Petak, 04.08.2017.

20:14

"Španija može da se poredi sa Jugoslavijom i SSSR"

Predsednik Košarkaškog saveza Španije Horhe Garbahosa rekao je da Španije može da se poredi sa bivšim državama Jugoslavijom i Sovjetskim Savezom.

Izvor: PT

"Španija može da se poredi sa Jugoslavijom i SSSR" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

120 Komentari

Sortiraj po:

Komša

pre 6 godina

1.Teže je bilo postati klupski prvak države nego prvak Evrope i pored toga šro su evropski klubovi često angažovali strance- naše ili Amere.
2. Ogromna razlika u kvalitetu košarke i trenerskom znanju u SFRJ i tadašnjoj Evropi.
Ne može se uporediti ali na neki način Španci igraju neku košarku koja izgleda kao nastavak neke naše igre.

nisam ja, ja je

pre 6 godina

i Drim tim bi bio porazen. Bar 3 igraca od ovih gorenavedenih mogao je da da amerikancima preko 30 poena (Drazen, Kukoc, Bodiroga), sa Radjinih +15, divac 10, paspalj sigurno 10 djordjevic +15 + zavrsni sut. (jovica, 4. avgust 2017 23:54)

Ako sam dobro razumeo, ti bi Amerikancima (i to Dream i Teamu!) zabio 130 poena i to sa samo pola rostera!? A valjda bi i ostatak klupe napabircio bar jos 10-tak? (Mislim, nisu ni Zdovc, Perasovic, Danilovic, Vrankovic, Savic, Cutura, Komazec... ili ko god vec, bili bas za bacanje. U redu, slazem se i ja da Amerikanci ne bi imali nimalo lak posao. Ali, brate...

talicni tom

pre 6 godina

Slazem se da je predratna generacija Yu bila nesto posebno,svaki od njih je bio senzacionalan,momcad bez rupe!Al desilo se sto se desilo.
Svejedno,kao stariji covjek,sjecam se 70tih;Gjerdja,Cosic,Kicanovic,Slavnic,Dalipagic,Delibasic,Jerkov,Skansi,Radanovic...da je tada bilo trice,Dalipagic,Delibasic,Kicanovi pa i Slavnic bi razvalili svakog;Cosic kao centar,pod normalno vodi loptu od kosa do kosa;bila ih je milina za gledat.
Znam,nije za usporedbu...drugo vrjeme,tempo,snaga;samo zelim rec da je i to bio dream team za ono vrjeme.

Kol

pre 6 godina

Ne moze dobri jeste, ali niste i u istom rangu sa bivsom Jugoslavijom nikako, a realno i SR Jugoslavija sa Stojkovicem, Divcem i ostalima je bolja od vas, dok bi vas SFRJ u punom sastavu rastavila na dugmice!

Zli Prodavac

pre 6 godina

najbolja neamerička reprezentacija svih vremena je bila upravo Španije sa Garbahosom, Gasolom, Navarom, Rodrigesom, F Reyesom, Calederonom, Fernandesom... Španci su bili u jednom momentu aktuelni svetski i evropski prvaci u fudbalu i košarci. Od 2002. na ovamo uvek su slovili za glavne favorite, imali najlepšu i najatraktuvniju igru, a evo polse 15 godina i dalje slove za glavne favorite EP i to sa sličnom ekipom.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (slana torta, 5. avgust 2017 07:16)

Jedna od najjačih - da, najbolja - ne. Teško da se može porediti sa reprezentacijom SFRJ 1989. - 1991. sa Draženom, Kukočem, Paspaljom, Divcem, Rađom... I još kada se uzme u obzir da su svi oni tada imali 22 - 24 godine, a da su tek dolazili Đorđević, Bodiroga i drugi, ne bi imali premca u Evropi narednih 10 - 15 godina, a usuđujem se da tvrdim da nam ni zlato na Olimpijadi u Atlanti 1996. ne bi izmaklo....

b78

pre 6 godina

Ajde da pricamo u brojkama na evropskom su osvojili kao generacija tri zlata, dva srebra i jednu bronzu...na svetskom
jedno zlato...na olimpijadi dva srebra i bronza za skoro pa petnaest godina. Samo Srbija je osvojila na evropskom tri zlata i po srebro i broznu, na svetskom dva zlata i srebro i na olimpijadi dva srebra...dakle u poslednjih takoreci dvadeset godina oni su tu negde mozda malo bolji od nas ali ako uzmemo sta je sve SFRJ osvojila ranije Spanija je samo jedan bljesak i realno daleko iza SSSR-a/Litvanije i SFRJ/Srbije. Na stranu sto od sledeceg Evropskog se vracaju tamo gde su i bili a to je jedan ozbiljan tim ali ce do medalja dolaziti samo ako se neke kockice poklope

мики

pre 6 godina

мало сутра. Шпанија је само растурањем Југославије дошла до прилике да одваја титуле у разним спортовима, па чак из фудбалу. нису бре могли ни у једном спорт да нас победе. не би у кошарци много успели ни овако да Србија није била под санкцијама

Kalabunga

pre 6 godina

Dobri su spanci, mozda su jedini tim koji su mogli da se nose sa dream-timom,izgubili samo 7 razlike u finalu oi mislim da je bio peking...a to nije mala stvar..RESPECT za period 2005-2013 :) a onda bese povratak otpisanih SRBIJAAA
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Ddr, 4. avgust 2017 20:29)

Pa Argrntina je oprala USA 2004 u SF, uzgred tad ih je i Portoriko opeglao u grupi 20 razlike ...tim nije bio bas iz ncaa (Dankan, Ajverson, 03' draft klasa). Opet 2000te umalo da ih Jasikevicius obali opet u SF,2 razlike ... Protiv tima sa Rukavicom, KG, Marberijem, Dz Kidom.
Ako je gledati za uporedjivanje sa Srbijom, meni su Litvanci ispred Spanije, pa mozda i Grci(bar po tradiciji)

antiDebil

pre 6 godina

@Ddr Koliko su otpisani osvojili zlata posle 2013? Kazete 0? Dva puta preko 30 razlike od Amerikanaca? Ufff, koji sad argument da potrazimo. Da ne bude slucajno zabune, ja sam Srbin, rodjen u Srbiji, izjasnjavam se kao Srbin, obozavam i pratim kosarku vec 25 godina, ali imam mozak i oci.
(NbgDeki, 5. avgust 2017 04:18)

Tooo da li ti imas mozak je diskutabilno, nego ko je uspesniji u proteklih 25 godina Srbija ili spanija !

kaokakao

pre 6 godina

Mislim da smo neobjektivni sto se Spanije tice, po mom misljenju nista nisu slabiji od te generacije SFRJ, ako ne i bolji. Jedina selekcija koja je mogla da se nosi sa Drim timom je Spanija, a to je i dokazala.

Crojugo

pre 6 godina

Eh Spanjolac...kad uskoro Katalonci i Baski odu, osvajacete samo broncane medalje i to na prvenstvu Iberijskog poluotoka, u slucaju da Portugal i Andora dodju sa oslabljenim momcadima.

Mirko Kojotovski

pre 6 godina

Da nisu uzeli naše trenere nikad nebi bili to što jesu.
Prodali smo im košarku za male pare
To je najveća greška Obradovica Ivanovica Pesica....a uz to sve naše najbolje igrače su kupili i po neki su im bili direktori velikih klubova.
I ovde polemizuju koji je naš najbolji igrač.
Peđa Stojakovic jedini koji je bio izabran za All Star utakmice.Tu je priča završena. Zatim Bodiroga Đorđevic Korac Kukoc...

otac makarije

pre 6 godina

ne, dragi spanci. vi ste tamo gde je jugoslavija bila krajem sedamdesetih. imali ste jednu fenomenalnu generaciju koja je napravila ogromne uspehe. sad treba da je nasledi jedna jos bolja generacija koja bi trebala da pomeri granice evropske kosarke. sad treba da izrodite drazena i bodirogu, kukoca i stojakovica. treba vam jedna generacija kao sfrj 1990. da naterate amere da postuju evropsku kosarku. onda samo treba da vam prepolove zemlju, a vi da sa ostatkom osvojite sve sto postoji jos desetak godina sa klimaksom protiv drim tima. posle mozemo da pricamo da smo isti. pod uslovom da nasi za sve to vreme budu negde na pecanju.

slana torta

pre 6 godina

najbolja neamerička reprezentacija svih vremena je bila upravo Španije sa Garbahosom, Gasolom, Navarom, Rodrigesom, F Reyesom, Calederonom, Fernandesom... Španci su bili u jednom momentu aktuelni svetski i evropski prvaci u fudbalu i košarci. Od 2002. na ovamo uvek su slovili za glavne favorite, imali najlepšu i najatraktuvniju igru, a evo polse 15 godina i dalje slove za glavne favorite EP i to sa sličnom ekipom.

Dalmatian

pre 6 godina

Da je bilo "pravde" ne bi spanija 2005 u beogradu igrala finale sa grcima, al scenario je spremljen upravo u bg, kad je scg ili kako se zvala ispala, a hrvati su u podgorici sve zgazili, i u beogradu nastavili, tu je zakazao sport i pritisak javnosti od straha da hrv uzme titulu u sred bg je bio prejak, pa i laik kad pogleda zadnjih 5 min spa:hrv moze samo da umre od smijeha za sudjenje... Tradicionalno vec, bas kao i u rukometu euro u ns/bg

lal

pre 6 godina

mogu da se porede... ali je poredjenje pogubno za furiju...
ti ljudi kao da nemaju youtube... da je ovo izjavio pre nekoliko godina, usle bi dede u patike i uneredile bi ih...
pa mi smo vas burazeru poceli da gazimo i u fudbalu... ponekad pomislim da nas niste rasturali zbog politike, nego zbog sporta...

NbgDeki

pre 6 godina

@Ddr Koliko su otpisani osvojili zlata posle 2013? Kazete 0? Dva puta preko 30 razlike od Amerikanaca? Ufff, koji sad argument da potrazimo. Da ne bude slucajno zabune, ja sam Srbin, rodjen u Srbiji, izjasnjavam se kao Srbin, obozavam i pratim kosarku vec 25 godina, ali imam mozak i oci.

NbgDeki

pre 6 godina

Eh, kad se setim onih godina kad je Garbahosa preko leta radio individualno i odbijao reprezentaciju Spanije... Molim? Igrao je stalno? Nista, dovidjenja

Slobo

pre 6 godina

Pratio sam sva evropska prvenstva od Barcelone 1973. Tih sedamdesetih godina na EP bilo je svega par ekipa koje su bili kandidati da ugrozu Jugoslaviju i SSSR . To su tada bili samo Španija, Italija, i donekle Čehoslovačka. Francuza i Turaka nije bilo nigdje.Tu i tamo krajem sedamdesetih, znao je da iznenadi i Izrael.
Imali smo i mi jaz izmedju generacija. Od 1977 do 1989 nismo osvajali EP. To baš nije mali period (5 evropskih prvenstava) za jednu zemlju za koju se danas govori da je bila tako dominantna.
Raspadom SSSR i Jugoslavije, razvojem košarke u Nemackoj Turskoj, pa Francuzi i Grci, EP su dobili neku drugu dimenziju.
Ova generacija Španije je sigurno medju najboljima koje su ikada nastupale na EP, i prilično dugo traju.

T Mac 1

pre 6 godina

LOL "Gasol je mozda sa njima rame uz rame" poredjenje ne prolazi.Pau Gasol je jedan od 5 najboljih evropskih igraca u makar zadnjih 30 god.Dokazao je to bezbroj puta u NBA a posebno na takmicenjima za reprezentaciju.Covjek je sam doneo zlato reprezentaciji na zadnjem evropskom.I reprezentacija Spanije je 2008 bila blizu ali onda je Kobe ponio USA do pobjede(mislim da su 9 razlike izgubili).A sadasnja reprezentacija Srbije ne moze da se poredi posto su ih Ameri zgazili i nisu igrali 100%.Ali je ipak Jugoslavija izmedju 1990-92 bila bolja prosto zbog vise dobrih igraca.

Pera

pre 6 godina

Mi nismo objektivni. Ekipa Spanije sa Gasolima, Navarom, Reyesom, Garbajosom itd je zaista mnogo dobar i jak tim. Bili su vrli vrlo jaki individualno, stalno u punom sastavu, slicnih godina, zajedno 20 godina. Ja zaista mislim da je Gasol jedan od najboljih igraca u istoriji evropske kosarke.
Razliku izmedju SFRJ i Spanije ja bih opisao ovako; Spanija bi mogla da igra sa Dream Teamom 100 utakmica i nijednu ne bi izgubila sa vise od 10-15 poena ali ni jednu nikad ne bi dobila, SFRJ bi u svaku utakmicu usla kao da je poslednja i tad bi bilo ili +30 za DT ili bi se ponovio Indijanapolis 2002. Jednostavno, Spanska kosarka je slicnija Americkoj, rezultat je rada i plana dok je nasa rep kosarka rezultat izvlacenja extra poteza iz extra talentovanih i vrednih igraca u pravom trenutku i na pravom mestu. Primer, Gurovic 2002, Djordjevic 95, Bodiroga 98, Divac 2002 itd...

ser

pre 6 godina

ONI NE RAZUMEJU SPANCI NE RAZUMEJU MI SMO IZMISLILI KOSARKU KAKU ONI IGRAJU DANAS. MI SMO I UVEK CEMO BITI TALENTOVANI ZA KOS ONI SAMO DOK IMAJU PARA I OVU GENERACIJU POSLE TOGA ADIO.

Davor

pre 6 godina

Nisam siguran dal znate tu informaciju ali posto par ljudi ovdje to uporno spominje moram napisati.FIBA ne priznaje Srbiju kao nasljednicu SFRJ.Samo Srj i Sicg.Znam da na srpskoj wikipediji pise drugacije ali pogledajte englesku wikipediju ili Fibinu stranicu pa cete se uvjerit.Poz.

yu

pre 6 godina

PA DA NE BUDE ISTIK JAK NEGO I KAO ZAPAD DA U EVROPI IMA NEKOG. NIKO NIKAD KAO MI PROSTO TO SVI KAZU. SPANCI SE KUROBECAJU ALI NIJE TO TO TADA JE SVAKI NAS IGRAC BIO GENIJE ZA OVAJ SPORT MI SMO STVARALI MAGIJU A ONI JE KOPIRAJU. MI SMO DISALI ZIVELI KOSARKU GDE SU ONI BILI TAD GDE...

Qwerty

pre 6 godina

Sfrj je bila sastav najboljih srpskih i hrvatskih kosharkasha. Kada se to razbilo '91 jugoslavija, iliti realno srbi su dominirali manje vishe do 2002. Od tada do 2009. nula. Sada dva srebra iako smo izbegli shpance za koje mislim da bi nas dobili 10 plus razlike. Shpanija nije ni imala neku kosharku do pre 20 godina. Od tada, u poslednjih 10-12 godina su apsolutno najbolja rep daleko Iza USA naravno. Pau Gasol je bolji od Divca i to mnoogo, Stojakovic nam je najbolji ikada igrach, sve u svemu imali smo mi svoje vreme a i sada smo dobri, ali i shpanci itekako

drax

pre 6 godina

Simpaticni su Spanci samo nema tu neke komparacije sa nasima.Nasa generacija iz 95 je bila daleko daleko talentovanija a stara Jugoslavija je bila barem duplo jaca od te iz 95 godine zato sto na njih dodajes Kukoca Petrovica Radju Zdovca itd.Ako pogledamo realno samo je Pau Gasol tu neki ekstra talenat ostale igrace mozete naci i u drugim ekipama kao npr Italija ili Grcka.Realno niko u Evropi nije imao takvog centra kao Gasol i tu im i lezi slava.Kad je Teodosic dao onu trojku Gasol nije igrao i odmah smo ih pobedili.Mi smo mogli da ih ugrozimo totalno sa onom generacijom iz 2009 ali su povrede otkazi i opsti raspad sistema u drzavi ucinili svoje.Da je npr Milicic bio vise kosarkas a manje sirovina ....
Centarska linija i disciplinovana odbrana odlicna ali bekovi krila i plej daleko od standarda starog SSSR i Jugoslavije.Kalderon ili Rudi Fernandez ne bi mogli ni da pridrzavaju peskir jednom Petrovicu Bodirogi Djordjevicu Danilovicu Kukocu.A Garbahosa bi se nadmetao sa Savicem Paspaljem Zdovcem pa mislim smesno skroz.SSSR slabo poznajem ali se secam nekog deckica zvanog Sabonis.Da je SSSR ostao ceo ne bi ni ona Juga iz pocetka devedesetih bila sva zlatna.

Butthole Surfer

pre 6 godina

Kako se zvala država koja je osvajala EP 1995. 1997. i 2001.?
Kako se zvala država koja je osvajala titule SP 1998. i 2002.?
Da li je to bila naša država?
Molim vas budite profesionalni.

vlade

pre 6 godina

sistematski rad, ulaganje u mlađe kategorije i u ligu, kao i generacija koja se poklopila, doneli su Špancima primat u Evropi od 2006 do 2015.. takođe, mora se uzeti u obzir, da su nekadašnje sile, Rusija, Srbija, Hrvatska. Italija, Grčka, Litvanija imale lošije generacije u tom periodu.. jedino su tu negde isplivali od proseka i Francuzi.. ali, neminovno je da dolazi do njihovog pada, videćete već u septembru.. ovo prvenstvo je Špancima bukvalno siljenje sa ovim staračkim domom, jer nemaju nikoga od 24-25 godina da pošalju, ko bi im garantovao eventualni ulazak u polufinale i tačka! Mislim da je vreme da im neko skine skalp već u 1/4 finalu, iako se oni nadaju da će doći do novog zlata, jer za 4 godine, ko zna šta će biti!

Branko Potezica

pre 6 godina

Cuveni Spanci i njihova objektivnost! Najbolja generacija i istoriji Evropske Kosarke i najuigranija, sa neogranicem mogucnostima je Djordjevic(zdovc), Drazen, Kukoc, Radja i Divac. Kad dodamo i Paspalja, koji je bio najnepredljivi igrac Drim Timu 2 i Bodirogu koji je stasavao, koji je uz Drazena i Kukoca najbolji igrac svih vremena Evropske kosarke, i Drim tim bi bio porazen. Bar 3 igraca od ovih gorenavedenih mogao je da da amerikancima preko 30 poena (Drazen, Kukoc, Bodiroga), sa Radjinih +15, divac 10, paspalj sigurno 10 djordjevic +15 + zavrsni sut. Ne zaboravite da bi tim vodio Dusan Ivkovic i da je rekao da su se specijalno spremali za Amerikance. To bi bila utakmica zivota, a Drazen, Kukoc i Djordjevic zajedno sa Bodirogom su najveci sampioni koja je Evropa videla, setite se samo njihovih legendarnih partija u reprezentaciji i klubovima.
(jovica, 4. avgust 2017 23:54)




Nisam jugonostalgicar ali tim koji bi igrao protiv drim tima 1992 pretpostavljam sledeci:


Plejmekeri: Aleksandar Đorđević, Jure Zdovc

Bekovi: Dražen Petrović, Predrag Danilović, Velimir Perasović

Krila: Toni Kukoč, Žarko Paspalj, Dejan Bodiroga

Krilni centri: Dino Rađa, Zoran Savić

Centri: Vlade Divac, Stojko Vranković

Selektor: Dusan Duda Ivkovic


Bio bi to vraski dobar tim.

Mali

pre 6 godina

Mislim da ne može a živi dokaz je Mirotić. Jugoslovenska škola je uticala na razvoj košarke plasirajući igrače tipa Mirotića. Španija je ponudila samo Gasola i trči šutiraj a Jugosloveni su kroz zabavu na terenu odrađivali posao. Rezultati su samo manje više statistika. Pozdrav!
(a s roma nikšić, 4. avgust 2017 22:07)

Ne mozes ti Srbina pobediti nikako, on ce uvek da izmisli neki argument zasto su iste medalje bolje u njegovom slucaju I zasto su trofeji vredniji.

Imamo najgoru osobinu a to je da niponistavamo sve oko nas onog momenta cim budemo malo konkurentni. Cas nam namestaju pa zato nismo dosli do finala, pa sudija nas pokrao pa ovo pa ono a kad pobedimo onda je to pobeda protiv citavog sveta. Nema nista lepse nego za nase usi nego mitovi koji sami izmisljamo.

Ova generacija Spanaca je ubedljivo rame uz rame sa SRJ generacijom 1995-2001. Znam da ne mozete da dozivite kao takvu jer kod njih nije bilo Djordjevica da zabije 3ku Hrvatima (sto btw nema nikakve veze sa sportom vec sa politickim lozenjem) ali bas zbog toga ne mozete komentarisati trezvene glave.

Иван Грозни

pre 6 godina

Е мој господине Хорхе! Ово нисте никако смели да кажете. Упропастисте југоносталгичарима распуст. Они чак имају и теорију да је СФРЈ разбијена како више не би представљала силу у спорту.

jovica

pre 6 godina

Cuveni Spanci i njihova objektivnost! Najbolja generacija i istoriji Evropske Kosarke i najuigranija, sa neogranicem mogucnostima je Djordjevic(zdovc), Drazen, Kukoc, Radja i Divac. Kad dodamo i Paspalja, koji je bio najnepredljivi igrac Drim Timu 2 i Bodirogu koji je stasavao, koji je uz Drazena i Kukoca najbolji igrac svih vremena Evropske kosarke, i Drim tim bi bio porazen. Bar 3 igraca od ovih gorenavedenih mogao je da da amerikancima preko 30 poena (Drazen, Kukoc, Bodiroga), sa Radjinih +15, divac 10, paspalj sigurno 10 djordjevic +15 + zavrsni sut. Ne zaboravite da bi tim vodio Dusan Ivkovic i da je rekao da su se specijalno spremali za Amerikance. To bi bila utakmica zivota, a Drazen, Kukoc i Djordjevic zajedno sa Bodirogom su najveci sampioni koja je Evropa videla, setite se samo njihovih legendarnih partija u reprezentaciji i klubovima.

Kramer

pre 6 godina

Ovaj nije pri sebi.
Vječni luzeri ( Hr ) ih 2005 u Bg skoro pobjede tj. izgube jer su suci ukrali.
A na ep KUĆI il je bila 2007 il 2009 ne sjecam se više al ista ta luzerska Hr ih dobije usred Madrida.
Pa opet još Srbija na sp 2010.
Dakle u zenitu njihove moći.
A sve hr i rs repke u zadnjih 10-12 godina da je sklepat jednu idealnu izgubila bi 20 razlike od Yu iz 1989-1991.
A on bi da se usporeduje?
Idi begaj!

neutralni felsh

pre 6 godina

Dosadan si i naporan za medalju! :-) 

A to moze svako ko odluci da svaki dan gubi vreme na slanje 10 istih komentara i tako 2-3 godine! 

Pozdrav, cekamo komentar bez hahaha i nebeskog naroda! :-) 

Mnogo cekamo? :-)
(kakav davez, 04. avgust 2017 22:14)


budi sazet kad objasnjavas i opsiran kada pitas.

mich

pre 6 godina

Da se nije raspala SFRJ mislim da bi se lobiralo da se kosarka izbaci sa Olimpijade, kao sto sada rade sa vaterpolom, kazem da se nije raspala SFRJ postojala bi samo 3 i to vecita osvajaca medalja
USA - SFRJ - SSSR

Blek - Chicago

pre 6 godina

Zemlju ste mi uništili ali ne možete uništiti istoriju i moje sećanje. YU je bila zakon za basket u Evropi. Ne samo za basket već i za druge sportove.

Ikac Jagodinac

pre 6 godina

@kakav davež
brate , poslao si komentar za medalju . Odavno nisam pročitao bolju "dijagnozu" za trolinu poput ovog smarača Jumka . Svaka ti je na mestu . Bravo .

mich

pre 6 godina

Pa naravno da NE MOZE zato sto ove dve reprezentacije dominiraji 50 godina a Spanija samo 15 i nema generaciju za nastavak dominacije...

Dorcolac

pre 6 godina

Kada budu kao SSSR osvojili evropsko prvenstvo 14 puta ...mogu da pricaju ..mi smo evropsko zlato uzeli 8 puta..svetsko 5 puta ..ne mogu ni da sanjaju da nam budu ni do kolena..mozda su dobri..ali ne dovoljno.

Stefan

pre 6 godina

Srbija - 3 zlata EP, 2 zlata SP, 2 srebra OI
Spanija - 3 zlata EP, 1 zlato SP, 3 srebra OI

Ali razlika je jos da je Srbija bila u ovom veku prva na svetskoj rang listi, Spanija nije to nikad bila.

Micko

pre 6 godina

Sve bi to bilo ok, da spanski sud nije naredio da se spale i uniste sve analize i uzorci na antidoping test u poslednjih 10-ak godina jer bi to lose uticalo na rezultate koje su spanci postigli od 2000 na ovamo! A to je bas period najvecih uspeha spanaca u fudbalu, kosarci, vatrepolu, tenisu...... gle cuda!

a s roma nikšić

pre 6 godina

Mislim da ne može a živi dokaz je Mirotić. Jugoslovenska škola je uticala na razvoj košarke plasirajući igrače tipa Mirotića. Španija je ponudila samo Gasola i trči šutiraj a Jugosloveni su kroz zabavu na terenu odrađivali posao. Rezultati su samo manje više statistika. Pozdrav!

kakav davez

pre 6 godina

@Tako je Garbahosa! Ali nebeski narod to ne prihvata! Cak i sad tvrdi da smo bolji od vas u poslednjih 15 godina!
(Jumko,

Ako ne pocnes sa hahahahahahahaaha onda je nebeski narod i tako u krug, kao pokvarena ploca!!!

Tvoja originalnost i nadasve bogat recnik su za divljenje - apsolutno fenomenalno! :-)

Ako pretpostavimo da se sa knjigama bas i nisi preterano druzio, cak i da su ti ovi forumi jedina lektira koju si citao, zaista je neverovatno da za ove 2-3 godine, koliko nas beskrajno smaras u neuspelim pokusajima duhovitosti i trolovanja, nisi uspeo da smislis bar nesto malo drugacije - na granici moguceg!

Sinko, ako bas imas toliku potrebu da sakupljas negativne komentare, probaj da to posle toliko vremena podignes za bar jedan stepenik...mali.......najmanji!!!

Ovako, svakim sledecim komentarom potrvdjujes samo ogromnu ogranicenost, koje ocigledno nisi svestan!

Ovde ima jos par ljudi koji rade slicnu stvar, ali na te komentare, koliko ti god nisu po volji, moras da se nasmejes! Zasluzuju! Imaju dubinu, stil, originalnost, duhovitost......!

A ti sinko dosadi i Bogu i narodu!

Priznajem, procitam svaki tvoj komentar sa zeljom da procitam nesto bar malo zanimljivo, ali to se ocigledno jos dugo, dugo nece desiti!

Dosadan si i naporan za medalju! :-)

A to moze svako ko odluci da svaki dan gubi vreme na slanje 10 istih komentara i tako 2-3 godine!

Pozdrav, cekamo komentar bez hahaha i nebeskog naroda! :-)

Mnogo cekamo? :-)

maconii

pre 6 godina

ne mozete da se poredite sa drazenom petrovicem ,divcem,radjom,kukocem...pa ni sa djordjevicem ,danilovicem i bodirogom....nikad tako dobre igrace niste imali...dobro,gasol je tu njima uz rame,ali na spoljnim linijama nema o cemu da se prica...nijedan od spanskih igraca ne bi mogao da igra nba ligu u ono doba bivse juge,mozda samo gasol

Nikola

pre 6 godina

Ova Spanija jeste velika ekipa, ali nikad nije dominirala kao jedna Jugoslavija. Mi smo bili 2 puta SP za redom i osvojili veliki broj zlata za par godina. Samo zlata se uzimaju u obzir, ali ipak iako imaju 4 zlata, opet njihova relativna superiornost se ne moze okarakterisati kao potpuna dominicija (Jugoslavija 2001, Litvanija 200, Grcka 2005, Rusija 2007, Francuska 2011 + amerikanci)
Mi smo recimo izmedju 1995 i 2002 uzeli 5 zlata i jednu bronzu. 6 postolja za 7 godina. Oni to nikad nisu doziveli. Niti ce ikad.

Dipl. Ing

pre 6 godina

Ne moze niko u Evropi da se meri sa ex Yu kosarkom, SCG i Srbijom kao naslednicom. Toliko generacija, novina, usavrsavanja, sjajnih momenata... Apsolutno drugaciji pristup igri, niva filosofija, drugacija i od amaterske i od NBA price. Prosto-jedinstveno!

Stara kuka

pre 6 godina

@Jumko
Srbija tvoja reprezentacija hahaha. Na Olimijadi nema za koga nisi navijao,kao i uvek.Ali dobre pare izgeda dobijaš da trolas.Ide to nekako.

antiDebil

pre 6 godina

Tako je Garbahosa! Ali nebeski narod to ne prihvata! Cak i sad tvrdi da smo bolji od vas u poslednjih 15 godina!
(Jumko, 4. avgust 2017 20:51)

Uspesi se racunaju ili u poslednjih 3 godine ili u poslednjih 45 godina, trece varijante nema !!
Kada poredimo Spaniju sa Srbijom u kosarci mozemo onda da poredimo i Azerbejdzan i Spaniju u fudbalu. Otprilike je slican odnos snaga !!

kad nebeski narod uništi nečiju psihu

pre 6 godina

Jumko opet udisao lepak za pacove... Gadno je to kad ti um pomuti mržnja prema nekom imaginarnom "nebeskom narodu", a IQ protom ni ne prilazi trocifrenom.

Grdan

pre 6 godina

Ne znam da li je svestan sta je u stvari rekao ali je pogodio 100%.
Spaniju u skorije vreme ocekuje slicna sudbina kao u navedenim zemljama (Katalonija) a inace imaju u zadnjih 10- godina sjajne generacije u svim popularnim sportovima koje dominiraju u kontinuitetu.

niške

pre 6 godina

U pravu je. Jugoslavija je imala nenadmašan tim 1989-1991, neviđen u pogledu dominacije, koji se raspao raspadom zemlje. Ali SFRJ nije bila uopšte toliko dominantna na duži period. Pogledajte rezultate... Srbija je u periodu 1995-2002 imala više dobrih rezultata od SFRJ (da me neko ne ispravlja, Srbija je punopravni naslednik SRJ-SCG).

voja

pre 6 godina

Kratko i jasno NIKADA!
Bolje da je rekao Spanija je dobra dok je bilo brace Gasol, sad cemo da vas vidimo Spanci bez doticne brace, bice tuga kao i uvek.
Sto rece neko u komentarima moze Spanija da se uporadi sa jednom od nasih generacija, nikako ali nikako sa YU & SSSR.
Pa YU & SSSR imaju bogatu istoriju preko 50-60 godina, sto bi nas narod rekao hvalite me usta kad me niko nece.

Mikii

pre 6 godina

Ne vidim zasto se raspravlja o Spancima i Jugoslaviji, a rec je o "americkom" sportu. Ili mislite, dezurne patriJote, da ste i od Amerikanaca bolji?! Hahahahahahahah

NNN

pre 6 godina

Garbahosa je donekle u pravu,
ova generacija Španaca je stvarno fenomenalna,
nedostaje joj još "samo" dve decenije kontinuiteta i slobodno može da se stavi uz rame sa nama i SSSR

nemanja

pre 6 godina

samo sto Jugoslavija i Sovjeti nisu nikad "gubili" utakmice da bi dobili lakseg protivnika u sledecoj fazi, nego su gazili sve pred sobom bez obzira na sastav i formu..

Иван

pre 6 godina

Е, ово сам чекао. Шпанија не може да се пореди са Србијом тј. Југославијом, да се задржимо само на добу после 1990, када је кошарка попримила шире тај професионални ниво (јер да се не лажемо, у тим нашим ју-саставима можда је био један Црногорац, и то никад као најбитнији играч). Ми смо од 1995. имали три до четири трофејне генерације. Једну су предводили Ђорђевић и Дивац, другу Бодирога и Ребрача, трећу Стојаковић, четврту предводи Теодосић. Та последња генерација нема још ниједно злато, али у спорту где су Американци предоминантни, и где је континентално првенство поприлично изгубило значај, сребра на ЛОИ и СП су као злато за неамериканце. За мене је генерација екипа која има бар два таква одличја. Шпанија има много медаља у последњих десет година, али:

1. има само једну трофејну генерацију - јер се свака од њихових селекција у том интервалу имала исте предводнике: Пау Гасола и Навароа. Друга је ствар што они играју читаву вечност за Шпанију.

2. ти исти Шпанци никада нису победили САД у мечу који је био битан (јесу за 5. место у Индијанаполису); ми смо их победили, једном, те 2002, али смо их победили.

3. Шпанци су пре Гасолове генерације били нико и ништа; у ситуацији где је било 5-6 озбиљних екипа на свету (САД, СССР, Југа, Италија, Шпанија и рецимо Бразил; дакле ништа још Турска, Грчка, Немачка, Француска, Аустралија, Канада), они су били срећни кад би бронзу освојили.

Но, имају среће да су заблистали у право доба, кад медији све увећају.

Miljan

pre 6 godina

Vi jedino možete da se poredite sa njima u tom pogledu ukoliko i vi nameravate da postanete bivša država! A košerkaški ste još miljama od nas!

HESOYAM

pre 6 godina

Ne mogu ni jedni ni drugi da se porede sa Jugoslavijom i njenim naslednikom - nama, jer su i Spanija i SSSR i ostali - Francuska, Rusija, Nemacka, Italija, Turska, svi su imali samo jednu dobru generaciju u svojoj istoriji i nikad vise nisu dosli do tih visina, a mi vec decenijama vazimo za jednu od najjacih reprezentacija i nikada nismo slabi. Jedina reprezentacija za koju bih mogao da kazem da je blizu nas je Litvanija koja je i cinila vecinu tog SSSR tima do 90-ih, a evo i dan danas su u vrhu.

Tako ti je to Horhe moj

pre 6 godina

GEneralno gledano, vi ste ipak druga klasa gosn Horhe.
Samo u jednom ste nenadmasni, a to je stelanje sa Italijanima, ostalo ste ipak druga klasa.
Ako pogledam na duge staze- Prvo mjesto Jugoslovenske zemlje(skupa i odvojeno) onda Rusi i Litvanci ( skupa i odvojeno) pa onda Italijani, vi, Francuska, Grcka..izmedju drugog i treceg mjesta je podeblji jarak.

croata

pre 6 godina

Spanjolci se mogu usporediti s bivsom jugom toliko koliko se bivsa juga moze usporediti s originalnim dream teamom.
Iako iskreno,blize je juga amerima nego spanjolska jugi i to kako ovaj prije napisao generacija cosica,kice il drazena,divca,svejedno je,za sve europljane su svemirski brod.
Cak mislim da je jaca bila litva,tj bivsi sssr sa sabonisem i marculjonisem od ovih spanjolaca.

antiDebil

pre 6 godina

Moze, naravno da moze al zamalo. Neki laso sombrero da se poredi sa Jugoslavijom i njenom naslednicom Srbijom moze samo u umobolnim glavama koje su se pojavile u ovoj zemlji u poslednjih 15tak godina i naravno u glavama ponekog Spanca, nidje veze sa vezom !! Neka im sledece generacije osvoje barem 6 medalja pa cemo mozda poceti da razmisljamo na tu temu, ovako je to poprilicno smesno. San Marino je blizi po uspesima spaniji nego Spanija Srbiji !

mmajstor

pre 6 godina

ha ha... imali jednu vanserijsku generaciju i odmah misle da mogu da se mere sa najboljima. Kada budu vezali jedno 3, 4 generacije tek onda bi mogli. Ovako, njihova cela kosarka zavisi od samo jednog igraca - Po Gasola. Bez njega nisu uspeli nijedno zlato da osvoje.

Ddr

pre 6 godina

Dobri su spanci, mozda su jedini tim koji su mogli da se nose sa dream-timom,izgubili samo 7 razlike u finalu oi mislim da je bio peking...a to nije mala stvar..RESPECT za period 2005-2013 :) a onda bese povratak otpisanih SRBIJAAA

zrnce objektivnosti

pre 6 godina

Sramota kako nipodastavamo druge. Ako cemo posteno, SFRJ i SSSR su decenijama jedni drugima bili jedina konkurencija, a Spanija je u dobu nevidjene ekspanzije kosarke, i kada je bilo maltene 10 ozbiljnih svetskih ekipa, izmedju 2006 i 2015, osvojila svetsko zlato, dva olimpijska srebra i tri evropska zlata. Generacija kojoj pripadaju Pol Gasol, Mark Gasol, Ibaka, Rubio, Rudi, Kalderon, Navaro, i jos dosta drugih odlicnih igraca (ukljucujuci i ovog Garbahosu koji je imao sasvim solidnu NBA karijeru i titulu MVP Evrolige), nikako ne zaostaje ni za jednom od najslavnijih generacija SSSR ili Jugoslavija, osim eventualno one poslednje SFRJ iz doba raspada sa Divcem, Drazenom i Kukocem. U doba kada su SSSR i Jugoslavija zarili i palili, u zemljama poput Francuske, Argentine, Turske, Australije, nisu ni znali kako izgleda kosarkaska lopta, i nesto malo bolje su stajali u Spaniji, Italiji, Brazilu i Grckoj. Ali zato u XXI veku kosarka se nametnula kao svetski timski sport broj dva, odmah posle fudbala, i Spanci su u takvim uslovima uspeli da se nametnu.

Sabre

pre 6 godina

Tebra, da smo igrali u najjacem sastavu ili da je vama falio samo JEDAN igrac a to je Po, vi ne bi ni u vasoj jedinoj vanserijskoj generaciji u istoriji mogli da se poredite sa samo Srbijom, a kamoli Jugoslavijom. Ali lepo je sanjati...

nemanja

pre 6 godina

samo sto Jugoslavija i Sovjeti nisu nikad "gubili" utakmice da bi dobili lakseg protivnika u sledecoj fazi, nego su gazili sve pred sobom bez obzira na sastav i formu..

mmajstor

pre 6 godina

ha ha... imali jednu vanserijsku generaciju i odmah misle da mogu da se mere sa najboljima. Kada budu vezali jedno 3, 4 generacije tek onda bi mogli. Ovako, njihova cela kosarka zavisi od samo jednog igraca - Po Gasola. Bez njega nisu uspeli nijedno zlato da osvoje.

antiDebil

pre 6 godina

Moze, naravno da moze al zamalo. Neki laso sombrero da se poredi sa Jugoslavijom i njenom naslednicom Srbijom moze samo u umobolnim glavama koje su se pojavile u ovoj zemlji u poslednjih 15tak godina i naravno u glavama ponekog Spanca, nidje veze sa vezom !! Neka im sledece generacije osvoje barem 6 medalja pa cemo mozda poceti da razmisljamo na tu temu, ovako je to poprilicno smesno. San Marino je blizi po uspesima spaniji nego Spanija Srbiji !

HESOYAM

pre 6 godina

Ne mogu ni jedni ni drugi da se porede sa Jugoslavijom i njenim naslednikom - nama, jer su i Spanija i SSSR i ostali - Francuska, Rusija, Nemacka, Italija, Turska, svi su imali samo jednu dobru generaciju u svojoj istoriji i nikad vise nisu dosli do tih visina, a mi vec decenijama vazimo za jednu od najjacih reprezentacija i nikada nismo slabi. Jedina reprezentacija za koju bih mogao da kazem da je blizu nas je Litvanija koja je i cinila vecinu tog SSSR tima do 90-ih, a evo i dan danas su u vrhu.

Ddr

pre 6 godina

Dobri su spanci, mozda su jedini tim koji su mogli da se nose sa dream-timom,izgubili samo 7 razlike u finalu oi mislim da je bio peking...a to nije mala stvar..RESPECT za period 2005-2013 :) a onda bese povratak otpisanih SRBIJAAA

Dipl. Ing

pre 6 godina

Ne moze niko u Evropi da se meri sa ex Yu kosarkom, SCG i Srbijom kao naslednicom. Toliko generacija, novina, usavrsavanja, sjajnih momenata... Apsolutno drugaciji pristup igri, niva filosofija, drugacija i od amaterske i od NBA price. Prosto-jedinstveno!

croata

pre 6 godina

Spanjolci se mogu usporediti s bivsom jugom toliko koliko se bivsa juga moze usporediti s originalnim dream teamom.
Iako iskreno,blize je juga amerima nego spanjolska jugi i to kako ovaj prije napisao generacija cosica,kice il drazena,divca,svejedno je,za sve europljane su svemirski brod.
Cak mislim da je jaca bila litva,tj bivsi sssr sa sabonisem i marculjonisem od ovih spanjolaca.

jovica

pre 6 godina

Cuveni Spanci i njihova objektivnost! Najbolja generacija i istoriji Evropske Kosarke i najuigranija, sa neogranicem mogucnostima je Djordjevic(zdovc), Drazen, Kukoc, Radja i Divac. Kad dodamo i Paspalja, koji je bio najnepredljivi igrac Drim Timu 2 i Bodirogu koji je stasavao, koji je uz Drazena i Kukoca najbolji igrac svih vremena Evropske kosarke, i Drim tim bi bio porazen. Bar 3 igraca od ovih gorenavedenih mogao je da da amerikancima preko 30 poena (Drazen, Kukoc, Bodiroga), sa Radjinih +15, divac 10, paspalj sigurno 10 djordjevic +15 + zavrsni sut. Ne zaboravite da bi tim vodio Dusan Ivkovic i da je rekao da su se specijalno spremali za Amerikance. To bi bila utakmica zivota, a Drazen, Kukoc i Djordjevic zajedno sa Bodirogom su najveci sampioni koja je Evropa videla, setite se samo njihovih legendarnih partija u reprezentaciji i klubovima.

mich

pre 6 godina

Da se nije raspala SFRJ mislim da bi se lobiralo da se kosarka izbaci sa Olimpijade, kao sto sada rade sa vaterpolom, kazem da se nije raspala SFRJ postojala bi samo 3 i to vecita osvajaca medalja
USA - SFRJ - SSSR

Kramer

pre 6 godina

Ovaj nije pri sebi.
Vječni luzeri ( Hr ) ih 2005 u Bg skoro pobjede tj. izgube jer su suci ukrali.
A na ep KUĆI il je bila 2007 il 2009 ne sjecam se više al ista ta luzerska Hr ih dobije usred Madrida.
Pa opet još Srbija na sp 2010.
Dakle u zenitu njihove moći.
A sve hr i rs repke u zadnjih 10-12 godina da je sklepat jednu idealnu izgubila bi 20 razlike od Yu iz 1989-1991.
A on bi da se usporeduje?
Idi begaj!

Sabre

pre 6 godina

Tebra, da smo igrali u najjacem sastavu ili da je vama falio samo JEDAN igrac a to je Po, vi ne bi ni u vasoj jedinoj vanserijskoj generaciji u istoriji mogli da se poredite sa samo Srbijom, a kamoli Jugoslavijom. Ali lepo je sanjati...

Иван

pre 6 godina

Е, ово сам чекао. Шпанија не може да се пореди са Србијом тј. Југославијом, да се задржимо само на добу после 1990, када је кошарка попримила шире тај професионални ниво (јер да се не лажемо, у тим нашим ју-саставима можда је био један Црногорац, и то никад као најбитнији играч). Ми смо од 1995. имали три до четири трофејне генерације. Једну су предводили Ђорђевић и Дивац, другу Бодирога и Ребрача, трећу Стојаковић, четврту предводи Теодосић. Та последња генерација нема још ниједно злато, али у спорту где су Американци предоминантни, и где је континентално првенство поприлично изгубило значај, сребра на ЛОИ и СП су као злато за неамериканце. За мене је генерација екипа која има бар два таква одличја. Шпанија има много медаља у последњих десет година, али:

1. има само једну трофејну генерацију - јер се свака од њихових селекција у том интервалу имала исте предводнике: Пау Гасола и Навароа. Друга је ствар што они играју читаву вечност за Шпанију.

2. ти исти Шпанци никада нису победили САД у мечу који је био битан (јесу за 5. место у Индијанаполису); ми смо их победили, једном, те 2002, али смо их победили.

3. Шпанци су пре Гасолове генерације били нико и ништа; у ситуацији где је било 5-6 озбиљних екипа на свету (САД, СССР, Југа, Италија, Шпанија и рецимо Бразил; дакле ништа још Турска, Грчка, Немачка, Француска, Аустралија, Канада), они су били срећни кад би бронзу освојили.

Но, имају среће да су заблистали у право доба, кад медији све увећају.

Miljan

pre 6 godina

Vi jedino možete da se poredite sa njima u tom pogledu ukoliko i vi nameravate da postanete bivša država! A košerkaški ste još miljama od nas!

niške

pre 6 godina

U pravu je. Jugoslavija je imala nenadmašan tim 1989-1991, neviđen u pogledu dominacije, koji se raspao raspadom zemlje. Ali SFRJ nije bila uopšte toliko dominantna na duži period. Pogledajte rezultate... Srbija je u periodu 1995-2002 imala više dobrih rezultata od SFRJ (da me neko ne ispravlja, Srbija je punopravni naslednik SRJ-SCG).

Tako ti je to Horhe moj

pre 6 godina

GEneralno gledano, vi ste ipak druga klasa gosn Horhe.
Samo u jednom ste nenadmasni, a to je stelanje sa Italijanima, ostalo ste ipak druga klasa.
Ako pogledam na duge staze- Prvo mjesto Jugoslovenske zemlje(skupa i odvojeno) onda Rusi i Litvanci ( skupa i odvojeno) pa onda Italijani, vi, Francuska, Grcka..izmedju drugog i treceg mjesta je podeblji jarak.

Dorcolac

pre 6 godina

Kada budu kao SSSR osvojili evropsko prvenstvo 14 puta ...mogu da pricaju ..mi smo evropsko zlato uzeli 8 puta..svetsko 5 puta ..ne mogu ni da sanjaju da nam budu ni do kolena..mozda su dobri..ali ne dovoljno.

Blek - Chicago

pre 6 godina

Zemlju ste mi uništili ali ne možete uništiti istoriju i moje sećanje. YU je bila zakon za basket u Evropi. Ne samo za basket već i za druge sportove.

NNN

pre 6 godina

Garbahosa je donekle u pravu,
ova generacija Španaca je stvarno fenomenalna,
nedostaje joj još "samo" dve decenije kontinuiteta i slobodno može da se stavi uz rame sa nama i SSSR

Micko

pre 6 godina

Sve bi to bilo ok, da spanski sud nije naredio da se spale i uniste sve analize i uzorci na antidoping test u poslednjih 10-ak godina jer bi to lose uticalo na rezultate koje su spanci postigli od 2000 na ovamo! A to je bas period najvecih uspeha spanaca u fudbalu, kosarci, vatrepolu, tenisu...... gle cuda!

Stefan

pre 6 godina

Srbija - 3 zlata EP, 2 zlata SP, 2 srebra OI
Spanija - 3 zlata EP, 1 zlato SP, 3 srebra OI

Ali razlika je jos da je Srbija bila u ovom veku prva na svetskoj rang listi, Spanija nije to nikad bila.

kad nebeski narod uništi nečiju psihu

pre 6 godina

Jumko opet udisao lepak za pacove... Gadno je to kad ti um pomuti mržnja prema nekom imaginarnom "nebeskom narodu", a IQ protom ni ne prilazi trocifrenom.

kakav davez

pre 6 godina

@Tako je Garbahosa! Ali nebeski narod to ne prihvata! Cak i sad tvrdi da smo bolji od vas u poslednjih 15 godina!
(Jumko,

Ako ne pocnes sa hahahahahahahaaha onda je nebeski narod i tako u krug, kao pokvarena ploca!!!

Tvoja originalnost i nadasve bogat recnik su za divljenje - apsolutno fenomenalno! :-)

Ako pretpostavimo da se sa knjigama bas i nisi preterano druzio, cak i da su ti ovi forumi jedina lektira koju si citao, zaista je neverovatno da za ove 2-3 godine, koliko nas beskrajno smaras u neuspelim pokusajima duhovitosti i trolovanja, nisi uspeo da smislis bar nesto malo drugacije - na granici moguceg!

Sinko, ako bas imas toliku potrebu da sakupljas negativne komentare, probaj da to posle toliko vremena podignes za bar jedan stepenik...mali.......najmanji!!!

Ovako, svakim sledecim komentarom potrvdjujes samo ogromnu ogranicenost, koje ocigledno nisi svestan!

Ovde ima jos par ljudi koji rade slicnu stvar, ali na te komentare, koliko ti god nisu po volji, moras da se nasmejes! Zasluzuju! Imaju dubinu, stil, originalnost, duhovitost......!

A ti sinko dosadi i Bogu i narodu!

Priznajem, procitam svaki tvoj komentar sa zeljom da procitam nesto bar malo zanimljivo, ali to se ocigledno jos dugo, dugo nece desiti!

Dosadan si i naporan za medalju! :-)

A to moze svako ko odluci da svaki dan gubi vreme na slanje 10 istih komentara i tako 2-3 godine!

Pozdrav, cekamo komentar bez hahaha i nebeskog naroda! :-)

Mnogo cekamo? :-)

Nikola

pre 6 godina

Ova Spanija jeste velika ekipa, ali nikad nije dominirala kao jedna Jugoslavija. Mi smo bili 2 puta SP za redom i osvojili veliki broj zlata za par godina. Samo zlata se uzimaju u obzir, ali ipak iako imaju 4 zlata, opet njihova relativna superiornost se ne moze okarakterisati kao potpuna dominicija (Jugoslavija 2001, Litvanija 200, Grcka 2005, Rusija 2007, Francuska 2011 + amerikanci)
Mi smo recimo izmedju 1995 i 2002 uzeli 5 zlata i jednu bronzu. 6 postolja za 7 godina. Oni to nikad nisu doziveli. Niti ce ikad.

Stara kuka

pre 6 godina

@Jumko
Srbija tvoja reprezentacija hahaha. Na Olimijadi nema za koga nisi navijao,kao i uvek.Ali dobre pare izgeda dobijaš da trolas.Ide to nekako.

mich

pre 6 godina

Pa naravno da NE MOZE zato sto ove dve reprezentacije dominiraji 50 godina a Spanija samo 15 i nema generaciju za nastavak dominacije...

otac makarije

pre 6 godina

ne, dragi spanci. vi ste tamo gde je jugoslavija bila krajem sedamdesetih. imali ste jednu fenomenalnu generaciju koja je napravila ogromne uspehe. sad treba da je nasledi jedna jos bolja generacija koja bi trebala da pomeri granice evropske kosarke. sad treba da izrodite drazena i bodirogu, kukoca i stojakovica. treba vam jedna generacija kao sfrj 1990. da naterate amere da postuju evropsku kosarku. onda samo treba da vam prepolove zemlju, a vi da sa ostatkom osvojite sve sto postoji jos desetak godina sa klimaksom protiv drim tima. posle mozemo da pricamo da smo isti. pod uslovom da nasi za sve to vreme budu negde na pecanju.

zrnce objektivnosti

pre 6 godina

Sramota kako nipodastavamo druge. Ako cemo posteno, SFRJ i SSSR su decenijama jedni drugima bili jedina konkurencija, a Spanija je u dobu nevidjene ekspanzije kosarke, i kada je bilo maltene 10 ozbiljnih svetskih ekipa, izmedju 2006 i 2015, osvojila svetsko zlato, dva olimpijska srebra i tri evropska zlata. Generacija kojoj pripadaju Pol Gasol, Mark Gasol, Ibaka, Rubio, Rudi, Kalderon, Navaro, i jos dosta drugih odlicnih igraca (ukljucujuci i ovog Garbahosu koji je imao sasvim solidnu NBA karijeru i titulu MVP Evrolige), nikako ne zaostaje ni za jednom od najslavnijih generacija SSSR ili Jugoslavija, osim eventualno one poslednje SFRJ iz doba raspada sa Divcem, Drazenom i Kukocem. U doba kada su SSSR i Jugoslavija zarili i palili, u zemljama poput Francuske, Argentine, Turske, Australije, nisu ni znali kako izgleda kosarkaska lopta, i nesto malo bolje su stajali u Spaniji, Italiji, Brazilu i Grckoj. Ali zato u XXI veku kosarka se nametnula kao svetski timski sport broj dva, odmah posle fudbala, i Spanci su u takvim uslovima uspeli da se nametnu.

a s roma nikšić

pre 6 godina

Mislim da ne može a živi dokaz je Mirotić. Jugoslovenska škola je uticala na razvoj košarke plasirajući igrače tipa Mirotića. Španija je ponudila samo Gasola i trči šutiraj a Jugosloveni su kroz zabavu na terenu odrađivali posao. Rezultati su samo manje više statistika. Pozdrav!

antiDebil

pre 6 godina

Tako je Garbahosa! Ali nebeski narod to ne prihvata! Cak i sad tvrdi da smo bolji od vas u poslednjih 15 godina!
(Jumko, 4. avgust 2017 20:51)

Uspesi se racunaju ili u poslednjih 3 godine ili u poslednjih 45 godina, trece varijante nema !!
Kada poredimo Spaniju sa Srbijom u kosarci mozemo onda da poredimo i Azerbejdzan i Spaniju u fudbalu. Otprilike je slican odnos snaga !!

maconii

pre 6 godina

ne mozete da se poredite sa drazenom petrovicem ,divcem,radjom,kukocem...pa ni sa djordjevicem ,danilovicem i bodirogom....nikad tako dobre igrace niste imali...dobro,gasol je tu njima uz rame,ali na spoljnim linijama nema o cemu da se prica...nijedan od spanskih igraca ne bi mogao da igra nba ligu u ono doba bivse juge,mozda samo gasol

b78

pre 6 godina

Ajde da pricamo u brojkama na evropskom su osvojili kao generacija tri zlata, dva srebra i jednu bronzu...na svetskom
jedno zlato...na olimpijadi dva srebra i bronza za skoro pa petnaest godina. Samo Srbija je osvojila na evropskom tri zlata i po srebro i broznu, na svetskom dva zlata i srebro i na olimpijadi dva srebra...dakle u poslednjih takoreci dvadeset godina oni su tu negde mozda malo bolji od nas ali ako uzmemo sta je sve SFRJ osvojila ranije Spanija je samo jedan bljesak i realno daleko iza SSSR-a/Litvanije i SFRJ/Srbije. Na stranu sto od sledeceg Evropskog se vracaju tamo gde su i bili a to je jedan ozbiljan tim ali ce do medalja dolaziti samo ako se neke kockice poklope

voja

pre 6 godina

Kratko i jasno NIKADA!
Bolje da je rekao Spanija je dobra dok je bilo brace Gasol, sad cemo da vas vidimo Spanci bez doticne brace, bice tuga kao i uvek.
Sto rece neko u komentarima moze Spanija da se uporadi sa jednom od nasih generacija, nikako ali nikako sa YU & SSSR.
Pa YU & SSSR imaju bogatu istoriju preko 50-60 godina, sto bi nas narod rekao hvalite me usta kad me niko nece.

Grdan

pre 6 godina

Ne znam da li je svestan sta je u stvari rekao ali je pogodio 100%.
Spaniju u skorije vreme ocekuje slicna sudbina kao u navedenim zemljama (Katalonija) a inace imaju u zadnjih 10- godina sjajne generacije u svim popularnim sportovima koje dominiraju u kontinuitetu.

Ikac Jagodinac

pre 6 godina

@kakav davež
brate , poslao si komentar za medalju . Odavno nisam pročitao bolju "dijagnozu" za trolinu poput ovog smarača Jumka . Svaka ti je na mestu . Bravo .

Zli Prodavac

pre 6 godina

najbolja neamerička reprezentacija svih vremena je bila upravo Španije sa Garbahosom, Gasolom, Navarom, Rodrigesom, F Reyesom, Calederonom, Fernandesom... Španci su bili u jednom momentu aktuelni svetski i evropski prvaci u fudbalu i košarci. Od 2002. na ovamo uvek su slovili za glavne favorite, imali najlepšu i najatraktuvniju igru, a evo polse 15 godina i dalje slove za glavne favorite EP i to sa sličnom ekipom.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (slana torta, 5. avgust 2017 07:16)

Jedna od najjačih - da, najbolja - ne. Teško da se može porediti sa reprezentacijom SFRJ 1989. - 1991. sa Draženom, Kukočem, Paspaljom, Divcem, Rađom... I još kada se uzme u obzir da su svi oni tada imali 22 - 24 godine, a da su tek dolazili Đorđević, Bodiroga i drugi, ne bi imali premca u Evropi narednih 10 - 15 godina, a usuđujem se da tvrdim da nam ni zlato na Olimpijadi u Atlanti 1996. ne bi izmaklo....

lal

pre 6 godina

mogu da se porede... ali je poredjenje pogubno za furiju...
ti ljudi kao da nemaju youtube... da je ovo izjavio pre nekoliko godina, usle bi dede u patike i uneredile bi ih...
pa mi smo vas burazeru poceli da gazimo i u fudbalu... ponekad pomislim da nas niste rasturali zbog politike, nego zbog sporta...

Branko Potezica

pre 6 godina

Cuveni Spanci i njihova objektivnost! Najbolja generacija i istoriji Evropske Kosarke i najuigranija, sa neogranicem mogucnostima je Djordjevic(zdovc), Drazen, Kukoc, Radja i Divac. Kad dodamo i Paspalja, koji je bio najnepredljivi igrac Drim Timu 2 i Bodirogu koji je stasavao, koji je uz Drazena i Kukoca najbolji igrac svih vremena Evropske kosarke, i Drim tim bi bio porazen. Bar 3 igraca od ovih gorenavedenih mogao je da da amerikancima preko 30 poena (Drazen, Kukoc, Bodiroga), sa Radjinih +15, divac 10, paspalj sigurno 10 djordjevic +15 + zavrsni sut. Ne zaboravite da bi tim vodio Dusan Ivkovic i da je rekao da su se specijalno spremali za Amerikance. To bi bila utakmica zivota, a Drazen, Kukoc i Djordjevic zajedno sa Bodirogom su najveci sampioni koja je Evropa videla, setite se samo njihovih legendarnih partija u reprezentaciji i klubovima.
(jovica, 4. avgust 2017 23:54)




Nisam jugonostalgicar ali tim koji bi igrao protiv drim tima 1992 pretpostavljam sledeci:


Plejmekeri: Aleksandar Đorđević, Jure Zdovc

Bekovi: Dražen Petrović, Predrag Danilović, Velimir Perasović

Krila: Toni Kukoč, Žarko Paspalj, Dejan Bodiroga

Krilni centri: Dino Rađa, Zoran Savić

Centri: Vlade Divac, Stojko Vranković

Selektor: Dusan Duda Ivkovic


Bio bi to vraski dobar tim.

Kol

pre 6 godina

Ne moze dobri jeste, ali niste i u istom rangu sa bivsom Jugoslavijom nikako, a realno i SR Jugoslavija sa Stojkovicem, Divcem i ostalima je bolja od vas, dok bi vas SFRJ u punom sastavu rastavila na dugmice!

neutralni felsh

pre 6 godina

Dosadan si i naporan za medalju! :-) 

A to moze svako ko odluci da svaki dan gubi vreme na slanje 10 istih komentara i tako 2-3 godine! 

Pozdrav, cekamo komentar bez hahaha i nebeskog naroda! :-) 

Mnogo cekamo? :-)
(kakav davez, 04. avgust 2017 22:14)


budi sazet kad objasnjavas i opsiran kada pitas.

Slobo

pre 6 godina

Pratio sam sva evropska prvenstva od Barcelone 1973. Tih sedamdesetih godina na EP bilo je svega par ekipa koje su bili kandidati da ugrozu Jugoslaviju i SSSR . To su tada bili samo Španija, Italija, i donekle Čehoslovačka. Francuza i Turaka nije bilo nigdje.Tu i tamo krajem sedamdesetih, znao je da iznenadi i Izrael.
Imali smo i mi jaz izmedju generacija. Od 1977 do 1989 nismo osvajali EP. To baš nije mali period (5 evropskih prvenstava) za jednu zemlju za koju se danas govori da je bila tako dominantna.
Raspadom SSSR i Jugoslavije, razvojem košarke u Nemackoj Turskoj, pa Francuzi i Grci, EP su dobili neku drugu dimenziju.
Ova generacija Španije je sigurno medju najboljima koje su ikada nastupale na EP, i prilično dugo traju.

NbgDeki

pre 6 godina

Eh, kad se setim onih godina kad je Garbahosa preko leta radio individualno i odbijao reprezentaciju Spanije... Molim? Igrao je stalno? Nista, dovidjenja

Иван Грозни

pre 6 godina

Е мој господине Хорхе! Ово нисте никако смели да кажете. Упропастисте југоносталгичарима распуст. Они чак имају и теорију да је СФРЈ разбијена како више не би представљала силу у спорту.

Mikii

pre 6 godina

Ne vidim zasto se raspravlja o Spancima i Jugoslaviji, a rec je o "americkom" sportu. Ili mislite, dezurne patriJote, da ste i od Amerikanaca bolji?! Hahahahahahahah

T Mac 1

pre 6 godina

LOL "Gasol je mozda sa njima rame uz rame" poredjenje ne prolazi.Pau Gasol je jedan od 5 najboljih evropskih igraca u makar zadnjih 30 god.Dokazao je to bezbroj puta u NBA a posebno na takmicenjima za reprezentaciju.Covjek je sam doneo zlato reprezentaciji na zadnjem evropskom.I reprezentacija Spanije je 2008 bila blizu ali onda je Kobe ponio USA do pobjede(mislim da su 9 razlike izgubili).A sadasnja reprezentacija Srbije ne moze da se poredi posto su ih Ameri zgazili i nisu igrali 100%.Ali je ipak Jugoslavija izmedju 1990-92 bila bolja prosto zbog vise dobrih igraca.

Mali

pre 6 godina

Mislim da ne može a živi dokaz je Mirotić. Jugoslovenska škola je uticala na razvoj košarke plasirajući igrače tipa Mirotića. Španija je ponudila samo Gasola i trči šutiraj a Jugosloveni su kroz zabavu na terenu odrađivali posao. Rezultati su samo manje više statistika. Pozdrav!
(a s roma nikšić, 4. avgust 2017 22:07)

Ne mozes ti Srbina pobediti nikako, on ce uvek da izmisli neki argument zasto su iste medalje bolje u njegovom slucaju I zasto su trofeji vredniji.

Imamo najgoru osobinu a to je da niponistavamo sve oko nas onog momenta cim budemo malo konkurentni. Cas nam namestaju pa zato nismo dosli do finala, pa sudija nas pokrao pa ovo pa ono a kad pobedimo onda je to pobeda protiv citavog sveta. Nema nista lepse nego za nase usi nego mitovi koji sami izmisljamo.

Ova generacija Spanaca je ubedljivo rame uz rame sa SRJ generacijom 1995-2001. Znam da ne mozete da dozivite kao takvu jer kod njih nije bilo Djordjevica da zabije 3ku Hrvatima (sto btw nema nikakve veze sa sportom vec sa politickim lozenjem) ali bas zbog toga ne mozete komentarisati trezvene glave.

Pera

pre 6 godina

Mi nismo objektivni. Ekipa Spanije sa Gasolima, Navarom, Reyesom, Garbajosom itd je zaista mnogo dobar i jak tim. Bili su vrli vrlo jaki individualno, stalno u punom sastavu, slicnih godina, zajedno 20 godina. Ja zaista mislim da je Gasol jedan od najboljih igraca u istoriji evropske kosarke.
Razliku izmedju SFRJ i Spanije ja bih opisao ovako; Spanija bi mogla da igra sa Dream Teamom 100 utakmica i nijednu ne bi izgubila sa vise od 10-15 poena ali ni jednu nikad ne bi dobila, SFRJ bi u svaku utakmicu usla kao da je poslednja i tad bi bilo ili +30 za DT ili bi se ponovio Indijanapolis 2002. Jednostavno, Spanska kosarka je slicnija Americkoj, rezultat je rada i plana dok je nasa rep kosarka rezultat izvlacenja extra poteza iz extra talentovanih i vrednih igraca u pravom trenutku i na pravom mestu. Primer, Gurovic 2002, Djordjevic 95, Bodiroga 98, Divac 2002 itd...

Dalmatian

pre 6 godina

Da je bilo "pravde" ne bi spanija 2005 u beogradu igrala finale sa grcima, al scenario je spremljen upravo u bg, kad je scg ili kako se zvala ispala, a hrvati su u podgorici sve zgazili, i u beogradu nastavili, tu je zakazao sport i pritisak javnosti od straha da hrv uzme titulu u sred bg je bio prejak, pa i laik kad pogleda zadnjih 5 min spa:hrv moze samo da umre od smijeha za sudjenje... Tradicionalno vec, bas kao i u rukometu euro u ns/bg

vlade

pre 6 godina

sistematski rad, ulaganje u mlađe kategorije i u ligu, kao i generacija koja se poklopila, doneli su Špancima primat u Evropi od 2006 do 2015.. takođe, mora se uzeti u obzir, da su nekadašnje sile, Rusija, Srbija, Hrvatska. Italija, Grčka, Litvanija imale lošije generacije u tom periodu.. jedino su tu negde isplivali od proseka i Francuzi.. ali, neminovno je da dolazi do njihovog pada, videćete već u septembru.. ovo prvenstvo je Špancima bukvalno siljenje sa ovim staračkim domom, jer nemaju nikoga od 24-25 godina da pošalju, ko bi im garantovao eventualni ulazak u polufinale i tačka! Mislim da je vreme da im neko skine skalp već u 1/4 finalu, iako se oni nadaju da će doći do novog zlata, jer za 4 godine, ko zna šta će biti!

ser

pre 6 godina

ONI NE RAZUMEJU SPANCI NE RAZUMEJU MI SMO IZMISLILI KOSARKU KAKU ONI IGRAJU DANAS. MI SMO I UVEK CEMO BITI TALENTOVANI ZA KOS ONI SAMO DOK IMAJU PARA I OVU GENERACIJU POSLE TOGA ADIO.

drax

pre 6 godina

Simpaticni su Spanci samo nema tu neke komparacije sa nasima.Nasa generacija iz 95 je bila daleko daleko talentovanija a stara Jugoslavija je bila barem duplo jaca od te iz 95 godine zato sto na njih dodajes Kukoca Petrovica Radju Zdovca itd.Ako pogledamo realno samo je Pau Gasol tu neki ekstra talenat ostale igrace mozete naci i u drugim ekipama kao npr Italija ili Grcka.Realno niko u Evropi nije imao takvog centra kao Gasol i tu im i lezi slava.Kad je Teodosic dao onu trojku Gasol nije igrao i odmah smo ih pobedili.Mi smo mogli da ih ugrozimo totalno sa onom generacijom iz 2009 ali su povrede otkazi i opsti raspad sistema u drzavi ucinili svoje.Da je npr Milicic bio vise kosarkas a manje sirovina ....
Centarska linija i disciplinovana odbrana odlicna ali bekovi krila i plej daleko od standarda starog SSSR i Jugoslavije.Kalderon ili Rudi Fernandez ne bi mogli ni da pridrzavaju peskir jednom Petrovicu Bodirogi Djordjevicu Danilovicu Kukocu.A Garbahosa bi se nadmetao sa Savicem Paspaljem Zdovcem pa mislim smesno skroz.SSSR slabo poznajem ali se secam nekog deckica zvanog Sabonis.Da je SSSR ostao ceo ne bi ni ona Juga iz pocetka devedesetih bila sva zlatna.

Crojugo

pre 6 godina

Eh Spanjolac...kad uskoro Katalonci i Baski odu, osvajacete samo broncane medalje i to na prvenstvu Iberijskog poluotoka, u slucaju da Portugal i Andora dodju sa oslabljenim momcadima.

мики

pre 6 godina

мало сутра. Шпанија је само растурањем Југославије дошла до прилике да одваја титуле у разним спортовима, па чак из фудбалу. нису бре могли ни у једном спорт да нас победе. не би у кошарци много успели ни овако да Србија није била под санкцијама

Qwerty

pre 6 godina

Sfrj je bila sastav najboljih srpskih i hrvatskih kosharkasha. Kada se to razbilo '91 jugoslavija, iliti realno srbi su dominirali manje vishe do 2002. Od tada do 2009. nula. Sada dva srebra iako smo izbegli shpance za koje mislim da bi nas dobili 10 plus razlike. Shpanija nije ni imala neku kosharku do pre 20 godina. Od tada, u poslednjih 10-12 godina su apsolutno najbolja rep daleko Iza USA naravno. Pau Gasol je bolji od Divca i to mnoogo, Stojakovic nam je najbolji ikada igrach, sve u svemu imali smo mi svoje vreme a i sada smo dobri, ali i shpanci itekako

slana torta

pre 6 godina

najbolja neamerička reprezentacija svih vremena je bila upravo Španije sa Garbahosom, Gasolom, Navarom, Rodrigesom, F Reyesom, Calederonom, Fernandesom... Španci su bili u jednom momentu aktuelni svetski i evropski prvaci u fudbalu i košarci. Od 2002. na ovamo uvek su slovili za glavne favorite, imali najlepšu i najatraktuvniju igru, a evo polse 15 godina i dalje slove za glavne favorite EP i to sa sličnom ekipom.

Butthole Surfer

pre 6 godina

Kako se zvala država koja je osvajala EP 1995. 1997. i 2001.?
Kako se zvala država koja je osvajala titule SP 1998. i 2002.?
Da li je to bila naša država?
Molim vas budite profesionalni.

Davor

pre 6 godina

Nisam siguran dal znate tu informaciju ali posto par ljudi ovdje to uporno spominje moram napisati.FIBA ne priznaje Srbiju kao nasljednicu SFRJ.Samo Srj i Sicg.Znam da na srpskoj wikipediji pise drugacije ali pogledajte englesku wikipediju ili Fibinu stranicu pa cete se uvjerit.Poz.

antiDebil

pre 6 godina

@Ddr Koliko su otpisani osvojili zlata posle 2013? Kazete 0? Dva puta preko 30 razlike od Amerikanaca? Ufff, koji sad argument da potrazimo. Da ne bude slucajno zabune, ja sam Srbin, rodjen u Srbiji, izjasnjavam se kao Srbin, obozavam i pratim kosarku vec 25 godina, ali imam mozak i oci.
(NbgDeki, 5. avgust 2017 04:18)

Tooo da li ti imas mozak je diskutabilno, nego ko je uspesniji u proteklih 25 godina Srbija ili spanija !

talicni tom

pre 6 godina

Slazem se da je predratna generacija Yu bila nesto posebno,svaki od njih je bio senzacionalan,momcad bez rupe!Al desilo se sto se desilo.
Svejedno,kao stariji covjek,sjecam se 70tih;Gjerdja,Cosic,Kicanovic,Slavnic,Dalipagic,Delibasic,Jerkov,Skansi,Radanovic...da je tada bilo trice,Dalipagic,Delibasic,Kicanovi pa i Slavnic bi razvalili svakog;Cosic kao centar,pod normalno vodi loptu od kosa do kosa;bila ih je milina za gledat.
Znam,nije za usporedbu...drugo vrjeme,tempo,snaga;samo zelim rec da je i to bio dream team za ono vrjeme.

nisam ja, ja je

pre 6 godina

i Drim tim bi bio porazen. Bar 3 igraca od ovih gorenavedenih mogao je da da amerikancima preko 30 poena (Drazen, Kukoc, Bodiroga), sa Radjinih +15, divac 10, paspalj sigurno 10 djordjevic +15 + zavrsni sut. (jovica, 4. avgust 2017 23:54)

Ako sam dobro razumeo, ti bi Amerikancima (i to Dream i Teamu!) zabio 130 poena i to sa samo pola rostera!? A valjda bi i ostatak klupe napabircio bar jos 10-tak? (Mislim, nisu ni Zdovc, Perasovic, Danilovic, Vrankovic, Savic, Cutura, Komazec... ili ko god vec, bili bas za bacanje. U redu, slazem se i ja da Amerikanci ne bi imali nimalo lak posao. Ali, brate...

Komša

pre 6 godina

1.Teže je bilo postati klupski prvak države nego prvak Evrope i pored toga šro su evropski klubovi često angažovali strance- naše ili Amere.
2. Ogromna razlika u kvalitetu košarke i trenerskom znanju u SFRJ i tadašnjoj Evropi.
Ne može se uporediti ali na neki način Španci igraju neku košarku koja izgleda kao nastavak neke naše igre.

kaokakao

pre 6 godina

Mislim da smo neobjektivni sto se Spanije tice, po mom misljenju nista nisu slabiji od te generacije SFRJ, ako ne i bolji. Jedina selekcija koja je mogla da se nosi sa Drim timom je Spanija, a to je i dokazala.

NbgDeki

pre 6 godina

@Ddr Koliko su otpisani osvojili zlata posle 2013? Kazete 0? Dva puta preko 30 razlike od Amerikanaca? Ufff, koji sad argument da potrazimo. Da ne bude slucajno zabune, ja sam Srbin, rodjen u Srbiji, izjasnjavam se kao Srbin, obozavam i pratim kosarku vec 25 godina, ali imam mozak i oci.

Kalabunga

pre 6 godina

Dobri su spanci, mozda su jedini tim koji su mogli da se nose sa dream-timom,izgubili samo 7 razlike u finalu oi mislim da je bio peking...a to nije mala stvar..RESPECT za period 2005-2013 :) a onda bese povratak otpisanih SRBIJAAA
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Ddr, 4. avgust 2017 20:29)

Pa Argrntina je oprala USA 2004 u SF, uzgred tad ih je i Portoriko opeglao u grupi 20 razlike ...tim nije bio bas iz ncaa (Dankan, Ajverson, 03' draft klasa). Opet 2000te umalo da ih Jasikevicius obali opet u SF,2 razlike ... Protiv tima sa Rukavicom, KG, Marberijem, Dz Kidom.
Ako je gledati za uporedjivanje sa Srbijom, meni su Litvanci ispred Spanije, pa mozda i Grci(bar po tradiciji)

yu

pre 6 godina

PA DA NE BUDE ISTIK JAK NEGO I KAO ZAPAD DA U EVROPI IMA NEKOG. NIKO NIKAD KAO MI PROSTO TO SVI KAZU. SPANCI SE KUROBECAJU ALI NIJE TO TO TADA JE SVAKI NAS IGRAC BIO GENIJE ZA OVAJ SPORT MI SMO STVARALI MAGIJU A ONI JE KOPIRAJU. MI SMO DISALI ZIVELI KOSARKU GDE SU ONI BILI TAD GDE...

Mirko Kojotovski

pre 6 godina

Da nisu uzeli naše trenere nikad nebi bili to što jesu.
Prodali smo im košarku za male pare
To je najveća greška Obradovica Ivanovica Pesica....a uz to sve naše najbolje igrače su kupili i po neki su im bili direktori velikih klubova.
I ovde polemizuju koji je naš najbolji igrač.
Peđa Stojakovic jedini koji je bio izabran za All Star utakmice.Tu je priča završena. Zatim Bodiroga Đorđevic Korac Kukoc...

zrnce objektivnosti

pre 6 godina

Sramota kako nipodastavamo druge. Ako cemo posteno, SFRJ i SSSR su decenijama jedni drugima bili jedina konkurencija, a Spanija je u dobu nevidjene ekspanzije kosarke, i kada je bilo maltene 10 ozbiljnih svetskih ekipa, izmedju 2006 i 2015, osvojila svetsko zlato, dva olimpijska srebra i tri evropska zlata. Generacija kojoj pripadaju Pol Gasol, Mark Gasol, Ibaka, Rubio, Rudi, Kalderon, Navaro, i jos dosta drugih odlicnih igraca (ukljucujuci i ovog Garbahosu koji je imao sasvim solidnu NBA karijeru i titulu MVP Evrolige), nikako ne zaostaje ni za jednom od najslavnijih generacija SSSR ili Jugoslavija, osim eventualno one poslednje SFRJ iz doba raspada sa Divcem, Drazenom i Kukocem. U doba kada su SSSR i Jugoslavija zarili i palili, u zemljama poput Francuske, Argentine, Turske, Australije, nisu ni znali kako izgleda kosarkaska lopta, i nesto malo bolje su stajali u Spaniji, Italiji, Brazilu i Grckoj. Ali zato u XXI veku kosarka se nametnula kao svetski timski sport broj dva, odmah posle fudbala, i Spanci su u takvim uslovima uspeli da se nametnu.

Иван Грозни

pre 6 godina

Е мој господине Хорхе! Ово нисте никако смели да кажете. Упропастисте југоносталгичарима распуст. Они чак имају и теорију да је СФРЈ разбијена како више не би представљала силу у спорту.

antiDebil

pre 6 godina

Moze, naravno da moze al zamalo. Neki laso sombrero da se poredi sa Jugoslavijom i njenom naslednicom Srbijom moze samo u umobolnim glavama koje su se pojavile u ovoj zemlji u poslednjih 15tak godina i naravno u glavama ponekog Spanca, nidje veze sa vezom !! Neka im sledece generacije osvoje barem 6 medalja pa cemo mozda poceti da razmisljamo na tu temu, ovako je to poprilicno smesno. San Marino je blizi po uspesima spaniji nego Spanija Srbiji !

Mikii

pre 6 godina

Ne vidim zasto se raspravlja o Spancima i Jugoslaviji, a rec je o "americkom" sportu. Ili mislite, dezurne patriJote, da ste i od Amerikanaca bolji?! Hahahahahahahah

slana torta

pre 6 godina

najbolja neamerička reprezentacija svih vremena je bila upravo Španije sa Garbahosom, Gasolom, Navarom, Rodrigesom, F Reyesom, Calederonom, Fernandesom... Španci su bili u jednom momentu aktuelni svetski i evropski prvaci u fudbalu i košarci. Od 2002. na ovamo uvek su slovili za glavne favorite, imali najlepšu i najatraktuvniju igru, a evo polse 15 godina i dalje slove za glavne favorite EP i to sa sličnom ekipom.

niške

pre 6 godina

U pravu je. Jugoslavija je imala nenadmašan tim 1989-1991, neviđen u pogledu dominacije, koji se raspao raspadom zemlje. Ali SFRJ nije bila uopšte toliko dominantna na duži period. Pogledajte rezultate... Srbija je u periodu 1995-2002 imala više dobrih rezultata od SFRJ (da me neko ne ispravlja, Srbija je punopravni naslednik SRJ-SCG).

jovica

pre 6 godina

Cuveni Spanci i njihova objektivnost! Najbolja generacija i istoriji Evropske Kosarke i najuigranija, sa neogranicem mogucnostima je Djordjevic(zdovc), Drazen, Kukoc, Radja i Divac. Kad dodamo i Paspalja, koji je bio najnepredljivi igrac Drim Timu 2 i Bodirogu koji je stasavao, koji je uz Drazena i Kukoca najbolji igrac svih vremena Evropske kosarke, i Drim tim bi bio porazen. Bar 3 igraca od ovih gorenavedenih mogao je da da amerikancima preko 30 poena (Drazen, Kukoc, Bodiroga), sa Radjinih +15, divac 10, paspalj sigurno 10 djordjevic +15 + zavrsni sut. Ne zaboravite da bi tim vodio Dusan Ivkovic i da je rekao da su se specijalno spremali za Amerikance. To bi bila utakmica zivota, a Drazen, Kukoc i Djordjevic zajedno sa Bodirogom su najveci sampioni koja je Evropa videla, setite se samo njihovih legendarnih partija u reprezentaciji i klubovima.

Dalmatian

pre 6 godina

Da je bilo "pravde" ne bi spanija 2005 u beogradu igrala finale sa grcima, al scenario je spremljen upravo u bg, kad je scg ili kako se zvala ispala, a hrvati su u podgorici sve zgazili, i u beogradu nastavili, tu je zakazao sport i pritisak javnosti od straha da hrv uzme titulu u sred bg je bio prejak, pa i laik kad pogleda zadnjih 5 min spa:hrv moze samo da umre od smijeha za sudjenje... Tradicionalno vec, bas kao i u rukometu euro u ns/bg

Grdan

pre 6 godina

Ne znam da li je svestan sta je u stvari rekao ali je pogodio 100%.
Spaniju u skorije vreme ocekuje slicna sudbina kao u navedenim zemljama (Katalonija) a inace imaju u zadnjih 10- godina sjajne generacije u svim popularnim sportovima koje dominiraju u kontinuitetu.

HESOYAM

pre 6 godina

Ne mogu ni jedni ni drugi da se porede sa Jugoslavijom i njenim naslednikom - nama, jer su i Spanija i SSSR i ostali - Francuska, Rusija, Nemacka, Italija, Turska, svi su imali samo jednu dobru generaciju u svojoj istoriji i nikad vise nisu dosli do tih visina, a mi vec decenijama vazimo za jednu od najjacih reprezentacija i nikada nismo slabi. Jedina reprezentacija za koju bih mogao da kazem da je blizu nas je Litvanija koja je i cinila vecinu tog SSSR tima do 90-ih, a evo i dan danas su u vrhu.

Иван

pre 6 godina

Е, ово сам чекао. Шпанија не може да се пореди са Србијом тј. Југославијом, да се задржимо само на добу после 1990, када је кошарка попримила шире тај професионални ниво (јер да се не лажемо, у тим нашим ју-саставима можда је био један Црногорац, и то никад као најбитнији играч). Ми смо од 1995. имали три до четири трофејне генерације. Једну су предводили Ђорђевић и Дивац, другу Бодирога и Ребрача, трећу Стојаковић, четврту предводи Теодосић. Та последња генерација нема још ниједно злато, али у спорту где су Американци предоминантни, и где је континентално првенство поприлично изгубило значај, сребра на ЛОИ и СП су као злато за неамериканце. За мене је генерација екипа која има бар два таква одличја. Шпанија има много медаља у последњих десет година, али:

1. има само једну трофејну генерацију - јер се свака од њихових селекција у том интервалу имала исте предводнике: Пау Гасола и Навароа. Друга је ствар што они играју читаву вечност за Шпанију.

2. ти исти Шпанци никада нису победили САД у мечу који је био битан (јесу за 5. место у Индијанаполису); ми смо их победили, једном, те 2002, али смо их победили.

3. Шпанци су пре Гасолове генерације били нико и ништа; у ситуацији где је било 5-6 озбиљних екипа на свету (САД, СССР, Југа, Италија, Шпанија и рецимо Бразил; дакле ништа још Турска, Грчка, Немачка, Француска, Аустралија, Канада), они су били срећни кад би бронзу освојили.

Но, имају среће да су заблистали у право доба, кад медији све увећају.

mich

pre 6 godina

Da se nije raspala SFRJ mislim da bi se lobiralo da se kosarka izbaci sa Olimpijade, kao sto sada rade sa vaterpolom, kazem da se nije raspala SFRJ postojala bi samo 3 i to vecita osvajaca medalja
USA - SFRJ - SSSR

Ddr

pre 6 godina

Dobri su spanci, mozda su jedini tim koji su mogli da se nose sa dream-timom,izgubili samo 7 razlike u finalu oi mislim da je bio peking...a to nije mala stvar..RESPECT za period 2005-2013 :) a onda bese povratak otpisanih SRBIJAAA

croata

pre 6 godina

Spanjolci se mogu usporediti s bivsom jugom toliko koliko se bivsa juga moze usporediti s originalnim dream teamom.
Iako iskreno,blize je juga amerima nego spanjolska jugi i to kako ovaj prije napisao generacija cosica,kice il drazena,divca,svejedno je,za sve europljane su svemirski brod.
Cak mislim da je jaca bila litva,tj bivsi sssr sa sabonisem i marculjonisem od ovih spanjolaca.

Dipl. Ing

pre 6 godina

Ne moze niko u Evropi da se meri sa ex Yu kosarkom, SCG i Srbijom kao naslednicom. Toliko generacija, novina, usavrsavanja, sjajnih momenata... Apsolutno drugaciji pristup igri, niva filosofija, drugacija i od amaterske i od NBA price. Prosto-jedinstveno!

NbgDeki

pre 6 godina

@Ddr Koliko su otpisani osvojili zlata posle 2013? Kazete 0? Dva puta preko 30 razlike od Amerikanaca? Ufff, koji sad argument da potrazimo. Da ne bude slucajno zabune, ja sam Srbin, rodjen u Srbiji, izjasnjavam se kao Srbin, obozavam i pratim kosarku vec 25 godina, ali imam mozak i oci.

Micko

pre 6 godina

Sve bi to bilo ok, da spanski sud nije naredio da se spale i uniste sve analize i uzorci na antidoping test u poslednjih 10-ak godina jer bi to lose uticalo na rezultate koje su spanci postigli od 2000 na ovamo! A to je bas period najvecih uspeha spanaca u fudbalu, kosarci, vatrepolu, tenisu...... gle cuda!

mmajstor

pre 6 godina

ha ha... imali jednu vanserijsku generaciju i odmah misle da mogu da se mere sa najboljima. Kada budu vezali jedno 3, 4 generacije tek onda bi mogli. Ovako, njihova cela kosarka zavisi od samo jednog igraca - Po Gasola. Bez njega nisu uspeli nijedno zlato da osvoje.

Davor

pre 6 godina

Nisam siguran dal znate tu informaciju ali posto par ljudi ovdje to uporno spominje moram napisati.FIBA ne priznaje Srbiju kao nasljednicu SFRJ.Samo Srj i Sicg.Znam da na srpskoj wikipediji pise drugacije ali pogledajte englesku wikipediju ili Fibinu stranicu pa cete se uvjerit.Poz.

Qwerty

pre 6 godina

Sfrj je bila sastav najboljih srpskih i hrvatskih kosharkasha. Kada se to razbilo '91 jugoslavija, iliti realno srbi su dominirali manje vishe do 2002. Od tada do 2009. nula. Sada dva srebra iako smo izbegli shpance za koje mislim da bi nas dobili 10 plus razlike. Shpanija nije ni imala neku kosharku do pre 20 godina. Od tada, u poslednjih 10-12 godina su apsolutno najbolja rep daleko Iza USA naravno. Pau Gasol je bolji od Divca i to mnoogo, Stojakovic nam je najbolji ikada igrach, sve u svemu imali smo mi svoje vreme a i sada smo dobri, ali i shpanci itekako

Sabre

pre 6 godina

Tebra, da smo igrali u najjacem sastavu ili da je vama falio samo JEDAN igrac a to je Po, vi ne bi ni u vasoj jedinoj vanserijskoj generaciji u istoriji mogli da se poredite sa samo Srbijom, a kamoli Jugoslavijom. Ali lepo je sanjati...

kad nebeski narod uništi nečiju psihu

pre 6 godina

Jumko opet udisao lepak za pacove... Gadno je to kad ti um pomuti mržnja prema nekom imaginarnom "nebeskom narodu", a IQ protom ni ne prilazi trocifrenom.

Kramer

pre 6 godina

Ovaj nije pri sebi.
Vječni luzeri ( Hr ) ih 2005 u Bg skoro pobjede tj. izgube jer su suci ukrali.
A na ep KUĆI il je bila 2007 il 2009 ne sjecam se više al ista ta luzerska Hr ih dobije usred Madrida.
Pa opet još Srbija na sp 2010.
Dakle u zenitu njihove moći.
A sve hr i rs repke u zadnjih 10-12 godina da je sklepat jednu idealnu izgubila bi 20 razlike od Yu iz 1989-1991.
A on bi da se usporeduje?
Idi begaj!

nemanja

pre 6 godina

samo sto Jugoslavija i Sovjeti nisu nikad "gubili" utakmice da bi dobili lakseg protivnika u sledecoj fazi, nego su gazili sve pred sobom bez obzira na sastav i formu..

Butthole Surfer

pre 6 godina

Kako se zvala država koja je osvajala EP 1995. 1997. i 2001.?
Kako se zvala država koja je osvajala titule SP 1998. i 2002.?
Da li je to bila naša država?
Molim vas budite profesionalni.

kakav davez

pre 6 godina

@Tako je Garbahosa! Ali nebeski narod to ne prihvata! Cak i sad tvrdi da smo bolji od vas u poslednjih 15 godina!
(Jumko,

Ako ne pocnes sa hahahahahahahaaha onda je nebeski narod i tako u krug, kao pokvarena ploca!!!

Tvoja originalnost i nadasve bogat recnik su za divljenje - apsolutno fenomenalno! :-)

Ako pretpostavimo da se sa knjigama bas i nisi preterano druzio, cak i da su ti ovi forumi jedina lektira koju si citao, zaista je neverovatno da za ove 2-3 godine, koliko nas beskrajno smaras u neuspelim pokusajima duhovitosti i trolovanja, nisi uspeo da smislis bar nesto malo drugacije - na granici moguceg!

Sinko, ako bas imas toliku potrebu da sakupljas negativne komentare, probaj da to posle toliko vremena podignes za bar jedan stepenik...mali.......najmanji!!!

Ovako, svakim sledecim komentarom potrvdjujes samo ogromnu ogranicenost, koje ocigledno nisi svestan!

Ovde ima jos par ljudi koji rade slicnu stvar, ali na te komentare, koliko ti god nisu po volji, moras da se nasmejes! Zasluzuju! Imaju dubinu, stil, originalnost, duhovitost......!

A ti sinko dosadi i Bogu i narodu!

Priznajem, procitam svaki tvoj komentar sa zeljom da procitam nesto bar malo zanimljivo, ali to se ocigledno jos dugo, dugo nece desiti!

Dosadan si i naporan za medalju! :-)

A to moze svako ko odluci da svaki dan gubi vreme na slanje 10 istih komentara i tako 2-3 godine!

Pozdrav, cekamo komentar bez hahaha i nebeskog naroda! :-)

Mnogo cekamo? :-)

Blek - Chicago

pre 6 godina

Zemlju ste mi uništili ali ne možete uništiti istoriju i moje sećanje. YU je bila zakon za basket u Evropi. Ne samo za basket već i za druge sportove.

Pera

pre 6 godina

Mi nismo objektivni. Ekipa Spanije sa Gasolima, Navarom, Reyesom, Garbajosom itd je zaista mnogo dobar i jak tim. Bili su vrli vrlo jaki individualno, stalno u punom sastavu, slicnih godina, zajedno 20 godina. Ja zaista mislim da je Gasol jedan od najboljih igraca u istoriji evropske kosarke.
Razliku izmedju SFRJ i Spanije ja bih opisao ovako; Spanija bi mogla da igra sa Dream Teamom 100 utakmica i nijednu ne bi izgubila sa vise od 10-15 poena ali ni jednu nikad ne bi dobila, SFRJ bi u svaku utakmicu usla kao da je poslednja i tad bi bilo ili +30 za DT ili bi se ponovio Indijanapolis 2002. Jednostavno, Spanska kosarka je slicnija Americkoj, rezultat je rada i plana dok je nasa rep kosarka rezultat izvlacenja extra poteza iz extra talentovanih i vrednih igraca u pravom trenutku i na pravom mestu. Primer, Gurovic 2002, Djordjevic 95, Bodiroga 98, Divac 2002 itd...

Tako ti je to Horhe moj

pre 6 godina

GEneralno gledano, vi ste ipak druga klasa gosn Horhe.
Samo u jednom ste nenadmasni, a to je stelanje sa Italijanima, ostalo ste ipak druga klasa.
Ako pogledam na duge staze- Prvo mjesto Jugoslovenske zemlje(skupa i odvojeno) onda Rusi i Litvanci ( skupa i odvojeno) pa onda Italijani, vi, Francuska, Grcka..izmedju drugog i treceg mjesta je podeblji jarak.

NNN

pre 6 godina

Garbahosa je donekle u pravu,
ova generacija Španaca je stvarno fenomenalna,
nedostaje joj još "samo" dve decenije kontinuiteta i slobodno može da se stavi uz rame sa nama i SSSR

Dorcolac

pre 6 godina

Kada budu kao SSSR osvojili evropsko prvenstvo 14 puta ...mogu da pricaju ..mi smo evropsko zlato uzeli 8 puta..svetsko 5 puta ..ne mogu ni da sanjaju da nam budu ni do kolena..mozda su dobri..ali ne dovoljno.

Mali

pre 6 godina

Mislim da ne može a živi dokaz je Mirotić. Jugoslovenska škola je uticala na razvoj košarke plasirajući igrače tipa Mirotića. Španija je ponudila samo Gasola i trči šutiraj a Jugosloveni su kroz zabavu na terenu odrađivali posao. Rezultati su samo manje više statistika. Pozdrav!
(a s roma nikšić, 4. avgust 2017 22:07)

Ne mozes ti Srbina pobediti nikako, on ce uvek da izmisli neki argument zasto su iste medalje bolje u njegovom slucaju I zasto su trofeji vredniji.

Imamo najgoru osobinu a to je da niponistavamo sve oko nas onog momenta cim budemo malo konkurentni. Cas nam namestaju pa zato nismo dosli do finala, pa sudija nas pokrao pa ovo pa ono a kad pobedimo onda je to pobeda protiv citavog sveta. Nema nista lepse nego za nase usi nego mitovi koji sami izmisljamo.

Ova generacija Spanaca je ubedljivo rame uz rame sa SRJ generacijom 1995-2001. Znam da ne mozete da dozivite kao takvu jer kod njih nije bilo Djordjevica da zabije 3ku Hrvatima (sto btw nema nikakve veze sa sportom vec sa politickim lozenjem) ali bas zbog toga ne mozete komentarisati trezvene glave.

Stara kuka

pre 6 godina

@Jumko
Srbija tvoja reprezentacija hahaha. Na Olimijadi nema za koga nisi navijao,kao i uvek.Ali dobre pare izgeda dobijaš da trolas.Ide to nekako.

drax

pre 6 godina

Simpaticni su Spanci samo nema tu neke komparacije sa nasima.Nasa generacija iz 95 je bila daleko daleko talentovanija a stara Jugoslavija je bila barem duplo jaca od te iz 95 godine zato sto na njih dodajes Kukoca Petrovica Radju Zdovca itd.Ako pogledamo realno samo je Pau Gasol tu neki ekstra talenat ostale igrace mozete naci i u drugim ekipama kao npr Italija ili Grcka.Realno niko u Evropi nije imao takvog centra kao Gasol i tu im i lezi slava.Kad je Teodosic dao onu trojku Gasol nije igrao i odmah smo ih pobedili.Mi smo mogli da ih ugrozimo totalno sa onom generacijom iz 2009 ali su povrede otkazi i opsti raspad sistema u drzavi ucinili svoje.Da je npr Milicic bio vise kosarkas a manje sirovina ....
Centarska linija i disciplinovana odbrana odlicna ali bekovi krila i plej daleko od standarda starog SSSR i Jugoslavije.Kalderon ili Rudi Fernandez ne bi mogli ni da pridrzavaju peskir jednom Petrovicu Bodirogi Djordjevicu Danilovicu Kukocu.A Garbahosa bi se nadmetao sa Savicem Paspaljem Zdovcem pa mislim smesno skroz.SSSR slabo poznajem ali se secam nekog deckica zvanog Sabonis.Da je SSSR ostao ceo ne bi ni ona Juga iz pocetka devedesetih bila sva zlatna.

T Mac 1

pre 6 godina

LOL "Gasol je mozda sa njima rame uz rame" poredjenje ne prolazi.Pau Gasol je jedan od 5 najboljih evropskih igraca u makar zadnjih 30 god.Dokazao je to bezbroj puta u NBA a posebno na takmicenjima za reprezentaciju.Covjek je sam doneo zlato reprezentaciji na zadnjem evropskom.I reprezentacija Spanije je 2008 bila blizu ali onda je Kobe ponio USA do pobjede(mislim da su 9 razlike izgubili).A sadasnja reprezentacija Srbije ne moze da se poredi posto su ih Ameri zgazili i nisu igrali 100%.Ali je ipak Jugoslavija izmedju 1990-92 bila bolja prosto zbog vise dobrih igraca.

kaokakao

pre 6 godina

Mislim da smo neobjektivni sto se Spanije tice, po mom misljenju nista nisu slabiji od te generacije SFRJ, ako ne i bolji. Jedina selekcija koja je mogla da se nosi sa Drim timom je Spanija, a to je i dokazala.

Miljan

pre 6 godina

Vi jedino možete da se poredite sa njima u tom pogledu ukoliko i vi nameravate da postanete bivša država! A košerkaški ste još miljama od nas!

antiDebil

pre 6 godina

Tako je Garbahosa! Ali nebeski narod to ne prihvata! Cak i sad tvrdi da smo bolji od vas u poslednjih 15 godina!
(Jumko, 4. avgust 2017 20:51)

Uspesi se racunaju ili u poslednjih 3 godine ili u poslednjih 45 godina, trece varijante nema !!
Kada poredimo Spaniju sa Srbijom u kosarci mozemo onda da poredimo i Azerbejdzan i Spaniju u fudbalu. Otprilike je slican odnos snaga !!

Stefan

pre 6 godina

Srbija - 3 zlata EP, 2 zlata SP, 2 srebra OI
Spanija - 3 zlata EP, 1 zlato SP, 3 srebra OI

Ali razlika je jos da je Srbija bila u ovom veku prva na svetskoj rang listi, Spanija nije to nikad bila.

Ikac Jagodinac

pre 6 godina

@kakav davež
brate , poslao si komentar za medalju . Odavno nisam pročitao bolju "dijagnozu" za trolinu poput ovog smarača Jumka . Svaka ti je na mestu . Bravo .

mich

pre 6 godina

Pa naravno da NE MOZE zato sto ove dve reprezentacije dominiraji 50 godina a Spanija samo 15 i nema generaciju za nastavak dominacije...

neutralni felsh

pre 6 godina

Dosadan si i naporan za medalju! :-) 

A to moze svako ko odluci da svaki dan gubi vreme na slanje 10 istih komentara i tako 2-3 godine! 

Pozdrav, cekamo komentar bez hahaha i nebeskog naroda! :-) 

Mnogo cekamo? :-)
(kakav davez, 04. avgust 2017 22:14)


budi sazet kad objasnjavas i opsiran kada pitas.

a s roma nikšić

pre 6 godina

Mislim da ne može a živi dokaz je Mirotić. Jugoslovenska škola je uticala na razvoj košarke plasirajući igrače tipa Mirotića. Španija je ponudila samo Gasola i trči šutiraj a Jugosloveni su kroz zabavu na terenu odrađivali posao. Rezultati su samo manje više statistika. Pozdrav!

ser

pre 6 godina

ONI NE RAZUMEJU SPANCI NE RAZUMEJU MI SMO IZMISLILI KOSARKU KAKU ONI IGRAJU DANAS. MI SMO I UVEK CEMO BITI TALENTOVANI ZA KOS ONI SAMO DOK IMAJU PARA I OVU GENERACIJU POSLE TOGA ADIO.

Slobo

pre 6 godina

Pratio sam sva evropska prvenstva od Barcelone 1973. Tih sedamdesetih godina na EP bilo je svega par ekipa koje su bili kandidati da ugrozu Jugoslaviju i SSSR . To su tada bili samo Španija, Italija, i donekle Čehoslovačka. Francuza i Turaka nije bilo nigdje.Tu i tamo krajem sedamdesetih, znao je da iznenadi i Izrael.
Imali smo i mi jaz izmedju generacija. Od 1977 do 1989 nismo osvajali EP. To baš nije mali period (5 evropskih prvenstava) za jednu zemlju za koju se danas govori da je bila tako dominantna.
Raspadom SSSR i Jugoslavije, razvojem košarke u Nemackoj Turskoj, pa Francuzi i Grci, EP su dobili neku drugu dimenziju.
Ova generacija Španije je sigurno medju najboljima koje su ikada nastupale na EP, i prilično dugo traju.

maconii

pre 6 godina

ne mozete da se poredite sa drazenom petrovicem ,divcem,radjom,kukocem...pa ni sa djordjevicem ,danilovicem i bodirogom....nikad tako dobre igrace niste imali...dobro,gasol je tu njima uz rame,ali na spoljnim linijama nema o cemu da se prica...nijedan od spanskih igraca ne bi mogao da igra nba ligu u ono doba bivse juge,mozda samo gasol

Branko Potezica

pre 6 godina

Cuveni Spanci i njihova objektivnost! Najbolja generacija i istoriji Evropske Kosarke i najuigranija, sa neogranicem mogucnostima je Djordjevic(zdovc), Drazen, Kukoc, Radja i Divac. Kad dodamo i Paspalja, koji je bio najnepredljivi igrac Drim Timu 2 i Bodirogu koji je stasavao, koji je uz Drazena i Kukoca najbolji igrac svih vremena Evropske kosarke, i Drim tim bi bio porazen. Bar 3 igraca od ovih gorenavedenih mogao je da da amerikancima preko 30 poena (Drazen, Kukoc, Bodiroga), sa Radjinih +15, divac 10, paspalj sigurno 10 djordjevic +15 + zavrsni sut. Ne zaboravite da bi tim vodio Dusan Ivkovic i da je rekao da su se specijalno spremali za Amerikance. To bi bila utakmica zivota, a Drazen, Kukoc i Djordjevic zajedno sa Bodirogom su najveci sampioni koja je Evropa videla, setite se samo njihovih legendarnih partija u reprezentaciji i klubovima.
(jovica, 4. avgust 2017 23:54)




Nisam jugonostalgicar ali tim koji bi igrao protiv drim tima 1992 pretpostavljam sledeci:


Plejmekeri: Aleksandar Đorđević, Jure Zdovc

Bekovi: Dražen Petrović, Predrag Danilović, Velimir Perasović

Krila: Toni Kukoč, Žarko Paspalj, Dejan Bodiroga

Krilni centri: Dino Rađa, Zoran Savić

Centri: Vlade Divac, Stojko Vranković

Selektor: Dusan Duda Ivkovic


Bio bi to vraski dobar tim.

yu

pre 6 godina

PA DA NE BUDE ISTIK JAK NEGO I KAO ZAPAD DA U EVROPI IMA NEKOG. NIKO NIKAD KAO MI PROSTO TO SVI KAZU. SPANCI SE KUROBECAJU ALI NIJE TO TO TADA JE SVAKI NAS IGRAC BIO GENIJE ZA OVAJ SPORT MI SMO STVARALI MAGIJU A ONI JE KOPIRAJU. MI SMO DISALI ZIVELI KOSARKU GDE SU ONI BILI TAD GDE...

Mirko Kojotovski

pre 6 godina

Da nisu uzeli naše trenere nikad nebi bili to što jesu.
Prodali smo im košarku za male pare
To je najveća greška Obradovica Ivanovica Pesica....a uz to sve naše najbolje igrače su kupili i po neki su im bili direktori velikih klubova.
I ovde polemizuju koji je naš najbolji igrač.
Peđa Stojakovic jedini koji je bio izabran za All Star utakmice.Tu je priča završena. Zatim Bodiroga Đorđevic Korac Kukoc...

nisam ja, ja je

pre 6 godina

i Drim tim bi bio porazen. Bar 3 igraca od ovih gorenavedenih mogao je da da amerikancima preko 30 poena (Drazen, Kukoc, Bodiroga), sa Radjinih +15, divac 10, paspalj sigurno 10 djordjevic +15 + zavrsni sut. (jovica, 4. avgust 2017 23:54)

Ako sam dobro razumeo, ti bi Amerikancima (i to Dream i Teamu!) zabio 130 poena i to sa samo pola rostera!? A valjda bi i ostatak klupe napabircio bar jos 10-tak? (Mislim, nisu ni Zdovc, Perasovic, Danilovic, Vrankovic, Savic, Cutura, Komazec... ili ko god vec, bili bas za bacanje. U redu, slazem se i ja da Amerikanci ne bi imali nimalo lak posao. Ali, brate...

Nikola

pre 6 godina

Ova Spanija jeste velika ekipa, ali nikad nije dominirala kao jedna Jugoslavija. Mi smo bili 2 puta SP za redom i osvojili veliki broj zlata za par godina. Samo zlata se uzimaju u obzir, ali ipak iako imaju 4 zlata, opet njihova relativna superiornost se ne moze okarakterisati kao potpuna dominicija (Jugoslavija 2001, Litvanija 200, Grcka 2005, Rusija 2007, Francuska 2011 + amerikanci)
Mi smo recimo izmedju 1995 i 2002 uzeli 5 zlata i jednu bronzu. 6 postolja za 7 godina. Oni to nikad nisu doziveli. Niti ce ikad.

NbgDeki

pre 6 godina

Eh, kad se setim onih godina kad je Garbahosa preko leta radio individualno i odbijao reprezentaciju Spanije... Molim? Igrao je stalno? Nista, dovidjenja

lal

pre 6 godina

mogu da se porede... ali je poredjenje pogubno za furiju...
ti ljudi kao da nemaju youtube... da je ovo izjavio pre nekoliko godina, usle bi dede u patike i uneredile bi ih...
pa mi smo vas burazeru poceli da gazimo i u fudbalu... ponekad pomislim da nas niste rasturali zbog politike, nego zbog sporta...

мики

pre 6 godina

мало сутра. Шпанија је само растурањем Југославије дошла до прилике да одваја титуле у разним спортовима, па чак из фудбалу. нису бре могли ни у једном спорт да нас победе. не би у кошарци много успели ни овако да Србија није била под санкцијама

antiDebil

pre 6 godina

@Ddr Koliko su otpisani osvojili zlata posle 2013? Kazete 0? Dva puta preko 30 razlike od Amerikanaca? Ufff, koji sad argument da potrazimo. Da ne bude slucajno zabune, ja sam Srbin, rodjen u Srbiji, izjasnjavam se kao Srbin, obozavam i pratim kosarku vec 25 godina, ali imam mozak i oci.
(NbgDeki, 5. avgust 2017 04:18)

Tooo da li ti imas mozak je diskutabilno, nego ko je uspesniji u proteklih 25 godina Srbija ili spanija !

Zli Prodavac

pre 6 godina

najbolja neamerička reprezentacija svih vremena je bila upravo Španije sa Garbahosom, Gasolom, Navarom, Rodrigesom, F Reyesom, Calederonom, Fernandesom... Španci su bili u jednom momentu aktuelni svetski i evropski prvaci u fudbalu i košarci. Od 2002. na ovamo uvek su slovili za glavne favorite, imali najlepšu i najatraktuvniju igru, a evo polse 15 godina i dalje slove za glavne favorite EP i to sa sličnom ekipom.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (slana torta, 5. avgust 2017 07:16)

Jedna od najjačih - da, najbolja - ne. Teško da se može porediti sa reprezentacijom SFRJ 1989. - 1991. sa Draženom, Kukočem, Paspaljom, Divcem, Rađom... I još kada se uzme u obzir da su svi oni tada imali 22 - 24 godine, a da su tek dolazili Đorđević, Bodiroga i drugi, ne bi imali premca u Evropi narednih 10 - 15 godina, a usuđujem se da tvrdim da nam ni zlato na Olimpijadi u Atlanti 1996. ne bi izmaklo....

voja

pre 6 godina

Kratko i jasno NIKADA!
Bolje da je rekao Spanija je dobra dok je bilo brace Gasol, sad cemo da vas vidimo Spanci bez doticne brace, bice tuga kao i uvek.
Sto rece neko u komentarima moze Spanija da se uporadi sa jednom od nasih generacija, nikako ali nikako sa YU & SSSR.
Pa YU & SSSR imaju bogatu istoriju preko 50-60 godina, sto bi nas narod rekao hvalite me usta kad me niko nece.

b78

pre 6 godina

Ajde da pricamo u brojkama na evropskom su osvojili kao generacija tri zlata, dva srebra i jednu bronzu...na svetskom
jedno zlato...na olimpijadi dva srebra i bronza za skoro pa petnaest godina. Samo Srbija je osvojila na evropskom tri zlata i po srebro i broznu, na svetskom dva zlata i srebro i na olimpijadi dva srebra...dakle u poslednjih takoreci dvadeset godina oni su tu negde mozda malo bolji od nas ali ako uzmemo sta je sve SFRJ osvojila ranije Spanija je samo jedan bljesak i realno daleko iza SSSR-a/Litvanije i SFRJ/Srbije. Na stranu sto od sledeceg Evropskog se vracaju tamo gde su i bili a to je jedan ozbiljan tim ali ce do medalja dolaziti samo ako se neke kockice poklope

Kalabunga

pre 6 godina

Dobri su spanci, mozda su jedini tim koji su mogli da se nose sa dream-timom,izgubili samo 7 razlike u finalu oi mislim da je bio peking...a to nije mala stvar..RESPECT za period 2005-2013 :) a onda bese povratak otpisanih SRBIJAAA
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Ddr, 4. avgust 2017 20:29)

Pa Argrntina je oprala USA 2004 u SF, uzgred tad ih je i Portoriko opeglao u grupi 20 razlike ...tim nije bio bas iz ncaa (Dankan, Ajverson, 03' draft klasa). Opet 2000te umalo da ih Jasikevicius obali opet u SF,2 razlike ... Protiv tima sa Rukavicom, KG, Marberijem, Dz Kidom.
Ako je gledati za uporedjivanje sa Srbijom, meni su Litvanci ispred Spanije, pa mozda i Grci(bar po tradiciji)

Crojugo

pre 6 godina

Eh Spanjolac...kad uskoro Katalonci i Baski odu, osvajacete samo broncane medalje i to na prvenstvu Iberijskog poluotoka, u slucaju da Portugal i Andora dodju sa oslabljenim momcadima.

Kol

pre 6 godina

Ne moze dobri jeste, ali niste i u istom rangu sa bivsom Jugoslavijom nikako, a realno i SR Jugoslavija sa Stojkovicem, Divcem i ostalima je bolja od vas, dok bi vas SFRJ u punom sastavu rastavila na dugmice!

vlade

pre 6 godina

sistematski rad, ulaganje u mlađe kategorije i u ligu, kao i generacija koja se poklopila, doneli su Špancima primat u Evropi od 2006 do 2015.. takođe, mora se uzeti u obzir, da su nekadašnje sile, Rusija, Srbija, Hrvatska. Italija, Grčka, Litvanija imale lošije generacije u tom periodu.. jedino su tu negde isplivali od proseka i Francuzi.. ali, neminovno je da dolazi do njihovog pada, videćete već u septembru.. ovo prvenstvo je Špancima bukvalno siljenje sa ovim staračkim domom, jer nemaju nikoga od 24-25 godina da pošalju, ko bi im garantovao eventualni ulazak u polufinale i tačka! Mislim da je vreme da im neko skine skalp već u 1/4 finalu, iako se oni nadaju da će doći do novog zlata, jer za 4 godine, ko zna šta će biti!

otac makarije

pre 6 godina

ne, dragi spanci. vi ste tamo gde je jugoslavija bila krajem sedamdesetih. imali ste jednu fenomenalnu generaciju koja je napravila ogromne uspehe. sad treba da je nasledi jedna jos bolja generacija koja bi trebala da pomeri granice evropske kosarke. sad treba da izrodite drazena i bodirogu, kukoca i stojakovica. treba vam jedna generacija kao sfrj 1990. da naterate amere da postuju evropsku kosarku. onda samo treba da vam prepolove zemlju, a vi da sa ostatkom osvojite sve sto postoji jos desetak godina sa klimaksom protiv drim tima. posle mozemo da pricamo da smo isti. pod uslovom da nasi za sve to vreme budu negde na pecanju.

talicni tom

pre 6 godina

Slazem se da je predratna generacija Yu bila nesto posebno,svaki od njih je bio senzacionalan,momcad bez rupe!Al desilo se sto se desilo.
Svejedno,kao stariji covjek,sjecam se 70tih;Gjerdja,Cosic,Kicanovic,Slavnic,Dalipagic,Delibasic,Jerkov,Skansi,Radanovic...da je tada bilo trice,Dalipagic,Delibasic,Kicanovi pa i Slavnic bi razvalili svakog;Cosic kao centar,pod normalno vodi loptu od kosa do kosa;bila ih je milina za gledat.
Znam,nije za usporedbu...drugo vrjeme,tempo,snaga;samo zelim rec da je i to bio dream team za ono vrjeme.

Komša

pre 6 godina

1.Teže je bilo postati klupski prvak države nego prvak Evrope i pored toga šro su evropski klubovi često angažovali strance- naše ili Amere.
2. Ogromna razlika u kvalitetu košarke i trenerskom znanju u SFRJ i tadašnjoj Evropi.
Ne može se uporediti ali na neki način Španci igraju neku košarku koja izgleda kao nastavak neke naše igre.