Najbolje besplatne stvari koje možete da radite na putovanju

“The best things in life are free“ pevali su nekada Bitlsi. Ne bismo se kladili da je to baš uvek tačno, ali u sledećim stvarima možete zaista uživati besplatno. Spakujte kofere i na put!

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.04.2015.

11:30

Default images

Auto-stopiranje na Islandu

Potreban vam je prevoz? Auto-stopiranje je na Islandu jedan od najuobičajenijih načina kretanja po ostrvu. Island se nalazi na svim listama najsigurnijih država sveta i ne morate se plašiti čudnih tipova iz kamiona. Gradski prevoz može da bude izuzetno skup, a ne saobraća tokom cele godine, rentakar je luksuz, tako da je doći negde auto-stopom na Islandu postalo deo kulture.

Poseta Mona Lizi nedeljom

Prve nedelje svakog meseca skupi Luvr otvara svoja vrata potpuno besplatno. Bez plaćanja karte od 20€ moći ćete da uživate u obilasku jedng od najznačajnijih svetskih muzeja. Jedino što treba da uradite je da dođete dovoljno rano kako biste izbegli gužvu. Najpoznatija slika sveta, na kojoj se nalazi mlada dama zagonetnog osmeha, vas čeka.

Razgledanje muzeja u Velikoj Britaniji

Velika Britanija, nekad imperijalistička sila, zemlja je u kojoj je kultura na vrlo visokoj ceni. Svi državni muzeji su besplatni, jer Britanci smatraju da kultura treba da bude dostupna svima. Država je bogata muzejima, naročito u Londonu. Posebno treba istaći čuveni Britanski muzej koji sadrži hiljade istorijskih predmeta, ukjlučujući i kamen iz Rozete. Takođe, bilo bi dobro posetiti i galeriju Tejt modern, a nanese li vas put u Edinburg, svakako izdvojite vreme za Škotski muzej umetnosti.

Istraživanje “ruševnih“ kafića Budimpešte

Ruševni“ kafići (Ruinpubs) su barovi otvoreni u napuštenim zgradama glavnog mađarskog grada. Možda ćete na trenutak pomisliti da je kraljica Dunava doživela sudbinu američkog Detroita, ali ovde se, zapravo, nalaze neki od najzanimljivijih barova na svetu. Uđite u jedan, divite se dizajnu i provedite veče uživajući u nečem sasvim novom.

Jedite u indijskom Zlatnom hramu

Svaki dan ovde dolazi 40.000 ljudi kako bi dobili besplatni čapati (indijski hleb), kari i pirinač. Nakon što obiđete jezero Amrit Sarovar koje okružuje hram, stanite u red za hranu. To je zaista jedinstveno iskustvo i nemojte ga propustiti.

Organizujte turu razgledanja

Ovo možete u svakom gradu - mnogo toga videti, a ne platiti ništa! Obiđite grad u kojem ste i saznajte iz vodiča šta se sve isplati razgledati bez plaćanja karte. Grad je često najbolje upoznati šetnjom i upoznavanjem njegove istorije.

Propešačite Činkve Tere

Italijanski Činkve Tere (pet gradova) leži na istočnoj obali zemlje. Prekriven je pešačkim i planinarskim stazama koja vas vode do obale, planina, pitoresknih italijanskih sela, ili predivnih vinograda. A koliko je pet gradića čarobno i bajkovito uopšte ne treba posebno napominjati.

Kaučsurfujte!

Zašto biste plaćali smeštaj negde na putu, kad već možete kaučsurfovati? Registrujte se na stranici Couchsurfing.com i nađite besplatno mesto gde možete odsesti na svom putovanju. Usput ćete upoznati i lokalno stanovništvo koje će vas uputiti u sve tajne svog grada. Ali budite spremni da i vi udomite nekoga u vašem domu, jer to i jeste suština kaučsurfinga!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: