Petak, 26.05.2017.

14:00

Šarapova – varalica ili veliki šampion?

Povratak Marije Šarapove na teren posle 15 meseci suspenzije izazvao je mnoštvo pozitvnih, ali i negativnih komentara na ovaj događaj.

Izvor: Petar Tadiæ

Šarapova – varalica ili veliki šampion? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

63 Komentari

Sortiraj po:

Thin Lizzy

pre 6 godina

Ok, znamo da je kvalitetna teniserka, pa stoga, je li, po misljenju mnogih ne bi trebalo da "gubi vreme u kvalifikacijama".Ali,Ana Ivanovic je 2010.pala na WTA listi, negde oko 62 mesta, pa nije mogla direktno da udje u glavni zreb ovog turnira u Kanadi.Tako da je zatrazila vajld kard. Direktor turnira u Montrealu (parnim gorinama se igra tamo) Ezen Lapjer odbio ju je i rekao njenom PR-u da ne moze da joj da specijalnu pozivnicu jer ima mnogo kanadskih teniserki koje je zasluzuju. Medjutim, odmah nakon toga dao je izjavu u medijima kako Ana nimalo ne zasluzuje vajld kard jer je pala na listi zbog lose forme, a ne zbog neke povrede, i da joj je on trener namerno bi je terao da igra kvalifikacije,i jos neke glupsti. Ana je nakon toga izjavila da razume i da bi sa zadovoljstvom igrala kvalifikacije, ali da ju je povredilo to sto je njoj rekao jedno a novinarima drugo i sto je javno objavio njihovu prepisku. Ana je te godine na turniru u Sinsinatiju,koji je prethodio Montrealu,stigla do polufinala i obezbedila skok na listi pa je mogla direktno da udje u zreb, ali nije htela da igra na turniru. Ana je inace 2006. osvojila ovaj turnir(pocistila Martinu Hingis u finalu),a 2008.igrala na turniru(povredjena,kasnije propustila OI jer je pogorsala povredu)kao jedina igracica iz top 10 ili cak 20,jer je turnir prethodio Olimp igrama, pa su ga sve redom preskocile.Te godine je prema recima direktora turnira "bukvalno spasila turnir".A "zahvalnost" su joj pokazali samo par godina kasnije

Jedno bez drugog ne ide

pre 6 godina

I jedno i drugo. Doping, na ovaj ili onaj nacin, je dominantan u profesionalnom sportu, pa samim tim u tenisu. Ovoj su smestili, dok je Serena izbegla testiranje tako sto se zakljucala u sobu i rekla da je mislila da je zvanicnik Anti-doping agencije "provalnik". Naravno, nista joj nije falilo.

HanSolo

pre 6 godina

(fantom, 26. maj 2017 11:23)

Čudno da mnogi od ovih tvojih "prebacačica" su porazili Serenu više puta od ove antiintresantne ruskinje.. Ona je ovde voljena samo zato što je ruskinja.. Ali pogledajte njene socijalne medije.. Totalno antiintresantna u poređenju sa skoro svakom drugom teniserkom.. I naša Ana je tukla Serenu više puta poslednjih 10g..Sve što možeš da vidiš na njene socijalne medije je samo o Šugarpovi, Poršeu i drugih sponsorskih stvari.. Nije ona nikako lice ovog sporta.. Samo kod nas..

HanSolo

pre 6 godina

Tako moze izaći obavijest da je od sutra zabranjen kofein, netko ne pročita i popije kavu ili Coca colu i eto ti problema. Jave se moralisti da su ovi prevaranti i da koliko god budu kaznjeni nije dovoljno.
(stoka, 26. maj 2017 10:31)

Da samo što se to tako ne radi.. To se upozorava mesecima unapred.. Nisu amateri kao mi i ta Rusija..

HanSolo

pre 6 godina

Što duže bez vrištanja, što bolje.. Vrištanje treba da se zabrani.. Naša Ana je snažno udarala lopticu bez ovakvog primitivno vrištanja.. Ni boxer ne vrišti.. Ova bi uplašila i boxera..

znanje-imanje

pre 6 godina

Ovo sve oko Maše je primer kako je malo šta jednostavno.
Preduzeće 10 M zarade godišnje mora da ima osobu na plati od 10 K godišnje da se ovako nešto ne desi. Takođe nesumnjivo da uzimanje leka kod mlade i generalno zdrave osobe nije prava stvar.
Sa druge strane ovo nije slučaj uzimanja supstance koja je direktni pomagač - naprotiv. Ovo nije kokain, steroid zabranjen odavno niti išta slično; lek je, uspavljuje i sa njim se nikako ne ide na teren po pobedu. Odatle je i očito: da se dopingovala (ovim i inače) bila bi na oprezu i znala bi; ovako ovo baš dokazuje da (inače) ništa (drugo nedozvoljeno) ne uzima.
Da bude još nezgodnije: em je lek - preko 35 godina! - em je njegova pomoć u oporavku nerazdvojiva od zaštitne uloge koju ima. Svaki vrhunski sportista je automatski u zoni prenaprezanja i nezdravog, pa ima svako pravo da redukuje posledice svoje nezdrave aktivnosti (preteranost treninga). Ali - kao što je ruska medicina koja kaska za Zapadnom otkrila - eto tu i hemijske pomoći u oporavku, što je opet direktno spregnuto sa rezultatima...
A baš tu dolazimo i do još jednog momenta: WADA je, ionako u sred hajke na Ruse, baš na ovaj lek zajašila - a na Zapadne varijacije na ovu temu nije; a iako je em jeftin em lek dobrog dejstva i malo nuspojava FDA ga ne dozvoljava i nije dostupan pacijentima u USA!
Tu je naravno i čini se pre svega Eridina-jabuka-reakcija suparnica, poređenje spram razumevanja za Sereninu "paniku" itd.
Lepa, igra lep tenis, sad je čak i - legitimna...

Mile Pravdoljubić

pre 6 godina

Kiki Mladenović nije Francuskinja nego Srpkinja. Ne sporim da je državljanka Francuske. Možda ona smatra da je Francuskinja ali na njenu žalost nije.

Samo kažem...

pre 6 godina

Pa to koliko je ona varalica svaki profesionalni sportista je isto. Sto posto svi oni uzimaju nešto, makar i vitamine samo što je ona bila u prekršaju mesec dana i za to je kažnjena. Ljudi su jako licemerni.

ok

pre 6 godina

Pravila u sportu treba da su jednaka za sve, inace cemu sluzi sudija na terenu? Devojka u medjuvremenu moze da se bavi manekenstvom, tamo fer-plej nije toliko bitan.

only fools and horses

pre 6 godina

Napravila je veliki propust, to što nije na vreme prestala da uzima. Neverovatno je da tako nešto može da se desi nekom ko ima ceo tim da se brine za njega, ali eto desilo se. Nema drugog objašnjenja (osim špekulacija da je u pitanju pravi doping koji se prikriva, ali to su verovatno izmišljene glasine).
A to zašto je uzimala, pa jasno je da je zbog boljih rezultata. Ali nikakvog varanja tu nema, bilo je dpzvoljeno i uzimala ga je, to svakako nije doping. Postoje siguran sam mnoga druga sredstva za koja ne znamo, a nisu na listi dopinga, i sportisti ih uzimaju. A postoje, znamo zahvaljujući hakerima, i ozbiljni lekovi na doping listi, koji su dozvoljeni nekim sportistima zbog navodnih bolesti, i to uvek lekovi koji im drastično pomažu u sportu kojim se bave. E to je za mene varanje, i to na najvišem mogućem nivou.

alekso

pre 6 godina

Prvo, rekao bih da je zabrana tog leka jako diskutabilna, ali to je neka druga tema.Drugo, jadno je ovako licemerno ponasanje zapadne javnosti prema nekome zato sto je Ruskinja, a s obzirom na istoriju nekih njihovih sportista.Ajde da kazemo da je kaznjena pravicno, i zena je snosila posledice.Ali oni ocigledno ne zele da se zavrsi na tome.To je neposteno i pre svega licemerno iz vec navedenih razloga.

Neroji,a Terza ,promašio,svlačionicu

pre 6 godina

Iste lekove koriste svi do 31.12.,ona nastavi još 3 meseca i svi su pošteni jedino ona varalica?!Prelepa šampionka!

Dott

pre 6 godina

Da li je Marija Sarapova varala ustnovicemo vrlo brzo i lako, ako joj je Melodijum pomagao da igra bolje, sada bez njega nece moci da ostvaruje iste rzultate, pa ukoliko tako i bude, bice mesta i kritici, u suprotnom imace pravo od svih da dobije izvinjenje za ovako ruzno blacenje.
Ali dobro treba razumeti sve te devojke sa tura koje je kritikuju, kao prvo nisu bas narocito inteligentne, reaguju refleksno, jer Sarapova je ozbiljna konkurencija.
Ona ce na svakom turniru koji igra biti favorit i sama ta cinjenica govori da Marijin reket nije pokretao Melodijum, vec Marija Srapova i to ce joj biti dodatni motiv da do kraja godine postane broj jedan.
Napred Marija, gazi tu boraniju od teniserki!

Balvan

pre 6 godina

Nemam pojma ali izgledom, stilom i drzanjem je prototip zenstvenosti. Kakvi silikoni, kakve starlete, kakve napucene usne ... Maria je izgledom i stilom A-Z sta zene cini tako neodoljivima.

Pedja

pre 6 godina

@Balvan, 26. maj 2017 12:15

Nemam pojma ali izgledom, stilom i drzanjem je prototip zenstvenosti. Kakvi silikoni, kakve starlete, kakve napucene usne ... Maria je izgledom i stilom A-Z sta zene cini tako neodoljivima.

"Од А до Ш", тако се каже. И Марија, тако се зове. Стварно сe понашаш у складу са надимком. Што се тиче саме теме, иначе, од свега што је красило Шарапову остала је само агресивна игра и понека назнака стила. Али и то губи смисао њеним западњачким опредељењем и проамеричким животним одлукама, тако да... Драго ми је што се вратила: то је добро за неутралне гледаоце и тениске фанатике, а лоше за набеђене тенисерке типа Бушар и Радвањска.

Kme

pre 6 godina

Varalica naravno...Izjavila je da je taj lek bio neophodan da koristi za njeno zdravlje, a kada su je novinari pitali da li je nasla zamenu ona je izbegla odgovor.. Tako da je tu sve jasno...

DJ

pre 6 godina

E, hajde zaista bi mogli vise da prestanete da se bavite ovom temom. Sto vise pisete, mislim da ispadate manje inteligentni. Ona je priznala da je koristila. Jeste? Jeste. Na sve to je koristila to, iz neznanja da ne sme VISE da se koristi ta supstanca. Da li joj je to pomoglo da postize mnogo bolje rezultate? Ne bas, garantujem. Je l' ispostovala kaznu? Jeste. pa STA ako joj neko da vajld?? I Treba. Ko nece - ne mora. Ona nije nikakva varalica, potpisujem. MOlim Vas, ona neke ljude nervira vise zbog stenjanja, nacina kako se ponasa u igri nego sto gledate rezultate. SUtra Federer, da se nadje u slicnoj situaciji, svi bi ga branili jer je vec do tada bio krunisan gospodin. Pustite bar VI devojku da igra. Ne pravi pitanje ni oko cega. A sve ove ostale igracice, koje su manje od nje 5x, neka cute a ne da u fazonu misle: E, da nije koristila taj "doping" ja bih bila bolja od nje... Posebno mislim na Busar i njoj slicne. Igrace Kvalifikacije za W'done, nije rec rekla...
Nece igrati na Roland-u, opet nikom nista. Da je jedna od najvecih ikada - Jeste.

JocaBoca

pre 6 godina

Agasi je izjavio da je veći deo karijere bio na kokainu, a njegova supruga je postala šampionka tako što je Monika dobila nož u leđa. Danas su oboje ambasadori UNICEF-a.

Toliko o poštenju...

Sportski analiticar

pre 6 godina

Ako se pogleda objektivno, jedino realno objasnjenje, zasto ga je i dalje koristila iako je zabranjen, je ovo koje je ona iznela. Pa cak i ako uzmnete u obzir da ga je namerno koristila sve ove godine, zarad boljih rezultata, zar to nije jos veci razlog da prestane da ga koristi kada je poceo biti zabranjen da je ne bi uhvatili. Ne znam kojom logikom se vode ljudi koji misle da ona laze u ovom objasnjenju da nije videla da je zabranjen, pa nije ga sigurno koristila uz nadu da je nece uhvatiti, tesitiraju ih konstantno, znala bi i sama da bi je uhvatili posle svega par dana. Uostalom da je ona stvrano htela necim da se dopinguje, koristila bi nesto mnogo bolje i ne bi je uhvatili do kraja karijere. Prevelika je ona zvezda i mnogo novca je u pitanju da bi tek tako kaljala svoje ime taktikom ,,nece me valjda uhvatiti''.

v

pre 6 godina

Nema sportiste-sportistkinje, koji ne uzimaju odredjena sredstva za poboljsanje fizickih karakteristika. Ako su nisu zabranjena, kakvo god bilo njihovo dejstvo, jednostavno nisu zabranjena. Postoji velika razlika ako je neko sredstvo u jednom trenutku zabranjeno, pa je neko uhvacen da koristi isto neposredno nakon zabrane, u odnosu na onoga koji koristi sredstvo kao nedozvoljeno godinama. Tako da je u ovom slucaju varalica malo teska rec. Po rezultatima svakao da je sampionka. Naravno moze se postaviti pitanje da li joj je pomenuti lek zaista bio potreban kao lek, ili je jednostavno iskoristila-zloupotrebila, to sto nije zabranjen. Ali ako nije zabranjen onda ne vidim bez obzira na navedeno, kako bi bila varalica, tim pre sto se doslo do saznanja da su pojedine teniserke, maltene celu karijeru, koristile bas nedozvoljene supstance, uz aminovanje antidoping agencije, jer su eto "jadne" imale potvrdu lekara da su kao bolesne. Po meni su ove drugonavedene osobe, mnogo vece varalice, ukljucujuci i one koji su ih proglasili bolesnima a ponajvise oni koji su sve to dozvolili.

mrmlj

pre 6 godina

"Pismo od WADA o promenama u 2016. dobila sam 22. decembra, a novu listu zabranjenih supstanci nisam pročitala."

tacka. jedna od obaveza profesionalnog sportiste je da procita listu zabranjenih supstanci da ne bi sebe doveo u ovakvu situaciju.
isto kao sto je i troickom "doktor rekao" da ne mora da da uzorak pa je bio suspendovan.
u najboljem slucaju, u pitanju je njihova naivnost koja ih je skupo kostala.

bubuljica

pre 6 godina

mene je uvek iritirala njeno dranje ko da je kolju pri udarcima,a o namestenim mecevima gde kad treba da izgubi dobijen mec ,onda njen tatko skine kacket ,ona pogleda prema tribinama i to vidi i gubi,necu ni da komentarisem. pogledajte malo njene meceve koje je gubila.poz

fantom

pre 6 godina

Maša je velika šampionka, dovoljno je platila za grešku. Na WTA turu trenutno nema nijedne zvezde, Kerber, Muguruza, Bušar, Mladenović, Voznjacki, Radvanjska, Cibulkova nisu ni do kolena Maši! Sve su to prebacivačice, koje šalju balone i nemaju napadačku igru. Jedino može da se kaže za Halep da ima neku igru, ali i ona je povređena, tako da trenutno Maša je najbolja teniserka sveta, a i najlepša :)

Džoni

pre 6 godina

Njeno objašnjenje je za malu decu. Činjenica je da se svesno dopingovala tim lekom dok je bio dozvoljen i da nije na vreme prestala da ga koristi kada je došao na listu zabranjenih. Odslužila je svoje i sada neka pokaže da joj je to bila prolazna slabost i neka dokaže da je veliki šampion. Mnogi od njih i sada uzimaju neke supstance koje će se možda za par godina naći na listi nedozvoljenih kako medicina napreduje tako se i te granice pomeraju.

Filip

pre 6 godina

Da li vi zaista verujete da Marija nije znala za lek? u njenom timu gde je sve isprogramirano i veliki broj ljudi koji paze na svaki detalj??
Lek se koristi u drzavama bivseg SSSR-a u ostalim je zabranjen. Antidoping komisija je rekla da je primetila mnogo vecu prisutnost kod sportista u zadnjih godinu dana i lek zabranila. Masa je mlada i lepa devojka, vrhunska sportistikinja i ko veruje da ima probleme sa srcem, veruje u bajke!
Meni je to zalosno sto njeno desetogodisnje koriscenje dopinga, itekako ce se kasnije odraziti na njeno zdravlje!

komentejtor

pre 6 godina

Izgleda da su mnogi sportisti imali "znake dijabetesa i srčane probleme", pa su dugo uzimali ovaj lek. Nije nego, objašnjenje za naivne. WTA je u krizi, evidentno je, zato je zažmurio na mnogo šta, a otvorio prostor za Šarapovu.
Troickog kazne na godinu dana, opravdano, jer nije dao uzorak na vreme, iako se nije dopingovao. Ovu na tri meseca više, a dopingovala se... Igračice kao Marija nedostaje tenisu, ali tenisu ne treba neko ko vara, a Maša je varala. I tačka.
RG i Wimbledon su institucije i šalju jasnu poruku da nema igrača koji je veći od te tradicije i takmičenja...

Nikola

pre 6 godina

Jel vam neko rekao, vama b92 redakciji, da su vam clanci o tenisu jedni od najlepse napisanih. Potpuno je uzivanje citati ih, cak iako nam tema nije uvek najinteresantnija. :)

Andrej

pre 6 godina

Ako joj je bio potreban lek,to je u redu. Mene zanima kako i čime rešava probleme koji su joj bili opravdanje za upotrebu meldonijuma.

stoka

pre 6 godina

Tako moze izaći obavijest da je od sutra zabranjen kofein, netko ne pročita i popije kavu ili Coca colu i eto ti problema. Jave se moralisti da su ovi prevaranti i da koliko god budu kaznjeni nije dovoljno.

Xdc

pre 6 godina

Jedini razlog zbog kojeg se protivi Bušar je broj lajkova i followera na instagramu. Odlaskom Ane Ivanovic i suspenzijom Sarapove Busar ostaje jedina "lepotica" na wta turu čime njena cena raste :-)

sasa jokic

pre 6 godina

Varalica i nema opravdanja za to sto je radila. "Nisam pogledala najnoviju listu..." pa ko u to moze da poveruje, pa to tvoj tim prvo uradi kada nova list izadje.
Heneralno, cak i kada nije bio na listi nedozvoljenih, ocigledno je da je doping u pitanju i da je pomagao da budes superiornija i osvajas turnire.
Problem je sto se Serena jos vise dopingovala i sto ni ona nije posteno osvajala silne titule.
Verujem da je isto slucaj bio sa Zastin Enan, da su je provalili i pao je dogovor da se povuce i da nece izaci u javnost sa informacijom.

Xdc

pre 6 godina

Jedini razlog zbog kojeg se protivi Bušar je broj lajkova i followera na instagramu. Odlaskom Ane Ivanovic i suspenzijom Sarapove Busar ostaje jedina "lepotica" na wta turu čime njena cena raste :-)

stoka

pre 6 godina

Tako moze izaći obavijest da je od sutra zabranjen kofein, netko ne pročita i popije kavu ili Coca colu i eto ti problema. Jave se moralisti da su ovi prevaranti i da koliko god budu kaznjeni nije dovoljno.

DJ

pre 6 godina

E, hajde zaista bi mogli vise da prestanete da se bavite ovom temom. Sto vise pisete, mislim da ispadate manje inteligentni. Ona je priznala da je koristila. Jeste? Jeste. Na sve to je koristila to, iz neznanja da ne sme VISE da se koristi ta supstanca. Da li joj je to pomoglo da postize mnogo bolje rezultate? Ne bas, garantujem. Je l' ispostovala kaznu? Jeste. pa STA ako joj neko da vajld?? I Treba. Ko nece - ne mora. Ona nije nikakva varalica, potpisujem. MOlim Vas, ona neke ljude nervira vise zbog stenjanja, nacina kako se ponasa u igri nego sto gledate rezultate. SUtra Federer, da se nadje u slicnoj situaciji, svi bi ga branili jer je vec do tada bio krunisan gospodin. Pustite bar VI devojku da igra. Ne pravi pitanje ni oko cega. A sve ove ostale igracice, koje su manje od nje 5x, neka cute a ne da u fazonu misle: E, da nije koristila taj "doping" ja bih bila bolja od nje... Posebno mislim na Busar i njoj slicne. Igrace Kvalifikacije za W'done, nije rec rekla...
Nece igrati na Roland-u, opet nikom nista. Da je jedna od najvecih ikada - Jeste.

JocaBoca

pre 6 godina

Agasi je izjavio da je veći deo karijere bio na kokainu, a njegova supruga je postala šampionka tako što je Monika dobila nož u leđa. Danas su oboje ambasadori UNICEF-a.

