Nova vest
Tenis

Ponedeljak, 02.06.2008.

18:41

Ernest Gulbis

Ernest Gulbis je rival Novaka Đokovića u četvrtfinalu Rolan Garosa. Trener 19-godišnjeg Letonca je Karl Hanjc Veter, a ponikao je u Akademiji Nikija Pilića. Trenutno je 80. teniser sveta, a najviši rang držao je u oktobru prošle godine, kada je bio 40. na ATP listi. U karijeri je zaradio malo preko 460 hiljada dolara, a ima četiri trofeja na ’čelindžerima’. Do ovogodišnjeg Garosa najbolji rezultat na Gren slem turnirima bilo mu je četvrto kolo na US openu 2007. godine.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Debi u seniorskoj konkurenciji imao je 2004. godine, kada je na ’čelindžerima’ imao skor 1-5. Sledeće sezone je tri puta došao do polufinala ’fjučersa’, a u septembru je došao do prve titule – na ’fjučersu’ u Fridbergu (10.000 dolara) savladao je Marsela Cimermana sa 6:4, 6:0.

U prvoj polovini 2006. pružao je konstantno dobre igre na takmičenjima nižih kategorija – trijumfovao je u Berghajmu i Legemu i igrao je još dva finala, a pritom je pobedio Bendžamina Bekera, Filipa Pečnera, Vernera Ešauera...

Katastrofalno leto i niz od pet poraza na ’čelindžer’ nadmetanjima nadoknadio je podvigom u Sankt Petersburgu (975.000 dolara), kada je stigao do polufinala. Izbacio je Vika, Dlouhija i Herniha, a u borbi za finale bolji je bio Mario Ančić – 6:2, 6:3. Potom je u Ekentalu (25.000 dolara) postao prvak bez izgubljenog seta, posle čega je ušao 150 najboljih igrača sveta.

U februaru 2007. trijumfovao je u Besansonu (100.000 dolara), a u finalu je nadigrao Eduarda Rožera Vaslena sa 6:3, 3:6, 6:4. Taj podvig nadgradio je pobedom u Sarajevu (25.000 dolara), što mu je omogućilo ulazak u Top 100.

Na ’čelindžerima’ je te sezone imao skor 23-4, ali je pre velikog uspeha na US openu (osmina finala) vezao šest poraza. U Njujorku je eliminisao Staračea, Berera i Robreda, a plasmanu u najboljih osam osujetio mu je Karlos Moja. Zatim je bio šampion u Monsu (125.000 dolara), u finalu je dobio Kristofa Fligena, a nakon tog uspeha ušao je u Top 50.

Ove sezone, do pariskog Gren slema, nije beležio naročito dobre rezultate. Na Australijen openu je ispao od Safina u prvoj rundi, a najveća dostignuća su mu treć kolo u Barseloni i četvrtfinale u Las Vegasu.

Ernest Gulbis voli da igra napadački, a najjača oružja su mu forhend i servis. Forhend udara snažno i ravno, po čemu mnogo podseća na Marata Safina, mada ga mnogi porede i sa Džejmsom Blejkom. Gulbis forhendom uspeva da napadne i preko najvišeg dela mreže, a da to bude jednako ravno i oštro kao i preko središnjeg dela. Iako su mu se igra bazira na brzim i jakim udarcima, ni defanziva iz forhenda mu nije loša. Retko igra spinom, mada u poslednje vreme pokušava da duže gradi poene, a upravo je spin jedan od načina da se to učini.

Visok je 190 cm i ima veliki raspon ruku. Poseduje precizan i jak servis, a stručnjaci kažu da je tajna u tome što lopticu uvek uspe da baci na isto mesto.

Za svoje predispozicije, ne snalazi se najbolje na mreži, ali solidno igra lob i ’drop šot’. Mnogo oscilira od turnira do turnira i ukoliko želi da neosporni talenat pretoči u kvalitet, moraće da bude znatno mentalno stabilniji. Takođe, lako postaje nervozan i srlja kada mu ne ide najbolje, mora da bude strpljviji i da nađe pravu granicu između agresivnosti i strpljivosti, što je vrlo težak posao.

Gulbis je pred početak sezone najavljen kao jedan od tenisera od koga se mnogo očekuje u budućnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve