Sreda, 06.03.2013.

23:49

Sampras: Danas svi igraju isto

Legenda tenisa Pit Sampras izjavio je da danas svi igraju tenis na isti način, ali da su prva četvorica mnogo bolji od ostalih.

Izvor: AG

Sampras: Danas svi igraju isto IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

53 Komentari

Sortiraj po:

Buda Baba

pre 11 godina

Necu za sebe reci da sam ekspert za tenis,jer to ni nisam,ali,neskromno cu reci da prilicno razumem filozofiju ove igre!

Svako vreme ima svoje junake i krajnje je degutantno porediti kvalitet tenisa danas i pre 20 ili 40 godina.
Lejver,Emerson,Borg,Konors,Lendl,Agasi,Sampras...pa sve do ovih danas aktuelnih,Federer,Rafa,Djokovic,bili su najbolji igraci svih vremena u nekom trenutku!

Da ne duzim,tehnoloski napredak(kvalitet reketa,zica,loptica,patika...),tehnicka,fizicka i psiholoska sprema igraca,pomera se iz godine u godinu.
Otud i promena stila igre tj. danas se vise igra sa osnovne linije nego na mrezi.
Nekada se servis od 200 + km/h nije mogao ni braniti,a gledajte danas Djokovicev,Rafin ili Marejev ritern,njihovu brzinu,reflekse,eksplozivnost,njihove pasing shot-ove koji izludjuju one koji se usude da izadju na mrezu,jednostavno,ovi momci danas su pravi teniski gladijatori sa tehnicki vrhunskim udarcima!

Federer kao najveci ikad(po mnogima),poceo je da gubi najpre od Rafe (2004),i tada nije bio veteran,imao je tek 23 godine.Posle toga je bio redovna Rafina musterija,a kasnije je poceo i nas Nole da ga dobija.
I kako sada reci,bez obzira na brilijantnu karijeru i silne titule,da je najveci svih vremena,a eto,protiv Rafe ima ubedljivo negativan skor?!

To je isto kao i uporedjivati danas Pelea ili Maradonu sa Mesijem tj. Ronaldom,jednostavno nemoguce.

Sto bi rekli nasi stari,i nad popom ima pop,a danasnji "vrhovni popa" je nas Novak Djokovic :)

samoborac

pre 11 godina

U 90-ima je tenis bio ohoho bolji od danasnjeg zbog jednog razloga.Onda je bilo ko iz prvih 20 mogao uzeti GS jer su tenisaci od 5-20 mjesta bili puno bolji nego danas.Onda su usrali tenis sa usporavanjem i sad svaki mec izgleda isto.20 puta preko mreze i ko nabije dobije.Car tenisa je u raznovrsnosti.Ubijes se na Roland Garrosu i onda za 2 tjedna dodjes u Wimbledon na sevis volej igru.Igraci su bili raznovrsniji dok su danas kopije.Svaka cast iznimkama.Ondasnji 20 igrac bi razvalio glatko danasnjeg petog.

drago

pre 11 godina

(vladislav iz kruga dvojke the end, fine, 8. mart 2013 23:26)

Vladice moj batice, sve je stvar ukusa a Llodra je recimo majstor i iako ne volis servis volej ne mogu se nacuditi cinjenici da ne prepoznajes tu magiju u njegovom tenisu.
Ivanisevic, Sampras, Djokovic...sve su to majstori sa najveceg nivoa a stvar je ukusa ko se kome najvise svidja.
Meni se recimo najvise svidjao tenis Michaela Sticha, kao i Michaela Changa. Dva potpuno razlicita stila, ali eto.
Kao i Federer sada.

vladislav iz kruga dvojke the end, fine

pre 11 godina

(drago, 8. mart 2013 22:26)
Samo da te dragec obavestim da sam tzv matorac, tenis pratim od sredine 70tih, sport sam uvek voleo, košarku najviše i pre i danas. Ali nisam od onih matorih koji kažu da je ranije sve bilo bolje, naprotiv, trudim se da budem objektivan. I Đoković je i "naš" i "vaš" ( otac Srbin, majka Hrvatica).
Ne mislim ni slučajno najlepši tenis koji igra Novak. Najlepši tenis, a gledam ga od Stena Smita, Konorsa,Eša, B.Dž.King i Kris Evert( Gledah i Franulovića, Prpića, Živojinovića..) po meni igra Rodžer Federer. Eto koliko sam realan. A Rodžer mi je u isto vreme jedan od najantipatičnijih sportskih likova u istoriji, prepotentan i arogantan. Ali ipak više volim da gledam nadmudrivanje Đokovića,Nadala i Federera,pa čak Simon - Dolgopodov, nego meč Ljodra-Izner ili Raonić - Anderson, pa tako i servis volej igru Ivaniševića,Edberga,Samprasa.Samo pitanje ukusa!

djole

pre 11 godina

Evo linka gde baš Ivanišević izdvaja Federera od ostalih današnjih igrača: http://www.index.hr/sport/clanak/ivanisevic-smijesno-je-kakav-volej-danas-imaju-igraci-iz-top-tena-/494693.aspx

vladislav iz kruga dvojke xyzg

pre 11 godina

(temuz, 8. mart 2013 21:21)
Možda tebi Federer izgleda kao da ima 210cm, meni izgleda kao da ima 168, kad igra protiv Novaka, Mareja i Nadala, nekako mi je sitan....

drago

pre 11 godina

Cuj pricu Ivaniseviceva finala najdosadnija? A Djokoviceva su pretpostavljam najbolja?
Finale Wimbledona je vrh tenisa i kao takvo moze biti samo vrh zanimljivosti. Goran ih je igrao 4. A svako vrijeme ima svoj stil, tako da se nekad igrao servis-volej sa malo izmjena a sad se igra sa osnovne sa puno izmjena.
Najbolje ods svega je da su oni koji pisu tad bili djeca i nisu ni pratili tenis a sad izvlace neke debilne statisticke podatke.

temuz

pre 11 godina

@vladislav
Federer jako retko igra servis volej u odnosu na nekadašnje servis volej igrače. On sam za sebe kaže da je igrač osnovne linije. Ako gledamo postotak koliko puta izađe na mrežu nakon servisa dođemo do jednostavnog zaključka de je Federer igrač osnovne linije. Visok je 185/186cm, nekima izgleda iz ko zna kojih razloga da je visok 210cm,ali nije. Federer je igrač osnovne linije.

vladislav iz kruga dvojke xy

pre 11 godina

(temuz, 8. mart 2013 13:02)
Izgleda ti ponovo treba da upišeš prvi razred škole tenisa. Pa Federer naravno ne igra svali poen servis volej, ali mu je to jedan od češćih načina za osvajanje poena,čak i na neki način "zaštitni znak" i to ga izdvaja od novoje generacije igrača( mlađe) koji su slične konstitucije, ali velika većina igra uglavnom sa osnovne linije!

Bojan

pre 11 godina

(vladislav iz kruga dvojke 2, 7. mart 2013 21:45)
ok, ispravka, postoje igraci koji igraju servis-volej, ali kada je poslednji put taj igrac osvojio neku titulu masters ili gs nivoa.
Sistem je prilagodjen bejzlajnerima.

birac

pre 11 godina

Samo si Pite zaboravio da kazes da je tvoja konkurencija bila slabija nego ova sada!
SAMO TO!
U periodu 2003-2007 ti protiv Federera ne bi imao sta da trazis,i to sa svojom najboljom igrom..
Kao sto od 2011-e nemas sta da trazis protiv Noleta,sve i kada bi se vratio 20 godina unazad...
Realnost je realnost,a suplje price su uvek iste...
Ovo sto si ti rekao je isto kao da je Rod Laver to rekao za igrace iz tvog vremena..
Lupio si Pite,bolje cuti...

miša bg 2

pre 11 godina

(darko, 7. mart 2013 20:59)
Za mene si ipak Indijanac ti i koji misle isto! Izner, Karlović, Raonić, Anderson, Kveri igraju servis - volej igru i ona ne odumire, niti će odumreti, samo se sada igra manje zbog sporijih terena i drugačijih reketa. Ali "dugajlije" su ga uvek igrale i igraće!
Sampras samo ne može da se pomiri da nije "najveći svih vremena", Federer mu obori sve rekorde, a Nadal i Đoković igraju bolji tenis od njega. Naročito mu se nije dopala izjava njegovog najvećeg rivala Agasija, da je ova trojka najbolja u istoriji ove igre! Sujeta čista!

duzzi

pre 11 godina

(Miki, 6. mart 2013 23:58)
Cemu takav zlurad komentar na racun Viktora? Decko je treci najbolji teniser Srbije svih vremena, osvajac Dejvis kup-a, osvajac ATP titula. Za 6-7 godina daj Boze da budemo imali tenisera ne medju 20 prvih na svetu, nego medju prvih 50 ! Zivi bili pa videli.

vladislav iz kruga dvojke 2

pre 11 godina

(ATP Tour, 7. mart 2013 18:44)
E baš svašta! Pa svaki poen počinje da se gradi sa osnovne linije, tu se oko nje hvata servis!?Bilo i pre 50, 20 godina i danas!Ali, tvrditi da servis-volej igraju kao "taktičko iznenađenje" igrači koji na takvoj igri zasnivaju celu taktiku, a igraju nešto drugo samo kad moraju, a to su pre svih Izner, Raonić,Kveri, Karlović,Ljodra, Has, Anderson,Štepanek, Tursunov,Žil Miler...je smešno. Baš zbog te njihove servis -volej igre setovi im se najčešće i završavaju rezultatom 7:6, tj u taj breku!

darko

pre 11 godina

Covek je potpuno u pravu,samo sto vecina indijanaca ovde,ne shvata sta je hteo da kaze.Volej igra izumire,podloge su se maltene izjednacile,i u tom smislu vecina igra slican,ili manje vise isti tenis....

djole

pre 11 godina

(THE DREAM, 7. mart 2013 15:53)
Finale Wimbldon 2001. Ivanišević - Rafter ostalo je u istoriji zabeleženo po uzbudljivosti i što je Goran dobio pozivnicu ( WC) jer je tada bio na ATP listi tek 125. (zbog povrede ramena propustio više turnira). To je najlošije plasiran igrač koji je osvojio pobednički pehar na ovom najvećem teniskom turniru.
Ali, pošto je loptica prelazila preko mreže u proseku 1,7 puta,to nije baš bio meč za divljenje, uglavnom as, servis viner, dupla, as...

stil

pre 11 godina

Griješiš veliki Pite,Rodžerov stil igre nije ni slučajno sličan Noletovom i Nadalovom stilu igre ,a pogotovu Endijevom i drugih tenisera.Za njih je njegov stil igre nedostižan,odnosno mislena imenica.

ATP Tour

pre 11 godina

@vladislav
Ali ni jedan od tih igrača ne igra servis-volej. Jako rijetko,samo kao taktičko iznenađenje. Svi oni igraju sa osnovne linije. Neko malo agresivnije,neko defanzivnije,ali svi grade poene sa osnovne linije.

djole

pre 11 godina

(THE DREAM, 7. mart 2013 15:53)
Finale Wimbldon 2001. Ivanišević - Rafter ostalo je u istoriji zabeleženo po uzbudljivosti, kiši i što je Goran dobio pozivnicu ( WC), jer je tada bio na ATP listi tek 125. (zbog povrede ramena propustio više turnira). To je najlošije plasiran igrač u istoriji, koji je osvojio pobednički pehar na ovom najvećem teniskom turniru.Bilo je to veliko iznenađenje,naravno ne zbog visokih kvaliteta Ivaniševića, nego zbog toga što se tek oporavio od povrede.
Ali, pošto je loptica prelazila preko mreže u proseku 1,7 puta,to nije baš bio meč za divljenje, uglavnom as, servis viner, dupla, as...(kako jedan dole reče). Bio je to dosadan meč, pa može da se poredi sa mečevima koje danas igraju Izner, Raonić, Karlović,Kveri....

vladislav iz kruga dvojke

pre 11 godina

(ATP Tour, 7. mart 2013 15:13)
Baš pričaš svašta! Jeste, danas su tereni sporiji, reketi su bolji i drugačiji i igra se više sa osnovne linije, ali tenis je generalno lepši. Međutim, ima dosta igrača koji takvu igru izbegavaju, kreću što brže u napad, ne vole dugačke poene. Pre svih Federer, onda Del Potro, Conga, Berdih, Izner, Raonić, Kveri, Has,Južnji, Bagdadis,Anderson, Naiminen, Stepanek,Troicki, Melcer,Rosol, Tursunov,Žil Miler,Karlović, Ljodra,Istomin,Strahovski,Janovič....

THE DREAM

pre 11 godina

Finale Ivanišević Rafter je mitsko i proglašeno za jedno od najboljih u istoriji WB,porediti to sa Karlović Isner? No coment...

ATP Tour

pre 11 godina

Danas svi igraju sa osnovne linije i to na svim podlogama. O tome Pete priča. Prije se na Wimbledonu igrao servis-volej na prvi i na drugi servis,a na ostalim podlogama se mogla vidjeti igra sa osnovne linije i servis volej. Bilo je raznovrsnije. Što se brzine servisa tiče,napredovala je uglavnom radi boljih materijala i žica. Dokaz-najbrži servis Ivaniševića je bio 219,6 km/h,a danas na senior touru bilježi brzine čak preko 230km/h. Najbrži servis na senior touru mu je 236 km/h.

Bojan

pre 11 godina

(THE DREAM, 7. mart 2013 12:01)
pa, koliko su bili bolji serveri od danasnjih je pitanje. Danasnji serviraju mnogo jace, a po preciynosti i raznovrsnosti ne zaostaju previse, ipak kada podloga uspori tu servu, daje defanzivnom igraču više vremena da reaguje i on šalje lopticu pod noge protivniku ukoliko istrčava na mrežu.
E sad, ja redovno bitchujem da bi bilo dobro kada bi postojala raznovrsnost u smislu stilova koji daju rezultate, i veceg broja igrača koji osvajaju turnire, međutim, postoji opasnost da gledaš u finalu samprasa i ivaniševića, ili ivaniševića i raftera, što bi bilo zanimljivije od današnjeg izner-karlović, ali ne previše. Mada je i u danasnjem tenisu Nole-Mari ponekad prilicno dosadan, kao i recimo Fed-Rodik. Najzanimljiviji su mi bili dueli Noleta i Federera, šteta samo što ćemo ih viđati sve ređe.
(game, set and..., 7. mart 2013 10:25)
pa isto možeš tvrditi za svakog igrača tada, svi su furali neki svoj fazon samo što to nije uvek prolazilo. I kod današnje četvorke možeš to da primetiš šta im je tipična igra, čim pritisneš malo jače Federera, on gleda da skrati poen i možda ponekad nerezonski istrči na mrežu u želji da to uradi, Nadal i Mari kreću da bunare i vraćaju loptice od reklama, a Nole bude tu negde između, ali generalno pokušavaju na sličan način redovne protivnike da odrađuju do naravno duela između njih.

THE DREAM

pre 11 godina

Wimbledon Nole nije uzeo WB ?I ja da ladim glavu,može al ti nemaš šta da ladiš,a Lopez tvoja konstatacija da se servis-volej mogao igrati samo sa drvenim reketima pri 80-100 km na sat je blago rečeno zabrinjavajuća,pa prvi Sampras je osvajao na taj način i to u doba najboljih servera u istoriji,tada se rokalo 220,e sad drugi par rukava je što su ubili Wimbledon i ostale brze podloge usporavanjem podloge i otežavanjem lopti pa sad ja tebi ti meni 6,5 sati na AO,sve podloge su postale maltene iste i to je ubilo čar tenisa.

game, set and...

pre 11 godina

ako je i od Pita, previše je...

za početak, i Samprasa su zvali "Pistol Pit", verovatno po Maraviču...

a Sampras kada kaže da je trebao da se prilagođava - LAŽE, i sa njim svi oni koji tvrde isto... svi su se prilagođavali njemu, a on je uvek igrao svoju igru... i samo pokazuje sujetu tipa "ma dobri su oni, ali samo sam ja tata"...
trojka-četvorka današnjeg tenisa je vrhunska upravo jer se lako prilagođava na različite protivnike, imaju MNOGO više izbora u igri, a njima se protivnici TEŽE prilagođavaju...
pa jedan Federer je prilagodio svoju igru protivnicima i RG-u, a Sampras RG nije nikada osvojio, jer jednostavno NIJE MOGAO da se prilagodi, previše je bio ufuran u svoju RUTINU...

Wimbledon

pre 11 godina

Mnogo si fin,ali nisi iskren,znaš kada bi Rafa u tvoje vrijeme uzeo Wimbledon,nikad pa ni onda,prvi bi ga ti oduvao glatko.
(THE DREAM, 7. mart 2013 07:27)

Hey you!

Kada je tako lagano danas dobiti WB (pa još dva puta), što ga Nole još nema?

Hajde, 'ladi glavu, bre!

Bojan

pre 11 godina

(Wimbledon, 7. mart 2013 10:19)
pa nije lako osvojiti WB, Nadal ga je osvojio 2 puta (od toga jednom protiv Federera), i jos 3 puta igrao u finalu (dva puta protiv Federera), sve uspesi koje je apsolutno zasluzeno ostvario.
Ali ipak reci da nadal najverovatnije ne bi 90ih uzeo Vimbldon, nije daleko od istine, mada uzeo ga je i Agasi '92 protiv Ivanisevica, a '99 je stigao do finala protiv Samprasa, tako da ne bi bilo nemoguce da ga uzme, ali ipak najverovatnije ne bi uspeo. On bi 90ih dominirao na sljaci kao sto i sada dominira, i tu i tamo na nekom sporijem betonu uzimao titule, verujem da bi osvojio nekoliko australija i gomilu RGova i stigao do slicne brojke od 10-11 slemova, ali sumnjam da bi uzeo WB i USO

lopez

pre 11 godina

Servis volej igra je imala smisla kad su loptice isle maksimum 80-100km na sta, dok su igraci igrali sa drvenim reketima gdje si mogao da anticipiras kretanje lopte i da joj presjeces put ... Ne vidim smisao izlazenja na mrezu ako ti jedan Djokovic, Nadal, Federer iz pasinga plasiraju lopte oko 160 km sa osnovne linije ... kako uopste takve lopte hvatati volejom, jednostavno je nemoguce ... llodra je izuzetak, ali njegova igra je bas rijetko mogla da upali protiv nekog jaceg igraca ...

miša bg

pre 11 godina

Tipična ljubomora ex šampiona! Svi igraju isti tenis? Potpuno netačno! Federer igra ofanzivni tenis, često igra servis volej. Đoković i Marej igraju donekle slično, ali ipak dosta različito. Nadal igra defanzivni tenis, izuzetan kontraš. Del Potro, Conga i Berdih igraju dosta ofanzivno, ne vole mnogo da prebacuju lopticu, trude se da poen bude kraći. Ferer opet igra defanzivno, slično Nadalu, potpuno drugačije od trojice u prethodnoj rečenici.Da ne pričamo recimo Simon, Monako, Nišikori,Kolšajber, Gaske,Čilić, pa Tipsarević ili Dolgopodov ili Raonić, Izner, Kveri, Has,Vavrinka..koliko različitih načina igranja i shvatanja tenisa!?
Više verujem Agasiju, koji je pre nešto više od mesec dana rekao,:"po njegovom mišljenju Federer, Nadal i Đoković trojica najboljih u istoriji."
Za Novaka je rekao: "Verovatno bih se potukao sa njim u svlačionici pre meča. Možda bih tu imao šansu.Neverovatno je gledati kako se standard konstantno podiže. Ono što je Federer radio kada se pojavio, u velikoj meri sam zbog toga rekao zbogom tenisu. Jednostavno, to je bio drugačiji standard tenisa. Praktično su drugačija pravila kada ovi moci rade ono što mogu da rade. Igra je postala mnogo bolja. Federer je podigao nivo, zatim je Nadal dostigao taj nivo i podigao ga, a onda je Đoković u jednom periodu čak još više podigao nivo. Sada se odjednom priključio i Mari. Kada vidim prvu trojicu tenisera vidim ono što istorija naziva ’zlatim dobom tenisa’. Pričamo o verovatno trojici najboljih svih vremena."

Sparky

pre 11 godina

Neverovatno je šta bivši teniski velikani mogu da izgovore i da ne trepnu.
Lično smatram da postoje par stilova igre u ovom vremenu koja su jasno prepopoznatljiva.

Hajmo da ih uslovno nazovemo po igračima ili po dominantnim potezima

- Federerov
- Nadalov
- Đokovićev

- stara škola servis/volej
- serveri/udarači

Sve ostalo jeste mix prethodno rečenog, gde se nalaze i neke nesporne veličine: Mari, Potro, Conga, dolazeće junoše...

Eto, tako ja mislim.
Takođe mislim da je Đoković mix, ali de lux mix i zato je sada nedostižan.

smb

pre 11 godina

"...u finalu Vimbldona, koje su igrali on i Ivanišević loptica prelazila preko mreže u proseku 1,7 puta."

Ja ništa dosadnije u životu nisam gledala od tog meča ... as, servis viner, as, dupla, as... i tako do kraja meča

Miki

pre 11 godina

Danas su teniseri daleko bolji defanzivci, u stanju su da vraćaju neke stvari koje teniseri pre deceniju-dve nisu mogli, i protiv većina današnjih tenisera "Bum Bum" taktika ne bi mogla da funkcioniše. Osim možda na nekadašnjem Vimbldonu.

Istina i tada je bilo dobrih defanzivaca, ali niko od njih umeo da udari lopticu, već su samo prebacivali. Kao i svaki individualni sport i teniski igrači evouliraju i za vrh treba sve više i više. Isto kao što je u atletici i plivanju. Recimo da uzmemo za primer Lenđera, koji pliva vremena sa kojima je Popov devedesetih obarao svetske rekorde, a danas ta vremena jedva da garantuju polufinala SP ili OI, tako je i u tenisu.

Razvijaju se tehnologije trenažnih procesa, pokreti dovode do savršenstva i granice ljudskih mogućnosti se stalno guraju ka napred.

cccc

pre 11 godina

To sto kaze jeste tacno, ali samo zato sto su drugacije loptice, reketi i podloge, a teniseri napredovali iz godine u godinu, vise se ne stvara igrac sa stilom igre koji forsira, jer je za takvog lako naci lek, nego se sve sfere njegove igre dovode do vrhunca i pokusava se mix svih stilova koji se i tada postojali, ali bili podeljeni medju teniserima. Zato dominantna cetvorka, koja je imala najvise talenta i ulozila najvise truda i jeste dominantna, a Djokovic najbolji, jer su se najvise razvili. i fizicki i mentalno i tehnicki. Nole, Nadal, Federer (i delimicno Marej) vise nemaju prakticno sta da poboljsavaju u igri, samo da sticu iskustvo i obaraju rekorde ;)

fly

pre 11 godina

Postoje samo dva prava sporta a to su : fudbal i kosarka . Ovi sportovi tipa tenis , golf , jahanje , su zabava za bogatase . Sportovi tipa :rukomet,odbojka,vaterpolo gleda svezajedno 1000 ljudi.

Predo

pre 11 godina

Ne mora značiti da je nešto potpuno tačno ako to kaže jedan Sampras. I danas imate ljude sa različitim stilovima, i one, koji igraju servis-volej, ali to ne donosi rezultate. Možemo jedino reći da dominiraju igrači, koji se baziraju na igri sa osnovne linije. Tome je dosta pridonela kvaliteta reketa i usporavanje podloga i loptica. U Samparasovo vreme dominirali su serveri, pa je tako zabeleženo da je u finalu Vimbldona, koje su igrali on i Ivanišević loptica prelazila preko mreže u proseku 1,7 puta. Danas dominiraju riterneri, iako imate ljude, koji serviraju jače od servera u doba Samprasa.

Bojan

pre 11 godina

(Bojan, 7. mart 2013 00:28)
ispravka, Nole, Federer i Nadal bi bili vrhunski teniseri u svakom periodu, ali ne bi bili tako dominantni.
omaklo se ono "ne" :)

Bojan

pre 11 godina

„Ja sam jedan dan morao da igram protiv Agasija koji igra agresivno sa osnovne linije, a onda sledeći dan protiv Bekera koji igra servis i volej igru“

sustina, i objasnjenje zasto u poslednjih 10 godina igraci u velikim serijama osvajaju turnire. prvo Federer, pa zatim Nadal i sada Djokovic ne bi bili vrhunski teniseri u svakom periodu u istoriji, nikada ne bi uspeli da uspostave ovakve dominacije kao sto uspevaju sada. Prosto kada iz dana u dan igras sa drugacijim tipom igraca to razbija tvoju rutinu i mnogo je lakse da se okliznes i ispadnes. Sada je to gotovo nemoguce, od poslednjih 40 slemova po jedan su uzeli Rodik, Safin, JMDP, Mari, Gaudio i Ferero (lista koja ce se skratiti za 2 imena vec do kraja ove sezone), a ostatak su medju sobom podelili Federer, Nadal i Nole, tj 34 ukupno.

djordjevic

pre 11 godina

Pa nije slucajno sto "svi igraju isto"...Jednostavno, probaj servis-volej protiv Noleta, Rafe, Mareja...50% prvih servisa ima ili da te prodju direkt ili da ti vrate pod noge na poluvolej, pa ti ako si blesav izadji. Takodje, da bi izaso na mrezu tokom poena nije vise dovoljan samo duboki slajs kao nekad...Opet ce ili da te prodju odmah, ili da te nateraju da odigras tezak volej i nabacis im na zicer. Brzi su bre, nenormalno su brzi, Nole se savija ko da je od gume i hvata nemoguce, Marej koji izgleda onako trapav ko da leti tokom poena, za Rafu ne treba nista reci...Znaci stizu ono sto je nekada bilo nemoguce, a mogu da udare viner iz najgorih mogucih uglova i to porpilicno konstantno. Jednostavno- NEMA nacina da se lako skrate poeni protiv ove trojice. To je jedino moze (mogao) Federer, a zna se koji je on nivo igraca...

Ja jednostavno ne mogu da zamislim da bi neko ko ima igru tipa Bekera uopste bio u stanju da osvoji set ovima, a kamoli da ih pobedi na dva ili tri seta...

To je sto je, neki mecevi znaju da budu dosadni, ali ih je relativno malo...Kao neko ko prati tenis 25+ godina aktivno, mogu vam reci da je PRIVILEGIJA gledati ovo danas. Ko u to ne veruje, videce tenis kada vise ne budu igrali Fed, Rafa i Nole...bice to bledo desetak godina- ko kad je kosarku napustio MJ.

Realista

pre 11 godina

Sampras: ''u moje vreme ste imali vise razlicitih sampiona,a danas dominiraju samo 4''... SAMO 4 ?? prosle godine su njih cetvorica podelili svakome po 1 grend slem,o cemu prica ''pistol pit'' nije mi jasno...

Predo

pre 11 godina

Ne mora značiti da je nešto potpuno tačno ako to kaže jedan Sampras. I danas imate ljude sa različitim stilovima, i one, koji igraju servis-volej, ali to ne donosi rezultate. Možemo jedino reći da dominiraju igrači, koji se baziraju na igri sa osnovne linije. Tome je dosta pridonela kvaliteta reketa i usporavanje podloga i loptica. U Samparasovo vreme dominirali su serveri, pa je tako zabeleženo da je u finalu Vimbldona, koje su igrali on i Ivanišević loptica prelazila preko mreže u proseku 1,7 puta. Danas dominiraju riterneri, iako imate ljude, koji serviraju jače od servera u doba Samprasa.

djordjevic

pre 11 godina

Pa nije slucajno sto "svi igraju isto"...Jednostavno, probaj servis-volej protiv Noleta, Rafe, Mareja...50% prvih servisa ima ili da te prodju direkt ili da ti vrate pod noge na poluvolej, pa ti ako si blesav izadji. Takodje, da bi izaso na mrezu tokom poena nije vise dovoljan samo duboki slajs kao nekad...Opet ce ili da te prodju odmah, ili da te nateraju da odigras tezak volej i nabacis im na zicer. Brzi su bre, nenormalno su brzi, Nole se savija ko da je od gume i hvata nemoguce, Marej koji izgleda onako trapav ko da leti tokom poena, za Rafu ne treba nista reci...Znaci stizu ono sto je nekada bilo nemoguce, a mogu da udare viner iz najgorih mogucih uglova i to porpilicno konstantno. Jednostavno- NEMA nacina da se lako skrate poeni protiv ove trojice. To je jedino moze (mogao) Federer, a zna se koji je on nivo igraca...

Ja jednostavno ne mogu da zamislim da bi neko ko ima igru tipa Bekera uopste bio u stanju da osvoji set ovima, a kamoli da ih pobedi na dva ili tri seta...

To je sto je, neki mecevi znaju da budu dosadni, ali ih je relativno malo...Kao neko ko prati tenis 25+ godina aktivno, mogu vam reci da je PRIVILEGIJA gledati ovo danas. Ko u to ne veruje, videce tenis kada vise ne budu igrali Fed, Rafa i Nole...bice to bledo desetak godina- ko kad je kosarku napustio MJ.

smb

pre 11 godina

"...u finalu Vimbldona, koje su igrali on i Ivanišević loptica prelazila preko mreže u proseku 1,7 puta."

Ja ništa dosadnije u životu nisam gledala od tog meča ... as, servis viner, as, dupla, as... i tako do kraja meča

Bojan

pre 11 godina

„Ja sam jedan dan morao da igram protiv Agasija koji igra agresivno sa osnovne linije, a onda sledeći dan protiv Bekera koji igra servis i volej igru“

sustina, i objasnjenje zasto u poslednjih 10 godina igraci u velikim serijama osvajaju turnire. prvo Federer, pa zatim Nadal i sada Djokovic ne bi bili vrhunski teniseri u svakom periodu u istoriji, nikada ne bi uspeli da uspostave ovakve dominacije kao sto uspevaju sada. Prosto kada iz dana u dan igras sa drugacijim tipom igraca to razbija tvoju rutinu i mnogo je lakse da se okliznes i ispadnes. Sada je to gotovo nemoguce, od poslednjih 40 slemova po jedan su uzeli Rodik, Safin, JMDP, Mari, Gaudio i Ferero (lista koja ce se skratiti za 2 imena vec do kraja ove sezone), a ostatak su medju sobom podelili Federer, Nadal i Nole, tj 34 ukupno.

miša bg

pre 11 godina

Tipična ljubomora ex šampiona! Svi igraju isti tenis? Potpuno netačno! Federer igra ofanzivni tenis, često igra servis volej. Đoković i Marej igraju donekle slično, ali ipak dosta različito. Nadal igra defanzivni tenis, izuzetan kontraš. Del Potro, Conga i Berdih igraju dosta ofanzivno, ne vole mnogo da prebacuju lopticu, trude se da poen bude kraći. Ferer opet igra defanzivno, slično Nadalu, potpuno drugačije od trojice u prethodnoj rečenici.Da ne pričamo recimo Simon, Monako, Nišikori,Kolšajber, Gaske,Čilić, pa Tipsarević ili Dolgopodov ili Raonić, Izner, Kveri, Has,Vavrinka..koliko različitih načina igranja i shvatanja tenisa!?
Više verujem Agasiju, koji je pre nešto više od mesec dana rekao,:"po njegovom mišljenju Federer, Nadal i Đoković trojica najboljih u istoriji."
Za Novaka je rekao: "Verovatno bih se potukao sa njim u svlačionici pre meča. Možda bih tu imao šansu.Neverovatno je gledati kako se standard konstantno podiže. Ono što je Federer radio kada se pojavio, u velikoj meri sam zbog toga rekao zbogom tenisu. Jednostavno, to je bio drugačiji standard tenisa. Praktično su drugačija pravila kada ovi moci rade ono što mogu da rade. Igra je postala mnogo bolja. Federer je podigao nivo, zatim je Nadal dostigao taj nivo i podigao ga, a onda je Đoković u jednom periodu čak još više podigao nivo. Sada se odjednom priključio i Mari. Kada vidim prvu trojicu tenisera vidim ono što istorija naziva ’zlatim dobom tenisa’. Pričamo o verovatno trojici najboljih svih vremena."

Miki

pre 11 godina

Danas su teniseri daleko bolji defanzivci, u stanju su da vraćaju neke stvari koje teniseri pre deceniju-dve nisu mogli, i protiv većina današnjih tenisera "Bum Bum" taktika ne bi mogla da funkcioniše. Osim možda na nekadašnjem Vimbldonu.

Istina i tada je bilo dobrih defanzivaca, ali niko od njih umeo da udari lopticu, već su samo prebacivali. Kao i svaki individualni sport i teniski igrači evouliraju i za vrh treba sve više i više. Isto kao što je u atletici i plivanju. Recimo da uzmemo za primer Lenđera, koji pliva vremena sa kojima je Popov devedesetih obarao svetske rekorde, a danas ta vremena jedva da garantuju polufinala SP ili OI, tako je i u tenisu.

Razvijaju se tehnologije trenažnih procesa, pokreti dovode do savršenstva i granice ljudskih mogućnosti se stalno guraju ka napred.

Realista

pre 11 godina

Sampras: ''u moje vreme ste imali vise razlicitih sampiona,a danas dominiraju samo 4''... SAMO 4 ?? prosle godine su njih cetvorica podelili svakome po 1 grend slem,o cemu prica ''pistol pit'' nije mi jasno...

Sparky

pre 11 godina

Neverovatno je šta bivši teniski velikani mogu da izgovore i da ne trepnu.
Lično smatram da postoje par stilova igre u ovom vremenu koja su jasno prepopoznatljiva.

Hajmo da ih uslovno nazovemo po igračima ili po dominantnim potezima

- Federerov
- Nadalov
- Đokovićev

- stara škola servis/volej
- serveri/udarači

Sve ostalo jeste mix prethodno rečenog, gde se nalaze i neke nesporne veličine: Mari, Potro, Conga, dolazeće junoše...

Eto, tako ja mislim.
Takođe mislim da je Đoković mix, ali de lux mix i zato je sada nedostižan.

lopez

pre 11 godina

Servis volej igra je imala smisla kad su loptice isle maksimum 80-100km na sta, dok su igraci igrali sa drvenim reketima gdje si mogao da anticipiras kretanje lopte i da joj presjeces put ... Ne vidim smisao izlazenja na mrezu ako ti jedan Djokovic, Nadal, Federer iz pasinga plasiraju lopte oko 160 km sa osnovne linije ... kako uopste takve lopte hvatati volejom, jednostavno je nemoguce ... llodra je izuzetak, ali njegova igra je bas rijetko mogla da upali protiv nekog jaceg igraca ...

game, set and...

pre 11 godina

ako je i od Pita, previše je...

za početak, i Samprasa su zvali "Pistol Pit", verovatno po Maraviču...

a Sampras kada kaže da je trebao da se prilagođava - LAŽE, i sa njim svi oni koji tvrde isto... svi su se prilagođavali njemu, a on je uvek igrao svoju igru... i samo pokazuje sujetu tipa "ma dobri su oni, ali samo sam ja tata"...
trojka-četvorka današnjeg tenisa je vrhunska upravo jer se lako prilagođava na različite protivnike, imaju MNOGO više izbora u igri, a njima se protivnici TEŽE prilagođavaju...
pa jedan Federer je prilagodio svoju igru protivnicima i RG-u, a Sampras RG nije nikada osvojio, jer jednostavno NIJE MOGAO da se prilagodi, previše je bio ufuran u svoju RUTINU...

miša bg 2

pre 11 godina

(darko, 7. mart 2013 20:59)
Za mene si ipak Indijanac ti i koji misle isto! Izner, Karlović, Raonić, Anderson, Kveri igraju servis - volej igru i ona ne odumire, niti će odumreti, samo se sada igra manje zbog sporijih terena i drugačijih reketa. Ali "dugajlije" su ga uvek igrale i igraće!
Sampras samo ne može da se pomiri da nije "najveći svih vremena", Federer mu obori sve rekorde, a Nadal i Đoković igraju bolji tenis od njega. Naročito mu se nije dopala izjava njegovog najvećeg rivala Agasija, da je ova trojka najbolja u istoriji ove igre! Sujeta čista!

cccc

pre 11 godina

To sto kaze jeste tacno, ali samo zato sto su drugacije loptice, reketi i podloge, a teniseri napredovali iz godine u godinu, vise se ne stvara igrac sa stilom igre koji forsira, jer je za takvog lako naci lek, nego se sve sfere njegove igre dovode do vrhunca i pokusava se mix svih stilova koji se i tada postojali, ali bili podeljeni medju teniserima. Zato dominantna cetvorka, koja je imala najvise talenta i ulozila najvise truda i jeste dominantna, a Djokovic najbolji, jer su se najvise razvili. i fizicki i mentalno i tehnicki. Nole, Nadal, Federer (i delimicno Marej) vise nemaju prakticno sta da poboljsavaju u igri, samo da sticu iskustvo i obaraju rekorde ;)

djole

pre 11 godina

(THE DREAM, 7. mart 2013 15:53)
Finale Wimbldon 2001. Ivanišević - Rafter ostalo je u istoriji zabeleženo po uzbudljivosti, kiši i što je Goran dobio pozivnicu ( WC), jer je tada bio na ATP listi tek 125. (zbog povrede ramena propustio više turnira). To je najlošije plasiran igrač u istoriji, koji je osvojio pobednički pehar na ovom najvećem teniskom turniru.Bilo je to veliko iznenađenje,naravno ne zbog visokih kvaliteta Ivaniševića, nego zbog toga što se tek oporavio od povrede.
Ali, pošto je loptica prelazila preko mreže u proseku 1,7 puta,to nije baš bio meč za divljenje, uglavnom as, servis viner, dupla, as...(kako jedan dole reče). Bio je to dosadan meč, pa može da se poredi sa mečevima koje danas igraju Izner, Raonić, Karlović,Kveri....

duzzi

pre 11 godina

(Miki, 6. mart 2013 23:58)
Cemu takav zlurad komentar na racun Viktora? Decko je treci najbolji teniser Srbije svih vremena, osvajac Dejvis kup-a, osvajac ATP titula. Za 6-7 godina daj Boze da budemo imali tenisera ne medju 20 prvih na svetu, nego medju prvih 50 ! Zivi bili pa videli.

Bojan

pre 11 godina

(Bojan, 7. mart 2013 00:28)
ispravka, Nole, Federer i Nadal bi bili vrhunski teniseri u svakom periodu, ali ne bi bili tako dominantni.
omaklo se ono "ne" :)

birac

pre 11 godina

Samo si Pite zaboravio da kazes da je tvoja konkurencija bila slabija nego ova sada!
SAMO TO!
U periodu 2003-2007 ti protiv Federera ne bi imao sta da trazis,i to sa svojom najboljom igrom..
Kao sto od 2011-e nemas sta da trazis protiv Noleta,sve i kada bi se vratio 20 godina unazad...
Realnost je realnost,a suplje price su uvek iste...
Ovo sto si ti rekao je isto kao da je Rod Laver to rekao za igrace iz tvog vremena..
Lupio si Pite,bolje cuti...

fly

pre 11 godina

Postoje samo dva prava sporta a to su : fudbal i kosarka . Ovi sportovi tipa tenis , golf , jahanje , su zabava za bogatase . Sportovi tipa :rukomet,odbojka,vaterpolo gleda svezajedno 1000 ljudi.

THE DREAM

pre 11 godina

Wimbledon Nole nije uzeo WB ?I ja da ladim glavu,može al ti nemaš šta da ladiš,a Lopez tvoja konstatacija da se servis-volej mogao igrati samo sa drvenim reketima pri 80-100 km na sat je blago rečeno zabrinjavajuća,pa prvi Sampras je osvajao na taj način i to u doba najboljih servera u istoriji,tada se rokalo 220,e sad drugi par rukava je što su ubili Wimbledon i ostale brze podloge usporavanjem podloge i otežavanjem lopti pa sad ja tebi ti meni 6,5 sati na AO,sve podloge su postale maltene iste i to je ubilo čar tenisa.

ATP Tour

pre 11 godina

Danas svi igraju sa osnovne linije i to na svim podlogama. O tome Pete priča. Prije se na Wimbledonu igrao servis-volej na prvi i na drugi servis,a na ostalim podlogama se mogla vidjeti igra sa osnovne linije i servis volej. Bilo je raznovrsnije. Što se brzine servisa tiče,napredovala je uglavnom radi boljih materijala i žica. Dokaz-najbrži servis Ivaniševića je bio 219,6 km/h,a danas na senior touru bilježi brzine čak preko 230km/h. Najbrži servis na senior touru mu je 236 km/h.

vladislav iz kruga dvojke

pre 11 godina

(ATP Tour, 7. mart 2013 15:13)
Baš pričaš svašta! Jeste, danas su tereni sporiji, reketi su bolji i drugačiji i igra se više sa osnovne linije, ali tenis je generalno lepši. Međutim, ima dosta igrača koji takvu igru izbegavaju, kreću što brže u napad, ne vole dugačke poene. Pre svih Federer, onda Del Potro, Conga, Berdih, Izner, Raonić, Kveri, Has,Južnji, Bagdadis,Anderson, Naiminen, Stepanek,Troicki, Melcer,Rosol, Tursunov,Žil Miler,Karlović, Ljodra,Istomin,Strahovski,Janovič....

djole

pre 11 godina

(THE DREAM, 7. mart 2013 15:53)
Finale Wimbldon 2001. Ivanišević - Rafter ostalo je u istoriji zabeleženo po uzbudljivosti i što je Goran dobio pozivnicu ( WC) jer je tada bio na ATP listi tek 125. (zbog povrede ramena propustio više turnira). To je najlošije plasiran igrač koji je osvojio pobednički pehar na ovom najvećem teniskom turniru.
Ali, pošto je loptica prelazila preko mreže u proseku 1,7 puta,to nije baš bio meč za divljenje, uglavnom as, servis viner, dupla, as...

Bojan

pre 11 godina

(Wimbledon, 7. mart 2013 10:19)
pa nije lako osvojiti WB, Nadal ga je osvojio 2 puta (od toga jednom protiv Federera), i jos 3 puta igrao u finalu (dva puta protiv Federera), sve uspesi koje je apsolutno zasluzeno ostvario.
Ali ipak reci da nadal najverovatnije ne bi 90ih uzeo Vimbldon, nije daleko od istine, mada uzeo ga je i Agasi '92 protiv Ivanisevica, a '99 je stigao do finala protiv Samprasa, tako da ne bi bilo nemoguce da ga uzme, ali ipak najverovatnije ne bi uspeo. On bi 90ih dominirao na sljaci kao sto i sada dominira, i tu i tamo na nekom sporijem betonu uzimao titule, verujem da bi osvojio nekoliko australija i gomilu RGova i stigao do slicne brojke od 10-11 slemova, ali sumnjam da bi uzeo WB i USO

vladislav iz kruga dvojke 2

pre 11 godina

(ATP Tour, 7. mart 2013 18:44)
E baš svašta! Pa svaki poen počinje da se gradi sa osnovne linije, tu se oko nje hvata servis!?Bilo i pre 50, 20 godina i danas!Ali, tvrditi da servis-volej igraju kao "taktičko iznenađenje" igrači koji na takvoj igri zasnivaju celu taktiku, a igraju nešto drugo samo kad moraju, a to su pre svih Izner, Raonić,Kveri, Karlović,Ljodra, Has, Anderson,Štepanek, Tursunov,Žil Miler...je smešno. Baš zbog te njihove servis -volej igre setovi im se najčešće i završavaju rezultatom 7:6, tj u taj breku!

Bojan

pre 11 godina

(THE DREAM, 7. mart 2013 12:01)
pa, koliko su bili bolji serveri od danasnjih je pitanje. Danasnji serviraju mnogo jace, a po preciynosti i raznovrsnosti ne zaostaju previse, ipak kada podloga uspori tu servu, daje defanzivnom igraču više vremena da reaguje i on šalje lopticu pod noge protivniku ukoliko istrčava na mrežu.
E sad, ja redovno bitchujem da bi bilo dobro kada bi postojala raznovrsnost u smislu stilova koji daju rezultate, i veceg broja igrača koji osvajaju turnire, međutim, postoji opasnost da gledaš u finalu samprasa i ivaniševića, ili ivaniševića i raftera, što bi bilo zanimljivije od današnjeg izner-karlović, ali ne previše. Mada je i u danasnjem tenisu Nole-Mari ponekad prilicno dosadan, kao i recimo Fed-Rodik. Najzanimljiviji su mi bili dueli Noleta i Federera, šteta samo što ćemo ih viđati sve ređe.
(game, set and..., 7. mart 2013 10:25)
pa isto možeš tvrditi za svakog igrača tada, svi su furali neki svoj fazon samo što to nije uvek prolazilo. I kod današnje četvorke možeš to da primetiš šta im je tipična igra, čim pritisneš malo jače Federera, on gleda da skrati poen i možda ponekad nerezonski istrči na mrežu u želji da to uradi, Nadal i Mari kreću da bunare i vraćaju loptice od reklama, a Nole bude tu negde između, ali generalno pokušavaju na sličan način redovne protivnike da odrađuju do naravno duela između njih.

darko

pre 11 godina

Covek je potpuno u pravu,samo sto vecina indijanaca ovde,ne shvata sta je hteo da kaze.Volej igra izumire,podloge su se maltene izjednacile,i u tom smislu vecina igra slican,ili manje vise isti tenis....

Wimbledon

pre 11 godina

Mnogo si fin,ali nisi iskren,znaš kada bi Rafa u tvoje vrijeme uzeo Wimbledon,nikad pa ni onda,prvi bi ga ti oduvao glatko.
(THE DREAM, 7. mart 2013 07:27)

Hey you!

Kada je tako lagano danas dobiti WB (pa još dva puta), što ga Nole još nema?

Hajde, 'ladi glavu, bre!

stil

pre 11 godina

Griješiš veliki Pite,Rodžerov stil igre nije ni slučajno sličan Noletovom i Nadalovom stilu igre ,a pogotovu Endijevom i drugih tenisera.Za njih je njegov stil igre nedostižan,odnosno mislena imenica.

ATP Tour

pre 11 godina

@vladislav
Ali ni jedan od tih igrača ne igra servis-volej. Jako rijetko,samo kao taktičko iznenađenje. Svi oni igraju sa osnovne linije. Neko malo agresivnije,neko defanzivnije,ali svi grade poene sa osnovne linije.

vladislav iz kruga dvojke the end, fine

pre 11 godina

(drago, 8. mart 2013 22:26)
Samo da te dragec obavestim da sam tzv matorac, tenis pratim od sredine 70tih, sport sam uvek voleo, košarku najviše i pre i danas. Ali nisam od onih matorih koji kažu da je ranije sve bilo bolje, naprotiv, trudim se da budem objektivan. I Đoković je i "naš" i "vaš" ( otac Srbin, majka Hrvatica).
Ne mislim ni slučajno najlepši tenis koji igra Novak. Najlepši tenis, a gledam ga od Stena Smita, Konorsa,Eša, B.Dž.King i Kris Evert( Gledah i Franulovića, Prpića, Živojinovića..) po meni igra Rodžer Federer. Eto koliko sam realan. A Rodžer mi je u isto vreme jedan od najantipatičnijih sportskih likova u istoriji, prepotentan i arogantan. Ali ipak više volim da gledam nadmudrivanje Đokovića,Nadala i Federera,pa čak Simon - Dolgopodov, nego meč Ljodra-Izner ili Raonić - Anderson, pa tako i servis volej igru Ivaniševića,Edberga,Samprasa.Samo pitanje ukusa!

vladislav iz kruga dvojke xy

pre 11 godina

(temuz, 8. mart 2013 13:02)
Izgleda ti ponovo treba da upišeš prvi razred škole tenisa. Pa Federer naravno ne igra svali poen servis volej, ali mu je to jedan od češćih načina za osvajanje poena,čak i na neki način "zaštitni znak" i to ga izdvaja od novoje generacije igrača( mlađe) koji su slične konstitucije, ali velika većina igra uglavnom sa osnovne linije!

THE DREAM

pre 11 godina

Finale Ivanišević Rafter je mitsko i proglašeno za jedno od najboljih u istoriji WB,porediti to sa Karlović Isner? No coment...

vladislav iz kruga dvojke xyzg

pre 11 godina

(temuz, 8. mart 2013 21:21)
Možda tebi Federer izgleda kao da ima 210cm, meni izgleda kao da ima 168, kad igra protiv Novaka, Mareja i Nadala, nekako mi je sitan....

djole

pre 11 godina

Evo linka gde baš Ivanišević izdvaja Federera od ostalih današnjih igrača: http://www.index.hr/sport/clanak/ivanisevic-smijesno-je-kakav-volej-danas-imaju-igraci-iz-top-tena-/494693.aspx

drago

pre 11 godina

Cuj pricu Ivaniseviceva finala najdosadnija? A Djokoviceva su pretpostavljam najbolja?
Finale Wimbledona je vrh tenisa i kao takvo moze biti samo vrh zanimljivosti. Goran ih je igrao 4. A svako vrijeme ima svoj stil, tako da se nekad igrao servis-volej sa malo izmjena a sad se igra sa osnovne sa puno izmjena.
Najbolje ods svega je da su oni koji pisu tad bili djeca i nisu ni pratili tenis a sad izvlace neke debilne statisticke podatke.

drago

pre 11 godina

(vladislav iz kruga dvojke the end, fine, 8. mart 2013 23:26)

Vladice moj batice, sve je stvar ukusa a Llodra je recimo majstor i iako ne volis servis volej ne mogu se nacuditi cinjenici da ne prepoznajes tu magiju u njegovom tenisu.
Ivanisevic, Sampras, Djokovic...sve su to majstori sa najveceg nivoa a stvar je ukusa ko se kome najvise svidja.
Meni se recimo najvise svidjao tenis Michaela Sticha, kao i Michaela Changa. Dva potpuno razlicita stila, ali eto.
Kao i Federer sada.

samoborac

pre 11 godina

U 90-ima je tenis bio ohoho bolji od danasnjeg zbog jednog razloga.Onda je bilo ko iz prvih 20 mogao uzeti GS jer su tenisaci od 5-20 mjesta bili puno bolji nego danas.Onda su usrali tenis sa usporavanjem i sad svaki mec izgleda isto.20 puta preko mreze i ko nabije dobije.Car tenisa je u raznovrsnosti.Ubijes se na Roland Garrosu i onda za 2 tjedna dodjes u Wimbledon na sevis volej igru.Igraci su bili raznovrsniji dok su danas kopije.Svaka cast iznimkama.Ondasnji 20 igrac bi razvalio glatko danasnjeg petog.

Bojan

pre 11 godina

(vladislav iz kruga dvojke 2, 7. mart 2013 21:45)
ok, ispravka, postoje igraci koji igraju servis-volej, ali kada je poslednji put taj igrac osvojio neku titulu masters ili gs nivoa.
Sistem je prilagodjen bejzlajnerima.

temuz

pre 11 godina

@vladislav
Federer jako retko igra servis volej u odnosu na nekadašnje servis volej igrače. On sam za sebe kaže da je igrač osnovne linije. Ako gledamo postotak koliko puta izađe na mrežu nakon servisa dođemo do jednostavnog zaključka de je Federer igrač osnovne linije. Visok je 185/186cm, nekima izgleda iz ko zna kojih razloga da je visok 210cm,ali nije. Federer je igrač osnovne linije.

Buda Baba

pre 11 godina

Necu za sebe reci da sam ekspert za tenis,jer to ni nisam,ali,neskromno cu reci da prilicno razumem filozofiju ove igre!

Svako vreme ima svoje junake i krajnje je degutantno porediti kvalitet tenisa danas i pre 20 ili 40 godina.
Lejver,Emerson,Borg,Konors,Lendl,Agasi,Sampras...pa sve do ovih danas aktuelnih,Federer,Rafa,Djokovic,bili su najbolji igraci svih vremena u nekom trenutku!

Da ne duzim,tehnoloski napredak(kvalitet reketa,zica,loptica,patika...),tehnicka,fizicka i psiholoska sprema igraca,pomera se iz godine u godinu.
Otud i promena stila igre tj. danas se vise igra sa osnovne linije nego na mrezi.
Nekada se servis od 200 + km/h nije mogao ni braniti,a gledajte danas Djokovicev,Rafin ili Marejev ritern,njihovu brzinu,reflekse,eksplozivnost,njihove pasing shot-ove koji izludjuju one koji se usude da izadju na mrezu,jednostavno,ovi momci danas su pravi teniski gladijatori sa tehnicki vrhunskim udarcima!

Federer kao najveci ikad(po mnogima),poceo je da gubi najpre od Rafe (2004),i tada nije bio veteran,imao je tek 23 godine.Posle toga je bio redovna Rafina musterija,a kasnije je poceo i nas Nole da ga dobija.
I kako sada reci,bez obzira na brilijantnu karijeru i silne titule,da je najveci svih vremena,a eto,protiv Rafe ima ubedljivo negativan skor?!

To je isto kao i uporedjivati danas Pelea ili Maradonu sa Mesijem tj. Ronaldom,jednostavno nemoguce.

Sto bi rekli nasi stari,i nad popom ima pop,a danasnji "vrhovni popa" je nas Novak Djokovic :)

Realista

pre 11 godina

Sampras: ''u moje vreme ste imali vise razlicitih sampiona,a danas dominiraju samo 4''... SAMO 4 ?? prosle godine su njih cetvorica podelili svakome po 1 grend slem,o cemu prica ''pistol pit'' nije mi jasno...

fly

pre 11 godina

Postoje samo dva prava sporta a to su : fudbal i kosarka . Ovi sportovi tipa tenis , golf , jahanje , su zabava za bogatase . Sportovi tipa :rukomet,odbojka,vaterpolo gleda svezajedno 1000 ljudi.

Bojan

pre 11 godina

„Ja sam jedan dan morao da igram protiv Agasija koji igra agresivno sa osnovne linije, a onda sledeći dan protiv Bekera koji igra servis i volej igru“

sustina, i objasnjenje zasto u poslednjih 10 godina igraci u velikim serijama osvajaju turnire. prvo Federer, pa zatim Nadal i sada Djokovic ne bi bili vrhunski teniseri u svakom periodu u istoriji, nikada ne bi uspeli da uspostave ovakve dominacije kao sto uspevaju sada. Prosto kada iz dana u dan igras sa drugacijim tipom igraca to razbija tvoju rutinu i mnogo je lakse da se okliznes i ispadnes. Sada je to gotovo nemoguce, od poslednjih 40 slemova po jedan su uzeli Rodik, Safin, JMDP, Mari, Gaudio i Ferero (lista koja ce se skratiti za 2 imena vec do kraja ove sezone), a ostatak su medju sobom podelili Federer, Nadal i Nole, tj 34 ukupno.

Wimbledon

pre 11 godina

Mnogo si fin,ali nisi iskren,znaš kada bi Rafa u tvoje vrijeme uzeo Wimbledon,nikad pa ni onda,prvi bi ga ti oduvao glatko.
(THE DREAM, 7. mart 2013 07:27)

Hey you!

Kada je tako lagano danas dobiti WB (pa još dva puta), što ga Nole još nema?

Hajde, 'ladi glavu, bre!

THE DREAM

pre 11 godina

Finale Ivanišević Rafter je mitsko i proglašeno za jedno od najboljih u istoriji WB,porediti to sa Karlović Isner? No coment...

stil

pre 11 godina

Griješiš veliki Pite,Rodžerov stil igre nije ni slučajno sličan Noletovom i Nadalovom stilu igre ,a pogotovu Endijevom i drugih tenisera.Za njih je njegov stil igre nedostižan,odnosno mislena imenica.

THE DREAM

pre 11 godina

Wimbledon Nole nije uzeo WB ?I ja da ladim glavu,može al ti nemaš šta da ladiš,a Lopez tvoja konstatacija da se servis-volej mogao igrati samo sa drvenim reketima pri 80-100 km na sat je blago rečeno zabrinjavajuća,pa prvi Sampras je osvajao na taj način i to u doba najboljih servera u istoriji,tada se rokalo 220,e sad drugi par rukava je što su ubili Wimbledon i ostale brze podloge usporavanjem podloge i otežavanjem lopti pa sad ja tebi ti meni 6,5 sati na AO,sve podloge su postale maltene iste i to je ubilo čar tenisa.

miša bg

pre 11 godina

Tipična ljubomora ex šampiona! Svi igraju isti tenis? Potpuno netačno! Federer igra ofanzivni tenis, često igra servis volej. Đoković i Marej igraju donekle slično, ali ipak dosta različito. Nadal igra defanzivni tenis, izuzetan kontraš. Del Potro, Conga i Berdih igraju dosta ofanzivno, ne vole mnogo da prebacuju lopticu, trude se da poen bude kraći. Ferer opet igra defanzivno, slično Nadalu, potpuno drugačije od trojice u prethodnoj rečenici.Da ne pričamo recimo Simon, Monako, Nišikori,Kolšajber, Gaske,Čilić, pa Tipsarević ili Dolgopodov ili Raonić, Izner, Kveri, Has,Vavrinka..koliko različitih načina igranja i shvatanja tenisa!?
Više verujem Agasiju, koji je pre nešto više od mesec dana rekao,:"po njegovom mišljenju Federer, Nadal i Đoković trojica najboljih u istoriji."
Za Novaka je rekao: "Verovatno bih se potukao sa njim u svlačionici pre meča. Možda bih tu imao šansu.Neverovatno je gledati kako se standard konstantno podiže. Ono što je Federer radio kada se pojavio, u velikoj meri sam zbog toga rekao zbogom tenisu. Jednostavno, to je bio drugačiji standard tenisa. Praktično su drugačija pravila kada ovi moci rade ono što mogu da rade. Igra je postala mnogo bolja. Federer je podigao nivo, zatim je Nadal dostigao taj nivo i podigao ga, a onda je Đoković u jednom periodu čak još više podigao nivo. Sada se odjednom priključio i Mari. Kada vidim prvu trojicu tenisera vidim ono što istorija naziva ’zlatim dobom tenisa’. Pričamo o verovatno trojici najboljih svih vremena."

Bojan

pre 11 godina

(Wimbledon, 7. mart 2013 10:19)
pa nije lako osvojiti WB, Nadal ga je osvojio 2 puta (od toga jednom protiv Federera), i jos 3 puta igrao u finalu (dva puta protiv Federera), sve uspesi koje je apsolutno zasluzeno ostvario.
Ali ipak reci da nadal najverovatnije ne bi 90ih uzeo Vimbldon, nije daleko od istine, mada uzeo ga je i Agasi '92 protiv Ivanisevica, a '99 je stigao do finala protiv Samprasa, tako da ne bi bilo nemoguce da ga uzme, ali ipak najverovatnije ne bi uspeo. On bi 90ih dominirao na sljaci kao sto i sada dominira, i tu i tamo na nekom sporijem betonu uzimao titule, verujem da bi osvojio nekoliko australija i gomilu RGova i stigao do slicne brojke od 10-11 slemova, ali sumnjam da bi uzeo WB i USO

ATP Tour

pre 11 godina

Danas svi igraju sa osnovne linije i to na svim podlogama. O tome Pete priča. Prije se na Wimbledonu igrao servis-volej na prvi i na drugi servis,a na ostalim podlogama se mogla vidjeti igra sa osnovne linije i servis volej. Bilo je raznovrsnije. Što se brzine servisa tiče,napredovala je uglavnom radi boljih materijala i žica. Dokaz-najbrži servis Ivaniševića je bio 219,6 km/h,a danas na senior touru bilježi brzine čak preko 230km/h. Najbrži servis na senior touru mu je 236 km/h.

ATP Tour

pre 11 godina

@vladislav
Ali ni jedan od tih igrača ne igra servis-volej. Jako rijetko,samo kao taktičko iznenađenje. Svi oni igraju sa osnovne linije. Neko malo agresivnije,neko defanzivnije,ali svi grade poene sa osnovne linije.

djordjevic

pre 11 godina

Pa nije slucajno sto "svi igraju isto"...Jednostavno, probaj servis-volej protiv Noleta, Rafe, Mareja...50% prvih servisa ima ili da te prodju direkt ili da ti vrate pod noge na poluvolej, pa ti ako si blesav izadji. Takodje, da bi izaso na mrezu tokom poena nije vise dovoljan samo duboki slajs kao nekad...Opet ce ili da te prodju odmah, ili da te nateraju da odigras tezak volej i nabacis im na zicer. Brzi su bre, nenormalno su brzi, Nole se savija ko da je od gume i hvata nemoguce, Marej koji izgleda onako trapav ko da leti tokom poena, za Rafu ne treba nista reci...Znaci stizu ono sto je nekada bilo nemoguce, a mogu da udare viner iz najgorih mogucih uglova i to porpilicno konstantno. Jednostavno- NEMA nacina da se lako skrate poeni protiv ove trojice. To je jedino moze (mogao) Federer, a zna se koji je on nivo igraca...

Ja jednostavno ne mogu da zamislim da bi neko ko ima igru tipa Bekera uopste bio u stanju da osvoji set ovima, a kamoli da ih pobedi na dva ili tri seta...

To je sto je, neki mecevi znaju da budu dosadni, ali ih je relativno malo...Kao neko ko prati tenis 25+ godina aktivno, mogu vam reci da je PRIVILEGIJA gledati ovo danas. Ko u to ne veruje, videce tenis kada vise ne budu igrali Fed, Rafa i Nole...bice to bledo desetak godina- ko kad je kosarku napustio MJ.

Sparky

pre 11 godina

Neverovatno je šta bivši teniski velikani mogu da izgovore i da ne trepnu.
Lično smatram da postoje par stilova igre u ovom vremenu koja su jasno prepopoznatljiva.

Hajmo da ih uslovno nazovemo po igračima ili po dominantnim potezima

- Federerov
- Nadalov
- Đokovićev

- stara škola servis/volej
- serveri/udarači

Sve ostalo jeste mix prethodno rečenog, gde se nalaze i neke nesporne veličine: Mari, Potro, Conga, dolazeće junoše...

Eto, tako ja mislim.
Takođe mislim da je Đoković mix, ali de lux mix i zato je sada nedostižan.

game, set and...

pre 11 godina

ako je i od Pita, previše je...

za početak, i Samprasa su zvali "Pistol Pit", verovatno po Maraviču...

a Sampras kada kaže da je trebao da se prilagođava - LAŽE, i sa njim svi oni koji tvrde isto... svi su se prilagođavali njemu, a on je uvek igrao svoju igru... i samo pokazuje sujetu tipa "ma dobri su oni, ali samo sam ja tata"...
trojka-četvorka današnjeg tenisa je vrhunska upravo jer se lako prilagođava na različite protivnike, imaju MNOGO više izbora u igri, a njima se protivnici TEŽE prilagođavaju...
pa jedan Federer je prilagodio svoju igru protivnicima i RG-u, a Sampras RG nije nikada osvojio, jer jednostavno NIJE MOGAO da se prilagodi, previše je bio ufuran u svoju RUTINU...

darko

pre 11 godina

Covek je potpuno u pravu,samo sto vecina indijanaca ovde,ne shvata sta je hteo da kaze.Volej igra izumire,podloge su se maltene izjednacile,i u tom smislu vecina igra slican,ili manje vise isti tenis....

vladislav iz kruga dvojke

pre 11 godina

(ATP Tour, 7. mart 2013 15:13)
Baš pričaš svašta! Jeste, danas su tereni sporiji, reketi su bolji i drugačiji i igra se više sa osnovne linije, ali tenis je generalno lepši. Međutim, ima dosta igrača koji takvu igru izbegavaju, kreću što brže u napad, ne vole dugačke poene. Pre svih Federer, onda Del Potro, Conga, Berdih, Izner, Raonić, Kveri, Has,Južnji, Bagdadis,Anderson, Naiminen, Stepanek,Troicki, Melcer,Rosol, Tursunov,Žil Miler,Karlović, Ljodra,Istomin,Strahovski,Janovič....

cccc

pre 11 godina

To sto kaze jeste tacno, ali samo zato sto su drugacije loptice, reketi i podloge, a teniseri napredovali iz godine u godinu, vise se ne stvara igrac sa stilom igre koji forsira, jer je za takvog lako naci lek, nego se sve sfere njegove igre dovode do vrhunca i pokusava se mix svih stilova koji se i tada postojali, ali bili podeljeni medju teniserima. Zato dominantna cetvorka, koja je imala najvise talenta i ulozila najvise truda i jeste dominantna, a Djokovic najbolji, jer su se najvise razvili. i fizicki i mentalno i tehnicki. Nole, Nadal, Federer (i delimicno Marej) vise nemaju prakticno sta da poboljsavaju u igri, samo da sticu iskustvo i obaraju rekorde ;)

smb

pre 11 godina

"...u finalu Vimbldona, koje su igrali on i Ivanišević loptica prelazila preko mreže u proseku 1,7 puta."

Ja ništa dosadnije u životu nisam gledala od tog meča ... as, servis viner, as, dupla, as... i tako do kraja meča

lopez

pre 11 godina

Servis volej igra je imala smisla kad su loptice isle maksimum 80-100km na sta, dok su igraci igrali sa drvenim reketima gdje si mogao da anticipiras kretanje lopte i da joj presjeces put ... Ne vidim smisao izlazenja na mrezu ako ti jedan Djokovic, Nadal, Federer iz pasinga plasiraju lopte oko 160 km sa osnovne linije ... kako uopste takve lopte hvatati volejom, jednostavno je nemoguce ... llodra je izuzetak, ali njegova igra je bas rijetko mogla da upali protiv nekog jaceg igraca ...

Bojan

pre 11 godina

(THE DREAM, 7. mart 2013 12:01)
pa, koliko su bili bolji serveri od danasnjih je pitanje. Danasnji serviraju mnogo jace, a po preciynosti i raznovrsnosti ne zaostaju previse, ipak kada podloga uspori tu servu, daje defanzivnom igraču više vremena da reaguje i on šalje lopticu pod noge protivniku ukoliko istrčava na mrežu.
E sad, ja redovno bitchujem da bi bilo dobro kada bi postojala raznovrsnost u smislu stilova koji daju rezultate, i veceg broja igrača koji osvajaju turnire, međutim, postoji opasnost da gledaš u finalu samprasa i ivaniševića, ili ivaniševića i raftera, što bi bilo zanimljivije od današnjeg izner-karlović, ali ne previše. Mada je i u danasnjem tenisu Nole-Mari ponekad prilicno dosadan, kao i recimo Fed-Rodik. Najzanimljiviji su mi bili dueli Noleta i Federera, šteta samo što ćemo ih viđati sve ređe.
(game, set and..., 7. mart 2013 10:25)
pa isto možeš tvrditi za svakog igrača tada, svi su furali neki svoj fazon samo što to nije uvek prolazilo. I kod današnje četvorke možeš to da primetiš šta im je tipična igra, čim pritisneš malo jače Federera, on gleda da skrati poen i možda ponekad nerezonski istrči na mrežu u želji da to uradi, Nadal i Mari kreću da bunare i vraćaju loptice od reklama, a Nole bude tu negde između, ali generalno pokušavaju na sličan način redovne protivnike da odrađuju do naravno duela između njih.

birac

pre 11 godina

Samo si Pite zaboravio da kazes da je tvoja konkurencija bila slabija nego ova sada!
SAMO TO!
U periodu 2003-2007 ti protiv Federera ne bi imao sta da trazis,i to sa svojom najboljom igrom..
Kao sto od 2011-e nemas sta da trazis protiv Noleta,sve i kada bi se vratio 20 godina unazad...
Realnost je realnost,a suplje price su uvek iste...
Ovo sto si ti rekao je isto kao da je Rod Laver to rekao za igrace iz tvog vremena..
Lupio si Pite,bolje cuti...

Bojan

pre 11 godina

(vladislav iz kruga dvojke 2, 7. mart 2013 21:45)
ok, ispravka, postoje igraci koji igraju servis-volej, ali kada je poslednji put taj igrac osvojio neku titulu masters ili gs nivoa.
Sistem je prilagodjen bejzlajnerima.

temuz

pre 11 godina

@vladislav
Federer jako retko igra servis volej u odnosu na nekadašnje servis volej igrače. On sam za sebe kaže da je igrač osnovne linije. Ako gledamo postotak koliko puta izađe na mrežu nakon servisa dođemo do jednostavnog zaključka de je Federer igrač osnovne linije. Visok je 185/186cm, nekima izgleda iz ko zna kojih razloga da je visok 210cm,ali nije. Federer je igrač osnovne linije.

Predo

pre 11 godina

Ne mora značiti da je nešto potpuno tačno ako to kaže jedan Sampras. I danas imate ljude sa različitim stilovima, i one, koji igraju servis-volej, ali to ne donosi rezultate. Možemo jedino reći da dominiraju igrači, koji se baziraju na igri sa osnovne linije. Tome je dosta pridonela kvaliteta reketa i usporavanje podloga i loptica. U Samparasovo vreme dominirali su serveri, pa je tako zabeleženo da je u finalu Vimbldona, koje su igrali on i Ivanišević loptica prelazila preko mreže u proseku 1,7 puta. Danas dominiraju riterneri, iako imate ljude, koji serviraju jače od servera u doba Samprasa.

drago

pre 11 godina

Cuj pricu Ivaniseviceva finala najdosadnija? A Djokoviceva su pretpostavljam najbolja?
Finale Wimbledona je vrh tenisa i kao takvo moze biti samo vrh zanimljivosti. Goran ih je igrao 4. A svako vrijeme ima svoj stil, tako da se nekad igrao servis-volej sa malo izmjena a sad se igra sa osnovne sa puno izmjena.
Najbolje ods svega je da su oni koji pisu tad bili djeca i nisu ni pratili tenis a sad izvlace neke debilne statisticke podatke.

drago

pre 11 godina

(vladislav iz kruga dvojke the end, fine, 8. mart 2013 23:26)

Vladice moj batice, sve je stvar ukusa a Llodra je recimo majstor i iako ne volis servis volej ne mogu se nacuditi cinjenici da ne prepoznajes tu magiju u njegovom tenisu.
Ivanisevic, Sampras, Djokovic...sve su to majstori sa najveceg nivoa a stvar je ukusa ko se kome najvise svidja.
Meni se recimo najvise svidjao tenis Michaela Sticha, kao i Michaela Changa. Dva potpuno razlicita stila, ali eto.
Kao i Federer sada.

Miki

pre 11 godina

Danas su teniseri daleko bolji defanzivci, u stanju su da vraćaju neke stvari koje teniseri pre deceniju-dve nisu mogli, i protiv većina današnjih tenisera "Bum Bum" taktika ne bi mogla da funkcioniše. Osim možda na nekadašnjem Vimbldonu.

Istina i tada je bilo dobrih defanzivaca, ali niko od njih umeo da udari lopticu, već su samo prebacivali. Kao i svaki individualni sport i teniski igrači evouliraju i za vrh treba sve više i više. Isto kao što je u atletici i plivanju. Recimo da uzmemo za primer Lenđera, koji pliva vremena sa kojima je Popov devedesetih obarao svetske rekorde, a danas ta vremena jedva da garantuju polufinala SP ili OI, tako je i u tenisu.

Razvijaju se tehnologije trenažnih procesa, pokreti dovode do savršenstva i granice ljudskih mogućnosti se stalno guraju ka napred.

vladislav iz kruga dvojke 2

pre 11 godina

(ATP Tour, 7. mart 2013 18:44)
E baš svašta! Pa svaki poen počinje da se gradi sa osnovne linije, tu se oko nje hvata servis!?Bilo i pre 50, 20 godina i danas!Ali, tvrditi da servis-volej igraju kao "taktičko iznenađenje" igrači koji na takvoj igri zasnivaju celu taktiku, a igraju nešto drugo samo kad moraju, a to su pre svih Izner, Raonić,Kveri, Karlović,Ljodra, Has, Anderson,Štepanek, Tursunov,Žil Miler...je smešno. Baš zbog te njihove servis -volej igre setovi im se najčešće i završavaju rezultatom 7:6, tj u taj breku!

miša bg 2

pre 11 godina

(darko, 7. mart 2013 20:59)
Za mene si ipak Indijanac ti i koji misle isto! Izner, Karlović, Raonić, Anderson, Kveri igraju servis - volej igru i ona ne odumire, niti će odumreti, samo se sada igra manje zbog sporijih terena i drugačijih reketa. Ali "dugajlije" su ga uvek igrale i igraće!
Sampras samo ne može da se pomiri da nije "najveći svih vremena", Federer mu obori sve rekorde, a Nadal i Đoković igraju bolji tenis od njega. Naročito mu se nije dopala izjava njegovog najvećeg rivala Agasija, da je ova trojka najbolja u istoriji ove igre! Sujeta čista!

vladislav iz kruga dvojke xyzg

pre 11 godina

(temuz, 8. mart 2013 21:21)
Možda tebi Federer izgleda kao da ima 210cm, meni izgleda kao da ima 168, kad igra protiv Novaka, Mareja i Nadala, nekako mi je sitan....

vladislav iz kruga dvojke the end, fine

pre 11 godina

(drago, 8. mart 2013 22:26)
Samo da te dragec obavestim da sam tzv matorac, tenis pratim od sredine 70tih, sport sam uvek voleo, košarku najviše i pre i danas. Ali nisam od onih matorih koji kažu da je ranije sve bilo bolje, naprotiv, trudim se da budem objektivan. I Đoković je i "naš" i "vaš" ( otac Srbin, majka Hrvatica).
Ne mislim ni slučajno najlepši tenis koji igra Novak. Najlepši tenis, a gledam ga od Stena Smita, Konorsa,Eša, B.Dž.King i Kris Evert( Gledah i Franulovića, Prpića, Živojinovića..) po meni igra Rodžer Federer. Eto koliko sam realan. A Rodžer mi je u isto vreme jedan od najantipatičnijih sportskih likova u istoriji, prepotentan i arogantan. Ali ipak više volim da gledam nadmudrivanje Đokovića,Nadala i Federera,pa čak Simon - Dolgopodov, nego meč Ljodra-Izner ili Raonić - Anderson, pa tako i servis volej igru Ivaniševića,Edberga,Samprasa.Samo pitanje ukusa!

Bojan

pre 11 godina

(Bojan, 7. mart 2013 00:28)
ispravka, Nole, Federer i Nadal bi bili vrhunski teniseri u svakom periodu, ali ne bi bili tako dominantni.
omaklo se ono "ne" :)

djole

pre 11 godina

(THE DREAM, 7. mart 2013 15:53)
Finale Wimbldon 2001. Ivanišević - Rafter ostalo je u istoriji zabeleženo po uzbudljivosti i što je Goran dobio pozivnicu ( WC) jer je tada bio na ATP listi tek 125. (zbog povrede ramena propustio više turnira). To je najlošije plasiran igrač koji je osvojio pobednički pehar na ovom najvećem teniskom turniru.
Ali, pošto je loptica prelazila preko mreže u proseku 1,7 puta,to nije baš bio meč za divljenje, uglavnom as, servis viner, dupla, as...

vladislav iz kruga dvojke xy

pre 11 godina

(temuz, 8. mart 2013 13:02)
Izgleda ti ponovo treba da upišeš prvi razred škole tenisa. Pa Federer naravno ne igra svali poen servis volej, ali mu je to jedan od češćih načina za osvajanje poena,čak i na neki način "zaštitni znak" i to ga izdvaja od novoje generacije igrača( mlađe) koji su slične konstitucije, ali velika većina igra uglavnom sa osnovne linije!

djole

pre 11 godina

Evo linka gde baš Ivanišević izdvaja Federera od ostalih današnjih igrača: http://www.index.hr/sport/clanak/ivanisevic-smijesno-je-kakav-volej-danas-imaju-igraci-iz-top-tena-/494693.aspx

djole

pre 11 godina

(THE DREAM, 7. mart 2013 15:53)
Finale Wimbldon 2001. Ivanišević - Rafter ostalo je u istoriji zabeleženo po uzbudljivosti, kiši i što je Goran dobio pozivnicu ( WC), jer je tada bio na ATP listi tek 125. (zbog povrede ramena propustio više turnira). To je najlošije plasiran igrač u istoriji, koji je osvojio pobednički pehar na ovom najvećem teniskom turniru.Bilo je to veliko iznenađenje,naravno ne zbog visokih kvaliteta Ivaniševića, nego zbog toga što se tek oporavio od povrede.
Ali, pošto je loptica prelazila preko mreže u proseku 1,7 puta,to nije baš bio meč za divljenje, uglavnom as, servis viner, dupla, as...(kako jedan dole reče). Bio je to dosadan meč, pa može da se poredi sa mečevima koje danas igraju Izner, Raonić, Karlović,Kveri....

duzzi

pre 11 godina

(Miki, 6. mart 2013 23:58)
Cemu takav zlurad komentar na racun Viktora? Decko je treci najbolji teniser Srbije svih vremena, osvajac Dejvis kup-a, osvajac ATP titula. Za 6-7 godina daj Boze da budemo imali tenisera ne medju 20 prvih na svetu, nego medju prvih 50 ! Zivi bili pa videli.

samoborac

pre 11 godina

U 90-ima je tenis bio ohoho bolji od danasnjeg zbog jednog razloga.Onda je bilo ko iz prvih 20 mogao uzeti GS jer su tenisaci od 5-20 mjesta bili puno bolji nego danas.Onda su usrali tenis sa usporavanjem i sad svaki mec izgleda isto.20 puta preko mreze i ko nabije dobije.Car tenisa je u raznovrsnosti.Ubijes se na Roland Garrosu i onda za 2 tjedna dodjes u Wimbledon na sevis volej igru.Igraci su bili raznovrsniji dok su danas kopije.Svaka cast iznimkama.Ondasnji 20 igrac bi razvalio glatko danasnjeg petog.

Buda Baba

pre 11 godina

Necu za sebe reci da sam ekspert za tenis,jer to ni nisam,ali,neskromno cu reci da prilicno razumem filozofiju ove igre!

Svako vreme ima svoje junake i krajnje je degutantno porediti kvalitet tenisa danas i pre 20 ili 40 godina.
Lejver,Emerson,Borg,Konors,Lendl,Agasi,Sampras...pa sve do ovih danas aktuelnih,Federer,Rafa,Djokovic,bili su najbolji igraci svih vremena u nekom trenutku!

Da ne duzim,tehnoloski napredak(kvalitet reketa,zica,loptica,patika...),tehnicka,fizicka i psiholoska sprema igraca,pomera se iz godine u godinu.
Otud i promena stila igre tj. danas se vise igra sa osnovne linije nego na mrezi.
Nekada se servis od 200 + km/h nije mogao ni braniti,a gledajte danas Djokovicev,Rafin ili Marejev ritern,njihovu brzinu,reflekse,eksplozivnost,njihove pasing shot-ove koji izludjuju one koji se usude da izadju na mrezu,jednostavno,ovi momci danas su pravi teniski gladijatori sa tehnicki vrhunskim udarcima!

Federer kao najveci ikad(po mnogima),poceo je da gubi najpre od Rafe (2004),i tada nije bio veteran,imao je tek 23 godine.Posle toga je bio redovna Rafina musterija,a kasnije je poceo i nas Nole da ga dobija.
I kako sada reci,bez obzira na brilijantnu karijeru i silne titule,da je najveci svih vremena,a eto,protiv Rafe ima ubedljivo negativan skor?!

To je isto kao i uporedjivati danas Pelea ili Maradonu sa Mesijem tj. Ronaldom,jednostavno nemoguce.

Sto bi rekli nasi stari,i nad popom ima pop,a danasnji "vrhovni popa" je nas Novak Djokovic :)