Ponedeljak, 13.04.2015.

13:18

Priština, bez predrasuda

Izvor: Beta

Priština, bez predrasuda IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

61 Komentari

Sortiraj po:

dznivb

pre 9 godina

ne propustite setnju ulicom Tonija Blera, Bila Klintona ili mozda bulevarom Havijera Solane. takodje, top mesto za slikanje, grafit "thank you NATO" kojih ima na svakom koraku.
cemu predrasude, zar ne?!

zana

pre 9 godina

@ze....ja sam napustila pristinu mnogo pre nego sto je rat poceo.Nisam rodjena dole.Al sam je zavolela.Mogu da odem kad hocu i vratim se kad hocu,ja ljude delim na dobre i lose a ne na albance i srbe.Sustina mog komentara je da bas kao i ovaj clanak nemam predrasuda,sad ako ti nije jasno to je tvoj problem

mikimaus

pre 9 godina

"Građani Kosova su u martu ove godine podneli najviše zahteva za azil u Nemačkoj, ukupno 11.729"

Verovatno su im promakle sve te moderne zgrade, 20 bazena po gradu, autoputevi... Trebalo bi da citaju komentare svojih albanskih sunarodnika po srpskim sajtovima te bi saznali u kakvoj modernoj "drzavi" zive i ne bi im palo na pamet da se potucaju po tamo nekoj Nemackoj.

Нашминкана

pre 9 godina

@Miloš
Говоре ли Аустријанци и Немци турски или већ који је језик највеће мањине? Нисмо ми дужни да учимо језике мањина већ они да буду способни за комуникацију на језику земље у којој живе. Као Новосађанка добро знам како Мађари "знају" српски. Одеш на Телеп у продавницу кажу ти сербус, ок тамо су стварно у већини. Али није ли иронија да Мађарица упише, пази сад ово: Српску филологију -- српски у контакту са мађарским (да, тај смер заиста постоји) а не зна реч српског! Наравно, професори имају налог да такве пуштају на испитима, у супротном професор "дискриминише" студента. Мука ми је од људи који размишљају као ти. Иди ти слободно живи у Албанији или Мађарској и очекуј да тамо сви знају српски јер има Срба као мањинског становништва.

SMK - VIT

pre 9 godina

Ja živim na Kosovu i Metohiji u mestu Osojane i ja ne znam o kom vi Kosovu pričate , ja tako nešto još ovde nisam video, malo bolje pogledajte i zanocite i pišite objektivno
(Srdjan, 13. april 2015 20:47)

A gde da vidiš kad živiš u Osojane.Vi ne idete nigde, a i civilizacija vas je zaobišla, Bože me oprosti ni u Đurakovcu nikad nisi bio.Ne obmanjuj ovde narod.Mi iz Goraždevca se slobodno krećemo svugde, tako da ovo što je napisao B92 je u potpunosti sve istina.

zana

pre 9 godina

Ja volim ovaj grad isto kao i pre rata.Albanci mi ne smetaju.Zivela sam dole pa niko ne moze da mi prica koliko je malo Srba bilo.Bruka jedna.Al na zalost ni tad nikom kao ni sad nije padalo na pamet da kaze da taj grad pripada albancima i turcima i svim narodima koji u njemu zive.To je bilo tesko reci lakse je bilo prodati zemlju i stanove.Sad je takvim Pristina leglo zla.ono da Bog sacuva.

maximus

pre 9 godina

Otet krad pun bordela sa otetim devojkana,kriminal,prodstitucuja,to ste zaboravilu. , Tudj grad napravljen od tudjih pata EU. To je tipicno albansko uzmi tudje i kazi da je tvoje.

seljadin

pre 9 godina

Albanija je izgubila preko 1 milion stanovnika u poslednjih 20 godina, populacija Kosova se po nekim procenama skoro prepolovila.
Ta nacija nema nikakvu buducnost ako nastavi sa "razvojem" kakav su imali do sada, to je jasno svakome ko samo pogleda statistiku.
Prema tome ne treba verovati svemu sto neko napise.

stokholmski sindrom

pre 9 godina

@Miloš

Nista manje nas nece kostati ni ovakav stokholmski sindrom mentalitet ako si uopste iz Srbije. Sasvim je normalno da manjina govori jezik vecine dzrave na cijoj teritoriji zive. I sasvim je normalno da Albanci sa Kosova pricaju srpski jezik kao sto je i normalno da Srbi u Albaniji govore albanski jezik. I tako je u svim drzavama ovog sveta. Traziti da vecinski narod govori jezik manjine tj. da Srbi u Srbiji govore albanski i madjarski izvan sredina gde zive pripadnici tih manjina ili da Albanci u Albaniji uce srpski je nista drugo do jeftina demagogija i zamena teza. Btw.ja govorim madjarski jer sam iz Vojvodine i govorim ta jezik mnogo bolje nego sto mnoge moje komsije koje zive u Vojvodini govore srpski. Ne znam kako bi to objasnio i kvalifikovao?

dnodna

pre 9 godina

@nexho

Razumemo da ste vi Albanci momentalno na vrhuncu slepog samozaljubljenog nacional-romantizma i da ste danas tamo gde su drugi na Balkanu bili krajem proslog veka, ali ipak, malo objektivnosti kada gledate sebe i sta radite bi zaista bilo pozeljno. Na zalost, mnoge cinjenice, etnicki sastav, svakodnevni zivot, izjave Srba koji jos tamo zive, izvestaji organizacija koje se bave pravima itd. te debelo demantuju u tvojim pokusajima da Albance predstavis kao fanatike multietnicnosti.

aljbanski narcisi, neprocenjivo

pre 9 godina

@Roki
"vec su svi gradovi na Kosovu mnogo izgradjeni, novi putevi, trotoari savremeni, prelepi stambeni objekti i trzisni centri, autoputevi, bazeni i mala igralista na svaki 4 km ( skoro svaki manji grad vise od 20 bazena)"

A da li ovo znaju tvoji sunarodnici koji beze preko Srbije i traze azile po EU? Ili su slepi i ne vide sav taj napredak, sve te moderne zgrade, bazene, aviJone, kamiJone po Kosovu? Da li si u stanju da objasnis zasto onda ljudi beze sa tog Kosova ako je tamo sve tako sjajno?

narcisi

pre 9 godina

@nexho

Bilo bi sjajno da ste vi Albanci i u realnosti takvi kako sebe opisujete u komentarima i kako sebe vidite. Samo, realnost je ipak drugacija.

ed.

pre 9 godina

@nexho

Koje nebuloze. Ti si kao Albanac po Kosovu pricao srpski i ako nikada nte niko nijedirao? A zasto si pricao na srpskom, neki eksperiment je bio u pitanju ili si sam sa sobom pricao na srpskom ili si sa drugim Albancima pricao na srpskom ili si ulazio u albanske radnje, i tamo na srpskom trazio robu, trazio racun u restoranu? Inace, koliko ste vi Albanci "tolerantni" i "bez mrznje" prema drugima pokazuje cinjenica da je Kosovo skoro u potpunosti etnicki ocisceno, sto jedino na Kosovu postoji policijska a negde i vojna zastita oko crkvi i manastira drugog naroda, sto su sva srpska groblja juzno od Ibra oskrnavljena, svake godine medjunarodne organizacije beleze hiljade etnicki motivisanih napada. Da ne spominjemo Albaniju i kako tamo zive manjine. Tako da skini te ruzicaste naocare kroz koje gledas svoj narod i sta radite, pocev od fudbala pa na dalje - pre svega zbog sebe samog. I sledeci put kada budes u Pristini, nadji neke od tih preostalih 50 Srba i razgovaraj sa njima na srpskom i pitaj ih sta su sve doziveli u Pristini zadnjih godina. OK? A do tada...

ona

pre 9 godina

u pristini sam rodjena , ali sam kao mala (sa 4 godine) otisla sa kosova. medjutim , ceo pubertet i odrastanje sam isla kod babe i dede (redovno, svaki vikend i ceo letnji raspust) i pristina je deo mog odrastanja. to si bile najbolje i najlepse godine. volela bih da mogu da odem u pristinu ,opusteno provedem vreme, setam i posetim je, jer pristina ce zauvek ostati deo mene.

Kralj Ibi

pre 9 godina

Otici u posetu gradu u kome i sami autori priznaju zive teko nesto vise od 50 Srba a sto je rezultat njihove, albanske sovinisticke politike, je u najmanju ruku neumesno.

mirkogantic

pre 9 godina

Cesto idem u pristinu poslom. Taj nazovi grad je malo bolji od favela, ulice su kao u turskoj mahali 16og veka, opsti raspad. Tih par ulica oko dve zgrade po 'lepoti' mogu da se porede sa ispodprosecnom beogradskom ulicom, o berlinu gde sam ne vredi ni govoriti. Molim reportera da sledeci put da nenasminkane slike ulica u velikom planu, prilozena je samo nocna slika iz balona, predpostavljam..

u uniformama

pre 9 godina

Ne samo Pristina, vec su svi gradovi na Kosovu mnogo izgradjeni, novi putevi, trotoari savremeni, prelepi stambeni objekti i trzisni centri, autoputevi, bazeni i mala igralista na svaki 4 km ( skoro svaki manji grad vise od 20 bazena). Po zavrsetku autoputa za Skopje, Kosovo se nece prepoznati. Ono sto se moze vise uraditi svakako je cistoca ulica. Restorani su prva liga. Sloboda kretanja i govora je kao i u svim sredinama. Srbi rade, slobodno se krecu po svim sredinama, isto tako i restorani u Gracanici su puni albanaca.Treba posetiti, zaista ne treba propustiti priliku. Sve drugo sto se iznosi su predrasude i psihicka opterecenost.
(Roki, 13. april 2015 15:47)
Super onda,samo neka oni grade,pa da dođemo na gotovo

U.S.Albania

pre 9 godina

Svaka čast,kako redakcija b92 promoviše srpske gradove.
(idc, 13. april 2015 16:10)

Daj Boze dasu "srpski" gradovi vecinom Albanaca !!!

Srdjan

pre 9 godina

Ja živim na Kosovu i Metohiji u mestu Osojane i ja ne znam o kom vi Kosovu pričate , ja tako nešto još ovde nisam video, malo bolje pogledajte i zanocite i pišite objektivno

Miloš

pre 9 godina

Срамота је да млади у Приштини не разумеју званичан језик земље у којој се тај град налази, Србије!
(Евроскептик, 13. april 2015 13:46)

Ako ćemo tako, druže, govoriš li ti jezik koji je maternji za preko 20% stanovništva tvoje zemlje - albanski? Ili, eventualno, mađarski? Ovakav kolonijalni mentalitet nas je i koštao normalnih odnosa sa Albancima.

nexho

pre 9 godina

dragi prijatelji ne bih da me pogresno razumijete, ovaj tekst je lijep, uvjerio sam se u isto vise puta, niti u pristini ni u peci ni u prizrenu nikome ne smeta srpski, vise koristim srpski u svakodnevnici a albanac sam, tako kroz kosovo sa srpskim govorom nikad nisam imao problema nisam ih imao ni prije 10 god, ali zato jesam u novom sadu, nisu, sabcu,loznici, u arandjelovcu i to vise puta, nije to odraz kolektiva ja to najbolje znam ali ako hocemo tako da je nazovemo mrznja jel, vise je raspostranjena u slovenskom korpusu naroda, kako kod srba tako i kod hrvata, pozdrav

pajsije

pre 9 godina

U Prištinu nisam išao ni u vreme Jugoslavije. Jednostavno, mi Srbi smo uvek imali tu mentalnu barijeru prema Kosovu, da se ne foliramo. Razumem kosovske Srbe i njihove strahove, ali razumem i kosovske Albance. Moje mišljenje je da je Srbija imala 90 godina da Albance zbliži Srbima i Srbiji i to je imalo samo nekoliko kratkih dobrih epizoda, ostatak je više ličio na kolonijalizam. Lako je reći da su oni krivi za sve (kao i oni za nas). Taj rat smo izgubili i umesto da slave nas, oni slave tamo neke Amere, tipična balkanska priča. Pošto znam mnogo Albanaca, i znam da su nam po navikama i urbanim običajima MNOGO sličniji nego što mislimo, Prištinu zamišljam kao ružan i musav grad sa soc-arhitekturom i divljim urbanizmom, ali sa velikim šarmom i duhom - slično većini gradova u centralnoj Srbiji. Inače, i dan danas Albanci znaju više o nama nego mi o njima.

Me

pre 9 godina

Evo iz moje perspektive. Zamotanu zenu nisam uopste video na celom Kosovu, veliko iznenadjenje.
(nenad ch, 13. april 2015 15:01)
Pa videli ljudi da od marame nema nista i okrenuti su zapadu.

Marko

pre 9 godina

Znam Kosovo kao svoj džep nema gde nisam bio,a i stalno vozim kamion Niš-Vučitrn,razumem odlično i Albanski ali ga nikad nebi govorio.Dosta se gradi na Kosovu i mogu slobodno da kažem da su puni para jer gotovo svi rade po Švajcarskoj.

bruka

pre 9 godina

mislim da nije u redu da ovako pisete o pristini. naravno da u pristini zive normalni ljudi i sigurno mozete bez problema da se setate... i da govorite srpski. medjutim iz te iste "moderne urbane pristine" proterano je, znaci ljudi su oterani primenom sile i vatrenog oruzja, samo zato sto su Srbi. I to nije predrasuda vec cinjenica... kad sa tom cinjenicom setate ulicama pristine i nije bas toliko lepo

Me

pre 9 godina

Pre 3 godine sa bio u Prištini sa nekim drugarima, i bas sam doneo caletu pecko pivo, i on mi kaze pazi majku im i ovo su pokvari.
(kako je lepo biti glup, 13. april 2015 14:35)
1 Pecko pivo se proizvede u Sloveniji. 2 ne vredjaj jer je to tvoja kultura i 3 nauci da pises srpski. Vidis da bolje od tebe pisem.

@samsung

pre 9 godina

Naravno da govore tesek, ne vidim u tome ništa sporno, to je jezik sredine, ipak je Vojvodina bila Mađarska više od 1000 godina, a naša je, koliko god se mi posipali pepelom tek 97 godina.

anticenzura

pre 9 godina

Smesan tekst! U celom gradu 50 Srba,a vi mazete oci asfaltom i ne znam cim.
I kakav moze biti grad naroda koji je civilizacijski daj boze u 19 veku.
To je bila i ostace kasaba,a vi pisite da je New York.

Baja

pre 9 godina

'fali tekst o radijaciji u gradu, korupciji, ulicnim bandama, krezavim i nepismenim stanovnistvom... (Joca, 13. april 2015 15:42)
To Joco srbine, bitno da smo mi nebeski narod, veoma poznati po poštenju, kulturi i higijeni.

dušan

pre 9 godina

bio je to normalan grad do 1999 godine. bio je urban stari deo prištine niko mije rušio (sad je porušen) po tome su bili poznati uglavnom hradovi na kosovu i jugu drbije na primer vranju turcizam. sa d su tu nikle višespratnice priština je dobil Drugu fasadu izgubila dušu ne samo sa proterivanjem srba već i sa doseljavanjem albanaca (iz albanije) koji nisu sa meštanima šiptarima u ljubavi. vidim gore tekst gde piše muslimani verovali ili ne u prištini je sad većina katolika prelazili su u katolike krajem šezdesetih godina pod pokroviteljstvom majke tereze. samim prelaskom dobijali su 10.000$ po članu a pošto su se razmnožavali svaka porodica bi fobila stotinak hiljada za to vreme ogromne pare a da ne pričamo kako su lako odlazili po svetu da rade. rođeni sam prištinac i tvrdim da genocida bilo nije sve vreme rata sam bio dole a oni su pod komandom odlazili za makedoniju scenario je urađrn ko u visoko budžetnoj drami ali.... bilo nije prošlo tuga bije za zavičaj ali pod ovim okolnostima zajedničkog života nema. uz to ekonomski su gori od nas fakat je da se zgrade ne jedu. nekad se možda i normalizuje situacija ko to zna

samsung

pre 9 godina

idite u sentu ili kanjizu, tamo prvo u kaficu-prodavnici kazu tesik pa onda izvolite. dosta mladih sprski ne zna...no, o pristini...kod svih muslimana je manje vise isto, dodjite, ostavite pare i postujte ih i postovace oni vas..nije bitno dal si u pristini, kairu, bagdadu...

Sava

pre 9 godina

Najmladji narod u Evropi a Albanke su uglavnom izuzetno atraktivne i lepe zene! Vreme je da se zavrsi sa predrasudama i da slobodno putuje gde ko hoce. Meni licno Albanci nisu nikad smetali i nisu nista drugo trazili od onoga sto su Srbi trazili u Hrvatskoj i Bosni. E sad sto smo mi ispali gluplji od njih za to smo sami krivi, oni su svoj cilj ostvarili a mi smo prosli kao bosi po trnju.
I u jos jednoj bitnoj stvari su Albanci mnogo pametniji od nas. Kod njih nacionalnost odredjuje jezik a ne vera. Zato mi imamo mnogo nelojalnih gradjana jer je neko glup i zaostao odredio da Srbi moraju biti samo pravoslavci i mnogi danas u 21. Veku to i dalje prihvataju. Kako Francuz, Holandjanin, Englez, Svajcarac moze biti i belac i crnac i prema slobodnoj i privatnoj volji moze biti koje god zeli religije jedino Srbi moraju biti svi pravoslavci?? Zato nam se i desava da Ljajic ne zeli da peva himnu a to je kod Albanaca nezamislivo ma koje vere bili. Kao sto rekoh sami smo krivi, gledajmo da ocistimo svoje dvoriste i da popravimo sto se popraviti moze.

celtic

pre 9 godina

Bio sam prosle godine par dana u Pristini u sklopu nekih NVO aktivnosti i sasvim ligicno imao sam osecaj da se nalazim u jednoj potpunoj stranoj zemlji koja skoro da nema nikakve veze sa Srbijom. Veoma su se potrudili da sve sto ih je nekad sa nama spajalo jednostavno izbrisu. Licno nisam doziveo neprijatnosti ali su nam kolege Albanci iz Pristine ipak savetovali da na ulici ne govorimo srpski jer to moze biti ''provokacija''. Sam grad mi se nije narocito dopao,sve se nekako stihijski gradi tako da Pristina i nema neki svoj identitet niti urbanu kulturu. Nemam zaista predrasuda i znam da i kod nas treba dosta da se radi na prosvecivanju naroda ali Kosovo je daleko od jednog civilizovanog drustva... a svako nasilje prema manjinama se ''pravda osvetom zrtava srpskog genocida''... kulturna scena je u povoju a akademska elita se tesko bori sa ruralnom i konzervativnom vecinom. Ne znam sta ce biti za 10, 20 godina ali vecina Albanaca nas prosto mrzi tako da ako bas zelite otici na Kosovo..imajte to u vidu.

Roki

pre 9 godina

Ne samo Pristina, vec su svi gradovi na Kosovu mnogo izgradjeni, novi putevi, trotoari savremeni, prelepi stambeni objekti i trzisni centri, autoputevi, bazeni i mala igralista na svaki 4 km ( skoro svaki manji grad vise od 20 bazena). Po zavrsetku autoputa za Skopje, Kosovo se nece prepoznati. Ono sto se moze vise uraditi svakako je cistoca ulica. Restorani su prva liga. Sloboda kretanja i govora je kao i u svim sredinama. Srbi rade, slobodno se krecu po svim sredinama, isto tako i restorani u Gracanici su puni albanaca.Treba posetiti, zaista ne treba propustiti priliku. Sve drugo sto se iznosi su predrasude i psihicka opterecenost.

grrm

pre 9 godina

Bio sam u Pristinu nekoliko puta albanci tamo vise ne napadaju srbe jer su dobili sta su hteli i zasto bi se busali mada mozete naici na neku bidalu. Izgradila se...tacno da je lepsa mislim da nije. Katolicka katedrala ni po dizajnu ni po gabaritima ne pripada na tom deli grada. Pogotovo ako se doda da je ona mozda i najveca na balkanu. Mada dosta gradova se po c.Srbiji takodje prosirilo i izgradilo.

kako je lepo biti glup

pre 9 godina

Pre 3 godine sa bio u Prištini sa nekim drugarima, i bas sam doneo caletu pecko pivo, i on mi kaze pazi majku im i ovo su pokvari.

Tony

pre 9 godina

@Stefan Varaš se za pećko pivo,jedno od najboljih na ovim prostorima...Doduše,zadnji put sam ga pio pre 10-ak godina,ali tada je bilo vrhunsko!

Znalac

pre 9 godina

1) sami Albanci (stariji) kazu da je Zaječarsko pivo bliže starom Pećkom od ovog bućkuriša. Ja im doneo, oni probali.

2) radi VIP mreža, ali je u romingu. Vodi se kao da ste u Sloveniji jer je IPKO mreža slovenačka.

3) srpski može da se priča, ali postoje kafići gde će mladi ljudi sigurno da se okrenu. Niko neće da kaže ništa, ali je mržnja tu. Valjda je i to napredak.

4) makijato najbolji na svetu u Prištini. Tačka.

5) pola stanovništva Kosova ima ispod 27 godina. Ovo je zvanična statistika. Izgubili smo demografsku bitku. Budimo srećni što još više teritorije nisu tražili, sve bi dobili.

6) opsednuti su Amerikom. Sve što SAD zatraže, ovi ispune. Dugoročno, za 20 godina, očekujem nove sukobe jer te otvorene simpatije, zajedno sa pro-moskovskim stavovima Beograda, komotno vode u podršku za nove sukobe.

7) Priština je jako prljav grad, ali interesantan. Cene u restoranima su izuzetno pristupačne.

8) alternativna muzička scena je u povoju, ali je kvalitetna. Preporučujem.

Евроскептик

pre 9 godina

Срамота је да млади у Приштини не разумеју званичан језик земље у којој се тај град налази, Србије!

Евроскептик

pre 9 godina

Срамота је да млади у Приштини не разумеју званичан језик земље у којој се тај град налази, Србије!

Znalac

pre 9 godina

1) sami Albanci (stariji) kazu da je Zaječarsko pivo bliže starom Pećkom od ovog bućkuriša. Ja im doneo, oni probali.

2) radi VIP mreža, ali je u romingu. Vodi se kao da ste u Sloveniji jer je IPKO mreža slovenačka.

3) srpski može da se priča, ali postoje kafići gde će mladi ljudi sigurno da se okrenu. Niko neće da kaže ništa, ali je mržnja tu. Valjda je i to napredak.

4) makijato najbolji na svetu u Prištini. Tačka.

5) pola stanovništva Kosova ima ispod 27 godina. Ovo je zvanična statistika. Izgubili smo demografsku bitku. Budimo srećni što još više teritorije nisu tražili, sve bi dobili.

6) opsednuti su Amerikom. Sve što SAD zatraže, ovi ispune. Dugoročno, za 20 godina, očekujem nove sukobe jer te otvorene simpatije, zajedno sa pro-moskovskim stavovima Beograda, komotno vode u podršku za nove sukobe.

7) Priština je jako prljav grad, ali interesantan. Cene u restoranima su izuzetno pristupačne.

8) alternativna muzička scena je u povoju, ali je kvalitetna. Preporučujem.

celtic

pre 9 godina

Bio sam prosle godine par dana u Pristini u sklopu nekih NVO aktivnosti i sasvim ligicno imao sam osecaj da se nalazim u jednoj potpunoj stranoj zemlji koja skoro da nema nikakve veze sa Srbijom. Veoma su se potrudili da sve sto ih je nekad sa nama spajalo jednostavno izbrisu. Licno nisam doziveo neprijatnosti ali su nam kolege Albanci iz Pristine ipak savetovali da na ulici ne govorimo srpski jer to moze biti ''provokacija''. Sam grad mi se nije narocito dopao,sve se nekako stihijski gradi tako da Pristina i nema neki svoj identitet niti urbanu kulturu. Nemam zaista predrasuda i znam da i kod nas treba dosta da se radi na prosvecivanju naroda ali Kosovo je daleko od jednog civilizovanog drustva... a svako nasilje prema manjinama se ''pravda osvetom zrtava srpskog genocida''... kulturna scena je u povoju a akademska elita se tesko bori sa ruralnom i konzervativnom vecinom. Ne znam sta ce biti za 10, 20 godina ali vecina Albanaca nas prosto mrzi tako da ako bas zelite otici na Kosovo..imajte to u vidu.

kako je lepo biti glup

pre 9 godina

Pre 3 godine sa bio u Prištini sa nekim drugarima, i bas sam doneo caletu pecko pivo, i on mi kaze pazi majku im i ovo su pokvari.

Sava

pre 9 godina

Najmladji narod u Evropi a Albanke su uglavnom izuzetno atraktivne i lepe zene! Vreme je da se zavrsi sa predrasudama i da slobodno putuje gde ko hoce. Meni licno Albanci nisu nikad smetali i nisu nista drugo trazili od onoga sto su Srbi trazili u Hrvatskoj i Bosni. E sad sto smo mi ispali gluplji od njih za to smo sami krivi, oni su svoj cilj ostvarili a mi smo prosli kao bosi po trnju.
I u jos jednoj bitnoj stvari su Albanci mnogo pametniji od nas. Kod njih nacionalnost odredjuje jezik a ne vera. Zato mi imamo mnogo nelojalnih gradjana jer je neko glup i zaostao odredio da Srbi moraju biti samo pravoslavci i mnogi danas u 21. Veku to i dalje prihvataju. Kako Francuz, Holandjanin, Englez, Svajcarac moze biti i belac i crnac i prema slobodnoj i privatnoj volji moze biti koje god zeli religije jedino Srbi moraju biti svi pravoslavci?? Zato nam se i desava da Ljajic ne zeli da peva himnu a to je kod Albanaca nezamislivo ma koje vere bili. Kao sto rekoh sami smo krivi, gledajmo da ocistimo svoje dvoriste i da popravimo sto se popraviti moze.

anticenzura

pre 9 godina

Smesan tekst! U celom gradu 50 Srba,a vi mazete oci asfaltom i ne znam cim.
I kakav moze biti grad naroda koji je civilizacijski daj boze u 19 veku.
To je bila i ostace kasaba,a vi pisite da je New York.

Srdjan

pre 9 godina

Ja živim na Kosovu i Metohiji u mestu Osojane i ja ne znam o kom vi Kosovu pričate , ja tako nešto još ovde nisam video, malo bolje pogledajte i zanocite i pišite objektivno

bruka

pre 9 godina

mislim da nije u redu da ovako pisete o pristini. naravno da u pristini zive normalni ljudi i sigurno mozete bez problema da se setate... i da govorite srpski. medjutim iz te iste "moderne urbane pristine" proterano je, znaci ljudi su oterani primenom sile i vatrenog oruzja, samo zato sto su Srbi. I to nije predrasuda vec cinjenica... kad sa tom cinjenicom setate ulicama pristine i nije bas toliko lepo

pajsije

pre 9 godina

U Prištinu nisam išao ni u vreme Jugoslavije. Jednostavno, mi Srbi smo uvek imali tu mentalnu barijeru prema Kosovu, da se ne foliramo. Razumem kosovske Srbe i njihove strahove, ali razumem i kosovske Albance. Moje mišljenje je da je Srbija imala 90 godina da Albance zbliži Srbima i Srbiji i to je imalo samo nekoliko kratkih dobrih epizoda, ostatak je više ličio na kolonijalizam. Lako je reći da su oni krivi za sve (kao i oni za nas). Taj rat smo izgubili i umesto da slave nas, oni slave tamo neke Amere, tipična balkanska priča. Pošto znam mnogo Albanaca, i znam da su nam po navikama i urbanim običajima MNOGO sličniji nego što mislimo, Prištinu zamišljam kao ružan i musav grad sa soc-arhitekturom i divljim urbanizmom, ali sa velikim šarmom i duhom - slično većini gradova u centralnoj Srbiji. Inače, i dan danas Albanci znaju više o nama nego mi o njima.

Marko

pre 9 godina

Znam Kosovo kao svoj džep nema gde nisam bio,a i stalno vozim kamion Niš-Vučitrn,razumem odlično i Albanski ali ga nikad nebi govorio.Dosta se gradi na Kosovu i mogu slobodno da kažem da su puni para jer gotovo svi rade po Švajcarskoj.

Roki

pre 9 godina

Ne samo Pristina, vec su svi gradovi na Kosovu mnogo izgradjeni, novi putevi, trotoari savremeni, prelepi stambeni objekti i trzisni centri, autoputevi, bazeni i mala igralista na svaki 4 km ( skoro svaki manji grad vise od 20 bazena). Po zavrsetku autoputa za Skopje, Kosovo se nece prepoznati. Ono sto se moze vise uraditi svakako je cistoca ulica. Restorani su prva liga. Sloboda kretanja i govora je kao i u svim sredinama. Srbi rade, slobodno se krecu po svim sredinama, isto tako i restorani u Gracanici su puni albanaca.Treba posetiti, zaista ne treba propustiti priliku. Sve drugo sto se iznosi su predrasude i psihicka opterecenost.

grrm

pre 9 godina

Bio sam u Pristinu nekoliko puta albanci tamo vise ne napadaju srbe jer su dobili sta su hteli i zasto bi se busali mada mozete naici na neku bidalu. Izgradila se...tacno da je lepsa mislim da nije. Katolicka katedrala ni po dizajnu ni po gabaritima ne pripada na tom deli grada. Pogotovo ako se doda da je ona mozda i najveca na balkanu. Mada dosta gradova se po c.Srbiji takodje prosirilo i izgradilo.

@samsung

pre 9 godina

Naravno da govore tesek, ne vidim u tome ništa sporno, to je jezik sredine, ipak je Vojvodina bila Mađarska više od 1000 godina, a naša je, koliko god se mi posipali pepelom tek 97 godina.

Baja

pre 9 godina

'fali tekst o radijaciji u gradu, korupciji, ulicnim bandama, krezavim i nepismenim stanovnistvom... (Joca, 13. april 2015 15:42)
To Joco srbine, bitno da smo mi nebeski narod, veoma poznati po poštenju, kulturi i higijeni.

dušan

pre 9 godina

bio je to normalan grad do 1999 godine. bio je urban stari deo prištine niko mije rušio (sad je porušen) po tome su bili poznati uglavnom hradovi na kosovu i jugu drbije na primer vranju turcizam. sa d su tu nikle višespratnice priština je dobil Drugu fasadu izgubila dušu ne samo sa proterivanjem srba već i sa doseljavanjem albanaca (iz albanije) koji nisu sa meštanima šiptarima u ljubavi. vidim gore tekst gde piše muslimani verovali ili ne u prištini je sad većina katolika prelazili su u katolike krajem šezdesetih godina pod pokroviteljstvom majke tereze. samim prelaskom dobijali su 10.000$ po članu a pošto su se razmnožavali svaka porodica bi fobila stotinak hiljada za to vreme ogromne pare a da ne pričamo kako su lako odlazili po svetu da rade. rođeni sam prištinac i tvrdim da genocida bilo nije sve vreme rata sam bio dole a oni su pod komandom odlazili za makedoniju scenario je urađrn ko u visoko budžetnoj drami ali.... bilo nije prošlo tuga bije za zavičaj ali pod ovim okolnostima zajedničkog života nema. uz to ekonomski su gori od nas fakat je da se zgrade ne jedu. nekad se možda i normalizuje situacija ko to zna

Miloš

pre 9 godina

Срамота је да млади у Приштини не разумеју званичан језик земље у којој се тај град налази, Србије!
(Евроскептик, 13. april 2015 13:46)

Ako ćemo tako, druže, govoriš li ti jezik koji je maternji za preko 20% stanovništva tvoje zemlje - albanski? Ili, eventualno, mađarski? Ovakav kolonijalni mentalitet nas je i koštao normalnih odnosa sa Albancima.

Tony

pre 9 godina

@Stefan Varaš se za pećko pivo,jedno od najboljih na ovim prostorima...Doduše,zadnji put sam ga pio pre 10-ak godina,ali tada je bilo vrhunsko!

mirkogantic

pre 9 godina

Cesto idem u pristinu poslom. Taj nazovi grad je malo bolji od favela, ulice su kao u turskoj mahali 16og veka, opsti raspad. Tih par ulica oko dve zgrade po 'lepoti' mogu da se porede sa ispodprosecnom beogradskom ulicom, o berlinu gde sam ne vredi ni govoriti. Molim reportera da sledeci put da nenasminkane slike ulica u velikom planu, prilozena je samo nocna slika iz balona, predpostavljam..

samsung

pre 9 godina

idite u sentu ili kanjizu, tamo prvo u kaficu-prodavnici kazu tesik pa onda izvolite. dosta mladih sprski ne zna...no, o pristini...kod svih muslimana je manje vise isto, dodjite, ostavite pare i postujte ih i postovace oni vas..nije bitno dal si u pristini, kairu, bagdadu...

Me

pre 9 godina

Pre 3 godine sa bio u Prištini sa nekim drugarima, i bas sam doneo caletu pecko pivo, i on mi kaze pazi majku im i ovo su pokvari.
(kako je lepo biti glup, 13. april 2015 14:35)
1 Pecko pivo se proizvede u Sloveniji. 2 ne vredjaj jer je to tvoja kultura i 3 nauci da pises srpski. Vidis da bolje od tebe pisem.

Me

pre 9 godina

Evo iz moje perspektive. Zamotanu zenu nisam uopste video na celom Kosovu, veliko iznenadjenje.
(nenad ch, 13. april 2015 15:01)
Pa videli ljudi da od marame nema nista i okrenuti su zapadu.

maximus

pre 9 godina

Otet krad pun bordela sa otetim devojkana,kriminal,prodstitucuja,to ste zaboravilu. , Tudj grad napravljen od tudjih pata EU. To je tipicno albansko uzmi tudje i kazi da je tvoje.

ed.

pre 9 godina

@nexho

Koje nebuloze. Ti si kao Albanac po Kosovu pricao srpski i ako nikada nte niko nijedirao? A zasto si pricao na srpskom, neki eksperiment je bio u pitanju ili si sam sa sobom pricao na srpskom ili si sa drugim Albancima pricao na srpskom ili si ulazio u albanske radnje, i tamo na srpskom trazio robu, trazio racun u restoranu? Inace, koliko ste vi Albanci "tolerantni" i "bez mrznje" prema drugima pokazuje cinjenica da je Kosovo skoro u potpunosti etnicki ocisceno, sto jedino na Kosovu postoji policijska a negde i vojna zastita oko crkvi i manastira drugog naroda, sto su sva srpska groblja juzno od Ibra oskrnavljena, svake godine medjunarodne organizacije beleze hiljade etnicki motivisanih napada. Da ne spominjemo Albaniju i kako tamo zive manjine. Tako da skini te ruzicaste naocare kroz koje gledas svoj narod i sta radite, pocev od fudbala pa na dalje - pre svega zbog sebe samog. I sledeci put kada budes u Pristini, nadji neke od tih preostalih 50 Srba i razgovaraj sa njima na srpskom i pitaj ih sta su sve doziveli u Pristini zadnjih godina. OK? A do tada...

Kralj Ibi

pre 9 godina

Otici u posetu gradu u kome i sami autori priznaju zive teko nesto vise od 50 Srba a sto je rezultat njihove, albanske sovinisticke politike, je u najmanju ruku neumesno.

narcisi

pre 9 godina

@nexho

Bilo bi sjajno da ste vi Albanci i u realnosti takvi kako sebe opisujete u komentarima i kako sebe vidite. Samo, realnost je ipak drugacija.

stokholmski sindrom

pre 9 godina

@Miloš

Nista manje nas nece kostati ni ovakav stokholmski sindrom mentalitet ako si uopste iz Srbije. Sasvim je normalno da manjina govori jezik vecine dzrave na cijoj teritoriji zive. I sasvim je normalno da Albanci sa Kosova pricaju srpski jezik kao sto je i normalno da Srbi u Albaniji govore albanski jezik. I tako je u svim drzavama ovog sveta. Traziti da vecinski narod govori jezik manjine tj. da Srbi u Srbiji govore albanski i madjarski izvan sredina gde zive pripadnici tih manjina ili da Albanci u Albaniji uce srpski je nista drugo do jeftina demagogija i zamena teza. Btw.ja govorim madjarski jer sam iz Vojvodine i govorim ta jezik mnogo bolje nego sto mnoge moje komsije koje zive u Vojvodini govore srpski. Ne znam kako bi to objasnio i kvalifikovao?

u uniformama

pre 9 godina

Ne samo Pristina, vec su svi gradovi na Kosovu mnogo izgradjeni, novi putevi, trotoari savremeni, prelepi stambeni objekti i trzisni centri, autoputevi, bazeni i mala igralista na svaki 4 km ( skoro svaki manji grad vise od 20 bazena). Po zavrsetku autoputa za Skopje, Kosovo se nece prepoznati. Ono sto se moze vise uraditi svakako je cistoca ulica. Restorani su prva liga. Sloboda kretanja i govora je kao i u svim sredinama. Srbi rade, slobodno se krecu po svim sredinama, isto tako i restorani u Gracanici su puni albanaca.Treba posetiti, zaista ne treba propustiti priliku. Sve drugo sto se iznosi su predrasude i psihicka opterecenost.
(Roki, 13. april 2015 15:47)
Super onda,samo neka oni grade,pa da dođemo na gotovo

mikimaus

pre 9 godina

"Građani Kosova su u martu ove godine podneli najviše zahteva za azil u Nemačkoj, ukupno 11.729"

Verovatno su im promakle sve te moderne zgrade, 20 bazena po gradu, autoputevi... Trebalo bi da citaju komentare svojih albanskih sunarodnika po srpskim sajtovima te bi saznali u kakvoj modernoj "drzavi" zive i ne bi im palo na pamet da se potucaju po tamo nekoj Nemackoj.

nexho

pre 9 godina

dragi prijatelji ne bih da me pogresno razumijete, ovaj tekst je lijep, uvjerio sam se u isto vise puta, niti u pristini ni u peci ni u prizrenu nikome ne smeta srpski, vise koristim srpski u svakodnevnici a albanac sam, tako kroz kosovo sa srpskim govorom nikad nisam imao problema nisam ih imao ni prije 10 god, ali zato jesam u novom sadu, nisu, sabcu,loznici, u arandjelovcu i to vise puta, nije to odraz kolektiva ja to najbolje znam ali ako hocemo tako da je nazovemo mrznja jel, vise je raspostranjena u slovenskom korpusu naroda, kako kod srba tako i kod hrvata, pozdrav

dnodna

pre 9 godina

@nexho

Razumemo da ste vi Albanci momentalno na vrhuncu slepog samozaljubljenog nacional-romantizma i da ste danas tamo gde su drugi na Balkanu bili krajem proslog veka, ali ipak, malo objektivnosti kada gledate sebe i sta radite bi zaista bilo pozeljno. Na zalost, mnoge cinjenice, etnicki sastav, svakodnevni zivot, izjave Srba koji jos tamo zive, izvestaji organizacija koje se bave pravima itd. te debelo demantuju u tvojim pokusajima da Albance predstavis kao fanatike multietnicnosti.

seljadin

pre 9 godina

Albanija je izgubila preko 1 milion stanovnika u poslednjih 20 godina, populacija Kosova se po nekim procenama skoro prepolovila.
Ta nacija nema nikakvu buducnost ako nastavi sa "razvojem" kakav su imali do sada, to je jasno svakome ko samo pogleda statistiku.
Prema tome ne treba verovati svemu sto neko napise.

Нашминкана

pre 9 godina

@Miloš
Говоре ли Аустријанци и Немци турски или већ који је језик највеће мањине? Нисмо ми дужни да учимо језике мањина већ они да буду способни за комуникацију на језику земље у којој живе. Као Новосађанка добро знам како Мађари "знају" српски. Одеш на Телеп у продавницу кажу ти сербус, ок тамо су стварно у већини. Али није ли иронија да Мађарица упише, пази сад ово: Српску филологију -- српски у контакту са мађарским (да, тај смер заиста постоји) а не зна реч српског! Наравно, професори имају налог да такве пуштају на испитима, у супротном професор "дискриминише" студента. Мука ми је од људи који размишљају као ти. Иди ти слободно живи у Албанији или Мађарској и очекуј да тамо сви знају српски јер има Срба као мањинског становништва.

aljbanski narcisi, neprocenjivo

pre 9 godina

@Roki
"vec su svi gradovi na Kosovu mnogo izgradjeni, novi putevi, trotoari savremeni, prelepi stambeni objekti i trzisni centri, autoputevi, bazeni i mala igralista na svaki 4 km ( skoro svaki manji grad vise od 20 bazena)"

A da li ovo znaju tvoji sunarodnici koji beze preko Srbije i traze azile po EU? Ili su slepi i ne vide sav taj napredak, sve te moderne zgrade, bazene, aviJone, kamiJone po Kosovu? Da li si u stanju da objasnis zasto onda ljudi beze sa tog Kosova ako je tamo sve tako sjajno?

ona

pre 9 godina

u pristini sam rodjena , ali sam kao mala (sa 4 godine) otisla sa kosova. medjutim , ceo pubertet i odrastanje sam isla kod babe i dede (redovno, svaki vikend i ceo letnji raspust) i pristina je deo mog odrastanja. to si bile najbolje i najlepse godine. volela bih da mogu da odem u pristinu ,opusteno provedem vreme, setam i posetim je, jer pristina ce zauvek ostati deo mene.

zana

pre 9 godina

@ze....ja sam napustila pristinu mnogo pre nego sto je rat poceo.Nisam rodjena dole.Al sam je zavolela.Mogu da odem kad hocu i vratim se kad hocu,ja ljude delim na dobre i lose a ne na albance i srbe.Sustina mog komentara je da bas kao i ovaj clanak nemam predrasuda,sad ako ti nije jasno to je tvoj problem

SMK - VIT

pre 9 godina

Ja živim na Kosovu i Metohiji u mestu Osojane i ja ne znam o kom vi Kosovu pričate , ja tako nešto još ovde nisam video, malo bolje pogledajte i zanocite i pišite objektivno
(Srdjan, 13. april 2015 20:47)

A gde da vidiš kad živiš u Osojane.Vi ne idete nigde, a i civilizacija vas je zaobišla, Bože me oprosti ni u Đurakovcu nikad nisi bio.Ne obmanjuj ovde narod.Mi iz Goraždevca se slobodno krećemo svugde, tako da ovo što je napisao B92 je u potpunosti sve istina.

zana

pre 9 godina

Ja volim ovaj grad isto kao i pre rata.Albanci mi ne smetaju.Zivela sam dole pa niko ne moze da mi prica koliko je malo Srba bilo.Bruka jedna.Al na zalost ni tad nikom kao ni sad nije padalo na pamet da kaze da taj grad pripada albancima i turcima i svim narodima koji u njemu zive.To je bilo tesko reci lakse je bilo prodati zemlju i stanove.Sad je takvim Pristina leglo zla.ono da Bog sacuva.

dznivb

pre 9 godina

ne propustite setnju ulicom Tonija Blera, Bila Klintona ili mozda bulevarom Havijera Solane. takodje, top mesto za slikanje, grafit "thank you NATO" kojih ima na svakom koraku.
cemu predrasude, zar ne?!

U.S.Albania

pre 9 godina

Svaka čast,kako redakcija b92 promoviše srpske gradove.
(idc, 13. april 2015 16:10)

Daj Boze dasu "srpski" gradovi vecinom Albanaca !!!

Евроскептик

pre 9 godina

Срамота је да млади у Приштини не разумеју званичан језик земље у којој се тај град налази, Србије!

Roki

pre 9 godina

Ne samo Pristina, vec su svi gradovi na Kosovu mnogo izgradjeni, novi putevi, trotoari savremeni, prelepi stambeni objekti i trzisni centri, autoputevi, bazeni i mala igralista na svaki 4 km ( skoro svaki manji grad vise od 20 bazena). Po zavrsetku autoputa za Skopje, Kosovo se nece prepoznati. Ono sto se moze vise uraditi svakako je cistoca ulica. Restorani su prva liga. Sloboda kretanja i govora je kao i u svim sredinama. Srbi rade, slobodno se krecu po svim sredinama, isto tako i restorani u Gracanici su puni albanaca.Treba posetiti, zaista ne treba propustiti priliku. Sve drugo sto se iznosi su predrasude i psihicka opterecenost.

Miloš

pre 9 godina

Срамота је да млади у Приштини не разумеју званичан језик земље у којој се тај град налази, Србије!
(Евроскептик, 13. april 2015 13:46)

Ako ćemo tako, druže, govoriš li ti jezik koji je maternji za preko 20% stanovništva tvoje zemlje - albanski? Ili, eventualno, mađarski? Ovakav kolonijalni mentalitet nas je i koštao normalnih odnosa sa Albancima.

Me

pre 9 godina

Pre 3 godine sa bio u Prištini sa nekim drugarima, i bas sam doneo caletu pecko pivo, i on mi kaze pazi majku im i ovo su pokvari.
(kako je lepo biti glup, 13. april 2015 14:35)
1 Pecko pivo se proizvede u Sloveniji. 2 ne vredjaj jer je to tvoja kultura i 3 nauci da pises srpski. Vidis da bolje od tebe pisem.

samsung

pre 9 godina

idite u sentu ili kanjizu, tamo prvo u kaficu-prodavnici kazu tesik pa onda izvolite. dosta mladih sprski ne zna...no, o pristini...kod svih muslimana je manje vise isto, dodjite, ostavite pare i postujte ih i postovace oni vas..nije bitno dal si u pristini, kairu, bagdadu...

nexho

pre 9 godina

dragi prijatelji ne bih da me pogresno razumijete, ovaj tekst je lijep, uvjerio sam se u isto vise puta, niti u pristini ni u peci ni u prizrenu nikome ne smeta srpski, vise koristim srpski u svakodnevnici a albanac sam, tako kroz kosovo sa srpskim govorom nikad nisam imao problema nisam ih imao ni prije 10 god, ali zato jesam u novom sadu, nisu, sabcu,loznici, u arandjelovcu i to vise puta, nije to odraz kolektiva ja to najbolje znam ali ako hocemo tako da je nazovemo mrznja jel, vise je raspostranjena u slovenskom korpusu naroda, kako kod srba tako i kod hrvata, pozdrav

Tony

pre 9 godina

@Stefan Varaš se za pećko pivo,jedno od najboljih na ovim prostorima...Doduše,zadnji put sam ga pio pre 10-ak godina,ali tada je bilo vrhunsko!

Znalac

pre 9 godina

1) sami Albanci (stariji) kazu da je Zaječarsko pivo bliže starom Pećkom od ovog bućkuriša. Ja im doneo, oni probali.

2) radi VIP mreža, ali je u romingu. Vodi se kao da ste u Sloveniji jer je IPKO mreža slovenačka.

3) srpski može da se priča, ali postoje kafići gde će mladi ljudi sigurno da se okrenu. Niko neće da kaže ništa, ali je mržnja tu. Valjda je i to napredak.

4) makijato najbolji na svetu u Prištini. Tačka.

5) pola stanovništva Kosova ima ispod 27 godina. Ovo je zvanična statistika. Izgubili smo demografsku bitku. Budimo srećni što još više teritorije nisu tražili, sve bi dobili.

6) opsednuti su Amerikom. Sve što SAD zatraže, ovi ispune. Dugoročno, za 20 godina, očekujem nove sukobe jer te otvorene simpatije, zajedno sa pro-moskovskim stavovima Beograda, komotno vode u podršku za nove sukobe.

7) Priština je jako prljav grad, ali interesantan. Cene u restoranima su izuzetno pristupačne.

8) alternativna muzička scena je u povoju, ali je kvalitetna. Preporučujem.

@samsung

pre 9 godina

Naravno da govore tesek, ne vidim u tome ništa sporno, to je jezik sredine, ipak je Vojvodina bila Mađarska više od 1000 godina, a naša je, koliko god se mi posipali pepelom tek 97 godina.

Baja

pre 9 godina

'fali tekst o radijaciji u gradu, korupciji, ulicnim bandama, krezavim i nepismenim stanovnistvom... (Joca, 13. april 2015 15:42)
To Joco srbine, bitno da smo mi nebeski narod, veoma poznati po poštenju, kulturi i higijeni.

