Utorak, 19.09.2017.

09:00

Medalja i "srce na terenu" – nije malo i ne može da bude

Da mi je neko rekao da će se tugovati posle osvojene medalje na Evrobasketu na koji se otišlo bez praktično jednog celog tima...

Izvor: Spasoje Veselinoviæ

Medalja i "srce na terenu" – nije malo i ne može da bude IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

56 Komentari

Sortiraj po:

Oxi

pre 6 godina

(Neko iz mase, 19. septembar 2017 14:28)
 Bez Jovica su Bobi i Kuzmic bili potpuno izgubljeni za napad, Saletova odluka da pred kraj drzi Kuza na terenu je bila potpuno opravdana. Ako ima neka Djordjeviceva greska u svemu, to je Bogdanovic na pleju, a sto je na koncu rezultiralo sa njegovih 2/11 za tri u finalu i 29 % tokom turnira, te bez neke jasne koristi u vidu asistencija tokom igre. Da li je Vasa tada bese izasao napolje, ali posle jednog njegovog loseg prodora i kada BB krece da sve preuzima u svoje ruke, Srbija se ocas posla od egal utakmice vratila na -8 na kraju..

Zagreb

pre 6 godina

"axo" niste shvatili, ne kaže čovjek da Srbija treba učiti od Hrvatske kako se igra, već kako NE SMIJE IGRATI. Da ne ponavlja tu grešku, da ne gubi u posljednjim trenucima dobivenu utakmicu. Jer Srbija je izgubila dobivenu utakmicu.

Cile

pre 6 godina

Vise vredi srebro sa olimpijskih igrara nego zlato sa EP a onaj osecaj kad ti Dream team aplaudira na pobednickom postolju je nezamenljiv. A znate li kad ce Slovenci igrati finale olimpijskih igara ? Nikada! Glavu gore, sledece EP je nase. Gledace svet jos dugo dominaciju srpske kosarke.

idemo dalje

pre 6 godina

Evo Novosel za N1 rekao da se cudio kad je video da Sale ne ubaci Bobana u vreme kad je Doncic i Dragic out tako da nema potrebe za dalju analizu trener izgubio final i tacka!
(Neko iz mase, 19. septembar 2017 14:28)

Držati Bobija na parketu ima smisla samo ako je suđenje normalno, ključna stvar za naš poraz, odmah iza kriminalnog suđenja, je neigranje Jovića, nas bi još i Rusi dobili da se on ranije povredio. Sale nekad pravi izmene po random principu, ali sveukupno gledano odličan je, a što je dobro to se ne dira

nex

pre 6 godina

Ma pustite šta Novosel priča, Kuzmić je brži, bio im je na ruci pa su ipak pogodili ( Prepelič, Blažič ), Marijanović bi mogao samo da ih isprati pogledom, a onda bi Sale bio kriv što nije igrao Kuzmić i tako u krug.

bb

pre 6 godina

da,možemo da budemo zadovoljni sa srebrom, posebno nakon svih otkaza i povreda i pehova i sudija. ali ipak peče da se propustila istorijska prilika da konačno okitimo zlatom posle niza poraza u finalima, i da se ta prilika, ako se neki standardni prvotimci ne vrate, neće tako brzo i tako lako ukazati.ovaj evrobasket je ipak pokazao priličnu limitiranost u širini igračkg kadra, kao i limitiranost trenera istručnog štaba u vođenju utakmice u prelomnim trenucima. zato smo i izgubili finale. glupo i nesrećno. dalje, počinje da brine i ta serija poraza u finalima ( amerikanci na mundobasketu i olimpijadi ipak su posebna priča ) i vidi se da se u tim neprimetno uvukao neki gubitnički mentalitet, koji se uvek ispolji na zadnjoj stepenici, u finalu. jedno je izgubiti od neprikosnovenih amerikanaca, ali evropa, tu treba mi da vladamo, posebno sada kad su španci došli bez ljulja i mirotića. srećom je slovenija išla na španiju, ne mi. i ta naša stalna sreća u žrebu, da se sa 2 ozbiljne utakmice ( mada mi itekako znamo da igramo na rezultat, kao italijani u fudbalu) neće doveka trajati. bojim se da nas je ovaj put napustila ii da dugo neće da nam se vrati. a bez sreće i bez standardnih prvotimaca, teško ćemo opet da vidimo neko finale i medalju.

Neko iz mase

pre 6 godina

Evo Novosel za N1 rekao da se cudio kad je video da Sale ne ubaci Bobana u vreme kad je Doncic i Dragic out tako da nema potrebe za dalju analizu trener izgubio final i tacka!

jmk

pre 6 godina

Ipak velika šteta, ispada da im niko drugi nije ni trebao, samo Lazić i Jović da su bili zdravi ovo zlato bi lako uzeli, bio bi to veliki benefit, prvaci naredne četiri godine, Đorđević i igrači bi se proslavili jer su uzeli titulu u tom sastavu, u narednim takmičenjima u jačim sastavima suparničke ekipe, fiba, sudije, bi imale veliko strahopoštovanje i to su već u startu 30% dobijene utakmice, vladali bi sigurno narednih 10 godina, biće to svakako ali ipak sa zakašnjenjem od 4 godine.

Negativni

pre 6 godina

Ovo je srebro ogroman uspeh. Mislim da smo frustrirani jer znamo da bi ovaj tim uz još bar dva vrhunska igrača koja nisu tu, bez problema uzeo zlato. I u tom grmu leži ovaj blesavi srpski zec. Znamo vrlo dobro, jer smo narod koji dugo prati košarku i relativno se razume u nju, da je ovo bila možda poslednja šansa da se uzme zlato za ovu generaciju košarkaša. Sledeća prilika je tek za četiri godine, jer čisto sumnjam da ovaj kvalitet basketa može da ugrozi NBA tim. I zato nam je krivo pa kukamo na odsutne igrače, tobož loše vodjenje tima od strane Saleta i sudije. Prvo, Sale je lepo rekao da su ovih 12 najbolji, jer drugih jednostavno nema. Drugo, upravo njegovo vodjenje tima nam i donosi medalje, i treće - samo teški luzeri kukaju na sudjenje. Nisu nam sudije promašile sedam napada na egal rezultatu. Slovenija je bila bolja, sa boljim igračima i odličnim trenerom i zato su pobedili. Sramota me je kada čitam komentare gde se lupeta kako su sudije potkupljene i kako su Slovenci kupili zlato. To može samo zlonameran i pakostan čovek da izjavi. Deo ovog naroda se iskrivio od mržnje i pakosti do krajnjih granica. O sudjenju je već dosta rečeno i to od raznih trenera i bivših igrača - jeste bilo loše i više na našu štetu, ali to su samo par lopti u pitanju. Imali su više slobodnih bacanja zbog agresivnije i bolje igre u napadu a ne zbog sudija. Naši napadi su većinom bili bunarenje i tu nikada neće da ti sviraju faul.

Sve čestitke Saletu i momcima!

klošarkaš

pre 6 godina

axo
Čitaj sa razumijevanjem, prerano ste se poveselili i mislili da voda ide na vaš mlin...
To je bila moja poruka.
Koja je tvoja? Da se treba oslanjati na sreću i učiti samo od najboljih?
Pa ništa onda, ako nemaš što od Hrvata naučit češ od Slovenaca a ako baš, baš, baš, opet budete imali sreće kao sad Slovenci možda već u četvrtfinalu od Latvije shvatiš moju misao.
I nema smisla da sad spominješ neko hrvatsko prokletstvo postolja...znam, znam...
Karma is a .....!

Oxi

pre 6 godina

(Gorazd, 19. septembar 2017 11:42)
Razumljivo je da je Slovence ponela euforija, ali objektivni pokazatelji govore drugacije. Slovenacke mladje kategorije u kosarci su lose, izuzev Doncica koji je porodicni projekat oca kosarkasa, Dragic zavrsava reprezentativnu karijeru a klubovi su slabi, dok splet srecnih okolnosti kao na ovom EP tesko da ce se za Sloveniju vise ikada ponoviti. Srbija bez 8 prvotimaca, Francuska bez 7 i sa smenom generacija, umorna, stara i ispovredjivana Spanija bas u polufinalu kada su najumorniji, Turci bez prvog pleja Amerikanca i dva NBA igraca, opet Srbi u finalu sa danom odmora manje, povredjenim prvim plejom bez koga je i udarno oruzje srpsko oruzje centri tupo i sa odsutnim glavnim odbrambenim igracem na perimetru Lazicem, slovenacko zlato je fortuna koja lako moze biti postati i slovenacka labudova pesma. Ovo narocito ako se pogleda siri kontekst, Slovenija vise nije Nemacka za ostale u SFRJ, nema ratova u okruzenju, u Sloveniju vise ne hrle Dragici, Doncici, Nikolici...

Komša

pre 6 godina

@Basket
Realno,koga god da je ubacio od onog egala u zadnjih par minuta ishod bi verovatno bio isti.
Čovek manje u rotaciji (Lazić) u startu i dan manje odmora su stigli na naplatu (i fizički zahtevnije polufinale - iako su slabiji tim od Španaca Rusi su grublji protivnik koji se do kraja borio kao za život).
Bogdan je sam priznao - nisam imao snage ( tako su se i drugi osećali).
I to je to.Zaslužena pobeda Slovenije (oco je samo objašnjenje)

Basket

pre 6 godina

Čestitke na uspješnom Eurobasketu. Ipak ja kao neutralan ipak sebi ne mogu doći da su Slovenci bez Dončića kao i bez Dragića u zadnjoj četvrtini(ono što je igrao bolje da nije, u zadnjoj četvrtini) uspjeli vas pobijediti.
Ne shvatajući da niste igrali preko centara, posebno Marjanovića koji bi vam donio pobjedu.

mihajlo

pre 6 godina

@Kole
Niko ne usporava uspeh Slovenije, nego prosto analiziramo stvari, ako nista drugo onda za drugi put da budemo jos bolji i postavimo domaci KSS-u jel oni izgleda ne rade svoj poso kako treba tj. ne rade svoj poso izvan terena za sta postoje i imaju zadatke.

Back in Black

pre 6 godina

Aj malo o ovome
Gde je bio Milosavljevic na finalnoj utakmici?
Zasto je Guduricu oduzeta svaka sloboda tokom celog EP?
Vidi se da je covek stegnut i da na nekim utakmicama koje su bile lakše uopšte nije ulazio.To je igrac kojeg je Obradovic doveo u Fener a cim ga je on doveo znaci da Gudura vredi.Znaci decko kada udje u igru deluje da ce neko da ga ubije ako pogreši i normalno on je izgledo na terenu kao izgubljen u prevodu.A ja pitam zašto?
Koja je poenta sa Vasom Micicem,sta je njegov zadatak bio?
Ja koliko vidim on je sluzio da prenese loptu preko pola.
Zasto je svu slobodu imao samo Bogdan dok su drugi bili stegnuti tokom celog prvenstava?
U timu smo imali igrace koji su za celo EP bacili na koš jedno tri ili cetiri puta.U finalnoj utakmici Slovenci bacaju na koš ne prave pitanje dok se naši stegli niko ne sme da baci kao da im život zavisi od toga.Gudura doda Štimcu ovaj mu vrati ovaj vrati njemu pa ovaj njemu niko ne sme da baci na koš,zašto gospodine Djordjevicu?Manite vi sudije objasnite gde je bio Milosavljevic?

axo

pre 6 godina

"A vi Srbi mogli ste bar naučiti od nas Hrvata da se košarka igra do zadnje sekunde"...
(klošarkaš, 19. septembar 2017 11:55)

Je l' realno da si to napisao? Mi od VAS da učimo kako se igra košarka? Pa još i do zadnje sekunde? "Valjda nećemo primiti koš u zadnjoj sekundi"... Đorđević, Kecman, treba dalje da nabrajam?

Akuzativ

pre 6 godina

Kakva bre slovenačka škola košarke? O čemu ovi pišu? Trener iz Srbije, Rendolf iz SAD. Još im Dragić odlazi, neće ni na SP 2019. Uboli ovo kao i Nemci 1993. i odmah se smatraju zemljom košarke. Moje poštovanje nikada neće imati ta 'škola' košarke, a ovaj portal stvarno svakojake likove iz susedsva trpi.

Oxi

pre 6 godina

Potresan i tragican finis prvenstva, u nedelju je umrla jos jedna iluzija, a to je da makar u sportu siromasni moze pobediti bogatoga. Nazalost, u komercijalnim sportovima na koncu bogatiji uvek pobedi onoga ko je siromasniji, Slovenci ovu titulu nisu OSVOJILI, oni su ovu titulu KUPILI. I to kupili ne prosto i na brzinu, tako sto su platili jednog jednog Afrikanca iz americkog geta i srpskog trenera iz malog sela u Banatu, vec sistematski, dugorocno i visedecenijski. Slovenija crpi ljudski kapital koji je akumulirala jos u vreme SFRJ kroz desetine hiljada nezaposlenih ili ugrozenih Srba sa Kosova, Bosne i Krajine koji su se slili tamo, i u sistemu koji je bio postavljen tako da Srbija mora biti slaba i komad mesa sa kojeg ce svako da otkine po neko parce. To da ekonomski razvijeniji eksploatise onog ko je siromasniji je sistem na koji su Srbi navikli toliko, da vise i ne reaguje kada vide svoje sunarodnike koji odu da rade za strane drzave i protiv Srbije...

Gorazd

pre 6 godina

Braco Srbi.Prestanite o sudijima.Nas su sudije osakatile prema Spaniji a ipak ih dobili na + 20.Budite realni jer SLO postaje sila u sportu.V moji dezeli sve se radi na dugi rok.Ulazemo puno novca u sport i rezultati dolaze.Dolazi i nova era Slovenske skole kosarke.Inace braco iz Srbije...cestitam vam na srebru uz dubuko postovanje do vasih sportista a bogami i do naroda.

Komentator

pre 6 godina

Greh je da jasno i glasno ne kažemo da bi Srbija pobedila u finalu samo da je suđenje bilo pošteno. Sudije su napravile veliki broj očiglednih grešaka koje se mogu direktno pretvoriti u poene i već tu napraviti razlika, a da ne govorimo o kriterijumu suđenja, konkretno (ne)dosuđivanju faulova, gde Dragić nije smeo da bude pogledan a da ne bude dosuđen faul, a Bogdanović, Kuzmić i Marjanović su bili bukvalno prebijeni bez sankcionisanja. Preslikana situacija samo još očiglednije kao u polufinalu EP 2015 protiv Litvanije. Naravno da u takvim uslovima gde suparnika ne smete da pipnete, a njemu je dozvoljeno sve, ne može da se razvije prava igra. Koliko je samo slobodnih bacanja dosuđeno Sloveniji, a koliko Srbiji, uz onakve odbrane? Smešno... A o "objektivnosti" sudija dovoljno govori situacija da za Dragićevo klizanje od par metara po terenu ne sviraju korake, nego ničiju loptu par trenutaka kasnije kad je neko od naših igrača ugrabio loptu, pa je posed pukom slučajnošću pripao Srbiji, kao i ne dosuđivanje namerne lične greške kada je obema rukama zaustavio igrača u početku kontre. Da je suđenje bilo pošteno, naša igra bi bila i tečnija i efikasnija u odbrani i napadu. Sudije su nam direktno oduzele pravo da borimo za zlatnu medalju na EP 2015 (gde smo bili superiorni u grupi i pobedili Španiju sa Gasolom) i sudije su nam direktno oduzele zlatnu medalju na ovogodišnjem EP.
P.S: A o toj nekakvoj modernoj igri Slovenije bi moglo svašta da se kaže, ali o ukusima se ne raspravlja.

ende

pre 6 godina

@Globtroter

Uz sve gluposti Gudurića pa dodajmo i tu promašaj Kuzmića, mi bismo bili u plusu 5-6 poena koji bi došli iz nedosuđenih Bobijevih faulova, da ne govorim o drugim krađama. Dakle, pojedinim našim igračima se može zameriti na igri ali to je nikakav faktor u odnosu na suđenje

kole

pre 6 godina

Slovenija je zasluzila zlato, odigrali su ceo turnir bolje nego mi, ne bih da brojim sudijske greske (bilo ih je poprilicno), prosto treba priznati da su zasluzili zlato, iako smo realno i mi mogli da ga uzmemo,nismo bili daleko.

Samo se pitam, oni koji su nas ispalili zbog NBA i letnje lige, a ovo se najmanje odnosi na Jokica, a mnogo vise na neke druge mlade igrace koji dres Srbije nisu posteno ni obukli ni nista osvojili u njemu, da li im je makar malo bilo krivo zbog Bogdanovih suza.

I jos da zakljucim da imamo veliku bazu igraca, ljudine, na koje smo svi ponosni, i da veoma raduje sva pozitivna energija oko reprezentacije i da smo pokazali da drzimo i drzacemo jos dugo evropsku kosarku.

samo da kazem

pre 6 godina

prvo i osnovno...cestitke...drugo mi smo Srbi i igramo iskljucivo za PRVO mesto...i ostalo se ne racuna...idite negde druge pa slavite sve ostalo...a najveca cinjenica jeste da je bilo dosta gresaka igraca i zbog toga je utakmica izgubljena...nema nazad...po zlato sledeci put ! samo napred !

Charapan

pre 6 godina

Prvo do neba cestitai nasim momcima! Ovo sto su uradili je naucna fantastika sa ovim timom. Drugo cestitati Slovenackom timu na zlatu (ne Slovencima objasni u zasto)! Da je moglo zlato i da je Sale mozda pogresio u taktici za zadnja 2-3 minuta moguce je. Ali je Sale imao pravo da pogresi jer on je taj koji odlucuje i on je taj koji je sa ekipom uradio toliko dobrih stvari pre toga (samo pogledajte tekmu sa Italijom i Rusijom). Dakle full respect iako mislim kao vecina da je trebLo staviti tesku artiljeriju u vidu Bobana na kraju ili dati malo slobode tj. ohrbriti ostale da sutirju a ne samo Bogdana koji je by the way u finlu sutiro 2/11 za 3 (slicno kao Teodosic protiv Litvanije u proslom polufinalu). Dakle nauk za sledeci put d se da malo sirine. Zasto ne cestitam Slovenicma? Zato sto Rendolf ne zna ni gde je Slovenijan Decko je dosao da odigra za pare a tu je glavna razlika izmedju nas Srba i Slovenac, Crnogoraca, Makedonaca i Hrvata. Iako smo mi imali mnogo vece pravo da pozovemo recimo Dzenkisa koji bi igrao dzabe da brani boje Srbije i koji ne da bi znacio u ovakvoj reprezentciji mi to nismo uradili. Zasto? Zato sto se nastup u kosarkaskoj (podvlacim) reprezentaciji Srbije zasluzuje time sto volis ovu zemlju i za nju bi sve do.
I jos jedna stvar.... O Doncicu i Dragicu: dost vise tog svojatanja, oni ljudi nemaju nikakve veze sa Srbijom, nista ne osecaju prema njoj, pevaju himnu druge zemlje tamo su rodjeni. Dobri su kosarkasi, cestitam, ali NISU ni 1% SRBI shvatite!

klošarkaš

pre 6 godina

A vi Srbi mogli ste bar naučiti od nas Hrvata da se košarka igra do zadnje sekunde a ne dok Dončić ne sjedne na klupu i dok se Dragić ne umori.
Kad ste poveli par minuta do kraja i skužili da su ova dvojica out već je počela cika i veselje i peškiri u vasionu...Slovencima svaka čast, digli su svima letvicu a to znači da će ubuduće biti još bolja košarka na svim prvenstvima. Pokazali su svima kako se igra bez opterećenja i uživa u igri.

dvokorak

pre 6 godina

Znam da će (Marko, 19. septembar 2017 10:30) da dobije dosta minusa, baš kao i ja, ali ja takođe imam utisak da smo mi igrali njihovu košarku poslije prve četvrtine, a to je taktički poraz našeg stručnog štaba.

SAle je snižavao petorku, igrao bez centra, često bez izgrađene akcije pokušavajući da parira protivniku. Nas je uhvatila njihova brzina, umjesto da guramo "naše stvari" i usporimo utakmicu maksimalno, sa dosta prekida. Run&gun ekipe mrze sjeckanje i pozicioni napad, a Slovenci su u pozicionom napadu slabiji od nas.

To igranje protivnikove ige objašnjava zašto smo ostli, tj odustali od našeg najboljeg ofanzivnog oružja u reketu, Bobija. Jesu sudije dozvoljavale da ga Widmar i Dimec tuku, ali to tukao ga je i Mozgov, pa ništa. Bobi nije dobio šansu, (šutnuo samo 4 puta), zato što se Sale taktički izgubio. A priča o Bobijevom slabom branjenju pick'n rol ne pije vodu - pogledajte kako je Radonjić postravljao odbranu u Zvezdi 2015.

Još jedna stvar, Prepelič nije neko zvučno ime, ali čovek je odličan šuter i dobro šuta čitav turnir. Na njega je trebalo obratiti pažnju jednako kao i na Dragića.

Marko

pre 6 godina

Nismo vise narod kao nekada? Alo ljudi svaka cast igracima na srce i trud ali Sale nece moci tek tako da se krije iza njegovih teskih gresaka na utakmici i protiv Rusije i protiv Slovenije. Postala smo nacija koja nista vise ne ispituje i koja nista vise ne sme da kritikuje. Srpska reprezentacija je svetinja i zapravo zbog toga sme da se kritikuje Djordjevic. Prvih deset minuta smo dominirali tempo jer smo gurali loptu sve vreme ispod kosa sto je fenomenalno funkcionisalo i Slovenci su usli rano u ozbiljne probleme sa faulovima. U drugoj cetvrtini je pocela skroz obrnuta igra gde smo krenuli da igramo divlju kosarku kao u grupnoj fazi, gde je naprimer Bogdanovic preterivao sa divljim sutevima preko ruke. Evo ko zeli neka analizira drugu cetvrtinu i videcete, da nijednom nismo gurali loptu ispod kosa i da se Djordjevic absolutno izgubio u tom trenutku. Takodje svaki trener ma nema veze na kojem nivou vadi centre ako u kljucnim situacijama promase slobodno bacanja. Kuzmic promasi 4 minuta pri kraju slobodno bacanja i opet ga ne vadi i ako je bilo nereseno 88:88 i utakmica se lomila. Na to jos gore Kuzmic izgubi loptu u sledecem napadu i opet -5 za njih. Svaki normalan trener bi na rezultatu od 88:88 ubacio Marjanovica da se kontrolise reket i da se dodje do lakih poena. Dosta ste branili Saleta. Izgubio je od ocajne Litvanije pre 2 godine i sada protiv Slovenije koja se morala dobiti.

Salaso

pre 6 godina

Mi srbi smo bahat narod, osim kada treba drzavu urediti. Dan posle sam shvatio zasto sam tuzan zbog poraza u finalu. Nisam tuzan sto Srbija nije osvojila zlato, nego zato sta ga ovaj tim nije osvojio., jer upravo ovaj tim je postavi standarde kako se igra za svoju drzavu. Toliko.

Ne radi se to tako

pre 6 godina

Osvojeno srebro je veliki uspeh ali... Problem je sto se finale nije odigralo kako treba.

https://www.youtube.com/watch?v=8n8wNScJlpg

Od 2.08 pogledati. E ovako se igra u finalu. Mi prekjuce nismo napravili niti jedan faul blizu ovome. Primili smo 90+poena. Igrali utakmicu u njihovom ritmu. Pustili, da se ne lazemo, anonimusa da nam da 21 poen.

E to je problem. Imamo bolje igrace od Slo ali nismo znali da to iskoristimo. I nismo igrali cvrsto. Da smo koji put udarili kao Zoran Savic na snimku, manje bi plakali pred kamerama...

Cestitke momcima I pamet u glavu drugi put kada se bude igralo finale...

znanje-imanje

pre 6 godina

Uvek budna Vatikanska organizacija ceo XX vek promptno reaguje i stopira bezbrojne "vizije", obznane i sl. religiozne fenomene. Pohvale, pomaze, i pojasne - uvek, u 100% slučajeva - da "ono" ipak nije bilo Božije delo, ukazanje itd. U veku nauke dovoljno su štete tako pretrpeli pa se paze toga jako.
Osim kod "Gospe" u Međugorju. Tu su kako je fenomen narastao, ćutali - sve glasnije. Time što ništa nisu rekli - time su (njihovima barem) 100% nesumnjivo rekli: jeste, to je istina i to je Gospa, naša Madona majka Božija! Zna se i zašto i kako posle "poruka mira"...
Zoran Radović, Rade Bogosavljev i Dejan Bodiroga su uposlenici bizarnih i nama štetnih košarkaških organizacija a tamo su na osnovu karijera, članstva i delegiranosti iz košarke Srbije. I formalno sledi ne samo moralna obaveza (o patriotskoj da ne govorimo) nego i elementarno profesionalna, da se izjasne. Da se izjasne BAŠ SAD i BAŠ GLASNO. Jer ovo nije samo (još jedna pljačka) srpske košarke - ovo je i još jedno naruživanje košarke same a pogotovu same FIBA! Troduplo golo!
Čemu oni tamo zaista? Imaju puno LIČNO pravo da rade šta hoće. Ali ovo je situacija gde su oni PROTIV NAS i gde - obrati pažnju - oni, hteli ili ne, pojačavaju iluziju pa time još sve više pogoršavaju - jer su "kao" i naši "tamo". Ali realnost nam pokazuje da ili naši nisu tamo, pa dakle nisu naši, ili jesu pa su ignorisani-do-zloupotrebljeni. Ostavke najbolje. Ako se ni ne izjasne - time su se izjasnili, i to na način najgori ali i najjasniji.

st

pre 6 godina

Nasi momci su pokazali svu lepotu kosarke, kako individualno tako i timski. Bili smo najkompletniji tim na prvenstvu formiran da iznenadi novim resenjem svakog protivnika, ali povrede su sprecile ono sto smo u finalu potajno prizeljkivali. Slovenci su igrali sa ogranicenim brojem 7-8 igraca, sa dva vrhunska. Njihova igra je brza , atraktivna i treba im cestitai. Na kraju, dobili su i Spaniju, Estoniju ..Sve u svemu, sjajan uspeh, postignut u kontinuitetu vrhunskog rada koji ce se sasvim sigurno nastaviti!

Композитор

pre 6 godina

Браво, гдине Веселиновићу!
Веома леп текст, баш онако како би требало. Коначно неко објективно и афирмативно да прича/пише о репрезентацији и успеху у последња два дана. Обухватили сте аналитичким текстом све што овај наш (деструктиван и аутодеструктиван) народ неће или не жели да се сети, да мисли и размисли. Од овог, неоспорно огромног успеха, требало би правити промоцију кошарке и самопромоцију државе, а не све багателисати. Нико да се сети да је ово један од свега тек неколико сегмената у држави у коме имамо континуитет позитивног типа!
Само прву утакмицу на првенству сам погледао у кафићу због сталних коментара присутних "селектора и NBA стручњака": "Ма, одиграће групу и кући, какво њихиво четвртфинале, могу само да сањају...!", а ти исти лопту на кош нису бацили још од основне школе (ако су и тада), стомаци им поискакали у раним тридесетим годинама, и још увек држе пластичне кашичице у устима.
Још једном, браво за текст и браво за репрезентацију!!!

Иван

pre 6 godina

Добронамеран текст који маши суштину.

Колико пута треба да се деси неправда да бисмо схватили како за победу није довољно бити само бољи на терену? Случај Шпановић? Чавић? Т. Богдановић? Кошаркаши у тој истој Турској 2010. године?... Мора се једном укапирати: спорт је бизнис и у њему зато не можеш добити искључиво на квалитет спортиста, важни су и други чиниоци. Пре свега исплативост. Чавић је био бржи од Фелпса, али је обарање Шпицовог рекорда било много исплативије онима који улажу у спорт. Исто са Шпановићевом и Американкама. Ето, Словенци су на Евробаскет довели НБА звезду, највећег европског талента, те можда најатрактивнијег Американца из Европе. Њихови навијачи су дошли масовно у Турску. За турнир осакаћен отказима најбољих кошаркаша то је био спас, па је од Словеније направљена холивудска бајка. А ми? Послали смо водоноше уз Богдана и Бобија, ни изблиза тако атрактивне звезде као словеначке. Наши навијачи су били у мањини, мада смо ближи Турској и све време смо играли тамо. Нема се пара? А цела земља бацила бар 1500 евра на башкарење по мору!? Ок, свако може да троши свој новац како жели, али немој после да причамо да смо кошаркашки фанатици. Рецимо, Пољаци, којима кошарка није ни пети спорт, ишли су у Финску да прате своје, и то људи од 50, 60 година, туристи. Наши спортисти имају навијаче једино ако се игра у месту с великом српском емиграцијом. Ништа не радимо по питању те исплативости, и онда се увек изнова чудимо зашто судије редовно подржавају нашег ривала.

Zokara

pre 6 godina

Marko, 19. septembar 2017 10:30

Ti bi čoveče da srebrnu medalju kritikuješ??? Trolaš samo tako. Verovatno ti se Sale zamerio zbog onog "incidenta" sa "premierkom" pa sada usmeravate sve snage prema medijskom pumpanju i pranju mozga?

Momcima jedna velika PODRŠKA, Vi ste ponos ove zemlje!

Alessandro NESTA#13#

pre 6 godina

Momcima dugujemo ogromnu zahvalnost! Neki su čak povredama ugrozili i nastupe za klubove u nadolazećoj sezoni a vremena za odmor nema mnogo. Puno sreće a pre svega i zdravlja, pa se vidimo opet a mi smo tu da cele sezone komentarišemo, kalkulišemo, kudimo i hvalimo, bez brige :D
I da, odličan odjavni tekst, da zatvorimo polako ovu rubriku zvanu Eurobasket 2017. Ima se posla i tako to. Sportski pozdrav :D

Marko

pre 6 godina

Sta bi bilo, kad bi bilo... Sad su svi pametni. Sustina je: Sale, momci, hvala vam do neba sto ste u dve, tri nedelje ulepsali nase zivote u ovim turobnim vremenima (a posebno za ono kuliranje prilikom dodele medalja). Samo jedna mala digresija. Meni je jos deda iz Hercegovine pricao da je on u selu imao komsije Randolfice. Onaj njihov i nije tako crn, pa bi i ovo trebalo proveriti, he he.

korto

pre 6 godina

Mi smo imali očajno suđenje i protiv Rusa. Ali kao da su se dogovorili - nije dovoljno, moramo i centre da im onesposobimo. Tako je izgledalo, Marjanoviću jednostavno nisu dozvolili da igra.

Nije problem izgubiti utakmicu, ali i dalje ne mogu da se opasuljim od onakvog amaterskog suđenja.

Ako je samo neznanje u pitanju, kako to da u dve utakmice ide samo na našu štetu?

Zašto se nije koristilo gledanje snimaka - možda zato što bi se jasno videlo da slovenački igrač gazi liniju za tri poena a sudija priznaje trojku? Ili svi oni nepostojeći faulovi.

Šveda su častili sa 10 do 12 bacanja, o Slovencima da ne pričam.

A sada kreću kvalifikacije bez igrača iz EL i EK. Van pameti. I posle svega u FIBI sede Divac i Bodiroga.

chombe

pre 6 godina

Bez ikakve zlobe, naravno da srebro uspeh i da je to sam vrh. Ali, igra je bila totalno neorganizovana, stihijska, pravo cudo i kako smo davali koseve. Slovenci su gora ekipa od nas, ali su bili motisvisaniji i imali razradjenih par varijanti u napadu i rezervnu ako sve krene naopako. Mi smo jedino dobro igrali protiv Rusa sto je pokazalo da se moze igrati kako treba, da ne ulazim u detalje, a utakmica protiv Slovenije je katastofalno pripremmljena sto ide na dusu strucnom stabu. Tvrdim da smo igracki, iako okrnjeni, mnogo kvalitetnija ekipa, ali trener Slovenaca je pravi profesor za ove nase iz stucnog staba. Ja mislim da ga i treba zvati "Profesor", kao sto su nekad zvali Acu Nikolica, jer je ovaj Kokoskov na tom nivou.

kks

pre 6 godina

@Ne radi se to tako

Slažem se s tobom, ali smo imali jedan sličan faul kad je Bobi dobro šibnuo Dončića, i verujem da je i to doprinelo da se ovaj ne vidi tokom meča, samo bolje da je neko Prepeliča malkice po prstima..

vidim sve

pre 6 godina

Da se razumemo, ja samo priznajem zlato! Ali kontinuitet osvajanja medalja je veci od zlata. Tako da bih ja bio veoma zadovoljan kada bi sa svakog takmicenja donosili medalje, bilo koje. I da je "onaj" sastav bio i doneo srebro bio bi veliki uspeh. Realno! Licno, jos ne mogu da prezalim zlato, ali Slovencima svaka cast.

Divos

pre 6 godina

Ово љето за нашу репрезентацију је почело лоше, грозно. А онда су се ствари погоршавале и погоршавале.
Нове и нове повреде. Тако осакаћени одлазе наши на ЕП. Уз девизу "што те не убије, ојача те".
Тако су и одиграли, храбро, срчано, борбено, оставили срце на паркету.

Али су се и наставиле повреде, Лазић, Јовић, овај задњи супер важан за нашу игру, уз Богдана најважнији.
И то је одлучило.
На судије се не треба вадити, и они греше, и у финалу су грешили, на нашу штету. Ту је Мачван то најбоље описао, Словенци су таквим одлукама судија добили барем 4-5 екстра поседа. Превише је то.

У таквом мечу компензовати тај вишак поседа можете само агресијом у одбрани и натерати ривала да толико више лопти изгуби. Вршити константан притисак на плеју ривала, и за то нам је требао здрав и спреман Јовић, а Стефан то није био.

На ове момке можемо и морамо бити поносни, урадили су што је до њих, исто важи и за наш стручни штаб. Но код мене један осећај горчине, огорчење које не попушта.
А и иритира ме што су разни ликови искористили, злоупотребили овај успех да би себе промовисали, пуно патетике, популизма, панегирика који иду до границе неукуса, но добро, ваљда то тако мора бити.

Остаје уверење, барем код мене, да је могла ова прича и боље завршти, но добро, ко зна зашто је то добро. Идемо даље. Што те не убије, ојача те.

You do

pre 6 godina

Srebrni momci, zlato sija zlatnim sjajem, Rendolf dokaz da se bez naturalizovanih igraca ne moze doci do pobjede u finalu, Doncic, Dragic i Nikolic Slovenci, Kokoskov se izjasnjava ko Amerikanac ruskog porijekla, Bogdanovic pokazao da je lider i da moze sam da nosi tim ali se u finalu vidjelo da ne moze protiv Djordjevicevog nepotizma i burazerskog odnosa prema repstaciji ( Stimara) i zvjezdaske javnosti ( Kuzmara i Gudura). Bonus utisak: MOmci, je$ste to dos$li na kOncert.

Globtroter

pre 6 godina

Pogledao sam snimak utakmice i bez crno-crveno-bele ostrašćenosti jedan od glavnih krivaca za poraz je Gudurić. Dakle nisam od onih što ga omalovažavaju, baš suprotno, mislim da je budućnost reprezentacije, ali onakvu količinu gluposti u jednoj utakmici nisam video odavno.

U drugom poluvremenu je sve bilo na našoj strani, zaustavili smo ih tako da nisu znali šta ih je snašlo. Videlo im se na facama da su se uplašili. Dragić nije mogao više ništa, a Prepelič je promašio neke otvorene šuteve i pritom je mašio ceo koš. A onda slede Gudurićevi potezi redom:
- nepotreban faul u skoku u napadu za bacanja Slovenaca
- diranje lopte kada su je vraćali preko pola
- nabijanja u napadu, a posle jednog je usledila namerna lična nad Prepeličem.
Nakon toga Prepelič pogađa bacanja i vraća se u igru, dobija sigurnost i sam lomi utakmicu.

Kapiram da ovo neće pola ljudi shvatiti zato što sve gledaju kroz trojku i kom klubu koji igrač pripada, ali svako ko razume košarku će se složiti.

Nek je živ i zdrav. Očekujem da će nam vratiti ovo jednog dana. Nije ga Željko za džabe uzeo, opraviće mu ove gluposti i objasniti šta je suština košarke.

tocka

pre 6 godina

Znam da je sve sad gotovo i uzalud je pričati, ali mislim da bi već sa Jovićem i Lazićem bila druga priča, pa bi i ovaj tim osvojio neverovatno zlato. Ali šta je tu je. Ove jeseni ćemo svake večeri imati nekog našeg u NBA. Kada se zaista pogleda taj prvi tim, odavno nismo bili jači na papiru, još kad se ovi momci razigraju i podignu fizikalije na viši nivo... jedva čekam sledeće svetsko i onda Slovence, biće jedan lep reset zmajeva.

Elemental

pre 6 godina

Kazu : " Jel si gledao ono juce? Ma izgubili ovi nasi..." ( obicno uz neku psovku)
Moze da mi bude zao i uvek ce mi biti zao kada izgubimo , bilo da je prijateljski, mec iz grupe ili mec u finalu. Ovo je nestvaran uspeh momaka ciji je realan domet na ovom prvenstvu bio cetvrtfinale. Medjutim pokazali su ono sto malo koja grupa nasih gradjana i drzavljana moze. To je sloga i zajednicki, timski duh.
Na tome im hvala. Jer , mislim da samo oni uz jos dve nacionalne sportske ekipe, prikazuju svetu nas kao takve.
Bravo momci!

broz

pre 6 godina

Srce mi je apsolutno puno,prevazišli su sva moguća očekivanja, svaka im čast. Izvukli su 120% svojih mogućnosti i iskoristili maksimalno dobar žreb. Za ova četri saletova takmičenja u kojima je bio selektor,jedina zamerka je na onoj utakmici sa litvancima na ep 2015,gde smo taktički toliko loše odigrali,da dva dana da smo igrali,ne bi dobili tu utakmicu. Sve ostalo,zaključno sa ovim turnirom, fenomenalno... Razlika između nas i slovenaca? Mi ćemo biti u finalu i 2019 i 2020 i 2021,a oni i pored toga što imaju dečaka,koji će biti bolji igrač od dražena petrovića,neće više ni prići finalu. Na ovom turniru im svaka čast,odigrali su bolje nego španci u najdominantnijem periodu,bila je milina gledati ih

Djubre

pre 6 godina

Ja bih samo da se za trenutak vratimo na prvu utakmicu i onu pesnicu u rebra Laziću. Zamislite samo da se Branko troši u odbrani za Bogdana na Dragiću, Dončiću, Prepeliču, Blažiču koji samo jurcaju, a Bogdan da je svežiji za napad, po mom mišljenju, totalno druga priča, ali šta je tu je.

Mihajlovic u sredinu

pre 6 godina

Komentari ovih dana su pokazali da mi kao narod nismo ono sto smo bili. Ne mogu da verujem da ljudi napadaju coveka koji je doneo toliko medalja. Jednostavno ne mogu da verujem. Sale ima moju podrsku. Cela ekipa takodje. Nekim momcima po kosarkaskom znanju nije tu bilo mesto ali srce im je na mestu i sa te strane potpuno zasluzuju mesto u ekipi. Od mene imaju zahvalnost. Bravo momci i bravo za prave navijace.

moj stav

pre 6 godina

Litvanija nas je nadigrala pre 2 godine ali Slovenija nije, i ja joj ne priznajem zlatnu medalju jer je osvojena uz pomoć sudija i tačka. I za razliku od većine Srba beskičmenjaka koji olako prelaze preko ove brutalne građe, i s osmehom im čestitaju "uspeh", ja ću da ih prozivam na svakom koraku jeri to i zaslužuju, jedino Goran Dragić zaslužuje nagradu za MVP-a

broz

pre 6 godina

Srce mi je apsolutno puno,prevazišli su sva moguća očekivanja, svaka im čast. Izvukli su 120% svojih mogućnosti i iskoristili maksimalno dobar žreb. Za ova četri saletova takmičenja u kojima je bio selektor,jedina zamerka je na onoj utakmici sa litvancima na ep 2015,gde smo taktički toliko loše odigrali,da dva dana da smo igrali,ne bi dobili tu utakmicu. Sve ostalo,zaključno sa ovim turnirom, fenomenalno... Razlika između nas i slovenaca? Mi ćemo biti u finalu i 2019 i 2020 i 2021,a oni i pored toga što imaju dečaka,koji će biti bolji igrač od dražena petrovića,neće više ni prići finalu. Na ovom turniru im svaka čast,odigrali su bolje nego španci u najdominantnijem periodu,bila je milina gledati ih

Djubre

pre 6 godina

Ja bih samo da se za trenutak vratimo na prvu utakmicu i onu pesnicu u rebra Laziću. Zamislite samo da se Branko troši u odbrani za Bogdana na Dragiću, Dončiću, Prepeliču, Blažiču koji samo jurcaju, a Bogdan da je svežiji za napad, po mom mišljenju, totalno druga priča, ali šta je tu je.

Elemental

pre 6 godina

Kazu : " Jel si gledao ono juce? Ma izgubili ovi nasi..." ( obicno uz neku psovku)
Moze da mi bude zao i uvek ce mi biti zao kada izgubimo , bilo da je prijateljski, mec iz grupe ili mec u finalu. Ovo je nestvaran uspeh momaka ciji je realan domet na ovom prvenstvu bio cetvrtfinale. Medjutim pokazali su ono sto malo koja grupa nasih gradjana i drzavljana moze. To je sloga i zajednicki, timski duh.
Na tome im hvala. Jer , mislim da samo oni uz jos dve nacionalne sportske ekipe, prikazuju svetu nas kao takve.
Bravo momci!

Globtroter

pre 6 godina

Pogledao sam snimak utakmice i bez crno-crveno-bele ostrašćenosti jedan od glavnih krivaca za poraz je Gudurić. Dakle nisam od onih što ga omalovažavaju, baš suprotno, mislim da je budućnost reprezentacije, ali onakvu količinu gluposti u jednoj utakmici nisam video odavno.

U drugom poluvremenu je sve bilo na našoj strani, zaustavili smo ih tako da nisu znali šta ih je snašlo. Videlo im se na facama da su se uplašili. Dragić nije mogao više ništa, a Prepelič je promašio neke otvorene šuteve i pritom je mašio ceo koš. A onda slede Gudurićevi potezi redom:
- nepotreban faul u skoku u napadu za bacanja Slovenaca
- diranje lopte kada su je vraćali preko pola
- nabijanja u napadu, a posle jednog je usledila namerna lična nad Prepeličem.
Nakon toga Prepelič pogađa bacanja i vraća se u igru, dobija sigurnost i sam lomi utakmicu.

Kapiram da ovo neće pola ljudi shvatiti zato što sve gledaju kroz trojku i kom klubu koji igrač pripada, ali svako ko razume košarku će se složiti.

Nek je živ i zdrav. Očekujem da će nam vratiti ovo jednog dana. Nije ga Željko za džabe uzeo, opraviće mu ove gluposti i objasniti šta je suština košarke.

Divos

pre 6 godina

Ово љето за нашу репрезентацију је почело лоше, грозно. А онда су се ствари погоршавале и погоршавале.
Нове и нове повреде. Тако осакаћени одлазе наши на ЕП. Уз девизу "што те не убије, ојача те".
Тако су и одиграли, храбро, срчано, борбено, оставили срце на паркету.

Али су се и наставиле повреде, Лазић, Јовић, овај задњи супер важан за нашу игру, уз Богдана најважнији.
И то је одлучило.
На судије се не треба вадити, и они греше, и у финалу су грешили, на нашу штету. Ту је Мачван то најбоље описао, Словенци су таквим одлукама судија добили барем 4-5 екстра поседа. Превише је то.

У таквом мечу компензовати тај вишак поседа можете само агресијом у одбрани и натерати ривала да толико више лопти изгуби. Вршити константан притисак на плеју ривала, и за то нам је требао здрав и спреман Јовић, а Стефан то није био.

На ове момке можемо и морамо бити поносни, урадили су што је до њих, исто важи и за наш стручни штаб. Но код мене један осећај горчине, огорчење које не попушта.
А и иритира ме што су разни ликови искористили, злоупотребили овај успех да би себе промовисали, пуно патетике, популизма, панегирика који иду до границе неукуса, но добро, ваљда то тако мора бити.

Остаје уверење, барем код мене, да је могла ова прича и боље завршти, но добро, ко зна зашто је то добро. Идемо даље. Што те не убије, ојача те.

Salaso

pre 6 godina

Mi srbi smo bahat narod, osim kada treba drzavu urediti. Dan posle sam shvatio zasto sam tuzan zbog poraza u finalu. Nisam tuzan sto Srbija nije osvojila zlato, nego zato sta ga ovaj tim nije osvojio., jer upravo ovaj tim je postavi standarde kako se igra za svoju drzavu. Toliko.

korto

pre 6 godina

Mi smo imali očajno suđenje i protiv Rusa. Ali kao da su se dogovorili - nije dovoljno, moramo i centre da im onesposobimo. Tako je izgledalo, Marjanoviću jednostavno nisu dozvolili da igra.

Nije problem izgubiti utakmicu, ali i dalje ne mogu da se opasuljim od onakvog amaterskog suđenja.

Ako je samo neznanje u pitanju, kako to da u dve utakmice ide samo na našu štetu?

Zašto se nije koristilo gledanje snimaka - možda zato što bi se jasno videlo da slovenački igrač gazi liniju za tri poena a sudija priznaje trojku? Ili svi oni nepostojeći faulovi.

Šveda su častili sa 10 do 12 bacanja, o Slovencima da ne pričam.

A sada kreću kvalifikacije bez igrača iz EL i EK. Van pameti. I posle svega u FIBI sede Divac i Bodiroga.

moj stav

pre 6 godina

Litvanija nas je nadigrala pre 2 godine ali Slovenija nije, i ja joj ne priznajem zlatnu medalju jer je osvojena uz pomoć sudija i tačka. I za razliku od većine Srba beskičmenjaka koji olako prelaze preko ove brutalne građe, i s osmehom im čestitaju "uspeh", ja ću da ih prozivam na svakom koraku jeri to i zaslužuju, jedino Goran Dragić zaslužuje nagradu za MVP-a

tocka

pre 6 godina

Znam da je sve sad gotovo i uzalud je pričati, ali mislim da bi već sa Jovićem i Lazićem bila druga priča, pa bi i ovaj tim osvojio neverovatno zlato. Ali šta je tu je. Ove jeseni ćemo svake večeri imati nekog našeg u NBA. Kada se zaista pogleda taj prvi tim, odavno nismo bili jači na papiru, još kad se ovi momci razigraju i podignu fizikalije na viši nivo... jedva čekam sledeće svetsko i onda Slovence, biće jedan lep reset zmajeva.

Komentator

pre 6 godina

Greh je da jasno i glasno ne kažemo da bi Srbija pobedila u finalu samo da je suđenje bilo pošteno. Sudije su napravile veliki broj očiglednih grešaka koje se mogu direktno pretvoriti u poene i već tu napraviti razlika, a da ne govorimo o kriterijumu suđenja, konkretno (ne)dosuđivanju faulova, gde Dragić nije smeo da bude pogledan a da ne bude dosuđen faul, a Bogdanović, Kuzmić i Marjanović su bili bukvalno prebijeni bez sankcionisanja. Preslikana situacija samo još očiglednije kao u polufinalu EP 2015 protiv Litvanije. Naravno da u takvim uslovima gde suparnika ne smete da pipnete, a njemu je dozvoljeno sve, ne može da se razvije prava igra. Koliko je samo slobodnih bacanja dosuđeno Sloveniji, a koliko Srbiji, uz onakve odbrane? Smešno... A o "objektivnosti" sudija dovoljno govori situacija da za Dragićevo klizanje od par metara po terenu ne sviraju korake, nego ničiju loptu par trenutaka kasnije kad je neko od naših igrača ugrabio loptu, pa je posed pukom slučajnošću pripao Srbiji, kao i ne dosuđivanje namerne lične greške kada je obema rukama zaustavio igrača u početku kontre. Da je suđenje bilo pošteno, naša igra bi bila i tečnija i efikasnija u odbrani i napadu. Sudije su nam direktno oduzele pravo da borimo za zlatnu medalju na EP 2015 (gde smo bili superiorni u grupi i pobedili Španiju sa Gasolom) i sudije su nam direktno oduzele zlatnu medalju na ovogodišnjem EP.
P.S: A o toj nekakvoj modernoj igri Slovenije bi moglo svašta da se kaže, ali o ukusima se ne raspravlja.

Charapan

pre 6 godina

Prvo do neba cestitai nasim momcima! Ovo sto su uradili je naucna fantastika sa ovim timom. Drugo cestitati Slovenackom timu na zlatu (ne Slovencima objasni u zasto)! Da je moglo zlato i da je Sale mozda pogresio u taktici za zadnja 2-3 minuta moguce je. Ali je Sale imao pravo da pogresi jer on je taj koji odlucuje i on je taj koji je sa ekipom uradio toliko dobrih stvari pre toga (samo pogledajte tekmu sa Italijom i Rusijom). Dakle full respect iako mislim kao vecina da je trebLo staviti tesku artiljeriju u vidu Bobana na kraju ili dati malo slobode tj. ohrbriti ostale da sutirju a ne samo Bogdana koji je by the way u finlu sutiro 2/11 za 3 (slicno kao Teodosic protiv Litvanije u proslom polufinalu). Dakle nauk za sledeci put d se da malo sirine. Zasto ne cestitam Slovenicma? Zato sto Rendolf ne zna ni gde je Slovenijan Decko je dosao da odigra za pare a tu je glavna razlika izmedju nas Srba i Slovenac, Crnogoraca, Makedonaca i Hrvata. Iako smo mi imali mnogo vece pravo da pozovemo recimo Dzenkisa koji bi igrao dzabe da brani boje Srbije i koji ne da bi znacio u ovakvoj reprezentciji mi to nismo uradili. Zasto? Zato sto se nastup u kosarkaskoj (podvlacim) reprezentaciji Srbije zasluzuje time sto volis ovu zemlju i za nju bi sve do.
I jos jedna stvar.... O Doncicu i Dragicu: dost vise tog svojatanja, oni ljudi nemaju nikakve veze sa Srbijom, nista ne osecaju prema njoj, pevaju himnu druge zemlje tamo su rodjeni. Dobri su kosarkasi, cestitam, ali NISU ni 1% SRBI shvatite!

Marko

pre 6 godina

Sta bi bilo, kad bi bilo... Sad su svi pametni. Sustina je: Sale, momci, hvala vam do neba sto ste u dve, tri nedelje ulepsali nase zivote u ovim turobnim vremenima (a posebno za ono kuliranje prilikom dodele medalja). Samo jedna mala digresija. Meni je jos deda iz Hercegovine pricao da je on u selu imao komsije Randolfice. Onaj njihov i nije tako crn, pa bi i ovo trebalo proveriti, he he.

Композитор

pre 6 godina

Браво, гдине Веселиновићу!
Веома леп текст, баш онако како би требало. Коначно неко објективно и афирмативно да прича/пише о репрезентацији и успеху у последња два дана. Обухватили сте аналитичким текстом све што овај наш (деструктиван и аутодеструктиван) народ неће или не жели да се сети, да мисли и размисли. Од овог, неоспорно огромног успеха, требало би правити промоцију кошарке и самопромоцију државе, а не све багателисати. Нико да се сети да је ово један од свега тек неколико сегмената у држави у коме имамо континуитет позитивног типа!
Само прву утакмицу на првенству сам погледао у кафићу због сталних коментара присутних "селектора и NBA стручњака": "Ма, одиграће групу и кући, какво њихиво четвртфинале, могу само да сањају...!", а ти исти лопту на кош нису бацили још од основне школе (ако су и тада), стомаци им поискакали у раним тридесетим годинама, и још увек држе пластичне кашичице у устима.
Још једном, браво за текст и браво за репрезентацију!!!

Zokara

pre 6 godina

Marko, 19. septembar 2017 10:30

Ti bi čoveče da srebrnu medalju kritikuješ??? Trolaš samo tako. Verovatno ti se Sale zamerio zbog onog "incidenta" sa "premierkom" pa sada usmeravate sve snage prema medijskom pumpanju i pranju mozga?

Momcima jedna velika PODRŠKA, Vi ste ponos ove zemlje!

Marko

pre 6 godina

Nismo vise narod kao nekada? Alo ljudi svaka cast igracima na srce i trud ali Sale nece moci tek tako da se krije iza njegovih teskih gresaka na utakmici i protiv Rusije i protiv Slovenije. Postala smo nacija koja nista vise ne ispituje i koja nista vise ne sme da kritikuje. Srpska reprezentacija je svetinja i zapravo zbog toga sme da se kritikuje Djordjevic. Prvih deset minuta smo dominirali tempo jer smo gurali loptu sve vreme ispod kosa sto je fenomenalno funkcionisalo i Slovenci su usli rano u ozbiljne probleme sa faulovima. U drugoj cetvrtini je pocela skroz obrnuta igra gde smo krenuli da igramo divlju kosarku kao u grupnoj fazi, gde je naprimer Bogdanovic preterivao sa divljim sutevima preko ruke. Evo ko zeli neka analizira drugu cetvrtinu i videcete, da nijednom nismo gurali loptu ispod kosa i da se Djordjevic absolutno izgubio u tom trenutku. Takodje svaki trener ma nema veze na kojem nivou vadi centre ako u kljucnim situacijama promase slobodno bacanja. Kuzmic promasi 4 minuta pri kraju slobodno bacanja i opet ga ne vadi i ako je bilo nereseno 88:88 i utakmica se lomila. Na to jos gore Kuzmic izgubi loptu u sledecem napadu i opet -5 za njih. Svaki normalan trener bi na rezultatu od 88:88 ubacio Marjanovica da se kontrolise reket i da se dodje do lakih poena. Dosta ste branili Saleta. Izgubio je od ocajne Litvanije pre 2 godine i sada protiv Slovenije koja se morala dobiti.

Иван

pre 6 godina

Добронамеран текст који маши суштину.

Колико пута треба да се деси неправда да бисмо схватили како за победу није довољно бити само бољи на терену? Случај Шпановић? Чавић? Т. Богдановић? Кошаркаши у тој истој Турској 2010. године?... Мора се једном укапирати: спорт је бизнис и у њему зато не можеш добити искључиво на квалитет спортиста, важни су и други чиниоци. Пре свега исплативост. Чавић је био бржи од Фелпса, али је обарање Шпицовог рекорда било много исплативије онима који улажу у спорт. Исто са Шпановићевом и Американкама. Ето, Словенци су на Евробаскет довели НБА звезду, највећег европског талента, те можда најатрактивнијег Американца из Европе. Њихови навијачи су дошли масовно у Турску. За турнир осакаћен отказима најбољих кошаркаша то је био спас, па је од Словеније направљена холивудска бајка. А ми? Послали смо водоноше уз Богдана и Бобија, ни изблиза тако атрактивне звезде као словеначке. Наши навијачи су били у мањини, мада смо ближи Турској и све време смо играли тамо. Нема се пара? А цела земља бацила бар 1500 евра на башкарење по мору!? Ок, свако може да троши свој новац како жели, али немој после да причамо да смо кошаркашки фанатици. Рецимо, Пољаци, којима кошарка није ни пети спорт, ишли су у Финску да прате своје, и то људи од 50, 60 година, туристи. Наши спортисти имају навијаче једино ако се игра у месту с великом српском емиграцијом. Ништа не радимо по питању те исплативости, и онда се увек изнова чудимо зашто судије редовно подржавају нашег ривала.

Oxi

pre 6 godina

Potresan i tragican finis prvenstva, u nedelju je umrla jos jedna iluzija, a to je da makar u sportu siromasni moze pobediti bogatoga. Nazalost, u komercijalnim sportovima na koncu bogatiji uvek pobedi onoga ko je siromasniji, Slovenci ovu titulu nisu OSVOJILI, oni su ovu titulu KUPILI. I to kupili ne prosto i na brzinu, tako sto su platili jednog jednog Afrikanca iz americkog geta i srpskog trenera iz malog sela u Banatu, vec sistematski, dugorocno i visedecenijski. Slovenija crpi ljudski kapital koji je akumulirala jos u vreme SFRJ kroz desetine hiljada nezaposlenih ili ugrozenih Srba sa Kosova, Bosne i Krajine koji su se slili tamo, i u sistemu koji je bio postavljen tako da Srbija mora biti slaba i komad mesa sa kojeg ce svako da otkine po neko parce. To da ekonomski razvijeniji eksploatise onog ko je siromasniji je sistem na koji su Srbi navikli toliko, da vise i ne reaguje kada vide svoje sunarodnike koji odu da rade za strane drzave i protiv Srbije...

Oxi

pre 6 godina

(Gorazd, 19. septembar 2017 11:42)
Razumljivo je da je Slovence ponela euforija, ali objektivni pokazatelji govore drugacije. Slovenacke mladje kategorije u kosarci su lose, izuzev Doncica koji je porodicni projekat oca kosarkasa, Dragic zavrsava reprezentativnu karijeru a klubovi su slabi, dok splet srecnih okolnosti kao na ovom EP tesko da ce se za Sloveniju vise ikada ponoviti. Srbija bez 8 prvotimaca, Francuska bez 7 i sa smenom generacija, umorna, stara i ispovredjivana Spanija bas u polufinalu kada su najumorniji, Turci bez prvog pleja Amerikanca i dva NBA igraca, opet Srbi u finalu sa danom odmora manje, povredjenim prvim plejom bez koga je i udarno oruzje srpsko oruzje centri tupo i sa odsutnim glavnim odbrambenim igracem na perimetru Lazicem, slovenacko zlato je fortuna koja lako moze biti postati i slovenacka labudova pesma. Ovo narocito ako se pogleda siri kontekst, Slovenija vise nije Nemacka za ostale u SFRJ, nema ratova u okruzenju, u Sloveniju vise ne hrle Dragici, Doncici, Nikolici...

Mihajlovic u sredinu

pre 6 godina

Komentari ovih dana su pokazali da mi kao narod nismo ono sto smo bili. Ne mogu da verujem da ljudi napadaju coveka koji je doneo toliko medalja. Jednostavno ne mogu da verujem. Sale ima moju podrsku. Cela ekipa takodje. Nekim momcima po kosarkaskom znanju nije tu bilo mesto ali srce im je na mestu i sa te strane potpuno zasluzuju mesto u ekipi. Od mene imaju zahvalnost. Bravo momci i bravo za prave navijace.

st

pre 6 godina

Nasi momci su pokazali svu lepotu kosarke, kako individualno tako i timski. Bili smo najkompletniji tim na prvenstvu formiran da iznenadi novim resenjem svakog protivnika, ali povrede su sprecile ono sto smo u finalu potajno prizeljkivali. Slovenci su igrali sa ogranicenim brojem 7-8 igraca, sa dva vrhunska. Njihova igra je brza , atraktivna i treba im cestitai. Na kraju, dobili su i Spaniju, Estoniju ..Sve u svemu, sjajan uspeh, postignut u kontinuitetu vrhunskog rada koji ce se sasvim sigurno nastaviti!

chombe

pre 6 godina

Bez ikakve zlobe, naravno da srebro uspeh i da je to sam vrh. Ali, igra je bila totalno neorganizovana, stihijska, pravo cudo i kako smo davali koseve. Slovenci su gora ekipa od nas, ali su bili motisvisaniji i imali razradjenih par varijanti u napadu i rezervnu ako sve krene naopako. Mi smo jedino dobro igrali protiv Rusa sto je pokazalo da se moze igrati kako treba, da ne ulazim u detalje, a utakmica protiv Slovenije je katastofalno pripremmljena sto ide na dusu strucnom stabu. Tvrdim da smo igracki, iako okrnjeni, mnogo kvalitetnija ekipa, ali trener Slovenaca je pravi profesor za ove nase iz stucnog staba. Ja mislim da ga i treba zvati "Profesor", kao sto su nekad zvali Acu Nikolica, jer je ovaj Kokoskov na tom nivou.

Gorazd

pre 6 godina

Braco Srbi.Prestanite o sudijima.Nas su sudije osakatile prema Spaniji a ipak ih dobili na + 20.Budite realni jer SLO postaje sila u sportu.V moji dezeli sve se radi na dugi rok.Ulazemo puno novca u sport i rezultati dolaze.Dolazi i nova era Slovenske skole kosarke.Inace braco iz Srbije...cestitam vam na srebru uz dubuko postovanje do vasih sportista a bogami i do naroda.

dvokorak

pre 6 godina

Znam da će (Marko, 19. septembar 2017 10:30) da dobije dosta minusa, baš kao i ja, ali ja takođe imam utisak da smo mi igrali njihovu košarku poslije prve četvrtine, a to je taktički poraz našeg stručnog štaba.

SAle je snižavao petorku, igrao bez centra, često bez izgrađene akcije pokušavajući da parira protivniku. Nas je uhvatila njihova brzina, umjesto da guramo "naše stvari" i usporimo utakmicu maksimalno, sa dosta prekida. Run&gun ekipe mrze sjeckanje i pozicioni napad, a Slovenci su u pozicionom napadu slabiji od nas.

To igranje protivnikove ige objašnjava zašto smo ostli, tj odustali od našeg najboljeg ofanzivnog oružja u reketu, Bobija. Jesu sudije dozvoljavale da ga Widmar i Dimec tuku, ali to tukao ga je i Mozgov, pa ništa. Bobi nije dobio šansu, (šutnuo samo 4 puta), zato što se Sale taktički izgubio. A priča o Bobijevom slabom branjenju pick'n rol ne pije vodu - pogledajte kako je Radonjić postravljao odbranu u Zvezdi 2015.

Još jedna stvar, Prepelič nije neko zvučno ime, ali čovek je odličan šuter i dobro šuta čitav turnir. Na njega je trebalo obratiti pažnju jednako kao i na Dragića.

kole

pre 6 godina

Slovenija je zasluzila zlato, odigrali su ceo turnir bolje nego mi, ne bih da brojim sudijske greske (bilo ih je poprilicno), prosto treba priznati da su zasluzili zlato, iako smo realno i mi mogli da ga uzmemo,nismo bili daleko.

Samo se pitam, oni koji su nas ispalili zbog NBA i letnje lige, a ovo se najmanje odnosi na Jokica, a mnogo vise na neke druge mlade igrace koji dres Srbije nisu posteno ni obukli ni nista osvojili u njemu, da li im je makar malo bilo krivo zbog Bogdanovih suza.

I jos da zakljucim da imamo veliku bazu igraca, ljudine, na koje smo svi ponosni, i da veoma raduje sva pozitivna energija oko reprezentacije i da smo pokazali da drzimo i drzacemo jos dugo evropsku kosarku.

vidim sve

pre 6 godina

Da se razumemo, ja samo priznajem zlato! Ali kontinuitet osvajanja medalja je veci od zlata. Tako da bih ja bio veoma zadovoljan kada bi sa svakog takmicenja donosili medalje, bilo koje. I da je "onaj" sastav bio i doneo srebro bio bi veliki uspeh. Realno! Licno, jos ne mogu da prezalim zlato, ali Slovencima svaka cast.

Alessandro NESTA#13#

pre 6 godina

Momcima dugujemo ogromnu zahvalnost! Neki su čak povredama ugrozili i nastupe za klubove u nadolazećoj sezoni a vremena za odmor nema mnogo. Puno sreće a pre svega i zdravlja, pa se vidimo opet a mi smo tu da cele sezone komentarišemo, kalkulišemo, kudimo i hvalimo, bez brige :D
I da, odličan odjavni tekst, da zatvorimo polako ovu rubriku zvanu Eurobasket 2017. Ima se posla i tako to. Sportski pozdrav :D

ende

pre 6 godina

@Globtroter

Uz sve gluposti Gudurića pa dodajmo i tu promašaj Kuzmića, mi bismo bili u plusu 5-6 poena koji bi došli iz nedosuđenih Bobijevih faulova, da ne govorim o drugim krađama. Dakle, pojedinim našim igračima se može zameriti na igri ali to je nikakav faktor u odnosu na suđenje

Akuzativ

pre 6 godina

Kakva bre slovenačka škola košarke? O čemu ovi pišu? Trener iz Srbije, Rendolf iz SAD. Još im Dragić odlazi, neće ni na SP 2019. Uboli ovo kao i Nemci 1993. i odmah se smatraju zemljom košarke. Moje poštovanje nikada neće imati ta 'škola' košarke, a ovaj portal stvarno svakojake likove iz susedsva trpi.

jmk

pre 6 godina

Ipak velika šteta, ispada da im niko drugi nije ni trebao, samo Lazić i Jović da su bili zdravi ovo zlato bi lako uzeli, bio bi to veliki benefit, prvaci naredne četiri godine, Đorđević i igrači bi se proslavili jer su uzeli titulu u tom sastavu, u narednim takmičenjima u jačim sastavima suparničke ekipe, fiba, sudije, bi imale veliko strahopoštovanje i to su već u startu 30% dobijene utakmice, vladali bi sigurno narednih 10 godina, biće to svakako ali ipak sa zakašnjenjem od 4 godine.

Ne radi se to tako

pre 6 godina

Osvojeno srebro je veliki uspeh ali... Problem je sto se finale nije odigralo kako treba.

https://www.youtube.com/watch?v=8n8wNScJlpg

Od 2.08 pogledati. E ovako se igra u finalu. Mi prekjuce nismo napravili niti jedan faul blizu ovome. Primili smo 90+poena. Igrali utakmicu u njihovom ritmu. Pustili, da se ne lazemo, anonimusa da nam da 21 poen.

E to je problem. Imamo bolje igrace od Slo ali nismo znali da to iskoristimo. I nismo igrali cvrsto. Da smo koji put udarili kao Zoran Savic na snimku, manje bi plakali pred kamerama...

Cestitke momcima I pamet u glavu drugi put kada se bude igralo finale...

Basket

pre 6 godina

Čestitke na uspješnom Eurobasketu. Ipak ja kao neutralan ipak sebi ne mogu doći da su Slovenci bez Dončića kao i bez Dragića u zadnjoj četvrtini(ono što je igrao bolje da nije, u zadnjoj četvrtini) uspjeli vas pobijediti.
Ne shvatajući da niste igrali preko centara, posebno Marjanovića koji bi vam donio pobjedu.

axo

pre 6 godina

"A vi Srbi mogli ste bar naučiti od nas Hrvata da se košarka igra do zadnje sekunde"...
(klošarkaš, 19. septembar 2017 11:55)

Je l' realno da si to napisao? Mi od VAS da učimo kako se igra košarka? Pa još i do zadnje sekunde? "Valjda nećemo primiti koš u zadnjoj sekundi"... Đorđević, Kecman, treba dalje da nabrajam?

idemo dalje

pre 6 godina

Evo Novosel za N1 rekao da se cudio kad je video da Sale ne ubaci Bobana u vreme kad je Doncic i Dragic out tako da nema potrebe za dalju analizu trener izgubio final i tacka!
(Neko iz mase, 19. septembar 2017 14:28)

Držati Bobija na parketu ima smisla samo ako je suđenje normalno, ključna stvar za naš poraz, odmah iza kriminalnog suđenja, je neigranje Jovića, nas bi još i Rusi dobili da se on ranije povredio. Sale nekad pravi izmene po random principu, ali sveukupno gledano odličan je, a što je dobro to se ne dira

Cile

pre 6 godina

Vise vredi srebro sa olimpijskih igrara nego zlato sa EP a onaj osecaj kad ti Dream team aplaudira na pobednickom postolju je nezamenljiv. A znate li kad ce Slovenci igrati finale olimpijskih igara ? Nikada! Glavu gore, sledece EP je nase. Gledace svet jos dugo dominaciju srpske kosarke.

kks

pre 6 godina

@Ne radi se to tako

Slažem se s tobom, ali smo imali jedan sličan faul kad je Bobi dobro šibnuo Dončića, i verujem da je i to doprinelo da se ovaj ne vidi tokom meča, samo bolje da je neko Prepeliča malkice po prstima..

nex

pre 6 godina

Ma pustite šta Novosel priča, Kuzmić je brži, bio im je na ruci pa su ipak pogodili ( Prepelič, Blažič ), Marijanović bi mogao samo da ih isprati pogledom, a onda bi Sale bio kriv što nije igrao Kuzmić i tako u krug.

Back in Black

pre 6 godina

Aj malo o ovome
Gde je bio Milosavljevic na finalnoj utakmici?
Zasto je Guduricu oduzeta svaka sloboda tokom celog EP?
Vidi se da je covek stegnut i da na nekim utakmicama koje su bile lakše uopšte nije ulazio.To je igrac kojeg je Obradovic doveo u Fener a cim ga je on doveo znaci da Gudura vredi.Znaci decko kada udje u igru deluje da ce neko da ga ubije ako pogreši i normalno on je izgledo na terenu kao izgubljen u prevodu.A ja pitam zašto?
Koja je poenta sa Vasom Micicem,sta je njegov zadatak bio?
Ja koliko vidim on je sluzio da prenese loptu preko pola.
Zasto je svu slobodu imao samo Bogdan dok su drugi bili stegnuti tokom celog prvenstava?
U timu smo imali igrace koji su za celo EP bacili na koš jedno tri ili cetiri puta.U finalnoj utakmici Slovenci bacaju na koš ne prave pitanje dok se naši stegli niko ne sme da baci kao da im život zavisi od toga.Gudura doda Štimcu ovaj mu vrati ovaj vrati njemu pa ovaj njemu niko ne sme da baci na koš,zašto gospodine Djordjevicu?Manite vi sudije objasnite gde je bio Milosavljevic?

znanje-imanje

pre 6 godina

Uvek budna Vatikanska organizacija ceo XX vek promptno reaguje i stopira bezbrojne "vizije", obznane i sl. religiozne fenomene. Pohvale, pomaze, i pojasne - uvek, u 100% slučajeva - da "ono" ipak nije bilo Božije delo, ukazanje itd. U veku nauke dovoljno su štete tako pretrpeli pa se paze toga jako.
Osim kod "Gospe" u Međugorju. Tu su kako je fenomen narastao, ćutali - sve glasnije. Time što ništa nisu rekli - time su (njihovima barem) 100% nesumnjivo rekli: jeste, to je istina i to je Gospa, naša Madona majka Božija! Zna se i zašto i kako posle "poruka mira"...
Zoran Radović, Rade Bogosavljev i Dejan Bodiroga su uposlenici bizarnih i nama štetnih košarkaških organizacija a tamo su na osnovu karijera, članstva i delegiranosti iz košarke Srbije. I formalno sledi ne samo moralna obaveza (o patriotskoj da ne govorimo) nego i elementarno profesionalna, da se izjasne. Da se izjasne BAŠ SAD i BAŠ GLASNO. Jer ovo nije samo (još jedna pljačka) srpske košarke - ovo je i još jedno naruživanje košarke same a pogotovu same FIBA! Troduplo golo!
Čemu oni tamo zaista? Imaju puno LIČNO pravo da rade šta hoće. Ali ovo je situacija gde su oni PROTIV NAS i gde - obrati pažnju - oni, hteli ili ne, pojačavaju iluziju pa time još sve više pogoršavaju - jer su "kao" i naši "tamo". Ali realnost nam pokazuje da ili naši nisu tamo, pa dakle nisu naši, ili jesu pa su ignorisani-do-zloupotrebljeni. Ostavke najbolje. Ako se ni ne izjasne - time su se izjasnili, i to na način najgori ali i najjasniji.

samo da kazem

pre 6 godina

prvo i osnovno...cestitke...drugo mi smo Srbi i igramo iskljucivo za PRVO mesto...i ostalo se ne racuna...idite negde druge pa slavite sve ostalo...a najveca cinjenica jeste da je bilo dosta gresaka igraca i zbog toga je utakmica izgubljena...nema nazad...po zlato sledeci put ! samo napred !

Zagreb

pre 6 godina

"axo" niste shvatili, ne kaže čovjek da Srbija treba učiti od Hrvatske kako se igra, već kako NE SMIJE IGRATI. Da ne ponavlja tu grešku, da ne gubi u posljednjim trenucima dobivenu utakmicu. Jer Srbija je izgubila dobivenu utakmicu.

mihajlo

pre 6 godina

@Kole
Niko ne usporava uspeh Slovenije, nego prosto analiziramo stvari, ako nista drugo onda za drugi put da budemo jos bolji i postavimo domaci KSS-u jel oni izgleda ne rade svoj poso kako treba tj. ne rade svoj poso izvan terena za sta postoje i imaju zadatke.

Negativni

pre 6 godina

Ovo je srebro ogroman uspeh. Mislim da smo frustrirani jer znamo da bi ovaj tim uz još bar dva vrhunska igrača koja nisu tu, bez problema uzeo zlato. I u tom grmu leži ovaj blesavi srpski zec. Znamo vrlo dobro, jer smo narod koji dugo prati košarku i relativno se razume u nju, da je ovo bila možda poslednja šansa da se uzme zlato za ovu generaciju košarkaša. Sledeća prilika je tek za četiri godine, jer čisto sumnjam da ovaj kvalitet basketa može da ugrozi NBA tim. I zato nam je krivo pa kukamo na odsutne igrače, tobož loše vodjenje tima od strane Saleta i sudije. Prvo, Sale je lepo rekao da su ovih 12 najbolji, jer drugih jednostavno nema. Drugo, upravo njegovo vodjenje tima nam i donosi medalje, i treće - samo teški luzeri kukaju na sudjenje. Nisu nam sudije promašile sedam napada na egal rezultatu. Slovenija je bila bolja, sa boljim igračima i odličnim trenerom i zato su pobedili. Sramota me je kada čitam komentare gde se lupeta kako su sudije potkupljene i kako su Slovenci kupili zlato. To može samo zlonameran i pakostan čovek da izjavi. Deo ovog naroda se iskrivio od mržnje i pakosti do krajnjih granica. O sudjenju je već dosta rečeno i to od raznih trenera i bivših igrača - jeste bilo loše i više na našu štetu, ali to su samo par lopti u pitanju. Imali su više slobodnih bacanja zbog agresivnije i bolje igre u napadu a ne zbog sudija. Naši napadi su većinom bili bunarenje i tu nikada neće da ti sviraju faul.

Sve čestitke Saletu i momcima!

bb

pre 6 godina

da,možemo da budemo zadovoljni sa srebrom, posebno nakon svih otkaza i povreda i pehova i sudija. ali ipak peče da se propustila istorijska prilika da konačno okitimo zlatom posle niza poraza u finalima, i da se ta prilika, ako se neki standardni prvotimci ne vrate, neće tako brzo i tako lako ukazati.ovaj evrobasket je ipak pokazao priličnu limitiranost u širini igračkg kadra, kao i limitiranost trenera istručnog štaba u vođenju utakmice u prelomnim trenucima. zato smo i izgubili finale. glupo i nesrećno. dalje, počinje da brine i ta serija poraza u finalima ( amerikanci na mundobasketu i olimpijadi ipak su posebna priča ) i vidi se da se u tim neprimetno uvukao neki gubitnički mentalitet, koji se uvek ispolji na zadnjoj stepenici, u finalu. jedno je izgubiti od neprikosnovenih amerikanaca, ali evropa, tu treba mi da vladamo, posebno sada kad su španci došli bez ljulja i mirotića. srećom je slovenija išla na španiju, ne mi. i ta naša stalna sreća u žrebu, da se sa 2 ozbiljne utakmice ( mada mi itekako znamo da igramo na rezultat, kao italijani u fudbalu) neće doveka trajati. bojim se da nas je ovaj put napustila ii da dugo neće da nam se vrati. a bez sreće i bez standardnih prvotimaca, teško ćemo opet da vidimo neko finale i medalju.

Komša

pre 6 godina

@Basket
Realno,koga god da je ubacio od onog egala u zadnjih par minuta ishod bi verovatno bio isti.
Čovek manje u rotaciji (Lazić) u startu i dan manje odmora su stigli na naplatu (i fizički zahtevnije polufinale - iako su slabiji tim od Španaca Rusi su grublji protivnik koji se do kraja borio kao za život).
Bogdan je sam priznao - nisam imao snage ( tako su se i drugi osećali).
I to je to.Zaslužena pobeda Slovenije (oco je samo objašnjenje)

klošarkaš

pre 6 godina

A vi Srbi mogli ste bar naučiti od nas Hrvata da se košarka igra do zadnje sekunde a ne dok Dončić ne sjedne na klupu i dok se Dragić ne umori.
Kad ste poveli par minuta do kraja i skužili da su ova dvojica out već je počela cika i veselje i peškiri u vasionu...Slovencima svaka čast, digli su svima letvicu a to znači da će ubuduće biti još bolja košarka na svim prvenstvima. Pokazali su svima kako se igra bez opterećenja i uživa u igri.

Neko iz mase

pre 6 godina

Evo Novosel za N1 rekao da se cudio kad je video da Sale ne ubaci Bobana u vreme kad je Doncic i Dragic out tako da nema potrebe za dalju analizu trener izgubio final i tacka!

Oxi

pre 6 godina

(Neko iz mase, 19. septembar 2017 14:28)
 Bez Jovica su Bobi i Kuzmic bili potpuno izgubljeni za napad, Saletova odluka da pred kraj drzi Kuza na terenu je bila potpuno opravdana. Ako ima neka Djordjeviceva greska u svemu, to je Bogdanovic na pleju, a sto je na koncu rezultiralo sa njegovih 2/11 za tri u finalu i 29 % tokom turnira, te bez neke jasne koristi u vidu asistencija tokom igre. Da li je Vasa tada bese izasao napolje, ali posle jednog njegovog loseg prodora i kada BB krece da sve preuzima u svoje ruke, Srbija se ocas posla od egal utakmice vratila na -8 na kraju..

klošarkaš

pre 6 godina

axo
Čitaj sa razumijevanjem, prerano ste se poveselili i mislili da voda ide na vaš mlin...
To je bila moja poruka.
Koja je tvoja? Da se treba oslanjati na sreću i učiti samo od najboljih?
Pa ništa onda, ako nemaš što od Hrvata naučit češ od Slovenaca a ako baš, baš, baš, opet budete imali sreće kao sad Slovenci možda već u četvrtfinalu od Latvije shvatiš moju misao.
I nema smisla da sad spominješ neko hrvatsko prokletstvo postolja...znam, znam...
Karma is a .....!

You do

pre 6 godina

Srebrni momci, zlato sija zlatnim sjajem, Rendolf dokaz da se bez naturalizovanih igraca ne moze doci do pobjede u finalu, Doncic, Dragic i Nikolic Slovenci, Kokoskov se izjasnjava ko Amerikanac ruskog porijekla, Bogdanovic pokazao da je lider i da moze sam da nosi tim ali se u finalu vidjelo da ne moze protiv Djordjevicevog nepotizma i burazerskog odnosa prema repstaciji ( Stimara) i zvjezdaske javnosti ( Kuzmara i Gudura). Bonus utisak: MOmci, je$ste to dos$li na kOncert.

Marko

pre 6 godina

Nismo vise narod kao nekada? Alo ljudi svaka cast igracima na srce i trud ali Sale nece moci tek tako da se krije iza njegovih teskih gresaka na utakmici i protiv Rusije i protiv Slovenije. Postala smo nacija koja nista vise ne ispituje i koja nista vise ne sme da kritikuje. Srpska reprezentacija je svetinja i zapravo zbog toga sme da se kritikuje Djordjevic. Prvih deset minuta smo dominirali tempo jer smo gurali loptu sve vreme ispod kosa sto je fenomenalno funkcionisalo i Slovenci su usli rano u ozbiljne probleme sa faulovima. U drugoj cetvrtini je pocela skroz obrnuta igra gde smo krenuli da igramo divlju kosarku kao u grupnoj fazi, gde je naprimer Bogdanovic preterivao sa divljim sutevima preko ruke. Evo ko zeli neka analizira drugu cetvrtinu i videcete, da nijednom nismo gurali loptu ispod kosa i da se Djordjevic absolutno izgubio u tom trenutku. Takodje svaki trener ma nema veze na kojem nivou vadi centre ako u kljucnim situacijama promase slobodno bacanja. Kuzmic promasi 4 minuta pri kraju slobodno bacanja i opet ga ne vadi i ako je bilo nereseno 88:88 i utakmica se lomila. Na to jos gore Kuzmic izgubi loptu u sledecem napadu i opet -5 za njih. Svaki normalan trener bi na rezultatu od 88:88 ubacio Marjanovica da se kontrolise reket i da se dodje do lakih poena. Dosta ste branili Saleta. Izgubio je od ocajne Litvanije pre 2 godine i sada protiv Slovenije koja se morala dobiti.

Gorazd

pre 6 godina

Braco Srbi.Prestanite o sudijima.Nas su sudije osakatile prema Spaniji a ipak ih dobili na + 20.Budite realni jer SLO postaje sila u sportu.V moji dezeli sve se radi na dugi rok.Ulazemo puno novca u sport i rezultati dolaze.Dolazi i nova era Slovenske skole kosarke.Inace braco iz Srbije...cestitam vam na srebru uz dubuko postovanje do vasih sportista a bogami i do naroda.

moj stav

pre 6 godina

Litvanija nas je nadigrala pre 2 godine ali Slovenija nije, i ja joj ne priznajem zlatnu medalju jer je osvojena uz pomoć sudija i tačka. I za razliku od većine Srba beskičmenjaka koji olako prelaze preko ove brutalne građe, i s osmehom im čestitaju "uspeh", ja ću da ih prozivam na svakom koraku jeri to i zaslužuju, jedino Goran Dragić zaslužuje nagradu za MVP-a

klošarkaš

pre 6 godina

A vi Srbi mogli ste bar naučiti od nas Hrvata da se košarka igra do zadnje sekunde a ne dok Dončić ne sjedne na klupu i dok se Dragić ne umori.
Kad ste poveli par minuta do kraja i skužili da su ova dvojica out već je počela cika i veselje i peškiri u vasionu...Slovencima svaka čast, digli su svima letvicu a to znači da će ubuduće biti još bolja košarka na svim prvenstvima. Pokazali su svima kako se igra bez opterećenja i uživa u igri.

bb

pre 6 godina

da,možemo da budemo zadovoljni sa srebrom, posebno nakon svih otkaza i povreda i pehova i sudija. ali ipak peče da se propustila istorijska prilika da konačno okitimo zlatom posle niza poraza u finalima, i da se ta prilika, ako se neki standardni prvotimci ne vrate, neće tako brzo i tako lako ukazati.ovaj evrobasket je ipak pokazao priličnu limitiranost u širini igračkg kadra, kao i limitiranost trenera istručnog štaba u vođenju utakmice u prelomnim trenucima. zato smo i izgubili finale. glupo i nesrećno. dalje, počinje da brine i ta serija poraza u finalima ( amerikanci na mundobasketu i olimpijadi ipak su posebna priča ) i vidi se da se u tim neprimetno uvukao neki gubitnički mentalitet, koji se uvek ispolji na zadnjoj stepenici, u finalu. jedno je izgubiti od neprikosnovenih amerikanaca, ali evropa, tu treba mi da vladamo, posebno sada kad su španci došli bez ljulja i mirotića. srećom je slovenija išla na španiju, ne mi. i ta naša stalna sreća u žrebu, da se sa 2 ozbiljne utakmice ( mada mi itekako znamo da igramo na rezultat, kao italijani u fudbalu) neće doveka trajati. bojim se da nas je ovaj put napustila ii da dugo neće da nam se vrati. a bez sreće i bez standardnih prvotimaca, teško ćemo opet da vidimo neko finale i medalju.

broz

pre 6 godina

Srce mi je apsolutno puno,prevazišli su sva moguća očekivanja, svaka im čast. Izvukli su 120% svojih mogućnosti i iskoristili maksimalno dobar žreb. Za ova četri saletova takmičenja u kojima je bio selektor,jedina zamerka je na onoj utakmici sa litvancima na ep 2015,gde smo taktički toliko loše odigrali,da dva dana da smo igrali,ne bi dobili tu utakmicu. Sve ostalo,zaključno sa ovim turnirom, fenomenalno... Razlika između nas i slovenaca? Mi ćemo biti u finalu i 2019 i 2020 i 2021,a oni i pored toga što imaju dečaka,koji će biti bolji igrač od dražena petrovića,neće više ni prići finalu. Na ovom turniru im svaka čast,odigrali su bolje nego španci u najdominantnijem periodu,bila je milina gledati ih

Oxi

pre 6 godina

Potresan i tragican finis prvenstva, u nedelju je umrla jos jedna iluzija, a to je da makar u sportu siromasni moze pobediti bogatoga. Nazalost, u komercijalnim sportovima na koncu bogatiji uvek pobedi onoga ko je siromasniji, Slovenci ovu titulu nisu OSVOJILI, oni su ovu titulu KUPILI. I to kupili ne prosto i na brzinu, tako sto su platili jednog jednog Afrikanca iz americkog geta i srpskog trenera iz malog sela u Banatu, vec sistematski, dugorocno i visedecenijski. Slovenija crpi ljudski kapital koji je akumulirala jos u vreme SFRJ kroz desetine hiljada nezaposlenih ili ugrozenih Srba sa Kosova, Bosne i Krajine koji su se slili tamo, i u sistemu koji je bio postavljen tako da Srbija mora biti slaba i komad mesa sa kojeg ce svako da otkine po neko parce. To da ekonomski razvijeniji eksploatise onog ko je siromasniji je sistem na koji su Srbi navikli toliko, da vise i ne reaguje kada vide svoje sunarodnike koji odu da rade za strane drzave i protiv Srbije...

znanje-imanje

pre 6 godina

Uvek budna Vatikanska organizacija ceo XX vek promptno reaguje i stopira bezbrojne "vizije", obznane i sl. religiozne fenomene. Pohvale, pomaze, i pojasne - uvek, u 100% slučajeva - da "ono" ipak nije bilo Božije delo, ukazanje itd. U veku nauke dovoljno su štete tako pretrpeli pa se paze toga jako.
Osim kod "Gospe" u Međugorju. Tu su kako je fenomen narastao, ćutali - sve glasnije. Time što ništa nisu rekli - time su (njihovima barem) 100% nesumnjivo rekli: jeste, to je istina i to je Gospa, naša Madona majka Božija! Zna se i zašto i kako posle "poruka mira"...
Zoran Radović, Rade Bogosavljev i Dejan Bodiroga su uposlenici bizarnih i nama štetnih košarkaških organizacija a tamo su na osnovu karijera, članstva i delegiranosti iz košarke Srbije. I formalno sledi ne samo moralna obaveza (o patriotskoj da ne govorimo) nego i elementarno profesionalna, da se izjasne. Da se izjasne BAŠ SAD i BAŠ GLASNO. Jer ovo nije samo (još jedna pljačka) srpske košarke - ovo je i još jedno naruživanje košarke same a pogotovu same FIBA! Troduplo golo!
Čemu oni tamo zaista? Imaju puno LIČNO pravo da rade šta hoće. Ali ovo je situacija gde su oni PROTIV NAS i gde - obrati pažnju - oni, hteli ili ne, pojačavaju iluziju pa time još sve više pogoršavaju - jer su "kao" i naši "tamo". Ali realnost nam pokazuje da ili naši nisu tamo, pa dakle nisu naši, ili jesu pa su ignorisani-do-zloupotrebljeni. Ostavke najbolje. Ako se ni ne izjasne - time su se izjasnili, i to na način najgori ali i najjasniji.

Back in Black

pre 6 godina

Aj malo o ovome
Gde je bio Milosavljevic na finalnoj utakmici?
Zasto je Guduricu oduzeta svaka sloboda tokom celog EP?
Vidi se da je covek stegnut i da na nekim utakmicama koje su bile lakše uopšte nije ulazio.To je igrac kojeg je Obradovic doveo u Fener a cim ga je on doveo znaci da Gudura vredi.Znaci decko kada udje u igru deluje da ce neko da ga ubije ako pogreši i normalno on je izgledo na terenu kao izgubljen u prevodu.A ja pitam zašto?
Koja je poenta sa Vasom Micicem,sta je njegov zadatak bio?
Ja koliko vidim on je sluzio da prenese loptu preko pola.
Zasto je svu slobodu imao samo Bogdan dok su drugi bili stegnuti tokom celog prvenstava?
U timu smo imali igrace koji su za celo EP bacili na koš jedno tri ili cetiri puta.U finalnoj utakmici Slovenci bacaju na koš ne prave pitanje dok se naši stegli niko ne sme da baci kao da im život zavisi od toga.Gudura doda Štimcu ovaj mu vrati ovaj vrati njemu pa ovaj njemu niko ne sme da baci na koš,zašto gospodine Djordjevicu?Manite vi sudije objasnite gde je bio Milosavljevic?

chombe

pre 6 godina

Bez ikakve zlobe, naravno da srebro uspeh i da je to sam vrh. Ali, igra je bila totalno neorganizovana, stihijska, pravo cudo i kako smo davali koseve. Slovenci su gora ekipa od nas, ali su bili motisvisaniji i imali razradjenih par varijanti u napadu i rezervnu ako sve krene naopako. Mi smo jedino dobro igrali protiv Rusa sto je pokazalo da se moze igrati kako treba, da ne ulazim u detalje, a utakmica protiv Slovenije je katastofalno pripremmljena sto ide na dusu strucnom stabu. Tvrdim da smo igracki, iako okrnjeni, mnogo kvalitetnija ekipa, ali trener Slovenaca je pravi profesor za ove nase iz stucnog staba. Ja mislim da ga i treba zvati "Profesor", kao sto su nekad zvali Acu Nikolica, jer je ovaj Kokoskov na tom nivou.

Neko iz mase

pre 6 godina

Evo Novosel za N1 rekao da se cudio kad je video da Sale ne ubaci Bobana u vreme kad je Doncic i Dragic out tako da nema potrebe za dalju analizu trener izgubio final i tacka!

Djubre

pre 6 godina

Ja bih samo da se za trenutak vratimo na prvu utakmicu i onu pesnicu u rebra Laziću. Zamislite samo da se Branko troši u odbrani za Bogdana na Dragiću, Dončiću, Prepeliču, Blažiču koji samo jurcaju, a Bogdan da je svežiji za napad, po mom mišljenju, totalno druga priča, ali šta je tu je.

Иван

pre 6 godina

Добронамеран текст који маши суштину.

Колико пута треба да се деси неправда да бисмо схватили како за победу није довољно бити само бољи на терену? Случај Шпановић? Чавић? Т. Богдановић? Кошаркаши у тој истој Турској 2010. године?... Мора се једном укапирати: спорт је бизнис и у њему зато не можеш добити искључиво на квалитет спортиста, важни су и други чиниоци. Пре свега исплативост. Чавић је био бржи од Фелпса, али је обарање Шпицовог рекорда било много исплативије онима који улажу у спорт. Исто са Шпановићевом и Американкама. Ето, Словенци су на Евробаскет довели НБА звезду, највећег европског талента, те можда најатрактивнијег Американца из Европе. Њихови навијачи су дошли масовно у Турску. За турнир осакаћен отказима најбољих кошаркаша то је био спас, па је од Словеније направљена холивудска бајка. А ми? Послали смо водоноше уз Богдана и Бобија, ни изблиза тако атрактивне звезде као словеначке. Наши навијачи су били у мањини, мада смо ближи Турској и све време смо играли тамо. Нема се пара? А цела земља бацила бар 1500 евра на башкарење по мору!? Ок, свако може да троши свој новац како жели, али немој после да причамо да смо кошаркашки фанатици. Рецимо, Пољаци, којима кошарка није ни пети спорт, ишли су у Финску да прате своје, и то људи од 50, 60 година, туристи. Наши спортисти имају навијаче једино ако се игра у месту с великом српском емиграцијом. Ништа не радимо по питању те исплативости, и онда се увек изнова чудимо зашто судије редовно подржавају нашег ривала.

Basket

pre 6 godina

Čestitke na uspješnom Eurobasketu. Ipak ja kao neutralan ipak sebi ne mogu doći da su Slovenci bez Dončića kao i bez Dragića u zadnjoj četvrtini(ono što je igrao bolje da nije, u zadnjoj četvrtini) uspjeli vas pobijediti.
Ne shvatajući da niste igrali preko centara, posebno Marjanovića koji bi vam donio pobjedu.

tocka

pre 6 godina

Znam da je sve sad gotovo i uzalud je pričati, ali mislim da bi već sa Jovićem i Lazićem bila druga priča, pa bi i ovaj tim osvojio neverovatno zlato. Ali šta je tu je. Ove jeseni ćemo svake večeri imati nekog našeg u NBA. Kada se zaista pogleda taj prvi tim, odavno nismo bili jači na papiru, još kad se ovi momci razigraju i podignu fizikalije na viši nivo... jedva čekam sledeće svetsko i onda Slovence, biće jedan lep reset zmajeva.

Negativni

pre 6 godina

Ovo je srebro ogroman uspeh. Mislim da smo frustrirani jer znamo da bi ovaj tim uz još bar dva vrhunska igrača koja nisu tu, bez problema uzeo zlato. I u tom grmu leži ovaj blesavi srpski zec. Znamo vrlo dobro, jer smo narod koji dugo prati košarku i relativno se razume u nju, da je ovo bila možda poslednja šansa da se uzme zlato za ovu generaciju košarkaša. Sledeća prilika je tek za četiri godine, jer čisto sumnjam da ovaj kvalitet basketa može da ugrozi NBA tim. I zato nam je krivo pa kukamo na odsutne igrače, tobož loše vodjenje tima od strane Saleta i sudije. Prvo, Sale je lepo rekao da su ovih 12 najbolji, jer drugih jednostavno nema. Drugo, upravo njegovo vodjenje tima nam i donosi medalje, i treće - samo teški luzeri kukaju na sudjenje. Nisu nam sudije promašile sedam napada na egal rezultatu. Slovenija je bila bolja, sa boljim igračima i odličnim trenerom i zato su pobedili. Sramota me je kada čitam komentare gde se lupeta kako su sudije potkupljene i kako su Slovenci kupili zlato. To može samo zlonameran i pakostan čovek da izjavi. Deo ovog naroda se iskrivio od mržnje i pakosti do krajnjih granica. O sudjenju je već dosta rečeno i to od raznih trenera i bivših igrača - jeste bilo loše i više na našu štetu, ali to su samo par lopti u pitanju. Imali su više slobodnih bacanja zbog agresivnije i bolje igre u napadu a ne zbog sudija. Naši napadi su većinom bili bunarenje i tu nikada neće da ti sviraju faul.

Sve čestitke Saletu i momcima!

Elemental

pre 6 godina

Kazu : " Jel si gledao ono juce? Ma izgubili ovi nasi..." ( obicno uz neku psovku)
Moze da mi bude zao i uvek ce mi biti zao kada izgubimo , bilo da je prijateljski, mec iz grupe ili mec u finalu. Ovo je nestvaran uspeh momaka ciji je realan domet na ovom prvenstvu bio cetvrtfinale. Medjutim pokazali su ono sto malo koja grupa nasih gradjana i drzavljana moze. To je sloga i zajednicki, timski duh.
Na tome im hvala. Jer , mislim da samo oni uz jos dve nacionalne sportske ekipe, prikazuju svetu nas kao takve.
Bravo momci!

Divos

pre 6 godina

Ово љето за нашу репрезентацију је почело лоше, грозно. А онда су се ствари погоршавале и погоршавале.
Нове и нове повреде. Тако осакаћени одлазе наши на ЕП. Уз девизу "што те не убије, ојача те".
Тако су и одиграли, храбро, срчано, борбено, оставили срце на паркету.

Али су се и наставиле повреде, Лазић, Јовић, овај задњи супер важан за нашу игру, уз Богдана најважнији.
И то је одлучило.
На судије се не треба вадити, и они греше, и у финалу су грешили, на нашу штету. Ту је Мачван то најбоље описао, Словенци су таквим одлукама судија добили барем 4-5 екстра поседа. Превише је то.

У таквом мечу компензовати тај вишак поседа можете само агресијом у одбрани и натерати ривала да толико више лопти изгуби. Вршити константан притисак на плеју ривала, и за то нам је требао здрав и спреман Јовић, а Стефан то није био.

На ове момке можемо и морамо бити поносни, урадили су што је до њих, исто важи и за наш стручни штаб. Но код мене један осећај горчине, огорчење које не попушта.
А и иритира ме што су разни ликови искористили, злоупотребили овај успех да би себе промовисали, пуно патетике, популизма, панегирика који иду до границе неукуса, но добро, ваљда то тако мора бити.

Остаје уверење, барем код мене, да је могла ова прича и боље завршти, но добро, ко зна зашто је то добро. Идемо даље. Што те не убије, ојача те.

Ne radi se to tako

pre 6 godina

Osvojeno srebro je veliki uspeh ali... Problem je sto se finale nije odigralo kako treba.

https://www.youtube.com/watch?v=8n8wNScJlpg

Od 2.08 pogledati. E ovako se igra u finalu. Mi prekjuce nismo napravili niti jedan faul blizu ovome. Primili smo 90+poena. Igrali utakmicu u njihovom ritmu. Pustili, da se ne lazemo, anonimusa da nam da 21 poen.

E to je problem. Imamo bolje igrace od Slo ali nismo znali da to iskoristimo. I nismo igrali cvrsto. Da smo koji put udarili kao Zoran Savic na snimku, manje bi plakali pred kamerama...

Cestitke momcima I pamet u glavu drugi put kada se bude igralo finale...

samo da kazem

pre 6 godina

prvo i osnovno...cestitke...drugo mi smo Srbi i igramo iskljucivo za PRVO mesto...i ostalo se ne racuna...idite negde druge pa slavite sve ostalo...a najveca cinjenica jeste da je bilo dosta gresaka igraca i zbog toga je utakmica izgubljena...nema nazad...po zlato sledeci put ! samo napred !

kole

pre 6 godina

Slovenija je zasluzila zlato, odigrali su ceo turnir bolje nego mi, ne bih da brojim sudijske greske (bilo ih je poprilicno), prosto treba priznati da su zasluzili zlato, iako smo realno i mi mogli da ga uzmemo,nismo bili daleko.

Samo se pitam, oni koji su nas ispalili zbog NBA i letnje lige, a ovo se najmanje odnosi na Jokica, a mnogo vise na neke druge mlade igrace koji dres Srbije nisu posteno ni obukli ni nista osvojili u njemu, da li im je makar malo bilo krivo zbog Bogdanovih suza.

I jos da zakljucim da imamo veliku bazu igraca, ljudine, na koje smo svi ponosni, i da veoma raduje sva pozitivna energija oko reprezentacije i da smo pokazali da drzimo i drzacemo jos dugo evropsku kosarku.

Charapan

pre 6 godina

Prvo do neba cestitai nasim momcima! Ovo sto su uradili je naucna fantastika sa ovim timom. Drugo cestitati Slovenackom timu na zlatu (ne Slovencima objasni u zasto)! Da je moglo zlato i da je Sale mozda pogresio u taktici za zadnja 2-3 minuta moguce je. Ali je Sale imao pravo da pogresi jer on je taj koji odlucuje i on je taj koji je sa ekipom uradio toliko dobrih stvari pre toga (samo pogledajte tekmu sa Italijom i Rusijom). Dakle full respect iako mislim kao vecina da je trebLo staviti tesku artiljeriju u vidu Bobana na kraju ili dati malo slobode tj. ohrbriti ostale da sutirju a ne samo Bogdana koji je by the way u finlu sutiro 2/11 za 3 (slicno kao Teodosic protiv Litvanije u proslom polufinalu). Dakle nauk za sledeci put d se da malo sirine. Zasto ne cestitam Slovenicma? Zato sto Rendolf ne zna ni gde je Slovenijan Decko je dosao da odigra za pare a tu je glavna razlika izmedju nas Srba i Slovenac, Crnogoraca, Makedonaca i Hrvata. Iako smo mi imali mnogo vece pravo da pozovemo recimo Dzenkisa koji bi igrao dzabe da brani boje Srbije i koji ne da bi znacio u ovakvoj reprezentciji mi to nismo uradili. Zasto? Zato sto se nastup u kosarkaskoj (podvlacim) reprezentaciji Srbije zasluzuje time sto volis ovu zemlju i za nju bi sve do.
I jos jedna stvar.... O Doncicu i Dragicu: dost vise tog svojatanja, oni ljudi nemaju nikakve veze sa Srbijom, nista ne osecaju prema njoj, pevaju himnu druge zemlje tamo su rodjeni. Dobri su kosarkasi, cestitam, ali NISU ni 1% SRBI shvatite!

Salaso

pre 6 godina

Mi srbi smo bahat narod, osim kada treba drzavu urediti. Dan posle sam shvatio zasto sam tuzan zbog poraza u finalu. Nisam tuzan sto Srbija nije osvojila zlato, nego zato sta ga ovaj tim nije osvojio., jer upravo ovaj tim je postavi standarde kako se igra za svoju drzavu. Toliko.

Komentator

pre 6 godina

Greh je da jasno i glasno ne kažemo da bi Srbija pobedila u finalu samo da je suđenje bilo pošteno. Sudije su napravile veliki broj očiglednih grešaka koje se mogu direktno pretvoriti u poene i već tu napraviti razlika, a da ne govorimo o kriterijumu suđenja, konkretno (ne)dosuđivanju faulova, gde Dragić nije smeo da bude pogledan a da ne bude dosuđen faul, a Bogdanović, Kuzmić i Marjanović su bili bukvalno prebijeni bez sankcionisanja. Preslikana situacija samo još očiglednije kao u polufinalu EP 2015 protiv Litvanije. Naravno da u takvim uslovima gde suparnika ne smete da pipnete, a njemu je dozvoljeno sve, ne može da se razvije prava igra. Koliko je samo slobodnih bacanja dosuđeno Sloveniji, a koliko Srbiji, uz onakve odbrane? Smešno... A o "objektivnosti" sudija dovoljno govori situacija da za Dragićevo klizanje od par metara po terenu ne sviraju korake, nego ničiju loptu par trenutaka kasnije kad je neko od naših igrača ugrabio loptu, pa je posed pukom slučajnošću pripao Srbiji, kao i ne dosuđivanje namerne lične greške kada je obema rukama zaustavio igrača u početku kontre. Da je suđenje bilo pošteno, naša igra bi bila i tečnija i efikasnija u odbrani i napadu. Sudije su nam direktno oduzele pravo da borimo za zlatnu medalju na EP 2015 (gde smo bili superiorni u grupi i pobedili Španiju sa Gasolom) i sudije su nam direktno oduzele zlatnu medalju na ovogodišnjem EP.
P.S: A o toj nekakvoj modernoj igri Slovenije bi moglo svašta da se kaže, ali o ukusima se ne raspravlja.

dvokorak

pre 6 godina

Znam da će (Marko, 19. septembar 2017 10:30) da dobije dosta minusa, baš kao i ja, ali ja takođe imam utisak da smo mi igrali njihovu košarku poslije prve četvrtine, a to je taktički poraz našeg stručnog štaba.

SAle je snižavao petorku, igrao bez centra, često bez izgrađene akcije pokušavajući da parira protivniku. Nas je uhvatila njihova brzina, umjesto da guramo "naše stvari" i usporimo utakmicu maksimalno, sa dosta prekida. Run&gun ekipe mrze sjeckanje i pozicioni napad, a Slovenci su u pozicionom napadu slabiji od nas.

To igranje protivnikove ige objašnjava zašto smo ostli, tj odustali od našeg najboljeg ofanzivnog oružja u reketu, Bobija. Jesu sudije dozvoljavale da ga Widmar i Dimec tuku, ali to tukao ga je i Mozgov, pa ništa. Bobi nije dobio šansu, (šutnuo samo 4 puta), zato što se Sale taktički izgubio. A priča o Bobijevom slabom branjenju pick'n rol ne pije vodu - pogledajte kako je Radonjić postravljao odbranu u Zvezdi 2015.

Još jedna stvar, Prepelič nije neko zvučno ime, ali čovek je odličan šuter i dobro šuta čitav turnir. Na njega je trebalo obratiti pažnju jednako kao i na Dragića.

Globtroter

pre 6 godina

Pogledao sam snimak utakmice i bez crno-crveno-bele ostrašćenosti jedan od glavnih krivaca za poraz je Gudurić. Dakle nisam od onih što ga omalovažavaju, baš suprotno, mislim da je budućnost reprezentacije, ali onakvu količinu gluposti u jednoj utakmici nisam video odavno.

U drugom poluvremenu je sve bilo na našoj strani, zaustavili smo ih tako da nisu znali šta ih je snašlo. Videlo im se na facama da su se uplašili. Dragić nije mogao više ništa, a Prepelič je promašio neke otvorene šuteve i pritom je mašio ceo koš. A onda slede Gudurićevi potezi redom:
- nepotreban faul u skoku u napadu za bacanja Slovenaca
- diranje lopte kada su je vraćali preko pola
- nabijanja u napadu, a posle jednog je usledila namerna lična nad Prepeličem.
Nakon toga Prepelič pogađa bacanja i vraća se u igru, dobija sigurnost i sam lomi utakmicu.

Kapiram da ovo neće pola ljudi shvatiti zato što sve gledaju kroz trojku i kom klubu koji igrač pripada, ali svako ko razume košarku će se složiti.

Nek je živ i zdrav. Očekujem da će nam vratiti ovo jednog dana. Nije ga Željko za džabe uzeo, opraviće mu ove gluposti i objasniti šta je suština košarke.

vidim sve

pre 6 godina

Da se razumemo, ja samo priznajem zlato! Ali kontinuitet osvajanja medalja je veci od zlata. Tako da bih ja bio veoma zadovoljan kada bi sa svakog takmicenja donosili medalje, bilo koje. I da je "onaj" sastav bio i doneo srebro bio bi veliki uspeh. Realno! Licno, jos ne mogu da prezalim zlato, ali Slovencima svaka cast.

st

pre 6 godina

Nasi momci su pokazali svu lepotu kosarke, kako individualno tako i timski. Bili smo najkompletniji tim na prvenstvu formiran da iznenadi novim resenjem svakog protivnika, ali povrede su sprecile ono sto smo u finalu potajno prizeljkivali. Slovenci su igrali sa ogranicenim brojem 7-8 igraca, sa dva vrhunska. Njihova igra je brza , atraktivna i treba im cestitai. Na kraju, dobili su i Spaniju, Estoniju ..Sve u svemu, sjajan uspeh, postignut u kontinuitetu vrhunskog rada koji ce se sasvim sigurno nastaviti!

Akuzativ

pre 6 godina

Kakva bre slovenačka škola košarke? O čemu ovi pišu? Trener iz Srbije, Rendolf iz SAD. Još im Dragić odlazi, neće ni na SP 2019. Uboli ovo kao i Nemci 1993. i odmah se smatraju zemljom košarke. Moje poštovanje nikada neće imati ta 'škola' košarke, a ovaj portal stvarno svakojake likove iz susedsva trpi.

Oxi

pre 6 godina

(Gorazd, 19. septembar 2017 11:42)
Razumljivo je da je Slovence ponela euforija, ali objektivni pokazatelji govore drugacije. Slovenacke mladje kategorije u kosarci su lose, izuzev Doncica koji je porodicni projekat oca kosarkasa, Dragic zavrsava reprezentativnu karijeru a klubovi su slabi, dok splet srecnih okolnosti kao na ovom EP tesko da ce se za Sloveniju vise ikada ponoviti. Srbija bez 8 prvotimaca, Francuska bez 7 i sa smenom generacija, umorna, stara i ispovredjivana Spanija bas u polufinalu kada su najumorniji, Turci bez prvog pleja Amerikanca i dva NBA igraca, opet Srbi u finalu sa danom odmora manje, povredjenim prvim plejom bez koga je i udarno oruzje srpsko oruzje centri tupo i sa odsutnim glavnim odbrambenim igracem na perimetru Lazicem, slovenacko zlato je fortuna koja lako moze biti postati i slovenacka labudova pesma. Ovo narocito ako se pogleda siri kontekst, Slovenija vise nije Nemacka za ostale u SFRJ, nema ratova u okruzenju, u Sloveniju vise ne hrle Dragici, Doncici, Nikolici...

korto

pre 6 godina

Mi smo imali očajno suđenje i protiv Rusa. Ali kao da su se dogovorili - nije dovoljno, moramo i centre da im onesposobimo. Tako je izgledalo, Marjanoviću jednostavno nisu dozvolili da igra.

Nije problem izgubiti utakmicu, ali i dalje ne mogu da se opasuljim od onakvog amaterskog suđenja.

Ako je samo neznanje u pitanju, kako to da u dve utakmice ide samo na našu štetu?

Zašto se nije koristilo gledanje snimaka - možda zato što bi se jasno videlo da slovenački igrač gazi liniju za tri poena a sudija priznaje trojku? Ili svi oni nepostojeći faulovi.

Šveda su častili sa 10 do 12 bacanja, o Slovencima da ne pričam.

A sada kreću kvalifikacije bez igrača iz EL i EK. Van pameti. I posle svega u FIBI sede Divac i Bodiroga.

axo

pre 6 godina

"A vi Srbi mogli ste bar naučiti od nas Hrvata da se košarka igra do zadnje sekunde"...
(klošarkaš, 19. septembar 2017 11:55)

Je l' realno da si to napisao? Mi od VAS da učimo kako se igra košarka? Pa još i do zadnje sekunde? "Valjda nećemo primiti koš u zadnjoj sekundi"... Đorđević, Kecman, treba dalje da nabrajam?

Mihajlovic u sredinu

pre 6 godina

Komentari ovih dana su pokazali da mi kao narod nismo ono sto smo bili. Ne mogu da verujem da ljudi napadaju coveka koji je doneo toliko medalja. Jednostavno ne mogu da verujem. Sale ima moju podrsku. Cela ekipa takodje. Nekim momcima po kosarkaskom znanju nije tu bilo mesto ali srce im je na mestu i sa te strane potpuno zasluzuju mesto u ekipi. Od mene imaju zahvalnost. Bravo momci i bravo za prave navijace.

Marko

pre 6 godina

Sta bi bilo, kad bi bilo... Sad su svi pametni. Sustina je: Sale, momci, hvala vam do neba sto ste u dve, tri nedelje ulepsali nase zivote u ovim turobnim vremenima (a posebno za ono kuliranje prilikom dodele medalja). Samo jedna mala digresija. Meni je jos deda iz Hercegovine pricao da je on u selu imao komsije Randolfice. Onaj njihov i nije tako crn, pa bi i ovo trebalo proveriti, he he.

Композитор

pre 6 godina

Браво, гдине Веселиновићу!
Веома леп текст, баш онако како би требало. Коначно неко објективно и афирмативно да прича/пише о репрезентацији и успеху у последња два дана. Обухватили сте аналитичким текстом све што овај наш (деструктиван и аутодеструктиван) народ неће или не жели да се сети, да мисли и размисли. Од овог, неоспорно огромног успеха, требало би правити промоцију кошарке и самопромоцију државе, а не све багателисати. Нико да се сети да је ово један од свега тек неколико сегмената у држави у коме имамо континуитет позитивног типа!
Само прву утакмицу на првенству сам погледао у кафићу због сталних коментара присутних "селектора и NBA стручњака": "Ма, одиграће групу и кући, какво њихиво четвртфинале, могу само да сањају...!", а ти исти лопту на кош нису бацили још од основне школе (ако су и тада), стомаци им поискакали у раним тридесетим годинама, и још увек држе пластичне кашичице у устима.
Још једном, браво за текст и браво за репрезентацију!!!

Zokara

pre 6 godina

Marko, 19. septembar 2017 10:30

Ti bi čoveče da srebrnu medalju kritikuješ??? Trolaš samo tako. Verovatno ti se Sale zamerio zbog onog "incidenta" sa "premierkom" pa sada usmeravate sve snage prema medijskom pumpanju i pranju mozga?

Momcima jedna velika PODRŠKA, Vi ste ponos ove zemlje!

ende

pre 6 godina

@Globtroter

Uz sve gluposti Gudurića pa dodajmo i tu promašaj Kuzmića, mi bismo bili u plusu 5-6 poena koji bi došli iz nedosuđenih Bobijevih faulova, da ne govorim o drugim krađama. Dakle, pojedinim našim igračima se može zameriti na igri ali to je nikakav faktor u odnosu na suđenje

Cile

pre 6 godina

Vise vredi srebro sa olimpijskih igrara nego zlato sa EP a onaj osecaj kad ti Dream team aplaudira na pobednickom postolju je nezamenljiv. A znate li kad ce Slovenci igrati finale olimpijskih igara ? Nikada! Glavu gore, sledece EP je nase. Gledace svet jos dugo dominaciju srpske kosarke.

Alessandro NESTA#13#

pre 6 godina

Momcima dugujemo ogromnu zahvalnost! Neki su čak povredama ugrozili i nastupe za klubove u nadolazećoj sezoni a vremena za odmor nema mnogo. Puno sreće a pre svega i zdravlja, pa se vidimo opet a mi smo tu da cele sezone komentarišemo, kalkulišemo, kudimo i hvalimo, bez brige :D
I da, odličan odjavni tekst, da zatvorimo polako ovu rubriku zvanu Eurobasket 2017. Ima se posla i tako to. Sportski pozdrav :D

mihajlo

pre 6 godina

@Kole
Niko ne usporava uspeh Slovenije, nego prosto analiziramo stvari, ako nista drugo onda za drugi put da budemo jos bolji i postavimo domaci KSS-u jel oni izgleda ne rade svoj poso kako treba tj. ne rade svoj poso izvan terena za sta postoje i imaju zadatke.

Komša

pre 6 godina

@Basket
Realno,koga god da je ubacio od onog egala u zadnjih par minuta ishod bi verovatno bio isti.
Čovek manje u rotaciji (Lazić) u startu i dan manje odmora su stigli na naplatu (i fizički zahtevnije polufinale - iako su slabiji tim od Španaca Rusi su grublji protivnik koji se do kraja borio kao za život).
Bogdan je sam priznao - nisam imao snage ( tako su se i drugi osećali).
I to je to.Zaslužena pobeda Slovenije (oco je samo objašnjenje)

jmk

pre 6 godina

Ipak velika šteta, ispada da im niko drugi nije ni trebao, samo Lazić i Jović da su bili zdravi ovo zlato bi lako uzeli, bio bi to veliki benefit, prvaci naredne četiri godine, Đorđević i igrači bi se proslavili jer su uzeli titulu u tom sastavu, u narednim takmičenjima u jačim sastavima suparničke ekipe, fiba, sudije, bi imale veliko strahopoštovanje i to su već u startu 30% dobijene utakmice, vladali bi sigurno narednih 10 godina, biće to svakako ali ipak sa zakašnjenjem od 4 godine.

Oxi

pre 6 godina

(Neko iz mase, 19. septembar 2017 14:28)
 Bez Jovica su Bobi i Kuzmic bili potpuno izgubljeni za napad, Saletova odluka da pred kraj drzi Kuza na terenu je bila potpuno opravdana. Ako ima neka Djordjeviceva greska u svemu, to je Bogdanovic na pleju, a sto je na koncu rezultiralo sa njegovih 2/11 za tri u finalu i 29 % tokom turnira, te bez neke jasne koristi u vidu asistencija tokom igre. Da li je Vasa tada bese izasao napolje, ali posle jednog njegovog loseg prodora i kada BB krece da sve preuzima u svoje ruke, Srbija se ocas posla od egal utakmice vratila na -8 na kraju..

klošarkaš

pre 6 godina

axo
Čitaj sa razumijevanjem, prerano ste se poveselili i mislili da voda ide na vaš mlin...
To je bila moja poruka.
Koja je tvoja? Da se treba oslanjati na sreću i učiti samo od najboljih?
Pa ništa onda, ako nemaš što od Hrvata naučit češ od Slovenaca a ako baš, baš, baš, opet budete imali sreće kao sad Slovenci možda već u četvrtfinalu od Latvije shvatiš moju misao.
I nema smisla da sad spominješ neko hrvatsko prokletstvo postolja...znam, znam...
Karma is a .....!

idemo dalje

pre 6 godina

Evo Novosel za N1 rekao da se cudio kad je video da Sale ne ubaci Bobana u vreme kad je Doncic i Dragic out tako da nema potrebe za dalju analizu trener izgubio final i tacka!
(Neko iz mase, 19. septembar 2017 14:28)

Držati Bobija na parketu ima smisla samo ako je suđenje normalno, ključna stvar za naš poraz, odmah iza kriminalnog suđenja, je neigranje Jovića, nas bi još i Rusi dobili da se on ranije povredio. Sale nekad pravi izmene po random principu, ali sveukupno gledano odličan je, a što je dobro to se ne dira

nex

pre 6 godina

Ma pustite šta Novosel priča, Kuzmić je brži, bio im je na ruci pa su ipak pogodili ( Prepelič, Blažič ), Marijanović bi mogao samo da ih isprati pogledom, a onda bi Sale bio kriv što nije igrao Kuzmić i tako u krug.

Zagreb

pre 6 godina

"axo" niste shvatili, ne kaže čovjek da Srbija treba učiti od Hrvatske kako se igra, već kako NE SMIJE IGRATI. Da ne ponavlja tu grešku, da ne gubi u posljednjim trenucima dobivenu utakmicu. Jer Srbija je izgubila dobivenu utakmicu.

You do

pre 6 godina

Srebrni momci, zlato sija zlatnim sjajem, Rendolf dokaz da se bez naturalizovanih igraca ne moze doci do pobjede u finalu, Doncic, Dragic i Nikolic Slovenci, Kokoskov se izjasnjava ko Amerikanac ruskog porijekla, Bogdanovic pokazao da je lider i da moze sam da nosi tim ali se u finalu vidjelo da ne moze protiv Djordjevicevog nepotizma i burazerskog odnosa prema repstaciji ( Stimara) i zvjezdaske javnosti ( Kuzmara i Gudura). Bonus utisak: MOmci, je$ste to dos$li na kOncert.

kks

pre 6 godina

@Ne radi se to tako

Slažem se s tobom, ali smo imali jedan sličan faul kad je Bobi dobro šibnuo Dončića, i verujem da je i to doprinelo da se ovaj ne vidi tokom meča, samo bolje da je neko Prepeliča malkice po prstima..