Ponedeljak, 24.12.2012.

10:03

Srbija ubedljivo bolja od Hrvatske

Na prelazu iz 2012. u 2013. godinu čini se da nema nikakve dileme da će u ABA ligi sledeće sezone igrati četiri kluba iz Srbije.

Izvor: B92

Srbija ubedljivo bolja od Hrvatske IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

53 Komentari

Sortiraj po:

drago

pre 11 godina

Srpski klubovi dominirali? Kako da ne. Srpski klubovi su osvojili 31 trofej (prvenstvo i kup) a hrvatski 30. 22:16 za srpske u titulama a 14:9 za hrvatske u kupovima (kup se igrao od '59-e).
Od tih 31 deset otpada na Zvezdine titule od '45-e do '55-e kad se igralo krpenjacom.
Kad se poceo igrati ozbiljan sport (znaci od 60-ih ili 70-ih) hrvatski klubovi su dominirali.
Zato je i Split proglasen najboljim klubom Evrope a ne Zvezda.
Na vjecnoj listi je Zvezda prva (zahvaljujuci tim titulama sa krpenjacama, koje su btw Zadrani dosli u Bg nauciti kosarci poslije Drugog Svjetskog rata), pa ide Split, pa Zadar pa Olimpija.

Od 1965-e hrvatski klubovi su uzeli 16 titula a srpski 7.

vlajko

pre 11 godina

ova pravila su i najveći problem lige, kakva je to liga gde neko ko je poslednji može sledeće godine ponovo da igra ligu??? i kakva je to liga za koju svake godine moraš ponovo da se kvalifikuješ???
inače je stvarno kvalitetna košarka i ujednačeni su klubovi, ali se iz nekog razloga plaše da je ljudski organizuju...

zoran

pre 11 godina

sto je i logicno za zemlju sa 5 titula prvaka. Kada je hr bila 5 puta prvak? pratim EP od '87. Secam se 93 nemacka, 95,97,01 jugoslavija, 99 fraa, 03 lutva,.... 89,91 sfrj. I gde ste tu vi?

drago

pre 11 godina

Najbolji igrač svojih timova igraju najbolje protiv najjačih timova.
Tako je i sa navednim Hrvatima. Tako je i sa Tomicem koji je u dresu Reala utrpao Barceloni 30 koševa.
Vidim da je ovdje Jedini "argumentizirani" odgovor relativiziranje statistike. Na to se može rećip samo jedno, totalni kompleksi. Bolje bi bilo da ti pišu o srpskim košarkašima i kako da se poprave.

realno

pre 11 godina

Zamislite da i u fudbalu imamo ovako izjednaceno i kvalitetno takmicenje... Ovo je dovoljan dokaz za sve one koji su protiv Aba lige i jadranske lige u fudbalu....Koliko samo uzbudjenja i zanimljivih utakmica propustamo u fudbalu svih ovih godina, gledajuci namestenu Jelen super ligu Srbije

ForeverSRB

pre 11 godina

Također Srpski klubovi po meni imaju lošu infrastrukturu i trebali bi bilje organizirati utakmice u vidu osiguranja samog događaja u što smo se uvjerili 2 puta ove sezone na utakmicama Zadra sa Partizanom i Zvezdom neki dan

("Croatia something simply beautiful", 24. decembar 2012 11:38)

Decko, da li si ti pratio uopste utakmice ove sezone ? Sta se to desilo na utakmici Zvezda - Zadar ? Ja koliko se secam, a bio sam tamo, nista, a na utkamici Zadar - Zvezda, skandiranja u koje kakvim desnicarskim fazonima, "idealima" ili hrvatskim zabludama, je bilo, jeste, i bice.. E, to je ono, o cemu ja godinama pricam, mi ne volimo, al' postujemo, vi mrzite, i, mi se tu nikad porediti necemo, s'tim da na obe strane ima i onih mogu slobodno da kazem UCENIH ljudi, koji su svesni cinjenicnog stanja na brdovitom balkanu.. Moj glas je za istupanje iz ovakve regionalne lige, i da se vec jednom konacno okrenemo svom dvoristu, kao sto su mnogi to uradili onda kada im je dozvoljeno, i jednu od najjacih zemalja n svetu ostavili da trune u proslosti. Hvala.

@ Drago

pre 11 godina

Brutalna dominacija? Decko, kazi mi samo kad ste osvojili poslednju medalju? Evropsko, Mundobasket, Olimpijada...Samo mi to kazi. Hvala.

acafaca

pre 11 godina

koliko ovde ima znalaca, pogotovo iz Hrvatske...svi su optereceni statistikama, poenima, valorizaciji, a istina je da statiskika sve pokaze a nista ne otkrije...nije isto puniti neki levi tim i igrati sa jednakim ili jacim od sebe, statistika je precenjena stvar, moze neko da ima 90% bacanja a da u bitnim momentima sve promasi...i glavna stvar, skup pojedinaca ne cini tim...evo sta je uradio veliki Vlado Stencl pocetkom 70-tih u rukometu, najboljeg strelca reprezentacije je oterao iako je davao po 10 golova po mecu, posle toga ekipa je igrala kao kolektiv, svako je dao po 2 gola vise i nadomestili su tih 10 golova, a o hemiji medju igracima, atmosveri da ne pricam...npr. ko se seca bivse SFRJ ekipe zna da je Zdovc bio kjucni igrac, zahvaljujuci njemu Drazen je mogao da igra slobodno...npr. Tomic je talenat, ali on nema herca i nikada veliku utakmicu nece da dobije, dzaba njemu statistika

drago

pre 11 godina

Uuu pa ovo je brutalna dominacija kad vidim reakcije. Tolko da im se vrti u glavi pa zaboravljaju da je Hrvatska tukla Srbiju u Sloveniji lani (1-3), pa zaboravljaju hrvatskog reprezentativca Darka Planinica (22) iz Sirokog koji je igrac lige i presao je u Maccabi. Pricaju i o tome kako je Hrvatska osvajala medalje samo zato sto nije bilo njih a osvajala je i bez nji i sa njima i to tako da je igrala finale olimpijskog turnira protiv jedinog pravof Dream Teama.
Osim toga Srbija ima samo Divca kao ime u NBA iz og donba a Hr cak trojicu (Kukoc, Rađa i pokojni Drazen) sto je i logicno za zemlju sa 5 titula prvaka Evrope (Srbija samo jednu).
U Atlanti se desio kiks a poslije toga su se svi pokupili iz tima pa su igrali razni "Nicevici" a i te je SR Jugoslavija u najjacem timu cudom dobila. Kakva bruka za Divca i drustvo.


Jeste samo u 80-ima a Kup Koraća su Cibona i Split uzeli 3 puta u 80-ima (kao i Kup Kupova).

Nemanja

pre 11 godina

E stvarno ste sjajni :)
Prvo objavite da je broj pobeda 9, 9 i 8 i preracunate da je prosek 9.33, ja vam posaljem komentar da lose racunate a ga i ne objavite nego promenite brojeve pobeda u 10, 10 i 8 i "preracunate" novi prosek od 8.33.
Za komentar mi nije bitno da li ce da bude objavljen ili ne ali bi bilo dobro da bar brojke budu tacne
Pozdrav

hogar

pre 11 godina

Osdim u Partizanu(Lucic,Musli,BOgdanovic...)u Zvezdi(Rakocevic)koji srpski igrac dolazi do izrazaja,niko,zxnaci nemojte da se radujemo sto su tri Srpska kluba najbolja,na vidiku nema igraca koji ce postati u rang bar kao Rakocevic...Treba neko da se zapita zasto je tako,Zasto na primer Zvezda nije zadrzala Nedovica,zamisli taj bekovski par sa Rakocevic,ili zasto Radnicki kupio Miljenovica ako mu ne daje sansu.Bar Partizan pustio njega i Besovica,a a oni dali su pogresili ili ne vreme ce pokazati?

Pobočnik_Liubo

pre 11 godina

Prosle sezone su hr klubovi imali 56% uspjesnosti a srpski 47%.
Ove godine srpski 62% a hrvatski 45%.

A kad se pogleda stvarno stanje stvari euforija naglo splasne.

Naime u Euroligi 10 hrvatskih igraca (Loncar, Planinic, Markota, Tomic, Bogdanovic, Radosevic, Ukic, Simon, Žorić i Popovic) imaju prosjek od 10,64 kosa po utakmici svaki i samo 4 srpska takvu statistiku (Teodosic, Krstic, Bjelica i Nedovic).
Hrvatska moze sloziti 2 jake petorke (5 malih i 5 visokih) a Srbija jednu i to nategnutu kad im se pridoda Savanovic koji je na 7,3.
Također je i 7 od 8 timova u kojima nastupaju hr igraci proslo dalje (2 od 3 od srpskih igraca). 2 kao prvoplasirani i 2 kao drugoplasirani (u kojima je 6 igraca). Slicne statistike su i lani imali hr igraci.
Tu su i Tomas, kao i najbolji mladi igraci Evrope Šarić i Hezonja (koji je sa samo 17 godina debitirao za Barcelonu u Euroligi). Pa lani odlicni Barać, Banić i Kasun. Cini mi se da se konacno stvari vracaju u normalu i hr igraci opet pocinju vladati u kosarci kako i dolikuje peterostrukim evropskim prvacima iz 80-ih (onda su svi bili u domacim klubovima).
Ne znam ciji igraci ove sezone imaju bolju statistiku.
(drago, 24. decembar 2012 11:47)

Dobio si 15 više disslike-ova od like-ova. Obično je to znak da je pogođen živac prekodrincima :)

Mmm

pre 11 godina

@(Meni Ne Smetaju Hrvatski Klubovi, 24. decembar 2012 13:40)
Ajde molim te, i druge sa slicnim komentarima, da politiku i malogradjanstinu ne mesaju u sport. Fudbal nam je tu gde jeste iz tog jednog jedinog razloga.

Dzamburu 'n Koma

pre 11 godina

Steta sto ABA Liga nema veci uticaj u Evropi odnosno koeficijent, jer je po jacini u TOP 3 lige Evrope, pa da svi ucesnici F4 ABA lige imaju mogucnost prolaska u Evroligu-tj 3 direktno i jedan kroz kvalifikacije..
Liga bi jos vise dobila na jacini, sponzori bi se lakse nalazili, rasla bi popularnost, gledanost povecala...samim tim i finansijski problemi bi polako nestali !
A kao veliki Patriota smatram da Partizan, Radnicki i Zvezda nikad ne bi bili ovako jaki, da nema ABA lige..tako da po patriotskoj liniji, gde zelim dobro Srpskim klubovima sam apsolutno za ovakvu ligu sa ostalim klubovima iz bivse SFRJ..

life is not fair

pre 11 godina

Partizan i Hemofarm su ti klubovi koji su godinama u nazad srpski koeficient držali na visokom nivou dok su ovi drugi skoro svake sezone taj koeficient srozavali do zemlje. Da su Partizan i Hemofarm imali koeficient kao su Zvezda, FMP i Vojvodina mi bi odavno igrali samo za dva kluba u regionalnoj ligi. Ironija je ta da je Hemofarm ( koji je skoro svake sezone imao pozitivan skor ) baš u toj jednoj sezoni u kojoj je odigrao katastofalno ispao iz ABA lige, a onaj kentaur od kluba upao umesto njega.

Hercegovac

pre 11 godina

Trenutno su nasi Bosanci iz Aleksandrovca najbolji u ovoj ligi.
Ipak trebalo bi naglasiti da oni dolaze iz manjeg bosanskohercegovackog entiteta koji se zove RS. Dok su Sirokobrijezani iz veceg bosanskohercegovackog entiteta koji se zove... blablabla

@ Drago

pre 11 godina

Tomic glavni u Barseloni? Protiv Partizana je ubacio 4 poena. Prosek mu je 8 poena. Krsticev prosek ove sezone je oko 14 poena. Sto se kvaliteta "jedan na jedan" tice, glupo je i porediti, uz to Krstic i Teodosic su izabrani u najbolji tim Evrolige. O Teodosicu necu, vi igraca takvog kalibra nemate. Sve ostale igrace koji si naveo igraju u klubovima koji nimalo nisu jaci od Valensije, Efesa, Lijetuvosa, Valjadolida, Galatasaraja i Banvita za koje ove sezone uspesno igraju nasi Keselj, Savanovic, Nedovic, Tripkovic, Macvan i Stimac. Od igraca koji igraju u ABA, Savovic i Lucic dominiraju i vi u ABA nemate boljih igraca od njih. Za ocekivati je da poziv u reprezentaciju dobije i Rakocevic, koji je i sa 34 godine bolji od svih vasih bekova. Sto se vasih mladjih selekcija tice, poznati ste po tome da od igraca od 17-18 godina pravite zvezde a da u nastavku karijere nista ne urade. A kakvi su vasi klubovi, vidi se po tome sto ove sezone necete ni imati predstavnika na Fajnal Foru ABA lige.

Go Tipsa

pre 11 godina

Godinama pratim samo Euroleague, i to iskljucivo zbog Partizana(zvezdas sam!), ali ove godine ova ABA liga mi postaje sve zanimljivija. Mozda je to i zbog Zvezde, ali rekao bi pre zato sto ne postoji ovako izjednaceno takmicenje.
Za Igokea-u mislim da je pad neminovan, mozda vec krene veceras a onda sledi serija mnogo teskih meceva sa direktnim konkurentima. Ako se zadrze medju 4 bice to ogroman uspeh.
Po meni 4 najkvalitetnija tima su i to ovim redosledom: Zvezda, Partizan, Cedevita pa RAdnicki(pokusavam da ne budem subjektivan). ABA ce sigurno pokusati da ugura u ovu cetvorku i Olimpiju, ali nece uspeti jer svi gore nabrojani su za klasu bolji od Olimpije.
Ostalo sve je "buranija", ili ekipe koje mogu da iznenade ali samo u jednoj,dve utakmice. Daleko je to od nivoa Euroleague. Mislim ni pomenuta petorka nije za neku veliku ulogu u Euroleague, ali mogu da je igraju. Steta sto je Cibona u rasulu, to je veliki klub ali trenutno u senci Cedevite.
Kao najveci problem ABA lige izdvajam sudjenje. Uvek je neko navlacenje i natezanje, i bukvalno je da sudije kvare mnoge utakmice.

BojanS

pre 11 godina

Treba smanjiti ligu na 12 klubova.Broj klubova Srbija 4, Hrvatska 3, BiH 2,
Slovenija 1,Makedonija 1 i CG 1.Manje klubova veci kvalitet, veci broj jacih utakmica, a ne kao sada zbog premora po nekoliko utakmica je slabog kvaliteta.

ja

pre 11 godina

(povratak u realnost druze moj zagrebacki :), 24. decembar 2012 12:15)

iako ova rasprava pomalo zalazi u sfere oftopika, moram se osvrnuti. naime prijatelju niti ti ne baratas u potpunosti tocnim podatcima.

prvo, planinic je apsolutno najbolji igrac khimkija a nema 5 dana djecu je pravio teodosicu i ostatku srpskih vedeta ( krle, micov i ostali ). bogdanovic je uz boa najbolji fenerov igrac, simon i zoric najbolji u malagi, pop medju tri u zalgirisu ( treci po valorizaciji, prvi po kosevima ) a tomic je recimo najbolji po valoricaziji u spanjolskoj ligi. radosevic je drugi najbolji igrac rytasa iza seibutisa ( po broju koseva i valorizaciji ). markota je iza jerellsa drugi igrac besiktasa. loncar je po valorizaciji treci igrac himkija. ukic sve sa losom sezonom u paou je prvi strijelac kluba

drugo, ima tu igraca koji su dobijali srbiju. recimo radosevic i bogdanovic s u 20 selekcijama. ostali se najcesce nisu niti sretali. popovic, planinic i loncar su srebrni juniori iz 2000. ( iza parkera ). ukic, simon i markota ( i tomas ) su zlatni juniori europe iz 2002. znaci svi oni su indirektno bili bolji i od srbije

realno, niti popovic niti planinic niti loncar se nisu oprostili od hrvatske reprezentacije. ali uz uvjet da na ep idu svi najbolji. a tako ce i biti


da se dotaknem i teme.split i zadar imaju uvjerljivo najmanji budzet lige.recesijske ekipe tek da prezive godinu. prema tome nije niti cudno da je srbija bolja.imaju tri ozbiljne ekipe u koje je ulozeno dosta novca.

vlajzi

pre 11 godina

(drago, 24. decembar 2012 11:47)

samo ti izigravaj statisticara i racunaj procenat, a cinjenica je sledeca: Hrvatska nikad, ponavljam NIKAD, nije dobila Srbiju u sportu zvanom kosarka. nema dalje...

drago

pre 11 godina

Uzas i ostali


Upravo sam to i naveo. Zato sam i stavio preko 10 koseva jer rijetko ko ima takvu statistiku.

A bas najbolji su Tomic u Barceloni (prvi), Popovic u Zalgirisu (prvi), Planinic u Kimkiju (drugi), Žorić u Unicaji (drugi) i Bogdanovic u Fenerbahceu (cetvrti). Popovic, Planinic i Bogdanovic su vedete svojih klubova, tamo su vec par godina na takvom nivou.
vi tu imate samo Teodosica i Krstica (koji u ovoj sezoni ni nisu u 2 najbolja u CSKA).
To je bilo prije tako jer je Hrvatska bila u "bunaru". Hr kosarka nije postojala. Sad se stvari dizu.
Zar Hrvatska nije lani slavila u Sloveniji, kao sto u zadnje vrijeme ima bolje uspjehe od Srbije u mladjim kategorijama, kao i pobjede protiv iste.

sokrat

pre 11 godina

Cinjenica je da je ABA dobra liga. Mozda i nije bila sjajna nekih prethodnih sezona ali ove svakako jeste. Ja sam partizanovac i volim kada moj klub pobedjuje i osvaja trofeje ali volim kada to radi i dobroj ligi. Pa tako navijam da ABA bude mocna pa makar je mi i ne osvajali bas svake godine. Naravno, voleo bih da SR ima sto vise ucesnika kako bi se i oni ucili i kalili u takvoj ligi. Samo napred, doci ce stvari na svoje mesto, bice ABA najjaca u Evropi.

Meni Ne Smetaju Hrvatski Klubovi

pre 11 godina

Smeta mi sto sav novac od igranja Srpskih klubova kontrolise nesrpsko preduzece. Sve odluke oni donose, znacajan deo para ide njima, Srbija nema nikakvog glasa.

Liga u kojoj mi vodimo glavnu rec treba da bude pod nasim rukovodstvom. Da dodam da bi hrvati odmah istupili iz lige, da je npr Srbija izvrsila etnicko ciscenje i genocid nad Hrvatima, pa da nakon toga, svake godine slavi dan posvecen tom etnickom ciscenju, i proglasava ljude koji su to organizovali velikim borcima za slobodu. To ukljucuje i igrace klubova. Nije Maljkovic dzaba napustio hrvatski klub. On je rodom iz Like, kao u Dusan Ivkovic.

g4

pre 11 godina

Prosle godine kada se znalo da Makabi nema konkurenciju, niko nije ni jurio ABA ligu. Sada plasman u Evroligu zavisi od uspeha u ABA ligi i odmah kvalitet dolazi do izrazaja.

Evropa ima samo dve "kosarkaske zemlje" - Litvaniju i Srbiju

pre 11 godina

Cini mi se da se konacno stvari vracaju u normalu i hr igraci opet pocinju vladati u kosarci kako i dolikuje peterostrukim evropskim prvacima iz 80-ih (onda su svi bili u domacim klubovima).
Ne znam ciji igraci ove sezone imaju bolju statistiku.
(drago, 24. decembar 2012 11:47)

80e godine su jedini period kada ste imali jace klubove od Srbije u 45 godina kosarkaske lige exSFRJ. Sve sto ste sa reprezentacijom kasnije uzeli, uzeli ste u odsustvu SRJ/SCG, od 1992-94. A onda se desila 1995. i rezultate znamo...
Tako da se nikako ne mogu stvari "vratiti u normalu", jer je ovo "normala". "Nenormalno" je bilo samo u 80im.

fotbollsspelare

pre 11 godina

ne zaboravite i Igokeu, srpski klub koji samo teoretski igra za bih. svi znamo da je to srpski klub iz RS !
(bl!, 24. decembar 2012 11:23)

Jel kapiras da Igokea skuplja poene za Bosnu? Jedno, drugo meni kao zvezdasu je Igokea glavni konkurent za prva dva mesta.... Tako da... neka rade sta hoce, samo neka gube sto vise!!!

povratak u realnost druze moj zagrebacki :)

pre 11 godina

odgovor za Draga kako se predstavlja.vidi se prijatelju da baratas samo statistikom.a ne elementarnim kosarkaskim predznanjem i da patis posebno od amnezije.obrazlozicu>nijedan od pomenutih hrvatskih igraca nije vedeta kluba u kojem igra,za razliku od SRPSKIH igraca i sto je najvaznije nijedan od gore pomenute desetorice ne moze da se pohvali pobedom protiv reprezentacije SRBIJE bilo kog uzrasta.ne zelim da omalovazim hrvatsku kao sportsku naciju ali cinjenica je da ste u odnosu na nas inferiorni :)

realno

pre 11 godina

Kakve veze ima to sto hrvatska ima puno igraca u EL?Imali ste ih i prije pa znamo kako ste prolazili na vecim takmicenjima..Prisjetimo se samo Bosne i Brazila u skorije vrijeme.Ajde dobro Brazil je jak ali Bosanci kako su vas izresetali..A mi igrali polufinale SP i finale EP!Sad smo u maloj krizi ali procice to,kao Brazil u fudbalu.I invidualni kvalitet nije presudan,milion puta dokazano.Inace mislim da su se Popovic,Planinic i Loncar oprostili od reprezentacije.Imate jaku centarsku liniju sto jes jes(Tomic,Planinic D,Radosevic,Barac) i Bogdanovica,Simona koji mogu da utrpaju 20-25 poena svakome kad ih krene ali kad nece...Ukic igra ocajno ove sezone..Sve u svemu dovoljno da prodjete grupu ali kazem kako ste prolazili zadnjih godina nije vam ni to sigurno.U klupskim uspjesima zadnjih 10 godina ne vrijedi raspravljati.Ja bi se vise bojao Crnogoraca sa Pekovicem,Vucevicem i Dubljevicem..

Srbin from BOSNIA

pre 11 godina

Zašto uopšte srbski klubovi u ABA ligi pa vi imate previše dobri klubova a igrate neku ABu dajte molim vas.. Najbolje da istupite pa da nam svima bude lakše..

Tegi gorbar

pre 11 godina

ne zaboravite i Igokeu, srpski klub koji samo teoretski igra za bih. svi znamo da je to srpski klub iz RS !
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (bl!, 24. decembar 2012 11:23)
Imate jos neki da pridodate sledece sezone posto Sirkoi nije muslimanski koliko razumem nego hrvatski.Zasto Igokea ne igra u Boriku?Sta je sa Borcem?

Labud

pre 11 godina

Ja sam absolutno za ABA ligu, jer je tu kvalitet. Sta ce mi srpska liga kada nema dovoljno kapaciteta. Pa to je potpuno van pameti. Bolje da 3-4 srpska kluba dominiraju na sirem podrucju i vecoj konkurenciji nego da ukantavaju tamo neke nejake klubove sa po 50 razlike. Tuzno je kako se sve gleda kroz nacionalizam, a nasi i hrvatski navijaci (Zadar) u poslednjih par kola su vise pljuvali druge nego navijali za svoje. Nadam se da ce se sa tim kulovskim trendom prestati sto pre i da ce kosarka i ljubav prema svom klubu pobediti mrznju.

"Croatia something simply beautiful"

pre 11 godina

Čestitam klubovima sa područja Republike Srbije. Kvaliteta je podignuta na viši nivo što je dobra vijest za sve nas koji ne gledamo tko je srpski a tko hrvatski a tko bosanski ili crnogorski makedonski ili mađarski klub. Sve dok se igra dobra košarka mene ne zanima nacionalni predznak. Možda bi čelnici lige trebali razmisliti o proširivanju lige na još 3-4 ekipe ili možda da se umjesto Mađara ubaci Rumunje ili Bugare budući da su to veća tržišta od Mađarskog. Također Srpski klubovi po meni imaju lošu infrastrukturu i trebali bi bilje organizirati utakmice u vidu osiguranja samog događaja u što smo se uvjerili 2 puta ove sezone na utakmicama Zadra sa Partizanom i Zvezdom neki dan. Također smatram da bi Split trebao igrati utakmice u Spaladium areni od 12 000 mjesta a Partizan i Zvezda u BG Areni od 20 000. Cedevita bi se također trebala u narednih 5 godina prebaciti u Arenu od 15 000 mjesta i malo pomalo privikavati publiku na košarku kao što je učinio Medvešćak u hokeju.
Još jednom čestitke na uspjehu.

drago

pre 11 godina

Prosle sezone su hr klubovi imali 56% uspjesnosti a srpski 47%.
Ove godine srpski 62% a hrvatski 45%.

A kad se pogleda stvarno stanje stvari euforija naglo splasne.

Naime u Euroligi 10 hrvatskih igraca (Loncar, Planinic, Markota, Tomic, Bogdanovic, Radosevic, Ukic, Simon, Žorić i Popovic) imaju prosjek od 10,64 kosa po utakmici svaki i samo 4 srpska takvu statistiku (Teodosic, Krstic, Bjelica i Nedovic).
Hrvatska moze sloziti 2 jake petorke (5 malih i 5 visokih) a Srbija jednu i to nategnutu kad im se pridoda Savanovic koji je na 7,3.
Također je i 7 od 8 timova u kojima nastupaju hr igraci proslo dalje (2 od 3 od srpskih igraca). 2 kao prvoplasirani i 2 kao drugoplasirani (u kojima je 6 igraca). Slicne statistike su i lani imali hr igraci.
Tu su i Tomas, kao i najbolji mladi igraci Evrope Šarić i Hezonja (koji je sa samo 17 godina debitirao za Barcelonu u Euroligi). Pa lani odlicni Barać, Banić i Kasun. Cini mi se da se konacno stvari vracaju u normalu i hr igraci opet pocinju vladati u kosarci kako i dolikuje peterostrukim evropskim prvacima iz 80-ih (onda su svi bili u domacim klubovima).
Ne znam ciji igraci ove sezone imaju bolju statistiku.

neon

pre 11 godina

Да ли се уопште разматра иступање из лиге са Хрватима? Зашто немамо своју професионалну лигу којој могу, ако хоће, да приступе клубови из БиХ, ЦГ, Македоније и Мађарске? Аргумент да се ABA конституисала и да је призната од Евролиге је привременог карактера.

chubby checker

pre 11 godina

gledao sam juče Radnički-Cedevita i baš sam razmišljao da bi posle ovoga moglo da se desi da F4 igraju četiri srpska kluba :)

draganbb

pre 11 godina

Sa jedne strane bi nam prijalo da F4 igraju srpski klubovi. S druge strane to nije dobro zato što onda ta 4 kluba vuku i pomažu klubovima iz okruženja umesto ostalim našim klubovima, odnosno bolje bi bilo da sopstvenu ligu. Takođe kada F4 igraju 4 srpska kluba, taj F4 je neinteresantan gledaocima iz okruženja, što povlači i neinteresantnost i neulaganje u tu ligu od strane njih.

chubby checker

pre 11 godina

gledao sam juče Radnički-Cedevita i baš sam razmišljao da bi posle ovoga moglo da se desi da F4 igraju četiri srpska kluba :)

neon

pre 11 godina

Да ли се уопште разматра иступање из лиге са Хрватима? Зашто немамо своју професионалну лигу којој могу, ако хоће, да приступе клубови из БиХ, ЦГ, Македоније и Мађарске? Аргумент да се ABA конституисала и да је призната од Евролиге је привременог карактера.

"Croatia something simply beautiful"

pre 11 godina

Čestitam klubovima sa područja Republike Srbije. Kvaliteta je podignuta na viši nivo što je dobra vijest za sve nas koji ne gledamo tko je srpski a tko hrvatski a tko bosanski ili crnogorski makedonski ili mađarski klub. Sve dok se igra dobra košarka mene ne zanima nacionalni predznak. Možda bi čelnici lige trebali razmisliti o proširivanju lige na još 3-4 ekipe ili možda da se umjesto Mađara ubaci Rumunje ili Bugare budući da su to veća tržišta od Mađarskog. Također Srpski klubovi po meni imaju lošu infrastrukturu i trebali bi bilje organizirati utakmice u vidu osiguranja samog događaja u što smo se uvjerili 2 puta ove sezone na utakmicama Zadra sa Partizanom i Zvezdom neki dan. Također smatram da bi Split trebao igrati utakmice u Spaladium areni od 12 000 mjesta a Partizan i Zvezda u BG Areni od 20 000. Cedevita bi se također trebala u narednih 5 godina prebaciti u Arenu od 15 000 mjesta i malo pomalo privikavati publiku na košarku kao što je učinio Medvešćak u hokeju.
Još jednom čestitke na uspjehu.

povratak u realnost druze moj zagrebacki :)

pre 11 godina

odgovor za Draga kako se predstavlja.vidi se prijatelju da baratas samo statistikom.a ne elementarnim kosarkaskim predznanjem i da patis posebno od amnezije.obrazlozicu>nijedan od pomenutih hrvatskih igraca nije vedeta kluba u kojem igra,za razliku od SRPSKIH igraca i sto je najvaznije nijedan od gore pomenute desetorice ne moze da se pohvali pobedom protiv reprezentacije SRBIJE bilo kog uzrasta.ne zelim da omalovazim hrvatsku kao sportsku naciju ali cinjenica je da ste u odnosu na nas inferiorni :)

Evropa ima samo dve "kosarkaske zemlje" - Litvaniju i Srbiju

pre 11 godina

Cini mi se da se konacno stvari vracaju u normalu i hr igraci opet pocinju vladati u kosarci kako i dolikuje peterostrukim evropskim prvacima iz 80-ih (onda su svi bili u domacim klubovima).
Ne znam ciji igraci ove sezone imaju bolju statistiku.
(drago, 24. decembar 2012 11:47)

80e godine su jedini period kada ste imali jace klubove od Srbije u 45 godina kosarkaske lige exSFRJ. Sve sto ste sa reprezentacijom kasnije uzeli, uzeli ste u odsustvu SRJ/SCG, od 1992-94. A onda se desila 1995. i rezultate znamo...
Tako da se nikako ne mogu stvari "vratiti u normalu", jer je ovo "normala". "Nenormalno" je bilo samo u 80im.

vlajzi

pre 11 godina

(drago, 24. decembar 2012 11:47)

samo ti izigravaj statisticara i racunaj procenat, a cinjenica je sledeca: Hrvatska nikad, ponavljam NIKAD, nije dobila Srbiju u sportu zvanom kosarka. nema dalje...

Labud

pre 11 godina

Ja sam absolutno za ABA ligu, jer je tu kvalitet. Sta ce mi srpska liga kada nema dovoljno kapaciteta. Pa to je potpuno van pameti. Bolje da 3-4 srpska kluba dominiraju na sirem podrucju i vecoj konkurenciji nego da ukantavaju tamo neke nejake klubove sa po 50 razlike. Tuzno je kako se sve gleda kroz nacionalizam, a nasi i hrvatski navijaci (Zadar) u poslednjih par kola su vise pljuvali druge nego navijali za svoje. Nadam se da ce se sa tim kulovskim trendom prestati sto pre i da ce kosarka i ljubav prema svom klubu pobediti mrznju.

fotbollsspelare

pre 11 godina

ne zaboravite i Igokeu, srpski klub koji samo teoretski igra za bih. svi znamo da je to srpski klub iz RS !
(bl!, 24. decembar 2012 11:23)

Jel kapiras da Igokea skuplja poene za Bosnu? Jedno, drugo meni kao zvezdasu je Igokea glavni konkurent za prva dva mesta.... Tako da... neka rade sta hoce, samo neka gube sto vise!!!

g4

pre 11 godina

Prosle godine kada se znalo da Makabi nema konkurenciju, niko nije ni jurio ABA ligu. Sada plasman u Evroligu zavisi od uspeha u ABA ligi i odmah kvalitet dolazi do izrazaja.

Meni Ne Smetaju Hrvatski Klubovi

pre 11 godina

Smeta mi sto sav novac od igranja Srpskih klubova kontrolise nesrpsko preduzece. Sve odluke oni donose, znacajan deo para ide njima, Srbija nema nikakvog glasa.

Liga u kojoj mi vodimo glavnu rec treba da bude pod nasim rukovodstvom. Da dodam da bi hrvati odmah istupili iz lige, da je npr Srbija izvrsila etnicko ciscenje i genocid nad Hrvatima, pa da nakon toga, svake godine slavi dan posvecen tom etnickom ciscenju, i proglasava ljude koji su to organizovali velikim borcima za slobodu. To ukljucuje i igrace klubova. Nije Maljkovic dzaba napustio hrvatski klub. On je rodom iz Like, kao u Dusan Ivkovic.

Go Tipsa

pre 11 godina

Godinama pratim samo Euroleague, i to iskljucivo zbog Partizana(zvezdas sam!), ali ove godine ova ABA liga mi postaje sve zanimljivija. Mozda je to i zbog Zvezde, ali rekao bi pre zato sto ne postoji ovako izjednaceno takmicenje.
Za Igokea-u mislim da je pad neminovan, mozda vec krene veceras a onda sledi serija mnogo teskih meceva sa direktnim konkurentima. Ako se zadrze medju 4 bice to ogroman uspeh.
Po meni 4 najkvalitetnija tima su i to ovim redosledom: Zvezda, Partizan, Cedevita pa RAdnicki(pokusavam da ne budem subjektivan). ABA ce sigurno pokusati da ugura u ovu cetvorku i Olimpiju, ali nece uspeti jer svi gore nabrojani su za klasu bolji od Olimpije.
Ostalo sve je "buranija", ili ekipe koje mogu da iznenade ali samo u jednoj,dve utakmice. Daleko je to od nivoa Euroleague. Mislim ni pomenuta petorka nije za neku veliku ulogu u Euroleague, ali mogu da je igraju. Steta sto je Cibona u rasulu, to je veliki klub ali trenutno u senci Cedevite.
Kao najveci problem ABA lige izdvajam sudjenje. Uvek je neko navlacenje i natezanje, i bukvalno je da sudije kvare mnoge utakmice.

@ Drago

pre 11 godina

Tomic glavni u Barseloni? Protiv Partizana je ubacio 4 poena. Prosek mu je 8 poena. Krsticev prosek ove sezone je oko 14 poena. Sto se kvaliteta "jedan na jedan" tice, glupo je i porediti, uz to Krstic i Teodosic su izabrani u najbolji tim Evrolige. O Teodosicu necu, vi igraca takvog kalibra nemate. Sve ostale igrace koji si naveo igraju u klubovima koji nimalo nisu jaci od Valensije, Efesa, Lijetuvosa, Valjadolida, Galatasaraja i Banvita za koje ove sezone uspesno igraju nasi Keselj, Savanovic, Nedovic, Tripkovic, Macvan i Stimac. Od igraca koji igraju u ABA, Savovic i Lucic dominiraju i vi u ABA nemate boljih igraca od njih. Za ocekivati je da poziv u reprezentaciju dobije i Rakocevic, koji je i sa 34 godine bolji od svih vasih bekova. Sto se vasih mladjih selekcija tice, poznati ste po tome da od igraca od 17-18 godina pravite zvezde a da u nastavku karijere nista ne urade. A kakvi su vasi klubovi, vidi se po tome sto ove sezone necete ni imati predstavnika na Fajnal Foru ABA lige.

realno

pre 11 godina

Kakve veze ima to sto hrvatska ima puno igraca u EL?Imali ste ih i prije pa znamo kako ste prolazili na vecim takmicenjima..Prisjetimo se samo Bosne i Brazila u skorije vrijeme.Ajde dobro Brazil je jak ali Bosanci kako su vas izresetali..A mi igrali polufinale SP i finale EP!Sad smo u maloj krizi ali procice to,kao Brazil u fudbalu.I invidualni kvalitet nije presudan,milion puta dokazano.Inace mislim da su se Popovic,Planinic i Loncar oprostili od reprezentacije.Imate jaku centarsku liniju sto jes jes(Tomic,Planinic D,Radosevic,Barac) i Bogdanovica,Simona koji mogu da utrpaju 20-25 poena svakome kad ih krene ali kad nece...Ukic igra ocajno ove sezone..Sve u svemu dovoljno da prodjete grupu ali kazem kako ste prolazili zadnjih godina nije vam ni to sigurno.U klupskim uspjesima zadnjih 10 godina ne vrijedi raspravljati.Ja bi se vise bojao Crnogoraca sa Pekovicem,Vucevicem i Dubljevicem..

sokrat

pre 11 godina

Cinjenica je da je ABA dobra liga. Mozda i nije bila sjajna nekih prethodnih sezona ali ove svakako jeste. Ja sam partizanovac i volim kada moj klub pobedjuje i osvaja trofeje ali volim kada to radi i dobroj ligi. Pa tako navijam da ABA bude mocna pa makar je mi i ne osvajali bas svake godine. Naravno, voleo bih da SR ima sto vise ucesnika kako bi se i oni ucili i kalili u takvoj ligi. Samo napred, doci ce stvari na svoje mesto, bice ABA najjaca u Evropi.

Hercegovac

pre 11 godina

Trenutno su nasi Bosanci iz Aleksandrovca najbolji u ovoj ligi.
Ipak trebalo bi naglasiti da oni dolaze iz manjeg bosanskohercegovackog entiteta koji se zove RS. Dok su Sirokobrijezani iz veceg bosanskohercegovackog entiteta koji se zove... blablabla

draganbb

pre 11 godina

Sa jedne strane bi nam prijalo da F4 igraju srpski klubovi. S druge strane to nije dobro zato što onda ta 4 kluba vuku i pomažu klubovima iz okruženja umesto ostalim našim klubovima, odnosno bolje bi bilo da sopstvenu ligu. Takođe kada F4 igraju 4 srpska kluba, taj F4 je neinteresantan gledaocima iz okruženja, što povlači i neinteresantnost i neulaganje u tu ligu od strane njih.

Dzamburu 'n Koma

pre 11 godina

Steta sto ABA Liga nema veci uticaj u Evropi odnosno koeficijent, jer je po jacini u TOP 3 lige Evrope, pa da svi ucesnici F4 ABA lige imaju mogucnost prolaska u Evroligu-tj 3 direktno i jedan kroz kvalifikacije..
Liga bi jos vise dobila na jacini, sponzori bi se lakse nalazili, rasla bi popularnost, gledanost povecala...samim tim i finansijski problemi bi polako nestali !
A kao veliki Patriota smatram da Partizan, Radnicki i Zvezda nikad ne bi bili ovako jaki, da nema ABA lige..tako da po patriotskoj liniji, gde zelim dobro Srpskim klubovima sam apsolutno za ovakvu ligu sa ostalim klubovima iz bivse SFRJ..

life is not fair

pre 11 godina

Partizan i Hemofarm su ti klubovi koji su godinama u nazad srpski koeficient držali na visokom nivou dok su ovi drugi skoro svake sezone taj koeficient srozavali do zemlje. Da su Partizan i Hemofarm imali koeficient kao su Zvezda, FMP i Vojvodina mi bi odavno igrali samo za dva kluba u regionalnoj ligi. Ironija je ta da je Hemofarm ( koji je skoro svake sezone imao pozitivan skor ) baš u toj jednoj sezoni u kojoj je odigrao katastofalno ispao iz ABA lige, a onaj kentaur od kluba upao umesto njega.

ForeverSRB

pre 11 godina

Također Srpski klubovi po meni imaju lošu infrastrukturu i trebali bi bilje organizirati utakmice u vidu osiguranja samog događaja u što smo se uvjerili 2 puta ove sezone na utakmicama Zadra sa Partizanom i Zvezdom neki dan

("Croatia something simply beautiful", 24. decembar 2012 11:38)

Decko, da li si ti pratio uopste utakmice ove sezone ? Sta se to desilo na utakmici Zvezda - Zadar ? Ja koliko se secam, a bio sam tamo, nista, a na utkamici Zadar - Zvezda, skandiranja u koje kakvim desnicarskim fazonima, "idealima" ili hrvatskim zabludama, je bilo, jeste, i bice.. E, to je ono, o cemu ja godinama pricam, mi ne volimo, al' postujemo, vi mrzite, i, mi se tu nikad porediti necemo, s'tim da na obe strane ima i onih mogu slobodno da kazem UCENIH ljudi, koji su svesni cinjenicnog stanja na brdovitom balkanu.. Moj glas je za istupanje iz ovakve regionalne lige, i da se vec jednom konacno okrenemo svom dvoristu, kao sto su mnogi to uradili onda kada im je dozvoljeno, i jednu od najjacih zemalja n svetu ostavili da trune u proslosti. Hvala.

realno

pre 11 godina

Zamislite da i u fudbalu imamo ovako izjednaceno i kvalitetno takmicenje... Ovo je dovoljan dokaz za sve one koji su protiv Aba lige i jadranske lige u fudbalu....Koliko samo uzbudjenja i zanimljivih utakmica propustamo u fudbalu svih ovih godina, gledajuci namestenu Jelen super ligu Srbije

drago

pre 11 godina

Prosle sezone su hr klubovi imali 56% uspjesnosti a srpski 47%.
Ove godine srpski 62% a hrvatski 45%.

A kad se pogleda stvarno stanje stvari euforija naglo splasne.

Naime u Euroligi 10 hrvatskih igraca (Loncar, Planinic, Markota, Tomic, Bogdanovic, Radosevic, Ukic, Simon, Žorić i Popovic) imaju prosjek od 10,64 kosa po utakmici svaki i samo 4 srpska takvu statistiku (Teodosic, Krstic, Bjelica i Nedovic).
Hrvatska moze sloziti 2 jake petorke (5 malih i 5 visokih) a Srbija jednu i to nategnutu kad im se pridoda Savanovic koji je na 7,3.
Također je i 7 od 8 timova u kojima nastupaju hr igraci proslo dalje (2 od 3 od srpskih igraca). 2 kao prvoplasirani i 2 kao drugoplasirani (u kojima je 6 igraca). Slicne statistike su i lani imali hr igraci.
Tu su i Tomas, kao i najbolji mladi igraci Evrope Šarić i Hezonja (koji je sa samo 17 godina debitirao za Barcelonu u Euroligi). Pa lani odlicni Barać, Banić i Kasun. Cini mi se da se konacno stvari vracaju u normalu i hr igraci opet pocinju vladati u kosarci kako i dolikuje peterostrukim evropskim prvacima iz 80-ih (onda su svi bili u domacim klubovima).
Ne znam ciji igraci ove sezone imaju bolju statistiku.

Srbin from BOSNIA

pre 11 godina

Zašto uopšte srbski klubovi u ABA ligi pa vi imate previše dobri klubova a igrate neku ABu dajte molim vas.. Najbolje da istupite pa da nam svima bude lakše..

@ Drago

pre 11 godina

Brutalna dominacija? Decko, kazi mi samo kad ste osvojili poslednju medalju? Evropsko, Mundobasket, Olimpijada...Samo mi to kazi. Hvala.

acafaca

pre 11 godina

koliko ovde ima znalaca, pogotovo iz Hrvatske...svi su optereceni statistikama, poenima, valorizaciji, a istina je da statiskika sve pokaze a nista ne otkrije...nije isto puniti neki levi tim i igrati sa jednakim ili jacim od sebe, statistika je precenjena stvar, moze neko da ima 90% bacanja a da u bitnim momentima sve promasi...i glavna stvar, skup pojedinaca ne cini tim...evo sta je uradio veliki Vlado Stencl pocetkom 70-tih u rukometu, najboljeg strelca reprezentacije je oterao iako je davao po 10 golova po mecu, posle toga ekipa je igrala kao kolektiv, svako je dao po 2 gola vise i nadomestili su tih 10 golova, a o hemiji medju igracima, atmosveri da ne pricam...npr. ko se seca bivse SFRJ ekipe zna da je Zdovc bio kjucni igrac, zahvaljujuci njemu Drazen je mogao da igra slobodno...npr. Tomic je talenat, ali on nema herca i nikada veliku utakmicu nece da dobije, dzaba njemu statistika

Mmm

pre 11 godina

@(Meni Ne Smetaju Hrvatski Klubovi, 24. decembar 2012 13:40)
Ajde molim te, i druge sa slicnim komentarima, da politiku i malogradjanstinu ne mesaju u sport. Fudbal nam je tu gde jeste iz tog jednog jedinog razloga.

Tegi gorbar

pre 11 godina

ne zaboravite i Igokeu, srpski klub koji samo teoretski igra za bih. svi znamo da je to srpski klub iz RS !
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (bl!, 24. decembar 2012 11:23)
Imate jos neki da pridodate sledece sezone posto Sirkoi nije muslimanski koliko razumem nego hrvatski.Zasto Igokea ne igra u Boriku?Sta je sa Borcem?

Nemanja

pre 11 godina

E stvarno ste sjajni :)
Prvo objavite da je broj pobeda 9, 9 i 8 i preracunate da je prosek 9.33, ja vam posaljem komentar da lose racunate a ga i ne objavite nego promenite brojeve pobeda u 10, 10 i 8 i "preracunate" novi prosek od 8.33.
Za komentar mi nije bitno da li ce da bude objavljen ili ne ali bi bilo dobro da bar brojke budu tacne
Pozdrav

BojanS

pre 11 godina

Treba smanjiti ligu na 12 klubova.Broj klubova Srbija 4, Hrvatska 3, BiH 2,
Slovenija 1,Makedonija 1 i CG 1.Manje klubova veci kvalitet, veci broj jacih utakmica, a ne kao sada zbog premora po nekoliko utakmica je slabog kvaliteta.

drago

pre 11 godina

Uzas i ostali


Upravo sam to i naveo. Zato sam i stavio preko 10 koseva jer rijetko ko ima takvu statistiku.

A bas najbolji su Tomic u Barceloni (prvi), Popovic u Zalgirisu (prvi), Planinic u Kimkiju (drugi), Žorić u Unicaji (drugi) i Bogdanovic u Fenerbahceu (cetvrti). Popovic, Planinic i Bogdanovic su vedete svojih klubova, tamo su vec par godina na takvom nivou.
vi tu imate samo Teodosica i Krstica (koji u ovoj sezoni ni nisu u 2 najbolja u CSKA).
To je bilo prije tako jer je Hrvatska bila u "bunaru". Hr kosarka nije postojala. Sad se stvari dizu.
Zar Hrvatska nije lani slavila u Sloveniji, kao sto u zadnje vrijeme ima bolje uspjehe od Srbije u mladjim kategorijama, kao i pobjede protiv iste.

Pobočnik_Liubo

pre 11 godina

Prosle sezone su hr klubovi imali 56% uspjesnosti a srpski 47%.
Ove godine srpski 62% a hrvatski 45%.

A kad se pogleda stvarno stanje stvari euforija naglo splasne.

Naime u Euroligi 10 hrvatskih igraca (Loncar, Planinic, Markota, Tomic, Bogdanovic, Radosevic, Ukic, Simon, Žorić i Popovic) imaju prosjek od 10,64 kosa po utakmici svaki i samo 4 srpska takvu statistiku (Teodosic, Krstic, Bjelica i Nedovic).
Hrvatska moze sloziti 2 jake petorke (5 malih i 5 visokih) a Srbija jednu i to nategnutu kad im se pridoda Savanovic koji je na 7,3.
Također je i 7 od 8 timova u kojima nastupaju hr igraci proslo dalje (2 od 3 od srpskih igraca). 2 kao prvoplasirani i 2 kao drugoplasirani (u kojima je 6 igraca). Slicne statistike su i lani imali hr igraci.
Tu su i Tomas, kao i najbolji mladi igraci Evrope Šarić i Hezonja (koji je sa samo 17 godina debitirao za Barcelonu u Euroligi). Pa lani odlicni Barać, Banić i Kasun. Cini mi se da se konacno stvari vracaju u normalu i hr igraci opet pocinju vladati u kosarci kako i dolikuje peterostrukim evropskim prvacima iz 80-ih (onda su svi bili u domacim klubovima).
Ne znam ciji igraci ove sezone imaju bolju statistiku.
(drago, 24. decembar 2012 11:47)

Dobio si 15 više disslike-ova od like-ova. Obično je to znak da je pogođen živac prekodrincima :)

ja

pre 11 godina

(povratak u realnost druze moj zagrebacki :), 24. decembar 2012 12:15)

iako ova rasprava pomalo zalazi u sfere oftopika, moram se osvrnuti. naime prijatelju niti ti ne baratas u potpunosti tocnim podatcima.

prvo, planinic je apsolutno najbolji igrac khimkija a nema 5 dana djecu je pravio teodosicu i ostatku srpskih vedeta ( krle, micov i ostali ). bogdanovic je uz boa najbolji fenerov igrac, simon i zoric najbolji u malagi, pop medju tri u zalgirisu ( treci po valorizaciji, prvi po kosevima ) a tomic je recimo najbolji po valoricaziji u spanjolskoj ligi. radosevic je drugi najbolji igrac rytasa iza seibutisa ( po broju koseva i valorizaciji ). markota je iza jerellsa drugi igrac besiktasa. loncar je po valorizaciji treci igrac himkija. ukic sve sa losom sezonom u paou je prvi strijelac kluba

drugo, ima tu igraca koji su dobijali srbiju. recimo radosevic i bogdanovic s u 20 selekcijama. ostali se najcesce nisu niti sretali. popovic, planinic i loncar su srebrni juniori iz 2000. ( iza parkera ). ukic, simon i markota ( i tomas ) su zlatni juniori europe iz 2002. znaci svi oni su indirektno bili bolji i od srbije

realno, niti popovic niti planinic niti loncar se nisu oprostili od hrvatske reprezentacije. ali uz uvjet da na ep idu svi najbolji. a tako ce i biti


da se dotaknem i teme.split i zadar imaju uvjerljivo najmanji budzet lige.recesijske ekipe tek da prezive godinu. prema tome nije niti cudno da je srbija bolja.imaju tri ozbiljne ekipe u koje je ulozeno dosta novca.

zoran

pre 11 godina

sto je i logicno za zemlju sa 5 titula prvaka. Kada je hr bila 5 puta prvak? pratim EP od '87. Secam se 93 nemacka, 95,97,01 jugoslavija, 99 fraa, 03 lutva,.... 89,91 sfrj. I gde ste tu vi?

drago

pre 11 godina

Uuu pa ovo je brutalna dominacija kad vidim reakcije. Tolko da im se vrti u glavi pa zaboravljaju da je Hrvatska tukla Srbiju u Sloveniji lani (1-3), pa zaboravljaju hrvatskog reprezentativca Darka Planinica (22) iz Sirokog koji je igrac lige i presao je u Maccabi. Pricaju i o tome kako je Hrvatska osvajala medalje samo zato sto nije bilo njih a osvajala je i bez nji i sa njima i to tako da je igrala finale olimpijskog turnira protiv jedinog pravof Dream Teama.
Osim toga Srbija ima samo Divca kao ime u NBA iz og donba a Hr cak trojicu (Kukoc, Rađa i pokojni Drazen) sto je i logicno za zemlju sa 5 titula prvaka Evrope (Srbija samo jednu).
U Atlanti se desio kiks a poslije toga su se svi pokupili iz tima pa su igrali razni "Nicevici" a i te je SR Jugoslavija u najjacem timu cudom dobila. Kakva bruka za Divca i drustvo.


Jeste samo u 80-ima a Kup Koraća su Cibona i Split uzeli 3 puta u 80-ima (kao i Kup Kupova).

drago

pre 11 godina

Najbolji igrač svojih timova igraju najbolje protiv najjačih timova.
Tako je i sa navednim Hrvatima. Tako je i sa Tomicem koji je u dresu Reala utrpao Barceloni 30 koševa.
Vidim da je ovdje Jedini "argumentizirani" odgovor relativiziranje statistike. Na to se može rećip samo jedno, totalni kompleksi. Bolje bi bilo da ti pišu o srpskim košarkašima i kako da se poprave.

vlajko

pre 11 godina

ova pravila su i najveći problem lige, kakva je to liga gde neko ko je poslednji može sledeće godine ponovo da igra ligu??? i kakva je to liga za koju svake godine moraš ponovo da se kvalifikuješ???
inače je stvarno kvalitetna košarka i ujednačeni su klubovi, ali se iz nekog razloga plaše da je ljudski organizuju...

hogar

pre 11 godina

Osdim u Partizanu(Lucic,Musli,BOgdanovic...)u Zvezdi(Rakocevic)koji srpski igrac dolazi do izrazaja,niko,zxnaci nemojte da se radujemo sto su tri Srpska kluba najbolja,na vidiku nema igraca koji ce postati u rang bar kao Rakocevic...Treba neko da se zapita zasto je tako,Zasto na primer Zvezda nije zadrzala Nedovica,zamisli taj bekovski par sa Rakocevic,ili zasto Radnicki kupio Miljenovica ako mu ne daje sansu.Bar Partizan pustio njega i Besovica,a a oni dali su pogresili ili ne vreme ce pokazati?

drago

pre 11 godina

Srpski klubovi dominirali? Kako da ne. Srpski klubovi su osvojili 31 trofej (prvenstvo i kup) a hrvatski 30. 22:16 za srpske u titulama a 14:9 za hrvatske u kupovima (kup se igrao od '59-e).
Od tih 31 deset otpada na Zvezdine titule od '45-e do '55-e kad se igralo krpenjacom.
Kad se poceo igrati ozbiljan sport (znaci od 60-ih ili 70-ih) hrvatski klubovi su dominirali.
Zato je i Split proglasen najboljim klubom Evrope a ne Zvezda.
Na vjecnoj listi je Zvezda prva (zahvaljujuci tim titulama sa krpenjacama, koje su btw Zadrani dosli u Bg nauciti kosarci poslije Drugog Svjetskog rata), pa ide Split, pa Zadar pa Olimpija.

Od 1965-e hrvatski klubovi su uzeli 16 titula a srpski 7.

drago

pre 11 godina

Prosle sezone su hr klubovi imali 56% uspjesnosti a srpski 47%.
Ove godine srpski 62% a hrvatski 45%.

A kad se pogleda stvarno stanje stvari euforija naglo splasne.

Naime u Euroligi 10 hrvatskih igraca (Loncar, Planinic, Markota, Tomic, Bogdanovic, Radosevic, Ukic, Simon, Žorić i Popovic) imaju prosjek od 10,64 kosa po utakmici svaki i samo 4 srpska takvu statistiku (Teodosic, Krstic, Bjelica i Nedovic).
Hrvatska moze sloziti 2 jake petorke (5 malih i 5 visokih) a Srbija jednu i to nategnutu kad im se pridoda Savanovic koji je na 7,3.
Također je i 7 od 8 timova u kojima nastupaju hr igraci proslo dalje (2 od 3 od srpskih igraca). 2 kao prvoplasirani i 2 kao drugoplasirani (u kojima je 6 igraca). Slicne statistike su i lani imali hr igraci.
Tu su i Tomas, kao i najbolji mladi igraci Evrope Šarić i Hezonja (koji je sa samo 17 godina debitirao za Barcelonu u Euroligi). Pa lani odlicni Barać, Banić i Kasun. Cini mi se da se konacno stvari vracaju u normalu i hr igraci opet pocinju vladati u kosarci kako i dolikuje peterostrukim evropskim prvacima iz 80-ih (onda su svi bili u domacim klubovima).
Ne znam ciji igraci ove sezone imaju bolju statistiku.

neon

pre 11 godina

Да ли се уопште разматра иступање из лиге са Хрватима? Зашто немамо своју професионалну лигу којој могу, ако хоће, да приступе клубови из БиХ, ЦГ, Македоније и Мађарске? Аргумент да се ABA конституисала и да је призната од Евролиге је привременог карактера.

draganbb

pre 11 godina

Sa jedne strane bi nam prijalo da F4 igraju srpski klubovi. S druge strane to nije dobro zato što onda ta 4 kluba vuku i pomažu klubovima iz okruženja umesto ostalim našim klubovima, odnosno bolje bi bilo da sopstvenu ligu. Takođe kada F4 igraju 4 srpska kluba, taj F4 je neinteresantan gledaocima iz okruženja, što povlači i neinteresantnost i neulaganje u tu ligu od strane njih.

Srbin from BOSNIA

pre 11 godina

Zašto uopšte srbski klubovi u ABA ligi pa vi imate previše dobri klubova a igrate neku ABu dajte molim vas.. Najbolje da istupite pa da nam svima bude lakše..

fotbollsspelare

pre 11 godina

ne zaboravite i Igokeu, srpski klub koji samo teoretski igra za bih. svi znamo da je to srpski klub iz RS !
(bl!, 24. decembar 2012 11:23)

Jel kapiras da Igokea skuplja poene za Bosnu? Jedno, drugo meni kao zvezdasu je Igokea glavni konkurent za prva dva mesta.... Tako da... neka rade sta hoce, samo neka gube sto vise!!!

Tegi gorbar

pre 11 godina

ne zaboravite i Igokeu, srpski klub koji samo teoretski igra za bih. svi znamo da je to srpski klub iz RS !
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (bl!, 24. decembar 2012 11:23)
Imate jos neki da pridodate sledece sezone posto Sirkoi nije muslimanski koliko razumem nego hrvatski.Zasto Igokea ne igra u Boriku?Sta je sa Borcem?

drago

pre 11 godina

Uzas i ostali


Upravo sam to i naveo. Zato sam i stavio preko 10 koseva jer rijetko ko ima takvu statistiku.

A bas najbolji su Tomic u Barceloni (prvi), Popovic u Zalgirisu (prvi), Planinic u Kimkiju (drugi), Žorić u Unicaji (drugi) i Bogdanovic u Fenerbahceu (cetvrti). Popovic, Planinic i Bogdanovic su vedete svojih klubova, tamo su vec par godina na takvom nivou.
vi tu imate samo Teodosica i Krstica (koji u ovoj sezoni ni nisu u 2 najbolja u CSKA).
To je bilo prije tako jer je Hrvatska bila u "bunaru". Hr kosarka nije postojala. Sad se stvari dizu.
Zar Hrvatska nije lani slavila u Sloveniji, kao sto u zadnje vrijeme ima bolje uspjehe od Srbije u mladjim kategorijama, kao i pobjede protiv iste.

Pobočnik_Liubo

pre 11 godina

Prosle sezone su hr klubovi imali 56% uspjesnosti a srpski 47%.
Ove godine srpski 62% a hrvatski 45%.

A kad se pogleda stvarno stanje stvari euforija naglo splasne.

Naime u Euroligi 10 hrvatskih igraca (Loncar, Planinic, Markota, Tomic, Bogdanovic, Radosevic, Ukic, Simon, Žorić i Popovic) imaju prosjek od 10,64 kosa po utakmici svaki i samo 4 srpska takvu statistiku (Teodosic, Krstic, Bjelica i Nedovic).
Hrvatska moze sloziti 2 jake petorke (5 malih i 5 visokih) a Srbija jednu i to nategnutu kad im se pridoda Savanovic koji je na 7,3.
Također je i 7 od 8 timova u kojima nastupaju hr igraci proslo dalje (2 od 3 od srpskih igraca). 2 kao prvoplasirani i 2 kao drugoplasirani (u kojima je 6 igraca). Slicne statistike su i lani imali hr igraci.
Tu su i Tomas, kao i najbolji mladi igraci Evrope Šarić i Hezonja (koji je sa samo 17 godina debitirao za Barcelonu u Euroligi). Pa lani odlicni Barać, Banić i Kasun. Cini mi se da se konacno stvari vracaju u normalu i hr igraci opet pocinju vladati u kosarci kako i dolikuje peterostrukim evropskim prvacima iz 80-ih (onda su svi bili u domacim klubovima).
Ne znam ciji igraci ove sezone imaju bolju statistiku.
(drago, 24. decembar 2012 11:47)

Dobio si 15 više disslike-ova od like-ova. Obično je to znak da je pogođen živac prekodrincima :)

life is not fair

pre 11 godina

Partizan i Hemofarm su ti klubovi koji su godinama u nazad srpski koeficient držali na visokom nivou dok su ovi drugi skoro svake sezone taj koeficient srozavali do zemlje. Da su Partizan i Hemofarm imali koeficient kao su Zvezda, FMP i Vojvodina mi bi odavno igrali samo za dva kluba u regionalnoj ligi. Ironija je ta da je Hemofarm ( koji je skoro svake sezone imao pozitivan skor ) baš u toj jednoj sezoni u kojoj je odigrao katastofalno ispao iz ABA lige, a onaj kentaur od kluba upao umesto njega.

"Croatia something simply beautiful"

pre 11 godina

Čestitam klubovima sa područja Republike Srbije. Kvaliteta je podignuta na viši nivo što je dobra vijest za sve nas koji ne gledamo tko je srpski a tko hrvatski a tko bosanski ili crnogorski makedonski ili mađarski klub. Sve dok se igra dobra košarka mene ne zanima nacionalni predznak. Možda bi čelnici lige trebali razmisliti o proširivanju lige na još 3-4 ekipe ili možda da se umjesto Mađara ubaci Rumunje ili Bugare budući da su to veća tržišta od Mađarskog. Također Srpski klubovi po meni imaju lošu infrastrukturu i trebali bi bilje organizirati utakmice u vidu osiguranja samog događaja u što smo se uvjerili 2 puta ove sezone na utakmicama Zadra sa Partizanom i Zvezdom neki dan. Također smatram da bi Split trebao igrati utakmice u Spaladium areni od 12 000 mjesta a Partizan i Zvezda u BG Areni od 20 000. Cedevita bi se također trebala u narednih 5 godina prebaciti u Arenu od 15 000 mjesta i malo pomalo privikavati publiku na košarku kao što je učinio Medvešćak u hokeju.
Još jednom čestitke na uspjehu.

drago

pre 11 godina

Uuu pa ovo je brutalna dominacija kad vidim reakcije. Tolko da im se vrti u glavi pa zaboravljaju da je Hrvatska tukla Srbiju u Sloveniji lani (1-3), pa zaboravljaju hrvatskog reprezentativca Darka Planinica (22) iz Sirokog koji je igrac lige i presao je u Maccabi. Pricaju i o tome kako je Hrvatska osvajala medalje samo zato sto nije bilo njih a osvajala je i bez nji i sa njima i to tako da je igrala finale olimpijskog turnira protiv jedinog pravof Dream Teama.
Osim toga Srbija ima samo Divca kao ime u NBA iz og donba a Hr cak trojicu (Kukoc, Rađa i pokojni Drazen) sto je i logicno za zemlju sa 5 titula prvaka Evrope (Srbija samo jednu).
U Atlanti se desio kiks a poslije toga su se svi pokupili iz tima pa su igrali razni "Nicevici" a i te je SR Jugoslavija u najjacem timu cudom dobila. Kakva bruka za Divca i drustvo.


Jeste samo u 80-ima a Kup Koraća su Cibona i Split uzeli 3 puta u 80-ima (kao i Kup Kupova).

BojanS

pre 11 godina

Treba smanjiti ligu na 12 klubova.Broj klubova Srbija 4, Hrvatska 3, BiH 2,
Slovenija 1,Makedonija 1 i CG 1.Manje klubova veci kvalitet, veci broj jacih utakmica, a ne kao sada zbog premora po nekoliko utakmica je slabog kvaliteta.

ja

pre 11 godina

(povratak u realnost druze moj zagrebacki :), 24. decembar 2012 12:15)

iako ova rasprava pomalo zalazi u sfere oftopika, moram se osvrnuti. naime prijatelju niti ti ne baratas u potpunosti tocnim podatcima.

prvo, planinic je apsolutno najbolji igrac khimkija a nema 5 dana djecu je pravio teodosicu i ostatku srpskih vedeta ( krle, micov i ostali ). bogdanovic je uz boa najbolji fenerov igrac, simon i zoric najbolji u malagi, pop medju tri u zalgirisu ( treci po valorizaciji, prvi po kosevima ) a tomic je recimo najbolji po valoricaziji u spanjolskoj ligi. radosevic je drugi najbolji igrac rytasa iza seibutisa ( po broju koseva i valorizaciji ). markota je iza jerellsa drugi igrac besiktasa. loncar je po valorizaciji treci igrac himkija. ukic sve sa losom sezonom u paou je prvi strijelac kluba

drugo, ima tu igraca koji su dobijali srbiju. recimo radosevic i bogdanovic s u 20 selekcijama. ostali se najcesce nisu niti sretali. popovic, planinic i loncar su srebrni juniori iz 2000. ( iza parkera ). ukic, simon i markota ( i tomas ) su zlatni juniori europe iz 2002. znaci svi oni su indirektno bili bolji i od srbije

realno, niti popovic niti planinic niti loncar se nisu oprostili od hrvatske reprezentacije. ali uz uvjet da na ep idu svi najbolji. a tako ce i biti


da se dotaknem i teme.split i zadar imaju uvjerljivo najmanji budzet lige.recesijske ekipe tek da prezive godinu. prema tome nije niti cudno da je srbija bolja.imaju tri ozbiljne ekipe u koje je ulozeno dosta novca.

drago

pre 11 godina

Najbolji igrač svojih timova igraju najbolje protiv najjačih timova.
Tako je i sa navednim Hrvatima. Tako je i sa Tomicem koji je u dresu Reala utrpao Barceloni 30 koševa.
Vidim da je ovdje Jedini "argumentizirani" odgovor relativiziranje statistike. Na to se može rećip samo jedno, totalni kompleksi. Bolje bi bilo da ti pišu o srpskim košarkašima i kako da se poprave.

Labud

pre 11 godina

Ja sam absolutno za ABA ligu, jer je tu kvalitet. Sta ce mi srpska liga kada nema dovoljno kapaciteta. Pa to je potpuno van pameti. Bolje da 3-4 srpska kluba dominiraju na sirem podrucju i vecoj konkurenciji nego da ukantavaju tamo neke nejake klubove sa po 50 razlike. Tuzno je kako se sve gleda kroz nacionalizam, a nasi i hrvatski navijaci (Zadar) u poslednjih par kola su vise pljuvali druge nego navijali za svoje. Nadam se da ce se sa tim kulovskim trendom prestati sto pre i da ce kosarka i ljubav prema svom klubu pobediti mrznju.

hogar

pre 11 godina

Osdim u Partizanu(Lucic,Musli,BOgdanovic...)u Zvezdi(Rakocevic)koji srpski igrac dolazi do izrazaja,niko,zxnaci nemojte da se radujemo sto su tri Srpska kluba najbolja,na vidiku nema igraca koji ce postati u rang bar kao Rakocevic...Treba neko da se zapita zasto je tako,Zasto na primer Zvezda nije zadrzala Nedovica,zamisli taj bekovski par sa Rakocevic,ili zasto Radnicki kupio Miljenovica ako mu ne daje sansu.Bar Partizan pustio njega i Besovica,a a oni dali su pogresili ili ne vreme ce pokazati?

Meni Ne Smetaju Hrvatski Klubovi

pre 11 godina

Smeta mi sto sav novac od igranja Srpskih klubova kontrolise nesrpsko preduzece. Sve odluke oni donose, znacajan deo para ide njima, Srbija nema nikakvog glasa.

Liga u kojoj mi vodimo glavnu rec treba da bude pod nasim rukovodstvom. Da dodam da bi hrvati odmah istupili iz lige, da je npr Srbija izvrsila etnicko ciscenje i genocid nad Hrvatima, pa da nakon toga, svake godine slavi dan posvecen tom etnickom ciscenju, i proglasava ljude koji su to organizovali velikim borcima za slobodu. To ukljucuje i igrace klubova. Nije Maljkovic dzaba napustio hrvatski klub. On je rodom iz Like, kao u Dusan Ivkovic.

chubby checker

pre 11 godina

gledao sam juče Radnički-Cedevita i baš sam razmišljao da bi posle ovoga moglo da se desi da F4 igraju četiri srpska kluba :)

povratak u realnost druze moj zagrebacki :)

pre 11 godina

odgovor za Draga kako se predstavlja.vidi se prijatelju da baratas samo statistikom.a ne elementarnim kosarkaskim predznanjem i da patis posebno od amnezije.obrazlozicu>nijedan od pomenutih hrvatskih igraca nije vedeta kluba u kojem igra,za razliku od SRPSKIH igraca i sto je najvaznije nijedan od gore pomenute desetorice ne moze da se pohvali pobedom protiv reprezentacije SRBIJE bilo kog uzrasta.ne zelim da omalovazim hrvatsku kao sportsku naciju ali cinjenica je da ste u odnosu na nas inferiorni :)

ForeverSRB

pre 11 godina

Također Srpski klubovi po meni imaju lošu infrastrukturu i trebali bi bilje organizirati utakmice u vidu osiguranja samog događaja u što smo se uvjerili 2 puta ove sezone na utakmicama Zadra sa Partizanom i Zvezdom neki dan

("Croatia something simply beautiful", 24. decembar 2012 11:38)

Decko, da li si ti pratio uopste utakmice ove sezone ? Sta se to desilo na utakmici Zvezda - Zadar ? Ja koliko se secam, a bio sam tamo, nista, a na utkamici Zadar - Zvezda, skandiranja u koje kakvim desnicarskim fazonima, "idealima" ili hrvatskim zabludama, je bilo, jeste, i bice.. E, to je ono, o cemu ja godinama pricam, mi ne volimo, al' postujemo, vi mrzite, i, mi se tu nikad porediti necemo, s'tim da na obe strane ima i onih mogu slobodno da kazem UCENIH ljudi, koji su svesni cinjenicnog stanja na brdovitom balkanu.. Moj glas je za istupanje iz ovakve regionalne lige, i da se vec jednom konacno okrenemo svom dvoristu, kao sto su mnogi to uradili onda kada im je dozvoljeno, i jednu od najjacih zemalja n svetu ostavili da trune u proslosti. Hvala.

@ Drago

pre 11 godina

Brutalna dominacija? Decko, kazi mi samo kad ste osvojili poslednju medalju? Evropsko, Mundobasket, Olimpijada...Samo mi to kazi. Hvala.

Evropa ima samo dve "kosarkaske zemlje" - Litvaniju i Srbiju

pre 11 godina

Cini mi se da se konacno stvari vracaju u normalu i hr igraci opet pocinju vladati u kosarci kako i dolikuje peterostrukim evropskim prvacima iz 80-ih (onda su svi bili u domacim klubovima).
Ne znam ciji igraci ove sezone imaju bolju statistiku.
(drago, 24. decembar 2012 11:47)

80e godine su jedini period kada ste imali jace klubove od Srbije u 45 godina kosarkaske lige exSFRJ. Sve sto ste sa reprezentacijom kasnije uzeli, uzeli ste u odsustvu SRJ/SCG, od 1992-94. A onda se desila 1995. i rezultate znamo...
Tako da se nikako ne mogu stvari "vratiti u normalu", jer je ovo "normala". "Nenormalno" je bilo samo u 80im.

Go Tipsa

pre 11 godina

Godinama pratim samo Euroleague, i to iskljucivo zbog Partizana(zvezdas sam!), ali ove godine ova ABA liga mi postaje sve zanimljivija. Mozda je to i zbog Zvezde, ali rekao bi pre zato sto ne postoji ovako izjednaceno takmicenje.
Za Igokea-u mislim da je pad neminovan, mozda vec krene veceras a onda sledi serija mnogo teskih meceva sa direktnim konkurentima. Ako se zadrze medju 4 bice to ogroman uspeh.
Po meni 4 najkvalitetnija tima su i to ovim redosledom: Zvezda, Partizan, Cedevita pa RAdnicki(pokusavam da ne budem subjektivan). ABA ce sigurno pokusati da ugura u ovu cetvorku i Olimpiju, ali nece uspeti jer svi gore nabrojani su za klasu bolji od Olimpije.
Ostalo sve je "buranija", ili ekipe koje mogu da iznenade ali samo u jednoj,dve utakmice. Daleko je to od nivoa Euroleague. Mislim ni pomenuta petorka nije za neku veliku ulogu u Euroleague, ali mogu da je igraju. Steta sto je Cibona u rasulu, to je veliki klub ali trenutno u senci Cedevite.
Kao najveci problem ABA lige izdvajam sudjenje. Uvek je neko navlacenje i natezanje, i bukvalno je da sudije kvare mnoge utakmice.

Mmm

pre 11 godina

@(Meni Ne Smetaju Hrvatski Klubovi, 24. decembar 2012 13:40)
Ajde molim te, i druge sa slicnim komentarima, da politiku i malogradjanstinu ne mesaju u sport. Fudbal nam je tu gde jeste iz tog jednog jedinog razloga.

realno

pre 11 godina

Zamislite da i u fudbalu imamo ovako izjednaceno i kvalitetno takmicenje... Ovo je dovoljan dokaz za sve one koji su protiv Aba lige i jadranske lige u fudbalu....Koliko samo uzbudjenja i zanimljivih utakmica propustamo u fudbalu svih ovih godina, gledajuci namestenu Jelen super ligu Srbije

vlajzi

pre 11 godina

(drago, 24. decembar 2012 11:47)

samo ti izigravaj statisticara i racunaj procenat, a cinjenica je sledeca: Hrvatska nikad, ponavljam NIKAD, nije dobila Srbiju u sportu zvanom kosarka. nema dalje...

Hercegovac

pre 11 godina

Trenutno su nasi Bosanci iz Aleksandrovca najbolji u ovoj ligi.
Ipak trebalo bi naglasiti da oni dolaze iz manjeg bosanskohercegovackog entiteta koji se zove RS. Dok su Sirokobrijezani iz veceg bosanskohercegovackog entiteta koji se zove... blablabla

@ Drago

pre 11 godina

Tomic glavni u Barseloni? Protiv Partizana je ubacio 4 poena. Prosek mu je 8 poena. Krsticev prosek ove sezone je oko 14 poena. Sto se kvaliteta "jedan na jedan" tice, glupo je i porediti, uz to Krstic i Teodosic su izabrani u najbolji tim Evrolige. O Teodosicu necu, vi igraca takvog kalibra nemate. Sve ostale igrace koji si naveo igraju u klubovima koji nimalo nisu jaci od Valensije, Efesa, Lijetuvosa, Valjadolida, Galatasaraja i Banvita za koje ove sezone uspesno igraju nasi Keselj, Savanovic, Nedovic, Tripkovic, Macvan i Stimac. Od igraca koji igraju u ABA, Savovic i Lucic dominiraju i vi u ABA nemate boljih igraca od njih. Za ocekivati je da poziv u reprezentaciju dobije i Rakocevic, koji je i sa 34 godine bolji od svih vasih bekova. Sto se vasih mladjih selekcija tice, poznati ste po tome da od igraca od 17-18 godina pravite zvezde a da u nastavku karijere nista ne urade. A kakvi su vasi klubovi, vidi se po tome sto ove sezone necete ni imati predstavnika na Fajnal Foru ABA lige.

drago

pre 11 godina

Srpski klubovi dominirali? Kako da ne. Srpski klubovi su osvojili 31 trofej (prvenstvo i kup) a hrvatski 30. 22:16 za srpske u titulama a 14:9 za hrvatske u kupovima (kup se igrao od '59-e).
Od tih 31 deset otpada na Zvezdine titule od '45-e do '55-e kad se igralo krpenjacom.
Kad se poceo igrati ozbiljan sport (znaci od 60-ih ili 70-ih) hrvatski klubovi su dominirali.
Zato je i Split proglasen najboljim klubom Evrope a ne Zvezda.
Na vjecnoj listi je Zvezda prva (zahvaljujuci tim titulama sa krpenjacama, koje su btw Zadrani dosli u Bg nauciti kosarci poslije Drugog Svjetskog rata), pa ide Split, pa Zadar pa Olimpija.

Od 1965-e hrvatski klubovi su uzeli 16 titula a srpski 7.

acafaca

pre 11 godina

koliko ovde ima znalaca, pogotovo iz Hrvatske...svi su optereceni statistikama, poenima, valorizaciji, a istina je da statiskika sve pokaze a nista ne otkrije...nije isto puniti neki levi tim i igrati sa jednakim ili jacim od sebe, statistika je precenjena stvar, moze neko da ima 90% bacanja a da u bitnim momentima sve promasi...i glavna stvar, skup pojedinaca ne cini tim...evo sta je uradio veliki Vlado Stencl pocetkom 70-tih u rukometu, najboljeg strelca reprezentacije je oterao iako je davao po 10 golova po mecu, posle toga ekipa je igrala kao kolektiv, svako je dao po 2 gola vise i nadomestili su tih 10 golova, a o hemiji medju igracima, atmosveri da ne pricam...npr. ko se seca bivse SFRJ ekipe zna da je Zdovc bio kjucni igrac, zahvaljujuci njemu Drazen je mogao da igra slobodno...npr. Tomic je talenat, ali on nema herca i nikada veliku utakmicu nece da dobije, dzaba njemu statistika

Nemanja

pre 11 godina

E stvarno ste sjajni :)
Prvo objavite da je broj pobeda 9, 9 i 8 i preracunate da je prosek 9.33, ja vam posaljem komentar da lose racunate a ga i ne objavite nego promenite brojeve pobeda u 10, 10 i 8 i "preracunate" novi prosek od 8.33.
Za komentar mi nije bitno da li ce da bude objavljen ili ne ali bi bilo dobro da bar brojke budu tacne
Pozdrav

zoran

pre 11 godina

sto je i logicno za zemlju sa 5 titula prvaka. Kada je hr bila 5 puta prvak? pratim EP od '87. Secam se 93 nemacka, 95,97,01 jugoslavija, 99 fraa, 03 lutva,.... 89,91 sfrj. I gde ste tu vi?

realno

pre 11 godina

Kakve veze ima to sto hrvatska ima puno igraca u EL?Imali ste ih i prije pa znamo kako ste prolazili na vecim takmicenjima..Prisjetimo se samo Bosne i Brazila u skorije vrijeme.Ajde dobro Brazil je jak ali Bosanci kako su vas izresetali..A mi igrali polufinale SP i finale EP!Sad smo u maloj krizi ali procice to,kao Brazil u fudbalu.I invidualni kvalitet nije presudan,milion puta dokazano.Inace mislim da su se Popovic,Planinic i Loncar oprostili od reprezentacije.Imate jaku centarsku liniju sto jes jes(Tomic,Planinic D,Radosevic,Barac) i Bogdanovica,Simona koji mogu da utrpaju 20-25 poena svakome kad ih krene ali kad nece...Ukic igra ocajno ove sezone..Sve u svemu dovoljno da prodjete grupu ali kazem kako ste prolazili zadnjih godina nije vam ni to sigurno.U klupskim uspjesima zadnjih 10 godina ne vrijedi raspravljati.Ja bi se vise bojao Crnogoraca sa Pekovicem,Vucevicem i Dubljevicem..

sokrat

pre 11 godina

Cinjenica je da je ABA dobra liga. Mozda i nije bila sjajna nekih prethodnih sezona ali ove svakako jeste. Ja sam partizanovac i volim kada moj klub pobedjuje i osvaja trofeje ali volim kada to radi i dobroj ligi. Pa tako navijam da ABA bude mocna pa makar je mi i ne osvajali bas svake godine. Naravno, voleo bih da SR ima sto vise ucesnika kako bi se i oni ucili i kalili u takvoj ligi. Samo napred, doci ce stvari na svoje mesto, bice ABA najjaca u Evropi.

g4

pre 11 godina

Prosle godine kada se znalo da Makabi nema konkurenciju, niko nije ni jurio ABA ligu. Sada plasman u Evroligu zavisi od uspeha u ABA ligi i odmah kvalitet dolazi do izrazaja.

Dzamburu 'n Koma

pre 11 godina

Steta sto ABA Liga nema veci uticaj u Evropi odnosno koeficijent, jer je po jacini u TOP 3 lige Evrope, pa da svi ucesnici F4 ABA lige imaju mogucnost prolaska u Evroligu-tj 3 direktno i jedan kroz kvalifikacije..
Liga bi jos vise dobila na jacini, sponzori bi se lakse nalazili, rasla bi popularnost, gledanost povecala...samim tim i finansijski problemi bi polako nestali !
A kao veliki Patriota smatram da Partizan, Radnicki i Zvezda nikad ne bi bili ovako jaki, da nema ABA lige..tako da po patriotskoj liniji, gde zelim dobro Srpskim klubovima sam apsolutno za ovakvu ligu sa ostalim klubovima iz bivse SFRJ..

vlajko

pre 11 godina

ova pravila su i najveći problem lige, kakva je to liga gde neko ko je poslednji može sledeće godine ponovo da igra ligu??? i kakva je to liga za koju svake godine moraš ponovo da se kvalifikuješ???
inače je stvarno kvalitetna košarka i ujednačeni su klubovi, ali se iz nekog razloga plaše da je ljudski organizuju...