Sreda, 02.09.2015.

14:00

“Dovedi Amerikanca i završio si posao” – ali šta posle?

Evolucija košarke traži da svaki tim ima igrače ekstremne energije, brzih rešenja i lucidnosti u eri kada delovi sekunde mogu pobednika da načine tragičarom.

Izvor: Spasoje Veselinoviæ

“Dovedi Amerikanca i završio si posao” – ali šta posle? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

26 Komentari

Sortiraj po:

djuro81

pre 8 godina

Sve se svodi na istu priču-u sve se uključilo menadžerstvo koje bira kakvi profili igrača se traže na tržištu i to se forsira,čak i od igrača koji realno imaju predispozicije za nešto drugačije od traženog što rezultuje nazadovanjem igrača. To uništava evropsku košarku. Dalje,da bi napravio mladog kvalitetnog igrača potrebno je dosta godina škole i bar 2-3 godine kvalitetnog igranja za klub. Dakle,treba dosta vremena i novca da bi se dobio rezultat. Lakši način? Uzmi amere koji se rotiraju čak i na pola sezone i neka ti donese rezultat odmah. Mladog igrača čak i kad napraviš,čim odigra odličnu sezonu,po pravilu napusti klub zbog $. Zbog svega ovoga je sve manje kvalitetnih igrača u Evropi koji se zaista ostvare kao KOMPLETNI igrači što nije bio slučaj sa ranijim generacijama. Stranac u reprezentaciji - to će priuštiti selekcije koje nemaju kvalitet u timu,a pogotovo veliku tradiciju (Rusiju nikad neću razumeti bez obzira na rezultate). Izrael je najveći primer propasti evropske košarke-Makabi koji je dominantan isključivo zbog $ i stranaca u EL,a kao zemlja ima jednog ili dva prosečna reprezentativca. Sva sreća pa mi pikamo basket još dok smo u maminim stomacima i talenta nikad ne nedostaje,struka takođe odlična tako da nama stranci nikada neće biti potrebni.

Žuta tribina

pre 8 godina

Ukić i Popović propale investicije?!?!!? Pa tko je godinama prvi plej Hrvatske ako ne Roko Ukić, koji nam često jede živce u napadu, ali je ukupno nezamjenjiv i nikad ne odbija reprezentaciju???

Nikola

pre 8 godina

Pa i mi skupljamo sve valjane Crnogorce u svim sportovima. Kako smo osvojili zlato u zenskoj kosarci? Uzeli jednu Amerikanku i najbolje Crnogorke i eto zlata. Sta smo radili pre toga?

peruzzi

pre 8 godina

11 igraca igra za dzabe jedan za velike pare? Idealno da se poremeti hemija ekipe. Da ne racunamo holena koji je prakticno rus, ibake koji je rodjeni spanac, sa izuzetkom mekejleba koji je doduse za velike pare odigrao fantasticno prvenstvo. Takvih igraca je jako malo. Zato na kraju medalje uzimaju Srbija, Francuska, Spanija Grcka Litvanija

Igor

pre 8 godina

Mislim da je koren problema svih nabrojanih reprezentacija u sistemu skolovanja. Mi imamo neverovatne trenere. Ivkovic, Pesic, Obradovici, Djordjevic...oni su samo vrh ledenog brega, kljuc je u trenerima koji motivisu klince da istraju i da pocnu da se bave time profesionalno. Mislim da to niko drugi nema, ako treba da brinemo, morali bi vise paznje na njih da obratimo, za pocetak, da novinari nekad navedu makar ime nekog trenera omladinske skole, a o intervjuu da na pricam. Bitno da u fudbalu dobijamo sve informacije i znamo i kako se ekonom zove, a kosarkaska smo zemlja.

Dimce

pre 8 godina

Bo Mekejleb je mozda i jedini strani igrac koji se stvarno saziveo za repkom za koju igra. Igrao ja sa silnim zarom cak i vecim od ostalih reprezentativaca i to se veoma retko vidi. U makedoniji nakon uspeha u Litvaniji belezio se nazapamceni broj decaka koji se upisavali po raznim skolama i klubovima da trenjiraju basket. To znam jer sam bio svedok. Ali onda ostaje na kosarkaski savez da to nekako iskoristi. Mislim da je i cilj fibe sa dozvolom stranim igracima da igraju bio popularizacija ovog sporta. Ali po mom mishlenju to pravilo vise pocinje da steti i treba ga promeniti.

Danas je makedosnki selektor objavio da na eurobasket vodi Hendriksa koji kako on kaze na pripreme dosao sa viskom kila i totalno nespreman!!! Dok sa druge strane nije bilo mesta za 20 godisnjeg pleja iz skole Real Madrida, Magdevski. Sulodo, zar ne?
Selektori gledaju samo da procu malo bolje na turniru kojeg ucestvuju a za idninu boli ih briga.

Trollston

pre 8 godina

Mi preterujemo sa ovom pricom o americkim igracima u evropskim reprezentacijama. Jednostavno, mi smo jedistven sklop talenta, struke i kosarkaske tradicije, kakav ne postoji nigde vise u Evropi, sa izuzetkom Litvanije. Selekcije koje streme da nas nadmase to jedino mogu uraditi sa naturalizovanim igracima. Neka dovedu i LeBrona, sve ce ih stici kaznena ekspedicija petostrukih svetskih sampiona.

jordan

pre 8 godina

Ne znam u cemu je problem! Mozda u tome sto smo sa Mekejlebom bili nepobedivi za Srbiju, Hrvatku, Sloveniju? Sto smo pobedili Srbiju sa 25 razlike? Zao mi je, ali to se ne zaboravlja, pamtice se vecito. Sada imamo mlad tim, ali mozemo do osmine finala. A tamo je sve moguce. Medalje uzimaju Spanija, Francuska i Italija. Zivi bili pa videli!
Pozdrav od soncevoto Tetovo!
(Josko Martinoski,Tetovo, 2. septembar 2015 15:19)
Ne znam o cemu pricas makedonija je samo jedanput dobila srbiju sa 14 razlike i to je to i opet smo bili prvi u grupi a vi zadnji... Za ovih 25 godina sye bili samo jedanput 4 na evropskom prventsvu i to ce te da slavite narednih 100 godina za srbiju je to neuspjeh primjera radi. I kad kazes da je italija favorit za medalju onda pokazujes neznanje jer zaboravio na jedan tim kojem su prosle godine samo NBA vanzemaljci stali na put .... a za mekeleba zahvalite opet srbiji ili ti partizanu ... Puno pozdrvava iz srbije i
mozda dobijete holandiju da opet ne budete zadnji!

srednji bloker

pre 8 godina

(Josko Martinoski,Tetovo, 2. septembar 2015 15:19)
Ti iz "soncevito Tetovo" da znas - vi Makedonci ste totalne kosarkaske analfabete. Toliko od mene!

crnobeli delija

pre 8 godina

mislim da je ovo neresivo pitanje.
s jedne strane, svi je jasno da dovodjenje stranaca u reprezentaciju na duze staze steti reprezentaciji, zatvara mlade igrace i malo po malo, unistava taj sport.

s druge strane, ne mozete spreciti nekog ko ima pasos jedne zemlje da ravnopravno konkurise z reprezentaciju u bilo kom sportu. tu su izjave tipa "dok sam ja trener, stranac nece igrati" u najmanju ruku neumesne, on NIJE stranac, on je kao i svi mi koji smo rodjeni ovde.

bilo kako bilo, ne bi me iznenadilo da za 20-tak godina reprezentacije li;e na sve ve'i broj dana[njih reprezentacija u stonom tenisu :(

Josko Martinoski,Tetovo

pre 8 godina

Ne znam u cemu je problem! Mozda u tome sto smo sa Mekejlebom bili nepobedivi za Srbiju, Hrvatku, Sloveniju? Sto smo pobedili Srbiju sa 25 razlike? Zao mi je, ali to se ne zaboravlja, pamtice se vecito. Sada imamo mlad tim, ali mozemo do osmine finala. A tamo je sve moguce. Medalje uzimaju Spanija, Francuska i Italija. Zivi bili pa videli!
Pozdrav od soncevoto Tetovo!

Šavija Alonso

pre 8 godina

Radiš ono što situacija diktira. Prosto, bez Amera na pleju, i bar još jednog u prvoj petorci, nijedan tim nema šta da traži u Evroligi. To je jasno kao dan, valjda. Slično je i sa reprezentacijama, iako nisu bolji u procentima šuta, asistencijama i pregledu igre, crni plejmejkeri su neuporedivo brži, i tu je ta razlika.

zoran

pre 8 godina

Dovoljno je pogledati Zvezdu, a ranije Partizan. Bez stranaca to su klubovi nivoa beton lige. Nema talenta ni na horizontu. Nama je glavni igrach Teodosic koji patike ne bi mogao nositi jednom Kici, Moki, Mirzi Delibashicu, Drazenu, I slichnima iz bivshe Juge. Teo je tipichan basketash, a ne kosharkash. To je pokazao I na finalnom turniru sa njegovim klubom, a I sa reprezentacijom. Jednostavno, kvaliteta vishe nema. Dizachi tegova, ali to nije ni blizu majstora pomenute igre.
Samo kada ih chovek vidi na slobodnim bacanjima, dovoljno je shvatiti o chemu se radi. Pa, ljudi "lome" table, a shut za 3 poena je tek urnebesna komedija. Ko pogodi obruch, najbolji je na parketu.

srb

pre 8 godina

neznam sto se svi bune na ulaganje u ugraca u srbiji, kad se zna da u poslednjih 10 god sva ulaganja u mladjim kategorijama snose roditelji

Sportista

pre 8 godina

Amerikanci oduvek bili svemirci u kosarci po talentu,znanju sto je najbitnije po fizikalijama jer kod njih se dosta svodi na tome trcanju i resavanju ako je moguce za 14 u svakom napadu..Stoga zato igraju vaznu ulogu u klubovima kao u nekim reprezentacija jer nadomestuju neciji talenat sa brzinom i eksplozivnoscu u odnosu bele igrace iz svoji zemalja.

zare

pre 8 godina

Dovodjenje stranaca je za klubove, reprezentacija je skup najboljih igraca koje jedna zemlja ima. Neverovatna glupost je da se to dozvoljava, gubi takmicenje smisao...

no name

pre 8 godina

Za jedno 10-20 godina moze doci do toga da skoro sve reprezentacije dodju igraju sa amerima na EP jer nemanje igrac u svojim zemljama i kako manje kvaliteta od tih bi donelo slab prosek dok sa druge Amerikanci ulazu i stoga nikad nece biti u krizi barem sto se tice kosarke.

Divos

pre 8 godina

Наравно да је и лакше и јефтиније уложити у Амера, него годинама улагати и стрпљиво радити са млађим узрастима.
Али колико ангажовање Амера може донети доброг, толико може донети и рђавог. рецимо, неком играчу који је играо у млађим узрастима, и који марљиво ради и којем национални грб нешто значи, затварате место, временом се и губи култ репрезентације, а и питање је таквом оријентацијом, какав ћете за последицу имати систем вредности.

Овде има још један проблем, који се мора нагласити. Већини тих Амера, поред квалитета и физикалија које поседују, без обзира да ли играју за клуб или репрезентацију, примарна је лична статистика, и све ће подредити личној статистици, зато се баш и неће претерано трудити и трошити енергију у одбрани јер то статистика ипак не бележи.

Зато су и реткост Амери који ће мање гледати статистику, и више се подредити колективу, ни "хрватски Амери" ни Амери у ЦГ нису баш ти који ће гинути за колектив. А од играча који ипак гледају да попуне статистичке рубрике, и иако знају бити атрактивни навијачаима, често слабе вајде.

Како год, ми немамо тих проблема. Надам се да ће тако и остати, за Србију требају да играју играчи којима је дрес Србије светиња.

Garbage collector

pre 8 godina

Od kada se raspao SSSR, Rusija samo uz pomoć amera može do nekog odličja u košarci. Tužno, ali istinito. Tako će biti i na ovom prvenstvu.

zare

pre 8 godina

Dovodjenje stranaca je za klubove, reprezentacija je skup najboljih igraca koje jedna zemlja ima. Neverovatna glupost je da se to dozvoljava, gubi takmicenje smisao...

Divos

pre 8 godina

Наравно да је и лакше и јефтиније уложити у Амера, него годинама улагати и стрпљиво радити са млађим узрастима.
Али колико ангажовање Амера може донети доброг, толико може донети и рђавог. рецимо, неком играчу који је играо у млађим узрастима, и који марљиво ради и којем национални грб нешто значи, затварате место, временом се и губи култ репрезентације, а и питање је таквом оријентацијом, какав ћете за последицу имати систем вредности.

Овде има још један проблем, који се мора нагласити. Већини тих Амера, поред квалитета и физикалија које поседују, без обзира да ли играју за клуб или репрезентацију, примарна је лична статистика, и све ће подредити личној статистици, зато се баш и неће претерано трудити и трошити енергију у одбрани јер то статистика ипак не бележи.

Зато су и реткост Амери који ће мање гледати статистику, и више се подредити колективу, ни "хрватски Амери" ни Амери у ЦГ нису баш ти који ће гинути за колектив. А од играча који ипак гледају да попуне статистичке рубрике, и иако знају бити атрактивни навијачаима, често слабе вајде.

Како год, ми немамо тих проблема. Надам се да ће тако и остати, за Србију требају да играју играчи којима је дрес Србије светиња.

Garbage collector

pre 8 godina

Od kada se raspao SSSR, Rusija samo uz pomoć amera može do nekog odličja u košarci. Tužno, ali istinito. Tako će biti i na ovom prvenstvu.

jordan

pre 8 godina

Ne znam u cemu je problem! Mozda u tome sto smo sa Mekejlebom bili nepobedivi za Srbiju, Hrvatku, Sloveniju? Sto smo pobedili Srbiju sa 25 razlike? Zao mi je, ali to se ne zaboravlja, pamtice se vecito. Sada imamo mlad tim, ali mozemo do osmine finala. A tamo je sve moguce. Medalje uzimaju Spanija, Francuska i Italija. Zivi bili pa videli!
Pozdrav od soncevoto Tetovo!
(Josko Martinoski,Tetovo, 2. septembar 2015 15:19)
Ne znam o cemu pricas makedonija je samo jedanput dobila srbiju sa 14 razlike i to je to i opet smo bili prvi u grupi a vi zadnji... Za ovih 25 godina sye bili samo jedanput 4 na evropskom prventsvu i to ce te da slavite narednih 100 godina za srbiju je to neuspjeh primjera radi. I kad kazes da je italija favorit za medalju onda pokazujes neznanje jer zaboravio na jedan tim kojem su prosle godine samo NBA vanzemaljci stali na put .... a za mekeleba zahvalite opet srbiji ili ti partizanu ... Puno pozdrvava iz srbije i
mozda dobijete holandiju da opet ne budete zadnji!

no name

pre 8 godina

Za jedno 10-20 godina moze doci do toga da skoro sve reprezentacije dodju igraju sa amerima na EP jer nemanje igrac u svojim zemljama i kako manje kvaliteta od tih bi donelo slab prosek dok sa druge Amerikanci ulazu i stoga nikad nece biti u krizi barem sto se tice kosarke.

srb

pre 8 godina

neznam sto se svi bune na ulaganje u ugraca u srbiji, kad se zna da u poslednjih 10 god sva ulaganja u mladjim kategorijama snose roditelji

srednji bloker

pre 8 godina

(Josko Martinoski,Tetovo, 2. septembar 2015 15:19)
Ti iz "soncevito Tetovo" da znas - vi Makedonci ste totalne kosarkaske analfabete. Toliko od mene!

Sportista

pre 8 godina

Amerikanci oduvek bili svemirci u kosarci po talentu,znanju sto je najbitnije po fizikalijama jer kod njih se dosta svodi na tome trcanju i resavanju ako je moguce za 14 u svakom napadu..Stoga zato igraju vaznu ulogu u klubovima kao u nekim reprezentacija jer nadomestuju neciji talenat sa brzinom i eksplozivnoscu u odnosu bele igrace iz svoji zemalja.

Dimce

pre 8 godina

Bo Mekejleb je mozda i jedini strani igrac koji se stvarno saziveo za repkom za koju igra. Igrao ja sa silnim zarom cak i vecim od ostalih reprezentativaca i to se veoma retko vidi. U makedoniji nakon uspeha u Litvaniji belezio se nazapamceni broj decaka koji se upisavali po raznim skolama i klubovima da trenjiraju basket. To znam jer sam bio svedok. Ali onda ostaje na kosarkaski savez da to nekako iskoristi. Mislim da je i cilj fibe sa dozvolom stranim igracima da igraju bio popularizacija ovog sporta. Ali po mom mishlenju to pravilo vise pocinje da steti i treba ga promeniti.

Danas je makedosnki selektor objavio da na eurobasket vodi Hendriksa koji kako on kaze na pripreme dosao sa viskom kila i totalno nespreman!!! Dok sa druge strane nije bilo mesta za 20 godisnjeg pleja iz skole Real Madrida, Magdevski. Sulodo, zar ne?
Selektori gledaju samo da procu malo bolje na turniru kojeg ucestvuju a za idninu boli ih briga.

Igor

pre 8 godina

Mislim da je koren problema svih nabrojanih reprezentacija u sistemu skolovanja. Mi imamo neverovatne trenere. Ivkovic, Pesic, Obradovici, Djordjevic...oni su samo vrh ledenog brega, kljuc je u trenerima koji motivisu klince da istraju i da pocnu da se bave time profesionalno. Mislim da to niko drugi nema, ako treba da brinemo, morali bi vise paznje na njih da obratimo, za pocetak, da novinari nekad navedu makar ime nekog trenera omladinske skole, a o intervjuu da na pricam. Bitno da u fudbalu dobijamo sve informacije i znamo i kako se ekonom zove, a kosarkaska smo zemlja.

zoran

pre 8 godina

Dovoljno je pogledati Zvezdu, a ranije Partizan. Bez stranaca to su klubovi nivoa beton lige. Nema talenta ni na horizontu. Nama je glavni igrach Teodosic koji patike ne bi mogao nositi jednom Kici, Moki, Mirzi Delibashicu, Drazenu, I slichnima iz bivshe Juge. Teo je tipichan basketash, a ne kosharkash. To je pokazao I na finalnom turniru sa njegovim klubom, a I sa reprezentacijom. Jednostavno, kvaliteta vishe nema. Dizachi tegova, ali to nije ni blizu majstora pomenute igre.
Samo kada ih chovek vidi na slobodnim bacanjima, dovoljno je shvatiti o chemu se radi. Pa, ljudi "lome" table, a shut za 3 poena je tek urnebesna komedija. Ko pogodi obruch, najbolji je na parketu.

Trollston

pre 8 godina

Mi preterujemo sa ovom pricom o americkim igracima u evropskim reprezentacijama. Jednostavno, mi smo jedistven sklop talenta, struke i kosarkaske tradicije, kakav ne postoji nigde vise u Evropi, sa izuzetkom Litvanije. Selekcije koje streme da nas nadmase to jedino mogu uraditi sa naturalizovanim igracima. Neka dovedu i LeBrona, sve ce ih stici kaznena ekspedicija petostrukih svetskih sampiona.

crnobeli delija

pre 8 godina

mislim da je ovo neresivo pitanje.
s jedne strane, svi je jasno da dovodjenje stranaca u reprezentaciju na duze staze steti reprezentaciji, zatvara mlade igrace i malo po malo, unistava taj sport.

s druge strane, ne mozete spreciti nekog ko ima pasos jedne zemlje da ravnopravno konkurise z reprezentaciju u bilo kom sportu. tu su izjave tipa "dok sam ja trener, stranac nece igrati" u najmanju ruku neumesne, on NIJE stranac, on je kao i svi mi koji smo rodjeni ovde.

bilo kako bilo, ne bi me iznenadilo da za 20-tak godina reprezentacije li;e na sve ve'i broj dana[njih reprezentacija u stonom tenisu :(

Šavija Alonso

pre 8 godina

Radiš ono što situacija diktira. Prosto, bez Amera na pleju, i bar još jednog u prvoj petorci, nijedan tim nema šta da traži u Evroligi. To je jasno kao dan, valjda. Slično je i sa reprezentacijama, iako nisu bolji u procentima šuta, asistencijama i pregledu igre, crni plejmejkeri su neuporedivo brži, i tu je ta razlika.

peruzzi

pre 8 godina

11 igraca igra za dzabe jedan za velike pare? Idealno da se poremeti hemija ekipe. Da ne racunamo holena koji je prakticno rus, ibake koji je rodjeni spanac, sa izuzetkom mekejleba koji je doduse za velike pare odigrao fantasticno prvenstvo. Takvih igraca je jako malo. Zato na kraju medalje uzimaju Srbija, Francuska, Spanija Grcka Litvanija

djuro81

pre 8 godina

Sve se svodi na istu priču-u sve se uključilo menadžerstvo koje bira kakvi profili igrača se traže na tržištu i to se forsira,čak i od igrača koji realno imaju predispozicije za nešto drugačije od traženog što rezultuje nazadovanjem igrača. To uništava evropsku košarku. Dalje,da bi napravio mladog kvalitetnog igrača potrebno je dosta godina škole i bar 2-3 godine kvalitetnog igranja za klub. Dakle,treba dosta vremena i novca da bi se dobio rezultat. Lakši način? Uzmi amere koji se rotiraju čak i na pola sezone i neka ti donese rezultat odmah. Mladog igrača čak i kad napraviš,čim odigra odličnu sezonu,po pravilu napusti klub zbog $. Zbog svega ovoga je sve manje kvalitetnih igrača u Evropi koji se zaista ostvare kao KOMPLETNI igrači što nije bio slučaj sa ranijim generacijama. Stranac u reprezentaciji - to će priuštiti selekcije koje nemaju kvalitet u timu,a pogotovo veliku tradiciju (Rusiju nikad neću razumeti bez obzira na rezultate). Izrael je najveći primer propasti evropske košarke-Makabi koji je dominantan isključivo zbog $ i stranaca u EL,a kao zemlja ima jednog ili dva prosečna reprezentativca. Sva sreća pa mi pikamo basket još dok smo u maminim stomacima i talenta nikad ne nedostaje,struka takođe odlična tako da nama stranci nikada neće biti potrebni.

Josko Martinoski,Tetovo

pre 8 godina

Ne znam u cemu je problem! Mozda u tome sto smo sa Mekejlebom bili nepobedivi za Srbiju, Hrvatku, Sloveniju? Sto smo pobedili Srbiju sa 25 razlike? Zao mi je, ali to se ne zaboravlja, pamtice se vecito. Sada imamo mlad tim, ali mozemo do osmine finala. A tamo je sve moguce. Medalje uzimaju Spanija, Francuska i Italija. Zivi bili pa videli!
Pozdrav od soncevoto Tetovo!

Žuta tribina

pre 8 godina

Ukić i Popović propale investicije?!?!!? Pa tko je godinama prvi plej Hrvatske ako ne Roko Ukić, koji nam često jede živce u napadu, ali je ukupno nezamjenjiv i nikad ne odbija reprezentaciju???

Nikola

pre 8 godina

Pa i mi skupljamo sve valjane Crnogorce u svim sportovima. Kako smo osvojili zlato u zenskoj kosarci? Uzeli jednu Amerikanku i najbolje Crnogorke i eto zlata. Sta smo radili pre toga?

Josko Martinoski,Tetovo

pre 8 godina

Ne znam u cemu je problem! Mozda u tome sto smo sa Mekejlebom bili nepobedivi za Srbiju, Hrvatku, Sloveniju? Sto smo pobedili Srbiju sa 25 razlike? Zao mi je, ali to se ne zaboravlja, pamtice se vecito. Sada imamo mlad tim, ali mozemo do osmine finala. A tamo je sve moguce. Medalje uzimaju Spanija, Francuska i Italija. Zivi bili pa videli!
Pozdrav od soncevoto Tetovo!

zoran

pre 8 godina

Dovoljno je pogledati Zvezdu, a ranije Partizan. Bez stranaca to su klubovi nivoa beton lige. Nema talenta ni na horizontu. Nama je glavni igrach Teodosic koji patike ne bi mogao nositi jednom Kici, Moki, Mirzi Delibashicu, Drazenu, I slichnima iz bivshe Juge. Teo je tipichan basketash, a ne kosharkash. To je pokazao I na finalnom turniru sa njegovim klubom, a I sa reprezentacijom. Jednostavno, kvaliteta vishe nema. Dizachi tegova, ali to nije ni blizu majstora pomenute igre.
Samo kada ih chovek vidi na slobodnim bacanjima, dovoljno je shvatiti o chemu se radi. Pa, ljudi "lome" table, a shut za 3 poena je tek urnebesna komedija. Ko pogodi obruch, najbolji je na parketu.

Šavija Alonso

pre 8 godina

Radiš ono što situacija diktira. Prosto, bez Amera na pleju, i bar još jednog u prvoj petorci, nijedan tim nema šta da traži u Evroligi. To je jasno kao dan, valjda. Slično je i sa reprezentacijama, iako nisu bolji u procentima šuta, asistencijama i pregledu igre, crni plejmejkeri su neuporedivo brži, i tu je ta razlika.

Nikola

pre 8 godina

Pa i mi skupljamo sve valjane Crnogorce u svim sportovima. Kako smo osvojili zlato u zenskoj kosarci? Uzeli jednu Amerikanku i najbolje Crnogorke i eto zlata. Sta smo radili pre toga?

Garbage collector

pre 8 godina

Od kada se raspao SSSR, Rusija samo uz pomoć amera može do nekog odličja u košarci. Tužno, ali istinito. Tako će biti i na ovom prvenstvu.

Trollston

pre 8 godina

Mi preterujemo sa ovom pricom o americkim igracima u evropskim reprezentacijama. Jednostavno, mi smo jedistven sklop talenta, struke i kosarkaske tradicije, kakav ne postoji nigde vise u Evropi, sa izuzetkom Litvanije. Selekcije koje streme da nas nadmase to jedino mogu uraditi sa naturalizovanim igracima. Neka dovedu i LeBrona, sve ce ih stici kaznena ekspedicija petostrukih svetskih sampiona.

crnobeli delija

pre 8 godina

mislim da je ovo neresivo pitanje.
s jedne strane, svi je jasno da dovodjenje stranaca u reprezentaciju na duze staze steti reprezentaciji, zatvara mlade igrace i malo po malo, unistava taj sport.

s druge strane, ne mozete spreciti nekog ko ima pasos jedne zemlje da ravnopravno konkurise z reprezentaciju u bilo kom sportu. tu su izjave tipa "dok sam ja trener, stranac nece igrati" u najmanju ruku neumesne, on NIJE stranac, on je kao i svi mi koji smo rodjeni ovde.

bilo kako bilo, ne bi me iznenadilo da za 20-tak godina reprezentacije li;e na sve ve'i broj dana[njih reprezentacija u stonom tenisu :(

srednji bloker

pre 8 godina

(Josko Martinoski,Tetovo, 2. septembar 2015 15:19)
Ti iz "soncevito Tetovo" da znas - vi Makedonci ste totalne kosarkaske analfabete. Toliko od mene!

jordan

pre 8 godina

Ne znam u cemu je problem! Mozda u tome sto smo sa Mekejlebom bili nepobedivi za Srbiju, Hrvatku, Sloveniju? Sto smo pobedili Srbiju sa 25 razlike? Zao mi je, ali to se ne zaboravlja, pamtice se vecito. Sada imamo mlad tim, ali mozemo do osmine finala. A tamo je sve moguce. Medalje uzimaju Spanija, Francuska i Italija. Zivi bili pa videli!
Pozdrav od soncevoto Tetovo!
(Josko Martinoski,Tetovo, 2. septembar 2015 15:19)
Ne znam o cemu pricas makedonija je samo jedanput dobila srbiju sa 14 razlike i to je to i opet smo bili prvi u grupi a vi zadnji... Za ovih 25 godina sye bili samo jedanput 4 na evropskom prventsvu i to ce te da slavite narednih 100 godina za srbiju je to neuspjeh primjera radi. I kad kazes da je italija favorit za medalju onda pokazujes neznanje jer zaboravio na jedan tim kojem su prosle godine samo NBA vanzemaljci stali na put .... a za mekeleba zahvalite opet srbiji ili ti partizanu ... Puno pozdrvava iz srbije i
mozda dobijete holandiju da opet ne budete zadnji!

Sportista

pre 8 godina

Amerikanci oduvek bili svemirci u kosarci po talentu,znanju sto je najbitnije po fizikalijama jer kod njih se dosta svodi na tome trcanju i resavanju ako je moguce za 14 u svakom napadu..Stoga zato igraju vaznu ulogu u klubovima kao u nekim reprezentacija jer nadomestuju neciji talenat sa brzinom i eksplozivnoscu u odnosu bele igrace iz svoji zemalja.

no name

pre 8 godina

Za jedno 10-20 godina moze doci do toga da skoro sve reprezentacije dodju igraju sa amerima na EP jer nemanje igrac u svojim zemljama i kako manje kvaliteta od tih bi donelo slab prosek dok sa druge Amerikanci ulazu i stoga nikad nece biti u krizi barem sto se tice kosarke.

Divos

pre 8 godina

Наравно да је и лакше и јефтиније уложити у Амера, него годинама улагати и стрпљиво радити са млађим узрастима.
Али колико ангажовање Амера може донети доброг, толико може донети и рђавог. рецимо, неком играчу који је играо у млађим узрастима, и који марљиво ради и којем национални грб нешто значи, затварате место, временом се и губи култ репрезентације, а и питање је таквом оријентацијом, какав ћете за последицу имати систем вредности.

Овде има још један проблем, који се мора нагласити. Већини тих Амера, поред квалитета и физикалија које поседују, без обзира да ли играју за клуб или репрезентацију, примарна је лична статистика, и све ће подредити личној статистици, зато се баш и неће претерано трудити и трошити енергију у одбрани јер то статистика ипак не бележи.

Зато су и реткост Амери који ће мање гледати статистику, и више се подредити колективу, ни "хрватски Амери" ни Амери у ЦГ нису баш ти који ће гинути за колектив. А од играча који ипак гледају да попуне статистичке рубрике, и иако знају бити атрактивни навијачаима, често слабе вајде.

Како год, ми немамо тих проблема. Надам се да ће тако и остати, за Србију требају да играју играчи којима је дрес Србије светиња.

Dimce

pre 8 godina

Bo Mekejleb je mozda i jedini strani igrac koji se stvarno saziveo za repkom za koju igra. Igrao ja sa silnim zarom cak i vecim od ostalih reprezentativaca i to se veoma retko vidi. U makedoniji nakon uspeha u Litvaniji belezio se nazapamceni broj decaka koji se upisavali po raznim skolama i klubovima da trenjiraju basket. To znam jer sam bio svedok. Ali onda ostaje na kosarkaski savez da to nekako iskoristi. Mislim da je i cilj fibe sa dozvolom stranim igracima da igraju bio popularizacija ovog sporta. Ali po mom mishlenju to pravilo vise pocinje da steti i treba ga promeniti.

Danas je makedosnki selektor objavio da na eurobasket vodi Hendriksa koji kako on kaze na pripreme dosao sa viskom kila i totalno nespreman!!! Dok sa druge strane nije bilo mesta za 20 godisnjeg pleja iz skole Real Madrida, Magdevski. Sulodo, zar ne?
Selektori gledaju samo da procu malo bolje na turniru kojeg ucestvuju a za idninu boli ih briga.

zare

pre 8 godina

Dovodjenje stranaca je za klubove, reprezentacija je skup najboljih igraca koje jedna zemlja ima. Neverovatna glupost je da se to dozvoljava, gubi takmicenje smisao...

srb

pre 8 godina

neznam sto se svi bune na ulaganje u ugraca u srbiji, kad se zna da u poslednjih 10 god sva ulaganja u mladjim kategorijama snose roditelji

Žuta tribina

pre 8 godina

Ukić i Popović propale investicije?!?!!? Pa tko je godinama prvi plej Hrvatske ako ne Roko Ukić, koji nam često jede živce u napadu, ali je ukupno nezamjenjiv i nikad ne odbija reprezentaciju???

djuro81

pre 8 godina

Sve se svodi na istu priču-u sve se uključilo menadžerstvo koje bira kakvi profili igrača se traže na tržištu i to se forsira,čak i od igrača koji realno imaju predispozicije za nešto drugačije od traženog što rezultuje nazadovanjem igrača. To uništava evropsku košarku. Dalje,da bi napravio mladog kvalitetnog igrača potrebno je dosta godina škole i bar 2-3 godine kvalitetnog igranja za klub. Dakle,treba dosta vremena i novca da bi se dobio rezultat. Lakši način? Uzmi amere koji se rotiraju čak i na pola sezone i neka ti donese rezultat odmah. Mladog igrača čak i kad napraviš,čim odigra odličnu sezonu,po pravilu napusti klub zbog $. Zbog svega ovoga je sve manje kvalitetnih igrača u Evropi koji se zaista ostvare kao KOMPLETNI igrači što nije bio slučaj sa ranijim generacijama. Stranac u reprezentaciji - to će priuštiti selekcije koje nemaju kvalitet u timu,a pogotovo veliku tradiciju (Rusiju nikad neću razumeti bez obzira na rezultate). Izrael je najveći primer propasti evropske košarke-Makabi koji je dominantan isključivo zbog $ i stranaca u EL,a kao zemlja ima jednog ili dva prosečna reprezentativca. Sva sreća pa mi pikamo basket još dok smo u maminim stomacima i talenta nikad ne nedostaje,struka takođe odlična tako da nama stranci nikada neće biti potrebni.

Igor

pre 8 godina

Mislim da je koren problema svih nabrojanih reprezentacija u sistemu skolovanja. Mi imamo neverovatne trenere. Ivkovic, Pesic, Obradovici, Djordjevic...oni su samo vrh ledenog brega, kljuc je u trenerima koji motivisu klince da istraju i da pocnu da se bave time profesionalno. Mislim da to niko drugi nema, ako treba da brinemo, morali bi vise paznje na njih da obratimo, za pocetak, da novinari nekad navedu makar ime nekog trenera omladinske skole, a o intervjuu da na pricam. Bitno da u fudbalu dobijamo sve informacije i znamo i kako se ekonom zove, a kosarkaska smo zemlja.

peruzzi

pre 8 godina

11 igraca igra za dzabe jedan za velike pare? Idealno da se poremeti hemija ekipe. Da ne racunamo holena koji je prakticno rus, ibake koji je rodjeni spanac, sa izuzetkom mekejleba koji je doduse za velike pare odigrao fantasticno prvenstvo. Takvih igraca je jako malo. Zato na kraju medalje uzimaju Srbija, Francuska, Spanija Grcka Litvanija