Utorak, 10.04.2012.

14:05

Kako turisti vide Beograđane

Izvor: Tanjug

Kako turisti vide Beograðane IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

48 Komentari

Sortiraj po:

nije nego

pre 12 godina

Da @doktore, Parada je u ZG normalna pojava, mirna povorka kojoj su na čelu kolone bili i neki današnji hrvatski ministri kao što je Vesna Pusić, predstavnici ZG gradske vlasti i nevladinih organizacija, a također i grupa homoseksualaca iz BG kojima je to isto pravo uskraćeno u rodnom im gradu. Pitaj njih kako to izgleda u ZG a kako u BG. U ZG se Parada održava već deset godina, a u BG je i 2011. bila zabranjena, mislim da to sasvim dovoljno govori o razlikama u kulturi, civilizacijskom dosegu, mentalitetu i urbanoj svijesti između ZG i BG. Ne znam zašto komentiraš teme o kojima očito nemaš pojma.

Mzg

pre 12 godina

da li moze neka vest ili komentari da prodju bez uporedjivanja hr i srb? postalo je smorno vise citanje zluradih komentara! u vesti se ne pominje nu zg ni cro pa ne razumem cemu takvi komentari od "dragih" nam komsija! i jos bih im porucio: gledajte svoja posla i svoje dvoriste! ovo vam vise nije sfrj da radjte sta god pozelite! pozdrav svim dobronamernim ljudima!
(milos, 11. april 2012 16:28)

E pa mi i slovenci smo vam najbrojniji gosti htio ti to ili ne, stoga uvažavaj naše kritike, kao turista, bio sam u Bg-u osim infrastrukture i čistoće sve je ok .. ali ova dva velika problema Srbije i Bg-a i jesu najvažnija, glupo je uopće porediti Srbiju i Hrvatsku u kontekstu turizma..to je kao da upoređujete Hrvatsku i Njemačku u gospodarstvu, inače mi je Bg jako drag i neobičan grad mislim da bi to NEOBIČNO (u pozitivnom smislu) trebalo staviti kao neki lightmotiv, a što se tiče:

@
@nije nego: a parada je kao normalna pojava u zg? aj, ne izmisljaj vise, molim te! mozda je medijski mrak 90 tih mogao da nas drzi u zabludi, ali sad svi dobro znamo sta se radi u komsiluku! bolje ne komentarisite!
(doktor, 11. april 2012 23:18)

2011.g. na paradi u Zg-u su bili i roditelji sa djecom i prošlo je bez ijednog incidenta, a Split neću komentirati.. to je kao da poredite Bg i Jagodinu .. Inače ulažite u svoj grad ima dobrog potencijala ponovimo problemi su: infrastruktura (ceste i željeznice), čistoća, gradski prijevoz (ono što se MORA poboljšati), cijene hotela previsoke.. to govorim kao turist koji je bio u Bg-u i koji će opet doći.. a što se tiče Beograđana/Beograđanki samo pohvale!

doktor

pre 12 godina

@nije nego: a parada je kao normalna pojava u zg? aj, ne izmisljaj vise, molim te! mozda je medijski mrak 90 tih mogao da nas drzi u zabludi, ali sad svi dobro znamo sta se radi u komsiluku! bolje ne komentarisite!

nije nego

pre 12 godina

@boško - tvoj komentar samo je potvrda koliko još BG još daleko od urbane i civilizirane sredine, kulture prihvaćanja različitosti, slobode izbora, razumijevanja i prihvaćanja posve normalnih društvenih pojava kao što je (i) homoseksualizam. Netko tako ograničen i zaslijepljen kao ti ne može shvatiti zašto je Parada ponosa za BG i srpsko društvo u cjelini jednako važno kao i slab dinar, ulazak u EU ili Kosovo. Ali kažem, ne očekujem da ti to shvatiš. Ispričivam se svim normalnim Beograđanima na ovom komentaru i pitam se kako li je vama živjeti u jednoj tako homofobičnoj, šovinističkoj militantnoj sredini?

milos

pre 12 godina

da li moze neka vest ili komentari da prodju bez uporedjivanja hr i srb? postalo je smorno vise citanje zluradih komentara! u vesti se ne pominje nu zg ni cro pa ne razumem cemu takvi komentari od "dragih" nam komsija! i jos bih im porucio: gledajte svoja posla i svoje dvoriste! ovo vam vise nije sfrj da radjte sta god pozelite! pozdrav svim dobronamernim ljudima!

izbavitelj

pre 12 godina

@sto - komentar ti je na mjestu, samo par stvari. Prvo, da BG ima duplo više stanovnika od ZG je urbana legenda. Prema popisima iz 2011. matropolitansko područje Zagreba ima 1,1 mil stanovnika, a Beograda 1,5 s tim da se pod BG računa sve i svašta, al ajd dobro. Još kad se uzme u obzir da HR ima 4,3, a srbija 7 milijuna stanovnika ispada da je ZG i prevelik. No da je BG i triput veća to ništa ne znači jer broj stanovnika ne znači veća metropola ni bolji život. Btw, ne mislim da su ni ZG ni BG metropole, možda jesu jedina prava urbana središta u bivšoj YU (uz dužno poštovanje prema Ljubljani), ali metropole su London, Pariz, New York, Toronto, Tokio, Hong Kong, Barcelona, Berlin, Beč, Rio, Sidney.

Tvoji prijatelji purgeri očito ne znaju da Turistička zajednica Zagreba jako mnogo ulaže u promociju grada i to se svake godine osjeti i vidi sve više. Zadnjih pet godina jako promjenio, prije je bio dosadnjikav i uspavan, ali danas je to posve drugi grad sa zaokruženom ponudom kakvu BG nema. I mi Zagrepčani se čudimo koliko je stranih turista (ne samo) tijekom ljeta u ZG, ne možeš proći ulicom a da ne čuješ hrpu stranih jezika. Naravno da je strancima glavna atrakcija more, ali zar je bitno koji je razlog sve veće popularnosti Zagreba? To se zove pametno iskorištavanje komplementarnih prednosti. S ulaskom u EU sljedeće godine ZG će postati još privlačniji i popularniji pa će broj stranih turista biti i veći. Zagreb je od 15. 07. do 20. 08. uistinu poprilično prazan grad što je posve normalno: svi bježe od vrućine asfalta na more, a to je i pokazatelj da je standard Zagrepčana poprilično visok. Doduše mnogi imaju kuće i apartmane na moru, prijatelje, obitelji. Razlog pražnjenja grada je i to što mnogi ZG vlasnici klubova, restorana i barova imaju lokale i na moru pa zatvaraju preko ljeta.

Da me krivo ne shvatiš, ne mislim da BG nema što za ponuditi i da ga ne vrijedi posjetiti, dapače, ali evo da ti odgovorim zašto nije turističko središte: zato što se ističu turističke prednosti koje to nisu. "Grad povijesti, arhitekture, muzeja, parkova, restorana, sportskih priredbi...". Zbilja? A koji to grad u Europi nema? I to na mnogo višem nivou i bez lažnog predstavljanja. A znaš li zašto veliki dio turista dolazi u BG? To vrijedi i za nas iz bivše YU, pogotovo Slovence i Hrvate. Zato što je BG dobio etiketu balkanske egzotike gdje se jeftino može jesti, piti, zabaviti se i da ne kažem što još. Klincima koji su rođeni početkom 90-tih ili su u to vrijeme išli u osovnu školu BG je zbilja prava egzotika. Vjeruj mi. A i dobar dio stranaca dolazi upravo zbog toga. Kad bi za te iste novce Slovenci i Hrvati mogli otići u Bangkok, Rio, Cape Town, Šangaj bla bla... BG ne bi imao ni toliko turista koliko ih ima. Isti je problem s čitavom Srbijom. Isticati planine, banje, rijeke i seoski turizam kao jedinstvene prednosti Srbije je besmislica! To neće privući strance. Austrija, Njemačka, Italija, Slovenija, Francuska, Skandinavija,Turska... sve te zemlje i mnoge druge imaju planine, banje, rijeke i seoski turizam sto puta atraktivniji i razvijeniji od Srbije. Jedna Hrvatska koja je prije svega mediteranska atrakcija ima 10 puta bolju ponudu seoskog i riječnog turizma od Srbije! Velika je zabluda i s gatronomskim turizmom. U Srbiji se izvrsno jede, mi ovdje to jako dobro znamo, ali opet isti problem: svugdje se dobro jede, nije tu Srbija nikakava posebnost, a drugo gastronomiju kao adut mogu koristiti Talijani, Francuzi, Turci, Grci, teško će se Srbija tu izboriti. Hrvatska je recimo sa svoje 4 različite gastro regije (Dalmacija, Istra, ZG i sjeverna HR, Slavonija) izuzetno atraktivna i raznovrsna, stranci hranu u HR jako hvale, ali ti stranci su u HR prije svega došli zbog mora i obale što se koristi kao osnova za razvijanje daljne turističke ponude: gastronomske, seoskog turizma, riječnog, lovnog, city break destinacija itd. Ukratko, BG i Srbija moraju prvo smisliti kako konkretno privući pažnju stranog turista, a onda nadograđivati ponudu dalje. Za sada je to samo BG kao egzotična city break destinacija za (strancima) jeftin provod, a to nije dovoljno da vi Srbija postala ozbiljnija turistička destinacija. O kulturnim navikama, mentalitetu i ponašanju, auto cestama, željeznici i činjenici da zemlja od 7 milijuna stanovnika ima jedan funkcionalan aerodrom itd ne bih ovom prilikom, mislim da je svima jasno da je infrastruktura tek veliki problem.

mfg

pre 12 godina

@ja
Zagrepcani maturu zele da slave u Beogradu iz istog razloga zbog kojeg su prije (moja generacija) toliko zeljeli da je slave u Budimpesti.

bosko

pre 12 godina

sta je sa vama iz provincije...ko vas gleda kao seljake? pa ja cim dođe leto bezim iz beograda! idem u selo! jer volim srbiju i njene druge gradove! a to sto vi citate da su beograđani uzdignuti...varate se,uzdignuti su oni koji se dosele u Bg pa zive dve tri godine i misle da su beograđani.... beogradjani su manjina u beogradu!

nije nego

pre 12 godina

@ja - evo da i ja tebi nešto kažem. 2011. ZG je posjetilo 673.000 stranih turista, dakle 120.000 više od BG, ovo su službeni podaci vašeg i našeg turističkog ureda. S tim da je najmanje pola tih "stranaca" u BG iz bivše YU što nije slučaj za ZG. ZG drugi najdosadniji grad u Europi? Ma svakako. Ali ne navodiš 10 drugih istraživanja po kojima je ZG nova top city break destinacija. Doduše ako je tebi pojam zabave urlikanje cajki na splavovima onda se slažem da je BG megaultraextra ludilo od grada. Znam da si uvjeren da živiš u centru galaksije no istina je da ne postoji grad u svijetu koji toliko pati da bude metropola kao BG. A za to je potrebno mnogo više od patnje i želje. Za početak krenite s čišćenjem ulica, okrečite fasade, riješite problem pasa lutalica, prestanite pljuvati, bacati opuške i plastične boce na svakom koraku, riješite više problem s agresivnim, bezobraznim i neodgojenim taksistima. BG metropola? Možda kad Parada ponosa bude normalna pojava, a ne poziv na linč. Možda kad u BG ne bude 150 romskih naselja koja izgledaju kao brazilske favele. Možda kad homoseksualci i strani navijači ne budu dočekivani noževima, sjekirama i palicama. Možda.

ZS

pre 12 godina

(Ivana, 10. april 2012 17:55)

Ivana je to lepo opisala. Mozete otici u bilo koji grad Evrope (sem gradova bivse istocne Evrope) i na bilo kojem koraku cete na kioscima moci da kupite i kartu grada i na desetine razlicitih brosura o turistickim atrakcijama i ponudama plus knjige/monografije/ili turisticke vodice u kojima stoji sve sto jednog turistu moze da interesuje u jednoj zemlji ili gradu. U Beogradu toga nema ili se nalazi skriveno negde po turistickim predstavnistvima koja cete teskom mukom da nadjete. Da je Knez Mihajlova ulica u Barceloni ili Becu, Parizu ili bilo kojem drugom gradu onda bi turisti na svakih 50 metara naisli na kiosk prepun sve potrebne literature plus pregled graqdskog saobracaja i kako i na koji nacin stici do odredjenog mesta. Ja uopste nemam problema da se snadjem u bilo kojem gradu u Evropi ili Americi ali imam velikih problema da pronadjem interesantne stvari u Beogradu a ne bi se moglo reci da Beograd ne poznajem. Sta radi Turisticka organizacija Srbije? Zar ljudi iz iste nisu videli ove stvari po svetu? Kad vec icu na te sajmove turizma zasto ne nauce i ne vide tako svakidasnje i obicne stvari kao sto su turisticki vodici u obliku knjige i brosure i zasto ne rade na tome da to bude stampano i da bude dostupno turistima koji dolaze u Beograd? Nazalost, velika rigidnost vlada u toj turistickoj organizaciji, proslo je pola veka da niko tamo nije shvatio osnovne stvari a proci ce jos pet puta toliko i nista se nece izmeniti. Moram, ipak, da pohvalim b92 koji mi je vazan izvor informacija o turizmu u Srbiji a i u mnogim gradovima u Srbiji pa i u Beogradu.