Sava

pre 9 godina

Najmladji narod u Evropi a Albanke su uglavnom izuzetno atraktivne i lepe zene! Vreme je da se zavrsi sa predrasudama i da slobodno putuje gde ko hoce. Meni licno Albanci nisu nikad smetali i nisu nista drugo trazili od onoga sto su Srbi trazili u Hrvatskoj i Bosni. E sad sto smo mi ispali gluplji od njih za to smo sami krivi, oni su svoj cilj ostvarili a mi smo prosli kao bosi po trnju.
I u jos jednoj bitnoj stvari su Albanci mnogo pametniji od nas. Kod njih nacionalnost odredjuje jezik a ne vera. Zato mi imamo mnogo nelojalnih gradjana jer je neko glup i zaostao odredio da Srbi moraju biti samo pravoslavci i mnogi danas u 21. Veku to i dalje prihvataju. Kako Francuz, Holandjanin, Englez, Svajcarac moze biti i belac i crnac i prema slobodnoj i privatnoj volji moze biti koje god zeli religije jedino Srbi moraju biti svi pravoslavci?? Zato nam se i desava da Ljajic ne zeli da peva himnu a to je kod Albanaca nezamislivo ma koje vere bili. Kao sto rekoh sami smo krivi, gledajmo da ocistimo svoje dvoriste i da popravimo sto se popraviti moze.

dušan

pre 9 godina

bio je to normalan grad do 1999 godine. bio je urban stari deo prištine niko mije rušio (sad je porušen) po tome su bili poznati uglavnom hradovi na kosovu i jugu drbije na primer vranju turcizam. sa d su tu nikle višespratnice priština je dobil Drugu fasadu izgubila dušu ne samo sa proterivanjem srba već i sa doseljavanjem albanaca (iz albanije) koji nisu sa meštanima šiptarima u ljubavi. vidim gore tekst gde piše muslimani verovali ili ne u prištini je sad većina katolika prelazili su u katolike krajem šezdesetih godina pod pokroviteljstvom majke tereze. samim prelaskom dobijali su 10.000$ po članu a pošto su se razmnožavali svaka porodica bi fobila stotinak hiljada za to vreme ogromne pare a da ne pričamo kako su lako odlazili po svetu da rade. rođeni sam prištinac i tvrdim da genocida bilo nije sve vreme rata sam bio dole a oni su pod komandom odlazili za makedoniju scenario je urađrn ko u visoko budžetnoj drami ali.... bilo nije prošlo tuga bije za zavičaj ali pod ovim okolnostima zajedničkog života nema. uz to ekonomski su gori od nas fakat je da se zgrade ne jedu. nekad se možda i normalizuje situacija ko to zna

anticenzura

pre 9 godina

Smesan tekst! U celom gradu 50 Srba,a vi mazete oci asfaltom i ne znam cim.
I kakav moze biti grad naroda koji je civilizacijski daj boze u 19 veku.
To je bila i ostace kasaba,a vi pisite da je New York.

U.S.Albania

pre 9 godina

Svaka čast,kako redakcija b92 promoviše srpske gradove.
(idc, 13. april 2015 16:10)

Daj Boze dasu "srpski" gradovi vecinom Albanaca !!!

Marko

pre 9 godina

Znam Kosovo kao svoj džep nema gde nisam bio,a i stalno vozim kamion Niš-Vučitrn,razumem odlično i Albanski ali ga nikad nebi govorio.Dosta se gradi na Kosovu i mogu slobodno da kažem da su puni para jer gotovo svi rade po Švajcarskoj.

Me

pre 9 godina

Evo iz moje perspektive. Zamotanu zenu nisam uopste video na celom Kosovu, veliko iznenadjenje.
(nenad ch, 13. april 2015 15:01)
Pa videli ljudi da od marame nema nista i okrenuti su zapadu.

pajsije

pre 9 godina

U Prištinu nisam išao ni u vreme Jugoslavije. Jednostavno, mi Srbi smo uvek imali tu mentalnu barijeru prema Kosovu, da se ne foliramo. Razumem kosovske Srbe i njihove strahove, ali razumem i kosovske Albance. Moje mišljenje je da je Srbija imala 90 godina da Albance zbliži Srbima i Srbiji i to je imalo samo nekoliko kratkih dobrih epizoda, ostatak je više ličio na kolonijalizam. Lako je reći da su oni krivi za sve (kao i oni za nas). Taj rat smo izgubili i umesto da slave nas, oni slave tamo neke Amere, tipična balkanska priča. Pošto znam mnogo Albanaca, i znam da su nam po navikama i urbanim običajima MNOGO sličniji nego što mislimo, Prištinu zamišljam kao ružan i musav grad sa soc-arhitekturom i divljim urbanizmom, ali sa velikim šarmom i duhom - slično većini gradova u centralnoj Srbiji. Inače, i dan danas Albanci znaju više o nama nego mi o njima.

SMK - VIT

pre 9 godina

Ja živim na Kosovu i Metohiji u mestu Osojane i ja ne znam o kom vi Kosovu pričate , ja tako nešto još ovde nisam video, malo bolje pogledajte i zanocite i pišite objektivno
(Srdjan, 13. april 2015 20:47)

A gde da vidiš kad živiš u Osojane.Vi ne idete nigde, a i civilizacija vas je zaobišla, Bože me oprosti ni u Đurakovcu nikad nisi bio.Ne obmanjuj ovde narod.Mi iz Goraždevca se slobodno krećemo svugde, tako da ovo što je napisao B92 je u potpunosti sve istina.

grrm

pre 9 godina

Bio sam u Pristinu nekoliko puta albanci tamo vise ne napadaju srbe jer su dobili sta su hteli i zasto bi se busali mada mozete naici na neku bidalu. Izgradila se...tacno da je lepsa mislim da nije. Katolicka katedrala ni po dizajnu ni po gabaritima ne pripada na tom deli grada. Pogotovo ako se doda da je ona mozda i najveca na balkanu. Mada dosta gradova se po c.Srbiji takodje prosirilo i izgradilo.

zana

pre 9 godina

Ja volim ovaj grad isto kao i pre rata.Albanci mi ne smetaju.Zivela sam dole pa niko ne moze da mi prica koliko je malo Srba bilo.Bruka jedna.Al na zalost ni tad nikom kao ni sad nije padalo na pamet da kaze da taj grad pripada albancima i turcima i svim narodima koji u njemu zive.To je bilo tesko reci lakse je bilo prodati zemlju i stanove.Sad je takvim Pristina leglo zla.ono da Bog sacuva.

celtic

pre 9 godina

Bio sam prosle godine par dana u Pristini u sklopu nekih NVO aktivnosti i sasvim ligicno imao sam osecaj da se nalazim u jednoj potpunoj stranoj zemlji koja skoro da nema nikakve veze sa Srbijom. Veoma su se potrudili da sve sto ih je nekad sa nama spajalo jednostavno izbrisu. Licno nisam doziveo neprijatnosti ali su nam kolege Albanci iz Pristine ipak savetovali da na ulici ne govorimo srpski jer to moze biti ''provokacija''. Sam grad mi se nije narocito dopao,sve se nekako stihijski gradi tako da Pristina i nema neki svoj identitet niti urbanu kulturu. Nemam zaista predrasuda i znam da i kod nas treba dosta da se radi na prosvecivanju naroda ali Kosovo je daleko od jednog civilizovanog drustva... a svako nasilje prema manjinama se ''pravda osvetom zrtava srpskog genocida''... kulturna scena je u povoju a akademska elita se tesko bori sa ruralnom i konzervativnom vecinom. Ne znam sta ce biti za 10, 20 godina ali vecina Albanaca nas prosto mrzi tako da ako bas zelite otici na Kosovo..imajte to u vidu.

kako je lepo biti glup

pre 9 godina

Pre 3 godine sa bio u Prištini sa nekim drugarima, i bas sam doneo caletu pecko pivo, i on mi kaze pazi majku im i ovo su pokvari.

Srdjan

pre 9 godina

Ja živim na Kosovu i Metohiji u mestu Osojane i ja ne znam o kom vi Kosovu pričate , ja tako nešto još ovde nisam video, malo bolje pogledajte i zanocite i pišite objektivno

bruka

pre 9 godina

mislim da nije u redu da ovako pisete o pristini. naravno da u pristini zive normalni ljudi i sigurno mozete bez problema da se setate... i da govorite srpski. medjutim iz te iste "moderne urbane pristine" proterano je, znaci ljudi su oterani primenom sile i vatrenog oruzja, samo zato sto su Srbi. I to nije predrasuda vec cinjenica... kad sa tom cinjenicom setate ulicama pristine i nije bas toliko lepo

u uniformama

pre 9 godina

Ne samo Pristina, vec su svi gradovi na Kosovu mnogo izgradjeni, novi putevi, trotoari savremeni, prelepi stambeni objekti i trzisni centri, autoputevi, bazeni i mala igralista na svaki 4 km ( skoro svaki manji grad vise od 20 bazena). Po zavrsetku autoputa za Skopje, Kosovo se nece prepoznati. Ono sto se moze vise uraditi svakako je cistoca ulica. Restorani su prva liga. Sloboda kretanja i govora je kao i u svim sredinama. Srbi rade, slobodno se krecu po svim sredinama, isto tako i restorani u Gracanici su puni albanaca.Treba posetiti, zaista ne treba propustiti priliku. Sve drugo sto se iznosi su predrasude i psihicka opterecenost.
(Roki, 13. april 2015 15:47)
Super onda,samo neka oni grade,pa da dođemo na gotovo

zana

pre 9 godina

@ze....ja sam napustila pristinu mnogo pre nego sto je rat poceo.Nisam rodjena dole.Al sam je zavolela.Mogu da odem kad hocu i vratim se kad hocu,ja ljude delim na dobre i lose a ne na albance i srbe.Sustina mog komentara je da bas kao i ovaj clanak nemam predrasuda,sad ako ti nije jasno to je tvoj problem

maximus

pre 9 godina

Otet krad pun bordela sa otetim devojkana,kriminal,prodstitucuja,to ste zaboravilu. , Tudj grad napravljen od tudjih pata EU. To je tipicno albansko uzmi tudje i kazi da je tvoje.

narcisi

pre 9 godina

@nexho

Bilo bi sjajno da ste vi Albanci i u realnosti takvi kako sebe opisujete u komentarima i kako sebe vidite. Samo, realnost je ipak drugacija.

mirkogantic

pre 9 godina

Cesto idem u pristinu poslom. Taj nazovi grad je malo bolji od favela, ulice su kao u turskoj mahali 16og veka, opsti raspad. Tih par ulica oko dve zgrade po 'lepoti' mogu da se porede sa ispodprosecnom beogradskom ulicom, o berlinu gde sam ne vredi ni govoriti. Molim reportera da sledeci put da nenasminkane slike ulica u velikom planu, prilozena je samo nocna slika iz balona, predpostavljam..

seljadin

pre 9 godina

Albanija je izgubila preko 1 milion stanovnika u poslednjih 20 godina, populacija Kosova se po nekim procenama skoro prepolovila.
Ta nacija nema nikakvu buducnost ako nastavi sa "razvojem" kakav su imali do sada, to je jasno svakome ko samo pogleda statistiku.
Prema tome ne treba verovati svemu sto neko napise.

Нашминкана

pre 9 godina

@Miloš
Говоре ли Аустријанци и Немци турски или већ који је језик највеће мањине? Нисмо ми дужни да учимо језике мањина већ они да буду способни за комуникацију на језику земље у којој живе. Као Новосађанка добро знам како Мађари "знају" српски. Одеш на Телеп у продавницу кажу ти сербус, ок тамо су стварно у већини. Али није ли иронија да Мађарица упише, пази сад ово: Српску филологију -- српски у контакту са мађарским (да, тај смер заиста постоји) а не зна реч српског! Наравно, професори имају налог да такве пуштају на испитима, у супротном професор "дискриминише" студента. Мука ми је од људи који размишљају као ти. Иди ти слободно живи у Албанији или Мађарској и очекуј да тамо сви знају српски јер има Срба као мањинског становништва.

dnodna

pre 9 godina

@nexho

Razumemo da ste vi Albanci momentalno na vrhuncu slepog samozaljubljenog nacional-romantizma i da ste danas tamo gde su drugi na Balkanu bili krajem proslog veka, ali ipak, malo objektivnosti kada gledate sebe i sta radite bi zaista bilo pozeljno. Na zalost, mnoge cinjenice, etnicki sastav, svakodnevni zivot, izjave Srba koji jos tamo zive, izvestaji organizacija koje se bave pravima itd. te debelo demantuju u tvojim pokusajima da Albance predstavis kao fanatike multietnicnosti.

aljbanski narcisi, neprocenjivo

pre 9 godina

@Roki
"vec su svi gradovi na Kosovu mnogo izgradjeni, novi putevi, trotoari savremeni, prelepi stambeni objekti i trzisni centri, autoputevi, bazeni i mala igralista na svaki 4 km ( skoro svaki manji grad vise od 20 bazena)"

A da li ovo znaju tvoji sunarodnici koji beze preko Srbije i traze azile po EU? Ili su slepi i ne vide sav taj napredak, sve te moderne zgrade, bazene, aviJone, kamiJone po Kosovu? Da li si u stanju da objasnis zasto onda ljudi beze sa tog Kosova ako je tamo sve tako sjajno?

mikimaus

pre 9 godina

"Građani Kosova su u martu ove godine podneli najviše zahteva za azil u Nemačkoj, ukupno 11.729"

Verovatno su im promakle sve te moderne zgrade, 20 bazena po gradu, autoputevi... Trebalo bi da citaju komentare svojih albanskih sunarodnika po srpskim sajtovima te bi saznali u kakvoj modernoj "drzavi" zive i ne bi im palo na pamet da se potucaju po tamo nekoj Nemackoj.

Kralj Ibi

pre 9 godina

Otici u posetu gradu u kome i sami autori priznaju zive teko nesto vise od 50 Srba a sto je rezultat njihove, albanske sovinisticke politike, je u najmanju ruku neumesno.

ed.

pre 9 godina

@nexho

Koje nebuloze. Ti si kao Albanac po Kosovu pricao srpski i ako nikada nte niko nijedirao? A zasto si pricao na srpskom, neki eksperiment je bio u pitanju ili si sam sa sobom pricao na srpskom ili si sa drugim Albancima pricao na srpskom ili si ulazio u albanske radnje, i tamo na srpskom trazio robu, trazio racun u restoranu? Inace, koliko ste vi Albanci "tolerantni" i "bez mrznje" prema drugima pokazuje cinjenica da je Kosovo skoro u potpunosti etnicki ocisceno, sto jedino na Kosovu postoji policijska a negde i vojna zastita oko crkvi i manastira drugog naroda, sto su sva srpska groblja juzno od Ibra oskrnavljena, svake godine medjunarodne organizacije beleze hiljade etnicki motivisanih napada. Da ne spominjemo Albaniju i kako tamo zive manjine. Tako da skini te ruzicaste naocare kroz koje gledas svoj narod i sta radite, pocev od fudbala pa na dalje - pre svega zbog sebe samog. I sledeci put kada budes u Pristini, nadji neke od tih preostalih 50 Srba i razgovaraj sa njima na srpskom i pitaj ih sta su sve doziveli u Pristini zadnjih godina. OK? A do tada...

stokholmski sindrom

pre 9 godina

@Miloš

Nista manje nas nece kostati ni ovakav stokholmski sindrom mentalitet ako si uopste iz Srbije. Sasvim je normalno da manjina govori jezik vecine dzrave na cijoj teritoriji zive. I sasvim je normalno da Albanci sa Kosova pricaju srpski jezik kao sto je i normalno da Srbi u Albaniji govore albanski jezik. I tako je u svim drzavama ovog sveta. Traziti da vecinski narod govori jezik manjine tj. da Srbi u Srbiji govore albanski i madjarski izvan sredina gde zive pripadnici tih manjina ili da Albanci u Albaniji uce srpski je nista drugo do jeftina demagogija i zamena teza. Btw.ja govorim madjarski jer sam iz Vojvodine i govorim ta jezik mnogo bolje nego sto mnoge moje komsije koje zive u Vojvodini govore srpski. Ne znam kako bi to objasnio i kvalifikovao?

ona

pre 9 godina

u pristini sam rodjena , ali sam kao mala (sa 4 godine) otisla sa kosova. medjutim , ceo pubertet i odrastanje sam isla kod babe i dede (redovno, svaki vikend i ceo letnji raspust) i pristina je deo mog odrastanja. to si bile najbolje i najlepse godine. volela bih da mogu da odem u pristinu ,opusteno provedem vreme, setam i posetim je, jer pristina ce zauvek ostati deo mene.

dznivb

pre 9 godina

ne propustite setnju ulicom Tonija Blera, Bila Klintona ili mozda bulevarom Havijera Solane. takodje, top mesto za slikanje, grafit "thank you NATO" kojih ima na svakom koraku.
cemu predrasude, zar ne?!