Utorak, 22.12.2009.

11:03

Bauman:"Marić teško protiv pravila"

Centar Partizana Aleksandar Marić posle fantastičnog starta sezone, postao želja velikog dela javnosti, koja bi da ga vidi u dresu Srbije.

Izvor: B92

Bauman:"Mariæ teško protiv pravila" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

67 Komentari

Sortiraj po:

VLADOKV

pre 14 godina

a da u pravu su!!!!kada je Olejdzuvon igrao za Amere i ako je igrao za Nigeriju u mladjim selekcijama, to je bilo u interesu razvoja kosarke!!!

and1

pre 14 godina

Kakav bre Kevin Garnett, pa on je rođen u Južnoj Karolini. Brat crnja iz geta. Misliš na Olajdžuvona,možda?

Dekica Stanković će sredi stvar.

chubby checker

pre 14 godina

Da je u pitnju Nemacka sve bimoglo.Ademolu Okuladza,Patrik Femerlink,Dirk Novicki,Kris Kejma.
(Paok, 22. decembar 2009 13:13)

Takodje ...onako usputno.....svi navedeni su rodjeni nemci.....toliko....al' vazno da se nalozite pa klikcete....
(Hmmmm, 22. decembar 2009 19:21)

kris kaman je dobio nemacko drzavljanstvo na osnovu toga da su mu baka i deda bili nemci, ali oba roditelja su mu rodjena u USA..
a ja bih vas jos podsetio i na slucaj sona bredlija koji je cini mi se 2001. godine na EP isto igrao za nemacku..
ova dvojica zajedno nemaju toliko veze sa nemackom kao maric sam sa srbijom!

Sportski pravnik iz Londona

pre 14 godina

Nemojte se odmah primati na svakojake izjave nekih tamo rukovodilaca u fibi.Pod 1.doticni drug nije merodavan da odlucuje o ovom slucaju, on u najboljem slucaju izrazava samo svoj stav.2.O ovom pitanju odlucuje arbitrarna komisija (citaj pravna) komisija fife.3.Cak i da njihova odluka bude nepovoljna po nas/Marica sledeca stanica je medjunarodni sportki arbitrazni sud koji je nesto kao vrhovni sud usvetu sporta4.Mislim da ce biti dosta povuci potegni ali ako Maric decidinarono izjavi da zeli da igra samo za Srbiju i da ne zeli da igra za Australiju ni u kom slucaju,fifa kao u ostalom i sve druge federacije nece zeleti da ova stvar zavrsi pred MSSA jer u 90%slucajeva taj sud presudjuje u korist igraca a razlog je visi i od sporta:ljudska prava,protivljenjem Maricevom igranju za nas se ugrozavaju njegova osnovna ljudska prava,pravo slobodnog izbora,pravo slobodnog udruzivanja(rep.Srbije),pravo izrazavanja(da je Srbin i samo to),pravo na licni i profesionalni prosperitet itd,itd.
Znaci nas savez treba da angazuje dobru specijalizovanu advokatsku kucu i da pokrene rigorozno ceo slucaj sa motom:We are here for duratiom and we mean buisiness!

Cochese

pre 14 godina

Bekovi> Markovic,Teodosic,Tepic,Tripkovic,Bjelica,Paunic
Krila>Velickovic,Macvan,Erceg ili Savanovic
Centri>Krstic,Maric,Perovic

Fali li neko?

Hr Serbofan

pre 14 godina

Ja mislim da je ovo jako dobro pravilo i daj boze da se zauvek odrzi.. Zamislite samo situaciju da igraci pocnu da menjaju reprezentaciju, pa da svi nasi talenti zaigraju jednog dana za druge reprezentacije zbog para.. katastrofa zar ne? maric je izuzetno velik igrac svaka cast, ali ipak smo mi srbija!!! necemo plakati zbog jednog igraca

Paok

pre 14 godina

Ademolu Okuladza je Nigerijac roddjen u Lagosu 1975.Dirk Novicki,dovoljno je videti prezime,on je nturalizovani Nemac.Konrad Wysocki je cln Nemacke reprezentacije rodjen u Rzeszówu,Poljska.Demond Greene rodjen u Fort Hoodu,Teksas,USA.Toliko o Nemcima i pravilima u svetskoj kosarci.

lud@zbunjen

pre 14 godina

predlazem da danas podnetu kandidaturu za prijem u EU uslovimo- ako Maric ne moze da igra za nas odmah da je povucemo a onda da mi uvedemo vize za Shengen!!!

dejan

pre 14 godina

da li vi zausta mislite,da on sme da zaigra za nasu reprezentaciju!!!?naravno da ne,jer kad bi zaigrao svi bi se pobunili da se favorizuje Srbija.Sa tim igracem bi lagano,ali lagano dosli do medalje...

Hmmmm

pre 14 godina

Da je u pitnju Nemacka sve bimoglo.Ademolu Okuladza,Patrik Femerlink,Dirk Novicki,Kris Kejma.
(Paok, 22. decembar 2009 13:13)


Takodje ...onako usputno.....svi navedeni su rodjeni nemci.....toliko....al' vazno da se nalozite pa klikcete....

informisan

pre 14 godina

Neko je spomenuo Miličića,stvarno smiješno.Taj čovjek stagnira već sto godina i te godine kad je draftovan nije se odazvao pozivu u reprezentaciju,znači ne zaslužuje ni ime da mu se spomene a kamoli da igra za srbiju.

bojan trojan

pre 14 godina

Trebalo bi da Australijancima predloze da Maric ne igra protiv njih, ili jos bolje, da NIKADA ne igra proiv njih.

I da im uplate 1 milion USD, nije da vec nismo davali za neke druge, secate se...

sjeeeee

pre 14 godina

Daj ljudi kakav Maric, ok je on. Al mi imamo Krstica. Sad nama fali MAric i kakva teska grupa. Gledajte sta novica radi u Realu, pa jede zivu decu. Bilo bi bolje da igraju Rakocevic i Stojakovic, malo iskustva dodati ovim mladim momcima i sta sec bolje.

Maric je ok, al i bez njega nista nismo slabiji.

chubby checker

pre 14 godina

pa dobro sta ste mislili? mi smo u grupi sa Nemackom i Australijom a vi ocekujete da ce jedan nemac reci da bivsi australijanac moze bez problema igarti za Srbiju!?

p.s. sad tek razumem na sta je misliko Dusan Ivkovic kada je izjavio da nam je grupa jaka..

Ante Matulovic

pre 14 godina

Neophodna mi vazna informacija. Znam da mu je ime Igor, ali nedostaje mi prezime, momka kojeg je preporucio Alex Maric. Igrao za juniorsku reprezentaciju Australiju.

Aleksandar

pre 14 godina

Hakeem "The DreaM" Olajuwon je pre nego sto mu je odobreno da igra za Ameriku nastupao za mladje selekcije Nigerije i to je jedini presedan ovog pravila FIBA. Samo ne mogu da shvatim da je to bilo u cilju unapredjena kosarke u Americi.

Jos je gluplje sto recimo Omar Kuk nastupa za Crnu Goru a pre toga je u Crnoj Gori bio ukupno 2 sata kada je gostovao sa Zvezdom protiv Buducnosti. Takvih primera je jos dosta (Dzeremaja Mesi za Makedoniju,...).

Donekle mogu da shvatim igranje Holdena za Rusiju posto on tamo nastupa vec vise od 5 godina..

Wabbit

pre 14 godina

Ja mislim da ukoliko se dogovorimo sa Australijskim Savezom, sa FIBA-om necemo imati nikakvih problema (jos uvek mozemo da se pozovemo na Boru Stankovic). E sada to sto su sanse da se sa Australijancima dogovorimo mizerne je totalno druga prica, mislim da ce u najboljem scenariju Maric zaigrati za Srbiju tek na Evropskom prvenstvu 2011 (ako uopste ikada i zaigra za Sbiju) :(

Vladimir-Diplomata

pre 14 godina

Kada se vec spominju Ameri i Afrikanac Olajdzuvon, pa tu je i Tim Dankan - Devicanska Ostrva. Ali, budimo malo realni, svi oni verovatno nisu vec igrali za mladje selekcije maticnih zemalja, tako da su onda mogli slobodno da odaberu za koga ce da igraju.
U "nasem" slucaju, glavni problem je jer je Maric vec igrao za jednu od selekcija Australije. Tu je kraj price.
Sada jedino moze da nas spasi "diplomatija". Ako je bude vodila stara garda mozda i imamo neke sanse.

Queen++

pre 14 godina

Imamo mi Milicica,, Krstica, Macvana, Marijanovica pa ajd i Kostu! Sasvim dovoljno.

Jos da se tu dodaju, Pedja, Igor, Marko, Sasa, Radman...
(poiuzt, 22. decembar 2009 12:34)

Imamo mi centre. Samo većina od njih nisu u formi, izuzev Krstića i Mačvana.

Lazarus

pre 14 godina

Apropo izjave g-dia Baumana "Procenite sami da li Srbija spada u tu kategoriju..." Neko bi g-dina Bumana trebalo da podseti da je i Hakimu Olajdžuvonu bilo dozvoljeno da igra za reprezentaciju S.A.D-a, iako je kao omladinac nastupao za Nigeriju! E sada, da li je i sa Amerikancima smeo da izigrava cinika i da ocenjuje da li je, i koliko, nekome nešto potrebno ili nije!
Demonstracija moći, licemerja i duplih standarda u najgorem obliku!

Branko S.

pre 14 godina

Spreciti sportistu da izabere za koga ce igrati(pogotovo ako su mu koreni iz te zemlje) je slucaj koji svaki dobar advokat u svetu moze oboriti. Nema te medjunarodne zakonom odredjene stavke koja pojedincu moze to zabraniti da igra za svoju izabranu zemlju zbog perioda kad je bio maloletan.Punoletna osoba,koja poseduje pasos zemlje, za koju se odlucio da igra,ima pravo na arbitrazu a stavka o razvoju je totalno minatorna.Gospodine Baumane niste u pravu!!!A KSS da presavije tabak,napise zahtev,uz zahtev igraca, pa na apelacionu medjunarodnu arbitrazu.Voleo bi da vidim Baumana da tako nesto kaze za mnoge Francuze ili Nemce koji svakako nisu i nemaju njihove korene ali bez pronblema su dobili pravo igranja.U fudbalu je to drugacije i pravilnije reseno,ali zato u klupskom,prava je otimacina jer roditelji odlucuju do punoletstva istog.(najnoviji slucaj Cosica iz CSKA).

Ratko

pre 14 godina

Australiji smo vec “dali” Jelenu Dokic i na taj nacin pomogli zemlji u razvoju tenisa. Sada je vreme da se oni nama oduze. Kljucno je valjda da je Dokiceva sama zelela da igra za kengure dok Maric zeli da igra za Srbiju.

NNN

pre 14 godina

Pravila nisu bila nikakav problem kada je Nigerijac Olajdžuvon trebalo da pojača pod košem "tanku" američku centrovsku liniju 1996. (Šek, Robinson + Meloun i Barkli).

branem

pre 14 godina

Za razliku od nabeđenih NBA zvezda i "splavara" raznih razuzdanih, čovek je rekao da hoće da igra za Srbiju!!
Ajde sada Boro Stankoviću, iskoristite svoj uticaj pa pomozite svojoj domovini!!!
Ako ga selektor želi, nema tu više rasprave!

poiuzt

pre 14 godina

Imamo mi Milicica,, Krstica, Macvana, Marijanovica pa ajd i Kostu! Sasvim dovoljno.

Jos da se tu dodaju, Pedja, Igor, Marko, Sasa, Radman...

Srdjan

pre 14 godina

"Promena košarkškog državljanstva se između ostalog, odobrava u slučaju zemlje kojoj je to neophodno u cilju razvoja ovog sporta.Procenite sami da li Srbija spada u tu kategoriju..."rekao je Bauman u ekskluzivnom razgovoru za "Sport".

--- Pa Srbija postoji par godina, svaka pomoc nam je potrebna. Mogli bi i nesto para uz to da dodaju....

vuks

pre 14 godina

Neka se lepo prvo košarkaške federacije naša i Astrulaijska dogovore tako da obe strane budu na dobitku. Pošto inače neće da Marić igra za njih na svetskom prvenstvu, a i verovatno ne računaju mnogo na njega pošto glavde zvezde Australijske reprezentacije igraju na njegovoj poziciji, da lepo Maric ne ulazi u igru protiv Australije na svetskom prvenstvu.Samim tim će i Australijska reprezentacija biti u prednosti nad ostalim ekipama jer će imati najviše šanse da nas dobiju, dok njihovi direktni rivali će skoro sigurno da izgupe ako Marić igra za nas, što moće za njih da bude presudno za dalji plasman na svetskom prvenstvu.

Banijac

pre 14 godina

Maric nije poreklom iz Srbije njegovi rodoitelji su iz Knina. Interesantno je kako se lako svojata neko ko je uspjesan i slavan a mi ostali smo samo proklete izbjeglice!

Pera

pre 14 godina

I ja mislim da ovo pravilo nije u skladu sa novim momentima u svetskom sportu i da ga HITNO TREBA PROMENITI!! :)

Dakle, za pocetak treba da se podnese inicijativa za promenu ovog pravila! ;)

stecky

pre 14 godina

dodje andre ovens u bugarsku u kojoj nije nikad ranije bio, potpisa neke papire i postade reprezentativac iste. dodje aleksa maric u svoju srbiju, hoce da igra za svoju zemlju, ima i drzavljanstvo, ali posto je ko klinac igrao za drugu zemlju, ne moze. pa zaista logicnost na vrhuncu. a KSS bi trebao da zna da dok je aleksa igrao za australiju mi smi se zvali SCG, mozda bi to moglao da bude nas adut, Srbija je novoformirana reprezentacija

urke

pre 14 godina

Ma ako treba i da se sakupi NARODNA INICIJATIVA ,referendum peticija bilo shta samo da ova MOMCHINA igra za svoju otadzbinu!!! Tadicu,Jeremicu,politicahri pochnite da zaradjujete vashe plate!!!! Bash da vidim dal ce da mi b92 objavi komentar!!!!!!

Davis

pre 14 godina

FIBA je mnogo glupo rešila, tj. nije rešila ovaj problem! Čim tu nešto treba da se ocenjuje, procenjuje, da neko da neko mišljenje, tu se zna da od tog posla nema ništa!
Treba jasno definisati ovakve situacije, kao što je slučaj u fudbalu ili rukometu! Iako su pravila o promeni sportske nacionalnosti u ova dva sporta dijematralno različita, oba su vrlo jasna i precizna.
Poznato je da u fudbalu, ako ste nastupali za mlađe selekcije neke zemlje, bez problema možete nastupati za seniorsku reprezentaciju neke druge. Čak i ako ste igrali prijateljsku utakmicu za selekciju jedne zemlje, možete da igrate zvanične utakmice za selekciju neke druge.
U rukometu, pak, imamo slučaj, da je sasvim dovoljno da pauzirate dve godine u igranju za jedan nacionalni tim i već možete da igrate za drugi.
Da je bilo koje od ovih pravila aktuelno i u FIBA, Marić bi bez problema mogao da igra za nas.
Nažalost, pošto tu neko treba nešto da misli i dozvoljava, onda je gotovo izvesno da Mariću neće biti dozvoljeno da igra za Srbiju.

Dartnjan

pre 14 godina

Sve je to lepo, ali zasto se predati. Ako je Maric potreban reprzentacija, a po igrama definitivno zasluzuje mesto u njoj, treba se boriti do kraja. Duda Ivkovic ce to sigurno uraditi. Moramo malo vise verovati u sebe!

Sale Niš

pre 14 godina

"Promena košarkškog državljanstva se između ostalog, odobrava u slučaju zemlje kojoj je to neophodno u cilju razvoja ovog sporta.Procenite sami da li Srbija spada u tu kategoriju..."rekao je Bauman u ekskluzivnom razgovoru za "Sport".

Naravno da spadamo u tu kategoriju. Idemo od viceprvaka Evrope do prvaka sveta. Ako to nije razvoj, onda ne znam šta je.

nenad73

pre 14 godina

Razlozi koji su navedeni mozda zvuce logicno medjutim mislim da ni u kom slucju ne mogu biti u sluzbi kvaliteta same kosarke. Da pretpostavimo da u pitanju nije Maric i Srbija vec bilo koji igrac koji je igrao za jednu selekciju i sada bi zeleo da igra za drugu. Neodobravanjem da taj igrac ostvari svoju zelju osteceni su on sam i reprezentacija u kojoj zeli da nastupa (bez obzira da li je to puno ili malo). U isto vreme dozvoljeno je u klupskoj kosarci da jedna ekipa ima sve strance,ali ne i reprezentacije iako bi odredjeni igrac imao pasos zemlje za koju zeli da nastupa. Mislim da je u pitanju apsurd i pravilo koje podseca na slucaj "Bosman" u fudbalu.

ozlojedjen

pre 14 godina

Koga briga za razvoj Australije? Iako je tamo rodjen, sigurno bi mnogo vise motiva imao kada bi igrao sa Srbijom, pobednickom sportskom nacijom.
Uostalom Australija vec ima oko 5 centara koja imaju prednost u odnosu na Marica, jer kao igraju vecinom u NBA klubovima.
FIBO, treba on i nama! Vise nego njima. Mi pucamo na zlato, a ne na predzadnje mesto. Treba nam da bi pali Spanci BRE.
FIBO, ako nas naljutite, cvorak ce da vam nastrada.

Stanimir Branimir

pre 14 godina

Da le je potrebno bilo da se dize tolika prasina, kada je sve odmah bilo jasno? Razumem da mnogi ljudi koji nisu upuceni u FIBA pravilnik mogu da pricaju o tome da ce Maric da igra za nas. Ali sramota je da mediji to sve podgrevaju, a i da celnici KSS nisu odmah objasnili javnosti.

brainiac

pre 14 godina

Uz svo uvažavanje Marićevih kvaliteta, bila bi tragedija da naša reprezentacija zavisi od jednog igrača, a košarka je, kao što znamo, kolektivan sport. Pored toga, i da može da nastupa za Srbiju, u igri su i forma i "da ne čuje zlo" povrede...
Mariću želim sve najbolje i da osvoji Evroligu sa Partizanom.

Svajcarac

pre 14 godina

Kad hoce Srbin iz Australije da zaigra za zemlju svojih roditelja onda je to veliki problem. A kad razne evropske selekcije uzmu nekog Amera da igra za njih onda je to okej. Opet jednom se vidi odnos prema Srbiji.

Srpska Dijaspora je uvek uz maticu Srbiju!

Vombat

pre 14 godina

Ja,ne znam sta je sporno ako se naš i australijski savez dogovore,da Marić moze da igra za Srbiju.Nije valjda Australija zaostala kosarkaska zemlja?!Vidim da u zakonima postoje mnogi izuzeci i kojekakvi "jedinstveni slučajevi",pa nek onda i ovde nadju neku rupu,kad već čovek hoće da igra za Srbiju.

boki

pre 14 godina

pa kako ne spada u tu kategoriju
pa mi smo nova zemlja (:
debitanti na svjetskom prvenstvu, šta više treba, sve mladi igrači, neafirmisani (:

idemo na foru skore nezavisnosti..

Sale Niš

pre 14 godina

"Promena košarkškog državljanstva se između ostalog, odobrava u slučaju zemlje kojoj je to neophodno u cilju razvoja ovog sporta.Procenite sami da li Srbija spada u tu kategoriju..."rekao je Bauman u ekskluzivnom razgovoru za "Sport".

Naravno da spadamo u tu kategoriju. Idemo od viceprvaka Evrope do prvaka sveta. Ako to nije razvoj, onda ne znam šta je.

Svajcarac

pre 14 godina

Kad hoce Srbin iz Australije da zaigra za zemlju svojih roditelja onda je to veliki problem. A kad razne evropske selekcije uzmu nekog Amera da igra za njih onda je to okej. Opet jednom se vidi odnos prema Srbiji.

Srpska Dijaspora je uvek uz maticu Srbiju!

Srdjan

pre 14 godina

"Promena košarkškog državljanstva se između ostalog, odobrava u slučaju zemlje kojoj je to neophodno u cilju razvoja ovog sporta.Procenite sami da li Srbija spada u tu kategoriju..."rekao je Bauman u ekskluzivnom razgovoru za "Sport".

--- Pa Srbija postoji par godina, svaka pomoc nam je potrebna. Mogli bi i nesto para uz to da dodaju....

Banijac

pre 14 godina

Maric nije poreklom iz Srbije njegovi rodoitelji su iz Knina. Interesantno je kako se lako svojata neko ko je uspjesan i slavan a mi ostali smo samo proklete izbjeglice!

Davis

pre 14 godina

FIBA je mnogo glupo rešila, tj. nije rešila ovaj problem! Čim tu nešto treba da se ocenjuje, procenjuje, da neko da neko mišljenje, tu se zna da od tog posla nema ništa!
Treba jasno definisati ovakve situacije, kao što je slučaj u fudbalu ili rukometu! Iako su pravila o promeni sportske nacionalnosti u ova dva sporta dijematralno različita, oba su vrlo jasna i precizna.
Poznato je da u fudbalu, ako ste nastupali za mlađe selekcije neke zemlje, bez problema možete nastupati za seniorsku reprezentaciju neke druge. Čak i ako ste igrali prijateljsku utakmicu za selekciju jedne zemlje, možete da igrate zvanične utakmice za selekciju neke druge.
U rukometu, pak, imamo slučaj, da je sasvim dovoljno da pauzirate dve godine u igranju za jedan nacionalni tim i već možete da igrate za drugi.
Da je bilo koje od ovih pravila aktuelno i u FIBA, Marić bi bez problema mogao da igra za nas.
Nažalost, pošto tu neko treba nešto da misli i dozvoljava, onda je gotovo izvesno da Mariću neće biti dozvoljeno da igra za Srbiju.

Vombat

pre 14 godina

Ja,ne znam sta je sporno ako se naš i australijski savez dogovore,da Marić moze da igra za Srbiju.Nije valjda Australija zaostala kosarkaska zemlja?!Vidim da u zakonima postoje mnogi izuzeci i kojekakvi "jedinstveni slučajevi",pa nek onda i ovde nadju neku rupu,kad već čovek hoće da igra za Srbiju.

branem

pre 14 godina

Za razliku od nabeđenih NBA zvezda i "splavara" raznih razuzdanih, čovek je rekao da hoće da igra za Srbiju!!
Ajde sada Boro Stankoviću, iskoristite svoj uticaj pa pomozite svojoj domovini!!!
Ako ga selektor želi, nema tu više rasprave!

Lazarus

pre 14 godina

Apropo izjave g-dia Baumana "Procenite sami da li Srbija spada u tu kategoriju..." Neko bi g-dina Bumana trebalo da podseti da je i Hakimu Olajdžuvonu bilo dozvoljeno da igra za reprezentaciju S.A.D-a, iako je kao omladinac nastupao za Nigeriju! E sada, da li je i sa Amerikancima smeo da izigrava cinika i da ocenjuje da li je, i koliko, nekome nešto potrebno ili nije!
Demonstracija moći, licemerja i duplih standarda u najgorem obliku!

boki

pre 14 godina

pa kako ne spada u tu kategoriju
pa mi smo nova zemlja (:
debitanti na svjetskom prvenstvu, šta više treba, sve mladi igrači, neafirmisani (:

idemo na foru skore nezavisnosti..

urke

pre 14 godina

Ma ako treba i da se sakupi NARODNA INICIJATIVA ,referendum peticija bilo shta samo da ova MOMCHINA igra za svoju otadzbinu!!! Tadicu,Jeremicu,politicahri pochnite da zaradjujete vashe plate!!!! Bash da vidim dal ce da mi b92 objavi komentar!!!!!!

stecky

pre 14 godina

dodje andre ovens u bugarsku u kojoj nije nikad ranije bio, potpisa neke papire i postade reprezentativac iste. dodje aleksa maric u svoju srbiju, hoce da igra za svoju zemlju, ima i drzavljanstvo, ali posto je ko klinac igrao za drugu zemlju, ne moze. pa zaista logicnost na vrhuncu. a KSS bi trebao da zna da dok je aleksa igrao za australiju mi smi se zvali SCG, mozda bi to moglao da bude nas adut, Srbija je novoformirana reprezentacija

Ratko

pre 14 godina

Australiji smo vec “dali” Jelenu Dokic i na taj nacin pomogli zemlji u razvoju tenisa. Sada je vreme da se oni nama oduze. Kljucno je valjda da je Dokiceva sama zelela da igra za kengure dok Maric zeli da igra za Srbiju.

NNN

pre 14 godina

Pravila nisu bila nikakav problem kada je Nigerijac Olajdžuvon trebalo da pojača pod košem "tanku" američku centrovsku liniju 1996. (Šek, Robinson + Meloun i Barkli).

ozlojedjen

pre 14 godina

Koga briga za razvoj Australije? Iako je tamo rodjen, sigurno bi mnogo vise motiva imao kada bi igrao sa Srbijom, pobednickom sportskom nacijom.
Uostalom Australija vec ima oko 5 centara koja imaju prednost u odnosu na Marica, jer kao igraju vecinom u NBA klubovima.
FIBO, treba on i nama! Vise nego njima. Mi pucamo na zlato, a ne na predzadnje mesto. Treba nam da bi pali Spanci BRE.
FIBO, ako nas naljutite, cvorak ce da vam nastrada.

Aleksandar

pre 14 godina

Hakeem "The DreaM" Olajuwon je pre nego sto mu je odobreno da igra za Ameriku nastupao za mladje selekcije Nigerije i to je jedini presedan ovog pravila FIBA. Samo ne mogu da shvatim da je to bilo u cilju unapredjena kosarke u Americi.

Jos je gluplje sto recimo Omar Kuk nastupa za Crnu Goru a pre toga je u Crnoj Gori bio ukupno 2 sata kada je gostovao sa Zvezdom protiv Buducnosti. Takvih primera je jos dosta (Dzeremaja Mesi za Makedoniju,...).

Donekle mogu da shvatim igranje Holdena za Rusiju posto on tamo nastupa vec vise od 5 godina..

Dartnjan

pre 14 godina

Sve je to lepo, ali zasto se predati. Ako je Maric potreban reprzentacija, a po igrama definitivno zasluzuje mesto u njoj, treba se boriti do kraja. Duda Ivkovic ce to sigurno uraditi. Moramo malo vise verovati u sebe!

chubby checker

pre 14 godina

pa dobro sta ste mislili? mi smo u grupi sa Nemackom i Australijom a vi ocekujete da ce jedan nemac reci da bivsi australijanac moze bez problema igarti za Srbiju!?

p.s. sad tek razumem na sta je misliko Dusan Ivkovic kada je izjavio da nam je grupa jaka..

Branko S.

pre 14 godina

Spreciti sportistu da izabere za koga ce igrati(pogotovo ako su mu koreni iz te zemlje) je slucaj koji svaki dobar advokat u svetu moze oboriti. Nema te medjunarodne zakonom odredjene stavke koja pojedincu moze to zabraniti da igra za svoju izabranu zemlju zbog perioda kad je bio maloletan.Punoletna osoba,koja poseduje pasos zemlje, za koju se odlucio da igra,ima pravo na arbitrazu a stavka o razvoju je totalno minatorna.Gospodine Baumane niste u pravu!!!A KSS da presavije tabak,napise zahtev,uz zahtev igraca, pa na apelacionu medjunarodnu arbitrazu.Voleo bi da vidim Baumana da tako nesto kaze za mnoge Francuze ili Nemce koji svakako nisu i nemaju njihove korene ali bez pronblema su dobili pravo igranja.U fudbalu je to drugacije i pravilnije reseno,ali zato u klupskom,prava je otimacina jer roditelji odlucuju do punoletstva istog.(najnoviji slucaj Cosica iz CSKA).

vuks

pre 14 godina

Neka se lepo prvo košarkaške federacije naša i Astrulaijska dogovore tako da obe strane budu na dobitku. Pošto inače neće da Marić igra za njih na svetskom prvenstvu, a i verovatno ne računaju mnogo na njega pošto glavde zvezde Australijske reprezentacije igraju na njegovoj poziciji, da lepo Maric ne ulazi u igru protiv Australije na svetskom prvenstvu.Samim tim će i Australijska reprezentacija biti u prednosti nad ostalim ekipama jer će imati najviše šanse da nas dobiju, dok njihovi direktni rivali će skoro sigurno da izgupe ako Marić igra za nas, što moće za njih da bude presudno za dalji plasman na svetskom prvenstvu.

Vladimir-Diplomata

pre 14 godina

Kada se vec spominju Ameri i Afrikanac Olajdzuvon, pa tu je i Tim Dankan - Devicanska Ostrva. Ali, budimo malo realni, svi oni verovatno nisu vec igrali za mladje selekcije maticnih zemalja, tako da su onda mogli slobodno da odaberu za koga ce da igraju.
U "nasem" slucaju, glavni problem je jer je Maric vec igrao za jednu od selekcija Australije. Tu je kraj price.
Sada jedino moze da nas spasi "diplomatija". Ako je bude vodila stara garda mozda i imamo neke sanse.

Queen++

pre 14 godina

Imamo mi Milicica,, Krstica, Macvana, Marijanovica pa ajd i Kostu! Sasvim dovoljno.

Jos da se tu dodaju, Pedja, Igor, Marko, Sasa, Radman...
(poiuzt, 22. decembar 2009 12:34)

Imamo mi centre. Samo većina od njih nisu u formi, izuzev Krstića i Mačvana.

informisan

pre 14 godina

Neko je spomenuo Miličića,stvarno smiješno.Taj čovjek stagnira već sto godina i te godine kad je draftovan nije se odazvao pozivu u reprezentaciju,znači ne zaslužuje ni ime da mu se spomene a kamoli da igra za srbiju.

bojan trojan

pre 14 godina

Trebalo bi da Australijancima predloze da Maric ne igra protiv njih, ili jos bolje, da NIKADA ne igra proiv njih.

I da im uplate 1 milion USD, nije da vec nismo davali za neke druge, secate se...

Pera

pre 14 godina

I ja mislim da ovo pravilo nije u skladu sa novim momentima u svetskom sportu i da ga HITNO TREBA PROMENITI!! :)

Dakle, za pocetak treba da se podnese inicijativa za promenu ovog pravila! ;)

Wabbit

pre 14 godina

Ja mislim da ukoliko se dogovorimo sa Australijskim Savezom, sa FIBA-om necemo imati nikakvih problema (jos uvek mozemo da se pozovemo na Boru Stankovic). E sada to sto su sanse da se sa Australijancima dogovorimo mizerne je totalno druga prica, mislim da ce u najboljem scenariju Maric zaigrati za Srbiju tek na Evropskom prvenstvu 2011 (ako uopste ikada i zaigra za Sbiju) :(

nenad73

pre 14 godina

Razlozi koji su navedeni mozda zvuce logicno medjutim mislim da ni u kom slucju ne mogu biti u sluzbi kvaliteta same kosarke. Da pretpostavimo da u pitanju nije Maric i Srbija vec bilo koji igrac koji je igrao za jednu selekciju i sada bi zeleo da igra za drugu. Neodobravanjem da taj igrac ostvari svoju zelju osteceni su on sam i reprezentacija u kojoj zeli da nastupa (bez obzira da li je to puno ili malo). U isto vreme dozvoljeno je u klupskoj kosarci da jedna ekipa ima sve strance,ali ne i reprezentacije iako bi odredjeni igrac imao pasos zemlje za koju zeli da nastupa. Mislim da je u pitanju apsurd i pravilo koje podseca na slucaj "Bosman" u fudbalu.

Paok

pre 14 godina

Ademolu Okuladza je Nigerijac roddjen u Lagosu 1975.Dirk Novicki,dovoljno je videti prezime,on je nturalizovani Nemac.Konrad Wysocki je cln Nemacke reprezentacije rodjen u Rzeszówu,Poljska.Demond Greene rodjen u Fort Hoodu,Teksas,USA.Toliko o Nemcima i pravilima u svetskoj kosarci.

lud@zbunjen

pre 14 godina

predlazem da danas podnetu kandidaturu za prijem u EU uslovimo- ako Maric ne moze da igra za nas odmah da je povucemo a onda da mi uvedemo vize za Shengen!!!

Stanimir Branimir

pre 14 godina

Da le je potrebno bilo da se dize tolika prasina, kada je sve odmah bilo jasno? Razumem da mnogi ljudi koji nisu upuceni u FIBA pravilnik mogu da pricaju o tome da ce Maric da igra za nas. Ali sramota je da mediji to sve podgrevaju, a i da celnici KSS nisu odmah objasnili javnosti.

brainiac

pre 14 godina

Uz svo uvažavanje Marićevih kvaliteta, bila bi tragedija da naša reprezentacija zavisi od jednog igrača, a košarka je, kao što znamo, kolektivan sport. Pored toga, i da može da nastupa za Srbiju, u igri su i forma i "da ne čuje zlo" povrede...
Mariću želim sve najbolje i da osvoji Evroligu sa Partizanom.

Hmmmm

pre 14 godina

Da je u pitnju Nemacka sve bimoglo.Ademolu Okuladza,Patrik Femerlink,Dirk Novicki,Kris Kejma.
(Paok, 22. decembar 2009 13:13)


Takodje ...onako usputno.....svi navedeni su rodjeni nemci.....toliko....al' vazno da se nalozite pa klikcete....

VLADOKV

pre 14 godina

a da u pravu su!!!!kada je Olejdzuvon igrao za Amere i ako je igrao za Nigeriju u mladjim selekcijama, to je bilo u interesu razvoja kosarke!!!

dejan

pre 14 godina

da li vi zausta mislite,da on sme da zaigra za nasu reprezentaciju!!!?naravno da ne,jer kad bi zaigrao svi bi se pobunili da se favorizuje Srbija.Sa tim igracem bi lagano,ali lagano dosli do medalje...

Hr Serbofan

pre 14 godina

Ja mislim da je ovo jako dobro pravilo i daj boze da se zauvek odrzi.. Zamislite samo situaciju da igraci pocnu da menjaju reprezentaciju, pa da svi nasi talenti zaigraju jednog dana za druge reprezentacije zbog para.. katastrofa zar ne? maric je izuzetno velik igrac svaka cast, ali ipak smo mi srbija!!! necemo plakati zbog jednog igraca

poiuzt

pre 14 godina

Imamo mi Milicica,, Krstica, Macvana, Marijanovica pa ajd i Kostu! Sasvim dovoljno.

Jos da se tu dodaju, Pedja, Igor, Marko, Sasa, Radman...

Sportski pravnik iz Londona

pre 14 godina

Nemojte se odmah primati na svakojake izjave nekih tamo rukovodilaca u fibi.Pod 1.doticni drug nije merodavan da odlucuje o ovom slucaju, on u najboljem slucaju izrazava samo svoj stav.2.O ovom pitanju odlucuje arbitrarna komisija (citaj pravna) komisija fife.3.Cak i da njihova odluka bude nepovoljna po nas/Marica sledeca stanica je medjunarodni sportki arbitrazni sud koji je nesto kao vrhovni sud usvetu sporta4.Mislim da ce biti dosta povuci potegni ali ako Maric decidinarono izjavi da zeli da igra samo za Srbiju i da ne zeli da igra za Australiju ni u kom slucaju,fifa kao u ostalom i sve druge federacije nece zeleti da ova stvar zavrsi pred MSSA jer u 90%slucajeva taj sud presudjuje u korist igraca a razlog je visi i od sporta:ljudska prava,protivljenjem Maricevom igranju za nas se ugrozavaju njegova osnovna ljudska prava,pravo slobodnog izbora,pravo slobodnog udruzivanja(rep.Srbije),pravo izrazavanja(da je Srbin i samo to),pravo na licni i profesionalni prosperitet itd,itd.
Znaci nas savez treba da angazuje dobru specijalizovanu advokatsku kucu i da pokrene rigorozno ceo slucaj sa motom:We are here for duratiom and we mean buisiness!

Ante Matulovic

pre 14 godina

Neophodna mi vazna informacija. Znam da mu je ime Igor, ali nedostaje mi prezime, momka kojeg je preporucio Alex Maric. Igrao za juniorsku reprezentaciju Australiju.

sjeeeee

pre 14 godina

Daj ljudi kakav Maric, ok je on. Al mi imamo Krstica. Sad nama fali MAric i kakva teska grupa. Gledajte sta novica radi u Realu, pa jede zivu decu. Bilo bi bolje da igraju Rakocevic i Stojakovic, malo iskustva dodati ovim mladim momcima i sta sec bolje.

Maric je ok, al i bez njega nista nismo slabiji.

chubby checker

pre 14 godina

Da je u pitnju Nemacka sve bimoglo.Ademolu Okuladza,Patrik Femerlink,Dirk Novicki,Kris Kejma.
(Paok, 22. decembar 2009 13:13)

Takodje ...onako usputno.....svi navedeni su rodjeni nemci.....toliko....al' vazno da se nalozite pa klikcete....
(Hmmmm, 22. decembar 2009 19:21)

kris kaman je dobio nemacko drzavljanstvo na osnovu toga da su mu baka i deda bili nemci, ali oba roditelja su mu rodjena u USA..
a ja bih vas jos podsetio i na slucaj sona bredlija koji je cini mi se 2001. godine na EP isto igrao za nemacku..
ova dvojica zajedno nemaju toliko veze sa nemackom kao maric sam sa srbijom!

and1

pre 14 godina

Kakav bre Kevin Garnett, pa on je rođen u Južnoj Karolini. Brat crnja iz geta. Misliš na Olajdžuvona,možda?

Dekica Stanković će sredi stvar.

Cochese

pre 14 godina

Bekovi> Markovic,Teodosic,Tepic,Tripkovic,Bjelica,Paunic
Krila>Velickovic,Macvan,Erceg ili Savanovic
Centri>Krstic,Maric,Perovic

Fali li neko?

Banijac

pre 14 godina

Maric nije poreklom iz Srbije njegovi rodoitelji su iz Knina. Interesantno je kako se lako svojata neko ko je uspjesan i slavan a mi ostali smo samo proklete izbjeglice!

poiuzt

pre 14 godina

Imamo mi Milicica,, Krstica, Macvana, Marijanovica pa ajd i Kostu! Sasvim dovoljno.

Jos da se tu dodaju, Pedja, Igor, Marko, Sasa, Radman...

sjeeeee

pre 14 godina

Daj ljudi kakav Maric, ok je on. Al mi imamo Krstica. Sad nama fali MAric i kakva teska grupa. Gledajte sta novica radi u Realu, pa jede zivu decu. Bilo bi bolje da igraju Rakocevic i Stojakovic, malo iskustva dodati ovim mladim momcima i sta sec bolje.

Maric je ok, al i bez njega nista nismo slabiji.

brainiac

pre 14 godina

Uz svo uvažavanje Marićevih kvaliteta, bila bi tragedija da naša reprezentacija zavisi od jednog igrača, a košarka je, kao što znamo, kolektivan sport. Pored toga, i da može da nastupa za Srbiju, u igri su i forma i "da ne čuje zlo" povrede...
Mariću želim sve najbolje i da osvoji Evroligu sa Partizanom.

Stanimir Branimir

pre 14 godina

Da le je potrebno bilo da se dize tolika prasina, kada je sve odmah bilo jasno? Razumem da mnogi ljudi koji nisu upuceni u FIBA pravilnik mogu da pricaju o tome da ce Maric da igra za nas. Ali sramota je da mediji to sve podgrevaju, a i da celnici KSS nisu odmah objasnili javnosti.

informisan

pre 14 godina

Neko je spomenuo Miličića,stvarno smiješno.Taj čovjek stagnira već sto godina i te godine kad je draftovan nije se odazvao pozivu u reprezentaciju,znači ne zaslužuje ni ime da mu se spomene a kamoli da igra za srbiju.

Hmmmm

pre 14 godina

Da je u pitnju Nemacka sve bimoglo.Ademolu Okuladza,Patrik Femerlink,Dirk Novicki,Kris Kejma.
(Paok, 22. decembar 2009 13:13)


Takodje ...onako usputno.....svi navedeni su rodjeni nemci.....toliko....al' vazno da se nalozite pa klikcete....

Hr Serbofan

pre 14 godina

Ja mislim da je ovo jako dobro pravilo i daj boze da se zauvek odrzi.. Zamislite samo situaciju da igraci pocnu da menjaju reprezentaciju, pa da svi nasi talenti zaigraju jednog dana za druge reprezentacije zbog para.. katastrofa zar ne? maric je izuzetno velik igrac svaka cast, ali ipak smo mi srbija!!! necemo plakati zbog jednog igraca

Queen++

pre 14 godina

Imamo mi Milicica,, Krstica, Macvana, Marijanovica pa ajd i Kostu! Sasvim dovoljno.

Jos da se tu dodaju, Pedja, Igor, Marko, Sasa, Radman...
(poiuzt, 22. decembar 2009 12:34)

Imamo mi centre. Samo većina od njih nisu u formi, izuzev Krstića i Mačvana.

Svajcarac

pre 14 godina

Kad hoce Srbin iz Australije da zaigra za zemlju svojih roditelja onda je to veliki problem. A kad razne evropske selekcije uzmu nekog Amera da igra za njih onda je to okej. Opet jednom se vidi odnos prema Srbiji.

Srpska Dijaspora je uvek uz maticu Srbiju!

ozlojedjen

pre 14 godina

Koga briga za razvoj Australije? Iako je tamo rodjen, sigurno bi mnogo vise motiva imao kada bi igrao sa Srbijom, pobednickom sportskom nacijom.
Uostalom Australija vec ima oko 5 centara koja imaju prednost u odnosu na Marica, jer kao igraju vecinom u NBA klubovima.
FIBO, treba on i nama! Vise nego njima. Mi pucamo na zlato, a ne na predzadnje mesto. Treba nam da bi pali Spanci BRE.
FIBO, ako nas naljutite, cvorak ce da vam nastrada.

urke

pre 14 godina

Ma ako treba i da se sakupi NARODNA INICIJATIVA ,referendum peticija bilo shta samo da ova MOMCHINA igra za svoju otadzbinu!!! Tadicu,Jeremicu,politicahri pochnite da zaradjujete vashe plate!!!! Bash da vidim dal ce da mi b92 objavi komentar!!!!!!

