Petak, 30.01.2015.

19:45

Novak u finalu: Jači, uporniji, stabilniji

“Čudno“. Taj epitet Stan Vavrinka upotrebio je pet puta na konferenciji za medije odgovarajući na pitanja o polufinalnom meču sa Novakom Đokovićem.

Izvor: Saša Ozmo

Novak u finalu: Jaèi, uporniji, stabilniji IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

67 Komentari

Sortiraj po:

srbin

pre 9 godina

Djokovic je psihicki demoliro protivnika, i mislim da je negdje prizeljkivao takv ishod, jer Vavrinka je po meni malo lud igrac !!! Vavrinka treba pogledati pres konferenciju Novaka i uocice sta mu je Djokovic sugerisao , i zbog cega je Nole pobjedio. Vavrinka mora usvojiti znanje od najboljih i mogao bi i sam postati najbolji ....

Lena

pre 9 godina

E Dylane, svaka ti je na mestu. Ako je Novak u stanju da dobije mec igrajuci defanzivno, sta onda radi kad igra ofanzivno? Mozda je to bila taktika, igrati siguricu. Vavrinka je doduse igrao ocajno i ispromasivao je bekende koje retko kad promasuje. Jeste, mec je bio dosadan ali nije Novakov posao da zabavlja publiku vec da igra kako misli da treba u datom trenutku. Meni je iskreno to najmanje smetalo, radovala sam se svakom poenu i uzivala u jos jednom sjajnom mecu. Rezultat petog seta govori da nije ni trebalo da se igra.
Sto se tice finala, ovako stoje stvari: Pred mecom sa Raonicem sam brinula zbog servisa, sa Vavrinkom zbog vanserijske igre sa Nisikorijem i oba meca je Novak dobio. Da ne bi urekla (i ako znam da ce razvaliti Marija), brinucu i pred taj mec, za svaki slucaj.
Pozdrav iz Texasa

Mladen FL

pre 9 godina

@Dylan Dog
Gospodine Vase komentare je pravo uzivanje citati, uvek ih citam po par puta, najbolja analiza kao i uvek, hvala puno...

Mile

pre 9 godina

Nastavak:
Publika: 22000 ljudi, nekoliko grupa idiota koji su se trudili da ometaju Noleta (a mislim da nisu Svajcarci), ostali prilicno korektni i neutralni. Citam da svi misle kako je publika bila protiv Noleta - apsolutno nije tacno! Na pocetku, veci aplauz je dobio Nole (po mojoj proceni), na kraju Stan ispracen aplauzom kakav je zasluzio, a vecina gledalista je ostala na svojim mestima da saslusa intervju i veoma bucno pozdravila Noleta.
I na kraju, mozda dobra vest: Predvidja se kisa za sutra, ako ostane kisovito uvece, krov ce biti zatvoren. Ne treba naglasavati koliko bi to znacilo za Noletovu igru - nema vetra, nema promene temperature.

Mile

pre 9 godina

Dobra analiza, kao i uvek. Izneo bih neke svoje utiske za koje mislim da mogu da objasne neke stvari, posto sam bio na mecu:
Veliki problem i razlog sto su obojica bili nervozni je, osim vaznosti meca, vreme u Melburnu. Naime, u vreme kad je poceo mec, temperatura je jako opala i morali su da se naviknu na nove uslove kretanja loptice, posto su se zagrevali u potpuno drugacijim uslovima - na suncu i temperaturi oko 10 stepeni visoj. Osim toga, obojica pricaju o vetru na terenu, mada ga ja nisam osetio, a sedeo sam prilicno nisko - mozda samo nisam obratio paznju. Prvih nekoliko gemova, sve dok Nole nije izgubio servis pa posle slomio reket, su bili jako losi.
Nole nije lose servirao, ali mu je Stan jako dobro citao servu i tu nije bilo lakih poena, sto je bio dodatni pritisak.
Kritike na racun defanzivne igre mozda stoje, ali sam ja imao utisak u pojedinim delovima meca, da je jedini nacin da se osvoji poen defanziva i dugi poeni da se saceka greska protivnika, jer je bilo kakav napad, mozda zbog tog vetra i cudnog ponasanja loptice, zavrsavao greskom. Mislim da je dalji pad temperature uticao na kretanje loptice, naime, od pocetka meca temperatura je pala za jos 5-6 stepeni - mi smo u publici poceli gledanje u majicama, a zavrsili u jaknama.

Aljona

pre 9 godina

@Goran Ne bih rekla da Nole gubi publiku. Prosto nikada je nije do kraja ni osvojio. Tu prevashodno mislim na zapadnjake. Postuju ga maksimalno, ali nije im drag srcu. Po meni to je delimicno i Novakova krivica jer se svojski trudi da ih osvoji. Razumem ga, nije bas lako biti Balkanac, i to iz genocidne Srbije. Trenutno najbolji u sportu za gospodu. Da je kojim slucajem Finac, Belgijanac ili Kanadjanin, mislim da bi se druga pesma pevala. Evo jednog primera. Mlada Kanadjanka Busar. Da je sjajna igracica, sjajna je. Ali je isto tako jako odbojna i nadmena. I obozavaju je. Ima jakog sponzora, ima jak pasos. Idealna za komercijalu. Zato zbog cele ove price, Novakovog porekla, cenim ga jos vise. Secate se samo onog primera na zavrsnom masteru u Londonu, 2012. godine, kada je Federer seo na Novakovo mesto. Na klupici peskir sa Noletovim imenom. Ok, zauzeo je Rodzer mesto koje pripada broju jedan, vodi psiholoski rat. A organizator cuti, ne preduzima nista. To su kamere snimile, pa znamo. Koliko je samo takvih situacija za koje ne znamo, a koje Nole mora da proguta, potom prevazidje?! On ne vodi bitku samo na terenu, vec i van njega. Dokle vise nasem coveku to da se objasnjava?! ps mec je bio grozan, ali pobedi se u zube ne gleda! :))

Srprki Mudrinjo

pre 9 godina

Problem Djokovica sto on svoju igru i mogucnosti bazirao prema Nadalu pa je jako tesko sada stalno menjati stilove jer su i drugi napredovali.

torlak

pre 9 godina

sjajni komentari, svaki sam procitao od pocetka do kraja. to mi se svidja, a ne kada hejtuju Noleta. moje misljenje je da nq svakom turniru (pogotovo GS) , osvajac mora imati jedan losiji mec. sto se tice Mareja, iskreno ne verujem da moze da ponovi onako kvalitetan mec. pozdrav svim ljubiteljima tenisa

marko

pre 9 godina

Od rodjenja sina na Novakovom licu se moze videti ona vrsta sigurnosti u sebe koju obicno vidjamo kod glavnih junaka akcionih filmova..On sada moze i losije da odigra ali pobeda je nesto sto smatra da mu pripada i to jednostavno protivnici ne mogu da ne vide.Tacno je da je teorijski gledano trebalo napasti igraca kao sto je Vavrinka ali Novak uopste nema vise potrebu za tim.On vec duze vremena tretira i najvece rivale kao sto je nekada to cinio sa protivnicima u prvim kolima velikih turnira tj.strpljivom igrom i stalnim gotovo nevidljivim variranjem udaraca(naravno uz fantasticno kretanje itd,) ih navodi da na kraju oni pogrese..Prepustajuci im naizgled inicijativu on stavlja protivnike u poziciju da sve vise rizikuju da bi osvojili poen a to moze da uspeva jedno vreme ali onda slede greske.Cudi me da Qzmo ne vidi da je sustinski Noletova taktika koja se zasniva na strpljivosti i iznudjivanju greske protivnika nesto od cega samo povremeno u toku meca odstupa bez obzira ko je sa druge strane mreze.

Swedenonline

pre 9 godina

Kako god, odvratnije publike engleski kalibrisane i prijateljski nastrojene prema Svajcarcu, tesko naci. Mogu samo da zamislim finale sa Andyem, kad krene dupelizanje matici!

Boris je u pravu, Novaka nepostuju dovoljno. Jedino igraci imaju strahopostovanje sto opet nije isto.

Zato, treba namagarciti glupave anglosaksonce sa Twiitom: #Australien Open Novak looking for australian citizenship.
Pobrkati im loncice do kraja da kad dodje do meca da neznaju za koga da navijaju.

Odo da Twiitujem :-)

Miki

pre 9 godina

Odlican tenis. Ne razumem zasto svi ponavljaju da je mec bio cudan??
Teniski triler u kome je pobedio bolji i najbolji - Novak Djokovic.

Dylan Dog

pre 9 godina

Pročitah da je neko ispod napisao da ovaj meč treba da se što pre zaboravi.
Ne delim to mišljenje. Ovaj meč je sjajno iskustvo koje ima mali broj tenisera i posredna potvrda je potpune Novakove šampionske zrelosti. Nije prvi put da je Novak dobio meč kada je igrao loše, a protivnik u većem delu meča bolje. Međutim, prvi je put da je da to učinio u okolnostima velikog bremena imperativa, a posebno je važan način na koji je to učinio. Novak nije dobio meč udarcima, specijalnom taktikom, nadahnućem ili hrabrošću - već upornošću, istrajnošću i nepokolebljivošću. To je veliki napredak u kvalitativnom smislu.
I ne samo to: ovom pobedom su rasterani duhovi prošlosti uvidu negativnog osećaja zbog prošlogodišnjeg poraza od istog protivnika na AO, kao zbog poraza na USO u istoj fazi takmičenja. Meč je važan i zbog unutrašnje spoznaje da može da pobedi na velikoj sceni bez da igra svoj dobar tenis protiv kvalitetnog protivnika. Poslednje je odlika malog broja vrhunskih šampiona. Time se svima šalje poruka da ne smeju biti sigurni u pobedu nad Novakom čak i kada igraju bolje. Time se jača oreol nepobedivosti.

Dakle, važno je iz ovog meča izvući sve pouke.
2011. je bila godina proboja, 2012. godina preispitivanja, 2013. godina izneverenih očekivanja, a 2014. godina pregrupisavanja snaga i svođenja računa.
Sada se očekuje godina žetve. Da li će to biti 2015, prvu naznaku ćemo dobiti u nedelju, u popodnevnim satima.

Uzdravlje!

siporex

pre 9 godina

mislim da novak u finalu treba da se pojavi u crvenoj majici i tamnom sorcu - ova nebesko plava boja mu ne lezi - nekako u njoj slabije igra - uvek se setim onog pecanja na rolan garosu - i tada je imao svetlo plavi dres

prekoOkeanskeDelije

pre 9 godina

@Andja, uz duzno postovanje:
Porediti Marejevu igru od juce sa Novakovom od danas i onda iznositi neke zakljucke je u najmanju ruku "zapetljana logika". Verujem da zbog toga izmedju ostalog Sasa nije pravio nekakve prognoze za finale. Kao sto je Stan rekao u izjavi posle meca, nivo igre cesto zavisi i od protivnika, i to u oba smera: ako protivnik igra fantasticno, onda vam ne dozvoli "da disete". Ukoliko igra ocajno onda i to u neku ruku unosi nervozu kod vas samih.
Ja se nadam da ce obojica u muskom finalu pokazati svoj maksimum, i onda ce svima biti lakse da prihvate rezultat.

Бојан Илић

pre 9 godina

Novak je igrao kako je mogao i koliko mu je Stan dopustio. Stan je fizicki mnogo jaci od Novaka i zato je Novak prinudjen u defanzivu. I Mari je fizicki jaci od Novaka takt da ce poet Novak biti prinudjen da se brani u vecem delu meca.
(Maxo iz Kanade, 30. januar 2015 21:12)

А јел' ти толико криво што ти је избацавио "земљака"?!:-))

Dusko

pre 9 godina

Ne treba previše analizirati svaki Novakov korak. Bilo je teško pratiti meč danar to je istina. Ipak, ono što je bitno dobio je i ide u finale. Ako pobedi radovaću se ako izgubi idemo dalje. Ono što je meni smetalo je to što je publika toliko na strani njegovih protivnika. Danas je to bilo baš vidljivo. Mene je to ubijalo u pojam. Mislim da je bilo obrnuto da bi ga Novak počistio. Frustrira to ljudi. Pre neki dan je Beker pričao kako ga ljudi ne poštuju onoliko koliko zaslužuje. Mislim da je mislio i na ovo.

goran

pre 9 godina

nisam siguran da li grešim ali čini mi se kako Nole pomalo gubi publiku, ne znam jeste li primjetili kako se Stanovim poenima publika jače veselila i to u Australiji gdje su ga obožavali?! to je jedan od segmenata koji utječe na Noletovu lošu igru, iako ponekad daje i onaj pozitivan inat. mislim da bi i na taj dio trebali treneri upozoriti jer isuviše si dozvoljava kontakt s publikom .logično bi bilo da publika navija za "slabijeg" ali kad igraju Federer ili Nadal to nije slućaj,dakle nešto smeta publici kod Noleta,možda jer je balkanac?!:)

miladinka krs

pre 9 godina

nerazumem pogane navijače iz komšiluka da su tako ljubomorni pokazuju samo svoju pravu sliku ljudi koji ustvari nemaju ljudsku osobinu niti su ljudi, bolje komšiji da crkne krava nego meni da se oteli...to je glavni moto u hrvatskoj...pa jel to najvaznije biti ljubomoran...izju kakvi ste odvratni...niko vas nikada neće oprati u tri jadrana niti će ikada vaš ćilić pobediti našeg novaka djokovića sa takvim načinom razmišljanja...12:0 ja bi se ubio kad bi mene neko 12 puta pobedio uzastopno a ja njega nijednom.

as

pre 9 godina

Od 2011 Novak je drasticno menjao svoju igru, verovatno da bi duze trajao. Cena je placena u (samo) 7 GS, ali ima tu jos da se igra. Zanima me da li je iko ikad postao No.1 i promenio stil i pristup igri na nacin kako je to Novak uradio?

dejan

pre 9 godina

Jaku, sampionsku psihu imaju obojica. Obojica su atlete, svaki na svoj nacin.Doveli su svoju fizicku spremu
do maksimuma.Misljenja sam da ne postoji nacin da se predvidi ishod sutrasnjeg meca. To ne bi uspeli ni mnogo
veci umovi i strucnjaci nego neki ovde prisutni.U sportu u kojem je sve pretrpelo neverovatnu promenu (loptice,
reketi, ostala oprema, podloga...) mislim da su se najvise promenili sami igraci. Novak i Mari su pravi
primeri i predvodnici toga.S obzirom da se izuzetno dobro poznaju i da imaju svoj vec dobro izgradjeni stil,
koji ne mogu da promene u jednom mecu, pobednika ce resiti neki detalj sa teninga iz medjusezone.Nesto na sta
su bacili akcenat tokom priprema, neka sto je za nas laike sitnica,a koju su oni forsirali mesec dana.Neka
vezba sa opterecenjem pri izvodjenju npr forhenda sto ce dati rezultate kada se bude igrao 5.set, kada i
psiha, i taktika, i fizicke pripreme budu u egalu.
Ili ce ga Novak pocepati sa 3:0 :)
Napred Novace!

Bozidar

pre 9 godina

Dragi kriticari Novak je pokazao cvrstinu.Imamo najboljeg tenisera sveta,budite ponosni na to,nemojte biti negativni i skloni osudama.
Mnogi su komentarisali kako mec nije na zadovoljavajucem nivou i kako je lose odigran.Sve to naizgled deluje vrlo jednostavno ali na terenu sa reketom u rukama i sa okolnostima koje su nepredvidive i pritisak koji postoji Novak je trijumfovao i u petom setu zavrsio posao sa 6:0
Shvatite,nema lakih protivnika a uz sve to treba pronaci nacina,Novak je to ucinio i dosao do pobede.
A oscilacije se desavaju,i svaki novi mec nosi svoju tezinu i kompleksan je na svoj nacin.
Novace bravo,bravo od srca..ponosan sam na tebe,idemo u nedelju do titule.

Predo

pre 9 godina

Za sebe necu reci da sam neki strucnjak za tenis, vec veliki ljubitelj istog i donekle poznavalac ovog sporta. Elem, mislim da je uzrok lose igre kod obojice bila prevelika vaznost meca. Kod Stena jer je branilac titule i zelja da dokaze ta titula nije bila slucajnost, a kod Novaka da mu se ne ponovi onaj mec sa Nisikorijem u polufinalu US opena. U nevidjenom grcu su bili obojica, i na srecu Novak se bolje snasao.
(ALEKSANDRA, 30. januar 2015 21:43)
Bravo Aleksandra. Ovaj meč se bitno razlikovao od onih prošče i pretprošle godine, jer tada Stan nije imao šta da izgubi, pa je igrao opušteno, a Novak je računao da je svakako bolji i da će ga nadjačati, kao i svaki put ranije. Ove godine je Stan branio titulu, a Novak nije smeo da izgubi drugu godinu zaredom. Lako je pričati. Da vidite kako vam se "ruka skrati" na nekom malom turniru, koji vam ne donosi ni novce, ni ATP bodove, ali vam je iz nekog razloga bitno da pobedite.
Ovo je najidealnija pobeda i slažem se sa onima, koji očekuju najbolje NOvakovo izdanje u finalu. Pogledajte statistiku, pa ćete videti da je i ovaj meč bio solidan.

NOLKICA

pre 9 godina

JUCE SAM NAPISALA DA SE PRIBOJAVAM OVOG MECA, I BILA SAM U PRAVU, SRECOM NOLE ISTRAJAO, A SADA KAZEM POSTO JE PROSAO OVAJ I OVAKAV MEC, SIGURNO OSVAJA AO!

siporex

pre 9 godina

ovo je najcudniji mec koji sam ikada gledao - a prvi mec je bio finale wimbldona njukomb - rozevol , mislim 1971, razlog po meni lezi u tome sto su obojica bili optereceni i mentalno nespremni da prodju kroz novi pakao od pet setova, ali se uprkos njihovim strahovima upravo to i desilo - odigrali su pet setova ali ocajnog tenisa - obojica su mentalno bili apsolutno iznureni - i bilo je samo pitanje ko ce prvi dici ruke od tog ludila - vavrinka koji je po prirodi skroman covek bio je spreman da prvi iskoraci iz ove nocne more od meca - ipak - na izvesnom metafizickom nivou - bio je ovo mec za pamcenje - poput finala 2012 izmedju nadala i novaka kada su se fizicki unistavali - ovde je to unistavanje bilo mentalne prirode

KURIDŽA VELJKO

pre 9 godina

Ne znam zašto smo stalno toliko kritični kada Novak odigra malo lošije. Zašto ne uzmemo u obzir da to nije dječija igra, već polufinale jednog velikog turnira. Nadam se da pisac ovog teksta ne misli da bi on ili bilo ko od nas odigrao bolje. I zašto koristite termin ,,gem ili set viška,, u komentarima. Gdje može ikad nešto biti ,,višak,, to je termin za nešto ,,nepotrebno,, i može da se kaže ispravno samo gem ili set prednosti, a nikako viška. Ili drugi termin koji ovdje koristite: ,,pristojan nivo,, - šta to znači? Nivo igre može biti nizak ili visok, a ,,pristojan,, je pridjev za opisivanje nečeg drugog. Neka nama Noleta sa svim što bi vi karakterisali kao mane, on je junak i kad nikad više ne bi pobijedio. Malo li je ono što je do sada uradio?

ManUtd

pre 9 godina

Odlican tekst...
Zaista, jako cudan mec... prvi put mogu reci da Novak ovaj mec nije presudio, vec Vavrinka koji je osvajao poene, ali vise gresio...
Onak dan kada ti nista ne polazi za rukom, nadm se da ce vec sutra biti mnogo bolje...

Branimir

pre 9 godina

Ja ne znam ništa o analizi tenisa ali ovi poznavaoci mi ipak nisu jasni. Vi bi hteli da Nole igra šesti meč za redom, protiv igrača među četiri najbolja, u petom setu, kao protiv nekog kvalifikanta u prvom kolu, koga on jednostavno na brzinu izgazi u tri seta?! To jednostavno nije moguće. I kad greši, važno je da onaj drugi greši više. Ni neiznuđene greške nisu potpuno neiznuđene, posledica su fizičkog napora i psihičke iscrpljenosti.

jack

pre 9 godina

Vrlo loš meč pogotovo za Novaka Djokovića. Opet je ušao u neku kukavnu fazu kada se plaši protivnika i nabacuje mu plitke loptice i razigrava ga. Nije mi uopšte bilo prijatno da ga gledam danas. Sten je bio bolji i hrabriji protivnik ali je nesrećno izgubio meč. Sa ovakvom igrom i pristupom igri, Novak stvarno nema šta da traži protiv Mareja. Ovaj Novak stvarno nema veze sa onim iz 2011 godine i neizmerno mi je žao zbog toga.

Maxo iz Kanade

pre 9 godina

Novak je igrao kako je mogao i koliko mu je Stan dopustio. Stan je fizicki mnogo jaci od Novaka i zato je Novak prinudjen u defanzivu. I Mari je fizicki jaci od Novaka takt da ce poet Novak biti prinudjen da se brani u vecem delu meca.

Maxo iz Kanade

pre 9 godina

Novak je igrao kako je mogao i koliko mu je Stan dopustio. Stan je fizicki mnogo jaci od Novaka i zato je Novak prinudjen u defanzivu. I Mari je fizicki jaci od Novaka takt da ce poet Novak biti prinudjen da se brani u vecem delu meca.

nenad

pre 9 godina

I ta agresivnost mora da je izbalansirana inace neiznudjene greske. Da je nole odradio cetvrti set kako je poceo ne bi sad o ovome pricali. Cetvrti set

ALEKSANDRA

pre 9 godina

Za sebe necu reci da sam neki strucnjak za tenis, vec veliki ljubitelj istog i donekle poznavalac ovog sporta. Elem, mislim da je uzrok lose igre kod obojice bila prevelika vaznost meca. Kod Stena jer je branilac titule i zelja da dokaze ta titula nije bila slucajnost, a kod Novaka da mu se ne ponovi onaj mec sa Nisikorijem u polufinalu US opena. U nevidjenom grcu su bili obojica, i na srecu Novak se bolje snasao.

Бојан Илић

pre 9 godina

I zaista, posle prethodne dve godine u kojima su igrali mečeve za Top 3 sezone, malo ko je očekivao okršaj u kojem caruju nervoza, tenzija i greške. A upravo takav smo videli.

Браво момци, врхунски тенис!

Bg

pre 9 godina

Meč koji treba da se što pre zaboravi...
Istina je da Novak u 1/2 finalima i finalima emotivno sagori, ali da je on sva ta finala dobio imao bi danas 20GS titula... I on je samo čovek, ali to je teško shvatiti jer je naš i svaki njegov poraz je i naš poraz, kao što je svaka pobeda naša pobeda.
Jednostavno u završnicama se isprazni, pre svega emotivno, psihički, umori se u tom segmentu ako ne u fizičkom.
Sa tim moramo da se pomirimo već jednom, DA, i Novak ima mane i nije savršen, zato je ''ispustio'' toliko finala i polufinala, i umesto već dvocifrenog broja GS, on ima 7, velikih 7 ali opet nedovoljan broj s' obzirom koliko puta je bio u finalima i 1/2 finalima.
Sećam se naslova i komentara kada je prekinuo crnu seriju osvajanjem Vimldona prošle god. - svi su govorili da je najzad prebrodio taj zid i nema stajanja. A onda je ispao od Nišikorija u 1/2 finalu USopena.
To je Novak, jako emotivan, promenljivog raspoloženja i ipak mentalno slab, jer brzo ume da izgubi samopouzdanje koje je gradio tako dugo.
Koliko ume da se iščupa iz najtežih situacija, isto tako ume da ispusti dobijen meč, a to je znak da psihički nije stabilan još uvek.
Znam da zvuči smešno jer je broj 1 i ima 7GS, ali on je takav, u jednom naletu je Lav, sledećeg trnutka je mrav, uplaši se, preda se, iznervira se, izgubi koncetraciju, želju, motiv, zainati se, i sam sebe ubaci u vrtlog i bitku bez potrebe, kao danas kada je meč mogao da završi za 2 sata u 3 seta.

max

pre 9 godina

moram priznati da nemam zivaca da gledam Novakove meceve.Sem 2011 kada je po meni igrao napadacki, igra pasivno i ceka gresku protivnika. On verovatno zna zasto ali ja ne mogu da se otmem utisku da je mnogo bitnih meceva izgubljeno zbog takve igre, cak i to cuveno finale wim. 2014 trebao je da dobije u 3 ili 4 seta...a mogao je lako i da izgubi. Ako to bude taktika u finalu male su mu sanse. Vise volim da gadja liniju i promasi nego da date protivniku inicijativu

Cole

pre 9 godina

Nemojmo samo da mu unapred upisujemo
8 GS titulu i da potcenjuhemo Mareja,
zato što mislim da će biti pakleno teško
i da će "dlaka" da odluči pobednika.
U svakom slučaju, kakav god rezultat
da bude, očekujem meč na "krv i nož",
a ne kao na US Openu i Vimbldonu da mu
pokloniš GS.
P.S.
Svim srcem uz Novaka, jer boljeg nemamo...

Albus

pre 9 godina

na zavrsnom turniru u Londonu je igrao napadacki, i odradio je bez problema. Ipak se ovde igra na tri dobijena seta, zato i ne sili toliko, zasto ne bi cekao da protivnik pogresi ako je vec siguran u dugoj razmeni udaraca? menja taktiku svaki set, tacno se vidi kako nekad prepusti inicijativu bas zbog toga. oslanja se na kvalitet i iskustvo, tako i treba ako je vec najbolji.

Banja Luka

pre 9 godina

"Greška koju Novak nije trebalo da napravi jeste da igra pasivno, a upravo je to učinio – u četvrtom setu npr. nije upisao nijedan viner. Neretko je stajao i po dva metra iza osnovne linije, dozvolio je Vavrinki da kontroliše tempo poena, a to je taktika koja je za Đokovića visokorizična – zahvaljujući svojoj elastičnosti i brzini sjajno se brani i izvlači poene koje drugi ne mogu, ali takva igra smanjuje mu samopouzdanje i ključeve ishoda poena daje protivniku. Ovoga puta Stan vrata nije umeo da otvori, napravio je čak 69 neiznuđenih grešaka."

Ovo ja uporno govorim drugovima :))) Novak kad ima samopouzdanje i igra agresivno, niko mu nista ne moze, nema slabe tacke!

Andja

pre 9 godina

Rado citam Sasine komentare,covek se razume u igru,odmeren je,ali,nisam sigurna da li nije hteo, ili nije smeo, da se izjasni oko ishoda finala.Dakle,iz mog ugla, Marejev mec protiv Berdiha je najbolji u karijeri,koji sam imala prilike da gledam,naravno,na stranu njegova zelja da dokaze nesto nekome,ko prati zna na sta mislim.S druge strane,Novak je odigrao najgori mec na GS-ovima,a da je dobio.Zakljucak,a ujedno i pitanje,glasi-Marej ne moze da ponovi tako dobru igru,a Novak ni u teoriji ne moze da ponovi ovako losu igru u finalu.Dakle,3 prema 0 za Novaka,da li sam u pravu,pozdrav

Triler

pre 9 godina

Odlicna analiza!
Ja bih ipak dodao jedan aspekt koji nije uzet u obzir. Wawrinka je imao 69 gresaka ne zato sto je lose igrao, vec zato sto je igrao ultra agresivno kao deo taktike. I onda je normalo da dolazi do veceg broja gresaka.
I jedan i drugi su propustili znatan broj prilika da prelome mec u svoju korist. Jedina je razlika sto je Wawrinka stalno jurio zaostatak.
1. Set ravnopravan ali Novak dobija i Stan krece u jurnjavu
2. Set bolji Wawrinka
3. Set bolji Novak ali zamalo da uprska
4. Set racnopravan ali Novak uspeva da uprska ono sto nije u trecem
5. Set Stan nema vise snage da stize. Mogao je da napravi haos samo da je imao srece u prvim gemu.
Na skali od 1-10:
Wawrinka 7,5
Novak 5
i Novak ipak dobija....;)

Roki cetri

pre 9 godina

Novak kojem nije sve polazilo od ruke je pobijedio Varvinku koji obozava igrati na ovom turniru i koji je u zivotnoj formi,a usput receno od top 10 igraca najmanje mu lezi barem u Melburnu.Nole je dimenzija vise od svih tenisera na ATP turu.

stefan

pre 9 godina

predosecam dramu u finalu. bez nje ne moze kad igra novak. pobedice fizicki spremniji igrac.nole mora da igra napadacki i stalozeno protiv marija. idemo!

Gagi

pre 9 godina

Ne mogu a da neprimetim da su u kratkoj reportazi meca izmedju Djokovica i Vavrinke na web stranici Australian Open pokazani uglavnom najbolji potezi Vavrinke pa se neko moze zapitati ko je
od ove dvojice pobednik Djokovic.

daljac

pre 9 godina

sve je dobro objasnjeno, zivce nam je iskidao ali se isplatilo, e sad u finalu treba puno bolja igra i opustenije, da pusti ruku i da igra svoju igru onako kako on ume ali kao da nema samopouzdanja da igra ofanzivno i agresivno, a ne da salje loptice po sredini terena na penal protivniku, to mora jednostavno da popravi ako misli pobediti....

Civokvi

pre 9 godina

Šanse su 50-50 u finalu. Novak je odigrao loš meč, ali to ne mora ništa da znači. I na Vimbldonu je igrao četvrtfinale i polufinale stegnuto i sa oscilacijama, ali je u finalu bio na najvišem nivou. S druge strane, Mari će biti dodatno motivisan da ne izgubi četvrto finale zaredom. Ipak, mnogo opuštenije gledam na ovo finale nego da je, recimo, na Vimbldonu ili čak US openu. Melburn je ipak Novakov teren. Takođe, zakoni verovatnoće bi možda bili na Marijevoj strani da nije bilo tog famoznog Vimbldonskog finala 2013. (ne mislim da su Novaka potplatili da izgubi meč, ali je ipak podsvesno igrao ispod svojih mogućnosti zbog okolnosti), ali je Novak, u stvari, sada dužan njemu, a ne suprotno.

Mare,NS

pre 9 godina

Zlatno pravilo u sportu glasi:Tim koji dobija,ne treba menjati,ali...

Verovatno delim misljenje vecine ljubitelja tenisa u Srbiji,a to je da samo PRISUSTVO M.Vajde u boxu,na Novaka deluje smirujuce.

Koliko sam samo puta video tokom ovog turnira,a posebno u poslednja dva meca,kako Novak bespomocno gleda prema svom timu,ocekujuci ONO NESTO.

Medjutim,ta nema konverzacija je JEDNOSMERNA.

Dovoljan bi bio samo JEDAN VAJDIN POGLED,da Novak odmah shvati,sta radi pogresno i sta treba PREDUZETI.

TRENER je u obavezi,da skenira igru protivnika,napravi plan i nadje PUT DO POBEDE.

Cini mi se,voleo bih da gresim,ali Novak tek kad izadje na teren,`ispipava` sta treba da radi,da bi dosao DO POBEDE.

OVAJ put je uspeo,ali NEKO mora da mu napravi JASAN PLAN za finalni mec u skladu sa njegovom,ali i Endijevom trenutnom formom,jer svaki novi mec je prica za sebe i krece se od NULE.

Ukratko,VOLEO BIH DA VIDIM VAJDU NA TRIBINAMA U FINALU!!!

Pedja

pre 9 godina

Upravo je Novak radio ono što je trebalo, bio je strpljiv.
Ne može se drugačije protiv Stena koji ima specifične ,ravne udarce ,kojima Nole vrlo teško parira, pogotovo svojim karakterističnim spinom.
Jedino rešenje koje za sada ima su takodje ravni udarci , pa ko duže izdrži.
U takvoj igri, koja nije klasična Noletova, pada i samopouzdanje, a samim tim i servis.
Pobedila je strpljenje ovaj pjt.
Finale će biti druga priča.

radekornjaca

pre 9 godina

da je vavrinka pravio manje grsaka danas ,veovatno bi odneo pobedu.Djokovicev ubedljivo najgore odigrani mec na turniru,ali je imao srece zbog lose partije vavrinke

danilo

pre 9 godina

Na sredini trećeg seta sam prestao da gledam, ostavši bez snage.
Jednostavno sam osetio da Novak ne može da pobedi jer je daleko od svoje igre.
I kada sam čuo rezultat, sinulo mi je da u svom najslabijem danu samo pravi šampioni dobijaju.
To jeste njihov zaštitni znak!
P.S. A zašto Nole u završnici poslednjih desetak GS igra stegnuto i po našem mišljenju slabije, moraju, ako je to uopšte moguće, da reše on i njegovi u stručnom štabu.
Jer valja imati u vidu da Rafa sve češće ispada u ranim fazama, da Fedex već godinama nije osvojio GS a da mladi lavovi ne mogu da dodju do završnice uopšte.

Cole

pre 9 godina

Nemojmo samo da mu unapred upisujemo
8 GS titulu i da potcenjuhemo Mareja,
zato što mislim da će biti pakleno teško
i da će "dlaka" da odluči pobednika.
U svakom slučaju, kakav god rezultat
da bude, očekujem meč na "krv i nož",
a ne kao na US Openu i Vimbldonu da mu
pokloniš GS.
P.S.
Svim srcem uz Novaka, jer boljeg nemamo...

Mare,NS

pre 9 godina

Zlatno pravilo u sportu glasi:Tim koji dobija,ne treba menjati,ali...

Verovatno delim misljenje vecine ljubitelja tenisa u Srbiji,a to je da samo PRISUSTVO M.Vajde u boxu,na Novaka deluje smirujuce.

Koliko sam samo puta video tokom ovog turnira,a posebno u poslednja dva meca,kako Novak bespomocno gleda prema svom timu,ocekujuci ONO NESTO.

Medjutim,ta nema konverzacija je JEDNOSMERNA.

Dovoljan bi bio samo JEDAN VAJDIN POGLED,da Novak odmah shvati,sta radi pogresno i sta treba PREDUZETI.

TRENER je u obavezi,da skenira igru protivnika,napravi plan i nadje PUT DO POBEDE.

Cini mi se,voleo bih da gresim,ali Novak tek kad izadje na teren,`ispipava` sta treba da radi,da bi dosao DO POBEDE.

OVAJ put je uspeo,ali NEKO mora da mu napravi JASAN PLAN za finalni mec u skladu sa njegovom,ali i Endijevom trenutnom formom,jer svaki novi mec je prica za sebe i krece se od NULE.

Ukratko,VOLEO BIH DA VIDIM VAJDU NA TRIBINAMA U FINALU!!!

Andja

pre 9 godina

Rado citam Sasine komentare,covek se razume u igru,odmeren je,ali,nisam sigurna da li nije hteo, ili nije smeo, da se izjasni oko ishoda finala.Dakle,iz mog ugla, Marejev mec protiv Berdiha je najbolji u karijeri,koji sam imala prilike da gledam,naravno,na stranu njegova zelja da dokaze nesto nekome,ko prati zna na sta mislim.S druge strane,Novak je odigrao najgori mec na GS-ovima,a da je dobio.Zakljucak,a ujedno i pitanje,glasi-Marej ne moze da ponovi tako dobru igru,a Novak ni u teoriji ne moze da ponovi ovako losu igru u finalu.Dakle,3 prema 0 za Novaka,da li sam u pravu,pozdrav

Roki cetri

pre 9 godina

Novak kojem nije sve polazilo od ruke je pobijedio Varvinku koji obozava igrati na ovom turniru i koji je u zivotnoj formi,a usput receno od top 10 igraca najmanje mu lezi barem u Melburnu.Nole je dimenzija vise od svih tenisera na ATP turu.

Triler

pre 9 godina

Odlicna analiza!
Ja bih ipak dodao jedan aspekt koji nije uzet u obzir. Wawrinka je imao 69 gresaka ne zato sto je lose igrao, vec zato sto je igrao ultra agresivno kao deo taktike. I onda je normalo da dolazi do veceg broja gresaka.
I jedan i drugi su propustili znatan broj prilika da prelome mec u svoju korist. Jedina je razlika sto je Wawrinka stalno jurio zaostatak.
1. Set ravnopravan ali Novak dobija i Stan krece u jurnjavu
2. Set bolji Wawrinka
3. Set bolji Novak ali zamalo da uprska
4. Set racnopravan ali Novak uspeva da uprska ono sto nije u trecem
5. Set Stan nema vise snage da stize. Mogao je da napravi haos samo da je imao srece u prvim gemu.
Na skali od 1-10:
Wawrinka 7,5
Novak 5
i Novak ipak dobija....;)

Pedja

pre 9 godina

Upravo je Novak radio ono što je trebalo, bio je strpljiv.
Ne može se drugačije protiv Stena koji ima specifične ,ravne udarce ,kojima Nole vrlo teško parira, pogotovo svojim karakterističnim spinom.
Jedino rešenje koje za sada ima su takodje ravni udarci , pa ko duže izdrži.
U takvoj igri, koja nije klasična Noletova, pada i samopouzdanje, a samim tim i servis.
Pobedila je strpljenje ovaj pjt.
Finale će biti druga priča.

danilo

pre 9 godina

Na sredini trećeg seta sam prestao da gledam, ostavši bez snage.
Jednostavno sam osetio da Novak ne može da pobedi jer je daleko od svoje igre.
I kada sam čuo rezultat, sinulo mi je da u svom najslabijem danu samo pravi šampioni dobijaju.
To jeste njihov zaštitni znak!
P.S. A zašto Nole u završnici poslednjih desetak GS igra stegnuto i po našem mišljenju slabije, moraju, ako je to uopšte moguće, da reše on i njegovi u stručnom štabu.
Jer valja imati u vidu da Rafa sve češće ispada u ranim fazama, da Fedex već godinama nije osvojio GS a da mladi lavovi ne mogu da dodju do završnice uopšte.

Bg

pre 9 godina

Meč koji treba da se što pre zaboravi...
Istina je da Novak u 1/2 finalima i finalima emotivno sagori, ali da je on sva ta finala dobio imao bi danas 20GS titula... I on je samo čovek, ali to je teško shvatiti jer je naš i svaki njegov poraz je i naš poraz, kao što je svaka pobeda naša pobeda.
Jednostavno u završnicama se isprazni, pre svega emotivno, psihički, umori se u tom segmentu ako ne u fizičkom.
Sa tim moramo da se pomirimo već jednom, DA, i Novak ima mane i nije savršen, zato je ''ispustio'' toliko finala i polufinala, i umesto već dvocifrenog broja GS, on ima 7, velikih 7 ali opet nedovoljan broj s' obzirom koliko puta je bio u finalima i 1/2 finalima.
Sećam se naslova i komentara kada je prekinuo crnu seriju osvajanjem Vimldona prošle god. - svi su govorili da je najzad prebrodio taj zid i nema stajanja. A onda je ispao od Nišikorija u 1/2 finalu USopena.
To je Novak, jako emotivan, promenljivog raspoloženja i ipak mentalno slab, jer brzo ume da izgubi samopouzdanje koje je gradio tako dugo.
Koliko ume da se iščupa iz najtežih situacija, isto tako ume da ispusti dobijen meč, a to je znak da psihički nije stabilan još uvek.
Znam da zvuči smešno jer je broj 1 i ima 7GS, ali on je takav, u jednom naletu je Lav, sledećeg trnutka je mrav, uplaši se, preda se, iznervira se, izgubi koncetraciju, želju, motiv, zainati se, i sam sebe ubaci u vrtlog i bitku bez potrebe, kao danas kada je meč mogao da završi za 2 sata u 3 seta.

max

pre 9 godina

moram priznati da nemam zivaca da gledam Novakove meceve.Sem 2011 kada je po meni igrao napadacki, igra pasivno i ceka gresku protivnika. On verovatno zna zasto ali ja ne mogu da se otmem utisku da je mnogo bitnih meceva izgubljeno zbog takve igre, cak i to cuveno finale wim. 2014 trebao je da dobije u 3 ili 4 seta...a mogao je lako i da izgubi. Ako to bude taktika u finalu male su mu sanse. Vise volim da gadja liniju i promasi nego da date protivniku inicijativu

Predo

pre 9 godina

Za sebe necu reci da sam neki strucnjak za tenis, vec veliki ljubitelj istog i donekle poznavalac ovog sporta. Elem, mislim da je uzrok lose igre kod obojice bila prevelika vaznost meca. Kod Stena jer je branilac titule i zelja da dokaze ta titula nije bila slucajnost, a kod Novaka da mu se ne ponovi onaj mec sa Nisikorijem u polufinalu US opena. U nevidjenom grcu su bili obojica, i na srecu Novak se bolje snasao.
(ALEKSANDRA, 30. januar 2015 21:43)
Bravo Aleksandra. Ovaj meč se bitno razlikovao od onih prošče i pretprošle godine, jer tada Stan nije imao šta da izgubi, pa je igrao opušteno, a Novak je računao da je svakako bolji i da će ga nadjačati, kao i svaki put ranije. Ove godine je Stan branio titulu, a Novak nije smeo da izgubi drugu godinu zaredom. Lako je pričati. Da vidite kako vam se "ruka skrati" na nekom malom turniru, koji vam ne donosi ni novce, ni ATP bodove, ali vam je iz nekog razloga bitno da pobedite.
Ovo je najidealnija pobeda i slažem se sa onima, koji očekuju najbolje NOvakovo izdanje u finalu. Pogledajte statistiku, pa ćete videti da je i ovaj meč bio solidan.

Banja Luka

pre 9 godina

"Greška koju Novak nije trebalo da napravi jeste da igra pasivno, a upravo je to učinio – u četvrtom setu npr. nije upisao nijedan viner. Neretko je stajao i po dva metra iza osnovne linije, dozvolio je Vavrinki da kontroliše tempo poena, a to je taktika koja je za Đokovića visokorizična – zahvaljujući svojoj elastičnosti i brzini sjajno se brani i izvlači poene koje drugi ne mogu, ali takva igra smanjuje mu samopouzdanje i ključeve ishoda poena daje protivniku. Ovoga puta Stan vrata nije umeo da otvori, napravio je čak 69 neiznuđenih grešaka."

Ovo ja uporno govorim drugovima :))) Novak kad ima samopouzdanje i igra agresivno, niko mu nista ne moze, nema slabe tacke!

Dylan Dog

pre 9 godina

Pročitah da je neko ispod napisao da ovaj meč treba da se što pre zaboravi.
Ne delim to mišljenje. Ovaj meč je sjajno iskustvo koje ima mali broj tenisera i posredna potvrda je potpune Novakove šampionske zrelosti. Nije prvi put da je Novak dobio meč kada je igrao loše, a protivnik u većem delu meča bolje. Međutim, prvi je put da je da to učinio u okolnostima velikog bremena imperativa, a posebno je važan način na koji je to učinio. Novak nije dobio meč udarcima, specijalnom taktikom, nadahnućem ili hrabrošću - već upornošću, istrajnošću i nepokolebljivošću. To je veliki napredak u kvalitativnom smislu.
I ne samo to: ovom pobedom su rasterani duhovi prošlosti uvidu negativnog osećaja zbog prošlogodišnjeg poraza od istog protivnika na AO, kao zbog poraza na USO u istoj fazi takmičenja. Meč je važan i zbog unutrašnje spoznaje da može da pobedi na velikoj sceni bez da igra svoj dobar tenis protiv kvalitetnog protivnika. Poslednje je odlika malog broja vrhunskih šampiona. Time se svima šalje poruka da ne smeju biti sigurni u pobedu nad Novakom čak i kada igraju bolje. Time se jača oreol nepobedivosti.

Dakle, važno je iz ovog meča izvući sve pouke.
2011. je bila godina proboja, 2012. godina preispitivanja, 2013. godina izneverenih očekivanja, a 2014. godina pregrupisavanja snaga i svođenja računa.
Sada se očekuje godina žetve. Da li će to biti 2015, prvu naznaku ćemo dobiti u nedelju, u popodnevnim satima.

Uzdravlje!

Gagi

pre 9 godina

Ne mogu a da neprimetim da su u kratkoj reportazi meca izmedju Djokovica i Vavrinke na web stranici Australian Open pokazani uglavnom najbolji potezi Vavrinke pa se neko moze zapitati ko je
od ove dvojice pobednik Djokovic.

siporex

pre 9 godina

ovo je najcudniji mec koji sam ikada gledao - a prvi mec je bio finale wimbldona njukomb - rozevol , mislim 1971, razlog po meni lezi u tome sto su obojica bili optereceni i mentalno nespremni da prodju kroz novi pakao od pet setova, ali se uprkos njihovim strahovima upravo to i desilo - odigrali su pet setova ali ocajnog tenisa - obojica su mentalno bili apsolutno iznureni - i bilo je samo pitanje ko ce prvi dici ruke od tog ludila - vavrinka koji je po prirodi skroman covek bio je spreman da prvi iskoraci iz ove nocne more od meca - ipak - na izvesnom metafizickom nivou - bio je ovo mec za pamcenje - poput finala 2012 izmedju nadala i novaka kada su se fizicki unistavali - ovde je to unistavanje bilo mentalne prirode

Albus

pre 9 godina

na zavrsnom turniru u Londonu je igrao napadacki, i odradio je bez problema. Ipak se ovde igra na tri dobijena seta, zato i ne sili toliko, zasto ne bi cekao da protivnik pogresi ako je vec siguran u dugoj razmeni udaraca? menja taktiku svaki set, tacno se vidi kako nekad prepusti inicijativu bas zbog toga. oslanja se na kvalitet i iskustvo, tako i treba ako je vec najbolji.

Branimir

pre 9 godina

Ja ne znam ništa o analizi tenisa ali ovi poznavaoci mi ipak nisu jasni. Vi bi hteli da Nole igra šesti meč za redom, protiv igrača među četiri najbolja, u petom setu, kao protiv nekog kvalifikanta u prvom kolu, koga on jednostavno na brzinu izgazi u tri seta?! To jednostavno nije moguće. I kad greši, važno je da onaj drugi greši više. Ni neiznuđene greške nisu potpuno neiznuđene, posledica su fizičkog napora i psihičke iscrpljenosti.

Dusko

pre 9 godina

Ne treba previše analizirati svaki Novakov korak. Bilo je teško pratiti meč danar to je istina. Ipak, ono što je bitno dobio je i ide u finale. Ako pobedi radovaću se ako izgubi idemo dalje. Ono što je meni smetalo je to što je publika toliko na strani njegovih protivnika. Danas je to bilo baš vidljivo. Mene je to ubijalo u pojam. Mislim da je bilo obrnuto da bi ga Novak počistio. Frustrira to ljudi. Pre neki dan je Beker pričao kako ga ljudi ne poštuju onoliko koliko zaslužuje. Mislim da je mislio i na ovo.

daljac

pre 9 godina

sve je dobro objasnjeno, zivce nam je iskidao ali se isplatilo, e sad u finalu treba puno bolja igra i opustenije, da pusti ruku i da igra svoju igru onako kako on ume ali kao da nema samopouzdanja da igra ofanzivno i agresivno, a ne da salje loptice po sredini terena na penal protivniku, to mora jednostavno da popravi ako misli pobediti....

ALEKSANDRA

pre 9 godina

Za sebe necu reci da sam neki strucnjak za tenis, vec veliki ljubitelj istog i donekle poznavalac ovog sporta. Elem, mislim da je uzrok lose igre kod obojice bila prevelika vaznost meca. Kod Stena jer je branilac titule i zelja da dokaze ta titula nije bila slucajnost, a kod Novaka da mu se ne ponovi onaj mec sa Nisikorijem u polufinalu US opena. U nevidjenom grcu su bili obojica, i na srecu Novak se bolje snasao.

goran

pre 9 godina

nisam siguran da li grešim ali čini mi se kako Nole pomalo gubi publiku, ne znam jeste li primjetili kako se Stanovim poenima publika jače veselila i to u Australiji gdje su ga obožavali?! to je jedan od segmenata koji utječe na Noletovu lošu igru, iako ponekad daje i onaj pozitivan inat. mislim da bi i na taj dio trebali treneri upozoriti jer isuviše si dozvoljava kontakt s publikom .logično bi bilo da publika navija za "slabijeg" ali kad igraju Federer ili Nadal to nije slućaj,dakle nešto smeta publici kod Noleta,možda jer je balkanac?!:)

Aljona

pre 9 godina

@Goran Ne bih rekla da Nole gubi publiku. Prosto nikada je nije do kraja ni osvojio. Tu prevashodno mislim na zapadnjake. Postuju ga maksimalno, ali nije im drag srcu. Po meni to je delimicno i Novakova krivica jer se svojski trudi da ih osvoji. Razumem ga, nije bas lako biti Balkanac, i to iz genocidne Srbije. Trenutno najbolji u sportu za gospodu. Da je kojim slucajem Finac, Belgijanac ili Kanadjanin, mislim da bi se druga pesma pevala. Evo jednog primera. Mlada Kanadjanka Busar. Da je sjajna igracica, sjajna je. Ali je isto tako jako odbojna i nadmena. I obozavaju je. Ima jakog sponzora, ima jak pasos. Idealna za komercijalu. Zato zbog cele ove price, Novakovog porekla, cenim ga jos vise. Secate se samo onog primera na zavrsnom masteru u Londonu, 2012. godine, kada je Federer seo na Novakovo mesto. Na klupici peskir sa Noletovim imenom. Ok, zauzeo je Rodzer mesto koje pripada broju jedan, vodi psiholoski rat. A organizator cuti, ne preduzima nista. To su kamere snimile, pa znamo. Koliko je samo takvih situacija za koje ne znamo, a koje Nole mora da proguta, potom prevazidje?! On ne vodi bitku samo na terenu, vec i van njega. Dokle vise nasem coveku to da se objasnjava?! ps mec je bio grozan, ali pobedi se u zube ne gleda! :))

Bozidar

pre 9 godina

Dragi kriticari Novak je pokazao cvrstinu.Imamo najboljeg tenisera sveta,budite ponosni na to,nemojte biti negativni i skloni osudama.
Mnogi su komentarisali kako mec nije na zadovoljavajucem nivou i kako je lose odigran.Sve to naizgled deluje vrlo jednostavno ali na terenu sa reketom u rukama i sa okolnostima koje su nepredvidive i pritisak koji postoji Novak je trijumfovao i u petom setu zavrsio posao sa 6:0
Shvatite,nema lakih protivnika a uz sve to treba pronaci nacina,Novak je to ucinio i dosao do pobede.
A oscilacije se desavaju,i svaki novi mec nosi svoju tezinu i kompleksan je na svoj nacin.
Novace bravo,bravo od srca..ponosan sam na tebe,idemo u nedelju do titule.

Civokvi

pre 9 godina

Šanse su 50-50 u finalu. Novak je odigrao loš meč, ali to ne mora ništa da znači. I na Vimbldonu je igrao četvrtfinale i polufinale stegnuto i sa oscilacijama, ali je u finalu bio na najvišem nivou. S druge strane, Mari će biti dodatno motivisan da ne izgubi četvrto finale zaredom. Ipak, mnogo opuštenije gledam na ovo finale nego da je, recimo, na Vimbldonu ili čak US openu. Melburn je ipak Novakov teren. Takođe, zakoni verovatnoće bi možda bili na Marijevoj strani da nije bilo tog famoznog Vimbldonskog finala 2013. (ne mislim da su Novaka potplatili da izgubi meč, ali je ipak podsvesno igrao ispod svojih mogućnosti zbog okolnosti), ali je Novak, u stvari, sada dužan njemu, a ne suprotno.

miladinka krs

pre 9 godina

nerazumem pogane navijače iz komšiluka da su tako ljubomorni pokazuju samo svoju pravu sliku ljudi koji ustvari nemaju ljudsku osobinu niti su ljudi, bolje komšiji da crkne krava nego meni da se oteli...to je glavni moto u hrvatskoj...pa jel to najvaznije biti ljubomoran...izju kakvi ste odvratni...niko vas nikada neće oprati u tri jadrana niti će ikada vaš ćilić pobediti našeg novaka djokovića sa takvim načinom razmišljanja...12:0 ja bi se ubio kad bi mene neko 12 puta pobedio uzastopno a ja njega nijednom.

KURIDŽA VELJKO

pre 9 godina

Ne znam zašto smo stalno toliko kritični kada Novak odigra malo lošije. Zašto ne uzmemo u obzir da to nije dječija igra, već polufinale jednog velikog turnira. Nadam se da pisac ovog teksta ne misli da bi on ili bilo ko od nas odigrao bolje. I zašto koristite termin ,,gem ili set viška,, u komentarima. Gdje može ikad nešto biti ,,višak,, to je termin za nešto ,,nepotrebno,, i može da se kaže ispravno samo gem ili set prednosti, a nikako viška. Ili drugi termin koji ovdje koristite: ,,pristojan nivo,, - šta to znači? Nivo igre može biti nizak ili visok, a ,,pristojan,, je pridjev za opisivanje nečeg drugog. Neka nama Noleta sa svim što bi vi karakterisali kao mane, on je junak i kad nikad više ne bi pobijedio. Malo li je ono što je do sada uradio?

NOLKICA

pre 9 godina

JUCE SAM NAPISALA DA SE PRIBOJAVAM OVOG MECA, I BILA SAM U PRAVU, SRECOM NOLE ISTRAJAO, A SADA KAZEM POSTO JE PROSAO OVAJ I OVAKAV MEC, SIGURNO OSVAJA AO!

Бојан Илић

pre 9 godina

I zaista, posle prethodne dve godine u kojima su igrali mečeve za Top 3 sezone, malo ko je očekivao okršaj u kojem caruju nervoza, tenzija i greške. A upravo takav smo videli.

Браво момци, врхунски тенис!

as

pre 9 godina

Od 2011 Novak je drasticno menjao svoju igru, verovatno da bi duze trajao. Cena je placena u (samo) 7 GS, ali ima tu jos da se igra. Zanima me da li je iko ikad postao No.1 i promenio stil i pristup igri na nacin kako je to Novak uradio?

Lena

pre 9 godina

E Dylane, svaka ti je na mestu. Ako je Novak u stanju da dobije mec igrajuci defanzivno, sta onda radi kad igra ofanzivno? Mozda je to bila taktika, igrati siguricu. Vavrinka je doduse igrao ocajno i ispromasivao je bekende koje retko kad promasuje. Jeste, mec je bio dosadan ali nije Novakov posao da zabavlja publiku vec da igra kako misli da treba u datom trenutku. Meni je iskreno to najmanje smetalo, radovala sam se svakom poenu i uzivala u jos jednom sjajnom mecu. Rezultat petog seta govori da nije ni trebalo da se igra.
Sto se tice finala, ovako stoje stvari: Pred mecom sa Raonicem sam brinula zbog servisa, sa Vavrinkom zbog vanserijske igre sa Nisikorijem i oba meca je Novak dobio. Da ne bi urekla (i ako znam da ce razvaliti Marija), brinucu i pred taj mec, za svaki slucaj.
Pozdrav iz Texasa

dejan

pre 9 godina

Jaku, sampionsku psihu imaju obojica. Obojica su atlete, svaki na svoj nacin.Doveli su svoju fizicku spremu
do maksimuma.Misljenja sam da ne postoji nacin da se predvidi ishod sutrasnjeg meca. To ne bi uspeli ni mnogo
veci umovi i strucnjaci nego neki ovde prisutni.U sportu u kojem je sve pretrpelo neverovatnu promenu (loptice,
reketi, ostala oprema, podloga...) mislim da su se najvise promenili sami igraci. Novak i Mari su pravi
primeri i predvodnici toga.S obzirom da se izuzetno dobro poznaju i da imaju svoj vec dobro izgradjeni stil,
koji ne mogu da promene u jednom mecu, pobednika ce resiti neki detalj sa teninga iz medjusezone.Nesto na sta
su bacili akcenat tokom priprema, neka sto je za nas laike sitnica,a koju su oni forsirali mesec dana.Neka
vezba sa opterecenjem pri izvodjenju npr forhenda sto ce dati rezultate kada se bude igrao 5.set, kada i
psiha, i taktika, i fizicke pripreme budu u egalu.
Ili ce ga Novak pocepati sa 3:0 :)
Napred Novace!

Swedenonline

pre 9 godina

Kako god, odvratnije publike engleski kalibrisane i prijateljski nastrojene prema Svajcarcu, tesko naci. Mogu samo da zamislim finale sa Andyem, kad krene dupelizanje matici!

Boris je u pravu, Novaka nepostuju dovoljno. Jedino igraci imaju strahopostovanje sto opet nije isto.

Zato, treba namagarciti glupave anglosaksonce sa Twiitom: #Australien Open Novak looking for australian citizenship.
Pobrkati im loncice do kraja da kad dodje do meca da neznaju za koga da navijaju.

Odo da Twiitujem :-)

stefan

pre 9 godina

predosecam dramu u finalu. bez nje ne moze kad igra novak. pobedice fizicki spremniji igrac.nole mora da igra napadacki i stalozeno protiv marija. idemo!

Бојан Илић

pre 9 godina

Novak je igrao kako je mogao i koliko mu je Stan dopustio. Stan je fizicki mnogo jaci od Novaka i zato je Novak prinudjen u defanzivu. I Mari je fizicki jaci od Novaka takt da ce poet Novak biti prinudjen da se brani u vecem delu meca.
(Maxo iz Kanade, 30. januar 2015 21:12)

А јел' ти толико криво што ти је избацавио "земљака"?!:-))

Mile

pre 9 godina

Dobra analiza, kao i uvek. Izneo bih neke svoje utiske za koje mislim da mogu da objasne neke stvari, posto sam bio na mecu:
Veliki problem i razlog sto su obojica bili nervozni je, osim vaznosti meca, vreme u Melburnu. Naime, u vreme kad je poceo mec, temperatura je jako opala i morali su da se naviknu na nove uslove kretanja loptice, posto su se zagrevali u potpuno drugacijim uslovima - na suncu i temperaturi oko 10 stepeni visoj. Osim toga, obojica pricaju o vetru na terenu, mada ga ja nisam osetio, a sedeo sam prilicno nisko - mozda samo nisam obratio paznju. Prvih nekoliko gemova, sve dok Nole nije izgubio servis pa posle slomio reket, su bili jako losi.
Nole nije lose servirao, ali mu je Stan jako dobro citao servu i tu nije bilo lakih poena, sto je bio dodatni pritisak.
Kritike na racun defanzivne igre mozda stoje, ali sam ja imao utisak u pojedinim delovima meca, da je jedini nacin da se osvoji poen defanziva i dugi poeni da se saceka greska protivnika, jer je bilo kakav napad, mozda zbog tog vetra i cudnog ponasanja loptice, zavrsavao greskom. Mislim da je dalji pad temperature uticao na kretanje loptice, naime, od pocetka meca temperatura je pala za jos 5-6 stepeni - mi smo u publici poceli gledanje u majicama, a zavrsili u jaknama.

Mile

pre 9 godina

Nastavak:
Publika: 22000 ljudi, nekoliko grupa idiota koji su se trudili da ometaju Noleta (a mislim da nisu Svajcarci), ostali prilicno korektni i neutralni. Citam da svi misle kako je publika bila protiv Noleta - apsolutno nije tacno! Na pocetku, veci aplauz je dobio Nole (po mojoj proceni), na kraju Stan ispracen aplauzom kakav je zasluzio, a vecina gledalista je ostala na svojim mestima da saslusa intervju i veoma bucno pozdravila Noleta.
I na kraju, mozda dobra vest: Predvidja se kisa za sutra, ako ostane kisovito uvece, krov ce biti zatvoren. Ne treba naglasavati koliko bi to znacilo za Noletovu igru - nema vetra, nema promene temperature.

ManUtd

pre 9 godina

Odlican tekst...
Zaista, jako cudan mec... prvi put mogu reci da Novak ovaj mec nije presudio, vec Vavrinka koji je osvajao poene, ali vise gresio...
Onak dan kada ti nista ne polazi za rukom, nadm se da ce vec sutra biti mnogo bolje...

Miki

pre 9 godina

Odlican tenis. Ne razumem zasto svi ponavljaju da je mec bio cudan??
Teniski triler u kome je pobedio bolji i najbolji - Novak Djokovic.

nenad

pre 9 godina

I ta agresivnost mora da je izbalansirana inace neiznudjene greske. Da je nole odradio cetvrti set kako je poceo ne bi sad o ovome pricali. Cetvrti set

marko

pre 9 godina

Od rodjenja sina na Novakovom licu se moze videti ona vrsta sigurnosti u sebe koju obicno vidjamo kod glavnih junaka akcionih filmova..On sada moze i losije da odigra ali pobeda je nesto sto smatra da mu pripada i to jednostavno protivnici ne mogu da ne vide.Tacno je da je teorijski gledano trebalo napasti igraca kao sto je Vavrinka ali Novak uopste nema vise potrebu za tim.On vec duze vremena tretira i najvece rivale kao sto je nekada to cinio sa protivnicima u prvim kolima velikih turnira tj.strpljivom igrom i stalnim gotovo nevidljivim variranjem udaraca(naravno uz fantasticno kretanje itd,) ih navodi da na kraju oni pogrese..Prepustajuci im naizgled inicijativu on stavlja protivnike u poziciju da sve vise rizikuju da bi osvojili poen a to moze da uspeva jedno vreme ali onda slede greske.Cudi me da Qzmo ne vidi da je sustinski Noletova taktika koja se zasniva na strpljivosti i iznudjivanju greske protivnika nesto od cega samo povremeno u toku meca odstupa bez obzira ko je sa druge strane mreze.

siporex

pre 9 godina

mislim da novak u finalu treba da se pojavi u crvenoj majici i tamnom sorcu - ova nebesko plava boja mu ne lezi - nekako u njoj slabije igra - uvek se setim onog pecanja na rolan garosu - i tada je imao svetlo plavi dres

torlak

pre 9 godina

sjajni komentari, svaki sam procitao od pocetka do kraja. to mi se svidja, a ne kada hejtuju Noleta. moje misljenje je da nq svakom turniru (pogotovo GS) , osvajac mora imati jedan losiji mec. sto se tice Mareja, iskreno ne verujem da moze da ponovi onako kvalitetan mec. pozdrav svim ljubiteljima tenisa

Mladen FL

pre 9 godina

@Dylan Dog
Gospodine Vase komentare je pravo uzivanje citati, uvek ih citam po par puta, najbolja analiza kao i uvek, hvala puno...

radekornjaca

pre 9 godina

da je vavrinka pravio manje grsaka danas ,veovatno bi odneo pobedu.Djokovicev ubedljivo najgore odigrani mec na turniru,ali je imao srece zbog lose partije vavrinke

jack

pre 9 godina

Vrlo loš meč pogotovo za Novaka Djokovića. Opet je ušao u neku kukavnu fazu kada se plaši protivnika i nabacuje mu plitke loptice i razigrava ga. Nije mi uopšte bilo prijatno da ga gledam danas. Sten je bio bolji i hrabriji protivnik ali je nesrećno izgubio meč. Sa ovakvom igrom i pristupom igri, Novak stvarno nema šta da traži protiv Mareja. Ovaj Novak stvarno nema veze sa onim iz 2011 godine i neizmerno mi je žao zbog toga.

prekoOkeanskeDelije

pre 9 godina

@Andja, uz duzno postovanje:
Porediti Marejevu igru od juce sa Novakovom od danas i onda iznositi neke zakljucke je u najmanju ruku "zapetljana logika". Verujem da zbog toga izmedju ostalog Sasa nije pravio nekakve prognoze za finale. Kao sto je Stan rekao u izjavi posle meca, nivo igre cesto zavisi i od protivnika, i to u oba smera: ako protivnik igra fantasticno, onda vam ne dozvoli "da disete". Ukoliko igra ocajno onda i to u neku ruku unosi nervozu kod vas samih.
Ja se nadam da ce obojica u muskom finalu pokazati svoj maksimum, i onda ce svima biti lakse da prihvate rezultat.

Maxo iz Kanade

pre 9 godina

Novak je igrao kako je mogao i koliko mu je Stan dopustio. Stan je fizicki mnogo jaci od Novaka i zato je Novak prinudjen u defanzivu. I Mari je fizicki jaci od Novaka takt da ce poet Novak biti prinudjen da se brani u vecem delu meca.

Srprki Mudrinjo

pre 9 godina

Problem Djokovica sto on svoju igru i mogucnosti bazirao prema Nadalu pa je jako tesko sada stalno menjati stilove jer su i drugi napredovali.

Maxo iz Kanade

pre 9 godina

Novak je igrao kako je mogao i koliko mu je Stan dopustio. Stan je fizicki mnogo jaci od Novaka i zato je Novak prinudjen u defanzivu. I Mari je fizicki jaci od Novaka takt da ce poet Novak biti prinudjen da se brani u vecem delu meca.

srbin

pre 9 godina

Djokovic je psihicki demoliro protivnika, i mislim da je negdje prizeljkivao takv ishod, jer Vavrinka je po meni malo lud igrac !!! Vavrinka treba pogledati pres konferenciju Novaka i uocice sta mu je Djokovic sugerisao , i zbog cega je Nole pobjedio. Vavrinka mora usvojiti znanje od najboljih i mogao bi i sam postati najbolji ....

jack

pre 9 godina

Vrlo loš meč pogotovo za Novaka Djokovića. Opet je ušao u neku kukavnu fazu kada se plaši protivnika i nabacuje mu plitke loptice i razigrava ga. Nije mi uopšte bilo prijatno da ga gledam danas. Sten je bio bolji i hrabriji protivnik ali je nesrećno izgubio meč. Sa ovakvom igrom i pristupom igri, Novak stvarno nema šta da traži protiv Mareja. Ovaj Novak stvarno nema veze sa onim iz 2011 godine i neizmerno mi je žao zbog toga.

radekornjaca

pre 9 godina

da je vavrinka pravio manje grsaka danas ,veovatno bi odneo pobedu.Djokovicev ubedljivo najgore odigrani mec na turniru,ali je imao srece zbog lose partije vavrinke

Maxo iz Kanade

pre 9 godina

Novak je igrao kako je mogao i koliko mu je Stan dopustio. Stan je fizicki mnogo jaci od Novaka i zato je Novak prinudjen u defanzivu. I Mari je fizicki jaci od Novaka takt da ce poet Novak biti prinudjen da se brani u vecem delu meca.

Maxo iz Kanade

pre 9 godina

Novak je igrao kako je mogao i koliko mu je Stan dopustio. Stan je fizicki mnogo jaci od Novaka i zato je Novak prinudjen u defanzivu. I Mari je fizicki jaci od Novaka takt da ce poet Novak biti prinudjen da se brani u vecem delu meca.

Mare,NS

pre 9 godina

Zlatno pravilo u sportu glasi:Tim koji dobija,ne treba menjati,ali...

Verovatno delim misljenje vecine ljubitelja tenisa u Srbiji,a to je da samo PRISUSTVO M.Vajde u boxu,na Novaka deluje smirujuce.

Koliko sam samo puta video tokom ovog turnira,a posebno u poslednja dva meca,kako Novak bespomocno gleda prema svom timu,ocekujuci ONO NESTO.

Medjutim,ta nema konverzacija je JEDNOSMERNA.

Dovoljan bi bio samo JEDAN VAJDIN POGLED,da Novak odmah shvati,sta radi pogresno i sta treba PREDUZETI.

TRENER je u obavezi,da skenira igru protivnika,napravi plan i nadje PUT DO POBEDE.

Cini mi se,voleo bih da gresim,ali Novak tek kad izadje na teren,`ispipava` sta treba da radi,da bi dosao DO POBEDE.

OVAJ put je uspeo,ali NEKO mora da mu napravi JASAN PLAN za finalni mec u skladu sa njegovom,ali i Endijevom trenutnom formom,jer svaki novi mec je prica za sebe i krece se od NULE.

Ukratko,VOLEO BIH DA VIDIM VAJDU NA TRIBINAMA U FINALU!!!

Srprki Mudrinjo

pre 9 godina

Problem Djokovica sto on svoju igru i mogucnosti bazirao prema Nadalu pa je jako tesko sada stalno menjati stilove jer su i drugi napredovali.

Bg

pre 9 godina

Meč koji treba da se što pre zaboravi...
Istina je da Novak u 1/2 finalima i finalima emotivno sagori, ali da je on sva ta finala dobio imao bi danas 20GS titula... I on je samo čovek, ali to je teško shvatiti jer je naš i svaki njegov poraz je i naš poraz, kao što je svaka pobeda naša pobeda.
Jednostavno u završnicama se isprazni, pre svega emotivno, psihički, umori se u tom segmentu ako ne u fizičkom.
Sa tim moramo da se pomirimo već jednom, DA, i Novak ima mane i nije savršen, zato je ''ispustio'' toliko finala i polufinala, i umesto već dvocifrenog broja GS, on ima 7, velikih 7 ali opet nedovoljan broj s' obzirom koliko puta je bio u finalima i 1/2 finalima.
Sećam se naslova i komentara kada je prekinuo crnu seriju osvajanjem Vimldona prošle god. - svi su govorili da je najzad prebrodio taj zid i nema stajanja. A onda je ispao od Nišikorija u 1/2 finalu USopena.
To je Novak, jako emotivan, promenljivog raspoloženja i ipak mentalno slab, jer brzo ume da izgubi samopouzdanje koje je gradio tako dugo.
Koliko ume da se iščupa iz najtežih situacija, isto tako ume da ispusti dobijen meč, a to je znak da psihički nije stabilan još uvek.
Znam da zvuči smešno jer je broj 1 i ima 7GS, ali on je takav, u jednom naletu je Lav, sledećeg trnutka je mrav, uplaši se, preda se, iznervira se, izgubi koncetraciju, želju, motiv, zainati se, i sam sebe ubaci u vrtlog i bitku bez potrebe, kao danas kada je meč mogao da završi za 2 sata u 3 seta.

Andja

pre 9 godina

Rado citam Sasine komentare,covek se razume u igru,odmeren je,ali,nisam sigurna da li nije hteo, ili nije smeo, da se izjasni oko ishoda finala.Dakle,iz mog ugla, Marejev mec protiv Berdiha je najbolji u karijeri,koji sam imala prilike da gledam,naravno,na stranu njegova zelja da dokaze nesto nekome,ko prati zna na sta mislim.S druge strane,Novak je odigrao najgori mec na GS-ovima,a da je dobio.Zakljucak,a ujedno i pitanje,glasi-Marej ne moze da ponovi tako dobru igru,a Novak ni u teoriji ne moze da ponovi ovako losu igru u finalu.Dakle,3 prema 0 za Novaka,da li sam u pravu,pozdrav

Cole

pre 9 godina

Nemojmo samo da mu unapred upisujemo
8 GS titulu i da potcenjuhemo Mareja,
zato što mislim da će biti pakleno teško
i da će "dlaka" da odluči pobednika.
U svakom slučaju, kakav god rezultat
da bude, očekujem meč na "krv i nož",
a ne kao na US Openu i Vimbldonu da mu
pokloniš GS.
P.S.
Svim srcem uz Novaka, jer boljeg nemamo...

max

pre 9 godina

moram priznati da nemam zivaca da gledam Novakove meceve.Sem 2011 kada je po meni igrao napadacki, igra pasivno i ceka gresku protivnika. On verovatno zna zasto ali ja ne mogu da se otmem utisku da je mnogo bitnih meceva izgubljeno zbog takve igre, cak i to cuveno finale wim. 2014 trebao je da dobije u 3 ili 4 seta...a mogao je lako i da izgubi. Ako to bude taktika u finalu male su mu sanse. Vise volim da gadja liniju i promasi nego da date protivniku inicijativu

Triler

pre 9 godina

Odlicna analiza!
Ja bih ipak dodao jedan aspekt koji nije uzet u obzir. Wawrinka je imao 69 gresaka ne zato sto je lose igrao, vec zato sto je igrao ultra agresivno kao deo taktike. I onda je normalo da dolazi do veceg broja gresaka.
I jedan i drugi su propustili znatan broj prilika da prelome mec u svoju korist. Jedina je razlika sto je Wawrinka stalno jurio zaostatak.
1. Set ravnopravan ali Novak dobija i Stan krece u jurnjavu
2. Set bolji Wawrinka
3. Set bolji Novak ali zamalo da uprska
4. Set racnopravan ali Novak uspeva da uprska ono sto nije u trecem
5. Set Stan nema vise snage da stize. Mogao je da napravi haos samo da je imao srece u prvim gemu.
Na skali od 1-10:
Wawrinka 7,5
Novak 5
i Novak ipak dobija....;)

Roki cetri

pre 9 godina

Novak kojem nije sve polazilo od ruke je pobijedio Varvinku koji obozava igrati na ovom turniru i koji je u zivotnoj formi,a usput receno od top 10 igraca najmanje mu lezi barem u Melburnu.Nole je dimenzija vise od svih tenisera na ATP turu.

Banja Luka

pre 9 godina

"Greška koju Novak nije trebalo da napravi jeste da igra pasivno, a upravo je to učinio – u četvrtom setu npr. nije upisao nijedan viner. Neretko je stajao i po dva metra iza osnovne linije, dozvolio je Vavrinki da kontroliše tempo poena, a to je taktika koja je za Đokovića visokorizična – zahvaljujući svojoj elastičnosti i brzini sjajno se brani i izvlači poene koje drugi ne mogu, ali takva igra smanjuje mu samopouzdanje i ključeve ishoda poena daje protivniku. Ovoga puta Stan vrata nije umeo da otvori, napravio je čak 69 neiznuđenih grešaka."

Ovo ja uporno govorim drugovima :))) Novak kad ima samopouzdanje i igra agresivno, niko mu nista ne moze, nema slabe tacke!

Gagi

pre 9 godina

Ne mogu a da neprimetim da su u kratkoj reportazi meca izmedju Djokovica i Vavrinke na web stranici Australian Open pokazani uglavnom najbolji potezi Vavrinke pa se neko moze zapitati ko je
od ove dvojice pobednik Djokovic.

goran

pre 9 godina

nisam siguran da li grešim ali čini mi se kako Nole pomalo gubi publiku, ne znam jeste li primjetili kako se Stanovim poenima publika jače veselila i to u Australiji gdje su ga obožavali?! to je jedan od segmenata koji utječe na Noletovu lošu igru, iako ponekad daje i onaj pozitivan inat. mislim da bi i na taj dio trebali treneri upozoriti jer isuviše si dozvoljava kontakt s publikom .logično bi bilo da publika navija za "slabijeg" ali kad igraju Federer ili Nadal to nije slućaj,dakle nešto smeta publici kod Noleta,možda jer je balkanac?!:)

Бојан Илић

pre 9 godina

Novak je igrao kako je mogao i koliko mu je Stan dopustio. Stan je fizicki mnogo jaci od Novaka i zato je Novak prinudjen u defanzivu. I Mari je fizicki jaci od Novaka takt da ce poet Novak biti prinudjen da se brani u vecem delu meca.
(Maxo iz Kanade, 30. januar 2015 21:12)

А јел' ти толико криво што ти је избацавио "земљака"?!:-))

Бојан Илић

pre 9 godina

I zaista, posle prethodne dve godine u kojima su igrali mečeve za Top 3 sezone, malo ko je očekivao okršaj u kojem caruju nervoza, tenzija i greške. A upravo takav smo videli.

Браво момци, врхунски тенис!

miladinka krs

pre 9 godina

nerazumem pogane navijače iz komšiluka da su tako ljubomorni pokazuju samo svoju pravu sliku ljudi koji ustvari nemaju ljudsku osobinu niti su ljudi, bolje komšiji da crkne krava nego meni da se oteli...to je glavni moto u hrvatskoj...pa jel to najvaznije biti ljubomoran...izju kakvi ste odvratni...niko vas nikada neće oprati u tri jadrana niti će ikada vaš ćilić pobediti našeg novaka djokovića sa takvim načinom razmišljanja...12:0 ja bi se ubio kad bi mene neko 12 puta pobedio uzastopno a ja njega nijednom.

NOLKICA

pre 9 godina

JUCE SAM NAPISALA DA SE PRIBOJAVAM OVOG MECA, I BILA SAM U PRAVU, SRECOM NOLE ISTRAJAO, A SADA KAZEM POSTO JE PROSAO OVAJ I OVAKAV MEC, SIGURNO OSVAJA AO!

Dusko

pre 9 godina

Ne treba previše analizirati svaki Novakov korak. Bilo je teško pratiti meč danar to je istina. Ipak, ono što je bitno dobio je i ide u finale. Ako pobedi radovaću se ako izgubi idemo dalje. Ono što je meni smetalo je to što je publika toliko na strani njegovih protivnika. Danas je to bilo baš vidljivo. Mene je to ubijalo u pojam. Mislim da je bilo obrnuto da bi ga Novak počistio. Frustrira to ljudi. Pre neki dan je Beker pričao kako ga ljudi ne poštuju onoliko koliko zaslužuje. Mislim da je mislio i na ovo.

Civokvi

pre 9 godina

Šanse su 50-50 u finalu. Novak je odigrao loš meč, ali to ne mora ništa da znači. I na Vimbldonu je igrao četvrtfinale i polufinale stegnuto i sa oscilacijama, ali je u finalu bio na najvišem nivou. S druge strane, Mari će biti dodatno motivisan da ne izgubi četvrto finale zaredom. Ipak, mnogo opuštenije gledam na ovo finale nego da je, recimo, na Vimbldonu ili čak US openu. Melburn je ipak Novakov teren. Takođe, zakoni verovatnoće bi možda bili na Marijevoj strani da nije bilo tog famoznog Vimbldonskog finala 2013. (ne mislim da su Novaka potplatili da izgubi meč, ali je ipak podsvesno igrao ispod svojih mogućnosti zbog okolnosti), ali je Novak, u stvari, sada dužan njemu, a ne suprotno.

dejan

pre 9 godina

Jaku, sampionsku psihu imaju obojica. Obojica su atlete, svaki na svoj nacin.Doveli su svoju fizicku spremu
do maksimuma.Misljenja sam da ne postoji nacin da se predvidi ishod sutrasnjeg meca. To ne bi uspeli ni mnogo
veci umovi i strucnjaci nego neki ovde prisutni.U sportu u kojem je sve pretrpelo neverovatnu promenu (loptice,
reketi, ostala oprema, podloga...) mislim da su se najvise promenili sami igraci. Novak i Mari su pravi
primeri i predvodnici toga.S obzirom da se izuzetno dobro poznaju i da imaju svoj vec dobro izgradjeni stil,
koji ne mogu da promene u jednom mecu, pobednika ce resiti neki detalj sa teninga iz medjusezone.Nesto na sta
su bacili akcenat tokom priprema, neka sto je za nas laike sitnica,a koju su oni forsirali mesec dana.Neka
vezba sa opterecenjem pri izvodjenju npr forhenda sto ce dati rezultate kada se bude igrao 5.set, kada i
psiha, i taktika, i fizicke pripreme budu u egalu.
Ili ce ga Novak pocepati sa 3:0 :)
Napred Novace!

Pedja

pre 9 godina

Upravo je Novak radio ono što je trebalo, bio je strpljiv.
Ne može se drugačije protiv Stena koji ima specifične ,ravne udarce ,kojima Nole vrlo teško parira, pogotovo svojim karakterističnim spinom.
Jedino rešenje koje za sada ima su takodje ravni udarci , pa ko duže izdrži.
U takvoj igri, koja nije klasična Noletova, pada i samopouzdanje, a samim tim i servis.
Pobedila je strpljenje ovaj pjt.
Finale će biti druga priča.

Bozidar

pre 9 godina

Dragi kriticari Novak je pokazao cvrstinu.Imamo najboljeg tenisera sveta,budite ponosni na to,nemojte biti negativni i skloni osudama.
Mnogi su komentarisali kako mec nije na zadovoljavajucem nivou i kako je lose odigran.Sve to naizgled deluje vrlo jednostavno ali na terenu sa reketom u rukama i sa okolnostima koje su nepredvidive i pritisak koji postoji Novak je trijumfovao i u petom setu zavrsio posao sa 6:0
Shvatite,nema lakih protivnika a uz sve to treba pronaci nacina,Novak je to ucinio i dosao do pobede.
A oscilacije se desavaju,i svaki novi mec nosi svoju tezinu i kompleksan je na svoj nacin.
Novace bravo,bravo od srca..ponosan sam na tebe,idemo u nedelju do titule.

marko

pre 9 godina

Od rodjenja sina na Novakovom licu se moze videti ona vrsta sigurnosti u sebe koju obicno vidjamo kod glavnih junaka akcionih filmova..On sada moze i losije da odigra ali pobeda je nesto sto smatra da mu pripada i to jednostavno protivnici ne mogu da ne vide.Tacno je da je teorijski gledano trebalo napasti igraca kao sto je Vavrinka ali Novak uopste nema vise potrebu za tim.On vec duze vremena tretira i najvece rivale kao sto je nekada to cinio sa protivnicima u prvim kolima velikih turnira tj.strpljivom igrom i stalnim gotovo nevidljivim variranjem udaraca(naravno uz fantasticno kretanje itd,) ih navodi da na kraju oni pogrese..Prepustajuci im naizgled inicijativu on stavlja protivnike u poziciju da sve vise rizikuju da bi osvojili poen a to moze da uspeva jedno vreme ali onda slede greske.Cudi me da Qzmo ne vidi da je sustinski Noletova taktika koja se zasniva na strpljivosti i iznudjivanju greske protivnika nesto od cega samo povremeno u toku meca odstupa bez obzira ko je sa druge strane mreze.

daljac

pre 9 godina

sve je dobro objasnjeno, zivce nam je iskidao ali se isplatilo, e sad u finalu treba puno bolja igra i opustenije, da pusti ruku i da igra svoju igru onako kako on ume ali kao da nema samopouzdanja da igra ofanzivno i agresivno, a ne da salje loptice po sredini terena na penal protivniku, to mora jednostavno da popravi ako misli pobediti....

siporex

pre 9 godina

ovo je najcudniji mec koji sam ikada gledao - a prvi mec je bio finale wimbldona njukomb - rozevol , mislim 1971, razlog po meni lezi u tome sto su obojica bili optereceni i mentalno nespremni da prodju kroz novi pakao od pet setova, ali se uprkos njihovim strahovima upravo to i desilo - odigrali su pet setova ali ocajnog tenisa - obojica su mentalno bili apsolutno iznureni - i bilo je samo pitanje ko ce prvi dici ruke od tog ludila - vavrinka koji je po prirodi skroman covek bio je spreman da prvi iskoraci iz ove nocne more od meca - ipak - na izvesnom metafizickom nivou - bio je ovo mec za pamcenje - poput finala 2012 izmedju nadala i novaka kada su se fizicki unistavali - ovde je to unistavanje bilo mentalne prirode

siporex

pre 9 godina

mislim da novak u finalu treba da se pojavi u crvenoj majici i tamnom sorcu - ova nebesko plava boja mu ne lezi - nekako u njoj slabije igra - uvek se setim onog pecanja na rolan garosu - i tada je imao svetlo plavi dres

Swedenonline

pre 9 godina

Kako god, odvratnije publike engleski kalibrisane i prijateljski nastrojene prema Svajcarcu, tesko naci. Mogu samo da zamislim finale sa Andyem, kad krene dupelizanje matici!

Boris je u pravu, Novaka nepostuju dovoljno. Jedino igraci imaju strahopostovanje sto opet nije isto.

Zato, treba namagarciti glupave anglosaksonce sa Twiitom: #Australien Open Novak looking for australian citizenship.
Pobrkati im loncice do kraja da kad dodje do meca da neznaju za koga da navijaju.

Odo da Twiitujem :-)

Miki

pre 9 godina

Odlican tenis. Ne razumem zasto svi ponavljaju da je mec bio cudan??
Teniski triler u kome je pobedio bolji i najbolji - Novak Djokovic.

Dylan Dog

pre 9 godina

Pročitah da je neko ispod napisao da ovaj meč treba da se što pre zaboravi.
Ne delim to mišljenje. Ovaj meč je sjajno iskustvo koje ima mali broj tenisera i posredna potvrda je potpune Novakove šampionske zrelosti. Nije prvi put da je Novak dobio meč kada je igrao loše, a protivnik u većem delu meča bolje. Međutim, prvi je put da je da to učinio u okolnostima velikog bremena imperativa, a posebno je važan način na koji je to učinio. Novak nije dobio meč udarcima, specijalnom taktikom, nadahnućem ili hrabrošću - već upornošću, istrajnošću i nepokolebljivošću. To je veliki napredak u kvalitativnom smislu.
I ne samo to: ovom pobedom su rasterani duhovi prošlosti uvidu negativnog osećaja zbog prošlogodišnjeg poraza od istog protivnika na AO, kao zbog poraza na USO u istoj fazi takmičenja. Meč je važan i zbog unutrašnje spoznaje da može da pobedi na velikoj sceni bez da igra svoj dobar tenis protiv kvalitetnog protivnika. Poslednje je odlika malog broja vrhunskih šampiona. Time se svima šalje poruka da ne smeju biti sigurni u pobedu nad Novakom čak i kada igraju bolje. Time se jača oreol nepobedivosti.

Dakle, važno je iz ovog meča izvući sve pouke.
2011. je bila godina proboja, 2012. godina preispitivanja, 2013. godina izneverenih očekivanja, a 2014. godina pregrupisavanja snaga i svođenja računa.
Sada se očekuje godina žetve. Da li će to biti 2015, prvu naznaku ćemo dobiti u nedelju, u popodnevnim satima.

Uzdravlje!

Mladen FL

pre 9 godina

@Dylan Dog
Gospodine Vase komentare je pravo uzivanje citati, uvek ih citam po par puta, najbolja analiza kao i uvek, hvala puno...

Albus

pre 9 godina

na zavrsnom turniru u Londonu je igrao napadacki, i odradio je bez problema. Ipak se ovde igra na tri dobijena seta, zato i ne sili toliko, zasto ne bi cekao da protivnik pogresi ako je vec siguran u dugoj razmeni udaraca? menja taktiku svaki set, tacno se vidi kako nekad prepusti inicijativu bas zbog toga. oslanja se na kvalitet i iskustvo, tako i treba ako je vec najbolji.

nenad

pre 9 godina

I ta agresivnost mora da je izbalansirana inace neiznudjene greske. Da je nole odradio cetvrti set kako je poceo ne bi sad o ovome pricali. Cetvrti set

ManUtd

pre 9 godina

Odlican tekst...
Zaista, jako cudan mec... prvi put mogu reci da Novak ovaj mec nije presudio, vec Vavrinka koji je osvajao poene, ali vise gresio...
Onak dan kada ti nista ne polazi za rukom, nadm se da ce vec sutra biti mnogo bolje...

KURIDŽA VELJKO

pre 9 godina

Ne znam zašto smo stalno toliko kritični kada Novak odigra malo lošije. Zašto ne uzmemo u obzir da to nije dječija igra, već polufinale jednog velikog turnira. Nadam se da pisac ovog teksta ne misli da bi on ili bilo ko od nas odigrao bolje. I zašto koristite termin ,,gem ili set viška,, u komentarima. Gdje može ikad nešto biti ,,višak,, to je termin za nešto ,,nepotrebno,, i može da se kaže ispravno samo gem ili set prednosti, a nikako viška. Ili drugi termin koji ovdje koristite: ,,pristojan nivo,, - šta to znači? Nivo igre može biti nizak ili visok, a ,,pristojan,, je pridjev za opisivanje nečeg drugog. Neka nama Noleta sa svim što bi vi karakterisali kao mane, on je junak i kad nikad više ne bi pobijedio. Malo li je ono što je do sada uradio?

danilo

pre 9 godina

Na sredini trećeg seta sam prestao da gledam, ostavši bez snage.
Jednostavno sam osetio da Novak ne može da pobedi jer je daleko od svoje igre.
I kada sam čuo rezultat, sinulo mi je da u svom najslabijem danu samo pravi šampioni dobijaju.
To jeste njihov zaštitni znak!
P.S. A zašto Nole u završnici poslednjih desetak GS igra stegnuto i po našem mišljenju slabije, moraju, ako je to uopšte moguće, da reše on i njegovi u stručnom štabu.
Jer valja imati u vidu da Rafa sve češće ispada u ranim fazama, da Fedex već godinama nije osvojio GS a da mladi lavovi ne mogu da dodju do završnice uopšte.

Branimir

pre 9 godina

Ja ne znam ništa o analizi tenisa ali ovi poznavaoci mi ipak nisu jasni. Vi bi hteli da Nole igra šesti meč za redom, protiv igrača među četiri najbolja, u petom setu, kao protiv nekog kvalifikanta u prvom kolu, koga on jednostavno na brzinu izgazi u tri seta?! To jednostavno nije moguće. I kad greši, važno je da onaj drugi greši više. Ni neiznuđene greške nisu potpuno neiznuđene, posledica su fizičkog napora i psihičke iscrpljenosti.

as

pre 9 godina

Od 2011 Novak je drasticno menjao svoju igru, verovatno da bi duze trajao. Cena je placena u (samo) 7 GS, ali ima tu jos da se igra. Zanima me da li je iko ikad postao No.1 i promenio stil i pristup igri na nacin kako je to Novak uradio?

torlak

pre 9 godina

sjajni komentari, svaki sam procitao od pocetka do kraja. to mi se svidja, a ne kada hejtuju Noleta. moje misljenje je da nq svakom turniru (pogotovo GS) , osvajac mora imati jedan losiji mec. sto se tice Mareja, iskreno ne verujem da moze da ponovi onako kvalitetan mec. pozdrav svim ljubiteljima tenisa

Mile

pre 9 godina

Nastavak:
Publika: 22000 ljudi, nekoliko grupa idiota koji su se trudili da ometaju Noleta (a mislim da nisu Svajcarci), ostali prilicno korektni i neutralni. Citam da svi misle kako je publika bila protiv Noleta - apsolutno nije tacno! Na pocetku, veci aplauz je dobio Nole (po mojoj proceni), na kraju Stan ispracen aplauzom kakav je zasluzio, a vecina gledalista je ostala na svojim mestima da saslusa intervju i veoma bucno pozdravila Noleta.
I na kraju, mozda dobra vest: Predvidja se kisa za sutra, ako ostane kisovito uvece, krov ce biti zatvoren. Ne treba naglasavati koliko bi to znacilo za Noletovu igru - nema vetra, nema promene temperature.

Aljona

pre 9 godina

@Goran Ne bih rekla da Nole gubi publiku. Prosto nikada je nije do kraja ni osvojio. Tu prevashodno mislim na zapadnjake. Postuju ga maksimalno, ali nije im drag srcu. Po meni to je delimicno i Novakova krivica jer se svojski trudi da ih osvoji. Razumem ga, nije bas lako biti Balkanac, i to iz genocidne Srbije. Trenutno najbolji u sportu za gospodu. Da je kojim slucajem Finac, Belgijanac ili Kanadjanin, mislim da bi se druga pesma pevala. Evo jednog primera. Mlada Kanadjanka Busar. Da je sjajna igracica, sjajna je. Ali je isto tako jako odbojna i nadmena. I obozavaju je. Ima jakog sponzora, ima jak pasos. Idealna za komercijalu. Zato zbog cele ove price, Novakovog porekla, cenim ga jos vise. Secate se samo onog primera na zavrsnom masteru u Londonu, 2012. godine, kada je Federer seo na Novakovo mesto. Na klupici peskir sa Noletovim imenom. Ok, zauzeo je Rodzer mesto koje pripada broju jedan, vodi psiholoski rat. A organizator cuti, ne preduzima nista. To su kamere snimile, pa znamo. Koliko je samo takvih situacija za koje ne znamo, a koje Nole mora da proguta, potom prevazidje?! On ne vodi bitku samo na terenu, vec i van njega. Dokle vise nasem coveku to da se objasnjava?! ps mec je bio grozan, ali pobedi se u zube ne gleda! :))

Mile

pre 9 godina

Dobra analiza, kao i uvek. Izneo bih neke svoje utiske za koje mislim da mogu da objasne neke stvari, posto sam bio na mecu:
Veliki problem i razlog sto su obojica bili nervozni je, osim vaznosti meca, vreme u Melburnu. Naime, u vreme kad je poceo mec, temperatura je jako opala i morali su da se naviknu na nove uslove kretanja loptice, posto su se zagrevali u potpuno drugacijim uslovima - na suncu i temperaturi oko 10 stepeni visoj. Osim toga, obojica pricaju o vetru na terenu, mada ga ja nisam osetio, a sedeo sam prilicno nisko - mozda samo nisam obratio paznju. Prvih nekoliko gemova, sve dok Nole nije izgubio servis pa posle slomio reket, su bili jako losi.
Nole nije lose servirao, ali mu je Stan jako dobro citao servu i tu nije bilo lakih poena, sto je bio dodatni pritisak.
Kritike na racun defanzivne igre mozda stoje, ali sam ja imao utisak u pojedinim delovima meca, da je jedini nacin da se osvoji poen defanziva i dugi poeni da se saceka greska protivnika, jer je bilo kakav napad, mozda zbog tog vetra i cudnog ponasanja loptice, zavrsavao greskom. Mislim da je dalji pad temperature uticao na kretanje loptice, naime, od pocetka meca temperatura je pala za jos 5-6 stepeni - mi smo u publici poceli gledanje u majicama, a zavrsili u jaknama.

ALEKSANDRA

pre 9 godina

Za sebe necu reci da sam neki strucnjak za tenis, vec veliki ljubitelj istog i donekle poznavalac ovog sporta. Elem, mislim da je uzrok lose igre kod obojice bila prevelika vaznost meca. Kod Stena jer je branilac titule i zelja da dokaze ta titula nije bila slucajnost, a kod Novaka da mu se ne ponovi onaj mec sa Nisikorijem u polufinalu US opena. U nevidjenom grcu su bili obojica, i na srecu Novak se bolje snasao.

srbin

pre 9 godina

Djokovic je psihicki demoliro protivnika, i mislim da je negdje prizeljkivao takv ishod, jer Vavrinka je po meni malo lud igrac !!! Vavrinka treba pogledati pres konferenciju Novaka i uocice sta mu je Djokovic sugerisao , i zbog cega je Nole pobjedio. Vavrinka mora usvojiti znanje od najboljih i mogao bi i sam postati najbolji ....

Predo

pre 9 godina

Za sebe necu reci da sam neki strucnjak za tenis, vec veliki ljubitelj istog i donekle poznavalac ovog sporta. Elem, mislim da je uzrok lose igre kod obojice bila prevelika vaznost meca. Kod Stena jer je branilac titule i zelja da dokaze ta titula nije bila slucajnost, a kod Novaka da mu se ne ponovi onaj mec sa Nisikorijem u polufinalu US opena. U nevidjenom grcu su bili obojica, i na srecu Novak se bolje snasao.
(ALEKSANDRA, 30. januar 2015 21:43)
Bravo Aleksandra. Ovaj meč se bitno razlikovao od onih prošče i pretprošle godine, jer tada Stan nije imao šta da izgubi, pa je igrao opušteno, a Novak je računao da je svakako bolji i da će ga nadjačati, kao i svaki put ranije. Ove godine je Stan branio titulu, a Novak nije smeo da izgubi drugu godinu zaredom. Lako je pričati. Da vidite kako vam se "ruka skrati" na nekom malom turniru, koji vam ne donosi ni novce, ni ATP bodove, ali vam je iz nekog razloga bitno da pobedite.
Ovo je najidealnija pobeda i slažem se sa onima, koji očekuju najbolje NOvakovo izdanje u finalu. Pogledajte statistiku, pa ćete videti da je i ovaj meč bio solidan.

prekoOkeanskeDelije

pre 9 godina

@Andja, uz duzno postovanje:
Porediti Marejevu igru od juce sa Novakovom od danas i onda iznositi neke zakljucke je u najmanju ruku "zapetljana logika". Verujem da zbog toga izmedju ostalog Sasa nije pravio nekakve prognoze za finale. Kao sto je Stan rekao u izjavi posle meca, nivo igre cesto zavisi i od protivnika, i to u oba smera: ako protivnik igra fantasticno, onda vam ne dozvoli "da disete". Ukoliko igra ocajno onda i to u neku ruku unosi nervozu kod vas samih.
Ja se nadam da ce obojica u muskom finalu pokazati svoj maksimum, i onda ce svima biti lakse da prihvate rezultat.

Lena

pre 9 godina

E Dylane, svaka ti je na mestu. Ako je Novak u stanju da dobije mec igrajuci defanzivno, sta onda radi kad igra ofanzivno? Mozda je to bila taktika, igrati siguricu. Vavrinka je doduse igrao ocajno i ispromasivao je bekende koje retko kad promasuje. Jeste, mec je bio dosadan ali nije Novakov posao da zabavlja publiku vec da igra kako misli da treba u datom trenutku. Meni je iskreno to najmanje smetalo, radovala sam se svakom poenu i uzivala u jos jednom sjajnom mecu. Rezultat petog seta govori da nije ni trebalo da se igra.
Sto se tice finala, ovako stoje stvari: Pred mecom sa Raonicem sam brinula zbog servisa, sa Vavrinkom zbog vanserijske igre sa Nisikorijem i oba meca je Novak dobio. Da ne bi urekla (i ako znam da ce razvaliti Marija), brinucu i pred taj mec, za svaki slucaj.
Pozdrav iz Texasa

stefan

pre 9 godina

predosecam dramu u finalu. bez nje ne moze kad igra novak. pobedice fizicki spremniji igrac.nole mora da igra napadacki i stalozeno protiv marija. idemo!