Sreda, 03.12.2014.

08:18

Kako je pruga Beograd-Bar zbližila more i planine?

Izvor: glassrpske.com

Kako je pruga Beograd-Bar zbližila more i planine? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

23 Komentari

Sortiraj po:

Boro

pre 9 godina

Nažalost najveći deo od kredita nisu iskoristili za izgradnju ni Beograd , Zagreb, Sarajevo i drugi centri nego su se ogromna sredstva potrošila uludo za izgradnju podzemnog aerodroma kod Bihaća (5,5 milijardi dolara) , zatim za podzemno atomsko sklonište blizu Konjica(5 miljardi dolara ) i za izgradnju vojne luke Lora kod Splita ( 4 milijardi dolara ) . Zamislite koliko bi se za te pare izgradilo autoputeva i u Srbiji , Hrvatskoj , bosni i drugim republikama ali dični Tito sa saradnicima sa pilećim mozgovima proćerdali su ogromni novac.

nexho

pre 9 godina

malo preterivanja i antijugoslovenizma, hrvatska i slovenija su decenijama izdvajali 1% za nerazvijene za ljencuge kroz crnu goru i makedoniju, jedino istinito je da je srbija uvek planirala izlaz na more sad kako ce to izvesti nije navedeno, pozdrav iz crne gore

Beogradjanka, prava

pre 9 godina

Srbija je 15 godina davala doprinos svih gradjana za izgradnju cele Crne Gore posle zemljotresa 1979.g.
Plus gradjevinski materijal, lekovi, hrana, besplatno školovanje i lečenje, sve ostalo.
Crnogorci su tako nezahvlani, nemam reči!

Vesna J.

pre 9 godina

Srbija je sama sagradila luku Bar i prugu Beograd – Bar samodoprinosom i dnevnicama od svake plate svih zaposlenih gradjana Srbije.
Pruga Beograd-Bar, sagradjena 1960-ih i 1970-ih godina 20. veka, jedno je od herojskih dostignuća srpskog naroda u modernom građenju železnica - za novac koji su izdvojili poreski obveznici Srbije samodoprinosom, 254 tunela i 435 mostova građeno je 23 godine i pritom je nastradalo 104 ljudi

munz

pre 9 godina

Više desetina puta sam hodio ovom prugom. Meni nema ništa lepše. Davnih 80-ih je bilo najbolje. Poslovni voz Beograd-Bar (kretao u 14.00) je po redu vožnje stizao u Podgoricu u 20.50, a u Bar u 21.50. To vam je 7.50, za neupućene. Kompozicije "poslovnog" čiste i besprekorne, često sa "stjuardima". "Brzi" i noćni su bili druga priča - sporiji i puniji. Problema sa kontakt-mrežom je oduvek bilo, pa se često kasnilo i tada, pogotovo na deonici Kolašin-Podgorica. Što se same pruge tiče, u stvari se radilo o izgradnji pruge Titograd-Užice budući da je Bar-Podgorica otvorena još 1959, a postojala je i Beograd-Užice. To savladavanje terena od Zlatibora do Bioča je neverovatan poduhvat. Slažem se sa komentarom da je Tito, uz sve svoje mane, bio velik čovek za ove današnje titiće i šta god da su. On je to završio i zauvek spojio Srbiju i Crnu Goru. Ko god da je finansirao izgradnju, nema potrebe da se opljuvava Crna Gora. I ona je u istoriji mnogo u razne navrate žrtvovala za Srbiju (npr. Mojkovac 1916). Srbija danas ne može da isfinansira 10 km autoputa, a da se 9km ne ukrade...

Martin

pre 9 godina

Prošao tuda 30 puta. Nekada bi put trajao 10 sati, a nekad 16. Bude dosadno na početku, ali od Užica kreću predivni predeli. Nakon Sozine znaš da si stigao na more. U povratku obavezan "Voli" sok u restoranu barske železničke stanice.

Nenad

pre 9 godina

Može se na internetu naći jedan temeljan naučni rad koji mi deluje objektivno a bavi se analizom finansiranja ove pruge.
http://scindeks.ceon.rs/article.aspx?artid=0350-21121122455K

Naravno da Srbija nije sama finansirala ovu prugu ali jeste njen najveći deo. Po ovom naučnom radu, otprilike je trećina novca došla iz fonda federacije za infrastrukturne projekte (u koji je inače i Srbija ulagala) pa računam da su Hrvatska i Slovenija platile otprilike 20 posto izgradnje. Ni dinar nije preusmeren iz fonda za Cestu kralja Tomislava koja je trebalo da poveže Zagreb i Split i za koju se u Hrvatskoj često tvrdi da nije izgrađena zato što su te pare otišle za prugu Beograd Bar. Doduše, ovaj istraživač kaže da novac za Cestu kralja Tomislava jeste preusmeren za nešto drugo, ali ne za ovu prugu, i da će to biti predmet drugog istraživanja. Ne znam da li je završio to istraživanje.

U svakom slučaju, pruga je stvarno spektakularno delo građevinarstva i zaista je poseban doživljav voziti se njome, ali ne 15 sati koliko će putovanje trajati do otprilike februara sledeće godine zbog popravki oštećenja nastalih poplavama.

xyz

pre 9 godina

Isti je slucaj i danas.
Danas je ta pruga zatvorena zbog poplava, i danas se ometa njena obnova iako je to zila kucavica Srbije, a grade se neki dupli koloseci po Indjiji i Pancevu a to placamo mi kojima je pruga zatvorena.

Isti je slucaj i sa autoputem preko Zlatibpora, ciju izgradnju takodje ometaju da bi sprecili razvoj Srbije i oteli nase pare za razvoj nekog drugog i onda pricali kako smo mi nerazvijeni a oni razvijeni.

Ibarska magistrala ima veci saobracaj nego autoput Horgos Novi Sad, pa nije gradjen autoput vec nase pare trosimo za gradnju autoputa po tzv. vojvodini gde je manji saobracaj i odricemo se svog razvoja.

Posledica toga je zaostajanje zapadne Srbije u razvoju i kaskanje za onima ciji razvoj mi subvencionisemo a svog se razvoja odricemo.

Oni koji su u svim ratovima ratovali protiv Srbije, u miru su uvek nastojali da otmu od Srbije i sprece razvoj Srbije. To rade i danas.

krsto

pre 9 godina

kakva bezocna laz.I teksta i medakovica.nevjerovatno kakvi sve antijugoslovenski elementi haraju.sram vas bilo b92.klasicni tekst protiv jugoslovenskog naroda.za koga radite?stetocine.u jugoslaviji su svi sve placali.ne znam samo kad su podignute te fabrike po srbiji sto prodaste za 1 dinar.nakotilo se anti drzavnih spijuna.objavite mi komentar konacno

mrcho

pre 9 godina

(saobraćajac železnički, 3. decembar 2014 11:24)
Cini mi se da to tvoje "sjecanje" lici na poznatu parolu iz Hrvatske da sve pare odose za Beograd. Da je Beograd sve te pare dobivao danas bi imao zavrsenu obilaznicu(autoput oko grada), imao bi zavrsenu zeleznicku stanicu "prokop" i zavrsen projekat metroa. Cak bi se od tih para iz Hrvatske mogao izgraditi i autoput Beograd-Novi Sad. I pogadjaj sta je bilo izgradjeno od ovih projekata za vreme bivse SFRJ? Nijedno. Cak su i glavni gradovi Bugarske (Sofija) i Rumunije (Bukurest) za vreme komunizma imali metro a Beograd kao glavni grad SFRJ to nije imao. Pa se pitam gde su te pare potrosene ako je sve islo za Beograd? Nema metroa, obilaznice, zeleznicke stanice pa cak ni autoputa Beograd-Novi Sad. Tek se sada od kad je Srbija nezavisna zavrsava (do pola) obilaznica, metro se tek planira a zeleznicka stanica "prokop" danas pocinje da zavrsava prvu fazu izgradnje. Autoput Beograd-Novi Sad tek je kompletiran nakon raspada SFRJ iako se radi od oko 80 km. autoputa kroz ravnicu. Dakle nemam razloga a da ne verujem u tvrdnje kako su ostale republike zakazale i kako je Srbija preuzela na sebe odgovornost finansiranja pruge Beograd-Bar (bar onaj koji je isao kroz Srbiju).

seljober

pre 9 godina

Prugu je projektovao Zavod za projektovanje ZJZ od koga je kasnije nastao CIP. Finansiranje pruge su podneli zajednički Srbija i Crna Gora, u skladu sa mogućnostima, Srbija u mnogo većem odnosu nego C.Gora jer je bila finansijski mnogo jača. Sem finansiranja iz kredita i budžeta, gradjani Srbije su uplaćivali za Zajam za prugu BB, u ostalim republikama ga nije bilo. Inače tih godina, krajem 60-tih i 70-tih svaka od republika je sama investirala u kapitalne projekte na svojoj teritoriji, Srbija je investirala u Djerdap, prugu BB, celicanu u Smederevu, rafineriju u Pancevu ( kredite je digla Srbija a ne Vojvodina) a recimo u nuklearnu u Krskom su investirali samo Hrvati i Slovenci. To je bio početak raspada SFRJ, svako u svom dvorištu gazda.

perper

pre 9 godina

@SRBIJA Procitaj vise puta dok ne shvatis tekst i prije no sto pocnes da lupetas. Nije sramota ne shvatati, sramota su gramaticke greske ;-)

Axl

pre 9 godina

Malo poznat detalj.. Prugu su projektovali Slovenci tako da ne zadovoljava standarde za transport vecih kontenjera.. U to vreme su tu odluku pravdali smanjenjem troskova a realnost je da bi u slucaju kompletno funkcionalne pruge odavno mogli luku Kopar da zatvore jel ne bi nicemu sluzila..

mrcho

pre 9 godina

(Majstor Života, 3. decembar 2014 08:31)
Cini mi se da nije bilo para iz Srbije da od ove pruge ne bi bilo nista. Koliko sam shvatio ostale republike su zatezale i nisu bile naklonjene za finansiranje i na kraju je rukovodstvo Republike Srbije odlucilo da izfinansira taj strateski vazan projekat. Da se tu TITO pitao ja bih ovako laicki rekao da bi ostale republike bile kooperativne a ovako cini mi se da se on tu nista nije pitao i zbog toga mi je nejasna tvoja konstatacija da je TITO najzasluzniji za ovaj projekat.

medjutim

pre 9 godina

Zašto ložite narod ovakvim naslovima, kad je Srbija finansirala deo kroz Srbiju, a Crna Gora deo kroz Crnu Goru?

Na stranu što je Srbija preuzela finansiranje tek 1971, a tada su već uveliko funkcionisale pruge Podgorica - Bar (otvorena 1959) i Beograd - Valjevo (1968), pruga Valjevo - Užice bila pred završetkom (1972), a od Užica do Podgorice u izgradnji..

Majstor Života

pre 9 godina

ovo nek procita Vucic i ministri dupeglavci nesposobni i nek shvate koliko su bezvredni i kakve su stetocine...da nije bilo Tita, jos bi se nagvazdalo o ovoj pruzi

СРБИJА

pre 9 godina

Srbija da trazi da jos se plati 171km od te pruge koje danas nisu na nasoj teritoriji, posto je u potpunosti izgradnju finansirala Srbija.

Majstor Života

pre 9 godina

ovo nek procita Vucic i ministri dupeglavci nesposobni i nek shvate koliko su bezvredni i kakve su stetocine...da nije bilo Tita, jos bi se nagvazdalo o ovoj pruzi

СРБИJА

pre 9 godina

Srbija da trazi da jos se plati 171km od te pruge koje danas nisu na nasoj teritoriji, posto je u potpunosti izgradnju finansirala Srbija.

munz

pre 9 godina

Više desetina puta sam hodio ovom prugom. Meni nema ništa lepše. Davnih 80-ih je bilo najbolje. Poslovni voz Beograd-Bar (kretao u 14.00) je po redu vožnje stizao u Podgoricu u 20.50, a u Bar u 21.50. To vam je 7.50, za neupućene. Kompozicije "poslovnog" čiste i besprekorne, često sa "stjuardima". "Brzi" i noćni su bili druga priča - sporiji i puniji. Problema sa kontakt-mrežom je oduvek bilo, pa se često kasnilo i tada, pogotovo na deonici Kolašin-Podgorica. Što se same pruge tiče, u stvari se radilo o izgradnji pruge Titograd-Užice budući da je Bar-Podgorica otvorena još 1959, a postojala je i Beograd-Užice. To savladavanje terena od Zlatibora do Bioča je neverovatan poduhvat. Slažem se sa komentarom da je Tito, uz sve svoje mane, bio velik čovek za ove današnje titiće i šta god da su. On je to završio i zauvek spojio Srbiju i Crnu Goru. Ko god da je finansirao izgradnju, nema potrebe da se opljuvava Crna Gora. I ona je u istoriji mnogo u razne navrate žrtvovala za Srbiju (npr. Mojkovac 1916). Srbija danas ne može da isfinansira 10 km autoputa, a da se 9km ne ukrade...

Axl

pre 9 godina

Malo poznat detalj.. Prugu su projektovali Slovenci tako da ne zadovoljava standarde za transport vecih kontenjera.. U to vreme su tu odluku pravdali smanjenjem troskova a realnost je da bi u slucaju kompletno funkcionalne pruge odavno mogli luku Kopar da zatvore jel ne bi nicemu sluzila..

Beogradjanka, prava

pre 9 godina

Srbija je 15 godina davala doprinos svih gradjana za izgradnju cele Crne Gore posle zemljotresa 1979.g.
Plus gradjevinski materijal, lekovi, hrana, besplatno školovanje i lečenje, sve ostalo.
Crnogorci su tako nezahvlani, nemam reči!

Vesna J.

pre 9 godina

Srbija je sama sagradila luku Bar i prugu Beograd – Bar samodoprinosom i dnevnicama od svake plate svih zaposlenih gradjana Srbije.
Pruga Beograd-Bar, sagradjena 1960-ih i 1970-ih godina 20. veka, jedno je od herojskih dostignuća srpskog naroda u modernom građenju železnica - za novac koji su izdvojili poreski obveznici Srbije samodoprinosom, 254 tunela i 435 mostova građeno je 23 godine i pritom je nastradalo 104 ljudi

Martin

pre 9 godina

Prošao tuda 30 puta. Nekada bi put trajao 10 sati, a nekad 16. Bude dosadno na početku, ali od Užica kreću predivni predeli. Nakon Sozine znaš da si stigao na more. U povratku obavezan "Voli" sok u restoranu barske železničke stanice.

seljober

pre 9 godina

Prugu je projektovao Zavod za projektovanje ZJZ od koga je kasnije nastao CIP. Finansiranje pruge su podneli zajednički Srbija i Crna Gora, u skladu sa mogućnostima, Srbija u mnogo većem odnosu nego C.Gora jer je bila finansijski mnogo jača. Sem finansiranja iz kredita i budžeta, gradjani Srbije su uplaćivali za Zajam za prugu BB, u ostalim republikama ga nije bilo. Inače tih godina, krajem 60-tih i 70-tih svaka od republika je sama investirala u kapitalne projekte na svojoj teritoriji, Srbija je investirala u Djerdap, prugu BB, celicanu u Smederevu, rafineriju u Pancevu ( kredite je digla Srbija a ne Vojvodina) a recimo u nuklearnu u Krskom su investirali samo Hrvati i Slovenci. To je bio početak raspada SFRJ, svako u svom dvorištu gazda.

medjutim

pre 9 godina

Zašto ložite narod ovakvim naslovima, kad je Srbija finansirala deo kroz Srbiju, a Crna Gora deo kroz Crnu Goru?

Na stranu što je Srbija preuzela finansiranje tek 1971, a tada su već uveliko funkcionisale pruge Podgorica - Bar (otvorena 1959) i Beograd - Valjevo (1968), pruga Valjevo - Užice bila pred završetkom (1972), a od Užica do Podgorice u izgradnji..

