Ponedeljak, 02.02.2015.

19:00

Sećate li se slučaja Monike Seleš?

Pauza između sedmog i osmog gema drugog seta finala Australijan opena potrajala je duže nego inače, a malo kome je u prvi mah bilo jasno o čemu se radi.

Izvor: Nikola Ðukiæ

Seæate li se sluèaja Monike Seleš? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

134 Komentari

Sortiraj po:

Dragan

pre 8 godina

Sta je Jugoslavija I tenniska federacija Jygoslavije uradila posle tog nemilog digadjaja, Niko se nije oglasio I da je uzme u zastitu, zato je I uzela Americko drzavljavanstvo.
Ja ne verujem da je napad bio cisto incident izazvan nekom bolesnom osobom. Setite se da Grafova nije imala sanse protiv Monike, bila je u senci a u pitanju su sponzori slava velika lova se obrce , lako je naci neku budalu ili bolesnika da zavrsi posao, Zato za mene tih 22 grand slema Grafove ne znaci nista, Zamislite jedna Jugoslovenka tamo sa nekog Balkana da dominira nad jednom Nemicom Nadam se da ce te objaviti istinu
koju niko neje zeleo da prizna u to vreme. I zato uvek kada se spomenu 22 titule Grafove treba spomenuti I Moniku Seles.

Mister No

pre 9 godina

Svakako da je bila velika a verovatno bi bila i najveca u istoriji zenskog tenisa da se sve to nije dogodilo. Pratio sam svaki njen uspeh i radovao se kao da je moj, verujem kao i ostatak Srbije. Ali osecao sam se izdano kada je odlucila da vise ne igra za Jugoslaviju. Iskreno prezreo sam je zbog toga.

kladionicar

pre 9 godina

NA DEVET OD DESET SLEMOVA NA PEHARU PISE MONIKA SELES YUG.JEDAN JE OSVOJILA ZA USA.IMA I WIKIPEDIA,PA PROVERITE.MONIKA JE BILA I OSTALA VELIKA SAMPIONKA.

Zana

pre 9 godina

Mala Mo nikada nije delila ljude na nase i njihove, crne i bele, zute i crvene. Mala Mo nikada nije prestala da veruje u ljude cak i kada su joj isti bukvalno ili figurativno zabadali noz u ledja. Mala Mo je kao maloletna postigla ono sto mnogi na vrhu ATP liste nece za ceo zivot.
Zato je mala Mo trn u oku malim, zlobnim, zaludnim ljudima poput mladena mladenovica. Kao Srpkinju sramota me sto ovakvi likovi iznose svoje jadne, besmislene i odijumom zadojene stavove koji svedoce o duhovnoj bedi i zastranjenosti osoba koje ih zastupaju.

Johnny

pre 9 godina

Monstrum koji je zboo nozem malu Mo je unistio njen zivot. Do manijackog napada ona je bila NEDOSTIZNA: tehnikom, umecem, na psihickom planu, godine su joj vise nego isle na ruku, po neverovatnoj seriji uspeha na svim gren slemovima i da ne nabrajam. Mala Mo je MUCKI ZAUSTAVLJENA. FARSA OD 'SUDJENJA' POSLE SAMO TO POTVRDUJE. Mo je od ove traume od ubadanja nozem (da je bilo spreda moglo je imati smrtan ishod ali ludaci uvek bodu nozem s ledja) postala devojka koja je morala da se suocava sa ovim zlocinom i njegovim posledicama koje su po njenu psihu i dalje igranje bile nesagledive.

Divljastvo ubadanja nozem i naknadna smrt njenog oca koji je sve ulozio u nju kada drzava nije nista itekako su uticali na njenu psihu. Jedino ljudski i sportski titani tipa male Mo nogu posle toga da ustanu i postanu jos neverovatniji ljudi.

Nikada necu zaboraviti veliko finale 2 godine posle toga 1995 sa stefi graf, kada ju je bukvalno razbila sa 6:0 u drugom setu (7:6 bilo u 1. za stefi) i sudijsku pristrasnost. Treci set je izgubila ali je fantasticno igrala iu tom 3. setu (u gemovima je opet potukla stefi). Nakon meca na mrezi mala Mo je zagrlila stefi. nikada necu zaboraviti to precisto, neiskvareno, predobro bice koje iskreno cestita (nezasluzenu) pobedu Stefi. i onda se setim ove generacije likova poput Marija koji pogledom strelja i nije u stanju jedva ruku da pruzi.
Neko moze biti i super igrac,ali SVAKI igrac je od danas do sutra. A covek za ceo zivot ne moze biti svako

kiki

pre 9 godina

Mladen je mnogo komican lik. Mala Mo je osvojila Rolan Garos sa samo 16 godina a Nole koji je sada skoro duplo stariji od nje (sada u 28.-oj, uskoro u 29.-oj godini zivota) jos nije osvojio nijedan RG! A svi znamo koliko znaci jedna godina a kamoli vise od citave decenije. I on je nasao da opet deli lekcije kako je Nole najbolji svetski teniser ikada... u Srbiji jeste ali ne i u svetu. Mladen iznosi svoje mitove koji veze nemaju sa neumoljivim statistikama.

veljko

pre 9 godina

najveci teniski talenat ikada! rad je bitan, ali kad sa 18-19 god imas 8GS, to je vrhunsko znanje i talenat! nikad ponovljena teniska inteligencija, ni stil igranja (dvorucni forhend i bekend). ne bi je niko nikad stigao po titulama, za 500 godina, u obe konkurencije, da nije bilo tog tuznog dogadjaja...
a jelena gencic je bila trener njoj i novaku, mozda najboljim ikada u obe konkurencije! ko li je nju ucio tenisu i koja je to tek carica, ali i sreca!

Danica

pre 9 godina

"Ljudi koji su okruživali Đokovića i Marija nisu delovali kao sposobni da zaustave iole ozbiljnije napadače, naročito jer je među njima bilo nekoliko žena"???
Zašto autor teksta smatra da jedna žena ne može da zaštiti nekoga? Ukoliko je neka osoba pravilno obučena, nema potrebe razmišljati da li je u pitanju žena ili mušakarac.

Uros

pre 9 godina

@ mladen mladenovic

Novak nije "najbolji teniser svih vremena", cak i njegov vrsnjak Nadal ima dosad skoro duplo vise osvojenih gren slemova tako da je poredjenje 'svih vremena' u ovom kontekstu zaista neprimereno. Kao sto ne neko vec naveo clanak nije o Novaku, nije o zlobi koju drugima pripisujes a o koju ti sam mladene siris, nego o maloj Mo. Devojcica je uzela neverovatno dugu seriju gren slem trofeja mnogo starijima od sebe jos kao maloletna Kad vec toliko insistiras Novak je svoj prvi GS svojio tek sa 20 i nesto. To je ogromna razlika i ne treba je posebno komentarisati. Mo je nozem zaustavljena PRE nego je on osvojio ijedan GS a ona je dotad imala koliko on ima sada a Novak je sad vec stariji igrac. Znaci i samo poredjenje je smesno a sta tek reci na tvoje suludo ruganje komentatoru sto je naveo proste cinjenice. To samo govori o tome koliko zlobe se krije u mladenu koji je covek u godinama i zaista je tuzno da 24c dnevno pise zlobne komentare za ljude koji nisu Srbi pa su automatski zbog toga predmet njegove osude i podsmeha.

mledenovicu pametnjakovicu

pre 9 godina

A čija je to "naša" Mala Mo? I kako ste to Vi sigurni, sa ovolike vremenske udaljenosti, da bi BILA NAJVEĆA TENISERKA SVIH VREMENA? Da nemate moć vidovite Zorke? Ako niste bobavešteni ali, mi već imamo najvećeg tenisera svih vremana samo što od silne zlobe to ne možemo da podnesemo. Ali, ona koja nije, eh, kada bi bila, to bi bio pun pogodak?! Bili bismo srećni kao da je naša. Primitivizam najnižeg nivoa.
(Mladen Mladenović, 3. februar 2015 08:45)

Tekst nije o baba zorki ni o Djokovicu nego o Moniki Seles.
Mo je osvojila sve Gren Slemove sem Vimbldona jos MNOGO PRE nego je postala punoletna. Seles je bila najmladja teniserka U ISTORIJI koja je ikada osvojila Rolan Garos. I ti se zlobno podsmevas tome i nazivas primitivizmom ciste cinjenice.
Svaka tvoja recenica je smesna, ostrascena, zadojena blago receno netrpeljivoscu. "Sa ovolike vremenske udaljenosti!" zvuci pateticno. Naravno da nije shokantno predvideti da bi devojcica koja je osvojila 8 gren slemova kao TINEJZERKA (novak nije NIJEDAN u toj dobi) SAMO DO svoje 19. godine nastavila da redja uspehe jer njoj nije bilo 29 da se u to sumnja nego samo 19!

Da podrugljivo stavljas "nasa" pod navodnike govori o tvojoj nacionalistickoj (ne)kulturi i svakako nece smanjiti Monikin legendarni uspeh. Ona je postala teniska legenda vec kao TINEJDZER - niko nikada joj to ne moze oduzeti i daj Boze da je u tome iko stigne a kamoli prestigne.

Rastko

pre 9 godina

Izbosti nozem mucki iza ledja dotad neprikosnovenu devojcicu od 19g dok je na terenu i ne odlezati zbog tog zlocina u zatvoru je gnusno i neopisivo sramotno.

Za sve ove dusebriznike poput mladenovica koji se podsmeva otkud Mo moze biti "nasa" - informacija da Monika na Rolan Garosu 93 nije htela da pristupi dok se nije podigla na jarbol jugoslovenska zastava buduci da su Francuzi i Evropa mislili da je istupanjem hrvatske i Slovenije i Jugoslavija nestala.

Раја ко раја, својата туђе успехе тј. крије с

pre 9 godina

Код нас Срба "патријота" двојни метар цвета.
Кад се ради о Николи Тесли, Јовану Стерији Поповићу, Михајлу Пупину, Милеви Марић-Ајнштајн и многим другима Србима или полу-Србима који нису имали ама баш никакве везе са тадашњом Србијом, али су били познати и успешни, онда то су НАШИ а када неСрби из данашње Србије имају успехе и то су опет НАШИ. А да је Моника била неуспешна нико не би марио за њу.
А она је била југословенска тенисерка, мађарског порекла, из Војводине. Зове се Szeles Mónika и била је највећи таленат тадашњег женског тениса. Док је била у успону, отац је тражио помоћ од спортских организација, јер је тенис јако скуп спорт. Држава Југославија и град Нови Сад јој НИКАДА НИЈЕ ПОМОГАО. Уз помоћ пријатеља, родбине и дугова које је Моникин отац узео да би јој плаћао скупе тениске школе успела је да се пробије на прво место женског тениса. Она има пуно право да се не осећа нашом, не због националности која нама у Војводини и није битна већ због односа водећих људи у југословенском и српском свету тениса.
И када је била број 1 у тенису никад није била за разлику од Новака популарна у Србији јер није била довољно српска у 90тим. Због тога немате право да је сада својатате, да је правите српкињом.
Такав таленат, толики рад и успех поред државе маћехе и најзад кад си број 1 у тенису онда добијеш НОЖ У ЛЕЂА од људског ђубрета.
Сви тенисери света, кад су на турнирима, не играју за државу већ ЗА СЕБЕ, за титуле, премије и бодове а приходе пријављују у пореским рајевима.

Slobodan

pre 9 godina

Za mene sigurno jedna od najboljih teniserki svih vremena...ako ne i najbolja... Ali kao sto je i sama rekla ne postoji ono "sta bi bilo kad bi bilo", pa samim tim ne mozemo znati kako bi se odvijala njena karijera da nije bilo tog strasnog dogadjaja... Cinjenica je ta da je ona vec sa osamnaest godina imala osam Grand Slam titula i da je tim gnusnim cinom tog trena unistena njena karijera i osiromasen svetski tenis... Misljenja sam da bi vremenom postala najbolja i najtrofejnija teniserka svih vremena... ali nazalost to nikada necemo saznati!

Boco10

pre 9 godina

Ipak moram ispraviti ono sto sam napisao prethodno. Sa 12 godina ona sigurno nije nista odluivala, tako da ne mogu nju kriviti za taj sraman odlazak u Ameriku.

Dušanka Milosavljev

pre 9 godina

Slažem se u potpunosti sa ovim člankom. Monikina karijera jeste ugašena, počinilac nije uopšte kažnjen i kao da se na sve zaboravilo, na žalost. Da se nešto slično ponovilo, svi bi se pitali gde je greška. A obezbedjenje koje je okružilo tenisere u tim pozama ne treba ni komentarisati. Od njih nikakve vajde.

Milodan

pre 9 godina

Posle ovog incidenta bilo je insinuacija da je motiv politički zbog srpskih korena teniserke'

Zar ona nema mađarske korene, koliko je meni poznato da su joj oba roditelja Mađari iz Sente.

Što je kasnije odbacila jugoslovensko a uzela američko državljanstvo?

milche

pre 9 godina

Secam se kao dete sam sa roditeljima gledao taj mech, svi smo navijali za Moniku, a onda se to desilo. Kao dete nisam mogao da verujem da je neko toliko zao tako da naudi maloj Mo.. :-(

BISTROOKI

pre 9 godina

Ne moze Njemac podnijet da je neko drugi bolji ! Sad mozete pricat sta hocete, al da je Monika bila Njemica niko je nebi prstom dirnuo !

b

pre 9 godina

Sigurno da je ovaj događaj promijenio istoriju ženskog tenisa i da bi danas na vrhu vjerovatno bilo njeno ime jer je bila bolja od Štefi na svim GS osim na Vimbldonu. Vidim da neki pišu kako nije bila medijski eksponirana kao danas Đoković ali to je globalni trend. Ni Maradona tih godina nije bio eksponiran kao danas Mesi ili Ronaldo i nije zarađivao takve pare. Tenis, a naročito ženski (Jugoslavija je i prije Monike imala GS šampionku pa to vjerujem mnogi i ne znaju) nije bio atraktivan, treba se sjetiti da nije bio ni olimpijski sport. Ipak mi smo znali sve o Moniki iako tada nije bilo interneta, ali se sjećam da je sa 11 ili 12 godina bila na naslovnoj strani Ilustrovane politike što je u to doba bilo veoma značajno. Ali nije svako sa "5 minuta škole i velikim odmorom" bio u poziciji da ostavlja svoje stručno mišljenje o njoj kao danas.

nikol dz femija

pre 9 godina

NISMO ZABORAVILI I NIKADA NEĆEMO, to se ne zaboravlja, MONIKA SELEŠ srpska sportistkinja koja je bila predstavnik SR Sebije u tadašnjoj državi.

UPROPAŠTEN ŽIVOT I KARIJERA.

KO JE ČITAO NJENU KNJIGU JASNO MU JE SVE a turnir u Hamburgu niti je suspendovan niti kritikovan organizator NITI JE IKO NA DODELI PEHARA ŠTEFI GRAF i POMENUO MONIKU niti je iko odgovarao, što i sama Monika kaže.

DOLAZILA JE IZ SRBIJE, BILA U TOM TRENUTKU PRVA NA SVETU I SVE SE ODIGRALO u Nemačkoj a Moniki Srpkinji u ledja je gledala Nemica !!!! Bio je 20. vek na početku 10. decenije.

KADA JE SRBIJA pobedila, nedavno, u 21. veku na početku u 1. deceniji POBEDILA NA SP u FUDBALU u Južnoj Africi zvanično i to pred Merkeleovom nemačku fudbalsku reprezentaciju POSLE 36 GODINA, selektor ANTIĆ RADOMIR koji je taman razvio kult reprezentaciju, o čemu se sada priča i kao vapi, SMENJEN JE !!!

Hahahaaaaaa..............
NEKA NAM JE Bog u pomoći.

NOLE JE Srbiji dar od Boga i neka mu je ovaj veliki pehar SA SREĆOM !!! I hvala mu za ovu pobedu i za sve pobede i što postoji i što je odlučio da se rodi u Srbiji kao Srbin.

B.V.

pre 9 godina

Dobro se secam, ja sam u to vreme studirao Pravo u
Nemackoj - Frankfurt. Nakon odluke Suda u Hamburgu
doslo je do jedne svadje sa jednim Profesorom. Mi
Studenti nismo mogli da shvatimo presudu. Parche
je osudjen bio na dve godine, ali uslovno (Bewährung)
i pusten je na slobodi. Procitao sam tu odluku suda,
razlog takve "kazne" su, da je Parche do tada nije
bio Kriminalc, obican Covek koji je tada ziveo kod
svoje Majke i da sudija ne zeli da mu "pokvari" zivot
sa jednom zatvorskom kaznom. Nalog suda, nesme da posecuje
teniske turnire. Profesor je branio tu presudu a ja sam
njega pitao, sta bi se desilo da je neki Srbin u Beogradu
na taj nacin napao Steffi Graf a srpski sud pusti napadaca
da ide kuci...

David

pre 9 godina

Bila je super dok nas nije prodala i pocela da nastuma za usa. Usa nam puko sankcije a ona prihvatila da nastupa za njih---- sve je tada rekla o sebi. Sto dalje sa njom

Mladen Mladenović

pre 9 godina

Nasa Mala Mo bi bila najveca teniserka svih vremena da joj se nije to desilo
(Dragan, 2. februar 2015 21:03)
----------
A čija je to "naša" Mala Mo? I kako ste to Vi sigurni, sa ovolike vremenske udaljenosti, da bi BILA NAJVEĆA TENISERKA SVIH VREMENA? Da nemate moć vidovite Zorke? Ako niste bobavešteni ali, mi već imamo najvećeg tenisera svih vremana samo što od silne zlobe to ne možemo da podnesemo. Ali, ona koja nije, eh, kada bi bila, to bi bio pun pogodak?! Bili bismo srećni kao da je naša. Primitivizam najnižeg nivoa.

linijom manjeg otpora

pre 9 godina

@Nolkica: Pa sto da osudi? Bila bi niko i nista da taj gospodin nije sabotirao Moniku. Verujem cak i da je otisla licno da mu se zahvali jer to nije mogla da uradi licno. Velika je sujeta, a Monika je bila nedostizna.

Još jedan bez -ić

pre 9 godina

Види овако: Моника је рођена у Новом Саду. На аустралијској телевизији даје интервју 1996. На питање "Где сте рођени?" одговара "I was born in Hungary". Можда Србија није била коректна према њој, али с друге стране.....(А. Петров, 02. februar 2015 20:34)
Pa ako Srbija nije bila korektna prema njoj '91.-'92.-'93... (što napisa jedan u komentaru da nedostatak -ić u prezimenu tih 90-ih beše velika falinka) zašto bi ona bila korektna prema Srbiji '96.-e?

Zmaj

pre 9 godina

@Pantagruel

Od mene si dobio minus jer ti komentar nije uopste logican. Monika je trazila da istaknu zastavu drzave kojoj je pripadala, ali je kasnije isto tako uzela drzavljanstvo Amerike. I Toma i Vucic su 2 decenije bili radikali medju radikalima pa sad pljuju po njima. I sad treba da je docekamo sa drzavnim pocastima i poklanjamo joj se zbog toga? Toliko o smislenosti tvog komentara i par stotina ovaca koji su mu dali pozitivan glas...

Ћезо рца

pre 9 godina

Нешто се питам шта би било да је неки. Србин овако насрнуо на Штефи, макар и у Хамбургу. Може ли неко нормалан тако нешто да замисли? Случајност? Тешко да је ово са Моником била случајност. Све најбоље, краљице тениса...!!!

Zemljak

pre 9 godina

Moja zemljakinja Monika je tada predstavljala Jugoslaviju. I prva je zrtva smrtne presude koja je Jugoslaviji negde od nekih skotova izrecena. Samo mi to jos dugo (a ni sada) nismo znali.

VIL

pre 9 godina

Da dobro se secamo tog dogadjaja. Stefi je dosla u bolnicu da obidje Moniku tek posto su joj rekli da ce to biti dobro za njen public image. Monika je zapala u duboku depresiju posle povrede iz koje se izvukla tek posle mnogo sati terapije nekoliko godina kasnije. Navratilova joj je pomogla da se vrati na teren... Monikin otac ostaje u secanju kao duša od čoveka i jedan od naboljih očeva-trenera; inače karikaturista po profesiji. Nike, sponzor Monike pre udesa je ostao uz nju i za vreme oporavka - što je lep gest.

NemanjaVac8

pre 9 godina

Djokovica stalno proglasavaju za najboljeg ikada na ovim prostorima a covek tek juce sustigao Moniku po broju GS za nasu zemlju,sa skoro 8 sezona vise u profesionalnoj konkurenciji(Monika je sve ostvarila pre 20-te)Pritom se njen uspeh uopste nije bog zna kako cenio na ovom prostorima(uporedivsi sa sadasnjim narodnim ludilom oko Novaka),nijednom nije bila proglasena za sportistu drzave cak i kada je uzela 3 GS jednoj sezoni,cak ni u lokalnim okvirima(te godine je za sportistu Vojvodine izabrana prvakinja balkana u kuglanju!)Sramota je da se ni danas bolje ne ophodimo prema njoj iako je jedno vreme kada su sankcije sve blokirale bila jedino sto je predstavljalo ovu zemlju u svetu i to na takav nacin.Onaj noz je bio upucen svima nama,sracunat potez,a ne bolesna fiksacija jednog pomahnitalog navijaca,nazalost njoj se niko ovde nije nasao tada kada joj je podrska bila najpotrebnija,i zato je potrazila srecu negde druge.Bio bi red da se neke nadlezne institucije,sportski savezi ili makar uprava grada Novog Sada,sete ove neverovatne sportiskinje kada je vec politicarima interes da se slikaju sa sportistima samo kada donesu medalju,a novinarima da prodaju svoje tekstove pisuci o starletama pritom zapostavljajuci one koji su mnogo vise zasluzili da se o njima pise.
(mire, 02. februar 2015 19:49)
...
Kad bi se to tako merilo kao što ti zamišljaš, Jasna Šekarić bi bila ispred Majkla Džordana.

Juran74

pre 9 godina

Kao prvo Monika je proizvod Jugoslovenske skole tenisa,poslje Bobe Zivojinovica,Brune Oresara,Igora Prpica itd.Za vrijeme rata, normalno da je Hrvatska bila u boljoj poziciji da pogura par svojih tenisaca Goran Ivanisevic,Ivan Ljubicic itd .A zatim dolazi citava plejada srpskih tenisaca.Ali moramo znati jednun i osnovnu stvar sto se tice ovog sporta,ato je da su ovo isklucivo obiteljski skupi projekti.Ida nije bilo obiteljskih velikih zrtava,ne bi bio ni rezultata.Uzmimo najbolji primjer obitelj Kostelic.Koja hrvatska,koji snjijeg koje skijanje.Tako isto tenis ,koja bola Srbija,Hrvatska i neke super nacije.Tako sto se tice ovog sporta i svih ostalih individualnih sportova npr atletika,mi tim ljudima nikad nismo pomagali,samo odnemagali.Zato veliki respect svim ljudima koji se bave individualnim sportovima na ovim prostorima.

Mare

pre 9 godina

@Mo

Ode ti u biser komentare na B92...nisi baš šampion ali si blizu. Takvu si glupost napisao da si u ozbiljnoj konkurenciji.

Ps Argentici su inace svi "sreli" Maradonu i "znaju" ga privatno pa ga smatraju nacionalnim bozanstvom. Daj ne lupetaj svega ti.

wtf

pre 9 godina

Ja nisam nikad povjerovala u tu pricu da je neko bio toliko zaljubljen u Stefi Graf da pokusa ubistvo. Nije bila ni Meri Dzo ni Sabatini. A druga stvar, to sto nikad nije bio u zatvoru je znak da je nesto drugo u pitanju a ne neki bolesni bezveznjak, to je prica za javnost. Njemacki kriminalni zakoni su postojali ali nikad nisu primjenjeni. Ako je bio tolika opasnost za javnost kako su ga pustili posle 2 god? Suplja im je prica. E pravdo...

Ritern ignora

pre 9 godina

To je jezivo sto se dogodilo, i da - secamo se, ali Monika Seles se potpuno odrekla svoje zemlje, da li se secamo toga???
Zato na nju ne treba uopste obracati paznju posle tog momenta.

Monika, najveca od svih

pre 9 godina

"Posle ovog incidenta bilo je insinuacija da je motiv politički zbog srpskih korena teniserke, ali su nemačke vlasti potvrdile da je napadač bio mentalno ometen. Parč je osuđen za napad, ali nije zatvoren jer mu je konstatovana neuračunljivost, već je dve godine proveo na psihijatrijskom posmatranju." Zasto Stefi Graf nije i ne moze biti najveca teniserka svih vremena? Zato sto je njen navijac Parher (nije "Parč") izbo nozem BOLJU OD NJE, Moniku Seles, i otvorio put za nove pobede Stefi Graf! Tesko je reci da li je Parherov nasrtaj bio politicki motivisan - jer je u Nemackoj tad bila u punom jeku satanizacija Srba, i Nemcima je veoma tesko padala cinjenica da je neko iz Srbije - tad je to zapravo jos bila Jugoslavija, iako "okrnjena" - bolji od njihove Stefi! Parher je bio "na posmatranju", a Nemci su vise simpatija za njega imali nego za napadnutu Moniku! Izmedju ostalog, pisali su kako je, jadan, toliko tuzan zivot vodio da nikad ni seks nije imao! O njegovom nasrtaju na Moniku - ni reci! U sustini, bili su mu jako zahvalni sto je to uradio! A Monike Seles sto se tice - ona je bila ubedljivo najveci teniski talenat svih vremena, ni Djokovic se sa njom ne moze meriti! Postigla je mnogo, ali je to tek delic onoga sto bi sigurno postigla. Njene nesudjene titule pokupila je, eto, ljubimica "bolesnog", mazenog i pazenog atentatora Parhera. Verujem da je takav odnos Nemaca, nemacke javnosti i nemackih sudova prema Moniki Seles najruznija epizoda u celoj istoriji tenisa!

max

pre 9 godina

Monika Seleš je najbolja ženska teniserka svih vremena,kakva Serena,kakva Navratilova,ona je sa samo 20 godina već imala 8 gren slemova !!!!To niko ni u muškom ni u ženskom tenisu nit je imao nit će imati dok god se bude igrao tenis !! Manijak ju je namerno i smišljeno ubo zbog mržnje jer predstavljala Jugoslaviju !! Serena igra u eri anti tenis devojaka koje su babe u svojim najboljim 20-25 godinama,a Moniki su protivnice bile sve same legende,šta reći za Graf i ostale !!

vesna

pre 9 godina

@mo

svaka čast za komentar, isto mislim i gledam ove gubitnike koji misle da neki novak predstavlja baš njih! a oni u medjuvremenu piju, ne rade, kukaju, navijaju...

Милан

pre 9 godina

Iskompleksirani i isfrustrirani Nemac kao i uvek kroz istoriju i njegova miljenica Stefi koja ne bi videla ni jednu vise Grand slam titulu da Moniki taj kreten nije zabio noz u ledja, a posle se njegova "prelepa" miljenica naosvajala titula i naravno Moniku nikad nije spomenula...uzas, ti prekulturni Nemci koji kasape i pljačkaju ysvet na svakih pedeset godina i u ovom slucaju su pokazali svoju "nadmoc"

Istine radi, molim a se ovo obvjavi

pre 9 godina

Koliko se zamlata, koji 1993. nisu bili rođeni, ovde izjasnilo da su "atentat" na Moniku organizovali Štefi Graf i zapadne obaveštajne službe, kao specijalni rat protiv Srbije, kao što danas rade u Ukrajini protiv Rusije. Pa dobro, da li ste vi svesni koliko lupate? Zamislite, zapadne obaveštajne službe i Štefi angažuju jednog ludaka da kalemarskim nožem u po bela dana likvidira Moniku. Užasno lupate. Jedan se čak seća da je taj vikao - prokleta Srpkinja. Monika Srpkinja, ccccccc... a te godine Srbija nije još nezavisna država. Neko je izmislio da Štefi nije osudila "atentat". Koješta, posetila ju je odmah u bolnici. Dosta tog vašeg srbskog lupetanja!

...

pre 9 godina

Pantagruel, bravo za komentar!

Dodacu samo da je sramotno da je Mo vec vec godinama u nasim medijima zaboravljena a ima tek 41g i da mlade generacije (sem naravno mladih tenisera) malo znaju o njoj. A Mo je ziva legenda.

igor

pre 9 godina

Ova Americanka nema zive veze sa Srbijom .Kada je bila u Novom Sadu.Porediti nju sa Kraljom Novakom je nemoguca misija porediti muski tenis i ove zenske sto nemaju zive veze sto rece Gulbis.Novak se rodi jednom u hiljadu godina isto ko Tesla.

NOLKICA

pre 9 godina

SECAM SE, NOZ U LEDJE JE UBO JEDAN CRNOKOSI COVEK, KOJI JE IZJAVIO DA JE TO URADIO ZBOG TOGA STO JE ZALJUBLJEN U STEFI GRAF, POSLE JA PUSTEN NA SLOBODU, KAO NEURACULJIV, I TAKO UPROPASTIO MONIKINU KARIJERU, I SECAM SE DA JE BIO NEGDE MEDJU PRVIM REDOVIMA, NIKOME TO NE BI POZELELE, ALI MI JE KRIVO STO STEFI TO NIJE OSTRO OSUDILA!

mo

pre 9 godina

Bila je neuporedivo talentovanija za tenis od Novaka, a isto tako neuporedivo manje eksponirana u medijima.
Nepravedno zapostavljena. Ali, tada se nije ispirao mozak napaljenom narodu pricama o teniserima koji "predstavljaju" Srbiju, dok je danas to ispiranje uspelo, pa se masa koja nikad nista nije postigla u zivotu poistovecuje sa teniserom koga nikada u zivotu ni videti nece, osim na TV-u.
I zive u iluziji da on njih takve "predstavlja".

loshmy

pre 9 godina

Citao sam Monikinu autobiografiju...tuzno kako je posle tog napada unisten jedan mladi zivot(ko je citao zna o cemu pricam) i blistava karijera...

MM

pre 9 godina

Vrlo dobar tekst. Nazalost i vrlo bolno prisecanje na nikad sankcionisani napad na Malu Mo.
Bilo bio dobro samo kad bi autor bolje vladao maternjim jezikom i bio svestan da "usaglasicete se" ima potpuno drugo znacenje od "saglasicete se" i da bi na tom mestu bolje pristajalo "slozicete se"....

calmy zee

pre 9 godina

Znate sta je Einstein rekao o svojoj teoriji fizike ? Ako gresim njemci ce reci da sam jevrej a ako sam u pravu reci ce da sam njemac! Na prvi pogled pitate se kakve li veze ovo ima sa Mo Seles ? Ako bas niko ne moze resiti 'zagonetku' i ako vas interesuje resenje slobodno
:)

Pantagruel

pre 9 godina

Не мислим ја да је Штефи Граф лично имала ишта са атентатом на Монику, али сам убеђен да западне службе безбедности јесу. Неурачунљиви извршиоци су увек најбољи начин да се прикрије стварни налогодавац, баш као у случајку убиства Кенедија. Иритирала је тиме што је била последњи пркосни симбол државе коју су силом покушавали да угуше и пре времена прогласе мртвом. Добро се сећам када је као двострука шампионка Ролан Гароса одбила да изађе на терен и брани титулу (коју је на крају и одбранила) док се на јарбол стадиона поново не истакне југословенска застава коју су организатори претходно скинули (јер за њих је СФРЈ престала да постоји од момента отцепљења Хрватске, што ми у том тренутку још нисмо признавали). Због тога су је изболи, а све остало је фарса. Она и данас има освојених девет грен слемова (колико Новак и ана Ивановић заједно). Баш ме брига да ли је етнички Српкиња или Мађарица, броји се само оно што је дала овој земљи, а то је много и мора бити поштовано. И Алберт Нађ је Мађар, па се борио за нашу репрезентацију са више срца него многи Срби у њој (притом ја навијам за Звезду, али њега не могу да не поштујем). А моника је неупоредиво већа од њега. Вучић и Тома треба да је позову у Београд, наша влада да јој плати карту и да је ту дочекамо са највишим државним почастима. А Новак, Ана, Јелена и сви остали наши тенисери да буду ту и да јој се поклоне. Јер да није било ње, вероватно многи од њих уопшне не би ни почели да тренирају тенис.

brb

pre 9 godina

Prvi GS koji je odigrala, RG 89 dosla je do 1/2, tad je imala 15 godina
Sa 16 godina je uzela prvi GS - RG 1990, najmladji osvajac u istoriji RG
(ukupno je uzela AOx4,RGx3,USx2)
U 19 godini je imala 8 GS titula od ukupno 9(1991 nije imala poraz na GS, 21-0, nije igrala Wim a ostala 3 je osvojila)
Sto se tice njenog pocetka karijere Federer,Nadal i Djokovic su vise nego smesni

Ona je jedini razlog zasto kod Stefi Graf stoji brojka od 22 GS i zasto je Grafova samo jednom uzela sve GS u sezoni(1988), inace bi uzela sigurno 1989 i 1993 i imala bi preko 25 GS titula
Veliki pozdrav za moju bivsu komsinicu iz Balzakove 26,Liman 4 ,Novi Sad
Novi Sad je nas!!!
I nije Ginter Parc nego Parhe
Da nije bilo takvog degena, mala Mo bi danas imala 25+ GS i min 2x sve GS u sezoni

Evo i link murala u njenu cast

http://www.blic.rs/Vesti/Vojvodina/414396/Mural-u-cast-Monike-Seles

jedna Sanja

pre 9 godina

Da, juce sam upravo tu asocijaciju imala i zabrinula se za Novakovu bezbednost. Ispricala sam svojoj deci ko je bila Monika Seles i sta joj se dogodilo.

bliski svedok

pre 9 godina

@Mladen Mladenovic ..... ista ta drzava isti taj teniski savez kao i politicari tog vremena nisu ni beknuli na taj dogadjaj(par kiselih komentara) ."Vodeci" ljudi u NS su se tada samo kurv...ski smejuljili . Tih godina je nedostatak 'ic u prezimenu bio ogroman hendikep u Srbiji makar bio i najbolji svetski teniser(ka).Nikakvu podrsku nije imala !!! Monika je otisla od zalosti i tuge a malo ko je zbog toga zalio . To je jedina istina .

Ezio

pre 9 godina

Nema apsolutno nikakve veze kakva je nekom fizicka konstitucija po pitanju ocuvanja bezbednosti i sigurnosti drugog. Pa da Brus Li sam stoji kod Novaka, vece je obezbedjenje od 10 tih glomaznih crnaca sa superboul-a

uf

pre 9 godina

@ajaj
A mogao bi i sam da placa ako mu trebaju.
On nesto najdragocenije sto imamo!? Jesi normalan ti? Covek igra za sebe, sportista, kome je on dragocen?

Milan

pre 9 godina

Da se sada tako nesto desi npr u Americi dobio bi metak u glavu istog trenutka. Svet je tada i ziveo mnogo bezbriznije. Monika je bila i ostala po meni jedna od najboljih.

No passaran

pre 9 godina

Kad je Zvezda razbila Svabe, nama su Svabe razbili drzavu, a onda su Moniku onesposobili. Svaki put kad Novak izadje na teren ja strepim.

CityWatch

pre 9 godina

Ako je mentalno oboleo to ne znaci da ga neko nije nalozio da uradi sta je uradio. Naprotiv. Da se kod nas nesto slicno desilo, znamo kako bi mediji i sve ostalo izgledalo. Medjutim, Nemacka je civilizovana zaaapaadnaaa zemlja. A to je sveta krava.

Bio je horor, ali...

pre 9 godina

Ne potcenjujte Štefi Graf! Monika nikada nije osvojila W, a 1992. godine, kada je Monika igrala najjači svoj tenis, uzela je te godine AO, RG i USO, u finalu W izgubila je od Štefi sa 6:2, 6:1. Dobro se sećam tog 10. aprila 1993. godine, umobolnik je bacio nož, ne pominjite zaboga "krivicu" Štefi Graf, da li vi imate skrupula, a ta je poivreda, nije nepoznato, bila "plitka", ni pola santimetra. Ne verujem da je Monika zbog "teške povrede" tri godine bila izvan tenisa. Pa Bobi Čarlton je preživeo 1958. avionsku nesreću u Minhenu, imao je 21. godinu, mnogi su igrači MJ poginuli, a svetsku slavu gradiće čarlton još dugo posle teške nesreće. u 31. godine kao kapiten MJ osvojiće i Kup šampiona. Kod Monike se nešto drugo desilo.

Milentije

pre 9 godina

Jelena Genčić u jednom intervjuu na TV kaže za Novaka da je on kao dečak bio "najveći talenat za tenis koji je videla posle Monike Seleš"...
Žena sve objasnila.

Branko

pre 9 godina

O Dragi Boze kako da se nesecam! Gledao sam to ruznu sliku kako joj onaj kreten u najboljim godinama i formi oduze karijeru. Sto je jos gore, umalo da usmtri neduzno i predivno bice nasu Monokicu. Ne ponovilo se nikada i nikom!
Branko (Teniser) iz Amjerike

Denis

pre 9 godina

Taj događaj u Hamburgu je bio zaista strašan, ali zlonamerni su svi koji tvrde da je sama Štefi Graf imala bilo kakve veze sa tim. Naprotiv Štefi nikakve veze nije imala sa tim i ne može ona biti kriva što postoje ludaci na svetu koji ne prezaju ni oko čega i to iz samo njima razumljivih razloga. Inače oduvek sam bio zagriženi ljubitelj Monike Seleš i zato mi se nije dopadala Štefi Graf ali danas kada razmišljam shvatam koliko je nadmoćna šampionka bila Štefi. Ona je bila jednostavno veliki radnik i borac i potpuno zasluženo je osvojila sve što se osvojiti može i danas drži taj rekord. Treba se setiti da je jedina u novijoj istoriji osvojila sva četiri grand-slema u istoj godini (zlatni grand-slem) i još i zlato na Olimpijadi iste godine, naravno to se desilo još pre pojave Monike Seleš. Monika je u jednom trenutku uspela da joj parira i pobeđuje je na zemlji i betonu ali ne i na travi. Kada se vratila na teren posle događaja u Hamburgu koji je objektivno ostavio posledica samo na psihu, Monika nije nastavila uzlaznom putanjom već je stagnirala i nije mogla da se suprotstavi Štefi koja je stalno bila konstantna u igri, a takođe ni mlađim teniserkama. Monika je ustvari najviše propatila zbog smrti oca i ozbiljne povrede pete koja joj je onemogućila dalju karijeru.

e niikolA

pre 9 godina

"Ljudi koji su okruživali Đokovića i Marija nisu delovali kao sposobni da zaustave iole ozbiljnije napadače"

otkud znate, mogu da budu nindze ili ljudi koji se ceo zivot bave nekom borilackom vestinom, zar mora na celu da im pise..

Zmaj Ognjeni Vuk

pre 9 godina

E Serena da uzme jos 4GS i da konacno makne Graf sa prvog mesta liste u Open Eri jer Graf ne zasluzuje da bude najbolja.
(Srdjan, 2. februar 2015 19:51)

Ne zaslužuje ni Serena. Čitavu karijeru je na steroidima, što priznaju i mnogi Amerikanci. Martina Navratilova je objektivno najbolja teniserka u istoriji ovog sporta.

danix

pre 9 godina

Dobro se sjecam se tog dogadjaja,kao da je juce bilo.Bili smo sokirani i svima nam je bilo jasno da takva sampionka nije smjela biti Jugoslovenka iz Novog Sada.Promovisanje Jugoslavije u momentu kad se radilo na njenom unistavanju nije bilo dozvoljeno.I zato je bila napadnuta.Taj gest je bio cisto politicki i nije imao veze ni sa sportom,ni sa nekim bolesnim atentatorom.Nego,dobro je Monika prosla pa je,na svu srecu,ostala ziva.
Treba reci i to da na sudu u Njemackoj nije mogla dobiti odstetu sve dok nije postala Amerikanka,a onda je grupa advokata iz SAD,po brzom postupku,dobila parnicu i odstetu za Moniku,u vrijednosti,koliko se sjecam,od 2 miliona dolara.
Pisao sam juce poruku Novaku da se i on pripazi,da pojaca obezbedjenje,za svaki slucaj.
Prica o nekom profesionalnom obezbjedjenju je suvisna,svi ucesnici na ATP i WTA,sa Zapada,nisu u opasnosti,svi oni sa Istoka,osim Novaka,isto tako nisu u opasnosti.
Zna to Nole,siguran sam.

Aca

pre 9 godina

Obratite samo paznju na presudu i na to kako je Nemacka reagovala i zataskavala sve ovo. Zamislite sad samo situaciju u kojoj je opsednuti Srbin ubo Stefi Graf?

ciji zivot vredi vise

pre 9 godina

Pa nisu znali kako drugacije da je zaustave. Realno ni jedna od protivnica nije mogla ni da priviri njenom nivou tenisa. Suvisno je naklapati da li je organizovano i ko je od toga mogao imati vecu korist, ali je cinjenica da teniski savez i ne pokusava da zastiti najvece talente, pa ni najvece svetske igrace. Mislim da treba sa razlogom da se postavi pitanje ZASTO??? Citava ta organizacija ima ogroman profit od toga sto dva tenisera izadju na teren da, kako stoje stvari, rizikuju svoj zivot.

politicka konjuktura

pre 9 godina

U slucaju Monike Seles manje je bitno sto atentator nije osudjen. Bitno je i indikativno to kako su zapadni mediji lako preko toga presli, samo slegnuli ramenima ili se cak obradovali.
Treba obratiti paznju na to kako su zapadni mediji pratili igre i sportski uspon Monike Seles pa onda doneti zakljucak sta se desilo.
A Monika Seles je bila autentican teniski talenat za razliku od Djokovia koji je vise izfabrikovan da bude to sto jeste.

Opusteni

pre 9 godina

Djokovica stalno proglasavaju za najboljeg ikada na ovim prostorima a covek tek juce sustigao Moniku po broju GS za nasu zemlju,sa skoro 8 sezona vise u profesionalnoj konkurenciji(Monika je sve ostvarila pre 20-te)Pritom se njen uspeh uopste nije bog zna kako cenio na ovom prostorima(uporedivsi sa sadasnjim narodnim ludilom oko Novaka),nijednom nije bila proglasena za sportistu drzave cak i kada je uzela 3 GS jednoj sezoni,cak ni u lokalnim okvirima(te godine je za sportistu Vojvodine izabrana prvakinja balkana u kuglanju!)Sramota je da se ni danas bolje ne ophodimo prema njoj iako je jedno vreme kada su sankcije sve blokirale bila jedino sto je predstavljalo ovu zemlju u svetu i to na takav nacin.Onaj noz je bio upucen svima nama,sracunat potez,a ne bolesna fiksacija jednog pomahnitalog navijaca,nazalost njoj se niko ovde nije nasao tada kada joj je podrska bila najpotrebnija,i zato je potrazila srecu negde druge.Bio bi red da se neke nadlezne institucije,sportski savezi ili makar uprava grada Novog Sada,sete ove neverovatne sportiskinje kada je vec politicarima interes da se slikaju sa sportistima samo kada donesu medalju,a novinarima da prodaju svoje tekstove pisuci o starletama pritom zapostavljajuci one koji su mnogo vise zasluzili da se o njima pise.
(mire, 02. februar 2015 19:49)

Bravo Mire!!!
Svaka cast Noletu, ali nije ni cudo sto je jadna Monika pobegla trbuhom za kruhom, jer tada gde boze da jedno dete bude popularnije od rezima..Secam se koliko sam se rasplakao

Predrasude

pre 9 godina

Zamislimo kako bi bilo da je obrnuto. Stefi Graf bi bila no.1 a Monika dugi niz meseci no.2 i da neko iz Srbije na turniru u Srbiji ubode nožom Stefi Graf.... To bi nas isključili iz teniskog sveta a Nemci i njima slični bi nas žigosali kao divljake i tražili bi milionske odštete i dugoročnu kaznu za počinioca....

Arigo Saki

pre 9 godina

Ubola ju je neuracunljiva osoba. Pacenik koji je bio zagrizeni fan Stefi Graf. I danas je u nekoj psihijatrijskoj ustanovi u Nemackoj. Nakon tog dogadjaja broj obezbedjenja se znatno povecao na teniskim terenima tako da manite se teorija zavere.

Aleksandar

pre 9 godina

Ovo sto danas udara loptu u zenskom tenisu to nije Moniki ni do kolena , Monika je izgledala kao obican devojcurak, dok ove danasnje teniserke lice na gladijatore....

verdamte Serbe

pre 9 godina

Gledao sam na TVu,DSF,tada,Deutsche Sport Fernsehen=Nemacka sportska Televizija,sada Sport 1.Lepo se culo sta je taj vikao,"Verdamte Serbin"= prokleta Srpkinja,a do uvece promenise Nemci vest u to da je to jedan fanaticni navijac Steffi Graf.Od popodneva,kada se mec igrao,do uvece,zataskana vest i niko nije kriv.Njena karijera za uvek unistena,a tek je od onda pocela Steffi da cveta!Od tada znam u pravom smislu te reci kako izgleda propaganda!Naravno,bila je to uvertira u propagandni rat protiv Srba ovde i na celom zapadu.Sada gleda
mo i slusamo samo reprizu sa Rusima! Rece moj sin nedavno: E
sada znaju Rusi kako je nama 90tih bilo!

Boco10

pre 9 godina

Ne znam da li ste upoznati sa jednim mecom izmedju Monike i Stefi Graf gdje je Moniki bilo zbranjeno da "vice" pri udarcu? Naravno taj mec je izgubila a i kako ne bi kad nije mogla o drugim bitnijim stvarima da misli. Pozdrav!

А. Петров

pre 9 godina

Види овако: Моника је рођена у Новом Саду. На аустралијској телевизији даје интервју 1996. На питање "Где сте рођени?" одговара "I was born in Hungary".
Можда Србија није била коректна према њој, али с друге стране...
..

mila

pre 9 godina

Monika Seleš, tada reprezentativka Jugoslavije i najbolja igračica sveta....Posle ovog incidenta bilo je insinuacija da je motiv politički zbog srpskih korena teniserke...zar nije bilo zbog jugoslovenskih korena teniserke?

krvava bajka

pre 9 godina

Kazes da je mentalno poremecen i nikom nista, pa sta taj onda radi na teniskom mecu tako poremecen i kakvi su onda oni koji su ga pustili na taj mec, nisu primetili da je poremecen.

Dragan

pre 9 godina

Pa ,valjda,ne mislite ljudi da je upad bio slucajan.Trebao je Djokovic da se malo poremeti,nije pitanje izbjeglica vec mudrost Engleza.( Da se vlasi ne ovizaju)

nisam ja, ja je

pre 9 godina

Monika bi bez ikakvr sumnje bila najbolja teniserka svih vremena da je nije bilo bolesnog napada. (Top lista nadrealista, 2. februar 2015 19:13)

"Bez sumnje" - to je malo preterano reci. Tako neko moze da kaze samo neko ko se ne seca Navratilove, Billie Jean King i Margaret Court, neko ko je zaboravio Martinu Hingis i ne obraca paznju na Serenu Williams (i ko, na kraju krajeva, potcenjuje i samu Steffi Graf: setite se samo 2011. godine, pa se onda prisetite i 2013.!). Da je "vrlo moguce" - jeste. Izmedju "bez sumnje" i "vrlo moguce" stoji "vrlo verovatno", a vrlo je verovatno da Steffi Graf ne bi drzala rekord po broju nedelja provedenih na N°1 WTA liste, rekord po broju pobeda i jos neke rekorde. Sto jos ne mora da znaci da bi "Mala Mo" sve to pokupila. Steffi Graf jeste bila velika teniserka, svakako jedna od najvecih, mozda ipak i najveca ikad (ili barem u Open Eri), ali, one rekorde moze da zahvali i cinjenici da dobar komad vrhunca svoje karijere nije imala konkurencije. Kad se, na primer, Navratilovoj desilo da tu nije i neko poput Margaret Court, Billie Jean King, Chris Evert, pa i same Steffi Graf!? (I to po vise njih u isto vreme.)

manitu

pre 9 godina

tako se Nemci(zapad) obracunava sa boljim od sebe.. ja mislim da ne treba veci dokaz zahvalnosti prema manijaku od strane Nemacke i zapada od toga da je ovaj samo dve godine proveo na drogama u nekoj psihijatrijskoj ustanovi..

stručnjak

pre 9 godina

Te 1993. Monika je definitivno "prerasla" Štefi Graf i bilo je očigledno da će je ubuduće preslišavati na terenima. Atentat je došao u tako zgodnom trenutku za Štefi da ja nemam dilemu da li je to bilo organizovano.

q

pre 9 godina

Naravno da je Monika Seleš bila prva asocijacija(pomisao).
Nepravda koja je učinjena prema njoj teško da može opra-
ti mnoge u Nemačkoj.Tim pre što su "mesara" ubrzo pustili.
Da je sve bilo isplanirano,dokazuje i mesto uboda.Druga
asocijacija je bila "analiza" Novaka za vreme Dejvis-kup
meča pre par godina...ili zabrana korišćenja novih patika
na Vimbldonu pred finale sa Marijem.....

ajaj

pre 9 godina

Molim lepo, kad mozemo da placamo obezbedjenje onolikim politicarima, mislim da bi bilo nesto najnormaolnije da 3-4 pripadnika Mupa prate Nola na turnirima. On je nesto najdragocenije sto imamo i ne treba zaliti na sigurnost. Nole sampion!

s55

pre 9 godina

Normalno je da se secam jer sam gledao taj mec i nisam mogao da verujem sta se desilo. Taj nije osudjen a to je uradio zbog Stefi Graf jer je nju voleo a mrzeo je Mo. Mo je imala sve uslove da hara tenisom posebno jer je pocela da dobija Stefi ciji je BH bio nula i za sve udarce se ivlacila na FH i ostavljala ceo prazan teren. Mo je imala odlican dvorucni BH i bila je mlada. Sta bi tek bilo da je igrala jos 7, 8 godin? Nakon tog incidenta skoro godinu dana je i dalje bila br.1 a onda su je skinuli. Nije igrala 2 godine i nikada se posle nije vratila na teren onakva kakva je bila. Ocigledno je da tu psihicku blokadu i traumu nije mogla da prebrodi. Svasta mi pada napamet kada je Novak u pitanju. Vidim da pije svoje napitke a ne one koji su namenjeni igracima. To je dobro..ko zna sta mogu da mu podmetnu. Mozda izgleda glupo ovo sto pisem ali...mislim na podmetanje dopinga ne na ubistvo. Takodje mora da vodi racuna o doping kontrolama. Ranije, mislim , da sam citao da je Endi negde rekao da ima svoje ljude koji uzimaju uzorke za doping kontrolu ili tako nesto. Da ima duple uzorke, jednu za njega koji proveravaju a drugu za doping kontrolu. Pa oni to lepo potpisu i nema tu zamene. Sve je moguce jer veliki sponzori su u pitanju i ogroman novac. A posebno ako neko gubi velike pare a neko zaradjuje. Sada, mozete da se slozite ili ne samnom ali..budjav je ovaj svet...

Filip

pre 9 godina

Posle toliko godina ja i dalje ne mogu da verujem se ovaj incident dogodio. Monika je bila apsolutni vladar zenskog tenisa do tog momenta. Fascinantno je da je osvojila sedam slemova do svoje 18te godine. Meni je ovo najbizarniji dogadjaj na sportskim terenima koji sam ikada video. (ne racunajuci Seninu smrt) Recimo, mnogo mi je bizarniji noz u ledja nego Tajson koji grize Holifildu uvo.

Goran

pre 9 godina

Monika je imala 19 godina i vec osvojenih 9 Grand slem titula i to kad je Stefi Graf bila u najboljim godinama. Koliko bi titula osvojila da nije bilo ove tragedije da je igrala jos 10 godina? Vjerovatno bi premasila cifru od 25. Najveca igracica tenisa u istoriji.

ZokyNBGD

pre 9 godina

Nikola, zar Monikin kasapin nije bio opsednut sa Štefi Graf?! koliko se sećam to mu je navodno bio motiv, da spreči tamburanje Monike po Štefici...
ej bre, pa Štefi ne bi uzela 10 pored Monike, a Mo bar 30!!!

David

pre 9 godina

ali zato kad vidis one crnce dzinove oko terena u americkoj turneji, pet puta treba razmisliti prije upadanja. sto jest, jest, ameri znaju kako obezbjediti neki dogadjaj ali to je cijena toga sto su u zavadi sa cijelim svijetom a mozda i sire

Jao

pre 9 godina

Štefi je osvojila 9 GS do pojave Seleš. Od pojave Monike do ranjavanja, odnos u GS titulama je 8 2 za Moniku. Posle ranjavanja, Monika se ne vraća tenisu na istom nivou kao pre a Štefi "diže formu" i osvaja 11 GS titula...

Mirek Griba

pre 9 godina

Ovaj dogadjaj je jednostavno ucinio to da Stefi ima 22 GS.Neki od njih bi sigurno uzela Monika.
I imala je potpuno pravo sto je bojkotovala Nemacku.

ona

pre 9 godina

koliko ljudi mogu da budu opsednuti nekim sportistom ili da mrze drugog sportistu najbolje govori slucaj Monike Seles. tragedija! takode,to se ogleda u svesti ljudi kad je djokovic u pitanju. da ti drugog coveka nazivas svakavim imenima ili se svadjas sa nekim ko jednostavno ne neavija za njega je cista patologija. to je normalnom coveku neshvatljivo i prilicno bolesno. ocevidci smo toga svakodnevno od kad je on na javnoj sceni, tako da prosto covek ostane zatecen kada vidi sta za neke ljude predstavlja sport. to je zaista,zaista tragicno!

divad

pre 9 godina

Onaj sto je ubo Moniku ikako je bio svestan sta radi...tako da ce Stefi Graf kad tad morati da odgovori na ova pitanja i njeno precutno ponasanje...

Top lista nadrealista

pre 9 godina

Monika bi bez ikakvr sumnje bila najbolja teniserka svih vremena da je nije bilo bolesnog napada. To je kao da je neko Džordana napao u 23. godini i da ovaj nikad nije dostigao nivo koji jeste.

Tuga.

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Zvezda Monike Seles je pocela da bledi i pada, od kako je napustila drzavljanstvo drzave iz koje je potekla, a zvezda Stefi Graf da se sija i uzdize od tog kobnog uboda nozem. Da li je to samo slucajnost ili sudbina, neka svako donese zakljucak za sebe.

mire

pre 9 godina

Djokovica stalno proglasavaju za najboljeg ikada na ovim prostorima a covek tek juce sustigao Moniku po broju GS za nasu zemlju,sa skoro 8 sezona vise u profesionalnoj konkurenciji(Monika je sve ostvarila pre 20-te)Pritom se njen uspeh uopste nije bog zna kako cenio na ovom prostorima(uporedivsi sa sadasnjim narodnim ludilom oko Novaka),nijednom nije bila proglasena za sportistu drzave cak i kada je uzela 3 GS jednoj sezoni,cak ni u lokalnim okvirima(te godine je za sportistu Vojvodine izabrana prvakinja balkana u kuglanju!)Sramota je da se ni danas bolje ne ophodimo prema njoj iako je jedno vreme kada su sankcije sve blokirale bila jedino sto je predstavljalo ovu zemlju u svetu i to na takav nacin.Onaj noz je bio upucen svima nama,sracunat potez,a ne bolesna fiksacija jednog pomahnitalog navijaca,nazalost njoj se niko ovde nije nasao tada kada joj je podrska bila najpotrebnija,i zato je potrazila srecu negde druge.Bio bi red da se neke nadlezne institucije,sportski savezi ili makar uprava grada Novog Sada,sete ove neverovatne sportiskinje kada je vec politicarima interes da se slikaju sa sportistima samo kada donesu medalju,a novinarima da prodaju svoje tekstove pisuci o starletama pritom zapostavljajuci one koji su mnogo vise zasluzili da se o njima pise.

Dejan

pre 9 godina

Zamislite situaciju da je neki mentalno poremeceni srbin te 1993. godine to uradio Stefi Graf!?
Da li bi odgovarao ili bi i on samo bio na posmatranju!
Inace,pored ljudske velika je i sportska steta sto se to dogodilo, to je bilo zlatno vreme zenskog tenisa! Verovatno bi gledali najvece rivalstvo u istiriji zenskog sporta, Mala Mo i Velika Stefi!
Tu su jos bile i Navratilova na zalasku karijere, Martina Hingis, Zistin Enan i Kim Klajsters na pocetku...steta!

Her Zivota

pre 9 godina

To sta je Seles postigla u tenisu do tog trenutka tesko da ce ikada biti ponovljeno u bilo kojem sportu !!

A nije imala ni 19 i po godina !!!

Zoki

pre 9 godina

Ne verujem da je bilo vece nepravde i nesrece u istoriji sporta.Imala je 8 GS titula sa 19 godina i 4 meseca starosti.Nezabelezen rekord.I ne samo to,toliko je bila superiorna u to vreme,da je bilo pitanje vremena kada ce uzeti sva 4 GS trofeja iste godine.Vec je imala 2 puta po 3 GS titule godisnje sa nepunih 20 godina.Broj titula koje bi osvojila da nije bilo napada bio bi nedostizan za sva vremena.Tragedija sta drugo reci

Mirek Griba

pre 9 godina

Ovaj dogadjaj je jednostavno ucinio to da Stefi ima 22 GS.Neki od njih bi sigurno uzela Monika.
I imala je potpuno pravo sto je bojkotovala Nemacku.

Top lista nadrealista

pre 9 godina

Monika bi bez ikakvr sumnje bila najbolja teniserka svih vremena da je nije bilo bolesnog napada. To je kao da je neko Džordana napao u 23. godini i da ovaj nikad nije dostigao nivo koji jeste.

Tuga.

s55

pre 9 godina

Normalno je da se secam jer sam gledao taj mec i nisam mogao da verujem sta se desilo. Taj nije osudjen a to je uradio zbog Stefi Graf jer je nju voleo a mrzeo je Mo. Mo je imala sve uslove da hara tenisom posebno jer je pocela da dobija Stefi ciji je BH bio nula i za sve udarce se ivlacila na FH i ostavljala ceo prazan teren. Mo je imala odlican dvorucni BH i bila je mlada. Sta bi tek bilo da je igrala jos 7, 8 godin? Nakon tog incidenta skoro godinu dana je i dalje bila br.1 a onda su je skinuli. Nije igrala 2 godine i nikada se posle nije vratila na teren onakva kakva je bila. Ocigledno je da tu psihicku blokadu i traumu nije mogla da prebrodi. Svasta mi pada napamet kada je Novak u pitanju. Vidim da pije svoje napitke a ne one koji su namenjeni igracima. To je dobro..ko zna sta mogu da mu podmetnu. Mozda izgleda glupo ovo sto pisem ali...mislim na podmetanje dopinga ne na ubistvo. Takodje mora da vodi racuna o doping kontrolama. Ranije, mislim , da sam citao da je Endi negde rekao da ima svoje ljude koji uzimaju uzorke za doping kontrolu ili tako nesto. Da ima duple uzorke, jednu za njega koji proveravaju a drugu za doping kontrolu. Pa oni to lepo potpisu i nema tu zamene. Sve je moguce jer veliki sponzori su u pitanju i ogroman novac. A posebno ako neko gubi velike pare a neko zaradjuje. Sada, mozete da se slozite ili ne samnom ali..budjav je ovaj svet...

Filip

pre 9 godina

Posle toliko godina ja i dalje ne mogu da verujem se ovaj incident dogodio. Monika je bila apsolutni vladar zenskog tenisa do tog momenta. Fascinantno je da je osvojila sedam slemova do svoje 18te godine. Meni je ovo najbizarniji dogadjaj na sportskim terenima koji sam ikada video. (ne racunajuci Seninu smrt) Recimo, mnogo mi je bizarniji noz u ledja nego Tajson koji grize Holifildu uvo.

Her Zivota

pre 9 godina

To sta je Seles postigla u tenisu do tog trenutka tesko da ce ikada biti ponovljeno u bilo kojem sportu !!

A nije imala ni 19 i po godina !!!

Milentije

pre 9 godina

Jelena Genčić u jednom intervjuu na TV kaže za Novaka da je on kao dečak bio "najveći talenat za tenis koji je videla posle Monike Seleš"...
Žena sve objasnila.

stručnjak

pre 9 godina

Te 1993. Monika je definitivno "prerasla" Štefi Graf i bilo je očigledno da će je ubuduće preslišavati na terenima. Atentat je došao u tako zgodnom trenutku za Štefi da ja nemam dilemu da li je to bilo organizovano.

Pantagruel

pre 9 godina

Не мислим ја да је Штефи Граф лично имала ишта са атентатом на Монику, али сам убеђен да западне службе безбедности јесу. Неурачунљиви извршиоци су увек најбољи начин да се прикрије стварни налогодавац, баш као у случајку убиства Кенедија. Иритирала је тиме што је била последњи пркосни симбол државе коју су силом покушавали да угуше и пре времена прогласе мртвом. Добро се сећам када је као двострука шампионка Ролан Гароса одбила да изађе на терен и брани титулу (коју је на крају и одбранила) док се на јарбол стадиона поново не истакне југословенска застава коју су организатори претходно скинули (јер за њих је СФРЈ престала да постоји од момента отцепљења Хрватске, што ми у том тренутку још нисмо признавали). Због тога су је изболи, а све остало је фарса. Она и данас има освојених девет грен слемова (колико Новак и ана Ивановић заједно). Баш ме брига да ли је етнички Српкиња или Мађарица, броји се само оно што је дала овој земљи, а то је много и мора бити поштовано. И Алберт Нађ је Мађар, па се борио за нашу репрезентацију са више срца него многи Срби у њој (притом ја навијам за Звезду, али њега не могу да не поштујем). А моника је неупоредиво већа од њега. Вучић и Тома треба да је позову у Београд, наша влада да јој плати карту и да је ту дочекамо са највишим државним почастима. А Новак, Ана, Јелена и сви остали наши тенисери да буду ту и да јој се поклоне. Јер да није било ње, вероватно многи од њих уопшне не би ни почели да тренирају тенис.

Zoki

pre 9 godina

Ne verujem da je bilo vece nepravde i nesrece u istoriji sporta.Imala je 8 GS titula sa 19 godina i 4 meseca starosti.Nezabelezen rekord.I ne samo to,toliko je bila superiorna u to vreme,da je bilo pitanje vremena kada ce uzeti sva 4 GS trofeja iste godine.Vec je imala 2 puta po 3 GS titule godisnje sa nepunih 20 godina.Broj titula koje bi osvojila da nije bilo napada bio bi nedostizan za sva vremena.Tragedija sta drugo reci

mire

pre 9 godina

Djokovica stalno proglasavaju za najboljeg ikada na ovim prostorima a covek tek juce sustigao Moniku po broju GS za nasu zemlju,sa skoro 8 sezona vise u profesionalnoj konkurenciji(Monika je sve ostvarila pre 20-te)Pritom se njen uspeh uopste nije bog zna kako cenio na ovom prostorima(uporedivsi sa sadasnjim narodnim ludilom oko Novaka),nijednom nije bila proglasena za sportistu drzave cak i kada je uzela 3 GS jednoj sezoni,cak ni u lokalnim okvirima(te godine je za sportistu Vojvodine izabrana prvakinja balkana u kuglanju!)Sramota je da se ni danas bolje ne ophodimo prema njoj iako je jedno vreme kada su sankcije sve blokirale bila jedino sto je predstavljalo ovu zemlju u svetu i to na takav nacin.Onaj noz je bio upucen svima nama,sracunat potez,a ne bolesna fiksacija jednog pomahnitalog navijaca,nazalost njoj se niko ovde nije nasao tada kada joj je podrska bila najpotrebnija,i zato je potrazila srecu negde druge.Bio bi red da se neke nadlezne institucije,sportski savezi ili makar uprava grada Novog Sada,sete ove neverovatne sportiskinje kada je vec politicarima interes da se slikaju sa sportistima samo kada donesu medalju,a novinarima da prodaju svoje tekstove pisuci o starletama pritom zapostavljajuci one koji su mnogo vise zasluzili da se o njima pise.

brb

pre 9 godina

Prvi GS koji je odigrala, RG 89 dosla je do 1/2, tad je imala 15 godina
Sa 16 godina je uzela prvi GS - RG 1990, najmladji osvajac u istoriji RG
(ukupno je uzela AOx4,RGx3,USx2)
U 19 godini je imala 8 GS titula od ukupno 9(1991 nije imala poraz na GS, 21-0, nije igrala Wim a ostala 3 je osvojila)
Sto se tice njenog pocetka karijere Federer,Nadal i Djokovic su vise nego smesni

Ona je jedini razlog zasto kod Stefi Graf stoji brojka od 22 GS i zasto je Grafova samo jednom uzela sve GS u sezoni(1988), inace bi uzela sigurno 1989 i 1993 i imala bi preko 25 GS titula
Veliki pozdrav za moju bivsu komsinicu iz Balzakove 26,Liman 4 ,Novi Sad
Novi Sad je nas!!!
I nije Ginter Parc nego Parhe
Da nije bilo takvog degena, mala Mo bi danas imala 25+ GS i min 2x sve GS u sezoni

Evo i link murala u njenu cast

http://www.blic.rs/Vesti/Vojvodina/414396/Mural-u-cast-Monike-Seles

ZokyNBGD

pre 9 godina

Nikola, zar Monikin kasapin nije bio opsednut sa Štefi Graf?! koliko se sećam to mu je navodno bio motiv, da spreči tamburanje Monike po Štefici...
ej bre, pa Štefi ne bi uzela 10 pored Monike, a Mo bar 30!!!

Goran

pre 9 godina

Monika je imala 19 godina i vec osvojenih 9 Grand slem titula i to kad je Stefi Graf bila u najboljim godinama. Koliko bi titula osvojila da nije bilo ove tragedije da je igrala jos 10 godina? Vjerovatno bi premasila cifru od 25. Najveca igracica tenisa u istoriji.

bliski svedok

pre 9 godina

@Mladen Mladenovic ..... ista ta drzava isti taj teniski savez kao i politicari tog vremena nisu ni beknuli na taj dogadjaj(par kiselih komentara) ."Vodeci" ljudi u NS su se tada samo kurv...ski smejuljili . Tih godina je nedostatak 'ic u prezimenu bio ogroman hendikep u Srbiji makar bio i najbolji svetski teniser(ka).Nikakvu podrsku nije imala !!! Monika je otisla od zalosti i tuge a malo ko je zbog toga zalio . To je jedina istina .

NOLKICA

pre 9 godina

SECAM SE, NOZ U LEDJE JE UBO JEDAN CRNOKOSI COVEK, KOJI JE IZJAVIO DA JE TO URADIO ZBOG TOGA STO JE ZALJUBLJEN U STEFI GRAF, POSLE JA PUSTEN NA SLOBODU, KAO NEURACULJIV, I TAKO UPROPASTIO MONIKINU KARIJERU, I SECAM SE DA JE BIO NEGDE MEDJU PRVIM REDOVIMA, NIKOME TO NE BI POZELELE, ALI MI JE KRIVO STO STEFI TO NIJE OSTRO OSUDILA!

verdamte Serbe

pre 9 godina

Gledao sam na TVu,DSF,tada,Deutsche Sport Fernsehen=Nemacka sportska Televizija,sada Sport 1.Lepo se culo sta je taj vikao,"Verdamte Serbin"= prokleta Srpkinja,a do uvece promenise Nemci vest u to da je to jedan fanaticni navijac Steffi Graf.Od popodneva,kada se mec igrao,do uvece,zataskana vest i niko nije kriv.Njena karijera za uvek unistena,a tek je od onda pocela Steffi da cveta!Od tada znam u pravom smislu te reci kako izgleda propaganda!Naravno,bila je to uvertira u propagandni rat protiv Srba ovde i na celom zapadu.Sada gleda
mo i slusamo samo reprizu sa Rusima! Rece moj sin nedavno: E
sada znaju Rusi kako je nama 90tih bilo!

divad

pre 9 godina

Onaj sto je ubo Moniku ikako je bio svestan sta radi...tako da ce Stefi Graf kad tad morati da odgovori na ova pitanja i njeno precutno ponasanje...

loshmy

pre 9 godina

Citao sam Monikinu autobiografiju...tuzno kako je posle tog napada unisten jedan mladi zivot(ko je citao zna o cemu pricam) i blistava karijera...

Dejan

pre 9 godina

Zamislite situaciju da je neki mentalno poremeceni srbin te 1993. godine to uradio Stefi Graf!?
Da li bi odgovarao ili bi i on samo bio na posmatranju!
Inace,pored ljudske velika je i sportska steta sto se to dogodilo, to je bilo zlatno vreme zenskog tenisa! Verovatno bi gledali najvece rivalstvo u istiriji zenskog sporta, Mala Mo i Velika Stefi!
Tu su jos bile i Navratilova na zalasku karijere, Martina Hingis, Zistin Enan i Kim Klajsters na pocetku...steta!

Jao

pre 9 godina

Štefi je osvojila 9 GS do pojave Seleš. Od pojave Monike do ranjavanja, odnos u GS titulama je 8 2 za Moniku. Posle ranjavanja, Monika se ne vraća tenisu na istom nivou kao pre a Štefi "diže formu" i osvaja 11 GS titula...

manitu

pre 9 godina

tako se Nemci(zapad) obracunava sa boljim od sebe.. ja mislim da ne treba veci dokaz zahvalnosti prema manijaku od strane Nemacke i zapada od toga da je ovaj samo dve godine proveo na drogama u nekoj psihijatrijskoj ustanovi..

David

pre 9 godina

ali zato kad vidis one crnce dzinove oko terena u americkoj turneji, pet puta treba razmisliti prije upadanja. sto jest, jest, ameri znaju kako obezbjediti neki dogadjaj ali to je cijena toga sto su u zavadi sa cijelim svijetom a mozda i sire

jedna Sanja

pre 9 godina

Da, juce sam upravo tu asocijaciju imala i zabrinula se za Novakovu bezbednost. Ispricala sam svojoj deci ko je bila Monika Seles i sta joj se dogodilo.

Milan

pre 9 godina

Da se sada tako nesto desi npr u Americi dobio bi metak u glavu istog trenutka. Svet je tada i ziveo mnogo bezbriznije. Monika je bila i ostala po meni jedna od najboljih.

Predrasude

pre 9 godina

Zamislimo kako bi bilo da je obrnuto. Stefi Graf bi bila no.1 a Monika dugi niz meseci no.2 i da neko iz Srbije na turniru u Srbiji ubode nožom Stefi Graf.... To bi nas isključili iz teniskog sveta a Nemci i njima slični bi nas žigosali kao divljake i tražili bi milionske odštete i dugoročnu kaznu za počinioca....

q

pre 9 godina

Naravno da je Monika Seleš bila prva asocijacija(pomisao).
Nepravda koja je učinjena prema njoj teško da može opra-
ti mnoge u Nemačkoj.Tim pre što su "mesara" ubrzo pustili.
Da je sve bilo isplanirano,dokazuje i mesto uboda.Druga
asocijacija je bila "analiza" Novaka za vreme Dejvis-kup
meča pre par godina...ili zabrana korišćenja novih patika
na Vimbldonu pred finale sa Marijem.....

danix

pre 9 godina

Dobro se sjecam se tog dogadjaja,kao da je juce bilo.Bili smo sokirani i svima nam je bilo jasno da takva sampionka nije smjela biti Jugoslovenka iz Novog Sada.Promovisanje Jugoslavije u momentu kad se radilo na njenom unistavanju nije bilo dozvoljeno.I zato je bila napadnuta.Taj gest je bio cisto politicki i nije imao veze ni sa sportom,ni sa nekim bolesnim atentatorom.Nego,dobro je Monika prosla pa je,na svu srecu,ostala ziva.
Treba reci i to da na sudu u Njemackoj nije mogla dobiti odstetu sve dok nije postala Amerikanka,a onda je grupa advokata iz SAD,po brzom postupku,dobila parnicu i odstetu za Moniku,u vrijednosti,koliko se sjecam,od 2 miliona dolara.
Pisao sam juce poruku Novaku da se i on pripazi,da pojaca obezbedjenje,za svaki slucaj.
Prica o nekom profesionalnom obezbjedjenju je suvisna,svi ucesnici na ATP i WTA,sa Zapada,nisu u opasnosti,svi oni sa Istoka,osim Novaka,isto tako nisu u opasnosti.
Zna to Nole,siguran sam.

Opusteni

pre 9 godina

Djokovica stalno proglasavaju za najboljeg ikada na ovim prostorima a covek tek juce sustigao Moniku po broju GS za nasu zemlju,sa skoro 8 sezona vise u profesionalnoj konkurenciji(Monika je sve ostvarila pre 20-te)Pritom se njen uspeh uopste nije bog zna kako cenio na ovom prostorima(uporedivsi sa sadasnjim narodnim ludilom oko Novaka),nijednom nije bila proglasena za sportistu drzave cak i kada je uzela 3 GS jednoj sezoni,cak ni u lokalnim okvirima(te godine je za sportistu Vojvodine izabrana prvakinja balkana u kuglanju!)Sramota je da se ni danas bolje ne ophodimo prema njoj iako je jedno vreme kada su sankcije sve blokirale bila jedino sto je predstavljalo ovu zemlju u svetu i to na takav nacin.Onaj noz je bio upucen svima nama,sracunat potez,a ne bolesna fiksacija jednog pomahnitalog navijaca,nazalost njoj se niko ovde nije nasao tada kada joj je podrska bila najpotrebnija,i zato je potrazila srecu negde druge.Bio bi red da se neke nadlezne institucije,sportski savezi ili makar uprava grada Novog Sada,sete ove neverovatne sportiskinje kada je vec politicarima interes da se slikaju sa sportistima samo kada donesu medalju,a novinarima da prodaju svoje tekstove pisuci o starletama pritom zapostavljajuci one koji su mnogo vise zasluzili da se o njima pise.
(mire, 02. februar 2015 19:49)

Bravo Mire!!!
Svaka cast Noletu, ali nije ni cudo sto je jadna Monika pobegla trbuhom za kruhom, jer tada gde boze da jedno dete bude popularnije od rezima..Secam se koliko sam se rasplakao

mo

pre 9 godina

Bila je neuporedivo talentovanija za tenis od Novaka, a isto tako neuporedivo manje eksponirana u medijima.
Nepravedno zapostavljena. Ali, tada se nije ispirao mozak napaljenom narodu pricama o teniserima koji "predstavljaju" Srbiju, dok je danas to ispiranje uspelo, pa se masa koja nikad nista nije postigla u zivotu poistovecuje sa teniserom koga nikada u zivotu ni videti nece, osim na TV-u.
I zive u iluziji da on njih takve "predstavlja".

MM

pre 9 godina

Vrlo dobar tekst. Nazalost i vrlo bolno prisecanje na nikad sankcionisani napad na Malu Mo.
Bilo bio dobro samo kad bi autor bolje vladao maternjim jezikom i bio svestan da "usaglasicete se" ima potpuno drugo znacenje od "saglasicete se" i da bi na tom mestu bolje pristajalo "slozicete se"....

ajaj

pre 9 godina

Molim lepo, kad mozemo da placamo obezbedjenje onolikim politicarima, mislim da bi bilo nesto najnormaolnije da 3-4 pripadnika Mupa prate Nola na turnirima. On je nesto najdragocenije sto imamo i ne treba zaliti na sigurnost. Nole sampion!

calmy zee

pre 9 godina

Znate sta je Einstein rekao o svojoj teoriji fizike ? Ako gresim njemci ce reci da sam jevrej a ako sam u pravu reci ce da sam njemac! Na prvi pogled pitate se kakve li veze ovo ima sa Mo Seles ? Ako bas niko ne moze resiti 'zagonetku' i ako vas interesuje resenje slobodno
:)

Aleksandar

pre 9 godina

Ovo sto danas udara loptu u zenskom tenisu to nije Moniki ni do kolena , Monika je izgledala kao obican devojcurak, dok ove danasnje teniserke lice na gladijatore....

Boco10

pre 9 godina

Ne znam da li ste upoznati sa jednim mecom izmedju Monike i Stefi Graf gdje je Moniki bilo zbranjeno da "vice" pri udarcu? Naravno taj mec je izgubila a i kako ne bi kad nije mogla o drugim bitnijim stvarima da misli. Pozdrav!

Aca

pre 9 godina

Obratite samo paznju na presudu i na to kako je Nemacka reagovala i zataskavala sve ovo. Zamislite sad samo situaciju u kojoj je opsednuti Srbin ubo Stefi Graf?

Zmaj Ognjeni Vuk

pre 9 godina

E Serena da uzme jos 4GS i da konacno makne Graf sa prvog mesta liste u Open Eri jer Graf ne zasluzuje da bude najbolja.
(Srdjan, 2. februar 2015 19:51)

Ne zaslužuje ni Serena. Čitavu karijeru je na steroidima, što priznaju i mnogi Amerikanci. Martina Navratilova je objektivno najbolja teniserka u istoriji ovog sporta.

ona

pre 9 godina

koliko ljudi mogu da budu opsednuti nekim sportistom ili da mrze drugog sportistu najbolje govori slucaj Monike Seles. tragedija! takode,to se ogleda u svesti ljudi kad je djokovic u pitanju. da ti drugog coveka nazivas svakavim imenima ili se svadjas sa nekim ko jednostavno ne neavija za njega je cista patologija. to je normalnom coveku neshvatljivo i prilicno bolesno. ocevidci smo toga svakodnevno od kad je on na javnoj sceni, tako da prosto covek ostane zatecen kada vidi sta za neke ljude predstavlja sport. to je zaista,zaista tragicno!

No passaran

pre 9 godina

Kad je Zvezda razbila Svabe, nama su Svabe razbili drzavu, a onda su Moniku onesposobili. Svaki put kad Novak izadje na teren ja strepim.

Branko

pre 9 godina

O Dragi Boze kako da se nesecam! Gledao sam to ruznu sliku kako joj onaj kreten u najboljim godinama i formi oduze karijeru. Sto je jos gore, umalo da usmtri neduzno i predivno bice nasu Monokicu. Ne ponovilo se nikada i nikom!
Branko (Teniser) iz Amjerike

CityWatch

pre 9 godina

Ako je mentalno oboleo to ne znaci da ga neko nije nalozio da uradi sta je uradio. Naprotiv. Da se kod nas nesto slicno desilo, znamo kako bi mediji i sve ostalo izgledalo. Medjutim, Nemacka je civilizovana zaaapaadnaaa zemlja. A to je sveta krava.

kladionicar

pre 9 godina

NA DEVET OD DESET SLEMOVA NA PEHARU PISE MONIKA SELES YUG.JEDAN JE OSVOJILA ZA USA.IMA I WIKIPEDIA,PA PROVERITE.MONIKA JE BILA I OSTALA VELIKA SAMPIONKA.

B.V.

pre 9 godina

Dobro se secam, ja sam u to vreme studirao Pravo u
Nemackoj - Frankfurt. Nakon odluke Suda u Hamburgu
doslo je do jedne svadje sa jednim Profesorom. Mi
Studenti nismo mogli da shvatimo presudu. Parche
je osudjen bio na dve godine, ali uslovno (Bewährung)
i pusten je na slobodi. Procitao sam tu odluku suda,
razlog takve "kazne" su, da je Parche do tada nije
bio Kriminalc, obican Covek koji je tada ziveo kod
svoje Majke i da sudija ne zeli da mu "pokvari" zivot
sa jednom zatvorskom kaznom. Nalog suda, nesme da posecuje
teniske turnire. Profesor je branio tu presudu a ja sam
njega pitao, sta bi se desilo da je neki Srbin u Beogradu
na taj nacin napao Steffi Graf a srpski sud pusti napadaca
da ide kuci...

veljko

pre 9 godina

najveci teniski talenat ikada! rad je bitan, ali kad sa 18-19 god imas 8GS, to je vrhunsko znanje i talenat! nikad ponovljena teniska inteligencija, ni stil igranja (dvorucni forhend i bekend). ne bi je niko nikad stigao po titulama, za 500 godina, u obe konkurencije, da nije bilo tog tuznog dogadjaja...
a jelena gencic je bila trener njoj i novaku, mozda najboljim ikada u obe konkurencije! ko li je nju ucio tenisu i koja je to tek carica, ali i sreca!

Johnny

pre 9 godina

Monstrum koji je zboo nozem malu Mo je unistio njen zivot. Do manijackog napada ona je bila NEDOSTIZNA: tehnikom, umecem, na psihickom planu, godine su joj vise nego isle na ruku, po neverovatnoj seriji uspeha na svim gren slemovima i da ne nabrajam. Mala Mo je MUCKI ZAUSTAVLJENA. FARSA OD 'SUDJENJA' POSLE SAMO TO POTVRDUJE. Mo je od ove traume od ubadanja nozem (da je bilo spreda moglo je imati smrtan ishod ali ludaci uvek bodu nozem s ledja) postala devojka koja je morala da se suocava sa ovim zlocinom i njegovim posledicama koje su po njenu psihu i dalje igranje bile nesagledive.

Divljastvo ubadanja nozem i naknadna smrt njenog oca koji je sve ulozio u nju kada drzava nije nista itekako su uticali na njenu psihu. Jedino ljudski i sportski titani tipa male Mo nogu posle toga da ustanu i postanu jos neverovatniji ljudi.

Nikada necu zaboraviti veliko finale 2 godine posle toga 1995 sa stefi graf, kada ju je bukvalno razbila sa 6:0 u drugom setu (7:6 bilo u 1. za stefi) i sudijsku pristrasnost. Treci set je izgubila ali je fantasticno igrala iu tom 3. setu (u gemovima je opet potukla stefi). Nakon meca na mrezi mala Mo je zagrlila stefi. nikada necu zaboraviti to precisto, neiskvareno, predobro bice koje iskreno cestita (nezasluzenu) pobedu Stefi. i onda se setim ove generacije likova poput Marija koji pogledom strelja i nije u stanju jedva ruku da pruzi.
Neko moze biti i super igrac,ali SVAKI igrac je od danas do sutra. A covek za ceo zivot ne moze biti svako

Ezio

pre 9 godina

Nema apsolutno nikakve veze kakva je nekom fizicka konstitucija po pitanju ocuvanja bezbednosti i sigurnosti drugog. Pa da Brus Li sam stoji kod Novaka, vece je obezbedjenje od 10 tih glomaznih crnaca sa superboul-a

Dragan

pre 8 godina

Sta je Jugoslavija I tenniska federacija Jygoslavije uradila posle tog nemilog digadjaja, Niko se nije oglasio I da je uzme u zastitu, zato je I uzela Americko drzavljavanstvo.
Ja ne verujem da je napad bio cisto incident izazvan nekom bolesnom osobom. Setite se da Grafova nije imala sanse protiv Monike, bila je u senci a u pitanju su sponzori slava velika lova se obrce , lako je naci neku budalu ili bolesnika da zavrsi posao, Zato za mene tih 22 grand slema Grafove ne znaci nista, Zamislite jedna Jugoslovenka tamo sa nekog Balkana da dominira nad jednom Nemicom Nadam se da ce te objaviti istinu
koju niko neje zeleo da prizna u to vreme. I zato uvek kada se spomenu 22 titule Grafove treba spomenuti I Moniku Seles.

Zana

pre 9 godina

Mala Mo nikada nije delila ljude na nase i njihove, crne i bele, zute i crvene. Mala Mo nikada nije prestala da veruje u ljude cak i kada su joj isti bukvalno ili figurativno zabadali noz u ledja. Mala Mo je kao maloletna postigla ono sto mnogi na vrhu ATP liste nece za ceo zivot.
Zato je mala Mo trn u oku malim, zlobnim, zaludnim ljudima poput mladena mladenovica. Kao Srpkinju sramota me sto ovakvi likovi iznose svoje jadne, besmislene i odijumom zadojene stavove koji svedoce o duhovnoj bedi i zastranjenosti osoba koje ih zastupaju.

mila

pre 9 godina

Monika Seleš, tada reprezentativka Jugoslavije i najbolja igračica sveta....Posle ovog incidenta bilo je insinuacija da je motiv politički zbog srpskih korena teniserke...zar nije bilo zbog jugoslovenskih korena teniserke?

А. Петров

pre 9 godina

Види овако: Моника је рођена у Новом Саду. На аустралијској телевизији даје интервју 1996. На питање "Где сте рођени?" одговара "I was born in Hungary".
Можда Србија није била коректна према њој, али с друге стране...
..

krvava bajka

pre 9 godina

Kazes da je mentalno poremecen i nikom nista, pa sta taj onda radi na teniskom mecu tako poremecen i kakvi su onda oni koji su ga pustili na taj mec, nisu primetili da je poremecen.

e niikolA

pre 9 godina

"Ljudi koji su okruživali Đokovića i Marija nisu delovali kao sposobni da zaustave iole ozbiljnije napadače"

otkud znate, mogu da budu nindze ili ljudi koji se ceo zivot bave nekom borilackom vestinom, zar mora na celu da im pise..

ciji zivot vredi vise

pre 9 godina

Pa nisu znali kako drugacije da je zaustave. Realno ni jedna od protivnica nije mogla ni da priviri njenom nivou tenisa. Suvisno je naklapati da li je organizovano i ko je od toga mogao imati vecu korist, ali je cinjenica da teniski savez i ne pokusava da zastiti najvece talente, pa ni najvece svetske igrace. Mislim da treba sa razlogom da se postavi pitanje ZASTO??? Citava ta organizacija ima ogroman profit od toga sto dva tenisera izadju na teren da, kako stoje stvari, rizikuju svoj zivot.

Rastko

pre 9 godina

Izbosti nozem mucki iza ledja dotad neprikosnovenu devojcicu od 19g dok je na terenu i ne odlezati zbog tog zlocina u zatvoru je gnusno i neopisivo sramotno.

Za sve ove dusebriznike poput mladenovica koji se podsmeva otkud Mo moze biti "nasa" - informacija da Monika na Rolan Garosu 93 nije htela da pristupi dok se nije podigla na jarbol jugoslovenska zastava buduci da su Francuzi i Evropa mislili da je istupanjem hrvatske i Slovenije i Jugoslavija nestala.

BISTROOKI

pre 9 godina

Ne moze Njemac podnijet da je neko drugi bolji ! Sad mozete pricat sta hocete, al da je Monika bila Njemica niko je nebi prstom dirnuo !

Dragan

pre 9 godina

Pa ,valjda,ne mislite ljudi da je upad bio slucajan.Trebao je Djokovic da se malo poremeti,nije pitanje izbjeglica vec mudrost Engleza.( Da se vlasi ne ovizaju)

politicka konjuktura

pre 9 godina

U slucaju Monike Seles manje je bitno sto atentator nije osudjen. Bitno je i indikativno to kako su zapadni mediji lako preko toga presli, samo slegnuli ramenima ili se cak obradovali.
Treba obratiti paznju na to kako su zapadni mediji pratili igre i sportski uspon Monike Seles pa onda doneti zakljucak sta se desilo.
A Monika Seles je bila autentican teniski talenat za razliku od Djokovia koji je vise izfabrikovan da bude to sto jeste.

Juran74

pre 9 godina

Kao prvo Monika je proizvod Jugoslovenske skole tenisa,poslje Bobe Zivojinovica,Brune Oresara,Igora Prpica itd.Za vrijeme rata, normalno da je Hrvatska bila u boljoj poziciji da pogura par svojih tenisaca Goran Ivanisevic,Ivan Ljubicic itd .A zatim dolazi citava plejada srpskih tenisaca.Ali moramo znati jednun i osnovnu stvar sto se tice ovog sporta,ato je da su ovo isklucivo obiteljski skupi projekti.Ida nije bilo obiteljskih velikih zrtava,ne bi bio ni rezultata.Uzmimo najbolji primjer obitelj Kostelic.Koja hrvatska,koji snjijeg koje skijanje.Tako isto tenis ,koja bola Srbija,Hrvatska i neke super nacije.Tako sto se tice ovog sporta i svih ostalih individualnih sportova npr atletika,mi tim ljudima nikad nismo pomagali,samo odnemagali.Zato veliki respect svim ljudima koji se bave individualnim sportovima na ovim prostorima.

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Zvezda Monike Seles je pocela da bledi i pada, od kako je napustila drzavljanstvo drzave iz koje je potekla, a zvezda Stefi Graf da se sija i uzdize od tog kobnog uboda nozem. Da li je to samo slucajnost ili sudbina, neka svako donese zakljucak za sebe.

mledenovicu pametnjakovicu

pre 9 godina

A čija je to "naša" Mala Mo? I kako ste to Vi sigurni, sa ovolike vremenske udaljenosti, da bi BILA NAJVEĆA TENISERKA SVIH VREMENA? Da nemate moć vidovite Zorke? Ako niste bobavešteni ali, mi već imamo najvećeg tenisera svih vremana samo što od silne zlobe to ne možemo da podnesemo. Ali, ona koja nije, eh, kada bi bila, to bi bio pun pogodak?! Bili bismo srećni kao da je naša. Primitivizam najnižeg nivoa.
(Mladen Mladenović, 3. februar 2015 08:45)

Tekst nije o baba zorki ni o Djokovicu nego o Moniki Seles.
Mo je osvojila sve Gren Slemove sem Vimbldona jos MNOGO PRE nego je postala punoletna. Seles je bila najmladja teniserka U ISTORIJI koja je ikada osvojila Rolan Garos. I ti se zlobno podsmevas tome i nazivas primitivizmom ciste cinjenice.
Svaka tvoja recenica je smesna, ostrascena, zadojena blago receno netrpeljivoscu. "Sa ovolike vremenske udaljenosti!" zvuci pateticno. Naravno da nije shokantno predvideti da bi devojcica koja je osvojila 8 gren slemova kao TINEJZERKA (novak nije NIJEDAN u toj dobi) SAMO DO svoje 19. godine nastavila da redja uspehe jer njoj nije bilo 29 da se u to sumnja nego samo 19!

Da podrugljivo stavljas "nasa" pod navodnike govori o tvojoj nacionalistickoj (ne)kulturi i svakako nece smanjiti Monikin legendarni uspeh. Ona je postala teniska legenda vec kao TINEJDZER - niko nikada joj to ne moze oduzeti i daj Boze da je u tome iko stigne a kamoli prestigne.

uf

pre 9 godina

@ajaj
A mogao bi i sam da placa ako mu trebaju.
On nesto najdragocenije sto imamo!? Jesi normalan ti? Covek igra za sebe, sportista, kome je on dragocen?

b

pre 9 godina

Sigurno da je ovaj događaj promijenio istoriju ženskog tenisa i da bi danas na vrhu vjerovatno bilo njeno ime jer je bila bolja od Štefi na svim GS osim na Vimbldonu. Vidim da neki pišu kako nije bila medijski eksponirana kao danas Đoković ali to je globalni trend. Ni Maradona tih godina nije bio eksponiran kao danas Mesi ili Ronaldo i nije zarađivao takve pare. Tenis, a naročito ženski (Jugoslavija je i prije Monike imala GS šampionku pa to vjerujem mnogi i ne znaju) nije bio atraktivan, treba se sjetiti da nije bio ni olimpijski sport. Ipak mi smo znali sve o Moniki iako tada nije bilo interneta, ali se sjećam da je sa 11 ili 12 godina bila na naslovnoj strani Ilustrovane politike što je u to doba bilo veoma značajno. Ali nije svako sa "5 minuta škole i velikim odmorom" bio u poziciji da ostavlja svoje stručno mišljenje o njoj kao danas.

VIL

pre 9 godina

Da dobro se secamo tog dogadjaja. Stefi je dosla u bolnicu da obidje Moniku tek posto su joj rekli da ce to biti dobro za njen public image. Monika je zapala u duboku depresiju posle povrede iz koje se izvukla tek posle mnogo sati terapije nekoliko godina kasnije. Navratilova joj je pomogla da se vrati na teren... Monikin otac ostaje u secanju kao duša od čoveka i jedan od naboljih očeva-trenera; inače karikaturista po profesiji. Nike, sponzor Monike pre udesa je ostao uz nju i za vreme oporavka - što je lep gest.

Denis

pre 9 godina

Taj događaj u Hamburgu je bio zaista strašan, ali zlonamerni su svi koji tvrde da je sama Štefi Graf imala bilo kakve veze sa tim. Naprotiv Štefi nikakve veze nije imala sa tim i ne može ona biti kriva što postoje ludaci na svetu koji ne prezaju ni oko čega i to iz samo njima razumljivih razloga. Inače oduvek sam bio zagriženi ljubitelj Monike Seleš i zato mi se nije dopadala Štefi Graf ali danas kada razmišljam shvatam koliko je nadmoćna šampionka bila Štefi. Ona je bila jednostavno veliki radnik i borac i potpuno zasluženo je osvojila sve što se osvojiti može i danas drži taj rekord. Treba se setiti da je jedina u novijoj istoriji osvojila sva četiri grand-slema u istoj godini (zlatni grand-slem) i još i zlato na Olimpijadi iste godine, naravno to se desilo još pre pojave Monike Seleš. Monika je u jednom trenutku uspela da joj parira i pobeđuje je na zemlji i betonu ali ne i na travi. Kada se vratila na teren posle događaja u Hamburgu koji je objektivno ostavio posledica samo na psihu, Monika nije nastavila uzlaznom putanjom već je stagnirala i nije mogla da se suprotstavi Štefi koja je stalno bila konstantna u igri, a takođe ni mlađim teniserkama. Monika je ustvari najviše propatila zbog smrti oca i ozbiljne povrede pete koja joj je onemogućila dalju karijeru.

nikol dz femija

pre 9 godina

NISMO ZABORAVILI I NIKADA NEĆEMO, to se ne zaboravlja, MONIKA SELEŠ srpska sportistkinja koja je bila predstavnik SR Sebije u tadašnjoj državi.

UPROPAŠTEN ŽIVOT I KARIJERA.

KO JE ČITAO NJENU KNJIGU JASNO MU JE SVE a turnir u Hamburgu niti je suspendovan niti kritikovan organizator NITI JE IKO NA DODELI PEHARA ŠTEFI GRAF i POMENUO MONIKU niti je iko odgovarao, što i sama Monika kaže.

DOLAZILA JE IZ SRBIJE, BILA U TOM TRENUTKU PRVA NA SVETU I SVE SE ODIGRALO u Nemačkoj a Moniki Srpkinji u ledja je gledala Nemica !!!! Bio je 20. vek na početku 10. decenije.

KADA JE SRBIJA pobedila, nedavno, u 21. veku na početku u 1. deceniji POBEDILA NA SP u FUDBALU u Južnoj Africi zvanično i to pred Merkeleovom nemačku fudbalsku reprezentaciju POSLE 36 GODINA, selektor ANTIĆ RADOMIR koji je taman razvio kult reprezentaciju, o čemu se sada priča i kao vapi, SMENJEN JE !!!

Hahahaaaaaa..............
NEKA NAM JE Bog u pomoći.

NOLE JE Srbiji dar od Boga i neka mu je ovaj veliki pehar SA SREĆOM !!! I hvala mu za ovu pobedu i za sve pobede i što postoji i što je odlučio da se rodi u Srbiji kao Srbin.

Monika, najveca od svih

pre 9 godina

"Posle ovog incidenta bilo je insinuacija da je motiv politički zbog srpskih korena teniserke, ali su nemačke vlasti potvrdile da je napadač bio mentalno ometen. Parč je osuđen za napad, ali nije zatvoren jer mu je konstatovana neuračunljivost, već je dve godine proveo na psihijatrijskom posmatranju." Zasto Stefi Graf nije i ne moze biti najveca teniserka svih vremena? Zato sto je njen navijac Parher (nije "Parč") izbo nozem BOLJU OD NJE, Moniku Seles, i otvorio put za nove pobede Stefi Graf! Tesko je reci da li je Parherov nasrtaj bio politicki motivisan - jer je u Nemackoj tad bila u punom jeku satanizacija Srba, i Nemcima je veoma tesko padala cinjenica da je neko iz Srbije - tad je to zapravo jos bila Jugoslavija, iako "okrnjena" - bolji od njihove Stefi! Parher je bio "na posmatranju", a Nemci su vise simpatija za njega imali nego za napadnutu Moniku! Izmedju ostalog, pisali su kako je, jadan, toliko tuzan zivot vodio da nikad ni seks nije imao! O njegovom nasrtaju na Moniku - ni reci! U sustini, bili su mu jako zahvalni sto je to uradio! A Monike Seles sto se tice - ona je bila ubedljivo najveci teniski talenat svih vremena, ni Djokovic se sa njom ne moze meriti! Postigla je mnogo, ali je to tek delic onoga sto bi sigurno postigla. Njene nesudjene titule pokupila je, eto, ljubimica "bolesnog", mazenog i pazenog atentatora Parhera. Verujem da je takav odnos Nemaca, nemacke javnosti i nemackih sudova prema Moniki Seles najruznija epizoda u celoj istoriji tenisa!

milche

pre 9 godina

Secam se kao dete sam sa roditeljima gledao taj mech, svi smo navijali za Moniku, a onda se to desilo. Kao dete nisam mogao da verujem da je neko toliko zao tako da naudi maloj Mo.. :-(

Раја ко раја, својата туђе успехе тј. крије с

pre 9 godina

Код нас Срба "патријота" двојни метар цвета.
Кад се ради о Николи Тесли, Јовану Стерији Поповићу, Михајлу Пупину, Милеви Марић-Ајнштајн и многим другима Србима или полу-Србима који нису имали ама баш никакве везе са тадашњом Србијом, али су били познати и успешни, онда то су НАШИ а када неСрби из данашње Србије имају успехе и то су опет НАШИ. А да је Моника била неуспешна нико не би марио за њу.
А она је била југословенска тенисерка, мађарског порекла, из Војводине. Зове се Szeles Mónika и била је највећи таленат тадашњег женског тениса. Док је била у успону, отац је тражио помоћ од спортских организација, јер је тенис јако скуп спорт. Држава Југославија и град Нови Сад јој НИКАДА НИЈЕ ПОМОГАО. Уз помоћ пријатеља, родбине и дугова које је Моникин отац узео да би јој плаћао скупе тениске школе успела је да се пробије на прво место женског тениса. Она има пуно право да се не осећа нашом, не због националности која нама у Војводини и није битна већ због односа водећих људи у југословенском и српском свету тениса.
И када је била број 1 у тенису никад није била за разлику од Новака популарна у Србији јер није била довољно српска у 90тим. Због тога немате право да је сада својатате, да је правите српкињом.
Такав таленат, толики рад и успех поред државе маћехе и најзад кад си број 1 у тенису онда добијеш НОЖ У ЛЕЂА од људског ђубрета.
Сви тенисери света, кад су на турнирима, не играју за државу већ ЗА СЕБЕ, за титуле, премије и бодове а приходе пријављују у пореским рајевима.

Slobodan

pre 9 godina

Za mene sigurno jedna od najboljih teniserki svih vremena...ako ne i najbolja... Ali kao sto je i sama rekla ne postoji ono "sta bi bilo kad bi bilo", pa samim tim ne mozemo znati kako bi se odvijala njena karijera da nije bilo tog strasnog dogadjaja... Cinjenica je ta da je ona vec sa osamnaest godina imala osam Grand Slam titula i da je tim gnusnim cinom tog trena unistena njena karijera i osiromasen svetski tenis... Misljenja sam da bi vremenom postala najbolja i najtrofejnija teniserka svih vremena... ali nazalost to nikada necemo saznati!

Danica

pre 9 godina

"Ljudi koji su okruživali Đokovića i Marija nisu delovali kao sposobni da zaustave iole ozbiljnije napadače, naročito jer je među njima bilo nekoliko žena"???
Zašto autor teksta smatra da jedna žena ne može da zaštiti nekoga? Ukoliko je neka osoba pravilno obučena, nema potrebe razmišljati da li je u pitanju žena ili mušakarac.

Uros

pre 9 godina

@ mladen mladenovic

Novak nije "najbolji teniser svih vremena", cak i njegov vrsnjak Nadal ima dosad skoro duplo vise osvojenih gren slemova tako da je poredjenje 'svih vremena' u ovom kontekstu zaista neprimereno. Kao sto ne neko vec naveo clanak nije o Novaku, nije o zlobi koju drugima pripisujes a o koju ti sam mladene siris, nego o maloj Mo. Devojcica je uzela neverovatno dugu seriju gren slem trofeja mnogo starijima od sebe jos kao maloletna Kad vec toliko insistiras Novak je svoj prvi GS svojio tek sa 20 i nesto. To je ogromna razlika i ne treba je posebno komentarisati. Mo je nozem zaustavljena PRE nego je on osvojio ijedan GS a ona je dotad imala koliko on ima sada a Novak je sad vec stariji igrac. Znaci i samo poredjenje je smesno a sta tek reci na tvoje suludo ruganje komentatoru sto je naveo proste cinjenice. To samo govori o tome koliko zlobe se krije u mladenu koji je covek u godinama i zaista je tuzno da 24c dnevno pise zlobne komentare za ljude koji nisu Srbi pa su automatski zbog toga predmet njegove osude i podsmeha.

Bio je horor, ali...

pre 9 godina

Ne potcenjujte Štefi Graf! Monika nikada nije osvojila W, a 1992. godine, kada je Monika igrala najjači svoj tenis, uzela je te godine AO, RG i USO, u finalu W izgubila je od Štefi sa 6:2, 6:1. Dobro se sećam tog 10. aprila 1993. godine, umobolnik je bacio nož, ne pominjite zaboga "krivicu" Štefi Graf, da li vi imate skrupula, a ta je poivreda, nije nepoznato, bila "plitka", ni pola santimetra. Ne verujem da je Monika zbog "teške povrede" tri godine bila izvan tenisa. Pa Bobi Čarlton je preživeo 1958. avionsku nesreću u Minhenu, imao je 21. godinu, mnogi su igrači MJ poginuli, a svetsku slavu gradiće čarlton još dugo posle teške nesreće. u 31. godine kao kapiten MJ osvojiće i Kup šampiona. Kod Monike se nešto drugo desilo.

nisam ja, ja je

pre 9 godina

Monika bi bez ikakvr sumnje bila najbolja teniserka svih vremena da je nije bilo bolesnog napada. (Top lista nadrealista, 2. februar 2015 19:13)

"Bez sumnje" - to je malo preterano reci. Tako neko moze da kaze samo neko ko se ne seca Navratilove, Billie Jean King i Margaret Court, neko ko je zaboravio Martinu Hingis i ne obraca paznju na Serenu Williams (i ko, na kraju krajeva, potcenjuje i samu Steffi Graf: setite se samo 2011. godine, pa se onda prisetite i 2013.!). Da je "vrlo moguce" - jeste. Izmedju "bez sumnje" i "vrlo moguce" stoji "vrlo verovatno", a vrlo je verovatno da Steffi Graf ne bi drzala rekord po broju nedelja provedenih na N°1 WTA liste, rekord po broju pobeda i jos neke rekorde. Sto jos ne mora da znaci da bi "Mala Mo" sve to pokupila. Steffi Graf jeste bila velika teniserka, svakako jedna od najvecih, mozda ipak i najveca ikad (ili barem u Open Eri), ali, one rekorde moze da zahvali i cinjenici da dobar komad vrhunca svoje karijere nije imala konkurencije. Kad se, na primer, Navratilovoj desilo da tu nije i neko poput Margaret Court, Billie Jean King, Chris Evert, pa i same Steffi Graf!? (I to po vise njih u isto vreme.)

max

pre 9 godina

Monika Seleš je najbolja ženska teniserka svih vremena,kakva Serena,kakva Navratilova,ona je sa samo 20 godina već imala 8 gren slemova !!!!To niko ni u muškom ni u ženskom tenisu nit je imao nit će imati dok god se bude igrao tenis !! Manijak ju je namerno i smišljeno ubo zbog mržnje jer predstavljala Jugoslaviju !! Serena igra u eri anti tenis devojaka koje su babe u svojim najboljim 20-25 godinama,a Moniki su protivnice bile sve same legende,šta reći za Graf i ostale !!

Ћезо рца

pre 9 godina

Нешто се питам шта би било да је неки. Србин овако насрнуо на Штефи, макар и у Хамбургу. Може ли неко нормалан тако нешто да замисли? Случајност? Тешко да је ово са Моником била случајност. Све најбоље, краљице тениса...!!!

wtf

pre 9 godina

Ja nisam nikad povjerovala u tu pricu da je neko bio toliko zaljubljen u Stefi Graf da pokusa ubistvo. Nije bila ni Meri Dzo ni Sabatini. A druga stvar, to sto nikad nije bio u zatvoru je znak da je nesto drugo u pitanju a ne neki bolesni bezveznjak, to je prica za javnost. Njemacki kriminalni zakoni su postojali ali nikad nisu primjenjeni. Ako je bio tolika opasnost za javnost kako su ga pustili posle 2 god? Suplja im je prica. E pravdo...

Zemljak

pre 9 godina

Moja zemljakinja Monika je tada predstavljala Jugoslaviju. I prva je zrtva smrtne presude koja je Jugoslaviji negde od nekih skotova izrecena. Samo mi to jos dugo (a ni sada) nismo znali.

...

pre 9 godina

Pantagruel, bravo za komentar!

Dodacu samo da je sramotno da je Mo vec vec godinama u nasim medijima zaboravljena a ima tek 41g i da mlade generacije (sem naravno mladih tenisera) malo znaju o njoj. A Mo je ziva legenda.

kiki

pre 9 godina

Mladen je mnogo komican lik. Mala Mo je osvojila Rolan Garos sa samo 16 godina a Nole koji je sada skoro duplo stariji od nje (sada u 28.-oj, uskoro u 29.-oj godini zivota) jos nije osvojio nijedan RG! A svi znamo koliko znaci jedna godina a kamoli vise od citave decenije. I on je nasao da opet deli lekcije kako je Nole najbolji svetski teniser ikada... u Srbiji jeste ali ne i u svetu. Mladen iznosi svoje mitove koji veze nemaju sa neumoljivim statistikama.

Arigo Saki

pre 9 godina

Ubola ju je neuracunljiva osoba. Pacenik koji je bio zagrizeni fan Stefi Graf. I danas je u nekoj psihijatrijskoj ustanovi u Nemackoj. Nakon tog dogadjaja broj obezbedjenja se znatno povecao na teniskim terenima tako da manite se teorija zavere.

Милан

pre 9 godina

Iskompleksirani i isfrustrirani Nemac kao i uvek kroz istoriju i njegova miljenica Stefi koja ne bi videla ni jednu vise Grand slam titulu da Moniki taj kreten nije zabio noz u ledja, a posle se njegova "prelepa" miljenica naosvajala titula i naravno Moniku nikad nije spomenula...uzas, ti prekulturni Nemci koji kasape i pljačkaju ysvet na svakih pedeset godina i u ovom slucaju su pokazali svoju "nadmoc"

NemanjaVac8

pre 9 godina

Djokovica stalno proglasavaju za najboljeg ikada na ovim prostorima a covek tek juce sustigao Moniku po broju GS za nasu zemlju,sa skoro 8 sezona vise u profesionalnoj konkurenciji(Monika je sve ostvarila pre 20-te)Pritom se njen uspeh uopste nije bog zna kako cenio na ovom prostorima(uporedivsi sa sadasnjim narodnim ludilom oko Novaka),nijednom nije bila proglasena za sportistu drzave cak i kada je uzela 3 GS jednoj sezoni,cak ni u lokalnim okvirima(te godine je za sportistu Vojvodine izabrana prvakinja balkana u kuglanju!)Sramota je da se ni danas bolje ne ophodimo prema njoj iako je jedno vreme kada su sankcije sve blokirale bila jedino sto je predstavljalo ovu zemlju u svetu i to na takav nacin.Onaj noz je bio upucen svima nama,sracunat potez,a ne bolesna fiksacija jednog pomahnitalog navijaca,nazalost njoj se niko ovde nije nasao tada kada joj je podrska bila najpotrebnija,i zato je potrazila srecu negde druge.Bio bi red da se neke nadlezne institucije,sportski savezi ili makar uprava grada Novog Sada,sete ove neverovatne sportiskinje kada je vec politicarima interes da se slikaju sa sportistima samo kada donesu medalju,a novinarima da prodaju svoje tekstove pisuci o starletama pritom zapostavljajuci one koji su mnogo vise zasluzili da se o njima pise.
(mire, 02. februar 2015 19:49)
...
Kad bi se to tako merilo kao što ti zamišljaš, Jasna Šekarić bi bila ispred Majkla Džordana.

Mister No

pre 9 godina

Svakako da je bila velika a verovatno bi bila i najveca u istoriji zenskog tenisa da se sve to nije dogodilo. Pratio sam svaki njen uspeh i radovao se kao da je moj, verujem kao i ostatak Srbije. Ali osecao sam se izdano kada je odlucila da vise ne igra za Jugoslaviju. Iskreno prezreo sam je zbog toga.

Dušanka Milosavljev

pre 9 godina

Slažem se u potpunosti sa ovim člankom. Monikina karijera jeste ugašena, počinilac nije uopšte kažnjen i kao da se na sve zaboravilo, na žalost. Da se nešto slično ponovilo, svi bi se pitali gde je greška. A obezbedjenje koje je okružilo tenisere u tim pozama ne treba ni komentarisati. Od njih nikakve vajde.

Još jedan bez -ić

pre 9 godina

Види овако: Моника је рођена у Новом Саду. На аустралијској телевизији даје интервју 1996. На питање "Где сте рођени?" одговара "I was born in Hungary". Можда Србија није била коректна према њој, али с друге стране.....(А. Петров, 02. februar 2015 20:34)
Pa ako Srbija nije bila korektna prema njoj '91.-'92.-'93... (što napisa jedan u komentaru da nedostatak -ić u prezimenu tih 90-ih beše velika falinka) zašto bi ona bila korektna prema Srbiji '96.-e?

Mare

pre 9 godina

@Mo

Ode ti u biser komentare na B92...nisi baš šampion ali si blizu. Takvu si glupost napisao da si u ozbiljnoj konkurenciji.

Ps Argentici su inace svi "sreli" Maradonu i "znaju" ga privatno pa ga smatraju nacionalnim bozanstvom. Daj ne lupetaj svega ti.

linijom manjeg otpora

pre 9 godina

@Nolkica: Pa sto da osudi? Bila bi niko i nista da taj gospodin nije sabotirao Moniku. Verujem cak i da je otisla licno da mu se zahvali jer to nije mogla da uradi licno. Velika je sujeta, a Monika je bila nedostizna.

Zmaj

pre 9 godina

@Pantagruel

Od mene si dobio minus jer ti komentar nije uopste logican. Monika je trazila da istaknu zastavu drzave kojoj je pripadala, ali je kasnije isto tako uzela drzavljanstvo Amerike. I Toma i Vucic su 2 decenije bili radikali medju radikalima pa sad pljuju po njima. I sad treba da je docekamo sa drzavnim pocastima i poklanjamo joj se zbog toga? Toliko o smislenosti tvog komentara i par stotina ovaca koji su mu dali pozitivan glas...

igor

pre 9 godina

Ova Americanka nema zive veze sa Srbijom .Kada je bila u Novom Sadu.Porediti nju sa Kraljom Novakom je nemoguca misija porediti muski tenis i ove zenske sto nemaju zive veze sto rece Gulbis.Novak se rodi jednom u hiljadu godina isto ko Tesla.

Istine radi, molim a se ovo obvjavi

pre 9 godina

Koliko se zamlata, koji 1993. nisu bili rođeni, ovde izjasnilo da su "atentat" na Moniku organizovali Štefi Graf i zapadne obaveštajne službe, kao specijalni rat protiv Srbije, kao što danas rade u Ukrajini protiv Rusije. Pa dobro, da li ste vi svesni koliko lupate? Zamislite, zapadne obaveštajne službe i Štefi angažuju jednog ludaka da kalemarskim nožem u po bela dana likvidira Moniku. Užasno lupate. Jedan se čak seća da je taj vikao - prokleta Srpkinja. Monika Srpkinja, ccccccc... a te godine Srbija nije još nezavisna država. Neko je izmislio da Štefi nije osudila "atentat". Koješta, posetila ju je odmah u bolnici. Dosta tog vašeg srbskog lupetanja!

David

pre 9 godina

Bila je super dok nas nije prodala i pocela da nastuma za usa. Usa nam puko sankcije a ona prihvatila da nastupa za njih---- sve je tada rekla o sebi. Sto dalje sa njom

vesna

pre 9 godina

@mo

svaka čast za komentar, isto mislim i gledam ove gubitnike koji misle da neki novak predstavlja baš njih! a oni u medjuvremenu piju, ne rade, kukaju, navijaju...

Milodan

pre 9 godina

Posle ovog incidenta bilo je insinuacija da je motiv politički zbog srpskih korena teniserke'

Zar ona nema mađarske korene, koliko je meni poznato da su joj oba roditelja Mađari iz Sente.

Što je kasnije odbacila jugoslovensko a uzela američko državljanstvo?

Mladen Mladenović

pre 9 godina

Nasa Mala Mo bi bila najveca teniserka svih vremena da joj se nije to desilo
(Dragan, 2. februar 2015 21:03)
----------
A čija je to "naša" Mala Mo? I kako ste to Vi sigurni, sa ovolike vremenske udaljenosti, da bi BILA NAJVEĆA TENISERKA SVIH VREMENA? Da nemate moć vidovite Zorke? Ako niste bobavešteni ali, mi već imamo najvećeg tenisera svih vremana samo što od silne zlobe to ne možemo da podnesemo. Ali, ona koja nije, eh, kada bi bila, to bi bio pun pogodak?! Bili bismo srećni kao da je naša. Primitivizam najnižeg nivoa.

Boco10

pre 9 godina

Ipak moram ispraviti ono sto sam napisao prethodno. Sa 12 godina ona sigurno nije nista odluivala, tako da ne mogu nju kriviti za taj sraman odlazak u Ameriku.

Ritern ignora

pre 9 godina

To je jezivo sto se dogodilo, i da - secamo se, ali Monika Seles se potpuno odrekla svoje zemlje, da li se secamo toga???
Zato na nju ne treba uopste obracati paznju posle tog momenta.

mo

pre 9 godina

Bila je neuporedivo talentovanija za tenis od Novaka, a isto tako neuporedivo manje eksponirana u medijima.
Nepravedno zapostavljena. Ali, tada se nije ispirao mozak napaljenom narodu pricama o teniserima koji "predstavljaju" Srbiju, dok je danas to ispiranje uspelo, pa se masa koja nikad nista nije postigla u zivotu poistovecuje sa teniserom koga nikada u zivotu ni videti nece, osim na TV-u.
I zive u iluziji da on njih takve "predstavlja".

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Zvezda Monike Seles je pocela da bledi i pada, od kako je napustila drzavljanstvo drzave iz koje je potekla, a zvezda Stefi Graf da se sija i uzdize od tog kobnog uboda nozem. Da li je to samo slucajnost ili sudbina, neka svako donese zakljucak za sebe.

Bio je horor, ali...

pre 9 godina

Ne potcenjujte Štefi Graf! Monika nikada nije osvojila W, a 1992. godine, kada je Monika igrala najjači svoj tenis, uzela je te godine AO, RG i USO, u finalu W izgubila je od Štefi sa 6:2, 6:1. Dobro se sećam tog 10. aprila 1993. godine, umobolnik je bacio nož, ne pominjite zaboga "krivicu" Štefi Graf, da li vi imate skrupula, a ta je poivreda, nije nepoznato, bila "plitka", ni pola santimetra. Ne verujem da je Monika zbog "teške povrede" tri godine bila izvan tenisa. Pa Bobi Čarlton je preživeo 1958. avionsku nesreću u Minhenu, imao je 21. godinu, mnogi su igrači MJ poginuli, a svetsku slavu gradiće čarlton još dugo posle teške nesreće. u 31. godine kao kapiten MJ osvojiće i Kup šampiona. Kod Monike se nešto drugo desilo.

nisam ja, ja je

pre 9 godina

Monika bi bez ikakvr sumnje bila najbolja teniserka svih vremena da je nije bilo bolesnog napada. (Top lista nadrealista, 2. februar 2015 19:13)

"Bez sumnje" - to je malo preterano reci. Tako neko moze da kaze samo neko ko se ne seca Navratilove, Billie Jean King i Margaret Court, neko ko je zaboravio Martinu Hingis i ne obraca paznju na Serenu Williams (i ko, na kraju krajeva, potcenjuje i samu Steffi Graf: setite se samo 2011. godine, pa se onda prisetite i 2013.!). Da je "vrlo moguce" - jeste. Izmedju "bez sumnje" i "vrlo moguce" stoji "vrlo verovatno", a vrlo je verovatno da Steffi Graf ne bi drzala rekord po broju nedelja provedenih na N°1 WTA liste, rekord po broju pobeda i jos neke rekorde. Sto jos ne mora da znaci da bi "Mala Mo" sve to pokupila. Steffi Graf jeste bila velika teniserka, svakako jedna od najvecih, mozda ipak i najveca ikad (ili barem u Open Eri), ali, one rekorde moze da zahvali i cinjenici da dobar komad vrhunca svoje karijere nije imala konkurencije. Kad se, na primer, Navratilovoj desilo da tu nije i neko poput Margaret Court, Billie Jean King, Chris Evert, pa i same Steffi Graf!? (I to po vise njih u isto vreme.)

Denis

pre 9 godina

Taj događaj u Hamburgu je bio zaista strašan, ali zlonamerni su svi koji tvrde da je sama Štefi Graf imala bilo kakve veze sa tim. Naprotiv Štefi nikakve veze nije imala sa tim i ne može ona biti kriva što postoje ludaci na svetu koji ne prezaju ni oko čega i to iz samo njima razumljivih razloga. Inače oduvek sam bio zagriženi ljubitelj Monike Seleš i zato mi se nije dopadala Štefi Graf ali danas kada razmišljam shvatam koliko je nadmoćna šampionka bila Štefi. Ona je bila jednostavno veliki radnik i borac i potpuno zasluženo je osvojila sve što se osvojiti može i danas drži taj rekord. Treba se setiti da je jedina u novijoj istoriji osvojila sva četiri grand-slema u istoj godini (zlatni grand-slem) i još i zlato na Olimpijadi iste godine, naravno to se desilo još pre pojave Monike Seleš. Monika je u jednom trenutku uspela da joj parira i pobeđuje je na zemlji i betonu ali ne i na travi. Kada se vratila na teren posle događaja u Hamburgu koji je objektivno ostavio posledica samo na psihu, Monika nije nastavila uzlaznom putanjom već je stagnirala i nije mogla da se suprotstavi Štefi koja je stalno bila konstantna u igri, a takođe ni mlađim teniserkama. Monika je ustvari najviše propatila zbog smrti oca i ozbiljne povrede pete koja joj je onemogućila dalju karijeru.

politicka konjuktura

pre 9 godina

U slucaju Monike Seles manje je bitno sto atentator nije osudjen. Bitno je i indikativno to kako su zapadni mediji lako preko toga presli, samo slegnuli ramenima ili se cak obradovali.
Treba obratiti paznju na to kako su zapadni mediji pratili igre i sportski uspon Monike Seles pa onda doneti zakljucak sta se desilo.
A Monika Seles je bila autentican teniski talenat za razliku od Djokovia koji je vise izfabrikovan da bude to sto jeste.

uf

pre 9 godina

@ajaj
A mogao bi i sam da placa ako mu trebaju.
On nesto najdragocenije sto imamo!? Jesi normalan ti? Covek igra za sebe, sportista, kome je on dragocen?

Arigo Saki

pre 9 godina

Ubola ju je neuracunljiva osoba. Pacenik koji je bio zagrizeni fan Stefi Graf. I danas je u nekoj psihijatrijskoj ustanovi u Nemackoj. Nakon tog dogadjaja broj obezbedjenja se znatno povecao na teniskim terenima tako da manite se teorija zavere.

David

pre 9 godina

Bila je super dok nas nije prodala i pocela da nastuma za usa. Usa nam puko sankcije a ona prihvatila da nastupa za njih---- sve je tada rekla o sebi. Sto dalje sa njom

Mladen Mladenović

pre 9 godina

Nasa Mala Mo bi bila najveca teniserka svih vremena da joj se nije to desilo
(Dragan, 2. februar 2015 21:03)
----------
A čija je to "naša" Mala Mo? I kako ste to Vi sigurni, sa ovolike vremenske udaljenosti, da bi BILA NAJVEĆA TENISERKA SVIH VREMENA? Da nemate moć vidovite Zorke? Ako niste bobavešteni ali, mi već imamo najvećeg tenisera svih vremana samo što od silne zlobe to ne možemo da podnesemo. Ali, ona koja nije, eh, kada bi bila, to bi bio pun pogodak?! Bili bismo srećni kao da je naša. Primitivizam najnižeg nivoa.

А. Петров

pre 9 godina

Види овако: Моника је рођена у Новом Саду. На аустралијској телевизији даје интервју 1996. На питање "Где сте рођени?" одговара "I was born in Hungary".
Можда Србија није била коректна према њој, али с друге стране...
..

Milodan

pre 9 godina

Posle ovog incidenta bilo je insinuacija da je motiv politički zbog srpskih korena teniserke'

Zar ona nema mađarske korene, koliko je meni poznato da su joj oba roditelja Mađari iz Sente.

Što je kasnije odbacila jugoslovensko a uzela američko državljanstvo?

Mister No

pre 9 godina

Svakako da je bila velika a verovatno bi bila i najveca u istoriji zenskog tenisa da se sve to nije dogodilo. Pratio sam svaki njen uspeh i radovao se kao da je moj, verujem kao i ostatak Srbije. Ali osecao sam se izdano kada je odlucila da vise ne igra za Jugoslaviju. Iskreno prezreo sam je zbog toga.

bliski svedok

pre 9 godina

@Mladen Mladenovic ..... ista ta drzava isti taj teniski savez kao i politicari tog vremena nisu ni beknuli na taj dogadjaj(par kiselih komentara) ."Vodeci" ljudi u NS su se tada samo kurv...ski smejuljili . Tih godina je nedostatak 'ic u prezimenu bio ogroman hendikep u Srbiji makar bio i najbolji svetski teniser(ka).Nikakvu podrsku nije imala !!! Monika je otisla od zalosti i tuge a malo ko je zbog toga zalio . To je jedina istina .

Ezio

pre 9 godina

Nema apsolutno nikakve veze kakva je nekom fizicka konstitucija po pitanju ocuvanja bezbednosti i sigurnosti drugog. Pa da Brus Li sam stoji kod Novaka, vece je obezbedjenje od 10 tih glomaznih crnaca sa superboul-a

igor

pre 9 godina

Ova Americanka nema zive veze sa Srbijom .Kada je bila u Novom Sadu.Porediti nju sa Kraljom Novakom je nemoguca misija porediti muski tenis i ove zenske sto nemaju zive veze sto rece Gulbis.Novak se rodi jednom u hiljadu godina isto ko Tesla.

mire

pre 9 godina

Djokovica stalno proglasavaju za najboljeg ikada na ovim prostorima a covek tek juce sustigao Moniku po broju GS za nasu zemlju,sa skoro 8 sezona vise u profesionalnoj konkurenciji(Monika je sve ostvarila pre 20-te)Pritom se njen uspeh uopste nije bog zna kako cenio na ovom prostorima(uporedivsi sa sadasnjim narodnim ludilom oko Novaka),nijednom nije bila proglasena za sportistu drzave cak i kada je uzela 3 GS jednoj sezoni,cak ni u lokalnim okvirima(te godine je za sportistu Vojvodine izabrana prvakinja balkana u kuglanju!)Sramota je da se ni danas bolje ne ophodimo prema njoj iako je jedno vreme kada su sankcije sve blokirale bila jedino sto je predstavljalo ovu zemlju u svetu i to na takav nacin.Onaj noz je bio upucen svima nama,sracunat potez,a ne bolesna fiksacija jednog pomahnitalog navijaca,nazalost njoj se niko ovde nije nasao tada kada joj je podrska bila najpotrebnija,i zato je potrazila srecu negde druge.Bio bi red da se neke nadlezne institucije,sportski savezi ili makar uprava grada Novog Sada,sete ove neverovatne sportiskinje kada je vec politicarima interes da se slikaju sa sportistima samo kada donesu medalju,a novinarima da prodaju svoje tekstove pisuci o starletama pritom zapostavljajuci one koji su mnogo vise zasluzili da se o njima pise.

Boco10

pre 9 godina

Ipak moram ispraviti ono sto sam napisao prethodno. Sa 12 godina ona sigurno nije nista odluivala, tako da ne mogu nju kriviti za taj sraman odlazak u Ameriku.

ajaj

pre 9 godina

Molim lepo, kad mozemo da placamo obezbedjenje onolikim politicarima, mislim da bi bilo nesto najnormaolnije da 3-4 pripadnika Mupa prate Nola na turnirima. On je nesto najdragocenije sto imamo i ne treba zaliti na sigurnost. Nole sampion!

Ritern ignora

pre 9 godina

To je jezivo sto se dogodilo, i da - secamo se, ali Monika Seles se potpuno odrekla svoje zemlje, da li se secamo toga???
Zato na nju ne treba uopste obracati paznju posle tog momenta.

stručnjak

pre 9 godina

Te 1993. Monika je definitivno "prerasla" Štefi Graf i bilo je očigledno da će je ubuduće preslišavati na terenima. Atentat je došao u tako zgodnom trenutku za Štefi da ja nemam dilemu da li je to bilo organizovano.

No passaran

pre 9 godina

Kad je Zvezda razbila Svabe, nama su Svabe razbili drzavu, a onda su Moniku onesposobili. Svaki put kad Novak izadje na teren ja strepim.

Pantagruel

pre 9 godina

Не мислим ја да је Штефи Граф лично имала ишта са атентатом на Монику, али сам убеђен да западне службе безбедности јесу. Неурачунљиви извршиоци су увек најбољи начин да се прикрије стварни налогодавац, баш као у случајку убиства Кенедија. Иритирала је тиме што је била последњи пркосни симбол државе коју су силом покушавали да угуше и пре времена прогласе мртвом. Добро се сећам када је као двострука шампионка Ролан Гароса одбила да изађе на терен и брани титулу (коју је на крају и одбранила) док се на јарбол стадиона поново не истакне југословенска застава коју су организатори претходно скинули (јер за њих је СФРЈ престала да постоји од момента отцепљења Хрватске, што ми у том тренутку још нисмо признавали). Због тога су је изболи, а све остало је фарса. Она и данас има освојених девет грен слемова (колико Новак и ана Ивановић заједно). Баш ме брига да ли је етнички Српкиња или Мађарица, броји се само оно што је дала овој земљи, а то је много и мора бити поштовано. И Алберт Нађ је Мађар, па се борио за нашу репрезентацију са више срца него многи Срби у њој (притом ја навијам за Звезду, али њега не могу да не поштујем). А моника је неупоредиво већа од њега. Вучић и Тома треба да је позову у Београд, наша влада да јој плати карту и да је ту дочекамо са највишим државним почастима. А Новак, Ана, Јелена и сви остали наши тенисери да буду ту и да јој се поклоне. Јер да није било ње, вероватно многи од њих уопшне не би ни почели да тренирају тенис.

e niikolA

pre 9 godina

"Ljudi koji su okruživali Đokovića i Marija nisu delovali kao sposobni da zaustave iole ozbiljnije napadače"

otkud znate, mogu da budu nindze ili ljudi koji se ceo zivot bave nekom borilackom vestinom, zar mora na celu da im pise..

kiki

pre 9 godina

Mladen je mnogo komican lik. Mala Mo je osvojila Rolan Garos sa samo 16 godina a Nole koji je sada skoro duplo stariji od nje (sada u 28.-oj, uskoro u 29.-oj godini zivota) jos nije osvojio nijedan RG! A svi znamo koliko znaci jedna godina a kamoli vise od citave decenije. I on je nasao da opet deli lekcije kako je Nole najbolji svetski teniser ikada... u Srbiji jeste ali ne i u svetu. Mladen iznosi svoje mitove koji veze nemaju sa neumoljivim statistikama.

Istine radi, molim a se ovo obvjavi

pre 9 godina

Koliko se zamlata, koji 1993. nisu bili rođeni, ovde izjasnilo da su "atentat" na Moniku organizovali Štefi Graf i zapadne obaveštajne službe, kao specijalni rat protiv Srbije, kao što danas rade u Ukrajini protiv Rusije. Pa dobro, da li ste vi svesni koliko lupate? Zamislite, zapadne obaveštajne službe i Štefi angažuju jednog ludaka da kalemarskim nožem u po bela dana likvidira Moniku. Užasno lupate. Jedan se čak seća da je taj vikao - prokleta Srpkinja. Monika Srpkinja, ccccccc... a te godine Srbija nije još nezavisna država. Neko je izmislio da Štefi nije osudila "atentat". Koješta, posetila ju je odmah u bolnici. Dosta tog vašeg srbskog lupetanja!

danix

pre 9 godina

Dobro se sjecam se tog dogadjaja,kao da je juce bilo.Bili smo sokirani i svima nam je bilo jasno da takva sampionka nije smjela biti Jugoslovenka iz Novog Sada.Promovisanje Jugoslavije u momentu kad se radilo na njenom unistavanju nije bilo dozvoljeno.I zato je bila napadnuta.Taj gest je bio cisto politicki i nije imao veze ni sa sportom,ni sa nekim bolesnim atentatorom.Nego,dobro je Monika prosla pa je,na svu srecu,ostala ziva.
Treba reci i to da na sudu u Njemackoj nije mogla dobiti odstetu sve dok nije postala Amerikanka,a onda je grupa advokata iz SAD,po brzom postupku,dobila parnicu i odstetu za Moniku,u vrijednosti,koliko se sjecam,od 2 miliona dolara.
Pisao sam juce poruku Novaku da se i on pripazi,da pojaca obezbedjenje,za svaki slucaj.
Prica o nekom profesionalnom obezbjedjenju je suvisna,svi ucesnici na ATP i WTA,sa Zapada,nisu u opasnosti,svi oni sa Istoka,osim Novaka,isto tako nisu u opasnosti.
Zna to Nole,siguran sam.

divad

pre 9 godina

Onaj sto je ubo Moniku ikako je bio svestan sta radi...tako da ce Stefi Graf kad tad morati da odgovori na ova pitanja i njeno precutno ponasanje...

Zmaj Ognjeni Vuk

pre 9 godina

E Serena da uzme jos 4GS i da konacno makne Graf sa prvog mesta liste u Open Eri jer Graf ne zasluzuje da bude najbolja.
(Srdjan, 2. februar 2015 19:51)

Ne zaslužuje ni Serena. Čitavu karijeru je na steroidima, što priznaju i mnogi Amerikanci. Martina Navratilova je objektivno najbolja teniserka u istoriji ovog sporta.

NOLKICA

pre 9 godina

SECAM SE, NOZ U LEDJE JE UBO JEDAN CRNOKOSI COVEK, KOJI JE IZJAVIO DA JE TO URADIO ZBOG TOGA STO JE ZALJUBLJEN U STEFI GRAF, POSLE JA PUSTEN NA SLOBODU, KAO NEURACULJIV, I TAKO UPROPASTIO MONIKINU KARIJERU, I SECAM SE DA JE BIO NEGDE MEDJU PRVIM REDOVIMA, NIKOME TO NE BI POZELELE, ALI MI JE KRIVO STO STEFI TO NIJE OSTRO OSUDILA!

s55

pre 9 godina

Normalno je da se secam jer sam gledao taj mec i nisam mogao da verujem sta se desilo. Taj nije osudjen a to je uradio zbog Stefi Graf jer je nju voleo a mrzeo je Mo. Mo je imala sve uslove da hara tenisom posebno jer je pocela da dobija Stefi ciji je BH bio nula i za sve udarce se ivlacila na FH i ostavljala ceo prazan teren. Mo je imala odlican dvorucni BH i bila je mlada. Sta bi tek bilo da je igrala jos 7, 8 godin? Nakon tog incidenta skoro godinu dana je i dalje bila br.1 a onda su je skinuli. Nije igrala 2 godine i nikada se posle nije vratila na teren onakva kakva je bila. Ocigledno je da tu psihicku blokadu i traumu nije mogla da prebrodi. Svasta mi pada napamet kada je Novak u pitanju. Vidim da pije svoje napitke a ne one koji su namenjeni igracima. To je dobro..ko zna sta mogu da mu podmetnu. Mozda izgleda glupo ovo sto pisem ali...mislim na podmetanje dopinga ne na ubistvo. Takodje mora da vodi racuna o doping kontrolama. Ranije, mislim , da sam citao da je Endi negde rekao da ima svoje ljude koji uzimaju uzorke za doping kontrolu ili tako nesto. Da ima duple uzorke, jednu za njega koji proveravaju a drugu za doping kontrolu. Pa oni to lepo potpisu i nema tu zamene. Sve je moguce jer veliki sponzori su u pitanju i ogroman novac. A posebno ako neko gubi velike pare a neko zaradjuje. Sada, mozete da se slozite ili ne samnom ali..budjav je ovaj svet...

Dragan

pre 9 godina

Pa ,valjda,ne mislite ljudi da je upad bio slucajan.Trebao je Djokovic da se malo poremeti,nije pitanje izbjeglica vec mudrost Engleza.( Da se vlasi ne ovizaju)

manitu

pre 9 godina

tako se Nemci(zapad) obracunava sa boljim od sebe.. ja mislim da ne treba veci dokaz zahvalnosti prema manijaku od strane Nemacke i zapada od toga da je ovaj samo dve godine proveo na drogama u nekoj psihijatrijskoj ustanovi..

Раја ко раја, својата туђе успехе тј. крије с

pre 9 godina

Код нас Срба "патријота" двојни метар цвета.
Кад се ради о Николи Тесли, Јовану Стерији Поповићу, Михајлу Пупину, Милеви Марић-Ајнштајн и многим другима Србима или полу-Србима који нису имали ама баш никакве везе са тадашњом Србијом, али су били познати и успешни, онда то су НАШИ а када неСрби из данашње Србије имају успехе и то су опет НАШИ. А да је Моника била неуспешна нико не би марио за њу.
А она је била југословенска тенисерка, мађарског порекла, из Војводине. Зове се Szeles Mónika и била је највећи таленат тадашњег женског тениса. Док је била у успону, отац је тражио помоћ од спортских организација, јер је тенис јако скуп спорт. Држава Југославија и град Нови Сад јој НИКАДА НИЈЕ ПОМОГАО. Уз помоћ пријатеља, родбине и дугова које је Моникин отац узео да би јој плаћао скупе тениске школе успела је да се пробије на прво место женског тениса. Она има пуно право да се не осећа нашом, не због националности која нама у Војводини и није битна већ због односа водећих људи у југословенском и српском свету тениса.
И када је била број 1 у тенису никад није била за разлику од Новака популарна у Србији јер није била довољно српска у 90тим. Због тога немате право да је сада својатате, да је правите српкињом.
Такав таленат, толики рад и успех поред државе маћехе и најзад кад си број 1 у тенису онда добијеш НОЖ У ЛЕЂА од људског ђубрета.
Сви тенисери света, кад су на турнирима, не играју за државу већ ЗА СЕБЕ, за титуле, премије и бодове а приходе пријављују у пореским рајевима.

jedna Sanja

pre 9 godina

Da, juce sam upravo tu asocijaciju imala i zabrinula se za Novakovu bezbednost. Ispricala sam svojoj deci ko je bila Monika Seles i sta joj se dogodilo.

Opusteni

pre 9 godina

Djokovica stalno proglasavaju za najboljeg ikada na ovim prostorima a covek tek juce sustigao Moniku po broju GS za nasu zemlju,sa skoro 8 sezona vise u profesionalnoj konkurenciji(Monika je sve ostvarila pre 20-te)Pritom se njen uspeh uopste nije bog zna kako cenio na ovom prostorima(uporedivsi sa sadasnjim narodnim ludilom oko Novaka),nijednom nije bila proglasena za sportistu drzave cak i kada je uzela 3 GS jednoj sezoni,cak ni u lokalnim okvirima(te godine je za sportistu Vojvodine izabrana prvakinja balkana u kuglanju!)Sramota je da se ni danas bolje ne ophodimo prema njoj iako je jedno vreme kada su sankcije sve blokirale bila jedino sto je predstavljalo ovu zemlju u svetu i to na takav nacin.Onaj noz je bio upucen svima nama,sracunat potez,a ne bolesna fiksacija jednog pomahnitalog navijaca,nazalost njoj se niko ovde nije nasao tada kada joj je podrska bila najpotrebnija,i zato je potrazila srecu negde druge.Bio bi red da se neke nadlezne institucije,sportski savezi ili makar uprava grada Novog Sada,sete ove neverovatne sportiskinje kada je vec politicarima interes da se slikaju sa sportistima samo kada donesu medalju,a novinarima da prodaju svoje tekstove pisuci o starletama pritom zapostavljajuci one koji su mnogo vise zasluzili da se o njima pise.
(mire, 02. februar 2015 19:49)

Bravo Mire!!!
Svaka cast Noletu, ali nije ni cudo sto je jadna Monika pobegla trbuhom za kruhom, jer tada gde boze da jedno dete bude popularnije od rezima..Secam se koliko sam se rasplakao

Još jedan bez -ić

pre 9 godina

Види овако: Моника је рођена у Новом Саду. На аустралијској телевизији даје интервју 1996. На питање "Где сте рођени?" одговара "I was born in Hungary". Можда Србија није била коректна према њој, али с друге стране.....(А. Петров, 02. februar 2015 20:34)
Pa ako Srbija nije bila korektna prema njoj '91.-'92.-'93... (što napisa jedan u komentaru da nedostatak -ić u prezimenu tih 90-ih beše velika falinka) zašto bi ona bila korektna prema Srbiji '96.-e?

Zmaj

pre 9 godina

@Pantagruel

Od mene si dobio minus jer ti komentar nije uopste logican. Monika je trazila da istaknu zastavu drzave kojoj je pripadala, ali je kasnije isto tako uzela drzavljanstvo Amerike. I Toma i Vucic su 2 decenije bili radikali medju radikalima pa sad pljuju po njima. I sad treba da je docekamo sa drzavnim pocastima i poklanjamo joj se zbog toga? Toliko o smislenosti tvog komentara i par stotina ovaca koji su mu dali pozitivan glas...

verdamte Serbe

pre 9 godina

Gledao sam na TVu,DSF,tada,Deutsche Sport Fernsehen=Nemacka sportska Televizija,sada Sport 1.Lepo se culo sta je taj vikao,"Verdamte Serbin"= prokleta Srpkinja,a do uvece promenise Nemci vest u to da je to jedan fanaticni navijac Steffi Graf.Od popodneva,kada se mec igrao,do uvece,zataskana vest i niko nije kriv.Njena karijera za uvek unistena,a tek je od onda pocela Steffi da cveta!Od tada znam u pravom smislu te reci kako izgleda propaganda!Naravno,bila je to uvertira u propagandni rat protiv Srba ovde i na celom zapadu.Sada gleda
mo i slusamo samo reprizu sa Rusima! Rece moj sin nedavno: E
sada znaju Rusi kako je nama 90tih bilo!

mila

pre 9 godina

Monika Seleš, tada reprezentativka Jugoslavije i najbolja igračica sveta....Posle ovog incidenta bilo je insinuacija da je motiv politički zbog srpskih korena teniserke...zar nije bilo zbog jugoslovenskih korena teniserke?

calmy zee

pre 9 godina

Znate sta je Einstein rekao o svojoj teoriji fizike ? Ako gresim njemci ce reci da sam jevrej a ako sam u pravu reci ce da sam njemac! Na prvi pogled pitate se kakve li veze ovo ima sa Mo Seles ? Ako bas niko ne moze resiti 'zagonetku' i ako vas interesuje resenje slobodno
:)

David

pre 9 godina

ali zato kad vidis one crnce dzinove oko terena u americkoj turneji, pet puta treba razmisliti prije upadanja. sto jest, jest, ameri znaju kako obezbjediti neki dogadjaj ali to je cijena toga sto su u zavadi sa cijelim svijetom a mozda i sire

q

pre 9 godina

Naravno da je Monika Seleš bila prva asocijacija(pomisao).
Nepravda koja je učinjena prema njoj teško da može opra-
ti mnoge u Nemačkoj.Tim pre što su "mesara" ubrzo pustili.
Da je sve bilo isplanirano,dokazuje i mesto uboda.Druga
asocijacija je bila "analiza" Novaka za vreme Dejvis-kup
meča pre par godina...ili zabrana korišćenja novih patika
na Vimbldonu pred finale sa Marijem.....

brb

pre 9 godina

Prvi GS koji je odigrala, RG 89 dosla je do 1/2, tad je imala 15 godina
Sa 16 godina je uzela prvi GS - RG 1990, najmladji osvajac u istoriji RG
(ukupno je uzela AOx4,RGx3,USx2)
U 19 godini je imala 8 GS titula od ukupno 9(1991 nije imala poraz na GS, 21-0, nije igrala Wim a ostala 3 je osvojila)
Sto se tice njenog pocetka karijere Federer,Nadal i Djokovic su vise nego smesni

Ona je jedini razlog zasto kod Stefi Graf stoji brojka od 22 GS i zasto je Grafova samo jednom uzela sve GS u sezoni(1988), inace bi uzela sigurno 1989 i 1993 i imala bi preko 25 GS titula
Veliki pozdrav za moju bivsu komsinicu iz Balzakove 26,Liman 4 ,Novi Sad
Novi Sad je nas!!!
I nije Ginter Parc nego Parhe
Da nije bilo takvog degena, mala Mo bi danas imala 25+ GS i min 2x sve GS u sezoni

Evo i link murala u njenu cast

http://www.blic.rs/Vesti/Vojvodina/414396/Mural-u-cast-Monike-Seles

vesna

pre 9 godina

@mo

svaka čast za komentar, isto mislim i gledam ove gubitnike koji misle da neki novak predstavlja baš njih! a oni u medjuvremenu piju, ne rade, kukaju, navijaju...

Milentije

pre 9 godina

Jelena Genčić u jednom intervjuu na TV kaže za Novaka da je on kao dečak bio "najveći talenat za tenis koji je videla posle Monike Seleš"...
Žena sve objasnila.

krvava bajka

pre 9 godina

Kazes da je mentalno poremecen i nikom nista, pa sta taj onda radi na teniskom mecu tako poremecen i kakvi su onda oni koji su ga pustili na taj mec, nisu primetili da je poremecen.

nikol dz femija

pre 9 godina

NISMO ZABORAVILI I NIKADA NEĆEMO, to se ne zaboravlja, MONIKA SELEŠ srpska sportistkinja koja je bila predstavnik SR Sebije u tadašnjoj državi.

UPROPAŠTEN ŽIVOT I KARIJERA.

KO JE ČITAO NJENU KNJIGU JASNO MU JE SVE a turnir u Hamburgu niti je suspendovan niti kritikovan organizator NITI JE IKO NA DODELI PEHARA ŠTEFI GRAF i POMENUO MONIKU niti je iko odgovarao, što i sama Monika kaže.

DOLAZILA JE IZ SRBIJE, BILA U TOM TRENUTKU PRVA NA SVETU I SVE SE ODIGRALO u Nemačkoj a Moniki Srpkinji u ledja je gledala Nemica !!!! Bio je 20. vek na početku 10. decenije.

KADA JE SRBIJA pobedila, nedavno, u 21. veku na početku u 1. deceniji POBEDILA NA SP u FUDBALU u Južnoj Africi zvanično i to pred Merkeleovom nemačku fudbalsku reprezentaciju POSLE 36 GODINA, selektor ANTIĆ RADOMIR koji je taman razvio kult reprezentaciju, o čemu se sada priča i kao vapi, SMENJEN JE !!!

Hahahaaaaaa..............
NEKA NAM JE Bog u pomoći.

NOLE JE Srbiji dar od Boga i neka mu je ovaj veliki pehar SA SREĆOM !!! I hvala mu za ovu pobedu i za sve pobede i što postoji i što je odlučio da se rodi u Srbiji kao Srbin.

Danica

pre 9 godina

"Ljudi koji su okruživali Đokovića i Marija nisu delovali kao sposobni da zaustave iole ozbiljnije napadače, naročito jer je među njima bilo nekoliko žena"???
Zašto autor teksta smatra da jedna žena ne može da zaštiti nekoga? Ukoliko je neka osoba pravilno obučena, nema potrebe razmišljati da li je u pitanju žena ili mušakarac.

Boco10

pre 9 godina

Ne znam da li ste upoznati sa jednim mecom izmedju Monike i Stefi Graf gdje je Moniki bilo zbranjeno da "vice" pri udarcu? Naravno taj mec je izgubila a i kako ne bi kad nije mogla o drugim bitnijim stvarima da misli. Pozdrav!

Filip

pre 9 godina

Posle toliko godina ja i dalje ne mogu da verujem se ovaj incident dogodio. Monika je bila apsolutni vladar zenskog tenisa do tog momenta. Fascinantno je da je osvojila sedam slemova do svoje 18te godine. Meni je ovo najbizarniji dogadjaj na sportskim terenima koji sam ikada video. (ne racunajuci Seninu smrt) Recimo, mnogo mi je bizarniji noz u ledja nego Tajson koji grize Holifildu uvo.

CityWatch

pre 9 godina

Ako je mentalno oboleo to ne znaci da ga neko nije nalozio da uradi sta je uradio. Naprotiv. Da se kod nas nesto slicno desilo, znamo kako bi mediji i sve ostalo izgledalo. Medjutim, Nemacka je civilizovana zaaapaadnaaa zemlja. A to je sveta krava.

MM

pre 9 godina

Vrlo dobar tekst. Nazalost i vrlo bolno prisecanje na nikad sankcionisani napad na Malu Mo.
Bilo bio dobro samo kad bi autor bolje vladao maternjim jezikom i bio svestan da "usaglasicete se" ima potpuno drugo znacenje od "saglasicete se" i da bi na tom mestu bolje pristajalo "slozicete se"....

Uros

pre 9 godina

@ mladen mladenovic

Novak nije "najbolji teniser svih vremena", cak i njegov vrsnjak Nadal ima dosad skoro duplo vise osvojenih gren slemova tako da je poredjenje 'svih vremena' u ovom kontekstu zaista neprimereno. Kao sto ne neko vec naveo clanak nije o Novaku, nije o zlobi koju drugima pripisujes a o koju ti sam mladene siris, nego o maloj Mo. Devojcica je uzela neverovatno dugu seriju gren slem trofeja mnogo starijima od sebe jos kao maloletna Kad vec toliko insistiras Novak je svoj prvi GS svojio tek sa 20 i nesto. To je ogromna razlika i ne treba je posebno komentarisati. Mo je nozem zaustavljena PRE nego je on osvojio ijedan GS a ona je dotad imala koliko on ima sada a Novak je sad vec stariji igrac. Znaci i samo poredjenje je smesno a sta tek reci na tvoje suludo ruganje komentatoru sto je naveo proste cinjenice. To samo govori o tome koliko zlobe se krije u mladenu koji je covek u godinama i zaista je tuzno da 24c dnevno pise zlobne komentare za ljude koji nisu Srbi pa su automatski zbog toga predmet njegove osude i podsmeha.

NemanjaVac8

pre 9 godina

Djokovica stalno proglasavaju za najboljeg ikada na ovim prostorima a covek tek juce sustigao Moniku po broju GS za nasu zemlju,sa skoro 8 sezona vise u profesionalnoj konkurenciji(Monika je sve ostvarila pre 20-te)Pritom se njen uspeh uopste nije bog zna kako cenio na ovom prostorima(uporedivsi sa sadasnjim narodnim ludilom oko Novaka),nijednom nije bila proglasena za sportistu drzave cak i kada je uzela 3 GS jednoj sezoni,cak ni u lokalnim okvirima(te godine je za sportistu Vojvodine izabrana prvakinja balkana u kuglanju!)Sramota je da se ni danas bolje ne ophodimo prema njoj iako je jedno vreme kada su sankcije sve blokirale bila jedino sto je predstavljalo ovu zemlju u svetu i to na takav nacin.Onaj noz je bio upucen svima nama,sracunat potez,a ne bolesna fiksacija jednog pomahnitalog navijaca,nazalost njoj se niko ovde nije nasao tada kada joj je podrska bila najpotrebnija,i zato je potrazila srecu negde druge.Bio bi red da se neke nadlezne institucije,sportski savezi ili makar uprava grada Novog Sada,sete ove neverovatne sportiskinje kada je vec politicarima interes da se slikaju sa sportistima samo kada donesu medalju,a novinarima da prodaju svoje tekstove pisuci o starletama pritom zapostavljajuci one koji su mnogo vise zasluzili da se o njima pise.
(mire, 02. februar 2015 19:49)
...
Kad bi se to tako merilo kao što ti zamišljaš, Jasna Šekarić bi bila ispred Majkla Džordana.

Top lista nadrealista

pre 9 godina

Monika bi bez ikakvr sumnje bila najbolja teniserka svih vremena da je nije bilo bolesnog napada. To je kao da je neko Džordana napao u 23. godini i da ovaj nikad nije dostigao nivo koji jeste.

Tuga.

Her Zivota

pre 9 godina

To sta je Seles postigla u tenisu do tog trenutka tesko da ce ikada biti ponovljeno u bilo kojem sportu !!

A nije imala ni 19 i po godina !!!

loshmy

pre 9 godina

Citao sam Monikinu autobiografiju...tuzno kako je posle tog napada unisten jedan mladi zivot(ko je citao zna o cemu pricam) i blistava karijera...

ona

pre 9 godina

koliko ljudi mogu da budu opsednuti nekim sportistom ili da mrze drugog sportistu najbolje govori slucaj Monike Seles. tragedija! takode,to se ogleda u svesti ljudi kad je djokovic u pitanju. da ti drugog coveka nazivas svakavim imenima ili se svadjas sa nekim ko jednostavno ne neavija za njega je cista patologija. to je normalnom coveku neshvatljivo i prilicno bolesno. ocevidci smo toga svakodnevno od kad je on na javnoj sceni, tako da prosto covek ostane zatecen kada vidi sta za neke ljude predstavlja sport. to je zaista,zaista tragicno!

Zoki

pre 9 godina

Ne verujem da je bilo vece nepravde i nesrece u istoriji sporta.Imala je 8 GS titula sa 19 godina i 4 meseca starosti.Nezabelezen rekord.I ne samo to,toliko je bila superiorna u to vreme,da je bilo pitanje vremena kada ce uzeti sva 4 GS trofeja iste godine.Vec je imala 2 puta po 3 GS titule godisnje sa nepunih 20 godina.Broj titula koje bi osvojila da nije bilo napada bio bi nedostizan za sva vremena.Tragedija sta drugo reci

ciji zivot vredi vise

pre 9 godina

Pa nisu znali kako drugacije da je zaustave. Realno ni jedna od protivnica nije mogla ni da priviri njenom nivou tenisa. Suvisno je naklapati da li je organizovano i ko je od toga mogao imati vecu korist, ali je cinjenica da teniski savez i ne pokusava da zastiti najvece talente, pa ni najvece svetske igrace. Mislim da treba sa razlogom da se postavi pitanje ZASTO??? Citava ta organizacija ima ogroman profit od toga sto dva tenisera izadju na teren da, kako stoje stvari, rizikuju svoj zivot.

BISTROOKI

pre 9 godina

Ne moze Njemac podnijet da je neko drugi bolji ! Sad mozete pricat sta hocete, al da je Monika bila Njemica niko je nebi prstom dirnuo !

Milan

pre 9 godina

Da se sada tako nesto desi npr u Americi dobio bi metak u glavu istog trenutka. Svet je tada i ziveo mnogo bezbriznije. Monika je bila i ostala po meni jedna od najboljih.

Mirek Griba

pre 9 godina

Ovaj dogadjaj je jednostavno ucinio to da Stefi ima 22 GS.Neki od njih bi sigurno uzela Monika.
I imala je potpuno pravo sto je bojkotovala Nemacku.

ZokyNBGD

pre 9 godina

Nikola, zar Monikin kasapin nije bio opsednut sa Štefi Graf?! koliko se sećam to mu je navodno bio motiv, da spreči tamburanje Monike po Štefici...
ej bre, pa Štefi ne bi uzela 10 pored Monike, a Mo bar 30!!!

Dejan

pre 9 godina

Zamislite situaciju da je neki mentalno poremeceni srbin te 1993. godine to uradio Stefi Graf!?
Da li bi odgovarao ili bi i on samo bio na posmatranju!
Inace,pored ljudske velika je i sportska steta sto se to dogodilo, to je bilo zlatno vreme zenskog tenisa! Verovatno bi gledali najvece rivalstvo u istiriji zenskog sporta, Mala Mo i Velika Stefi!
Tu su jos bile i Navratilova na zalasku karijere, Martina Hingis, Zistin Enan i Kim Klajsters na pocetku...steta!

Predrasude

pre 9 godina

Zamislimo kako bi bilo da je obrnuto. Stefi Graf bi bila no.1 a Monika dugi niz meseci no.2 i da neko iz Srbije na turniru u Srbiji ubode nožom Stefi Graf.... To bi nas isključili iz teniskog sveta a Nemci i njima slični bi nas žigosali kao divljake i tražili bi milionske odštete i dugoročnu kaznu za počinioca....

Jao

pre 9 godina

Štefi je osvojila 9 GS do pojave Seleš. Od pojave Monike do ranjavanja, odnos u GS titulama je 8 2 za Moniku. Posle ranjavanja, Monika se ne vraća tenisu na istom nivou kao pre a Štefi "diže formu" i osvaja 11 GS titula...

Aca

pre 9 godina

Obratite samo paznju na presudu i na to kako je Nemacka reagovala i zataskavala sve ovo. Zamislite sad samo situaciju u kojoj je opsednuti Srbin ubo Stefi Graf?

Branko

pre 9 godina

O Dragi Boze kako da se nesecam! Gledao sam to ruznu sliku kako joj onaj kreten u najboljim godinama i formi oduze karijeru. Sto je jos gore, umalo da usmtri neduzno i predivno bice nasu Monokicu. Ne ponovilo se nikada i nikom!
Branko (Teniser) iz Amjerike

Johnny

pre 9 godina

Monstrum koji je zboo nozem malu Mo je unistio njen zivot. Do manijackog napada ona je bila NEDOSTIZNA: tehnikom, umecem, na psihickom planu, godine su joj vise nego isle na ruku, po neverovatnoj seriji uspeha na svim gren slemovima i da ne nabrajam. Mala Mo je MUCKI ZAUSTAVLJENA. FARSA OD 'SUDJENJA' POSLE SAMO TO POTVRDUJE. Mo je od ove traume od ubadanja nozem (da je bilo spreda moglo je imati smrtan ishod ali ludaci uvek bodu nozem s ledja) postala devojka koja je morala da se suocava sa ovim zlocinom i njegovim posledicama koje su po njenu psihu i dalje igranje bile nesagledive.

Divljastvo ubadanja nozem i naknadna smrt njenog oca koji je sve ulozio u nju kada drzava nije nista itekako su uticali na njenu psihu. Jedino ljudski i sportski titani tipa male Mo nogu posle toga da ustanu i postanu jos neverovatniji ljudi.

Nikada necu zaboraviti veliko finale 2 godine posle toga 1995 sa stefi graf, kada ju je bukvalno razbila sa 6:0 u drugom setu (7:6 bilo u 1. za stefi) i sudijsku pristrasnost. Treci set je izgubila ali je fantasticno igrala iu tom 3. setu (u gemovima je opet potukla stefi). Nakon meca na mrezi mala Mo je zagrlila stefi. nikada necu zaboraviti to precisto, neiskvareno, predobro bice koje iskreno cestita (nezasluzenu) pobedu Stefi. i onda se setim ove generacije likova poput Marija koji pogledom strelja i nije u stanju jedva ruku da pruzi.
Neko moze biti i super igrac,ali SVAKI igrac je od danas do sutra. A covek za ceo zivot ne moze biti svako

Dragan

pre 8 godina

Sta je Jugoslavija I tenniska federacija Jygoslavije uradila posle tog nemilog digadjaja, Niko se nije oglasio I da je uzme u zastitu, zato je I uzela Americko drzavljavanstvo.
Ja ne verujem da je napad bio cisto incident izazvan nekom bolesnom osobom. Setite se da Grafova nije imala sanse protiv Monike, bila je u senci a u pitanju su sponzori slava velika lova se obrce , lako je naci neku budalu ili bolesnika da zavrsi posao, Zato za mene tih 22 grand slema Grafove ne znaci nista, Zamislite jedna Jugoslovenka tamo sa nekog Balkana da dominira nad jednom Nemicom Nadam se da ce te objaviti istinu
koju niko neje zeleo da prizna u to vreme. I zato uvek kada se spomenu 22 titule Grafove treba spomenuti I Moniku Seles.

Aleksandar

pre 9 godina

Ovo sto danas udara loptu u zenskom tenisu to nije Moniki ni do kolena , Monika je izgledala kao obican devojcurak, dok ove danasnje teniserke lice na gladijatore....

Goran

pre 9 godina

Monika je imala 19 godina i vec osvojenih 9 Grand slem titula i to kad je Stefi Graf bila u najboljim godinama. Koliko bi titula osvojila da nije bilo ove tragedije da je igrala jos 10 godina? Vjerovatno bi premasila cifru od 25. Najveca igracica tenisa u istoriji.

Милан

pre 9 godina

Iskompleksirani i isfrustrirani Nemac kao i uvek kroz istoriju i njegova miljenica Stefi koja ne bi videla ni jednu vise Grand slam titulu da Moniki taj kreten nije zabio noz u ledja, a posle se njegova "prelepa" miljenica naosvajala titula i naravno Moniku nikad nije spomenula...uzas, ti prekulturni Nemci koji kasape i pljačkaju ysvet na svakih pedeset godina i u ovom slucaju su pokazali svoju "nadmoc"

Mare

pre 9 godina

@Mo

Ode ti u biser komentare na B92...nisi baš šampion ali si blizu. Takvu si glupost napisao da si u ozbiljnoj konkurenciji.

Ps Argentici su inace svi "sreli" Maradonu i "znaju" ga privatno pa ga smatraju nacionalnim bozanstvom. Daj ne lupetaj svega ti.

B.V.

pre 9 godina

Dobro se secam, ja sam u to vreme studirao Pravo u
Nemackoj - Frankfurt. Nakon odluke Suda u Hamburgu
doslo je do jedne svadje sa jednim Profesorom. Mi
Studenti nismo mogli da shvatimo presudu. Parche
je osudjen bio na dve godine, ali uslovno (Bewährung)
i pusten je na slobodi. Procitao sam tu odluku suda,
razlog takve "kazne" su, da je Parche do tada nije
bio Kriminalc, obican Covek koji je tada ziveo kod
svoje Majke i da sudija ne zeli da mu "pokvari" zivot
sa jednom zatvorskom kaznom. Nalog suda, nesme da posecuje
teniske turnire. Profesor je branio tu presudu a ja sam
njega pitao, sta bi se desilo da je neki Srbin u Beogradu
na taj nacin napao Steffi Graf a srpski sud pusti napadaca
da ide kuci...

max

pre 9 godina

Monika Seleš je najbolja ženska teniserka svih vremena,kakva Serena,kakva Navratilova,ona je sa samo 20 godina već imala 8 gren slemova !!!!To niko ni u muškom ni u ženskom tenisu nit je imao nit će imati dok god se bude igrao tenis !! Manijak ju je namerno i smišljeno ubo zbog mržnje jer predstavljala Jugoslaviju !! Serena igra u eri anti tenis devojaka koje su babe u svojim najboljim 20-25 godinama,a Moniki su protivnice bile sve same legende,šta reći za Graf i ostale !!

Monika, najveca od svih

pre 9 godina

"Posle ovog incidenta bilo je insinuacija da je motiv politički zbog srpskih korena teniserke, ali su nemačke vlasti potvrdile da je napadač bio mentalno ometen. Parč je osuđen za napad, ali nije zatvoren jer mu je konstatovana neuračunljivost, već je dve godine proveo na psihijatrijskom posmatranju." Zasto Stefi Graf nije i ne moze biti najveca teniserka svih vremena? Zato sto je njen navijac Parher (nije "Parč") izbo nozem BOLJU OD NJE, Moniku Seles, i otvorio put za nove pobede Stefi Graf! Tesko je reci da li je Parherov nasrtaj bio politicki motivisan - jer je u Nemackoj tad bila u punom jeku satanizacija Srba, i Nemcima je veoma tesko padala cinjenica da je neko iz Srbije - tad je to zapravo jos bila Jugoslavija, iako "okrnjena" - bolji od njihove Stefi! Parher je bio "na posmatranju", a Nemci su vise simpatija za njega imali nego za napadnutu Moniku! Izmedju ostalog, pisali su kako je, jadan, toliko tuzan zivot vodio da nikad ni seks nije imao! O njegovom nasrtaju na Moniku - ni reci! U sustini, bili su mu jako zahvalni sto je to uradio! A Monike Seles sto se tice - ona je bila ubedljivo najveci teniski talenat svih vremena, ni Djokovic se sa njom ne moze meriti! Postigla je mnogo, ali je to tek delic onoga sto bi sigurno postigla. Njene nesudjene titule pokupila je, eto, ljubimica "bolesnog", mazenog i pazenog atentatora Parhera. Verujem da je takav odnos Nemaca, nemacke javnosti i nemackih sudova prema Moniki Seles najruznija epizoda u celoj istoriji tenisa!

Zemljak

pre 9 godina

Moja zemljakinja Monika je tada predstavljala Jugoslaviju. I prva je zrtva smrtne presude koja je Jugoslaviji negde od nekih skotova izrecena. Samo mi to jos dugo (a ni sada) nismo znali.

Ћезо рца

pre 9 godina

Нешто се питам шта би било да је неки. Србин овако насрнуо на Штефи, макар и у Хамбургу. Може ли неко нормалан тако нешто да замисли? Случајност? Тешко да је ово са Моником била случајност. Све најбоље, краљице тениса...!!!

b

pre 9 godina

Sigurno da je ovaj događaj promijenio istoriju ženskog tenisa i da bi danas na vrhu vjerovatno bilo njeno ime jer je bila bolja od Štefi na svim GS osim na Vimbldonu. Vidim da neki pišu kako nije bila medijski eksponirana kao danas Đoković ali to je globalni trend. Ni Maradona tih godina nije bio eksponiran kao danas Mesi ili Ronaldo i nije zarađivao takve pare. Tenis, a naročito ženski (Jugoslavija je i prije Monike imala GS šampionku pa to vjerujem mnogi i ne znaju) nije bio atraktivan, treba se sjetiti da nije bio ni olimpijski sport. Ipak mi smo znali sve o Moniki iako tada nije bilo interneta, ali se sjećam da je sa 11 ili 12 godina bila na naslovnoj strani Ilustrovane politike što je u to doba bilo veoma značajno. Ali nije svako sa "5 minuta škole i velikim odmorom" bio u poziciji da ostavlja svoje stručno mišljenje o njoj kao danas.

milche

pre 9 godina

Secam se kao dete sam sa roditeljima gledao taj mech, svi smo navijali za Moniku, a onda se to desilo. Kao dete nisam mogao da verujem da je neko toliko zao tako da naudi maloj Mo.. :-(

veljko

pre 9 godina

najveci teniski talenat ikada! rad je bitan, ali kad sa 18-19 god imas 8GS, to je vrhunsko znanje i talenat! nikad ponovljena teniska inteligencija, ni stil igranja (dvorucni forhend i bekend). ne bi je niko nikad stigao po titulama, za 500 godina, u obe konkurencije, da nije bilo tog tuznog dogadjaja...
a jelena gencic je bila trener njoj i novaku, mozda najboljim ikada u obe konkurencije! ko li je nju ucio tenisu i koja je to tek carica, ali i sreca!

wtf

pre 9 godina

Ja nisam nikad povjerovala u tu pricu da je neko bio toliko zaljubljen u Stefi Graf da pokusa ubistvo. Nije bila ni Meri Dzo ni Sabatini. A druga stvar, to sto nikad nije bio u zatvoru je znak da je nesto drugo u pitanju a ne neki bolesni bezveznjak, to je prica za javnost. Njemacki kriminalni zakoni su postojali ali nikad nisu primjenjeni. Ako je bio tolika opasnost za javnost kako su ga pustili posle 2 god? Suplja im je prica. E pravdo...

Juran74

pre 9 godina

Kao prvo Monika je proizvod Jugoslovenske skole tenisa,poslje Bobe Zivojinovica,Brune Oresara,Igora Prpica itd.Za vrijeme rata, normalno da je Hrvatska bila u boljoj poziciji da pogura par svojih tenisaca Goran Ivanisevic,Ivan Ljubicic itd .A zatim dolazi citava plejada srpskih tenisaca.Ali moramo znati jednun i osnovnu stvar sto se tice ovog sporta,ato je da su ovo isklucivo obiteljski skupi projekti.Ida nije bilo obiteljskih velikih zrtava,ne bi bio ni rezultata.Uzmimo najbolji primjer obitelj Kostelic.Koja hrvatska,koji snjijeg koje skijanje.Tako isto tenis ,koja bola Srbija,Hrvatska i neke super nacije.Tako sto se tice ovog sporta i svih ostalih individualnih sportova npr atletika,mi tim ljudima nikad nismo pomagali,samo odnemagali.Zato veliki respect svim ljudima koji se bave individualnim sportovima na ovim prostorima.

VIL

pre 9 godina

Da dobro se secamo tog dogadjaja. Stefi je dosla u bolnicu da obidje Moniku tek posto su joj rekli da ce to biti dobro za njen public image. Monika je zapala u duboku depresiju posle povrede iz koje se izvukla tek posle mnogo sati terapije nekoliko godina kasnije. Navratilova joj je pomogla da se vrati na teren... Monikin otac ostaje u secanju kao duša od čoveka i jedan od naboljih očeva-trenera; inače karikaturista po profesiji. Nike, sponzor Monike pre udesa je ostao uz nju i za vreme oporavka - što je lep gest.

linijom manjeg otpora

pre 9 godina

@Nolkica: Pa sto da osudi? Bila bi niko i nista da taj gospodin nije sabotirao Moniku. Verujem cak i da je otisla licno da mu se zahvali jer to nije mogla da uradi licno. Velika je sujeta, a Monika je bila nedostizna.

Dušanka Milosavljev

pre 9 godina

Slažem se u potpunosti sa ovim člankom. Monikina karijera jeste ugašena, počinilac nije uopšte kažnjen i kao da se na sve zaboravilo, na žalost. Da se nešto slično ponovilo, svi bi se pitali gde je greška. A obezbedjenje koje je okružilo tenisere u tim pozama ne treba ni komentarisati. Od njih nikakve vajde.

Slobodan

pre 9 godina

Za mene sigurno jedna od najboljih teniserki svih vremena...ako ne i najbolja... Ali kao sto je i sama rekla ne postoji ono "sta bi bilo kad bi bilo", pa samim tim ne mozemo znati kako bi se odvijala njena karijera da nije bilo tog strasnog dogadjaja... Cinjenica je ta da je ona vec sa osamnaest godina imala osam Grand Slam titula i da je tim gnusnim cinom tog trena unistena njena karijera i osiromasen svetski tenis... Misljenja sam da bi vremenom postala najbolja i najtrofejnija teniserka svih vremena... ali nazalost to nikada necemo saznati!

mledenovicu pametnjakovicu

pre 9 godina

A čija je to "naša" Mala Mo? I kako ste to Vi sigurni, sa ovolike vremenske udaljenosti, da bi BILA NAJVEĆA TENISERKA SVIH VREMENA? Da nemate moć vidovite Zorke? Ako niste bobavešteni ali, mi već imamo najvećeg tenisera svih vremana samo što od silne zlobe to ne možemo da podnesemo. Ali, ona koja nije, eh, kada bi bila, to bi bio pun pogodak?! Bili bismo srećni kao da je naša. Primitivizam najnižeg nivoa.
(Mladen Mladenović, 3. februar 2015 08:45)

Tekst nije o baba zorki ni o Djokovicu nego o Moniki Seles.
Mo je osvojila sve Gren Slemove sem Vimbldona jos MNOGO PRE nego je postala punoletna. Seles je bila najmladja teniserka U ISTORIJI koja je ikada osvojila Rolan Garos. I ti se zlobno podsmevas tome i nazivas primitivizmom ciste cinjenice.
Svaka tvoja recenica je smesna, ostrascena, zadojena blago receno netrpeljivoscu. "Sa ovolike vremenske udaljenosti!" zvuci pateticno. Naravno da nije shokantno predvideti da bi devojcica koja je osvojila 8 gren slemova kao TINEJZERKA (novak nije NIJEDAN u toj dobi) SAMO DO svoje 19. godine nastavila da redja uspehe jer njoj nije bilo 29 da se u to sumnja nego samo 19!

Da podrugljivo stavljas "nasa" pod navodnike govori o tvojoj nacionalistickoj (ne)kulturi i svakako nece smanjiti Monikin legendarni uspeh. Ona je postala teniska legenda vec kao TINEJDZER - niko nikada joj to ne moze oduzeti i daj Boze da je u tome iko stigne a kamoli prestigne.

Zana

pre 9 godina

Mala Mo nikada nije delila ljude na nase i njihove, crne i bele, zute i crvene. Mala Mo nikada nije prestala da veruje u ljude cak i kada su joj isti bukvalno ili figurativno zabadali noz u ledja. Mala Mo je kao maloletna postigla ono sto mnogi na vrhu ATP liste nece za ceo zivot.
Zato je mala Mo trn u oku malim, zlobnim, zaludnim ljudima poput mladena mladenovica. Kao Srpkinju sramota me sto ovakvi likovi iznose svoje jadne, besmislene i odijumom zadojene stavove koji svedoce o duhovnoj bedi i zastranjenosti osoba koje ih zastupaju.

kladionicar

pre 9 godina

NA DEVET OD DESET SLEMOVA NA PEHARU PISE MONIKA SELES YUG.JEDAN JE OSVOJILA ZA USA.IMA I WIKIPEDIA,PA PROVERITE.MONIKA JE BILA I OSTALA VELIKA SAMPIONKA.

...

pre 9 godina

Pantagruel, bravo za komentar!

Dodacu samo da je sramotno da je Mo vec vec godinama u nasim medijima zaboravljena a ima tek 41g i da mlade generacije (sem naravno mladih tenisera) malo znaju o njoj. A Mo je ziva legenda.

Rastko

pre 9 godina

Izbosti nozem mucki iza ledja dotad neprikosnovenu devojcicu od 19g dok je na terenu i ne odlezati zbog tog zlocina u zatvoru je gnusno i neopisivo sramotno.

Za sve ove dusebriznike poput mladenovica koji se podsmeva otkud Mo moze biti "nasa" - informacija da Monika na Rolan Garosu 93 nije htela da pristupi dok se nije podigla na jarbol jugoslovenska zastava buduci da su Francuzi i Evropa mislili da je istupanjem hrvatske i Slovenije i Jugoslavija nestala.