Ponedeljak, 20.05.2019.

17:15

"Partizan me je zvao, a mene bilo sramota jer sam mršav"

Legenda jugoslovenske košarke Krešimir Ćosić svojevremeno je bio meta beogradskog Partizana, ali na kraju do saradnje nije došlo.

Izvor: SN

"Partizan me je zvao, a mene bilo sramota jer sam mršav" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

52 Komentari

Sortiraj po:

Natasa S

pre 4 godine

Veliki,veliki igrac!Kosarkaski genije!Hvala za sve sto je ucinio za kosarku.Sto mu je to bila ljubav a ne posao...ali steta za religiozno opredeljenje,i to sektasko..

zdravko

pre 4 godine

Kako si pristrasan da covek ne poveruje pominjes sve asove osim zvezdini asova gdesu popovic aca nikolic bora stankovic cvetkovic zizic kapicic Slavnic zivkovic jovanovic simunovic topic ilic jankovic obradovic jos mnogi koi nisam pomenio nisu u partizanu igrali samo asovi nego i zvezda imala da te samo posetim ako si mlazji navijac

Las

pre 4 godine

Molim da sledeći komentar bude zabeležen i zapamćen u izboru za najgluplji komentar godine ili decenije:
"e zato te i pamti mozda uza rodbina da si uopste igrao kosarku"
(Bgd, 20. maj 2019 19:13)
Očito navija za isti tim za koji i ja, ali ne mogu poreći da je nesvestan i glup, a uz sve to je sigurno vrlo mlad, ali i neobrazovan.
U principu se uzdržavam od davanja sudova, o vređanju da ne pričam, ali ovaj čovek zaslužuje svaki prezir zbog gluposti!
Ne znaš ti sine ko je Kreša, čovek koji je pomerao granice, a kao najbolji dokaz, primljen je u "Hall of fame" još 1996. godine.
"Bgd", želim ti da se iščupaš iz kandži gluposti i neznanja, premda, nemam neke preterane nade.... I nemoj se, molim te, potpisivati tako...zbog nas drugih iz Bgd-a.

Miodrag

pre 4 godine

Odmah na pocetku:JEDAN VELIKI NAKLON ZA VRHUNSKOG IGRACA TOG VREMENA>
Dalje necu da kazem da su glupa,ali su nerealna i netacna poredjenja igraca kreoz istoriju.Cosic,Korac,Daneu--- Kicanovic,Dalipagic,Delibasic,---Drazen,Divac, Kukoc,Radja,Paspalj,Djordjevic,Danilovic,Bodiroga,---Teodosic,Bogdanovic,Jokic,Doncic....
To su sve izuzetni kosarkasi bili..
U razlicito vreme igrala se razlicita kosarka,zatim bek,plej,krilo,centar isto razlika.Dalje status amateri profesionalci,slobodno vreme i broj treninga i utakmica.Uticaj medija i menadzera..
Ja cu zato vrlo subjektivno predloziti jednu EX YU petorku svih vremena.
Ocekujem ne kritiku nego varijant drugog misljenja..
DRAZEN PETROVIC,KICANOVIC,DALIPAGIC,KUKOC,DIVAC. prva petorka
DJordjevic,Danilovic,Delibasic,Kukoc,Cosic
Po mom skromnom misljenju najboljeg igraca sa ovih prostora svih vremena treba trziti izmedju Kicanovica i Drazena. Takodje mislim da ce za 10ak godina Doncic biti ozbiljan kandidat.
Pozdrav adekvatnimljudima i ljubiteljima najlepse igre sa loptom

Rade

pre 4 godine

Svakog je sramota što je dolazio ili što će doći u partizan,samo ne smeju da kažu javno.
(Toliko, 20. maj 2019 22:12)

Koliko je tek onda vas sramota, koji vam je najveći uspeh f9 kup?

neutralni felsh

pre 4 godine

Svakog je sramota što je dolazio ili što će doći u partizan,samo ne smeju da kažu javno.
(Toliko, 20. maj 2019 22:12)

bot bez mere i reda. za kaznu da mu se odbije trideset posto od sendvica.

A smejali ste se Divcu

pre 4 godine

Pa kada pitate sve živuće legende ex Yu košarke kao i trenere svi kažu Ćosić ispred svih, košarkaš koji je menjao igru, genijalac i kažu veliki čovek je bio.

Toki I

pre 4 godine

U poslednje vreme, gledajući Jokica, često se setim Ćosića, pogotovo iz perioda kada je igrao za Cibonu, na nekim utakmicama je gotovo sam igrao, uhvati loptu, prevede i da koš. Često i preko 40 poena na utakmici. Ranije u reprezentaciji je bio stub oko koga se mnogo toga odvijalo, često je upravo on rešavao utakmice šutevima sa visine linije slobodnih bacanja, ili proigravanjem drugih igrača. Ako nije u to vreme bio najbolji igrač u reprezentaciji, verovatno je bio najznačajniji.

Marko

pre 4 godine

Djeco, clanak je o Velikom Kresi, a ne o Zvezdi i Partizanu.

Imam srecu da znam licno par velikih kosarkaskih imena SFRJ kosarke. Skoro svi oni smatraju Kresu najboljim kosarkasem SFRJ dvadesetog vijeka. Boljim od Drazena, Divca, Bodiroge, Kukoca... zato sto je Kreso mijenjao ovu igru. Zato sto je bio prvi centar koji je prevodio loptu kao play, zato sto je bio medju prvim centrima koji organizuju igru. Ja sam ga gledao tek pred kraj karijere i zaista je bio drugaciji od svih, poseban. I svi ti bivsi igraci ga kao covjeka cijene vise od svih ostalih njegovih savremenika
(Komsija, 20. maj 2019 18:36)

Komsija, imao sam srecu da kao dete gledam Kreshu. Tu nema sta da se prica. Sam Drazen Dalipagic-Praja (takodje u HOF i pored Krese jedini Evropljanin u to vreme prozvan da igra za Boston Seltikse) kaze da je Kreso najbolji svih vremena, nema tu sta da se doda.
No vecina ove dece (Zvezda/Partizan) nisu mogla gledati takve majstore kao Kreso, Kica, Praja,Mirza,Moka,Duci, pa eto lako im je da se zakace i "nadmudruju".

#6pf

pre 4 godine

Imao sam priliku da razgovaram sa mnogim starim košarkaškim asovima koji su stasali u SFRJ.

Svi do jednog, kada ih pitaš ko je bio najveći, bez prezanja kažu Ćosa.

Toliko.

King

pre 4 godine

Krešo je bio igračina nema šta, ali moje skromno mišljenje je da je najveći mozak za košarku sa ovih prostora bio Toni Kukoč. Sve je imao, al bas sve. Brzinu, vic u igri, šut, visinu. Moguće da će Jokić bit bolji ako nastavi ovako, ali trebat će nešta i osvojit. Kukoč se bome i naosvajao trofeja. 5x puta najbolji igrač Europe proglašavan i 2x najbolji SPORTAŠ Jugoslavije a znamo kakve je sportaše tad Jugoslavija imala tako da sve sam rekao.
(Tex Willer, 20. maj 2019 20:59)

U Jugoslaviji su bili "sportisti", ali slažem se za Kukoča. Najbolji od kad pratim košarku na ovim prostorima.

Tito partija crno bela SNS armija

pre 4 godine

svojim karijerama završili u KK Partizan bi imao jedno 7 titula prvaka Evrope i posle svi pricaju kako je decenijama bio privilegovan....
(Jon Bon Jovi, 20. maj 2019 17:24)

Pa najbolje da su svi po direktivi dosli kod vas, kao u fudbalu '45
Znaci tvoja "logika" kaze da ste vi ugnjetavani poslednjih 70 godina i da ste vi u stvari preteča svih opozicija ?

Tex Willer

pre 4 godine

Krešo je bio igračina nema šta, ali moje skromno mišljenje je da je najveći mozak za košarku sa ovih prostora bio Toni Kukoč. Sve je imao, al bas sve. Brzinu, vic u igri, šut, visinu. Moguće da će Jokić bit bolji ako nastavi ovako, ali trebat će nešta i osvojit. Kukoč se bome i naosvajao trofeja. 5x puta najbolji igrač Europe proglašavan i 2x najbolji SPORTAŠ Jugoslavije a znamo kakve je sportaše tad Jugoslavija imala tako da sve sam rekao.

Partizan 1917

pre 4 godine

@(bocko, 20. maj 2019 18:53)

Sečam se prve sezone kad je uveden plejoff Partizan sa Prajom i Mokom prvi u regularnom delu i prve utakmice finala sa Cibonom u Hali sportova, tri produžetka, Praja dao oko 50 poena ali maši bacanje za četvrti produžetak i Ćosića koji tada već bio pri kraju karijere ali je držao Cibonu u igri sve vreme uz Mihovila Nakića.

slobinator

pre 4 godine

Naopaka vremena su od Zvezde u fudbalu napravila klub! Nije u redu druze.
(Metropola, 20. maj 2019 19:20)
nisu naopaka vremena nego džaja,pa miljan na klupi,pa zvezdina omladinska škola sa pižonom,duletom ,šeletom.a pre partizanovog finala keš,zvezda je već igrala polufinale,a nakon toga odmah još jedno 1971,pa polufinale kupa kupova,pa finale kupa uefa i tako sve do barija i tokija...

Trenercic

pre 4 godine

1987 u reprezenataciju uveo cuvenu generaciju 1967/8, Divac, Kukoc, Radja, Djordjevic sve mladi igraci ali ih je covjek prepoznao,znamo kakve su velicine postali,ali trebalo je tada imati hrabrosti za takav potez,jednostavno covjek je vidio ono sto drugi nisu i za mene je on cisti kosarkaski genijalac.
(manuginobili)

Korekcija - Divca je uveo godinu dana ranije, na SP 1986. Ne samo da ga je uveo u reprezentaciju, nego je Vlade sa jedva 18 godina igrao kljucne minute, pa platio danak neiskustvu kad je napravio kljucnu gresku u polufinalu koje je Ruse odvela u finale SP.

neutralni felsh

pre 4 godine

Koliko grobarskih "budala" da čovek prosto ne veruje.To je period kada je partizan bio drugoligaš.Pravi tim počinje sa Žeravicom koji dovodi Čermaka pa omda sa Prajom, koga Zvezda otpisuje kao ne perspektivnog a on za pola godine od dolaska iz Mostara postaje kandidat z reprezentaciju.Dolazi Kića i počinje dominacija.Do tada u Bgdu Partizan je tek četvrta ekipa.Prvo Zvezda pa Radnički i OKK pa tek Partizan.
(miško, 20. maj 2019 19:06)


ispravka: prvo tvoj fmp pa onda svi ostali...

manuginobili

pre 4 godine

Uz Aleksandra Nikolica Kreso je najveci "mozak" ex Yu kosarke,covjek daleko ispred vremena u kojemu je zivio,prvi centar playmaker-Jokic prije Jokica :)...covjek je jednostavno razumio kosarku i znao je prepoznati pravog igraca-sjecam se recimo jedne njegove izjave-"pravi igrac se pokaze i sa 15 godina,nema se tu sta cekati"...tako je recimo u Zadru uveo Komazeca sa 15 godina u prvu ligu u ondasnjoj Jugoslaviji kao "cudo od djeteta",i nije pogrijesio,a mi danas cekamo igrace od 23-24 godine-"talente" ...ili 1987 u reprezenataciju uveo cuvenu generaciju 1967/8,Divac,Kukoc,Radja,Djordjevic sve mladi igraci ali ih je covjek prepoznao,znamo kakve su velicine postali,ali trebalo je tada imati hrabrosti za takav potez,jednostavno covjek je vidio ono sto drugi nisu i za mene je on cisti kosarkaski genijalac.

neutralni felsh

pre 4 godine

Доводили сте играче из свих крајева Југославије. Колико само играча је прешло из Звезде у Партизан? Ко је Звезди доводио играче седамдесетих и осмадесетих година? У том периоду 90% играча је било из Звездиног омладинског погона.
(Марко, 20. maj 2019 18:29)

jos jedan detalj iz covicevog doktorata...

neutralni felsh

pre 4 godine

Da se ne lazemo. Partizan je u SFRJ bio manji od Zadra. Sve drugo je romantizovanje istine. Naopaka vremena su od Partizana napravile klub. Sad se istim sluzi i Covic. 
(ime, 20. maj 2019 18:04)


jedno je sigurno: ne prezate ni od cega.

Васа

pre 4 godine

Сећам се добро, иако сам био мали, да су Американци тачно изговарали његово име. А то довољно говори колико те цене.

Dvorska budala

pre 4 godine

Koliko grobarskih "budala" da čovek prosto ne veruje.To je period kada je partizan bio drugoligaš.Pravi tim počinje sa Žeravicom koji dovodi Čermaka pa omda sa Prajom, koga Zvezda otpisuje kao ne perspektivnog a on za pola godine od dolaska iz Mostara postaje kandidat z reprezentaciju.Dolazi Kića i počinje dominacija.Do tada u Bgdu Partizan je tek četvrta ekipa.Prvo Zvezda pa Radnički i OKK pa tek Partizan.
(miško, 20. maj 2019 19:06)

Prvo prvenstvo SFRJ u košarci gde su sve ekipe igrale u dvoranama je bilo 1967 a potpuna ekspanzija košarke je bila posle zlata na SP u Ljubljani 1970.Od tada pa do 1991 i zlatne medalje na EP u Italiji je zlatno doba YU košarke (5 titula EP, 3 SP, 1 OI) a kao posledicu imamo 5 igrača iz tog perioda u HOF (Krešimir Ćosić,Dražen Dalipagić, Dražen Petrović, Dino Rađa i Vlade Divac-dvojica iz Partizana a mogla bi bar još trojica- Dragan Kićanović opet Partizan, Mirza Delibašić i Toni Kukoč).
Partizan je bio drugoligaš samo jedno leto između dve sezone 1971 a u tekstu se spominje 1964 kao godina ponude za prelazak u Partizan.

gruber

pre 4 godine

Bilo je stvarno vanserijskih igrača u to vreme, i ako bi njih same pitali ko je najbolji bio od njih verujem da bi svi rekli Radivoj Korać.

Rokatanski

pre 4 godine

Ne znam da li je legendarni Krešo bio najbolji košarkaš u istoriji jugoslovenske košarke, ali znam da je revolucionarni napredak u našoj tadašnjoj košarci doneo upravo Krešimir Ćosić. Do njegovog povratka iz SAD igrala se tzv. klasična košarka, sa definisanim pozicijama i ulogama na svakom mestu u klubu (možda je samo legendarni Radivoj Korać iskakao iz takvog sistema) a njegovim povratkom je košarka dobila potpuno novi smisao. Centar koji stoji na kapici, drži loptu u jednoj ruci podignutoj uvis i proigrava beka koji utrčava pod koš... Prvi put viđeno u našoj košarci, a kasnije smo postali i velesila. Pozdrav!

Metropola

pre 4 godine

Da se ne lazemo. Partizan je u SFRJ bio manji od Zadra. Sve drugo je romantizovanje istine. Naopaka vremena su od Partizana napravile klub. Sad se istim sluzi i Covic.
(ime, 20. maj 2019 18:04)... po tvojoj logici, Partizan je u fudbalu u to vreme za Zvezdu bio pojam, jer je jos daleke 1966 bio u finalu KES-a sa slavnim Realom. Naopaka vremena su od Zvezde u fudbalu napravila klub! Nije u redu druze.

miško

pre 4 godine

Koliko grobarskih "budala" da čovek prosto ne veruje.To je period kada je partizan bio drugoligaš.Pravi tim počinje sa Žeravicom koji dovodi Čermaka pa omda sa Prajom, koga Zvezda otpisuje kao ne perspektivnog a on za pola godine od dolaska iz Mostara postaje kandidat z reprezentaciju.Dolazi Kića i počinje dominacija.Do tada u Bgdu Partizan je tek četvrta ekipa.Prvo Zvezda pa Radnički i OKK pa tek Partizan.

Jon Bon Jovi

pre 4 godine

Sumadinac@Bravo za komenatar.Zadnji veći uspeh napravili za vreme sljake a prosipa pamet.Partizanu su oduzeti zbog UDBE mnogo veliki igrači tog vremena.Drazen je služio vojsku,bio pred potpisom za Partizan,Bodiroga isto,Cosic isto...Nastavilo se decenijama za nama.Partizan da je imao logistiku i podršku kao sto je propaganda nastala u filmu(koji obožavam pogledati)”Bicemo prvaci sveta” bi do sad po njihovom trebao imati bar 7 titula prvaka Evrope...Sve najveće talente tog vremena sto izrodi bivša Yu “ote” Partizan po njihovom a skoro ni jedan velikan ne završi u Partizanu...

Dovlanu

pre 4 godine

@Igor Pg zvezda sve te trofeje osvajala na sljaci.. Od sedamdesetih godina do raspada jugoslavije zvezda nista osvojila nije.. Po tvojoj logici partizan je bio veci klub u fudbalu jer je bio vicesampion evrope 1966.

Марко

pre 4 godine

Sumadinac@Bravo za komenatar.Zadnji veći uspeh napravili za vreme sljake a prosipa pamet.Partizanu su oduzeti zbog UDBE mnogo veliki igrači tog vremena.Drazen je služio vojsku,bio pred potpisom za Partizan,Bodiroga isto,Cosic isto...Nastavilo se decenijama za nama.Partizan da je imao logistiku i podršku kao sto je propaganda nastala u filmu(koji obožavam pogledati)”Bicemo prvaci sveta” bi do sad po njihovom trebao imati bar 7 titula prvaka Evrope...Sve najveće talente tog vremena sto izrodi bivša Yu “ote” Partizan po njihovom a skoro ni jedan velikan ne završi u Partizanu...
(Jon Bon Jovi, 20. maj 2019 18:00)

О чему ти говориш? А зашто би Дражен Петровић, Крешимир Ћосић и Дејан Бодирога БИЛИЛ У ОБАВЕЗИ да дођу у Партизан? Твоја логика је - ако не дођу сви најбољи играчи у Партизан, онда држава, УДБА, Тито, Озна, КПЈ, масони раде против Партизана. Па да ли су ти играчи које си набројао можда прешли у Звезду? Како сте довели Дивца, Кићановића, Далипагића, Паспаља, Даниловића, браћу Накић, Грбовића, Ребрачу, Славнића, Шапера, Станковића? Нико од њих није из Партизанове омладинске школе, нико пре 19. године није дошао у Партизан. Доводили сте играче из свих крајева Југославије. Колико само играча је прешло из Звезде у Партизан? Ко је Звезди доводио играче седамдесетих и осмадесетих година? У том периоду 90% играча је било из Звездиног омладинског погона.

slobinator

pre 4 godine

čuj evropski velikan partizan.pa on je u sfrj imao 4 titule za 46 godina,a recimo taj zadar je imao 6.prvu titulu partizan je osvojio 1975,a zvezda ih je dotle imala već 12,jedan kup kupova,finale istog takmičenja i polufinale kupa šampiona.čak je i osamdesetih zvezda bila najbolji srpski klub sa 4 finala plej ofa,ali je 1984 nesrećno izgubila majstoricu u zagrebu,a imala je šut za pobedu.što se tiče krešimira ćosića on je jedna od najvećih legendi jugoslovenske košarke.ko nije imao priliku da ga gleda neka odgleda snimke na netu sa velikih takmičenja na kojima je jugoslavija osvajala zlatne medalje

ime

pre 4 godine

Da se ne lazemo. Partizan je u SFRJ bio manji od Zadra.
Sve drugo je romantizovanje istine.

Naopaka vremena su od Partizana napravile klub. Sad se istim sluzi i Covic.

Komsija

pre 4 godine

Djeco, clanak je o Velikom Kresi, a ne o Zvezdi i Partizanu.

Imam srecu da znam licno par velikih kosarkaskih imena SFRJ kosarke. Skoro svi oni smatraju Kresu najboljim kosarkasem SFRJ dvadesetog vijeka. Boljim od Drazena, Divca, Bodiroge, Kukoca... zato sto je Kreso mijenjao ovu igru. Zato sto je bio prvi centar koji je prevodio loptu kao play, zato sto je bio medju prvim centrima koji organizuju igru. Ja sam ga gledao tek pred kraj karijere i zaista je bio drugaciji od svih, poseban. I svi ti bivsi igraci ga kao covjeka cijene vise od svih ostalih njegovih savremenika

bocko

pre 4 godine

Popularni Cosa je u to vreme bio mega-popularan, svi su ga voleli bez obzira na klupske boje.Prvi centar koji je igrao pleja.Kasnije Divac i Sabonis, sada Jokic.Jone, dobro pamtim 1984, jer sam se opasno lozio da ce Zvezda biti prvak posle 12 godina.To se nije desilo jer su majstoricu u Zagrebu sudili Hrvati Radic i Grbac koji su nas opasno pokrali, ali se zbog bratstva-jedinstva nije mnogo talasalo.Pobednik nije dobijao samo titulu, vec i Drazena, koji je rekao da po povratku iz JNA hoce samo da igra KES.Aca Petrovic to potvrdjuje u filmu o Ciboni.Partizan nije bio u ozbiljnoj prici u vezi sa Drazenom, koji je trenirao sa njima da bi zadrzao privid neutralnosti.

Sumadin

pre 4 godine

Partizan tada nije bio velikan vec prosjecni klub sa dvije titule, a velikan je bila Zvezda koja je u to vrijeme imala 10 titula. Partizan je veliki klub postao od 80-tih pa na dalje zbog aktivne uloge drzave i politike u tom procesu. Zato nema veze sa istinom kad kazu da je Zvezda velikan u fudbalu a Partizan velikan u kosarci jer je Zvezda mnogo veci klub od Partizana i fudbalu i u kosarci. Kreso je bio vanzemaljac, prvi pametni svestrani centar, Nikola Jokic s polovine dvadesetog vijeka. Bez ikakve dileme u top 5 najboljih evropskih igraca svih vremena
(Igor Pg, 20. maj 2019 17:48)

Vidi ga strucnjak. A koliko je tutula osvojila ta zatvorena institucija od '70te do kraja veka?

Robinho

pre 4 godine

Za Pesica je on najbolji igrac bivse sfrj. Ja nazalost nisam imao prilike da gledam Cosica, ali svako od bivsih legendi kad ga spomenu naglase kako je on bio dobra dusa uvek bi pomogao ljudima.

Cile

pre 4 godine

Pored Bodiroga najveća greška KK Partizan u svojoj istoriji.Pa i Dražen je trebao igrati u Partizanu.Da su svi oni u svojim karijerama završili u KK Partizan bi imao jedno 7 titula prvaka Evrope i posle svi pricaju kako je decenijama bio privilegovan....
(Jon Bon Jovi, 20. maj 2019 17:24)

Pa bas da bi bio privilegovan je uvek morao da bude politicki korektan i da se cesto ide po kljucu.

U CZ ima mesto samo za Srbe

pre 4 godine

Ćosić, Bodiroga i Dražen Petrovć bili su veliki navijači CZ, ali piošto je CZ bio "stub srbstva", niko ih nije zvao da dođu u najbolji košarkaški na šljaci.

Samo Partizan

pre 4 godine

Partizan tada nije bio velikan vec prosjecni klub sa dvije titule, a velikan je bila Zvezda koja je u to vrijeme imala 10 titula. Partizan je veliki klub postao od 80-tih pa na dalje zbog aktivne uloge drzave i politike u tom procesu. Zato nema veze sa istinom kad kazu da je Zvezda velikan u fudbalu a Partizan velikan u kosarci jer je Zvezda mnogo veci klub od Partizana i fudbalu i u kosarci. Kreso je bio vanzemaljac, prvi pametni svestrani centar, Nikola Jokic s polovine dvadesetog vijeka. Bez ikakve dileme u top 5 najboljih evropskih igraca svih vremena
(Igor Pg, 20. maj 2019 17:48)

Ma naravno, klub koji ima manje domaćih titula i manje evropskih kupova osvojenih je veći nego onaj koji tih trofeja ima više. Logično.

Jon Bon Jovi

pre 4 godine

Pored Bodiroga najveća greška KK Partizan u svojoj istoriji.Pa i Dražen je trebao igrati u Partizanu.Da su svi oni u svojim karijerama završili u KK Partizan bi imao jedno 7 titula prvaka Evrope i posle svi pricaju kako je decenijama bio privilegovan....

Igor Pg

pre 4 godine

Partizan tada nije bio velikan vec prosjecni klub sa dvije titule, a velikan je bila Zvezda koja je u to vrijeme imala 10 titula. Partizan je veliki klub postao od 80-tih pa na dalje zbog aktivne uloge drzave i politike u tom procesu. Zato nema veze sa istinom kad kazu da je Zvezda velikan u fudbalu a Partizan velikan u kosarci jer je Zvezda mnogo veci klub od Partizana i fudbalu i u kosarci. Kreso je bio vanzemaljac, prvi pametni svestrani centar, Nikola Jokic s polovine dvadesetog vijeka. Bez ikakve dileme u top 5 najboljih evropskih igraca svih vremena

Jon Bon Jovi

pre 4 godine

Pored Bodiroga najveća greška KK Partizan u svojoj istoriji.Pa i Dražen je trebao igrati u Partizanu.Da su svi oni u svojim karijerama završili u KK Partizan bi imao jedno 7 titula prvaka Evrope i posle svi pricaju kako je decenijama bio privilegovan....

Robinho

pre 4 godine

Za Pesica je on najbolji igrac bivse sfrj. Ja nazalost nisam imao prilike da gledam Cosica, ali svako od bivsih legendi kad ga spomenu naglase kako je on bio dobra dusa uvek bi pomogao ljudima.

Sumadin

pre 4 godine

Partizan tada nije bio velikan vec prosjecni klub sa dvije titule, a velikan je bila Zvezda koja je u to vrijeme imala 10 titula. Partizan je veliki klub postao od 80-tih pa na dalje zbog aktivne uloge drzave i politike u tom procesu. Zato nema veze sa istinom kad kazu da je Zvezda velikan u fudbalu a Partizan velikan u kosarci jer je Zvezda mnogo veci klub od Partizana i fudbalu i u kosarci. Kreso je bio vanzemaljac, prvi pametni svestrani centar, Nikola Jokic s polovine dvadesetog vijeka. Bez ikakve dileme u top 5 najboljih evropskih igraca svih vremena
(Igor Pg, 20. maj 2019 17:48)

Vidi ga strucnjak. A koliko je tutula osvojila ta zatvorena institucija od '70te do kraja veka?

Komsija

pre 4 godine

Djeco, clanak je o Velikom Kresi, a ne o Zvezdi i Partizanu.

Imam srecu da znam licno par velikih kosarkaskih imena SFRJ kosarke. Skoro svi oni smatraju Kresu najboljim kosarkasem SFRJ dvadesetog vijeka. Boljim od Drazena, Divca, Bodiroge, Kukoca... zato sto je Kreso mijenjao ovu igru. Zato sto je bio prvi centar koji je prevodio loptu kao play, zato sto je bio medju prvim centrima koji organizuju igru. Ja sam ga gledao tek pred kraj karijere i zaista je bio drugaciji od svih, poseban. I svi ti bivsi igraci ga kao covjeka cijene vise od svih ostalih njegovih savremenika

Samo Partizan

pre 4 godine

Partizan tada nije bio velikan vec prosjecni klub sa dvije titule, a velikan je bila Zvezda koja je u to vrijeme imala 10 titula. Partizan je veliki klub postao od 80-tih pa na dalje zbog aktivne uloge drzave i politike u tom procesu. Zato nema veze sa istinom kad kazu da je Zvezda velikan u fudbalu a Partizan velikan u kosarci jer je Zvezda mnogo veci klub od Partizana i fudbalu i u kosarci. Kreso je bio vanzemaljac, prvi pametni svestrani centar, Nikola Jokic s polovine dvadesetog vijeka. Bez ikakve dileme u top 5 najboljih evropskih igraca svih vremena
(Igor Pg, 20. maj 2019 17:48)

Ma naravno, klub koji ima manje domaćih titula i manje evropskih kupova osvojenih je veći nego onaj koji tih trofeja ima više. Logično.

Igor Pg

pre 4 godine

Partizan tada nije bio velikan vec prosjecni klub sa dvije titule, a velikan je bila Zvezda koja je u to vrijeme imala 10 titula. Partizan je veliki klub postao od 80-tih pa na dalje zbog aktivne uloge drzave i politike u tom procesu. Zato nema veze sa istinom kad kazu da je Zvezda velikan u fudbalu a Partizan velikan u kosarci jer je Zvezda mnogo veci klub od Partizana i fudbalu i u kosarci. Kreso je bio vanzemaljac, prvi pametni svestrani centar, Nikola Jokic s polovine dvadesetog vijeka. Bez ikakve dileme u top 5 najboljih evropskih igraca svih vremena

Marko

pre 4 godine

Djeco, clanak je o Velikom Kresi, a ne o Zvezdi i Partizanu.

Imam srecu da znam licno par velikih kosarkaskih imena SFRJ kosarke. Skoro svi oni smatraju Kresu najboljim kosarkasem SFRJ dvadesetog vijeka. Boljim od Drazena, Divca, Bodiroge, Kukoca... zato sto je Kreso mijenjao ovu igru. Zato sto je bio prvi centar koji je prevodio loptu kao play, zato sto je bio medju prvim centrima koji organizuju igru. Ja sam ga gledao tek pred kraj karijere i zaista je bio drugaciji od svih, poseban. I svi ti bivsi igraci ga kao covjeka cijene vise od svih ostalih njegovih savremenika
(Komsija, 20. maj 2019 18:36)

Komsija, imao sam srecu da kao dete gledam Kreshu. Tu nema sta da se prica. Sam Drazen Dalipagic-Praja (takodje u HOF i pored Krese jedini Evropljanin u to vreme prozvan da igra za Boston Seltikse) kaze da je Kreso najbolji svih vremena, nema tu sta da se doda.
No vecina ove dece (Zvezda/Partizan) nisu mogla gledati takve majstore kao Kreso, Kica, Praja,Mirza,Moka,Duci, pa eto lako im je da se zakace i "nadmudruju".

manuginobili

pre 4 godine

Uz Aleksandra Nikolica Kreso je najveci "mozak" ex Yu kosarke,covjek daleko ispred vremena u kojemu je zivio,prvi centar playmaker-Jokic prije Jokica :)...covjek je jednostavno razumio kosarku i znao je prepoznati pravog igraca-sjecam se recimo jedne njegove izjave-"pravi igrac se pokaze i sa 15 godina,nema se tu sta cekati"...tako je recimo u Zadru uveo Komazeca sa 15 godina u prvu ligu u ondasnjoj Jugoslaviji kao "cudo od djeteta",i nije pogrijesio,a mi danas cekamo igrace od 23-24 godine-"talente" ...ili 1987 u reprezenataciju uveo cuvenu generaciju 1967/8,Divac,Kukoc,Radja,Djordjevic sve mladi igraci ali ih je covjek prepoznao,znamo kakve su velicine postali,ali trebalo je tada imati hrabrosti za takav potez,jednostavno covjek je vidio ono sto drugi nisu i za mene je on cisti kosarkaski genijalac.

Rokatanski

pre 4 godine

Ne znam da li je legendarni Krešo bio najbolji košarkaš u istoriji jugoslovenske košarke, ali znam da je revolucionarni napredak u našoj tadašnjoj košarci doneo upravo Krešimir Ćosić. Do njegovog povratka iz SAD igrala se tzv. klasična košarka, sa definisanim pozicijama i ulogama na svakom mestu u klubu (možda je samo legendarni Radivoj Korać iskakao iz takvog sistema) a njegovim povratkom je košarka dobila potpuno novi smisao. Centar koji stoji na kapici, drži loptu u jednoj ruci podignutoj uvis i proigrava beka koji utrčava pod koš... Prvi put viđeno u našoj košarci, a kasnije smo postali i velesila. Pozdrav!

Jon Bon Jovi

pre 4 godine

Sumadinac@Bravo za komenatar.Zadnji veći uspeh napravili za vreme sljake a prosipa pamet.Partizanu su oduzeti zbog UDBE mnogo veliki igrači tog vremena.Drazen je služio vojsku,bio pred potpisom za Partizan,Bodiroga isto,Cosic isto...Nastavilo se decenijama za nama.Partizan da je imao logistiku i podršku kao sto je propaganda nastala u filmu(koji obožavam pogledati)”Bicemo prvaci sveta” bi do sad po njihovom trebao imati bar 7 titula prvaka Evrope...Sve najveće talente tog vremena sto izrodi bivša Yu “ote” Partizan po njihovom a skoro ni jedan velikan ne završi u Partizanu...

slobinator

pre 4 godine

čuj evropski velikan partizan.pa on je u sfrj imao 4 titule za 46 godina,a recimo taj zadar je imao 6.prvu titulu partizan je osvojio 1975,a zvezda ih je dotle imala već 12,jedan kup kupova,finale istog takmičenja i polufinale kupa šampiona.čak je i osamdesetih zvezda bila najbolji srpski klub sa 4 finala plej ofa,ali je 1984 nesrećno izgubila majstoricu u zagrebu,a imala je šut za pobedu.što se tiče krešimira ćosića on je jedna od najvećih legendi jugoslovenske košarke.ko nije imao priliku da ga gleda neka odgleda snimke na netu sa velikih takmičenja na kojima je jugoslavija osvajala zlatne medalje

Марко

pre 4 godine

Sumadinac@Bravo za komenatar.Zadnji veći uspeh napravili za vreme sljake a prosipa pamet.Partizanu su oduzeti zbog UDBE mnogo veliki igrači tog vremena.Drazen je služio vojsku,bio pred potpisom za Partizan,Bodiroga isto,Cosic isto...Nastavilo se decenijama za nama.Partizan da je imao logistiku i podršku kao sto je propaganda nastala u filmu(koji obožavam pogledati)”Bicemo prvaci sveta” bi do sad po njihovom trebao imati bar 7 titula prvaka Evrope...Sve najveće talente tog vremena sto izrodi bivša Yu “ote” Partizan po njihovom a skoro ni jedan velikan ne završi u Partizanu...
(Jon Bon Jovi, 20. maj 2019 18:00)

О чему ти говориш? А зашто би Дражен Петровић, Крешимир Ћосић и Дејан Бодирога БИЛИЛ У ОБАВЕЗИ да дођу у Партизан? Твоја логика је - ако не дођу сви најбољи играчи у Партизан, онда држава, УДБА, Тито, Озна, КПЈ, масони раде против Партизана. Па да ли су ти играчи које си набројао можда прешли у Звезду? Како сте довели Дивца, Кићановића, Далипагића, Паспаља, Даниловића, браћу Накић, Грбовића, Ребрачу, Славнића, Шапера, Станковића? Нико од њих није из Партизанове омладинске школе, нико пре 19. године није дошао у Партизан. Доводили сте играче из свих крајева Југославије. Колико само играча је прешло из Звезде у Партизан? Ко је Звезди доводио играче седамдесетих и осмадесетих година? У том периоду 90% играча је било из Звездиног омладинског погона.

ime

pre 4 godine

Da se ne lazemo. Partizan je u SFRJ bio manji od Zadra.
Sve drugo je romantizovanje istine.

Naopaka vremena su od Partizana napravile klub. Sad se istim sluzi i Covic.

Metropola

pre 4 godine

Da se ne lazemo. Partizan je u SFRJ bio manji od Zadra. Sve drugo je romantizovanje istine. Naopaka vremena su od Partizana napravile klub. Sad se istim sluzi i Covic.
(ime, 20. maj 2019 18:04)... po tvojoj logici, Partizan je u fudbalu u to vreme za Zvezdu bio pojam, jer je jos daleke 1966 bio u finalu KES-a sa slavnim Realom. Naopaka vremena su od Zvezde u fudbalu napravila klub! Nije u redu druze.

#6pf

pre 4 godine

Imao sam priliku da razgovaram sa mnogim starim košarkaškim asovima koji su stasali u SFRJ.

Svi do jednog, kada ih pitaš ko je bio najveći, bez prezanja kažu Ćosa.

Toliko.

miško

pre 4 godine

Koliko grobarskih "budala" da čovek prosto ne veruje.To je period kada je partizan bio drugoligaš.Pravi tim počinje sa Žeravicom koji dovodi Čermaka pa omda sa Prajom, koga Zvezda otpisuje kao ne perspektivnog a on za pola godine od dolaska iz Mostara postaje kandidat z reprezentaciju.Dolazi Kića i počinje dominacija.Do tada u Bgdu Partizan je tek četvrta ekipa.Prvo Zvezda pa Radnički i OKK pa tek Partizan.

neutralni felsh

pre 4 godine

Доводили сте играче из свих крајева Југославије. Колико само играча је прешло из Звезде у Партизан? Ко је Звезди доводио играче седамдесетих и осмадесетих година? У том периоду 90% играча је било из Звездиног омладинског погона.
(Марко, 20. maj 2019 18:29)

jos jedan detalj iz covicevog doktorata...

Dovlanu

pre 4 godine

@Igor Pg zvezda sve te trofeje osvajala na sljaci.. Od sedamdesetih godina do raspada jugoslavije zvezda nista osvojila nije.. Po tvojoj logici partizan je bio veci klub u fudbalu jer je bio vicesampion evrope 1966.

Trenercic

pre 4 godine

1987 u reprezenataciju uveo cuvenu generaciju 1967/8, Divac, Kukoc, Radja, Djordjevic sve mladi igraci ali ih je covjek prepoznao,znamo kakve su velicine postali,ali trebalo je tada imati hrabrosti za takav potez,jednostavno covjek je vidio ono sto drugi nisu i za mene je on cisti kosarkaski genijalac.
(manuginobili)

Korekcija - Divca je uveo godinu dana ranije, na SP 1986. Ne samo da ga je uveo u reprezentaciju, nego je Vlade sa jedva 18 godina igrao kljucne minute, pa platio danak neiskustvu kad je napravio kljucnu gresku u polufinalu koje je Ruse odvela u finale SP.

bocko

pre 4 godine

Popularni Cosa je u to vreme bio mega-popularan, svi su ga voleli bez obzira na klupske boje.Prvi centar koji je igrao pleja.Kasnije Divac i Sabonis, sada Jokic.Jone, dobro pamtim 1984, jer sam se opasno lozio da ce Zvezda biti prvak posle 12 godina.To se nije desilo jer su majstoricu u Zagrebu sudili Hrvati Radic i Grbac koji su nas opasno pokrali, ali se zbog bratstva-jedinstva nije mnogo talasalo.Pobednik nije dobijao samo titulu, vec i Drazena, koji je rekao da po povratku iz JNA hoce samo da igra KES.Aca Petrovic to potvrdjuje u filmu o Ciboni.Partizan nije bio u ozbiljnoj prici u vezi sa Drazenom, koji je trenirao sa njima da bi zadrzao privid neutralnosti.

Dvorska budala

pre 4 godine

Koliko grobarskih "budala" da čovek prosto ne veruje.To je period kada je partizan bio drugoligaš.Pravi tim počinje sa Žeravicom koji dovodi Čermaka pa omda sa Prajom, koga Zvezda otpisuje kao ne perspektivnog a on za pola godine od dolaska iz Mostara postaje kandidat z reprezentaciju.Dolazi Kića i počinje dominacija.Do tada u Bgdu Partizan je tek četvrta ekipa.Prvo Zvezda pa Radnički i OKK pa tek Partizan.
(miško, 20. maj 2019 19:06)

Prvo prvenstvo SFRJ u košarci gde su sve ekipe igrale u dvoranama je bilo 1967 a potpuna ekspanzija košarke je bila posle zlata na SP u Ljubljani 1970.Od tada pa do 1991 i zlatne medalje na EP u Italiji je zlatno doba YU košarke (5 titula EP, 3 SP, 1 OI) a kao posledicu imamo 5 igrača iz tog perioda u HOF (Krešimir Ćosić,Dražen Dalipagić, Dražen Petrović, Dino Rađa i Vlade Divac-dvojica iz Partizana a mogla bi bar još trojica- Dragan Kićanović opet Partizan, Mirza Delibašić i Toni Kukoč).
Partizan je bio drugoligaš samo jedno leto između dve sezone 1971 a u tekstu se spominje 1964 kao godina ponude za prelazak u Partizan.

Tex Willer

pre 4 godine

Krešo je bio igračina nema šta, ali moje skromno mišljenje je da je najveći mozak za košarku sa ovih prostora bio Toni Kukoč. Sve je imao, al bas sve. Brzinu, vic u igri, šut, visinu. Moguće da će Jokić bit bolji ako nastavi ovako, ali trebat će nešta i osvojit. Kukoč se bome i naosvajao trofeja. 5x puta najbolji igrač Europe proglašavan i 2x najbolji SPORTAŠ Jugoslavije a znamo kakve je sportaše tad Jugoslavija imala tako da sve sam rekao.

neutralni felsh

pre 4 godine

Da se ne lazemo. Partizan je u SFRJ bio manji od Zadra. Sve drugo je romantizovanje istine. Naopaka vremena su od Partizana napravile klub. Sad se istim sluzi i Covic. 
(ime, 20. maj 2019 18:04)


jedno je sigurno: ne prezate ni od cega.

King

pre 4 godine

Krešo je bio igračina nema šta, ali moje skromno mišljenje je da je najveći mozak za košarku sa ovih prostora bio Toni Kukoč. Sve je imao, al bas sve. Brzinu, vic u igri, šut, visinu. Moguće da će Jokić bit bolji ako nastavi ovako, ali trebat će nešta i osvojit. Kukoč se bome i naosvajao trofeja. 5x puta najbolji igrač Europe proglašavan i 2x najbolji SPORTAŠ Jugoslavije a znamo kakve je sportaše tad Jugoslavija imala tako da sve sam rekao.
(Tex Willer, 20. maj 2019 20:59)

U Jugoslaviji su bili "sportisti", ali slažem se za Kukoča. Najbolji od kad pratim košarku na ovim prostorima.

neutralni felsh

pre 4 godine

Koliko grobarskih "budala" da čovek prosto ne veruje.To je period kada je partizan bio drugoligaš.Pravi tim počinje sa Žeravicom koji dovodi Čermaka pa omda sa Prajom, koga Zvezda otpisuje kao ne perspektivnog a on za pola godine od dolaska iz Mostara postaje kandidat z reprezentaciju.Dolazi Kića i počinje dominacija.Do tada u Bgdu Partizan je tek četvrta ekipa.Prvo Zvezda pa Radnički i OKK pa tek Partizan.
(miško, 20. maj 2019 19:06)


ispravka: prvo tvoj fmp pa onda svi ostali...

Toki I

pre 4 godine

U poslednje vreme, gledajući Jokica, često se setim Ćosića, pogotovo iz perioda kada je igrao za Cibonu, na nekim utakmicama je gotovo sam igrao, uhvati loptu, prevede i da koš. Često i preko 40 poena na utakmici. Ranije u reprezentaciji je bio stub oko koga se mnogo toga odvijalo, često je upravo on rešavao utakmice šutevima sa visine linije slobodnih bacanja, ili proigravanjem drugih igrača. Ako nije u to vreme bio najbolji igrač u reprezentaciji, verovatno je bio najznačajniji.

Васа

pre 4 godine

Сећам се добро, иако сам био мали, да су Американци тачно изговарали његово име. А то довољно говори колико те цене.

gruber

pre 4 godine

Bilo je stvarno vanserijskih igrača u to vreme, i ako bi njih same pitali ko je najbolji bio od njih verujem da bi svi rekli Radivoj Korać.

Partizan 1917

pre 4 godine

@(bocko, 20. maj 2019 18:53)

Sečam se prve sezone kad je uveden plejoff Partizan sa Prajom i Mokom prvi u regularnom delu i prve utakmice finala sa Cibonom u Hali sportova, tri produžetka, Praja dao oko 50 poena ali maši bacanje za četvrti produžetak i Ćosića koji tada već bio pri kraju karijere ali je držao Cibonu u igri sve vreme uz Mihovila Nakića.

Tito partija crno bela SNS armija

pre 4 godine

svojim karijerama završili u KK Partizan bi imao jedno 7 titula prvaka Evrope i posle svi pricaju kako je decenijama bio privilegovan....
(Jon Bon Jovi, 20. maj 2019 17:24)

Pa najbolje da su svi po direktivi dosli kod vas, kao u fudbalu '45
Znaci tvoja "logika" kaze da ste vi ugnjetavani poslednjih 70 godina i da ste vi u stvari preteča svih opozicija ?

U CZ ima mesto samo za Srbe

pre 4 godine

Ćosić, Bodiroga i Dražen Petrovć bili su veliki navijači CZ, ali piošto je CZ bio "stub srbstva", niko ih nije zvao da dođu u najbolji košarkaški na šljaci.

slobinator

pre 4 godine

Naopaka vremena su od Zvezde u fudbalu napravila klub! Nije u redu druze.
(Metropola, 20. maj 2019 19:20)
nisu naopaka vremena nego džaja,pa miljan na klupi,pa zvezdina omladinska škola sa pižonom,duletom ,šeletom.a pre partizanovog finala keš,zvezda je već igrala polufinale,a nakon toga odmah još jedno 1971,pa polufinale kupa kupova,pa finale kupa uefa i tako sve do barija i tokija...

Cile

pre 4 godine

Pored Bodiroga najveća greška KK Partizan u svojoj istoriji.Pa i Dražen je trebao igrati u Partizanu.Da su svi oni u svojim karijerama završili u KK Partizan bi imao jedno 7 titula prvaka Evrope i posle svi pricaju kako je decenijama bio privilegovan....
(Jon Bon Jovi, 20. maj 2019 17:24)

Pa bas da bi bio privilegovan je uvek morao da bude politicki korektan i da se cesto ide po kljucu.

A smejali ste se Divcu

pre 4 godine

Pa kada pitate sve živuće legende ex Yu košarke kao i trenere svi kažu Ćosić ispred svih, košarkaš koji je menjao igru, genijalac i kažu veliki čovek je bio.

Rade

pre 4 godine

Svakog je sramota što je dolazio ili što će doći u partizan,samo ne smeju da kažu javno.
(Toliko, 20. maj 2019 22:12)

Koliko je tek onda vas sramota, koji vam je najveći uspeh f9 kup?

neutralni felsh

pre 4 godine

Svakog je sramota što je dolazio ili što će doći u partizan,samo ne smeju da kažu javno.
(Toliko, 20. maj 2019 22:12)

bot bez mere i reda. za kaznu da mu se odbije trideset posto od sendvica.

Las

pre 4 godine

Molim da sledeći komentar bude zabeležen i zapamćen u izboru za najgluplji komentar godine ili decenije:
"e zato te i pamti mozda uza rodbina da si uopste igrao kosarku"
(Bgd, 20. maj 2019 19:13)
Očito navija za isti tim za koji i ja, ali ne mogu poreći da je nesvestan i glup, a uz sve to je sigurno vrlo mlad, ali i neobrazovan.
U principu se uzdržavam od davanja sudova, o vređanju da ne pričam, ali ovaj čovek zaslužuje svaki prezir zbog gluposti!
Ne znaš ti sine ko je Kreša, čovek koji je pomerao granice, a kao najbolji dokaz, primljen je u "Hall of fame" još 1996. godine.
"Bgd", želim ti da se iščupaš iz kandži gluposti i neznanja, premda, nemam neke preterane nade.... I nemoj se, molim te, potpisivati tako...zbog nas drugih iz Bgd-a.

Miodrag

pre 4 godine

Odmah na pocetku:JEDAN VELIKI NAKLON ZA VRHUNSKOG IGRACA TOG VREMENA>
Dalje necu da kazem da su glupa,ali su nerealna i netacna poredjenja igraca kreoz istoriju.Cosic,Korac,Daneu--- Kicanovic,Dalipagic,Delibasic,---Drazen,Divac, Kukoc,Radja,Paspalj,Djordjevic,Danilovic,Bodiroga,---Teodosic,Bogdanovic,Jokic,Doncic....
To su sve izuzetni kosarkasi bili..
U razlicito vreme igrala se razlicita kosarka,zatim bek,plej,krilo,centar isto razlika.Dalje status amateri profesionalci,slobodno vreme i broj treninga i utakmica.Uticaj medija i menadzera..
Ja cu zato vrlo subjektivno predloziti jednu EX YU petorku svih vremena.
Ocekujem ne kritiku nego varijant drugog misljenja..
DRAZEN PETROVIC,KICANOVIC,DALIPAGIC,KUKOC,DIVAC. prva petorka
DJordjevic,Danilovic,Delibasic,Kukoc,Cosic
Po mom skromnom misljenju najboljeg igraca sa ovih prostora svih vremena treba trziti izmedju Kicanovica i Drazena. Takodje mislim da ce za 10ak godina Doncic biti ozbiljan kandidat.
Pozdrav adekvatnimljudima i ljubiteljima najlepse igre sa loptom

zdravko

pre 4 godine

Kako si pristrasan da covek ne poveruje pominjes sve asove osim zvezdini asova gdesu popovic aca nikolic bora stankovic cvetkovic zizic kapicic Slavnic zivkovic jovanovic simunovic topic ilic jankovic obradovic jos mnogi koi nisam pomenio nisu u partizanu igrali samo asovi nego i zvezda imala da te samo posetim ako si mlazji navijac

Natasa S

pre 4 godine

Veliki,veliki igrac!Kosarkaski genije!Hvala za sve sto je ucinio za kosarku.Sto mu je to bila ljubav a ne posao...ali steta za religiozno opredeljenje,i to sektasko..

Igor Pg

pre 4 godine

Partizan tada nije bio velikan vec prosjecni klub sa dvije titule, a velikan je bila Zvezda koja je u to vrijeme imala 10 titula. Partizan je veliki klub postao od 80-tih pa na dalje zbog aktivne uloge drzave i politike u tom procesu. Zato nema veze sa istinom kad kazu da je Zvezda velikan u fudbalu a Partizan velikan u kosarci jer je Zvezda mnogo veci klub od Partizana i fudbalu i u kosarci. Kreso je bio vanzemaljac, prvi pametni svestrani centar, Nikola Jokic s polovine dvadesetog vijeka. Bez ikakve dileme u top 5 najboljih evropskih igraca svih vremena

ime

pre 4 godine

Da se ne lazemo. Partizan je u SFRJ bio manji od Zadra.
Sve drugo je romantizovanje istine.

Naopaka vremena su od Partizana napravile klub. Sad se istim sluzi i Covic.

Jon Bon Jovi

pre 4 godine

Pored Bodiroga najveća greška KK Partizan u svojoj istoriji.Pa i Dražen je trebao igrati u Partizanu.Da su svi oni u svojim karijerama završili u KK Partizan bi imao jedno 7 titula prvaka Evrope i posle svi pricaju kako je decenijama bio privilegovan....

U CZ ima mesto samo za Srbe

pre 4 godine

Ćosić, Bodiroga i Dražen Petrovć bili su veliki navijači CZ, ali piošto je CZ bio "stub srbstva", niko ih nije zvao da dođu u najbolji košarkaški na šljaci.

slobinator

pre 4 godine

čuj evropski velikan partizan.pa on je u sfrj imao 4 titule za 46 godina,a recimo taj zadar je imao 6.prvu titulu partizan je osvojio 1975,a zvezda ih je dotle imala već 12,jedan kup kupova,finale istog takmičenja i polufinale kupa šampiona.čak je i osamdesetih zvezda bila najbolji srpski klub sa 4 finala plej ofa,ali je 1984 nesrećno izgubila majstoricu u zagrebu,a imala je šut za pobedu.što se tiče krešimira ćosića on je jedna od najvećih legendi jugoslovenske košarke.ko nije imao priliku da ga gleda neka odgleda snimke na netu sa velikih takmičenja na kojima je jugoslavija osvajala zlatne medalje

Sumadin

pre 4 godine

Partizan tada nije bio velikan vec prosjecni klub sa dvije titule, a velikan je bila Zvezda koja je u to vrijeme imala 10 titula. Partizan je veliki klub postao od 80-tih pa na dalje zbog aktivne uloge drzave i politike u tom procesu. Zato nema veze sa istinom kad kazu da je Zvezda velikan u fudbalu a Partizan velikan u kosarci jer je Zvezda mnogo veci klub od Partizana i fudbalu i u kosarci. Kreso je bio vanzemaljac, prvi pametni svestrani centar, Nikola Jokic s polovine dvadesetog vijeka. Bez ikakve dileme u top 5 najboljih evropskih igraca svih vremena
(Igor Pg, 20. maj 2019 17:48)

Vidi ga strucnjak. A koliko je tutula osvojila ta zatvorena institucija od '70te do kraja veka?

Марко

pre 4 godine

Sumadinac@Bravo za komenatar.Zadnji veći uspeh napravili za vreme sljake a prosipa pamet.Partizanu su oduzeti zbog UDBE mnogo veliki igrači tog vremena.Drazen je služio vojsku,bio pred potpisom za Partizan,Bodiroga isto,Cosic isto...Nastavilo se decenijama za nama.Partizan da je imao logistiku i podršku kao sto je propaganda nastala u filmu(koji obožavam pogledati)”Bicemo prvaci sveta” bi do sad po njihovom trebao imati bar 7 titula prvaka Evrope...Sve najveće talente tog vremena sto izrodi bivša Yu “ote” Partizan po njihovom a skoro ni jedan velikan ne završi u Partizanu...
(Jon Bon Jovi, 20. maj 2019 18:00)

О чему ти говориш? А зашто би Дражен Петровић, Крешимир Ћосић и Дејан Бодирога БИЛИЛ У ОБАВЕЗИ да дођу у Партизан? Твоја логика је - ако не дођу сви најбољи играчи у Партизан, онда држава, УДБА, Тито, Озна, КПЈ, масони раде против Партизана. Па да ли су ти играчи које си набројао можда прешли у Звезду? Како сте довели Дивца, Кићановића, Далипагића, Паспаља, Даниловића, браћу Накић, Грбовића, Ребрачу, Славнића, Шапера, Станковића? Нико од њих није из Партизанове омладинске школе, нико пре 19. године није дошао у Партизан. Доводили сте играче из свих крајева Југославије. Колико само играча је прешло из Звезде у Партизан? Ко је Звезди доводио играче седамдесетих и осмадесетих година? У том периоду 90% играча је било из Звездиног омладинског погона.

miško

pre 4 godine

Koliko grobarskih "budala" da čovek prosto ne veruje.To je period kada je partizan bio drugoligaš.Pravi tim počinje sa Žeravicom koji dovodi Čermaka pa omda sa Prajom, koga Zvezda otpisuje kao ne perspektivnog a on za pola godine od dolaska iz Mostara postaje kandidat z reprezentaciju.Dolazi Kića i počinje dominacija.Do tada u Bgdu Partizan je tek četvrta ekipa.Prvo Zvezda pa Radnički i OKK pa tek Partizan.

Jon Bon Jovi

pre 4 godine

Sumadinac@Bravo za komenatar.Zadnji veći uspeh napravili za vreme sljake a prosipa pamet.Partizanu su oduzeti zbog UDBE mnogo veliki igrači tog vremena.Drazen je služio vojsku,bio pred potpisom za Partizan,Bodiroga isto,Cosic isto...Nastavilo se decenijama za nama.Partizan da je imao logistiku i podršku kao sto je propaganda nastala u filmu(koji obožavam pogledati)”Bicemo prvaci sveta” bi do sad po njihovom trebao imati bar 7 titula prvaka Evrope...Sve najveće talente tog vremena sto izrodi bivša Yu “ote” Partizan po njihovom a skoro ni jedan velikan ne završi u Partizanu...

Samo Partizan

pre 4 godine

Partizan tada nije bio velikan vec prosjecni klub sa dvije titule, a velikan je bila Zvezda koja je u to vrijeme imala 10 titula. Partizan je veliki klub postao od 80-tih pa na dalje zbog aktivne uloge drzave i politike u tom procesu. Zato nema veze sa istinom kad kazu da je Zvezda velikan u fudbalu a Partizan velikan u kosarci jer je Zvezda mnogo veci klub od Partizana i fudbalu i u kosarci. Kreso je bio vanzemaljac, prvi pametni svestrani centar, Nikola Jokic s polovine dvadesetog vijeka. Bez ikakve dileme u top 5 najboljih evropskih igraca svih vremena
(Igor Pg, 20. maj 2019 17:48)

Ma naravno, klub koji ima manje domaćih titula i manje evropskih kupova osvojenih je veći nego onaj koji tih trofeja ima više. Logično.

King

pre 4 godine

Krešo je bio igračina nema šta, ali moje skromno mišljenje je da je najveći mozak za košarku sa ovih prostora bio Toni Kukoč. Sve je imao, al bas sve. Brzinu, vic u igri, šut, visinu. Moguće da će Jokić bit bolji ako nastavi ovako, ali trebat će nešta i osvojit. Kukoč se bome i naosvajao trofeja. 5x puta najbolji igrač Europe proglašavan i 2x najbolji SPORTAŠ Jugoslavije a znamo kakve je sportaše tad Jugoslavija imala tako da sve sam rekao.
(Tex Willer, 20. maj 2019 20:59)

U Jugoslaviji su bili "sportisti", ali slažem se za Kukoča. Najbolji od kad pratim košarku na ovim prostorima.

Metropola

pre 4 godine

Da se ne lazemo. Partizan je u SFRJ bio manji od Zadra. Sve drugo je romantizovanje istine. Naopaka vremena su od Partizana napravile klub. Sad se istim sluzi i Covic.
(ime, 20. maj 2019 18:04)... po tvojoj logici, Partizan je u fudbalu u to vreme za Zvezdu bio pojam, jer je jos daleke 1966 bio u finalu KES-a sa slavnim Realom. Naopaka vremena su od Zvezde u fudbalu napravila klub! Nije u redu druze.

neutralni felsh

pre 4 godine

Koliko grobarskih "budala" da čovek prosto ne veruje.To je period kada je partizan bio drugoligaš.Pravi tim počinje sa Žeravicom koji dovodi Čermaka pa omda sa Prajom, koga Zvezda otpisuje kao ne perspektivnog a on za pola godine od dolaska iz Mostara postaje kandidat z reprezentaciju.Dolazi Kića i počinje dominacija.Do tada u Bgdu Partizan je tek četvrta ekipa.Prvo Zvezda pa Radnički i OKK pa tek Partizan.
(miško, 20. maj 2019 19:06)


ispravka: prvo tvoj fmp pa onda svi ostali...

Tito partija crno bela SNS armija

pre 4 godine

svojim karijerama završili u KK Partizan bi imao jedno 7 titula prvaka Evrope i posle svi pricaju kako je decenijama bio privilegovan....
(Jon Bon Jovi, 20. maj 2019 17:24)

Pa najbolje da su svi po direktivi dosli kod vas, kao u fudbalu '45
Znaci tvoja "logika" kaze da ste vi ugnjetavani poslednjih 70 godina i da ste vi u stvari preteča svih opozicija ?

Cile

pre 4 godine

Pored Bodiroga najveća greška KK Partizan u svojoj istoriji.Pa i Dražen je trebao igrati u Partizanu.Da su svi oni u svojim karijerama završili u KK Partizan bi imao jedno 7 titula prvaka Evrope i posle svi pricaju kako je decenijama bio privilegovan....
(Jon Bon Jovi, 20. maj 2019 17:24)

Pa bas da bi bio privilegovan je uvek morao da bude politicki korektan i da se cesto ide po kljucu.

Dovlanu

pre 4 godine

@Igor Pg zvezda sve te trofeje osvajala na sljaci.. Od sedamdesetih godina do raspada jugoslavije zvezda nista osvojila nije.. Po tvojoj logici partizan je bio veci klub u fudbalu jer je bio vicesampion evrope 1966.

neutralni felsh

pre 4 godine

Доводили сте играче из свих крајева Југославије. Колико само играча је прешло из Звезде у Партизан? Ко је Звезди доводио играче седамдесетих и осмадесетих година? У том периоду 90% играча је било из Звездиног омладинског погона.
(Марко, 20. maj 2019 18:29)

jos jedan detalj iz covicevog doktorata...

neutralni felsh

pre 4 godine

Da se ne lazemo. Partizan je u SFRJ bio manji od Zadra. Sve drugo je romantizovanje istine. Naopaka vremena su od Partizana napravile klub. Sad se istim sluzi i Covic. 
(ime, 20. maj 2019 18:04)


jedno je sigurno: ne prezate ni od cega.

slobinator

pre 4 godine

Naopaka vremena su od Zvezde u fudbalu napravila klub! Nije u redu druze.
(Metropola, 20. maj 2019 19:20)
nisu naopaka vremena nego džaja,pa miljan na klupi,pa zvezdina omladinska škola sa pižonom,duletom ,šeletom.a pre partizanovog finala keš,zvezda je već igrala polufinale,a nakon toga odmah još jedno 1971,pa polufinale kupa kupova,pa finale kupa uefa i tako sve do barija i tokija...

Tex Willer

pre 4 godine

Krešo je bio igračina nema šta, ali moje skromno mišljenje je da je najveći mozak za košarku sa ovih prostora bio Toni Kukoč. Sve je imao, al bas sve. Brzinu, vic u igri, šut, visinu. Moguće da će Jokić bit bolji ako nastavi ovako, ali trebat će nešta i osvojit. Kukoč se bome i naosvajao trofeja. 5x puta najbolji igrač Europe proglašavan i 2x najbolji SPORTAŠ Jugoslavije a znamo kakve je sportaše tad Jugoslavija imala tako da sve sam rekao.

bocko

pre 4 godine

Popularni Cosa je u to vreme bio mega-popularan, svi su ga voleli bez obzira na klupske boje.Prvi centar koji je igrao pleja.Kasnije Divac i Sabonis, sada Jokic.Jone, dobro pamtim 1984, jer sam se opasno lozio da ce Zvezda biti prvak posle 12 godina.To se nije desilo jer su majstoricu u Zagrebu sudili Hrvati Radic i Grbac koji su nas opasno pokrali, ali se zbog bratstva-jedinstva nije mnogo talasalo.Pobednik nije dobijao samo titulu, vec i Drazena, koji je rekao da po povratku iz JNA hoce samo da igra KES.Aca Petrovic to potvrdjuje u filmu o Ciboni.Partizan nije bio u ozbiljnoj prici u vezi sa Drazenom, koji je trenirao sa njima da bi zadrzao privid neutralnosti.

Dvorska budala

pre 4 godine

Koliko grobarskih "budala" da čovek prosto ne veruje.To je period kada je partizan bio drugoligaš.Pravi tim počinje sa Žeravicom koji dovodi Čermaka pa omda sa Prajom, koga Zvezda otpisuje kao ne perspektivnog a on za pola godine od dolaska iz Mostara postaje kandidat z reprezentaciju.Dolazi Kića i počinje dominacija.Do tada u Bgdu Partizan je tek četvrta ekipa.Prvo Zvezda pa Radnički i OKK pa tek Partizan.
(miško, 20. maj 2019 19:06)

Prvo prvenstvo SFRJ u košarci gde su sve ekipe igrale u dvoranama je bilo 1967 a potpuna ekspanzija košarke je bila posle zlata na SP u Ljubljani 1970.Od tada pa do 1991 i zlatne medalje na EP u Italiji je zlatno doba YU košarke (5 titula EP, 3 SP, 1 OI) a kao posledicu imamo 5 igrača iz tog perioda u HOF (Krešimir Ćosić,Dražen Dalipagić, Dražen Petrović, Dino Rađa i Vlade Divac-dvojica iz Partizana a mogla bi bar još trojica- Dragan Kićanović opet Partizan, Mirza Delibašić i Toni Kukoč).
Partizan je bio drugoligaš samo jedno leto između dve sezone 1971 a u tekstu se spominje 1964 kao godina ponude za prelazak u Partizan.

#6pf

pre 4 godine

Imao sam priliku da razgovaram sa mnogim starim košarkaškim asovima koji su stasali u SFRJ.

Svi do jednog, kada ih pitaš ko je bio najveći, bez prezanja kažu Ćosa.

Toliko.

gruber

pre 4 godine

Bilo je stvarno vanserijskih igrača u to vreme, i ako bi njih same pitali ko je najbolji bio od njih verujem da bi svi rekli Radivoj Korać.

zdravko

pre 4 godine

Kako si pristrasan da covek ne poveruje pominjes sve asove osim zvezdini asova gdesu popovic aca nikolic bora stankovic cvetkovic zizic kapicic Slavnic zivkovic jovanovic simunovic topic ilic jankovic obradovic jos mnogi koi nisam pomenio nisu u partizanu igrali samo asovi nego i zvezda imala da te samo posetim ako si mlazji navijac

Robinho

pre 4 godine

Za Pesica je on najbolji igrac bivse sfrj. Ja nazalost nisam imao prilike da gledam Cosica, ali svako od bivsih legendi kad ga spomenu naglase kako je on bio dobra dusa uvek bi pomogao ljudima.

Komsija

pre 4 godine

Djeco, clanak je o Velikom Kresi, a ne o Zvezdi i Partizanu.

Imam srecu da znam licno par velikih kosarkaskih imena SFRJ kosarke. Skoro svi oni smatraju Kresu najboljim kosarkasem SFRJ dvadesetog vijeka. Boljim od Drazena, Divca, Bodiroge, Kukoca... zato sto je Kreso mijenjao ovu igru. Zato sto je bio prvi centar koji je prevodio loptu kao play, zato sto je bio medju prvim centrima koji organizuju igru. Ja sam ga gledao tek pred kraj karijere i zaista je bio drugaciji od svih, poseban. I svi ti bivsi igraci ga kao covjeka cijene vise od svih ostalih njegovih savremenika

Marko

pre 4 godine

Djeco, clanak je o Velikom Kresi, a ne o Zvezdi i Partizanu.

Imam srecu da znam licno par velikih kosarkaskih imena SFRJ kosarke. Skoro svi oni smatraju Kresu najboljim kosarkasem SFRJ dvadesetog vijeka. Boljim od Drazena, Divca, Bodiroge, Kukoca... zato sto je Kreso mijenjao ovu igru. Zato sto je bio prvi centar koji je prevodio loptu kao play, zato sto je bio medju prvim centrima koji organizuju igru. Ja sam ga gledao tek pred kraj karijere i zaista je bio drugaciji od svih, poseban. I svi ti bivsi igraci ga kao covjeka cijene vise od svih ostalih njegovih savremenika
(Komsija, 20. maj 2019 18:36)

Komsija, imao sam srecu da kao dete gledam Kreshu. Tu nema sta da se prica. Sam Drazen Dalipagic-Praja (takodje u HOF i pored Krese jedini Evropljanin u to vreme prozvan da igra za Boston Seltikse) kaze da je Kreso najbolji svih vremena, nema tu sta da se doda.
No vecina ove dece (Zvezda/Partizan) nisu mogla gledati takve majstore kao Kreso, Kica, Praja,Mirza,Moka,Duci, pa eto lako im je da se zakace i "nadmudruju".

Rade

pre 4 godine

Svakog je sramota što je dolazio ili što će doći u partizan,samo ne smeju da kažu javno.
(Toliko, 20. maj 2019 22:12)

Koliko je tek onda vas sramota, koji vam je najveći uspeh f9 kup?

manuginobili

pre 4 godine

Uz Aleksandra Nikolica Kreso je najveci "mozak" ex Yu kosarke,covjek daleko ispred vremena u kojemu je zivio,prvi centar playmaker-Jokic prije Jokica :)...covjek je jednostavno razumio kosarku i znao je prepoznati pravog igraca-sjecam se recimo jedne njegove izjave-"pravi igrac se pokaze i sa 15 godina,nema se tu sta cekati"...tako je recimo u Zadru uveo Komazeca sa 15 godina u prvu ligu u ondasnjoj Jugoslaviji kao "cudo od djeteta",i nije pogrijesio,a mi danas cekamo igrace od 23-24 godine-"talente" ...ili 1987 u reprezenataciju uveo cuvenu generaciju 1967/8,Divac,Kukoc,Radja,Djordjevic sve mladi igraci ali ih je covjek prepoznao,znamo kakve su velicine postali,ali trebalo je tada imati hrabrosti za takav potez,jednostavno covjek je vidio ono sto drugi nisu i za mene je on cisti kosarkaski genijalac.

Toki I

pre 4 godine

U poslednje vreme, gledajući Jokica, često se setim Ćosića, pogotovo iz perioda kada je igrao za Cibonu, na nekim utakmicama je gotovo sam igrao, uhvati loptu, prevede i da koš. Često i preko 40 poena na utakmici. Ranije u reprezentaciji je bio stub oko koga se mnogo toga odvijalo, često je upravo on rešavao utakmice šutevima sa visine linije slobodnih bacanja, ili proigravanjem drugih igrača. Ako nije u to vreme bio najbolji igrač u reprezentaciji, verovatno je bio najznačajniji.

neutralni felsh

pre 4 godine

Svakog je sramota što je dolazio ili što će doći u partizan,samo ne smeju da kažu javno.
(Toliko, 20. maj 2019 22:12)

bot bez mere i reda. za kaznu da mu se odbije trideset posto od sendvica.

Васа

pre 4 godine

Сећам се добро, иако сам био мали, да су Американци тачно изговарали његово име. А то довољно говори колико те цене.

Rokatanski

pre 4 godine

Ne znam da li je legendarni Krešo bio najbolji košarkaš u istoriji jugoslovenske košarke, ali znam da je revolucionarni napredak u našoj tadašnjoj košarci doneo upravo Krešimir Ćosić. Do njegovog povratka iz SAD igrala se tzv. klasična košarka, sa definisanim pozicijama i ulogama na svakom mestu u klubu (možda je samo legendarni Radivoj Korać iskakao iz takvog sistema) a njegovim povratkom je košarka dobila potpuno novi smisao. Centar koji stoji na kapici, drži loptu u jednoj ruci podignutoj uvis i proigrava beka koji utrčava pod koš... Prvi put viđeno u našoj košarci, a kasnije smo postali i velesila. Pozdrav!

Partizan 1917

pre 4 godine

@(bocko, 20. maj 2019 18:53)

Sečam se prve sezone kad je uveden plejoff Partizan sa Prajom i Mokom prvi u regularnom delu i prve utakmice finala sa Cibonom u Hali sportova, tri produžetka, Praja dao oko 50 poena ali maši bacanje za četvrti produžetak i Ćosića koji tada već bio pri kraju karijere ali je držao Cibonu u igri sve vreme uz Mihovila Nakića.

Trenercic

pre 4 godine

1987 u reprezenataciju uveo cuvenu generaciju 1967/8, Divac, Kukoc, Radja, Djordjevic sve mladi igraci ali ih je covjek prepoznao,znamo kakve su velicine postali,ali trebalo je tada imati hrabrosti za takav potez,jednostavno covjek je vidio ono sto drugi nisu i za mene je on cisti kosarkaski genijalac.
(manuginobili)

Korekcija - Divca je uveo godinu dana ranije, na SP 1986. Ne samo da ga je uveo u reprezentaciju, nego je Vlade sa jedva 18 godina igrao kljucne minute, pa platio danak neiskustvu kad je napravio kljucnu gresku u polufinalu koje je Ruse odvela u finale SP.

A smejali ste se Divcu

pre 4 godine

Pa kada pitate sve živuće legende ex Yu košarke kao i trenere svi kažu Ćosić ispred svih, košarkaš koji je menjao igru, genijalac i kažu veliki čovek je bio.

Las

pre 4 godine

Molim da sledeći komentar bude zabeležen i zapamćen u izboru za najgluplji komentar godine ili decenije:
"e zato te i pamti mozda uza rodbina da si uopste igrao kosarku"
(Bgd, 20. maj 2019 19:13)
Očito navija za isti tim za koji i ja, ali ne mogu poreći da je nesvestan i glup, a uz sve to je sigurno vrlo mlad, ali i neobrazovan.
U principu se uzdržavam od davanja sudova, o vređanju da ne pričam, ali ovaj čovek zaslužuje svaki prezir zbog gluposti!
Ne znaš ti sine ko je Kreša, čovek koji je pomerao granice, a kao najbolji dokaz, primljen je u "Hall of fame" još 1996. godine.
"Bgd", želim ti da se iščupaš iz kandži gluposti i neznanja, premda, nemam neke preterane nade.... I nemoj se, molim te, potpisivati tako...zbog nas drugih iz Bgd-a.

Miodrag

pre 4 godine

Odmah na pocetku:JEDAN VELIKI NAKLON ZA VRHUNSKOG IGRACA TOG VREMENA>
Dalje necu da kazem da su glupa,ali su nerealna i netacna poredjenja igraca kreoz istoriju.Cosic,Korac,Daneu--- Kicanovic,Dalipagic,Delibasic,---Drazen,Divac, Kukoc,Radja,Paspalj,Djordjevic,Danilovic,Bodiroga,---Teodosic,Bogdanovic,Jokic,Doncic....
To su sve izuzetni kosarkasi bili..
U razlicito vreme igrala se razlicita kosarka,zatim bek,plej,krilo,centar isto razlika.Dalje status amateri profesionalci,slobodno vreme i broj treninga i utakmica.Uticaj medija i menadzera..
Ja cu zato vrlo subjektivno predloziti jednu EX YU petorku svih vremena.
Ocekujem ne kritiku nego varijant drugog misljenja..
DRAZEN PETROVIC,KICANOVIC,DALIPAGIC,KUKOC,DIVAC. prva petorka
DJordjevic,Danilovic,Delibasic,Kukoc,Cosic
Po mom skromnom misljenju najboljeg igraca sa ovih prostora svih vremena treba trziti izmedju Kicanovica i Drazena. Takodje mislim da ce za 10ak godina Doncic biti ozbiljan kandidat.
Pozdrav adekvatnimljudima i ljubiteljima najlepse igre sa loptom

Natasa S

pre 4 godine

Veliki,veliki igrac!Kosarkaski genije!Hvala za sve sto je ucinio za kosarku.Sto mu je to bila ljubav a ne posao...ali steta za religiozno opredeljenje,i to sektasko..