mrcho

pre 9 godina

(saobraćajac železnički, 3. decembar 2014 11:24)
Cini mi se da to tvoje "sjecanje" lici na poznatu parolu iz Hrvatske da sve pare odose za Beograd. Da je Beograd sve te pare dobivao danas bi imao zavrsenu obilaznicu(autoput oko grada), imao bi zavrsenu zeleznicku stanicu "prokop" i zavrsen projekat metroa. Cak bi se od tih para iz Hrvatske mogao izgraditi i autoput Beograd-Novi Sad. I pogadjaj sta je bilo izgradjeno od ovih projekata za vreme bivse SFRJ? Nijedno. Cak su i glavni gradovi Bugarske (Sofija) i Rumunije (Bukurest) za vreme komunizma imali metro a Beograd kao glavni grad SFRJ to nije imao. Pa se pitam gde su te pare potrosene ako je sve islo za Beograd? Nema metroa, obilaznice, zeleznicke stanice pa cak ni autoputa Beograd-Novi Sad. Tek se sada od kad je Srbija nezavisna zavrsava (do pola) obilaznica, metro se tek planira a zeleznicka stanica "prokop" danas pocinje da zavrsava prvu fazu izgradnje. Autoput Beograd-Novi Sad tek je kompletiran nakon raspada SFRJ iako se radi od oko 80 km. autoputa kroz ravnicu. Dakle nemam razloga a da ne verujem u tvrdnje kako su ostale republike zakazale i kako je Srbija preuzela na sebe odgovornost finansiranja pruge Beograd-Bar (bar onaj koji je isao kroz Srbiju).

xyz

pre 9 godina

Isti je slucaj i danas.
Danas je ta pruga zatvorena zbog poplava, i danas se ometa njena obnova iako je to zila kucavica Srbije, a grade se neki dupli koloseci po Indjiji i Pancevu a to placamo mi kojima je pruga zatvorena.

Isti je slucaj i sa autoputem preko Zlatibpora, ciju izgradnju takodje ometaju da bi sprecili razvoj Srbije i oteli nase pare za razvoj nekog drugog i onda pricali kako smo mi nerazvijeni a oni razvijeni.

Ibarska magistrala ima veci saobracaj nego autoput Horgos Novi Sad, pa nije gradjen autoput vec nase pare trosimo za gradnju autoputa po tzv. vojvodini gde je manji saobracaj i odricemo se svog razvoja.

Posledica toga je zaostajanje zapadne Srbije u razvoju i kaskanje za onima ciji razvoj mi subvencionisemo a svog se razvoja odricemo.

Oni koji su u svim ratovima ratovali protiv Srbije, u miru su uvek nastojali da otmu od Srbije i sprece razvoj Srbije. To rade i danas.

mrcho

pre 9 godina

(Majstor Života, 3. decembar 2014 08:31)
Cini mi se da nije bilo para iz Srbije da od ove pruge ne bi bilo nista. Koliko sam shvatio ostale republike su zatezale i nisu bile naklonjene za finansiranje i na kraju je rukovodstvo Republike Srbije odlucilo da izfinansira taj strateski vazan projekat. Da se tu TITO pitao ja bih ovako laicki rekao da bi ostale republike bile kooperativne a ovako cini mi se da se on tu nista nije pitao i zbog toga mi je nejasna tvoja konstatacija da je TITO najzasluzniji za ovaj projekat.

Boro

pre 9 godina

Nažalost najveći deo od kredita nisu iskoristili za izgradnju ni Beograd , Zagreb, Sarajevo i drugi centri nego su se ogromna sredstva potrošila uludo za izgradnju podzemnog aerodroma kod Bihaća (5,5 milijardi dolara) , zatim za podzemno atomsko sklonište blizu Konjica(5 miljardi dolara ) i za izgradnju vojne luke Lora kod Splita ( 4 milijardi dolara ) . Zamislite koliko bi se za te pare izgradilo autoputeva i u Srbiji , Hrvatskoj , bosni i drugim republikama ali dični Tito sa saradnicima sa pilećim mozgovima proćerdali su ogromni novac.

Nenad

pre 9 godina

Može se na internetu naći jedan temeljan naučni rad koji mi deluje objektivno a bavi se analizom finansiranja ove pruge.
http://scindeks.ceon.rs/article.aspx?artid=0350-21121122455K

Naravno da Srbija nije sama finansirala ovu prugu ali jeste njen najveći deo. Po ovom naučnom radu, otprilike je trećina novca došla iz fonda federacije za infrastrukturne projekte (u koji je inače i Srbija ulagala) pa računam da su Hrvatska i Slovenija platile otprilike 20 posto izgradnje. Ni dinar nije preusmeren iz fonda za Cestu kralja Tomislava koja je trebalo da poveže Zagreb i Split i za koju se u Hrvatskoj često tvrdi da nije izgrađena zato što su te pare otišle za prugu Beograd Bar. Doduše, ovaj istraživač kaže da novac za Cestu kralja Tomislava jeste preusmeren za nešto drugo, ali ne za ovu prugu, i da će to biti predmet drugog istraživanja. Ne znam da li je završio to istraživanje.

U svakom slučaju, pruga je stvarno spektakularno delo građevinarstva i zaista je poseban doživljav voziti se njome, ali ne 15 sati koliko će putovanje trajati do otprilike februara sledeće godine zbog popravki oštećenja nastalih poplavama.

krsto

pre 9 godina

kakva bezocna laz.I teksta i medakovica.nevjerovatno kakvi sve antijugoslovenski elementi haraju.sram vas bilo b92.klasicni tekst protiv jugoslovenskog naroda.za koga radite?stetocine.u jugoslaviji su svi sve placali.ne znam samo kad su podignute te fabrike po srbiji sto prodaste za 1 dinar.nakotilo se anti drzavnih spijuna.objavite mi komentar konacno

nexho

pre 9 godina

malo preterivanja i antijugoslovenizma, hrvatska i slovenija su decenijama izdvajali 1% za nerazvijene za ljencuge kroz crnu goru i makedoniju, jedino istinito je da je srbija uvek planirala izlaz na more sad kako ce to izvesti nije navedeno, pozdrav iz crne gore

perper

pre 9 godina

@SRBIJA Procitaj vise puta dok ne shvatis tekst i prije no sto pocnes da lupetas. Nije sramota ne shvatati, sramota su gramaticke greske ;-)

СРБИJА

pre 9 godina

Srbija da trazi da jos se plati 171km od te pruge koje danas nisu na nasoj teritoriji, posto je u potpunosti izgradnju finansirala Srbija.

krsto

pre 9 godina

kakva bezocna laz.I teksta i medakovica.nevjerovatno kakvi sve antijugoslovenski elementi haraju.sram vas bilo b92.klasicni tekst protiv jugoslovenskog naroda.za koga radite?stetocine.u jugoslaviji su svi sve placali.ne znam samo kad su podignute te fabrike po srbiji sto prodaste za 1 dinar.nakotilo se anti drzavnih spijuna.objavite mi komentar konacno

Beogradjanka, prava

pre 9 godina

Srbija je 15 godina davala doprinos svih gradjana za izgradnju cele Crne Gore posle zemljotresa 1979.g.
Plus gradjevinski materijal, lekovi, hrana, besplatno školovanje i lečenje, sve ostalo.
Crnogorci su tako nezahvlani, nemam reči!

Majstor Života

pre 9 godina

ovo nek procita Vucic i ministri dupeglavci nesposobni i nek shvate koliko su bezvredni i kakve su stetocine...da nije bilo Tita, jos bi se nagvazdalo o ovoj pruzi

nexho

pre 9 godina

malo preterivanja i antijugoslovenizma, hrvatska i slovenija su decenijama izdvajali 1% za nerazvijene za ljencuge kroz crnu goru i makedoniju, jedino istinito je da je srbija uvek planirala izlaz na more sad kako ce to izvesti nije navedeno, pozdrav iz crne gore

xyz

pre 9 godina

Isti je slucaj i danas.
Danas je ta pruga zatvorena zbog poplava, i danas se ometa njena obnova iako je to zila kucavica Srbije, a grade se neki dupli koloseci po Indjiji i Pancevu a to placamo mi kojima je pruga zatvorena.

Isti je slucaj i sa autoputem preko Zlatibpora, ciju izgradnju takodje ometaju da bi sprecili razvoj Srbije i oteli nase pare za razvoj nekog drugog i onda pricali kako smo mi nerazvijeni a oni razvijeni.

Ibarska magistrala ima veci saobracaj nego autoput Horgos Novi Sad, pa nije gradjen autoput vec nase pare trosimo za gradnju autoputa po tzv. vojvodini gde je manji saobracaj i odricemo se svog razvoja.

Posledica toga je zaostajanje zapadne Srbije u razvoju i kaskanje za onima ciji razvoj mi subvencionisemo a svog se razvoja odricemo.

Oni koji su u svim ratovima ratovali protiv Srbije, u miru su uvek nastojali da otmu od Srbije i sprece razvoj Srbije. To rade i danas.

Axl

pre 9 godina

Malo poznat detalj.. Prugu su projektovali Slovenci tako da ne zadovoljava standarde za transport vecih kontenjera.. U to vreme su tu odluku pravdali smanjenjem troskova a realnost je da bi u slucaju kompletno funkcionalne pruge odavno mogli luku Kopar da zatvore jel ne bi nicemu sluzila..

mrcho

pre 9 godina

(Majstor Života, 3. decembar 2014 08:31)
Cini mi se da nije bilo para iz Srbije da od ove pruge ne bi bilo nista. Koliko sam shvatio ostale republike su zatezale i nisu bile naklonjene za finansiranje i na kraju je rukovodstvo Republike Srbije odlucilo da izfinansira taj strateski vazan projekat. Da se tu TITO pitao ja bih ovako laicki rekao da bi ostale republike bile kooperativne a ovako cini mi se da se on tu nista nije pitao i zbog toga mi je nejasna tvoja konstatacija da je TITO najzasluzniji za ovaj projekat.

medjutim

pre 9 godina

Zašto ložite narod ovakvim naslovima, kad je Srbija finansirala deo kroz Srbiju, a Crna Gora deo kroz Crnu Goru?

Na stranu što je Srbija preuzela finansiranje tek 1971, a tada su već uveliko funkcionisale pruge Podgorica - Bar (otvorena 1959) i Beograd - Valjevo (1968), pruga Valjevo - Užice bila pred završetkom (1972), a od Užica do Podgorice u izgradnji..

Vesna J.

pre 9 godina

Srbija je sama sagradila luku Bar i prugu Beograd – Bar samodoprinosom i dnevnicama od svake plate svih zaposlenih gradjana Srbije.
Pruga Beograd-Bar, sagradjena 1960-ih i 1970-ih godina 20. veka, jedno je od herojskih dostignuća srpskog naroda u modernom građenju železnica - za novac koji su izdvojili poreski obveznici Srbije samodoprinosom, 254 tunela i 435 mostova građeno je 23 godine i pritom je nastradalo 104 ljudi

mrcho

pre 9 godina

(saobraćajac železnički, 3. decembar 2014 11:24)
Cini mi se da to tvoje "sjecanje" lici na poznatu parolu iz Hrvatske da sve pare odose za Beograd. Da je Beograd sve te pare dobivao danas bi imao zavrsenu obilaznicu(autoput oko grada), imao bi zavrsenu zeleznicku stanicu "prokop" i zavrsen projekat metroa. Cak bi se od tih para iz Hrvatske mogao izgraditi i autoput Beograd-Novi Sad. I pogadjaj sta je bilo izgradjeno od ovih projekata za vreme bivse SFRJ? Nijedno. Cak su i glavni gradovi Bugarske (Sofija) i Rumunije (Bukurest) za vreme komunizma imali metro a Beograd kao glavni grad SFRJ to nije imao. Pa se pitam gde su te pare potrosene ako je sve islo za Beograd? Nema metroa, obilaznice, zeleznicke stanice pa cak ni autoputa Beograd-Novi Sad. Tek se sada od kad je Srbija nezavisna zavrsava (do pola) obilaznica, metro se tek planira a zeleznicka stanica "prokop" danas pocinje da zavrsava prvu fazu izgradnje. Autoput Beograd-Novi Sad tek je kompletiran nakon raspada SFRJ iako se radi od oko 80 km. autoputa kroz ravnicu. Dakle nemam razloga a da ne verujem u tvrdnje kako su ostale republike zakazale i kako je Srbija preuzela na sebe odgovornost finansiranja pruge Beograd-Bar (bar onaj koji je isao kroz Srbiju).

perper

pre 9 godina

@SRBIJA Procitaj vise puta dok ne shvatis tekst i prije no sto pocnes da lupetas. Nije sramota ne shvatati, sramota su gramaticke greske ;-)

Boro

pre 9 godina

Nažalost najveći deo od kredita nisu iskoristili za izgradnju ni Beograd , Zagreb, Sarajevo i drugi centri nego su se ogromna sredstva potrošila uludo za izgradnju podzemnog aerodroma kod Bihaća (5,5 milijardi dolara) , zatim za podzemno atomsko sklonište blizu Konjica(5 miljardi dolara ) i za izgradnju vojne luke Lora kod Splita ( 4 milijardi dolara ) . Zamislite koliko bi se za te pare izgradilo autoputeva i u Srbiji , Hrvatskoj , bosni i drugim republikama ali dični Tito sa saradnicima sa pilećim mozgovima proćerdali su ogromni novac.

Nenad

pre 9 godina

Može se na internetu naći jedan temeljan naučni rad koji mi deluje objektivno a bavi se analizom finansiranja ove pruge.
http://scindeks.ceon.rs/article.aspx?artid=0350-21121122455K

Naravno da Srbija nije sama finansirala ovu prugu ali jeste njen najveći deo. Po ovom naučnom radu, otprilike je trećina novca došla iz fonda federacije za infrastrukturne projekte (u koji je inače i Srbija ulagala) pa računam da su Hrvatska i Slovenija platile otprilike 20 posto izgradnje. Ni dinar nije preusmeren iz fonda za Cestu kralja Tomislava koja je trebalo da poveže Zagreb i Split i za koju se u Hrvatskoj često tvrdi da nije izgrađena zato što su te pare otišle za prugu Beograd Bar. Doduše, ovaj istraživač kaže da novac za Cestu kralja Tomislava jeste preusmeren za nešto drugo, ali ne za ovu prugu, i da će to biti predmet drugog istraživanja. Ne znam da li je završio to istraživanje.

U svakom slučaju, pruga je stvarno spektakularno delo građevinarstva i zaista je poseban doživljav voziti se njome, ali ne 15 sati koliko će putovanje trajati do otprilike februara sledeće godine zbog popravki oštećenja nastalih poplavama.

munz

pre 9 godina

Više desetina puta sam hodio ovom prugom. Meni nema ništa lepše. Davnih 80-ih je bilo najbolje. Poslovni voz Beograd-Bar (kretao u 14.00) je po redu vožnje stizao u Podgoricu u 20.50, a u Bar u 21.50. To vam je 7.50, za neupućene. Kompozicije "poslovnog" čiste i besprekorne, često sa "stjuardima". "Brzi" i noćni su bili druga priča - sporiji i puniji. Problema sa kontakt-mrežom je oduvek bilo, pa se često kasnilo i tada, pogotovo na deonici Kolašin-Podgorica. Što se same pruge tiče, u stvari se radilo o izgradnji pruge Titograd-Užice budući da je Bar-Podgorica otvorena još 1959, a postojala je i Beograd-Užice. To savladavanje terena od Zlatibora do Bioča je neverovatan poduhvat. Slažem se sa komentarom da je Tito, uz sve svoje mane, bio velik čovek za ove današnje titiće i šta god da su. On je to završio i zauvek spojio Srbiju i Crnu Goru. Ko god da je finansirao izgradnju, nema potrebe da se opljuvava Crna Gora. I ona je u istoriji mnogo u razne navrate žrtvovala za Srbiju (npr. Mojkovac 1916). Srbija danas ne može da isfinansira 10 km autoputa, a da se 9km ne ukrade...

Martin

pre 9 godina

Prošao tuda 30 puta. Nekada bi put trajao 10 sati, a nekad 16. Bude dosadno na početku, ali od Užica kreću predivni predeli. Nakon Sozine znaš da si stigao na more. U povratku obavezan "Voli" sok u restoranu barske železničke stanice.

seljober

pre 9 godina

Prugu je projektovao Zavod za projektovanje ZJZ od koga je kasnije nastao CIP. Finansiranje pruge su podneli zajednički Srbija i Crna Gora, u skladu sa mogućnostima, Srbija u mnogo većem odnosu nego C.Gora jer je bila finansijski mnogo jača. Sem finansiranja iz kredita i budžeta, gradjani Srbije su uplaćivali za Zajam za prugu BB, u ostalim republikama ga nije bilo. Inače tih godina, krajem 60-tih i 70-tih svaka od republika je sama investirala u kapitalne projekte na svojoj teritoriji, Srbija je investirala u Djerdap, prugu BB, celicanu u Smederevu, rafineriju u Pancevu ( kredite je digla Srbija a ne Vojvodina) a recimo u nuklearnu u Krskom su investirali samo Hrvati i Slovenci. To je bio početak raspada SFRJ, svako u svom dvorištu gazda.