Nova vest
Košarka

Petak, 23.09.2005.

23:16

Španci i sudije izbacili Hrvatsku

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Košarkaška reprezentacija Španije plasirala se u polufinale Evropskog prvenstva, pobedom nad Hrvatskom 101:85 (18:11, 15:14, 20:30, 20:18, 28:12).

Španci nastavljaju borbu za medalje, dok će Hrvati sa slovencima u subotu voditi borbu za plasman na Svetsko prvenstvo.

Najbolji u pobedničkom timu bio je Huan Karlos Navaro, koji je postigao 36 poena, dok je Vaskes do napetog finiša predvosdio svoju selekciju i završio meč sa 26 pogodaka.

U hrvatskom timu Gordan Giriček je ubacio 17 poena, a Marko Popović i Roko Leni Ukić po dva manje.

Utakmicu je obeležilo skandalozno suđenje, kakvo godinama nije viđeno na najvišem nivou evropske košarke. Tokom celog meča Španija je imala podršku sudija (odnos faulova 38-14, odnos slobodnih bacanja 48-12!), a u odlučujućim trenucima bilo je i smešnih odluka.

Poslednji minut produžetka Španci su proveli na liniji slobodnih bacanja, zbog niza tehničkih grešaka klupi i igračima Hrvatske. Tada je razlika sa pet skočila na nerealnih 16 poena razlike. Meč su pre kraj zbog pet ličnih grešaka završili Popović i Giriček, dok su još petorica Hrvata imala po četiri faula. Nasuprot njima, među Špancima dva igrača završila su meč sa po tri faula.

Hrvati su utakmicu počeli mnogo bolje, brzo stekli desetak poena prednosti i konstantno vodili do kraja treće četvrtine. Tada su Španci uhvatili priključak, pa se igrala neizvesna završnica. Zapadni susedi su imali tri poena viška u poslednjem minutu, ali je španski  tim akcijom bacanje + skok pod košem i pogodak (uz sumnjiv kontakt)stigao do izjednačenja tri sekunde pre kraja.

U produžetku tri minuta se igralo bez promašaja, iz igre i sa linije slobodnih bacanja. Onda, usledile su dve vezane sudijske odluke u korist Španije, meč je prelomljen, da bi u poslednjih pedesetak sekundi španski košarkaši sa linije penala podigli razliku.

Incidenata u hali nije bilo, a publika je očekivano vatreno navijala za Špance, koje je na kraju ispratila ovacijama.

Statistika sa meča

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

222 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve