17. maj 2010. | 22:43

Mima Jaušovec, dugo najbolja (Jugo)slovenka

Mima Jaušovec, tada Jugoslovenka, danas Slovenka, osvojila je Otovreno prvenstvo Francuske u tenisu 1977. Godine. Do svog najvećeg uspeha u karijeri stigla je pobedivši Rumunku Florencu Mihai, posle tri seta igre.

Jaušovec je rođena 1956. godine u Mariboru, odigrala je petnaest sezona u profesionalnom tenisu a najbolje rezultate upisala je na šljaci Rolan Garosa. Posle prve (i jedine titule) odigrala je još dva finala, 1978. I 1983. godine a u Parizu je stigla i do jedine Gren Slem titule u dublu. Sa Virdžinijom Ružići, koja ju je te godine pobedila u finalu singla, bila je najbolja 1978. godine.


U karijeri ima samo pet titula u singlu, dovoljno za par nagrada za najbolju sportistkinju Slovenije i Jugoslavije kao i zvanje najbolje jugoslovenske teniserke svih vremena do pojave Monike Seleš.

Posle ne preterano uspešne epizode u politici, najveći domet bila joj je neuspešna kandidatura za poslanicu Evropskog parlamenta ispred slovenačke Liberalne demokratije, vratila se tenisu.

Danas je selektor slovenačke Fed kup reprezentacije.

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar   Odštampaj    Pošalji


Ušao je u istoriju tenisa jer je već na svom trećem nastupu osvojio Gren slem titulu – bilo je to 1997. godine kada

Postojeći komentari (2) | Pošaljite komentar

Jedan od najboljih šljakaša devedesetih i jedini Austrijanac koji je osvajao tako veliki turnir, Tomas Muster, svoj jedini

Postojeći komentari (3) | Pošaljite komentar