Toliko o poštenju...

sasa jokic

pre 6 godina

Varalica i nema opravdanja za to sto je radila. "Nisam pogledala najnoviju listu..." pa ko u to moze da poveruje, pa to tvoj tim prvo uradi kada nova list izadje.
Heneralno, cak i kada nije bio na listi nedozvoljenih, ocigledno je da je doping u pitanju i da je pomagao da budes superiornija i osvajas turnire.
Problem je sto se Serena jos vise dopingovala i sto ni ona nije posteno osvajala silne titule.
Verujem da je isto slucaj bio sa Zastin Enan, da su je provalili i pao je dogovor da se povuce i da nece izaci u javnost sa informacijom.

fantom

pre 6 godina

Maša je velika šampionka, dovoljno je platila za grešku. Na WTA turu trenutno nema nijedne zvezde, Kerber, Muguruza, Bušar, Mladenović, Voznjacki, Radvanjska, Cibulkova nisu ni do kolena Maši! Sve su to prebacivačice, koje šalju balone i nemaju napadačku igru. Jedino može da se kaže za Halep da ima neku igru, ali i ona je povređena, tako da trenutno Maša je najbolja teniserka sveta, a i najlepša :)

Neroji,a Terza ,promašio,svlačionicu

pre 6 godina

Iste lekove koriste svi do 31.12.,ona nastavi još 3 meseca i svi su pošteni jedino ona varalica?!Prelepa šampionka!

Nikola

pre 6 godina

Jel vam neko rekao, vama b92 redakciji, da su vam clanci o tenisu jedni od najlepse napisanih. Potpuno je uzivanje citati ih, cak iako nam tema nije uvek najinteresantnija. :)

komentejtor

pre 6 godina

Izgleda da su mnogi sportisti imali "znake dijabetesa i srčane probleme", pa su dugo uzimali ovaj lek. Nije nego, objašnjenje za naivne. WTA je u krizi, evidentno je, zato je zažmurio na mnogo šta, a otvorio prostor za Šarapovu.
Troickog kazne na godinu dana, opravdano, jer nije dao uzorak na vreme, iako se nije dopingovao. Ovu na tri meseca više, a dopingovala se... Igračice kao Marija nedostaje tenisu, ali tenisu ne treba neko ko vara, a Maša je varala. I tačka.
RG i Wimbledon su institucije i šalju jasnu poruku da nema igrača koji je veći od te tradicije i takmičenja...

Dott

pre 6 godina

Da li je Marija Sarapova varala ustnovicemo vrlo brzo i lako, ako joj je Melodijum pomagao da igra bolje, sada bez njega nece moci da ostvaruje iste rzultate, pa ukoliko tako i bude, bice mesta i kritici, u suprotnom imace pravo od svih da dobije izvinjenje za ovako ruzno blacenje.
Ali dobro treba razumeti sve te devojke sa tura koje je kritikuju, kao prvo nisu bas narocito inteligentne, reaguju refleksno, jer Sarapova je ozbiljna konkurencija.
Ona ce na svakom turniru koji igra biti favorit i sama ta cinjenica govori da Marijin reket nije pokretao Melodijum, vec Marija Srapova i to ce joj biti dodatni motiv da do kraja godine postane broj jedan.
Napred Marija, gazi tu boraniju od teniserki!

Džoni

pre 6 godina

Njeno objašnjenje je za malu decu. Činjenica je da se svesno dopingovala tim lekom dok je bio dozvoljen i da nije na vreme prestala da ga koristi kada je došao na listu zabranjenih. Odslužila je svoje i sada neka pokaže da joj je to bila prolazna slabost i neka dokaže da je veliki šampion. Mnogi od njih i sada uzimaju neke supstance koje će se možda za par godina naći na listi nedozvoljenih kako medicina napreduje tako se i te granice pomeraju.

Andrej

pre 6 godina

Ako joj je bio potreban lek,to je u redu. Mene zanima kako i čime rešava probleme koji su joj bili opravdanje za upotrebu meldonijuma.

Sportski analiticar

pre 6 godina

Ako se pogleda objektivno, jedino realno objasnjenje, zasto ga je i dalje koristila iako je zabranjen, je ovo koje je ona iznela. Pa cak i ako uzmnete u obzir da ga je namerno koristila sve ove godine, zarad boljih rezultata, zar to nije jos veci razlog da prestane da ga koristi kada je poceo biti zabranjen da je ne bi uhvatili. Ne znam kojom logikom se vode ljudi koji misle da ona laze u ovom objasnjenju da nije videla da je zabranjen, pa nije ga sigurno koristila uz nadu da je nece uhvatiti, tesitiraju ih konstantno, znala bi i sama da bi je uhvatili posle svega par dana. Uostalom da je ona stvrano htela necim da se dopinguje, koristila bi nesto mnogo bolje i ne bi je uhvatili do kraja karijere. Prevelika je ona zvezda i mnogo novca je u pitanju da bi tek tako kaljala svoje ime taktikom ,,nece me valjda uhvatiti''.

Balvan

pre 6 godina

Nemam pojma ali izgledom, stilom i drzanjem je prototip zenstvenosti. Kakvi silikoni, kakve starlete, kakve napucene usne ... Maria je izgledom i stilom A-Z sta zene cini tako neodoljivima.

alekso

pre 6 godina

Prvo, rekao bih da je zabrana tog leka jako diskutabilna, ali to je neka druga tema.Drugo, jadno je ovako licemerno ponasanje zapadne javnosti prema nekome zato sto je Ruskinja, a s obzirom na istoriju nekih njihovih sportista.Ajde da kazemo da je kaznjena pravicno, i zena je snosila posledice.Ali oni ocigledno ne zele da se zavrsi na tome.To je neposteno i pre svega licemerno iz vec navedenih razloga.

znanje-imanje

pre 6 godina

Ovo sve oko Maše je primer kako je malo šta jednostavno.
Preduzeće 10 M zarade godišnje mora da ima osobu na plati od 10 K godišnje da se ovako nešto ne desi. Takođe nesumnjivo da uzimanje leka kod mlade i generalno zdrave osobe nije prava stvar.
Sa druge strane ovo nije slučaj uzimanja supstance koja je direktni pomagač - naprotiv. Ovo nije kokain, steroid zabranjen odavno niti išta slično; lek je, uspavljuje i sa njim se nikako ne ide na teren po pobedu. Odatle je i očito: da se dopingovala (ovim i inače) bila bi na oprezu i znala bi; ovako ovo baš dokazuje da (inače) ništa (drugo nedozvoljeno) ne uzima.
Da bude još nezgodnije: em je lek - preko 35 godina! - em je njegova pomoć u oporavku nerazdvojiva od zaštitne uloge koju ima. Svaki vrhunski sportista je automatski u zoni prenaprezanja i nezdravog, pa ima svako pravo da redukuje posledice svoje nezdrave aktivnosti (preteranost treninga). Ali - kao što je ruska medicina koja kaska za Zapadnom otkrila - eto tu i hemijske pomoći u oporavku, što je opet direktno spregnuto sa rezultatima...
A baš tu dolazimo i do još jednog momenta: WADA je, ionako u sred hajke na Ruse, baš na ovaj lek zajašila - a na Zapadne varijacije na ovu temu nije; a iako je em jeftin em lek dobrog dejstva i malo nuspojava FDA ga ne dozvoljava i nije dostupan pacijentima u USA!
Tu je naravno i čini se pre svega Eridina-jabuka-reakcija suparnica, poređenje spram razumevanja za Sereninu "paniku" itd.
Lepa, igra lep tenis, sad je čak i - legitimna...

mrmlj

pre 6 godina

"Pismo od WADA o promenama u 2016. dobila sam 22. decembra, a novu listu zabranjenih supstanci nisam pročitala."

tacka. jedna od obaveza profesionalnog sportiste je da procita listu zabranjenih supstanci da ne bi sebe doveo u ovakvu situaciju.
isto kao sto je i troickom "doktor rekao" da ne mora da da uzorak pa je bio suspendovan.
u najboljem slucaju, u pitanju je njihova naivnost koja ih je skupo kostala.

only fools and horses

pre 6 godina

Napravila je veliki propust, to što nije na vreme prestala da uzima. Neverovatno je da tako nešto može da se desi nekom ko ima ceo tim da se brine za njega, ali eto desilo se. Nema drugog objašnjenja (osim špekulacija da je u pitanju pravi doping koji se prikriva, ali to su verovatno izmišljene glasine).
A to zašto je uzimala, pa jasno je da je zbog boljih rezultata. Ali nikakvog varanja tu nema, bilo je dpzvoljeno i uzimala ga je, to svakako nije doping. Postoje siguran sam mnoga druga sredstva za koja ne znamo, a nisu na listi dopinga, i sportisti ih uzimaju. A postoje, znamo zahvaljujući hakerima, i ozbiljni lekovi na doping listi, koji su dozvoljeni nekim sportistima zbog navodnih bolesti, i to uvek lekovi koji im drastično pomažu u sportu kojim se bave. E to je za mene varanje, i to na najvišem mogućem nivou.

Samo kažem...

pre 6 godina

Pa to koliko je ona varalica svaki profesionalni sportista je isto. Sto posto svi oni uzimaju nešto, makar i vitamine samo što je ona bila u prekršaju mesec dana i za to je kažnjena. Ljudi su jako licemerni.

Kme

pre 6 godina

Varalica naravno...Izjavila je da je taj lek bio neophodan da koristi za njeno zdravlje, a kada su je novinari pitali da li je nasla zamenu ona je izbegla odgovor.. Tako da je tu sve jasno...

v

pre 6 godina

Nema sportiste-sportistkinje, koji ne uzimaju odredjena sredstva za poboljsanje fizickih karakteristika. Ako su nisu zabranjena, kakvo god bilo njihovo dejstvo, jednostavno nisu zabranjena. Postoji velika razlika ako je neko sredstvo u jednom trenutku zabranjeno, pa je neko uhvacen da koristi isto neposredno nakon zabrane, u odnosu na onoga koji koristi sredstvo kao nedozvoljeno godinama. Tako da je u ovom slucaju varalica malo teska rec. Po rezultatima svakao da je sampionka. Naravno moze se postaviti pitanje da li joj je pomenuti lek zaista bio potreban kao lek, ili je jednostavno iskoristila-zloupotrebila, to sto nije zabranjen. Ali ako nije zabranjen onda ne vidim bez obzira na navedeno, kako bi bila varalica, tim pre sto se doslo do saznanja da su pojedine teniserke, maltene celu karijeru, koristile bas nedozvoljene supstance, uz aminovanje antidoping agencije, jer su eto "jadne" imale potvrdu lekara da su kao bolesne. Po meni su ove drugonavedene osobe, mnogo vece varalice, ukljucujuci i one koji su ih proglasili bolesnima a ponajvise oni koji su sve to dozvolili.

Filip

pre 6 godina

Da li vi zaista verujete da Marija nije znala za lek? u njenom timu gde je sve isprogramirano i veliki broj ljudi koji paze na svaki detalj??
Lek se koristi u drzavama bivseg SSSR-a u ostalim je zabranjen. Antidoping komisija je rekla da je primetila mnogo vecu prisutnost kod sportista u zadnjih godinu dana i lek zabranila. Masa je mlada i lepa devojka, vrhunska sportistikinja i ko veruje da ima probleme sa srcem, veruje u bajke!
Meni je to zalosno sto njeno desetogodisnje koriscenje dopinga, itekako ce se kasnije odraziti na njeno zdravlje!

HanSolo

pre 6 godina

Što duže bez vrištanja, što bolje.. Vrištanje treba da se zabrani.. Naša Ana je snažno udarala lopticu bez ovakvog primitivno vrištanja.. Ni boxer ne vrišti.. Ova bi uplašila i boxera..

bubuljica

pre 6 godina

mene je uvek iritirala njeno dranje ko da je kolju pri udarcima,a o namestenim mecevima gde kad treba da izgubi dobijen mec ,onda njen tatko skine kacket ,ona pogleda prema tribinama i to vidi i gubi,necu ni da komentarisem. pogledajte malo njene meceve koje je gubila.poz

Mile Pravdoljubić

pre 6 godina

Kiki Mladenović nije Francuskinja nego Srpkinja. Ne sporim da je državljanka Francuske. Možda ona smatra da je Francuskinja ali na njenu žalost nije.

HanSolo

pre 6 godina

Tako moze izaći obavijest da je od sutra zabranjen kofein, netko ne pročita i popije kavu ili Coca colu i eto ti problema. Jave se moralisti da su ovi prevaranti i da koliko god budu kaznjeni nije dovoljno.
(stoka, 26. maj 2017 10:31)

Da samo što se to tako ne radi.. To se upozorava mesecima unapred.. Nisu amateri kao mi i ta Rusija..

HanSolo

pre 6 godina

(fantom, 26. maj 2017 11:23)

Čudno da mnogi od ovih tvojih "prebacačica" su porazili Serenu više puta od ove antiintresantne ruskinje.. Ona je ovde voljena samo zato što je ruskinja.. Ali pogledajte njene socijalne medije.. Totalno antiintresantna u poređenju sa skoro svakom drugom teniserkom.. I naša Ana je tukla Serenu više puta poslednjih 10g..Sve što možeš da vidiš na njene socijalne medije je samo o Šugarpovi, Poršeu i drugih sponsorskih stvari.. Nije ona nikako lice ovog sporta.. Samo kod nas..

Pedja

pre 6 godina

@Balvan, 26. maj 2017 12:15

Nemam pojma ali izgledom, stilom i drzanjem je prototip zenstvenosti. Kakvi silikoni, kakve starlete, kakve napucene usne ... Maria je izgledom i stilom A-Z sta zene cini tako neodoljivima.

"Од А до Ш", тако се каже. И Марија, тако се зове. Стварно сe понашаш у складу са надимком. Што се тиче саме теме, иначе, од свега што је красило Шарапову остала је само агресивна игра и понека назнака стила. Али и то губи смисао њеним западњачким опредељењем и проамеричким животним одлукама, тако да... Драго ми је што се вратила: то је добро за неутралне гледаоце и тениске фанатике, а лоше за набеђене тенисерке типа Бушар и Радвањска.

Jedno bez drugog ne ide

pre 6 godina

I jedno i drugo. Doping, na ovaj ili onaj nacin, je dominantan u profesionalnom sportu, pa samim tim u tenisu. Ovoj su smestili, dok je Serena izbegla testiranje tako sto se zakljucala u sobu i rekla da je mislila da je zvanicnik Anti-doping agencije "provalnik". Naravno, nista joj nije falilo.

Thin Lizzy

pre 6 godina

Ok, znamo da je kvalitetna teniserka, pa stoga, je li, po misljenju mnogih ne bi trebalo da "gubi vreme u kvalifikacijama".Ali,Ana Ivanovic je 2010.pala na WTA listi, negde oko 62 mesta, pa nije mogla direktno da udje u glavni zreb ovog turnira u Kanadi.Tako da je zatrazila vajld kard. Direktor turnira u Montrealu (parnim gorinama se igra tamo) Ezen Lapjer odbio ju je i rekao njenom PR-u da ne moze da joj da specijalnu pozivnicu jer ima mnogo kanadskih teniserki koje je zasluzuju. Medjutim, odmah nakon toga dao je izjavu u medijima kako Ana nimalo ne zasluzuje vajld kard jer je pala na listi zbog lose forme, a ne zbog neke povrede, i da joj je on trener namerno bi je terao da igra kvalifikacije,i jos neke glupsti. Ana je nakon toga izjavila da razume i da bi sa zadovoljstvom igrala kvalifikacije, ali da ju je povredilo to sto je njoj rekao jedno a novinarima drugo i sto je javno objavio njihovu prepisku. Ana je te godine na turniru u Sinsinatiju,koji je prethodio Montrealu,stigla do polufinala i obezbedila skok na listi pa je mogla direktno da udje u zreb, ali nije htela da igra na turniru. Ana je inace 2006. osvojila ovaj turnir(pocistila Martinu Hingis u finalu),a 2008.igrala na turniru(povredjena,kasnije propustila OI jer je pogorsala povredu)kao jedina igracica iz top 10 ili cak 20,jer je turnir prethodio Olimp igrama, pa su ga sve redom preskocile.Te godine je prema recima direktora turnira "bukvalno spasila turnir".A "zahvalnost" su joj pokazali samo par godina kasnije

ok

pre 6 godina

Pravila u sportu treba da su jednaka za sve, inace cemu sluzi sudija na terenu? Devojka u medjuvremenu moze da se bavi manekenstvom, tamo fer-plej nije toliko bitan.

sasa jokic

pre 6 godina

Varalica i nema opravdanja za to sto je radila. "Nisam pogledala najnoviju listu..." pa ko u to moze da poveruje, pa to tvoj tim prvo uradi kada nova list izadje.
Heneralno, cak i kada nije bio na listi nedozvoljenih, ocigledno je da je doping u pitanju i da je pomagao da budes superiornija i osvajas turnire.
Problem je sto se Serena jos vise dopingovala i sto ni ona nije posteno osvajala silne titule.
Verujem da je isto slucaj bio sa Zastin Enan, da su je provalili i pao je dogovor da se povuce i da nece izaci u javnost sa informacijom.

stoka

pre 6 godina

Tako moze izaći obavijest da je od sutra zabranjen kofein, netko ne pročita i popije kavu ili Coca colu i eto ti problema. Jave se moralisti da su ovi prevaranti i da koliko god budu kaznjeni nije dovoljno.

komentejtor

pre 6 godina

Izgleda da su mnogi sportisti imali "znake dijabetesa i srčane probleme", pa su dugo uzimali ovaj lek. Nije nego, objašnjenje za naivne. WTA je u krizi, evidentno je, zato je zažmurio na mnogo šta, a otvorio prostor za Šarapovu.
Troickog kazne na godinu dana, opravdano, jer nije dao uzorak na vreme, iako se nije dopingovao. Ovu na tri meseca više, a dopingovala se... Igračice kao Marija nedostaje tenisu, ali tenisu ne treba neko ko vara, a Maša je varala. I tačka.
RG i Wimbledon su institucije i šalju jasnu poruku da nema igrača koji je veći od te tradicije i takmičenja...

Kme

pre 6 godina

Varalica naravno...Izjavila je da je taj lek bio neophodan da koristi za njeno zdravlje, a kada su je novinari pitali da li je nasla zamenu ona je izbegla odgovor.. Tako da je tu sve jasno...

Neroji,a Terza ,promašio,svlačionicu

pre 6 godina

Iste lekove koriste svi do 31.12.,ona nastavi još 3 meseca i svi su pošteni jedino ona varalica?!Prelepa šampionka!

fantom

pre 6 godina

Maša je velika šampionka, dovoljno je platila za grešku. Na WTA turu trenutno nema nijedne zvezde, Kerber, Muguruza, Bušar, Mladenović, Voznjacki, Radvanjska, Cibulkova nisu ni do kolena Maši! Sve su to prebacivačice, koje šalju balone i nemaju napadačku igru. Jedino može da se kaže za Halep da ima neku igru, ali i ona je povređena, tako da trenutno Maša je najbolja teniserka sveta, a i najlepša :)

bubuljica

pre 6 godina

mene je uvek iritirala njeno dranje ko da je kolju pri udarcima,a o namestenim mecevima gde kad treba da izgubi dobijen mec ,onda njen tatko skine kacket ,ona pogleda prema tribinama i to vidi i gubi,necu ni da komentarisem. pogledajte malo njene meceve koje je gubila.poz

Pedja

pre 6 godina

@Balvan, 26. maj 2017 12:15

Nemam pojma ali izgledom, stilom i drzanjem je prototip zenstvenosti. Kakvi silikoni, kakve starlete, kakve napucene usne ... Maria je izgledom i stilom A-Z sta zene cini tako neodoljivima.

"Од А до Ш", тако се каже. И Марија, тако се зове. Стварно сe понашаш у складу са надимком. Што се тиче саме теме, иначе, од свега што је красило Шарапову остала је само агресивна игра и понека назнака стила. Али и то губи смисао њеним западњачким опредељењем и проамеричким животним одлукама, тако да... Драго ми је што се вратила: то је добро за неутралне гледаоце и тениске фанатике, а лоше за набеђене тенисерке типа Бушар и Радвањска.

JocaBoca

pre 6 godina

Agasi je izjavio da je veći deo karijere bio na kokainu, a njegova supruga je postala šampionka tako što je Monika dobila nož u leđa. Danas su oboje ambasadori UNICEF-a.

Toliko o poštenju...

Mile Pravdoljubić

pre 6 godina

Kiki Mladenović nije Francuskinja nego Srpkinja. Ne sporim da je državljanka Francuske. Možda ona smatra da je Francuskinja ali na njenu žalost nije.

HanSolo

pre 6 godina

(fantom, 26. maj 2017 11:23)

Čudno da mnogi od ovih tvojih "prebacačica" su porazili Serenu više puta od ove antiintresantne ruskinje.. Ona je ovde voljena samo zato što je ruskinja.. Ali pogledajte njene socijalne medije.. Totalno antiintresantna u poređenju sa skoro svakom drugom teniserkom.. I naša Ana je tukla Serenu više puta poslednjih 10g..Sve što možeš da vidiš na njene socijalne medije je samo o Šugarpovi, Poršeu i drugih sponsorskih stvari.. Nije ona nikako lice ovog sporta.. Samo kod nas..

Xdc

pre 6 godina

Jedini razlog zbog kojeg se protivi Bušar je broj lajkova i followera na instagramu. Odlaskom Ane Ivanovic i suspenzijom Sarapove Busar ostaje jedina "lepotica" na wta turu čime njena cena raste :-)

HanSolo

pre 6 godina

Što duže bez vrištanja, što bolje.. Vrištanje treba da se zabrani.. Naša Ana je snažno udarala lopticu bez ovakvog primitivno vrištanja.. Ni boxer ne vrišti.. Ova bi uplašila i boxera..

DJ

pre 6 godina

E, hajde zaista bi mogli vise da prestanete da se bavite ovom temom. Sto vise pisete, mislim da ispadate manje inteligentni. Ona je priznala da je koristila. Jeste? Jeste. Na sve to je koristila to, iz neznanja da ne sme VISE da se koristi ta supstanca. Da li joj je to pomoglo da postize mnogo bolje rezultate? Ne bas, garantujem. Je l' ispostovala kaznu? Jeste. pa STA ako joj neko da vajld?? I Treba. Ko nece - ne mora. Ona nije nikakva varalica, potpisujem. MOlim Vas, ona neke ljude nervira vise zbog stenjanja, nacina kako se ponasa u igri nego sto gledate rezultate. SUtra Federer, da se nadje u slicnoj situaciji, svi bi ga branili jer je vec do tada bio krunisan gospodin. Pustite bar VI devojku da igra. Ne pravi pitanje ni oko cega. A sve ove ostale igracice, koje su manje od nje 5x, neka cute a ne da u fazonu misle: E, da nije koristila taj "doping" ja bih bila bolja od nje... Posebno mislim na Busar i njoj slicne. Igrace Kvalifikacije za W'done, nije rec rekla...
Nece igrati na Roland-u, opet nikom nista. Da je jedna od najvecih ikada - Jeste.

ok

pre 6 godina

Pravila u sportu treba da su jednaka za sve, inace cemu sluzi sudija na terenu? Devojka u medjuvremenu moze da se bavi manekenstvom, tamo fer-plej nije toliko bitan.

Dott

pre 6 godina

Da li je Marija Sarapova varala ustnovicemo vrlo brzo i lako, ako joj je Melodijum pomagao da igra bolje, sada bez njega nece moci da ostvaruje iste rzultate, pa ukoliko tako i bude, bice mesta i kritici, u suprotnom imace pravo od svih da dobije izvinjenje za ovako ruzno blacenje.
Ali dobro treba razumeti sve te devojke sa tura koje je kritikuju, kao prvo nisu bas narocito inteligentne, reaguju refleksno, jer Sarapova je ozbiljna konkurencija.
Ona ce na svakom turniru koji igra biti favorit i sama ta cinjenica govori da Marijin reket nije pokretao Melodijum, vec Marija Srapova i to ce joj biti dodatni motiv da do kraja godine postane broj jedan.
Napred Marija, gazi tu boraniju od teniserki!

Džoni

pre 6 godina

Njeno objašnjenje je za malu decu. Činjenica je da se svesno dopingovala tim lekom dok je bio dozvoljen i da nije na vreme prestala da ga koristi kada je došao na listu zabranjenih. Odslužila je svoje i sada neka pokaže da joj je to bila prolazna slabost i neka dokaže da je veliki šampion. Mnogi od njih i sada uzimaju neke supstance koje će se možda za par godina naći na listi nedozvoljenih kako medicina napreduje tako se i te granice pomeraju.

Balvan

pre 6 godina

Nemam pojma ali izgledom, stilom i drzanjem je prototip zenstvenosti. Kakvi silikoni, kakve starlete, kakve napucene usne ... Maria je izgledom i stilom A-Z sta zene cini tako neodoljivima.

Filip

pre 6 godina

Da li vi zaista verujete da Marija nije znala za lek? u njenom timu gde je sve isprogramirano i veliki broj ljudi koji paze na svaki detalj??
Lek se koristi u drzavama bivseg SSSR-a u ostalim je zabranjen. Antidoping komisija je rekla da je primetila mnogo vecu prisutnost kod sportista u zadnjih godinu dana i lek zabranila. Masa je mlada i lepa devojka, vrhunska sportistikinja i ko veruje da ima probleme sa srcem, veruje u bajke!
Meni je to zalosno sto njeno desetogodisnje koriscenje dopinga, itekako ce se kasnije odraziti na njeno zdravlje!

alekso

pre 6 godina

Prvo, rekao bih da je zabrana tog leka jako diskutabilna, ali to je neka druga tema.Drugo, jadno je ovako licemerno ponasanje zapadne javnosti prema nekome zato sto je Ruskinja, a s obzirom na istoriju nekih njihovih sportista.Ajde da kazemo da je kaznjena pravicno, i zena je snosila posledice.Ali oni ocigledno ne zele da se zavrsi na tome.To je neposteno i pre svega licemerno iz vec navedenih razloga.

Nikola

pre 6 godina

Jel vam neko rekao, vama b92 redakciji, da su vam clanci o tenisu jedni od najlepse napisanih. Potpuno je uzivanje citati ih, cak iako nam tema nije uvek najinteresantnija. :)

Samo kažem...

pre 6 godina

Pa to koliko je ona varalica svaki profesionalni sportista je isto. Sto posto svi oni uzimaju nešto, makar i vitamine samo što je ona bila u prekršaju mesec dana i za to je kažnjena. Ljudi su jako licemerni.

HanSolo

pre 6 godina

Tako moze izaći obavijest da je od sutra zabranjen kofein, netko ne pročita i popije kavu ili Coca colu i eto ti problema. Jave se moralisti da su ovi prevaranti i da koliko god budu kaznjeni nije dovoljno.
(stoka, 26. maj 2017 10:31)

Da samo što se to tako ne radi.. To se upozorava mesecima unapred.. Nisu amateri kao mi i ta Rusija..

znanje-imanje

pre 6 godina

Ovo sve oko Maše je primer kako je malo šta jednostavno.
Preduzeće 10 M zarade godišnje mora da ima osobu na plati od 10 K godišnje da se ovako nešto ne desi. Takođe nesumnjivo da uzimanje leka kod mlade i generalno zdrave osobe nije prava stvar.
Sa druge strane ovo nije slučaj uzimanja supstance koja je direktni pomagač - naprotiv. Ovo nije kokain, steroid zabranjen odavno niti išta slično; lek je, uspavljuje i sa njim se nikako ne ide na teren po pobedu. Odatle je i očito: da se dopingovala (ovim i inače) bila bi na oprezu i znala bi; ovako ovo baš dokazuje da (inače) ništa (drugo nedozvoljeno) ne uzima.
Da bude još nezgodnije: em je lek - preko 35 godina! - em je njegova pomoć u oporavku nerazdvojiva od zaštitne uloge koju ima. Svaki vrhunski sportista je automatski u zoni prenaprezanja i nezdravog, pa ima svako pravo da redukuje posledice svoje nezdrave aktivnosti (preteranost treninga). Ali - kao što je ruska medicina koja kaska za Zapadnom otkrila - eto tu i hemijske pomoći u oporavku, što je opet direktno spregnuto sa rezultatima...
A baš tu dolazimo i do još jednog momenta: WADA je, ionako u sred hajke na Ruse, baš na ovaj lek zajašila - a na Zapadne varijacije na ovu temu nije; a iako je em jeftin em lek dobrog dejstva i malo nuspojava FDA ga ne dozvoljava i nije dostupan pacijentima u USA!
Tu je naravno i čini se pre svega Eridina-jabuka-reakcija suparnica, poređenje spram razumevanja za Sereninu "paniku" itd.
Lepa, igra lep tenis, sad je čak i - legitimna...

Andrej

pre 6 godina

Ako joj je bio potreban lek,to je u redu. Mene zanima kako i čime rešava probleme koji su joj bili opravdanje za upotrebu meldonijuma.

mrmlj

pre 6 godina

"Pismo od WADA o promenama u 2016. dobila sam 22. decembra, a novu listu zabranjenih supstanci nisam pročitala."

tacka. jedna od obaveza profesionalnog sportiste je da procita listu zabranjenih supstanci da ne bi sebe doveo u ovakvu situaciju.
isto kao sto je i troickom "doktor rekao" da ne mora da da uzorak pa je bio suspendovan.
u najboljem slucaju, u pitanju je njihova naivnost koja ih je skupo kostala.

only fools and horses

pre 6 godina

Napravila je veliki propust, to što nije na vreme prestala da uzima. Neverovatno je da tako nešto može da se desi nekom ko ima ceo tim da se brine za njega, ali eto desilo se. Nema drugog objašnjenja (osim špekulacija da je u pitanju pravi doping koji se prikriva, ali to su verovatno izmišljene glasine).
A to zašto je uzimala, pa jasno je da je zbog boljih rezultata. Ali nikakvog varanja tu nema, bilo je dpzvoljeno i uzimala ga je, to svakako nije doping. Postoje siguran sam mnoga druga sredstva za koja ne znamo, a nisu na listi dopinga, i sportisti ih uzimaju. A postoje, znamo zahvaljujući hakerima, i ozbiljni lekovi na doping listi, koji su dozvoljeni nekim sportistima zbog navodnih bolesti, i to uvek lekovi koji im drastično pomažu u sportu kojim se bave. E to je za mene varanje, i to na najvišem mogućem nivou.

Jedno bez drugog ne ide

pre 6 godina

I jedno i drugo. Doping, na ovaj ili onaj nacin, je dominantan u profesionalnom sportu, pa samim tim u tenisu. Ovoj su smestili, dok je Serena izbegla testiranje tako sto se zakljucala u sobu i rekla da je mislila da je zvanicnik Anti-doping agencije "provalnik". Naravno, nista joj nije falilo.

v

pre 6 godina

Nema sportiste-sportistkinje, koji ne uzimaju odredjena sredstva za poboljsanje fizickih karakteristika. Ako su nisu zabranjena, kakvo god bilo njihovo dejstvo, jednostavno nisu zabranjena. Postoji velika razlika ako je neko sredstvo u jednom trenutku zabranjeno, pa je neko uhvacen da koristi isto neposredno nakon zabrane, u odnosu na onoga koji koristi sredstvo kao nedozvoljeno godinama. Tako da je u ovom slucaju varalica malo teska rec. Po rezultatima svakao da je sampionka. Naravno moze se postaviti pitanje da li joj je pomenuti lek zaista bio potreban kao lek, ili je jednostavno iskoristila-zloupotrebila, to sto nije zabranjen. Ali ako nije zabranjen onda ne vidim bez obzira na navedeno, kako bi bila varalica, tim pre sto se doslo do saznanja da su pojedine teniserke, maltene celu karijeru, koristile bas nedozvoljene supstance, uz aminovanje antidoping agencije, jer su eto "jadne" imale potvrdu lekara da su kao bolesne. Po meni su ove drugonavedene osobe, mnogo vece varalice, ukljucujuci i one koji su ih proglasili bolesnima a ponajvise oni koji su sve to dozvolili.

Sportski analiticar

pre 6 godina

Ako se pogleda objektivno, jedino realno objasnjenje, zasto ga je i dalje koristila iako je zabranjen, je ovo koje je ona iznela. Pa cak i ako uzmnete u obzir da ga je namerno koristila sve ove godine, zarad boljih rezultata, zar to nije jos veci razlog da prestane da ga koristi kada je poceo biti zabranjen da je ne bi uhvatili. Ne znam kojom logikom se vode ljudi koji misle da ona laze u ovom objasnjenju da nije videla da je zabranjen, pa nije ga sigurno koristila uz nadu da je nece uhvatiti, tesitiraju ih konstantno, znala bi i sama da bi je uhvatili posle svega par dana. Uostalom da je ona stvrano htela necim da se dopinguje, koristila bi nesto mnogo bolje i ne bi je uhvatili do kraja karijere. Prevelika je ona zvezda i mnogo novca je u pitanju da bi tek tako kaljala svoje ime taktikom ,,nece me valjda uhvatiti''.

Thin Lizzy

pre 6 godina

Ok, znamo da je kvalitetna teniserka, pa stoga, je li, po misljenju mnogih ne bi trebalo da "gubi vreme u kvalifikacijama".Ali,Ana Ivanovic je 2010.pala na WTA listi, negde oko 62 mesta, pa nije mogla direktno da udje u glavni zreb ovog turnira u Kanadi.Tako da je zatrazila vajld kard. Direktor turnira u Montrealu (parnim gorinama se igra tamo) Ezen Lapjer odbio ju je i rekao njenom PR-u da ne moze da joj da specijalnu pozivnicu jer ima mnogo kanadskih teniserki koje je zasluzuju. Medjutim, odmah nakon toga dao je izjavu u medijima kako Ana nimalo ne zasluzuje vajld kard jer je pala na listi zbog lose forme, a ne zbog neke povrede, i da joj je on trener namerno bi je terao da igra kvalifikacije,i jos neke glupsti. Ana je nakon toga izjavila da razume i da bi sa zadovoljstvom igrala kvalifikacije, ali da ju je povredilo to sto je njoj rekao jedno a novinarima drugo i sto je javno objavio njihovu prepisku. Ana je te godine na turniru u Sinsinatiju,koji je prethodio Montrealu,stigla do polufinala i obezbedila skok na listi pa je mogla direktno da udje u zreb, ali nije htela da igra na turniru. Ana je inace 2006. osvojila ovaj turnir(pocistila Martinu Hingis u finalu),a 2008.igrala na turniru(povredjena,kasnije propustila OI jer je pogorsala povredu)kao jedina igracica iz top 10 ili cak 20,jer je turnir prethodio Olimp igrama, pa su ga sve redom preskocile.Te godine je prema recima direktora turnira "bukvalno spasila turnir".A "zahvalnost" su joj pokazali samo par godina kasnije