"Ne možes biti u vrhu, ako jedeš samo Nutelu i hleb"

Kada neki teniser za samo dve godine stigne od 50. mesta na ATP listi do dve uzastopne sezone u Top 10 očigledno je da se radi o ozbiljnoj transformaciji.

Tako misli i analitičar zvaničnog sajta ATP i magazina „DEUCE“ Džejm Budel, koji je to objasnio u svojoj studiji.

Pod trenerskom palicom Dirka Hordofa, Janko je prešao put od prosečnog tenisera do standardnog učesnika druge nedelje Gren Slema , završnica Mastersa i člana najbolje osmorke završnog turnira u Londonu.

Izvor: Nemanja Ðorðeviæ

Četvrtak, 10.01.2013.

20:25

Default images

Hordorf je, uz niz tehničkih promena u pristupu tenisu, totalno promenio Jankovu igru. Prešavši sa svog defanzivno orijentisanog stila, na mnogo dirktniji i agresivniji ofanzivni stil.

Ofanzivno - on je jedan od najboljih igrača na turu.Umeći da iskoristi i polu šanse da napravi viner, dok na defanzivnom planu ima mnogo stvari koje bi mogao da poboljša“, rekao je Hordof za „DEUCE“.

Inače, cela situacija se odigrava na Jankovom treningu na „Smeč Akademiji“ u Dohi, za vreme dvonedeljnih priprema za početak sezone.

I dok Nemac priča za ovaj teniski magazin, Tipsa nastavlja trening sa svojim kondicionim trenerom - Argentincem Karberolom.

Srpski teniser ispunjava niz fizičkih zadataka jakog intenziteta, sa pauzom od 15 sekundi između svakog. Za vreme od tri minuta, koje je ekvivalent trajanju šest teniskih poena, on uradi po dve vežbe - fizičke izdržljivosti, koordninacije i suvih sprintova.

Skoro na svakom treningu Janko ponovi pomenutu vežbu do po 20 puta.

Ova vežba savršeno simulira uslove teniskog meča, stani kreni po milion puta, brzi pokreti, biti uvek svestan gde se nalaziš na terenu, uz naravno veliki broj otkucaja Jankovog srca“, kaže Karberola. “Uvek je koncentrisan i fokusiran na trening. Samo razmišlja o tome kako bi mogao da unapredi svoju igru“.
Beta/AP
U poslednjih 12 meseci skinuo je tri kilograma, ali što je mnogo bitnije znatno je ojačao. Promenio je način razmišljanja u poenu, što se itekako može primetiti u njegovoj igri. Sada umesto igranja bezciljnih dugih poena, pokušava da maksimalno kontoliše isti, koristeći svoju, poboljšanu, tehniku i rad nogama.

Veliki ljubitelj video igrica i didžejinga trenirao je po devet sati dnevno. To mu je umnogome koristilo za borbu u četvtinifinala US Opena, kada je posle velike borbe, nažalost, poražen od još jednog velikog borca – Davida Ferera.

Borio se Janko kao lav i imao čak i prilku da stigne do najvećeg uspeha karijeri, ali je iskustvo Španca došlo do izražaja u taj brejku za pobedu od 6-3, 6-7(5), 2-6, 6-3, 7-6(4):

Uprkos tome Jankov trener bio je veoma ponosan na svog štićenika.

Bio sam veoma ponosan na Janka, ne zbog samog plasmana među osam najbolji, nego najviše zbog činjenice da je igrao pet setova sa jednim od ’najpaklenijih’ igrača na turu“.

Šta se zapravo dogodilo, kako je Tipsarević stigao do mesta gde je sad?

@FB_JankoTipsarevicOfficial
Pre nešto malo više od dve godine, Janko je plutao negde oko 50 mesta na svetu, uglavnom igrajući duge i neizvesne mečeve, pune preokreta, koji se nisu uvek završavali kako treba – reflektujući Jankove ’dečije bolesti’.

Njegov talenat se nikada nije dovodio u pitanje, ali suočen sa emocionalnim ’toboganom’, gubljenjem fokusa i ponekad totalnom odsutnošću iz meča, bio je jako bližu da proćerda svoj talenat. Ipak, verovao je u sebe i nastavio da vredno radi.

Uvek sam bio svestan, da ako igram svoj najbolji tenis mogu da savladam bilo koga“, rekao je Tipsarević.
@FB_JankoTipsarevicOfficial
Veliki ulogu u njegovoj transformaciji ima i očinski odnos koji prema njemu gaji Nemac Hordorf, ali pre svega magazin navodi da je ključna stvar njegova ženidba sa Biljanom Šešević 2010. godine.

Emocionalna stabilnost je nešto što mu je nedostajalo, a od kada je sredio ’problem’ i na tom planu desio se veliki zaokret u njegovoj karijeri.

Biljana ga od tada prati na svakom turniru, a on je i sam više puta isticao da mu podrška njegove supruge mnogo znači.

Nema drugog objašnjenja – trebalo je ranije da se smiri“, kaže sa osmehom, Jankov mlađi brat, Veljko.“Šalim se naravno, ali od tog trenutka postao je stopostotni profesionalac , zamalo prekasno. Postao je emotivno stabilan, što je jako bitan deo slagalice da se postane ozbiljan teniser. Svi delovi moraju da se slože u pravo vreme“, smatra Veljko.

Kada je Tipsa polako ulazio u ’ozbiljan’ svet tenisa, njegov otac je radio tri posla – kao sekretar u teniskom klubu, španer žica i kao trener fizičkog vaspitanja.

Situacija u celoj zemlji je bila jako teška, a naš otac se, kao i svaki drugi, borio za nas. Janko je bio mlad i neozbiljan, ali to možete i da očekujete od dečaka koji ima samo trinaest godina. Često je izlazio na žurke sa svojim prijateljima, kao da se malo zasitio tenisa. Naš otac je, kao i svi mi, verovao u mog brata i nije mu ništa uzimao za zlo“, nastavlja priču Veljko.“Sada je situacija u potpunosti dugačija, voli i dalje da izađe i da se provede naravno, ali je pre svega sto posto posvećen tenisu. Ne možete da jedete Nutelu i hleb i da budete u Top 10“, zaključio je on.
@FB_JankoTipsarevicOfficial
Tipsarević je i više nego svestan šta je dovelo do toga da 14. novembra 2011. godine, prvi put u karijeri, uđe među deset najboljih.

Pre braka sam živeo dan po dan i meč po meč. Ako tako razmišljate i živite u tom maniru možete imati samo dva tipa raspoloženja – izuzetno dobro i izuzetno loše“, jasan je Tipsa.“Razlika između Janka sad i Janka tada je da tada nisam postavio prave ciljeve.Sadašnji Janko ima bezrezervnu podršku svoje žene, ako je potrebno uradiće sve što je u njegovoj moći i ne boji se neuspeha“.

„Prema mom iskustvu, uvek je bolje da postaviš cilj, uradiš sve što možes da stigneš do njega i ne plašiš se eventualnog neuspeha. Ako do toga ipak dođe, pokušaš ponovo, a možda ni tada neuspeš“.

„Jedan od najboljih citata koje sam pročitao izrekao je legendarni Majkl Džordan, „Tokom života grešio sam. grešio i grešio, ali to je glavni uzrok zašto sam uspeo“. Sazreo sam kao igrač, pritom ne milsim na više časovne treninge, nego na kompletan svoj dan. Jako je bitno da, kada uđete u tensiku elitu,odredite prioritete u svim aspektima svog života. Ali, tenis uvek mora biti na prvom mestu u vašem životu. Ako se ne postavite tako, onda ga i ne zaslužujete“.
@FB_JankoTipsarevicOfficial
Iako je tek sa 27 godina uspeo da se probije u Top 10, trenutni broj devet svetskog tenisa je odlučan da se tu ne zaustavi.

Janko sada zna da ima igru u sebi. On je možda jedan od najboljih ’trenera’ svoje igre na Turu. Popravio je svoj stav, svoje ponašanje na terenu, o čemu otvoreno govori nakon svojih mečeva. To mu je, po meni, omogućilo da njegov talenat ispliva na površninu“, smatra bivši broj jedan Mats Vilander.

Janko ima skor od 15 pobeda i 41 poraza u mečevima sa igračima iz Top 10, a koliko mu znači boravak u vrhu, najbolje svedoči podatak da u poslednjih 14 meseci ima ukupan skor od 62 pobede i 28 poraza.

Vilander takođe smatra da je vreme da Srbin suoči sa nekim, kako on kaže, proračunatim rizicima.

Ukoliko želi da se približi vodećoj četvorci moraće češće da rizikuje, moraće da odstupa od svog plana, jer jedino tako može da napreduje. Ne sme previše da razmišlja, nekada se treba jednostavno prepustiti. Smatram da glavni problem leži u strahu od čišćenja sa terena, ukoliko nešto krene po zlu. Shodno tome, treba da se opusti i zagrize, to je njegova velika šansa“, zaključio je Vilander.

Tipsarevićev trener, pored velikog teniskog znanja, poseduje i matematički dar nasleđen od oca. Pedesetšestogodišnji trener odmah nakon meča pokazuje Janku tabelu i parametre koji su mu doneli pobedu ili kumovali porazu.

Jankova igra se stabilizovala, što mu omogućava da bolje koristi svoje prednosti i diktira poene“. I sam Tipsa je svestan toga – „Sada kada izađem na teren emocije mi rade istim intenzitetom, igrao protiv Federera ili hiljaditog igrača sveta. Izlazim na teren sa istim samopouzdanjem i poštovanjm i trudim se da ništa ne protraćim, ako baš ne moram“, iskren je Janko.
Beta/AP
Posle svega izrečenog, može se sa sigurnošću reći da je Janko potpuno drugačiji čovek, a samim tim i mnogo bolji teniser. Karakteristike njegove igre više nisu jaki udarci i prikovanost sa osnovnu linuju, već racionalni potezi i konzistentnost u sprovođenju strategije na terenu. To mu daje mogućnost da preokrene meč u svoju korist u bilo kom trenutku, a samim tim i veću kontrolu.

Poslednji primer toga vidi se u nedavonom preokretu u polufinalu Čenaja, protiv Slovenca Aljaža Bedenea. Takvi preokreti nisu ni ranije bili strani Janku, čak se može i reći da su jedan od zaštitnih znakova njegove karijere.

Srbin je tako napravio najbolju moguću uvertiru za sezonu pred nama, najavivši velike domete i dalji napredak u svojoj karijeri. Ko zna, možda nas popularni Jankela obraduje nekim Mastersom ili možda čak Gren Slemom.

Njegove godine nisu problem, verujte mi, fokusiran je i može da napravi nešto veliko. Pre nekoliko godina, nisam ni mogao da pomislim da ću reći nešto ovako, a kamoli da verujem u isto“, zaokružio je celu priču Jankov brat Veljko.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: