Utorak, 19.11.2002.

11:35

Tema B92: Goodyear liga posle 3 meseca

Izvor: B92

Tema B92: Goodyear liga posle 3 meseca IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

19 Komentari

Sortiraj po:

Bojan

pre 21 godinu

Cini mi se da je u ovim komentarima malkice promasena tema. Ne govori se ovde o ugledu nase kosarke, srpske ili jugoslovenske, kako vam drago, nego o zaradi i napredovanju nasih klubova i kosarke, sveukupno, kroz ovu ligu!
Poraz Zvezde od Zagreba, recimo, ne moze da umanji ime Divca, Bodiroge, Stojakovica...., ali moze da smani interesovanje sponzora za tim u koji se ulazu velike pare, a on gubi od prosecnih timova (bolje izgubiti utakmicu nego zivu glavu). Racunica je prosta: manje sponzora, manje para, manje kvalitetnih igraca. Jedino resenje je da se otvori trziste igraca izmedju samih ucesnika jadranske lige, ali mi je malo verovatno da vidim Sesara u Zvezdi ili Kecmana u Ciboni!
Trenutno, nasi klubovi su potrebni, zbog frke koja ce da se digne i punih dvorana. Ali kad za dve, tri, cetiri sezone, neko pocne da dolazi na utakmice da bi gledao kosarku, a ne da prazni svoje frustracije i leci komplekse, pa shvati da kosarka bas i nije neka, sta onda? Imacemo ligu niskog kvaliteta, sa par jacih timova, nezanimljiva, gledaocima, TV kucama, pa na kraju i samim timovima. Onda cemo puj pike ne vazi, necemo vise da igramo jadransku ligu, sta je bilo, bilo je.
Jos da se osvrnem na tezu o kvalitetu i kvantitetu. Imali smo i mi ligu od 32 kluba, pa da li se neko seca, nekog naseg uspesnog igraca, ili novog talenta iz tog perioda?

Nenad

pre 21 godinu

Kada sam pomenuo odbojkasku reprezentaciju i njene uspehe u poslednjih par godina, nisam je pomenuo u smislu toga da je to posledica "oslobadjanja" od zapadnih republika i "nacionalnih kljuceva", vec mislim da za stvaranje kvaliteta nije bitna velicina lige i broj igraca i dece koja treniraju, jer kvalitet se ne stvara samo kvantitetom, vec i kvalitetnim radom. (sto se fudbalera tice, njima niko ne moze da pomogne, ali mislim da i tu i dalje ima nacionalnih kljuceva, jer dokle god da ima nekog Brnovica u Crnoj Gori koji ume da hoda, on ce igrati u reprezentaciji).
A klubovi ne mogu da budu kvalitetni ako nemaju pare da plate igrace, a pare ne mogu da imaju jer su navijaci siromasni, pa mogu da placaju male cene za ulaznice, televizije su siromasne, sponzori su siromasni... Dakle, klupska kosarka ce se poboljsati kada se poboljsa stanje u celom drustvu, a nikako time sto ce da se igraju ovakve "lige".

goran

pre 21 godinu

Ne znam samo u cemu je korist ucestvovanja Zvezde u Good Year ligi kada njenom kvalitetu ne moze doprineti ni nasa YUBA liga. Svedoci smo sa koliko nerealnog optimizma, Zvezda posmatra kvalitet svog tima. Na zalost, ili na srecu, Zvezda je jedan prosecan tim, hteo to neko da prizna ili ne. Zalosno je samo sto je nas Savez dopustio da nas takav prosecan tim predstavlja u Good Year ligi i obara ugled i reputaciju Srpske kosarke.

Jaki

pre 21 godinu

Zivim u Australiji zadnjih 10 godina i prosle godine sam prvi put isao da posetim rodjake u Srbiji i bio sam strasno iznenadjen jer sam isao kolima iz Slovenije kroz Hrvatsku da nemaju ni jedan saobracajni natpis na auto putu Beograd ili Srbija ili Jugoslavija.Moje pitanje je kako ce ti klubovi iz Hrvatske i Slovenije znati da dodju do Beograda.

Ivan M

pre 21 godinu

Samo da se javim Nenadu: uspeh nase odbojke nema veze sa "nacionalnim kljucem" ili slicnim stvarima - uspesni smo zato sto imamo talentovanu generaciju u ovom trenutku. I fudbal nam je "oslobodjen" navodnih kljuceva, pa evo kakvi smo postali u tom sportu. Mene licno boli za Goodyear, Jadransku itd Ligu - stalo mi je do toga da kvalitet u nasoj klupskoj kosarci bude na odgovarajucem nivou. Po mom misljenju,to cemo postici ako igramo u nekom sirem kvalitetnom takmicenju po redovnoj osnovi. Ne verujem da cemo na duge staze napredovati odgovarajucim koracima ako samo nastavimo sa domacim takmicenjem. Desavace se isto kao i ove sezone - vodeci u nasoj ligi su truba u Evropi, a klubovi prodaju sve sto je iole perspektivno vani. Ovakva "pozivna" liga nije resenje - treba da postoji neki nacin da se odrzava kvalitet. Medjutim, po meni je ideja u principu dobra.

Ratko

pre 21 godinu

Jadranska liga je za mene jasno i glasno POLITICKA liga od koje najmanje koristi imaju srpski klubovi. Pre svega glavni preduslov za podizanje kvaliteta, bilo u sportu ili na radnom mestu, je stabilna drzava i dobri medjusobni odnosi. Danas nemamo vise Jugoslavije sa 6 republika ciji je gradjanin mogao bez vize i bez sikaniranja da putuje u bilo koju evropsku drzavu a danas nemoze ni u susednu (banana) republiku. To je naravno zalosan epilog onih koji su se ubedili da ce razbijanjem sopstevene drzave moci da se prekonoc presele u eUropu.

Jadranska liga (ili kakao neko odlicno rece “Franz Ferdinand” liga) jednostavno nema drzavnu stabilnost za podizanje kvaliteta. Jedino sto postize zasad su ili potpuno neinteresantni mecevi ili nacionalsticki ispadi koji daju samo muku lokalnoj policiji. Pritom motivacija jednostavno nikada nece bita ista za nas kao za drzave koji su SEPRATIZMOM kreirane na ANTISPRSTVU i to u ratovima zajedno sa stranim silama (SAD, Nemacka) protiv sopstvene drzave. Odlican primer je da Hrvati kao svoje svece drze tkz “branioce Vukovara”, koji su se borili protiv sopstvene JNA u kojoj je dakako bilo i Hrvata. Sa moje (srpske) strane ja bi daleko na prvo mesto metnuo obaranje tkz “nevidljivog” americkog Stealth F-117 bombardera koji dosao u nasu zemlju cak sa drugog kontinenta da nas bombarduje! Ovo je zasada nepremostiva razlika jer za Hrvate ce pobeda nad nama uvek neminovno znaciti vise nego za nas nasa nad njima. Sa druge pobeda nad USA iz razumljivih razloga je za nas veca cak i od samog sampionata!
Sto se mene tice neka “separatisti” igraju svoju Franz Ferdinand ligu iz koje bi pored normalnog takmicenja Finalisti (najverovatnije Cibona i Olimpija) mogli u dodatni “prijateljski” Final 4 sa nasa prva dva (recimo Partizan i Zvezda). Ovo bi trajalo znatno krace za sve a bilo bi znatno interesantnije i pre svega finansijski unosnije. Sigurno da bi i ovde bilo nacionalstickih ispada ali barem bi se znalo da je kvalitet na prvom mestu. Uostalom slusajte Sasu Danilovica na ovu temu, on ima znatno vise iskustva narocito posto je sa Partizanom vec iskusio sve cari tkz Jadranske lige.

Lucas

pre 21 godinu

Nenade, ima istine u tome sto iznosis, samo jedno zaboravljas. Boli uvo ove velike za male. Mislis da ce se Zika pauk ili Danilovic potresti ako se Sloga ili Zdravlje ugase? Mislis da se UEFA trese sto Zvezda ne moze da udje u Champions league? Nije pravedno, ali ovo je svet bogatih koji teze da budu jos bogatiji... A sto se tice gledanosti - mozda nisi primetio, ali na Zvezda-Siroki Brijeg je bilo vise publike nego na Partizan-Real. Zamisli tek kad dodju Cibona, Zadar, Makabi... isto se slazem da ligu ne treba praviti po kljucu, vec po kvalitetu i infrastrukturi koju imaju klubovi. Tako ce verujem i biti kroz par godina. Jedino tako taj projekat moze da uspe.