Paok

pre 14 godina

Ademolu Okuladza je Nigerijac roddjen u Lagosu 1975.Dirk Novicki,dovoljno je videti prezime,on je nturalizovani Nemac.Konrad Wysocki je cln Nemacke reprezentacije rodjen u Rzeszówu,Poljska.Demond Greene rodjen u Fort Hoodu,Teksas,USA.Toliko o Nemcima i pravilima u svetskoj kosarci.

Davis

pre 14 godina

FIBA je mnogo glupo rešila, tj. nije rešila ovaj problem! Čim tu nešto treba da se ocenjuje, procenjuje, da neko da neko mišljenje, tu se zna da od tog posla nema ništa!
Treba jasno definisati ovakve situacije, kao što je slučaj u fudbalu ili rukometu! Iako su pravila o promeni sportske nacionalnosti u ova dva sporta dijematralno različita, oba su vrlo jasna i precizna.
Poznato je da u fudbalu, ako ste nastupali za mlađe selekcije neke zemlje, bez problema možete nastupati za seniorsku reprezentaciju neke druge. Čak i ako ste igrali prijateljsku utakmicu za selekciju jedne zemlje, možete da igrate zvanične utakmice za selekciju neke druge.
U rukometu, pak, imamo slučaj, da je sasvim dovoljno da pauzirate dve godine u igranju za jedan nacionalni tim i već možete da igrate za drugi.
Da je bilo koje od ovih pravila aktuelno i u FIBA, Marić bi bez problema mogao da igra za nas.
Nažalost, pošto tu neko treba nešto da misli i dozvoljava, onda je gotovo izvesno da Mariću neće biti dozvoljeno da igra za Srbiju.

Vladimir-Diplomata

pre 14 godina

Kada se vec spominju Ameri i Afrikanac Olajdzuvon, pa tu je i Tim Dankan - Devicanska Ostrva. Ali, budimo malo realni, svi oni verovatno nisu vec igrali za mladje selekcije maticnih zemalja, tako da su onda mogli slobodno da odaberu za koga ce da igraju.
U "nasem" slucaju, glavni problem je jer je Maric vec igrao za jednu od selekcija Australije. Tu je kraj price.
Sada jedino moze da nas spasi "diplomatija". Ako je bude vodila stara garda mozda i imamo neke sanse.

Vombat

pre 14 godina

Ja,ne znam sta je sporno ako se naš i australijski savez dogovore,da Marić moze da igra za Srbiju.Nije valjda Australija zaostala kosarkaska zemlja?!Vidim da u zakonima postoje mnogi izuzeci i kojekakvi "jedinstveni slučajevi",pa nek onda i ovde nadju neku rupu,kad već čovek hoće da igra za Srbiju.

nenad73

pre 14 godina

Razlozi koji su navedeni mozda zvuce logicno medjutim mislim da ni u kom slucju ne mogu biti u sluzbi kvaliteta same kosarke. Da pretpostavimo da u pitanju nije Maric i Srbija vec bilo koji igrac koji je igrao za jednu selekciju i sada bi zeleo da igra za drugu. Neodobravanjem da taj igrac ostvari svoju zelju osteceni su on sam i reprezentacija u kojoj zeli da nastupa (bez obzira da li je to puno ili malo). U isto vreme dozvoljeno je u klupskoj kosarci da jedna ekipa ima sve strance,ali ne i reprezentacije iako bi odredjeni igrac imao pasos zemlje za koju zeli da nastupa. Mislim da je u pitanju apsurd i pravilo koje podseca na slucaj "Bosman" u fudbalu.

Branko S.

pre 14 godina

Spreciti sportistu da izabere za koga ce igrati(pogotovo ako su mu koreni iz te zemlje) je slucaj koji svaki dobar advokat u svetu moze oboriti. Nema te medjunarodne zakonom odredjene stavke koja pojedincu moze to zabraniti da igra za svoju izabranu zemlju zbog perioda kad je bio maloletan.Punoletna osoba,koja poseduje pasos zemlje, za koju se odlucio da igra,ima pravo na arbitrazu a stavka o razvoju je totalno minatorna.Gospodine Baumane niste u pravu!!!A KSS da presavije tabak,napise zahtev,uz zahtev igraca, pa na apelacionu medjunarodnu arbitrazu.Voleo bi da vidim Baumana da tako nesto kaze za mnoge Francuze ili Nemce koji svakako nisu i nemaju njihove korene ali bez pronblema su dobili pravo igranja.U fudbalu je to drugacije i pravilnije reseno,ali zato u klupskom,prava je otimacina jer roditelji odlucuju do punoletstva istog.(najnoviji slucaj Cosica iz CSKA).

lud@zbunjen

pre 14 godina

predlazem da danas podnetu kandidaturu za prijem u EU uslovimo- ako Maric ne moze da igra za nas odmah da je povucemo a onda da mi uvedemo vize za Shengen!!!

branem

pre 14 godina

Za razliku od nabeđenih NBA zvezda i "splavara" raznih razuzdanih, čovek je rekao da hoće da igra za Srbiju!!
Ajde sada Boro Stankoviću, iskoristite svoj uticaj pa pomozite svojoj domovini!!!
Ako ga selektor želi, nema tu više rasprave!

NNN

pre 14 godina

Pravila nisu bila nikakav problem kada je Nigerijac Olajdžuvon trebalo da pojača pod košem "tanku" američku centrovsku liniju 1996. (Šek, Robinson + Meloun i Barkli).

bojan trojan

pre 14 godina

Trebalo bi da Australijancima predloze da Maric ne igra protiv njih, ili jos bolje, da NIKADA ne igra proiv njih.

I da im uplate 1 milion USD, nije da vec nismo davali za neke druge, secate se...

Cochese

pre 14 godina

Bekovi> Markovic,Teodosic,Tepic,Tripkovic,Bjelica,Paunic
Krila>Velickovic,Macvan,Erceg ili Savanovic
Centri>Krstic,Maric,Perovic

Fali li neko?

vuks

pre 14 godina

Neka se lepo prvo košarkaške federacije naša i Astrulaijska dogovore tako da obe strane budu na dobitku. Pošto inače neće da Marić igra za njih na svetskom prvenstvu, a i verovatno ne računaju mnogo na njega pošto glavde zvezde Australijske reprezentacije igraju na njegovoj poziciji, da lepo Maric ne ulazi u igru protiv Australije na svetskom prvenstvu.Samim tim će i Australijska reprezentacija biti u prednosti nad ostalim ekipama jer će imati najviše šanse da nas dobiju, dok njihovi direktni rivali će skoro sigurno da izgupe ako Marić igra za nas, što moće za njih da bude presudno za dalji plasman na svetskom prvenstvu.

stecky

pre 14 godina

dodje andre ovens u bugarsku u kojoj nije nikad ranije bio, potpisa neke papire i postade reprezentativac iste. dodje aleksa maric u svoju srbiju, hoce da igra za svoju zemlju, ima i drzavljanstvo, ali posto je ko klinac igrao za drugu zemlju, ne moze. pa zaista logicnost na vrhuncu. a KSS bi trebao da zna da dok je aleksa igrao za australiju mi smi se zvali SCG, mozda bi to moglao da bude nas adut, Srbija je novoformirana reprezentacija

Ratko

pre 14 godina

Australiji smo vec “dali” Jelenu Dokic i na taj nacin pomogli zemlji u razvoju tenisa. Sada je vreme da se oni nama oduze. Kljucno je valjda da je Dokiceva sama zelela da igra za kengure dok Maric zeli da igra za Srbiju.

Sale Niš

pre 14 godina

"Promena košarkškog državljanstva se između ostalog, odobrava u slučaju zemlje kojoj je to neophodno u cilju razvoja ovog sporta.Procenite sami da li Srbija spada u tu kategoriju..."rekao je Bauman u ekskluzivnom razgovoru za "Sport".

Naravno da spadamo u tu kategoriju. Idemo od viceprvaka Evrope do prvaka sveta. Ako to nije razvoj, onda ne znam šta je.

Srdjan

pre 14 godina

"Promena košarkškog državljanstva se između ostalog, odobrava u slučaju zemlje kojoj je to neophodno u cilju razvoja ovog sporta.Procenite sami da li Srbija spada u tu kategoriju..."rekao je Bauman u ekskluzivnom razgovoru za "Sport".

--- Pa Srbija postoji par godina, svaka pomoc nam je potrebna. Mogli bi i nesto para uz to da dodaju....

Lazarus

pre 14 godina

Apropo izjave g-dia Baumana "Procenite sami da li Srbija spada u tu kategoriju..." Neko bi g-dina Bumana trebalo da podseti da je i Hakimu Olajdžuvonu bilo dozvoljeno da igra za reprezentaciju S.A.D-a, iako je kao omladinac nastupao za Nigeriju! E sada, da li je i sa Amerikancima smeo da izigrava cinika i da ocenjuje da li je, i koliko, nekome nešto potrebno ili nije!
Demonstracija moći, licemerja i duplih standarda u najgorem obliku!

Dartnjan

pre 14 godina

Sve je to lepo, ali zasto se predati. Ako je Maric potreban reprzentacija, a po igrama definitivno zasluzuje mesto u njoj, treba se boriti do kraja. Duda Ivkovic ce to sigurno uraditi. Moramo malo vise verovati u sebe!

Aleksandar

pre 14 godina

Hakeem "The DreaM" Olajuwon je pre nego sto mu je odobreno da igra za Ameriku nastupao za mladje selekcije Nigerije i to je jedini presedan ovog pravila FIBA. Samo ne mogu da shvatim da je to bilo u cilju unapredjena kosarke u Americi.

Jos je gluplje sto recimo Omar Kuk nastupa za Crnu Goru a pre toga je u Crnoj Gori bio ukupno 2 sata kada je gostovao sa Zvezdom protiv Buducnosti. Takvih primera je jos dosta (Dzeremaja Mesi za Makedoniju,...).

Donekle mogu da shvatim igranje Holdena za Rusiju posto on tamo nastupa vec vise od 5 godina..

chubby checker

pre 14 godina

pa dobro sta ste mislili? mi smo u grupi sa Nemackom i Australijom a vi ocekujete da ce jedan nemac reci da bivsi australijanac moze bez problema igarti za Srbiju!?

p.s. sad tek razumem na sta je misliko Dusan Ivkovic kada je izjavio da nam je grupa jaka..

boki

pre 14 godina

pa kako ne spada u tu kategoriju
pa mi smo nova zemlja (:
debitanti na svjetskom prvenstvu, šta više treba, sve mladi igrači, neafirmisani (:

idemo na foru skore nezavisnosti..

Pera

pre 14 godina

I ja mislim da ovo pravilo nije u skladu sa novim momentima u svetskom sportu i da ga HITNO TREBA PROMENITI!! :)

Dakle, za pocetak treba da se podnese inicijativa za promenu ovog pravila! ;)

Wabbit

pre 14 godina

Ja mislim da ukoliko se dogovorimo sa Australijskim Savezom, sa FIBA-om necemo imati nikakvih problema (jos uvek mozemo da se pozovemo na Boru Stankovic). E sada to sto su sanse da se sa Australijancima dogovorimo mizerne je totalno druga prica, mislim da ce u najboljem scenariju Maric zaigrati za Srbiju tek na Evropskom prvenstvu 2011 (ako uopste ikada i zaigra za Sbiju) :(

Ante Matulovic

pre 14 godina

Neophodna mi vazna informacija. Znam da mu je ime Igor, ali nedostaje mi prezime, momka kojeg je preporucio Alex Maric. Igrao za juniorsku reprezentaciju Australiju.

dejan

pre 14 godina

da li vi zausta mislite,da on sme da zaigra za nasu reprezentaciju!!!?naravno da ne,jer kad bi zaigrao svi bi se pobunili da se favorizuje Srbija.Sa tim igracem bi lagano,ali lagano dosli do medalje...

Sportski pravnik iz Londona

pre 14 godina

Nemojte se odmah primati na svakojake izjave nekih tamo rukovodilaca u fibi.Pod 1.doticni drug nije merodavan da odlucuje o ovom slucaju, on u najboljem slucaju izrazava samo svoj stav.2.O ovom pitanju odlucuje arbitrarna komisija (citaj pravna) komisija fife.3.Cak i da njihova odluka bude nepovoljna po nas/Marica sledeca stanica je medjunarodni sportki arbitrazni sud koji je nesto kao vrhovni sud usvetu sporta4.Mislim da ce biti dosta povuci potegni ali ako Maric decidinarono izjavi da zeli da igra samo za Srbiju i da ne zeli da igra za Australiju ni u kom slucaju,fifa kao u ostalom i sve druge federacije nece zeleti da ova stvar zavrsi pred MSSA jer u 90%slucajeva taj sud presudjuje u korist igraca a razlog je visi i od sporta:ljudska prava,protivljenjem Maricevom igranju za nas se ugrozavaju njegova osnovna ljudska prava,pravo slobodnog izbora,pravo slobodnog udruzivanja(rep.Srbije),pravo izrazavanja(da je Srbin i samo to),pravo na licni i profesionalni prosperitet itd,itd.
Znaci nas savez treba da angazuje dobru specijalizovanu advokatsku kucu i da pokrene rigorozno ceo slucaj sa motom:We are here for duratiom and we mean buisiness!

chubby checker

pre 14 godina

Da je u pitnju Nemacka sve bimoglo.Ademolu Okuladza,Patrik Femerlink,Dirk Novicki,Kris Kejma.
(Paok, 22. decembar 2009 13:13)

Takodje ...onako usputno.....svi navedeni su rodjeni nemci.....toliko....al' vazno da se nalozite pa klikcete....
(Hmmmm, 22. decembar 2009 19:21)

kris kaman je dobio nemacko drzavljanstvo na osnovu toga da su mu baka i deda bili nemci, ali oba roditelja su mu rodjena u USA..
a ja bih vas jos podsetio i na slucaj sona bredlija koji je cini mi se 2001. godine na EP isto igrao za nemacku..
ova dvojica zajedno nemaju toliko veze sa nemackom kao maric sam sa srbijom!

and1

pre 14 godina

Kakav bre Kevin Garnett, pa on je rođen u Južnoj Karolini. Brat crnja iz geta. Misliš na Olajdžuvona,možda?

Dekica Stanković će sredi stvar.

VLADOKV

pre 14 godina

a da u pravu su!!!!kada je Olejdzuvon igrao za Amere i ako je igrao za Nigeriju u mladjim selekcijama, to je bilo u interesu razvoja kosarke!!!