B92 Sport EURO 2008 Istorija
prethodna strana 1 od 2 sledeća idi na stranu

2. jun 2008. | 02:56

Pobednik Evropskog prvenstva 1992. godine bila je selekcija koja je kvalifikacije završila 'praznih šaka' ali je splet okolnosti omogućio timu Danske da se pojavi u Švedskoj i osvoji trofej. Splet okolnosti ima i drugo ime – tragični ratovi devedesetih sprečili su po mnogima najtalentovaniju generaciju ex-jugoslovenskog fudbala da pet godina po osvajanju titule prvaka sveta u juniorskoj konkurenciji pokuša da nešto slično uradi u seniorskom uzrastu.

@@textad_title@@
@@textad_text@@
@@textad_link@@

Legenda kaže da se Rihard Meler Nilsen pripremao da renovira kuhinju a da su danski reprezentativci provodili vreme na plažama kada je UEFA odlučila da jedna od dve selekcije koje su bile 'na stend baju' nastupi na završnom turniru.

Drugi 'spavači', Italijani, nisu bili te sreće jer je tim Zajednice nezavisnih država' odmenio selekciju upravo razjedinjenog Sovjetskog Saveza.

Danci su 'upali' u grupu sa selekcijama domaćina Švedske, Engleske i Francuske i kao autsajderi jednu utakmicu dobili, jednom remizirali i jednom izgubili. Dovoljno za drugo mesto u grupi u kojoj je polovina utakmica završena nerešenim rezultatom.

Prvo mesto osvojili su Šveđani, sa Ravelijem, Nilsonom, Švarcom, Ternom, Limparom i Brolinom, pobedivši Engleze i Dance.

Kao i mnogo puta do tada Englezi su potpuno razočarali. Tim koji je Grejem Tejlor doveo u Švedsku vodio je Gari Lineker, a Pirs, Plat, Stiven i ostali dva puta su igrali bez golova i jednom izgubli.

Bili su poslednji u grupi, iza Francuza kojima nisu pomogli ni Platini na klupi, ni kasniji prvaci sveta Blan i Dešan, kao ni Papen i Kantona. Ni oni nisu pobedili, dva boda i bolja gol razlik aod Engleza, dovoljno samo za treće mesto u grupi.

@@textad_title@@
@@textad_text@@
@@textad_link@@

U grupi 'B' igralo se atraktivnije. Ujedinjeni tim Rusije, Ukrajine, Belorusije, Kazahstana, Uzbekistana, Turkmenistana, Kirgistana, Jermenije, Moldavije i Tadžikistana osvojio je po bod u duelima sa (na evropskim prvenstvima prvi put ujedinjenim) Nemcima i braniocima titule, Holanđanima, ali je duel sa već otpisanim Škotima bio koban.

Selektor Bišovec mogao je samo da nemoćno posmatra agoniju svoje ekipe, Mihajličenko, Kančelskis, Alejnikov, Dobrovoljski i Juran su bili očajni, a MekStej, MekKler i MekAlister su postigli golove koji su Škotima doneli jedina dva boda na šampionatu.

Tako su podeljena mesta tri i četiri u grupi a Holanđani su, kao i četiri godine ranije savladali Nemce, golovima Rajkarda, Vičgea i Bergkampa i najavili da žele da odbrane titulu.

Ekipa koju je doveo Berti Fogts imala je dosta polufinalista iz 1988. i većinu prvaka sveta iz 1990. godine i smatrana je za jednog od favorita takmičenja.

@@textad_title@@
@@textad_text@@
@@textad_link@@

Nemci su u polufinalu tu ulogu opravdali. Šveđani su igrali dobro, ali su Ridle i Hesler postigli tri gola i obezbedili nastup u finalu.

Drugi polufinalni duel bio je veoma uzbudljiv. Henrik Larsen, u to vreme prilično nepoznati igrač Lingbija, doneo je dva puta vođstvo Dancima, a Begkamp i Rajkard utakmicu doveli do jedanaesteraca.

Danci su 1984. stali na penalima, sada je sve bilo drugačije. Peter Šmajhel je odbranio udarac van Bastena i to je presudilo, Holanđani su ostali bez krune, a Danci, 'niotkuda' stigli do finala.U finalu su Nemci bili apsolutni favoriti ali su Jensen i Vilfort postigli golove za titulu Danaca i, do leta 2004. godine, najveću senzaciju na šampionatima Evrope.

Nilsenov tim bio je sastavljen od malog broja poznatih i armije neafirmisanih igrača, Šmajhel, Olsen, Poulsen i mlađi Laudrup igrali su u jakim evropskim klubovima a imena Kristoftea, Pihnika, Vilforta ili Jensena mnogi ozbiljni poznavaoci fudbala prvi put su čuli.

Ceo šampionat odigranje na četiri stadiona, 'Nia Uleviju' u Geteborgu, 'Rosundi' u predgrađu Stokholma, Sulni, 'Idrotsparku' u Nurčepingu i stadionu u Malmeu.

Svi rezultati, strelci i sastavi ekipa na Prvenstvu Evrope 1992. godine

@@textad_title@@
@@textad_text@@
@@textad_link@@

Ivica Osim vodio je u kvalifikacijama sjajnu selekciju igrača koji su 1990. godine stigli do četvrtfinala Svetskog prvenstva uz mlade snage. U kvalifikacijama je izgubljen jedan meč, a Darko Pančev postigao je deset golova i bio najefikasniji Evropljanin u tom ciklusu.

Severna Irska i Austrija nisu bili ozbiljni rivali, a Danci su pobeđeni u Kopenhagenu pa poraz u Beogradu nije promenio ništa.

Tim se, zahvaljujući okolnostima, menjao, u kvalifikacijama su od početka do kraja igrali fudbaleri iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije, Katanec je igrao do kraja 1990, igrači iz Hrvatske, Jarni, Vulić, Boban, Prosinečki i Šuker, poslednji put su nastupili u maju 1991. godine, Slovenci na privremenom radu u Partizanu Novak i Milanič ostali su do kraja, a poslednju utakmicu Jugoslavija je odigrala u Amsterdamu, 25. marta 1992. godine.

Holanđani su pobedili sa 2:0, a plave dresove nosili su Fahrudin Omerović, Vujadin Stanojković, Budimir Vujačić, Vladimir Jugović, Faruk Hadžibegić, Ilija Najdoski, Mehmed Baždarević, Branko

Brnović, Meho Kodro, Dragan Stojković, Dejan Savićević, Predrag Mijatović, Darko Milanič i Džoni Novak.

Tri nedelje pred šampionat u Švedskoj Osim se povukao, fudbaleri iz Bosne i Hercegovine odustali od nastupa na Prvenstvu Evrope, a Ivan Čabrinović odveo je u Švedsku 'ostatak' Osimovog tima, Omerovića, Lekovića, Stanojkovića, Milaniča, Novaka, Petrića, Dubajića, Najdoskog, Vujačića, Radinovića, Jokanovića, Jugovića, Brnovića, Savićevića, Stojkovića, Mihajlovića i Mijatovića. Odustali su Hadžibegić, Baždarević, Kodro, Stanić i Pančev.

Prvenstvo Evrope počelo je 10. juna, dvanaest dana posle uvođenja sankcija Ujedinjenih nacija zbog kojih je UEFA selekciju koja je zauzela prvo mesto u grupi poslala kući.

Postojeći komentari (2) | Pošaljite komentar  Odštampaj   Pošalji

Google oglasi Šta su Google oglasi?


Selekcija Nemačke je najuspešnija reprezentacija na prvenstvima Evrope, pošto su ’panceri’

Postojeći komentari (1) | Pošaljite komentar

Žreb za EP 2008. godine koje počinje 7.juna, održan je u švajcarskom Montreu 26. januara 2006.godine.

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar

1980. godine, nije nam bilo do fudbala. Stotine hiljada ljudi u mimohodu se opraštalo od preminulog

Postojeći komentari (1) | Pošaljite komentar

Najveći fudbalski događaj bivše države dogodio se upravo tada, 1976. Kad smo premijerno gledali „

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar

1972 - Nemci dolaze | 2. jun 04:45
Era evropske dominacije Zapadne Nemačke počela je upravo te godine u Briselu. Na klupi Helmut Šen, na

Postojeći komentari (1) | Pošaljite komentar

Treće prvenstvo Evrope, donelo je još jedno veliko finale jugoslovenskoj fudbalskoj reprezentaciji,

Postojeći komentari (1) | Pošaljite komentar

Prednost domaćeg terena je nešto što bilo koja sportska španska selekcija jako retko propušta. Upravo

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar

Ideja da se organizuje fudbalski turnir najboljih evropskih reprezentacija nastala je još 1927. godine, a

Postojeći komentari (1) | Pošaljite komentar

Iako je pobeda Danaca na šampionatu 1992. godine najneobičnija, s obzirom na činjenicu da taj tim nije

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar