Borislav Pelević

Info

Izvor: B92

Sreda, 04.09.2002.

02:02

Default images

Predsednik Stranke srpskog jedinstva, poslanik u Skupstini Srbije i sef poslanickog kluba SSJ, Borislav Pelevic rodjen je 22. novembra 1956. u selu Bublje kod Peci (Kosovo). Po nacionalnosti je Srbin, a po veroispovesti pravoslavac.

Osnovnu i srednju skolu zavrsio u Peci; bio je djak generacije; diplomirao je i magistrirao na Ekonomskom fakultetu u Beogradu; na Institutu za sport i fizicku kulturu u Parizu diplomirao je borilacke sportove; priprema doktorat na temu sportski menadzment. Govori francuski i engleski. Objavio je knjigu "Kik boks – Teorija i metodika", 1997. godine.

Postigao je vrhunske rezultate u karateu, nosilac je crnog pojasa 4. dana; trenirao je Karate klub "Partizan" od 1985 do 1992; profesor je po pozivu na Visoj skoli za sportske trenere; po pozivu drzi predavanja u Moskvi i Omsku. Specijalnost mu je kik boks; potpredsednik je Svetske kik boks federacije; predsednik je Kik boks saveza Jugoslavije; clan Predsednistva Jugoslovenskog olimpijskog komiteta.

U njegovom profilu nalaze se i ratne aktivnosti. Bio je clan paravojne Srpske dobrovoljacke garde koju je formirao Zeljko Raznatovic Arkan. Postao je njegov najblizi saradnik i imenovan je za "djenerala". U borbama na Velebetu tesko je ranjen. Za "borbu protiv terorizma" na Kosovu 1998-1999. doprineo je organizovanju Srpske dobrovoljacke garde koja se stavila pod komandu Vojske Jugoslavije i MUP-a Srbije. Posle Arkanove smrti preuzeo je obavezu da izdrzava preko 200 porodica ranjenih i poginulih boraca.

Kada je rec o politickim aktivnostima u vreme oruzanih sukoba na teritoriji bivse SFRJ, napustio je poslanicku klupu u Skupstini Srbije, ali nije poznato u kojoj stranci je tada bio. Bio je potpredsednik Stranke srpskog jedinstva sve do januara 2000. godine kada je ubijen njen predsednik Zeljko Raznjatovic Arkan. Tada postaje predsednik stranke.

Inace bio je vencani kum Raznatovicu na svadbi sa poznatom folk pevacicom Cecom Velickovic, februara 1997. godine.

Zanimljiv je i podatak da je u periodu predizborne kampanje, krajem avgusta zatrazio od "nadleznih organa" da javnost upoznaju sa biografijama svih predsednickih kandidata, a kandidati javnos o svom imovinskom stanju. Pozvao je i MUP da otvori dosijee, a da sud objavi ko je od predsednickih kandidata bio na sudu, zbog cega i koliko puta. Pelevic smatra da svaki kandidat treba da obavi psiho-fizicki test pre nego se kandiduje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: