Formula 1: Tehnički pregled

Najavljujući početak sezone Formule 1 bavili smo se ljudima i timovima, a storiju o najbitnijim tehničkim momentima obećali smo za kasnije. Većinu njih makar smo pomenuli predstavljajući bolide F10, MP4-25, R30 i RB6, ovog puta sve ili skoro sve nalazi se na jednom mestu. Iz niza informacija koje se tiču izmenjenih propisa, njihovog novog čitanja i uticaja na automobile i trke u godini 2010. izdvajamo one karakteristične i počinjemo od činilaca koji vrše najveći upliv: zabrane tankovanja i posledičnog povećanja volumena rezervoara za gorivo.

Pošaljite komentar
 1. Babicu,

  hvala jos jednom na iscrpnoj analizi!

  Steta samo sto u ovoj sezoni, koja je po vozackom kadru i ujednacenosti vozaca i bolida toliko obecavala, izgleda necemo da se nagledamo uzbudljivih trka zbog ovih prokletih pravila u kojima aerodinamika ima premiat nad mehanickim rpianjanjem, sto potpuno onemogucuje bilo kakva preticanja i one prave, viseminutne borbe tocak uz tocak iz 70-ih, 80-ih i pocetka 90-ih. Ali sta cemo kad onaj Mozli i ovaj Eklston unistise pravila.....
  (Rocco Leni Ukic, 27. mart 2010 02:11)

  # Link komentara

 2. [link]

  bice zanimljiva trka. Australijanci su sjajna publika, a lokalni junak po prvi put ovde dolazi znajuci da ima bolid za pobedu!!
  (Webber, 26. mart 2010 14:36)

  # Link komentara

 3. Tolike godine su proizvodjaci pneumatika slobodno ucestvovali u formuli 1 (osamdesetih recimo Pirelli, Good Year i Michelin, pa cak na kratko i Avon) , da ne vidim razlog da se po svaku cenu forsira uravnilovka sa jednim proizvodjacem kako bi se obezbedili podjednaki uslovi za sve. Upravo je u tome i bila draz formule,
  uz komentar koji sam nedavno izneo, kako su formule i dalje previse uske. Nekadasnje sirine od 200-220 cm bile bi mozda u skladu sa njihovom nesrazmernom duzinom . Naravno, to bi dovelo do promena aerodinamickih paketa, tezista, statike vozila i dr., ali koliko se secam, ta mogucnost bila nezvanicno najavljena od strane FIA.
  (Dieter_Quester_69, 26. mart 2010 14:01)

  # Link komentara

 4. Svaka čast za tekst!
  Pomno pratim formulu 1, ali sam tek ovde uspeo da ulovim neke detalje.
  Hteo bih samo da dodam mišljenje da će ova sezona sudeći po Bahreinu biti prilično dosadna iz 2 razloga:
  1.Dve kategrije bolida sa velikom razlikom u performansama (novi i stari timovi)
  2.Nemogućnost preticanja (Čak ni dugi pravci nisu dovoljni da se napravi razlika dovoljna za preticanje bolida ispred sebe, sem ako je sporiji bar 5 sekundi po krugu).

  A možda su nas prethodne 2 sezone samo malo više razmazile. :)
  (Nenad, 25. mart 2010 17:09)

  # Link komentara

 5. G-ne Babicu,
  Vasim tekstovima svakako vracate posecenost ovim stranicama bas kao u vreme kad je B92 prenosila F1 takmicenje.
  Jos jedan dobar clanak u nizu...
  (Tomy, 25. mart 2010 15:51)

  # Link komentara