Nova vest
Košarka

Sreda, 16.09.2015.

23:35

Skener: Pobeda na suvi kvalitet

Stegnut početak, inspirisan protivnik, ali meč opet na vreme prelomljen bez dramatične završnice.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images
Starsport

Srbija je prebrodila još jednu prepreku u svom pohodu na medalju, u četvrtfinalu Evrobasketa pala je Češka – 89:75.

Uloga apsolutnog favorita nije nimalo laka, ona donosi dodatni pritisak, što se i videlo u igri naših momaka, pogotovo u prvom poluvremenu. Uradili smo tačno ono što nismo smeli – dozvoljavali smo olako probijanje prve linije i mnogo primljenih poena iz reketa, kao i dve-tri kontre na startu.

Zahvaljujući tome Češka je stekla sigurnost, posle lakih poena pogađani su i šutevi koji inače možda i ne bi ulazili, a protok lopte bio je mnogo bolji nego kod Srbije, pa su koševi davani posle izrađenih akcije. Ipak, individualnim kvalitetom i genijalnim rešenjima Teodosića ’Orlovi’ ne samo da su se držali, već su i vodili na poluvremenu.

U nastavku je i dalje bilo propusta u odbrani, a Satoranski se razigrao uprkos tome što je rano ušao u problem sa ličnim greškama. Ipak, naši nisu bili bez energije kao u prvom poluvremenu, pa su i greške munjevito ispravljane i odbrana je bila čvršća, naročito u poslednjoj deonici.

Šilb je posle dobrog početka odsečen, Veseli i Satoranski igrali su maestralno, ali nisu mogli sami – jednostavno, odlučio je veći broj kvalitetnih igrača, Srbija je utakmicu igrala do kraja i naterala je Češku da u finišu padne i da tako definitivno prelomi meč, mada je priliku za to imala i ranije.

Još pobeda deli ’Orlove’ od direktnog plasmana na Olimpijske igre i osigurane medalje – suparnik će biti Litvanija.

4 Miloš Teodosić Ponovo nije imao šuterski dan (0-6 za tri), mada su mu tri lopte nesrećno iscurile iz koša. Međutim, upisao je čak 14 asistencija, izluđivao je protivničku odbranu ’bek-dor’ pasovima i ponovo bio generator igre našeg tima, naročito u prvom poluvremenu kada nije sve išlo kao podmazano. Još jednom je pokazao koliko razume košarku i kakvu viziju poseduje, ono dodavanje za Ercega sigurno će se naći u najlepšim potezima Šampionata.

5 Marko Simonović Idealan igrač zadatka u našem timu – prošli meč prelomio je sa dve trojke, a sada je po ulasku u igru zaključao Blejka Šilba i zaslužio javne pohvale selektora Đorđevića. Uvek je bio budan na strani pomoći.

6 Ognjen Kuzmić Petorka sa Ercegom i Bjelicom ispostavlja se kao pun pogodak, pa su zato i Kuzmićevi minuti smanjeni. I sada je za pet minuta delovao neodlučno i promašio je zicer.

7 Bogdan Bogdanović Očigledno je da je nesiguran pri prodoru zbog povrede leđa i da ne može da pruži maksimum. Nije imao svoj dan, ali je u finišu dao važne poene – prvo baš prodorom, a onda je pogodio i trojku.

8 Nemanja Bjelica Pravio je nekarakteristične greške – u odbrani, gde je dva-tri puta zakasnio na pomaganje npr, kao i neke brzopletosti u napadu, ali je pogodio bukvalno svaki put kada je našem timu bilo potrebno. Dokazao je karakter velikog igrača kada je posle velikog propusta i poklonjene trojke Satoranskom odmah u sledećem napadu uzeo loptu i iz step-beka vratio trojku. Ističe kandidaturu za idealnu petorku EP.

9 Stefan Marković Njegova možda i najbolja partija na Evrobasketu – u napadu se karakteristično šunjao iza leđa odbrane, stigao je da pogodi i jednu trojku, a imao je i četiri asistencije. Uz to, bio je jedan od retkih u ovom meču koji je sve vreme držao nivo u odbrani.

10 Nikola Kalinić Posle dobrog početka i poentiranja na postu bespotrebno je zaradio tehničku grešku. Igrao je 17 minuta, ali nije bio mnogo vidljiv kao na nekim prethodnim mečevima.

11 Nemanja Nedović Nekoliko puta poentirao je posle prodora i generalno je odigrao solidnu utakmicu, mada on može i bolje.

12 Dragan Milosavljević Po običaju, ušao je sa isključivim zadatkom da igra odbranu i svoj deo posla odradio je zadovoljavajuće.

13 Miroslav Raduljica Još jedna briljantna napadačka partija – sada je za svoje koševe morao više da radi (nije dobio mnogo lopti na ziceru) i na pravi način iskoristio je fizičku superiornost u odnosu na direktne rivale. Raduljica se potpuno probudio i sada je u onoj formi u kojoj nam je potreban za završnicu takmičenja.

14 Zoran Erceg Najbolji igrač Srbije na utakmici. Često statistika ne ilustruje adekvatno učinak nekog igrača, ali sada to nije slučaj – 20 poena, 3-3 za dva poena, 3-4 za tri poena i 5-5 penali, uz 3 skoka, 2 asistencije, bez izgubljene lopte. Svaki put kada pomislite “mora nešto i da promaši“, Erceg je ubacivao, i to po pravilu u važnim trenucima. Čista desetka.

15 Nikola Milutinov Dobio je šansu u samoj završnici.

Saša Ozmo (ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

96 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d