Nedelja, 10.03.2013.

12:56

Kraj za čardu "Na kraj sveta"

Izvor: B92

Kraj za èardu "Na kraj sveta" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

47 Komentari

Sortiraj po:

IVAN RADU

pre 5 godina

To je bilo kultno mesto, mesto gde ti se dusa obnavljala. Cika Pera I Djordje moji veliki prijatelji to su godinama odrzavali, necu da kazem radili, oni su se druzili sa nama. Cika Peri nek je laka zemlja a Djordjetu i njegovoj porodici zelim sve naj......A gospodi iz manastira vratice Bog sto su srusili to sveto mesto i ako je bila kafana.

jednom kasikom svima

pre 8 godina

Kako to da za Spc 'nije higihjenski' da restoran radi bez struje, a oni po svim crkvama istu kasiku stavljaju u usta i bolesnima i zdravima??
Sanitarna inspecija bi trebala da zatvori crvke zbog nehigijene !

Perica

pre 11 godina

Pre neki dan su momci iz Kluba putnika išli da popričaju sa čika Perom, vlasnikom čarde, o tome što se dešava. Ovde su preneli svoje utiske: http://www.klubputnika.org/putopisi/3675-kraj-sveta

žarko

pre 11 godina

mali su im prihodi pa hoće malo i ugostiteljstvom da se bave.
nismo džabe kao klinci vikali "baksuz" kad bi na ulici videli popa.

Bekrija

pre 11 godina

Secam se sedamdesetih godina kada jos "Na kraj sveta" nije bila toliko poznata.Deda Pera otac Djordja Varenike je docekivao putnikie namernike.Javis mu se preko usluznog telefona a on od ujutro pocne da sprema riblju corbu . Na zidu nacrtana nekakva Doploma"Prvak sveta u spravljanu riblje corbe" dodeljene navodno u Becu.Takodje i redosled deda,pradeda, cikun deda,surkudjel,askurdjel itd.Vodio sam tih sedamdesetih drzavne goste vrlo vrlo vazne.Deda Pera pozvao i muzikante iz Kovilja. Placalo se muzikantima da nas je Deda Pera pitao je li mi to castimo muzikante ili im kupujemo nove instrumente. WC u dvoristu i jedan od gostiju video pacova kao "tele" Kasnije je to mesto vec postalo urbano jer je tacno na polovini puta iuzmedju Novog Sada i Beograda.Leti komarci kao rode.Ali bice steta ako se birtija ugasi

Praha

pre 11 godina

Gospodin @Posmatrač
slazem se sa Vashim mishljenjem.
a Vama ostalim porucujem da se pazite crnih gavrana!
VELIKA greota za Kraj Sveta.
Pozdrav porodici Varenika iz daljine.

Dragan

pre 11 godina

Kako god bilo jedno je sigurno vise nece biti isto, kazem vam to iz licnog iskustva, a ono je kad su kafane u pitanju veliko, veoma veliko. Oni koji imaju slicno iskustvo mome dobro se secaju kafane Odmor kod Dragana dole ispod raskrsnice Bulevara JNA (u to vreme jos nije bio bul. Oslobodjenja) i Ustanicke (srecom ona ostade Ustanicka i dalje). Lokacija katastofa, pogled uzas leti "terasa" sa pogledom na beton i zgradu, iznad tutnje autobusi ali sve je to bilo nebitno u odnosu na Dragana, njegove djakonije i njegove konobare koji su vec posle drugog dolaska tacno znali sta volite i zelite. Onda se ispostavilo da Dragan nije vlasnik nego zakupac, zakupodavac ko god bio pomislio da moze i on isto te Draganu dao otkaz, covek se pokupio i otisao, a ostalo ime i jedno veliko nista.Isto ce biti i sa ovom jednom, jedinom i jedinstvenom kafanom Na kraj sveta.

Na kraj sveta je (bila) jedna specificna simbioza ambijenta, vlasnika, osoblja i gostiju, koji god od faktora da se promeni to ce biti kraj ovakvog Kraja sveta, niti ce Vladika uspeti da popravi, niti ce struja tu nesto doprineti. Ko god je odlazio i zavirio u kuhinju, a ja jesam, mogao je da vidi kuvarice u snezno belim uniformama i ciste sporete bez obzira na to sto nema struje. Ko god je doziveo provalu oblaka na terasi pod nadstresnicom i pio sa konobarima zna dobro. Kraj je stigao na moju zalost.

boem

pre 11 godina

...
majstori, majstori
ko vas je zvao
zašto dirate moj crni krov
na kome stoji roda bela
na kome raste trava kudrava
moj krov u podnožju dugog veka
zašto ste mi kuću zauzeli
zašto ste napali
čekićima, ekserima
četkama, bojama
majstori, majstori
...

u svakom slučaju, tužno :(

perapetrovic

pre 11 godina

Cista dezinformacija u vezi vode.Ima stara pumpa ispred kafane sa bozanstvenom hladnom i ukusnom vodom.Pio sam licno mnogo puta.A mantijasima zinula zadnjica za objekat.Sto neko rece zasto bre da im se vraca nisu valjda zaradili to imanje nego narod im dobrovoljno davao priloge.Izgleda malo slavina presusila.Narod se opametio i osiromasio pa ne moze vise davati kao nekada.
Pera

Miroslav Preradovic

pre 11 godina

Uz duzno postovanje i uvazavanje gospodina Varenike postojao je arkanj i pre a postojace i posle njega.Znam i verujem da sav novac koji se radom zaradi od raznih poljoprivrednih delatnosti iskljucivo trosi na izgradnju manastirskog komleksa , a po kome je Kovilj i poznat.a Koviljcani vrlo dobro znaju sta se desilo sa ostatkom zadruzne zemlje . Zato mi je draze da sva ta silna zemlja bude pod kontolom manastira nego nekog ratnog profitera ili nekog sto nam je vikao da je sve to nase a posle njegovo. ne bi je sigurno podelili seljacima . a da je Porfirije uticajan jeste ,a pametan bi njegov uticaj iskoristio za selo a ne da nam selo izgleda kao salas u malom ritu . kao da je cnami prosao.mi koviljcani smo cudna sorta. bas cudna

vojvodjanin kao poslednji mohikanac

pre 11 godina

Samo opet da pomenem, da se ne zaboravi, nedavno je SPC srusila jednu od najstarijih skola u Srbiji, u Sremskom Karlovcima. Zarad prosirivanja sale za rucavanje popova. Sramota.

koviljcan

pre 11 godina

Ako je istina sto neki vele "nije se islo na Arkanj zbog jela i pica vec da se druze sa Vrenikom"onda problema zapravo i nema,jer ove "kafedzije" tradicionalno rade u lokalima nekih NEPODOBNIH stvarnih vlasnika lokala.Prica o "starom tradicionalnom"je zapravo prica o nehigijenskom i ne odrzavanom objektu i izraubovanom do sramotnog stanja,ali to nije smetalo nadleznima jer...kazne se naplate u selu,a tamo se islo na "druzenje".Vratiti svakom svoje pa i njima njihovo.





'

y.

pre 11 godina

@Posmatrač

Citajuci komentare na razne vesti stice se utisak da ovde ima jedna grupica koja je ili: A. placena da svakodnevno pise defetisticke komentare kojima se pokusavaju "ubiti u pojam" zitelji Srbije kako bi i sami poceli da misle da su zaista najgori dok su svi ostali sjajni & bajni B. zakacila karikaturalni oblik stokholmskog sindroma koji ih ne pusta.

trula kobila

pre 11 godina

Zar popovima nije dosta sto im narod daje i sakom i kapom,nego oce i od kafane da imaju korist? Kako bi bilo da se u nekoj crkvi otvori kladionica ili tezge sa kineskom robom.

Miki

pre 11 godina

Zapisao Teofil Pančić pre neku godinu, jednim vrlo sličnim povodom:
"Ne umem reći je li to pravno u redu, verujem da jeste, jer pravo vazda ume naći načina da bude na strani silnih. Ne umem ni reći može li se još nešto učiniti da se ta stvar opozove, barem da se Materi Svetoj ponudi štagod drugo u zamenu, a da ovo ostane onima koji su to nešto nesolidnoga prostora napunili Smislom. Znam samo da cela ta stvar ne može biti ispravna i ne može biti dobra, jer protok vremena nosi svoje, i sve se te godine i sva ta zbivanja ne mogu gumicom izbrisati ili prekrečiti. 'Ali ipak je to vlasnišrvo Crkve', reći će neko, sav od reda i zakona, a ja ću mu na to reći da tako jeste ako zakon tako kaže, ali mi neki đavolčić neće dati mira, no ću radoznalo pitati - dobro, ali odakle joj? Je li to radila pa zaradila?"

Posmatrač

pre 11 godina

Da ovako nešto (nema struje, vode, a ni toaleta...) vodi Albanac ili Bošnjak rekli bismo da to mora da se vrati SPC koja će to divno da sredi kako nalaže higijenski kanon pravoslvni, a ako je štroka/bolest naša... onda ne "dirajte tradiciju", "mesto ima dušu"...

Jovan

pre 11 godina

Ovaj pop je cudo!
Prvo je 'vodio' RRA, putovao o njegovom trosku u Ameriku, pio sa ostalim clanovima RRA, natalozeno iskustvo omogucava mu da se bavi i ugostiteljstvom.
Pitajte Cekica kakvu je doobru rakiju donosio pop iz Kovilja.

vernik, u iscekivanju

pre 11 godina

Ako je to istina, onda da kazem .... Pa da, ukrali im onomad neko milionce, pa resili i oni malo da privredjuju ne bi li se osvestili i okrepili. Ne daj Boze da svaka eparhija ima prihvatiliste za one koji su u nevolji. Ajde , cenjeni oci, razmislite malo sta to radite.

BogyBoy

pre 11 godina

Imao sam cast nekolicinu puta da svoje inostrane goste, koji nisu mogli da zamisle da u sred leta idu da rucaju na mesto gde nema ni struje ni vode, vodim baa Na kraj sveta. Skepticizam je posstojao samo do momenta dok nisu krocili na posed carde...

xxx

pre 11 godina

Nije se na kraj sveta islo da se pije i jede vec da se upozna i druzi sa Djoletom Varenikom . PS , verovatno popovi smislili da to izdaju za dace i pomene .

Jeremija

pre 11 godina

Vest se razvlači već desetak dana po Novom Sadu , a i šire (koga zanima može da proveri na netu ... )
Nažalost - tragedija je da će mesto koje se nalazi na teritoriji koja ima veliki prirodni značaj , i koja je na samo korak iza statusa Nacionalnog parka(reč je naravno o Koviljsko-petrovaradinskom ritu) dobiti struju , vodu , klima uređaje ... i gazde koji voze najnovije modele automobila sa sajma u Ženevi ...
Ne dam "KRAJ SVETA" !
:-(

La Loš

pre 11 godina

A da se S.P.crkva malo pored profita posveti duhovnosti, svetosti, . . .
Ima li ova sekularna država: ateista, drugih veropspovesti, pa i normalnih ljudi.
Vrh neukusa je tabla zakucana na drvo u dvorištu Karlovačke mitropopije: PRODAJEMO VINO I RAKIJU.
Em ekološki em svetosavski.

drzag

pre 11 godina

čarda radi već dva veka a sada će da je preuzmu najveći feudalci u široj okolini.Uzurpirali su i vode nacionalnog parka,ne može im niko ništa a neka neko samo pita meštane šta misle o tim ,,božjim'' ljudima!

alex

pre 11 godina

nikad ne bih porucio nista za jelo na mestu koje nema struju i vodu
i higijenske uslove za ugostiteljski objekat.
Pune kolumne GMO Alfa Toksina i sl a ovo je OK

Nije mi jasno ko ih je do sada pustao i ako je tacno da su tu jeli i clanovi Vlade...

drzag

pre 11 godina

čarda radi već dva veka a sada će da je preuzmu najveći feudalci u široj okolini.Uzurpirali su i vode nacionalnog parka,ne može im niko ništa a neka neko samo pita meštane šta misle o tim ,,božjim'' ljudima!

vojvodjanin kao poslednji mohikanac

pre 11 godina

Samo opet da pomenem, da se ne zaboravi, nedavno je SPC srusila jednu od najstarijih skola u Srbiji, u Sremskom Karlovcima. Zarad prosirivanja sale za rucavanje popova. Sramota.

Miki

pre 11 godina

Zapisao Teofil Pančić pre neku godinu, jednim vrlo sličnim povodom:
"Ne umem reći je li to pravno u redu, verujem da jeste, jer pravo vazda ume naći načina da bude na strani silnih. Ne umem ni reći može li se još nešto učiniti da se ta stvar opozove, barem da se Materi Svetoj ponudi štagod drugo u zamenu, a da ovo ostane onima koji su to nešto nesolidnoga prostora napunili Smislom. Znam samo da cela ta stvar ne može biti ispravna i ne može biti dobra, jer protok vremena nosi svoje, i sve se te godine i sva ta zbivanja ne mogu gumicom izbrisati ili prekrečiti. 'Ali ipak je to vlasnišrvo Crkve', reći će neko, sav od reda i zakona, a ja ću mu na to reći da tako jeste ako zakon tako kaže, ali mi neki đavolčić neće dati mira, no ću radoznalo pitati - dobro, ali odakle joj? Je li to radila pa zaradila?"

Jeremija

pre 11 godina

Vest se razvlači već desetak dana po Novom Sadu , a i šire (koga zanima može da proveri na netu ... )
Nažalost - tragedija je da će mesto koje se nalazi na teritoriji koja ima veliki prirodni značaj , i koja je na samo korak iza statusa Nacionalnog parka(reč je naravno o Koviljsko-petrovaradinskom ritu) dobiti struju , vodu , klima uređaje ... i gazde koji voze najnovije modele automobila sa sajma u Ženevi ...
Ne dam "KRAJ SVETA" !
:-(

trula kobila

pre 11 godina

Zar popovima nije dosta sto im narod daje i sakom i kapom,nego oce i od kafane da imaju korist? Kako bi bilo da se u nekoj crkvi otvori kladionica ili tezge sa kineskom robom.

La Loš

pre 11 godina

A da se S.P.crkva malo pored profita posveti duhovnosti, svetosti, . . .
Ima li ova sekularna država: ateista, drugih veropspovesti, pa i normalnih ljudi.
Vrh neukusa je tabla zakucana na drvo u dvorištu Karlovačke mitropopije: PRODAJEMO VINO I RAKIJU.
Em ekološki em svetosavski.

BogyBoy

pre 11 godina

Imao sam cast nekolicinu puta da svoje inostrane goste, koji nisu mogli da zamisle da u sred leta idu da rucaju na mesto gde nema ni struje ni vode, vodim baa Na kraj sveta. Skepticizam je posstojao samo do momenta dok nisu krocili na posed carde...

Jovan

pre 11 godina

Ovaj pop je cudo!
Prvo je 'vodio' RRA, putovao o njegovom trosku u Ameriku, pio sa ostalim clanovima RRA, natalozeno iskustvo omogucava mu da se bavi i ugostiteljstvom.
Pitajte Cekica kakvu je doobru rakiju donosio pop iz Kovilja.

vernik, u iscekivanju

pre 11 godina

Ako je to istina, onda da kazem .... Pa da, ukrali im onomad neko milionce, pa resili i oni malo da privredjuju ne bi li se osvestili i okrepili. Ne daj Boze da svaka eparhija ima prihvatiliste za one koji su u nevolji. Ajde , cenjeni oci, razmislite malo sta to radite.

xxx

pre 11 godina

Nije se na kraj sveta islo da se pije i jede vec da se upozna i druzi sa Djoletom Varenikom . PS , verovatno popovi smislili da to izdaju za dace i pomene .

perapetrovic

pre 11 godina

Cista dezinformacija u vezi vode.Ima stara pumpa ispred kafane sa bozanstvenom hladnom i ukusnom vodom.Pio sam licno mnogo puta.A mantijasima zinula zadnjica za objekat.Sto neko rece zasto bre da im se vraca nisu valjda zaradili to imanje nego narod im dobrovoljno davao priloge.Izgleda malo slavina presusila.Narod se opametio i osiromasio pa ne moze vise davati kao nekada.
Pera

y.

pre 11 godina

@Posmatrač

Citajuci komentare na razne vesti stice se utisak da ovde ima jedna grupica koja je ili: A. placena da svakodnevno pise defetisticke komentare kojima se pokusavaju "ubiti u pojam" zitelji Srbije kako bi i sami poceli da misle da su zaista najgori dok su svi ostali sjajni & bajni B. zakacila karikaturalni oblik stokholmskog sindroma koji ih ne pusta.

alex

pre 11 godina

nikad ne bih porucio nista za jelo na mestu koje nema struju i vodu
i higijenske uslove za ugostiteljski objekat.
Pune kolumne GMO Alfa Toksina i sl a ovo je OK

Nije mi jasno ko ih je do sada pustao i ako je tacno da su tu jeli i clanovi Vlade...

Posmatrač

pre 11 godina

Da ovako nešto (nema struje, vode, a ni toaleta...) vodi Albanac ili Bošnjak rekli bismo da to mora da se vrati SPC koja će to divno da sredi kako nalaže higijenski kanon pravoslvni, a ako je štroka/bolest naša... onda ne "dirajte tradiciju", "mesto ima dušu"...

boem

pre 11 godina

...
majstori, majstori
ko vas je zvao
zašto dirate moj crni krov
na kome stoji roda bela
na kome raste trava kudrava
moj krov u podnožju dugog veka
zašto ste mi kuću zauzeli
zašto ste napali
čekićima, ekserima
četkama, bojama
majstori, majstori
...

u svakom slučaju, tužno :(

koviljcan

pre 11 godina

Ako je istina sto neki vele "nije se islo na Arkanj zbog jela i pica vec da se druze sa Vrenikom"onda problema zapravo i nema,jer ove "kafedzije" tradicionalno rade u lokalima nekih NEPODOBNIH stvarnih vlasnika lokala.Prica o "starom tradicionalnom"je zapravo prica o nehigijenskom i ne odrzavanom objektu i izraubovanom do sramotnog stanja,ali to nije smetalo nadleznima jer...kazne se naplate u selu,a tamo se islo na "druzenje".Vratiti svakom svoje pa i njima njihovo.





'

Miroslav Preradovic

pre 11 godina

Uz duzno postovanje i uvazavanje gospodina Varenike postojao je arkanj i pre a postojace i posle njega.Znam i verujem da sav novac koji se radom zaradi od raznih poljoprivrednih delatnosti iskljucivo trosi na izgradnju manastirskog komleksa , a po kome je Kovilj i poznat.a Koviljcani vrlo dobro znaju sta se desilo sa ostatkom zadruzne zemlje . Zato mi je draze da sva ta silna zemlja bude pod kontolom manastira nego nekog ratnog profitera ili nekog sto nam je vikao da je sve to nase a posle njegovo. ne bi je sigurno podelili seljacima . a da je Porfirije uticajan jeste ,a pametan bi njegov uticaj iskoristio za selo a ne da nam selo izgleda kao salas u malom ritu . kao da je cnami prosao.mi koviljcani smo cudna sorta. bas cudna

žarko

pre 11 godina

mali su im prihodi pa hoće malo i ugostiteljstvom da se bave.
nismo džabe kao klinci vikali "baksuz" kad bi na ulici videli popa.

Dragan

pre 11 godina

Kako god bilo jedno je sigurno vise nece biti isto, kazem vam to iz licnog iskustva, a ono je kad su kafane u pitanju veliko, veoma veliko. Oni koji imaju slicno iskustvo mome dobro se secaju kafane Odmor kod Dragana dole ispod raskrsnice Bulevara JNA (u to vreme jos nije bio bul. Oslobodjenja) i Ustanicke (srecom ona ostade Ustanicka i dalje). Lokacija katastofa, pogled uzas leti "terasa" sa pogledom na beton i zgradu, iznad tutnje autobusi ali sve je to bilo nebitno u odnosu na Dragana, njegove djakonije i njegove konobare koji su vec posle drugog dolaska tacno znali sta volite i zelite. Onda se ispostavilo da Dragan nije vlasnik nego zakupac, zakupodavac ko god bio pomislio da moze i on isto te Draganu dao otkaz, covek se pokupio i otisao, a ostalo ime i jedno veliko nista.Isto ce biti i sa ovom jednom, jedinom i jedinstvenom kafanom Na kraj sveta.

Na kraj sveta je (bila) jedna specificna simbioza ambijenta, vlasnika, osoblja i gostiju, koji god od faktora da se promeni to ce biti kraj ovakvog Kraja sveta, niti ce Vladika uspeti da popravi, niti ce struja tu nesto doprineti. Ko god je odlazio i zavirio u kuhinju, a ja jesam, mogao je da vidi kuvarice u snezno belim uniformama i ciste sporete bez obzira na to sto nema struje. Ko god je doziveo provalu oblaka na terasi pod nadstresnicom i pio sa konobarima zna dobro. Kraj je stigao na moju zalost.

Praha

pre 11 godina

Gospodin @Posmatrač
slazem se sa Vashim mishljenjem.
a Vama ostalim porucujem da se pazite crnih gavrana!
VELIKA greota za Kraj Sveta.
Pozdrav porodici Varenika iz daljine.

Bekrija

pre 11 godina

Secam se sedamdesetih godina kada jos "Na kraj sveta" nije bila toliko poznata.Deda Pera otac Djordja Varenike je docekivao putnikie namernike.Javis mu se preko usluznog telefona a on od ujutro pocne da sprema riblju corbu . Na zidu nacrtana nekakva Doploma"Prvak sveta u spravljanu riblje corbe" dodeljene navodno u Becu.Takodje i redosled deda,pradeda, cikun deda,surkudjel,askurdjel itd.Vodio sam tih sedamdesetih drzavne goste vrlo vrlo vazne.Deda Pera pozvao i muzikante iz Kovilja. Placalo se muzikantima da nas je Deda Pera pitao je li mi to castimo muzikante ili im kupujemo nove instrumente. WC u dvoristu i jedan od gostiju video pacova kao "tele" Kasnije je to mesto vec postalo urbano jer je tacno na polovini puta iuzmedju Novog Sada i Beograda.Leti komarci kao rode.Ali bice steta ako se birtija ugasi

jednom kasikom svima

pre 8 godina

Kako to da za Spc 'nije higihjenski' da restoran radi bez struje, a oni po svim crkvama istu kasiku stavljaju u usta i bolesnima i zdravima??
Sanitarna inspecija bi trebala da zatvori crvke zbog nehigijene !

Perica

pre 11 godina

Pre neki dan su momci iz Kluba putnika išli da popričaju sa čika Perom, vlasnikom čarde, o tome što se dešava. Ovde su preneli svoje utiske: http://www.klubputnika.org/putopisi/3675-kraj-sveta

IVAN RADU

pre 5 godina

To je bilo kultno mesto, mesto gde ti se dusa obnavljala. Cika Pera I Djordje moji veliki prijatelji to su godinama odrzavali, necu da kazem radili, oni su se druzili sa nama. Cika Peri nek je laka zemlja a Djordjetu i njegovoj porodici zelim sve naj......A gospodi iz manastira vratice Bog sto su srusili to sveto mesto i ako je bila kafana.

alex

pre 11 godina

nikad ne bih porucio nista za jelo na mestu koje nema struju i vodu
i higijenske uslove za ugostiteljski objekat.
Pune kolumne GMO Alfa Toksina i sl a ovo je OK

Nije mi jasno ko ih je do sada pustao i ako je tacno da su tu jeli i clanovi Vlade...

Posmatrač

pre 11 godina

Da ovako nešto (nema struje, vode, a ni toaleta...) vodi Albanac ili Bošnjak rekli bismo da to mora da se vrati SPC koja će to divno da sredi kako nalaže higijenski kanon pravoslvni, a ako je štroka/bolest naša... onda ne "dirajte tradiciju", "mesto ima dušu"...

koviljcan

pre 11 godina

Ako je istina sto neki vele "nije se islo na Arkanj zbog jela i pica vec da se druze sa Vrenikom"onda problema zapravo i nema,jer ove "kafedzije" tradicionalno rade u lokalima nekih NEPODOBNIH stvarnih vlasnika lokala.Prica o "starom tradicionalnom"je zapravo prica o nehigijenskom i ne odrzavanom objektu i izraubovanom do sramotnog stanja,ali to nije smetalo nadleznima jer...kazne se naplate u selu,a tamo se islo na "druzenje".Vratiti svakom svoje pa i njima njihovo.





'

Miroslav Preradovic

pre 11 godina

Uz duzno postovanje i uvazavanje gospodina Varenike postojao je arkanj i pre a postojace i posle njega.Znam i verujem da sav novac koji se radom zaradi od raznih poljoprivrednih delatnosti iskljucivo trosi na izgradnju manastirskog komleksa , a po kome je Kovilj i poznat.a Koviljcani vrlo dobro znaju sta se desilo sa ostatkom zadruzne zemlje . Zato mi je draze da sva ta silna zemlja bude pod kontolom manastira nego nekog ratnog profitera ili nekog sto nam je vikao da je sve to nase a posle njegovo. ne bi je sigurno podelili seljacima . a da je Porfirije uticajan jeste ,a pametan bi njegov uticaj iskoristio za selo a ne da nam selo izgleda kao salas u malom ritu . kao da je cnami prosao.mi koviljcani smo cudna sorta. bas cudna

Miki

pre 11 godina

Zapisao Teofil Pančić pre neku godinu, jednim vrlo sličnim povodom:
"Ne umem reći je li to pravno u redu, verujem da jeste, jer pravo vazda ume naći načina da bude na strani silnih. Ne umem ni reći može li se još nešto učiniti da se ta stvar opozove, barem da se Materi Svetoj ponudi štagod drugo u zamenu, a da ovo ostane onima koji su to nešto nesolidnoga prostora napunili Smislom. Znam samo da cela ta stvar ne može biti ispravna i ne može biti dobra, jer protok vremena nosi svoje, i sve se te godine i sva ta zbivanja ne mogu gumicom izbrisati ili prekrečiti. 'Ali ipak je to vlasnišrvo Crkve', reći će neko, sav od reda i zakona, a ja ću mu na to reći da tako jeste ako zakon tako kaže, ali mi neki đavolčić neće dati mira, no ću radoznalo pitati - dobro, ali odakle joj? Je li to radila pa zaradila?"

trula kobila

pre 11 godina

Zar popovima nije dosta sto im narod daje i sakom i kapom,nego oce i od kafane da imaju korist? Kako bi bilo da se u nekoj crkvi otvori kladionica ili tezge sa kineskom robom.

drzag

pre 11 godina

čarda radi već dva veka a sada će da je preuzmu najveći feudalci u široj okolini.Uzurpirali su i vode nacionalnog parka,ne može im niko ništa a neka neko samo pita meštane šta misle o tim ,,božjim'' ljudima!

perapetrovic

pre 11 godina

Cista dezinformacija u vezi vode.Ima stara pumpa ispred kafane sa bozanstvenom hladnom i ukusnom vodom.Pio sam licno mnogo puta.A mantijasima zinula zadnjica za objekat.Sto neko rece zasto bre da im se vraca nisu valjda zaradili to imanje nego narod im dobrovoljno davao priloge.Izgleda malo slavina presusila.Narod se opametio i osiromasio pa ne moze vise davati kao nekada.
Pera

Jovan

pre 11 godina

Ovaj pop je cudo!
Prvo je 'vodio' RRA, putovao o njegovom trosku u Ameriku, pio sa ostalim clanovima RRA, natalozeno iskustvo omogucava mu da se bavi i ugostiteljstvom.
Pitajte Cekica kakvu je doobru rakiju donosio pop iz Kovilja.

Jeremija

pre 11 godina

Vest se razvlači već desetak dana po Novom Sadu , a i šire (koga zanima može da proveri na netu ... )
Nažalost - tragedija je da će mesto koje se nalazi na teritoriji koja ima veliki prirodni značaj , i koja je na samo korak iza statusa Nacionalnog parka(reč je naravno o Koviljsko-petrovaradinskom ritu) dobiti struju , vodu , klima uređaje ... i gazde koji voze najnovije modele automobila sa sajma u Ženevi ...
Ne dam "KRAJ SVETA" !
:-(

vojvodjanin kao poslednji mohikanac

pre 11 godina

Samo opet da pomenem, da se ne zaboravi, nedavno je SPC srusila jednu od najstarijih skola u Srbiji, u Sremskom Karlovcima. Zarad prosirivanja sale za rucavanje popova. Sramota.

La Loš

pre 11 godina

A da se S.P.crkva malo pored profita posveti duhovnosti, svetosti, . . .
Ima li ova sekularna država: ateista, drugih veropspovesti, pa i normalnih ljudi.
Vrh neukusa je tabla zakucana na drvo u dvorištu Karlovačke mitropopije: PRODAJEMO VINO I RAKIJU.
Em ekološki em svetosavski.

y.

pre 11 godina

@Posmatrač

Citajuci komentare na razne vesti stice se utisak da ovde ima jedna grupica koja je ili: A. placena da svakodnevno pise defetisticke komentare kojima se pokusavaju "ubiti u pojam" zitelji Srbije kako bi i sami poceli da misle da su zaista najgori dok su svi ostali sjajni & bajni B. zakacila karikaturalni oblik stokholmskog sindroma koji ih ne pusta.

xxx

pre 11 godina

Nije se na kraj sveta islo da se pije i jede vec da se upozna i druzi sa Djoletom Varenikom . PS , verovatno popovi smislili da to izdaju za dace i pomene .

vernik, u iscekivanju

pre 11 godina

Ako je to istina, onda da kazem .... Pa da, ukrali im onomad neko milionce, pa resili i oni malo da privredjuju ne bi li se osvestili i okrepili. Ne daj Boze da svaka eparhija ima prihvatiliste za one koji su u nevolji. Ajde , cenjeni oci, razmislite malo sta to radite.

BogyBoy

pre 11 godina

Imao sam cast nekolicinu puta da svoje inostrane goste, koji nisu mogli da zamisle da u sred leta idu da rucaju na mesto gde nema ni struje ni vode, vodim baa Na kraj sveta. Skepticizam je posstojao samo do momenta dok nisu krocili na posed carde...

žarko

pre 11 godina

mali su im prihodi pa hoće malo i ugostiteljstvom da se bave.
nismo džabe kao klinci vikali "baksuz" kad bi na ulici videli popa.

boem

pre 11 godina

...
majstori, majstori
ko vas je zvao
zašto dirate moj crni krov
na kome stoji roda bela
na kome raste trava kudrava
moj krov u podnožju dugog veka
zašto ste mi kuću zauzeli
zašto ste napali
čekićima, ekserima
četkama, bojama
majstori, majstori
...

u svakom slučaju, tužno :(

Dragan

pre 11 godina

Kako god bilo jedno je sigurno vise nece biti isto, kazem vam to iz licnog iskustva, a ono je kad su kafane u pitanju veliko, veoma veliko. Oni koji imaju slicno iskustvo mome dobro se secaju kafane Odmor kod Dragana dole ispod raskrsnice Bulevara JNA (u to vreme jos nije bio bul. Oslobodjenja) i Ustanicke (srecom ona ostade Ustanicka i dalje). Lokacija katastofa, pogled uzas leti "terasa" sa pogledom na beton i zgradu, iznad tutnje autobusi ali sve je to bilo nebitno u odnosu na Dragana, njegove djakonije i njegove konobare koji su vec posle drugog dolaska tacno znali sta volite i zelite. Onda se ispostavilo da Dragan nije vlasnik nego zakupac, zakupodavac ko god bio pomislio da moze i on isto te Draganu dao otkaz, covek se pokupio i otisao, a ostalo ime i jedno veliko nista.Isto ce biti i sa ovom jednom, jedinom i jedinstvenom kafanom Na kraj sveta.

Na kraj sveta je (bila) jedna specificna simbioza ambijenta, vlasnika, osoblja i gostiju, koji god od faktora da se promeni to ce biti kraj ovakvog Kraja sveta, niti ce Vladika uspeti da popravi, niti ce struja tu nesto doprineti. Ko god je odlazio i zavirio u kuhinju, a ja jesam, mogao je da vidi kuvarice u snezno belim uniformama i ciste sporete bez obzira na to sto nema struje. Ko god je doziveo provalu oblaka na terasi pod nadstresnicom i pio sa konobarima zna dobro. Kraj je stigao na moju zalost.

jednom kasikom svima

pre 8 godina

Kako to da za Spc 'nije higihjenski' da restoran radi bez struje, a oni po svim crkvama istu kasiku stavljaju u usta i bolesnima i zdravima??
Sanitarna inspecija bi trebala da zatvori crvke zbog nehigijene !

Praha

pre 11 godina

Gospodin @Posmatrač
slazem se sa Vashim mishljenjem.
a Vama ostalim porucujem da se pazite crnih gavrana!
VELIKA greota za Kraj Sveta.
Pozdrav porodici Varenika iz daljine.

Bekrija

pre 11 godina

Secam se sedamdesetih godina kada jos "Na kraj sveta" nije bila toliko poznata.Deda Pera otac Djordja Varenike je docekivao putnikie namernike.Javis mu se preko usluznog telefona a on od ujutro pocne da sprema riblju corbu . Na zidu nacrtana nekakva Doploma"Prvak sveta u spravljanu riblje corbe" dodeljene navodno u Becu.Takodje i redosled deda,pradeda, cikun deda,surkudjel,askurdjel itd.Vodio sam tih sedamdesetih drzavne goste vrlo vrlo vazne.Deda Pera pozvao i muzikante iz Kovilja. Placalo se muzikantima da nas je Deda Pera pitao je li mi to castimo muzikante ili im kupujemo nove instrumente. WC u dvoristu i jedan od gostiju video pacova kao "tele" Kasnije je to mesto vec postalo urbano jer je tacno na polovini puta iuzmedju Novog Sada i Beograda.Leti komarci kao rode.Ali bice steta ako se birtija ugasi

Perica

pre 11 godina

Pre neki dan su momci iz Kluba putnika išli da popričaju sa čika Perom, vlasnikom čarde, o tome što se dešava. Ovde su preneli svoje utiske: http://www.klubputnika.org/putopisi/3675-kraj-sveta

IVAN RADU

pre 5 godina

To je bilo kultno mesto, mesto gde ti se dusa obnavljala. Cika Pera I Djordje moji veliki prijatelji to su godinama odrzavali, necu da kazem radili, oni su se druzili sa nama. Cika Peri nek je laka zemlja a Djordjetu i njegovoj porodici zelim sve naj......A gospodi iz manastira vratice Bog sto su srusili to sveto mesto i ako je bila kafana.