Ponedeljak, 05.10.2015.

09:45

Frankenštajnova laboratorija

Izvor: B92

Frankenštajnova laboratorija IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

50 Komentari

Sortiraj po:

Ninoslav

pre 8 godina

Duci je to najbolje objasnio u svojim knjigama koje sam "slucajno nabavio" apo YT se mogu naci njegovi intervjui gdje on prica o takvim temama, patologija sporta i ostale negativne strane "vrhunskog"sporta

bbb

pre 8 godina

Kolko je DR Nemacka osvojila medalja na OI u kratkom vremenu to sve drzave od Vardara pa do Triglava nece osvojiti ni za jos 200 godina na OI. Na 5 olimpijada 409 medalja na kojima je DR Nemacka ucestvovala samostalno na nekim su pre tih samostalnih nastpuali kako ujedinjeni tim Nemacke.

Pametnom je dosta

pre 8 godina

Zapadna Nemacka je imala 63 miliona stanovnika, Istocna 16 miliona,a u sportu su Istocni Nemci osvajali 3-4 puta vise medalja.Pametnom dosta.Slicno je bilo i sa drugim zemljama sa istoka. Madarska je osvajala vise medalja od Italije, Rumunija od Engleske, Bugarska od cele Skandinavije itd,itd.
(Mladen, 5. oktobar 2015 11:57

Svašta čovek može da pročita. Analogija tvom komentaru je sledeća. Brazil ima 200 miliona stanovnika, a Velika Britanija 65 miliona. Brazil je na poslednjim OI osvojio 3 zlatne medalje, a Velika Britanija 29. Ili hoćeš još bolje poređenje. SAD imaju 320 miliona stanovnika, a Kina 1,35 mlijardi. SAD osvojile više medalja od Kine. Je li ti dosta?

Marko

pre 8 godina

Tekst je 100% istinit, svaka cast - trebalo bi sto cesce ovakvih tekstova.
Surova realnost je da jako retko vrhunski individualni sport ne ide bez najtezih dopinga. Problem su doping komisije danas, gde vaze razlicita pravila za razlicite drzave.
Doping u DDRu i bivsim komunistickim drzavama je bila javna tajna, samo su Zapadne drzave imale sofisticiraniju farmaciju pa se fizicke razlike nisu toliko primecivale. Mogla bi se napraviti posebna tema za plivacki nacionalni tim. O Lensu Amstrongu, Karlu Luisu, Marion Jones...
Doping je zlo, ostavice ogromne posledice po zdravlje, ali retki su slucajevi da istim intenzitetom treninga takmicar bez dopinga moze pobediti onog drugog. I dok je toliki novac ukljucen u celu pricu, uvek ce biti koriscen, samo je pitanje ko ce biti uhvacen a ko nece.. Retki su slucajevi legendi poput Huseina Bolta koji se radjaju jednom u 100 godina i mogu tome prkositi.

Byakuya-sama

pre 8 godina

A o višedecenijskom dopingovanju Zapadne Nemačke ni reči, od toga ostade samo ona propaganda, da oni trče svih 90 minuta.

A o Mesiju i drugarima?
Tog lika kljukaju steroidima od neke 12 godine, i svi se prave blesavi.

Ovo što je u tekstu napisano je samo razlika između komunizma i kapitalizma, kapitalizam ima bolju ambalažu.

nex

pre 8 godina

Surova istina. U svim sportivima. Ovde je posledica zivot da bolom i patnjom,u fudbalu,na pr,ono najgore,i to jos na terenu. Setite se u zadnje vreme koliko slucajeva!

Langsam

pre 8 godina

Ako imate već čoveka koji može da prevede ovakve tekstove, zašto to ne radite češće? Spiegel je fenomenalan časopis, stalno imaju zanimljive priče.

Jonesky

pre 8 godina

Odgovor na komentar "da i ovaj nas nije takav posto je izbacio gluten to jest kako mu to ranije nije smetali".
Moje dete takodje ima problem sa glutenom i taj problem se prosto zove
CELIAKIJA ili intolerancija na gluten.Moje dete je to dobilo sa 5 godina a moze se dobiti i sa 15 i sa 25 i sa 55 i sa 75 godina.Znaci u bilo kojoj godini.
A sada ono osnovno. Kada imas CELIAKIJU polako vremenom gubis snagu i to je jedan od glavnih simptoma. Moje dete se igralo 15 minuta a onda 30 minuta odmor. Prelaskom na dijetu bez glutena dobila je snagu i sada se bavi i sportom i jednostavno je drugi covek sto se snage tice.
Zato molim da se ne pise o stvarima koje se ne poznaju.

budjenje

pre 8 godina

Danas je jos gore... tada je bilo zbog politickih "ideala" a danas zbog love... isto sr*** drugo pakovanje. Za fudbal npr. danas treba da si gradjen (i snazan) kao bokser teske kategorije, dzaba talenat i osecaj za loptu/vestina kada te "terminator" odnese u duelu. Zato danas u fudbalu postoje 2 (i slovima dva) "superstara" a pre 25-30 godina ih je bilo 20 ;)
Danas u vrhunskom sportu odlucuju nijanse. E sad zamislite da ste roditelj klinca/klinke koje par procenata fizicke snage/izdrzljivosti deli od multimilionskih ugovora u odnosu na "beton lige" ;)
Malo hemije i menja se zivot iz korena... uzasno ali istinito!

google

pre 8 godina

@VUK
Ahahahahahah, Sloba i Mira su komunisti? Sta ti covece pricas, pa oni su najklasicniji primer bezocnih kapitalista osencenih patoloskim nijansama. Sta sve ljudi mogu da izjave, to je neverovatno.

Zoran

pre 8 godina

Ovi stariji neka razmisle- Zapad i SFRJ uvrstava u toj grupi zemalja. Ko ce lakse oboleti, tadasnji sportist ili danasnji radnik u privatnom sektoru.(od muke, opterecenja, vezivanje kraj sa krajem; banke, srcane kapi...).

Vladimir

pre 8 godina

potpuna je neistina da je , kako neki komentatori tvrde, situacija danas gora, da ima vise dopinga nego pre. Sa izuzetkom Jamajke, Kenije, Rusije,Kine, koje su stoprocentno korumpirane u svim sferama, pa i u sportu, ogromna vecina drugih zemalja se itekako bori i sprecava doping. Upravo je tome razlog zasto su oni rekordi Donkove, M. Koh, Kratohvilove, Sotomajera i drugih i danas nedostzni.

marko

pre 8 godina

to se i danas radi... pogledajte kineske gimnastičarke. nisam zapamtio ime, ali sam zapamtio da je jedna visoka 147cm! :D sad će neko da kaže, kinezi su niski, da, jesu ali 147?!

S

pre 8 godina

Ljudi, nemojte biti naivni, danas je verovatno još gore. U svakom sportu postoji i samo je pitanje kako se sakrije jer se zna da je doping uvek korak ispred kontrole. U bodibildingu u kojem je vizuelno najočiglednije su govorili da je to test inteligencije a ne doping kontrola. Šta onda reći o profesionalcima u najpopularnijim sportovima? Kad neko ima 20-ak godina i priliku da zaradi milione i da bude u vrhu tu nema izbora. Pa i onaj koga svi volimo toliko nije sigurno postao to što jeste zato što je izbacio gluten i ostale alergene, prosto je neverovatno da to navodno nisu znali ranije za sportistu na svetskom nivou. A nema ni najjače sponzore. Svi hoćemo da vidimo kako u NBA produžetku kucaju iza glave i šutiraju lagano sve žvaćući onu gumu za zube, da igraju 5 setova satima u GS finalu ili da daju više golova nego utakmica što odigraju u fudbalu. Pa i neki olimpijci su rekli da bi rado dali 10-20 godina života za zlatnu medalju. Sport je odavno postao biznis, nemojmo biti licemerni pa da se zgražavamo posledica dok zapravo očekujemo rezultate i od omiljenih nam sportista dok i oni rado plaćaju cenu uspeha...

NN_lice

pre 8 godina

Sve je to već poznato i samo dokazuje koliko je savremeni sport glupost. Isti sam prestao da pratim još sa 15-16 godina naročito kada sam dve godine ranije prestao da se bavim ateltikom iako sam bio vrlo brz na 400 i 800 metara.
Kada sam saznao da se pre takmičenja koristi sasvim reuglarno krvni doping, tj. kada vam u venu ubrizgaju vašu krv- koja se posle visinskih priprema uglavnom, uzima i skladišti u frižideru do takmičenja- kako bi ste povećali snagu i izdržljivost, rekao sam hvala, više se nećemo videti.
Sport, a naročito onaj vrhunski me uopšte više ne zanima i svima preporučujem da ga zaobiđu. Rekreativno bavljenje sportom je ok naročito na otvorenom, planinarenje, šetnja i brzo hodanje, plivanje i sauna, rekreativna vožnja bicikla...

Milivoje

pre 8 godina

Doping je jako rasprostranjen, kod nas u našoj zemlji tako i u okolnim zemljama. Naša farmacija proizvodi anaboličke androgene steroide testosteron Depo 250 mg/ml. Bugarska, Grčka ... To su državne farmacije i regularne laboratorije. Do ovakvih lekova se dolazi veoma lako, udjes u apoteku privatnu zatražiš Lek i dobiješ bez recepta. Mnogo omladine koristi to u razdoblju od 16,17,18 godina. To je neki ulazni period u "igru" sa anabolicima i prvi kontakt. Postoje u oralnom obliku i injektivnom. Sve se konzumira bez imalo znanja o tematici bez kontrole doktora lekara, na svoju ruku... samostalno se određuju doze količine... Često u nehigijenskim uslovima se apliciraju injekcije... Država je suviše slaba da pomogne mladima i da ih edukuje... Roditelji i nemaju često pojma sta se dešava... A kod nas je takođe jako rasprostranjena "underground" - nelegalna proizvodnja lekova - steroida . E to je tek lutrija da li ćeš da uzmeš stvar koja nije kontaminirana nekim drugim lošim i štetnim stvarima po ljudsko zdravlje... Tema je opširna - bivši korisnik anabolika..

b

pre 8 godina

Odličan tekst.
@Maja
Ti nisi bila vrhunska sportistkinja, a profesionalnog i vrhunskog sporta NEMA bez dobing i najgore hemije. Ni danas, ni pre 50 g.
Najgori su roditelji, koji misle da će im deca biti Đokovići, pa ih maltretiraju od malih dana...
Szicajem okolnosti upoznat sam koliko naša bacačica diska ima budžet za "dohranu"... UŽAS !
Knjiga: U zdravom telu zdrav bruh.

Uvek Zvezda

pre 8 godina

(valterego, 05. oktobar 2015 10:43)
Kako da ne... Pozdravio te Lens A. Teza ti ne stoji iz prostog razloga sto ti do reprezentacije ili neko elitnog klubskog takmicenja, u bilo kom sportu neces doci ako si teletabis... Znaci svi su oni talentovani, neko manje a neko vise....

Kol

pre 8 godina

Javna tajna u atletici pa samo pogledajte te rekorde u zenskoj konkurenciji od sredine 70-tih pa do sredine 80-tih, jednostavno postoji neka granica koju ljudsko telo sa vrhunskom ishranom, treningom i oporavkom moze da dostigne sve preko toga su "pomagala" !

Miroslave

pre 8 godina

Istina ili ne, ali Spiegel jedva čeka da piše nešto negativno o DDR, Rusima, Srbima itd. Klasična peta kolona zapadnjačke, neoliberalističke ideologije.

Istina

pre 8 godina

Sta je tu cudno? Nacisti nastavili svoje zlo samo se zaveli u komunizam...
(JPR23, 5. oktobar 2015 10:12)

DDR je bila zemlja pod Ruskom okupacijom. Zlo koje se tamo dogadjalo 1945-1989 ima svoje korene istocno od Nemacke. I to sve zbog ideoloskih razloga, da se socijalizam prikaze kao dominantniji u svakom pogledu.

Gorštak

pre 8 godina

zasto ne pise izvor? opet izmisljate?
(mirko, 05. oktobar 2015 11:57)

Ako pročitaš makar prvu rečenicu teksta videćeš izvor. Nemoj da ispadaš glup.

Inače, sjajan tekst! Svaka čast na ideji da se preuzme...

malo mozga nije me odmet

pre 8 godina

Danas se isti eksperimenti vrše na životinjama, sve u duplo mlađem dobu nego pre par desetina godina daju duplo više mesa / mleka. I koja je razlika?

Zarkovic

pre 8 godina

O ovome se znalo vec tada ali niko iz tih komunistickih zemalja nije hteo to da prizna. Najbolje gimnasticarke su uvek bile iz Kine, SSSRa, Rumunije, Istocne Nemacke. Pa evo, Nemci bar pisu o tome sada, ali iz Kine i Rusije nikada necemo dobiti priznanje jer se tamo za razliku od Istocne Nemacke stvari jos uvek nisu promenile!

Mladen

pre 8 godina

Zapadna Nemacka je imala 63 miliona stanovnika, Istocna 16 miliona,a u sportu su Istocni Nemci osvajali 3-4 puta vise medalja.Pametnom dosta.Slicno je bilo i sa drugim zemljama sa istoka. Madarska je osvajala vise medalja od Italije, Rumunija od Engleske, Bugarska od cele Skandinavije itd,itd.

Deadpoll

pre 8 godina

Vuk@ A danas doping ne postoji, sve je cisto? Kosarka, fudbal, americki fudbal, dizanje tegova, bejzbol i jos mnogi drugi, svuda se koriste steroide. Zar mislis da telo moze da izdrzi konstantan napor i brzo se oporavi bez neke vrste dopinga? Ne podrzavam primenu na DECI ali sto se tice odrasliha sami su izabrali. Za veliki novac ljudi su spremni da trpe mnogo toga, no, htedoh samo da kazem da to nema veze sa komunizmom. Danas je mnogo gore, ali licno i sam bih koristio da sam imao talenta za neki sport i da sam vredno trenirao. Ljudi trpe mnogo toga danas za mnogo manje novca i na lekovima su da bi izdrzali sav taj stres, koji je pogubniji za zdravlje od bilo kog steroida. Sportisti bar treniraju, rade ono sto vole, bar vecina ali ko ne zeli da bude vrhunski sportista i deo eksperimenta za njih uvek postoje nize lige i manje placene.

Pedja

pre 8 godina

Naravno, Istocna Nemacka je bila najgora, ali daleko od toga da su druge zemlje Istocnog Lagera bile bolje,Poljska, Bugarska,Cekoslovacka, Rumunija, Madjarska predvodjene Sovjetima su, ako pogledate liste osvojenih medalja na Olimpijadama i Svetskim prvenstvima, osvojili zapanjujuce veliki broj medalja i postigli i dan - danas niz neoborivih rekorda, narocito medju zenama. Primera radi, na Olipijadi 1984, na kojoj nisu cestvovale druge komunisticke zemlje osim Rumunije i Jugoslavije , upravo je Rumunija bila druga najuspesnija nacija sa vise od 50 osvojenih medalja. Danas, ako osvoji 5-6 moze biti zadovoljna. Drugi dobar primer je danasnja neprikosnovena bacacica diska S.Perkovic, sa svojim najboljim rezultatom ,ona u ranija vremena ne da ne bi osvojila medalju, nego bi se tesko plasirala u finale medju Nemice, Ruskinje, Bugarke... Naveci broj tih " strucnjaka " ce posle raspada otici u Kinu i samo za par godina Kinu, koja nije pre toga mogla da osvoji par medalja, pretvoriti u sportsku velesilu, narocito u zenskom plivanju i gimnastici .

biće bolje

pre 8 godina

Danas su atletika i gimnastika pa i biciklizam izgubili kredibilitet, sportisti koji su činili stubove ovih disciplina su to i postali zahvaljujući dopingu. Monstruzno je čime sve truju telo, a u sportovima gde je veliki profit se sve zataškava i ćuti. Danas je hemija toliko uznapredovala da se verovatno te supstance i teško otkrivaju.

fooj

pre 8 godina

Pogledajte dokumentarac o Benu Dzonsonu. Kakva je masina ukljucena da bi se on napravio djavolom a Karl Luis cistim herojem. Obojica su koristili hormone i razlicit doping ali nisu mogli da im to dokazu dok americka ekipa nije "organizovala" da se u Seulu "dokaze" krivica Dzonsona.
Usput cete cuti izjave americkih lekara koji su radili u tkzv. odboru za borbu protiv dopinga- koji je u stvari radio na obrazovanju i tretiranju americkih sportista dopingom ali na organizovan nacin, tako dase ne moze otkriti na testiranjima.
Kralj dopinga bio je menadzer Luisovog kluba, koji je dilao ogromne ugovore sa mitinzima uz doigovore o netestiranju Karla i ekipe. Nema to veze sa ideologijom, to je trula oblast-vrhunski sport.

cujovo

pre 8 godina

(VUK, 5. oktobar 2015 10:47)

Vazo je da su nam oni zabradjeni ostavljali cvece iza sebe. Ajde bre kako vas nije sramota. Znate kako kazu, nemojte se praviti ludi, mogli bi takvi i ostati.

Miloš

pre 8 godina

bravo za tekst. Lijepo je što ovaj sajt pridaje pažnju i ovakvim pričama, koji su i neka druga strana medalje jer svrha sportskih sajtova nije samo objaviti rezultate mečeva i prenijeti izjave učesnika u istim.

John Snow

pre 8 godina

O dopingu o sportu je dosta pricao i pisao Ljubodrag Duci Simonovic. On je moderni Don Kihot. Pored ukazivanja na takve pojave, nadao se da ce neko reagovati. Zbog nedostatka reakcije javnosti, malo je prolupao, nazalost. U Ducijevoj knjizi Filozofski aspekti modernog olipmizma je objasnjena veza izmedju darvinizma, kapitalizma i industijalizacije sa jedne strane i sporta sa druge. Profesionalni sport je velika industrija gde se obrce ogromna lova. Da bi sportista ostao konkurentan, guta sve i svasta. Nazalost, posledice su neizbezne (Batistuta je pricao da od bolova nije mogao da spava). Sport je zdrav, ali samo rekreativni.

Maja

pre 8 godina

Stalno pravite frku oko gimnastike i zašto su gimnastičarke niske rastom. Pravi odgovor je: zato što je takva selekcija. Pišete o Nemačkoj a imate gimnastičare u vašoj zemlji. Ja sam se bavila 10 godina gimnastikom. Visoka sam 157, ali ni moja sestra nije mnogo viša iako se bavila drugim sportom. Nikad nisam dobila nijednu injekciju niti sam pila bilo kakve tablete. Prestala sam da vežbam sa 16 godina. Sada patim od okoštavanja, strahovotih bolova u kičmi lumbalno i vratno, ali pošto nisam stara naši lekari sve to baš i ne shvataju ozbiljno. Šalju me kod fizijatra na one vežbice u DZ umesto da snimim kičmu i da vidimo šta je. U profesionalnom sportu, pogotovo u svetu, sigurno ima i hormona rasta i dopinga ali posledice ovih gimnastičarki nisu od toga, jer ih imaju sve gimnastičarke uglavnom. Kao što rekoh, i ja.

SZNS

pre 8 godina

Nažalost,danas su stvari verovatno još gore. A sve pokreće pohlepa za profitom. Obaranje rekorda donosi publicitet i gledanost a time i prostora za marketing,i sve tako u krug. Sve dok sportista ne završi kao invalid tj.iskorišćen proizvod,koga se posle toga više niko ne seća. Da li je sve to vredno toga i te medalje i slave.

valterego

pre 8 godina

'ebo vas NBA, sta ste ga se uvatili ko pijan plota. Ko da nasi u JSL i KLS ne tamane efedrin i depo.
Talenat na kraju uvek pobedjuje, batalite izgovore.

Miki

pre 8 godina

To je uredjen sistem. I danas retroaktivno bice podneta tuzba protiv kvazi lekara i drzave, a kod nas za nestale bebe se dobija 10000 EUR i nema odgovornih. Poruka drzave: "Nastavite da kradete bebe, a mi cemo isplacivati 10000 EUR od istih tih poreznika kome su bebe ukradene".

realni

pre 8 godina

da treba da se zgražavamo na nešto od pre 40 godina a grifit džojner umre u 37. godina od srca(!) i koliko još njih (amera) se dopingovalo sa sve karl luisom.... doping je zlo za telo a o moralnim aspektima da i ne govorim.

JPR23

pre 8 godina

Sta je tu cudno? Nacisti nastavili svoje zlo samo se zaveli u komunizam...
Uostalom, danas je kao bolje? Kosarkasima u NBAse ne sme prici... Ciklizam, sta sve nisu radili, lekovi, hormoni, tranzfuzije, itd itd..

Ime

pre 8 godina

Redakcijo, kao nekadasnji student DIF-a, profesor atletike nam je ispricao brojne price vezane na temu dopinga i dodao bih na celu ovu pricu da je takodje jedna od nagradjivanih gimnasticarki iz tadasnje I. Nemacke cijeg imena ne mogu da se setim sada, na zidu fiskulturne sale svoje srednje skole krupnim slovima napisala "SPORT JE SMRT!" aludirajuci tako kroz sta su sve prolazili gimnasticari i ostali sportisti te zemlje koji su redovno uzimali medalje na takmicenjima. Tuzno je sve to jer su sada te devojcice postali maljavi muskarci bez identiteta i sa velikim bolom se osvrcu na taj period zivota. Zamislite bre vi to, tu muku, to preobrazenje... Kao u SF filmu. Uzas je ljudski rod nekad!

VUK

pre 8 godina

kako je divan i human komunizam.. lepo je videti ovakav članak na dan kada mnogi lamentiraju nad Slobinim vremenom.. kako je taj bračni par strasno branio komunizam.. baš je divno bilo živeti sa njima i gledati sve te leševe u drugom dnevniku.

Slobo

pre 8 godina

Da da. svo zlo je bilo u komunizmu. Kako objasniti da su atleticari, plivači, gimnastičari, u istočnoj Nemačkoj bili bolji od ovih u zapadnoj. Fabrika laži i ništa drugo.

lobotomija

pre 8 godina

Pravilo po kojem za
sadašnji američke košarkaše
nema doping kontrole,
to je tabu tema,

dok mi treba da se zgražavamo nad tekstovima
o događanjima od pre 35 godina.

lobotomija

pre 8 godina

Pravilo po kojem za
sadašnji američke košarkaše
nema doping kontrole,
to je tabu tema,

dok mi treba da se zgražavamo nad tekstovima
o događanjima od pre 35 godina.

JPR23

pre 8 godina

Sta je tu cudno? Nacisti nastavili svoje zlo samo se zaveli u komunizam...
Uostalom, danas je kao bolje? Kosarkasima u NBAse ne sme prici... Ciklizam, sta sve nisu radili, lekovi, hormoni, tranzfuzije, itd itd..

Ime

pre 8 godina

Redakcijo, kao nekadasnji student DIF-a, profesor atletike nam je ispricao brojne price vezane na temu dopinga i dodao bih na celu ovu pricu da je takodje jedna od nagradjivanih gimnasticarki iz tadasnje I. Nemacke cijeg imena ne mogu da se setim sada, na zidu fiskulturne sale svoje srednje skole krupnim slovima napisala "SPORT JE SMRT!" aludirajuci tako kroz sta su sve prolazili gimnasticari i ostali sportisti te zemlje koji su redovno uzimali medalje na takmicenjima. Tuzno je sve to jer su sada te devojcice postali maljavi muskarci bez identiteta i sa velikim bolom se osvrcu na taj period zivota. Zamislite bre vi to, tu muku, to preobrazenje... Kao u SF filmu. Uzas je ljudski rod nekad!

Miki

pre 8 godina

To je uredjen sistem. I danas retroaktivno bice podneta tuzba protiv kvazi lekara i drzave, a kod nas za nestale bebe se dobija 10000 EUR i nema odgovornih. Poruka drzave: "Nastavite da kradete bebe, a mi cemo isplacivati 10000 EUR od istih tih poreznika kome su bebe ukradene".

realni

pre 8 godina

da treba da se zgražavamo na nešto od pre 40 godina a grifit džojner umre u 37. godina od srca(!) i koliko još njih (amera) se dopingovalo sa sve karl luisom.... doping je zlo za telo a o moralnim aspektima da i ne govorim.

valterego

pre 8 godina

'ebo vas NBA, sta ste ga se uvatili ko pijan plota. Ko da nasi u JSL i KLS ne tamane efedrin i depo.
Talenat na kraju uvek pobedjuje, batalite izgovore.

Maja

pre 8 godina

Stalno pravite frku oko gimnastike i zašto su gimnastičarke niske rastom. Pravi odgovor je: zato što je takva selekcija. Pišete o Nemačkoj a imate gimnastičare u vašoj zemlji. Ja sam se bavila 10 godina gimnastikom. Visoka sam 157, ali ni moja sestra nije mnogo viša iako se bavila drugim sportom. Nikad nisam dobila nijednu injekciju niti sam pila bilo kakve tablete. Prestala sam da vežbam sa 16 godina. Sada patim od okoštavanja, strahovotih bolova u kičmi lumbalno i vratno, ali pošto nisam stara naši lekari sve to baš i ne shvataju ozbiljno. Šalju me kod fizijatra na one vežbice u DZ umesto da snimim kičmu i da vidimo šta je. U profesionalnom sportu, pogotovo u svetu, sigurno ima i hormona rasta i dopinga ali posledice ovih gimnastičarki nisu od toga, jer ih imaju sve gimnastičarke uglavnom. Kao što rekoh, i ja.

Miloš

pre 8 godina

bravo za tekst. Lijepo je što ovaj sajt pridaje pažnju i ovakvim pričama, koji su i neka druga strana medalje jer svrha sportskih sajtova nije samo objaviti rezultate mečeva i prenijeti izjave učesnika u istim.

John Snow

pre 8 godina

O dopingu o sportu je dosta pricao i pisao Ljubodrag Duci Simonovic. On je moderni Don Kihot. Pored ukazivanja na takve pojave, nadao se da ce neko reagovati. Zbog nedostatka reakcije javnosti, malo je prolupao, nazalost. U Ducijevoj knjizi Filozofski aspekti modernog olipmizma je objasnjena veza izmedju darvinizma, kapitalizma i industijalizacije sa jedne strane i sporta sa druge. Profesionalni sport je velika industrija gde se obrce ogromna lova. Da bi sportista ostao konkurentan, guta sve i svasta. Nazalost, posledice su neizbezne (Batistuta je pricao da od bolova nije mogao da spava). Sport je zdrav, ali samo rekreativni.

fooj

pre 8 godina

Pogledajte dokumentarac o Benu Dzonsonu. Kakva je masina ukljucena da bi se on napravio djavolom a Karl Luis cistim herojem. Obojica su koristili hormone i razlicit doping ali nisu mogli da im to dokazu dok americka ekipa nije "organizovala" da se u Seulu "dokaze" krivica Dzonsona.
Usput cete cuti izjave americkih lekara koji su radili u tkzv. odboru za borbu protiv dopinga- koji je u stvari radio na obrazovanju i tretiranju americkih sportista dopingom ali na organizovan nacin, tako dase ne moze otkriti na testiranjima.
Kralj dopinga bio je menadzer Luisovog kluba, koji je dilao ogromne ugovore sa mitinzima uz doigovore o netestiranju Karla i ekipe. Nema to veze sa ideologijom, to je trula oblast-vrhunski sport.

SZNS

pre 8 godina

Nažalost,danas su stvari verovatno još gore. A sve pokreće pohlepa za profitom. Obaranje rekorda donosi publicitet i gledanost a time i prostora za marketing,i sve tako u krug. Sve dok sportista ne završi kao invalid tj.iskorišćen proizvod,koga se posle toga više niko ne seća. Da li je sve to vredno toga i te medalje i slave.

NN_lice

pre 8 godina

Sve je to već poznato i samo dokazuje koliko je savremeni sport glupost. Isti sam prestao da pratim još sa 15-16 godina naročito kada sam dve godine ranije prestao da se bavim ateltikom iako sam bio vrlo brz na 400 i 800 metara.
Kada sam saznao da se pre takmičenja koristi sasvim reuglarno krvni doping, tj. kada vam u venu ubrizgaju vašu krv- koja se posle visinskih priprema uglavnom, uzima i skladišti u frižideru do takmičenja- kako bi ste povećali snagu i izdržljivost, rekao sam hvala, više se nećemo videti.
Sport, a naročito onaj vrhunski me uopšte više ne zanima i svima preporučujem da ga zaobiđu. Rekreativno bavljenje sportom je ok naročito na otvorenom, planinarenje, šetnja i brzo hodanje, plivanje i sauna, rekreativna vožnja bicikla...

Jonesky

pre 8 godina

Odgovor na komentar "da i ovaj nas nije takav posto je izbacio gluten to jest kako mu to ranije nije smetali".
Moje dete takodje ima problem sa glutenom i taj problem se prosto zove
CELIAKIJA ili intolerancija na gluten.Moje dete je to dobilo sa 5 godina a moze se dobiti i sa 15 i sa 25 i sa 55 i sa 75 godina.Znaci u bilo kojoj godini.
A sada ono osnovno. Kada imas CELIAKIJU polako vremenom gubis snagu i to je jedan od glavnih simptoma. Moje dete se igralo 15 minuta a onda 30 minuta odmor. Prelaskom na dijetu bez glutena dobila je snagu i sada se bavi i sportom i jednostavno je drugi covek sto se snage tice.
Zato molim da se ne pise o stvarima koje se ne poznaju.

Gorštak

pre 8 godina

zasto ne pise izvor? opet izmisljate?
(mirko, 05. oktobar 2015 11:57)

Ako pročitaš makar prvu rečenicu teksta videćeš izvor. Nemoj da ispadaš glup.

Inače, sjajan tekst! Svaka čast na ideji da se preuzme...

Pedja

pre 8 godina

Naravno, Istocna Nemacka je bila najgora, ali daleko od toga da su druge zemlje Istocnog Lagera bile bolje,Poljska, Bugarska,Cekoslovacka, Rumunija, Madjarska predvodjene Sovjetima su, ako pogledate liste osvojenih medalja na Olimpijadama i Svetskim prvenstvima, osvojili zapanjujuce veliki broj medalja i postigli i dan - danas niz neoborivih rekorda, narocito medju zenama. Primera radi, na Olipijadi 1984, na kojoj nisu cestvovale druge komunisticke zemlje osim Rumunije i Jugoslavije , upravo je Rumunija bila druga najuspesnija nacija sa vise od 50 osvojenih medalja. Danas, ako osvoji 5-6 moze biti zadovoljna. Drugi dobar primer je danasnja neprikosnovena bacacica diska S.Perkovic, sa svojim najboljim rezultatom ,ona u ranija vremena ne da ne bi osvojila medalju, nego bi se tesko plasirala u finale medju Nemice, Ruskinje, Bugarke... Naveci broj tih " strucnjaka " ce posle raspada otici u Kinu i samo za par godina Kinu, koja nije pre toga mogla da osvoji par medalja, pretvoriti u sportsku velesilu, narocito u zenskom plivanju i gimnastici .

Mladen

pre 8 godina

Zapadna Nemacka je imala 63 miliona stanovnika, Istocna 16 miliona,a u sportu su Istocni Nemci osvajali 3-4 puta vise medalja.Pametnom dosta.Slicno je bilo i sa drugim zemljama sa istoka. Madarska je osvajala vise medalja od Italije, Rumunija od Engleske, Bugarska od cele Skandinavije itd,itd.

Byakuya-sama

pre 8 godina

A o višedecenijskom dopingovanju Zapadne Nemačke ni reči, od toga ostade samo ona propaganda, da oni trče svih 90 minuta.

A o Mesiju i drugarima?
Tog lika kljukaju steroidima od neke 12 godine, i svi se prave blesavi.

Ovo što je u tekstu napisano je samo razlika između komunizma i kapitalizma, kapitalizam ima bolju ambalažu.

VUK

pre 8 godina

kako je divan i human komunizam.. lepo je videti ovakav članak na dan kada mnogi lamentiraju nad Slobinim vremenom.. kako je taj bračni par strasno branio komunizam.. baš je divno bilo živeti sa njima i gledati sve te leševe u drugom dnevniku.

biće bolje

pre 8 godina

Danas su atletika i gimnastika pa i biciklizam izgubili kredibilitet, sportisti koji su činili stubove ovih disciplina su to i postali zahvaljujući dopingu. Monstruzno je čime sve truju telo, a u sportovima gde je veliki profit se sve zataškava i ćuti. Danas je hemija toliko uznapredovala da se verovatno te supstance i teško otkrivaju.

b

pre 8 godina

Odličan tekst.
@Maja
Ti nisi bila vrhunska sportistkinja, a profesionalnog i vrhunskog sporta NEMA bez dobing i najgore hemije. Ni danas, ni pre 50 g.
Najgori su roditelji, koji misle da će im deca biti Đokovići, pa ih maltretiraju od malih dana...
Szicajem okolnosti upoznat sam koliko naša bacačica diska ima budžet za "dohranu"... UŽAS !
Knjiga: U zdravom telu zdrav bruh.

budjenje

pre 8 godina

Danas je jos gore... tada je bilo zbog politickih "ideala" a danas zbog love... isto sr*** drugo pakovanje. Za fudbal npr. danas treba da si gradjen (i snazan) kao bokser teske kategorije, dzaba talenat i osecaj za loptu/vestina kada te "terminator" odnese u duelu. Zato danas u fudbalu postoje 2 (i slovima dva) "superstara" a pre 25-30 godina ih je bilo 20 ;)
Danas u vrhunskom sportu odlucuju nijanse. E sad zamislite da ste roditelj klinca/klinke koje par procenata fizicke snage/izdrzljivosti deli od multimilionskih ugovora u odnosu na "beton lige" ;)
Malo hemije i menja se zivot iz korena... uzasno ali istinito!

Milivoje

pre 8 godina

Doping je jako rasprostranjen, kod nas u našoj zemlji tako i u okolnim zemljama. Naša farmacija proizvodi anaboličke androgene steroide testosteron Depo 250 mg/ml. Bugarska, Grčka ... To su državne farmacije i regularne laboratorije. Do ovakvih lekova se dolazi veoma lako, udjes u apoteku privatnu zatražiš Lek i dobiješ bez recepta. Mnogo omladine koristi to u razdoblju od 16,17,18 godina. To je neki ulazni period u "igru" sa anabolicima i prvi kontakt. Postoje u oralnom obliku i injektivnom. Sve se konzumira bez imalo znanja o tematici bez kontrole doktora lekara, na svoju ruku... samostalno se određuju doze količine... Često u nehigijenskim uslovima se apliciraju injekcije... Država je suviše slaba da pomogne mladima i da ih edukuje... Roditelji i nemaju često pojma sta se dešava... A kod nas je takođe jako rasprostranjena "underground" - nelegalna proizvodnja lekova - steroida . E to je tek lutrija da li ćeš da uzmeš stvar koja nije kontaminirana nekim drugim lošim i štetnim stvarima po ljudsko zdravlje... Tema je opširna - bivši korisnik anabolika..

Slobo

pre 8 godina

Da da. svo zlo je bilo u komunizmu. Kako objasniti da su atleticari, plivači, gimnastičari, u istočnoj Nemačkoj bili bolji od ovih u zapadnoj. Fabrika laži i ništa drugo.

Langsam

pre 8 godina

Ako imate već čoveka koji može da prevede ovakve tekstove, zašto to ne radite češće? Spiegel je fenomenalan časopis, stalno imaju zanimljive priče.

Kol

pre 8 godina

Javna tajna u atletici pa samo pogledajte te rekorde u zenskoj konkurenciji od sredine 70-tih pa do sredine 80-tih, jednostavno postoji neka granica koju ljudsko telo sa vrhunskom ishranom, treningom i oporavkom moze da dostigne sve preko toga su "pomagala" !

S

pre 8 godina

Ljudi, nemojte biti naivni, danas je verovatno još gore. U svakom sportu postoji i samo je pitanje kako se sakrije jer se zna da je doping uvek korak ispred kontrole. U bodibildingu u kojem je vizuelno najočiglednije su govorili da je to test inteligencije a ne doping kontrola. Šta onda reći o profesionalcima u najpopularnijim sportovima? Kad neko ima 20-ak godina i priliku da zaradi milione i da bude u vrhu tu nema izbora. Pa i onaj koga svi volimo toliko nije sigurno postao to što jeste zato što je izbacio gluten i ostale alergene, prosto je neverovatno da to navodno nisu znali ranije za sportistu na svetskom nivou. A nema ni najjače sponzore. Svi hoćemo da vidimo kako u NBA produžetku kucaju iza glave i šutiraju lagano sve žvaćući onu gumu za zube, da igraju 5 setova satima u GS finalu ili da daju više golova nego utakmica što odigraju u fudbalu. Pa i neki olimpijci su rekli da bi rado dali 10-20 godina života za zlatnu medalju. Sport je odavno postao biznis, nemojmo biti licemerni pa da se zgražavamo posledica dok zapravo očekujemo rezultate i od omiljenih nam sportista dok i oni rado plaćaju cenu uspeha...

Marko

pre 8 godina

Tekst je 100% istinit, svaka cast - trebalo bi sto cesce ovakvih tekstova.
Surova realnost je da jako retko vrhunski individualni sport ne ide bez najtezih dopinga. Problem su doping komisije danas, gde vaze razlicita pravila za razlicite drzave.
Doping u DDRu i bivsim komunistickim drzavama je bila javna tajna, samo su Zapadne drzave imale sofisticiraniju farmaciju pa se fizicke razlike nisu toliko primecivale. Mogla bi se napraviti posebna tema za plivacki nacionalni tim. O Lensu Amstrongu, Karlu Luisu, Marion Jones...
Doping je zlo, ostavice ogromne posledice po zdravlje, ali retki su slucajevi da istim intenzitetom treninga takmicar bez dopinga moze pobediti onog drugog. I dok je toliki novac ukljucen u celu pricu, uvek ce biti koriscen, samo je pitanje ko ce biti uhvacen a ko nece.. Retki su slucajevi legendi poput Huseina Bolta koji se radjaju jednom u 100 godina i mogu tome prkositi.

Zarkovic

pre 8 godina

O ovome se znalo vec tada ali niko iz tih komunistickih zemalja nije hteo to da prizna. Najbolje gimnasticarke su uvek bile iz Kine, SSSRa, Rumunije, Istocne Nemacke. Pa evo, Nemci bar pisu o tome sada, ali iz Kine i Rusije nikada necemo dobiti priznanje jer se tamo za razliku od Istocne Nemacke stvari jos uvek nisu promenile!

malo mozga nije me odmet

pre 8 godina

Danas se isti eksperimenti vrše na životinjama, sve u duplo mlađem dobu nego pre par desetina godina daju duplo više mesa / mleka. I koja je razlika?

marko

pre 8 godina

to se i danas radi... pogledajte kineske gimnastičarke. nisam zapamtio ime, ali sam zapamtio da je jedna visoka 147cm! :D sad će neko da kaže, kinezi su niski, da, jesu ali 147?!

Istina

pre 8 godina

Sta je tu cudno? Nacisti nastavili svoje zlo samo se zaveli u komunizam...
(JPR23, 5. oktobar 2015 10:12)

DDR je bila zemlja pod Ruskom okupacijom. Zlo koje se tamo dogadjalo 1945-1989 ima svoje korene istocno od Nemacke. I to sve zbog ideoloskih razloga, da se socijalizam prikaze kao dominantniji u svakom pogledu.

google

pre 8 godina

@VUK
Ahahahahahah, Sloba i Mira su komunisti? Sta ti covece pricas, pa oni su najklasicniji primer bezocnih kapitalista osencenih patoloskim nijansama. Sta sve ljudi mogu da izjave, to je neverovatno.

Deadpoll

pre 8 godina

Vuk@ A danas doping ne postoji, sve je cisto? Kosarka, fudbal, americki fudbal, dizanje tegova, bejzbol i jos mnogi drugi, svuda se koriste steroide. Zar mislis da telo moze da izdrzi konstantan napor i brzo se oporavi bez neke vrste dopinga? Ne podrzavam primenu na DECI ali sto se tice odrasliha sami su izabrali. Za veliki novac ljudi su spremni da trpe mnogo toga, no, htedoh samo da kazem da to nema veze sa komunizmom. Danas je mnogo gore, ali licno i sam bih koristio da sam imao talenta za neki sport i da sam vredno trenirao. Ljudi trpe mnogo toga danas za mnogo manje novca i na lekovima su da bi izdrzali sav taj stres, koji je pogubniji za zdravlje od bilo kog steroida. Sportisti bar treniraju, rade ono sto vole, bar vecina ali ko ne zeli da bude vrhunski sportista i deo eksperimenta za njih uvek postoje nize lige i manje placene.

Zoran

pre 8 godina

Ovi stariji neka razmisle- Zapad i SFRJ uvrstava u toj grupi zemalja. Ko ce lakse oboleti, tadasnji sportist ili danasnji radnik u privatnom sektoru.(od muke, opterecenja, vezivanje kraj sa krajem; banke, srcane kapi...).

Miroslave

pre 8 godina

Istina ili ne, ali Spiegel jedva čeka da piše nešto negativno o DDR, Rusima, Srbima itd. Klasična peta kolona zapadnjačke, neoliberalističke ideologije.

nex

pre 8 godina

Surova istina. U svim sportivima. Ovde je posledica zivot da bolom i patnjom,u fudbalu,na pr,ono najgore,i to jos na terenu. Setite se u zadnje vreme koliko slucajeva!

cujovo

pre 8 godina

(VUK, 5. oktobar 2015 10:47)

Vazo je da su nam oni zabradjeni ostavljali cvece iza sebe. Ajde bre kako vas nije sramota. Znate kako kazu, nemojte se praviti ludi, mogli bi takvi i ostati.

Uvek Zvezda

pre 8 godina

(valterego, 05. oktobar 2015 10:43)
Kako da ne... Pozdravio te Lens A. Teza ti ne stoji iz prostog razloga sto ti do reprezentacije ili neko elitnog klubskog takmicenja, u bilo kom sportu neces doci ako si teletabis... Znaci svi su oni talentovani, neko manje a neko vise....

Vladimir

pre 8 godina

potpuna je neistina da je , kako neki komentatori tvrde, situacija danas gora, da ima vise dopinga nego pre. Sa izuzetkom Jamajke, Kenije, Rusije,Kine, koje su stoprocentno korumpirane u svim sferama, pa i u sportu, ogromna vecina drugih zemalja se itekako bori i sprecava doping. Upravo je tome razlog zasto su oni rekordi Donkove, M. Koh, Kratohvilove, Sotomajera i drugih i danas nedostzni.

Pametnom je dosta

pre 8 godina

Zapadna Nemacka je imala 63 miliona stanovnika, Istocna 16 miliona,a u sportu su Istocni Nemci osvajali 3-4 puta vise medalja.Pametnom dosta.Slicno je bilo i sa drugim zemljama sa istoka. Madarska je osvajala vise medalja od Italije, Rumunija od Engleske, Bugarska od cele Skandinavije itd,itd.
(Mladen, 5. oktobar 2015 11:57

Svašta čovek može da pročita. Analogija tvom komentaru je sledeća. Brazil ima 200 miliona stanovnika, a Velika Britanija 65 miliona. Brazil je na poslednjim OI osvojio 3 zlatne medalje, a Velika Britanija 29. Ili hoćeš još bolje poređenje. SAD imaju 320 miliona stanovnika, a Kina 1,35 mlijardi. SAD osvojile više medalja od Kine. Je li ti dosta?

bbb

pre 8 godina

Kolko je DR Nemacka osvojila medalja na OI u kratkom vremenu to sve drzave od Vardara pa do Triglava nece osvojiti ni za jos 200 godina na OI. Na 5 olimpijada 409 medalja na kojima je DR Nemacka ucestvovala samostalno na nekim su pre tih samostalnih nastpuali kako ujedinjeni tim Nemacke.

Ninoslav

pre 8 godina

Duci je to najbolje objasnio u svojim knjigama koje sam "slucajno nabavio" apo YT se mogu naci njegovi intervjui gdje on prica o takvim temama, patologija sporta i ostale negativne strane "vrhunskog"sporta

VUK

pre 8 godina

kako je divan i human komunizam.. lepo je videti ovakav članak na dan kada mnogi lamentiraju nad Slobinim vremenom.. kako je taj bračni par strasno branio komunizam.. baš je divno bilo živeti sa njima i gledati sve te leševe u drugom dnevniku.

Slobo

pre 8 godina

Da da. svo zlo je bilo u komunizmu. Kako objasniti da su atleticari, plivači, gimnastičari, u istočnoj Nemačkoj bili bolji od ovih u zapadnoj. Fabrika laži i ništa drugo.

lobotomija

pre 8 godina

Pravilo po kojem za
sadašnji američke košarkaše
nema doping kontrole,
to je tabu tema,

dok mi treba da se zgražavamo nad tekstovima
o događanjima od pre 35 godina.

Vladimir

pre 8 godina

potpuna je neistina da je , kako neki komentatori tvrde, situacija danas gora, da ima vise dopinga nego pre. Sa izuzetkom Jamajke, Kenije, Rusije,Kine, koje su stoprocentno korumpirane u svim sferama, pa i u sportu, ogromna vecina drugih zemalja se itekako bori i sprecava doping. Upravo je tome razlog zasto su oni rekordi Donkove, M. Koh, Kratohvilove, Sotomajera i drugih i danas nedostzni.

valterego

pre 8 godina

'ebo vas NBA, sta ste ga se uvatili ko pijan plota. Ko da nasi u JSL i KLS ne tamane efedrin i depo.
Talenat na kraju uvek pobedjuje, batalite izgovore.

Miroslave

pre 8 godina

Istina ili ne, ali Spiegel jedva čeka da piše nešto negativno o DDR, Rusima, Srbima itd. Klasična peta kolona zapadnjačke, neoliberalističke ideologije.

JPR23

pre 8 godina

Sta je tu cudno? Nacisti nastavili svoje zlo samo se zaveli u komunizam...
Uostalom, danas je kao bolje? Kosarkasima u NBAse ne sme prici... Ciklizam, sta sve nisu radili, lekovi, hormoni, tranzfuzije, itd itd..

Maja

pre 8 godina

Stalno pravite frku oko gimnastike i zašto su gimnastičarke niske rastom. Pravi odgovor je: zato što je takva selekcija. Pišete o Nemačkoj a imate gimnastičare u vašoj zemlji. Ja sam se bavila 10 godina gimnastikom. Visoka sam 157, ali ni moja sestra nije mnogo viša iako se bavila drugim sportom. Nikad nisam dobila nijednu injekciju niti sam pila bilo kakve tablete. Prestala sam da vežbam sa 16 godina. Sada patim od okoštavanja, strahovotih bolova u kičmi lumbalno i vratno, ali pošto nisam stara naši lekari sve to baš i ne shvataju ozbiljno. Šalju me kod fizijatra na one vežbice u DZ umesto da snimim kičmu i da vidimo šta je. U profesionalnom sportu, pogotovo u svetu, sigurno ima i hormona rasta i dopinga ali posledice ovih gimnastičarki nisu od toga, jer ih imaju sve gimnastičarke uglavnom. Kao što rekoh, i ja.

Zarkovic

pre 8 godina

O ovome se znalo vec tada ali niko iz tih komunistickih zemalja nije hteo to da prizna. Najbolje gimnasticarke su uvek bile iz Kine, SSSRa, Rumunije, Istocne Nemacke. Pa evo, Nemci bar pisu o tome sada, ali iz Kine i Rusije nikada necemo dobiti priznanje jer se tamo za razliku od Istocne Nemacke stvari jos uvek nisu promenile!

Mladen

pre 8 godina

Zapadna Nemacka je imala 63 miliona stanovnika, Istocna 16 miliona,a u sportu su Istocni Nemci osvajali 3-4 puta vise medalja.Pametnom dosta.Slicno je bilo i sa drugim zemljama sa istoka. Madarska je osvajala vise medalja od Italije, Rumunija od Engleske, Bugarska od cele Skandinavije itd,itd.

Istina

pre 8 godina

Sta je tu cudno? Nacisti nastavili svoje zlo samo se zaveli u komunizam...
(JPR23, 5. oktobar 2015 10:12)

DDR je bila zemlja pod Ruskom okupacijom. Zlo koje se tamo dogadjalo 1945-1989 ima svoje korene istocno od Nemacke. I to sve zbog ideoloskih razloga, da se socijalizam prikaze kao dominantniji u svakom pogledu.

S

pre 8 godina

Ljudi, nemojte biti naivni, danas je verovatno još gore. U svakom sportu postoji i samo je pitanje kako se sakrije jer se zna da je doping uvek korak ispred kontrole. U bodibildingu u kojem je vizuelno najočiglednije su govorili da je to test inteligencije a ne doping kontrola. Šta onda reći o profesionalcima u najpopularnijim sportovima? Kad neko ima 20-ak godina i priliku da zaradi milione i da bude u vrhu tu nema izbora. Pa i onaj koga svi volimo toliko nije sigurno postao to što jeste zato što je izbacio gluten i ostale alergene, prosto je neverovatno da to navodno nisu znali ranije za sportistu na svetskom nivou. A nema ni najjače sponzore. Svi hoćemo da vidimo kako u NBA produžetku kucaju iza glave i šutiraju lagano sve žvaćući onu gumu za zube, da igraju 5 setova satima u GS finalu ili da daju više golova nego utakmica što odigraju u fudbalu. Pa i neki olimpijci su rekli da bi rado dali 10-20 godina života za zlatnu medalju. Sport je odavno postao biznis, nemojmo biti licemerni pa da se zgražavamo posledica dok zapravo očekujemo rezultate i od omiljenih nam sportista dok i oni rado plaćaju cenu uspeha...

realni

pre 8 godina

da treba da se zgražavamo na nešto od pre 40 godina a grifit džojner umre u 37. godina od srca(!) i koliko još njih (amera) se dopingovalo sa sve karl luisom.... doping je zlo za telo a o moralnim aspektima da i ne govorim.

Jonesky

pre 8 godina

Odgovor na komentar "da i ovaj nas nije takav posto je izbacio gluten to jest kako mu to ranije nije smetali".
Moje dete takodje ima problem sa glutenom i taj problem se prosto zove
CELIAKIJA ili intolerancija na gluten.Moje dete je to dobilo sa 5 godina a moze se dobiti i sa 15 i sa 25 i sa 55 i sa 75 godina.Znaci u bilo kojoj godini.
A sada ono osnovno. Kada imas CELIAKIJU polako vremenom gubis snagu i to je jedan od glavnih simptoma. Moje dete se igralo 15 minuta a onda 30 minuta odmor. Prelaskom na dijetu bez glutena dobila je snagu i sada se bavi i sportom i jednostavno je drugi covek sto se snage tice.
Zato molim da se ne pise o stvarima koje se ne poznaju.

cujovo

pre 8 godina

(VUK, 5. oktobar 2015 10:47)

Vazo je da su nam oni zabradjeni ostavljali cvece iza sebe. Ajde bre kako vas nije sramota. Znate kako kazu, nemojte se praviti ludi, mogli bi takvi i ostati.

Miki

pre 8 godina

To je uredjen sistem. I danas retroaktivno bice podneta tuzba protiv kvazi lekara i drzave, a kod nas za nestale bebe se dobija 10000 EUR i nema odgovornih. Poruka drzave: "Nastavite da kradete bebe, a mi cemo isplacivati 10000 EUR od istih tih poreznika kome su bebe ukradene".

Ime

pre 8 godina

Redakcijo, kao nekadasnji student DIF-a, profesor atletike nam je ispricao brojne price vezane na temu dopinga i dodao bih na celu ovu pricu da je takodje jedna od nagradjivanih gimnasticarki iz tadasnje I. Nemacke cijeg imena ne mogu da se setim sada, na zidu fiskulturne sale svoje srednje skole krupnim slovima napisala "SPORT JE SMRT!" aludirajuci tako kroz sta su sve prolazili gimnasticari i ostali sportisti te zemlje koji su redovno uzimali medalje na takmicenjima. Tuzno je sve to jer su sada te devojcice postali maljavi muskarci bez identiteta i sa velikim bolom se osvrcu na taj period zivota. Zamislite bre vi to, tu muku, to preobrazenje... Kao u SF filmu. Uzas je ljudski rod nekad!

Miloš

pre 8 godina

bravo za tekst. Lijepo je što ovaj sajt pridaje pažnju i ovakvim pričama, koji su i neka druga strana medalje jer svrha sportskih sajtova nije samo objaviti rezultate mečeva i prenijeti izjave učesnika u istim.

Zoran

pre 8 godina

Ovi stariji neka razmisle- Zapad i SFRJ uvrstava u toj grupi zemalja. Ko ce lakse oboleti, tadasnji sportist ili danasnji radnik u privatnom sektoru.(od muke, opterecenja, vezivanje kraj sa krajem; banke, srcane kapi...).

Deadpoll

pre 8 godina

Vuk@ A danas doping ne postoji, sve je cisto? Kosarka, fudbal, americki fudbal, dizanje tegova, bejzbol i jos mnogi drugi, svuda se koriste steroide. Zar mislis da telo moze da izdrzi konstantan napor i brzo se oporavi bez neke vrste dopinga? Ne podrzavam primenu na DECI ali sto se tice odrasliha sami su izabrali. Za veliki novac ljudi su spremni da trpe mnogo toga, no, htedoh samo da kazem da to nema veze sa komunizmom. Danas je mnogo gore, ali licno i sam bih koristio da sam imao talenta za neki sport i da sam vredno trenirao. Ljudi trpe mnogo toga danas za mnogo manje novca i na lekovima su da bi izdrzali sav taj stres, koji je pogubniji za zdravlje od bilo kog steroida. Sportisti bar treniraju, rade ono sto vole, bar vecina ali ko ne zeli da bude vrhunski sportista i deo eksperimenta za njih uvek postoje nize lige i manje placene.

SZNS

pre 8 godina

Nažalost,danas su stvari verovatno još gore. A sve pokreće pohlepa za profitom. Obaranje rekorda donosi publicitet i gledanost a time i prostora za marketing,i sve tako u krug. Sve dok sportista ne završi kao invalid tj.iskorišćen proizvod,koga se posle toga više niko ne seća. Da li je sve to vredno toga i te medalje i slave.

google

pre 8 godina

@VUK
Ahahahahahah, Sloba i Mira su komunisti? Sta ti covece pricas, pa oni su najklasicniji primer bezocnih kapitalista osencenih patoloskim nijansama. Sta sve ljudi mogu da izjave, to je neverovatno.

Byakuya-sama

pre 8 godina

A o višedecenijskom dopingovanju Zapadne Nemačke ni reči, od toga ostade samo ona propaganda, da oni trče svih 90 minuta.

A o Mesiju i drugarima?
Tog lika kljukaju steroidima od neke 12 godine, i svi se prave blesavi.

Ovo što je u tekstu napisano je samo razlika između komunizma i kapitalizma, kapitalizam ima bolju ambalažu.

malo mozga nije me odmet

pre 8 godina

Danas se isti eksperimenti vrše na životinjama, sve u duplo mlađem dobu nego pre par desetina godina daju duplo više mesa / mleka. I koja je razlika?

fooj

pre 8 godina

Pogledajte dokumentarac o Benu Dzonsonu. Kakva je masina ukljucena da bi se on napravio djavolom a Karl Luis cistim herojem. Obojica su koristili hormone i razlicit doping ali nisu mogli da im to dokazu dok americka ekipa nije "organizovala" da se u Seulu "dokaze" krivica Dzonsona.
Usput cete cuti izjave americkih lekara koji su radili u tkzv. odboru za borbu protiv dopinga- koji je u stvari radio na obrazovanju i tretiranju americkih sportista dopingom ali na organizovan nacin, tako dase ne moze otkriti na testiranjima.
Kralj dopinga bio je menadzer Luisovog kluba, koji je dilao ogromne ugovore sa mitinzima uz doigovore o netestiranju Karla i ekipe. Nema to veze sa ideologijom, to je trula oblast-vrhunski sport.

Pedja

pre 8 godina

Naravno, Istocna Nemacka je bila najgora, ali daleko od toga da su druge zemlje Istocnog Lagera bile bolje,Poljska, Bugarska,Cekoslovacka, Rumunija, Madjarska predvodjene Sovjetima su, ako pogledate liste osvojenih medalja na Olimpijadama i Svetskim prvenstvima, osvojili zapanjujuce veliki broj medalja i postigli i dan - danas niz neoborivih rekorda, narocito medju zenama. Primera radi, na Olipijadi 1984, na kojoj nisu cestvovale druge komunisticke zemlje osim Rumunije i Jugoslavije , upravo je Rumunija bila druga najuspesnija nacija sa vise od 50 osvojenih medalja. Danas, ako osvoji 5-6 moze biti zadovoljna. Drugi dobar primer je danasnja neprikosnovena bacacica diska S.Perkovic, sa svojim najboljim rezultatom ,ona u ranija vremena ne da ne bi osvojila medalju, nego bi se tesko plasirala u finale medju Nemice, Ruskinje, Bugarke... Naveci broj tih " strucnjaka " ce posle raspada otici u Kinu i samo za par godina Kinu, koja nije pre toga mogla da osvoji par medalja, pretvoriti u sportsku velesilu, narocito u zenskom plivanju i gimnastici .

John Snow

pre 8 godina

O dopingu o sportu je dosta pricao i pisao Ljubodrag Duci Simonovic. On je moderni Don Kihot. Pored ukazivanja na takve pojave, nadao se da ce neko reagovati. Zbog nedostatka reakcije javnosti, malo je prolupao, nazalost. U Ducijevoj knjizi Filozofski aspekti modernog olipmizma je objasnjena veza izmedju darvinizma, kapitalizma i industijalizacije sa jedne strane i sporta sa druge. Profesionalni sport je velika industrija gde se obrce ogromna lova. Da bi sportista ostao konkurentan, guta sve i svasta. Nazalost, posledice su neizbezne (Batistuta je pricao da od bolova nije mogao da spava). Sport je zdrav, ali samo rekreativni.

NN_lice

pre 8 godina

Sve je to već poznato i samo dokazuje koliko je savremeni sport glupost. Isti sam prestao da pratim još sa 15-16 godina naročito kada sam dve godine ranije prestao da se bavim ateltikom iako sam bio vrlo brz na 400 i 800 metara.
Kada sam saznao da se pre takmičenja koristi sasvim reuglarno krvni doping, tj. kada vam u venu ubrizgaju vašu krv- koja se posle visinskih priprema uglavnom, uzima i skladišti u frižideru do takmičenja- kako bi ste povećali snagu i izdržljivost, rekao sam hvala, više se nećemo videti.
Sport, a naročito onaj vrhunski me uopšte više ne zanima i svima preporučujem da ga zaobiđu. Rekreativno bavljenje sportom je ok naročito na otvorenom, planinarenje, šetnja i brzo hodanje, plivanje i sauna, rekreativna vožnja bicikla...

marko

pre 8 godina

to se i danas radi... pogledajte kineske gimnastičarke. nisam zapamtio ime, ali sam zapamtio da je jedna visoka 147cm! :D sad će neko da kaže, kinezi su niski, da, jesu ali 147?!

Marko

pre 8 godina

Tekst je 100% istinit, svaka cast - trebalo bi sto cesce ovakvih tekstova.
Surova realnost je da jako retko vrhunski individualni sport ne ide bez najtezih dopinga. Problem su doping komisije danas, gde vaze razlicita pravila za razlicite drzave.
Doping u DDRu i bivsim komunistickim drzavama je bila javna tajna, samo su Zapadne drzave imale sofisticiraniju farmaciju pa se fizicke razlike nisu toliko primecivale. Mogla bi se napraviti posebna tema za plivacki nacionalni tim. O Lensu Amstrongu, Karlu Luisu, Marion Jones...
Doping je zlo, ostavice ogromne posledice po zdravlje, ali retki su slucajevi da istim intenzitetom treninga takmicar bez dopinga moze pobediti onog drugog. I dok je toliki novac ukljucen u celu pricu, uvek ce biti koriscen, samo je pitanje ko ce biti uhvacen a ko nece.. Retki su slucajevi legendi poput Huseina Bolta koji se radjaju jednom u 100 godina i mogu tome prkositi.

Pametnom je dosta

pre 8 godina

Zapadna Nemacka je imala 63 miliona stanovnika, Istocna 16 miliona,a u sportu su Istocni Nemci osvajali 3-4 puta vise medalja.Pametnom dosta.Slicno je bilo i sa drugim zemljama sa istoka. Madarska je osvajala vise medalja od Italije, Rumunija od Engleske, Bugarska od cele Skandinavije itd,itd.
(Mladen, 5. oktobar 2015 11:57

Svašta čovek može da pročita. Analogija tvom komentaru je sledeća. Brazil ima 200 miliona stanovnika, a Velika Britanija 65 miliona. Brazil je na poslednjim OI osvojio 3 zlatne medalje, a Velika Britanija 29. Ili hoćeš još bolje poređenje. SAD imaju 320 miliona stanovnika, a Kina 1,35 mlijardi. SAD osvojile više medalja od Kine. Je li ti dosta?

biće bolje

pre 8 godina

Danas su atletika i gimnastika pa i biciklizam izgubili kredibilitet, sportisti koji su činili stubove ovih disciplina su to i postali zahvaljujući dopingu. Monstruzno je čime sve truju telo, a u sportovima gde je veliki profit se sve zataškava i ćuti. Danas je hemija toliko uznapredovala da se verovatno te supstance i teško otkrivaju.

Gorštak

pre 8 godina

zasto ne pise izvor? opet izmisljate?
(mirko, 05. oktobar 2015 11:57)

Ako pročitaš makar prvu rečenicu teksta videćeš izvor. Nemoj da ispadaš glup.

Inače, sjajan tekst! Svaka čast na ideji da se preuzme...

b

pre 8 godina

Odličan tekst.
@Maja
Ti nisi bila vrhunska sportistkinja, a profesionalnog i vrhunskog sporta NEMA bez dobing i najgore hemije. Ni danas, ni pre 50 g.
Najgori su roditelji, koji misle da će im deca biti Đokovići, pa ih maltretiraju od malih dana...
Szicajem okolnosti upoznat sam koliko naša bacačica diska ima budžet za "dohranu"... UŽAS !
Knjiga: U zdravom telu zdrav bruh.

Uvek Zvezda

pre 8 godina

(valterego, 05. oktobar 2015 10:43)
Kako da ne... Pozdravio te Lens A. Teza ti ne stoji iz prostog razloga sto ti do reprezentacije ili neko elitnog klubskog takmicenja, u bilo kom sportu neces doci ako si teletabis... Znaci svi su oni talentovani, neko manje a neko vise....

nex

pre 8 godina

Surova istina. U svim sportivima. Ovde je posledica zivot da bolom i patnjom,u fudbalu,na pr,ono najgore,i to jos na terenu. Setite se u zadnje vreme koliko slucajeva!

Milivoje

pre 8 godina

Doping je jako rasprostranjen, kod nas u našoj zemlji tako i u okolnim zemljama. Naša farmacija proizvodi anaboličke androgene steroide testosteron Depo 250 mg/ml. Bugarska, Grčka ... To su državne farmacije i regularne laboratorije. Do ovakvih lekova se dolazi veoma lako, udjes u apoteku privatnu zatražiš Lek i dobiješ bez recepta. Mnogo omladine koristi to u razdoblju od 16,17,18 godina. To je neki ulazni period u "igru" sa anabolicima i prvi kontakt. Postoje u oralnom obliku i injektivnom. Sve se konzumira bez imalo znanja o tematici bez kontrole doktora lekara, na svoju ruku... samostalno se određuju doze količine... Često u nehigijenskim uslovima se apliciraju injekcije... Država je suviše slaba da pomogne mladima i da ih edukuje... Roditelji i nemaju često pojma sta se dešava... A kod nas je takođe jako rasprostranjena "underground" - nelegalna proizvodnja lekova - steroida . E to je tek lutrija da li ćeš da uzmeš stvar koja nije kontaminirana nekim drugim lošim i štetnim stvarima po ljudsko zdravlje... Tema je opširna - bivši korisnik anabolika..

budjenje

pre 8 godina

Danas je jos gore... tada je bilo zbog politickih "ideala" a danas zbog love... isto sr*** drugo pakovanje. Za fudbal npr. danas treba da si gradjen (i snazan) kao bokser teske kategorije, dzaba talenat i osecaj za loptu/vestina kada te "terminator" odnese u duelu. Zato danas u fudbalu postoje 2 (i slovima dva) "superstara" a pre 25-30 godina ih je bilo 20 ;)
Danas u vrhunskom sportu odlucuju nijanse. E sad zamislite da ste roditelj klinca/klinke koje par procenata fizicke snage/izdrzljivosti deli od multimilionskih ugovora u odnosu na "beton lige" ;)
Malo hemije i menja se zivot iz korena... uzasno ali istinito!

Langsam

pre 8 godina

Ako imate već čoveka koji može da prevede ovakve tekstove, zašto to ne radite češće? Spiegel je fenomenalan časopis, stalno imaju zanimljive priče.

Ninoslav

pre 8 godina

Duci je to najbolje objasnio u svojim knjigama koje sam "slucajno nabavio" apo YT se mogu naci njegovi intervjui gdje on prica o takvim temama, patologija sporta i ostale negativne strane "vrhunskog"sporta

Kol

pre 8 godina

Javna tajna u atletici pa samo pogledajte te rekorde u zenskoj konkurenciji od sredine 70-tih pa do sredine 80-tih, jednostavno postoji neka granica koju ljudsko telo sa vrhunskom ishranom, treningom i oporavkom moze da dostigne sve preko toga su "pomagala" !

bbb

pre 8 godina

Kolko je DR Nemacka osvojila medalja na OI u kratkom vremenu to sve drzave od Vardara pa do Triglava nece osvojiti ni za jos 200 godina na OI. Na 5 olimpijada 409 medalja na kojima je DR Nemacka ucestvovala samostalno na nekim su pre tih samostalnih nastpuali kako ujedinjeni tim Nemacke.