao. Da li vam se mozda cini da bi i Marej sebe tako zrtvovao ?? nikada.. Marej ima snagu, uzasno los stil i jos gori mentalni sklop... Nole to zna i uvek ce ga tuci...setimo se koliko je puta Nole gubio od Rafe i Federera do pre samo par godina ? sve dok nije mentalno ojacao i naredjao ih sve.... sada Nole suvereno igra na tu kartu i nema mu ravnog .
zato ce i trajati i pobedjivati cak i da ima najlosiji dan.
sada Nole pise pravila ponasanja i sluzbe i bice kako on kaze i zeli.
to je to.

kika

pre 11 godina

Samo bih se u komentaru osvrnula na izjavu Lendla da je Endi imao težak meč protiv Federera. Meč se igrao u pet setova, ali Endi je svoje gemove dobijao lako, dok se Federer užasno mučio. U drugom taj brejku se izglupirao sa onim nonšalantnim smečom posle koga je Federer poentirao, stekao prednost i dobio taj set. Pa šta bi bilo da je igrao protiv Vavrinke? Prošle godine je Novak igrao meč protiv Endija skoro pet sati, imao dan pauze manje i dobio Nadala posle šest sati igre. Zašto se stalno spominju brejk lopte koje je Endi imao u drugom setu? Novak je imao 4-5 brejk lopti u prvom setu. Da li to znači da je Novak mogao da dobije Endija i sa 3:0. Jednostavno Novak je najbolji.

Posmatrač

pre 11 godina

Kao što se i očekuje od Lendla - odmereno i dosta realno.

Ono što bih skromno dodao je činjenica da i Novak može da napreduje i to u taktičkom smislu, pre svega, ali i u smislu poboljšanja nekih udaraca (možda jedino servis). Ali to verovatno dolazi sa godinama - sjajni Federer nije bio sjajan sa 25 godina koliko sada. Pri tome ne mislim na rezultate, nego na taktičke aspekte igre.

Federer i Novak imaju tu taktičku kreativnost da pronađu (real time on the court) najbolji potez, tj. najopasniji za protivnika. To nedostaje Mareju i pomalo Nadalu - njihova igra je predvidljiva, a Marejeva čak pomalo i šablonski dosadna.

E ta šablonski smarajuća i uporna igra može TENISERU Mareju da donese neki rezultat, jer ovi IGRAČI ne vole sa njim...

stevan

pre 11 godina

tako pravi iskreni inormalni ljudi komentarisu bravo djokovicu ti si broj 1 u svim kategorijama puno zdravlja srece ubuducnosti stvarno si za ponos iprimer u svemu

Branko S.

pre 11 godina

U istoriji tenisa imali smo dva "ledena" sampiona Bjorga i Lendla!Kad kazem ledena mislim na emocije, koje ova dva sampiona nikad nisu pokazivala,gubila ili pobedjivala.Lendl je citsajuci "ispod" redova,dao Novaku veliki kompliment naglasivsi da su on i Agasi igrali finala protiv slabijih protivnika,a Novak uvek ima za protivnika najboljeg!Zato je po njegovim recima Novak igrao kao broj JEDAN,sto je kompliment i priznanje da ostali shvate to - vec jednom.Normalno dok i ako se pojavi Nadal,da ce njegov sticenik biti za sada jedina opasnost nasem Novaku,sto su obojica dokazala u polufinalu,Mari teze jer je imao ipak najvecu legendu kao izazov!Sto rece Patrik Mekinro:"Novak ima to sto nijedan teniser nema - iz defanzive poput kobre predje u ofanzivu i neko ne gradi poen kao on - zato je on najbolji!",Da dodam jos jednu informaciju(znam da za gledaoce iz Evrope komentatori su bili Navratilova i Vilander),za Ameriku i Australiju, Kehil ,vec pomenuti Patrik i Gilbert(bivsi trener Agasija),koji je u pauzi posle 1:1 u setovima decidirano rekao:"Iznenadjem sam da je Novak imao vise izlazaka na mrezi i to u odnosu 25/27,ako je Novak nesretno izgubio prvi set jer je bio bolji u drugom se to moze reci za Mareja,ali u nastavku pogotovo u ovim uslovima kad temperatura pada,nema sumnje Novak je favorit,bice bar 2-3 brejka u nastavku.Predmost je na strani Novaka pa predvidjam 3:1 za njega!"
Impresivno,uz podatak da je dnevnik NBC prekinut da bi se emitovala dodela trofeja - sve govori!

Kol

pre 11 godina

A sta kao Novak je igrao sa Stepanekom finala GS?! Osim Conge na AO 2008 Novak je u finalima GS uvek igrao protiv Nadala, Federera ili Mareja!

statističar

pre 11 godina

Da li Lendl ovako zaista misli ili je to samo zato što ga Marej plaća i što daje izjave britanskim medijima. :) Realnost je druga. Nije tačno da je odlučilo 2-3 poena. Nije ni 13. Nole je u velikom delu meča bio superiordan, razmontirao je Mareja. Pa i tom prvom setu imao je 5 brejk lopti, a Marej 0, pa je Marej nekako dobio set, Novak je grešio u taj brejku.
Odlučila je ipak kasnije hladna glava, samopouzdanje, srce, hrabrost. Pobedio je ko napada, a ne onaj ko se brani i čeka greške protivnika.

Statistike radi, za koju se Lendl hvata, teoretski mogao je Nole da izgubi 2 seta sa osvojenih 0 poena, a da na kraju preokrene i slavi 3:2, uz neke tesne setove sa taj brejkovima.

4 poena po gemu x 6 = 24
24 x 2 = 48 Marej, a Nole 0.

Zatim Nole da izjednači u 2 tesna TB (sa 7:5), a pre toga Marej maksimalno siguran na svoje gemove (4 x 6 = 24), a Nole tesno da dobija svoje gemove na razliku (2 x 6 = 12), to je sve ukupno:
Marej na svoj servis 24 + 5 (iz TB) = 29, pa sve to x 2 seta = 58. Plus na protivnikov servis po 2 poena x 6 i puta 2 seta = 24. Ukupno 58 + 24 = 82.
Đoković (24 x 2) + (7 (TB) x 2) = 62.

Sa prva 2 seta Marej 48 + 82 = 130
Đoković = 62.

I u petom setu (gde nema TB), neka opet Noletu ne ide najbolje, ali neka pobedi tesno 6:4.

Izvinjavam se ako mislite da je statistika besmislena, ali tako stoje stvari. I jeste besmislena. To se ne računa za pobedu. Čak i da se gledaju svi segmenti, procenti, Đoković bi još više dominirao i nad Marejem i nad svima ostalima.

XX

pre 11 godina

Moze Endi napred, ali moze i Novak jos da se usavrsava -zasto bi drugi stajali, a samo Endi isao napred? Spominje i Marijev peh da igra finala protiv najboljih, pa navede protiv koga su on i njemu slicni osvajali titule, a ne navede Rogera - namlatio se i on titula pored svakavih.

bzzzzzz

pre 11 godina

Lendl svaka tebi cast sto si poboljsao Endijevu igru ali ipak moras da znas da je sad era Novaka Djokovica i da ce ti se zelje mozda ispuniti ali ne sad.A mozda nikad i nece

Lazarus

pre 11 godina

... i baš bih voleo da vidim jednog pametnjakovića koji bi omalovažio ovo što je rekao Lendl. Bio je mnogo veliki igrač, a čini mi se da je još bolji pedagog.

tamara

pre 11 godina

Lendlov komentar je mozda dobar da tesi Mareja, ali da je realan i posten, nije.
Sad, kao, 13 poena nije nista..pa, sto ih nije Marej osvojio?..ili, da je Marej napravio brejk u drugom setu na 2:0 sve bi mozda bilo drugacije..pa, sto nije?
Lendl ne govori kao nekadasnji No1, ako minimalizuje uspeh protivnika.
Novak je galantno prihvatio da je Mareja dekoncentrisalo pero na terenu. Tako, ne samo igra, vec i govori istinski No1. Cak mu je Marejeva majka preznala da je besprekorni dzentlmen. Takvog Ujedinjeno Kraljevstvo nece videti.
Velikim silama je jaaako tesko da priznaju da gube od "nekog tamo malog Srbina"..nazalost, cak i u sportu..

kika

pre 11 godina

Samo bih se u komentaru osvrnula na izjavu Lendla da je Endi imao težak meč protiv Federera. Meč se igrao u pet setova, ali Endi je svoje gemove dobijao lako, dok se Federer užasno mučio. U drugom taj brejku se izglupirao sa onim nonšalantnim smečom posle koga je Federer poentirao, stekao prednost i dobio taj set. Pa šta bi bilo da je igrao protiv Vavrinke? Prošle godine je Novak igrao meč protiv Endija skoro pet sati, imao dan pauze manje i dobio Nadala posle šest sati igre. Zašto se stalno spominju brejk lopte koje je Endi imao u drugom setu? Novak je imao 4-5 brejk lopti u prvom setu. Da li to znači da je Novak mogao da dobije Endija i sa 3:0. Jednostavno Novak je najbolji.

Kol

pre 11 godina

A sta kao Novak je igrao sa Stepanekom finala GS?! Osim Conge na AO 2008 Novak je u finalima GS uvek igrao protiv Nadala, Federera ili Mareja!

Branko S.

pre 11 godina

U istoriji tenisa imali smo dva "ledena" sampiona Bjorga i Lendla!Kad kazem ledena mislim na emocije, koje ova dva sampiona nikad nisu pokazivala,gubila ili pobedjivala.Lendl je citsajuci "ispod" redova,dao Novaku veliki kompliment naglasivsi da su on i Agasi igrali finala protiv slabijih protivnika,a Novak uvek ima za protivnika najboljeg!Zato je po njegovim recima Novak igrao kao broj JEDAN,sto je kompliment i priznanje da ostali shvate to - vec jednom.Normalno dok i ako se pojavi Nadal,da ce njegov sticenik biti za sada jedina opasnost nasem Novaku,sto su obojica dokazala u polufinalu,Mari teze jer je imao ipak najvecu legendu kao izazov!Sto rece Patrik Mekinro:"Novak ima to sto nijedan teniser nema - iz defanzive poput kobre predje u ofanzivu i neko ne gradi poen kao on - zato je on najbolji!",Da dodam jos jednu informaciju(znam da za gledaoce iz Evrope komentatori su bili Navratilova i Vilander),za Ameriku i Australiju, Kehil ,vec pomenuti Patrik i Gilbert(bivsi trener Agasija),koji je u pauzi posle 1:1 u setovima decidirano rekao:"Iznenadjem sam da je Novak imao vise izlazaka na mrezi i to u odnosu 25/27,ako je Novak nesretno izgubio prvi set jer je bio bolji u drugom se to moze reci za Mareja,ali u nastavku pogotovo u ovim uslovima kad temperatura pada,nema sumnje Novak je favorit,bice bar 2-3 brejka u nastavku.Predmost je na strani Novaka pa predvidjam 3:1 za njega!"
Impresivno,uz podatak da je dnevnik NBC prekinut da bi se emitovala dodela trofeja - sve govori!

XX

pre 11 godina

Moze Endi napred, ali moze i Novak jos da se usavrsava -zasto bi drugi stajali, a samo Endi isao napred? Spominje i Marijev peh da igra finala protiv najboljih, pa navede protiv koga su on i njemu slicni osvajali titule, a ne navede Rogera - namlatio se i on titula pored svakavih.

tamara

pre 11 godina

Lendlov komentar je mozda dobar da tesi Mareja, ali da je realan i posten, nije.
Sad, kao, 13 poena nije nista..pa, sto ih nije Marej osvojio?..ili, da je Marej napravio brejk u drugom setu na 2:0 sve bi mozda bilo drugacije..pa, sto nije?
Lendl ne govori kao nekadasnji No1, ako minimalizuje uspeh protivnika.
Novak je galantno prihvatio da je Mareja dekoncentrisalo pero na terenu. Tako, ne samo igra, vec i govori istinski No1. Cak mu je Marejeva majka preznala da je besprekorni dzentlmen. Takvog Ujedinjeno Kraljevstvo nece videti.
Velikim silama je jaaako tesko da priznaju da gube od "nekog tamo malog Srbina"..nazalost, cak i u sportu..

statističar

pre 11 godina

Da li Lendl ovako zaista misli ili je to samo zato što ga Marej plaća i što daje izjave britanskim medijima. :) Realnost je druga. Nije tačno da je odlučilo 2-3 poena. Nije ni 13. Nole je u velikom delu meča bio superiordan, razmontirao je Mareja. Pa i tom prvom setu imao je 5 brejk lopti, a Marej 0, pa je Marej nekako dobio set, Novak je grešio u taj brejku.
Odlučila je ipak kasnije hladna glava, samopouzdanje, srce, hrabrost. Pobedio je ko napada, a ne onaj ko se brani i čeka greške protivnika.

Statistike radi, za koju se Lendl hvata, teoretski mogao je Nole da izgubi 2 seta sa osvojenih 0 poena, a da na kraju preokrene i slavi 3:2, uz neke tesne setove sa taj brejkovima.

4 poena po gemu x 6 = 24
24 x 2 = 48 Marej, a Nole 0.

Zatim Nole da izjednači u 2 tesna TB (sa 7:5), a pre toga Marej maksimalno siguran na svoje gemove (4 x 6 = 24), a Nole tesno da dobija svoje gemove na razliku (2 x 6 = 12), to je sve ukupno:
Marej na svoj servis 24 + 5 (iz TB) = 29, pa sve to x 2 seta = 58. Plus na protivnikov servis po 2 poena x 6 i puta 2 seta = 24. Ukupno 58 + 24 = 82.
Đoković (24 x 2) + (7 (TB) x 2) = 62.

Sa prva 2 seta Marej 48 + 82 = 130
Đoković = 62.

I u petom setu (gde nema TB), neka opet Noletu ne ide najbolje, ali neka pobedi tesno 6:4.

Izvinjavam se ako mislite da je statistika besmislena, ali tako stoje stvari. I jeste besmislena. To se ne računa za pobedu. Čak i da se gledaju svi segmenti, procenti, Đoković bi još više dominirao i nad Marejem i nad svima ostalima.

bzzzzzz

pre 11 godina

Lendl svaka tebi cast sto si poboljsao Endijevu igru ali ipak moras da znas da je sad era Novaka Djokovica i da ce ti se zelje mozda ispuniti ali ne sad.A mozda nikad i nece

stevan

pre 11 godina

tako pravi iskreni inormalni ljudi komentarisu bravo djokovicu ti si broj 1 u svim kategorijama puno zdravlja srece ubuducnosti stvarno si za ponos iprimer u svemu

Posmatrač

pre 11 godina

Kao što se i očekuje od Lendla - odmereno i dosta realno.

Ono što bih skromno dodao je činjenica da i Novak može da napreduje i to u taktičkom smislu, pre svega, ali i u smislu poboljšanja nekih udaraca (možda jedino servis). Ali to verovatno dolazi sa godinama - sjajni Federer nije bio sjajan sa 25 godina koliko sada. Pri tome ne mislim na rezultate, nego na taktičke aspekte igre.

Federer i Novak imaju tu taktičku kreativnost da pronađu (real time on the court) najbolji potez, tj. najopasniji za protivnika. To nedostaje Mareju i pomalo Nadalu - njihova igra je predvidljiva, a Marejeva čak pomalo i šablonski dosadna.

E ta šablonski smarajuća i uporna igra može TENISERU Mareju da donese neki rezultat, jer ovi IGRAČI ne vole sa njim...

sasa jokic

pre 11 godina

Ne moze se reci da; "Da je endi naoravio brejk pocetkom drugog seta, ko zna sta bi bilo", a pre toga ne postaviti pitanje; A stabi bilomda je Nole u prvom setu iskoristio jednu od pet brejk sansi? Jer to je bilo pre?
Umsvakom slucaju, nije se desilo ni jedno, ni drugo, Nole je pobedio jer je igrao bolje, i jer je bolji igrac.
Slazem se sa Lendlom u vezi pobeda protiv slabijih igraca, ali to umeri ove cetvorice vise se ne desava.
Marej ima tu nesrecu da je vrsnjak sa Noletom, i najverovatnije ce do kraja karijere biti u njegovoj senci. On je igracki pretekao Nadala i Rodzera, ali Noleta nije, niti ce.
On ima nekoliko segmenata igre boljih od Noleta, ali na primer njegov bolji servis je neutralisan Noletovim citanjem istog i riternsima.
Ono sto nikada nece dostici, ne zelim da omalovazavam, je Novakova inteligencija, i Novakova mentalna snaga da igra najbolje kada je najteze, tu je kljucna razlika. Naravno ja ne ocekujem od Marijevog trenera da tako nesto kaze, ali je to cinjenica koju niko ne moze poreci.
Obojica ce tehnicki napredovati, ali mentalno su dostigli svoje limite, a razlika je ocigledna.
Dovoljno je slusati pres konferencije ostalih tenisera, koje cesto podsecaju na fudbalske, dok je kod Noleta to vise diskusija
Rodzer je imao srece da igra u eri prosecnih tenisera, i zato je gotovo nemoguce dostici njegov broj slamova, ali pobedjivati toliko puta Nadala, Rodzera i Marija, i dve godine za redom biti broj jedan u takvoj konkurenciji, to moze samo Nole!

Lazarus

pre 11 godina

... i baš bih voleo da vidim jednog pametnjakovića koji bi omalovažio ovo što je rekao Lendl. Bio je mnogo veliki igrač, a čini mi se da je još bolji pedagog.

tuzlak

pre 11 godina

Novak jos nije dostigao zenit, ali sa ovakvom igrom i mentalnom ravnotezom (daleko najbistrije glave kad treba) vladace jos makar pet sezona...i treba, zasluzeno!

Red

pre 11 godina

Ma budalaština. ....
Novak je bio bolji u prvom setu. Imao je čini mi se 5 brejk lopti. .... izgubio ga.
Murray je bio bolji u drugom ali kao i Novak u prvom. . gubi.
Sve ostalo .... ama baš sve nije dovodilo u pitanje pobednika.
Mislim. .. kada god da je problem ja nekako to osetim ali ovaj put sam pio kafu. .....
dakle. . Murray treba još puno da radi ali mi se čini nekako kasno jer on više nema 20 god. Kada će da osvoji nešto pored ovakvog Novaka.
Vi?

David Pantovic

pre 11 godina

Ti si Novace jedina svetla tacka ove nase napacene drzave. Hvala ti za sve sto si ucinio za Srbiju I Srpski narod. Najbolji si ambasador nase drzave u svetu!!! Svaka ti cast. Veliki Ivan Lendl zna sta je sve potrebno biti i ostati broj 1. Svaka cast!!!

m

pre 11 godina

Presudila je Novakova taktika (veca agresivnost i zelja da se vise rizikuje i izlazi na mrezu nego obicno) i samopouzdanje koje je dobio odbranom svog servisa pocetkom drugog seta / dobijanje taj breka u drugom setu. Mislim da su u pravu komentatori koji tvrde da su mec odlucile nijanse bez obzira na to sto je Novak dominirao u trecem i cetvrtom setu i sasvim zasluzeno dobio finale. Bez obzira na trenutnu euforiju kod Novakovih navijaca (ukljucujuci sebe) video sam kod Novaka odredjeni strah od Mareja ili neuobicajeno veliku nervozu u prvom setu koju nisam vidjao pre njihovog finala US opena i mislim da je veoma vazno sto je dobio AO zbog samopouzdanja ali i psiholoskog momenta izmedju njega i Mareja u velikim mecevima - sad je psiholoska prednost na strani Novaka ali ne treba niko da se zavarava da su mu pobede u buducim finalima GS protiv Mareja zagarantovane, naprotiv mislim da cemo videti jos dosta neizvesnih finala izmedju ove dvojce u sledecih par godina.

fortissimo

pre 11 godina

Ne bih se slozio bas u svemu. Endi nije imao ni jednu brejk lopru a jedini set je dobio u taj brejku. Nije pomenuo 5 brejk lopti koje je Novak imao u prvom setu i nije iskoristio? I onda tvrdi da se ovakvi mecevi cesto dobijaju na 2, 3 lopte? A Novak je imao 13 poena vise dobijenih u mecu? To nisu 2, 3 lopte. Mozda ce Endi opet biti u slicnoj prilici, mozda i dobije neko finale GS turnira, ali mi se cini da ce Novak biti cesce u tim prilikama od Endija.

Branko S.

pre 11 godina

Cudim se da se debata lomi kad bi i ako bi!Nisam primetio da je to izjavio Lendl!Gilbertova izjava realnije odslikava(objasnio sam to u prethodnom komentaru).Bez ikakve insinuacije uz postovanje svih komentara, cinjenica je da je Novak ispustio pobedu u prvom setu 4 brejk lopte,,Endi ispusto pobedu u drugom setu,2 brejk lopte.Treci set je odlucen Novakovim pritiskom na forhend Marija,sto je iznudilo dosta njegovih gresaka,jednu kljucnu za prvi brejk i vodjstvo.Cetvrti set je bila egzikucija jer je Mari izgubio i samopouzdanje i snagu,zbog izvanredne igre Novaka.Snaga Novakove igre je u tome sto njegov ritern je najbolji na svetu,sto iz izgubljene situacije gotovo uvek odigra najbolje,sto niko od danasnjih tenisera ne moze sa sigurnoscu da ga procita, koju je taktiku i udarac je pripremio,sto je raznovrstan,sto je....ma jednostavno NAJBOLJI!
Navratilova je lepo primetila,da bi Mari pobedio Novaka mora da drzi nivo na svim aspektima teniske igre,a on je u mecu sa Novakom imao samo dva zadovoljavajuca - procenat ubacaja prvog servisa i manji broj iznudjenih gresaka.Nedovoljno da se Novak pobedi,sto se ispostavilo,da ne spominjemo mentalni sklop.Novak se moze naljutiti ali to na njega ne ostavlja traga,na Mareja da.Novak ce se pomiriti da i protivnik moze odigrati sjajno i aplaudirati za poneki poen,ali niko neigra za svaki poen bez obzira na rezultat tog trenutka,a to je prednost koju Novak ima i zato je SAMPION!Mozak,sinovce snaga klade valja!!!

