Ponedeljak, 07.06.2010.

10:49

ATP: Rafi prvo mesto, Nole treći

Srpski teniser Novak Djoković zadržao je treću poziciju na novoj ATP listi, dok je Rafael Nadal preuzeo prvo mesto posle nove titule na Rolan Garosu.

Izvor: AY

ATP: Rafi prvo mesto, Nole treæi IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

45 Komentari

Sortiraj po:

analiza

pre 13 godina

@Luka
Ja sam pisao o kraju godine i tome da li ce i ko na kraju godine biti prvi.
Pitas ko zasluzuje da bude prvi? Pa trenutno ni jedan od njih, jer su svi prilicno izjednaceni, sto i pokazuje ova glavna lista.
Tek treba da se odluci o tome u nastavku sezone. Preostala su jos 2 gren slema i 4 mastersa, uz 5-6 turnira serije 500.
Od tih turnira ce dosta zavisiti sta ce biti u nastavku. Gledajuci ovu glavnu listu i onu godisnju ispada da su ove godine najvise napredovali Soderling, Ferer i Verdasku, a najvise nazadovali Djokovic i Marej.
Nadal, Verdasko i Ferer su inace poznati po dobroj igri na sljaci, pa u nastavku sezone ne treba od njih previse ocekivati na betonu.
Opet Marej, Djokovic i Soderling igraju mnogo bolje na brzim podlogama, pa je za ocekivati njihov napredak.
Videcemo kakav i koliki ce biti njihov napredak i kako ce se sve zavrsiti na kraju.
Federer je za mene mozda i najveca nepoznanica. Ne znam da li je sa ovim dostigao svoj limit ili jos uvek moze da pruzi mnogo vise od ovoga.
Samo sam napisao da Nadalu ne treba predvidjati prvo mesto na kraju godine, samo zbog ove 4 titule na sljaci.
Ako osvji jos par titula do kraja godine, onda svaka cast.
Djokovic je na primer 2008 osvojio 4 velike titule, pa je ipak bio treci. Marej na primer 2008. osvojio 5 titula, a 2009. 6 titula , pa je jedva bio cetvrti.
Samo pisem ono sto je realno, a to je da ce eventualno Nadalovo prvo mesto mnogo zavisiti kako od njegovih rezultata do kraja godine tako i od rezultata ostalih igraca do kraja godine.
Konacni broj 1 se skoro uvek odlucuje bas na Wimbldonu. Ko osvoji taj GS, najcesce i zavrsi godinu kao prvi.
Znaci tek posle Wimbldona se mogu praviti malo realnije prognoze.

Uzmi na primer samo sledeca 4 turnira. Sta ako ih na primer osvoji samo jedan teniser, nebitno koji, a Rafa na ta sva 4 turnira ispadne u cetvrtfinalu. Na ta 4 turnira bi taj igrac napravio razliku od 5000 bodova u odnosu na Nadala. To znaci da bi na taj nacin bilo koji igrac iz prvih 10 mogao da presigne Nadala, vec posle US Opena.
Ove 4 titule na sljaci Nadal je osvajao svake godine u poslednjih 5-6 godina, a samo jednu godinu je zavrsio na prvom mestu. To je ono o cemu sam ja pisao.

Srdjan

pre 13 godina

@analiza
Ma lepo si ti ovo analizirao samo nisi analizirao dali moze neko ko ne osvoji godinu dana da pretenduje na mestu broj 1, kao nas uvek spreman za svaki turnir gdin Novak.Ajde smucili ste mi se vise.Ne soli ti nikom pamet.Normalno da je kralj povratio sve ono sto mu pripada.Od 6 najbitnijih turnira od januara osvojio je 4.Analiziraj mi to.Pa i Novaka i Rodzera i sve ostale bi odrao kao sto se i pokazalo, samo mali nema cuku vec gubi namerno protiv Melcera da mu Rafa nebi skinuo skalp.Izviniovo je moja analiza a za dalje videcemo.I jedan savet ne omalovazavaj tudje uspehe,jer da ih ti imas hvalio bi se ovako ti ostaje da nas smaras tvojim ekspertizama.Milion puta sam napisao vama velikim ekspertima.Broje se titule:Mastersi i GS-lemovi,oboreni rekordi i genge,a sve ostalo je vase obicno laprdanje od zavisti.Beste misevi STIGAO JE KRALJ.
Moja skromna analiza:

Luka

pre 13 godina

@analiza

A ko to po tebi onda zasluzuje prvo mjesto? Mozda Federer,Djokovic ili Marej koji su na prethodnih 5,6 turnira ispadali u prvim kolima?

analiza

pre 13 godina

@Marko
Veci deo tvog komentara vezanog za bodove je tacan.
Pokusacu da malo dopunim razjasnjenje ove takozvane "misterije Davidenko".
Davidenko je igrom slucaja prosle godine propustio zbog povrede oko cetvrtinu sezone.
Nije igrao u Australiji, IW i Majamiju. Dakle propustio je 2 mastersa i jedan gren slem.
Bas zbog tog neigranja pao je sa 5. mesta koje je tada drzao na 11.
Nakon toga je u nastavku sezone uspeo ponovo da se vrati na 5. mesto i fakticki je to 5. mesto drzao sa svega 9 meseci igranja.
Zanimljivo je da je pocetkom ove godine Davidenko imao sasvim realne sanse da dodje cak i na prvo mesto. Imao je 4-5 velikih turnira na kojima fakticki nije branio nikakve bodove, a bio je u fantasticnoj formi. Medjutim upravo kada je dosao taj deo sezone Davidenko se igrom slucaja ponovo povredio u gotovo istom delu sezone i morao da napravi pauzu od nekoliko meseci. Bez obzira sto ne igra nekoliko meseci nije mogao da izgubi gotovo nikakve bodove jer je i prosle godine propustio isti deo sezone.
Pre povrede je imao 5290 bodova, a sada ima 4785 bodova.
Dakle covek je za ova 3 meseca branio ukupno 500 bodova, pa zbog toga nije ni mogao da padne na listi. Cak se u medjuvremenu popravio za jedno mesto jer je Delpo izgubio vise bodova od njega.
Evo kako vidim Davidenko se vraca. Upravo nastupa na turniru u Haleu, na kome je Federer prvi, a on drugi nosioc.

Sto se tice Nadala ne bih bas bio tako uveren da ce on zavrsiti godinu na prvom mestu.

On nista ove godine nije uradio znacajnije nego proteklih 5 godina.
Evo samo par podataka.
Nadal je 2006. osvojio 4470 bodova od cega 2300 na sljaci.
2007. godine 5735 bodova od cega 2650 na sljaci.
2008. 6675 bodova od cega 2300 na sljaci.
Sve ovo je naravno bilo po onom starom sistemu bodovanja kada su bodovi vredeli duplo manje.

Kao sto vidis svake godine Nadal je preko polovinu ukupnih bodova koje je imao zaradjivao na sljaci. Jedini izuzetak je bila 2008., kada je Nadal osvojio i Wimbldon i Kvins i OI i Kanadu. Samo te godine je imao vise bodova na ostalim podlogama u odnosu na sljaku i samo te godine je i bio prvi.

Ove godine se nista nije promenilo. Nadal za sada ima 6300 bodova, a od toga cak 5000 na sljaci. Dakle puno zavisi od toga kako ce Nadal igrati na ovim brzim podlogama koje mu ne odgovaraju preterano. Ako ne osvoji Wimbldon ili ne stigne bar u finale istog, male su sanse da zavrsi godinu na prvom mestu. Jedini nacin za tako nesto je da ni jedan igrac u nastavku sezone ne bude dominantan, vec da svaki turnir osvaja drugi igrac. Na primer jedan turnir Federer, drugi Djokovic, treci Marej, cetvrti Davidenko itd.
Rasplet tek sada sledi. Ne verujem da ce se Nadal naosvajati titula u nastavku niti da ce videti mnogo finala.
Mozda i ostane prvi ali to nece biti zbog njegove igre , vec vise po onoj narodnoj "dok se dvojica svadjaju treci koristi priliku".
Jednostavno mislim da on ne zasluzuje da bude na prvom mestu samo zbog 4 osvojena turnira.
Medjutim na ovom prvom mestu moze pre svega da zahvali Federeru,Djokovicu i Mareju koji ocigledno nisu bili u formi, kao i Del Potru i Davidenku koji su pauzirali zbog povreda.
Da bi opravdao ovo prvo mesto morace Nadal da osvoji bar jos par turnira u nastavku sezone, a prilicno sam skeptican da on to moze. U suprotnom bice to stvarno nezasluzeno prvo mesto.

srbijasine

pre 13 godina

Nadal je definitivno najbolji igrac, a sto se tice naseg Noleta svaka mu cast za kontinuitet igara. Ako ga poredite sa nekim drugim igracima koji su zauzimali top 10 kao sto su Jo Wilfried Tsonga, ili Davidenko, Murray, Ziles Simon, on je najkonstantniji u svojim igrama.

milwood

pre 13 godina

Svi koji kažu da Nole igra loše su u pravu . Ali uočio sam da je pored Rafe i Federera jedino Nole sa svojom traljavo-njanjavom igrom i na AO i na RG ušao u poslednjih 8, na oba GS imao u četvrtfinalu 2-1 u setovima .

Dusan

pre 13 godina

Nole je suvi genije. Odgledao je "ono" finale Vimbldona, video da je daleeeeeko od prve dvojice, i da nema smisla da ih juri. Treći je na ATP turu i dalje, a opušteno ima privatni život, za razliku od Nadala i Marija. Rođa je, dakako, svoj privatni život odavno obesio o klin.
(Sale, 7. jun 2010 12:38)

A otkud ti znas kakve privatne zivote imaju drugi? Jel to zato sto iz Beograda ponekad cujes glasine gde je Novak vidjen i sta je radio a iz Londona ili Majorke nemas "dojavu"??

I od kada se to imati porodicu, decu (a to sve uz to sto si godinamam u necemu najbolji na svetu) u svojoj 28-oj zove "okaciti privatni zivot o klin"!? Neko bi rekao da je bas to privatni zivot onakav kakav treba da bude!

Marko

pre 13 godina

i ti si sad kao sveznalica??
(davidenko, 7. jun 2010 15:26)

Ne,samo sam kopirao činjenice sa sajta ATP-a. Inače sam izrazito glup čovek,jako odbojan i neobrazovan. Voleo bih da budem kao ti,ali šta ću ne mogu,pa moram neki put da lečim svoje komplekse u nedostaku mogućnosti da dostignem tvoj nivo...Oprosti molim te,ne znam kako je smelo da mi se desi da te uvredim...Nikada sebi neću oprostiti....:)

ana

pre 13 godina

Biti broj 3 u ovoj eri Rogera i Rafe je cast, jer znas koliko vredis i imas cast da igras protiv najboljeg u istoriji- Rogera ,koji te podstice da budes bolji svakog dana. I Sampras je zalio sto nije rodjen kasnije.
Ako neko nije bio broj 1, ne znaci da ne vredi kao onaj koji je jednom to bio. Roddick i Hewitt su bili broj 1, a Roger ih je posle ubijao u pojam i pobedjivao ubedljivo. Skor Fed-Roddick je 19-3...mizerno. Po meni, neki su imali samo sretan splet okolnosti (Marcelo Rios broj 1 bez GS) i bili prvi i zasto Novaka opterecivati brojem 1, jer je uspeh biti na bodovnoj listi iza najveceg u istoriji.
Ja sam Rafin navijac i to isto vredi i za njega. Bio je toliko drugi, Roger ga je terao da bude bolji. Svako finale Wimbledona je igrao sve bolje, dok ga nije i osvojio. Meni je bilo ok i da Rafa bude iza Rogera, samo da gledam njihova finala. Rafa je bio i ostao enigma za Rogera, uzimao mu RG, a Roger svake godine dolazio u Pariz sve bolji.

Djoksa

pre 13 godina

Zeleo bih da ovaj forum iskaze bar mrvicu postovanja prema Noletu,Jeleni,Ani,Zikiju.Da nije njih,mislite da bi B92 imao posebnu stranu za tenis?Na kraju,to je oltar gde mogu i Rafini i Fedovi fanovi da obozavaju svoje sport. idole.Cenite ih bar zbog toga..

Marko

pre 13 godina

Svaka cast Rafi!
Ali ono sto meni nikako nije jasno je kako je Davidenko peti?! Pa taj covek i kada uopste ne igra opstaje u vrhu liste.
(lfp, 7. jun 2010 12:13)

I za sve one kojima nije jasan plasamn Davidenka

Ovakve vaše izjave vas odaju da tenis pratite od juče i da nemate pojma o bodovanju.Da se iole razumete i da pratite ATP tour znali bi da je Nikolaj Davidenko imao fantastičan kraj prošle sezone! Osvojio je masters kup,masters u šangaju (Samo ta dva turnira 2300 poena)Još je osvojio i Umag i Hamburg tokom prošlog leta(Još 750 poena).Ove godine je igrao u Australiji 1/4 finala (360 poena) a da ne pominjem još nekoliko polufinala na manjim turnirima od druge polovine prošle sezone...E zato je davidenko broj 5! :)
Isto i Del Potro! Čovek trenutno ima bodove kao šampion US opena,Finalista masters kupa i Sinsinatija! I zato je osmi! Kad mu budu pali ti bodovi (DelPo ne igra US open) automatski se neće kvalifikovati na završni masters (i tu mu pada veliki broj poena) pa će na kraju godine biti ko zna koji (ispod 50 mesta verovatno...)
E tako funkcioniše bodovanje na ATP touru!
A postoji i nezvanična ATP trka koja daje rezultate samo u ovoj godini a ona izgleda ovako:

01 Rafael Nadal - 6230
02 Roger Federer - 3285
03 Robin Soderling - 2830
04 David Ferrer - 2630
05 Fernando Verdasco - 2625
06 Andy Roddick - 2540
07 Novak Djokovic - 2165
08 Tomas Berdych - 2050

Po trci se može zaključiti da će Rafa Nadal na kraju godine biti UBEDLJIVO prvi na listi!

Razlika između drugog i osmog trnuto je oko 1000 poena tako da unutar toga mogu da se dese suštinske rokade već posle Wimbledona!

Jel vam sada lakše što u trci nema Davidenka?

sima

pre 13 godina

A, odakle sad Soderling pa 'mlad'? i na osnovu cega Novak apatican? pa zar on nemoze ljudi da bude ni BOLESTAN? sto se tice 'mladog' Soderlinga njegova psiha nije i gram jaca od NOvakove, mozda cak i slabija! Zato ostavimo se prognoza, zar upravo ovogodisnji RG nije pokazao da su 'sigurne prognose'smesne;

asd

pre 13 godina

Moze Federer da ode u penziju, Rafa da batali tenis zbog kolena a da Nole tako dodje na 1 mesto. Ali ko bi se normalan tome radovao. Verujem da bi Nole najmanje.
Ako se Nole sredi, moze on da se nosi i sa Federerom i sa Rafom.
Recept za dobijanje Rafe je da mu uzmete tri seta. Kako?
Prvo mu uzmete prvi set, a posle drugi i na kraju treci.
Ova teorija je malo komplikovana ali verujem da ce je Nole shvatiti i uspesno primeniti vec na Vimbldonu.

Fedex forever

pre 13 godina

Nadal je sada u velikoj prednosti nad ostalim teniserima...samo iz razloga sto ne brani mnogo poena....Roger ce odbraniti Wimbledon...Zna da mora da zapne..jer u suprotnom...Nadala nece stici skoro..a sa tim ni Samprasov rekord od 286 nedelja na prvom mestu....Ta jedna nedelja moze da bude jako veliko opterecenje...Sto se tice ostalih....cudi me da Kolja i dalje drzi petu poziciju...Covek je neunistiv..Mora da je Irina potegla neke veze u Atp..u..:):):)..pored nama je zanimljiv ostatak sezone...Vidim da mnogi otpisuju Federer,a on je kao sto znamo doktor na travi...Mislim da mu se smesi 7.titula na Wimbledonu...Ako ne zbog forme..onda zbog iskustvaa..

Joka

pre 13 godina

Stvarno su mi cudni komentari ovih strucnjaka tenisa. Kao prvo otkuda tako negativan stav prema Novaku i svemu sto on uradi. Jedino su Federer i Rafa konstante, pa zar i Novak nije konstanta toliko godina je treci na svetu i mozemo reci skoro jedini koji je razdvojio Federera i Nadala. Ako zbilja slabo igra i nije dobro pripremljen kako mu to uspeva kako su svi drugi daleko iza njega. Uz to ima i dalje najbolju sansu da napreduje na drugu ili prvu poziciju.

maritn

pre 13 godina

Nole izgleda ko da su mu sve ladje potonole.Nesto ga gadno tisti sto jeste njegova stvar ali bi trebao da shvati da je on idol nacije pa se njegova nepodnosljiva i uznemirujuca rezigniranost (cime Nole?) siri ka talas koji nosi mladu generaciju ali je umrtvljuje. Nole zivni sto pre disi punim plucima isplini ono sto ti smeta! Pogedaj Nadala i on ima slicne probleme pa kako se raduje!

josif

pre 13 godina

@jovan
"mladi Soderling" je 3 godine stariji od Djokovica.
Rodzer nece moci jos dugo, a da li ce Rafa vladati narednih godina zavisi iskljucivo od njegovih kolena. Djokovic moze na mastersima mnogo poena da dobije (i bude mozda i prvi), ali tesko da moze jos do nekog grand slema. Ko zna...

Zlatko Todorović

pre 13 godina

Očigledno je da Nole ima neki problem. Da li je to Menalni sklop, da li je izvukao maksimum sa sadašnjim trenerom ili je to maksimum njegovog organizma, tek onakav pad posle drugog seta na RG je stvarno veliki problem.

Sale

pre 13 godina

Nole je suvi genije. Odgledao je "ono" finale Vimbldona, video da je daleeeeeko od prve dvojice, i da nema smisla da ih juri. Treći je na ATP turu i dalje, a opušteno ima privatni život, za razliku od Nadala i Marija. Rođa je, dakako, svoj privatni život odavno obesio o klin.

djons91

pre 13 godina

(jovan, 7. jun 2010 11:15)
Mladog Soderlinga? Stariji je od Djokovica 3 godine. Djokovic je igrac za masterse, tu se igra do 2 dobijena seta i tu moze da izdrzi fizicke napore, na GS je mnogo teze jer tu dolaze do izrazaja njegovi problemi sa disanjem.

alexa

pre 13 godina

do kraja godine Rafa ce imati 5000 poena vise od djoleta/noleta(brani mnogo poena a Rafa nista)

Fed ce morati da (za njegove standarde) "pilicari"( nole & jelence taktika) da igra svaki atp 500 i da prilicno "zapne" na atp 1000 ako misli da juri Rafu

Djole/nole ima srece sto Davidenko i Delpo nista nisu odigrali od AO(povrede)tako da je idalje 3. iako to igrom ove godine ne zasluzuje...
na GS-ovima W & UO nista nece uraditi ,jedina sansa su mu atp 1000 turniri gde zna da igra i gde ga sreca sa zdrebom sluzi (mada sa Rodom, Berdijem& Sodom u konkurenciji ,tesko ce biti)
Marej je misterija, 50-50 mozda osvoji W & US a mozda poispadna rano i nista ne uradi do kraja godine

NNN

pre 13 godina

Nole je prelako propustio priliku da dođe do još bodova.
Federeru će biti potrebno čudo stigne Nadala (u narednih godinu dana), a neće mu biti lako ni 2. mesto da zadrži.

jovan

pre 13 godina

Veoma visoki plasman Djokovica s obzirom na njegov apaticni pristup tenisu, fizicku i mentalnu nedovoljnu spremnost u ovoj sezoni. Obratite paznju na mladog Soderlinga.Ovo je njegova godina!

neko iz orbite

pre 13 godina

u tenisu postoje 3 klase. 1 klasa nadal i federer, 2 klasa djokovic i 3 klasa svi ostali.
najaci je ovaj sto soderlinga i njegovu mladost pominje. soderling je toliko mlad da je samo 3 godine stariji od djokovica.

pero

pre 13 godina

Realan prikaz stanja u tenisu. Prva dva mjesta rezervisana za najbolje, ostali se mjenjaju i sparinguju prvoj dvojici dok je ipak Novak fenomen kako ostaje na trecoj poziciji s obzirom da su mu kvalitet tenisa, forma i citav profesionalni stav prema toj disciplini, izvan prvih deset.

Lavlje Srce

pre 13 godina

95% ubacenog prvog servisa u trecem setu,81% u drugom setu!! I opet Nadal pumpa pesnicu i strelja non-stop pogledom Soderlinga!!Fer plej ??Bitno da je prvi i da je osvojena sedma grend slem titula.Sa samo 24 godine osvojio je isti broj kao i jedna od najvecih legendi tenisa,John McEnro,i nedostaje mu jos jedan da stigne Agasija,iako je Agasi svoj poslednji GS osvojio sa 33 godine.Zaprepascujuce.5000 atp poena iz cetri uzastopna turnira. 4900 rotacija loptice u minuti!! I opet stric Toni mu konstantno iz loze salje instrukcije da melje protivnika.Stalno prekoracenje dozvoljenog vremena prilikom servisa.Onoliko valjanje po sljaci i lezanje na sljaci,no coment. Ali mu se mora odati priznanje da meceve najviseg intenziteta igra sa najvise srca i petlje,i da ga bukvalno nista ne moze izbaciti iz ritma.Ali zato Rafa koristi sva dozvoljena i nedozvoljena sredstva da izvrsi dodatni pritisak na protivnika.i plus jos mu nedostaje samo jedna titula na RG-su da se izjednaci sa Bjorn Borgom. Ali,verujem u Noleta,jer jedan veliki Ivan Lendl,je od 24 do 28 svoje godine,osvojio 8 grend slema,i da ce se obistiniti prognoza McEnroa da ce Nole osvojiti vise od 5 GS-ma.

sasa jokic

pre 13 godina

Stvari idu svojim tokom, u principu ovo je realna slika danas. Nole kao po obicaju gubi meceve zbog stvari koje nemaju mnogo vez sa formom, ali ga talenat drzi visoko na listi. Ukoliko nesto drasticno ne promeni sa servisom, samo je pitanje dana kada ce krenuti na dole! Cekao sam RG da vidim da li se spremao za velike turnire, i sada vidim da nije. Ali sta je tu je videcemo kako ce se odvijati nastavak sezone, ali mislim da nikada nije imao vecu sansu da napravi rezultat nego sada. Tesko da ce mu se stvoriti jos ovakvih prilika, a novi klinci dolaze!

zigi

pre 13 godina

mladi soderling? 26 godina je covjeku, taj je na zalasku karijere! A i nije enka marka sudeci po igri u finalu RG...i njemu kao i svima osim rafi i federeru fali neka ludacka crta koja cini razliku izmedu velikih i najvecih

jovan

pre 13 godina

Veoma visoki plasman Djokovica s obzirom na njegov apaticni pristup tenisu, fizicku i mentalnu nedovoljnu spremnost u ovoj sezoni. Obratite paznju na mladog Soderlinga.Ovo je njegova godina!

neko iz orbite

pre 13 godina

u tenisu postoje 3 klase. 1 klasa nadal i federer, 2 klasa djokovic i 3 klasa svi ostali.
najaci je ovaj sto soderlinga i njegovu mladost pominje. soderling je toliko mlad da je samo 3 godine stariji od djokovica.

Djoksa

pre 13 godina

Zeleo bih da ovaj forum iskaze bar mrvicu postovanja prema Noletu,Jeleni,Ani,Zikiju.Da nije njih,mislite da bi B92 imao posebnu stranu za tenis?Na kraju,to je oltar gde mogu i Rafini i Fedovi fanovi da obozavaju svoje sport. idole.Cenite ih bar zbog toga..

Joka

pre 13 godina

Stvarno su mi cudni komentari ovih strucnjaka tenisa. Kao prvo otkuda tako negativan stav prema Novaku i svemu sto on uradi. Jedino su Federer i Rafa konstante, pa zar i Novak nije konstanta toliko godina je treci na svetu i mozemo reci skoro jedini koji je razdvojio Federera i Nadala. Ako zbilja slabo igra i nije dobro pripremljen kako mu to uspeva kako su svi drugi daleko iza njega. Uz to ima i dalje najbolju sansu da napreduje na drugu ili prvu poziciju.

ana

pre 13 godina

Biti broj 3 u ovoj eri Rogera i Rafe je cast, jer znas koliko vredis i imas cast da igras protiv najboljeg u istoriji- Rogera ,koji te podstice da budes bolji svakog dana. I Sampras je zalio sto nije rodjen kasnije.
Ako neko nije bio broj 1, ne znaci da ne vredi kao onaj koji je jednom to bio. Roddick i Hewitt su bili broj 1, a Roger ih je posle ubijao u pojam i pobedjivao ubedljivo. Skor Fed-Roddick je 19-3...mizerno. Po meni, neki su imali samo sretan splet okolnosti (Marcelo Rios broj 1 bez GS) i bili prvi i zasto Novaka opterecivati brojem 1, jer je uspeh biti na bodovnoj listi iza najveceg u istoriji.
Ja sam Rafin navijac i to isto vredi i za njega. Bio je toliko drugi, Roger ga je terao da bude bolji. Svako finale Wimbledona je igrao sve bolje, dok ga nije i osvojio. Meni je bilo ok i da Rafa bude iza Rogera, samo da gledam njihova finala. Rafa je bio i ostao enigma za Rogera, uzimao mu RG, a Roger svake godine dolazio u Pariz sve bolji.

Lavlje Srce

pre 13 godina

95% ubacenog prvog servisa u trecem setu,81% u drugom setu!! I opet Nadal pumpa pesnicu i strelja non-stop pogledom Soderlinga!!Fer plej ??Bitno da je prvi i da je osvojena sedma grend slem titula.Sa samo 24 godine osvojio je isti broj kao i jedna od najvecih legendi tenisa,John McEnro,i nedostaje mu jos jedan da stigne Agasija,iako je Agasi svoj poslednji GS osvojio sa 33 godine.Zaprepascujuce.5000 atp poena iz cetri uzastopna turnira. 4900 rotacija loptice u minuti!! I opet stric Toni mu konstantno iz loze salje instrukcije da melje protivnika.Stalno prekoracenje dozvoljenog vremena prilikom servisa.Onoliko valjanje po sljaci i lezanje na sljaci,no coment. Ali mu se mora odati priznanje da meceve najviseg intenziteta igra sa najvise srca i petlje,i da ga bukvalno nista ne moze izbaciti iz ritma.Ali zato Rafa koristi sva dozvoljena i nedozvoljena sredstva da izvrsi dodatni pritisak na protivnika.i plus jos mu nedostaje samo jedna titula na RG-su da se izjednaci sa Bjorn Borgom. Ali,verujem u Noleta,jer jedan veliki Ivan Lendl,je od 24 do 28 svoje godine,osvojio 8 grend slema,i da ce se obistiniti prognoza McEnroa da ce Nole osvojiti vise od 5 GS-ma.

djons91

pre 13 godina

(jovan, 7. jun 2010 11:15)
Mladog Soderlinga? Stariji je od Djokovica 3 godine. Djokovic je igrac za masterse, tu se igra do 2 dobijena seta i tu moze da izdrzi fizicke napore, na GS je mnogo teze jer tu dolaze do izrazaja njegovi problemi sa disanjem.

Marko

pre 13 godina

Svaka cast Rafi!
Ali ono sto meni nikako nije jasno je kako je Davidenko peti?! Pa taj covek i kada uopste ne igra opstaje u vrhu liste.
(lfp, 7. jun 2010 12:13)

I za sve one kojima nije jasan plasamn Davidenka

Ovakve vaše izjave vas odaju da tenis pratite od juče i da nemate pojma o bodovanju.Da se iole razumete i da pratite ATP tour znali bi da je Nikolaj Davidenko imao fantastičan kraj prošle sezone! Osvojio je masters kup,masters u šangaju (Samo ta dva turnira 2300 poena)Još je osvojio i Umag i Hamburg tokom prošlog leta(Još 750 poena).Ove godine je igrao u Australiji 1/4 finala (360 poena) a da ne pominjem još nekoliko polufinala na manjim turnirima od druge polovine prošle sezone...E zato je davidenko broj 5! :)
Isto i Del Potro! Čovek trenutno ima bodove kao šampion US opena,Finalista masters kupa i Sinsinatija! I zato je osmi! Kad mu budu pali ti bodovi (DelPo ne igra US open) automatski se neće kvalifikovati na završni masters (i tu mu pada veliki broj poena) pa će na kraju godine biti ko zna koji (ispod 50 mesta verovatno...)
E tako funkcioniše bodovanje na ATP touru!
A postoji i nezvanična ATP trka koja daje rezultate samo u ovoj godini a ona izgleda ovako:

01 Rafael Nadal - 6230
02 Roger Federer - 3285
03 Robin Soderling - 2830
04 David Ferrer - 2630
05 Fernando Verdasco - 2625
06 Andy Roddick - 2540
07 Novak Djokovic - 2165
08 Tomas Berdych - 2050

Po trci se može zaključiti da će Rafa Nadal na kraju godine biti UBEDLJIVO prvi na listi!

Razlika između drugog i osmog trnuto je oko 1000 poena tako da unutar toga mogu da se dese suštinske rokade već posle Wimbledona!

Jel vam sada lakše što u trci nema Davidenka?

Sale

pre 13 godina

Nole je suvi genije. Odgledao je "ono" finale Vimbldona, video da je daleeeeeko od prve dvojice, i da nema smisla da ih juri. Treći je na ATP turu i dalje, a opušteno ima privatni život, za razliku od Nadala i Marija. Rođa je, dakako, svoj privatni život odavno obesio o klin.

Marko

pre 13 godina

i ti si sad kao sveznalica??
(davidenko, 7. jun 2010 15:26)

Ne,samo sam kopirao činjenice sa sajta ATP-a. Inače sam izrazito glup čovek,jako odbojan i neobrazovan. Voleo bih da budem kao ti,ali šta ću ne mogu,pa moram neki put da lečim svoje komplekse u nedostaku mogućnosti da dostignem tvoj nivo...Oprosti molim te,ne znam kako je smelo da mi se desi da te uvredim...Nikada sebi neću oprostiti....:)

asd

pre 13 godina

Moze Federer da ode u penziju, Rafa da batali tenis zbog kolena a da Nole tako dodje na 1 mesto. Ali ko bi se normalan tome radovao. Verujem da bi Nole najmanje.
Ako se Nole sredi, moze on da se nosi i sa Federerom i sa Rafom.
Recept za dobijanje Rafe je da mu uzmete tri seta. Kako?
Prvo mu uzmete prvi set, a posle drugi i na kraju treci.
Ova teorija je malo komplikovana ali verujem da ce je Nole shvatiti i uspesno primeniti vec na Vimbldonu.

NNN

pre 13 godina

Nole je prelako propustio priliku da dođe do još bodova.
Federeru će biti potrebno čudo stigne Nadala (u narednih godinu dana), a neće mu biti lako ni 2. mesto da zadrži.

pero

pre 13 godina

Realan prikaz stanja u tenisu. Prva dva mjesta rezervisana za najbolje, ostali se mjenjaju i sparinguju prvoj dvojici dok je ipak Novak fenomen kako ostaje na trecoj poziciji s obzirom da su mu kvalitet tenisa, forma i citav profesionalni stav prema toj disciplini, izvan prvih deset.

sima

pre 13 godina

A, odakle sad Soderling pa 'mlad'? i na osnovu cega Novak apatican? pa zar on nemoze ljudi da bude ni BOLESTAN? sto se tice 'mladog' Soderlinga njegova psiha nije i gram jaca od NOvakove, mozda cak i slabija! Zato ostavimo se prognoza, zar upravo ovogodisnji RG nije pokazao da su 'sigurne prognose'smesne;

zigi

pre 13 godina

mladi soderling? 26 godina je covjeku, taj je na zalasku karijere! A i nije enka marka sudeci po igri u finalu RG...i njemu kao i svima osim rafi i federeru fali neka ludacka crta koja cini razliku izmedu velikih i najvecih

sasa jokic

pre 13 godina

Stvari idu svojim tokom, u principu ovo je realna slika danas. Nole kao po obicaju gubi meceve zbog stvari koje nemaju mnogo vez sa formom, ali ga talenat drzi visoko na listi. Ukoliko nesto drasticno ne promeni sa servisom, samo je pitanje dana kada ce krenuti na dole! Cekao sam RG da vidim da li se spremao za velike turnire, i sada vidim da nije. Ali sta je tu je videcemo kako ce se odvijati nastavak sezone, ali mislim da nikada nije imao vecu sansu da napravi rezultat nego sada. Tesko da ce mu se stvoriti jos ovakvih prilika, a novi klinci dolaze!

maritn

pre 13 godina

Nole izgleda ko da su mu sve ladje potonole.Nesto ga gadno tisti sto jeste njegova stvar ali bi trebao da shvati da je on idol nacije pa se njegova nepodnosljiva i uznemirujuca rezigniranost (cime Nole?) siri ka talas koji nosi mladu generaciju ali je umrtvljuje. Nole zivni sto pre disi punim plucima isplini ono sto ti smeta! Pogedaj Nadala i on ima slicne probleme pa kako se raduje!

Dusan

pre 13 godina

Nole je suvi genije. Odgledao je "ono" finale Vimbldona, video da je daleeeeeko od prve dvojice, i da nema smisla da ih juri. Treći je na ATP turu i dalje, a opušteno ima privatni život, za razliku od Nadala i Marija. Rođa je, dakako, svoj privatni život odavno obesio o klin.
(Sale, 7. jun 2010 12:38)

A otkud ti znas kakve privatne zivote imaju drugi? Jel to zato sto iz Beograda ponekad cujes glasine gde je Novak vidjen i sta je radio a iz Londona ili Majorke nemas "dojavu"??

I od kada se to imati porodicu, decu (a to sve uz to sto si godinamam u necemu najbolji na svetu) u svojoj 28-oj zove "okaciti privatni zivot o klin"!? Neko bi rekao da je bas to privatni zivot onakav kakav treba da bude!

Zlatko Todorović

pre 13 godina

Očigledno je da Nole ima neki problem. Da li je to Menalni sklop, da li je izvukao maksimum sa sadašnjim trenerom ili je to maksimum njegovog organizma, tek onakav pad posle drugog seta na RG je stvarno veliki problem.

srbijasine

pre 13 godina

Nadal je definitivno najbolji igrac, a sto se tice naseg Noleta svaka mu cast za kontinuitet igara. Ako ga poredite sa nekim drugim igracima koji su zauzimali top 10 kao sto su Jo Wilfried Tsonga, ili Davidenko, Murray, Ziles Simon, on je najkonstantniji u svojim igrama.

alexa

pre 13 godina

do kraja godine Rafa ce imati 5000 poena vise od djoleta/noleta(brani mnogo poena a Rafa nista)

Fed ce morati da (za njegove standarde) "pilicari"( nole & jelence taktika) da igra svaki atp 500 i da prilicno "zapne" na atp 1000 ako misli da juri Rafu

Djole/nole ima srece sto Davidenko i Delpo nista nisu odigrali od AO(povrede)tako da je idalje 3. iako to igrom ove godine ne zasluzuje...
na GS-ovima W & UO nista nece uraditi ,jedina sansa su mu atp 1000 turniri gde zna da igra i gde ga sreca sa zdrebom sluzi (mada sa Rodom, Berdijem& Sodom u konkurenciji ,tesko ce biti)
Marej je misterija, 50-50 mozda osvoji W & US a mozda poispadna rano i nista ne uradi do kraja godine

Fedex forever

pre 13 godina

Nadal je sada u velikoj prednosti nad ostalim teniserima...samo iz razloga sto ne brani mnogo poena....Roger ce odbraniti Wimbledon...Zna da mora da zapne..jer u suprotnom...Nadala nece stici skoro..a sa tim ni Samprasov rekord od 286 nedelja na prvom mestu....Ta jedna nedelja moze da bude jako veliko opterecenje...Sto se tice ostalih....cudi me da Kolja i dalje drzi petu poziciju...Covek je neunistiv..Mora da je Irina potegla neke veze u Atp..u..:):):)..pored nama je zanimljiv ostatak sezone...Vidim da mnogi otpisuju Federer,a on je kao sto znamo doktor na travi...Mislim da mu se smesi 7.titula na Wimbledonu...Ako ne zbog forme..onda zbog iskustvaa..

Luka

pre 13 godina

@analiza

A ko to po tebi onda zasluzuje prvo mjesto? Mozda Federer,Djokovic ili Marej koji su na prethodnih 5,6 turnira ispadali u prvim kolima?

milwood

pre 13 godina

Svi koji kažu da Nole igra loše su u pravu . Ali uočio sam da je pored Rafe i Federera jedino Nole sa svojom traljavo-njanjavom igrom i na AO i na RG ušao u poslednjih 8, na oba GS imao u četvrtfinalu 2-1 u setovima .

analiza

pre 13 godina

@Marko
Veci deo tvog komentara vezanog za bodove je tacan.
Pokusacu da malo dopunim razjasnjenje ove takozvane "misterije Davidenko".
Davidenko je igrom slucaja prosle godine propustio zbog povrede oko cetvrtinu sezone.
Nije igrao u Australiji, IW i Majamiju. Dakle propustio je 2 mastersa i jedan gren slem.
Bas zbog tog neigranja pao je sa 5. mesta koje je tada drzao na 11.
Nakon toga je u nastavku sezone uspeo ponovo da se vrati na 5. mesto i fakticki je to 5. mesto drzao sa svega 9 meseci igranja.
Zanimljivo je da je pocetkom ove godine Davidenko imao sasvim realne sanse da dodje cak i na prvo mesto. Imao je 4-5 velikih turnira na kojima fakticki nije branio nikakve bodove, a bio je u fantasticnoj formi. Medjutim upravo kada je dosao taj deo sezone Davidenko se igrom slucaja ponovo povredio u gotovo istom delu sezone i morao da napravi pauzu od nekoliko meseci. Bez obzira sto ne igra nekoliko meseci nije mogao da izgubi gotovo nikakve bodove jer je i prosle godine propustio isti deo sezone.
Pre povrede je imao 5290 bodova, a sada ima 4785 bodova.
Dakle covek je za ova 3 meseca branio ukupno 500 bodova, pa zbog toga nije ni mogao da padne na listi. Cak se u medjuvremenu popravio za jedno mesto jer je Delpo izgubio vise bodova od njega.
Evo kako vidim Davidenko se vraca. Upravo nastupa na turniru u Haleu, na kome je Federer prvi, a on drugi nosioc.

Sto se tice Nadala ne bih bas bio tako uveren da ce on zavrsiti godinu na prvom mestu.

On nista ove godine nije uradio znacajnije nego proteklih 5 godina.
Evo samo par podataka.
Nadal je 2006. osvojio 4470 bodova od cega 2300 na sljaci.
2007. godine 5735 bodova od cega 2650 na sljaci.
2008. 6675 bodova od cega 2300 na sljaci.
Sve ovo je naravno bilo po onom starom sistemu bodovanja kada su bodovi vredeli duplo manje.

Kao sto vidis svake godine Nadal je preko polovinu ukupnih bodova koje je imao zaradjivao na sljaci. Jedini izuzetak je bila 2008., kada je Nadal osvojio i Wimbldon i Kvins i OI i Kanadu. Samo te godine je imao vise bodova na ostalim podlogama u odnosu na sljaku i samo te godine je i bio prvi.

Ove godine se nista nije promenilo. Nadal za sada ima 6300 bodova, a od toga cak 5000 na sljaci. Dakle puno zavisi od toga kako ce Nadal igrati na ovim brzim podlogama koje mu ne odgovaraju preterano. Ako ne osvoji Wimbldon ili ne stigne bar u finale istog, male su sanse da zavrsi godinu na prvom mestu. Jedini nacin za tako nesto je da ni jedan igrac u nastavku sezone ne bude dominantan, vec da svaki turnir osvaja drugi igrac. Na primer jedan turnir Federer, drugi Djokovic, treci Marej, cetvrti Davidenko itd.
Rasplet tek sada sledi. Ne verujem da ce se Nadal naosvajati titula u nastavku niti da ce videti mnogo finala.
Mozda i ostane prvi ali to nece biti zbog njegove igre , vec vise po onoj narodnoj "dok se dvojica svadjaju treci koristi priliku".
Jednostavno mislim da on ne zasluzuje da bude na prvom mestu samo zbog 4 osvojena turnira.
Medjutim na ovom prvom mestu moze pre svega da zahvali Federeru,Djokovicu i Mareju koji ocigledno nisu bili u formi, kao i Del Potru i Davidenku koji su pauzirali zbog povreda.
Da bi opravdao ovo prvo mesto morace Nadal da osvoji bar jos par turnira u nastavku sezone, a prilicno sam skeptican da on to moze. U suprotnom bice to stvarno nezasluzeno prvo mesto.

josif

pre 13 godina

@jovan
"mladi Soderling" je 3 godine stariji od Djokovica.
Rodzer nece moci jos dugo, a da li ce Rafa vladati narednih godina zavisi iskljucivo od njegovih kolena. Djokovic moze na mastersima mnogo poena da dobije (i bude mozda i prvi), ali tesko da moze jos do nekog grand slema. Ko zna...

Srdjan

pre 13 godina

@analiza
Ma lepo si ti ovo analizirao samo nisi analizirao dali moze neko ko ne osvoji godinu dana da pretenduje na mestu broj 1, kao nas uvek spreman za svaki turnir gdin Novak.Ajde smucili ste mi se vise.Ne soli ti nikom pamet.Normalno da je kralj povratio sve ono sto mu pripada.Od 6 najbitnijih turnira od januara osvojio je 4.Analiziraj mi to.Pa i Novaka i Rodzera i sve ostale bi odrao kao sto se i pokazalo, samo mali nema cuku vec gubi namerno protiv Melcera da mu Rafa nebi skinuo skalp.Izviniovo je moja analiza a za dalje videcemo.I jedan savet ne omalovazavaj tudje uspehe,jer da ih ti imas hvalio bi se ovako ti ostaje da nas smaras tvojim ekspertizama.Milion puta sam napisao vama velikim ekspertima.Broje se titule:Mastersi i GS-lemovi,oboreni rekordi i genge,a sve ostalo je vase obicno laprdanje od zavisti.Beste misevi STIGAO JE KRALJ.
Moja skromna analiza:

analiza

pre 13 godina

@Luka
Ja sam pisao o kraju godine i tome da li ce i ko na kraju godine biti prvi.
Pitas ko zasluzuje da bude prvi? Pa trenutno ni jedan od njih, jer su svi prilicno izjednaceni, sto i pokazuje ova glavna lista.
Tek treba da se odluci o tome u nastavku sezone. Preostala su jos 2 gren slema i 4 mastersa, uz 5-6 turnira serije 500.
Od tih turnira ce dosta zavisiti sta ce biti u nastavku. Gledajuci ovu glavnu listu i onu godisnju ispada da su ove godine najvise napredovali Soderling, Ferer i Verdasku, a najvise nazadovali Djokovic i Marej.
Nadal, Verdasko i Ferer su inace poznati po dobroj igri na sljaci, pa u nastavku sezone ne treba od njih previse ocekivati na betonu.
Opet Marej, Djokovic i Soderling igraju mnogo bolje na brzim podlogama, pa je za ocekivati njihov napredak.
Videcemo kakav i koliki ce biti njihov napredak i kako ce se sve zavrsiti na kraju.
Federer je za mene mozda i najveca nepoznanica. Ne znam da li je sa ovim dostigao svoj limit ili jos uvek moze da pruzi mnogo vise od ovoga.
Samo sam napisao da Nadalu ne treba predvidjati prvo mesto na kraju godine, samo zbog ove 4 titule na sljaci.
Ako osvji jos par titula do kraja godine, onda svaka cast.
Djokovic je na primer 2008 osvojio 4 velike titule, pa je ipak bio treci. Marej na primer 2008. osvojio 5 titula, a 2009. 6 titula , pa je jedva bio cetvrti.
Samo pisem ono sto je realno, a to je da ce eventualno Nadalovo prvo mesto mnogo zavisiti kako od njegovih rezultata do kraja godine tako i od rezultata ostalih igraca do kraja godine.
Konacni broj 1 se skoro uvek odlucuje bas na Wimbldonu. Ko osvoji taj GS, najcesce i zavrsi godinu kao prvi.
Znaci tek posle Wimbldona se mogu praviti malo realnije prognoze.

Uzmi na primer samo sledeca 4 turnira. Sta ako ih na primer osvoji samo jedan teniser, nebitno koji, a Rafa na ta sva 4 turnira ispadne u cetvrtfinalu. Na ta 4 turnira bi taj igrac napravio razliku od 5000 bodova u odnosu na Nadala. To znaci da bi na taj nacin bilo koji igrac iz prvih 10 mogao da presigne Nadala, vec posle US Opena.
Ove 4 titule na sljaci Nadal je osvajao svake godine u poslednjih 5-6 godina, a samo jednu godinu je zavrsio na prvom mestu. To je ono o cemu sam ja pisao.

jovan

pre 13 godina

Veoma visoki plasman Djokovica s obzirom na njegov apaticni pristup tenisu, fizicku i mentalnu nedovoljnu spremnost u ovoj sezoni. Obratite paznju na mladog Soderlinga.Ovo je njegova godina!

alexa

pre 13 godina

do kraja godine Rafa ce imati 5000 poena vise od djoleta/noleta(brani mnogo poena a Rafa nista)

Fed ce morati da (za njegove standarde) "pilicari"( nole & jelence taktika) da igra svaki atp 500 i da prilicno "zapne" na atp 1000 ako misli da juri Rafu

Djole/nole ima srece sto Davidenko i Delpo nista nisu odigrali od AO(povrede)tako da je idalje 3. iako to igrom ove godine ne zasluzuje...
na GS-ovima W & UO nista nece uraditi ,jedina sansa su mu atp 1000 turniri gde zna da igra i gde ga sreca sa zdrebom sluzi (mada sa Rodom, Berdijem& Sodom u konkurenciji ,tesko ce biti)
Marej je misterija, 50-50 mozda osvoji W & US a mozda poispadna rano i nista ne uradi do kraja godine

Lavlje Srce

pre 13 godina

95% ubacenog prvog servisa u trecem setu,81% u drugom setu!! I opet Nadal pumpa pesnicu i strelja non-stop pogledom Soderlinga!!Fer plej ??Bitno da je prvi i da je osvojena sedma grend slem titula.Sa samo 24 godine osvojio je isti broj kao i jedna od najvecih legendi tenisa,John McEnro,i nedostaje mu jos jedan da stigne Agasija,iako je Agasi svoj poslednji GS osvojio sa 33 godine.Zaprepascujuce.5000 atp poena iz cetri uzastopna turnira. 4900 rotacija loptice u minuti!! I opet stric Toni mu konstantno iz loze salje instrukcije da melje protivnika.Stalno prekoracenje dozvoljenog vremena prilikom servisa.Onoliko valjanje po sljaci i lezanje na sljaci,no coment. Ali mu se mora odati priznanje da meceve najviseg intenziteta igra sa najvise srca i petlje,i da ga bukvalno nista ne moze izbaciti iz ritma.Ali zato Rafa koristi sva dozvoljena i nedozvoljena sredstva da izvrsi dodatni pritisak na protivnika.i plus jos mu nedostaje samo jedna titula na RG-su da se izjednaci sa Bjorn Borgom. Ali,verujem u Noleta,jer jedan veliki Ivan Lendl,je od 24 do 28 svoje godine,osvojio 8 grend slema,i da ce se obistiniti prognoza McEnroa da ce Nole osvojiti vise od 5 GS-ma.

analiza

pre 13 godina

@Marko
Veci deo tvog komentara vezanog za bodove je tacan.
Pokusacu da malo dopunim razjasnjenje ove takozvane "misterije Davidenko".
Davidenko je igrom slucaja prosle godine propustio zbog povrede oko cetvrtinu sezone.
Nije igrao u Australiji, IW i Majamiju. Dakle propustio je 2 mastersa i jedan gren slem.
Bas zbog tog neigranja pao je sa 5. mesta koje je tada drzao na 11.
Nakon toga je u nastavku sezone uspeo ponovo da se vrati na 5. mesto i fakticki je to 5. mesto drzao sa svega 9 meseci igranja.
Zanimljivo je da je pocetkom ove godine Davidenko imao sasvim realne sanse da dodje cak i na prvo mesto. Imao je 4-5 velikih turnira na kojima fakticki nije branio nikakve bodove, a bio je u fantasticnoj formi. Medjutim upravo kada je dosao taj deo sezone Davidenko se igrom slucaja ponovo povredio u gotovo istom delu sezone i morao da napravi pauzu od nekoliko meseci. Bez obzira sto ne igra nekoliko meseci nije mogao da izgubi gotovo nikakve bodove jer je i prosle godine propustio isti deo sezone.
Pre povrede je imao 5290 bodova, a sada ima 4785 bodova.
Dakle covek je za ova 3 meseca branio ukupno 500 bodova, pa zbog toga nije ni mogao da padne na listi. Cak se u medjuvremenu popravio za jedno mesto jer je Delpo izgubio vise bodova od njega.
Evo kako vidim Davidenko se vraca. Upravo nastupa na turniru u Haleu, na kome je Federer prvi, a on drugi nosioc.

Sto se tice Nadala ne bih bas bio tako uveren da ce on zavrsiti godinu na prvom mestu.

On nista ove godine nije uradio znacajnije nego proteklih 5 godina.
Evo samo par podataka.
Nadal je 2006. osvojio 4470 bodova od cega 2300 na sljaci.
2007. godine 5735 bodova od cega 2650 na sljaci.
2008. 6675 bodova od cega 2300 na sljaci.
Sve ovo je naravno bilo po onom starom sistemu bodovanja kada su bodovi vredeli duplo manje.

Kao sto vidis svake godine Nadal je preko polovinu ukupnih bodova koje je imao zaradjivao na sljaci. Jedini izuzetak je bila 2008., kada je Nadal osvojio i Wimbldon i Kvins i OI i Kanadu. Samo te godine je imao vise bodova na ostalim podlogama u odnosu na sljaku i samo te godine je i bio prvi.

Ove godine se nista nije promenilo. Nadal za sada ima 6300 bodova, a od toga cak 5000 na sljaci. Dakle puno zavisi od toga kako ce Nadal igrati na ovim brzim podlogama koje mu ne odgovaraju preterano. Ako ne osvoji Wimbldon ili ne stigne bar u finale istog, male su sanse da zavrsi godinu na prvom mestu. Jedini nacin za tako nesto je da ni jedan igrac u nastavku sezone ne bude dominantan, vec da svaki turnir osvaja drugi igrac. Na primer jedan turnir Federer, drugi Djokovic, treci Marej, cetvrti Davidenko itd.
Rasplet tek sada sledi. Ne verujem da ce se Nadal naosvajati titula u nastavku niti da ce videti mnogo finala.
Mozda i ostane prvi ali to nece biti zbog njegove igre , vec vise po onoj narodnoj "dok se dvojica svadjaju treci koristi priliku".
Jednostavno mislim da on ne zasluzuje da bude na prvom mestu samo zbog 4 osvojena turnira.
Medjutim na ovom prvom mestu moze pre svega da zahvali Federeru,Djokovicu i Mareju koji ocigledno nisu bili u formi, kao i Del Potru i Davidenku koji su pauzirali zbog povreda.
Da bi opravdao ovo prvo mesto morace Nadal da osvoji bar jos par turnira u nastavku sezone, a prilicno sam skeptican da on to moze. U suprotnom bice to stvarno nezasluzeno prvo mesto.

pero

pre 13 godina

Realan prikaz stanja u tenisu. Prva dva mjesta rezervisana za najbolje, ostali se mjenjaju i sparinguju prvoj dvojici dok je ipak Novak fenomen kako ostaje na trecoj poziciji s obzirom da su mu kvalitet tenisa, forma i citav profesionalni stav prema toj disciplini, izvan prvih deset.

analiza

pre 13 godina

@Luka
Ja sam pisao o kraju godine i tome da li ce i ko na kraju godine biti prvi.
Pitas ko zasluzuje da bude prvi? Pa trenutno ni jedan od njih, jer su svi prilicno izjednaceni, sto i pokazuje ova glavna lista.
Tek treba da se odluci o tome u nastavku sezone. Preostala su jos 2 gren slema i 4 mastersa, uz 5-6 turnira serije 500.
Od tih turnira ce dosta zavisiti sta ce biti u nastavku. Gledajuci ovu glavnu listu i onu godisnju ispada da su ove godine najvise napredovali Soderling, Ferer i Verdasku, a najvise nazadovali Djokovic i Marej.
Nadal, Verdasko i Ferer su inace poznati po dobroj igri na sljaci, pa u nastavku sezone ne treba od njih previse ocekivati na betonu.
Opet Marej, Djokovic i Soderling igraju mnogo bolje na brzim podlogama, pa je za ocekivati njihov napredak.
Videcemo kakav i koliki ce biti njihov napredak i kako ce se sve zavrsiti na kraju.
Federer je za mene mozda i najveca nepoznanica. Ne znam da li je sa ovim dostigao svoj limit ili jos uvek moze da pruzi mnogo vise od ovoga.
Samo sam napisao da Nadalu ne treba predvidjati prvo mesto na kraju godine, samo zbog ove 4 titule na sljaci.
Ako osvji jos par titula do kraja godine, onda svaka cast.
Djokovic je na primer 2008 osvojio 4 velike titule, pa je ipak bio treci. Marej na primer 2008. osvojio 5 titula, a 2009. 6 titula , pa je jedva bio cetvrti.
Samo pisem ono sto je realno, a to je da ce eventualno Nadalovo prvo mesto mnogo zavisiti kako od njegovih rezultata do kraja godine tako i od rezultata ostalih igraca do kraja godine.
Konacni broj 1 se skoro uvek odlucuje bas na Wimbldonu. Ko osvoji taj GS, najcesce i zavrsi godinu kao prvi.
Znaci tek posle Wimbldona se mogu praviti malo realnije prognoze.

Uzmi na primer samo sledeca 4 turnira. Sta ako ih na primer osvoji samo jedan teniser, nebitno koji, a Rafa na ta sva 4 turnira ispadne u cetvrtfinalu. Na ta 4 turnira bi taj igrac napravio razliku od 5000 bodova u odnosu na Nadala. To znaci da bi na taj nacin bilo koji igrac iz prvih 10 mogao da presigne Nadala, vec posle US Opena.
Ove 4 titule na sljaci Nadal je osvajao svake godine u poslednjih 5-6 godina, a samo jednu godinu je zavrsio na prvom mestu. To je ono o cemu sam ja pisao.

Fedex forever

pre 13 godina

Nadal je sada u velikoj prednosti nad ostalim teniserima...samo iz razloga sto ne brani mnogo poena....Roger ce odbraniti Wimbledon...Zna da mora da zapne..jer u suprotnom...Nadala nece stici skoro..a sa tim ni Samprasov rekord od 286 nedelja na prvom mestu....Ta jedna nedelja moze da bude jako veliko opterecenje...Sto se tice ostalih....cudi me da Kolja i dalje drzi petu poziciju...Covek je neunistiv..Mora da je Irina potegla neke veze u Atp..u..:):):)..pored nama je zanimljiv ostatak sezone...Vidim da mnogi otpisuju Federer,a on je kao sto znamo doktor na travi...Mislim da mu se smesi 7.titula na Wimbledonu...Ako ne zbog forme..onda zbog iskustvaa..

Srdjan

pre 13 godina

@analiza
Ma lepo si ti ovo analizirao samo nisi analizirao dali moze neko ko ne osvoji godinu dana da pretenduje na mestu broj 1, kao nas uvek spreman za svaki turnir gdin Novak.Ajde smucili ste mi se vise.Ne soli ti nikom pamet.Normalno da je kralj povratio sve ono sto mu pripada.Od 6 najbitnijih turnira od januara osvojio je 4.Analiziraj mi to.Pa i Novaka i Rodzera i sve ostale bi odrao kao sto se i pokazalo, samo mali nema cuku vec gubi namerno protiv Melcera da mu Rafa nebi skinuo skalp.Izviniovo je moja analiza a za dalje videcemo.I jedan savet ne omalovazavaj tudje uspehe,jer da ih ti imas hvalio bi se ovako ti ostaje da nas smaras tvojim ekspertizama.Milion puta sam napisao vama velikim ekspertima.Broje se titule:Mastersi i GS-lemovi,oboreni rekordi i genge,a sve ostalo je vase obicno laprdanje od zavisti.Beste misevi STIGAO JE KRALJ.
Moja skromna analiza:

Sale

pre 13 godina

Nole je suvi genije. Odgledao je "ono" finale Vimbldona, video da je daleeeeeko od prve dvojice, i da nema smisla da ih juri. Treći je na ATP turu i dalje, a opušteno ima privatni život, za razliku od Nadala i Marija. Rođa je, dakako, svoj privatni život odavno obesio o klin.

neko iz orbite

pre 13 godina

u tenisu postoje 3 klase. 1 klasa nadal i federer, 2 klasa djokovic i 3 klasa svi ostali.
najaci je ovaj sto soderlinga i njegovu mladost pominje. soderling je toliko mlad da je samo 3 godine stariji od djokovica.

josif

pre 13 godina

@jovan
"mladi Soderling" je 3 godine stariji od Djokovica.
Rodzer nece moci jos dugo, a da li ce Rafa vladati narednih godina zavisi iskljucivo od njegovih kolena. Djokovic moze na mastersima mnogo poena da dobije (i bude mozda i prvi), ali tesko da moze jos do nekog grand slema. Ko zna...

Joka

pre 13 godina

Stvarno su mi cudni komentari ovih strucnjaka tenisa. Kao prvo otkuda tako negativan stav prema Novaku i svemu sto on uradi. Jedino su Federer i Rafa konstante, pa zar i Novak nije konstanta toliko godina je treci na svetu i mozemo reci skoro jedini koji je razdvojio Federera i Nadala. Ako zbilja slabo igra i nije dobro pripremljen kako mu to uspeva kako su svi drugi daleko iza njega. Uz to ima i dalje najbolju sansu da napreduje na drugu ili prvu poziciju.

asd

pre 13 godina

Moze Federer da ode u penziju, Rafa da batali tenis zbog kolena a da Nole tako dodje na 1 mesto. Ali ko bi se normalan tome radovao. Verujem da bi Nole najmanje.
Ako se Nole sredi, moze on da se nosi i sa Federerom i sa Rafom.
Recept za dobijanje Rafe je da mu uzmete tri seta. Kako?
Prvo mu uzmete prvi set, a posle drugi i na kraju treci.
Ova teorija je malo komplikovana ali verujem da ce je Nole shvatiti i uspesno primeniti vec na Vimbldonu.

Djoksa

pre 13 godina

Zeleo bih da ovaj forum iskaze bar mrvicu postovanja prema Noletu,Jeleni,Ani,Zikiju.Da nije njih,mislite da bi B92 imao posebnu stranu za tenis?Na kraju,to je oltar gde mogu i Rafini i Fedovi fanovi da obozavaju svoje sport. idole.Cenite ih bar zbog toga..

Luka

pre 13 godina

@analiza

A ko to po tebi onda zasluzuje prvo mjesto? Mozda Federer,Djokovic ili Marej koji su na prethodnih 5,6 turnira ispadali u prvim kolima?

sasa jokic

pre 13 godina

Stvari idu svojim tokom, u principu ovo je realna slika danas. Nole kao po obicaju gubi meceve zbog stvari koje nemaju mnogo vez sa formom, ali ga talenat drzi visoko na listi. Ukoliko nesto drasticno ne promeni sa servisom, samo je pitanje dana kada ce krenuti na dole! Cekao sam RG da vidim da li se spremao za velike turnire, i sada vidim da nije. Ali sta je tu je videcemo kako ce se odvijati nastavak sezone, ali mislim da nikada nije imao vecu sansu da napravi rezultat nego sada. Tesko da ce mu se stvoriti jos ovakvih prilika, a novi klinci dolaze!

NNN

pre 13 godina

Nole je prelako propustio priliku da dođe do još bodova.
Federeru će biti potrebno čudo stigne Nadala (u narednih godinu dana), a neće mu biti lako ni 2. mesto da zadrži.

Marko

pre 13 godina

Svaka cast Rafi!
Ali ono sto meni nikako nije jasno je kako je Davidenko peti?! Pa taj covek i kada uopste ne igra opstaje u vrhu liste.
(lfp, 7. jun 2010 12:13)

I za sve one kojima nije jasan plasamn Davidenka

Ovakve vaše izjave vas odaju da tenis pratite od juče i da nemate pojma o bodovanju.Da se iole razumete i da pratite ATP tour znali bi da je Nikolaj Davidenko imao fantastičan kraj prošle sezone! Osvojio je masters kup,masters u šangaju (Samo ta dva turnira 2300 poena)Još je osvojio i Umag i Hamburg tokom prošlog leta(Još 750 poena).Ove godine je igrao u Australiji 1/4 finala (360 poena) a da ne pominjem još nekoliko polufinala na manjim turnirima od druge polovine prošle sezone...E zato je davidenko broj 5! :)
Isto i Del Potro! Čovek trenutno ima bodove kao šampion US opena,Finalista masters kupa i Sinsinatija! I zato je osmi! Kad mu budu pali ti bodovi (DelPo ne igra US open) automatski se neće kvalifikovati na završni masters (i tu mu pada veliki broj poena) pa će na kraju godine biti ko zna koji (ispod 50 mesta verovatno...)
E tako funkcioniše bodovanje na ATP touru!
A postoji i nezvanična ATP trka koja daje rezultate samo u ovoj godini a ona izgleda ovako:

01 Rafael Nadal - 6230
02 Roger Federer - 3285
03 Robin Soderling - 2830
04 David Ferrer - 2630
05 Fernando Verdasco - 2625
06 Andy Roddick - 2540
07 Novak Djokovic - 2165
08 Tomas Berdych - 2050

Po trci se može zaključiti da će Rafa Nadal na kraju godine biti UBEDLJIVO prvi na listi!

Razlika između drugog i osmog trnuto je oko 1000 poena tako da unutar toga mogu da se dese suštinske rokade već posle Wimbledona!

Jel vam sada lakše što u trci nema Davidenka?

djons91

pre 13 godina

(jovan, 7. jun 2010 11:15)
Mladog Soderlinga? Stariji je od Djokovica 3 godine. Djokovic je igrac za masterse, tu se igra do 2 dobijena seta i tu moze da izdrzi fizicke napore, na GS je mnogo teze jer tu dolaze do izrazaja njegovi problemi sa disanjem.

sima

pre 13 godina

A, odakle sad Soderling pa 'mlad'? i na osnovu cega Novak apatican? pa zar on nemoze ljudi da bude ni BOLESTAN? sto se tice 'mladog' Soderlinga njegova psiha nije i gram jaca od NOvakove, mozda cak i slabija! Zato ostavimo se prognoza, zar upravo ovogodisnji RG nije pokazao da su 'sigurne prognose'smesne;

srbijasine

pre 13 godina

Nadal je definitivno najbolji igrac, a sto se tice naseg Noleta svaka mu cast za kontinuitet igara. Ako ga poredite sa nekim drugim igracima koji su zauzimali top 10 kao sto su Jo Wilfried Tsonga, ili Davidenko, Murray, Ziles Simon, on je najkonstantniji u svojim igrama.

zigi

pre 13 godina

mladi soderling? 26 godina je covjeku, taj je na zalasku karijere! A i nije enka marka sudeci po igri u finalu RG...i njemu kao i svima osim rafi i federeru fali neka ludacka crta koja cini razliku izmedu velikih i najvecih

Marko

pre 13 godina

i ti si sad kao sveznalica??
(davidenko, 7. jun 2010 15:26)

Ne,samo sam kopirao činjenice sa sajta ATP-a. Inače sam izrazito glup čovek,jako odbojan i neobrazovan. Voleo bih da budem kao ti,ali šta ću ne mogu,pa moram neki put da lečim svoje komplekse u nedostaku mogućnosti da dostignem tvoj nivo...Oprosti molim te,ne znam kako je smelo da mi se desi da te uvredim...Nikada sebi neću oprostiti....:)

maritn

pre 13 godina

Nole izgleda ko da su mu sve ladje potonole.Nesto ga gadno tisti sto jeste njegova stvar ali bi trebao da shvati da je on idol nacije pa se njegova nepodnosljiva i uznemirujuca rezigniranost (cime Nole?) siri ka talas koji nosi mladu generaciju ali je umrtvljuje. Nole zivni sto pre disi punim plucima isplini ono sto ti smeta! Pogedaj Nadala i on ima slicne probleme pa kako se raduje!

Zlatko Todorović

pre 13 godina

Očigledno je da Nole ima neki problem. Da li je to Menalni sklop, da li je izvukao maksimum sa sadašnjim trenerom ili je to maksimum njegovog organizma, tek onakav pad posle drugog seta na RG je stvarno veliki problem.

milwood

pre 13 godina

Svi koji kažu da Nole igra loše su u pravu . Ali uočio sam da je pored Rafe i Federera jedino Nole sa svojom traljavo-njanjavom igrom i na AO i na RG ušao u poslednjih 8, na oba GS imao u četvrtfinalu 2-1 u setovima .

Dusan

pre 13 godina

Nole je suvi genije. Odgledao je "ono" finale Vimbldona, video da je daleeeeeko od prve dvojice, i da nema smisla da ih juri. Treći je na ATP turu i dalje, a opušteno ima privatni život, za razliku od Nadala i Marija. Rođa je, dakako, svoj privatni život odavno obesio o klin.
(Sale, 7. jun 2010 12:38)

A otkud ti znas kakve privatne zivote imaju drugi? Jel to zato sto iz Beograda ponekad cujes glasine gde je Novak vidjen i sta je radio a iz Londona ili Majorke nemas "dojavu"??

I od kada se to imati porodicu, decu (a to sve uz to sto si godinamam u necemu najbolji na svetu) u svojoj 28-oj zove "okaciti privatni zivot o klin"!? Neko bi rekao da je bas to privatni zivot onakav kakav treba da bude!

ana

pre 13 godina

Biti broj 3 u ovoj eri Rogera i Rafe je cast, jer znas koliko vredis i imas cast da igras protiv najboljeg u istoriji- Rogera ,koji te podstice da budes bolji svakog dana. I Sampras je zalio sto nije rodjen kasnije.
Ako neko nije bio broj 1, ne znaci da ne vredi kao onaj koji je jednom to bio. Roddick i Hewitt su bili broj 1, a Roger ih je posle ubijao u pojam i pobedjivao ubedljivo. Skor Fed-Roddick je 19-3...mizerno. Po meni, neki su imali samo sretan splet okolnosti (Marcelo Rios broj 1 bez GS) i bili prvi i zasto Novaka opterecivati brojem 1, jer je uspeh biti na bodovnoj listi iza najveceg u istoriji.
Ja sam Rafin navijac i to isto vredi i za njega. Bio je toliko drugi, Roger ga je terao da bude bolji. Svako finale Wimbledona je igrao sve bolje, dok ga nije i osvojio. Meni je bilo ok i da Rafa bude iza Rogera, samo da gledam njihova finala. Rafa je bio i ostao enigma za Rogera, uzimao mu RG, a Roger svake godine dolazio u Pariz sve bolji.