Berlin 1936 - Igre XI Olimpijade

Prikazati ovde celokupan tekst članka

Pošaljite komentar
 1. Bilo bi mozda zanimljivo osvrnuti se na potonje sudbine tih olimpijaca, posebno nemackih, u tmurnim godinama koje su predstojale. Npr. Luc Long je svoje kosti ostavio na Siciliji '43, zatim Hans Velke koji je oborio olimp. rekord u bacanju kugle te godine je kao komandir jednog odreda tzv. "zelene polizije-ordnungdspolicaj" u WW2 stradao od beloruskih partizana kod obliznjeg sela Hatinja, sto je potom potaknulo na izvrsenje jednog po zlu (ne)cuvenijih masakra nad sveukupnim njegovim stanovnicima - polovina zrtava su bila maloletna deca. Itd..
  (miki, 25. jul 2016 10:50)

  # Link komentara

 2. Poznavao sam pokojnog g.Dremil Božidara, koji trčao u Berlinu na 100 m. Bilo bi dobro kontaktirati njegovog sina Guidu, koji živi u Zagrebu, Pražnica 9, tel: 01/243-1463 . Vjerojatno još čuva rijetke fotografije svog oca iz Berlina i siguran sam da postoje neki njegovi zapisi. Sjećam se kad mi je pričao kako su J.Owensa salijetale njemice poslije pobjede, ali on im se samo smješkao i pokazivao sliku svoje žene. O tome nikad nitko nije pisao. LP
  (Tihomir Radmanić, 18. mart 2013 23:14)

  # Link komentara

 3. srdjan

  Postovani, u albumu nema slike/fotografije Milutina Medana. U albumu se nalaze slicice sledecih nasih sportista - Buratovic (skok u dalj), Krevs (5000 m), Mor (skok u vis), Neferovic (kugla, koplje i disk), Ciganovic (vaterpolo), slicica grupe atleticara, grupe gimnasticara (Stukelj, Forte, Gregorka, Primozic), Ivanovic (110 i 400 m), Dremil (100 m), Mikic (troskok), Markusic (bacanje koplja), Kovacevic (bacanje kugle), Bakov (skok s motkom), Kopurenko (gimnastika), Bauer (100 m), kao i slicice nasih biciklista i macevalaca.

  b92

  Postovani, poslao sam dva e-maila na adresu vase redakcije, uz fotografije i tekst (nazalost nemam skener a i ne znam da li bi mozda ostetilo album). Album je izasao u tadasnjoj Kraljevini Jugoslaviji, u jesen 1936. ubrzo po zavrsetku Igara. Ima 21 stranicu, a predgovor je napisao Leo Stukelj. Na polovini albuma se nalaze svi rezultati berlinske Olimpijade, ima ukupno 100 slicica (npr. posebno su interesantne slike Owensa ili slike takmicara sa nacistickim vodjama). Izdavac albuma bila je Tvornica cokolade Maribor. Popunjen je u potpunosti.
  (metall, 1. avgust 2012 13:27)

  # Link komentara

 4. Zamolio bi gospodina koji ima album da mi provjeri podatak da li postoji slika Milutina Medana, i ako ima jos neko spisak sportista da ga negdje objavi.
  (Srdjan, 29. jul 2012 19:51)

  # Link komentara

 5. @metall

  Ako možete da slikate album (naslovnica, 2-3 stranice), i pošaljete na sport@b92.net, rado bismo objavili priču o tome. Posebno zato što je povezana sa onim što vas sve čeka sutra popodne.
  (B92, 25. jul 2012 00:28)

  # Link komentara

 6. (metall, 23. jul 2012 10:42)

  Budi baja, pa ga skeniraj i okaci link. Sacuvaj ga da ne propadne i podeli ga sa nama. Pozz
  (s, 23. jul 2012 22:32)

  # Link komentara

 7. A Duci Simonović bi imao nesto sažeto da kaze o ovom članku !! A dopao mi se ovaj deo : Snimanje je počelo u drevnoj Olimpiji, odakle je krenula baklja na svoj prvi put, čime je započeta lepa tradicija. Na putu do Berlina baklja je prošla i kroz našu zemlju. Sportisti Kraljevine Jugoslavije bili su među retkima koji na otvaranju nisu pozdravili Hitlera uzdignutom rukom, za razliku od, recimo, Francuza i Kanađana.
  (ziko max, 23. jul 2012 14:19)

  # Link komentara

 8. Odlican tekst! Inace, posle ovih Igara u tadasnjoj Kraljevini Jugoslaviji izasao je album sa samolepljivim slicicama posvecen berlinskoj Olimpijadi. Sa zadovoljstvom vam prenosim da posedujem taj album, u potpunosti popunjen sa crno-belim slicicama!
  (metall, 23. jul 2012 10:42)

  # Link komentara