Zilet kazete?

pre 11 godina

O boze nikakvog li komentara. 13 poena je puno u finalu GS, pa nije svaki poen isti pobogu. 13 poena na servis protivnika i na vlastiti servis su nebo i zemlja. Novak je mentalno i fizicki i svakako rasturio Endija. Ko ne razume tenis neka slusa Mekinroa. Bez dlake i objektivno.

Vojislav YVR_BGD

pre 11 godina

Lendl (koga sam imao prilike da gledam) je iskren kad kaze da je nas Novak igrao kako treba da igra broj jedan.
Sve ostalo ne stoji.
On hrabri Endija, i kaze da ce napredovati....
Problem je u tome sto je Endi "pusher", dosadni, neiventivni zid koji samo vraca loptice. Ovde u Kanadi kad se za nekoga kaze da je "pusher" u tenisu to i nije neki kompliment, naprotiv. I Endi ce uvek to i ostati. Mozda popravi trcanje, slice bekhend, mozda ojacha i servis malo, ali nikada, nikada nece biti na nivou teniske imagincaije i inventivnosti jednoga Novaka Djokovica. Nikad. O tome su mnogi vec pisali.

despot

pre 11 godina

Sta bi tek rekao da mu je miljenik morao da igra kao Nole 2012. sa dva uzastopna meca duza od pet sati.
Novak je jedini i neponovljivi.

oxydant

pre 11 godina

AO je pokazao ono što smo naslućivali još pre njegovog početka.Kao prvo,
to je činjenica da su Đoković i Mari igrači koji su trenutno znatno iznad
ostalih,a drugo : njih dvojica če u narednom periodu nastaviti da domi-
niraju,obzirom da Federer polako ali sigurno postaje neravnopravan u odnosu na ovu dvojicu, kako se to lepo videlo u petom setu njegovog meča sa Marijem.A dilema pre finalnog meča, da li je Mari ravnopravan ili čak bolji (trenutno) od Đokovića,pokazala se nepostojećom! Novak Đoković je je na više nego ubedljiv način dokazao da je lanjski poraz od Marija na USO primarno izazvan vanrednim vremenskim prilikama,a da je između njih dvojice ista razlika u korist Đokovića.Ne toliko u fizičkoj snazi i tehnici,nego u mentalnoj .

Goran

pre 11 godina

gospodine Lendl,
bio si sjajan teniser ali ovakve price ti ne prilice.. pricas upravo ono sto bi drugi zeleli da cuju iako znas da nije tako..
Ovo je vrh Endijevih mogucnosti... ne moze on vise i ne zato sto ga nesto sputava vec jednostavno sto to nije karakteran igrac. Njega to i ne interesuje. Dostigao je vrh i tu ce ostati neko vreme. I to je to.
Nole ce ga pocistiti sa naredni turnira a jedva cekam US open da ga i tamo preslisa za peh koji mu se desio prosle godine.
malo je igraca na ovom svetu koji bi sebe zrtvovali i ugrozili sopstveno zdravlje kao sto je to urado Nadal .. Rafa je dao 101% svojih mogucnosti i morao je tako jer stil njegove igre je takav kakav jeste, los da losiji ne moze biti ali on nije promenio stil vec je dao celog sebe i nastradao. Da li vam se mozda cini da bi i Marej sebe tako zrtvovao ?? nikada.. Marej ima snagu, uzasno los stil i jos gori mentalni sklop... Nole to zna i uvek ce ga tuci...setimo se koliko je puta Nole gubio od Rafe i Federera do pre samo par godina ? sve dok nije mentalno ojacao i naredjao ih sve.... sada Nole suvereno igra na tu kartu i nema mu ravnog .
zato ce i trajati i pobedjivati cak i da ima najlosiji dan.
sada Nole pise pravila ponasanja i sluzbe i bice kako on kaze i zeli.
to je to.

IronMan

pre 11 godina

Kaže Lendl da je Novak imao "samo" 13 poena više?! Moram samo da podsetim dotičnog, da je na ovom istom turniru, par dana ranije, Tsonga protiv Federera, osvojio više poena, čak i gemova, a izgubio je meč! Tenis se igra na 3 osvojena seta, a ne na poene... i trebalo je da bude 3:0 za Novaka, realno!

neko iz mase

pre 11 godina

NIKAD Marej nece biti NUMERO UNO, al da je dobar , dobar je.....
Prevelik je pritisak na njemu i to on nemoze da izgura. Zamislite mec u kome on igra za preuzimanje prvog mesta, to bi za njega bio slom zivaca...

Gorjana Radulovic

pre 11 godina

Kiselo grozdje!!! "Igrao je bas kao sto bi trebalo da igra najbolji teniser sveta". Pa zar on nije najbolji?
Kako bi Lendl mogao drukcije da komentarise kada njegov teniser izgubi. Deo odgovornosti snosi i on licno.
Cak i da je Novak izgubio drugi set, opet bi na kraju slavio. Takav je nas Nole, neponovljiv. A Murrey nece noada dostici njegov nivo igre. (gorjana)

Dorćolac

pre 11 godina

Ako ste stavljali nove gume na auto, uputstvo glasi: pažljiva vožnja prvih 500 km. klizavo je dok se glatka površina guma ne izrapavi. Ne mislim da je slično uputstvo stajalo na Novakovim patikama.

phreak

pre 11 godina

E ta šablonski smarajuća i uporna igra može TENISERU Mareju da donese neki rezultat, jer ovi IGRAČI ne vole sa njim...
(Posmatrač, 28. januar 2013 18:47)

Potpuno se slažem. Ako se sećate Lendla kao igrača, on je bio upravo takav - uporan, smarajuć, predvidljiv. I nikad nije osvojio Vimbldon ;)

Dr

pre 11 godina

Kakav je licemer Lendl, pa to je strašno! Dzaba što se ulažu silni milioni u Mareja, dzaba što je i iz Britanije i iz Škotske, shvati Lendl da je Novak šamion, a to bi trebalo i ostali koga bole Novakove pobede da shvate!

djordjevic

pre 11 godina

13 poena razlike mogu da budu oko 3 gema (ako se svaki dobija sa nulom), a mogu i oko 6 kao se sve dobija "na razliku". Znaci moze i ceo set da bude. Malo li je?

Vojvodjanin

pre 11 godina

Ne vidim razloga zasto neki komentari napadaju Lendla?! Covek je rekao sve korektno i odmereno, dajuci velike komplimente Novaku i priznajuci da je on istinski broj 1 i da Endi ima da saceka svoju sansu (ako je dobije i iskoristi?). Na kraju krajeva zasto da omalozava Endija koji je vec jednom pobedio Novaka u GS finalu (jel' tako?). U potpunosti se slazem sa komentarom Branka S. koji je odlicno sabrao sve pozitivne stvari i dogodjanja u vezi Novekove pobede van teren (na terenu je dokazao ko je gazda!). Slazem se i sa svim Lendlovim recima (kako ne bih, kad je on jedan of najvecih u tenisu - uprkos njegove stanizacije pod pritiskom McEnroe-a na medije u to vreme!).

Jedino mislim da 13 poena vise osvojenih od strane Noleta zaista nije mnogo, ali je bilo DOVOLJNO za pobedu - sto je jedino vazno! Uostalom Novak je igrao sa ravnim igracem sebi tako da se nije ni ocekivao da osvoji dupli broj poena od protivnika. (Ali i desava se retko da pobednik osvaja manje gemova i poena od gubitnika, jer je raspored poena unutar gemova vazniji od sveukupnog broja). A poenta nije samo, u ubroju poena, jer ucinak Noleta protiv Endija bio znatno ubedljiviji u kreativnosti, zelji za pobedom nego sto to broj osvojenih poena izrazava!

xyz

pre 11 godina

Imali su neke neraščišćene račune od ranije, a Lendl uvek koristi priliku.
Miloslav Mečir je bio izuzetan teniser, imao je nesreću da veoma rano završi karijeru.
Ko ga je gledao zna o čemu pričam.

Goran

pre 11 godina

Ne vidi se da Marejeva igra ide uzlaznom linijom. Nakon sto je dobio US open i olimpijske igre, izgubio je finale Sangaja, a na zavrsnom mastersu nije prosao takmicenje u grupama. Na Australijan openu je izgubio od Novaka ubedljivije nego prosle godine. Zapravo, cini se da je Novak na Olimpijadi i posle nje imao kratku krizu zbog ocevih zdravstvenih problema i cim je to prevazidjeno, Novak je ponovo na istom nivou gde je bio od pocetka preprosle godine, a to znaci skoro nepobediv i ubedljivo najbolji. Marej nema vremena da ceka, on je sada u najboljim teniskim godinama, ako sada nesto ne postigne, nece nikada. Plasim se da nece nikada. Novak ce uvek biti bolji od njega, zato sto je bio daleko bolji i prethodnih 5 godina, bice bolji i narednih 5. Lendl od Mareja ne moze da napravi sampiona, jer nije problem u Marejevoj glavi. Marej ne gubi zato sto misli da je losiji od Novaka, on gubi zato sto jeste losiji.

gledalac tenisa

pre 11 godina

zašto je mari osvojio us open?novak je bio kod kamerona prije par mjeseci,primio je nagradu od princa,svi marijevi mu čestitaju AO''''malo čudno?kraljica slavi 60 god vlasti,mari uzima zlato,moje mišljenj je da je nole prošle godine sve častio,rafu sa RG,fekija sa W,i marija sa US,a sad on uzima na naplatu...živi bili pa vidjeli,na polovini meča je bilo kao da mu kaže pogledom,jednom sam te pustio breee....sad si moj

NikolaBL

pre 11 godina

I ja mislim da Lendl govori korektno . On kaze da Nole igra , bas kao sto i dolikuje najboljem na planeti. I za Mareja je u pravu . Tacno , jako je napredovao . Tacno je i to da se danas igra , bezmalo savrsen tenis, i da nijanse odlucuju ...ali ima nesto kod Noleta zbog cega ce on jos dugo biti najbolji..Rekao bih to ovako...SRCE JE NAJACI MISIC.
PS
Snimak ovog , i sijaset drugih meceva ,koje je Novak odigrao , ja bih pustao nasim fudbalerima i rukometasima pred svaku utakmicu .
Mozda izvade srce iz peta.

Necinho

pre 11 godina

@Jaki
Miljan Amanovic je dobio dete i zato ga privremeno nema,menja ga kolega,
a sve se radi po njegovim instrukcijama.
@Prle
tih 0:30 u par gemova 4.seta je posledica Novakovog inteligentnog taktiziranja. Posto nije dozvolio niti jedan brejk za 3 sata igre,siguran u sebe,odlucio je da dodatno "razvlaci" Mareja sa drop-sotovima i promenama ritma,sto je za rezultat imalo jos brze fizicko trosenje protivnika bez vecih posledica po Noleta.U svakom slucaju fenomenalna odluka koja moze puno da mu pomogne u njihovim daljim susretima jer je igrao dosta nepredvidljivije nego inace,tj. odstupio je od sablona u prva 3 seta. Takvu raznovrsnost Marej nema,tako da je malo i zacinio svoj trijumf...

Mirko

pre 11 godina

Ima tu nečega sa čime se slažem i dosta toga sa čime se ne slažem.
Ne znam da li gospodin Lendl zna za onu srpsku izreku: Za jedno oko - konj ćorav? Da zna, ne bi se upinjao ovoliko da objasni te stvari.

Gledao sam dva puta, u reprizi, ovaj meč, od toga dva puta i kraj meča, pa sam imao priliku da natenane i hladne glave analiziram meč.
Iako je u live prenosu da je situacija u prvom setu bila dramatično u korist Mareja, što je i pokazivala poražavajuća Novakova statistika, na kraju meča ta ista statistika je bila uveliko na strani Novaka. To znači da je Nole u startu igrao loše i da je dozvolio Mareju da se razigra. Da nije igrao loše i sa puno grešaka, mislim da bi Marej teško dobio taj set.
Oni isto tako mogu da žale za svojim prilikama iako su ih imali.
Ipak, Novak jeste upravo to - veliki teniser i aktuelni br.1, a to se ne postaje bez razloga. Iza njega stoji puno ovakvih mečeva, gde je gubio i u ključnim trenucima preokretao meč u svoju korist. Ko može da kaže da to nije jasan pokazatelj da on nije slučajno tu gde jeste?
Može Marej da ima jak servis i dobar retern, može Federer da igra tehnički savršeno i elegantno, itd, ali svi oni zakažu kod Noleta, koji pokazuje da može da se vrati i podigne iz pepela, i pobedi.
Ako to nije dovoljno za prvo mesto, šta je onda potrebno?

Dingo

pre 11 godina

Novak je imao preko 50 neiznuđenih gresaka, mislim u jednom trenutku i
duplo vise od Marija (Murija, Mareja...)! I opet ga je dobio! 0 cemu prica Lendl?!
Novak sa "losom" igrom (govorim o velikom broju gresaka) u prva dva seta,
opet bio egal i bolji! Tako da necemo da govorimo koliko vise je ko imao poena jer Novak mu je"poklonio" mnogo vise poena nego ovaj njemu. To pokazuje kakva igracina i mentalna snaga je Novak, a samim tim i klasa iznad "Murija".

Aleksandar

pre 11 godina

Imali su neke neraščišćene račune od ranije, a Lendl uvek koristi priliku.
Miloslav Mečir je bio izuzetan teniser, imao je nesreću da veoma rano završi karijeru.
Ko ga je gledao zna o čemu pričam.
(xyz, 28. januar 2013 20:46)

Za njega sam prvi put čuo sad tokom finala. Onaj mrtvak od komentatora sa Eurosporta me je primorao da prebacim ton na mrskog nam Vilandera. Nakon onog ludačkog poena kada je Novak odigrao jedan udarac sa zemlje, Vilander je rekao "There was one very flexible guy, Miloslav Mečir, but I think that Novak is the most flexible player ever".

mikin

pre 11 godina

"rekao je Lendl, „Upravo zbog toga ne želim da pričam o strategijama i slabostima, i nikada to neću raditi. Dva ili tri poena su odlučila. Gledao sam ko je koliko poena osvojio i Novak je imao 13 više od Endija, to nije ništa“."
--------------------------------------------------
Ma kako "nije nista"!? Generalno si u pravu, ali ono sto precutkujes je glavna stvar: OSVOJIO JE TIH 13 poena kada je najvise bilo POTREBNO!

City Girl

pre 11 godina

Neko je ovde rekao da mu je zao Murray-ja jer od njega pokusavaju da naprave ono sto nije i ja se potpuno slazem. Britanski mediji ga dizu u nebesa, predvidjaju da ce biti broj 1 i osvojiti jos slemova, njegov trener pokusava da pronadje pozitivne stvari u jucerasnjem porazu (sto je donekle ok), on jadan prica ono sto su mu rekli da prica. Jeste dobar teniser, ali nikada od njega nece biti veliki sampion. Mozda slucajno osvoji jos neki slem kao sto je osvojio u Njujorku prosle godine, ali da ce vladati tenisom kao Federer, Nadal, Djokovic i ostali, tesko.

sasa

pre 11 godina

Lendl je uvek prepun izgovora...
Uvek je "ne dva poena" izgubio Andy, a nikako da objasni zasto je Andi od zadnjih gotovo 20 turnira, osvojio 1,,,
Ako se ne racuna OI, jer to nije oficijalni turnir ATP, Andijeva statistika je ocajna... U sustini, Andi je osvojio manje turnira sa Lendlom, nego bez...
I njegova pobedonosta statistika sa Lendlom je oko 5%...
Tolike se sanse u zadnjih 13 meseci, da ce Andi bilo sta da osvoji...
A tek da pogleda brojeva zadnjeg finala, gde je andy bukvalno u svakom segmentu slabiji, slabija serva, i prva i druga, manje winnera, ni jedna osvoojen break poen, 4 puta manje izlazaka na mrezu...
Lendl prica price, i zivi od onog "Tornado uspeha" u NY...
U svakoj drugoj prici, Andi ne pobedjuje...

veliki strumf

pre 11 godina

Pisao sam vec mnogo, pa samo i ovo da dodam: Jeste Nole bio bolji tokom celog prvog seta, jeste bio bolji tokom celog meca, iako je uzasno puno gresio (cak 61 neiznudjena greska za 3.30h), ali uvek u velikim i neizvesnim teniskim mecevima prevagu odnesu par poena ili par trenutaka. U ovom mecu to su bili ono pero koje je Mareju upalo u oko (napisao sam da je to pero bio Sv. Sava) i najduzi poen u mecu (36 udaraca) koji je dobio Nole na pocetku gema kada je napravio prvi brejk. Jos tokom poena sam viknuo drustvu da je to odlucujuci poen. Posle njega je dosao do 0-40 ocas posla i iskoristio trecu brejk loptu. Marej je tu bio prelomljen, ostalo je za takvog igraca kao sto je Nole bila samo stvar realizacije.

wilson

pre 11 godina

mozda marej osvoji jos 10 grand slam titula ali ono sto je sigurno to je da NIKADA nece biti broj 1...jer ne moze neko ko ne zna da hoda po sljaci, a kamoli da igra na njoj, da zasedne na mesto najboljeg tenisera na planeti

Bojan

pre 11 godina

Lendl je stvarno fino i odmereno odgovorio. Covek je od Marija napravio igracinu trenutno drugog igraca sveta.
Izgleda da se u Srbiji ocekuje da covek kaze "Nole ga je razbio, Mari nikada nece dostici taj nivo", ali ako bi neka osoba to izjavila, cemu onda dalje takmicenje. Puno stvari se desava u glavu i ako ne verujes da imas sansi pre meca, u toku meca posle prvog tezeg poena koji izgubis ces se predati
(fortissimo, 28. januar 2013 21:31)
Endi je imao brejk lopte u drugom setu. Nole je imao brejk lopte u prvom setu, ali ni na jednoj brejk lopti nije imao nimalo sansi da zaista napravi brejk. Pred taj brejk je Mari imao vise osvojenih poena na Noletov servis nego Mari na Noletov, a taj-brejk je bio nastavak tog istog ritma. Iskreno Mari je ostavio bolji utisak u tom prvom setu od Noleta, bolje je zapoceo i drugi, ali kada nije iskoristio svoje sanse videlo se da Marijeva inicijativa popusta i kada je izgubio drugi set bilo je ocigledno da ce Nole dobiti.
prica o 2-3 lopte jeste realna, da je Mari napravio brejk na startu drugog seta i da je dobio onaj reli u 3. setu u gemu u kom je Nole napravio brejk, prica bi bila drugacija. To sto je Nole osvojio 13 poena vise, nista ne znaci, Federer je imao 20 poena manje od Marija pred peti set i da je napravio brejk u prvom gemu petog seta prelomio bi mec u svoju korist i dobio sa 10ak poena manje.
Ali te 2-3 lopte jesu razlika izmedju sampiona i onog drugog. Nole sada ima killer instinct i prosto oseti kada moze da slomi protivnika.

Jaki

pre 11 godina

Svi pominju o:40 u drugom gemu drugog seta. jer je to bila jedina šansa Mareja u ovom meču da "možda" nešto uradi. Pa i sam Novak je to pomenuo na konferenciji za štampu kao jedini trenutak slabosti. Pa kad imate samo jednu šansu onda je stalno pominjete zar ne i zaboravljate koliko je imao protivnik.
Nego da li grešim ali nisam video Amanovića u loži. Zna li neko da mi odgovori zašto?

Yuri Boyka

pre 11 godina

Samo cu reci ovo. Koliko je Lendl nerealan u ovoj izjavi da je mala razlika 13 poena ja cu mu odgovoriti da pogleda koja je razlika onda u gemovima. Odgovor je SEDAM sto znaci da tih 13 poena i nije bas tako malo kako on kaze. To je i vise nego od jednog citavog seta.

jeca

pre 11 godina

Realno, Novak je igrao malo losije od svog nivo pvih sat , sat-ipo,i ostatak meca nije bio na najvisem nivou.ALII SA TAKVOM IGROM NIJE IZGUBIO NI JEDAN GEM KAD JE SERVIRAO, a izgubio je jedan set,to je meni fascinantno!I to protiv igraca koji ima odlican ritern,po nekima i bolji od Novaka, i po mnogima bolji servis od Novaka(ja ne mislim tako).Na pocetku meca kod Noleta je nervoza bila gotovo opipljiva,ali kad je uspio da se opusti stvari su dosle na svoje mesto.Protiv Endija nista lose, meni je cak drag momak,odlican teniser ali ipak je Nole klasa za njega.

Dingo

pre 11 godina

Novak je imao preko 50 neiznuđenih grešaka, mislim u jednom trenutku i duplo više od Marija (Murija, Mareja...)! I opet ga je dobio! O čemu priča Lendl?! Novak sa "lošom" igrom (govorim o velikom broju grešaka) u prva dva seta, opet bio egal i bolji! Tako da nećemo da govorimo koliko više je ko imao poena jer Novak mu je "poklonio" mnogo više poena nego ovaj njemu. To pokazuje kakva igračina i mentalna snaga je Novak, a samim tim i klasa iznad "Murija".

Bojan

pre 11 godina

(Dingo, 29. januar 2013 07:03)
ako nisi gledao mec pa iznosis ovakve zakljucke oprosteno ti je.

opste je poznato da u ovakvim mecevima neiznudjene greske i nisu toliko neiznudjene, uvek su produkt toga sto agresivniji teniser (u ovom slucaju Nole) pokusava da skrati poentira protiv defanzivnije orijentisanog tenisera (Mari), buduci da je Mari odlican defanzivac, Nole mora mnogo vise da rizikuje kako bi poentirao ili bar izgradio priliku za poen.
Stoga 61 neiznudjena greska nije proizvod Noletove lose koncentracije (jer njemu koncentracija ni najmanje nije padala), vec je posledica odlicnog odbrambenog stila Marija. Razlika u pristupu igri moze da stvori pogresan utisak na osnovu statistike da se jedan igrac sve pita ali promasuje.
Slicnu stvar imas recimo u mecevima Federera i Nadala. Uvek je prica ista, Federer napada i napada i vrlo cesto dosta gresi. Recimo finale pre 4 godine, covek je imao 71 viner i 64 greske, a Nadal 50:41. Tj Federer preko 20 vinera vise, ali i 20 gresaka, medjutim kao sto rekoh, retko koja je od tih 64 neisforsirana.
Tako da realno, kroz ceo mec, nije Nole igra nista losije nego protiv Ferera, samo je protivnik bio zahtevniji.

prle

pre 11 godina

Da rasčistimo, veliki sam Noletova navijač. Ipak, nije sve išlo glatko kao što nam se sad čini. Da bi bilo jasnije zašto mislim tako, odgovorite na sledeće pitanje:
U koliko Noletovih servis gemova u četvrtom setu je Murray imao 0:30?

Kole

pre 11 godina

Vilander, Beker, Lendl... ko je sledeći na listi za otstrel B92-komentatora? Neću reći "teniskih" jer sumnjam da bi se iko ko voli i poznaje TENIS izražavao na takav način o teniskim legendama. Kao u onoj basni "Ne šiči na sveca"!:-)
‚‚‚‚‚
"Ovu osobu "Lendl" treba samo ignorisati... Da li Lendl ovako zaista misli ili je to samo zato što ga Marej plaća i što daje izjave britanskim medijima...O boze nikakvog li komentara....Ako se sećate Lendla kao igrača, on je bio upravo takav - uporan, smarajuć, predvidljiv. I nikad nije osvojio Vimbldon ;)...Imali su neke neraščišćene račune od ranije, a Lendl uvek koristi priliku...Kiselo grozdje!!! Kako bi Lendl mogao drukcije da komentarise kada njegov teniser izgubi... Ma budalaština... Kakav je licemer Lendl, pa to je strašno!...Koliko je Lendl nerealan u ovoj izjavi da je mala razlika 13 poena...Lendl je uvek prepun izgovora..." :-))))))

Bojan

pre 11 godina

(IronMan, 29. januar 2013 10:33)
da, apsolutno mi nije jasno sto je uopste navodio poene, Federer je usao u peti set sa marijem, znaci bio egal a imao je 15ak poena manje.

ali je u pravu da je nekoliko poena odlucilo mec. Konkretno gem u kom je Mari bio u naletu i nije iskoristio 3 uzastopne brejk lopte, taj-brejk drugog seta, kao i gem u kom je Nole prvi put napravio brejk. Prvi je oznacio popustanje marijeve inicijative, drugi noletovo preuzimanje, treci definitivan Marijev pad
Bez obzira na to sto je Nole imao brejk prilike u prvom setu, Mari je diktirao tempo i ni na jednu brejk priliku Nole nije imao realnih sansi da oduzme servis, dok je Mari u svakom gemu vise pritiskao Noletovu servu, nije stigao do brejk lopte, ali je pretio. Do ulaska u taj-brejk Mari je osvojio vise poena na servis Noleta nego obrnuto, taj tempo se nastavio i u taj-brejku i Mari ga je lagano uzeo
drugi je zapoceo inicijativom marija, covek je imao momentum iz prvog seta, ali nije iskoristio brejk sanse (mada mu realno ni nole nije ostavio mnogo prostora za to) i kada je nole sacuvao servis Mari ga vise nijednom nije ugrozio. Ne racunajuci taj prvi gem Nole je bio opasniji po Marijev servis i zato je napravio dva mini-brejka i priveo mec kraju.

nišlija

pre 11 godina

I pored tih 5 brejk lopti u prvom setu meni Novak nije baš ličio na sebe,ko zna šta bi bilo i da je dobio prvi set ? taj period igre je malo bio problematičan,mada je ipak izgubio taj set u taj breku,tako da je stvarno drugi set bio presudan i naravno Noletova glava.Lendlov komentar je očekivan
bar za mene.A kada je krenuo sa svojim prepoznatljivim razarujučim udarcima
onda je sve bilo jasno.Fascinantno čišćenje terena,naročito u 4.setu.
p.s A jel zna neko gde mu je devojka ?? a i onaj Amanović.Učinilo mi se da sam video Pipu !!! prvo dupe Vimbldona i Usa opena.

Lazarus

pre 11 godina

... i baš bih voleo da vidim jednog pametnjakovića koji bi omalovažio ovo što je rekao Lendl. Bio je mnogo veliki igrač, a čini mi se da je još bolji pedagog.

Dr

pre 11 godina

Kakav je licemer Lendl, pa to je strašno! Dzaba što se ulažu silni milioni u Mareja, dzaba što je i iz Britanije i iz Škotske, shvati Lendl da je Novak šamion, a to bi trebalo i ostali koga bole Novakove pobede da shvate!

tamara

pre 11 godina

Lendlov komentar je mozda dobar da tesi Mareja, ali da je realan i posten, nije.
Sad, kao, 13 poena nije nista..pa, sto ih nije Marej osvojio?..ili, da je Marej napravio brejk u drugom setu na 2:0 sve bi mozda bilo drugacije..pa, sto nije?
Lendl ne govori kao nekadasnji No1, ako minimalizuje uspeh protivnika.
Novak je galantno prihvatio da je Mareja dekoncentrisalo pero na terenu. Tako, ne samo igra, vec i govori istinski No1. Cak mu je Marejeva majka preznala da je besprekorni dzentlmen. Takvog Ujedinjeno Kraljevstvo nece videti.
Velikim silama je jaaako tesko da priznaju da gube od "nekog tamo malog Srbina"..nazalost, cak i u sportu..

statističar

pre 11 godina

Da li Lendl ovako zaista misli ili je to samo zato što ga Marej plaća i što daje izjave britanskim medijima. :) Realnost je druga. Nije tačno da je odlučilo 2-3 poena. Nije ni 13. Nole je u velikom delu meča bio superiordan, razmontirao je Mareja. Pa i tom prvom setu imao je 5 brejk lopti, a Marej 0, pa je Marej nekako dobio set, Novak je grešio u taj brejku.
Odlučila je ipak kasnije hladna glava, samopouzdanje, srce, hrabrost. Pobedio je ko napada, a ne onaj ko se brani i čeka greške protivnika.

Statistike radi, za koju se Lendl hvata, teoretski mogao je Nole da izgubi 2 seta sa osvojenih 0 poena, a da na kraju preokrene i slavi 3:2, uz neke tesne setove sa taj brejkovima.

4 poena po gemu x 6 = 24
24 x 2 = 48 Marej, a Nole 0.

Zatim Nole da izjednači u 2 tesna TB (sa 7:5), a pre toga Marej maksimalno siguran na svoje gemove (4 x 6 = 24), a Nole tesno da dobija svoje gemove na razliku (2 x 6 = 12), to je sve ukupno:
Marej na svoj servis 24 + 5 (iz TB) = 29, pa sve to x 2 seta = 58. Plus na protivnikov servis po 2 poena x 6 i puta 2 seta = 24. Ukupno 58 + 24 = 82.
Đoković (24 x 2) + (7 (TB) x 2) = 62.

Sa prva 2 seta Marej 48 + 82 = 130
Đoković = 62.

I u petom setu (gde nema TB), neka opet Noletu ne ide najbolje, ali neka pobedi tesno 6:4.

Izvinjavam se ako mislite da je statistika besmislena, ali tako stoje stvari. I jeste besmislena. To se ne računa za pobedu. Čak i da se gledaju svi segmenti, procenti, Đoković bi još više dominirao i nad Marejem i nad svima ostalima.

prle

pre 11 godina

Da rasčistimo, veliki sam Noletova navijač. Ipak, nije sve išlo glatko kao što nam se sad čini. Da bi bilo jasnije zašto mislim tako, odgovorite na sledeće pitanje:
U koliko Noletovih servis gemova u četvrtom setu je Murray imao 0:30?

Gorjana Radulovic

pre 11 godina

Kiselo grozdje!!! "Igrao je bas kao sto bi trebalo da igra najbolji teniser sveta". Pa zar on nije najbolji?
Kako bi Lendl mogao drukcije da komentarise kada njegov teniser izgubi. Deo odgovornosti snosi i on licno.
Cak i da je Novak izgubio drugi set, opet bi na kraju slavio. Takav je nas Nole, neponovljiv. A Murrey nece noada dostici njegov nivo igre. (gorjana)

Kol

pre 11 godina

A sta kao Novak je igrao sa Stepanekom finala GS?! Osim Conge na AO 2008 Novak je u finalima GS uvek igrao protiv Nadala, Federera ili Mareja!

Posmatrač

pre 11 godina

Kao što se i očekuje od Lendla - odmereno i dosta realno.

Ono što bih skromno dodao je činjenica da i Novak može da napreduje i to u taktičkom smislu, pre svega, ali i u smislu poboljšanja nekih udaraca (možda jedino servis). Ali to verovatno dolazi sa godinama - sjajni Federer nije bio sjajan sa 25 godina koliko sada. Pri tome ne mislim na rezultate, nego na taktičke aspekte igre.

Federer i Novak imaju tu taktičku kreativnost da pronađu (real time on the court) najbolji potez, tj. najopasniji za protivnika. To nedostaje Mareju i pomalo Nadalu - njihova igra je predvidljiva, a Marejeva čak pomalo i šablonski dosadna.

E ta šablonski smarajuća i uporna igra može TENISERU Mareju da donese neki rezultat, jer ovi IGRAČI ne vole sa njim...

Kole

pre 11 godina

Vilander, Beker, Lendl... ko je sledeći na listi za otstrel B92-komentatora? Neću reći "teniskih" jer sumnjam da bi se iko ko voli i poznaje TENIS izražavao na takav način o teniskim legendama. Kao u onoj basni "Ne šiči na sveca"!:-)
‚‚‚‚‚
"Ovu osobu "Lendl" treba samo ignorisati... Da li Lendl ovako zaista misli ili je to samo zato što ga Marej plaća i što daje izjave britanskim medijima...O boze nikakvog li komentara....Ako se sećate Lendla kao igrača, on je bio upravo takav - uporan, smarajuć, predvidljiv. I nikad nije osvojio Vimbldon ;)...Imali su neke neraščišćene račune od ranije, a Lendl uvek koristi priliku...Kiselo grozdje!!! Kako bi Lendl mogao drukcije da komentarise kada njegov teniser izgubi... Ma budalaština... Kakav je licemer Lendl, pa to je strašno!...Koliko je Lendl nerealan u ovoj izjavi da je mala razlika 13 poena...Lendl je uvek prepun izgovora..." :-))))))

Branko S.

pre 11 godina

U istoriji tenisa imali smo dva "ledena" sampiona Bjorga i Lendla!Kad kazem ledena mislim na emocije, koje ova dva sampiona nikad nisu pokazivala,gubila ili pobedjivala.Lendl je citsajuci "ispod" redova,dao Novaku veliki kompliment naglasivsi da su on i Agasi igrali finala protiv slabijih protivnika,a Novak uvek ima za protivnika najboljeg!Zato je po njegovim recima Novak igrao kao broj JEDAN,sto je kompliment i priznanje da ostali shvate to - vec jednom.Normalno dok i ako se pojavi Nadal,da ce njegov sticenik biti za sada jedina opasnost nasem Novaku,sto su obojica dokazala u polufinalu,Mari teze jer je imao ipak najvecu legendu kao izazov!Sto rece Patrik Mekinro:"Novak ima to sto nijedan teniser nema - iz defanzive poput kobre predje u ofanzivu i neko ne gradi poen kao on - zato je on najbolji!",Da dodam jos jednu informaciju(znam da za gledaoce iz Evrope komentatori su bili Navratilova i Vilander),za Ameriku i Australiju, Kehil ,vec pomenuti Patrik i Gilbert(bivsi trener Agasija),koji je u pauzi posle 1:1 u setovima decidirano rekao:"Iznenadjem sam da je Novak imao vise izlazaka na mrezi i to u odnosu 25/27,ako je Novak nesretno izgubio prvi set jer je bio bolji u drugom se to moze reci za Mareja,ali u nastavku pogotovo u ovim uslovima kad temperatura pada,nema sumnje Novak je favorit,bice bar 2-3 brejka u nastavku.Predmost je na strani Novaka pa predvidjam 3:1 za njega!"
Impresivno,uz podatak da je dnevnik NBC prekinut da bi se emitovala dodela trofeja - sve govori!

gledalac tenisa

pre 11 godina

zašto je mari osvojio us open?novak je bio kod kamerona prije par mjeseci,primio je nagradu od princa,svi marijevi mu čestitaju AO''''malo čudno?kraljica slavi 60 god vlasti,mari uzima zlato,moje mišljenj je da je nole prošle godine sve častio,rafu sa RG,fekija sa W,i marija sa US,a sad on uzima na naplatu...živi bili pa vidjeli,na polovini meča je bilo kao da mu kaže pogledom,jednom sam te pustio breee....sad si moj

kika

pre 11 godina

Samo bih se u komentaru osvrnula na izjavu Lendla da je Endi imao težak meč protiv Federera. Meč se igrao u pet setova, ali Endi je svoje gemove dobijao lako, dok se Federer užasno mučio. U drugom taj brejku se izglupirao sa onim nonšalantnim smečom posle koga je Federer poentirao, stekao prednost i dobio taj set. Pa šta bi bilo da je igrao protiv Vavrinke? Prošle godine je Novak igrao meč protiv Endija skoro pet sati, imao dan pauze manje i dobio Nadala posle šest sati igre. Zašto se stalno spominju brejk lopte koje je Endi imao u drugom setu? Novak je imao 4-5 brejk lopti u prvom setu. Da li to znači da je Novak mogao da dobije Endija i sa 3:0. Jednostavno Novak je najbolji.

bzzzzzz

pre 11 godina

Lendl svaka tebi cast sto si poboljsao Endijevu igru ali ipak moras da znas da je sad era Novaka Djokovica i da ce ti se zelje mozda ispuniti ali ne sad.A mozda nikad i nece

m

pre 11 godina

Presudila je Novakova taktika (veca agresivnost i zelja da se vise rizikuje i izlazi na mrezu nego obicno) i samopouzdanje koje je dobio odbranom svog servisa pocetkom drugog seta / dobijanje taj breka u drugom setu. Mislim da su u pravu komentatori koji tvrde da su mec odlucile nijanse bez obzira na to sto je Novak dominirao u trecem i cetvrtom setu i sasvim zasluzeno dobio finale. Bez obzira na trenutnu euforiju kod Novakovih navijaca (ukljucujuci sebe) video sam kod Novaka odredjeni strah od Mareja ili neuobicajeno veliku nervozu u prvom setu koju nisam vidjao pre njihovog finala US opena i mislim da je veoma vazno sto je dobio AO zbog samopouzdanja ali i psiholoskog momenta izmedju njega i Mareja u velikim mecevima - sad je psiholoska prednost na strani Novaka ali ne treba niko da se zavarava da su mu pobede u buducim finalima GS protiv Mareja zagarantovane, naprotiv mislim da cemo videti jos dosta neizvesnih finala izmedju ove dvojce u sledecih par godina.

Vojvodjanin

pre 11 godina

Ne vidim razloga zasto neki komentari napadaju Lendla?! Covek je rekao sve korektno i odmereno, dajuci velike komplimente Novaku i priznajuci da je on istinski broj 1 i da Endi ima da saceka svoju sansu (ako je dobije i iskoristi?). Na kraju krajeva zasto da omalozava Endija koji je vec jednom pobedio Novaka u GS finalu (jel' tako?). U potpunosti se slazem sa komentarom Branka S. koji je odlicno sabrao sve pozitivne stvari i dogodjanja u vezi Novekove pobede van teren (na terenu je dokazao ko je gazda!). Slazem se i sa svim Lendlovim recima (kako ne bih, kad je on jedan of najvecih u tenisu - uprkos njegove stanizacije pod pritiskom McEnroe-a na medije u to vreme!).

Jedino mislim da 13 poena vise osvojenih od strane Noleta zaista nije mnogo, ali je bilo DOVOLJNO za pobedu - sto je jedino vazno! Uostalom Novak je igrao sa ravnim igracem sebi tako da se nije ni ocekivao da osvoji dupli broj poena od protivnika. (Ali i desava se retko da pobednik osvaja manje gemova i poena od gubitnika, jer je raspored poena unutar gemova vazniji od sveukupnog broja). A poenta nije samo, u ubroju poena, jer ucinak Noleta protiv Endija bio znatno ubedljiviji u kreativnosti, zelji za pobedom nego sto to broj osvojenih poena izrazava!

Bojan

pre 11 godina

Lendl je stvarno fino i odmereno odgovorio. Covek je od Marija napravio igracinu trenutno drugog igraca sveta.
Izgleda da se u Srbiji ocekuje da covek kaze "Nole ga je razbio, Mari nikada nece dostici taj nivo", ali ako bi neka osoba to izjavila, cemu onda dalje takmicenje. Puno stvari se desava u glavu i ako ne verujes da imas sansi pre meca, u toku meca posle prvog tezeg poena koji izgubis ces se predati
(fortissimo, 28. januar 2013 21:31)
Endi je imao brejk lopte u drugom setu. Nole je imao brejk lopte u prvom setu, ali ni na jednoj brejk lopti nije imao nimalo sansi da zaista napravi brejk. Pred taj brejk je Mari imao vise osvojenih poena na Noletov servis nego Mari na Noletov, a taj-brejk je bio nastavak tog istog ritma. Iskreno Mari je ostavio bolji utisak u tom prvom setu od Noleta, bolje je zapoceo i drugi, ali kada nije iskoristio svoje sanse videlo se da Marijeva inicijativa popusta i kada je izgubio drugi set bilo je ocigledno da ce Nole dobiti.
prica o 2-3 lopte jeste realna, da je Mari napravio brejk na startu drugog seta i da je dobio onaj reli u 3. setu u gemu u kom je Nole napravio brejk, prica bi bila drugacija. To sto je Nole osvojio 13 poena vise, nista ne znaci, Federer je imao 20 poena manje od Marija pred peti set i da je napravio brejk u prvom gemu petog seta prelomio bi mec u svoju korist i dobio sa 10ak poena manje.
Ali te 2-3 lopte jesu razlika izmedju sampiona i onog drugog. Nole sada ima killer instinct i prosto oseti kada moze da slomi protivnika.

stevan

pre 11 godina

tako pravi iskreni inormalni ljudi komentarisu bravo djokovicu ti si broj 1 u svim kategorijama puno zdravlja srece ubuducnosti stvarno si za ponos iprimer u svemu

Goran

pre 11 godina

gospodine Lendl,
bio si sjajan teniser ali ovakve price ti ne prilice.. pricas upravo ono sto bi drugi zeleli da cuju iako znas da nije tako..
Ovo je vrh Endijevih mogucnosti... ne moze on vise i ne zato sto ga nesto sputava vec jednostavno sto to nije karakteran igrac. Njega to i ne interesuje. Dostigao je vrh i tu ce ostati neko vreme. I to je to.
Nole ce ga pocistiti sa naredni turnira a jedva cekam US open da ga i tamo preslisa za peh koji mu se desio prosle godine.
malo je igraca na ovom svetu koji bi sebe zrtvovali i ugrozili sopstveno zdravlje kao sto je to urado Nadal .. Rafa je dao 101% svojih mogucnosti i morao je tako jer stil njegove igre je takav kakav jeste, los da losiji ne moze biti ali on nije promenio stil vec je dao celog sebe i nastradao. Da li vam se mozda cini da bi i Marej sebe tako zrtvovao ?? nikada.. Marej ima snagu, uzasno los stil i jos gori mentalni sklop... Nole to zna i uvek ce ga tuci...setimo se koliko je puta Nole gubio od Rafe i Federera do pre samo par godina ? sve dok nije mentalno ojacao i naredjao ih sve.... sada Nole suvereno igra na tu kartu i nema mu ravnog .
zato ce i trajati i pobedjivati cak i da ima najlosiji dan.
sada Nole pise pravila ponasanja i sluzbe i bice kako on kaze i zeli.
to je to.

veliki strumf

pre 11 godina

Pisao sam vec mnogo, pa samo i ovo da dodam: Jeste Nole bio bolji tokom celog prvog seta, jeste bio bolji tokom celog meca, iako je uzasno puno gresio (cak 61 neiznudjena greska za 3.30h), ali uvek u velikim i neizvesnim teniskim mecevima prevagu odnesu par poena ili par trenutaka. U ovom mecu to su bili ono pero koje je Mareju upalo u oko (napisao sam da je to pero bio Sv. Sava) i najduzi poen u mecu (36 udaraca) koji je dobio Nole na pocetku gema kada je napravio prvi brejk. Jos tokom poena sam viknuo drustvu da je to odlucujuci poen. Posle njega je dosao do 0-40 ocas posla i iskoristio trecu brejk loptu. Marej je tu bio prelomljen, ostalo je za takvog igraca kao sto je Nole bila samo stvar realizacije.

wilson

pre 11 godina

mozda marej osvoji jos 10 grand slam titula ali ono sto je sigurno to je da NIKADA nece biti broj 1...jer ne moze neko ko ne zna da hoda po sljaci, a kamoli da igra na njoj, da zasedne na mesto najboljeg tenisera na planeti

Red

pre 11 godina

Ma budalaština. ....
Novak je bio bolji u prvom setu. Imao je čini mi se 5 brejk lopti. .... izgubio ga.
Murray je bio bolji u drugom ali kao i Novak u prvom. . gubi.
Sve ostalo .... ama baš sve nije dovodilo u pitanje pobednika.
Mislim. .. kada god da je problem ja nekako to osetim ali ovaj put sam pio kafu. .....
dakle. . Murray treba još puno da radi ali mi se čini nekako kasno jer on više nema 20 god. Kada će da osvoji nešto pored ovakvog Novaka.
Vi?

sasa

pre 11 godina

Lendl je uvek prepun izgovora...
Uvek je "ne dva poena" izgubio Andy, a nikako da objasni zasto je Andi od zadnjih gotovo 20 turnira, osvojio 1,,,
Ako se ne racuna OI, jer to nije oficijalni turnir ATP, Andijeva statistika je ocajna... U sustini, Andi je osvojio manje turnira sa Lendlom, nego bez...
I njegova pobedonosta statistika sa Lendlom je oko 5%...
Tolike se sanse u zadnjih 13 meseci, da ce Andi bilo sta da osvoji...
A tek da pogleda brojeva zadnjeg finala, gde je andy bukvalno u svakom segmentu slabiji, slabija serva, i prva i druga, manje winnera, ni jedna osvoojen break poen, 4 puta manje izlazaka na mrezu...
Lendl prica price, i zivi od onog "Tornado uspeha" u NY...
U svakoj drugoj prici, Andi ne pobedjuje...

sasa jokic

pre 11 godina

Ne moze se reci da; "Da je endi naoravio brejk pocetkom drugog seta, ko zna sta bi bilo", a pre toga ne postaviti pitanje; A stabi bilomda je Nole u prvom setu iskoristio jednu od pet brejk sansi? Jer to je bilo pre?
Umsvakom slucaju, nije se desilo ni jedno, ni drugo, Nole je pobedio jer je igrao bolje, i jer je bolji igrac.
Slazem se sa Lendlom u vezi pobeda protiv slabijih igraca, ali to umeri ove cetvorice vise se ne desava.
Marej ima tu nesrecu da je vrsnjak sa Noletom, i najverovatnije ce do kraja karijere biti u njegovoj senci. On je igracki pretekao Nadala i Rodzera, ali Noleta nije, niti ce.
On ima nekoliko segmenata igre boljih od Noleta, ali na primer njegov bolji servis je neutralisan Noletovim citanjem istog i riternsima.
Ono sto nikada nece dostici, ne zelim da omalovazavam, je Novakova inteligencija, i Novakova mentalna snaga da igra najbolje kada je najteze, tu je kljucna razlika. Naravno ja ne ocekujem od Marijevog trenera da tako nesto kaze, ali je to cinjenica koju niko ne moze poreci.
Obojica ce tehnicki napredovati, ali mentalno su dostigli svoje limite, a razlika je ocigledna.
Dovoljno je slusati pres konferencije ostalih tenisera, koje cesto podsecaju na fudbalske, dok je kod Noleta to vise diskusija
Rodzer je imao srece da igra u eri prosecnih tenisera, i zato je gotovo nemoguce dostici njegov broj slamova, ali pobedjivati toliko puta Nadala, Rodzera i Marija, i dve godine za redom biti broj jedan u takvoj konkurenciji, to moze samo Nole!

nišlija

pre 11 godina

I pored tih 5 brejk lopti u prvom setu meni Novak nije baš ličio na sebe,ko zna šta bi bilo i da je dobio prvi set ? taj period igre je malo bio problematičan,mada je ipak izgubio taj set u taj breku,tako da je stvarno drugi set bio presudan i naravno Noletova glava.Lendlov komentar je očekivan
bar za mene.A kada je krenuo sa svojim prepoznatljivim razarujučim udarcima
onda je sve bilo jasno.Fascinantno čišćenje terena,naročito u 4.setu.
p.s A jel zna neko gde mu je devojka ?? a i onaj Amanović.Učinilo mi se da sam video Pipu !!! prvo dupe Vimbldona i Usa opena.

XX

pre 11 godina

Moze Endi napred, ali moze i Novak jos da se usavrsava -zasto bi drugi stajali, a samo Endi isao napred? Spominje i Marijev peh da igra finala protiv najboljih, pa navede protiv koga su on i njemu slicni osvajali titule, a ne navede Rogera - namlatio se i on titula pored svakavih.

phreak

pre 11 godina

E ta šablonski smarajuća i uporna igra može TENISERU Mareju da donese neki rezultat, jer ovi IGRAČI ne vole sa njim...
(Posmatrač, 28. januar 2013 18:47)

Potpuno se slažem. Ako se sećate Lendla kao igrača, on je bio upravo takav - uporan, smarajuć, predvidljiv. I nikad nije osvojio Vimbldon ;)

fortissimo

pre 11 godina

Ne bih se slozio bas u svemu. Endi nije imao ni jednu brejk lopru a jedini set je dobio u taj brejku. Nije pomenuo 5 brejk lopti koje je Novak imao u prvom setu i nije iskoristio? I onda tvrdi da se ovakvi mecevi cesto dobijaju na 2, 3 lopte? A Novak je imao 13 poena vise dobijenih u mecu? To nisu 2, 3 lopte. Mozda ce Endi opet biti u slicnoj prilici, mozda i dobije neko finale GS turnira, ali mi se cini da ce Novak biti cesce u tim prilikama od Endija.

Yuri Boyka

pre 11 godina

Samo cu reci ovo. Koliko je Lendl nerealan u ovoj izjavi da je mala razlika 13 poena ja cu mu odgovoriti da pogleda koja je razlika onda u gemovima. Odgovor je SEDAM sto znaci da tih 13 poena i nije bas tako malo kako on kaze. To je i vise nego od jednog citavog seta.

IronMan

pre 11 godina

Kaže Lendl da je Novak imao "samo" 13 poena više?! Moram samo da podsetim dotičnog, da je na ovom istom turniru, par dana ranije, Tsonga protiv Federera, osvojio više poena, čak i gemova, a izgubio je meč! Tenis se igra na 3 osvojena seta, a ne na poene... i trebalo je da bude 3:0 za Novaka, realno!

neko iz mase

pre 11 godina

NIKAD Marej nece biti NUMERO UNO, al da je dobar , dobar je.....
Prevelik je pritisak na njemu i to on nemoze da izgura. Zamislite mec u kome on igra za preuzimanje prvog mesta, to bi za njega bio slom zivaca...

Vojislav YVR_BGD

pre 11 godina

Lendl (koga sam imao prilike da gledam) je iskren kad kaze da je nas Novak igrao kako treba da igra broj jedan.
Sve ostalo ne stoji.
On hrabri Endija, i kaze da ce napredovati....
Problem je u tome sto je Endi "pusher", dosadni, neiventivni zid koji samo vraca loptice. Ovde u Kanadi kad se za nekoga kaze da je "pusher" u tenisu to i nije neki kompliment, naprotiv. I Endi ce uvek to i ostati. Mozda popravi trcanje, slice bekhend, mozda ojacha i servis malo, ali nikada, nikada nece biti na nivou teniske imagincaije i inventivnosti jednoga Novaka Djokovica. Nikad. O tome su mnogi vec pisali.

David Pantovic

pre 11 godina

Ti si Novace jedina svetla tacka ove nase napacene drzave. Hvala ti za sve sto si ucinio za Srbiju I Srpski narod. Najbolji si ambasador nase drzave u svetu!!! Svaka ti cast. Veliki Ivan Lendl zna sta je sve potrebno biti i ostati broj 1. Svaka cast!!!

tuzlak

pre 11 godina

Novak jos nije dostigao zenit, ali sa ovakvom igrom i mentalnom ravnotezom (daleko najbistrije glave kad treba) vladace jos makar pet sezona...i treba, zasluzeno!

Dingo

pre 11 godina

Novak je imao preko 50 neiznuđenih gresaka, mislim u jednom trenutku i
duplo vise od Marija (Murija, Mareja...)! I opet ga je dobio! 0 cemu prica Lendl?!
Novak sa "losom" igrom (govorim o velikom broju gresaka) u prva dva seta,
opet bio egal i bolji! Tako da necemo da govorimo koliko vise je ko imao poena jer Novak mu je"poklonio" mnogo vise poena nego ovaj njemu. To pokazuje kakva igracina i mentalna snaga je Novak, a samim tim i klasa iznad "Murija".

Bojan

pre 11 godina

(IronMan, 29. januar 2013 10:33)
da, apsolutno mi nije jasno sto je uopste navodio poene, Federer je usao u peti set sa marijem, znaci bio egal a imao je 15ak poena manje.

ali je u pravu da je nekoliko poena odlucilo mec. Konkretno gem u kom je Mari bio u naletu i nije iskoristio 3 uzastopne brejk lopte, taj-brejk drugog seta, kao i gem u kom je Nole prvi put napravio brejk. Prvi je oznacio popustanje marijeve inicijative, drugi noletovo preuzimanje, treci definitivan Marijev pad
Bez obzira na to sto je Nole imao brejk prilike u prvom setu, Mari je diktirao tempo i ni na jednu brejk priliku Nole nije imao realnih sansi da oduzme servis, dok je Mari u svakom gemu vise pritiskao Noletovu servu, nije stigao do brejk lopte, ali je pretio. Do ulaska u taj-brejk Mari je osvojio vise poena na servis Noleta nego obrnuto, taj tempo se nastavio i u taj-brejku i Mari ga je lagano uzeo
drugi je zapoceo inicijativom marija, covek je imao momentum iz prvog seta, ali nije iskoristio brejk sanse (mada mu realno ni nole nije ostavio mnogo prostora za to) i kada je nole sacuvao servis Mari ga vise nijednom nije ugrozio. Ne racunajuci taj prvi gem Nole je bio opasniji po Marijev servis i zato je napravio dva mini-brejka i priveo mec kraju.

Bojan

pre 11 godina

(Dingo, 29. januar 2013 07:03)
ako nisi gledao mec pa iznosis ovakve zakljucke oprosteno ti je.

opste je poznato da u ovakvim mecevima neiznudjene greske i nisu toliko neiznudjene, uvek su produkt toga sto agresivniji teniser (u ovom slucaju Nole) pokusava da skrati poentira protiv defanzivnije orijentisanog tenisera (Mari), buduci da je Mari odlican defanzivac, Nole mora mnogo vise da rizikuje kako bi poentirao ili bar izgradio priliku za poen.
Stoga 61 neiznudjena greska nije proizvod Noletove lose koncentracije (jer njemu koncentracija ni najmanje nije padala), vec je posledica odlicnog odbrambenog stila Marija. Razlika u pristupu igri moze da stvori pogresan utisak na osnovu statistike da se jedan igrac sve pita ali promasuje.
Slicnu stvar imas recimo u mecevima Federera i Nadala. Uvek je prica ista, Federer napada i napada i vrlo cesto dosta gresi. Recimo finale pre 4 godine, covek je imao 71 viner i 64 greske, a Nadal 50:41. Tj Federer preko 20 vinera vise, ali i 20 gresaka, medjutim kao sto rekoh, retko koja je od tih 64 neisforsirana.
Tako da realno, kroz ceo mec, nije Nole igra nista losije nego protiv Ferera, samo je protivnik bio zahtevniji.

oxydant

pre 11 godina

AO je pokazao ono što smo naslućivali još pre njegovog početka.Kao prvo,
to je činjenica da su Đoković i Mari igrači koji su trenutno znatno iznad
ostalih,a drugo : njih dvojica če u narednom periodu nastaviti da domi-
niraju,obzirom da Federer polako ali sigurno postaje neravnopravan u odnosu na ovu dvojicu, kako se to lepo videlo u petom setu njegovog meča sa Marijem.A dilema pre finalnog meča, da li je Mari ravnopravan ili čak bolji (trenutno) od Đokovića,pokazala se nepostojećom! Novak Đoković je je na više nego ubedljiv način dokazao da je lanjski poraz od Marija na USO primarno izazvan vanrednim vremenskim prilikama,a da je između njih dvojice ista razlika u korist Đokovića.Ne toliko u fizičkoj snazi i tehnici,nego u mentalnoj .

xyz

pre 11 godina

Imali su neke neraščišćene račune od ranije, a Lendl uvek koristi priliku.
Miloslav Mečir je bio izuzetan teniser, imao je nesreću da veoma rano završi karijeru.
Ko ga je gledao zna o čemu pričam.

Aleksandar

pre 11 godina

Imali su neke neraščišćene račune od ranije, a Lendl uvek koristi priliku.
Miloslav Mečir je bio izuzetan teniser, imao je nesreću da veoma rano završi karijeru.
Ko ga je gledao zna o čemu pričam.
(xyz, 28. januar 2013 20:46)

Za njega sam prvi put čuo sad tokom finala. Onaj mrtvak od komentatora sa Eurosporta me je primorao da prebacim ton na mrskog nam Vilandera. Nakon onog ludačkog poena kada je Novak odigrao jedan udarac sa zemlje, Vilander je rekao "There was one very flexible guy, Miloslav Mečir, but I think that Novak is the most flexible player ever".

Necinho

pre 11 godina

@Jaki
Miljan Amanovic je dobio dete i zato ga privremeno nema,menja ga kolega,
a sve se radi po njegovim instrukcijama.
@Prle
tih 0:30 u par gemova 4.seta je posledica Novakovog inteligentnog taktiziranja. Posto nije dozvolio niti jedan brejk za 3 sata igre,siguran u sebe,odlucio je da dodatno "razvlaci" Mareja sa drop-sotovima i promenama ritma,sto je za rezultat imalo jos brze fizicko trosenje protivnika bez vecih posledica po Noleta.U svakom slucaju fenomenalna odluka koja moze puno da mu pomogne u njihovim daljim susretima jer je igrao dosta nepredvidljivije nego inace,tj. odstupio je od sablona u prva 3 seta. Takvu raznovrsnost Marej nema,tako da je malo i zacinio svoj trijumf...

Mirko

pre 11 godina

Ima tu nečega sa čime se slažem i dosta toga sa čime se ne slažem.
Ne znam da li gospodin Lendl zna za onu srpsku izreku: Za jedno oko - konj ćorav? Da zna, ne bi se upinjao ovoliko da objasni te stvari.

Gledao sam dva puta, u reprizi, ovaj meč, od toga dva puta i kraj meča, pa sam imao priliku da natenane i hladne glave analiziram meč.
Iako je u live prenosu da je situacija u prvom setu bila dramatično u korist Mareja, što je i pokazivala poražavajuća Novakova statistika, na kraju meča ta ista statistika je bila uveliko na strani Novaka. To znači da je Nole u startu igrao loše i da je dozvolio Mareju da se razigra. Da nije igrao loše i sa puno grešaka, mislim da bi Marej teško dobio taj set.
Oni isto tako mogu da žale za svojim prilikama iako su ih imali.
Ipak, Novak jeste upravo to - veliki teniser i aktuelni br.1, a to se ne postaje bez razloga. Iza njega stoji puno ovakvih mečeva, gde je gubio i u ključnim trenucima preokretao meč u svoju korist. Ko može da kaže da to nije jasan pokazatelj da on nije slučajno tu gde jeste?
Može Marej da ima jak servis i dobar retern, može Federer da igra tehnički savršeno i elegantno, itd, ali svi oni zakažu kod Noleta, koji pokazuje da može da se vrati i podigne iz pepela, i pobedi.
Ako to nije dovoljno za prvo mesto, šta je onda potrebno?

Goran

pre 11 godina

Ne vidi se da Marejeva igra ide uzlaznom linijom. Nakon sto je dobio US open i olimpijske igre, izgubio je finale Sangaja, a na zavrsnom mastersu nije prosao takmicenje u grupama. Na Australijan openu je izgubio od Novaka ubedljivije nego prosle godine. Zapravo, cini se da je Novak na Olimpijadi i posle nje imao kratku krizu zbog ocevih zdravstvenih problema i cim je to prevazidjeno, Novak je ponovo na istom nivou gde je bio od pocetka preprosle godine, a to znaci skoro nepobediv i ubedljivo najbolji. Marej nema vremena da ceka, on je sada u najboljim teniskim godinama, ako sada nesto ne postigne, nece nikada. Plasim se da nece nikada. Novak ce uvek biti bolji od njega, zato sto je bio daleko bolji i prethodnih 5 godina, bice bolji i narednih 5. Lendl od Mareja ne moze da napravi sampiona, jer nije problem u Marejevoj glavi. Marej ne gubi zato sto misli da je losiji od Novaka, on gubi zato sto jeste losiji.

Jaki

pre 11 godina

Svi pominju o:40 u drugom gemu drugog seta. jer je to bila jedina šansa Mareja u ovom meču da "možda" nešto uradi. Pa i sam Novak je to pomenuo na konferenciji za štampu kao jedini trenutak slabosti. Pa kad imate samo jednu šansu onda je stalno pominjete zar ne i zaboravljate koliko je imao protivnik.
Nego da li grešim ali nisam video Amanovića u loži. Zna li neko da mi odgovori zašto?

despot

pre 11 godina

Sta bi tek rekao da mu je miljenik morao da igra kao Nole 2012. sa dva uzastopna meca duza od pet sati.
Novak je jedini i neponovljivi.

Zilet kazete?

pre 11 godina

O boze nikakvog li komentara. 13 poena je puno u finalu GS, pa nije svaki poen isti pobogu. 13 poena na servis protivnika i na vlastiti servis su nebo i zemlja. Novak je mentalno i fizicki i svakako rasturio Endija. Ko ne razume tenis neka slusa Mekinroa. Bez dlake i objektivno.

Branko S.

pre 11 godina

Cudim se da se debata lomi kad bi i ako bi!Nisam primetio da je to izjavio Lendl!Gilbertova izjava realnije odslikava(objasnio sam to u prethodnom komentaru).Bez ikakve insinuacije uz postovanje svih komentara, cinjenica je da je Novak ispustio pobedu u prvom setu 4 brejk lopte,,Endi ispusto pobedu u drugom setu,2 brejk lopte.Treci set je odlucen Novakovim pritiskom na forhend Marija,sto je iznudilo dosta njegovih gresaka,jednu kljucnu za prvi brejk i vodjstvo.Cetvrti set je bila egzikucija jer je Mari izgubio i samopouzdanje i snagu,zbog izvanredne igre Novaka.Snaga Novakove igre je u tome sto njegov ritern je najbolji na svetu,sto iz izgubljene situacije gotovo uvek odigra najbolje,sto niko od danasnjih tenisera ne moze sa sigurnoscu da ga procita, koju je taktiku i udarac je pripremio,sto je raznovrstan,sto je....ma jednostavno NAJBOLJI!
Navratilova je lepo primetila,da bi Mari pobedio Novaka mora da drzi nivo na svim aspektima teniske igre,a on je u mecu sa Novakom imao samo dva zadovoljavajuca - procenat ubacaja prvog servisa i manji broj iznudjenih gresaka.Nedovoljno da se Novak pobedi,sto se ispostavilo,da ne spominjemo mentalni sklop.Novak se moze naljutiti ali to na njega ne ostavlja traga,na Mareja da.Novak ce se pomiriti da i protivnik moze odigrati sjajno i aplaudirati za poneki poen,ali niko neigra za svaki poen bez obzira na rezultat tog trenutka,a to je prednost koju Novak ima i zato je SAMPION!Mozak,sinovce snaga klade valja!!!

Dorćolac

pre 11 godina

Ako ste stavljali nove gume na auto, uputstvo glasi: pažljiva vožnja prvih 500 km. klizavo je dok se glatka površina guma ne izrapavi. Ne mislim da je slično uputstvo stajalo na Novakovim patikama.

djordjevic

pre 11 godina

13 poena razlike mogu da budu oko 3 gema (ako se svaki dobija sa nulom), a mogu i oko 6 kao se sve dobija "na razliku". Znaci moze i ceo set da bude. Malo li je?

jeca

pre 11 godina

Realno, Novak je igrao malo losije od svog nivo pvih sat , sat-ipo,i ostatak meca nije bio na najvisem nivou.ALII SA TAKVOM IGROM NIJE IZGUBIO NI JEDAN GEM KAD JE SERVIRAO, a izgubio je jedan set,to je meni fascinantno!I to protiv igraca koji ima odlican ritern,po nekima i bolji od Novaka, i po mnogima bolji servis od Novaka(ja ne mislim tako).Na pocetku meca kod Noleta je nervoza bila gotovo opipljiva,ali kad je uspio da se opusti stvari su dosle na svoje mesto.Protiv Endija nista lose, meni je cak drag momak,odlican teniser ali ipak je Nole klasa za njega.

City Girl

pre 11 godina

Neko je ovde rekao da mu je zao Murray-ja jer od njega pokusavaju da naprave ono sto nije i ja se potpuno slazem. Britanski mediji ga dizu u nebesa, predvidjaju da ce biti broj 1 i osvojiti jos slemova, njegov trener pokusava da pronadje pozitivne stvari u jucerasnjem porazu (sto je donekle ok), on jadan prica ono sto su mu rekli da prica. Jeste dobar teniser, ali nikada od njega nece biti veliki sampion. Mozda slucajno osvoji jos neki slem kao sto je osvojio u Njujorku prosle godine, ali da ce vladati tenisom kao Federer, Nadal, Djokovic i ostali, tesko.

NikolaBL

pre 11 godina

I ja mislim da Lendl govori korektno . On kaze da Nole igra , bas kao sto i dolikuje najboljem na planeti. I za Mareja je u pravu . Tacno , jako je napredovao . Tacno je i to da se danas igra , bezmalo savrsen tenis, i da nijanse odlucuju ...ali ima nesto kod Noleta zbog cega ce on jos dugo biti najbolji..Rekao bih to ovako...SRCE JE NAJACI MISIC.
PS
Snimak ovog , i sijaset drugih meceva ,koje je Novak odigrao , ja bih pustao nasim fudbalerima i rukometasima pred svaku utakmicu .
Mozda izvade srce iz peta.

Dingo

pre 11 godina

Novak je imao preko 50 neiznuđenih grešaka, mislim u jednom trenutku i duplo više od Marija (Murija, Mareja...)! I opet ga je dobio! O čemu priča Lendl?! Novak sa "lošom" igrom (govorim o velikom broju grešaka) u prva dva seta, opet bio egal i bolji! Tako da nećemo da govorimo koliko više je ko imao poena jer Novak mu je "poklonio" mnogo više poena nego ovaj njemu. To pokazuje kakva igračina i mentalna snaga je Novak, a samim tim i klasa iznad "Murija".

mikin

pre 11 godina

"rekao je Lendl, „Upravo zbog toga ne želim da pričam o strategijama i slabostima, i nikada to neću raditi. Dva ili tri poena su odlučila. Gledao sam ko je koliko poena osvojio i Novak je imao 13 više od Endija, to nije ništa“."
--------------------------------------------------
Ma kako "nije nista"!? Generalno si u pravu, ali ono sto precutkujes je glavna stvar: OSVOJIO JE TIH 13 poena kada je najvise bilo POTREBNO!