Rubens Barikelo, gospodin 300

Ne menja mnogo na stvari hoćemo li prihvatiti Belgijski gran pri kao Barikelov tristoti, ili ćemo poštovati pedantniju statistiku koja Brazilcu do sada pripisuje ’svega’ 296 nastupa. Razliku čine granični slučajevi tipa ’kvalifikovao se ali nije startovao’, kojih u biografiji takve dužine ima nekoliko. Činjenica je da Rubens na Spa Frankoršampu osniva ’klub tri tone’, pa nema razloga da ne pođemo linijom manjeg otpora i da podsećanjem na jedno celo punoletstvo provedeno u Formuli 1 obeležimo ovaj jedinstveni jubilej onda kad to čini i pilot Vilijams-Kosvorta.

Pošaljite komentar
 1. Rubens Barikelo je sigurno jedan od naj simpaticnijih likova savremene formule 1. Zaista je lepo videti da se covek njegovih godina bez problema nosi sa klincima, ali i cinjenica da i dan danas posle toliko vremena vozi na tako visokom nivou i tako borbeno i agresivno. Prosla sezona je dokazala da Rubens nikako nije potrosen vozac i da u njemu ima dosta zara i borbenosti, sto je za te godine neverovatno. Da li je bio sampionski materijal ili ne to je sada vec teze pitanje, ali sigurno je da je za to imao potencijala. Manjkala mu je mozda takticnost, malo vise agresivnosti i borbenosti, ali na prvom mestu nedostajalo mu je i malo srece. Realno dolaskom u ferari gde je prva violina Mihael Sumaher, svakako mu nije bila sredina u kojoj se mogao nadati tituli. Prosla sezona u Brawnu je svakako bila sansa za Rubensa, ono sto mu je nedostajalo bio je malo bolji pocetak sezone, mislim da je tada titula za njega bila izgubljena. Mislim da je kljucna greska Rubensove karijere bila ta sto nakon Jordana nije otisao u Mclaren sa kojim je u to vreme intenzivno pregovarao jer bilo je u planu da Rubens predje u Mclaren a ne Coulthard, to je bila sansa njegove karijere kada je u pitanju osvajanje titule. No Rubens je u necemu usao u istoriju on je naj iskusniji vozac u istoriji ovog sporta i sto je najvaznije on traje. Svaka cast Rubens nastavi dalje uz tebe smo!
  (gradjanin, 7. septembar 2010 19:47)

  # Link komentara

 2. Sve u svemu, meni oduvek simpatičan lik ( kao i Massa uostalom )ali slažem se da nema za čim da žali. Nije bio šampionski potencijal, ostvario je verovatno rezultatski maksimum i pripada onoj grupi večitih "drugih violina" à la Patrese, Berger, Coulthard, Massa... Tu sam negde "video" i još jednog slavljenika ( 150. GP i pobeda na Hungaroring-u i jučerašnji 34. rođendan [link]
  i [link]
  ), Webber-a, ali Mark tvrdoglavo želi da me demantuje ove sezone. Iskreno, ne bih se kladio ni za ni protiv Australijanca ove godine. Ali, tema je emotivni, pa i "džangrizavi", kako autor teksta napisa, Rubens pa i da završim sa njim. Jedna od osobina po kojoj će ga verovatno mnogi pamtiti je i njegova sklonost da pusti koju suzu – kad pobeđuje, kad gubi a i juče se povodom jubileja "raspekmezio":) [link]. A brojka jeste impresivna. Čovek je odvezao više od trećine svih trka u istoriji F1 – 300/833 zaključno sa sutrašnjom.
  (Lerby, 28. avgust 2010 21:59)

  # Link komentara

 3. Dobro napisan i objektivan tekst! A narocito se slazem sa delom teksta koji Barikela svrstava u red vozaca poput Patrezea, a tu je i Kultard. Jer to su sve vozaci koji su objektivno imali talenta, ali nisu bili dovoljno sebicna djubrad i nisu bili prznice na stazi, sto su, pored trkackog talenta, jedni od najvaznijih preduslova za titulu.

  Ali meni je Rubinjo ipak drag, jr uvek je dobro videti da jedan veteran moze da parira klincima i da nije za staro gvozdje. Formula 1 uvek treba biti spoj veterana kao sto su Sumaher, Barikelo, De la Rosa, i rukija i mladih lavova zeljnih dokazivanja. Takva kombinacija je recept za vatrenu sezonu, a to je upravo ono sto sada gledamo:))
  (Rikardo Patreze, 27. avgust 2010 22:38)

  # Link komentara