Ponedeljak, 27.10.2008.

09:42

Bez promena u TOP10 na ATP listi

Najbolji svetski teniseri u narednih sedam dana učestvovaće na turniru iz Masters serije u Parizu za nagradni fond od 2,27 miliona dolara.

Izvor: B92

Bez promena u TOP10 na ATP listi IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

35 Komentari

Sortiraj po:

Iv Antoan

pre 15 godina

Simptomaticno je da se vecina bavi temom kako ce Rafa odbraniti bodove, kao da nema pravo da dogodine osvoji ono sto ove nije. Naravno, ponesto moze i da izgubi. Po mom misljenju, s obzirom na profil licnosti i kvalitet igre, to je realno ocekivanje. Prevedeno u jezik cifara, koje, vidim, obozavate, to bi bilo 1. ili 2. mesto.
REALNO.

Iv Antoan

pre 15 godina

@ja
Ne mislim to ja, ako pazljivo citas , videces prilican broj katastroficnih prognoza. Ja samo mislim da Rafa dogodine, takav kakav je, i tako kako igra, moze da sacuva poziciju. Ali niko to ne zna,ni za njega, ni za druge.
Buduci da spadam u tzv. normalan svet, mislim da je najvaznije da su svi oni zivi i zdravi (Luci!!!), pa ko sta zasluzi, neka mu bude.

acmilan

pre 15 godina

@ja

Ko prati ove komentare na B92 zna kako ti komentarises tenis.
Toliko ne podnosis (da ne kazem mrzis) Nadala, da zbog toga ne mozes realno da sagledas stvari, sto je tuzno. Pogledaj malo rezultate...

Nena

pre 15 godina

Rafa je prosle godine osvojio 6 turnira, ove 8. S obzirom da je u Rimu i Rotterdamu kiksnuo, velika prilika za dobijanje poena. Dalje, on konstantno igra dobro, cak i u drugom delu sezone, samo sto se izgleda kod nekih priznaju samo finala i titule. On je i ranije u drugom delu sezone imao 1/4 finala i 1/2 finala, al nekima je to bilo lose... Uopste ne smatram da ce izgubiti mnogo poena. I ako ne odbrani neku titulu, osvojice drugu, a nije od onih igraca koji ispadaju u 2. ili 3. kolu, stici ce do 1/2 finala... Tako da se uospte ne slazem sa vama sto se tice gubljenja poena.
Fed mislim da ce igrati ok, ali nece biti nepobediv za ostale, Rafa ga je vec dosta puta pobedjivao i dok je bio u top formi, a Novak je vec sada poceo da slabi, kako ce ici videcemo, on ima puno da brani u prvom delu sezone, u drugom moze da pokupi i da nadoknadi to...al zavisi i u kakvoj ce formi biti...
Vamos Rafa!!

Igor

pre 15 godina

Mnoge od vas moram da razocaram da Nadal vec sto osamdeset i neku nedelju uspesno brani poziciju broj 2!!! Ne vidim razlog zasto ne bi mogao odbraniti u poziciju 1(iako je fakat mngo poena za odbraniti),ali to sve podrazumeva da ostali konkurenti(Fed,Mari,Novak) odigraju savrseno..Pogledajte koliko je samo Fed ove godine morao da izgubi,ali mnogo vise je Nadal morao da osvoji da bi stigao do N1!Prema tome,veoma je nezahvalno prognozirati.

ja

pre 15 godina

@Iv Antoan
Ne znam zasto ti mislis da je silazak sa prvog mesta propast?

@acmilan
Ako je zeleo da dugo bude u samom vrhu - onda je definitivno odigrao pogresno. Postao je prvi i to je uspeh. Samo sto sada sledi pad. Njegovo prvo mesto me mnogo podseca na prvo mesto Andya Rodika. Inace mislim da su njih dvojica 2 igraca slicnog kvaliteta, pa ce verovatno uskoru biti i u istom drustvu na listi.

vidovit

pre 15 godina

@Rafaelica
Apsolutno si u pravu. Na isti nacin mogu i Novak i Federer da ispadnu iz prvih 10.
Mada Novak brani mnogo manje poena od Nadala, pa bi u takvoj situaciji njegov pad bio manji - verovatno samo na petu poziciju.

Uglavnom ako svi budu igrali bez vecih pauza, Nadal pada minimum na trece mesto sledece godine.

Sacuvajte ovu moju prognozu pa mi se javite za 12 meseci da vidimo ko je bio u pravu.
Moja prognoza se zasniva iskljucivo na matematici, ali ne znam na cemu se zasnivaju vase.

Iv Antoan

pre 15 godina

Ne znam zasto se misli da ce Rafa propasti dogodine. Videli smo volju tog momka u tri prethodne, imao je vremena za propadanje, a nije. Zasto sada?

acmilan

pre 15 godina

Da ne pratim tenis i da bas nista ne znam o tenisu, a da procitam neke komentare ovde mogu vrlo lako doci do zakljucka da je Nadal u stvari pogresno odigrao ove godine, toliko je toga osvojio da ne znam prosto sta ce da radi sledece godine, a da je Djokovic u stvari konstantniji od Nadala i da je on odigrao bas onako kako treba.
E dobro, ali ja ipak pratim tenis i znam ponesto.
Cestitam Nadalu, ova sezona i prvo mesto su rezultat rada proteklih sezona. Tri godine brani veliki broj poena, zna on kako se to radi, nemojte vi brinuti o tome.

Rafaelica

pre 15 godina

@vidovit
Ista verovatnoća o povredjivanju postoji i kad je Novak u pitanju.Da li to znači da će Novak biti ispod 20 pozicije?
Ali nećemo biti toliko negativni da naše prognoze zasnivamo na mogućem povredjivanju tenisera.

zuja

pre 15 godina

@preliminarni zavrsni popis za 2008
Mari izgleda apa-drapa upravo zato sto je Britanac, a ne obrnuto. Verovatno nisi video mnogo britanskih turista. Ali dobro, ne mozemo svi da budemo Francuzi. Ali tenis i boks slicne igre????? Jedino ako igras samo protiv McEnroe-a koji ti napucava loptice u glavu.
@posmatrac
Ne verujem da se Nole opterecivao ATP listom i prestizanjem ljudi, vec to cine silni dopisnici ovog foruma, a on je igrao kako je najbolje mogao u datom trenutku. Lista zaista trenutno ne znaci nista, ako si treci igras protiv Federera ili Nadala u polufinalu, isto i ako si prvi ili drugi, u cemu je onda korist? Bolje uzimati GS titule kao Rafa i stalno napredovati. Mari je tek Novakovo godiste, ove godine je ucinio ono sto je Novak ucinio prosle i to je sve. Ne verujem da je ovo kraj Novakovih trikova.

vidovit

pre 15 godina

@Goli u sedlu
Ja sam samo uporedio Novakovu igu u toku ove godine sa igrom recimo prosle godine. I cinjenica je da je napredovao, igra bolje, sigurnije i konstantnije. Dakle napredovao je u odnosu na samog sebe i nema ni govora o nekoj stagnaciji.
To sto se taj napredak trenutno ne primecuje na ATP listi, mene uopste ne brine.
Da li ima plan da postane 2. ili 1. - verujem da ima. Mada bih to pre nazvao strategijom nego planom.
I tu strategiju uspesno sprovodi. Trudi se da igra konstantno dobro, brani poene koje je ranije osvojio, kad mu se ukaze prilika poveca svoj bodovni saldo.
5000 ATP poena je sasvim dovoljno za prvo mesto na listi, a u to cete se uveriti sledece godine, kada Nadal padne ispod 5000 poena. Novak ili Federer, mozda cak i Marej ce tada biti na prvom mestu sa jedva 5000 poena.
Sledece godine Novak brani nekoliko jakih turnira, ali ima puno turnira na kojima moze zaraditi dosta poena. Federer ce se vrteti negde na ovom broju poena koje ima. Negde ce mozda kiksati i izgubiti nesto poena, na nekom drugom turniru ce verovatno to nadoknaditi, uglavnom ostace na ovom broju poena koji sada ima , a i to pod uslovom da nastavi dobru igru kao i do sada. Ako pocne da igra losije i njemu se smesi gubitak puno poena.
I na kraju Nadal. On bukvalno sledece godine ima samo jedan jedini turnir na kome moze zaraditi poene, a to je Rim.
Na svim ostalim turnirima mora da odigra perfektno da bi ostao na nuli, svaki poraz ce ga kostati od 150 do 500 poena, zavisno od toga u kom kolu se taj poraz desi.
Rekao sam da mu se moze desiti da ispadne i iz prvih 10.
Naravno ako bude igaro to se nece desiti. Ali ako dozivi neku povredu (sto mu naravno ne zelim) i bude sprecen nekoliko meseci da igra, lako moze godinu zavrsiti i sa 2000 poena sto mu nikako ne bi bilo dovoljno da bude u prvih 10.
Covek sledece godine bukvalno brani 6000 ATP poena. I nema nikakve sanse da sve to odbrani. Samo je pitanje koliko ce poena izgubiti.
Moza izgubi samo 1000, mozda 2 ili 3000.
Sa izgubljenih 1000 poena i Federer i Novak su mu pretnja za prvo mesto.
Sa izgubljenih 2000 automatski pada na trece mesto, sa izgubljenih 3000 vec je na cetvrtom.
Zato i kazem da ce u najboljem slucaju sledecu godinu zavrsiti na trecem mestu, pa makar igrao i bolje nego sto je igrao ove godine.
Njegovo prvo mesto me podseca na trku na 4000 metara. Imas jednog trkaca koji 3 km vodi u trci jer forsira, par trkaca ga prati i usput cuva snagu za finis. Na kraju u zadnjih 100-200 metara, uvek ga prestize bar par trkaca.
A finis te trke ce upravo biti sledece godine.
Ponavljam da ne znam ko ce sledece godine biti prvi, ali znam ko sigurno nece biti prvi, a to je Nadal.
To je toliko jasno i ocigledno da bih mogao da dam svoj zivot u opkladu za to.

@Gladijator
Da se sada Novak nalazi na Nadalovom mestu i da ima ovakvu godinu, kakvu je Nadal imao - isto bi mu prognozirao ovo sto sada prognoziram Nadalu. Nema tu nikakve mrznje, vec samo malo matematike i zakona verovatnoce.

Evo ti prost primer:
Federer je 2006. uvecao svoj bodovni saldo za 1600 poena i imao tada rekordnih 8300 poena.
2007. godine je izgubio 1100 poena iako mu je to bila jedna od najbuspesnijih godina.
Ove godine je opet (do sada) izgubio 1400 poena.

Nadal je ove godine povecao svoj broj bodova za 1300.
Najlogicnije je da sledecu godinu zavrsi sa gubitkom poena. S obzirom da nije toliko perfektan igrac kao Federer, mislim da ce izgubiti vise od tih 1000 poena koliko je Federer gubio.
U trenutku kada je Federer postao prvi na listi, drugi igrac na listi je imao 4300 poena. Dakle bilo mu je dovoljno 4400 poena da postane prvi. Novak vec sada ima 4500 poena, ali ima i jacu konkurenciju, pa mu to jos uvek nije dovoljno ni za drugo mesto.
medjutim bas zbog te jace konkurencije ni jedan igrac ne moze da se odlepi na veliku bodovnu razliku,a smena na vrhu ce se desiti u trenutku kada Nadal padne na oko 5500 poena. Bice zanimljivo da vidimo ko ce ga u tom trenutku preteci. Za Noleta je vazno samo da se na vreme priblizi Federeru, a onda ce prvo mesto doci samo po sebi.

Biba

pre 15 godina

na žalost, iako obožavam Novaka, mislim da je na opasnoj prekretnici. Mari i Del Potro ga opasno ugrožavaju, a trenutno i bolje igraju. O Fedu i Nadalu da i ne govorim. razlika u bodovima je ogromna, Novak je mogao lako da postane drugi, a sada je pitanje kada će izgubiti i to 3. mesto. Ali i to nije bitno,mislim da njegova igra nije unapređena još od AO. Toliko o tome. A fizička kondicija, kretanje, nameštanje, traljavi riterni...ne znam. Potrebna je solidna i promišljena promena.

Nostradamus

pre 15 godina

Dosta, bre, tih neopevano promasenih prognoza.
Kako obicni smrtnici to mogu znati, a naslusali smo se sta su sve napricali Mekinro, Vilander, Agasi, sve sami asovi, za svoje ovovremenske kolege.Zivot je NEPREDVIDLJIV!
Eto!Sto ce biti - bice, a nase je samo navijanje.

Lavera

pre 15 godina

Viridijana, kad bi misleci bili i mudri ne bi bili na margini a imali bi i bolji narod. Ovako, zlo, bahatost i neotesanost bez obzira na nivo mislilaca radja samo zlo, neotesanost i bahatost. Jer svaka elita ima narod kakav zasluzuje i kakv je modelirala.

Gladijator

pre 15 godina

@vidovit
Ma šta kažeš-Nadal će ispasti iz prvih deset i ludački ga koristi sreća
Bolje da si se potpisao rečenicom-Mrzim Nadala jer ne mogu da verujem šta sve može
Moja prognoza za sledeću godinu:
1.Nadal
2.Federer
3.Marej
4.Novak
S tim da Fed može i da padne na treću ili četvrtu poziciju.

Viridijana

pre 15 godina

@Obuceni u...
Eto nama uzivanja! Sasvim ste u pravu da je poredak stvari izmenjen i da su margini misleci pojedinci. No, hajmo se malo potruditi.
Iskreno, slazem se i sa vama i sa sagovornikom, kao sto cu, odakle god gledam reci:"Da, lopta je okrugla!"
Pa ipak:
-Fedu treba da krene, jer lose podnosi frustraije (mnogo losije nego Rafa, ali bolje nego Nole)
-Rafa treba jos ponesto da popravi, ali mislim da ima najbolje performanse LICNOSTI, mislim, izmedju ostalih, na sjajnu kontrolu u raznim aspektima tenisa i kojecega oko tenisa
-Mari mnogo obecava i skoro preti (benigno, razume se), tako da bi bilo dobro da ga svi jako ozbiljno shvate
-Del Potro (upravo dobio Ancica, sjajno) takodje skrece pozornost i ide furiozno napred
- Nole mora toliko toga da menja i popravi da bi bio ono sto hoce (ne sto mi, nego sto on hoce), da , na zalost, mislim da ce njemu biti najteze
Ali, Viridijana ne bi bila to sto je da ne zeli svima dobro, a oni neka se dogovore.

Obučeni u...

pre 15 godina

@Rio Grande
Gledali smo i davno i nedavno "Rašomon" Akira Kurosave (Zlatna palma iz ranih pedesetih, šok za Evropu), a naslov filma je istovremeno naziv dvorca u kome se radnja događa. Gledali smo i dobar kaubojski "Rio Grande". Da li će se na sajt vratiti prognanici i dati mu onu formu i visoki stil koji je nekada imao, ili će nas ovi čestitari i listaši potpuno dotući? Vaš komentar, i još nekoliko sličnih, daju mi nadu da glupost nije večna i da je manja od svemira. Ne spadam u prognozere i Tarabiće, naprotiv, ali Federer je zaista igrao pre dva dana kao u najboljim danima. Njemu je možda i najlakše da se potpono vrati u formu, makar još dve godine, potpuno je danas zdrav, a nije se mnogo trošio, jer je tenis igrao vrlo lako, bez napora (Sampras je umeo da se muči, u svakom meču), a i najviše od svih igrača zna. Za Novaka verujem da može mnogo, jer ne tako davno dobio je Nadala, na betonu, stravično (prvi set 6:0, drugi, mislim, nešto slabije, nije bitno). Toliko. Pozdrav.

Goli u sedlu

pre 15 godina

Dragi VIDOVITI,
Ako nema sam pravi plan da uzme #2, pa, sto da ne, i meso#1, onda je sam sebe svrstao u red onih koji stagniraju.
Ima jos, ali ovo je kljucno.

Rio Grande

pre 15 godina

@Obuceni u...
Da je neko prošle godine rekao šta će ove biti s Federerom ili Noletom, verovatno bi bio, u očima cenjene većine, ozbiljan kandidat za ONE ustanove.
Toliko o ozbiljnosti prognoze. Nešto verovatnije je bilo da Rafa, posle dugog vremena na #2 jednom nagazi gas. Dosta toga mu je islo na ruku, ali se momak i svojski potrudio, zar ne?
Mari je pozitivno iznenadjenje, ali to treba da potvrdi vreme pred njim.
I vi ste u pravu, jer ima svakako više, jednako vrednih verzija onoga što je bilo, što je sada i što će biti.
GLEDALI SMO"RAŠONOM", još davno, zar ne?

vidovit

pre 15 godina

Ne razumem o kakvoj to stagnaciji Novaka Djokovica se ovde prica?
Jel gleda neko sta je on uradio ove godine ili samo pricate napamet?

Novak je odigrao ukupno 17 turnira. Od toga:
3-titule
3-finala
6 polufinala
1 cetvrtfinale
Dakle samo na 4 turnira je kiksao - ispadajuci u prvom-drugom kolu.
Nadal je ove godine imao 10 poraza, Federer 13, a Novak 15.
Od 15 Novakovih poraza : 4 su od Nadala, 2 od Federera i 2 od Mareja.
Dakle preko pola poraza su bili od igraca iz prva 4.
Protiv tih istih igraca je ove godine napravio i 4 pobede.
Novak je na trecem mestu kako na listi , tako i u trci.
U ovom trenutku ima oko 300 bodova vise u odnosu na pocetak godine, a posle Pariza i zavrsnog turnira sigurno ce imati jos nekoliko stotina poena vise. Federer recimo u ovom trenutku ima oko 1300 bodova manje u odnosu na pocetak godine, ali to je cena pre svega, prosle izuzetno uspesne godine.

Ovo je sigurno najuspesnija godina za Novaka Djokovica do sada, a rezultati te uspesne godine ce se pokazati sledece godine.

Najsmesniji su mi ovi prognozeri za 2009 godinu.
Kazu da 2009. godinu Nadal zavrsava na prvom mestu. Ne znam samo pomocu kojih trikova.
Pa on sledece godine brani 8 titula, 2 finala i 5 polufinala. Da li iko normalan i realan misli da on to moze odbraniti???
Ukupno brani oko 6000 bodova!!!
Samo da ispadne u finalima svih ovih turnira koje je osvojio - izgubice skoro 2000 bodova. A mislite li da se do finala lako dolazi?
Bice sigurno bar nekoliko turnira na kojima ce ispadati i ranije. Neku titulu ce mozda i odbraniti. U svakom slucaju sledecu godinu moze zavrsiti u najboljem slucaju na trecem mestu, a ako kiksa na par turnira ili zbog neke povrede bude morao da ih propusti moze se desiti i da ispadne iz prvih 10.
Ne usudjujem se da prognoziram ko ce sledecu godinu zavrsiti na prvom mestu. Mozda Novak, mozda Federer,mozda Marej, Mozda cak i neki cetvrti igrac.
Ali jedino u sta mogu da se kladim je da ce Nadal 2009. zavrsiti u najboljem slucaju na trecem mestu, mada je po mom misljenju realnije cetvrto mesto, pogotovo ako Marej nastavi da igra ovako dobro.

Sto se Novaka tice, ja ove godine nemam sta da mu zamerim. Konstantna igra, u pojedinim periodima cak i odlicna.2-3 titule su mu izmakle samo zahvaljujuci Nadalovoj ludackoj sreci u mechevima protiv njega.
I jos nesto, s obzirom kako je Novak ove godine odigrao turnir u Kvinsu i pokazao koliko moze da dominira u mechevima na travi, mislim da sledece godine ima velike sanse da osvoji Wimbledon.
Zivi bili pa videli.

Baca

pre 15 godina

Nije tacno da je Viktor Troicki 51. nego 53. Pedeset prvi je briliantni rumunski teniser Victor Hanescu, koji munjevito hita ka prvih 20 na listi.

Obučeni u...

pre 15 godina

@Goli u sedlu
Nemam ništa da dodam, dali ste dobru analizu, mada mi se ipak čini da nije samo jednom krenulo, nego da se i Federer vratio svojoj igri. Njega sigurno više ne zanima lista, on juri 14. i 15. "grend slem" titulu, što nije nedostižno, s obzirom da Nadal na betonu, u Melburnu, neće možda doći ni do finala. Pa i ako dođe, mislim da Fed ima veće šanse, jer je juče lako pobedio Nalbandijana, od koga je gubio i u svojim najboljim igračkim danima. Nadal, to svi znamo, najslabiji je na betonu. Novak, kome beton odgovara, ima vremena da do Melburna zaigra odlično. On je jači igrač od Mareja.

Goli u sedlu

pre 15 godina

Pretpostavljam da ne moram da pisem samo o Noletu, a i prevelika je konkurencija.
U ovom trenutku se uglavnom misli da je sve poznato:velika cetvorka, Mari u usponu, Nole u padu/stagnaciji, Rafa u problemu dogodine kako da zadrzi sve sto je osvojio, Fed koji se vraca..
Pa, sta se tu ustvari zna? Bas nista, jer, sem proroka, u ovakvim stvarima niko nije dovoljno pametan.Pa ipak,
za ocekivati je da niko iz velike cetvorke ne ode ispod 20. mesta. Takodje ni da Mari bude bas sutra prvi. Nije verovatno ni da Nole stagnira doveka, kao ni da Federer, ma kakve eliksire poceo da uzima, bude mlad kao sto je bio.
Svi imaju svoju viziju mogucnog scenarija, a ona, manje-vise, predstavlja nase zelje (sem kod sveta koji je izgubio vezu sa realnoscu), pa cu i ja sebi dopustiti svoju verziju:
1. Rafa i iduce godine #1, ne spektakularno kao ove
2. Federer, Mari i Nole jednakih sansi za #2, ako svima krene, a zasad ide samo jednom od njih.
3. Svaki drugi scenario, po mom misljenju, bio bi u nadlestvu njegovog velicanstva SLUCAJA, koji ne igra tako malu ulogu ni u tenisu, niti u zivotu.
Ali vi to znate i bez mene.

Srdjan

pre 15 godina

Nole,nadji novog trenera!Zahvali se Vajdi na dosadasnjoj saradnji i nadji trenera koji cete dovesti na mesto broj jedan!Tako je uradila JJ pa je postala broj jedan.Nema emocija u poslovnim odnosima!

posmatrac

pre 15 godina

Mislim da se Novak ove godine previse opterecivao trenutnim stanjem na ATP listi i sansom da prestigne (na pocetku sezone) Nadala, a onda (krajem leta) Federera. Pozicija na ATP listi u bilo kom trenutku je manje vazna od unapredjenja igre. Primer je Marej, koji je prvo bio visoko u prvih 10, pa onda ispao iz prvih 15, da bi kada je zaista popravio igru i koncentraciju stigao do 4. pozicije i sanse da sledece godine dogura jos dalje.

Djokovicu nedostaje: (1 bolja fizicka i kondiciona pripremljenost; (2)sigurnost na backendu (koji mu je dobar kada ide ali mu precesto ne ide kako treba); (3) mnogo bolja volej igra i narocito smec sa T-linije (koji ga je prilicno kostao ove godine i naravno (4)manje zurbe da se postane broj 1 na svetu. To mora da se zasluzi i ne moze da se dogodi na silu.

preliminarni zavrsni popis za 2008

pre 15 godina

Noletu zelim sve najbolje u Parizu i Sangaju, kao i u sledecoj takmicarskoj godini.
Predpostavljam da se Nole odmorio i sabrao misli posle ove cudesne i cudne godine za njega.
Pocetak godine je bio fantastican a zatim je naisao tezak period u kome je Nole napravio strahovitu takticku gresku.
A sve je pocelo u Hamburgu kada je Nole na sljaci nadigrao Nadala u fenomenalnom mecu i kada je samo sreca, kao da je sam Bog igrao sa Rafom u dublu, pomogla Spancu da dobije taj dvoboj. Slicno se desilo na Rolan Garosu, a zatim je dosao i onaj poraz na Quins turniru, i na kraju Olimpijada.
Namerno sam preskocio Vimbldon da bih bolje ukazao koja je to takticka greska koju je Nole napravio. Koliko god je Nole obelezio pocetak ove godine, toliko ce ona biti upamcena kao godina Rafaela Nadala, a u svim mecevima koje sam pomenuo, Nole je izgubio upravo od njega. I u cemu je takticka greska, pitate se sada vi, dragi moji citaoci. U tome sto je u svim tim mecevima Novak pokusao da "rasturi" a ne da nadigra Spanca. Porazi, u trenucima kada ocekujete spektakularnu pobedu, odnose mnogo psihicke energije i ruse samopouzdanje. Poredjenja radi, Nadal je godinama strpljivo cekao da dodje njegov trenutak da skine Federera sa prvog mesta.
Ovako uzdrmanom Djokovicu sada preti druga opasnost - ljuti Skot Mari. Taj momak se ne sali.
Gledao sam Marijev mec u finalu St. Petersburkga protiv Golubjeva. Posto je mec prikazan odlozeno, u kasnim vecernjim satima, bio sam umoran, znao sam rezultat i nisam mogao da se koncentrisem u potpunosti na mec, vec sam obracao paznju samo no Marijevo kretanje (u polju, ali i prilikom servisa) sto je jedno od njegovih najacih oruzja. Iznenadilo me je sledece sto sam uocio:
1. Mari je strahovito brz za nekog ko deluje potpuno rasrafljeno. Znajuci da je Britanac, ne bi me iznenadilo da je njegov apa-drapa izgled osmisljen sa namerom da psiholoski uspavljjujuce deluje na protivnike.
2. Iako zbog fizicke slicnosti mnogi J.W. Tsongu nazivaju teniskim Muhamedom Alijem, Mari po nacinu kretanja i onome sto iz tog nacina kretanja dobija, mnogo vise podseca na Alija. Nesumnjivo je da Mari usvojio neke od elemenata bokserske tehnike. Ovo poredjenje nije bas bezveze: tenis i boks su vrlo slicne igre.
2. Posle svakog udarca, Mari obuzdava silu inercije, brzo nalazi teziste, spusta ga, prebacuje ga malo napred, i pocinje da osciluje oko njega, tj. skakuce levo-desno. To mu omogucuje eksplozivan start bez obzira na pravac loptice koju mu salje protivnik, i veliku snagu udarca. Kada gledate Marija imate utisak da je on istovremeno na svakom delu terena, i da za njega nema propustene ili ispustene lopte.
2. Kod servisa, u trenutku kada baca lopticu u vis, Mari za kratko povlaci desnu nogu unazad pre nego sto je sastavi sa levom, sto njegovom snaznom servisu dodaje ekstra snagu.
Sa oba ova elementa igre Nole ima dosta problema. Noletov servis je tenicki savrsen. Sa tako savrsenom tehnikom nema potrebe da radi na povecanju snage-brzine servisa. Ali sigurnost-procenat ubacenog prvog servisa, tj. njegova konstantnost je zabrinjavajuca. Obratite paznju samo na Noletovo levo stopala na koje se oslanja prilikom servisa. Ono vibrira, dakle oslonac nije cvrst. To mozda nije samo pitanje tehnike vec nervoze - odatle dolazi i duze tapkanje loptice.
Kretanje je druga velika Noletova mana. Zbog velike rotacije prilikom udaraca ciju inerciju ne obuzdava na vreme, Nole gubi dragoceno vreme za namestanje na sledeci udarac. Iako je jedan od najboljih riternera na takmicenju, Nole cesto kasni, ili uopste ne pokusava da stigne loptice koje su upucene na suprotnu stranu terena. A ako ih i stigne, cesto je to u proklizavanju, ili u dohvatu reketom iz zgloba - takvi udarci su gotovu po pravilu izgubljeni.
Nadam se da Nole i njegov strucni stab imaju pobednicku strategiju za 2009 godinu, ali i takticna resenja za predstojece zavrsne turnire u Parizu i Sangaju. Sledeca godina je Noletovo "biti il' ne biti" u nastojanju da se pridruzi korpusu teniskih velikana koji obelezavaju epohu. Verujem u njega i zelim mu iz sveg srca da uspe u tome i zauzme mesto koje mu po talentu i pripada.

Masa

pre 15 godina

A race?! Pa to nas zanima zbog zavrsnog mastersa. Bravo za Viktora i Janka! I koga zanima, Janko danas igra poslednji mec dana u Parizu.

WTATP Lista

pre 15 godina

Sto se tice Novaka, reklo bi se "ista meta, isto rastojanje" ali (NAZALOST) uopste nije tako i on ne samo sto nekoliko narednih meseci nece biti u prilici da preti dvojici vodecih, vec mu je posle 15ak meseci ugrozeno i 3ce mesto. Naime, sve tri ovogodisnje titule Nole je osvojio u prvih pet meseci, kada je po rezultatima bio najuspesniji svetski teniser, za razliku od Nadala, Federera i Mareja koji su svoje najvece uspehe postizali od maja naovamo. Tako ce recimo Novak u januaru braniti titulu u Melburnu (1000 poena) gde je Marej ispao vec u prvom kolu (1 poen) i fakticki na samo taj jedan turnir otpada sva Noletova prednost nad Britancem koja zato izgleda lazno ubedljiva ovog momenta. Zato je od presudne vaznosti kako ce Djokovic okoncati ovu sezonu (Pariz i Sangaj) jer ce do maja sledece moci samo da "brani" ovogodisnje uspehe, dok mu je ovo jedina prilika da nesto osvoji i popravi se (znacajno) u bodovnom smislu, jer je prosle sezone bio fakticki potpuno "zaribao" u finisu, pa ne brani fakticki nista.

Sto se tice Janka i Viktora, po svemu sudeci sezona ce biti okoncana sa cak trojicom nasih u TOP50 ATP, sto ce biti novi istorijski uspeh u ovoj zlatnoj eri srpskog tenisa.

WTATP Lista

pre 15 godina

Sto se tice Novaka, reklo bi se "ista meta, isto rastojanje" ali (NAZALOST) uopste nije tako i on ne samo sto nekoliko narednih meseci nece biti u prilici da preti dvojici vodecih, vec mu je posle 15ak meseci ugrozeno i 3ce mesto. Naime, sve tri ovogodisnje titule Nole je osvojio u prvih pet meseci, kada je po rezultatima bio najuspesniji svetski teniser, za razliku od Nadala, Federera i Mareja koji su svoje najvece uspehe postizali od maja naovamo. Tako ce recimo Novak u januaru braniti titulu u Melburnu (1000 poena) gde je Marej ispao vec u prvom kolu (1 poen) i fakticki na samo taj jedan turnir otpada sva Noletova prednost nad Britancem koja zato izgleda lazno ubedljiva ovog momenta. Zato je od presudne vaznosti kako ce Djokovic okoncati ovu sezonu (Pariz i Sangaj) jer ce do maja sledece moci samo da "brani" ovogodisnje uspehe, dok mu je ovo jedina prilika da nesto osvoji i popravi se (znacajno) u bodovnom smislu, jer je prosle sezone bio fakticki potpuno "zaribao" u finisu, pa ne brani fakticki nista.

Sto se tice Janka i Viktora, po svemu sudeci sezona ce biti okoncana sa cak trojicom nasih u TOP50 ATP, sto ce biti novi istorijski uspeh u ovoj zlatnoj eri srpskog tenisa.

preliminarni zavrsni popis za 2008

pre 15 godina

Noletu zelim sve najbolje u Parizu i Sangaju, kao i u sledecoj takmicarskoj godini.
Predpostavljam da se Nole odmorio i sabrao misli posle ove cudesne i cudne godine za njega.
Pocetak godine je bio fantastican a zatim je naisao tezak period u kome je Nole napravio strahovitu takticku gresku.
A sve je pocelo u Hamburgu kada je Nole na sljaci nadigrao Nadala u fenomenalnom mecu i kada je samo sreca, kao da je sam Bog igrao sa Rafom u dublu, pomogla Spancu da dobije taj dvoboj. Slicno se desilo na Rolan Garosu, a zatim je dosao i onaj poraz na Quins turniru, i na kraju Olimpijada.
Namerno sam preskocio Vimbldon da bih bolje ukazao koja je to takticka greska koju je Nole napravio. Koliko god je Nole obelezio pocetak ove godine, toliko ce ona biti upamcena kao godina Rafaela Nadala, a u svim mecevima koje sam pomenuo, Nole je izgubio upravo od njega. I u cemu je takticka greska, pitate se sada vi, dragi moji citaoci. U tome sto je u svim tim mecevima Novak pokusao da "rasturi" a ne da nadigra Spanca. Porazi, u trenucima kada ocekujete spektakularnu pobedu, odnose mnogo psihicke energije i ruse samopouzdanje. Poredjenja radi, Nadal je godinama strpljivo cekao da dodje njegov trenutak da skine Federera sa prvog mesta.
Ovako uzdrmanom Djokovicu sada preti druga opasnost - ljuti Skot Mari. Taj momak se ne sali.
Gledao sam Marijev mec u finalu St. Petersburkga protiv Golubjeva. Posto je mec prikazan odlozeno, u kasnim vecernjim satima, bio sam umoran, znao sam rezultat i nisam mogao da se koncentrisem u potpunosti na mec, vec sam obracao paznju samo no Marijevo kretanje (u polju, ali i prilikom servisa) sto je jedno od njegovih najacih oruzja. Iznenadilo me je sledece sto sam uocio:
1. Mari je strahovito brz za nekog ko deluje potpuno rasrafljeno. Znajuci da je Britanac, ne bi me iznenadilo da je njegov apa-drapa izgled osmisljen sa namerom da psiholoski uspavljjujuce deluje na protivnike.
2. Iako zbog fizicke slicnosti mnogi J.W. Tsongu nazivaju teniskim Muhamedom Alijem, Mari po nacinu kretanja i onome sto iz tog nacina kretanja dobija, mnogo vise podseca na Alija. Nesumnjivo je da Mari usvojio neke od elemenata bokserske tehnike. Ovo poredjenje nije bas bezveze: tenis i boks su vrlo slicne igre.
2. Posle svakog udarca, Mari obuzdava silu inercije, brzo nalazi teziste, spusta ga, prebacuje ga malo napred, i pocinje da osciluje oko njega, tj. skakuce levo-desno. To mu omogucuje eksplozivan start bez obzira na pravac loptice koju mu salje protivnik, i veliku snagu udarca. Kada gledate Marija imate utisak da je on istovremeno na svakom delu terena, i da za njega nema propustene ili ispustene lopte.
2. Kod servisa, u trenutku kada baca lopticu u vis, Mari za kratko povlaci desnu nogu unazad pre nego sto je sastavi sa levom, sto njegovom snaznom servisu dodaje ekstra snagu.
Sa oba ova elementa igre Nole ima dosta problema. Noletov servis je tenicki savrsen. Sa tako savrsenom tehnikom nema potrebe da radi na povecanju snage-brzine servisa. Ali sigurnost-procenat ubacenog prvog servisa, tj. njegova konstantnost je zabrinjavajuca. Obratite paznju samo na Noletovo levo stopala na koje se oslanja prilikom servisa. Ono vibrira, dakle oslonac nije cvrst. To mozda nije samo pitanje tehnike vec nervoze - odatle dolazi i duze tapkanje loptice.
Kretanje je druga velika Noletova mana. Zbog velike rotacije prilikom udaraca ciju inerciju ne obuzdava na vreme, Nole gubi dragoceno vreme za namestanje na sledeci udarac. Iako je jedan od najboljih riternera na takmicenju, Nole cesto kasni, ili uopste ne pokusava da stigne loptice koje su upucene na suprotnu stranu terena. A ako ih i stigne, cesto je to u proklizavanju, ili u dohvatu reketom iz zgloba - takvi udarci su gotovu po pravilu izgubljeni.
Nadam se da Nole i njegov strucni stab imaju pobednicku strategiju za 2009 godinu, ali i takticna resenja za predstojece zavrsne turnire u Parizu i Sangaju. Sledeca godina je Noletovo "biti il' ne biti" u nastojanju da se pridruzi korpusu teniskih velikana koji obelezavaju epohu. Verujem u njega i zelim mu iz sveg srca da uspe u tome i zauzme mesto koje mu po talentu i pripada.

Goli u sedlu

pre 15 godina

Pretpostavljam da ne moram da pisem samo o Noletu, a i prevelika je konkurencija.
U ovom trenutku se uglavnom misli da je sve poznato:velika cetvorka, Mari u usponu, Nole u padu/stagnaciji, Rafa u problemu dogodine kako da zadrzi sve sto je osvojio, Fed koji se vraca..
Pa, sta se tu ustvari zna? Bas nista, jer, sem proroka, u ovakvim stvarima niko nije dovoljno pametan.Pa ipak,
za ocekivati je da niko iz velike cetvorke ne ode ispod 20. mesta. Takodje ni da Mari bude bas sutra prvi. Nije verovatno ni da Nole stagnira doveka, kao ni da Federer, ma kakve eliksire poceo da uzima, bude mlad kao sto je bio.
Svi imaju svoju viziju mogucnog scenarija, a ona, manje-vise, predstavlja nase zelje (sem kod sveta koji je izgubio vezu sa realnoscu), pa cu i ja sebi dopustiti svoju verziju:
1. Rafa i iduce godine #1, ne spektakularno kao ove
2. Federer, Mari i Nole jednakih sansi za #2, ako svima krene, a zasad ide samo jednom od njih.
3. Svaki drugi scenario, po mom misljenju, bio bi u nadlestvu njegovog velicanstva SLUCAJA, koji ne igra tako malu ulogu ni u tenisu, niti u zivotu.
Ali vi to znate i bez mene.

posmatrac

pre 15 godina

Mislim da se Novak ove godine previse opterecivao trenutnim stanjem na ATP listi i sansom da prestigne (na pocetku sezone) Nadala, a onda (krajem leta) Federera. Pozicija na ATP listi u bilo kom trenutku je manje vazna od unapredjenja igre. Primer je Marej, koji je prvo bio visoko u prvih 10, pa onda ispao iz prvih 15, da bi kada je zaista popravio igru i koncentraciju stigao do 4. pozicije i sanse da sledece godine dogura jos dalje.

Djokovicu nedostaje: (1 bolja fizicka i kondiciona pripremljenost; (2)sigurnost na backendu (koji mu je dobar kada ide ali mu precesto ne ide kako treba); (3) mnogo bolja volej igra i narocito smec sa T-linije (koji ga je prilicno kostao ove godine i naravno (4)manje zurbe da se postane broj 1 na svetu. To mora da se zasluzi i ne moze da se dogodi na silu.

Obučeni u...

pre 15 godina

@Goli u sedlu
Nemam ništa da dodam, dali ste dobru analizu, mada mi se ipak čini da nije samo jednom krenulo, nego da se i Federer vratio svojoj igri. Njega sigurno više ne zanima lista, on juri 14. i 15. "grend slem" titulu, što nije nedostižno, s obzirom da Nadal na betonu, u Melburnu, neće možda doći ni do finala. Pa i ako dođe, mislim da Fed ima veće šanse, jer je juče lako pobedio Nalbandijana, od koga je gubio i u svojim najboljim igračkim danima. Nadal, to svi znamo, najslabiji je na betonu. Novak, kome beton odgovara, ima vremena da do Melburna zaigra odlično. On je jači igrač od Mareja.

Masa

pre 15 godina

A race?! Pa to nas zanima zbog zavrsnog mastersa. Bravo za Viktora i Janka! I koga zanima, Janko danas igra poslednji mec dana u Parizu.

Srdjan

pre 15 godina

Nole,nadji novog trenera!Zahvali se Vajdi na dosadasnjoj saradnji i nadji trenera koji cete dovesti na mesto broj jedan!Tako je uradila JJ pa je postala broj jedan.Nema emocija u poslovnim odnosima!

Obučeni u...

pre 15 godina

@Rio Grande
Gledali smo i davno i nedavno "Rašomon" Akira Kurosave (Zlatna palma iz ranih pedesetih, šok za Evropu), a naslov filma je istovremeno naziv dvorca u kome se radnja događa. Gledali smo i dobar kaubojski "Rio Grande". Da li će se na sajt vratiti prognanici i dati mu onu formu i visoki stil koji je nekada imao, ili će nas ovi čestitari i listaši potpuno dotući? Vaš komentar, i još nekoliko sličnih, daju mi nadu da glupost nije večna i da je manja od svemira. Ne spadam u prognozere i Tarabiće, naprotiv, ali Federer je zaista igrao pre dva dana kao u najboljim danima. Njemu je možda i najlakše da se potpono vrati u formu, makar još dve godine, potpuno je danas zdrav, a nije se mnogo trošio, jer je tenis igrao vrlo lako, bez napora (Sampras je umeo da se muči, u svakom meču), a i najviše od svih igrača zna. Za Novaka verujem da može mnogo, jer ne tako davno dobio je Nadala, na betonu, stravično (prvi set 6:0, drugi, mislim, nešto slabije, nije bitno). Toliko. Pozdrav.

Goli u sedlu

pre 15 godina

Dragi VIDOVITI,
Ako nema sam pravi plan da uzme #2, pa, sto da ne, i meso#1, onda je sam sebe svrstao u red onih koji stagniraju.
Ima jos, ali ovo je kljucno.

Viridijana

pre 15 godina

@Obuceni u...
Eto nama uzivanja! Sasvim ste u pravu da je poredak stvari izmenjen i da su margini misleci pojedinci. No, hajmo se malo potruditi.
Iskreno, slazem se i sa vama i sa sagovornikom, kao sto cu, odakle god gledam reci:"Da, lopta je okrugla!"
Pa ipak:
-Fedu treba da krene, jer lose podnosi frustraije (mnogo losije nego Rafa, ali bolje nego Nole)
-Rafa treba jos ponesto da popravi, ali mislim da ima najbolje performanse LICNOSTI, mislim, izmedju ostalih, na sjajnu kontrolu u raznim aspektima tenisa i kojecega oko tenisa
-Mari mnogo obecava i skoro preti (benigno, razume se), tako da bi bilo dobro da ga svi jako ozbiljno shvate
-Del Potro (upravo dobio Ancica, sjajno) takodje skrece pozornost i ide furiozno napred
- Nole mora toliko toga da menja i popravi da bi bio ono sto hoce (ne sto mi, nego sto on hoce), da , na zalost, mislim da ce njemu biti najteze
Ali, Viridijana ne bi bila to sto je da ne zeli svima dobro, a oni neka se dogovore.

Rio Grande

pre 15 godina

@Obuceni u...
Da je neko prošle godine rekao šta će ove biti s Federerom ili Noletom, verovatno bi bio, u očima cenjene većine, ozbiljan kandidat za ONE ustanove.
Toliko o ozbiljnosti prognoze. Nešto verovatnije je bilo da Rafa, posle dugog vremena na #2 jednom nagazi gas. Dosta toga mu je islo na ruku, ali se momak i svojski potrudio, zar ne?
Mari je pozitivno iznenadjenje, ali to treba da potvrdi vreme pred njim.
I vi ste u pravu, jer ima svakako više, jednako vrednih verzija onoga što je bilo, što je sada i što će biti.
GLEDALI SMO"RAŠONOM", još davno, zar ne?

Gladijator

pre 15 godina

@vidovit
Ma šta kažeš-Nadal će ispasti iz prvih deset i ludački ga koristi sreća
Bolje da si se potpisao rečenicom-Mrzim Nadala jer ne mogu da verujem šta sve može
Moja prognoza za sledeću godinu:
1.Nadal
2.Federer
3.Marej
4.Novak
S tim da Fed može i da padne na treću ili četvrtu poziciju.

Baca

pre 15 godina

Nije tacno da je Viktor Troicki 51. nego 53. Pedeset prvi je briliantni rumunski teniser Victor Hanescu, koji munjevito hita ka prvih 20 na listi.

Biba

pre 15 godina

na žalost, iako obožavam Novaka, mislim da je na opasnoj prekretnici. Mari i Del Potro ga opasno ugrožavaju, a trenutno i bolje igraju. O Fedu i Nadalu da i ne govorim. razlika u bodovima je ogromna, Novak je mogao lako da postane drugi, a sada je pitanje kada će izgubiti i to 3. mesto. Ali i to nije bitno,mislim da njegova igra nije unapređena još od AO. Toliko o tome. A fizička kondicija, kretanje, nameštanje, traljavi riterni...ne znam. Potrebna je solidna i promišljena promena.

Lavera

pre 15 godina

Viridijana, kad bi misleci bili i mudri ne bi bili na margini a imali bi i bolji narod. Ovako, zlo, bahatost i neotesanost bez obzira na nivo mislilaca radja samo zlo, neotesanost i bahatost. Jer svaka elita ima narod kakav zasluzuje i kakv je modelirala.

Nostradamus

pre 15 godina

Dosta, bre, tih neopevano promasenih prognoza.
Kako obicni smrtnici to mogu znati, a naslusali smo se sta su sve napricali Mekinro, Vilander, Agasi, sve sami asovi, za svoje ovovremenske kolege.Zivot je NEPREDVIDLJIV!
Eto!Sto ce biti - bice, a nase je samo navijanje.

vidovit

pre 15 godina

Ne razumem o kakvoj to stagnaciji Novaka Djokovica se ovde prica?
Jel gleda neko sta je on uradio ove godine ili samo pricate napamet?

Novak je odigrao ukupno 17 turnira. Od toga:
3-titule
3-finala
6 polufinala
1 cetvrtfinale
Dakle samo na 4 turnira je kiksao - ispadajuci u prvom-drugom kolu.
Nadal je ove godine imao 10 poraza, Federer 13, a Novak 15.
Od 15 Novakovih poraza : 4 su od Nadala, 2 od Federera i 2 od Mareja.
Dakle preko pola poraza su bili od igraca iz prva 4.
Protiv tih istih igraca je ove godine napravio i 4 pobede.
Novak je na trecem mestu kako na listi , tako i u trci.
U ovom trenutku ima oko 300 bodova vise u odnosu na pocetak godine, a posle Pariza i zavrsnog turnira sigurno ce imati jos nekoliko stotina poena vise. Federer recimo u ovom trenutku ima oko 1300 bodova manje u odnosu na pocetak godine, ali to je cena pre svega, prosle izuzetno uspesne godine.

Ovo je sigurno najuspesnija godina za Novaka Djokovica do sada, a rezultati te uspesne godine ce se pokazati sledece godine.

Najsmesniji su mi ovi prognozeri za 2009 godinu.
Kazu da 2009. godinu Nadal zavrsava na prvom mestu. Ne znam samo pomocu kojih trikova.
Pa on sledece godine brani 8 titula, 2 finala i 5 polufinala. Da li iko normalan i realan misli da on to moze odbraniti???
Ukupno brani oko 6000 bodova!!!
Samo da ispadne u finalima svih ovih turnira koje je osvojio - izgubice skoro 2000 bodova. A mislite li da se do finala lako dolazi?
Bice sigurno bar nekoliko turnira na kojima ce ispadati i ranije. Neku titulu ce mozda i odbraniti. U svakom slucaju sledecu godinu moze zavrsiti u najboljem slucaju na trecem mestu, a ako kiksa na par turnira ili zbog neke povrede bude morao da ih propusti moze se desiti i da ispadne iz prvih 10.
Ne usudjujem se da prognoziram ko ce sledecu godinu zavrsiti na prvom mestu. Mozda Novak, mozda Federer,mozda Marej, Mozda cak i neki cetvrti igrac.
Ali jedino u sta mogu da se kladim je da ce Nadal 2009. zavrsiti u najboljem slucaju na trecem mestu, mada je po mom misljenju realnije cetvrto mesto, pogotovo ako Marej nastavi da igra ovako dobro.

Sto se Novaka tice, ja ove godine nemam sta da mu zamerim. Konstantna igra, u pojedinim periodima cak i odlicna.2-3 titule su mu izmakle samo zahvaljujuci Nadalovoj ludackoj sreci u mechevima protiv njega.
I jos nesto, s obzirom kako je Novak ove godine odigrao turnir u Kvinsu i pokazao koliko moze da dominira u mechevima na travi, mislim da sledece godine ima velike sanse da osvoji Wimbledon.
Zivi bili pa videli.

acmilan

pre 15 godina

Da ne pratim tenis i da bas nista ne znam o tenisu, a da procitam neke komentare ovde mogu vrlo lako doci do zakljucka da je Nadal u stvari pogresno odigrao ove godine, toliko je toga osvojio da ne znam prosto sta ce da radi sledece godine, a da je Djokovic u stvari konstantniji od Nadala i da je on odigrao bas onako kako treba.
E dobro, ali ja ipak pratim tenis i znam ponesto.
Cestitam Nadalu, ova sezona i prvo mesto su rezultat rada proteklih sezona. Tri godine brani veliki broj poena, zna on kako se to radi, nemojte vi brinuti o tome.

Iv Antoan

pre 15 godina

@ja
Ne mislim to ja, ako pazljivo citas , videces prilican broj katastroficnih prognoza. Ja samo mislim da Rafa dogodine, takav kakav je, i tako kako igra, moze da sacuva poziciju. Ali niko to ne zna,ni za njega, ni za druge.
Buduci da spadam u tzv. normalan svet, mislim da je najvaznije da su svi oni zivi i zdravi (Luci!!!), pa ko sta zasluzi, neka mu bude.

Rafaelica

pre 15 godina

@vidovit
Ista verovatnoća o povredjivanju postoji i kad je Novak u pitanju.Da li to znači da će Novak biti ispod 20 pozicije?
Ali nećemo biti toliko negativni da naše prognoze zasnivamo na mogućem povredjivanju tenisera.

Iv Antoan

pre 15 godina

Ne znam zasto se misli da ce Rafa propasti dogodine. Videli smo volju tog momka u tri prethodne, imao je vremena za propadanje, a nije. Zasto sada?

acmilan

pre 15 godina

@ja

Ko prati ove komentare na B92 zna kako ti komentarises tenis.
Toliko ne podnosis (da ne kazem mrzis) Nadala, da zbog toga ne mozes realno da sagledas stvari, sto je tuzno. Pogledaj malo rezultate...

Nena

pre 15 godina

Rafa je prosle godine osvojio 6 turnira, ove 8. S obzirom da je u Rimu i Rotterdamu kiksnuo, velika prilika za dobijanje poena. Dalje, on konstantno igra dobro, cak i u drugom delu sezone, samo sto se izgleda kod nekih priznaju samo finala i titule. On je i ranije u drugom delu sezone imao 1/4 finala i 1/2 finala, al nekima je to bilo lose... Uopste ne smatram da ce izgubiti mnogo poena. I ako ne odbrani neku titulu, osvojice drugu, a nije od onih igraca koji ispadaju u 2. ili 3. kolu, stici ce do 1/2 finala... Tako da se uospte ne slazem sa vama sto se tice gubljenja poena.
Fed mislim da ce igrati ok, ali nece biti nepobediv za ostale, Rafa ga je vec dosta puta pobedjivao i dok je bio u top formi, a Novak je vec sada poceo da slabi, kako ce ici videcemo, on ima puno da brani u prvom delu sezone, u drugom moze da pokupi i da nadoknadi to...al zavisi i u kakvoj ce formi biti...
Vamos Rafa!!

Iv Antoan

pre 15 godina

Simptomaticno je da se vecina bavi temom kako ce Rafa odbraniti bodove, kao da nema pravo da dogodine osvoji ono sto ove nije. Naravno, ponesto moze i da izgubi. Po mom misljenju, s obzirom na profil licnosti i kvalitet igre, to je realno ocekivanje. Prevedeno u jezik cifara, koje, vidim, obozavate, to bi bilo 1. ili 2. mesto.
REALNO.

Igor

pre 15 godina

Mnoge od vas moram da razocaram da Nadal vec sto osamdeset i neku nedelju uspesno brani poziciju broj 2!!! Ne vidim razlog zasto ne bi mogao odbraniti u poziciju 1(iako je fakat mngo poena za odbraniti),ali to sve podrazumeva da ostali konkurenti(Fed,Mari,Novak) odigraju savrseno..Pogledajte koliko je samo Fed ove godine morao da izgubi,ali mnogo vise je Nadal morao da osvoji da bi stigao do N1!Prema tome,veoma je nezahvalno prognozirati.

zuja

pre 15 godina

@preliminarni zavrsni popis za 2008
Mari izgleda apa-drapa upravo zato sto je Britanac, a ne obrnuto. Verovatno nisi video mnogo britanskih turista. Ali dobro, ne mozemo svi da budemo Francuzi. Ali tenis i boks slicne igre????? Jedino ako igras samo protiv McEnroe-a koji ti napucava loptice u glavu.
@posmatrac
Ne verujem da se Nole opterecivao ATP listom i prestizanjem ljudi, vec to cine silni dopisnici ovog foruma, a on je igrao kako je najbolje mogao u datom trenutku. Lista zaista trenutno ne znaci nista, ako si treci igras protiv Federera ili Nadala u polufinalu, isto i ako si prvi ili drugi, u cemu je onda korist? Bolje uzimati GS titule kao Rafa i stalno napredovati. Mari je tek Novakovo godiste, ove godine je ucinio ono sto je Novak ucinio prosle i to je sve. Ne verujem da je ovo kraj Novakovih trikova.

vidovit

pre 15 godina

@Goli u sedlu
Ja sam samo uporedio Novakovu igu u toku ove godine sa igrom recimo prosle godine. I cinjenica je da je napredovao, igra bolje, sigurnije i konstantnije. Dakle napredovao je u odnosu na samog sebe i nema ni govora o nekoj stagnaciji.
To sto se taj napredak trenutno ne primecuje na ATP listi, mene uopste ne brine.
Da li ima plan da postane 2. ili 1. - verujem da ima. Mada bih to pre nazvao strategijom nego planom.
I tu strategiju uspesno sprovodi. Trudi se da igra konstantno dobro, brani poene koje je ranije osvojio, kad mu se ukaze prilika poveca svoj bodovni saldo.
5000 ATP poena je sasvim dovoljno za prvo mesto na listi, a u to cete se uveriti sledece godine, kada Nadal padne ispod 5000 poena. Novak ili Federer, mozda cak i Marej ce tada biti na prvom mestu sa jedva 5000 poena.
Sledece godine Novak brani nekoliko jakih turnira, ali ima puno turnira na kojima moze zaraditi dosta poena. Federer ce se vrteti negde na ovom broju poena koje ima. Negde ce mozda kiksati i izgubiti nesto poena, na nekom drugom turniru ce verovatno to nadoknaditi, uglavnom ostace na ovom broju poena koji sada ima , a i to pod uslovom da nastavi dobru igru kao i do sada. Ako pocne da igra losije i njemu se smesi gubitak puno poena.
I na kraju Nadal. On bukvalno sledece godine ima samo jedan jedini turnir na kome moze zaraditi poene, a to je Rim.
Na svim ostalim turnirima mora da odigra perfektno da bi ostao na nuli, svaki poraz ce ga kostati od 150 do 500 poena, zavisno od toga u kom kolu se taj poraz desi.
Rekao sam da mu se moze desiti da ispadne i iz prvih 10.
Naravno ako bude igaro to se nece desiti. Ali ako dozivi neku povredu (sto mu naravno ne zelim) i bude sprecen nekoliko meseci da igra, lako moze godinu zavrsiti i sa 2000 poena sto mu nikako ne bi bilo dovoljno da bude u prvih 10.
Covek sledece godine bukvalno brani 6000 ATP poena. I nema nikakve sanse da sve to odbrani. Samo je pitanje koliko ce poena izgubiti.
Moza izgubi samo 1000, mozda 2 ili 3000.
Sa izgubljenih 1000 poena i Federer i Novak su mu pretnja za prvo mesto.
Sa izgubljenih 2000 automatski pada na trece mesto, sa izgubljenih 3000 vec je na cetvrtom.
Zato i kazem da ce u najboljem slucaju sledecu godinu zavrsiti na trecem mestu, pa makar igrao i bolje nego sto je igrao ove godine.
Njegovo prvo mesto me podseca na trku na 4000 metara. Imas jednog trkaca koji 3 km vodi u trci jer forsira, par trkaca ga prati i usput cuva snagu za finis. Na kraju u zadnjih 100-200 metara, uvek ga prestize bar par trkaca.
A finis te trke ce upravo biti sledece godine.
Ponavljam da ne znam ko ce sledece godine biti prvi, ali znam ko sigurno nece biti prvi, a to je Nadal.
To je toliko jasno i ocigledno da bih mogao da dam svoj zivot u opkladu za to.

@Gladijator
Da se sada Novak nalazi na Nadalovom mestu i da ima ovakvu godinu, kakvu je Nadal imao - isto bi mu prognozirao ovo sto sada prognoziram Nadalu. Nema tu nikakve mrznje, vec samo malo matematike i zakona verovatnoce.

Evo ti prost primer:
Federer je 2006. uvecao svoj bodovni saldo za 1600 poena i imao tada rekordnih 8300 poena.
2007. godine je izgubio 1100 poena iako mu je to bila jedna od najbuspesnijih godina.
Ove godine je opet (do sada) izgubio 1400 poena.

Nadal je ove godine povecao svoj broj bodova za 1300.
Najlogicnije je da sledecu godinu zavrsi sa gubitkom poena. S obzirom da nije toliko perfektan igrac kao Federer, mislim da ce izgubiti vise od tih 1000 poena koliko je Federer gubio.
U trenutku kada je Federer postao prvi na listi, drugi igrac na listi je imao 4300 poena. Dakle bilo mu je dovoljno 4400 poena da postane prvi. Novak vec sada ima 4500 poena, ali ima i jacu konkurenciju, pa mu to jos uvek nije dovoljno ni za drugo mesto.
medjutim bas zbog te jace konkurencije ni jedan igrac ne moze da se odlepi na veliku bodovnu razliku,a smena na vrhu ce se desiti u trenutku kada Nadal padne na oko 5500 poena. Bice zanimljivo da vidimo ko ce ga u tom trenutku preteci. Za Noleta je vazno samo da se na vreme priblizi Federeru, a onda ce prvo mesto doci samo po sebi.

vidovit

pre 15 godina

@Rafaelica
Apsolutno si u pravu. Na isti nacin mogu i Novak i Federer da ispadnu iz prvih 10.
Mada Novak brani mnogo manje poena od Nadala, pa bi u takvoj situaciji njegov pad bio manji - verovatno samo na petu poziciju.

Uglavnom ako svi budu igrali bez vecih pauza, Nadal pada minimum na trece mesto sledece godine.

Sacuvajte ovu moju prognozu pa mi se javite za 12 meseci da vidimo ko je bio u pravu.
Moja prognoza se zasniva iskljucivo na matematici, ali ne znam na cemu se zasnivaju vase.

ja

pre 15 godina

@Iv Antoan
Ne znam zasto ti mislis da je silazak sa prvog mesta propast?

@acmilan
Ako je zeleo da dugo bude u samom vrhu - onda je definitivno odigrao pogresno. Postao je prvi i to je uspeh. Samo sto sada sledi pad. Njegovo prvo mesto me mnogo podseca na prvo mesto Andya Rodika. Inace mislim da su njih dvojica 2 igraca slicnog kvaliteta, pa ce verovatno uskoru biti i u istom drustvu na listi.

vidovit

pre 15 godina

Ne razumem o kakvoj to stagnaciji Novaka Djokovica se ovde prica?
Jel gleda neko sta je on uradio ove godine ili samo pricate napamet?

Novak je odigrao ukupno 17 turnira. Od toga:
3-titule
3-finala
6 polufinala
1 cetvrtfinale
Dakle samo na 4 turnira je kiksao - ispadajuci u prvom-drugom kolu.
Nadal je ove godine imao 10 poraza, Federer 13, a Novak 15.
Od 15 Novakovih poraza : 4 su od Nadala, 2 od Federera i 2 od Mareja.
Dakle preko pola poraza su bili od igraca iz prva 4.
Protiv tih istih igraca je ove godine napravio i 4 pobede.
Novak je na trecem mestu kako na listi , tako i u trci.
U ovom trenutku ima oko 300 bodova vise u odnosu na pocetak godine, a posle Pariza i zavrsnog turnira sigurno ce imati jos nekoliko stotina poena vise. Federer recimo u ovom trenutku ima oko 1300 bodova manje u odnosu na pocetak godine, ali to je cena pre svega, prosle izuzetno uspesne godine.

Ovo je sigurno najuspesnija godina za Novaka Djokovica do sada, a rezultati te uspesne godine ce se pokazati sledece godine.

Najsmesniji su mi ovi prognozeri za 2009 godinu.
Kazu da 2009. godinu Nadal zavrsava na prvom mestu. Ne znam samo pomocu kojih trikova.
Pa on sledece godine brani 8 titula, 2 finala i 5 polufinala. Da li iko normalan i realan misli da on to moze odbraniti???
Ukupno brani oko 6000 bodova!!!
Samo da ispadne u finalima svih ovih turnira koje je osvojio - izgubice skoro 2000 bodova. A mislite li da se do finala lako dolazi?
Bice sigurno bar nekoliko turnira na kojima ce ispadati i ranije. Neku titulu ce mozda i odbraniti. U svakom slucaju sledecu godinu moze zavrsiti u najboljem slucaju na trecem mestu, a ako kiksa na par turnira ili zbog neke povrede bude morao da ih propusti moze se desiti i da ispadne iz prvih 10.
Ne usudjujem se da prognoziram ko ce sledecu godinu zavrsiti na prvom mestu. Mozda Novak, mozda Federer,mozda Marej, Mozda cak i neki cetvrti igrac.
Ali jedino u sta mogu da se kladim je da ce Nadal 2009. zavrsiti u najboljem slucaju na trecem mestu, mada je po mom misljenju realnije cetvrto mesto, pogotovo ako Marej nastavi da igra ovako dobro.

Sto se Novaka tice, ja ove godine nemam sta da mu zamerim. Konstantna igra, u pojedinim periodima cak i odlicna.2-3 titule su mu izmakle samo zahvaljujuci Nadalovoj ludackoj sreci u mechevima protiv njega.
I jos nesto, s obzirom kako je Novak ove godine odigrao turnir u Kvinsu i pokazao koliko moze da dominira u mechevima na travi, mislim da sledece godine ima velike sanse da osvoji Wimbledon.
Zivi bili pa videli.

vidovit

pre 15 godina

@Goli u sedlu
Ja sam samo uporedio Novakovu igu u toku ove godine sa igrom recimo prosle godine. I cinjenica je da je napredovao, igra bolje, sigurnije i konstantnije. Dakle napredovao je u odnosu na samog sebe i nema ni govora o nekoj stagnaciji.
To sto se taj napredak trenutno ne primecuje na ATP listi, mene uopste ne brine.
Da li ima plan da postane 2. ili 1. - verujem da ima. Mada bih to pre nazvao strategijom nego planom.
I tu strategiju uspesno sprovodi. Trudi se da igra konstantno dobro, brani poene koje je ranije osvojio, kad mu se ukaze prilika poveca svoj bodovni saldo.
5000 ATP poena je sasvim dovoljno za prvo mesto na listi, a u to cete se uveriti sledece godine, kada Nadal padne ispod 5000 poena. Novak ili Federer, mozda cak i Marej ce tada biti na prvom mestu sa jedva 5000 poena.
Sledece godine Novak brani nekoliko jakih turnira, ali ima puno turnira na kojima moze zaraditi dosta poena. Federer ce se vrteti negde na ovom broju poena koje ima. Negde ce mozda kiksati i izgubiti nesto poena, na nekom drugom turniru ce verovatno to nadoknaditi, uglavnom ostace na ovom broju poena koji sada ima , a i to pod uslovom da nastavi dobru igru kao i do sada. Ako pocne da igra losije i njemu se smesi gubitak puno poena.
I na kraju Nadal. On bukvalno sledece godine ima samo jedan jedini turnir na kome moze zaraditi poene, a to je Rim.
Na svim ostalim turnirima mora da odigra perfektno da bi ostao na nuli, svaki poraz ce ga kostati od 150 do 500 poena, zavisno od toga u kom kolu se taj poraz desi.
Rekao sam da mu se moze desiti da ispadne i iz prvih 10.
Naravno ako bude igaro to se nece desiti. Ali ako dozivi neku povredu (sto mu naravno ne zelim) i bude sprecen nekoliko meseci da igra, lako moze godinu zavrsiti i sa 2000 poena sto mu nikako ne bi bilo dovoljno da bude u prvih 10.
Covek sledece godine bukvalno brani 6000 ATP poena. I nema nikakve sanse da sve to odbrani. Samo je pitanje koliko ce poena izgubiti.
Moza izgubi samo 1000, mozda 2 ili 3000.
Sa izgubljenih 1000 poena i Federer i Novak su mu pretnja za prvo mesto.
Sa izgubljenih 2000 automatski pada na trece mesto, sa izgubljenih 3000 vec je na cetvrtom.
Zato i kazem da ce u najboljem slucaju sledecu godinu zavrsiti na trecem mestu, pa makar igrao i bolje nego sto je igrao ove godine.
Njegovo prvo mesto me podseca na trku na 4000 metara. Imas jednog trkaca koji 3 km vodi u trci jer forsira, par trkaca ga prati i usput cuva snagu za finis. Na kraju u zadnjih 100-200 metara, uvek ga prestize bar par trkaca.
A finis te trke ce upravo biti sledece godine.
Ponavljam da ne znam ko ce sledece godine biti prvi, ali znam ko sigurno nece biti prvi, a to je Nadal.
To je toliko jasno i ocigledno da bih mogao da dam svoj zivot u opkladu za to.

@Gladijator
Da se sada Novak nalazi na Nadalovom mestu i da ima ovakvu godinu, kakvu je Nadal imao - isto bi mu prognozirao ovo sto sada prognoziram Nadalu. Nema tu nikakve mrznje, vec samo malo matematike i zakona verovatnoce.

Evo ti prost primer:
Federer je 2006. uvecao svoj bodovni saldo za 1600 poena i imao tada rekordnih 8300 poena.
2007. godine je izgubio 1100 poena iako mu je to bila jedna od najbuspesnijih godina.
Ove godine je opet (do sada) izgubio 1400 poena.

Nadal je ove godine povecao svoj broj bodova za 1300.
Najlogicnije je da sledecu godinu zavrsi sa gubitkom poena. S obzirom da nije toliko perfektan igrac kao Federer, mislim da ce izgubiti vise od tih 1000 poena koliko je Federer gubio.
U trenutku kada je Federer postao prvi na listi, drugi igrac na listi je imao 4300 poena. Dakle bilo mu je dovoljno 4400 poena da postane prvi. Novak vec sada ima 4500 poena, ali ima i jacu konkurenciju, pa mu to jos uvek nije dovoljno ni za drugo mesto.
medjutim bas zbog te jace konkurencije ni jedan igrac ne moze da se odlepi na veliku bodovnu razliku,a smena na vrhu ce se desiti u trenutku kada Nadal padne na oko 5500 poena. Bice zanimljivo da vidimo ko ce ga u tom trenutku preteci. Za Noleta je vazno samo da se na vreme priblizi Federeru, a onda ce prvo mesto doci samo po sebi.

preliminarni zavrsni popis za 2008

pre 15 godina

Noletu zelim sve najbolje u Parizu i Sangaju, kao i u sledecoj takmicarskoj godini.
Predpostavljam da se Nole odmorio i sabrao misli posle ove cudesne i cudne godine za njega.
Pocetak godine je bio fantastican a zatim je naisao tezak period u kome je Nole napravio strahovitu takticku gresku.
A sve je pocelo u Hamburgu kada je Nole na sljaci nadigrao Nadala u fenomenalnom mecu i kada je samo sreca, kao da je sam Bog igrao sa Rafom u dublu, pomogla Spancu da dobije taj dvoboj. Slicno se desilo na Rolan Garosu, a zatim je dosao i onaj poraz na Quins turniru, i na kraju Olimpijada.
Namerno sam preskocio Vimbldon da bih bolje ukazao koja je to takticka greska koju je Nole napravio. Koliko god je Nole obelezio pocetak ove godine, toliko ce ona biti upamcena kao godina Rafaela Nadala, a u svim mecevima koje sam pomenuo, Nole je izgubio upravo od njega. I u cemu je takticka greska, pitate se sada vi, dragi moji citaoci. U tome sto je u svim tim mecevima Novak pokusao da "rasturi" a ne da nadigra Spanca. Porazi, u trenucima kada ocekujete spektakularnu pobedu, odnose mnogo psihicke energije i ruse samopouzdanje. Poredjenja radi, Nadal je godinama strpljivo cekao da dodje njegov trenutak da skine Federera sa prvog mesta.
Ovako uzdrmanom Djokovicu sada preti druga opasnost - ljuti Skot Mari. Taj momak se ne sali.
Gledao sam Marijev mec u finalu St. Petersburkga protiv Golubjeva. Posto je mec prikazan odlozeno, u kasnim vecernjim satima, bio sam umoran, znao sam rezultat i nisam mogao da se koncentrisem u potpunosti na mec, vec sam obracao paznju samo no Marijevo kretanje (u polju, ali i prilikom servisa) sto je jedno od njegovih najacih oruzja. Iznenadilo me je sledece sto sam uocio:
1. Mari je strahovito brz za nekog ko deluje potpuno rasrafljeno. Znajuci da je Britanac, ne bi me iznenadilo da je njegov apa-drapa izgled osmisljen sa namerom da psiholoski uspavljjujuce deluje na protivnike.
2. Iako zbog fizicke slicnosti mnogi J.W. Tsongu nazivaju teniskim Muhamedom Alijem, Mari po nacinu kretanja i onome sto iz tog nacina kretanja dobija, mnogo vise podseca na Alija. Nesumnjivo je da Mari usvojio neke od elemenata bokserske tehnike. Ovo poredjenje nije bas bezveze: tenis i boks su vrlo slicne igre.
2. Posle svakog udarca, Mari obuzdava silu inercije, brzo nalazi teziste, spusta ga, prebacuje ga malo napred, i pocinje da osciluje oko njega, tj. skakuce levo-desno. To mu omogucuje eksplozivan start bez obzira na pravac loptice koju mu salje protivnik, i veliku snagu udarca. Kada gledate Marija imate utisak da je on istovremeno na svakom delu terena, i da za njega nema propustene ili ispustene lopte.
2. Kod servisa, u trenutku kada baca lopticu u vis, Mari za kratko povlaci desnu nogu unazad pre nego sto je sastavi sa levom, sto njegovom snaznom servisu dodaje ekstra snagu.
Sa oba ova elementa igre Nole ima dosta problema. Noletov servis je tenicki savrsen. Sa tako savrsenom tehnikom nema potrebe da radi na povecanju snage-brzine servisa. Ali sigurnost-procenat ubacenog prvog servisa, tj. njegova konstantnost je zabrinjavajuca. Obratite paznju samo na Noletovo levo stopala na koje se oslanja prilikom servisa. Ono vibrira, dakle oslonac nije cvrst. To mozda nije samo pitanje tehnike vec nervoze - odatle dolazi i duze tapkanje loptice.
Kretanje je druga velika Noletova mana. Zbog velike rotacije prilikom udaraca ciju inerciju ne obuzdava na vreme, Nole gubi dragoceno vreme za namestanje na sledeci udarac. Iako je jedan od najboljih riternera na takmicenju, Nole cesto kasni, ili uopste ne pokusava da stigne loptice koje su upucene na suprotnu stranu terena. A ako ih i stigne, cesto je to u proklizavanju, ili u dohvatu reketom iz zgloba - takvi udarci su gotovu po pravilu izgubljeni.
Nadam se da Nole i njegov strucni stab imaju pobednicku strategiju za 2009 godinu, ali i takticna resenja za predstojece zavrsne turnire u Parizu i Sangaju. Sledeca godina je Noletovo "biti il' ne biti" u nastojanju da se pridruzi korpusu teniskih velikana koji obelezavaju epohu. Verujem u njega i zelim mu iz sveg srca da uspe u tome i zauzme mesto koje mu po talentu i pripada.

ja

pre 15 godina

@Iv Antoan
Ne znam zasto ti mislis da je silazak sa prvog mesta propast?

@acmilan
Ako je zeleo da dugo bude u samom vrhu - onda je definitivno odigrao pogresno. Postao je prvi i to je uspeh. Samo sto sada sledi pad. Njegovo prvo mesto me mnogo podseca na prvo mesto Andya Rodika. Inace mislim da su njih dvojica 2 igraca slicnog kvaliteta, pa ce verovatno uskoru biti i u istom drustvu na listi.

WTATP Lista

pre 15 godina

Sto se tice Novaka, reklo bi se "ista meta, isto rastojanje" ali (NAZALOST) uopste nije tako i on ne samo sto nekoliko narednih meseci nece biti u prilici da preti dvojici vodecih, vec mu je posle 15ak meseci ugrozeno i 3ce mesto. Naime, sve tri ovogodisnje titule Nole je osvojio u prvih pet meseci, kada je po rezultatima bio najuspesniji svetski teniser, za razliku od Nadala, Federera i Mareja koji su svoje najvece uspehe postizali od maja naovamo. Tako ce recimo Novak u januaru braniti titulu u Melburnu (1000 poena) gde je Marej ispao vec u prvom kolu (1 poen) i fakticki na samo taj jedan turnir otpada sva Noletova prednost nad Britancem koja zato izgleda lazno ubedljiva ovog momenta. Zato je od presudne vaznosti kako ce Djokovic okoncati ovu sezonu (Pariz i Sangaj) jer ce do maja sledece moci samo da "brani" ovogodisnje uspehe, dok mu je ovo jedina prilika da nesto osvoji i popravi se (znacajno) u bodovnom smislu, jer je prosle sezone bio fakticki potpuno "zaribao" u finisu, pa ne brani fakticki nista.

Sto se tice Janka i Viktora, po svemu sudeci sezona ce biti okoncana sa cak trojicom nasih u TOP50 ATP, sto ce biti novi istorijski uspeh u ovoj zlatnoj eri srpskog tenisa.

Baca

pre 15 godina

Nije tacno da je Viktor Troicki 51. nego 53. Pedeset prvi je briliantni rumunski teniser Victor Hanescu, koji munjevito hita ka prvih 20 na listi.

zuja

pre 15 godina

@preliminarni zavrsni popis za 2008
Mari izgleda apa-drapa upravo zato sto je Britanac, a ne obrnuto. Verovatno nisi video mnogo britanskih turista. Ali dobro, ne mozemo svi da budemo Francuzi. Ali tenis i boks slicne igre????? Jedino ako igras samo protiv McEnroe-a koji ti napucava loptice u glavu.
@posmatrac
Ne verujem da se Nole opterecivao ATP listom i prestizanjem ljudi, vec to cine silni dopisnici ovog foruma, a on je igrao kako je najbolje mogao u datom trenutku. Lista zaista trenutno ne znaci nista, ako si treci igras protiv Federera ili Nadala u polufinalu, isto i ako si prvi ili drugi, u cemu je onda korist? Bolje uzimati GS titule kao Rafa i stalno napredovati. Mari je tek Novakovo godiste, ove godine je ucinio ono sto je Novak ucinio prosle i to je sve. Ne verujem da je ovo kraj Novakovih trikova.

Masa

pre 15 godina

A race?! Pa to nas zanima zbog zavrsnog mastersa. Bravo za Viktora i Janka! I koga zanima, Janko danas igra poslednji mec dana u Parizu.

Rio Grande

pre 15 godina

@Obuceni u...
Da je neko prošle godine rekao šta će ove biti s Federerom ili Noletom, verovatno bi bio, u očima cenjene većine, ozbiljan kandidat za ONE ustanove.
Toliko o ozbiljnosti prognoze. Nešto verovatnije je bilo da Rafa, posle dugog vremena na #2 jednom nagazi gas. Dosta toga mu je islo na ruku, ali se momak i svojski potrudio, zar ne?
Mari je pozitivno iznenadjenje, ali to treba da potvrdi vreme pred njim.
I vi ste u pravu, jer ima svakako više, jednako vrednih verzija onoga što je bilo, što je sada i što će biti.
GLEDALI SMO"RAŠONOM", još davno, zar ne?

vidovit

pre 15 godina

@Rafaelica
Apsolutno si u pravu. Na isti nacin mogu i Novak i Federer da ispadnu iz prvih 10.
Mada Novak brani mnogo manje poena od Nadala, pa bi u takvoj situaciji njegov pad bio manji - verovatno samo na petu poziciju.

Uglavnom ako svi budu igrali bez vecih pauza, Nadal pada minimum na trece mesto sledece godine.

Sacuvajte ovu moju prognozu pa mi se javite za 12 meseci da vidimo ko je bio u pravu.
Moja prognoza se zasniva iskljucivo na matematici, ali ne znam na cemu se zasnivaju vase.

posmatrac

pre 15 godina

Mislim da se Novak ove godine previse opterecivao trenutnim stanjem na ATP listi i sansom da prestigne (na pocetku sezone) Nadala, a onda (krajem leta) Federera. Pozicija na ATP listi u bilo kom trenutku je manje vazna od unapredjenja igre. Primer je Marej, koji je prvo bio visoko u prvih 10, pa onda ispao iz prvih 15, da bi kada je zaista popravio igru i koncentraciju stigao do 4. pozicije i sanse da sledece godine dogura jos dalje.

Djokovicu nedostaje: (1 bolja fizicka i kondiciona pripremljenost; (2)sigurnost na backendu (koji mu je dobar kada ide ali mu precesto ne ide kako treba); (3) mnogo bolja volej igra i narocito smec sa T-linije (koji ga je prilicno kostao ove godine i naravno (4)manje zurbe da se postane broj 1 na svetu. To mora da se zasluzi i ne moze da se dogodi na silu.

Goli u sedlu

pre 15 godina

Pretpostavljam da ne moram da pisem samo o Noletu, a i prevelika je konkurencija.
U ovom trenutku se uglavnom misli da je sve poznato:velika cetvorka, Mari u usponu, Nole u padu/stagnaciji, Rafa u problemu dogodine kako da zadrzi sve sto je osvojio, Fed koji se vraca..
Pa, sta se tu ustvari zna? Bas nista, jer, sem proroka, u ovakvim stvarima niko nije dovoljno pametan.Pa ipak,
za ocekivati je da niko iz velike cetvorke ne ode ispod 20. mesta. Takodje ni da Mari bude bas sutra prvi. Nije verovatno ni da Nole stagnira doveka, kao ni da Federer, ma kakve eliksire poceo da uzima, bude mlad kao sto je bio.
Svi imaju svoju viziju mogucnog scenarija, a ona, manje-vise, predstavlja nase zelje (sem kod sveta koji je izgubio vezu sa realnoscu), pa cu i ja sebi dopustiti svoju verziju:
1. Rafa i iduce godine #1, ne spektakularno kao ove
2. Federer, Mari i Nole jednakih sansi za #2, ako svima krene, a zasad ide samo jednom od njih.
3. Svaki drugi scenario, po mom misljenju, bio bi u nadlestvu njegovog velicanstva SLUCAJA, koji ne igra tako malu ulogu ni u tenisu, niti u zivotu.
Ali vi to znate i bez mene.

Obučeni u...

pre 15 godina

@Goli u sedlu
Nemam ništa da dodam, dali ste dobru analizu, mada mi se ipak čini da nije samo jednom krenulo, nego da se i Federer vratio svojoj igri. Njega sigurno više ne zanima lista, on juri 14. i 15. "grend slem" titulu, što nije nedostižno, s obzirom da Nadal na betonu, u Melburnu, neće možda doći ni do finala. Pa i ako dođe, mislim da Fed ima veće šanse, jer je juče lako pobedio Nalbandijana, od koga je gubio i u svojim najboljim igračkim danima. Nadal, to svi znamo, najslabiji je na betonu. Novak, kome beton odgovara, ima vremena da do Melburna zaigra odlično. On je jači igrač od Mareja.

Obučeni u...

pre 15 godina

@Rio Grande
Gledali smo i davno i nedavno "Rašomon" Akira Kurosave (Zlatna palma iz ranih pedesetih, šok za Evropu), a naslov filma je istovremeno naziv dvorca u kome se radnja događa. Gledali smo i dobar kaubojski "Rio Grande". Da li će se na sajt vratiti prognanici i dati mu onu formu i visoki stil koji je nekada imao, ili će nas ovi čestitari i listaši potpuno dotući? Vaš komentar, i još nekoliko sličnih, daju mi nadu da glupost nije večna i da je manja od svemira. Ne spadam u prognozere i Tarabiće, naprotiv, ali Federer je zaista igrao pre dva dana kao u najboljim danima. Njemu je možda i najlakše da se potpono vrati u formu, makar još dve godine, potpuno je danas zdrav, a nije se mnogo trošio, jer je tenis igrao vrlo lako, bez napora (Sampras je umeo da se muči, u svakom meču), a i najviše od svih igrača zna. Za Novaka verujem da može mnogo, jer ne tako davno dobio je Nadala, na betonu, stravično (prvi set 6:0, drugi, mislim, nešto slabije, nije bitno). Toliko. Pozdrav.

Nostradamus

pre 15 godina

Dosta, bre, tih neopevano promasenih prognoza.
Kako obicni smrtnici to mogu znati, a naslusali smo se sta su sve napricali Mekinro, Vilander, Agasi, sve sami asovi, za svoje ovovremenske kolege.Zivot je NEPREDVIDLJIV!
Eto!Sto ce biti - bice, a nase je samo navijanje.

Srdjan

pre 15 godina

Nole,nadji novog trenera!Zahvali se Vajdi na dosadasnjoj saradnji i nadji trenera koji cete dovesti na mesto broj jedan!Tako je uradila JJ pa je postala broj jedan.Nema emocija u poslovnim odnosima!

Goli u sedlu

pre 15 godina

Dragi VIDOVITI,
Ako nema sam pravi plan da uzme #2, pa, sto da ne, i meso#1, onda je sam sebe svrstao u red onih koji stagniraju.
Ima jos, ali ovo je kljucno.

Viridijana

pre 15 godina

@Obuceni u...
Eto nama uzivanja! Sasvim ste u pravu da je poredak stvari izmenjen i da su margini misleci pojedinci. No, hajmo se malo potruditi.
Iskreno, slazem se i sa vama i sa sagovornikom, kao sto cu, odakle god gledam reci:"Da, lopta je okrugla!"
Pa ipak:
-Fedu treba da krene, jer lose podnosi frustraije (mnogo losije nego Rafa, ali bolje nego Nole)
-Rafa treba jos ponesto da popravi, ali mislim da ima najbolje performanse LICNOSTI, mislim, izmedju ostalih, na sjajnu kontrolu u raznim aspektima tenisa i kojecega oko tenisa
-Mari mnogo obecava i skoro preti (benigno, razume se), tako da bi bilo dobro da ga svi jako ozbiljno shvate
-Del Potro (upravo dobio Ancica, sjajno) takodje skrece pozornost i ide furiozno napred
- Nole mora toliko toga da menja i popravi da bi bio ono sto hoce (ne sto mi, nego sto on hoce), da , na zalost, mislim da ce njemu biti najteze
Ali, Viridijana ne bi bila to sto je da ne zeli svima dobro, a oni neka se dogovore.

Lavera

pre 15 godina

Viridijana, kad bi misleci bili i mudri ne bi bili na margini a imali bi i bolji narod. Ovako, zlo, bahatost i neotesanost bez obzira na nivo mislilaca radja samo zlo, neotesanost i bahatost. Jer svaka elita ima narod kakav zasluzuje i kakv je modelirala.

Gladijator

pre 15 godina

@vidovit
Ma šta kažeš-Nadal će ispasti iz prvih deset i ludački ga koristi sreća
Bolje da si se potpisao rečenicom-Mrzim Nadala jer ne mogu da verujem šta sve može
Moja prognoza za sledeću godinu:
1.Nadal
2.Federer
3.Marej
4.Novak
S tim da Fed može i da padne na treću ili četvrtu poziciju.

Biba

pre 15 godina

na žalost, iako obožavam Novaka, mislim da je na opasnoj prekretnici. Mari i Del Potro ga opasno ugrožavaju, a trenutno i bolje igraju. O Fedu i Nadalu da i ne govorim. razlika u bodovima je ogromna, Novak je mogao lako da postane drugi, a sada je pitanje kada će izgubiti i to 3. mesto. Ali i to nije bitno,mislim da njegova igra nije unapređena još od AO. Toliko o tome. A fizička kondicija, kretanje, nameštanje, traljavi riterni...ne znam. Potrebna je solidna i promišljena promena.

Rafaelica

pre 15 godina

@vidovit
Ista verovatnoća o povredjivanju postoji i kad je Novak u pitanju.Da li to znači da će Novak biti ispod 20 pozicije?
Ali nećemo biti toliko negativni da naše prognoze zasnivamo na mogućem povredjivanju tenisera.

Iv Antoan

pre 15 godina

Ne znam zasto se misli da ce Rafa propasti dogodine. Videli smo volju tog momka u tri prethodne, imao je vremena za propadanje, a nije. Zasto sada?

acmilan

pre 15 godina

Da ne pratim tenis i da bas nista ne znam o tenisu, a da procitam neke komentare ovde mogu vrlo lako doci do zakljucka da je Nadal u stvari pogresno odigrao ove godine, toliko je toga osvojio da ne znam prosto sta ce da radi sledece godine, a da je Djokovic u stvari konstantniji od Nadala i da je on odigrao bas onako kako treba.
E dobro, ali ja ipak pratim tenis i znam ponesto.
Cestitam Nadalu, ova sezona i prvo mesto su rezultat rada proteklih sezona. Tri godine brani veliki broj poena, zna on kako se to radi, nemojte vi brinuti o tome.

Igor

pre 15 godina

Mnoge od vas moram da razocaram da Nadal vec sto osamdeset i neku nedelju uspesno brani poziciju broj 2!!! Ne vidim razlog zasto ne bi mogao odbraniti u poziciju 1(iako je fakat mngo poena za odbraniti),ali to sve podrazumeva da ostali konkurenti(Fed,Mari,Novak) odigraju savrseno..Pogledajte koliko je samo Fed ove godine morao da izgubi,ali mnogo vise je Nadal morao da osvoji da bi stigao do N1!Prema tome,veoma je nezahvalno prognozirati.

acmilan

pre 15 godina

@ja

Ko prati ove komentare na B92 zna kako ti komentarises tenis.
Toliko ne podnosis (da ne kazem mrzis) Nadala, da zbog toga ne mozes realno da sagledas stvari, sto je tuzno. Pogledaj malo rezultate...

Nena

pre 15 godina

Rafa je prosle godine osvojio 6 turnira, ove 8. S obzirom da je u Rimu i Rotterdamu kiksnuo, velika prilika za dobijanje poena. Dalje, on konstantno igra dobro, cak i u drugom delu sezone, samo sto se izgleda kod nekih priznaju samo finala i titule. On je i ranije u drugom delu sezone imao 1/4 finala i 1/2 finala, al nekima je to bilo lose... Uopste ne smatram da ce izgubiti mnogo poena. I ako ne odbrani neku titulu, osvojice drugu, a nije od onih igraca koji ispadaju u 2. ili 3. kolu, stici ce do 1/2 finala... Tako da se uospte ne slazem sa vama sto se tice gubljenja poena.
Fed mislim da ce igrati ok, ali nece biti nepobediv za ostale, Rafa ga je vec dosta puta pobedjivao i dok je bio u top formi, a Novak je vec sada poceo da slabi, kako ce ici videcemo, on ima puno da brani u prvom delu sezone, u drugom moze da pokupi i da nadoknadi to...al zavisi i u kakvoj ce formi biti...
Vamos Rafa!!

Iv Antoan

pre 15 godina

@ja
Ne mislim to ja, ako pazljivo citas , videces prilican broj katastroficnih prognoza. Ja samo mislim da Rafa dogodine, takav kakav je, i tako kako igra, moze da sacuva poziciju. Ali niko to ne zna,ni za njega, ni za druge.
Buduci da spadam u tzv. normalan svet, mislim da je najvaznije da su svi oni zivi i zdravi (Luci!!!), pa ko sta zasluzi, neka mu bude.

Iv Antoan

pre 15 godina

Simptomaticno je da se vecina bavi temom kako ce Rafa odbraniti bodove, kao da nema pravo da dogodine osvoji ono sto ove nije. Naravno, ponesto moze i da izgubi. Po mom misljenju, s obzirom na profil licnosti i kvalitet igre, to je realno ocekivanje. Prevedeno u jezik cifara, koje, vidim, obozavate, to bi bilo 1. ili 2. mesto.
REALNO.