F1 premijere: Vilijams Kosvort FW33

Izvezavši bolid FW33 na asfalt Valensije prvog dana februara, Vilijams je prikazao suštinu, a formu je donekle skrio privremenim bojama automobila. Duže od tri sedmice čekalo se na konačni izgled nove formule, a kad je i on otkriven, mediji su ga odmah proglasili za ’retro’. Logika je sledeća: kao što Lotus i Lotus Reno imaju svoje razloge za zeleno-žuto i crno-zlatno, tako i Vilijams kombinacijom marinskoplave i bele doziva sećanje na svoje poslednje šampionske kreacije iz 1996. i 1997, koje su se trkale u bojama Rotmansa.

Pošaljite komentar
 1. Williams, nekada veliki tim, vec dugi niz godina ne zna za uspehe. Pesimista sam i po pitanju ove sezone mada vidim da se tim trudi da dostigne vodece ekipe F1 ali ocigledno da budzet koji raspolaze nije dovoljan za takve domete.Izbor vozaca je u najmanju ruku problematican jer najstarijem nedostaje motiva a i vozackog umeca da ucini bilo sta vise od odlicnog cetvrtog mesta. Mislim da je Maldonadov vodeci kvalitet to sto dolazi iz Kolumbije, uz svo uvazavanje njegovih kvaliteta za koje smatram da su apsolutno nedovoljni za ozbiljnije takmicenje u ovoj kategoriji. Ali tu se opet vracamo na pitanje budzeta i sve je jasno. F1 polako izumire, sva nastojanja Bernija i Zana da ovaj cirkus odrze u zivotu promenom sara na gumama i visinom zadnjih i prednjih spojlera su nedovoljna da bi potisnuli surovu realnost. Ko ima bolji dzojstik i vise dugmica(cital novca)na njemu prvi prolazi` kroz cilj. Ovo takmicenje je umrlo kada i njen poslednji vitez, Ajrton Sena.
  (Marko, 15. mart 2011 22:04)

  # Link komentara

 2. F1,hteli mi to da priznamo ili ne,srlja u propast.Sada je postalo bitno da se zaradi što više para,dok se o pravim vozačkim sposobnostima ne govori.Nikada F1 neće imati virtuoze za volanom kao što su bili Fanđo,Askari,Brebem,Klark,Fitipaldi,Lauda,Hant,Pike,Alen Prost,Sena,pa i Hill,Šumaher,i još puno šampiona koji su nekima možda nepoznati vozači F1.Svi ti vozači su postali šampioni u vreme kada se cenilo umeće za volanom a ne dubina sponzorovog džepa.Sada je dovoljno da imaš sponzora koji ne zna koliko ima para i vozićeš F1,nije bitno da li znaš da voziš jer će to raditi kompjuter umesto tebe.Izmišljaju svake godine neka pravila kako bi povećali gledanost a ustvari bi trebali da se vrate na ono po čemu se je F1 cenila - vozačke vratolomije i bolidi pravljeni da zadive sirovošću.U zlatno doba F1,nije bilo bitno koliko sakupiš bodova već kako ukrotiš zver na točkovima.Tako se postajao šampion.A sad svako ko je duže vremena za džojstikom playstationa,a ima para ulazi u cirkus...Nekada sam sa uzivanjem pratio svaki trening,bio on zvanični ili nezvanični,svaki warm up,dok sada mi nije zanimljivo ni trku da gledam...
  (Jacques, 15. mart 2011 13:26)

  # Link komentara

 3. @ LAKI

  NIKO!
  (Miloš, 15. mart 2011 09:49)

  # Link komentara

 4. ko prenosi f1????
  (LAKI, 3. mart 2011 15:50)

  # Link komentara

 5. jedva chekam da vidim chavesov drzavni projekat na stazi :)
  (JeKatarina, 2. mart 2011 15:48)

  # Link komentara

 6. Pravilo nalaže da nema međustanja - krilo je podignuto ili spušteno do maksimuma, a u osnovni položaj vraća se na dva načina: po želji vozača, otpuštanjem dugmeta na volanu, ili automatski, čim pilot pritsne kočnicu. Sistem će moći da se aktivira u svakom trenutku u kvalifikacijama, a u trci isključivo na mestima koja FIA unapred definiše, samo na autu napadača i tek onda se ovaj nađe na sekund ili manje od progonjenog. Prema opisanim parametrima i uslovima eksploatacije, u Vilijamsu ne veruju da će ovaj sklop preticanja zaista učiniti češćim.

  koji krs od pravila
  (wlado, 2. mart 2011 11:36)

  # Link komentara