Nenad

pre 21 godinu

Poslednji komentar Ivana M je potpuno logicki pogresan. Tacno je da nam liga nije medju jacima u Evropi, ali i takva liga (i pre svega takav KSJ) stvara igrace koji odlaze u NBA. Drugo, igranjem regionalnih liga ce neminovno jos vise opasti kvalitet nase lige (kako se recimo neki klinac iz Leskovca napali na kosarku, tako sto mu dodje Partizan ili Zvezda u grad pa gleda utakmicu uzivo ili tako sto gleda utakmicu na TV Zvezda-Krka???). Trece, kvalitet lige pre svega zavisi od kolicine para koje imaju klubovi, a to od kolicine para koje imaju navijaci i sponzori, dakle od bogatstva zemlje. Nasa liga ne moze da popravi svoj kvalitet dok je nasim kosarkasima isplatljivije da igraju napolju i dok klubovi nemaju moc da zaustave njihov odlazak. Dakle, igranje u bilo kakvoj ligi koja nije nasa (pa cak i da je to NBA, kada bi hipoteticki primili neki od nasih klubova) nece ni na koji nacin da popravi prosecan kvalitet igraca u nasim klubovima.
A ako Ivan M misli da kada se igra sa Sirokim Brijegom ili mozda Brotnjom, ili Zagrebom ili Borcem BL u ligi u koju se klubovi ukljucuju po nacionalnom kljucu (lep komunisticki obicaj), da se onda podize kvalitet takmicenja, onda se grdno vara ili sto bi on rekao, to je neopevana glupost.
Kvalitet reprezentativne kosarke zavisi od prosecnog kvaliteta kosarkasa, a to pre svega zavisi od rada sa mladim kosarkasima i od kosarkaske i trenerske skole. Gde ce oni posle da igraju, nije mnogo bitno.
Uostalom, mislim da je primer nase odbojkaske reprezentacije koja je eksplodirala u ovoj zemlji oslobodjenoj nacionalnih kljuceva, kao i nase lige koja uspeva da stvori odlicne igrace jos jedan dokaz u prilog tezi da samo takmicenje i izbor protivnika ne stvara igrace.
Sto se tice komentara Lucasa da ce se igrati liga bez obzira na sve, i to nije tacno, jer se igra ono za sta postoji ekonomsko opravdanje. Ako nasi gledaoci ne gledaju tu ligu, nece je ni biti...

Ivan M

pre 21 godinu

Citam sve ove komentare i hocu da dodam sledece:

1) nasa liga je kao sjajna? Pa vidite rezultate Partizana i Buducnosti ove godine u Evropi. Tuku nas kojekakvi Slaskovi usred Beograda...
2) Mi smo ubedljivo najjaca kosarkaska sila na ex-Yu prostorima i imamo najvece talente U OVOM TRENUTKU. Medjutim, pogledajte reprezentaciju letos - igraci iz domacih klubova su bili epizodisti.
3) Bez jake klupske kosarke pocece i da opada kvalitet igraca i priliv talenta - vidi primer naseg fudbala. Uostalom, ne treba ni napominjati da su neke od nasih najvecih zvezda (Pedja, Gurovic) de fakto stasali u stranim ligama.

Stoga, neka ideja da je nasa liga Bog i batina za druge je neopevana glupost, kao i ideja da mi tu mozemo da guramo sami i rugamo se drugima. Reprezentacija je jedno - ali na cisto domacem nivou smo druga prica. Pored toga, ko kaze da cemo ubuduce biti toliko ispred ostalih? Hrvati su pre 12 godina bili oslonac tadasnje Yu reprezentacije - sada ih nigde nema. Ako ne krenemo u kvalitetna redovna takmicenja, nema razloga zasto mi ne bi smo zavrsili kao oni sada...

Lucas

pre 21 godinu

Momci, bojim se da je svaka diskusija na ovu temu izlisna. Igrace se i tacka. Mozemo mi da se bunimo protiv toga, ali slaba vajda. Btw, regionalne lige su buducnost (svidjalo se to nekom ili ne) i ove kosarkaske i rukometne lige samo su probne za ono sto sledi kroz par godina - slicna liga u fudbalu. A sto se tice nase kosarkaske lige, budimo realni, nije bas tako jaka. Doduse, u zadnjih par godina je doslo do izjednacavanja kvaliteta izmedju jakih i slabih i to tako sto su ovi jaci slabili i tako se stvara privid kvaliteta jer svako moze svakog da pobedi. Ali dobro, neka bude da imamo pet jakih klubova. I budite sigurni, svih pet ce igrati tu ligu za dve-tri godine. Mislite da ce Misa Babic iz Vrsca dopustiti da Hemofarm bude van te price? Ili Covic za FMP? Nema sanse...A ovoj ostaloj boraniji (Lovcen, Lavovi, Zdravlje...) i tako je svejedno u kojoj ligi igraju. Da zakljucim - regionalna udruzivanja su neophodna jer smo pojedinacno suvise bedni, samo moramo da vodimo racuna da u tom udruzivanju drugi ne prodju bolje od nas. I tu KSJ treba da se pokaze.

exTerminator

pre 21 godinu

... svaku Jadransku ligu u mutnu Maricu ...

Ne postoji ni najmanji razlog da srpski klubovi ucestvuju u ovoj regionalnoj ligi. Klubovi navijaca Zvezde i Partizana (kao i ostalih clanova prve A i prve B lige) treba da se organizuju i naprave totalni bojkot ove frankestajnske Franc Ferdinand ujdurme.

Predlazem da neko vican tome napravi web site na tu temu i pocne sa sakupljanjem potpisa uz ultimativno trazenje smene rukovodstva KSJ ukoliko prihvati ucesce nasih klubova. (http://www.nejadranskojligi.com)

Bojan

pre 21 godinu

Neso, ako procitas moj komentar jos jednom, videces da uopste ne mislim da je njih briga za FMP i Hemofarm! Samo sam se pitao sta ce biti sa tim timovima od sledece sezone? Da li ce neko ulagati sredstva u te timove ako budu igrali nasu ligu, bez najacih klubova? Da li je u interesu Askrabica, Nikolica, Bogavca, Milicica, Topica.... da igra sezonu protiv nekih Lavova 063 ili OKK Beograda i da ceka play-off da bi odigrao neku jacu utakmicu?
Jos nesto, malopre sam zaboravio!
Zasto B92 ne napravi anketu o balkanskoj ligi, sa Vujosevicem, Dzikicem, Acom Petrovicem, Lukajicem, pa da vidimo sta oni misle o svemu tome! Neven Spahija i Andjelkovic su merodavni koliko i Monika Seles!

Nesa

pre 21 godinu

Slazem se sa svim prethodnim komentarima koji govore da nasim klubovima nije mesto u toj ligi i da ne treba da joj nasim prisustvom dajemo na znacaju i legitimitetu.
Bojan medjutim gresi ako misli da ce celnici lige zeleti da vide u njoj FMP ili Hemofarm. Njima je bitno da tu budu iskljucivo Partizan i Zvezda, jer oni donose publiku i profit i reklamu za gume.
Ja bih samo jako voleo kada bi celnici KSJ-a preispitali svoje odluke i zahvalili se na pozivu nasim klubovima u sledecoj sezoni...

Marko

pre 21 godinu

Ukoliko ne zelimo da se bavimo psihijatrijom i tipovim licnosti koji posecuju Jazine i slicne dvorane u Hrvatskoj, hajde da pogledamo sa kosarkaske strane kome treba ovakva liga...
U Hrvatskoj na kosarkaske utakmice dolazi jedva po koja stotina gledalaca. Kvalitet njihove reprezentacije je u stalnom i sigurnom padu. Broj mladih talenata takodje.
Ranije je postojao stav da samo jaka liga moze da proizvede kvalitetne kosarkase i da u tom smislu se nama sa Srpsko-crnogorskom ligom crno pise, a da su svi uspesi posledica bivse lige sa Jugoplastikom Cibonom i ostalima. Medjutim, Radmanovic, Vujanic, Askrabic, Milicic, Drobnjak, Scepanovic i ostali to na najbolji nacin demantuju jer su u doba bivse Jugoslavije bili mala deca. Nasa reprezentacija jos uvek nema pad u rezultatima, a postoji veliki broj mladih i talentovanih igraca.
Nasa zemlja je tek nesto malo manja od Holandije po broju stanovnika, i ukoliko je Holandija u stanju da ima fudbalsku reprezentaciju znacajnu u svetskim razmerama i klubove koji nisu epizodisti u evropskim takmicenjima, moze to i nasa zemlja u kosarci bez stvaranja hibridnih liga baziranih na jugo-nostalgiji, jer sustina je u stvaranju novih mladih igraca sto mi jos uvek umemo.
Treba da se gleda kako da ojacamo nasu ligu sto vise, a mi nemamo razloga da pomazemo onima koji nas preziru da pokusaju da to isto urade.
Ja kao navijac Zvezde nisam do sada i necuu buduce da gledam ni jednu jedinu utakmicu jadranske lige, a pozivam i ostale Delije da to isto ucine.

Bojan

pre 21 godinu

Nemam nista protiv regionalnih liga i bogacenja takmicenja podizanjem konkurencije, ali ova liga je cista sprdnja! Da li ce FMP ili Partizan napredovati od utakmice sa Sirokim Brijegom ili Zagrebom ili Laskom ili Bosnom? Ako vec hoce podizanje kvaliteta, onda ne bi to trebalo da bude regionalna liga, vec da se timovi selektiraju po nekom rezultatu iza sebe! Prvak Bosne i Hercegovine je u nivou nase zenske druge lige, a u Hrvatskoj osim Cibone klubovi jedva da imaju dve garniture dresova! Od raspada SFRJ jedino su Olimpija (final four i kup kupova), Partizan (final four) i Zvezda (finale kupa koraca) uradili nesto u Evropi, dok su ostali takva takmicenja, eventualno, gledali na televiziji!
Ovo o punim dvoranama je cista glupost! Sta ce ti puna dvorana, ako ti treba policajaca koliko i gledalaca da bi bilo iole bezbedno!
Utakmice ce gledati samo kompleksasi koji ce da dodju na utakmicu, da im "majku cetnicku" ili srpsku ili balijsku, potpuno nebitno! I ta stvar sa nasa tri tima! Pa mi imamo vise od tri kvalitetna tima! Ako pretpostavimo da ce sledece godine igrati Partizan, FMP i Buducnost, sta ce da se desi sa Hemofarmom, Zvezdom, u poslednje vreme veoma ozbiljnim Spartakom... Igrace prvenstvo sa Radnickim iz Smederevske Plane! Vrlo los potez KSJ-a i bojim se da ce ovo poprilicno da nas unazadi!

markovic rade

pre 21 godinu

NE ZNAM STA DA VAM KAZEM O OVOME...ZIKA UPORNO PONAVLJA DA SU ONI TU ZBOG PARA.DA LI TO ZNACI DA BI IGRALI I BALTICKU LIGU ILI NEKU SREDNJE EVROPSKU, AKO CE U TOME DA BUDE NOVCA?
SLEDECA STVAR SU KOMPLEXI SA OBE STRANE...PAZI, KAO OK JE DIVLJANJE...E PA NIJE...LICNO, KAPIRAM DA JE VISE DOBTA TU ZA SLOVENCE I HRVATE, NEGO ZA NAS.NE VIDIM DO SADA NEKU VELIKU DOBIT ZVEZDE IGRANJEM U TOJ LIGI...MISLIM,POREDJENJE MINUTAZE MLADJIH I STARIJIH U YUBA I U TOJ LIGI DOVODI DO ZAKLJUCKA DA VELIKIH RAZLIKA I NEMA, ZNACI NI MINUTI ZA MLADJE NISU IZGOVOR...
SLEDECA STVAR JE SOLO IGRANJE ZVEZDE...NE ZNAM STA IM TO SVE TREBA, ALI AJDE...NJIHOV ODABIR.OPET SMO PUSTILI DA NEKO IZLOBIRA U ULEBU DA SE IZ YU PREKO OVE LKIGE ULAZI U KUP SAMPIONA. CISTA BUDALASTINA.UMESTO DA SVI ZAJEDNO UPREMO I POKUSAMO DA SE NADJE STALNO DRUGO MESTO ZA TIM ODAVDE, MI MALTENE SVESNO UPADAMO U ZAMKU.TO ZASIAT NE RAZUMEM...LICNO, DANILOVIC JE BIO U PRAVU KAD JE TRAZIO 4 MESTA ZA KLUBOVE ODAVDE.
SMESNO JE DA SVI TI STO IH KAO DIZEMO U NEBESA ( STANKOVIC, SAPER )NISU OSTAVILI NIKOG IZA SEBE, DOVOLJNO MOCNOG DA BRANI NASE INTERESE U FIBA.UOSTALOM, DA LI SE NEKO PITA STO NAS NE ZELE U eVROLIGI?IZGLEDA SE NE MISLI O TOME BAS, NEMA TU LJUDI STRATEGIJE.SAMO CE JEDNOG DANA DA NEKO KONSTATUJE POTPUNI PAD KOSARKE U SRBA, A TADA CE BITI PREPREKASNO. JER JE SITUACIJA JASNA - NECE EVROPA DATI DA SE DIZEMO, ONI OD TOGA SAMO STETE IMAJU...MISLITE O TOME

Dejan

pre 21 godinu

Goodyear liga bi bila dobra stvar da Hrvati nisu toliki divljaci. Uostalom, i cela drzava bivsa SFRJ ne bi bila losa da nije bilo ovakvih pacenika. Stoga, sa Hrvatima ne treba da se igra ni u praznim salama na neutralnom terenu, a kamoli da se ide medju te ljudozdere. Ne, nisam nacionalista, ali je cinjenica da smo mi za njih izmislili civilizaciju.

npb

pre 21 godinu

Svima je jasno da je za kosarku dobro da se igra u sto jacoj ligi. S te strane, Goodyear liga je prava stvar.
Ali sam licno protiv ucestvovanja srpskih klubova. I to jos dugi niz godina. Nacionalisticko izivljavanje ne spasnjava i zasto te klince izlagati svemu tome? Pogotovu sto i fizicki nisu sigurni u nekakvim Jazinama (gde covek ima utisak da je dosao medju najvece divljake) ili Gripama...
Daleko bilo da su beogradski navijaci med i mleko, ali nekako je obezbedjenje u Beogradu uvek bilo besprekorno. A i sami novinari u Boegradu se mnogo ostrije odnose prema neobuzdanima dok u tamo toj Hrvatskoj maltene ispada da je cetnik Jeretin izazvao civilizirani publiku u Zagrebu i povrijedio njihova osjecanja sa praznom plasticnom flasom.
U ex-YU prvo treba da se desi jedna denacifikacija, pisanje jedne istorije i jasno sagledavanje bliske proslosti, pa tek onda ici na stvaranje nekakvih liga...
U medjuvremenu, trebalo bi potraziti neke druge solucije bez Hrvatske kao ucesnika. Ne znam koliko je Grcka realna u celoj stvari, ali tu su Bosna, Slovacka, Makedonija...

Pavle

pre 21 godinu

Ja mislim da nasim klubovima nije mesto u ovoj ligi, a to su pokazale i utakmice Partizana (prosle sezone) i Zvezde u Zagrebu, kao i nacin sudjenja na vecini utakmica koje je igrala Zvezda.
Velika mrznja i dalje postoji, ispoljava se na vise razlicitih nacina (kroz ponasanje publike i sudjenje sudija iz oblasti zapadno od Srbije), a u samoj Ligi ne postoje mehanizmi zastite od toga, niti nekoga to zapravo interesuje, jer je sama Liga samo skup prijateljskih utakmica, bez ikakvog takmicarskog znacaja.
Nasa kosarka je trenutno na najvisem mestu u evropskim i svetskim razmerama, a to je nastalo upravo vecinom sa igracima koji nikada nisu ni igrali u bivsoj Jugoslovenskoj ligi (izuzev Divca), vec samo u nasoj i uz par izuzetaka (Stojakovic, Jaric, Gurovic) koji su se afirmisali u Grckoj ili Italiji (Bodiroga). Nasa kosarka ume da proizvede ekstra igrace (Vujanic, Rakocevic,...) i bez utakmica prepunih mrznje i negativnog naboja kakve se igraju sa Hrvatima ili bosancima.
Nama bratstvo i jedinstvo nisu potrebni da bismo digli kvalitet nase kosarke. Stavise, preti opasnost od marginalizovanja kvalitetnih sredina kakvi su Vrsac ili FMP. Dakle, smatram da nasi klubovi ne treba nikako da igraju u ovoj ligi.

Jaki

pre 21 godinu

Zivim u Australiji zadnjih 10 godina i prosle godine sam prvi put isao da posetim rodjake u Srbiji i bio sam strasno iznenadjen jer sam isao kolima iz Slovenije kroz Hrvatsku da nemaju ni jedan saobracajni natpis na auto putu Beograd ili Srbija ili Jugoslavija.Moje pitanje je kako ce ti klubovi iz Hrvatske i Slovenije znati da dodju do Beograda.

exTerminator

pre 21 godinu

... svaku Jadransku ligu u mutnu Maricu ...

Ne postoji ni najmanji razlog da srpski klubovi ucestvuju u ovoj regionalnoj ligi. Klubovi navijaca Zvezde i Partizana (kao i ostalih clanova prve A i prve B lige) treba da se organizuju i naprave totalni bojkot ove frankestajnske Franc Ferdinand ujdurme.

Predlazem da neko vican tome napravi web site na tu temu i pocne sa sakupljanjem potpisa uz ultimativno trazenje smene rukovodstva KSJ ukoliko prihvati ucesce nasih klubova. (http://www.nejadranskojligi.com)

Nesa

pre 21 godinu

Slazem se sa svim prethodnim komentarima koji govore da nasim klubovima nije mesto u toj ligi i da ne treba da joj nasim prisustvom dajemo na znacaju i legitimitetu.
Bojan medjutim gresi ako misli da ce celnici lige zeleti da vide u njoj FMP ili Hemofarm. Njima je bitno da tu budu iskljucivo Partizan i Zvezda, jer oni donose publiku i profit i reklamu za gume.
Ja bih samo jako voleo kada bi celnici KSJ-a preispitali svoje odluke i zahvalili se na pozivu nasim klubovima u sledecoj sezoni...

goran

pre 21 godinu

Ne znam samo u cemu je korist ucestvovanja Zvezde u Good Year ligi kada njenom kvalitetu ne moze doprineti ni nasa YUBA liga. Svedoci smo sa koliko nerealnog optimizma, Zvezda posmatra kvalitet svog tima. Na zalost, ili na srecu, Zvezda je jedan prosecan tim, hteo to neko da prizna ili ne. Zalosno je samo sto je nas Savez dopustio da nas takav prosecan tim predstavlja u Good Year ligi i obara ugled i reputaciju Srpske kosarke.

Bojan

pre 21 godinu

Cini mi se da je u ovim komentarima malkice promasena tema. Ne govori se ovde o ugledu nase kosarke, srpske ili jugoslovenske, kako vam drago, nego o zaradi i napredovanju nasih klubova i kosarke, sveukupno, kroz ovu ligu!
Poraz Zvezde od Zagreba, recimo, ne moze da umanji ime Divca, Bodiroge, Stojakovica...., ali moze da smani interesovanje sponzora za tim u koji se ulazu velike pare, a on gubi od prosecnih timova (bolje izgubiti utakmicu nego zivu glavu). Racunica je prosta: manje sponzora, manje para, manje kvalitetnih igraca. Jedino resenje je da se otvori trziste igraca izmedju samih ucesnika jadranske lige, ali mi je malo verovatno da vidim Sesara u Zvezdi ili Kecmana u Ciboni!
Trenutno, nasi klubovi su potrebni, zbog frke koja ce da se digne i punih dvorana. Ali kad za dve, tri, cetiri sezone, neko pocne da dolazi na utakmice da bi gledao kosarku, a ne da prazni svoje frustracije i leci komplekse, pa shvati da kosarka bas i nije neka, sta onda? Imacemo ligu niskog kvaliteta, sa par jacih timova, nezanimljiva, gledaocima, TV kucama, pa na kraju i samim timovima. Onda cemo puj pike ne vazi, necemo vise da igramo jadransku ligu, sta je bilo, bilo je.
Jos da se osvrnem na tezu o kvalitetu i kvantitetu. Imali smo i mi ligu od 32 kluba, pa da li se neko seca, nekog naseg uspesnog igraca, ili novog talenta iz tog perioda?

Ratko

pre 21 godinu

Jadranska liga je za mene jasno i glasno POLITICKA liga od koje najmanje koristi imaju srpski klubovi. Pre svega glavni preduslov za podizanje kvaliteta, bilo u sportu ili na radnom mestu, je stabilna drzava i dobri medjusobni odnosi. Danas nemamo vise Jugoslavije sa 6 republika ciji je gradjanin mogao bez vize i bez sikaniranja da putuje u bilo koju evropsku drzavu a danas nemoze ni u susednu (banana) republiku. To je naravno zalosan epilog onih koji su se ubedili da ce razbijanjem sopstevene drzave moci da se prekonoc presele u eUropu.

Jadranska liga (ili kakao neko odlicno rece “Franz Ferdinand” liga) jednostavno nema drzavnu stabilnost za podizanje kvaliteta. Jedino sto postize zasad su ili potpuno neinteresantni mecevi ili nacionalsticki ispadi koji daju samo muku lokalnoj policiji. Pritom motivacija jednostavno nikada nece bita ista za nas kao za drzave koji su SEPRATIZMOM kreirane na ANTISPRSTVU i to u ratovima zajedno sa stranim silama (SAD, Nemacka) protiv sopstvene drzave. Odlican primer je da Hrvati kao svoje svece drze tkz “branioce Vukovara”, koji su se borili protiv sopstvene JNA u kojoj je dakako bilo i Hrvata. Sa moje (srpske) strane ja bi daleko na prvo mesto metnuo obaranje tkz “nevidljivog” americkog Stealth F-117 bombardera koji dosao u nasu zemlju cak sa drugog kontinenta da nas bombarduje! Ovo je zasada nepremostiva razlika jer za Hrvate ce pobeda nad nama uvek neminovno znaciti vise nego za nas nasa nad njima. Sa druge pobeda nad USA iz razumljivih razloga je za nas veca cak i od samog sampionata!
Sto se mene tice neka “separatisti” igraju svoju Franz Ferdinand ligu iz koje bi pored normalnog takmicenja Finalisti (najverovatnije Cibona i Olimpija) mogli u dodatni “prijateljski” Final 4 sa nasa prva dva (recimo Partizan i Zvezda). Ovo bi trajalo znatno krace za sve a bilo bi znatno interesantnije i pre svega finansijski unosnije. Sigurno da bi i ovde bilo nacionalstickih ispada ali barem bi se znalo da je kvalitet na prvom mestu. Uostalom slusajte Sasu Danilovica na ovu temu, on ima znatno vise iskustva narocito posto je sa Partizanom vec iskusio sve cari tkz Jadranske lige.

npb

pre 21 godinu

Svima je jasno da je za kosarku dobro da se igra u sto jacoj ligi. S te strane, Goodyear liga je prava stvar.
Ali sam licno protiv ucestvovanja srpskih klubova. I to jos dugi niz godina. Nacionalisticko izivljavanje ne spasnjava i zasto te klince izlagati svemu tome? Pogotovu sto i fizicki nisu sigurni u nekakvim Jazinama (gde covek ima utisak da je dosao medju najvece divljake) ili Gripama...
Daleko bilo da su beogradski navijaci med i mleko, ali nekako je obezbedjenje u Beogradu uvek bilo besprekorno. A i sami novinari u Boegradu se mnogo ostrije odnose prema neobuzdanima dok u tamo toj Hrvatskoj maltene ispada da je cetnik Jeretin izazvao civilizirani publiku u Zagrebu i povrijedio njihova osjecanja sa praznom plasticnom flasom.
U ex-YU prvo treba da se desi jedna denacifikacija, pisanje jedne istorije i jasno sagledavanje bliske proslosti, pa tek onda ici na stvaranje nekakvih liga...
U medjuvremenu, trebalo bi potraziti neke druge solucije bez Hrvatske kao ucesnika. Ne znam koliko je Grcka realna u celoj stvari, ali tu su Bosna, Slovacka, Makedonija...

Dejan

pre 21 godinu

Goodyear liga bi bila dobra stvar da Hrvati nisu toliki divljaci. Uostalom, i cela drzava bivsa SFRJ ne bi bila losa da nije bilo ovakvih pacenika. Stoga, sa Hrvatima ne treba da se igra ni u praznim salama na neutralnom terenu, a kamoli da se ide medju te ljudozdere. Ne, nisam nacionalista, ali je cinjenica da smo mi za njih izmislili civilizaciju.

Marko

pre 21 godinu

Ukoliko ne zelimo da se bavimo psihijatrijom i tipovim licnosti koji posecuju Jazine i slicne dvorane u Hrvatskoj, hajde da pogledamo sa kosarkaske strane kome treba ovakva liga...
U Hrvatskoj na kosarkaske utakmice dolazi jedva po koja stotina gledalaca. Kvalitet njihove reprezentacije je u stalnom i sigurnom padu. Broj mladih talenata takodje.
Ranije je postojao stav da samo jaka liga moze da proizvede kvalitetne kosarkase i da u tom smislu se nama sa Srpsko-crnogorskom ligom crno pise, a da su svi uspesi posledica bivse lige sa Jugoplastikom Cibonom i ostalima. Medjutim, Radmanovic, Vujanic, Askrabic, Milicic, Drobnjak, Scepanovic i ostali to na najbolji nacin demantuju jer su u doba bivse Jugoslavije bili mala deca. Nasa reprezentacija jos uvek nema pad u rezultatima, a postoji veliki broj mladih i talentovanih igraca.
Nasa zemlja je tek nesto malo manja od Holandije po broju stanovnika, i ukoliko je Holandija u stanju da ima fudbalsku reprezentaciju znacajnu u svetskim razmerama i klubove koji nisu epizodisti u evropskim takmicenjima, moze to i nasa zemlja u kosarci bez stvaranja hibridnih liga baziranih na jugo-nostalgiji, jer sustina je u stvaranju novih mladih igraca sto mi jos uvek umemo.
Treba da se gleda kako da ojacamo nasu ligu sto vise, a mi nemamo razloga da pomazemo onima koji nas preziru da pokusaju da to isto urade.
Ja kao navijac Zvezde nisam do sada i necuu buduce da gledam ni jednu jedinu utakmicu jadranske lige, a pozivam i ostale Delije da to isto ucine.

Lucas

pre 21 godinu

Nenade, ima istine u tome sto iznosis, samo jedno zaboravljas. Boli uvo ove velike za male. Mislis da ce se Zika pauk ili Danilovic potresti ako se Sloga ili Zdravlje ugase? Mislis da se UEFA trese sto Zvezda ne moze da udje u Champions league? Nije pravedno, ali ovo je svet bogatih koji teze da budu jos bogatiji... A sto se tice gledanosti - mozda nisi primetio, ali na Zvezda-Siroki Brijeg je bilo vise publike nego na Partizan-Real. Zamisli tek kad dodju Cibona, Zadar, Makabi... isto se slazem da ligu ne treba praviti po kljucu, vec po kvalitetu i infrastrukturi koju imaju klubovi. Tako ce verujem i biti kroz par godina. Jedino tako taj projekat moze da uspe.

Nenad

pre 21 godinu

Kada sam pomenuo odbojkasku reprezentaciju i njene uspehe u poslednjih par godina, nisam je pomenuo u smislu toga da je to posledica "oslobadjanja" od zapadnih republika i "nacionalnih kljuceva", vec mislim da za stvaranje kvaliteta nije bitna velicina lige i broj igraca i dece koja treniraju, jer kvalitet se ne stvara samo kvantitetom, vec i kvalitetnim radom. (sto se fudbalera tice, njima niko ne moze da pomogne, ali mislim da i tu i dalje ima nacionalnih kljuceva, jer dokle god da ima nekog Brnovica u Crnoj Gori koji ume da hoda, on ce igrati u reprezentaciji).
A klubovi ne mogu da budu kvalitetni ako nemaju pare da plate igrace, a pare ne mogu da imaju jer su navijaci siromasni, pa mogu da placaju male cene za ulaznice, televizije su siromasne, sponzori su siromasni... Dakle, klupska kosarka ce se poboljsati kada se poboljsa stanje u celom drustvu, a nikako time sto ce da se igraju ovakve "lige".

Bojan

pre 21 godinu

Nemam nista protiv regionalnih liga i bogacenja takmicenja podizanjem konkurencije, ali ova liga je cista sprdnja! Da li ce FMP ili Partizan napredovati od utakmice sa Sirokim Brijegom ili Zagrebom ili Laskom ili Bosnom? Ako vec hoce podizanje kvaliteta, onda ne bi to trebalo da bude regionalna liga, vec da se timovi selektiraju po nekom rezultatu iza sebe! Prvak Bosne i Hercegovine je u nivou nase zenske druge lige, a u Hrvatskoj osim Cibone klubovi jedva da imaju dve garniture dresova! Od raspada SFRJ jedino su Olimpija (final four i kup kupova), Partizan (final four) i Zvezda (finale kupa koraca) uradili nesto u Evropi, dok su ostali takva takmicenja, eventualno, gledali na televiziji!
Ovo o punim dvoranama je cista glupost! Sta ce ti puna dvorana, ako ti treba policajaca koliko i gledalaca da bi bilo iole bezbedno!
Utakmice ce gledati samo kompleksasi koji ce da dodju na utakmicu, da im "majku cetnicku" ili srpsku ili balijsku, potpuno nebitno! I ta stvar sa nasa tri tima! Pa mi imamo vise od tri kvalitetna tima! Ako pretpostavimo da ce sledece godine igrati Partizan, FMP i Buducnost, sta ce da se desi sa Hemofarmom, Zvezdom, u poslednje vreme veoma ozbiljnim Spartakom... Igrace prvenstvo sa Radnickim iz Smederevske Plane! Vrlo los potez KSJ-a i bojim se da ce ovo poprilicno da nas unazadi!

Nenad

pre 21 godinu

Poslednji komentar Ivana M je potpuno logicki pogresan. Tacno je da nam liga nije medju jacima u Evropi, ali i takva liga (i pre svega takav KSJ) stvara igrace koji odlaze u NBA. Drugo, igranjem regionalnih liga ce neminovno jos vise opasti kvalitet nase lige (kako se recimo neki klinac iz Leskovca napali na kosarku, tako sto mu dodje Partizan ili Zvezda u grad pa gleda utakmicu uzivo ili tako sto gleda utakmicu na TV Zvezda-Krka???). Trece, kvalitet lige pre svega zavisi od kolicine para koje imaju klubovi, a to od kolicine para koje imaju navijaci i sponzori, dakle od bogatstva zemlje. Nasa liga ne moze da popravi svoj kvalitet dok je nasim kosarkasima isplatljivije da igraju napolju i dok klubovi nemaju moc da zaustave njihov odlazak. Dakle, igranje u bilo kakvoj ligi koja nije nasa (pa cak i da je to NBA, kada bi hipoteticki primili neki od nasih klubova) nece ni na koji nacin da popravi prosecan kvalitet igraca u nasim klubovima.
A ako Ivan M misli da kada se igra sa Sirokim Brijegom ili mozda Brotnjom, ili Zagrebom ili Borcem BL u ligi u koju se klubovi ukljucuju po nacionalnom kljucu (lep komunisticki obicaj), da se onda podize kvalitet takmicenja, onda se grdno vara ili sto bi on rekao, to je neopevana glupost.
Kvalitet reprezentativne kosarke zavisi od prosecnog kvaliteta kosarkasa, a to pre svega zavisi od rada sa mladim kosarkasima i od kosarkaske i trenerske skole. Gde ce oni posle da igraju, nije mnogo bitno.
Uostalom, mislim da je primer nase odbojkaske reprezentacije koja je eksplodirala u ovoj zemlji oslobodjenoj nacionalnih kljuceva, kao i nase lige koja uspeva da stvori odlicne igrace jos jedan dokaz u prilog tezi da samo takmicenje i izbor protivnika ne stvara igrace.
Sto se tice komentara Lucasa da ce se igrati liga bez obzira na sve, i to nije tacno, jer se igra ono za sta postoji ekonomsko opravdanje. Ako nasi gledaoci ne gledaju tu ligu, nece je ni biti...

Pavle

pre 21 godinu

Ja mislim da nasim klubovima nije mesto u ovoj ligi, a to su pokazale i utakmice Partizana (prosle sezone) i Zvezde u Zagrebu, kao i nacin sudjenja na vecini utakmica koje je igrala Zvezda.
Velika mrznja i dalje postoji, ispoljava se na vise razlicitih nacina (kroz ponasanje publike i sudjenje sudija iz oblasti zapadno od Srbije), a u samoj Ligi ne postoje mehanizmi zastite od toga, niti nekoga to zapravo interesuje, jer je sama Liga samo skup prijateljskih utakmica, bez ikakvog takmicarskog znacaja.
Nasa kosarka je trenutno na najvisem mestu u evropskim i svetskim razmerama, a to je nastalo upravo vecinom sa igracima koji nikada nisu ni igrali u bivsoj Jugoslovenskoj ligi (izuzev Divca), vec samo u nasoj i uz par izuzetaka (Stojakovic, Jaric, Gurovic) koji su se afirmisali u Grckoj ili Italiji (Bodiroga). Nasa kosarka ume da proizvede ekstra igrace (Vujanic, Rakocevic,...) i bez utakmica prepunih mrznje i negativnog naboja kakve se igraju sa Hrvatima ili bosancima.
Nama bratstvo i jedinstvo nisu potrebni da bismo digli kvalitet nase kosarke. Stavise, preti opasnost od marginalizovanja kvalitetnih sredina kakvi su Vrsac ili FMP. Dakle, smatram da nasi klubovi ne treba nikako da igraju u ovoj ligi.

Bojan

pre 21 godinu

Neso, ako procitas moj komentar jos jednom, videces da uopste ne mislim da je njih briga za FMP i Hemofarm! Samo sam se pitao sta ce biti sa tim timovima od sledece sezone? Da li ce neko ulagati sredstva u te timove ako budu igrali nasu ligu, bez najacih klubova? Da li je u interesu Askrabica, Nikolica, Bogavca, Milicica, Topica.... da igra sezonu protiv nekih Lavova 063 ili OKK Beograda i da ceka play-off da bi odigrao neku jacu utakmicu?
Jos nesto, malopre sam zaboravio!
Zasto B92 ne napravi anketu o balkanskoj ligi, sa Vujosevicem, Dzikicem, Acom Petrovicem, Lukajicem, pa da vidimo sta oni misle o svemu tome! Neven Spahija i Andjelkovic su merodavni koliko i Monika Seles!

Lucas

pre 21 godinu

Momci, bojim se da je svaka diskusija na ovu temu izlisna. Igrace se i tacka. Mozemo mi da se bunimo protiv toga, ali slaba vajda. Btw, regionalne lige su buducnost (svidjalo se to nekom ili ne) i ove kosarkaske i rukometne lige samo su probne za ono sto sledi kroz par godina - slicna liga u fudbalu. A sto se tice nase kosarkaske lige, budimo realni, nije bas tako jaka. Doduse, u zadnjih par godina je doslo do izjednacavanja kvaliteta izmedju jakih i slabih i to tako sto su ovi jaci slabili i tako se stvara privid kvaliteta jer svako moze svakog da pobedi. Ali dobro, neka bude da imamo pet jakih klubova. I budite sigurni, svih pet ce igrati tu ligu za dve-tri godine. Mislite da ce Misa Babic iz Vrsca dopustiti da Hemofarm bude van te price? Ili Covic za FMP? Nema sanse...A ovoj ostaloj boraniji (Lovcen, Lavovi, Zdravlje...) i tako je svejedno u kojoj ligi igraju. Da zakljucim - regionalna udruzivanja su neophodna jer smo pojedinacno suvise bedni, samo moramo da vodimo racuna da u tom udruzivanju drugi ne prodju bolje od nas. I tu KSJ treba da se pokaze.

markovic rade

pre 21 godinu

NE ZNAM STA DA VAM KAZEM O OVOME...ZIKA UPORNO PONAVLJA DA SU ONI TU ZBOG PARA.DA LI TO ZNACI DA BI IGRALI I BALTICKU LIGU ILI NEKU SREDNJE EVROPSKU, AKO CE U TOME DA BUDE NOVCA?
SLEDECA STVAR SU KOMPLEXI SA OBE STRANE...PAZI, KAO OK JE DIVLJANJE...E PA NIJE...LICNO, KAPIRAM DA JE VISE DOBTA TU ZA SLOVENCE I HRVATE, NEGO ZA NAS.NE VIDIM DO SADA NEKU VELIKU DOBIT ZVEZDE IGRANJEM U TOJ LIGI...MISLIM,POREDJENJE MINUTAZE MLADJIH I STARIJIH U YUBA I U TOJ LIGI DOVODI DO ZAKLJUCKA DA VELIKIH RAZLIKA I NEMA, ZNACI NI MINUTI ZA MLADJE NISU IZGOVOR...
SLEDECA STVAR JE SOLO IGRANJE ZVEZDE...NE ZNAM STA IM TO SVE TREBA, ALI AJDE...NJIHOV ODABIR.OPET SMO PUSTILI DA NEKO IZLOBIRA U ULEBU DA SE IZ YU PREKO OVE LKIGE ULAZI U KUP SAMPIONA. CISTA BUDALASTINA.UMESTO DA SVI ZAJEDNO UPREMO I POKUSAMO DA SE NADJE STALNO DRUGO MESTO ZA TIM ODAVDE, MI MALTENE SVESNO UPADAMO U ZAMKU.TO ZASIAT NE RAZUMEM...LICNO, DANILOVIC JE BIO U PRAVU KAD JE TRAZIO 4 MESTA ZA KLUBOVE ODAVDE.
SMESNO JE DA SVI TI STO IH KAO DIZEMO U NEBESA ( STANKOVIC, SAPER )NISU OSTAVILI NIKOG IZA SEBE, DOVOLJNO MOCNOG DA BRANI NASE INTERESE U FIBA.UOSTALOM, DA LI SE NEKO PITA STO NAS NE ZELE U eVROLIGI?IZGLEDA SE NE MISLI O TOME BAS, NEMA TU LJUDI STRATEGIJE.SAMO CE JEDNOG DANA DA NEKO KONSTATUJE POTPUNI PAD KOSARKE U SRBA, A TADA CE BITI PREPREKASNO. JER JE SITUACIJA JASNA - NECE EVROPA DATI DA SE DIZEMO, ONI OD TOGA SAMO STETE IMAJU...MISLITE O TOME

Ivan M

pre 21 godinu

Citam sve ove komentare i hocu da dodam sledece:

1) nasa liga je kao sjajna? Pa vidite rezultate Partizana i Buducnosti ove godine u Evropi. Tuku nas kojekakvi Slaskovi usred Beograda...
2) Mi smo ubedljivo najjaca kosarkaska sila na ex-Yu prostorima i imamo najvece talente U OVOM TRENUTKU. Medjutim, pogledajte reprezentaciju letos - igraci iz domacih klubova su bili epizodisti.
3) Bez jake klupske kosarke pocece i da opada kvalitet igraca i priliv talenta - vidi primer naseg fudbala. Uostalom, ne treba ni napominjati da su neke od nasih najvecih zvezda (Pedja, Gurovic) de fakto stasali u stranim ligama.

Stoga, neka ideja da je nasa liga Bog i batina za druge je neopevana glupost, kao i ideja da mi tu mozemo da guramo sami i rugamo se drugima. Reprezentacija je jedno - ali na cisto domacem nivou smo druga prica. Pored toga, ko kaze da cemo ubuduce biti toliko ispred ostalih? Hrvati su pre 12 godina bili oslonac tadasnje Yu reprezentacije - sada ih nigde nema. Ako ne krenemo u kvalitetna redovna takmicenja, nema razloga zasto mi ne bi smo zavrsili kao oni sada...

Ivan M

pre 21 godinu

Samo da se javim Nenadu: uspeh nase odbojke nema veze sa "nacionalnim kljucem" ili slicnim stvarima - uspesni smo zato sto imamo talentovanu generaciju u ovom trenutku. I fudbal nam je "oslobodjen" navodnih kljuceva, pa evo kakvi smo postali u tom sportu. Mene licno boli za Goodyear, Jadransku itd Ligu - stalo mi je do toga da kvalitet u nasoj klupskoj kosarci bude na odgovarajucem nivou. Po mom misljenju,to cemo postici ako igramo u nekom sirem kvalitetnom takmicenju po redovnoj osnovi. Ne verujem da cemo na duge staze napredovati odgovarajucim koracima ako samo nastavimo sa domacim takmicenjem. Desavace se isto kao i ove sezone - vodeci u nasoj ligi su truba u Evropi, a klubovi prodaju sve sto je iole perspektivno vani. Ovakva "pozivna" liga nije resenje - treba da postoji neki nacin da se odrzava kvalitet. Medjutim, po meni je ideja u principu dobra.

Jaki

pre 21 godinu

Zivim u Australiji zadnjih 10 godina i prosle godine sam prvi put isao da posetim rodjake u Srbiji i bio sam strasno iznenadjen jer sam isao kolima iz Slovenije kroz Hrvatsku da nemaju ni jedan saobracajni natpis na auto putu Beograd ili Srbija ili Jugoslavija.Moje pitanje je kako ce ti klubovi iz Hrvatske i Slovenije znati da dodju do Beograda.

exTerminator

pre 21 godinu

... svaku Jadransku ligu u mutnu Maricu ...

Ne postoji ni najmanji razlog da srpski klubovi ucestvuju u ovoj regionalnoj ligi. Klubovi navijaca Zvezde i Partizana (kao i ostalih clanova prve A i prve B lige) treba da se organizuju i naprave totalni bojkot ove frankestajnske Franc Ferdinand ujdurme.

Predlazem da neko vican tome napravi web site na tu temu i pocne sa sakupljanjem potpisa uz ultimativno trazenje smene rukovodstva KSJ ukoliko prihvati ucesce nasih klubova. (http://www.nejadranskojligi.com)

goran

pre 21 godinu

Ne znam samo u cemu je korist ucestvovanja Zvezde u Good Year ligi kada njenom kvalitetu ne moze doprineti ni nasa YUBA liga. Svedoci smo sa koliko nerealnog optimizma, Zvezda posmatra kvalitet svog tima. Na zalost, ili na srecu, Zvezda je jedan prosecan tim, hteo to neko da prizna ili ne. Zalosno je samo sto je nas Savez dopustio da nas takav prosecan tim predstavlja u Good Year ligi i obara ugled i reputaciju Srpske kosarke.

Bojan

pre 21 godinu

Cini mi se da je u ovim komentarima malkice promasena tema. Ne govori se ovde o ugledu nase kosarke, srpske ili jugoslovenske, kako vam drago, nego o zaradi i napredovanju nasih klubova i kosarke, sveukupno, kroz ovu ligu!
Poraz Zvezde od Zagreba, recimo, ne moze da umanji ime Divca, Bodiroge, Stojakovica...., ali moze da smani interesovanje sponzora za tim u koji se ulazu velike pare, a on gubi od prosecnih timova (bolje izgubiti utakmicu nego zivu glavu). Racunica je prosta: manje sponzora, manje para, manje kvalitetnih igraca. Jedino resenje je da se otvori trziste igraca izmedju samih ucesnika jadranske lige, ali mi je malo verovatno da vidim Sesara u Zvezdi ili Kecmana u Ciboni!
Trenutno, nasi klubovi su potrebni, zbog frke koja ce da se digne i punih dvorana. Ali kad za dve, tri, cetiri sezone, neko pocne da dolazi na utakmice da bi gledao kosarku, a ne da prazni svoje frustracije i leci komplekse, pa shvati da kosarka bas i nije neka, sta onda? Imacemo ligu niskog kvaliteta, sa par jacih timova, nezanimljiva, gledaocima, TV kucama, pa na kraju i samim timovima. Onda cemo puj pike ne vazi, necemo vise da igramo jadransku ligu, sta je bilo, bilo je.
Jos da se osvrnem na tezu o kvalitetu i kvantitetu. Imali smo i mi ligu od 32 kluba, pa da li se neko seca, nekog naseg uspesnog igraca, ili novog talenta iz tog perioda?

Nesa

pre 21 godinu

Slazem se sa svim prethodnim komentarima koji govore da nasim klubovima nije mesto u toj ligi i da ne treba da joj nasim prisustvom dajemo na znacaju i legitimitetu.
Bojan medjutim gresi ako misli da ce celnici lige zeleti da vide u njoj FMP ili Hemofarm. Njima je bitno da tu budu iskljucivo Partizan i Zvezda, jer oni donose publiku i profit i reklamu za gume.
Ja bih samo jako voleo kada bi celnici KSJ-a preispitali svoje odluke i zahvalili se na pozivu nasim klubovima u sledecoj sezoni...

Nenad

pre 21 godinu

Kada sam pomenuo odbojkasku reprezentaciju i njene uspehe u poslednjih par godina, nisam je pomenuo u smislu toga da je to posledica "oslobadjanja" od zapadnih republika i "nacionalnih kljuceva", vec mislim da za stvaranje kvaliteta nije bitna velicina lige i broj igraca i dece koja treniraju, jer kvalitet se ne stvara samo kvantitetom, vec i kvalitetnim radom. (sto se fudbalera tice, njima niko ne moze da pomogne, ali mislim da i tu i dalje ima nacionalnih kljuceva, jer dokle god da ima nekog Brnovica u Crnoj Gori koji ume da hoda, on ce igrati u reprezentaciji).
A klubovi ne mogu da budu kvalitetni ako nemaju pare da plate igrace, a pare ne mogu da imaju jer su navijaci siromasni, pa mogu da placaju male cene za ulaznice, televizije su siromasne, sponzori su siromasni... Dakle, klupska kosarka ce se poboljsati kada se poboljsa stanje u celom drustvu, a nikako time sto ce da se igraju ovakve "lige".

Lucas

pre 21 godinu

Nenade, ima istine u tome sto iznosis, samo jedno zaboravljas. Boli uvo ove velike za male. Mislis da ce se Zika pauk ili Danilovic potresti ako se Sloga ili Zdravlje ugase? Mislis da se UEFA trese sto Zvezda ne moze da udje u Champions league? Nije pravedno, ali ovo je svet bogatih koji teze da budu jos bogatiji... A sto se tice gledanosti - mozda nisi primetio, ali na Zvezda-Siroki Brijeg je bilo vise publike nego na Partizan-Real. Zamisli tek kad dodju Cibona, Zadar, Makabi... isto se slazem da ligu ne treba praviti po kljucu, vec po kvalitetu i infrastrukturi koju imaju klubovi. Tako ce verujem i biti kroz par godina. Jedino tako taj projekat moze da uspe.

Dejan

pre 21 godinu

Goodyear liga bi bila dobra stvar da Hrvati nisu toliki divljaci. Uostalom, i cela drzava bivsa SFRJ ne bi bila losa da nije bilo ovakvih pacenika. Stoga, sa Hrvatima ne treba da se igra ni u praznim salama na neutralnom terenu, a kamoli da se ide medju te ljudozdere. Ne, nisam nacionalista, ali je cinjenica da smo mi za njih izmislili civilizaciju.

Marko

pre 21 godinu

Ukoliko ne zelimo da se bavimo psihijatrijom i tipovim licnosti koji posecuju Jazine i slicne dvorane u Hrvatskoj, hajde da pogledamo sa kosarkaske strane kome treba ovakva liga...
U Hrvatskoj na kosarkaske utakmice dolazi jedva po koja stotina gledalaca. Kvalitet njihove reprezentacije je u stalnom i sigurnom padu. Broj mladih talenata takodje.
Ranije je postojao stav da samo jaka liga moze da proizvede kvalitetne kosarkase i da u tom smislu se nama sa Srpsko-crnogorskom ligom crno pise, a da su svi uspesi posledica bivse lige sa Jugoplastikom Cibonom i ostalima. Medjutim, Radmanovic, Vujanic, Askrabic, Milicic, Drobnjak, Scepanovic i ostali to na najbolji nacin demantuju jer su u doba bivse Jugoslavije bili mala deca. Nasa reprezentacija jos uvek nema pad u rezultatima, a postoji veliki broj mladih i talentovanih igraca.
Nasa zemlja je tek nesto malo manja od Holandije po broju stanovnika, i ukoliko je Holandija u stanju da ima fudbalsku reprezentaciju znacajnu u svetskim razmerama i klubove koji nisu epizodisti u evropskim takmicenjima, moze to i nasa zemlja u kosarci bez stvaranja hibridnih liga baziranih na jugo-nostalgiji, jer sustina je u stvaranju novih mladih igraca sto mi jos uvek umemo.
Treba da se gleda kako da ojacamo nasu ligu sto vise, a mi nemamo razloga da pomazemo onima koji nas preziru da pokusaju da to isto urade.
Ja kao navijac Zvezde nisam do sada i necuu buduce da gledam ni jednu jedinu utakmicu jadranske lige, a pozivam i ostale Delije da to isto ucine.

Ratko

pre 21 godinu

Jadranska liga je za mene jasno i glasno POLITICKA liga od koje najmanje koristi imaju srpski klubovi. Pre svega glavni preduslov za podizanje kvaliteta, bilo u sportu ili na radnom mestu, je stabilna drzava i dobri medjusobni odnosi. Danas nemamo vise Jugoslavije sa 6 republika ciji je gradjanin mogao bez vize i bez sikaniranja da putuje u bilo koju evropsku drzavu a danas nemoze ni u susednu (banana) republiku. To je naravno zalosan epilog onih koji su se ubedili da ce razbijanjem sopstevene drzave moci da se prekonoc presele u eUropu.

Jadranska liga (ili kakao neko odlicno rece “Franz Ferdinand” liga) jednostavno nema drzavnu stabilnost za podizanje kvaliteta. Jedino sto postize zasad su ili potpuno neinteresantni mecevi ili nacionalsticki ispadi koji daju samo muku lokalnoj policiji. Pritom motivacija jednostavno nikada nece bita ista za nas kao za drzave koji su SEPRATIZMOM kreirane na ANTISPRSTVU i to u ratovima zajedno sa stranim silama (SAD, Nemacka) protiv sopstvene drzave. Odlican primer je da Hrvati kao svoje svece drze tkz “branioce Vukovara”, koji su se borili protiv sopstvene JNA u kojoj je dakako bilo i Hrvata. Sa moje (srpske) strane ja bi daleko na prvo mesto metnuo obaranje tkz “nevidljivog” americkog Stealth F-117 bombardera koji dosao u nasu zemlju cak sa drugog kontinenta da nas bombarduje! Ovo je zasada nepremostiva razlika jer za Hrvate ce pobeda nad nama uvek neminovno znaciti vise nego za nas nasa nad njima. Sa druge pobeda nad USA iz razumljivih razloga je za nas veca cak i od samog sampionata!
Sto se mene tice neka “separatisti” igraju svoju Franz Ferdinand ligu iz koje bi pored normalnog takmicenja Finalisti (najverovatnije Cibona i Olimpija) mogli u dodatni “prijateljski” Final 4 sa nasa prva dva (recimo Partizan i Zvezda). Ovo bi trajalo znatno krace za sve a bilo bi znatno interesantnije i pre svega finansijski unosnije. Sigurno da bi i ovde bilo nacionalstickih ispada ali barem bi se znalo da je kvalitet na prvom mestu. Uostalom slusajte Sasu Danilovica na ovu temu, on ima znatno vise iskustva narocito posto je sa Partizanom vec iskusio sve cari tkz Jadranske lige.

Ivan M

pre 21 godinu

Samo da se javim Nenadu: uspeh nase odbojke nema veze sa "nacionalnim kljucem" ili slicnim stvarima - uspesni smo zato sto imamo talentovanu generaciju u ovom trenutku. I fudbal nam je "oslobodjen" navodnih kljuceva, pa evo kakvi smo postali u tom sportu. Mene licno boli za Goodyear, Jadransku itd Ligu - stalo mi je do toga da kvalitet u nasoj klupskoj kosarci bude na odgovarajucem nivou. Po mom misljenju,to cemo postici ako igramo u nekom sirem kvalitetnom takmicenju po redovnoj osnovi. Ne verujem da cemo na duge staze napredovati odgovarajucim koracima ako samo nastavimo sa domacim takmicenjem. Desavace se isto kao i ove sezone - vodeci u nasoj ligi su truba u Evropi, a klubovi prodaju sve sto je iole perspektivno vani. Ovakva "pozivna" liga nije resenje - treba da postoji neki nacin da se odrzava kvalitet. Medjutim, po meni je ideja u principu dobra.

Pavle

pre 21 godinu

Ja mislim da nasim klubovima nije mesto u ovoj ligi, a to su pokazale i utakmice Partizana (prosle sezone) i Zvezde u Zagrebu, kao i nacin sudjenja na vecini utakmica koje je igrala Zvezda.
Velika mrznja i dalje postoji, ispoljava se na vise razlicitih nacina (kroz ponasanje publike i sudjenje sudija iz oblasti zapadno od Srbije), a u samoj Ligi ne postoje mehanizmi zastite od toga, niti nekoga to zapravo interesuje, jer je sama Liga samo skup prijateljskih utakmica, bez ikakvog takmicarskog znacaja.
Nasa kosarka je trenutno na najvisem mestu u evropskim i svetskim razmerama, a to je nastalo upravo vecinom sa igracima koji nikada nisu ni igrali u bivsoj Jugoslovenskoj ligi (izuzev Divca), vec samo u nasoj i uz par izuzetaka (Stojakovic, Jaric, Gurovic) koji su se afirmisali u Grckoj ili Italiji (Bodiroga). Nasa kosarka ume da proizvede ekstra igrace (Vujanic, Rakocevic,...) i bez utakmica prepunih mrznje i negativnog naboja kakve se igraju sa Hrvatima ili bosancima.
Nama bratstvo i jedinstvo nisu potrebni da bismo digli kvalitet nase kosarke. Stavise, preti opasnost od marginalizovanja kvalitetnih sredina kakvi su Vrsac ili FMP. Dakle, smatram da nasi klubovi ne treba nikako da igraju u ovoj ligi.

npb

pre 21 godinu

Svima je jasno da je za kosarku dobro da se igra u sto jacoj ligi. S te strane, Goodyear liga je prava stvar.
Ali sam licno protiv ucestvovanja srpskih klubova. I to jos dugi niz godina. Nacionalisticko izivljavanje ne spasnjava i zasto te klince izlagati svemu tome? Pogotovu sto i fizicki nisu sigurni u nekakvim Jazinama (gde covek ima utisak da je dosao medju najvece divljake) ili Gripama...
Daleko bilo da su beogradski navijaci med i mleko, ali nekako je obezbedjenje u Beogradu uvek bilo besprekorno. A i sami novinari u Boegradu se mnogo ostrije odnose prema neobuzdanima dok u tamo toj Hrvatskoj maltene ispada da je cetnik Jeretin izazvao civilizirani publiku u Zagrebu i povrijedio njihova osjecanja sa praznom plasticnom flasom.
U ex-YU prvo treba da se desi jedna denacifikacija, pisanje jedne istorije i jasno sagledavanje bliske proslosti, pa tek onda ici na stvaranje nekakvih liga...
U medjuvremenu, trebalo bi potraziti neke druge solucije bez Hrvatske kao ucesnika. Ne znam koliko je Grcka realna u celoj stvari, ali tu su Bosna, Slovacka, Makedonija...

markovic rade

pre 21 godinu

NE ZNAM STA DA VAM KAZEM O OVOME...ZIKA UPORNO PONAVLJA DA SU ONI TU ZBOG PARA.DA LI TO ZNACI DA BI IGRALI I BALTICKU LIGU ILI NEKU SREDNJE EVROPSKU, AKO CE U TOME DA BUDE NOVCA?
SLEDECA STVAR SU KOMPLEXI SA OBE STRANE...PAZI, KAO OK JE DIVLJANJE...E PA NIJE...LICNO, KAPIRAM DA JE VISE DOBTA TU ZA SLOVENCE I HRVATE, NEGO ZA NAS.NE VIDIM DO SADA NEKU VELIKU DOBIT ZVEZDE IGRANJEM U TOJ LIGI...MISLIM,POREDJENJE MINUTAZE MLADJIH I STARIJIH U YUBA I U TOJ LIGI DOVODI DO ZAKLJUCKA DA VELIKIH RAZLIKA I NEMA, ZNACI NI MINUTI ZA MLADJE NISU IZGOVOR...
SLEDECA STVAR JE SOLO IGRANJE ZVEZDE...NE ZNAM STA IM TO SVE TREBA, ALI AJDE...NJIHOV ODABIR.OPET SMO PUSTILI DA NEKO IZLOBIRA U ULEBU DA SE IZ YU PREKO OVE LKIGE ULAZI U KUP SAMPIONA. CISTA BUDALASTINA.UMESTO DA SVI ZAJEDNO UPREMO I POKUSAMO DA SE NADJE STALNO DRUGO MESTO ZA TIM ODAVDE, MI MALTENE SVESNO UPADAMO U ZAMKU.TO ZASIAT NE RAZUMEM...LICNO, DANILOVIC JE BIO U PRAVU KAD JE TRAZIO 4 MESTA ZA KLUBOVE ODAVDE.
SMESNO JE DA SVI TI STO IH KAO DIZEMO U NEBESA ( STANKOVIC, SAPER )NISU OSTAVILI NIKOG IZA SEBE, DOVOLJNO MOCNOG DA BRANI NASE INTERESE U FIBA.UOSTALOM, DA LI SE NEKO PITA STO NAS NE ZELE U eVROLIGI?IZGLEDA SE NE MISLI O TOME BAS, NEMA TU LJUDI STRATEGIJE.SAMO CE JEDNOG DANA DA NEKO KONSTATUJE POTPUNI PAD KOSARKE U SRBA, A TADA CE BITI PREPREKASNO. JER JE SITUACIJA JASNA - NECE EVROPA DATI DA SE DIZEMO, ONI OD TOGA SAMO STETE IMAJU...MISLITE O TOME

Bojan

pre 21 godinu

Nemam nista protiv regionalnih liga i bogacenja takmicenja podizanjem konkurencije, ali ova liga je cista sprdnja! Da li ce FMP ili Partizan napredovati od utakmice sa Sirokim Brijegom ili Zagrebom ili Laskom ili Bosnom? Ako vec hoce podizanje kvaliteta, onda ne bi to trebalo da bude regionalna liga, vec da se timovi selektiraju po nekom rezultatu iza sebe! Prvak Bosne i Hercegovine je u nivou nase zenske druge lige, a u Hrvatskoj osim Cibone klubovi jedva da imaju dve garniture dresova! Od raspada SFRJ jedino su Olimpija (final four i kup kupova), Partizan (final four) i Zvezda (finale kupa koraca) uradili nesto u Evropi, dok su ostali takva takmicenja, eventualno, gledali na televiziji!
Ovo o punim dvoranama je cista glupost! Sta ce ti puna dvorana, ako ti treba policajaca koliko i gledalaca da bi bilo iole bezbedno!
Utakmice ce gledati samo kompleksasi koji ce da dodju na utakmicu, da im "majku cetnicku" ili srpsku ili balijsku, potpuno nebitno! I ta stvar sa nasa tri tima! Pa mi imamo vise od tri kvalitetna tima! Ako pretpostavimo da ce sledece godine igrati Partizan, FMP i Buducnost, sta ce da se desi sa Hemofarmom, Zvezdom, u poslednje vreme veoma ozbiljnim Spartakom... Igrace prvenstvo sa Radnickim iz Smederevske Plane! Vrlo los potez KSJ-a i bojim se da ce ovo poprilicno da nas unazadi!

Bojan

pre 21 godinu

Neso, ako procitas moj komentar jos jednom, videces da uopste ne mislim da je njih briga za FMP i Hemofarm! Samo sam se pitao sta ce biti sa tim timovima od sledece sezone? Da li ce neko ulagati sredstva u te timove ako budu igrali nasu ligu, bez najacih klubova? Da li je u interesu Askrabica, Nikolica, Bogavca, Milicica, Topica.... da igra sezonu protiv nekih Lavova 063 ili OKK Beograda i da ceka play-off da bi odigrao neku jacu utakmicu?
Jos nesto, malopre sam zaboravio!
Zasto B92 ne napravi anketu o balkanskoj ligi, sa Vujosevicem, Dzikicem, Acom Petrovicem, Lukajicem, pa da vidimo sta oni misle o svemu tome! Neven Spahija i Andjelkovic su merodavni koliko i Monika Seles!

Lucas

pre 21 godinu

Momci, bojim se da je svaka diskusija na ovu temu izlisna. Igrace se i tacka. Mozemo mi da se bunimo protiv toga, ali slaba vajda. Btw, regionalne lige su buducnost (svidjalo se to nekom ili ne) i ove kosarkaske i rukometne lige samo su probne za ono sto sledi kroz par godina - slicna liga u fudbalu. A sto se tice nase kosarkaske lige, budimo realni, nije bas tako jaka. Doduse, u zadnjih par godina je doslo do izjednacavanja kvaliteta izmedju jakih i slabih i to tako sto su ovi jaci slabili i tako se stvara privid kvaliteta jer svako moze svakog da pobedi. Ali dobro, neka bude da imamo pet jakih klubova. I budite sigurni, svih pet ce igrati tu ligu za dve-tri godine. Mislite da ce Misa Babic iz Vrsca dopustiti da Hemofarm bude van te price? Ili Covic za FMP? Nema sanse...A ovoj ostaloj boraniji (Lovcen, Lavovi, Zdravlje...) i tako je svejedno u kojoj ligi igraju. Da zakljucim - regionalna udruzivanja su neophodna jer smo pojedinacno suvise bedni, samo moramo da vodimo racuna da u tom udruzivanju drugi ne prodju bolje od nas. I tu KSJ treba da se pokaze.

Ivan M

pre 21 godinu

Citam sve ove komentare i hocu da dodam sledece:

1) nasa liga je kao sjajna? Pa vidite rezultate Partizana i Buducnosti ove godine u Evropi. Tuku nas kojekakvi Slaskovi usred Beograda...
2) Mi smo ubedljivo najjaca kosarkaska sila na ex-Yu prostorima i imamo najvece talente U OVOM TRENUTKU. Medjutim, pogledajte reprezentaciju letos - igraci iz domacih klubova su bili epizodisti.
3) Bez jake klupske kosarke pocece i da opada kvalitet igraca i priliv talenta - vidi primer naseg fudbala. Uostalom, ne treba ni napominjati da su neke od nasih najvecih zvezda (Pedja, Gurovic) de fakto stasali u stranim ligama.

Stoga, neka ideja da je nasa liga Bog i batina za druge je neopevana glupost, kao i ideja da mi tu mozemo da guramo sami i rugamo se drugima. Reprezentacija je jedno - ali na cisto domacem nivou smo druga prica. Pored toga, ko kaze da cemo ubuduce biti toliko ispred ostalih? Hrvati su pre 12 godina bili oslonac tadasnje Yu reprezentacije - sada ih nigde nema. Ako ne krenemo u kvalitetna redovna takmicenja, nema razloga zasto mi ne bi smo zavrsili kao oni sada...

Nenad

pre 21 godinu

Poslednji komentar Ivana M je potpuno logicki pogresan. Tacno je da nam liga nije medju jacima u Evropi, ali i takva liga (i pre svega takav KSJ) stvara igrace koji odlaze u NBA. Drugo, igranjem regionalnih liga ce neminovno jos vise opasti kvalitet nase lige (kako se recimo neki klinac iz Leskovca napali na kosarku, tako sto mu dodje Partizan ili Zvezda u grad pa gleda utakmicu uzivo ili tako sto gleda utakmicu na TV Zvezda-Krka???). Trece, kvalitet lige pre svega zavisi od kolicine para koje imaju klubovi, a to od kolicine para koje imaju navijaci i sponzori, dakle od bogatstva zemlje. Nasa liga ne moze da popravi svoj kvalitet dok je nasim kosarkasima isplatljivije da igraju napolju i dok klubovi nemaju moc da zaustave njihov odlazak. Dakle, igranje u bilo kakvoj ligi koja nije nasa (pa cak i da je to NBA, kada bi hipoteticki primili neki od nasih klubova) nece ni na koji nacin da popravi prosecan kvalitet igraca u nasim klubovima.
A ako Ivan M misli da kada se igra sa Sirokim Brijegom ili mozda Brotnjom, ili Zagrebom ili Borcem BL u ligi u koju se klubovi ukljucuju po nacionalnom kljucu (lep komunisticki obicaj), da se onda podize kvalitet takmicenja, onda se grdno vara ili sto bi on rekao, to je neopevana glupost.
Kvalitet reprezentativne kosarke zavisi od prosecnog kvaliteta kosarkasa, a to pre svega zavisi od rada sa mladim kosarkasima i od kosarkaske i trenerske skole. Gde ce oni posle da igraju, nije mnogo bitno.
Uostalom, mislim da je primer nase odbojkaske reprezentacije koja je eksplodirala u ovoj zemlji oslobodjenoj nacionalnih kljuceva, kao i nase lige koja uspeva da stvori odlicne igrace jos jedan dokaz u prilog tezi da samo takmicenje i izbor protivnika ne stvara igrace.
Sto se tice komentara Lucasa da ce se igrati liga bez obzira na sve, i to nije tacno, jer se igra ono za sta postoji ekonomsko opravdanje. Ako nasi gledaoci ne gledaju tu ligu, nece je ni biti...