Četvrtak, 29.10.2015.

14:56

Vujošević: Ostavite ‘J’ i zvezdu u grbu

Dosadašnji predsednik Jugoslovenskog sportskog društva Partizan Duško Vujošević rekao je da ne treba da se izbaci ‘J’ kao prefiks i zvezda iz grba.

Izvor: B92

Vujoševiæ: Ostavite ‘J’ i zvezdu u grbu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

171 Komentari

Sortiraj po:

Silvester

pre 8 godina

SFRJ i socijalizam je jedino što je vredelo na ovom odvratnom zločinačkom prostoru. Ponosan sam na Jugoslaviju i socijalizam, i na partizane i zvezdu petokraku, i prezirem iz dubine duše ovo što proživljavamo decenijama u mafijaškoj i četničkoj, izdajničkoj Srbiji!

stv

pre 8 godina

Osnovani u Zagrebu, sa sjedistem u Laktasima, a igraju u Beogradu. Ni sami ne znaju ko su.
(Nikola, 29. oktobar 2015 17:57)

Problem je što ti ne znaš šta izgovaraš tj pišeš.
Ono što bi ti voleo da bude nije uvek i istinita priča, ali mlad si naučićeš da razaznaješ šta je laž, a šta istina.

radetoronto

pre 8 godina

Neko je pisao da sam Partizan jos uvek ima crvenu petokraku. Ovo nije tacno. U JSLu crvenu petokraku, ili zvezdu, imaju i Crvena zvezda, Spartak i Borac.

Zvezdas sam, i uvek bicu, ali i moja Crvena zvezda ima komunisticko ime. Svaki ko kaze suprotno prica glupost.

A komunistickih/socijalistickih imena ima koliko hoces - CZ, Partizan, Borac, Radnik, Radnicki, Spartak, Metalac, Mladost, Rad. Cak i OMLADINSKI Fudbalski Klub Beograd je kom/soc ime.

Meni to ne smeta. Moj klub je CZ. Zavoleo sam taj klub pod imenom CZ i sa crevnom zvezdom na grbu. Iskreno, ne bih navijao vise za taj klub kad bi neko smenio ime ili izbacio crvenu zvezdu sa grba.

Milan

pre 8 godina

Grb drzave Srbije ima krun iako smo republika. Ali taj grb ima tradiciju od 150 godina i niko ozbiljan ne trazi da se taj grb menja.
I Partizanov grb je postao tradicija i bilo bi lose da se menja jer sad nismo Jugoslavija.
Velicina neke institucije se i oglade u stalnosti, u tradiciji.

.Млад човек

pre 8 godina

Дуле је можда управу а можда није ...Али оно што ја знам по причама других и старијих људи да су звезда и партизан одувек били Југословенски клубови за који су играли разни играчи националне вереисповести и самим тиме су основани за време Југославије те стога се воде даље као комунистички оба два клуба без обзира што смо сад Србија и што бивше Југославије нема више као пре...Корени су корени који остају урођени..

Meraklija77Nis

pre 8 godina

Uglavnom su,ako ne i svi klubovi bivse sfrj imali u svom grbu zvezdu petokraku koja nesumnjivo oznacava sistem drustva,tj tadasnji komunizam...to valjda svaki normalan covek zna..e sad,zasto samo partizan nije uklonio tu petokraku,to je pitanje...verovatno zbog te istorije,nostalgije njihovih nekadasnjih predsednika,upravnika,clanova,ko zna...Ako politici nema mesta u sportu,onda je prvo trebalo ukloniti petokraku,jer je to politicki simbol,a ne zvezda padalica...druga stvar,to jsd,tacno,jugoslovensko,tada je nastalo i neki jugosloveni su stvorili taj klub..ali isto tako,valjda danasnji prosveceni Srbi na celu partizana mogu to da sklone,pa neka pise srpsko drustvo,jer to sada i jeste...a i kraljevina Srbija je starija od jugoslavije,ako cemo posteno o istoriji...Fk Radnicki Nis je sklonio medju prvima tu petokraku,i zbog toga su sve Meraklije veoma ponosne...pozdrav sa juzne pruge.

dex

pre 8 godina

Vlada je skoro sve nabrojao kojima se kao dici, samo mi nije jasno zasto na proslavu nisu pozvali neke svoje jos zive legende, a neke za sebs vazne pokojnike nisu ni pomenuli?

Partizan - Sluzimo Srbiji

pre 8 godina

Partizan je oduvek bio srpski klub a Zvezda jugoslovensko cedo ili jos Titova mezimica. Pogledajte samo broj titula i sve ce vam biti jasno. Partizan je najtrofejniji nakon raspada Juge a Zvezde pre. Pa i KES je Zvezda uzela kao zvanicni i poslednji sampion SFRJ.

Nisha

pre 8 godina

Najvise volim ove zvezdase koji misle da je ime Crvena Zvezda nastalo tako sto su videli na nebu zvezdu. Zvezdin grb je nastao sa cela Partizana koji su oslobodili ovu zemlju od fasizma. Mi Grobari ponosni smo i na ime i na grb! Mi ne skidamo krak zvezde sa grba, a Bogami ne i zvezdu iz grba, tako smo nastali i sa istim simbolima i umreti. Onog momenta kad moj klub promeni Grb vise nije moj klub!

MNE

pre 8 godina

Ako to urade i sklone ta dva simbola sa grba Partizana ostace sigurno bar bez jedne citave navijacke porodice sa Cetinja koja je uz Partizan zbog toga od 45-te,a svi se nadamo i jos puno godina. Zivio JSD PARTIZAN i u nove pobjede za sve partizanovce.

vizura tastatura

pre 8 godina

Nevezano za navijacko prepucavanje, samo jos glupi Srbi prizivaju jugoslaviju zbog koje smo unakazeni kao narod za narednih 200 godina. Mozga bez...

Tostao

pre 8 godina

@severnjača

Zar se ta "zvezda" ne zove "Crvena Zvezda"? Zar crvena zvezda nije "petokraka"? Zar "petokraka" nije simbol komunizma?

Deco, i Zvezda i Partizan su srpski klubovi. Birajte srcem, ne slušajte svakoga. Mnogi ne znaju o čemu pričaju... ;)

Ноле делија

pre 8 godina

Значи Кадињача пала по други пут ! Ви нисте Дула могли да одбраните а рушили би Вучића ! Поред вас је безбедан 1000 година !

pero

pre 8 godina

Partizan je institucija, mnogo vaznija nego trenutna previranja. Ima tradiciju, proslost i buducnost. Partizan nije lokalni tim i ne treba nikada da postane. Ja sam Hrvat iz Bosne, navijao sam za Partizan za vrijeme Jugoslavije, navijam za Partizan i danas jer ga prepoznajem kakav je uvjek i bio. Ako se promjeni zvijezda u grbu, onda to vise nije isti klub ( kao npr Hajduk). Nemojte me pogresno shvatiti, nisam srpski orjentisan (ok, navijam da vratite Kosovo jer mislim da je nepravedno oduzeto)niti se previse interesujem za vasu politicku svakodnevnicu, ali Partizan, po mom misljenju ne mogu prisvajati samo Srbi, on pripada i svima nama koji smo za njega navijali i jos uvjek navijamo. Zivio Partizan i neka uvjek bude ponosan na svoje ime.

Expatriate

pre 8 godina

"Nevezano za navijacko prepucavanje, samo jos glupi Srbi prizivaju jugoslaviju zbog koje smo unakazeni kao narod za narednih 200 godina. Mozga bez...
(vizura tastatura, 29. oktobar 2015 20:12)"

Naci ces da si ti taj bez mozga. Ne izjednacavaj Jugoslaviju sa glupim odlukama koje je srpski narod povlacio poput izbora Milosevica i davanja mandatu njemu da pravi odluke poput cenzure, pokusaja hegemonije, svih ratova koje je toboze izgubio, nacionalizma koji je kao izgovor koristio da ispumpa pare iz ove zemlje...

Srecom tvoje uskogrudno vidjenje o tome sta je Jugoslavija predstavljala nije istina.

Niko ne moze da zabrani kako ce se zvati fmp

pre 8 godina

Makar nam se nije ugasio kk....Dule hvala za sve, mada je bezveze sto si generacijama klinaca od komsinice unistio detinjstvo i nabio komplekse

Goran

pre 8 godina

Objasnite detetu od deset godina sta znaci jugoslovensko, sta je tu za ponos, zasto je propalo itd. Objasnite detetu zasto ne nosite zastavu Jugoslavije nikad, zasto ste zvizdali jugoslovenskoj himni dok je jos bila nasa zvanicna himna, objasnite taj ponos. A ako mozete i meni bilo bi super. I nemojte da pocinjete sa objasnjenjem istorije, nego ponosa - na sta u "Jugoslovensko" ste ponosni?
(Max, 29. oktobar 2015 16:43

Ne bih ja trosio energiju na objasnjavanje, samo ce ti se kazati kad napunis bar 12 godina.

Vatra

pre 8 godina

Crvena Zvezda je simbol i zastave Japana, ne mora Zvezda nuzno biti petokraka, "jugoslaveni".
(le gojko mane, 29. oktobar 2015 17:52)
E "moj" le gojko mane, ti ni neznaš da živiš, da postojiš, koliko si plitak. Neznam samo gde si video na zastavi Japana petokraku. Po tebi je Japan verovatno zemlja izlazeće petokrake? :)

Ceo svet nek' zna

pre 8 godina

Dule, vođo, neizmerno mi je žao što ne sjediš više tamo, tamo pored linije, a iza tebe... iza tebe nešto što nikada niko nije, i nece imati... hiljade i hiljada odanih grobara, neponovljivih zaljubljenika u instituciju evropske košarke. Vraticemo mi tebe, tu gdje pripadaš,mi koji DOBRO PAMTIMO SVE!

Ogorceni srbin

pre 8 godina

A boli vas Jugoslavija? Bas strasno boli, o nikogovici! Moj je deda za to umro, a nije bio komunista, naprotiv! Mi koji smo doziveli to, znamo kako je dobar bio taj ogromni proctor i dvadeset miliona ... Trebalo je samo pocistiti komunizam i otici u lepi veliki svet i Evropu, ali ne, ovce nikuda ne mogu, moze se samo klati.
Prijatan vam ovaj zatvor drustvo, ova mala, nikakva Srbija. Meni je tesno a vama je to kosmos ceo. Ajd uzdravlje, a Duletu sve najbolje, majstore bravo!!!

Dule

pre 8 godina

Jugoslavija još jedino u Srbiji živi!Zato što smo petokraku nosili na grbu Srbije do 2003-4 smo i omraženi u svetu!Dok su drugi krčili put u svet svojim simbolima mi smo baštinili komunizam i redovno obilazili kuću cveća!Dosta više sa tom glupošću zvanom Jugoslavija!

Pročitaj bar jednu knjigu pa onda probaj da pišeš

pre 8 godina

Nepismeni, jugoslovenski nije pridev koji označava pripadnost državi, nego je socio-kulturološko-istorijska odrednica i označava pripadnost jugoslovenskim, južnoslovenskim narodima. Nije, dakle, "Sportsko društvo Jugoslavije". Vezare, nisu partizani bili komunistička vojska nego narodna vojska, imala je krajem rata 600 hiljada boraca a komunista je bilo šest hiljada. U Bari ste išli kao prvaci Jugoslavije, to znam, a da li ste južnoslovenski narod, s obzirom da ste delije (tursko ime), to ne znam.

Dule po definiciji

pre 8 godina

Демагог је особа која користи ораторске вештине како би подстицала страхове публике, изазивала мржњу, похлепу и параноју. Вештина је харизматичних вођа, а у савременом политичком речнику представља увреду.

orao

pre 8 godina

Čovek je na primeru Partizanovog sportskog društva pokušao da objasni da je Jugoslavija postojala pre Srbije. A ja dobro znam da je Srbija postojala pre Jugoslavije tako da mu je to objašnjavanje malo naivno i pristrano ... A što se zvezde u grbu Partizana tiče, teško mogu da zamislim partizane u Jugoslaviji koji se nisu borili pod crvenom petokrakom kao svojim simbolom. Partizan bez crvene petokrake nije logičan. Kako može Partizan umesto zvezde da koristi neki drugi motiv - npr. belog orla? To onda ne bi bio Partizan već Četnik?!?

Alexa

pre 8 godina

Sto se mene licno tice - Bojkot! Nikada nije bilo lako navijati za Partizan ali da bi bilo lepo, bilo bi dobro da vam nije muka, a meni je muka. Gadi mi se ceo ovaj period naseg opsteg nacionalnog poniranja koje uistinu nije pocelo od SNS-a ali niko nikada nije ovako bio nepravedan prema Partizanu. Dule je zdravlje dao za Partizan ali to je ujedno bila borba za pravdu. Vraceno mu je tako sto je bestidno uklonjen da se zadovolji vodja kojeg je direktno I sa pravom kritikovao. Vucelic me ne cudi on je covek koji pliva u svim rezimima, ali je zalosno da se recimo Pera Bozic nije zahvalio na ponudjenoj prilici da smeni Duleta. Miloje je recimo isto to odbio rekavsi da iz moralnih razloga ne moze. Pitao sam se - Kako to da Pera Bozic nije rekao nista slicno? Posle sam saznao da je Pera clan stranke I bilo mi je jasno. I kome je onda da aplaudiram sa juga ili sa partera B na kome sam cesto a najcesce u poslednje dve godine.

ja

pre 8 godina

Objasnite detetu od deset godina sta znaci jugoslovensko, sta je tu za ponos, zasto je propalo itd. Objasnite detetu zasto ne nosite zastavu Jugoslavije nikad, zasto ste zvizdali jugoslovenskoj himni dok je jos bila nasa zvanicna himna, objasnite taj ponos. A ako mozete i meni bilo bi super. I nemojte da pocinjete sa objasnjenjem istorije, nego ponosa - na sta u "Jugoslovensko" ste ponosni?
(Max, 29. oktobar 2015 16:43)



Pa tesko ce biti da mu objasni sta znaci rec Partizan ako mu ne objasni sta je Jugoslavija.

ja

pre 8 godina

Na nasu veliku zalost velika vecina nije svesna onoga sto si hteo da kazes,ili ti onoga sto se moze procitati izmedju redova.Ima jos onih koji znaju sta se desava ali samo ti se usudjujes da javno o tome goviris i zato ti skidam kapu gospodine Vujosevicu.

Gavgalj

pre 8 godina

Evo kako ću to objasniti mom detetu od 8 godina.
Jednog dana, u jedno klubu je igrao čika po imenu Elmedin Kikanović. Njegovi navijači su bojkotovali klub, jer se taj čika zvao Elmedin, a ne Petar.
Jednog dana u jednom drugom klubu je igrao čika koji se zvao Dževad Prekazi. Navijači tog kluba su i dalje navijali za svoj klub.
Ta dva kluba, sine, nisu ista.
(pan, 29. oktobar 2015 17:37)

Jako tupavo! U tom klubu koji ti povezujes sa idiotlukom svojstvenim tvom malom klubu igrali su Refik Šabanadžović (evropski prvak sa Zvezdom), Husref Musemić, Elvir Bolić itd. Da ne nabrajam. Kao i Kikanović. Svi su bili miljenici navijača. A bojkota ce uvek biti medju pojedincima u navijackim grupama koji imaji problem u glavi. To se ne desava samo u ovoj zemlji. Zdravo!

Reporter

pre 8 godina

Što ti je demokratija? Legneš da spavaš kao trener - probudiš se, nema klupe. Kao svaki dobri crnogorski stručnjak, uvek imaš dva posla, sad čuvaš fotelju. I tako ustaneš,vedar,čio, raspoložen, javlja menadžer - nema više ni fotelje. Nije ni čudo, toliko zlih reči izgovorenih da je teško verovati da su ove šut-karte, baš "slučajne". Omaž jugoslavenskoj udruzi.

darky

pre 8 godina

Bravo, Dule. Neki ljudi znaju šta znači civilizacija. Drugi samo vide 2 dimenzije. I to je tako, bilo i biće. Ne možete objasniti svakom jugoslovensku kulturu i civilizaciju, oni to vežu samo za državu.

Raush

pre 8 godina

Sada sam siguran da si trebao se skloniti.Sve SFRJ simbole treba ukloniti , Partizan treba da nosi obelezja drzave koje predstavlja.Cak i ime bi mogli modernizovati.

Nisha

pre 8 godina

Partizan je religija. Ko igra u njemu je vernik Partizana, a ne Komunizma (koji nikad nije zaziveo u SFRJ) , crkve, dzamije, sinagoge. Partizan je ljubav bez granica i suzuvota sa svim sto je Partizan prosao! Za druge se navija Partizan se VOLI!

zoran

pre 8 godina

Osnovan je kao jugoslovensko sd tako treba da ostane sa tom petokrakom i za 300godina treba da bude isto kao i prvog dana pa do kraja sveta. Kada umrem reci ce grobar bio je...

Bato Tupko

pre 8 godina

JSD nije nacionalno opredelenje vec estetsko. Ako zelimo da budemo modijalisticki klub,a vec jesmo, slovo J nista ne smeta. Partizan ima najvise navijaca u regionu. Ako se odricemo istorije onda moramo da menjamo i ime i grb. To isto vazi za sve klubove u bivsoj SFRJ.
Eto npr crvena zvezda je simbol komunizma,i treba da promeni ime u Cetnik ili beli orao. Ko bi to prihvatio? Partizan da se zove npr Srbija. Ne ide mi nekako.
Slovo K u imenima AEK I PAOK niko ne menja i ako simpolizuje Konstantiopolj.
Dinamo je pokusao da promeni ime u Kroacija i ...
Dakle istoriju ne mozemo prome
niti potezom olovke.

Povidon

pre 8 godina

Retko kada se slazem sa Vujosevicem ali za ovo je u pravu. Ne treba tu nista menjati. Ako ima nesto u Partizanu cega se ne trebate stideti onda je to to sto ste JSD. I moja Zvezda je sportsko drustvo osnovano u toj Jugoslaviji i najvece uspehe u istoriji je ostvarila kao klub iz Juge. Zvezda je kao sampion Jugoslavije i igrala KES 1991g i da nije bilo te i takve Juge ne bi ni Zvezda nikad postala prvak Evrope. Bila je to vojno-ekonomska super sila za ovu sadasnju banana republiku i ja je se kao Zvezdas ne stidim. Ta drzava je smetala i smeta samo ultranacionalistima tipa SRS, HDZ, SDA, DSS... i navijackim grupama.

Slobodan

pre 8 godina

Ja kao Zvezdas zelim da dam podrsku Dulou i svim njegovim narikacama u ocuvanju Jugoslovenstva !
Ne zelim da citiram Marksa i Engelsa, nije bitno sta neko od njih dvojice misli o Hegelu, ali je bitno zbog nas Srba da znamo ko ste i sta mislite vi o nama ...
Bitno je isto da ne masete Srpskim zastavama, da ne pevate Srpske pesme i ne prestavljate se kao Srpska ekipa !
Verovatno vam je bilo tesko prestavljati se kao "muskarac koji je zarobljen u telu zene" ali zivimo u 21 veku i razlike treba da postujemo svi ...
Evo zelio bi da budem konstruktivan i ako mogu da predlozim " u grb pored zvezde dodajte srp i cekic" !!!

Boske

pre 8 godina

Dule, tebi hvala na titulama. Ali za neke stvari je krajnje vrijeme da odu u istoriju, pogotovu one nametnute ili podvaljene, kao sto je jugoslovenstvo. Nista nije vjecno, osim ljubavi.

Aleksandar

pre 8 godina

Neka dodje na nasu juznu tribinu i neka pita da li smo nekakvi "jugosloveni" ili Srbi......petokraku takodje izbaciti iz naseg grba,mi je na tribini nemamo vec decenijama.....

РФК Нови Сад

pre 8 godina

Неко има петокраку у грбу, а неко детелину. Сваком по заслузи да се клања своме..

ferdinand

pre 8 godina

Jugoslovenstvo - kolektivna grobnica srpskog naroda. Toliko o tome. A vi se i dalje zamajavajte "romanticnim" idejama o jugoslovenstvu, itd, itd, itd... Najveci klubovi u Evropi, npr Barsa, Real, menjali su svoje grbove, skracenice i ostalo milion puta. A, vase petokrake i prefiksi su izgleda "svetinja"... Smesno, jer to nije sustina sporta. Dok postoje deca komunjara, ovako ce nam biti.

Kosta

pre 8 godina

Pa gde si bre ti Dulence,nedostajes,iskren sam ,bez sarkazma,stvarno nije isto sa i bez tebe,neko ce reci da smo te dobro upamtili sve ove godine ali to je sve sastavni deo sporta,pobede,porazi,titule itd...nema ko da nas zasmejava od srede do srede....

dogboy

pre 8 godina

Pa realno ako nekom smeta zvezda u grbu i -J- smeta mu i sam naziv Partizan, jer licemjerno je odreci se jednih simbola, a istovremeno zadrzati ime koje simbolizuje NOB i temelje jugoslovenstva u najvecoj mjeri. Jedino ako zaista zelite mijenjati i ime onda mislim da bi Dinamo Beograd moglo odgovarati :))

gojko

pre 8 godina

Pa kao sto su komunisti posle rata ukinuli stare simbole i promenili imena klubovima i stavili petokraku tako će se i njima desiti....i kakve veze ima fudbal sa petokrakom? Koliko je ljudi pobijeno u Beogradu posle rata, koliko srpskih kostiju je ispod tih terena? SFK BELI ORLOVI!

marko

pre 8 godina

Čudno da ovi što su protiv "Jugoslovenski" u nazivu i zvezde u grbu nemaju ništa protiv imena Partizan?!

Klub je dobio ime po Narodno oslobodilačkom pokretu uz pomoć kojeg smo imali zemlju. Takvu, kakvu ali slobodnu... Meni lično dobru. Pa da menjamo onda sve?

Сср

pre 8 godina

Звезда и партизан су били државни пројекат комуниста.није случајно ни име ни грб ни намера да се ова два клуба направе на најтрофејније у држави.тако сада имамо заувек неизбрисиви комунистички печат на српским клубовима.нити можеш променити име клубу,нити грб.увек ће остати тај пентаграм да се вијори испред нашиx очију.партизан има лепи нови грб са круном уместо буктиња и орлом уместо пентаграма,вама је лакше да то промените.али шта променити на звездином грбу,како уклонити тај пентаграм-никако!

НТТ Ни

pre 8 godina

(Звезда, Србија НИКАД југославија, 29. oktobar 2015 15:32)

Четвртог марта 1945.г. Скојевци су, по директиви и под будним оком ОЗНЕ, на згариштима великог предратног фудбалског клуба са називом Југославија формирали нови фудбалски клуб, који је старом узео скоро све: играче, НАВИЈАЧЕ, тренере, терене и стадион, само је име одбацио и за себе приграбио друго да би њиме могао да симболише комунизам и ефикасно да кортеши за њега. Како је Црвена звезда, тј. црвена петокрака симбол тог ретроградног система, то су се Скојевци једногласно и определили за њега. Зато и не чуди овај слоган који користиш за свој псеудоним. Југославија никад, да вас на директног претка не би подсећала, већ петокрака, и са тог пута не скрећите.

Zvezdina B92 revija

pre 8 godina

Grobari, spremite se da 20 godina totalne dominacije FK i KK CZ
(Delije Split, 29. oktobar 2015 16:17)

Jel ti to znaš pošto si bivši Ajdukovac pa sad vataš fore navijat za Zvizdu da bi vidija neku titulu makar i plaćenu o kojima su njini navijaći vikali da im ne triba???

Tina

pre 8 godina

Zvezda crvena, ili neke druge boje /žuto, narandžasto i slično/, je mnogo stariji simbol od komunizma, ali baš mnogo stariji. To što su ga komunjare prisvojile je druga priča, ali partizani su autentični i pripadaju samo komunjarama. A to "J" više asocira na propast nego na nešto drugo. Beše nekad i BSK pa partizani nisu marili za tradiciju, ladno su ga "sahranili". a bilo bi lepo da su klubovi od pre rata "preživeli" pa da imaju dužu tradiciju. Ah, da, partizani su stvarali istoriju iznova, sve je počinjalo od njh, i što je vrlo interesantno, nikako da se završi

pan

pre 8 godina

Objasnite detetu od deset godina sta znaci jugoslovensko, sta je tu za ponos, zasto je propalo itd. Objasnite detetu zasto ne nosite zastavu Jugoslavije nikad, zasto ste zvizdali jugoslovenskoj himni dok je jos bila nasa zvanicna himna, objasnite taj ponos. A ako mozete i meni bilo bi super. I nemojte da pocinjete sa objasnjenjem istorije, nego ponosa - na sta u "Jugoslovensko" ste ponosni?
(Max, 29. oktobar 2015 16:43)

Evo kako ću to objasniti mom detetu od 8 godina.
Jednog dana, u jedno klubu je igrao čika po imenu Elmedin Kikanović. Njegovi navijači su bojkotovali klub, jer se taj čika zvao Elmedin, a ne Petar.
Jednog dana u jednom drugom klubu je igrao čika koji se zvao Dževad Prekazi. Navijači tog kluba su i dalje navijali za svoj klub.
Ta dva kluba, sine, nisu ista.

Nebojša

pre 8 godina

Samo plitkoumni skorojevići uopšte i pokušavaju da prikriju ili promene tradiciju kluba ili organizacije kojoj pripadaju. Partizan je nastao kao JSD, sa svojim simbolima i kao takav je postao jedno od najuspešnijih sportskih društava na svetu a ubedljivo najuspešnije na ovim prostorima. Ima evropske i svetske titule u košarci, vaterpolu, individualnim sportovima, čak i u šahu. Partizan su Kića i Praja, Moca i Dragan Mance, profesor Nikolić i Žoc, Igor Milanović i Nikola Stamenić, Ana Ivanović i Gligorić. Izvinite, ali Partizan su i Moka i Novak Đoković. Istovremeno, Partizan su i Florijan Matekalo, Stjepan Bobek, Fadilj Vokri, Bo Mekejleb, Jusufi, Zahović, Dijara i Moreira, Džavid Prekazi, Duško Vujošević i Peđa Mijatović, na primer. I svim ovim prezimenima se jako, jako ponosi. To ga i razlikuje od svih drugih.

риор

pre 8 godina

петокрака јесте инферални симбол. мада је веćина уверена да је знак луциферов број 666 или крст који је окренут наопако, а који је заоправо крст светог петра. изношење мишљења није хајка. југославија више не постоји. избацити слово 'ј', петокраку и бакље. ставити слово 'с', у једној половини грба црне и беле линије, у другој силуета 'победника'.

Stranac sa sa strane

pre 8 godina

Problem identiteta, većine post-komunističkih država. Trebalo bi da se uradi javna rasprava na ovu temu. Šta i ko treba da predstavlja zemlju u današnjem svetu sporta. Koje vrednosti se za tim kriju. Oprezno jer linija nacionalizma u onom najružnijeg obliku je laka za prelazenje.

Alek

pre 8 godina

Max@ Objasni detetu šta je to Raška i šta je tu za ponos??? Objasni detetu šta je to BSK i šta je tu za ponos??? Pa to je veoma lako i jednostavno a tebi i sličnima je nemoguće objasniti bilo šta što ne radi na android.

nini

pre 8 godina

Glupost!Šta treba da svi ubace nacionalne predznake,SSD(Srpsko)BSD(Bošnjačko)HSD(Hrvatsko).Nije ovo folklor već sport,što ovaj nikad nije znao.

zoran

pre 8 godina

Objasnite detetu od deset godina sta znaci jugoslovensko, sta je tu za ponos, zasto je propalo itd. Objasnite detetu zasto ne nosite zastavu Jugoslavije nikad, zasto ste zvizdali jugoslovenskoj himni dok je jos bila nasa zvanicna himna, objasnite taj ponos. A ako mozete i meni bilo bi super. I nemojte da pocinjete sa objasnjenjem istorije, nego ponosa - na sta u "Jugoslovensko" ste ponosni?
(Max, 29. oktobar 2015 16:43)

Evo ovako cu objasniti detetu od 10 godina, a I tebi je ochigledno potrebna pomoc.

"Sine, mi smo narod koji pripada grupi juznih SLovena, pa smo zato anzvani, svi sa ovih prostora, Jugo-Sloveni (Jugosloveni). Shta tu nije techno..? Da nisi Arapin..?

Simbol zvezde petokrake nije negativan I izmedju ostalog opisuje kretenje planete Veere - ljubav, simbolichno recheno. Takodje, techno je shto Dule kaze - milioni su poginuli da ti danas ne bi pevao danke Dojchland u nekom radnom logoru, a sada si nashao da pametujesh.

Apsolutno nishta ne smeta Jugoslovensko Sportsko drushtvo Partizan. Na kraju ansh klub je uvek bio otvoren za sve nacionalnosti I danas je isto.

postar

pre 8 godina

slazem se da ne treba nista menjati, ipak da se ja pitam promenio bih nijansu crvene kojom je obojena zvezda u npr. tamno crvenu/bordo. da ne lici na crvenu crvene zvezde. Partizan su osnovali partizanski gerilci koji su tamanili naciste od spanije do blajburga. ko ima problema sa cinjenicama i ne navija za partizan vec verovatno za zvezdu, ofk ili sta ti ja znam.

+41

pre 8 godina

Udaljili su te rezultati Duko, rezultati, koje nemas bez kamare para.
Na grbu vam ZVEZDA
U imenu BARI
KO STE VI USTVARI?
(*, 29. oktobar 2015 15:27)


... A da, ko ste vi u stvari ???
Pozdrav iz Tel Aviva :-*

Mix

pre 8 godina

Pa nismo mi urušili Jugu; ona nama nije smetala. Mi čak nismo ni imali referendum o tome za razliku od ostalih. Srušili su je baš svi ostali narodi SFRJ. U skladu sa navedenim nema nikakve normalnosti u zadržavnju imena Jugoslavenski jer on više baš ništa ne znači, ne determiniše ništa, osim nekih emocija prema boljem životu u tom vremenu. I da budem iskren, Jugoslaviju treba da slave oni kojima je pomogla da naprave svoje nezavisne države u prostoru i veličini koju nikada ne bi sami izborili;a mi smo našu državnost utkali u nju (da bogda nismo).

Vlada99

pre 8 godina

Svako ko bi da skida "J" i zvezdu treba da zna da da su za tu Jugoslaviju i zvezdu svoj zivot polozilo stotine hiljada ljudi. Lako mi zaboravljamo sta nam je ta Jugoslavija dala, sve ono sto sada nemamo - odlicno BESPLATNO zdravstvo, skolovanje, posao, bezbedno okruzenje..... Nije nam valjala pa smo dobili sve ovo sto imamo sada. Ako vam je dobro onda neka....

Dirty

pre 8 godina

Iskusni sportski radnika s toliko uspeha, tjekom kratkog boravka u FK Partizan, sasvim je logican izbor za SD. Vucela je uspesno saradjivao s Kumunom, Dzonijem Stulicem, Slobodanom Milosevicem... isti rezultat treba ocekivati i u Sportskom drustvu??? Nikad nije gledao licni interse uve u korist Crnobele boje???

Dragce

pre 8 godina

Dragi grobari. Danas je umro Zeravica. Ima svuda tekstova o njemu i njegovom radu. A onda izguglajte sta je onomad Dule rekao za Zeravicu. Ako i posle toga ne skontate koliki problem ima vas vodja onda i sami imate problem

Komša

pre 8 godina

Ne vidim ni jedan razuman razlog za promenu imena i grba sportskog drustva.
Taj kojeg je sramota imena i grba nikada iskreno nije ni navijao za Partizan i neke druge stvari su mu bitnije od kluba.
Dok smo se radovali nismo brojali krvna zrnca ni igracima ni trenerima pa zasto bi ih sada brojali?
Partizan jeste srpski klub ali ne samo srpski - njega su stvarali i alavom ovencali svi koji su po nacionalnosti - Partizanovci ma koje vere,nacije ili politickog ubedjenja bili (to je nebitno).

J.D.Aleksandar

pre 8 godina

Slazem se sa doktorom duletom, ne menjati nista jer onda menjamo i istoriju naseg jugoslovenskog sportskog drustva. mi se za razliku od nekih ne stidimo istorije, osnovani smo u zagrebu pa sta, predsednik nam je bio tudjman pa sta? tako je bilo u to vreme jedna drzava jugoslavija. ko se toga stidi nije pravi partizanovac!

Srle

pre 8 godina

Petrokraka kao simbol moze da ostane naravno ali nositi ime bivse (tj. pokojne) drzave kad znamo sta nam je ta donela na kraju je po meni morbidno. Mozda je to potrebno onima koji imaju osecaj (tj. zabludu) da ta drzava jos uvek postoji ili misle da ce se ponoviti. Ono sto je nekad bilo ostaje kao istorija i treba je se secati ali u proslosti ne treba ziveti.

sasa

pre 8 godina

Ukoliko JSD Partizan zeli da dobije finasisku pomoc od drzave, onda neka se obrati vladi i gradjanima Jugoslavije za to, jer gradjani SRbije ne mogu finasirati i inostrana drustva,,,,
A ako zele da ih gradjani Srbije finansiraju, onda neka svate da su u vlasniostvu gradjana Srbije, i da postuju to...

Uskok

pre 8 godina

Ne, Dule, diplome su pravno formalno ispravne,postoje, a Jugoslavije više nema. Pod petokrakom su poginuli milioni, istina, dao Bog da nisu. Ni pod petokrakom ni pod krstom! Inace, ja sam Zvezdaš ali želim da Partizan opet postane jak klub, radi SRPSKOG sporta, a ne radi Jugoslavenskog.

Max

pre 8 godina

Objasnite detetu od deset godina sta znaci jugoslovensko, sta je tu za ponos, zasto je propalo itd. Objasnite detetu zasto ne nosite zastavu Jugoslavije nikad, zasto ste zvizdali jugoslovenskoj himni dok je jos bila nasa zvanicna himna, objasnite taj ponos. A ako mozete i meni bilo bi super. I nemojte da pocinjete sa objasnjenjem istorije, nego ponosa - na sta u "Jugoslovensko" ste ponosni?

urke

pre 8 godina

Bez obzira sto je drzava koja je pocinjala tim slovom i doticni amblem prakticno unistila nacionalni identitet ovog naroda,ipak nema potrebe da se komad istorije sklanja u stranu,pogotovo sto je Partizan kao kolektiv pokazao da Srbi kao nacija i simpatizeri kluba mogu stati iza njega,za razliku,nazalost od komsiluka.Jednostavno,Partizan jedini predstavlja ovu zemlju u 2 najpopularnija sporta,u jednom vrlo uspesno u protekloj deceniji,pritom koliko toliko poslujuci trzisno i ne troseci sredstva poreskih obveznika,njihovi navijaci ne idu na stadion da bi zvizdali nasoj reprezentaciji i ne navijaju za istu u zavisnosti iz kog kluba ko igra u njoj,i na podrzavaju mangupe iz svojih redova koji isisavaju novac iz njega,naprotiv,za razliku od drugih kojima je mrznja prema komsiluku tolika da ce sopstvene unistitelje i dalje podrzavati samo da budu ispred na tabelama.Mada bojim se da ce kolektiv sa Vucelom na celu ici samo nize,iako je potencijal ovog kluba ogroman,pravi ljudi su nam sada kada su teska vremena potrebniji nego ikada,nadam se da tamo gde se odlucuje ima pametnih glava ali s'obzirom da je danas sve politika,plasim se da nije bas tako.

neroj zeleznika

pre 8 godina

(Звезда, Србија НИКАД југославија, 29. oktobar 2015 15:32)

Da li to znaci da ne priznajes nista od trofeja koje je zvezda osvojila u jugoslaviji i evropske trofeje koje je osvojila pod jugoslovenskom zastavom?

Marko

pre 8 godina

Grb nikada promeniti necemo jer je jedan od najlepsih na svetu. Ako bi menjali petokraku morali bi i ime. A zasto bi menjali nesto sto toliko godina traje. Nismo valjda kompleksasi kao Hrvati. Oni su izbacili petokrake, dinamo cak na kratko promenio i ime klubu da bi na kraju vratio ime ali eto vazno kao petokrake nema.

Partizan Forever

pre 8 godina

Vujosevica volim i postujem ali se ne slazem ovaj put sa njegovim misljenjem.
Partizan je do sada cak sedam puta menjao grb, i sta je tu sporno?
Moje misljenje je da zvezdicu treba izbaciti a zadrzati prefiks 'jugoslovensko' sportsko drustvo. Partizan treba da nastavi da bude klub svih ljudi bez obzira kako se zovu. To je jedna od najvecih vrednosti Partizana i to je ono sto nam daje prednost u odnosu na ostale klubove u regionu.
Da kazem jos da ovo nema veze sa politikom, ja da sam bio u ono vreme, borio bih se na strani partizana iako ne podrzavam komunisticke stavove.

Relax

pre 8 godina

Ja na tribinama vidim grobari masu sa dvoglavim belim orlom umesto petokrakom u grbu, toliko o tome da se navijaci partizana ponose partizanom i svojom istorijom..

Nebojsa

pre 8 godina

Ne slažem se sa Duletom, iako razumem određeni sentiment prema nazivu "jugoslovensk", kod njega, i ostalih pojedinaca koji i dalje žive u SFRJ.
Hoću da kažem kako je to nekorektno prema mlađim i budućim narastajima. SD Partizan je jednako i njihov. Njima to jugoslovenski ne znači ništa. Stvar prošlosti, sa nažalost negativnom konotacijom i prizvukom. Oslobodimo Partizan.
Petokraka nije u tolikoj meri sporna.

curvasud

pre 8 godina

Sve isto i u nove pobede. . . nema potrebe menjati ,grb je prelep...istorija je takva kakva je ,idemo dalje....Dulo ti si naš zauvek! Živ nam bio!!!

Bob Sent Kler

pre 8 godina

Realno sam uvek bio protiv menjanja bilo cega sto je originalno nazvano. Tako sam nakon pada Milosevica apsolutno bio za vracanje naziva ulica u starom delu Beograda i ne menjanju naziva ulica na Novom BG. Bio sam i za vracanje srpskih simbola umesto ideoloskih. Tako da bi po tome ovde trebalo zadrzati grb.
Medjutim, ovde mi je misljenje podeljeno. S jedne strane nas grb je vec nekoliko puta menjan (prvo oblik, pa boja, pa je izbacena JA iz naziva, pa predznak jugoslovensko, pa sportsko drustvo itd.) Dalje, svuda u svetu je praksa da se restilizuju grbovi, nije to nista novo. Trece, ta zvezda kod nas nema tezinu kao u grbu CZ. Crvena zvezda prosto ne moze da izbaci crvenu zvezdu iz grba. Mi mozemo jer je simbol komunizma a navijaci Partizana se nisu opredeljeni po tom pitanju (kao npr Livorno u Italiji) tj. bar polovina podrzava i one druge borce protiv fasizma koje DV ne priznaje. Ja dajem predlog da u sredini ne bude ni petokraka ni kokarda vec crno bela FUDBALSKA LOPTA popularna bubamara!

Lol

pre 8 godina

Vučelić je dobro rešenje za sve, da pomeri i pređe granicu. Ne sme da bude ličnih neprijateljstava i da se ne izazivaju ljudi koji su na jakim pozicijama. Ipak, sigurno neće spustiti glavu i ispustiti dostojanstvo Partizana”.

Kako sad ovo? Zar nije Dule opozicija i avangarda?!

Jovan Vujošević

pre 8 godina

Bravo Dule, ponovo si dokazao da imaš srca i hrabrosti da kažeš istinu. Simboli koje si spomenuo deo su istorije Partizana i zna se ko su osnivači Partizana i treba da se ponosimo time. Npr. Ruska Federacija nije obrisala petokraku, čak iz pojedinih rodova oružanih snaga, a ni većina sportskih klubova iz Rusije.

*

pre 8 godina

"Za dva meseca sam udaljen sa dve funkcije. Ali, pored svega, ostajem čovek KK i JSD Partizan”, naglasio je Vujošević

Udaljili su te rezultati Duko, rezultati, koje nemas bez kamare para.
Na grbu vam ZVEZDA
U imenu BARI
KO STE VI USTVARI?

dada

pre 8 godina

"Neki sveštenik je rekao da je đavo ušao u Partizan i da je sve to zbog petokrake u grbu. Kao da taj sveštenik poznaje đavola i sa njim ide na more."
xD

B

pre 8 godina

Prestanite više sa tim glupiranjima. Kakvo crno "J" kakva Jugoslavija. Ostavite to za istorijske udžbenike. Ili "SSD" ili samo "SD". Ova zemlja ima ime. I treba da se koristi.

milos

pre 8 godina

Niko ništa ne zna da stvori, a kada treba da se ruši onda smo prvi. U Jugoslaviji je stvoreno JSD, ja sam ponosan na njega i ništa ne bih menjao

ozna

pre 8 godina

Ostaviti kako jeste. To je Partizan!
Vole ga i za njega navijaju i drugi sa prostora SFRJ, a i mnogo šire.
To je veliki klub i najveće SD na svetu po broju osvojenih trofeja.
Znam mnoge muslimane koji navijaju za Partizan, Srbe iz Crne Gore, Makedonije, Dalmacije, Slavonije, Like, Krajine itd.
Pozdrav svim ljudima dobre volje i ne dirajte ništa!

Dorcolski Lobi

pre 8 godina

Kao sto ni covek ne treba da menja ime i prezime sa kojim se rodio, tako ne treba ni nas JSD Partizan. Stvoren je u takva vremena, kada se verovalo u nesto pozitivno, kada su pogledi bili daleki, a shvatanja siroka, kada nam je svet bio kuca, a ne ova prcija koju su stvorili i u koju su nas zatarabili nacionalizam, zatucanost, i divljastvo. Jeste, mi smo svi iz Beograda, svi smo Srbi, ali to je samo pocetna tacka, nikako ishodiste, nikako cilj. Put kojim se ide je ono sto nas definise, broj ljudi koje poznajemo je ono sto nas cini bogatim, a ne prekrajanje istorije i Orvelovsko falsifikovanje imena, simbola, adresa, citavih klubova. Nema vise onog sto je nekad bilo, ali to znaci da nikad nista pre danas nije ni postojalo. Negiranje proslosti je najbolji recept za unistavanje buducnosti...

Partizan je sampion Srbije, sutra ce to verovatno biti Zvezda, a mi cemo to opet biti prekosutra. Partizan niti mora, niti treba uvek da pobedjuje, ali uvek mora da bude dosledan sebi i svojim navijacima. U suprotnom postajemo obicna razularena rulja... kao neki...

neutralni felsh

pre 8 godina

Не знам уопште како навијаче Партизана није срамота да још увек подржавају нешто што се зове ЈСД??? Еј бре Југословенско СД!!!
Живела КПЈ и ЈСД!
(Звезда, Србија НИКАД југославија, 29. oktobar 2015 15:32)


nije me sramota, ponosan sam. i dan danas imam sjajna prijateljstva sirom jugoslavije.
i naravno da je jugoslovensko sportsko drustvo, jer je nastalo u vreme jugoslavije. nema to veze sa komunizmom i ideologijom nego sa istorijskim determinizmom, i jednom lepom emocijom.
a vi sto ste vikali "zvezda, srbija nikad jugoslavija", i tada i sada, zapitajte se kako je bas vasa zvezda prosla u raspadu jugoslavije. od sampionskog i uglednog kluba postala je fudbalski ugarak. sto je najtuznije, sami ste navijali za zvezdinu propast, to je najveca ironija.
uzgred, nemoj da vas vara ovaj kratki uspeh sa grofom, jer opet vas, na zalost, ceka regulisanje nagomilanih dugova i SISTEMSKIH problema, i ponovno otreznjenje uz povratak na stare staze teske stagnacije. partizan jes grbav sada, ali problemi su zbirno manji.

paok

pre 8 godina

Najviše volim kad vidim koliko smo mali pa ovi najveći moraju da nas na to podsećaju hahaha. Mnogo si generacija obradovao Dusko ali ima u druga strana medalje i ona je crvena i tužna. I sad kad je došlo njihovo vreme opet je isto, tu si da kad te na portalima vide nije im dobro!!! hahaha koja bol je u pitanju strasno.

neutralni felsh

pre 8 godina

Не знам уопште како навијаче Партизана није срамота да још увек подржавају нешто што се зове ЈСД??? Еј бре Југословенско СД!!!
Живела КПЈ и ЈСД!
(Звезда, Србија НИКАД југославија, 29. oktobar 2015 15:32)


nije me sramota, ponosan sam. i dan danas imam sjajna prijateljstva sirom jugoslavije.
i naravno da je jugoslovensko sportsko drustvo, jer je nastalo u vreme jugoslavije. nema to veze sa komunizmom i ideologijom nego sa istorijskim determinizmom, i jednom lepom emocijom.
a vi sto ste vikali "zvezda, srbija nikad jugoslavija", i tada i sada, zapitajte se kako je bas vasa zvezda prosla u raspadu jugoslavije. od sampionskog i uglednog kluba postala je fudbalski ugarak. sto je najtuznije, sami ste navijali za zvezdinu propast, to je najveca ironija.
uzgred, nemoj da vas vara ovaj kratki uspeh sa grofom, jer opet vas, na zalost, ceka regulisanje nagomilanih dugova i SISTEMSKIH problema, i ponovno otreznjenje uz povratak na stare staze teske stagnacije. partizan jes grbav sada, ali problemi su zbirno manji.

pan

pre 8 godina

Umesto JSD - SSD
Umesto zvezde - parni valjak
Umesto baklji - srpska trobojka
(DeXX, 29. oktobar 2015 15:19)

Umesto Zvezde - FMPUPPRCZTILR

Nismo isti.

Stjepana Supanca 15a, vaša je adresa!

pre 8 godina

Не знам уопште како навијаче Партизана није срамота да још увек подржавају нешто што се зове ЈСД??? Еј бре Југословенско СД!!!
Живела КПЈ и ЈСД!
(Звезда, Србија НИКАД југославија, 29. oktobar 2015 15:32)

E, jadno dete...

Звезда, Србија НИКАД југославија

pre 8 godina

Не знам уопште како навијаче Партизана није срамота да још увек подржавају нешто што се зове ЈСД??? Еј бре Југословенско СД!!!
Живела КПЈ и ЈСД!

neutralni felsh

pre 8 godina

Не знам уопште како навијаче Партизана није срамота да још увек подржавају нешто што се зове ЈСД??? Еј бре Југословенско СД!!!
Живела КПЈ и ЈСД!
(Звезда, Србија НИКАД југославија, 29. oktobar 2015 15:32)


nije me sramota, ponosan sam. i dan danas imam sjajna prijateljstva sirom jugoslavije.
i naravno da je jugoslovensko sportsko drustvo, jer je nastalo u vreme jugoslavije. nema to veze sa komunizmom i ideologijom nego sa istorijskim determinizmom, i jednom lepom emocijom.
a vi sto ste vikali "zvezda, srbija nikad jugoslavija", i tada i sada, zapitajte se kako je bas vasa zvezda prosla u raspadu jugoslavije. od sampionskog i uglednog kluba postala je fudbalski ugarak. sto je najtuznije, sami ste navijali za zvezdinu propast, to je najveca ironija.
uzgred, nemoj da vas vara ovaj kratki uspeh sa grofom, jer opet vas, na zalost, ceka regulisanje nagomilanih dugova i SISTEMSKIH problema, i ponovno otreznjenje uz povratak na stare staze teske stagnacije. partizan jes grbav sada, ali problemi su zbirno manji.

dada

pre 8 godina

"Neki sveštenik je rekao da je đavo ušao u Partizan i da je sve to zbog petokrake u grbu. Kao da taj sveštenik poznaje đavola i sa njim ide na more."
xD

pan

pre 8 godina

Umesto JSD - SSD
Umesto zvezde - parni valjak
Umesto baklji - srpska trobojka
(DeXX, 29. oktobar 2015 15:19)

Umesto Zvezde - FMPUPPRCZTILR

Nismo isti.

pan

pre 8 godina

Objasnite detetu od deset godina sta znaci jugoslovensko, sta je tu za ponos, zasto je propalo itd. Objasnite detetu zasto ne nosite zastavu Jugoslavije nikad, zasto ste zvizdali jugoslovenskoj himni dok je jos bila nasa zvanicna himna, objasnite taj ponos. A ako mozete i meni bilo bi super. I nemojte da pocinjete sa objasnjenjem istorije, nego ponosa - na sta u "Jugoslovensko" ste ponosni?
(Max, 29. oktobar 2015 16:43)

Evo kako ću to objasniti mom detetu od 8 godina.
Jednog dana, u jedno klubu je igrao čika po imenu Elmedin Kikanović. Njegovi navijači su bojkotovali klub, jer se taj čika zvao Elmedin, a ne Petar.
Jednog dana u jednom drugom klubu je igrao čika koji se zvao Dževad Prekazi. Navijači tog kluba su i dalje navijali za svoj klub.
Ta dva kluba, sine, nisu ista.

curvasud

pre 8 godina

Sve isto i u nove pobede. . . nema potrebe menjati ,grb je prelep...istorija je takva kakva je ,idemo dalje....Dulo ti si naš zauvek! Živ nam bio!!!

Relax

pre 8 godina

Ja na tribinama vidim grobari masu sa dvoglavim belim orlom umesto petokrakom u grbu, toliko o tome da se navijaci partizana ponose partizanom i svojom istorijom..

neutralni felsh

pre 8 godina

Не знам уопште како навијаче Партизана није срамота да још увек подржавају нешто што се зове ЈСД??? Еј бре Југословенско СД!!!
Живела КПЈ и ЈСД!
(Звезда, Србија НИКАД југославија, 29. oktobar 2015 15:32)


nije me sramota, ponosan sam. i dan danas imam sjajna prijateljstva sirom jugoslavije.
i naravno da je jugoslovensko sportsko drustvo, jer je nastalo u vreme jugoslavije. nema to veze sa komunizmom i ideologijom nego sa istorijskim determinizmom, i jednom lepom emocijom.
a vi sto ste vikali "zvezda, srbija nikad jugoslavija", i tada i sada, zapitajte se kako je bas vasa zvezda prosla u raspadu jugoslavije. od sampionskog i uglednog kluba postala je fudbalski ugarak. sto je najtuznije, sami ste navijali za zvezdinu propast, to je najveca ironija.
uzgred, nemoj da vas vara ovaj kratki uspeh sa grofom, jer opet vas, na zalost, ceka regulisanje nagomilanih dugova i SISTEMSKIH problema, i ponovno otreznjenje uz povratak na stare staze teske stagnacije. partizan jes grbav sada, ali problemi su zbirno manji.

Pročitaj bar jednu knjigu pa onda probaj da pišeš

pre 8 godina

Nepismeni, jugoslovenski nije pridev koji označava pripadnost državi, nego je socio-kulturološko-istorijska odrednica i označava pripadnost jugoslovenskim, južnoslovenskim narodima. Nije, dakle, "Sportsko društvo Jugoslavije". Vezare, nisu partizani bili komunistička vojska nego narodna vojska, imala je krajem rata 600 hiljada boraca a komunista je bilo šest hiljada. U Bari ste išli kao prvaci Jugoslavije, to znam, a da li ste južnoslovenski narod, s obzirom da ste delije (tursko ime), to ne znam.

Vlada99

pre 8 godina

Svako ko bi da skida "J" i zvezdu treba da zna da da su za tu Jugoslaviju i zvezdu svoj zivot polozilo stotine hiljada ljudi. Lako mi zaboravljamo sta nam je ta Jugoslavija dala, sve ono sto sada nemamo - odlicno BESPLATNO zdravstvo, skolovanje, posao, bezbedno okruzenje..... Nije nam valjala pa smo dobili sve ovo sto imamo sada. Ako vam je dobro onda neka....

B

pre 8 godina

Prestanite više sa tim glupiranjima. Kakvo crno "J" kakva Jugoslavija. Ostavite to za istorijske udžbenike. Ili "SSD" ili samo "SD". Ova zemlja ima ime. I treba da se koristi.

*

pre 8 godina

"Za dva meseca sam udaljen sa dve funkcije. Ali, pored svega, ostajem čovek KK i JSD Partizan”, naglasio je Vujošević

Udaljili su te rezultati Duko, rezultati, koje nemas bez kamare para.
Na grbu vam ZVEZDA
U imenu BARI
KO STE VI USTVARI?

J.D.Aleksandar

pre 8 godina

Slazem se sa doktorom duletom, ne menjati nista jer onda menjamo i istoriju naseg jugoslovenskog sportskog drustva. mi se za razliku od nekih ne stidimo istorije, osnovani smo u zagrebu pa sta, predsednik nam je bio tudjman pa sta? tako je bilo u to vreme jedna drzava jugoslavija. ko se toga stidi nije pravi partizanovac!

Nebojsa

pre 8 godina

Ne slažem se sa Duletom, iako razumem određeni sentiment prema nazivu "jugoslovensk", kod njega, i ostalih pojedinaca koji i dalje žive u SFRJ.
Hoću da kažem kako je to nekorektno prema mlađim i budućim narastajima. SD Partizan je jednako i njihov. Njima to jugoslovenski ne znači ništa. Stvar prošlosti, sa nažalost negativnom konotacijom i prizvukom. Oslobodimo Partizan.
Petokraka nije u tolikoj meri sporna.

Komša

pre 8 godina

Ne vidim ni jedan razuman razlog za promenu imena i grba sportskog drustva.
Taj kojeg je sramota imena i grba nikada iskreno nije ni navijao za Partizan i neke druge stvari su mu bitnije od kluba.
Dok smo se radovali nismo brojali krvna zrnca ni igracima ni trenerima pa zasto bi ih sada brojali?
Partizan jeste srpski klub ali ne samo srpski - njega su stvarali i alavom ovencali svi koji su po nacionalnosti - Partizanovci ma koje vere,nacije ili politickog ubedjenja bili (to je nebitno).

pero

pre 8 godina

Partizan je institucija, mnogo vaznija nego trenutna previranja. Ima tradiciju, proslost i buducnost. Partizan nije lokalni tim i ne treba nikada da postane. Ja sam Hrvat iz Bosne, navijao sam za Partizan za vrijeme Jugoslavije, navijam za Partizan i danas jer ga prepoznajem kakav je uvjek i bio. Ako se promjeni zvijezda u grbu, onda to vise nije isti klub ( kao npr Hajduk). Nemojte me pogresno shvatiti, nisam srpski orjentisan (ok, navijam da vratite Kosovo jer mislim da je nepravedno oduzeto)niti se previse interesujem za vasu politicku svakodnevnicu, ali Partizan, po mom misljenju ne mogu prisvajati samo Srbi, on pripada i svima nama koji smo za njega navijali i jos uvjek navijamo. Zivio Partizan i neka uvjek bude ponosan na svoje ime.

Stjepana Supanca 15a, vaša je adresa!

pre 8 godina

Не знам уопште како навијаче Партизана није срамота да још увек подржавају нешто што се зове ЈСД??? Еј бре Југословенско СД!!!
Живела КПЈ и ЈСД!
(Звезда, Србија НИКАД југославија, 29. oktobar 2015 15:32)

E, jadno dete...

Звезда, Србија НИКАД југославија

pre 8 godina

Не знам уопште како навијаче Партизана није срамота да још увек подржавају нешто што се зове ЈСД??? Еј бре Југословенско СД!!!
Живела КПЈ и ЈСД!

ozna

pre 8 godina

Ostaviti kako jeste. To je Partizan!
Vole ga i za njega navijaju i drugi sa prostora SFRJ, a i mnogo šire.
To je veliki klub i najveće SD na svetu po broju osvojenih trofeja.
Znam mnoge muslimane koji navijaju za Partizan, Srbe iz Crne Gore, Makedonije, Dalmacije, Slavonije, Like, Krajine itd.
Pozdrav svim ljudima dobre volje i ne dirajte ništa!

Alexa

pre 8 godina

Sto se mene licno tice - Bojkot! Nikada nije bilo lako navijati za Partizan ali da bi bilo lepo, bilo bi dobro da vam nije muka, a meni je muka. Gadi mi se ceo ovaj period naseg opsteg nacionalnog poniranja koje uistinu nije pocelo od SNS-a ali niko nikada nije ovako bio nepravedan prema Partizanu. Dule je zdravlje dao za Partizan ali to je ujedno bila borba za pravdu. Vraceno mu je tako sto je bestidno uklonjen da se zadovolji vodja kojeg je direktno I sa pravom kritikovao. Vucelic me ne cudi on je covek koji pliva u svim rezimima, ali je zalosno da se recimo Pera Bozic nije zahvalio na ponudjenoj prilici da smeni Duleta. Miloje je recimo isto to odbio rekavsi da iz moralnih razloga ne moze. Pitao sam se - Kako to da Pera Bozic nije rekao nista slicno? Posle sam saznao da je Pera clan stranke I bilo mi je jasno. I kome je onda da aplaudiram sa juga ili sa partera B na kome sam cesto a najcesce u poslednje dve godine.

radetoronto

pre 8 godina

Neko je pisao da sam Partizan jos uvek ima crvenu petokraku. Ovo nije tacno. U JSLu crvenu petokraku, ili zvezdu, imaju i Crvena zvezda, Spartak i Borac.

Zvezdas sam, i uvek bicu, ali i moja Crvena zvezda ima komunisticko ime. Svaki ko kaze suprotno prica glupost.

A komunistickih/socijalistickih imena ima koliko hoces - CZ, Partizan, Borac, Radnik, Radnicki, Spartak, Metalac, Mladost, Rad. Cak i OMLADINSKI Fudbalski Klub Beograd je kom/soc ime.

Meni to ne smeta. Moj klub je CZ. Zavoleo sam taj klub pod imenom CZ i sa crevnom zvezdom na grbu. Iskreno, ne bih navijao vise za taj klub kad bi neko smenio ime ili izbacio crvenu zvezdu sa grba.

Nisha

pre 8 godina

Najvise volim ove zvezdase koji misle da je ime Crvena Zvezda nastalo tako sto su videli na nebu zvezdu. Zvezdin grb je nastao sa cela Partizana koji su oslobodili ovu zemlju od fasizma. Mi Grobari ponosni smo i na ime i na grb! Mi ne skidamo krak zvezde sa grba, a Bogami ne i zvezdu iz grba, tako smo nastali i sa istim simbolima i umreti. Onog momenta kad moj klub promeni Grb vise nije moj klub!

Dorcolski Lobi

pre 8 godina

Kao sto ni covek ne treba da menja ime i prezime sa kojim se rodio, tako ne treba ni nas JSD Partizan. Stvoren je u takva vremena, kada se verovalo u nesto pozitivno, kada su pogledi bili daleki, a shvatanja siroka, kada nam je svet bio kuca, a ne ova prcija koju su stvorili i u koju su nas zatarabili nacionalizam, zatucanost, i divljastvo. Jeste, mi smo svi iz Beograda, svi smo Srbi, ali to je samo pocetna tacka, nikako ishodiste, nikako cilj. Put kojim se ide je ono sto nas definise, broj ljudi koje poznajemo je ono sto nas cini bogatim, a ne prekrajanje istorije i Orvelovsko falsifikovanje imena, simbola, adresa, citavih klubova. Nema vise onog sto je nekad bilo, ali to znaci da nikad nista pre danas nije ni postojalo. Negiranje proslosti je najbolji recept za unistavanje buducnosti...

Partizan je sampion Srbije, sutra ce to verovatno biti Zvezda, a mi cemo to opet biti prekosutra. Partizan niti mora, niti treba uvek da pobedjuje, ali uvek mora da bude dosledan sebi i svojim navijacima. U suprotnom postajemo obicna razularena rulja... kao neki...

Gavgalj

pre 8 godina

Evo kako ću to objasniti mom detetu od 8 godina.
Jednog dana, u jedno klubu je igrao čika po imenu Elmedin Kikanović. Njegovi navijači su bojkotovali klub, jer se taj čika zvao Elmedin, a ne Petar.
Jednog dana u jednom drugom klubu je igrao čika koji se zvao Dževad Prekazi. Navijači tog kluba su i dalje navijali za svoj klub.
Ta dva kluba, sine, nisu ista.
(pan, 29. oktobar 2015 17:37)

Jako tupavo! U tom klubu koji ti povezujes sa idiotlukom svojstvenim tvom malom klubu igrali su Refik Šabanadžović (evropski prvak sa Zvezdom), Husref Musemić, Elvir Bolić itd. Da ne nabrajam. Kao i Kikanović. Svi su bili miljenici navijača. A bojkota ce uvek biti medju pojedincima u navijackim grupama koji imaji problem u glavi. To se ne desava samo u ovoj zemlji. Zdravo!

MNE

pre 8 godina

Ako to urade i sklone ta dva simbola sa grba Partizana ostace sigurno bar bez jedne citave navijacke porodice sa Cetinja koja je uz Partizan zbog toga od 45-te,a svi se nadamo i jos puno godina. Zivio JSD PARTIZAN i u nove pobjede za sve partizanovce.

zoran

pre 8 godina

Objasnite detetu od deset godina sta znaci jugoslovensko, sta je tu za ponos, zasto je propalo itd. Objasnite detetu zasto ne nosite zastavu Jugoslavije nikad, zasto ste zvizdali jugoslovenskoj himni dok je jos bila nasa zvanicna himna, objasnite taj ponos. A ako mozete i meni bilo bi super. I nemojte da pocinjete sa objasnjenjem istorije, nego ponosa - na sta u "Jugoslovensko" ste ponosni?
(Max, 29. oktobar 2015 16:43)

Evo ovako cu objasniti detetu od 10 godina, a I tebi je ochigledno potrebna pomoc.

"Sine, mi smo narod koji pripada grupi juznih SLovena, pa smo zato anzvani, svi sa ovih prostora, Jugo-Sloveni (Jugosloveni). Shta tu nije techno..? Da nisi Arapin..?

Simbol zvezde petokrake nije negativan I izmedju ostalog opisuje kretenje planete Veere - ljubav, simbolichno recheno. Takodje, techno je shto Dule kaze - milioni su poginuli da ti danas ne bi pevao danke Dojchland u nekom radnom logoru, a sada si nashao da pametujesh.

Apsolutno nishta ne smeta Jugoslovensko Sportsko drushtvo Partizan. Na kraju ansh klub je uvek bio otvoren za sve nacionalnosti I danas je isto.

zoran

pre 8 godina

Osnovan je kao jugoslovensko sd tako treba da ostane sa tom petokrakom i za 300godina treba da bude isto kao i prvog dana pa do kraja sveta. Kada umrem reci ce grobar bio je...

Ogorceni srbin

pre 8 godina

A boli vas Jugoslavija? Bas strasno boli, o nikogovici! Moj je deda za to umro, a nije bio komunista, naprotiv! Mi koji smo doziveli to, znamo kako je dobar bio taj ogromni proctor i dvadeset miliona ... Trebalo je samo pocistiti komunizam i otici u lepi veliki svet i Evropu, ali ne, ovce nikuda ne mogu, moze se samo klati.
Prijatan vam ovaj zatvor drustvo, ova mala, nikakva Srbija. Meni je tesno a vama je to kosmos ceo. Ajd uzdravlje, a Duletu sve najbolje, majstore bravo!!!

stv

pre 8 godina

Osnovani u Zagrebu, sa sjedistem u Laktasima, a igraju u Beogradu. Ni sami ne znaju ko su.
(Nikola, 29. oktobar 2015 17:57)

Problem je što ti ne znaš šta izgovaraš tj pišeš.
Ono što bi ti voleo da bude nije uvek i istinita priča, ali mlad si naučićeš da razaznaješ šta je laž, a šta istina.

neroj zeleznika

pre 8 godina

(Звезда, Србија НИКАД југославија, 29. oktobar 2015 15:32)

Da li to znaci da ne priznajes nista od trofeja koje je zvezda osvojila u jugoslaviji i evropske trofeje koje je osvojila pod jugoslovenskom zastavom?

Bato Tupko

pre 8 godina

JSD nije nacionalno opredelenje vec estetsko. Ako zelimo da budemo modijalisticki klub,a vec jesmo, slovo J nista ne smeta. Partizan ima najvise navijaca u regionu. Ako se odricemo istorije onda moramo da menjamo i ime i grb. To isto vazi za sve klubove u bivsoj SFRJ.
Eto npr crvena zvezda je simbol komunizma,i treba da promeni ime u Cetnik ili beli orao. Ko bi to prihvatio? Partizan da se zove npr Srbija. Ne ide mi nekako.
Slovo K u imenima AEK I PAOK niko ne menja i ako simpolizuje Konstantiopolj.
Dinamo je pokusao da promeni ime u Kroacija i ...
Dakle istoriju ne mozemo prome
niti potezom olovke.

postar

pre 8 godina

slazem se da ne treba nista menjati, ipak da se ja pitam promenio bih nijansu crvene kojom je obojena zvezda u npr. tamno crvenu/bordo. da ne lici na crvenu crvene zvezde. Partizan su osnovali partizanski gerilci koji su tamanili naciste od spanije do blajburga. ko ima problema sa cinjenicama i ne navija za partizan vec verovatno za zvezdu, ofk ili sta ti ja znam.

milos

pre 8 godina

Niko ništa ne zna da stvori, a kada treba da se ruši onda smo prvi. U Jugoslaviji je stvoreno JSD, ja sam ponosan na njega i ništa ne bih menjao

НТТ Ни

pre 8 godina

(Звезда, Србија НИКАД југославија, 29. oktobar 2015 15:32)

Четвртог марта 1945.г. Скојевци су, по директиви и под будним оком ОЗНЕ, на згариштима великог предратног фудбалског клуба са називом Југославија формирали нови фудбалски клуб, који је старом узео скоро све: играче, НАВИЈАЧЕ, тренере, терене и стадион, само је име одбацио и за себе приграбио друго да би њиме могао да симболише комунизам и ефикасно да кортеши за њега. Како је Црвена звезда, тј. црвена петокрака симбол тог ретроградног система, то су се Скојевци једногласно и определили за њега. Зато и не чуди овај слоган који користиш за свој псеудоним. Југославија никад, да вас на директног претка не би подсећала, већ петокрака, и са тог пута не скрећите.

Milan

pre 8 godina

Grb drzave Srbije ima krun iako smo republika. Ali taj grb ima tradiciju od 150 godina i niko ozbiljan ne trazi da se taj grb menja.
I Partizanov grb je postao tradicija i bilo bi lose da se menja jer sad nismo Jugoslavija.
Velicina neke institucije se i oglade u stalnosti, u tradiciji.

dogboy

pre 8 godina

Pa realno ako nekom smeta zvezda u grbu i -J- smeta mu i sam naziv Partizan, jer licemjerno je odreci se jednih simbola, a istovremeno zadrzati ime koje simbolizuje NOB i temelje jugoslovenstva u najvecoj mjeri. Jedino ako zaista zelite mijenjati i ime onda mislim da bi Dinamo Beograd moglo odgovarati :))

marko

pre 8 godina

Čudno da ovi što su protiv "Jugoslovenski" u nazivu i zvezde u grbu nemaju ništa protiv imena Partizan?!

Klub je dobio ime po Narodno oslobodilačkom pokretu uz pomoć kojeg smo imali zemlju. Takvu, kakvu ali slobodnu... Meni lično dobru. Pa da menjamo onda sve?

Nebojša

pre 8 godina

Samo plitkoumni skorojevići uopšte i pokušavaju da prikriju ili promene tradiciju kluba ili organizacije kojoj pripadaju. Partizan je nastao kao JSD, sa svojim simbolima i kao takav je postao jedno od najuspešnijih sportskih društava na svetu a ubedljivo najuspešnije na ovim prostorima. Ima evropske i svetske titule u košarci, vaterpolu, individualnim sportovima, čak i u šahu. Partizan su Kića i Praja, Moca i Dragan Mance, profesor Nikolić i Žoc, Igor Milanović i Nikola Stamenić, Ana Ivanović i Gligorić. Izvinite, ali Partizan su i Moka i Novak Đoković. Istovremeno, Partizan su i Florijan Matekalo, Stjepan Bobek, Fadilj Vokri, Bo Mekejleb, Jusufi, Zahović, Dijara i Moreira, Džavid Prekazi, Duško Vujošević i Peđa Mijatović, na primer. I svim ovim prezimenima se jako, jako ponosi. To ga i razlikuje od svih drugih.

+41

pre 8 godina

Udaljili su te rezultati Duko, rezultati, koje nemas bez kamare para.
Na grbu vam ZVEZDA
U imenu BARI
KO STE VI USTVARI?
(*, 29. oktobar 2015 15:27)


... A da, ko ste vi u stvari ???
Pozdrav iz Tel Aviva :-*

Marko

pre 8 godina

Grb nikada promeniti necemo jer je jedan od najlepsih na svetu. Ako bi menjali petokraku morali bi i ime. A zasto bi menjali nesto sto toliko godina traje. Nismo valjda kompleksasi kao Hrvati. Oni su izbacili petokrake, dinamo cak na kratko promenio i ime klubu da bi na kraju vratio ime ali eto vazno kao petokrake nema.

orao

pre 8 godina

Čovek je na primeru Partizanovog sportskog društva pokušao da objasni da je Jugoslavija postojala pre Srbije. A ja dobro znam da je Srbija postojala pre Jugoslavije tako da mu je to objašnjavanje malo naivno i pristrano ... A što se zvezde u grbu Partizana tiče, teško mogu da zamislim partizane u Jugoslaviji koji se nisu borili pod crvenom petokrakom kao svojim simbolom. Partizan bez crvene petokrake nije logičan. Kako može Partizan umesto zvezde da koristi neki drugi motiv - npr. belog orla? To onda ne bi bio Partizan već Četnik?!?

vizura tastatura

pre 8 godina

Nevezano za navijacko prepucavanje, samo jos glupi Srbi prizivaju jugoslaviju zbog koje smo unakazeni kao narod za narednih 200 godina. Mozga bez...

Nisha

pre 8 godina

Partizan je religija. Ko igra u njemu je vernik Partizana, a ne Komunizma (koji nikad nije zaziveo u SFRJ) , crkve, dzamije, sinagoge. Partizan je ljubav bez granica i suzuvota sa svim sto je Partizan prosao! Za druge se navija Partizan se VOLI!

ja

pre 8 godina

Objasnite detetu od deset godina sta znaci jugoslovensko, sta je tu za ponos, zasto je propalo itd. Objasnite detetu zasto ne nosite zastavu Jugoslavije nikad, zasto ste zvizdali jugoslovenskoj himni dok je jos bila nasa zvanicna himna, objasnite taj ponos. A ako mozete i meni bilo bi super. I nemojte da pocinjete sa objasnjenjem istorije, nego ponosa - na sta u "Jugoslovensko" ste ponosni?
(Max, 29. oktobar 2015 16:43)



Pa tesko ce biti da mu objasni sta znaci rec Partizan ako mu ne objasni sta je Jugoslavija.

Zvezdina B92 revija

pre 8 godina

Grobari, spremite se da 20 godina totalne dominacije FK i KK CZ
(Delije Split, 29. oktobar 2015 16:17)

Jel ti to znaš pošto si bivši Ajdukovac pa sad vataš fore navijat za Zvizdu da bi vidija neku titulu makar i plaćenu o kojima su njini navijaći vikali da im ne triba???

Vatra

pre 8 godina

Crvena Zvezda je simbol i zastave Japana, ne mora Zvezda nuzno biti petokraka, "jugoslaveni".
(le gojko mane, 29. oktobar 2015 17:52)
E "moj" le gojko mane, ti ni neznaš da živiš, da postojiš, koliko si plitak. Neznam samo gde si video na zastavi Japana petokraku. Po tebi je Japan verovatno zemlja izlazeće petokrake? :)

darky

pre 8 godina

Bravo, Dule. Neki ljudi znaju šta znači civilizacija. Drugi samo vide 2 dimenzije. I to je tako, bilo i biće. Ne možete objasniti svakom jugoslovensku kulturu i civilizaciju, oni to vežu samo za državu.

Ноле делија

pre 8 godina

Значи Кадињача пала по други пут ! Ви нисте Дула могли да одбраните а рушили би Вучића ! Поред вас је безбедан 1000 година !

Jovan Vujošević

pre 8 godina

Bravo Dule, ponovo si dokazao da imaš srca i hrabrosti da kažeš istinu. Simboli koje si spomenuo deo su istorije Partizana i zna se ko su osnivači Partizana i treba da se ponosimo time. Npr. Ruska Federacija nije obrisala petokraku, čak iz pojedinih rodova oružanih snaga, a ni većina sportskih klubova iz Rusije.

Max

pre 8 godina

Objasnite detetu od deset godina sta znaci jugoslovensko, sta je tu za ponos, zasto je propalo itd. Objasnite detetu zasto ne nosite zastavu Jugoslavije nikad, zasto ste zvizdali jugoslovenskoj himni dok je jos bila nasa zvanicna himna, objasnite taj ponos. A ako mozete i meni bilo bi super. I nemojte da pocinjete sa objasnjenjem istorije, nego ponosa - na sta u "Jugoslovensko" ste ponosni?

Dragce

pre 8 godina

Dragi grobari. Danas je umro Zeravica. Ima svuda tekstova o njemu i njegovom radu. A onda izguglajte sta je onomad Dule rekao za Zeravicu. Ako i posle toga ne skontate koliki problem ima vas vodja onda i sami imate problem

Dule

pre 8 godina

Jugoslavija još jedino u Srbiji živi!Zato što smo petokraku nosili na grbu Srbije do 2003-4 smo i omraženi u svetu!Dok su drugi krčili put u svet svojim simbolima mi smo baštinili komunizam i redovno obilazili kuću cveća!Dosta više sa tom glupošću zvanom Jugoslavija!

Expatriate

pre 8 godina

"Nevezano za navijacko prepucavanje, samo jos glupi Srbi prizivaju jugoslaviju zbog koje smo unakazeni kao narod za narednih 200 godina. Mozga bez...
(vizura tastatura, 29. oktobar 2015 20:12)"

Naci ces da si ti taj bez mozga. Ne izjednacavaj Jugoslaviju sa glupim odlukama koje je srpski narod povlacio poput izbora Milosevica i davanja mandatu njemu da pravi odluke poput cenzure, pokusaja hegemonije, svih ratova koje je toboze izgubio, nacionalizma koji je kao izgovor koristio da ispumpa pare iz ove zemlje...

Srecom tvoje uskogrudno vidjenje o tome sta je Jugoslavija predstavljala nije istina.

Bob Sent Kler

pre 8 godina

Realno sam uvek bio protiv menjanja bilo cega sto je originalno nazvano. Tako sam nakon pada Milosevica apsolutno bio za vracanje naziva ulica u starom delu Beograda i ne menjanju naziva ulica na Novom BG. Bio sam i za vracanje srpskih simbola umesto ideoloskih. Tako da bi po tome ovde trebalo zadrzati grb.
Medjutim, ovde mi je misljenje podeljeno. S jedne strane nas grb je vec nekoliko puta menjan (prvo oblik, pa boja, pa je izbacena JA iz naziva, pa predznak jugoslovensko, pa sportsko drustvo itd.) Dalje, svuda u svetu je praksa da se restilizuju grbovi, nije to nista novo. Trece, ta zvezda kod nas nema tezinu kao u grbu CZ. Crvena zvezda prosto ne moze da izbaci crvenu zvezdu iz grba. Mi mozemo jer je simbol komunizma a navijaci Partizana se nisu opredeljeni po tom pitanju (kao npr Livorno u Italiji) tj. bar polovina podrzava i one druge borce protiv fasizma koje DV ne priznaje. Ja dajem predlog da u sredini ne bude ni petokraka ni kokarda vec crno bela FUDBALSKA LOPTA popularna bubamara!

ja

pre 8 godina

Na nasu veliku zalost velika vecina nije svesna onoga sto si hteo da kazes,ili ti onoga sto se moze procitati izmedju redova.Ima jos onih koji znaju sta se desava ali samo ti se usudjujes da javno o tome goviris i zato ti skidam kapu gospodine Vujosevicu.

Mix

pre 8 godina

Pa nismo mi urušili Jugu; ona nama nije smetala. Mi čak nismo ni imali referendum o tome za razliku od ostalih. Srušili su je baš svi ostali narodi SFRJ. U skladu sa navedenim nema nikakve normalnosti u zadržavnju imena Jugoslavenski jer on više baš ništa ne znači, ne determiniše ništa, osim nekih emocija prema boljem životu u tom vremenu. I da budem iskren, Jugoslaviju treba da slave oni kojima je pomogla da naprave svoje nezavisne države u prostoru i veličini koju nikada ne bi sami izborili;a mi smo našu državnost utkali u nju (da bogda nismo).

sasa

pre 8 godina

Ukoliko JSD Partizan zeli da dobije finasisku pomoc od drzave, onda neka se obrati vladi i gradjanima Jugoslavije za to, jer gradjani SRbije ne mogu finasirati i inostrana drustva,,,,
A ako zele da ih gradjani Srbije finansiraju, onda neka svate da su u vlasniostvu gradjana Srbije, i da postuju to...

Tostao

pre 8 godina

@severnjača

Zar se ta "zvezda" ne zove "Crvena Zvezda"? Zar crvena zvezda nije "petokraka"? Zar "petokraka" nije simbol komunizma?

Deco, i Zvezda i Partizan su srpski klubovi. Birajte srcem, ne slušajte svakoga. Mnogi ne znaju o čemu pričaju... ;)

Reporter

pre 8 godina

Što ti je demokratija? Legneš da spavaš kao trener - probudiš se, nema klupe. Kao svaki dobri crnogorski stručnjak, uvek imaš dva posla, sad čuvaš fotelju. I tako ustaneš,vedar,čio, raspoložen, javlja menadžer - nema više ni fotelje. Nije ni čudo, toliko zlih reči izgovorenih da je teško verovati da su ove šut-karte, baš "slučajne". Omaž jugoslavenskoj udruzi.

Goran

pre 8 godina

Objasnite detetu od deset godina sta znaci jugoslovensko, sta je tu za ponos, zasto je propalo itd. Objasnite detetu zasto ne nosite zastavu Jugoslavije nikad, zasto ste zvizdali jugoslovenskoj himni dok je jos bila nasa zvanicna himna, objasnite taj ponos. A ako mozete i meni bilo bi super. I nemojte da pocinjete sa objasnjenjem istorije, nego ponosa - na sta u "Jugoslovensko" ste ponosni?
(Max, 29. oktobar 2015 16:43

Ne bih ja trosio energiju na objasnjavanje, samo ce ti se kazati kad napunis bar 12 godina.

Partizan - Sluzimo Srbiji

pre 8 godina

Partizan je oduvek bio srpski klub a Zvezda jugoslovensko cedo ili jos Titova mezimica. Pogledajte samo broj titula i sve ce vam biti jasno. Partizan je najtrofejniji nakon raspada Juge a Zvezde pre. Pa i KES je Zvezda uzela kao zvanicni i poslednji sampion SFRJ.

Raush

pre 8 godina

Sada sam siguran da si trebao se skloniti.Sve SFRJ simbole treba ukloniti , Partizan treba da nosi obelezja drzave koje predstavlja.Cak i ime bi mogli modernizovati.

gojko

pre 8 godina

Pa kao sto su komunisti posle rata ukinuli stare simbole i promenili imena klubovima i stavili petokraku tako će se i njima desiti....i kakve veze ima fudbal sa petokrakom? Koliko je ljudi pobijeno u Beogradu posle rata, koliko srpskih kostiju je ispod tih terena? SFK BELI ORLOVI!

Slobodan

pre 8 godina

Ja kao Zvezdas zelim da dam podrsku Dulou i svim njegovim narikacama u ocuvanju Jugoslovenstva !
Ne zelim da citiram Marksa i Engelsa, nije bitno sta neko od njih dvojice misli o Hegelu, ali je bitno zbog nas Srba da znamo ko ste i sta mislite vi o nama ...
Bitno je isto da ne masete Srpskim zastavama, da ne pevate Srpske pesme i ne prestavljate se kao Srpska ekipa !
Verovatno vam je bilo tesko prestavljati se kao "muskarac koji je zarobljen u telu zene" ali zivimo u 21 veku i razlike treba da postujemo svi ...
Evo zelio bi da budem konstruktivan i ako mogu da predlozim " u grb pored zvezde dodajte srp i cekic" !!!

Povidon

pre 8 godina

Retko kada se slazem sa Vujosevicem ali za ovo je u pravu. Ne treba tu nista menjati. Ako ima nesto u Partizanu cega se ne trebate stideti onda je to to sto ste JSD. I moja Zvezda je sportsko drustvo osnovano u toj Jugoslaviji i najvece uspehe u istoriji je ostvarila kao klub iz Juge. Zvezda je kao sampion Jugoslavije i igrala KES 1991g i da nije bilo te i takve Juge ne bi ni Zvezda nikad postala prvak Evrope. Bila je to vojno-ekonomska super sila za ovu sadasnju banana republiku i ja je se kao Zvezdas ne stidim. Ta drzava je smetala i smeta samo ultranacionalistima tipa SRS, HDZ, SDA, DSS... i navijackim grupama.

Uskok

pre 8 godina

Ne, Dule, diplome su pravno formalno ispravne,postoje, a Jugoslavije više nema. Pod petokrakom su poginuli milioni, istina, dao Bog da nisu. Ni pod petokrakom ni pod krstom! Inace, ja sam Zvezdaš ali želim da Partizan opet postane jak klub, radi SRPSKOG sporta, a ne radi Jugoslavenskog.

Niko ne moze da zabrani kako ce se zvati fmp

pre 8 godina

Makar nam se nije ugasio kk....Dule hvala za sve, mada je bezveze sto si generacijama klinaca od komsinice unistio detinjstvo i nabio komplekse

Ceo svet nek' zna

pre 8 godina

Dule, vođo, neizmerno mi je žao što ne sjediš više tamo, tamo pored linije, a iza tebe... iza tebe nešto što nikada niko nije, i nece imati... hiljade i hiljada odanih grobara, neponovljivih zaljubljenika u instituciju evropske košarke. Vraticemo mi tebe, tu gdje pripadaš,mi koji DOBRO PAMTIMO SVE!

.Млад човек

pre 8 godina

Дуле је можда управу а можда није ...Али оно што ја знам по причама других и старијих људи да су звезда и партизан одувек били Југословенски клубови за који су играли разни играчи националне вереисповести и самим тиме су основани за време Југославије те стога се воде даље као комунистички оба два клуба без обзира што смо сад Србија и што бивше Југославије нема више као пре...Корени су корени који остају урођени..

Tina

pre 8 godina

Zvezda crvena, ili neke druge boje /žuto, narandžasto i slično/, je mnogo stariji simbol od komunizma, ali baš mnogo stariji. To što su ga komunjare prisvojile je druga priča, ali partizani su autentični i pripadaju samo komunjarama. A to "J" više asocira na propast nego na nešto drugo. Beše nekad i BSK pa partizani nisu marili za tradiciju, ladno su ga "sahranili". a bilo bi lepo da su klubovi od pre rata "preživeli" pa da imaju dužu tradiciju. Ah, da, partizani su stvarali istoriju iznova, sve je počinjalo od njh, i što je vrlo interesantno, nikako da se završi

Meraklija77Nis

pre 8 godina

Uglavnom su,ako ne i svi klubovi bivse sfrj imali u svom grbu zvezdu petokraku koja nesumnjivo oznacava sistem drustva,tj tadasnji komunizam...to valjda svaki normalan covek zna..e sad,zasto samo partizan nije uklonio tu petokraku,to je pitanje...verovatno zbog te istorije,nostalgije njihovih nekadasnjih predsednika,upravnika,clanova,ko zna...Ako politici nema mesta u sportu,onda je prvo trebalo ukloniti petokraku,jer je to politicki simbol,a ne zvezda padalica...druga stvar,to jsd,tacno,jugoslovensko,tada je nastalo i neki jugosloveni su stvorili taj klub..ali isto tako,valjda danasnji prosveceni Srbi na celu partizana mogu to da sklone,pa neka pise srpsko drustvo,jer to sada i jeste...a i kraljevina Srbija je starija od jugoslavije,ako cemo posteno o istoriji...Fk Radnicki Nis je sklonio medju prvima tu petokraku,i zbog toga su sve Meraklije veoma ponosne...pozdrav sa juzne pruge.

ferdinand

pre 8 godina

Jugoslovenstvo - kolektivna grobnica srpskog naroda. Toliko o tome. A vi se i dalje zamajavajte "romanticnim" idejama o jugoslovenstvu, itd, itd, itd... Najveci klubovi u Evropi, npr Barsa, Real, menjali su svoje grbove, skracenice i ostalo milion puta. A, vase petokrake i prefiksi su izgleda "svetinja"... Smesno, jer to nije sustina sporta. Dok postoje deca komunjara, ovako ce nam biti.

nini

pre 8 godina

Glupost!Šta treba da svi ubace nacionalne predznake,SSD(Srpsko)BSD(Bošnjačko)HSD(Hrvatsko).Nije ovo folklor već sport,što ovaj nikad nije znao.

paok

pre 8 godina

Najviše volim kad vidim koliko smo mali pa ovi najveći moraju da nas na to podsećaju hahaha. Mnogo si generacija obradovao Dusko ali ima u druga strana medalje i ona je crvena i tužna. I sad kad je došlo njihovo vreme opet je isto, tu si da kad te na portalima vide nije im dobro!!! hahaha koja bol je u pitanju strasno.

Dule po definiciji

pre 8 godina

Демагог је особа која користи ораторске вештине како би подстицала страхове публике, изазивала мржњу, похлепу и параноју. Вештина је харизматичних вођа, а у савременом политичком речнику представља увреду.

Srle

pre 8 godina

Petrokraka kao simbol moze da ostane naravno ali nositi ime bivse (tj. pokojne) drzave kad znamo sta nam je ta donela na kraju je po meni morbidno. Mozda je to potrebno onima koji imaju osecaj (tj. zabludu) da ta drzava jos uvek postoji ili misle da ce se ponoviti. Ono sto je nekad bilo ostaje kao istorija i treba je se secati ali u proslosti ne treba ziveti.

Boske

pre 8 godina

Dule, tebi hvala na titulama. Ali za neke stvari je krajnje vrijeme da odu u istoriju, pogotovu one nametnute ili podvaljene, kao sto je jugoslovenstvo. Nista nije vjecno, osim ljubavi.

urke

pre 8 godina

Bez obzira sto je drzava koja je pocinjala tim slovom i doticni amblem prakticno unistila nacionalni identitet ovog naroda,ipak nema potrebe da se komad istorije sklanja u stranu,pogotovo sto je Partizan kao kolektiv pokazao da Srbi kao nacija i simpatizeri kluba mogu stati iza njega,za razliku,nazalost od komsiluka.Jednostavno,Partizan jedini predstavlja ovu zemlju u 2 najpopularnija sporta,u jednom vrlo uspesno u protekloj deceniji,pritom koliko toliko poslujuci trzisno i ne troseci sredstva poreskih obveznika,njihovi navijaci ne idu na stadion da bi zvizdali nasoj reprezentaciji i ne navijaju za istu u zavisnosti iz kog kluba ko igra u njoj,i na podrzavaju mangupe iz svojih redova koji isisavaju novac iz njega,naprotiv,za razliku od drugih kojima je mrznja prema komsiluku tolika da ce sopstvene unistitelje i dalje podrzavati samo da budu ispred na tabelama.Mada bojim se da ce kolektiv sa Vucelom na celu ici samo nize,iako je potencijal ovog kluba ogroman,pravi ljudi su nam sada kada su teska vremena potrebniji nego ikada,nadam se da tamo gde se odlucuje ima pametnih glava ali s'obzirom da je danas sve politika,plasim se da nije bas tako.

РФК Нови Сад

pre 8 godina

Неко има петокраку у грбу, а неко детелину. Сваком по заслузи да се клања своме..

Lol

pre 8 godina

Vučelić je dobro rešenje za sve, da pomeri i pređe granicu. Ne sme da bude ličnih neprijateljstava i da se ne izazivaju ljudi koji su na jakim pozicijama. Ipak, sigurno neće spustiti glavu i ispustiti dostojanstvo Partizana”.

Kako sad ovo? Zar nije Dule opozicija i avangarda?!

Partizan Forever

pre 8 godina

Vujosevica volim i postujem ali se ne slazem ovaj put sa njegovim misljenjem.
Partizan je do sada cak sedam puta menjao grb, i sta je tu sporno?
Moje misljenje je da zvezdicu treba izbaciti a zadrzati prefiks 'jugoslovensko' sportsko drustvo. Partizan treba da nastavi da bude klub svih ljudi bez obzira kako se zovu. To je jedna od najvecih vrednosti Partizana i to je ono sto nam daje prednost u odnosu na ostale klubove u regionu.
Da kazem jos da ovo nema veze sa politikom, ja da sam bio u ono vreme, borio bih se na strani partizana iako ne podrzavam komunisticke stavove.

риор

pre 8 godina

петокрака јесте инферални симбол. мада је веćина уверена да је знак луциферов број 666 или крст који је окренут наопако, а који је заоправо крст светог петра. изношење мишљења није хајка. југославија више не постоји. избацити слово 'ј', петокраку и бакље. ставити слово 'с', у једној половини грба црне и беле линије, у другој силуета 'победника'.

Kosta

pre 8 godina

Pa gde si bre ti Dulence,nedostajes,iskren sam ,bez sarkazma,stvarno nije isto sa i bez tebe,neko ce reci da smo te dobro upamtili sve ove godine ali to je sve sastavni deo sporta,pobede,porazi,titule itd...nema ko da nas zasmejava od srede do srede....

Dirty

pre 8 godina

Iskusni sportski radnika s toliko uspeha, tjekom kratkog boravka u FK Partizan, sasvim je logican izbor za SD. Vucela je uspesno saradjivao s Kumunom, Dzonijem Stulicem, Slobodanom Milosevicem... isti rezultat treba ocekivati i u Sportskom drustvu??? Nikad nije gledao licni interse uve u korist Crnobele boje???

Aleksandar

pre 8 godina

Neka dodje na nasu juznu tribinu i neka pita da li smo nekakvi "jugosloveni" ili Srbi......petokraku takodje izbaciti iz naseg grba,mi je na tribini nemamo vec decenijama.....

Alek

pre 8 godina

Max@ Objasni detetu šta je to Raška i šta je tu za ponos??? Objasni detetu šta je to BSK i šta je tu za ponos??? Pa to je veoma lako i jednostavno a tebi i sličnima je nemoguće objasniti bilo šta što ne radi na android.

Сср

pre 8 godina

Звезда и партизан су били државни пројекат комуниста.није случајно ни име ни грб ни намера да се ова два клуба направе на најтрофејније у држави.тако сада имамо заувек неизбрисиви комунистички печат на српским клубовима.нити можеш променити име клубу,нити грб.увек ће остати тај пентаграм да се вијори испред нашиx очију.партизан има лепи нови грб са круном уместо буктиња и орлом уместо пентаграма,вама је лакше да то промените.али шта променити на звездином грбу,како уклонити тај пентаграм-никако!

dex

pre 8 godina

Vlada je skoro sve nabrojao kojima se kao dici, samo mi nije jasno zasto na proslavu nisu pozvali neke svoje jos zive legende, a neke za sebs vazne pokojnike nisu ni pomenuli?

Stranac sa sa strane

pre 8 godina

Problem identiteta, većine post-komunističkih država. Trebalo bi da se uradi javna rasprava na ovu temu. Šta i ko treba da predstavlja zemlju u današnjem svetu sporta. Koje vrednosti se za tim kriju. Oprezno jer linija nacionalizma u onom najružnijeg obliku je laka za prelazenje.

Silvester

pre 8 godina

SFRJ i socijalizam je jedino što je vredelo na ovom odvratnom zločinačkom prostoru. Ponosan sam na Jugoslaviju i socijalizam, i na partizane i zvezdu petokraku, i prezirem iz dubine duše ovo što proživljavamo decenijama u mafijaškoj i četničkoj, izdajničkoj Srbiji!

Звезда, Србија НИКАД југославија

pre 8 godina

Не знам уопште како навијаче Партизана није срамота да још увек подржавају нешто што се зове ЈСД??? Еј бре Југословенско СД!!!
Живела КПЈ и ЈСД!

Relax

pre 8 godina

Ja na tribinama vidim grobari masu sa dvoglavim belim orlom umesto petokrakom u grbu, toliko o tome da se navijaci partizana ponose partizanom i svojom istorijom..

*

pre 8 godina

"Za dva meseca sam udaljen sa dve funkcije. Ali, pored svega, ostajem čovek KK i JSD Partizan”, naglasio je Vujošević

Udaljili su te rezultati Duko, rezultati, koje nemas bez kamare para.
Na grbu vam ZVEZDA
U imenu BARI
KO STE VI USTVARI?

pan

pre 8 godina

Umesto JSD - SSD
Umesto zvezde - parni valjak
Umesto baklji - srpska trobojka
(DeXX, 29. oktobar 2015 15:19)

Umesto Zvezde - FMPUPPRCZTILR

Nismo isti.

B

pre 8 godina

Prestanite više sa tim glupiranjima. Kakvo crno "J" kakva Jugoslavija. Ostavite to za istorijske udžbenike. Ili "SSD" ili samo "SD". Ova zemlja ima ime. I treba da se koristi.

neutralni felsh

pre 8 godina

Не знам уопште како навијаче Партизана није срамота да још увек подржавају нешто што се зове ЈСД??? Еј бре Југословенско СД!!!
Живела КПЈ и ЈСД!
(Звезда, Србија НИКАД југославија, 29. oktobar 2015 15:32)


nije me sramota, ponosan sam. i dan danas imam sjajna prijateljstva sirom jugoslavije.
i naravno da je jugoslovensko sportsko drustvo, jer je nastalo u vreme jugoslavije. nema to veze sa komunizmom i ideologijom nego sa istorijskim determinizmom, i jednom lepom emocijom.
a vi sto ste vikali "zvezda, srbija nikad jugoslavija", i tada i sada, zapitajte se kako je bas vasa zvezda prosla u raspadu jugoslavije. od sampionskog i uglednog kluba postala je fudbalski ugarak. sto je najtuznije, sami ste navijali za zvezdinu propast, to je najveca ironija.
uzgred, nemoj da vas vara ovaj kratki uspeh sa grofom, jer opet vas, na zalost, ceka regulisanje nagomilanih dugova i SISTEMSKIH problema, i ponovno otreznjenje uz povratak na stare staze teske stagnacije. partizan jes grbav sada, ali problemi su zbirno manji.

pan

pre 8 godina

Objasnite detetu od deset godina sta znaci jugoslovensko, sta je tu za ponos, zasto je propalo itd. Objasnite detetu zasto ne nosite zastavu Jugoslavije nikad, zasto ste zvizdali jugoslovenskoj himni dok je jos bila nasa zvanicna himna, objasnite taj ponos. A ako mozete i meni bilo bi super. I nemojte da pocinjete sa objasnjenjem istorije, nego ponosa - na sta u "Jugoslovensko" ste ponosni?
(Max, 29. oktobar 2015 16:43)

Evo kako ću to objasniti mom detetu od 8 godina.
Jednog dana, u jedno klubu je igrao čika po imenu Elmedin Kikanović. Njegovi navijači su bojkotovali klub, jer se taj čika zvao Elmedin, a ne Petar.
Jednog dana u jednom drugom klubu je igrao čika koji se zvao Dževad Prekazi. Navijači tog kluba su i dalje navijali za svoj klub.
Ta dva kluba, sine, nisu ista.

Nebojsa

pre 8 godina

Ne slažem se sa Duletom, iako razumem određeni sentiment prema nazivu "jugoslovensk", kod njega, i ostalih pojedinaca koji i dalje žive u SFRJ.
Hoću da kažem kako je to nekorektno prema mlađim i budućim narastajima. SD Partizan je jednako i njihov. Njima to jugoslovenski ne znači ništa. Stvar prošlosti, sa nažalost negativnom konotacijom i prizvukom. Oslobodimo Partizan.
Petokraka nije u tolikoj meri sporna.

Raush

pre 8 godina

Sada sam siguran da si trebao se skloniti.Sve SFRJ simbole treba ukloniti , Partizan treba da nosi obelezja drzave koje predstavlja.Cak i ime bi mogli modernizovati.

Bob Sent Kler

pre 8 godina

Realno sam uvek bio protiv menjanja bilo cega sto je originalno nazvano. Tako sam nakon pada Milosevica apsolutno bio za vracanje naziva ulica u starom delu Beograda i ne menjanju naziva ulica na Novom BG. Bio sam i za vracanje srpskih simbola umesto ideoloskih. Tako da bi po tome ovde trebalo zadrzati grb.
Medjutim, ovde mi je misljenje podeljeno. S jedne strane nas grb je vec nekoliko puta menjan (prvo oblik, pa boja, pa je izbacena JA iz naziva, pa predznak jugoslovensko, pa sportsko drustvo itd.) Dalje, svuda u svetu je praksa da se restilizuju grbovi, nije to nista novo. Trece, ta zvezda kod nas nema tezinu kao u grbu CZ. Crvena zvezda prosto ne moze da izbaci crvenu zvezdu iz grba. Mi mozemo jer je simbol komunizma a navijaci Partizana se nisu opredeljeni po tom pitanju (kao npr Livorno u Italiji) tj. bar polovina podrzava i one druge borce protiv fasizma koje DV ne priznaje. Ja dajem predlog da u sredini ne bude ni petokraka ni kokarda vec crno bela FUDBALSKA LOPTA popularna bubamara!

Max

pre 8 godina

Objasnite detetu od deset godina sta znaci jugoslovensko, sta je tu za ponos, zasto je propalo itd. Objasnite detetu zasto ne nosite zastavu Jugoslavije nikad, zasto ste zvizdali jugoslovenskoj himni dok je jos bila nasa zvanicna himna, objasnite taj ponos. A ako mozete i meni bilo bi super. I nemojte da pocinjete sa objasnjenjem istorije, nego ponosa - na sta u "Jugoslovensko" ste ponosni?

sasa

pre 8 godina

Ukoliko JSD Partizan zeli da dobije finasisku pomoc od drzave, onda neka se obrati vladi i gradjanima Jugoslavije za to, jer gradjani SRbije ne mogu finasirati i inostrana drustva,,,,
A ako zele da ih gradjani Srbije finansiraju, onda neka svate da su u vlasniostvu gradjana Srbije, i da postuju to...

Partizan - Sluzimo Srbiji

pre 8 godina

Partizan je oduvek bio srpski klub a Zvezda jugoslovensko cedo ili jos Titova mezimica. Pogledajte samo broj titula i sve ce vam biti jasno. Partizan je najtrofejniji nakon raspada Juge a Zvezde pre. Pa i KES je Zvezda uzela kao zvanicni i poslednji sampion SFRJ.

neutralni felsh

pre 8 godina

Не знам уопште како навијаче Партизана није срамота да још увек подржавају нешто што се зове ЈСД??? Еј бре Југословенско СД!!!
Живела КПЈ и ЈСД!
(Звезда, Србија НИКАД југославија, 29. oktobar 2015 15:32)


nije me sramota, ponosan sam. i dan danas imam sjajna prijateljstva sirom jugoslavije.
i naravno da je jugoslovensko sportsko drustvo, jer je nastalo u vreme jugoslavije. nema to veze sa komunizmom i ideologijom nego sa istorijskim determinizmom, i jednom lepom emocijom.
a vi sto ste vikali "zvezda, srbija nikad jugoslavija", i tada i sada, zapitajte se kako je bas vasa zvezda prosla u raspadu jugoslavije. od sampionskog i uglednog kluba postala je fudbalski ugarak. sto je najtuznije, sami ste navijali za zvezdinu propast, to je najveca ironija.
uzgred, nemoj da vas vara ovaj kratki uspeh sa grofom, jer opet vas, na zalost, ceka regulisanje nagomilanih dugova i SISTEMSKIH problema, i ponovno otreznjenje uz povratak na stare staze teske stagnacije. partizan jes grbav sada, ali problemi su zbirno manji.

Dule

pre 8 godina

Jugoslavija još jedino u Srbiji živi!Zato što smo petokraku nosili na grbu Srbije do 2003-4 smo i omraženi u svetu!Dok su drugi krčili put u svet svojim simbolima mi smo baštinili komunizam i redovno obilazili kuću cveća!Dosta više sa tom glupošću zvanom Jugoslavija!

риор

pre 8 godina

петокрака јесте инферални симбол. мада је веćина уверена да је знак луциферов број 666 или крст који је окренут наопако, а који је заоправо крст светог петра. изношење мишљења није хајка. југославија више не постоји. избацити слово 'ј', петокраку и бакље. ставити слово 'с', у једној половини грба црне и беле линије, у другој силуета 'победника'.

gojko

pre 8 godina

Pa kao sto su komunisti posle rata ukinuli stare simbole i promenili imena klubovima i stavili petokraku tako će se i njima desiti....i kakve veze ima fudbal sa petokrakom? Koliko je ljudi pobijeno u Beogradu posle rata, koliko srpskih kostiju je ispod tih terena? SFK BELI ORLOVI!

Slobodan

pre 8 godina

Ja kao Zvezdas zelim da dam podrsku Dulou i svim njegovim narikacama u ocuvanju Jugoslovenstva !
Ne zelim da citiram Marksa i Engelsa, nije bitno sta neko od njih dvojice misli o Hegelu, ali je bitno zbog nas Srba da znamo ko ste i sta mislite vi o nama ...
Bitno je isto da ne masete Srpskim zastavama, da ne pevate Srpske pesme i ne prestavljate se kao Srpska ekipa !
Verovatno vam je bilo tesko prestavljati se kao "muskarac koji je zarobljen u telu zene" ali zivimo u 21 veku i razlike treba da postujemo svi ...
Evo zelio bi da budem konstruktivan i ako mogu da predlozim " u grb pored zvezde dodajte srp i cekic" !!!

Boske

pre 8 godina

Dule, tebi hvala na titulama. Ali za neke stvari je krajnje vrijeme da odu u istoriju, pogotovu one nametnute ili podvaljene, kao sto je jugoslovenstvo. Nista nije vjecno, osim ljubavi.

Pročitaj bar jednu knjigu pa onda probaj da pišeš

pre 8 godina

Nepismeni, jugoslovenski nije pridev koji označava pripadnost državi, nego je socio-kulturološko-istorijska odrednica i označava pripadnost jugoslovenskim, južnoslovenskim narodima. Nije, dakle, "Sportsko društvo Jugoslavije". Vezare, nisu partizani bili komunistička vojska nego narodna vojska, imala je krajem rata 600 hiljada boraca a komunista je bilo šest hiljada. U Bari ste išli kao prvaci Jugoslavije, to znam, a da li ste južnoslovenski narod, s obzirom da ste delije (tursko ime), to ne znam.

vizura tastatura

pre 8 godina

Nevezano za navijacko prepucavanje, samo jos glupi Srbi prizivaju jugoslaviju zbog koje smo unakazeni kao narod za narednih 200 godina. Mozga bez...

curvasud

pre 8 godina

Sve isto i u nove pobede. . . nema potrebe menjati ,grb je prelep...istorija je takva kakva je ,idemo dalje....Dulo ti si naš zauvek! Živ nam bio!!!

Dragce

pre 8 godina

Dragi grobari. Danas je umro Zeravica. Ima svuda tekstova o njemu i njegovom radu. A onda izguglajte sta je onomad Dule rekao za Zeravicu. Ako i posle toga ne skontate koliki problem ima vas vodja onda i sami imate problem

Meraklija77Nis

pre 8 godina

Uglavnom su,ako ne i svi klubovi bivse sfrj imali u svom grbu zvezdu petokraku koja nesumnjivo oznacava sistem drustva,tj tadasnji komunizam...to valjda svaki normalan covek zna..e sad,zasto samo partizan nije uklonio tu petokraku,to je pitanje...verovatno zbog te istorije,nostalgije njihovih nekadasnjih predsednika,upravnika,clanova,ko zna...Ako politici nema mesta u sportu,onda je prvo trebalo ukloniti petokraku,jer je to politicki simbol,a ne zvezda padalica...druga stvar,to jsd,tacno,jugoslovensko,tada je nastalo i neki jugosloveni su stvorili taj klub..ali isto tako,valjda danasnji prosveceni Srbi na celu partizana mogu to da sklone,pa neka pise srpsko drustvo,jer to sada i jeste...a i kraljevina Srbija je starija od jugoslavije,ako cemo posteno o istoriji...Fk Radnicki Nis je sklonio medju prvima tu petokraku,i zbog toga su sve Meraklije veoma ponosne...pozdrav sa juzne pruge.

Srle

pre 8 godina

Petrokraka kao simbol moze da ostane naravno ali nositi ime bivse (tj. pokojne) drzave kad znamo sta nam je ta donela na kraju je po meni morbidno. Mozda je to potrebno onima koji imaju osecaj (tj. zabludu) da ta drzava jos uvek postoji ili misle da ce se ponoviti. Ono sto je nekad bilo ostaje kao istorija i treba je se secati ali u proslosti ne treba ziveti.

Dirty

pre 8 godina

Iskusni sportski radnika s toliko uspeha, tjekom kratkog boravka u FK Partizan, sasvim je logican izbor za SD. Vucela je uspesno saradjivao s Kumunom, Dzonijem Stulicem, Slobodanom Milosevicem... isti rezultat treba ocekivati i u Sportskom drustvu??? Nikad nije gledao licni interse uve u korist Crnobele boje???

stv

pre 8 godina

Osnovani u Zagrebu, sa sjedistem u Laktasima, a igraju u Beogradu. Ni sami ne znaju ko su.
(Nikola, 29. oktobar 2015 17:57)

Problem je što ti ne znaš šta izgovaraš tj pišeš.
Ono što bi ti voleo da bude nije uvek i istinita priča, ali mlad si naučićeš da razaznaješ šta je laž, a šta istina.

ferdinand

pre 8 godina

Jugoslovenstvo - kolektivna grobnica srpskog naroda. Toliko o tome. A vi se i dalje zamajavajte "romanticnim" idejama o jugoslovenstvu, itd, itd, itd... Najveci klubovi u Evropi, npr Barsa, Real, menjali su svoje grbove, skracenice i ostalo milion puta. A, vase petokrake i prefiksi su izgleda "svetinja"... Smesno, jer to nije sustina sporta. Dok postoje deca komunjara, ovako ce nam biti.

Vlada99

pre 8 godina

Svako ko bi da skida "J" i zvezdu treba da zna da da su za tu Jugoslaviju i zvezdu svoj zivot polozilo stotine hiljada ljudi. Lako mi zaboravljamo sta nam je ta Jugoslavija dala, sve ono sto sada nemamo - odlicno BESPLATNO zdravstvo, skolovanje, posao, bezbedno okruzenje..... Nije nam valjala pa smo dobili sve ovo sto imamo sada. Ako vam je dobro onda neka....

Tina

pre 8 godina

Zvezda crvena, ili neke druge boje /žuto, narandžasto i slično/, je mnogo stariji simbol od komunizma, ali baš mnogo stariji. To što su ga komunjare prisvojile je druga priča, ali partizani su autentični i pripadaju samo komunjarama. A to "J" više asocira na propast nego na nešto drugo. Beše nekad i BSK pa partizani nisu marili za tradiciju, ladno su ga "sahranili". a bilo bi lepo da su klubovi od pre rata "preživeli" pa da imaju dužu tradiciju. Ah, da, partizani su stvarali istoriju iznova, sve je počinjalo od njh, i što je vrlo interesantno, nikako da se završi

J.D.Aleksandar

pre 8 godina

Slazem se sa doktorom duletom, ne menjati nista jer onda menjamo i istoriju naseg jugoslovenskog sportskog drustva. mi se za razliku od nekih ne stidimo istorije, osnovani smo u zagrebu pa sta, predsednik nam je bio tudjman pa sta? tako je bilo u to vreme jedna drzava jugoslavija. ko se toga stidi nije pravi partizanovac!

Reporter

pre 8 godina

Što ti je demokratija? Legneš da spavaš kao trener - probudiš se, nema klupe. Kao svaki dobri crnogorski stručnjak, uvek imaš dva posla, sad čuvaš fotelju. I tako ustaneš,vedar,čio, raspoložen, javlja menadžer - nema više ni fotelje. Nije ni čudo, toliko zlih reči izgovorenih da je teško verovati da su ove šut-karte, baš "slučajne". Omaž jugoslavenskoj udruzi.

Gavgalj

pre 8 godina

Evo kako ću to objasniti mom detetu od 8 godina.
Jednog dana, u jedno klubu je igrao čika po imenu Elmedin Kikanović. Njegovi navijači su bojkotovali klub, jer se taj čika zvao Elmedin, a ne Petar.
Jednog dana u jednom drugom klubu je igrao čika koji se zvao Dževad Prekazi. Navijači tog kluba su i dalje navijali za svoj klub.
Ta dva kluba, sine, nisu ista.
(pan, 29. oktobar 2015 17:37)

Jako tupavo! U tom klubu koji ti povezujes sa idiotlukom svojstvenim tvom malom klubu igrali su Refik Šabanadžović (evropski prvak sa Zvezdom), Husref Musemić, Elvir Bolić itd. Da ne nabrajam. Kao i Kikanović. Svi su bili miljenici navijača. A bojkota ce uvek biti medju pojedincima u navijackim grupama koji imaji problem u glavi. To se ne desava samo u ovoj zemlji. Zdravo!

MNE

pre 8 godina

Ako to urade i sklone ta dva simbola sa grba Partizana ostace sigurno bar bez jedne citave navijacke porodice sa Cetinja koja je uz Partizan zbog toga od 45-te,a svi se nadamo i jos puno godina. Zivio JSD PARTIZAN i u nove pobjede za sve partizanovce.

Partizan Forever

pre 8 godina

Vujosevica volim i postujem ali se ne slazem ovaj put sa njegovim misljenjem.
Partizan je do sada cak sedam puta menjao grb, i sta je tu sporno?
Moje misljenje je da zvezdicu treba izbaciti a zadrzati prefiks 'jugoslovensko' sportsko drustvo. Partizan treba da nastavi da bude klub svih ljudi bez obzira kako se zovu. To je jedna od najvecih vrednosti Partizana i to je ono sto nam daje prednost u odnosu na ostale klubove u regionu.
Da kazem jos da ovo nema veze sa politikom, ja da sam bio u ono vreme, borio bih se na strani partizana iako ne podrzavam komunisticke stavove.

Aleksandar

pre 8 godina

Neka dodje na nasu juznu tribinu i neka pita da li smo nekakvi "jugosloveni" ili Srbi......petokraku takodje izbaciti iz naseg grba,mi je na tribini nemamo vec decenijama.....

Stjepana Supanca 15a, vaša je adresa!

pre 8 godina

Не знам уопште како навијаче Партизана није срамота да још увек подржавају нешто што се зове ЈСД??? Еј бре Југословенско СД!!!
Живела КПЈ и ЈСД!
(Звезда, Србија НИКАД југославија, 29. oktobar 2015 15:32)

E, jadno dete...

НТТ Ни

pre 8 godina

(Звезда, Србија НИКАД југославија, 29. oktobar 2015 15:32)

Четвртог марта 1945.г. Скојевци су, по директиви и под будним оком ОЗНЕ, на згариштима великог предратног фудбалског клуба са називом Југославија формирали нови фудбалски клуб, који је старом узео скоро све: играче, НАВИЈАЧЕ, тренере, терене и стадион, само је име одбацио и за себе приграбио друго да би њиме могао да симболише комунизам и ефикасно да кортеши за њега. Како је Црвена звезда, тј. црвена петокрака симбол тог ретроградног система, то су се Скојевци једногласно и определили за њега. Зато и не чуди овај слоган који користиш за свој псеудоним. Југославија никад, да вас на директног претка не би подсећала, већ петокрака, и са тог пута не скрећите.

+41

pre 8 godina

Udaljili su te rezultati Duko, rezultati, koje nemas bez kamare para.
Na grbu vam ZVEZDA
U imenu BARI
KO STE VI USTVARI?
(*, 29. oktobar 2015 15:27)


... A da, ko ste vi u stvari ???
Pozdrav iz Tel Aviva :-*

dada

pre 8 godina

"Neki sveštenik je rekao da je đavo ušao u Partizan i da je sve to zbog petokrake u grbu. Kao da taj sveštenik poznaje đavola i sa njim ide na more."
xD

postar

pre 8 godina

slazem se da ne treba nista menjati, ipak da se ja pitam promenio bih nijansu crvene kojom je obojena zvezda u npr. tamno crvenu/bordo. da ne lici na crvenu crvene zvezde. Partizan su osnovali partizanski gerilci koji su tamanili naciste od spanije do blajburga. ko ima problema sa cinjenicama i ne navija za partizan vec verovatno za zvezdu, ofk ili sta ti ja znam.

Dule po definiciji

pre 8 godina

Демагог је особа која користи ораторске вештине како би подстицала страхове публике, изазивала мржњу, похлепу и параноју. Вештина је харизматичних вођа, а у савременом политичком речнику представља увреду.

ozna

pre 8 godina

Ostaviti kako jeste. To je Partizan!
Vole ga i za njega navijaju i drugi sa prostora SFRJ, a i mnogo šire.
To je veliki klub i najveće SD na svetu po broju osvojenih trofeja.
Znam mnoge muslimane koji navijaju za Partizan, Srbe iz Crne Gore, Makedonije, Dalmacije, Slavonije, Like, Krajine itd.
Pozdrav svim ljudima dobre volje i ne dirajte ništa!

zoran

pre 8 godina

Objasnite detetu od deset godina sta znaci jugoslovensko, sta je tu za ponos, zasto je propalo itd. Objasnite detetu zasto ne nosite zastavu Jugoslavije nikad, zasto ste zvizdali jugoslovenskoj himni dok je jos bila nasa zvanicna himna, objasnite taj ponos. A ako mozete i meni bilo bi super. I nemojte da pocinjete sa objasnjenjem istorije, nego ponosa - na sta u "Jugoslovensko" ste ponosni?
(Max, 29. oktobar 2015 16:43)

Evo ovako cu objasniti detetu od 10 godina, a I tebi je ochigledno potrebna pomoc.

"Sine, mi smo narod koji pripada grupi juznih SLovena, pa smo zato anzvani, svi sa ovih prostora, Jugo-Sloveni (Jugosloveni). Shta tu nije techno..? Da nisi Arapin..?

Simbol zvezde petokrake nije negativan I izmedju ostalog opisuje kretenje planete Veere - ljubav, simbolichno recheno. Takodje, techno je shto Dule kaze - milioni su poginuli da ti danas ne bi pevao danke Dojchland u nekom radnom logoru, a sada si nashao da pametujesh.

Apsolutno nishta ne smeta Jugoslovensko Sportsko drushtvo Partizan. Na kraju ansh klub je uvek bio otvoren za sve nacionalnosti I danas je isto.

Alexa

pre 8 godina

Sto se mene licno tice - Bojkot! Nikada nije bilo lako navijati za Partizan ali da bi bilo lepo, bilo bi dobro da vam nije muka, a meni je muka. Gadi mi se ceo ovaj period naseg opsteg nacionalnog poniranja koje uistinu nije pocelo od SNS-a ali niko nikada nije ovako bio nepravedan prema Partizanu. Dule je zdravlje dao za Partizan ali to je ujedno bila borba za pravdu. Vraceno mu je tako sto je bestidno uklonjen da se zadovolji vodja kojeg je direktno I sa pravom kritikovao. Vucelic me ne cudi on je covek koji pliva u svim rezimima, ali je zalosno da se recimo Pera Bozic nije zahvalio na ponudjenoj prilici da smeni Duleta. Miloje je recimo isto to odbio rekavsi da iz moralnih razloga ne moze. Pitao sam se - Kako to da Pera Bozic nije rekao nista slicno? Posle sam saznao da je Pera clan stranke I bilo mi je jasno. I kome je onda da aplaudiram sa juga ili sa partera B na kome sam cesto a najcesce u poslednje dve godine.

Bato Tupko

pre 8 godina

JSD nije nacionalno opredelenje vec estetsko. Ako zelimo da budemo modijalisticki klub,a vec jesmo, slovo J nista ne smeta. Partizan ima najvise navijaca u regionu. Ako se odricemo istorije onda moramo da menjamo i ime i grb. To isto vazi za sve klubove u bivsoj SFRJ.
Eto npr crvena zvezda je simbol komunizma,i treba da promeni ime u Cetnik ili beli orao. Ko bi to prihvatio? Partizan da se zove npr Srbija. Ne ide mi nekako.
Slovo K u imenima AEK I PAOK niko ne menja i ako simpolizuje Konstantiopolj.
Dinamo je pokusao da promeni ime u Kroacija i ...
Dakle istoriju ne mozemo prome
niti potezom olovke.

Nisha

pre 8 godina

Partizan je religija. Ko igra u njemu je vernik Partizana, a ne Komunizma (koji nikad nije zaziveo u SFRJ) , crkve, dzamije, sinagoge. Partizan je ljubav bez granica i suzuvota sa svim sto je Partizan prosao! Za druge se navija Partizan se VOLI!

Nisha

pre 8 godina

Najvise volim ove zvezdase koji misle da je ime Crvena Zvezda nastalo tako sto su videli na nebu zvezdu. Zvezdin grb je nastao sa cela Partizana koji su oslobodili ovu zemlju od fasizma. Mi Grobari ponosni smo i na ime i na grb! Mi ne skidamo krak zvezde sa grba, a Bogami ne i zvezdu iz grba, tako smo nastali i sa istim simbolima i umreti. Onog momenta kad moj klub promeni Grb vise nije moj klub!

Mix

pre 8 godina

Pa nismo mi urušili Jugu; ona nama nije smetala. Mi čak nismo ni imali referendum o tome za razliku od ostalih. Srušili su je baš svi ostali narodi SFRJ. U skladu sa navedenim nema nikakve normalnosti u zadržavnju imena Jugoslavenski jer on više baš ništa ne znači, ne determiniše ništa, osim nekih emocija prema boljem životu u tom vremenu. I da budem iskren, Jugoslaviju treba da slave oni kojima je pomogla da naprave svoje nezavisne države u prostoru i veličini koju nikada ne bi sami izborili;a mi smo našu državnost utkali u nju (da bogda nismo).

Zvezdina B92 revija

pre 8 godina

Grobari, spremite se da 20 godina totalne dominacije FK i KK CZ
(Delije Split, 29. oktobar 2015 16:17)

Jel ti to znaš pošto si bivši Ajdukovac pa sad vataš fore navijat za Zvizdu da bi vidija neku titulu makar i plaćenu o kojima su njini navijaći vikali da im ne triba???

Nebojša

pre 8 godina

Samo plitkoumni skorojevići uopšte i pokušavaju da prikriju ili promene tradiciju kluba ili organizacije kojoj pripadaju. Partizan je nastao kao JSD, sa svojim simbolima i kao takav je postao jedno od najuspešnijih sportskih društava na svetu a ubedljivo najuspešnije na ovim prostorima. Ima evropske i svetske titule u košarci, vaterpolu, individualnim sportovima, čak i u šahu. Partizan su Kića i Praja, Moca i Dragan Mance, profesor Nikolić i Žoc, Igor Milanović i Nikola Stamenić, Ana Ivanović i Gligorić. Izvinite, ali Partizan su i Moka i Novak Đoković. Istovremeno, Partizan su i Florijan Matekalo, Stjepan Bobek, Fadilj Vokri, Bo Mekejleb, Jusufi, Zahović, Dijara i Moreira, Džavid Prekazi, Duško Vujošević i Peđa Mijatović, na primer. I svim ovim prezimenima se jako, jako ponosi. To ga i razlikuje od svih drugih.

Uskok

pre 8 godina

Ne, Dule, diplome su pravno formalno ispravne,postoje, a Jugoslavije više nema. Pod petokrakom su poginuli milioni, istina, dao Bog da nisu. Ni pod petokrakom ni pod krstom! Inace, ja sam Zvezdaš ali želim da Partizan opet postane jak klub, radi SRPSKOG sporta, a ne radi Jugoslavenskog.

Expatriate

pre 8 godina

"Nevezano za navijacko prepucavanje, samo jos glupi Srbi prizivaju jugoslaviju zbog koje smo unakazeni kao narod za narednih 200 godina. Mozga bez...
(vizura tastatura, 29. oktobar 2015 20:12)"

Naci ces da si ti taj bez mozga. Ne izjednacavaj Jugoslaviju sa glupim odlukama koje je srpski narod povlacio poput izbora Milosevica i davanja mandatu njemu da pravi odluke poput cenzure, pokusaja hegemonije, svih ratova koje je toboze izgubio, nacionalizma koji je kao izgovor koristio da ispumpa pare iz ove zemlje...

Srecom tvoje uskogrudno vidjenje o tome sta je Jugoslavija predstavljala nije istina.

РФК Нови Сад

pre 8 godina

Неко има петокраку у грбу, а неко детелину. Сваком по заслузи да се клања своме..

Ogorceni srbin

pre 8 godina

A boli vas Jugoslavija? Bas strasno boli, o nikogovici! Moj je deda za to umro, a nije bio komunista, naprotiv! Mi koji smo doziveli to, znamo kako je dobar bio taj ogromni proctor i dvadeset miliona ... Trebalo je samo pocistiti komunizam i otici u lepi veliki svet i Evropu, ali ne, ovce nikuda ne mogu, moze se samo klati.
Prijatan vam ovaj zatvor drustvo, ova mala, nikakva Srbija. Meni je tesno a vama je to kosmos ceo. Ajd uzdravlje, a Duletu sve najbolje, majstore bravo!!!

Ноле делија

pre 8 godina

Значи Кадињача пала по други пут ! Ви нисте Дула могли да одбраните а рушили би Вучића ! Поред вас је безбедан 1000 година !

Niko ne moze da zabrani kako ce se zvati fmp

pre 8 godina

Makar nam se nije ugasio kk....Dule hvala za sve, mada je bezveze sto si generacijama klinaca od komsinice unistio detinjstvo i nabio komplekse

dogboy

pre 8 godina

Pa realno ako nekom smeta zvezda u grbu i -J- smeta mu i sam naziv Partizan, jer licemjerno je odreci se jednih simbola, a istovremeno zadrzati ime koje simbolizuje NOB i temelje jugoslovenstva u najvecoj mjeri. Jedino ako zaista zelite mijenjati i ime onda mislim da bi Dinamo Beograd moglo odgovarati :))

neroj zeleznika

pre 8 godina

(Звезда, Србија НИКАД југославија, 29. oktobar 2015 15:32)

Da li to znaci da ne priznajes nista od trofeja koje je zvezda osvojila u jugoslaviji i evropske trofeje koje je osvojila pod jugoslovenskom zastavom?

darky

pre 8 godina

Bravo, Dule. Neki ljudi znaju šta znači civilizacija. Drugi samo vide 2 dimenzije. I to je tako, bilo i biće. Ne možete objasniti svakom jugoslovensku kulturu i civilizaciju, oni to vežu samo za državu.

Goran

pre 8 godina

Objasnite detetu od deset godina sta znaci jugoslovensko, sta je tu za ponos, zasto je propalo itd. Objasnite detetu zasto ne nosite zastavu Jugoslavije nikad, zasto ste zvizdali jugoslovenskoj himni dok je jos bila nasa zvanicna himna, objasnite taj ponos. A ako mozete i meni bilo bi super. I nemojte da pocinjete sa objasnjenjem istorije, nego ponosa - na sta u "Jugoslovensko" ste ponosni?
(Max, 29. oktobar 2015 16:43

Ne bih ja trosio energiju na objasnjavanje, samo ce ti se kazati kad napunis bar 12 godina.

Dorcolski Lobi

pre 8 godina

Kao sto ni covek ne treba da menja ime i prezime sa kojim se rodio, tako ne treba ni nas JSD Partizan. Stvoren je u takva vremena, kada se verovalo u nesto pozitivno, kada su pogledi bili daleki, a shvatanja siroka, kada nam je svet bio kuca, a ne ova prcija koju su stvorili i u koju su nas zatarabili nacionalizam, zatucanost, i divljastvo. Jeste, mi smo svi iz Beograda, svi smo Srbi, ali to je samo pocetna tacka, nikako ishodiste, nikako cilj. Put kojim se ide je ono sto nas definise, broj ljudi koje poznajemo je ono sto nas cini bogatim, a ne prekrajanje istorije i Orvelovsko falsifikovanje imena, simbola, adresa, citavih klubova. Nema vise onog sto je nekad bilo, ali to znaci da nikad nista pre danas nije ni postojalo. Negiranje proslosti je najbolji recept za unistavanje buducnosti...

Partizan je sampion Srbije, sutra ce to verovatno biti Zvezda, a mi cemo to opet biti prekosutra. Partizan niti mora, niti treba uvek da pobedjuje, ali uvek mora da bude dosledan sebi i svojim navijacima. U suprotnom postajemo obicna razularena rulja... kao neki...

zoran

pre 8 godina

Osnovan je kao jugoslovensko sd tako treba da ostane sa tom petokrakom i za 300godina treba da bude isto kao i prvog dana pa do kraja sveta. Kada umrem reci ce grobar bio je...

pero

pre 8 godina

Partizan je institucija, mnogo vaznija nego trenutna previranja. Ima tradiciju, proslost i buducnost. Partizan nije lokalni tim i ne treba nikada da postane. Ja sam Hrvat iz Bosne, navijao sam za Partizan za vrijeme Jugoslavije, navijam za Partizan i danas jer ga prepoznajem kakav je uvjek i bio. Ako se promjeni zvijezda u grbu, onda to vise nije isti klub ( kao npr Hajduk). Nemojte me pogresno shvatiti, nisam srpski orjentisan (ok, navijam da vratite Kosovo jer mislim da je nepravedno oduzeto)niti se previse interesujem za vasu politicku svakodnevnicu, ali Partizan, po mom misljenju ne mogu prisvajati samo Srbi, on pripada i svima nama koji smo za njega navijali i jos uvjek navijamo. Zivio Partizan i neka uvjek bude ponosan na svoje ime.

Komša

pre 8 godina

Ne vidim ni jedan razuman razlog za promenu imena i grba sportskog drustva.
Taj kojeg je sramota imena i grba nikada iskreno nije ni navijao za Partizan i neke druge stvari su mu bitnije od kluba.
Dok smo se radovali nismo brojali krvna zrnca ni igracima ni trenerima pa zasto bi ih sada brojali?
Partizan jeste srpski klub ali ne samo srpski - njega su stvarali i alavom ovencali svi koji su po nacionalnosti - Partizanovci ma koje vere,nacije ili politickog ubedjenja bili (to je nebitno).

Сср

pre 8 godina

Звезда и партизан су били државни пројекат комуниста.није случајно ни име ни грб ни намера да се ова два клуба направе на најтрофејније у држави.тако сада имамо заувек неизбрисиви комунистички печат на српским клубовима.нити можеш променити име клубу,нити грб.увек ће остати тај пентаграм да се вијори испред нашиx очију.партизан има лепи нови грб са круном уместо буктиња и орлом уместо пентаграма,вама је лакше да то промените.али шта променити на звездином грбу,како уклонити тај пентаграм-никако!

Kosta

pre 8 godina

Pa gde si bre ti Dulence,nedostajes,iskren sam ,bez sarkazma,stvarno nije isto sa i bez tebe,neko ce reci da smo te dobro upamtili sve ove godine ali to je sve sastavni deo sporta,pobede,porazi,titule itd...nema ko da nas zasmejava od srede do srede....

Lol

pre 8 godina

Vučelić je dobro rešenje za sve, da pomeri i pređe granicu. Ne sme da bude ličnih neprijateljstava i da se ne izazivaju ljudi koji su na jakim pozicijama. Ipak, sigurno neće spustiti glavu i ispustiti dostojanstvo Partizana”.

Kako sad ovo? Zar nije Dule opozicija i avangarda?!

milos

pre 8 godina

Niko ništa ne zna da stvori, a kada treba da se ruši onda smo prvi. U Jugoslaviji je stvoreno JSD, ja sam ponosan na njega i ništa ne bih menjao

urke

pre 8 godina

Bez obzira sto je drzava koja je pocinjala tim slovom i doticni amblem prakticno unistila nacionalni identitet ovog naroda,ipak nema potrebe da se komad istorije sklanja u stranu,pogotovo sto je Partizan kao kolektiv pokazao da Srbi kao nacija i simpatizeri kluba mogu stati iza njega,za razliku,nazalost od komsiluka.Jednostavno,Partizan jedini predstavlja ovu zemlju u 2 najpopularnija sporta,u jednom vrlo uspesno u protekloj deceniji,pritom koliko toliko poslujuci trzisno i ne troseci sredstva poreskih obveznika,njihovi navijaci ne idu na stadion da bi zvizdali nasoj reprezentaciji i ne navijaju za istu u zavisnosti iz kog kluba ko igra u njoj,i na podrzavaju mangupe iz svojih redova koji isisavaju novac iz njega,naprotiv,za razliku od drugih kojima je mrznja prema komsiluku tolika da ce sopstvene unistitelje i dalje podrzavati samo da budu ispred na tabelama.Mada bojim se da ce kolektiv sa Vucelom na celu ici samo nize,iako je potencijal ovog kluba ogroman,pravi ljudi su nam sada kada su teska vremena potrebniji nego ikada,nadam se da tamo gde se odlucuje ima pametnih glava ali s'obzirom da je danas sve politika,plasim se da nije bas tako.

nini

pre 8 godina

Glupost!Šta treba da svi ubace nacionalne predznake,SSD(Srpsko)BSD(Bošnjačko)HSD(Hrvatsko).Nije ovo folklor već sport,što ovaj nikad nije znao.

Jovan Vujošević

pre 8 godina

Bravo Dule, ponovo si dokazao da imaš srca i hrabrosti da kažeš istinu. Simboli koje si spomenuo deo su istorije Partizana i zna se ko su osnivači Partizana i treba da se ponosimo time. Npr. Ruska Federacija nije obrisala petokraku, čak iz pojedinih rodova oružanih snaga, a ni većina sportskih klubova iz Rusije.

Marko

pre 8 godina

Grb nikada promeniti necemo jer je jedan od najlepsih na svetu. Ako bi menjali petokraku morali bi i ime. A zasto bi menjali nesto sto toliko godina traje. Nismo valjda kompleksasi kao Hrvati. Oni su izbacili petokrake, dinamo cak na kratko promenio i ime klubu da bi na kraju vratio ime ali eto vazno kao petokrake nema.

radetoronto

pre 8 godina

Neko je pisao da sam Partizan jos uvek ima crvenu petokraku. Ovo nije tacno. U JSLu crvenu petokraku, ili zvezdu, imaju i Crvena zvezda, Spartak i Borac.

Zvezdas sam, i uvek bicu, ali i moja Crvena zvezda ima komunisticko ime. Svaki ko kaze suprotno prica glupost.

A komunistickih/socijalistickih imena ima koliko hoces - CZ, Partizan, Borac, Radnik, Radnicki, Spartak, Metalac, Mladost, Rad. Cak i OMLADINSKI Fudbalski Klub Beograd je kom/soc ime.

Meni to ne smeta. Moj klub je CZ. Zavoleo sam taj klub pod imenom CZ i sa crevnom zvezdom na grbu. Iskreno, ne bih navijao vise za taj klub kad bi neko smenio ime ili izbacio crvenu zvezdu sa grba.

ja

pre 8 godina

Na nasu veliku zalost velika vecina nije svesna onoga sto si hteo da kazes,ili ti onoga sto se moze procitati izmedju redova.Ima jos onih koji znaju sta se desava ali samo ti se usudjujes da javno o tome goviris i zato ti skidam kapu gospodine Vujosevicu.

Povidon

pre 8 godina

Retko kada se slazem sa Vujosevicem ali za ovo je u pravu. Ne treba tu nista menjati. Ako ima nesto u Partizanu cega se ne trebate stideti onda je to to sto ste JSD. I moja Zvezda je sportsko drustvo osnovano u toj Jugoslaviji i najvece uspehe u istoriji je ostvarila kao klub iz Juge. Zvezda je kao sampion Jugoslavije i igrala KES 1991g i da nije bilo te i takve Juge ne bi ni Zvezda nikad postala prvak Evrope. Bila je to vojno-ekonomska super sila za ovu sadasnju banana republiku i ja je se kao Zvezdas ne stidim. Ta drzava je smetala i smeta samo ultranacionalistima tipa SRS, HDZ, SDA, DSS... i navijackim grupama.

paok

pre 8 godina

Najviše volim kad vidim koliko smo mali pa ovi najveći moraju da nas na to podsećaju hahaha. Mnogo si generacija obradovao Dusko ali ima u druga strana medalje i ona je crvena i tužna. I sad kad je došlo njihovo vreme opet je isto, tu si da kad te na portalima vide nije im dobro!!! hahaha koja bol je u pitanju strasno.

Ceo svet nek' zna

pre 8 godina

Dule, vođo, neizmerno mi je žao što ne sjediš više tamo, tamo pored linije, a iza tebe... iza tebe nešto što nikada niko nije, i nece imati... hiljade i hiljada odanih grobara, neponovljivih zaljubljenika u instituciju evropske košarke. Vraticemo mi tebe, tu gdje pripadaš,mi koji DOBRO PAMTIMO SVE!

orao

pre 8 godina

Čovek je na primeru Partizanovog sportskog društva pokušao da objasni da je Jugoslavija postojala pre Srbije. A ja dobro znam da je Srbija postojala pre Jugoslavije tako da mu je to objašnjavanje malo naivno i pristrano ... A što se zvezde u grbu Partizana tiče, teško mogu da zamislim partizane u Jugoslaviji koji se nisu borili pod crvenom petokrakom kao svojim simbolom. Partizan bez crvene petokrake nije logičan. Kako može Partizan umesto zvezde da koristi neki drugi motiv - npr. belog orla? To onda ne bi bio Partizan već Četnik?!?

marko

pre 8 godina

Čudno da ovi što su protiv "Jugoslovenski" u nazivu i zvezde u grbu nemaju ništa protiv imena Partizan?!

Klub je dobio ime po Narodno oslobodilačkom pokretu uz pomoć kojeg smo imali zemlju. Takvu, kakvu ali slobodnu... Meni lično dobru. Pa da menjamo onda sve?

Vatra

pre 8 godina

Crvena Zvezda je simbol i zastave Japana, ne mora Zvezda nuzno biti petokraka, "jugoslaveni".
(le gojko mane, 29. oktobar 2015 17:52)
E "moj" le gojko mane, ti ni neznaš da živiš, da postojiš, koliko si plitak. Neznam samo gde si video na zastavi Japana petokraku. Po tebi je Japan verovatno zemlja izlazeće petokrake? :)

Milan

pre 8 godina

Grb drzave Srbije ima krun iako smo republika. Ali taj grb ima tradiciju od 150 godina i niko ozbiljan ne trazi da se taj grb menja.
I Partizanov grb je postao tradicija i bilo bi lose da se menja jer sad nismo Jugoslavija.
Velicina neke institucije se i oglade u stalnosti, u tradiciji.

Alek

pre 8 godina

Max@ Objasni detetu šta je to Raška i šta je tu za ponos??? Objasni detetu šta je to BSK i šta je tu za ponos??? Pa to je veoma lako i jednostavno a tebi i sličnima je nemoguće objasniti bilo šta što ne radi na android.

Tostao

pre 8 godina

@severnjača

Zar se ta "zvezda" ne zove "Crvena Zvezda"? Zar crvena zvezda nije "petokraka"? Zar "petokraka" nije simbol komunizma?

Deco, i Zvezda i Partizan su srpski klubovi. Birajte srcem, ne slušajte svakoga. Mnogi ne znaju o čemu pričaju... ;)

.Млад човек

pre 8 godina

Дуле је можда управу а можда није ...Али оно што ја знам по причама других и старијих људи да су звезда и партизан одувек били Југословенски клубови за који су играли разни играчи националне вереисповести и самим тиме су основани за време Југославије те стога се воде даље као комунистички оба два клуба без обзира што смо сад Србија и што бивше Југославије нема више као пре...Корени су корени који остају урођени..

ja

pre 8 godina

Objasnite detetu od deset godina sta znaci jugoslovensko, sta je tu za ponos, zasto je propalo itd. Objasnite detetu zasto ne nosite zastavu Jugoslavije nikad, zasto ste zvizdali jugoslovenskoj himni dok je jos bila nasa zvanicna himna, objasnite taj ponos. A ako mozete i meni bilo bi super. I nemojte da pocinjete sa objasnjenjem istorije, nego ponosa - na sta u "Jugoslovensko" ste ponosni?
(Max, 29. oktobar 2015 16:43)



Pa tesko ce biti da mu objasni sta znaci rec Partizan ako mu ne objasni sta je Jugoslavija.

dex

pre 8 godina

Vlada je skoro sve nabrojao kojima se kao dici, samo mi nije jasno zasto na proslavu nisu pozvali neke svoje jos zive legende, a neke za sebs vazne pokojnike nisu ni pomenuli?

Silvester

pre 8 godina

SFRJ i socijalizam je jedino što je vredelo na ovom odvratnom zločinačkom prostoru. Ponosan sam na Jugoslaviju i socijalizam, i na partizane i zvezdu petokraku, i prezirem iz dubine duše ovo što proživljavamo decenijama u mafijaškoj i četničkoj, izdajničkoj Srbiji!

Stranac sa sa strane

pre 8 godina

Problem identiteta, većine post-komunističkih država. Trebalo bi da se uradi javna rasprava na ovu temu. Šta i ko treba da predstavlja zemlju u današnjem svetu sporta. Koje vrednosti se za tim kriju. Oprezno jer linija nacionalizma u onom najružnijeg obliku je laka za prelazenje.