Nedelja, 04.04.2010.

21:06

Endiju Rodiku trofej u Majamiju

Američki teniser Endi Rodik pobedio je Čeha Tomaša Berdiha sa 7:5, 6:4 u finalu turnira iz Masters serije u Majamiju.

Izvor: Saša Ozmo

Endiju Rodiku trofej u Majamiju IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

31 Komentari

Sortiraj po:

Dylan Dog

pre 14 godina

@ Kika Majstor, Djoksa

Nema na čemu. Drago mi je da sam bio od pomoći.

@ Kika Majstor, reket se uglavnom kastomizuje intervencijama na dršci i otežavanjem putem dodavanja olovnih traka i malih tegića. Trake se dodaju svuda po okviru (tj. na kruni, glavi, vratu i dršci), u zavisnosti koja od osobina želi da se potencira, a tegići unutar drške.
Mogu se kastomizovati veličina gripa, oblik gripa, masa reketa, balans, dužina reketa i tzv. težina u zamahu (swingweight). Jedino ne mogu menjati površina glave, krutost i raspored žica. Osim skraćivanja drške, sve promene su reverzibilne. Samo se skinu trake i uklone tegići.

Ima raznih preporuka kako se to može raditi. Kastomizacija je proces pun eksperimentisanja, do postizanja željenog efekta. Sve zavisi od stila igrača i od cilja. Bejzlajneri po pravilu otežavaju glavu reketa, ali se time pogoršava manevrisanje reketom kod igre na mreži. Postoji puno kombinacija za postizanje pravog efekta. Praktično, time se reket potpuno menja. Ko zna ovo o čemu ovde pišem zna i da su priče o Novakovom reketu više medijska patka, nego što imaju veze sa realnošću. Ipak je njegov reket konstruisan po njegovim željama (tj. FABRIČKI KASTOMIZOVAN), tako da verovatno nije morao da ga naknadno podešava. Mnogi profesionalci igraju sa fabrički kastomizovanim reketima. Neko kupi Wilson BLX Six-One Tour i "pukne" 195 Eur., a taj reket najverovatnije nema veze sa onim što Fed drži u rukama dok igra.

Inače, igrački reketi iz tzv. pro i tour varijanti, od 330+ g traže perfektnu tehniku da bi pokazali svoj puni potencijal. U suprotnom, ako se ne igra iz tela i ne uspostvi pravilan i neprekinut kinematički lanac, dosta opterećuju ruku, rame i ručni zglob, tako da mogu dovesti do povreda, naročito kod neutreniranih rekreativaca.
Na internetu ima nekoliko vrlo korisnih tekstova o kastomizaciji. Toliko o tome.

Pozdrav!

Kika Majstor

pre 14 godina

@DYlan Dog
hvala za odlican komentar o reketima.
Da li mozda znas kako pojedini igraci kastomiziraju reket. Ja nadagjam da vecina ide na vecu tezinu (350 grama ili tako nekako) i laku glavu.
Span vervatno varira od 20 do 30 kila.

Dylan Dog

pre 14 godina

@Djoksa

Na Youtube-u se mogu naći snimci nekih Rodikovih mečeva na Vimbldonu 2008. (npr. onaj protiv Schwanka) gde se jasno vidi da koristi Babolat reket.

Pozdrav!

Mima

pre 14 godina

Sto se ljutite sto mi se Berdih svidja mnogo vise od Rodika? Imam pravo da uzivam. A ovaj drugar sto pominje Nadala i njegov broj mastersa nije shvatio da Nadal nije nas teniser, a to je ono sto sam zelela da kazem, hvala na paznji. I da, iako sam plavusa razumela sam da ne pobedjuje lepsi teniser iako mi to ovde sad izvesna Ivana objasnjava. PS: Lepa sam a i volim da vidim lepog i mladog sportistu, a jos ako ima lepe oci.......:)

Djoksa

pre 14 godina

@Dylan Dog...Hm,hm,hm..,smeo bih ruku u vatru da stavim da sam video Rodika sa Prince-om u mecu sa Tipsijem na Wimbldonu 2008.Ali izgleda da nisam u pravu.Rodik jeste koristio Prince Graphite 90 ali u juniorskim danima.Nisam proverio podatke,nazalost.

Dylan Dog

pre 14 godina

@Djoksa,

Koliko je meni poznato Rodik već godinama igra sa kastomizovanim Babolat Pure Drive-om, a bar od 2002-3. (trenutno koristi model Roddick GT Plus, 332g, 16x19), tako da nisam upoznat sa pričom oko Prince-a
Babolat Pure Drive generalno, u svim varijantama izvedbe, što zbog same konstrukcije, što zbog "ređih" žica (16x19) generiše više spina nego što je uobičajeno kod ostalih reketa sa kojima sam se sretao. Lično nisam imao prilike da igram sa tim reketom (samo sam ga imao u rukama) ali jesam testirao starije modele, tako da iz sopstvenog iskustva znam da je ovo što sam napisao tačno. Inače, kik (poznat i kao ameriken tvist servis) ili spin ili slajs, potpuno je sve jedno, razlika je samo u pravcu po kome se "vuče" glava reketa preko loptice u trenutku kontakta (profesionalci čak isto bacaju lopticu za svaki od ovih servisa), tako da loptica nakon udarca u podlogu odskače u drugoj ravni, koja je ista kao upadna ravan u slučaju spina, pomera se ulevo kod slajsa, a udesno kod kika, ako se radi o desnorukom teniseru. Dakle, ako ima uticaja kod bekhenda i forhenda, ima i kod servisa.

Generalno, moje mišljenje je da promena reketa ni blizu nema takav uticaj na igru, kakav smo imali prilike da čitamo u komentarima na ovom sajtu. Po meni, igraču je dovoljno mnogo manje vremena da se navikne na nov reket. Svaki igrač ima mogućnost da reket dodatno prilagodi sebi, a kada se prelazi sa jednog proizvođača na drugi, reketi se posebno konstruišu za datog igrača, tako da mu isti što više odgovara u svakom pogledu (npr. Head Extreme Pro sa kojim igra Ljubičić je vrlo sličan pomenutom Babolatu - razlike su akademske, jer je isti izgleda i pravljen za Ivana).
Priče oko uticaja promene reketa kod npr. Novaka su po meni potpuno bez osnova. Da li će loptica otići nekoliko milimetara u aut ili ne, mnogo više zavisi od špana i od toga kako je udarac izveden, nego od samog okvira. Kada se uzme u obzir da špan popušta tokom igre i da se, gotovo po pravilu, menja sa novim lopticama ili gem ranije, priče oko uticaja samog okvira (tj. reketa) postaju još manje smislene.
Npr. ja sam pre izvesnog vremena promenio svoje stare Head Liquid Metal Radical OS rekete savremenijim Head Microgel Radical Pro reketima. Pomenuti modeli se osim po tehnologiji izrade, razlikuju po površini glave, balansu, masi i po krutosti. Za nešto više od mesec dana sam se potpuno navikao na nove rekete i uopšte nisam osećao uticaj promene reketa u toku same igre. Kao da sam oduvek igrao sa tim reketom. A to su veoma različiti reketi i ta moja promena može da se nazove zaista radikalnom :). Profesionalcima je sigurno potrebno mnogo manje vremena, a oni nikada ne prave tako drastične razlike pri promeni okvira, jer bez obzira na novac, ne žele nove nepoznate u svojoj teniskoj jednačini. Siguran sam da vode računa o tome da igraju sa onim okvirom koji im najviše odgovara i što se tiče tehnike izvođenja udaraca i što se tiče stila igre. A i sami okviri se nakon izrade mogu dodatno kastomizovati.

Da zaključim, mišljenja sam da je Stefankijev uticaj presudan. On je shvatio sa kim ima posla i krenuo je da od relativno sirovog materijala napravi jednog daleko suptilnijeg tenisera. Sviđao se nama Rodik ili ne, to je fakat. Slika govori hiljadu reči.

zelena trava

pre 14 godina

Ko to smatra da je turnir imao oslabljen sastav?! Stvarno oslabljen, Nadal, Federer, Djokovic, Roddick, Soderling...
Roddick je jednostavno bio "last man standing", izdrzao je 6 meceva i pobedio i zbog toga - kapa dole. Mozemo mi sad da bacamo hipoteze "sta bi bilo da je igrao protiv Djokovica, Federer-a bla bla", ali on je svoje uradio. Sto nije konstantniji igrac, pa nije uvek bio podjednako dobar, to je druga prica.

Ivana

pre 14 godina

@ Tomi Dzeri

Prvo, Rodik nije vo, nego je primer kako jedan teniser treba da izgleda, visok, snazan, ali ne previse nabildovan.
Drugo, tacno je da ima sjajan servis i jak, ali tako i treba da se servira. Hvala Bogu sto je tako, jer je to osnovni udarac u tenisu i od njega sve krece. Pored servisa, Endi ima i sjajan forhend, ali i druge udarce. Mozda nema tako razradjene kao neki igraci, ali mu i ne treba, jer i sa takvom igrom pobedjuje ostale igrace, sto znaci da ti udarci nisu presudni. On svoj servis cuva, ali kada treba da napravi brejk, on ne servira, pa kako onda napravi brejk, logicno odlicnom igrom. Igraci koji nemaju dobar servis kao Endi, naravno da moraju da razradjuju vise ostale udarce, da bi mogli da dobijaju gemove. Dakle sve ima svoje zasto. Tako da, da nema servis, vise bi se skoncentrisao na ostale udarce, i ne sumnjam da bi ih doveo do vrhunca, jer je i sa odlicnim servisom i forhendom dosta popravio i ostale udarce. Endi je veoma talentovan igrac i uvek bi bio u prvih deset, gde mu je i mesto.
Trece, da je odvratan, ne bih komentarisala, jer su ukusi razliciti i licno imam misljenje da je veoma drag.

Ivana

pre 14 godina

@ Vlada Calgary

Vlado na ovako jakom turniru su se pojavili svi igraci iz top 10 ( osim Del Potra i Davidenka, koji su povredjeni),kao i ostali jaki igraci, dakle svi oni koji su i prethodnih godina igrali masterse i ne razumem tvoj komentar da je bio prilicno oslabljen sastav. Mozda su po tebi trebali da igraju na mastersu igraci od 100-200 mesta, pa da bude jak turnir. Turnir je bio izuzetno jak, ali su vodeci igraci na ATP listi odigrali "toliko dobro" da su poispadali u drugom i trecem kolu. Onda dolazimo do toga da ti vodeci igraci, koji su po tebi trebali biti u zavrsnici, ne mogu da doguraju dalje od treceg kola na ovako oslabljenom turniru, kako si ga ti okarakterisao. Ne znam sta je razlog njihovog loseg igranja, neki su verovatno u losoj formi, drugi se mozda nisu privikli na uslove i podlogu (mada imali su vremena, jer su pre toga igrali u IW, koji je slican po podlozi), neki su bez ikakvog razloga ispali, jednostavno nisu imali problem, ali su lose odigrali, nije im bio dan. U zavrsnici su igrali igraci, koji su to najvise zasluzili, jer su ceo turnir odigrali sjajno i mogu ti reci da u polufinalu su od cetvorice igrali trojica iz prvih deset (Rodik, Nadal i Soderling). Sta ces vise od toga?! Ako si ocekivao da prvih cetvorica stignu do polufinala, onda moras da se pomiris da ne igraju trenutno toliko dobro(Nadal je dobro odigrao)i da nisu zasluzili da budu u zavrsnici i hvala Bogu sto je tako, jer bi bilo dosadno da jedne te iste gledamo u zavrsnici. Mislim da ce Federer igrati dobro i iskreno se nadam da ce biti tako, jer je sezonu vrlo lepo zapoceo. Sto se tice Novaka, mislim da ce mu sljaka vise odgovarati od betona. Mareja ne bih komentarisala, jer njemu ne lezi sljaka, pa ne znam kada ce zaigrati dobro. Sve u svemu kada se pogleda, svidelo ti se ili ne, Rodik trenutno jeste najbolji igrac.Daj Boze da tako i ostane!

auu

pre 14 godina

Ma ovde ima slepaca koji navijaju za Rodicka vise nego za Djokovica.Navijate da on osvoji Wimbldona ne Djokovic.Treba da Vas je sramota sto ste Srbi.Umesto da pozelite srecu najvecem Srbinu od svih nas ovde vi bodrite nekog Amerikanca koji je svasta pricao za Djokovica.Idite u Ameriku ne trebate nam ovde.Bolesnici jedni!

Vlada Calgary

pre 14 godina

Osvojen turnir - zasluzeno. Turnir serije 1000 za Berdycha je ipak prevelik zalogaj. Ja sam ocekivao Soderlinga u finalu.

Roddick: najbolji igrac trenutno - daleko od toga.

Prilicno lak sastav turnira serije 1000 - samo Nadal od jakih igraca. Berdych, Almagro i ekipa - samo solidan prosek.

pre 14 godina

London calling...

Vidim da mnogima nije ništa jasno!

A treba samo ponovno pročitati ono što sam napisao prije nekoliko dana...

http://www.jutarnji.hr/cilic--trebao-sam-se-provuci--nije-verdasco-nista-specijalno-odigrao/681077/

Ne dâ vam se tražiti?

Dakle...


DŠ: "Nadal može izgubiti od Roddicka samo ako je susret namješten.

Bila bi to vezana trgovina.

Roddick darovao naslov starini Ljubi da ga napokon prepoznaju američke hostese, a za nagradu osvojit će turnir u Miamiju."

Dylan Dog

pre 14 godina

Rodikov tim je odradio dobar skauting protivnika i taktički ga dobro pripremio za meč. Stalna promena ritma iz bekhend slajsa je otupila oštricu Berdihu, koji se nije najbolje snašao i uleteo u niz neiznuđenih grešaka.
Rodik je briljantno servirao, izdržao ključne duge relije i na kraju, potpuno zasluženo slavio.

Berdih je bio nervozniji nego što je trebalo, i igrao dosta stegnuto, bez obzira na činjenicu da je u ovom meču bio underdog. Nije iskoristio šanse posle drugog servis Rodika, pravio je neiznuđene greške u poenima koje je trebalo da osvoji. Problemi sa servisom u 11. gemu 1. seta su samo logičan sled neubedljive Berdihove igre.

Sve u svemu, odlična mini USA turneja za Rodika. Evidentan napredak u njegovoj igri je potpuno valorizovan i titulom i osvojenim bodovima.

Djoksa

pre 14 godina

@Dylan Dog...Sta mislite,pored nespornog uticaja Stefankija,Rodikova promena stila igre se poklopila sa prom. reketa?Sa Prince-om njegovi servisi su bili razorniji ali je igra bila slabija a sada sa Babolat-om,u servisu ima vise kicka a u igri vise spina?

sasa jokic

pre 14 godina

Nije berdrih izdrzao pritisak,ali je za razumeti.....polako. Moram da kazem da me Rodik toliko iritira svojim neuroticnim ponasanjem i igrom, da moram da pravim pauze kada gledam mec. Kada bi svi teniseri imali takav stil, i karakter, tanis bi se ugasio kao sport! Uzas blagi kako je odvratno za gledanje!

Dejana

pre 14 godina

@mima
Ne vidim razlog da stalno istices Berdihovu lepotu i kako je on lepsi od Rodika. Nisi shvatila da ne pobedjuje najlepsi u tenisu, vec ko najbolje odigra turnir, kao sto je to ovoga puta ucinio Rodik. Ako bismo tako gledali ko je najlepsi, onda bi Rodik osvajao svaki turnir jer je definitivno najlepsi teniser, a u zenskoj kategoriji bi to bila Marija Kirilenko, ali teniski mecevi se igraju i dobijaju znanjem! Sto se tice Berdihovih zelenih ociju, pretpostavljam da ti se svidjaju, jer i Novak, za kog ocigledno navijas nosi sociva zelene boje.

Bravo Endi! Samo napred! Obozavam te Eci!

borg

pre 14 godina

roddick uvijek opasan na betonu,protiv berdycha je i federer najcesce u defanzivi,nije mi roddick uopste simpatican,niti tvrdim da ima talenat i igru federera,ali njegova igra je vise nego solidna,i da nije imao nesrecu igrati protiv federera,imao bi vise titula.njegova jedina slabost je igra na sljaci,na travi ili betonu je odlican,ravnopravan sa nadalom ili murreyem.na wimbledonu on moze pobjediti i federera,o restvu da ne pricam.jos prosle godine je nadigrao federera,samo nije imao srece u odnosu na nadala.ipak njegova karijera se blizi kraju,moze event.jos jedan gs i to je kraj.poz

Mima

pre 14 godina

Da, 5. Masters isciman posle 4 godine i evo koliko se raduju Rodikovi obozavaoci, a nasima je malo Noletovih 5 mastersa, svake godine po neki. Andy Roddick 27 godina = 5 mastersa, Novak Djokovic 22 godine = 5 mastersa! Plus Masters kup u Sangaju. Inace, danasnje finale smaranje za moj ukus:( Najlepsi kadrovi -zelene oci Berdiha!

Roddick

pre 14 godina

@mima....Zbog cega mislis da je Rodik naduvenko?Da li mozda zbog toga sto ce novac sa turnira da da ugrozenima u Cileu?Ili mozda zbog toga sto ima sopstvenu Fondaciju koja je posvecena pomaganju deci (uglavnom)...Inace,Rodik je 2003.bio proglasen za najsexy sportistu sveta.Dobro,sad mu je opala kosa,ali pogledaj njegove slike dok je bio mlad,videces i zasto.

Sto se same igre tice,takticki savrseno!Za oko posmatraca jeste lepse kada igra obiluje sa puno winnera,danas to nije bio slucaj,ali msm da se Endi nece puno obazirati na cinjenicu da ga ljudi u srbiji ne vole zbog ponekad pasivne igre.On je u mecu sa Nadalom dokazao sta sve moze,i a je u ovom trenutku,svidelo se to vama ili ne naj igrac na svetu

Mima

pre 14 godina

Jedino sto me je navodilo na pomisao da ce Rodik dobiti Majami je karma po kojoj ako izgubis finale Indian Wells-a odmah zatim osvajas Majami (Nole 2007., Marej 2009 i sad Rodik 2010., hmmm)?! Ovi americki turniri su nabajani...Jos ako je tacno da I.Wells svakih 10 godina osvaja 26. teniser sveta u tom trenutku, tako sam cula a mrzi me da proveravam, brrrrr....

Djoksa

pre 14 godina

Cestitke Rodiku!Nadao sam se da ce Berdih naplatiti pobedu nad Fedom i uzeti titulu."Autsajder"koji izbaci Feda ne uzima titulu,steta.Obicno se time okoristi neko iz top10.Sto se tice igre,gde je Rodikova agresivnost?Titulu mu je donela sjajna defanziva.

Makac

pre 14 godina

I jos jednom sam bila u pravu da ce Roddick da osvoji titulu. Bravo Andy potpuno si je zasluzio jer igras ubedljivo najbolje od svih ove godine.Sad mali predah i cekamo 30.titulu,prvo Queen's a,onda juris na Wimbledon.GO ANDY!!!

Mima

pre 14 godina

Poceli su matorci da ubadaju Masterse..Ljubicic, Rodik, i do skoro Davidenko! Ovo je za mene dokaz da su mladi ipak premoreni, ali jedva cekam da se vrate! Nadala sam se da ce Berdih danas nekako ispeglati naduvenka.:( Tomi, lepsi si, mnooogo si lepsi od Rodika, samo napred, a tek kakve lobove imash cccc

Dule

pre 14 godina

@Ja, @Djoksa...Berdih je bas pobedio...zar ne? sada ste videli na delu sta znaci taktika, potpuno drugaciji pristup nego u mecu sa Nadalom...igra bez rizika, dovoljni su bili slajs udarci koji su potpuno neutralizovali Berdihovu agresivnost, a vi pricate o jednodimenzionalnom tenisu Rodika...on itekako ima plan b u igri, naravno, servis mu je funkcionisao besprekorno cele nedelje, izgubio je samo dva servis gema...Berdih nije imao danas nikakve sanse, i ne znam odakle vam uopste ideja da je i mogao da pobedi...videli ste sve, mozda nije bilo lepo za gledanje, ali takticki je bilo besprekorno, savrseno...svaka cast Endiju na 29. tituli...petom mastersu u devet finala...

Dule

pre 14 godina

@Ja, @Djoksa...Berdih je bas pobedio...zar ne? sada ste videli na delu sta znaci taktika, potpuno drugaciji pristup nego u mecu sa Nadalom...igra bez rizika, dovoljni su bili slajs udarci koji su potpuno neutralizovali Berdihovu agresivnost, a vi pricate o jednodimenzionalnom tenisu Rodika...on itekako ima plan b u igri, naravno, servis mu je funkcionisao besprekorno cele nedelje, izgubio je samo dva servis gema...Berdih nije imao danas nikakve sanse, i ne znam odakle vam uopste ideja da je i mogao da pobedi...videli ste sve, mozda nije bilo lepo za gledanje, ali takticki je bilo besprekorno, savrseno...svaka cast Endiju na 29. tituli...petom mastersu u devet finala...

Roddick

pre 14 godina

@mima....Zbog cega mislis da je Rodik naduvenko?Da li mozda zbog toga sto ce novac sa turnira da da ugrozenima u Cileu?Ili mozda zbog toga sto ima sopstvenu Fondaciju koja je posvecena pomaganju deci (uglavnom)...Inace,Rodik je 2003.bio proglasen za najsexy sportistu sveta.Dobro,sad mu je opala kosa,ali pogledaj njegove slike dok je bio mlad,videces i zasto.

Sto se same igre tice,takticki savrseno!Za oko posmatraca jeste lepse kada igra obiluje sa puno winnera,danas to nije bio slucaj,ali msm da se Endi nece puno obazirati na cinjenicu da ga ljudi u srbiji ne vole zbog ponekad pasivne igre.On je u mecu sa Nadalom dokazao sta sve moze,i a je u ovom trenutku,svidelo se to vama ili ne naj igrac na svetu

Dylan Dog

pre 14 godina

Rodikov tim je odradio dobar skauting protivnika i taktički ga dobro pripremio za meč. Stalna promena ritma iz bekhend slajsa je otupila oštricu Berdihu, koji se nije najbolje snašao i uleteo u niz neiznuđenih grešaka.
Rodik je briljantno servirao, izdržao ključne duge relije i na kraju, potpuno zasluženo slavio.

Berdih je bio nervozniji nego što je trebalo, i igrao dosta stegnuto, bez obzira na činjenicu da je u ovom meču bio underdog. Nije iskoristio šanse posle drugog servis Rodika, pravio je neiznuđene greške u poenima koje je trebalo da osvoji. Problemi sa servisom u 11. gemu 1. seta su samo logičan sled neubedljive Berdihove igre.

Sve u svemu, odlična mini USA turneja za Rodika. Evidentan napredak u njegovoj igri je potpuno valorizovan i titulom i osvojenim bodovima.

Djoksa

pre 14 godina

Cestitke Rodiku!Nadao sam se da ce Berdih naplatiti pobedu nad Fedom i uzeti titulu."Autsajder"koji izbaci Feda ne uzima titulu,steta.Obicno se time okoristi neko iz top10.Sto se tice igre,gde je Rodikova agresivnost?Titulu mu je donela sjajna defanziva.

Mima

pre 14 godina

Da, 5. Masters isciman posle 4 godine i evo koliko se raduju Rodikovi obozavaoci, a nasima je malo Noletovih 5 mastersa, svake godine po neki. Andy Roddick 27 godina = 5 mastersa, Novak Djokovic 22 godine = 5 mastersa! Plus Masters kup u Sangaju. Inace, danasnje finale smaranje za moj ukus:( Najlepsi kadrovi -zelene oci Berdiha!

Makac

pre 14 godina

I jos jednom sam bila u pravu da ce Roddick da osvoji titulu. Bravo Andy potpuno si je zasluzio jer igras ubedljivo najbolje od svih ove godine.Sad mali predah i cekamo 30.titulu,prvo Queen's a,onda juris na Wimbledon.GO ANDY!!!

Mima

pre 14 godina

Jedino sto me je navodilo na pomisao da ce Rodik dobiti Majami je karma po kojoj ako izgubis finale Indian Wells-a odmah zatim osvajas Majami (Nole 2007., Marej 2009 i sad Rodik 2010., hmmm)?! Ovi americki turniri su nabajani...Jos ako je tacno da I.Wells svakih 10 godina osvaja 26. teniser sveta u tom trenutku, tako sam cula a mrzi me da proveravam, brrrrr....

Dejana

pre 14 godina

@mima
Ne vidim razlog da stalno istices Berdihovu lepotu i kako je on lepsi od Rodika. Nisi shvatila da ne pobedjuje najlepsi u tenisu, vec ko najbolje odigra turnir, kao sto je to ovoga puta ucinio Rodik. Ako bismo tako gledali ko je najlepsi, onda bi Rodik osvajao svaki turnir jer je definitivno najlepsi teniser, a u zenskoj kategoriji bi to bila Marija Kirilenko, ali teniski mecevi se igraju i dobijaju znanjem! Sto se tice Berdihovih zelenih ociju, pretpostavljam da ti se svidjaju, jer i Novak, za kog ocigledno navijas nosi sociva zelene boje.

Bravo Endi! Samo napred! Obozavam te Eci!

Mima

pre 14 godina

Poceli su matorci da ubadaju Masterse..Ljubicic, Rodik, i do skoro Davidenko! Ovo je za mene dokaz da su mladi ipak premoreni, ali jedva cekam da se vrate! Nadala sam se da ce Berdih danas nekako ispeglati naduvenka.:( Tomi, lepsi si, mnooogo si lepsi od Rodika, samo napred, a tek kakve lobove imash cccc

Ivana

pre 14 godina

@ Tomi Dzeri

Prvo, Rodik nije vo, nego je primer kako jedan teniser treba da izgleda, visok, snazan, ali ne previse nabildovan.
Drugo, tacno je da ima sjajan servis i jak, ali tako i treba da se servira. Hvala Bogu sto je tako, jer je to osnovni udarac u tenisu i od njega sve krece. Pored servisa, Endi ima i sjajan forhend, ali i druge udarce. Mozda nema tako razradjene kao neki igraci, ali mu i ne treba, jer i sa takvom igrom pobedjuje ostale igrace, sto znaci da ti udarci nisu presudni. On svoj servis cuva, ali kada treba da napravi brejk, on ne servira, pa kako onda napravi brejk, logicno odlicnom igrom. Igraci koji nemaju dobar servis kao Endi, naravno da moraju da razradjuju vise ostale udarce, da bi mogli da dobijaju gemove. Dakle sve ima svoje zasto. Tako da, da nema servis, vise bi se skoncentrisao na ostale udarce, i ne sumnjam da bi ih doveo do vrhunca, jer je i sa odlicnim servisom i forhendom dosta popravio i ostale udarce. Endi je veoma talentovan igrac i uvek bi bio u prvih deset, gde mu je i mesto.
Trece, da je odvratan, ne bih komentarisala, jer su ukusi razliciti i licno imam misljenje da je veoma drag.

borg

pre 14 godina

roddick uvijek opasan na betonu,protiv berdycha je i federer najcesce u defanzivi,nije mi roddick uopste simpatican,niti tvrdim da ima talenat i igru federera,ali njegova igra je vise nego solidna,i da nije imao nesrecu igrati protiv federera,imao bi vise titula.njegova jedina slabost je igra na sljaci,na travi ili betonu je odlican,ravnopravan sa nadalom ili murreyem.na wimbledonu on moze pobjediti i federera,o restvu da ne pricam.jos prosle godine je nadigrao federera,samo nije imao srece u odnosu na nadala.ipak njegova karijera se blizi kraju,moze event.jos jedan gs i to je kraj.poz

sasa jokic

pre 14 godina

Nije berdrih izdrzao pritisak,ali je za razumeti.....polako. Moram da kazem da me Rodik toliko iritira svojim neuroticnim ponasanjem i igrom, da moram da pravim pauze kada gledam mec. Kada bi svi teniseri imali takav stil, i karakter, tanis bi se ugasio kao sport! Uzas blagi kako je odvratno za gledanje!

Ivana

pre 14 godina

@ Vlada Calgary

Vlado na ovako jakom turniru su se pojavili svi igraci iz top 10 ( osim Del Potra i Davidenka, koji su povredjeni),kao i ostali jaki igraci, dakle svi oni koji su i prethodnih godina igrali masterse i ne razumem tvoj komentar da je bio prilicno oslabljen sastav. Mozda su po tebi trebali da igraju na mastersu igraci od 100-200 mesta, pa da bude jak turnir. Turnir je bio izuzetno jak, ali su vodeci igraci na ATP listi odigrali "toliko dobro" da su poispadali u drugom i trecem kolu. Onda dolazimo do toga da ti vodeci igraci, koji su po tebi trebali biti u zavrsnici, ne mogu da doguraju dalje od treceg kola na ovako oslabljenom turniru, kako si ga ti okarakterisao. Ne znam sta je razlog njihovog loseg igranja, neki su verovatno u losoj formi, drugi se mozda nisu privikli na uslove i podlogu (mada imali su vremena, jer su pre toga igrali u IW, koji je slican po podlozi), neki su bez ikakvog razloga ispali, jednostavno nisu imali problem, ali su lose odigrali, nije im bio dan. U zavrsnici su igrali igraci, koji su to najvise zasluzili, jer su ceo turnir odigrali sjajno i mogu ti reci da u polufinalu su od cetvorice igrali trojica iz prvih deset (Rodik, Nadal i Soderling). Sta ces vise od toga?! Ako si ocekivao da prvih cetvorica stignu do polufinala, onda moras da se pomiris da ne igraju trenutno toliko dobro(Nadal je dobro odigrao)i da nisu zasluzili da budu u zavrsnici i hvala Bogu sto je tako, jer bi bilo dosadno da jedne te iste gledamo u zavrsnici. Mislim da ce Federer igrati dobro i iskreno se nadam da ce biti tako, jer je sezonu vrlo lepo zapoceo. Sto se tice Novaka, mislim da ce mu sljaka vise odgovarati od betona. Mareja ne bih komentarisala, jer njemu ne lezi sljaka, pa ne znam kada ce zaigrati dobro. Sve u svemu kada se pogleda, svidelo ti se ili ne, Rodik trenutno jeste najbolji igrac.Daj Boze da tako i ostane!

Djoksa

pre 14 godina

@Dylan Dog...Sta mislite,pored nespornog uticaja Stefankija,Rodikova promena stila igre se poklopila sa prom. reketa?Sa Prince-om njegovi servisi su bili razorniji ali je igra bila slabija a sada sa Babolat-om,u servisu ima vise kicka a u igri vise spina?

auu

pre 14 godina

Ma ovde ima slepaca koji navijaju za Rodicka vise nego za Djokovica.Navijate da on osvoji Wimbldona ne Djokovic.Treba da Vas je sramota sto ste Srbi.Umesto da pozelite srecu najvecem Srbinu od svih nas ovde vi bodrite nekog Amerikanca koji je svasta pricao za Djokovica.Idite u Ameriku ne trebate nam ovde.Bolesnici jedni!

Dylan Dog

pre 14 godina

@Djoksa,

Koliko je meni poznato Rodik već godinama igra sa kastomizovanim Babolat Pure Drive-om, a bar od 2002-3. (trenutno koristi model Roddick GT Plus, 332g, 16x19), tako da nisam upoznat sa pričom oko Prince-a
Babolat Pure Drive generalno, u svim varijantama izvedbe, što zbog same konstrukcije, što zbog "ređih" žica (16x19) generiše više spina nego što je uobičajeno kod ostalih reketa sa kojima sam se sretao. Lično nisam imao prilike da igram sa tim reketom (samo sam ga imao u rukama) ali jesam testirao starije modele, tako da iz sopstvenog iskustva znam da je ovo što sam napisao tačno. Inače, kik (poznat i kao ameriken tvist servis) ili spin ili slajs, potpuno je sve jedno, razlika je samo u pravcu po kome se "vuče" glava reketa preko loptice u trenutku kontakta (profesionalci čak isto bacaju lopticu za svaki od ovih servisa), tako da loptica nakon udarca u podlogu odskače u drugoj ravni, koja je ista kao upadna ravan u slučaju spina, pomera se ulevo kod slajsa, a udesno kod kika, ako se radi o desnorukom teniseru. Dakle, ako ima uticaja kod bekhenda i forhenda, ima i kod servisa.

Generalno, moje mišljenje je da promena reketa ni blizu nema takav uticaj na igru, kakav smo imali prilike da čitamo u komentarima na ovom sajtu. Po meni, igraču je dovoljno mnogo manje vremena da se navikne na nov reket. Svaki igrač ima mogućnost da reket dodatno prilagodi sebi, a kada se prelazi sa jednog proizvođača na drugi, reketi se posebno konstruišu za datog igrača, tako da mu isti što više odgovara u svakom pogledu (npr. Head Extreme Pro sa kojim igra Ljubičić je vrlo sličan pomenutom Babolatu - razlike su akademske, jer je isti izgleda i pravljen za Ivana).
Priče oko uticaja promene reketa kod npr. Novaka su po meni potpuno bez osnova. Da li će loptica otići nekoliko milimetara u aut ili ne, mnogo više zavisi od špana i od toga kako je udarac izveden, nego od samog okvira. Kada se uzme u obzir da špan popušta tokom igre i da se, gotovo po pravilu, menja sa novim lopticama ili gem ranije, priče oko uticaja samog okvira (tj. reketa) postaju još manje smislene.
Npr. ja sam pre izvesnog vremena promenio svoje stare Head Liquid Metal Radical OS rekete savremenijim Head Microgel Radical Pro reketima. Pomenuti modeli se osim po tehnologiji izrade, razlikuju po površini glave, balansu, masi i po krutosti. Za nešto više od mesec dana sam se potpuno navikao na nove rekete i uopšte nisam osećao uticaj promene reketa u toku same igre. Kao da sam oduvek igrao sa tim reketom. A to su veoma različiti reketi i ta moja promena može da se nazove zaista radikalnom :). Profesionalcima je sigurno potrebno mnogo manje vremena, a oni nikada ne prave tako drastične razlike pri promeni okvira, jer bez obzira na novac, ne žele nove nepoznate u svojoj teniskoj jednačini. Siguran sam da vode računa o tome da igraju sa onim okvirom koji im najviše odgovara i što se tiče tehnike izvođenja udaraca i što se tiče stila igre. A i sami okviri se nakon izrade mogu dodatno kastomizovati.

Da zaključim, mišljenja sam da je Stefankijev uticaj presudan. On je shvatio sa kim ima posla i krenuo je da od relativno sirovog materijala napravi jednog daleko suptilnijeg tenisera. Sviđao se nama Rodik ili ne, to je fakat. Slika govori hiljadu reči.

Mima

pre 14 godina

Sto se ljutite sto mi se Berdih svidja mnogo vise od Rodika? Imam pravo da uzivam. A ovaj drugar sto pominje Nadala i njegov broj mastersa nije shvatio da Nadal nije nas teniser, a to je ono sto sam zelela da kazem, hvala na paznji. I da, iako sam plavusa razumela sam da ne pobedjuje lepsi teniser iako mi to ovde sad izvesna Ivana objasnjava. PS: Lepa sam a i volim da vidim lepog i mladog sportistu, a jos ako ima lepe oci.......:)

Kika Majstor

pre 14 godina

@DYlan Dog
hvala za odlican komentar o reketima.
Da li mozda znas kako pojedini igraci kastomiziraju reket. Ja nadagjam da vecina ide na vecu tezinu (350 grama ili tako nekako) i laku glavu.
Span vervatno varira od 20 do 30 kila.

Dylan Dog

pre 14 godina

@ Kika Majstor, Djoksa

Nema na čemu. Drago mi je da sam bio od pomoći.

@ Kika Majstor, reket se uglavnom kastomizuje intervencijama na dršci i otežavanjem putem dodavanja olovnih traka i malih tegića. Trake se dodaju svuda po okviru (tj. na kruni, glavi, vratu i dršci), u zavisnosti koja od osobina želi da se potencira, a tegići unutar drške.
Mogu se kastomizovati veličina gripa, oblik gripa, masa reketa, balans, dužina reketa i tzv. težina u zamahu (swingweight). Jedino ne mogu menjati površina glave, krutost i raspored žica. Osim skraćivanja drške, sve promene su reverzibilne. Samo se skinu trake i uklone tegići.

Ima raznih preporuka kako se to može raditi. Kastomizacija je proces pun eksperimentisanja, do postizanja željenog efekta. Sve zavisi od stila igrača i od cilja. Bejzlajneri po pravilu otežavaju glavu reketa, ali se time pogoršava manevrisanje reketom kod igre na mreži. Postoji puno kombinacija za postizanje pravog efekta. Praktično, time se reket potpuno menja. Ko zna ovo o čemu ovde pišem zna i da su priče o Novakovom reketu više medijska patka, nego što imaju veze sa realnošću. Ipak je njegov reket konstruisan po njegovim željama (tj. FABRIČKI KASTOMIZOVAN), tako da verovatno nije morao da ga naknadno podešava. Mnogi profesionalci igraju sa fabrički kastomizovanim reketima. Neko kupi Wilson BLX Six-One Tour i "pukne" 195 Eur., a taj reket najverovatnije nema veze sa onim što Fed drži u rukama dok igra.

Inače, igrački reketi iz tzv. pro i tour varijanti, od 330+ g traže perfektnu tehniku da bi pokazali svoj puni potencijal. U suprotnom, ako se ne igra iz tela i ne uspostvi pravilan i neprekinut kinematički lanac, dosta opterećuju ruku, rame i ručni zglob, tako da mogu dovesti do povreda, naročito kod neutreniranih rekreativaca.
Na internetu ima nekoliko vrlo korisnih tekstova o kastomizaciji. Toliko o tome.

Pozdrav!

pre 14 godina

London calling...

Vidim da mnogima nije ništa jasno!

A treba samo ponovno pročitati ono što sam napisao prije nekoliko dana...

http://www.jutarnji.hr/cilic--trebao-sam-se-provuci--nije-verdasco-nista-specijalno-odigrao/681077/

Ne dâ vam se tražiti?

Dakle...


DŠ: "Nadal može izgubiti od Roddicka samo ako je susret namješten.

Bila bi to vezana trgovina.

Roddick darovao naslov starini Ljubi da ga napokon prepoznaju američke hostese, a za nagradu osvojit će turnir u Miamiju."

Vlada Calgary

pre 14 godina

Osvojen turnir - zasluzeno. Turnir serije 1000 za Berdycha je ipak prevelik zalogaj. Ja sam ocekivao Soderlinga u finalu.

Roddick: najbolji igrac trenutno - daleko od toga.

Prilicno lak sastav turnira serije 1000 - samo Nadal od jakih igraca. Berdych, Almagro i ekipa - samo solidan prosek.

Djoksa

pre 14 godina

@Dylan Dog...Hm,hm,hm..,smeo bih ruku u vatru da stavim da sam video Rodika sa Prince-om u mecu sa Tipsijem na Wimbldonu 2008.Ali izgleda da nisam u pravu.Rodik jeste koristio Prince Graphite 90 ali u juniorskim danima.Nisam proverio podatke,nazalost.

Dylan Dog

pre 14 godina

@Djoksa

Na Youtube-u se mogu naći snimci nekih Rodikovih mečeva na Vimbldonu 2008. (npr. onaj protiv Schwanka) gde se jasno vidi da koristi Babolat reket.

Pozdrav!

zelena trava

pre 14 godina

Ko to smatra da je turnir imao oslabljen sastav?! Stvarno oslabljen, Nadal, Federer, Djokovic, Roddick, Soderling...
Roddick je jednostavno bio "last man standing", izdrzao je 6 meceva i pobedio i zbog toga - kapa dole. Mozemo mi sad da bacamo hipoteze "sta bi bilo da je igrao protiv Djokovica, Federer-a bla bla", ali on je svoje uradio. Sto nije konstantniji igrac, pa nije uvek bio podjednako dobar, to je druga prica.

Mima

pre 14 godina

Poceli su matorci da ubadaju Masterse..Ljubicic, Rodik, i do skoro Davidenko! Ovo je za mene dokaz da su mladi ipak premoreni, ali jedva cekam da se vrate! Nadala sam se da ce Berdih danas nekako ispeglati naduvenka.:( Tomi, lepsi si, mnooogo si lepsi od Rodika, samo napred, a tek kakve lobove imash cccc

Mima

pre 14 godina

Da, 5. Masters isciman posle 4 godine i evo koliko se raduju Rodikovi obozavaoci, a nasima je malo Noletovih 5 mastersa, svake godine po neki. Andy Roddick 27 godina = 5 mastersa, Novak Djokovic 22 godine = 5 mastersa! Plus Masters kup u Sangaju. Inace, danasnje finale smaranje za moj ukus:( Najlepsi kadrovi -zelene oci Berdiha!

Makac

pre 14 godina

I jos jednom sam bila u pravu da ce Roddick da osvoji titulu. Bravo Andy potpuno si je zasluzio jer igras ubedljivo najbolje od svih ove godine.Sad mali predah i cekamo 30.titulu,prvo Queen's a,onda juris na Wimbledon.GO ANDY!!!

auu

pre 14 godina

Ma ovde ima slepaca koji navijaju za Rodicka vise nego za Djokovica.Navijate da on osvoji Wimbldona ne Djokovic.Treba da Vas je sramota sto ste Srbi.Umesto da pozelite srecu najvecem Srbinu od svih nas ovde vi bodrite nekog Amerikanca koji je svasta pricao za Djokovica.Idite u Ameriku ne trebate nam ovde.Bolesnici jedni!

Mima

pre 14 godina

Jedino sto me je navodilo na pomisao da ce Rodik dobiti Majami je karma po kojoj ako izgubis finale Indian Wells-a odmah zatim osvajas Majami (Nole 2007., Marej 2009 i sad Rodik 2010., hmmm)?! Ovi americki turniri su nabajani...Jos ako je tacno da I.Wells svakih 10 godina osvaja 26. teniser sveta u tom trenutku, tako sam cula a mrzi me da proveravam, brrrrr....

Vlada Calgary

pre 14 godina

Osvojen turnir - zasluzeno. Turnir serije 1000 za Berdycha je ipak prevelik zalogaj. Ja sam ocekivao Soderlinga u finalu.

Roddick: najbolji igrac trenutno - daleko od toga.

Prilicno lak sastav turnira serije 1000 - samo Nadal od jakih igraca. Berdych, Almagro i ekipa - samo solidan prosek.

Roddick

pre 14 godina

@mima....Zbog cega mislis da je Rodik naduvenko?Da li mozda zbog toga sto ce novac sa turnira da da ugrozenima u Cileu?Ili mozda zbog toga sto ima sopstvenu Fondaciju koja je posvecena pomaganju deci (uglavnom)...Inace,Rodik je 2003.bio proglasen za najsexy sportistu sveta.Dobro,sad mu je opala kosa,ali pogledaj njegove slike dok je bio mlad,videces i zasto.

Sto se same igre tice,takticki savrseno!Za oko posmatraca jeste lepse kada igra obiluje sa puno winnera,danas to nije bio slucaj,ali msm da se Endi nece puno obazirati na cinjenicu da ga ljudi u srbiji ne vole zbog ponekad pasivne igre.On je u mecu sa Nadalom dokazao sta sve moze,i a je u ovom trenutku,svidelo se to vama ili ne naj igrac na svetu

sasa jokic

pre 14 godina

Nije berdrih izdrzao pritisak,ali je za razumeti.....polako. Moram da kazem da me Rodik toliko iritira svojim neuroticnim ponasanjem i igrom, da moram da pravim pauze kada gledam mec. Kada bi svi teniseri imali takav stil, i karakter, tanis bi se ugasio kao sport! Uzas blagi kako je odvratno za gledanje!

Dule

pre 14 godina

@Ja, @Djoksa...Berdih je bas pobedio...zar ne? sada ste videli na delu sta znaci taktika, potpuno drugaciji pristup nego u mecu sa Nadalom...igra bez rizika, dovoljni su bili slajs udarci koji su potpuno neutralizovali Berdihovu agresivnost, a vi pricate o jednodimenzionalnom tenisu Rodika...on itekako ima plan b u igri, naravno, servis mu je funkcionisao besprekorno cele nedelje, izgubio je samo dva servis gema...Berdih nije imao danas nikakve sanse, i ne znam odakle vam uopste ideja da je i mogao da pobedi...videli ste sve, mozda nije bilo lepo za gledanje, ali takticki je bilo besprekorno, savrseno...svaka cast Endiju na 29. tituli...petom mastersu u devet finala...

pre 14 godina

London calling...

Vidim da mnogima nije ništa jasno!

A treba samo ponovno pročitati ono što sam napisao prije nekoliko dana...

http://www.jutarnji.hr/cilic--trebao-sam-se-provuci--nije-verdasco-nista-specijalno-odigrao/681077/

Ne dâ vam se tražiti?

Dakle...


DŠ: "Nadal može izgubiti od Roddicka samo ako je susret namješten.

Bila bi to vezana trgovina.

Roddick darovao naslov starini Ljubi da ga napokon prepoznaju američke hostese, a za nagradu osvojit će turnir u Miamiju."

Djoksa

pre 14 godina

Cestitke Rodiku!Nadao sam se da ce Berdih naplatiti pobedu nad Fedom i uzeti titulu."Autsajder"koji izbaci Feda ne uzima titulu,steta.Obicno se time okoristi neko iz top10.Sto se tice igre,gde je Rodikova agresivnost?Titulu mu je donela sjajna defanziva.

borg

pre 14 godina

roddick uvijek opasan na betonu,protiv berdycha je i federer najcesce u defanzivi,nije mi roddick uopste simpatican,niti tvrdim da ima talenat i igru federera,ali njegova igra je vise nego solidna,i da nije imao nesrecu igrati protiv federera,imao bi vise titula.njegova jedina slabost je igra na sljaci,na travi ili betonu je odlican,ravnopravan sa nadalom ili murreyem.na wimbledonu on moze pobjediti i federera,o restvu da ne pricam.jos prosle godine je nadigrao federera,samo nije imao srece u odnosu na nadala.ipak njegova karijera se blizi kraju,moze event.jos jedan gs i to je kraj.poz

Dejana

pre 14 godina

@mima
Ne vidim razlog da stalno istices Berdihovu lepotu i kako je on lepsi od Rodika. Nisi shvatila da ne pobedjuje najlepsi u tenisu, vec ko najbolje odigra turnir, kao sto je to ovoga puta ucinio Rodik. Ako bismo tako gledali ko je najlepsi, onda bi Rodik osvajao svaki turnir jer je definitivno najlepsi teniser, a u zenskoj kategoriji bi to bila Marija Kirilenko, ali teniski mecevi se igraju i dobijaju znanjem! Sto se tice Berdihovih zelenih ociju, pretpostavljam da ti se svidjaju, jer i Novak, za kog ocigledno navijas nosi sociva zelene boje.

Bravo Endi! Samo napred! Obozavam te Eci!

Mima

pre 14 godina

Sto se ljutite sto mi se Berdih svidja mnogo vise od Rodika? Imam pravo da uzivam. A ovaj drugar sto pominje Nadala i njegov broj mastersa nije shvatio da Nadal nije nas teniser, a to je ono sto sam zelela da kazem, hvala na paznji. I da, iako sam plavusa razumela sam da ne pobedjuje lepsi teniser iako mi to ovde sad izvesna Ivana objasnjava. PS: Lepa sam a i volim da vidim lepog i mladog sportistu, a jos ako ima lepe oci.......:)

Dylan Dog

pre 14 godina

Rodikov tim je odradio dobar skauting protivnika i taktički ga dobro pripremio za meč. Stalna promena ritma iz bekhend slajsa je otupila oštricu Berdihu, koji se nije najbolje snašao i uleteo u niz neiznuđenih grešaka.
Rodik je briljantno servirao, izdržao ključne duge relije i na kraju, potpuno zasluženo slavio.

Berdih je bio nervozniji nego što je trebalo, i igrao dosta stegnuto, bez obzira na činjenicu da je u ovom meču bio underdog. Nije iskoristio šanse posle drugog servis Rodika, pravio je neiznuđene greške u poenima koje je trebalo da osvoji. Problemi sa servisom u 11. gemu 1. seta su samo logičan sled neubedljive Berdihove igre.

Sve u svemu, odlična mini USA turneja za Rodika. Evidentan napredak u njegovoj igri je potpuno valorizovan i titulom i osvojenim bodovima.

Ivana

pre 14 godina

@ Vlada Calgary

Vlado na ovako jakom turniru su se pojavili svi igraci iz top 10 ( osim Del Potra i Davidenka, koji su povredjeni),kao i ostali jaki igraci, dakle svi oni koji su i prethodnih godina igrali masterse i ne razumem tvoj komentar da je bio prilicno oslabljen sastav. Mozda su po tebi trebali da igraju na mastersu igraci od 100-200 mesta, pa da bude jak turnir. Turnir je bio izuzetno jak, ali su vodeci igraci na ATP listi odigrali "toliko dobro" da su poispadali u drugom i trecem kolu. Onda dolazimo do toga da ti vodeci igraci, koji su po tebi trebali biti u zavrsnici, ne mogu da doguraju dalje od treceg kola na ovako oslabljenom turniru, kako si ga ti okarakterisao. Ne znam sta je razlog njihovog loseg igranja, neki su verovatno u losoj formi, drugi se mozda nisu privikli na uslove i podlogu (mada imali su vremena, jer su pre toga igrali u IW, koji je slican po podlozi), neki su bez ikakvog razloga ispali, jednostavno nisu imali problem, ali su lose odigrali, nije im bio dan. U zavrsnici su igrali igraci, koji su to najvise zasluzili, jer su ceo turnir odigrali sjajno i mogu ti reci da u polufinalu su od cetvorice igrali trojica iz prvih deset (Rodik, Nadal i Soderling). Sta ces vise od toga?! Ako si ocekivao da prvih cetvorica stignu do polufinala, onda moras da se pomiris da ne igraju trenutno toliko dobro(Nadal je dobro odigrao)i da nisu zasluzili da budu u zavrsnici i hvala Bogu sto je tako, jer bi bilo dosadno da jedne te iste gledamo u zavrsnici. Mislim da ce Federer igrati dobro i iskreno se nadam da ce biti tako, jer je sezonu vrlo lepo zapoceo. Sto se tice Novaka, mislim da ce mu sljaka vise odgovarati od betona. Mareja ne bih komentarisala, jer njemu ne lezi sljaka, pa ne znam kada ce zaigrati dobro. Sve u svemu kada se pogleda, svidelo ti se ili ne, Rodik trenutno jeste najbolji igrac.Daj Boze da tako i ostane!

Ivana

pre 14 godina

@ Tomi Dzeri

Prvo, Rodik nije vo, nego je primer kako jedan teniser treba da izgleda, visok, snazan, ali ne previse nabildovan.
Drugo, tacno je da ima sjajan servis i jak, ali tako i treba da se servira. Hvala Bogu sto je tako, jer je to osnovni udarac u tenisu i od njega sve krece. Pored servisa, Endi ima i sjajan forhend, ali i druge udarce. Mozda nema tako razradjene kao neki igraci, ali mu i ne treba, jer i sa takvom igrom pobedjuje ostale igrace, sto znaci da ti udarci nisu presudni. On svoj servis cuva, ali kada treba da napravi brejk, on ne servira, pa kako onda napravi brejk, logicno odlicnom igrom. Igraci koji nemaju dobar servis kao Endi, naravno da moraju da razradjuju vise ostale udarce, da bi mogli da dobijaju gemove. Dakle sve ima svoje zasto. Tako da, da nema servis, vise bi se skoncentrisao na ostale udarce, i ne sumnjam da bi ih doveo do vrhunca, jer je i sa odlicnim servisom i forhendom dosta popravio i ostale udarce. Endi je veoma talentovan igrac i uvek bi bio u prvih deset, gde mu je i mesto.
Trece, da je odvratan, ne bih komentarisala, jer su ukusi razliciti i licno imam misljenje da je veoma drag.

Djoksa

pre 14 godina

@Dylan Dog...Sta mislite,pored nespornog uticaja Stefankija,Rodikova promena stila igre se poklopila sa prom. reketa?Sa Prince-om njegovi servisi su bili razorniji ali je igra bila slabija a sada sa Babolat-om,u servisu ima vise kicka a u igri vise spina?

Dylan Dog

pre 14 godina

@Djoksa,

Koliko je meni poznato Rodik već godinama igra sa kastomizovanim Babolat Pure Drive-om, a bar od 2002-3. (trenutno koristi model Roddick GT Plus, 332g, 16x19), tako da nisam upoznat sa pričom oko Prince-a
Babolat Pure Drive generalno, u svim varijantama izvedbe, što zbog same konstrukcije, što zbog "ređih" žica (16x19) generiše više spina nego što je uobičajeno kod ostalih reketa sa kojima sam se sretao. Lično nisam imao prilike da igram sa tim reketom (samo sam ga imao u rukama) ali jesam testirao starije modele, tako da iz sopstvenog iskustva znam da je ovo što sam napisao tačno. Inače, kik (poznat i kao ameriken tvist servis) ili spin ili slajs, potpuno je sve jedno, razlika je samo u pravcu po kome se "vuče" glava reketa preko loptice u trenutku kontakta (profesionalci čak isto bacaju lopticu za svaki od ovih servisa), tako da loptica nakon udarca u podlogu odskače u drugoj ravni, koja je ista kao upadna ravan u slučaju spina, pomera se ulevo kod slajsa, a udesno kod kika, ako se radi o desnorukom teniseru. Dakle, ako ima uticaja kod bekhenda i forhenda, ima i kod servisa.

Generalno, moje mišljenje je da promena reketa ni blizu nema takav uticaj na igru, kakav smo imali prilike da čitamo u komentarima na ovom sajtu. Po meni, igraču je dovoljno mnogo manje vremena da se navikne na nov reket. Svaki igrač ima mogućnost da reket dodatno prilagodi sebi, a kada se prelazi sa jednog proizvođača na drugi, reketi se posebno konstruišu za datog igrača, tako da mu isti što više odgovara u svakom pogledu (npr. Head Extreme Pro sa kojim igra Ljubičić je vrlo sličan pomenutom Babolatu - razlike su akademske, jer je isti izgleda i pravljen za Ivana).
Priče oko uticaja promene reketa kod npr. Novaka su po meni potpuno bez osnova. Da li će loptica otići nekoliko milimetara u aut ili ne, mnogo više zavisi od špana i od toga kako je udarac izveden, nego od samog okvira. Kada se uzme u obzir da špan popušta tokom igre i da se, gotovo po pravilu, menja sa novim lopticama ili gem ranije, priče oko uticaja samog okvira (tj. reketa) postaju još manje smislene.
Npr. ja sam pre izvesnog vremena promenio svoje stare Head Liquid Metal Radical OS rekete savremenijim Head Microgel Radical Pro reketima. Pomenuti modeli se osim po tehnologiji izrade, razlikuju po površini glave, balansu, masi i po krutosti. Za nešto više od mesec dana sam se potpuno navikao na nove rekete i uopšte nisam osećao uticaj promene reketa u toku same igre. Kao da sam oduvek igrao sa tim reketom. A to su veoma različiti reketi i ta moja promena može da se nazove zaista radikalnom :). Profesionalcima je sigurno potrebno mnogo manje vremena, a oni nikada ne prave tako drastične razlike pri promeni okvira, jer bez obzira na novac, ne žele nove nepoznate u svojoj teniskoj jednačini. Siguran sam da vode računa o tome da igraju sa onim okvirom koji im najviše odgovara i što se tiče tehnike izvođenja udaraca i što se tiče stila igre. A i sami okviri se nakon izrade mogu dodatno kastomizovati.

Da zaključim, mišljenja sam da je Stefankijev uticaj presudan. On je shvatio sa kim ima posla i krenuo je da od relativno sirovog materijala napravi jednog daleko suptilnijeg tenisera. Sviđao se nama Rodik ili ne, to je fakat. Slika govori hiljadu reči.

zelena trava

pre 14 godina

Ko to smatra da je turnir imao oslabljen sastav?! Stvarno oslabljen, Nadal, Federer, Djokovic, Roddick, Soderling...
Roddick je jednostavno bio "last man standing", izdrzao je 6 meceva i pobedio i zbog toga - kapa dole. Mozemo mi sad da bacamo hipoteze "sta bi bilo da je igrao protiv Djokovica, Federer-a bla bla", ali on je svoje uradio. Sto nije konstantniji igrac, pa nije uvek bio podjednako dobar, to je druga prica.

Djoksa

pre 14 godina

@Dylan Dog...Hm,hm,hm..,smeo bih ruku u vatru da stavim da sam video Rodika sa Prince-om u mecu sa Tipsijem na Wimbldonu 2008.Ali izgleda da nisam u pravu.Rodik jeste koristio Prince Graphite 90 ali u juniorskim danima.Nisam proverio podatke,nazalost.

Dylan Dog

pre 14 godina

@Djoksa

Na Youtube-u se mogu naći snimci nekih Rodikovih mečeva na Vimbldonu 2008. (npr. onaj protiv Schwanka) gde se jasno vidi da koristi Babolat reket.

Pozdrav!

Kika Majstor

pre 14 godina

@DYlan Dog
hvala za odlican komentar o reketima.
Da li mozda znas kako pojedini igraci kastomiziraju reket. Ja nadagjam da vecina ide na vecu tezinu (350 grama ili tako nekako) i laku glavu.
Span vervatno varira od 20 do 30 kila.

Dylan Dog

pre 14 godina

@ Kika Majstor, Djoksa

Nema na čemu. Drago mi je da sam bio od pomoći.

@ Kika Majstor, reket se uglavnom kastomizuje intervencijama na dršci i otežavanjem putem dodavanja olovnih traka i malih tegića. Trake se dodaju svuda po okviru (tj. na kruni, glavi, vratu i dršci), u zavisnosti koja od osobina želi da se potencira, a tegići unutar drške.
Mogu se kastomizovati veličina gripa, oblik gripa, masa reketa, balans, dužina reketa i tzv. težina u zamahu (swingweight). Jedino ne mogu menjati površina glave, krutost i raspored žica. Osim skraćivanja drške, sve promene su reverzibilne. Samo se skinu trake i uklone tegići.

Ima raznih preporuka kako se to može raditi. Kastomizacija je proces pun eksperimentisanja, do postizanja željenog efekta. Sve zavisi od stila igrača i od cilja. Bejzlajneri po pravilu otežavaju glavu reketa, ali se time pogoršava manevrisanje reketom kod igre na mreži. Postoji puno kombinacija za postizanje pravog efekta. Praktično, time se reket potpuno menja. Ko zna ovo o čemu ovde pišem zna i da su priče o Novakovom reketu više medijska patka, nego što imaju veze sa realnošću. Ipak je njegov reket konstruisan po njegovim željama (tj. FABRIČKI KASTOMIZOVAN), tako da verovatno nije morao da ga naknadno podešava. Mnogi profesionalci igraju sa fabrički kastomizovanim reketima. Neko kupi Wilson BLX Six-One Tour i "pukne" 195 Eur., a taj reket najverovatnije nema veze sa onim što Fed drži u rukama dok igra.

Inače, igrački reketi iz tzv. pro i tour varijanti, od 330+ g traže perfektnu tehniku da bi pokazali svoj puni potencijal. U suprotnom, ako se ne igra iz tela i ne uspostvi pravilan i neprekinut kinematički lanac, dosta opterećuju ruku, rame i ručni zglob, tako da mogu dovesti do povreda, naročito kod neutreniranih rekreativaca.
Na internetu ima nekoliko vrlo korisnih tekstova o kastomizaciji. Toliko o tome.

Pozdrav!