Nova vest
Olimpizam

Sreda, 09.11.2016.

22:05

Sudbina Igara u Los Anđelesu u rukama Trampa?

Izbor Donalda Trampa za predsednika SAD mogao bi da utiče na šanse Los Anđelesa za dobijanje organizacije Olimpijskih igara 2024. godine.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Sudbina Igara u Los Anđelesu u rukama Trampa?
Photo by Chip Somodevilla/Getty Images

Ovu tvrdnju u svom tekstu naveo je AP.

Agencija je anketirala pojedine članove Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), koji će u septembru birati između Los Anđelesa, Pariza i Budimpešte.

Prema nekim izjavama za AP, Trampove izjave o muslimanima i Meksikancima nisu primerene i mogle bi da uvrede neke od 98 članova komiteta koji će učestvovati u glasanju.

"Moglo bi da utiče", rekao je Dik Paund iz Kanade, koji je član MOK sa najdužim stažom.

Paund istovremeno nije isključio mogućnost da Tramp može da pomogne, ako u septembru otputuje u Peru, gde će se održati tajno glasanje, da lično predstavi Los Anđeles.

"Ako se pojavi tamo, kao neko ko očigledno hrani svoju publiku, onda nema razloga da misli da ne može da doprinese izboru Los Anđelesa", kazao je Paund.

Delegat MOK iz Južne Afrike Sem Ramsami, čiju je zemlju Tramp opisao kao "veoma opasan haos", rekao je da izbor novog predsednika SAD na njega neće uticati.

"On je bio nepristojan prema svima, ali ne verujem da će to uticati na proces glasanja", istakao je Ramsami.

Rene Fasel iz Švajcarske je ocenio da je uvredljiv govor Trampa tokom predizbornog procesa bila taktika da privuče birače.

"Videli smo njegov govor posle izbora, to je već drugačiji čovek", primetio je Fasel.

Odbor koji sprema kandidaturu Los Anđelesa je naveo da Olimpijske igre mogu da prevaziđu politiku i ujedine svet.

"Radujemo se što ćemo blisko sarađivati sa Trampom i njegovom administracijom, i uvereni smo da možemo da uspešno organizujemo Olimpijske igre", navodi se u saopštenju Odbora.

Predsednik MOK Tomas Bah čestitao je Trampu na izboru za predsednika SAD i poželeo mu sve najbolje tokom mandata.

Sam Tramp nije do sada bio povezivan sa olimpijskim pokretom, dok je njegova protivkandidatkinja Hilari Klinton bila pobornik propale kandidature Njujorka za domaćina 2012. godine. Takođe, prisustvovala je na nekoliko Igara, a bila je i prva dama kada su se Igre poslednji put održale na teritoriji SAD, u Atlanti 1996.

Odlazeći predsednik SAD Barak Obama prisustvovao je 2009. glasanju u Kopenhagenu, kada je podržavao kandidaturu Čikaga za domaćinstvo Olimpijskih igara 2016. godine, koja je pripala Rio de Žaneiru. Čikago je tada eliminisan u prvom krugu.

Kampanja Hilari Klinton bila je vezana, između ostalog, i za Olimpijske igre.

Gradonačelnik Los Anđelesa Erik Garseti, koji je iz Demokratske stranke, čiji je kandidat bila Klintonova, rekao je u avgustu da bi izbor Trampa mogao da "odbije" delegate MOK.

"Mislim da neki delegati mogu da kažu: 'Čekaj, da li možemo da idemo u takvu zemlju gde ćemo čuti stvari koje nas vređaju?", rekao je tada Garseti.

Američki delegat u MOK Anita Defrank ocenila je da će Garseti ostati važniji za glasanje od Trampa.

"Grad je taj koji je domaćin Olimpijskih igara, a njegov gradonačelnik potpisuje dokumenta. To ne radi predsednik države", zaključila je Defrank.

Agencija AP je ocenila da bi uticaj na izbor domaćina Olimpijskih igara imali i predsednički izbori u Francuskoj, koji će se održati u maju, ako kandidatkinja Nacionalnog fronta, Marin Le Pen bude u drugom krugu glasanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve
Olimpizam

Evropska nedelja sporta

U Valjevu održana sednica Skupštine Olimpijskog komiteta Srbije pred Pariz 2024. Usvojeni izveštaj o radu, finansijski i izveštaj nadzornog odbora za 2023. i finansijski plan i program rada za 2024.

Savez za rekreaciju i fitnes Srbije

12:30

1 d

U fokusu

Vidi sve