Janez Vedenik

pre 12 godina

Svugde ima dobrih a i malo manje dobrih ljudi.U beogradu Slovenci se dobro osećamo zato nas puno posećiva ne samo glavni grad već celu Srbiju :od banji do planina i mnogi poslednjih godina otkrivaju gostoprimstvo i odlična jela u selima.Cene su povoljne samo nam smeta smeće koga ima zaista puno i neznam zašto Srbi ne shvaćate kako to kvari inače lepu zemlju dobrih ljudi.Kad ćete promeniti odnos do okoline u kojoj živite?!

sto

pre 12 godina

Neverovatno! Beograd kao najjača turistička atrakcija u Srbiji je u 2011. godini imao 572,000 turista. U istoj toj godini je Zagreb (koji ima skoro duplo manje stanovnika od Bg) posetilo 664.176 turista. A Purgeri mi pričaju kako imaju problema sa svojim vlastima jer se tamo niko niti ne trudi da Zg bude turistički jak i turisti uopšte ne doživljavaju Zagreb kao neku turističku destinaciju, već svi idu na jadransku obalu. Jer stranom turisti je upravo more sinonim za Hrvatsku, a ne Zagreb. I onda oni unatoč svemu tomu privuku više turista nego Beograd koji je turistički centar jedne zemlje. Pa šta rade naši nadležni po tom pitnaju? Sede i piju kafu i čekaju da nam turisti padnu s Marsa?? Pominjem Zagreb zato jer tamo trenutno živim i znam da taj grad leti ima 300,000 stanovnika (tako kažu zvanične procene) jer im je more na bukvalno sat vremena vožnje pa onda za vreme celog letnjeg perioda nikog živog nema u gradu (inače ih ima oko 700 hiljada na užoj gradskoj teritoriji). Alo, 300 hiljada stanovnika oni imaju dobra tri meseca u godini a grad je površinski iste veličine ko Bg (to mi verujte, dosta je razvučen, ali ima nešto manji centar od Bg jer nije tako koncentrisan i monumentalan kao Bg)! Onda zamislite na šta liči ta pustoš! Uveče se vozikam biciklom od Maksimira do Jaruna bez da uopšte gledam iza sebe jer sam sam na cesti! I dakle oni, koji su u sopstvenoj zemlji atrakcija nižeg ranga, imaju više turista od nas. Koju mi zaradu gubimo iz godine u godinu, pa to je strava...

sasa7676

pre 12 godina

Beograd ima starsno mnogo da ponudi,ali je turizam nova grana kod Srba.Ni u cemu se ne snalazimo,pa ni u tome.Ove prozivke Hrvata su smjesne,jer tu je samo zavist i pakost u pitanju.Oni imaju svoje turiste,a to su babe i dede iz Istocne Evrope koje vole mir i "kupanje",a Bg nudi dosta zivota,provoda,adrenalin...Ima se na tome raditi,ali smo blizu nekih visokih standarda.I nemojte mi o americkim gradovima,dosta sam ih vidio i nisam se bas osjecao siguran ni u jednom,a nisu ni pojam cistoce.
Mada ljudi u ovoj krizi sve manje misle na provod i opustanje.Mislim da bi okretanje Skandinavijibio pravi potez,njima je vrh provoda brod i jeftino pice,u Bg bi se izgubili.

Sasa

pre 12 godina

Smeta im pusenje na javnim mestima. Ok je to mozda za zatvorene prostorije.Ali idite u Pariz da vidite sta je pusenje i gde se sve pusi, a pikavaca o majko mila. Nisam ni ja mislio da je to tako dok nisam otisao. Sve u svemu Pariz je super. Beograd moze da bude super.

kruska

pre 12 godina

Ti koji imaju primedbu na cistocu i guzve, verujte mi nemaju pojma sta je guzva i prljavstina. Evo me trenutno u Moskvi vec 5 dana-ne da je prljavo i da su guzve, LUDILO I HAOS...

NoMan

pre 12 godina

Svi su odnekud dosli u Beograd ponajvise iz provincije tako da kad se bavite pljuvanjem Beograda bavite se pljuvanjem samih sebe i svoje dalje blize rodbine.
Te ovako neukom i poganom narodu niko i nista nevalja i tako kroz vekove juri sopsteveni rep i polako nestaje. Mislim da vama neprijatelji nisu potrebni vi sami sebe gurate u propast vec vekovima.

Rodjeni Beogradjanin kome su predci dosli u Beograd a koji se do sada odrekao Beograda i Srbije i koga je sramota od svih nas zajedno ovde, koji dalje zivi u Beogradu jer nema gde drugde da ode a i nece .

Cvetkovic

pre 12 godina

Beogradjani su arogantni, strancima se na neiskren nacin uvlace u straznjicu. Napumpani su i svi pate od neke velicine koju nemaju; pocev od markiranih produkata... To je posledica naseg mentaliteta i nedovoljne kulture. Neznam sta beograd moze vise da ponudi od drugih. Istoriju treba staviti u muzejsku fioku i gledati napred kroz zivot.

Dragan L.

pre 12 godina

Kako ja kao Beogradjanin koji zivi u inostranstvu i dodje u rodni grad vidim Beograd:

- Prljav ali se pomalo jos i cisti
- Ocajne fasade isarane besmislenim huligansko-politickim grafitima
- Gradski prevoz, prelazna ocena
- Prilicna nekultura (pluvanje po ulici, cackanje zadnjice...)
- Narod sve ruzniji, pogotovo devojke koje su nekad imale ocenu 10
- Skoro da ne cujem srbijansku ekavicu na ulici i onaj BG zargon
- Zara, Springfield itd...pre-pre-preskupo
- Restorani i klopa generalno sjajni
- TV program, katastrofa
- Kosutnjak sjajan, Ada sjajna, reke i dalje ocajne
- Prodjes Knezom do Kalemegdana + Skadarlija i video si sve

ja

pre 12 godina

FeboZg

Evo da ja tebi kazem kako turisti vide Zagreb

Zagreb je po istrazivanjima drugi najdosadniji grad u Evropi, posle Brisela :) Nije ni cudo zasto zagrepcani zele da slave maturu u Beogradu

mario

pre 12 godina

"Dakle oni imaju bolji marketing od Beograda koji je ruku na srce jedini grad na Balkanu koji zapadnim turistima moze priustiti otmene restorane ili hotele."
(Ivana, 10. april 2012 17:55)
A koje to restorane ili hotele može priuštiti BG strancima,a da takvo što nema Dubrovnik,Opatija,Brijuni itd.

Gile

pre 12 godina

Beograd je super nocni grad, nocni provod, nocni izlasci, restorancici. A osim toga i manje se vidi prljavstina po mraku. Po danu je nakako sumoran i siv, dodje mi da dan prespavam i lepo se prosetam uvece.

Djordje

pre 12 godina

"Kada je reč o vrsti prevoza koja je korišćenja za dolazak u Beograd, 35 odsto je došlo autobusom, 30 odsto brodom tj. velikim rečnim kruzerima, 15 odsto automobilom, a svega sedam odsto vozom."

A avionom niko nije dosao?

neurokrem

pre 12 godina

Ja sam turista iz provincije,imam skoro 30 godina,u Beograd dolazim samo kada moram,ne ostavim ni dinar jer je sve papreno i na Beogradjane gledam isto onako kako oni gledaju na mene,kao na seljake!

Novi Sad

pre 12 godina

Boegrađani su sve ali nisu ljubazni. Možda ste bolji prema ljudima koji su stranci, ali ja sam doživela ničim izazvane neprijatnosti kad pitam nekoga nešto, ali i kada samo prolazim ili stojim pored nekog. Može biti da je pogrešno vreme, pogrešno mesto, ali desilo mi se suviše puta da bih to time opravdavala. I nemojte molim vas te priče kako to nisu rođeni Beograđani... Gde god da sam bila u Srbiji, ljudi su bili izuzetno ljubazni, a samo u Beogradu tako. Možda svi polude od vašeg svežeg vazduha...:)

Singidunum

pre 12 godina

Beograd je prelep grad koji ima puno toga da ponudi stranim turistima.Cinjenica da mnoge fasade cekaju na restauraciju ali kad to bude zavrseno retko koji grad ce moci Beogradu da stane na crtu.Pored istorije, fantasticnog polozaja-usce dve velike reke, Beograd nudi najbolji provod, najbolji nocni zivot prema analizi Travel chanela u Evropi. U Svetu se kotiramo na drugom mestu, odmah iza Njujorka.Sve ovo govori da je Beograd dragulj i to ne iskoristen od koga ce Srbija imati mnogo koristi.

student

pre 12 godina

Ja odavno ovoliko negativnosti u ljudima nisam video. Bavim se couchsurfingom vec 7 godina. Ugostio sam na stotine stranaca. O Beogradu znam i previse, a njegove ulice imam u malom prstu. Pri tom sam proputovao dobar deo sveta i najmanje sto mogu reci je to da je Beograd nezanimljiv i grozan. Ima svoje mane, a ima i svoje vrline. Kao neki covek je. Jako je ziv. Puno se menja. I bez obzira koliko god pojedinci pljuvali u Beograd se puno ulaze i on je mnogo lepsi nego pre samo godinu dana. A ovi sto zive od zlobe i pljuvanja... Ja to ne bih pustio ni u svinjac. P.S. Svi bismo mi da Beograd izgleda ko Las Vegas, ali tu je, pre svega, potrebna lova i dobar standard ljudi, da bi sa prezivljavanja poceli vise da misle na okolinu. Sram bre da vas bude.

born in Serbia

pre 12 godina

Iz mog iskustva dovodjenja prijatelja stranaca u Srbiju, ubedljivo najnegativniju ocenu dobijaju putevi. To je prvi i poslednji utisak, nazalost, i ne izgleda da ce se skoro popraviti nesto u tom pravcu.

FeboZg

pre 12 godina

Kao uzneverene i obezglavljene ljude, koji bježe pred psima lutalicama glavom bez obzira...kao ljude koji gledaju u nebo dok prolaze pored zgrada koje nisu krečene od 1941...kao umorne i bezvoljne ljude koji se sapliču od Rome koji spavaju u kartonskim kutijama na svakom koraku....jednom riječju SURVIVOR !!!

Dražen Stamatović

pre 12 godina

U vezi ove vijesti sigurno bi interesantno bilo pročitati članak na siteu BBC o turističkoj ponudi Beograda http://www.bbc.com/travel/feature/20120309-mini-guide-to-belgrade-serbia
U svemu tome dobra je vijest da je otvorena direktna avijonska linija Beograd Split što bi u mnogome moglo povečati broj turista u Beogradu.I pored rata među mladima u Splitu još uvijek postoji želja da se posjeti taj grad o kome se toliko mnogo znalo u stara dobra vremena.Svakako da je loša vijest u svemu tome ponašanje pojedinih "naviača" sa obe strane, ali samo se otvorenošču možemo boriti protiv te pošasti.

Gasa

pre 12 godina

Malo mi je nelogicno, niko ne koriti avion kao prevozno sredsto, ili mali broj njih koristi,a Amerikanci su najcesci posetioci. Mora biti da dolaze brodom. Hm...zanimljivo. Ovde treba biti oprezan pa uraditi statistiku, koliki broj stranaca ustvari dolazi u Bg. Predpostavljam da polovina turista koji dolaze iz evropskih zemalja cini nasa dijaspora.

Budvanin

pre 12 godina

Beogradjani su zanimljivi, vedri i nasmijani i pored lose finansijske situacije, ne mislim samo na srbiju nego na citav region, imate strasan smisao za humor, ima i fukara, ka sto ih ima i svudje, ka i svaki crnogorac volim beograd, ne pljujem ga kad sam u Budvi, placam fakultet, nijesam na budzet posto to zamijerate, i imam dosta prijatelja, malo nas je ova politika posvadjala ali sve u svemu dobro je...prosuo sam pivo po tastaturi pa ne mogu stavit neki smajli...veliki pozdrav za sve vas. PS: vracam se za Budvu cim zavrsim fakultet tako da vam necu zauzimat radno mjesto haahaha malo sale nije na odmet :D

milan

pre 12 godina

bitno je da se njima ne svidja sto se puno pusi na javnim mestima. pa sta. nepusac sam i ne smeta mi. cemu stalno nametanje svog misljenja. ako je neko odlucio da se truje i jos placa porez, neka.

Ivana

pre 12 godina

Niti reci o muzejima. Ja sam kao turista dosla u Beograd sa dva stranca i jako im se svidio Vojni muzej na Kalemegdanu ( a imate fala bogu sta pokazati) i Teslin muzej. Na zalost u hotelu Hayatu gdje smo odsjeli nije bilo niti jednog flajera ili brosure o tim muzejima ili bilo kojoj turistickoj ponudi Beograda. Sva sreca da sam iz bivse Yuge pa sam mogla malo da trazim po Webu gdje se nalaze ti muzeji. Kada smo dosli u Sarajevo u hotelu je bila brosura o "turistickoj atrakciji " Tunelu koji je navodno simbol opsade grada na engleskom i na tzv "bosanskom". Dakle oni imaju bolji marketing od Beograda koji je ruku na srce jedini grad na Balkanu koji zapadnim turistima moze priustiti otmene restorane ili hotele.. Marketing vas ubija!!! Uradite malo na tome imate i te kako sta da pokazete.

Budvanin

pre 12 godina

Beogradjani su zanimljivi, vedri i nasmijani i pored lose finansijske situacije, ne mislim samo na srbiju nego na citav region, imate strasan smisao za humor, ima i fukara, ka sto ih ima i svudje, ka i svaki crnogorac volim beograd, ne pljujem ga kad sam u Budvi, placam fakultet, nijesam na budzet posto to zamijerate, i imam dosta prijatelja, malo nas je ova politika posvadjala ali sve u svemu dobro je...prosuo sam pivo po tastaturi pa ne mogu stavit neki smajli...veliki pozdrav za sve vas. PS: vracam se za Budvu cim zavrsim fakultet tako da vam necu zauzimat radno mjesto haahaha malo sale nije na odmet :D

Ivana

pre 12 godina

Niti reci o muzejima. Ja sam kao turista dosla u Beograd sa dva stranca i jako im se svidio Vojni muzej na Kalemegdanu ( a imate fala bogu sta pokazati) i Teslin muzej. Na zalost u hotelu Hayatu gdje smo odsjeli nije bilo niti jednog flajera ili brosure o tim muzejima ili bilo kojoj turistickoj ponudi Beograda. Sva sreca da sam iz bivse Yuge pa sam mogla malo da trazim po Webu gdje se nalaze ti muzeji. Kada smo dosli u Sarajevo u hotelu je bila brosura o "turistickoj atrakciji " Tunelu koji je navodno simbol opsade grada na engleskom i na tzv "bosanskom". Dakle oni imaju bolji marketing od Beograda koji je ruku na srce jedini grad na Balkanu koji zapadnim turistima moze priustiti otmene restorane ili hotele.. Marketing vas ubija!!! Uradite malo na tome imate i te kako sta da pokazete.

Gasa

pre 12 godina

Malo mi je nelogicno, niko ne koriti avion kao prevozno sredsto, ili mali broj njih koristi,a Amerikanci su najcesci posetioci. Mora biti da dolaze brodom. Hm...zanimljivo. Ovde treba biti oprezan pa uraditi statistiku, koliki broj stranaca ustvari dolazi u Bg. Predpostavljam da polovina turista koji dolaze iz evropskih zemalja cini nasa dijaspora.

Dražen Stamatović

pre 12 godina

U vezi ove vijesti sigurno bi interesantno bilo pročitati članak na siteu BBC o turističkoj ponudi Beograda http://www.bbc.com/travel/feature/20120309-mini-guide-to-belgrade-serbia
U svemu tome dobra je vijest da je otvorena direktna avijonska linija Beograd Split što bi u mnogome moglo povečati broj turista u Beogradu.I pored rata među mladima u Splitu još uvijek postoji želja da se posjeti taj grad o kome se toliko mnogo znalo u stara dobra vremena.Svakako da je loša vijest u svemu tome ponašanje pojedinih "naviača" sa obe strane, ali samo se otvorenošču možemo boriti protiv te pošasti.

neurokrem

pre 12 godina

Ja sam turista iz provincije,imam skoro 30 godina,u Beograd dolazim samo kada moram,ne ostavim ni dinar jer je sve papreno i na Beogradjane gledam isto onako kako oni gledaju na mene,kao na seljake!

student

pre 12 godina

Ja odavno ovoliko negativnosti u ljudima nisam video. Bavim se couchsurfingom vec 7 godina. Ugostio sam na stotine stranaca. O Beogradu znam i previse, a njegove ulice imam u malom prstu. Pri tom sam proputovao dobar deo sveta i najmanje sto mogu reci je to da je Beograd nezanimljiv i grozan. Ima svoje mane, a ima i svoje vrline. Kao neki covek je. Jako je ziv. Puno se menja. I bez obzira koliko god pojedinci pljuvali u Beograd se puno ulaze i on je mnogo lepsi nego pre samo godinu dana. A ovi sto zive od zlobe i pljuvanja... Ja to ne bih pustio ni u svinjac. P.S. Svi bismo mi da Beograd izgleda ko Las Vegas, ali tu je, pre svega, potrebna lova i dobar standard ljudi, da bi sa prezivljavanja poceli vise da misle na okolinu. Sram bre da vas bude.

ja

pre 12 godina

FeboZg

Evo da ja tebi kazem kako turisti vide Zagreb

Zagreb je po istrazivanjima drugi najdosadniji grad u Evropi, posle Brisela :) Nije ni cudo zasto zagrepcani zele da slave maturu u Beogradu

Djordje

pre 12 godina

"Kada je reč o vrsti prevoza koja je korišćenja za dolazak u Beograd, 35 odsto je došlo autobusom, 30 odsto brodom tj. velikim rečnim kruzerima, 15 odsto automobilom, a svega sedam odsto vozom."

A avionom niko nije dosao?

FeboZg

pre 12 godina

Kao uzneverene i obezglavljene ljude, koji bježe pred psima lutalicama glavom bez obzira...kao ljude koji gledaju u nebo dok prolaze pored zgrada koje nisu krečene od 1941...kao umorne i bezvoljne ljude koji se sapliču od Rome koji spavaju u kartonskim kutijama na svakom koraku....jednom riječju SURVIVOR !!!

born in Serbia

pre 12 godina

Iz mog iskustva dovodjenja prijatelja stranaca u Srbiju, ubedljivo najnegativniju ocenu dobijaju putevi. To je prvi i poslednji utisak, nazalost, i ne izgleda da ce se skoro popraviti nesto u tom pravcu.

Novi Sad

pre 12 godina

Boegrađani su sve ali nisu ljubazni. Možda ste bolji prema ljudima koji su stranci, ali ja sam doživela ničim izazvane neprijatnosti kad pitam nekoga nešto, ali i kada samo prolazim ili stojim pored nekog. Može biti da je pogrešno vreme, pogrešno mesto, ali desilo mi se suviše puta da bih to time opravdavala. I nemojte molim vas te priče kako to nisu rođeni Beograđani... Gde god da sam bila u Srbiji, ljudi su bili izuzetno ljubazni, a samo u Beogradu tako. Možda svi polude od vašeg svežeg vazduha...:)

Gile

pre 12 godina

Beograd je super nocni grad, nocni provod, nocni izlasci, restorancici. A osim toga i manje se vidi prljavstina po mraku. Po danu je nakako sumoran i siv, dodje mi da dan prespavam i lepo se prosetam uvece.

Janez Vedenik

pre 12 godina

Svugde ima dobrih a i malo manje dobrih ljudi.U beogradu Slovenci se dobro osećamo zato nas puno posećiva ne samo glavni grad već celu Srbiju :od banji do planina i mnogi poslednjih godina otkrivaju gostoprimstvo i odlična jela u selima.Cene su povoljne samo nam smeta smeće koga ima zaista puno i neznam zašto Srbi ne shvaćate kako to kvari inače lepu zemlju dobrih ljudi.Kad ćete promeniti odnos do okoline u kojoj živite?!

milan

pre 12 godina

bitno je da se njima ne svidja sto se puno pusi na javnim mestima. pa sta. nepusac sam i ne smeta mi. cemu stalno nametanje svog misljenja. ako je neko odlucio da se truje i jos placa porez, neka.

Singidunum

pre 12 godina

Beograd je prelep grad koji ima puno toga da ponudi stranim turistima.Cinjenica da mnoge fasade cekaju na restauraciju ali kad to bude zavrseno retko koji grad ce moci Beogradu da stane na crtu.Pored istorije, fantasticnog polozaja-usce dve velike reke, Beograd nudi najbolji provod, najbolji nocni zivot prema analizi Travel chanela u Evropi. U Svetu se kotiramo na drugom mestu, odmah iza Njujorka.Sve ovo govori da je Beograd dragulj i to ne iskoristen od koga ce Srbija imati mnogo koristi.

mario

pre 12 godina

"Dakle oni imaju bolji marketing od Beograda koji je ruku na srce jedini grad na Balkanu koji zapadnim turistima moze priustiti otmene restorane ili hotele."
(Ivana, 10. april 2012 17:55)
A koje to restorane ili hotele može priuštiti BG strancima,a da takvo što nema Dubrovnik,Opatija,Brijuni itd.

Dragan L.

pre 12 godina

Kako ja kao Beogradjanin koji zivi u inostranstvu i dodje u rodni grad vidim Beograd:

- Prljav ali se pomalo jos i cisti
- Ocajne fasade isarane besmislenim huligansko-politickim grafitima
- Gradski prevoz, prelazna ocena
- Prilicna nekultura (pluvanje po ulici, cackanje zadnjice...)
- Narod sve ruzniji, pogotovo devojke koje su nekad imale ocenu 10
- Skoro da ne cujem srbijansku ekavicu na ulici i onaj BG zargon
- Zara, Springfield itd...pre-pre-preskupo
- Restorani i klopa generalno sjajni
- TV program, katastrofa
- Kosutnjak sjajan, Ada sjajna, reke i dalje ocajne
- Prodjes Knezom do Kalemegdana + Skadarlija i video si sve

sto

pre 12 godina

Neverovatno! Beograd kao najjača turistička atrakcija u Srbiji je u 2011. godini imao 572,000 turista. U istoj toj godini je Zagreb (koji ima skoro duplo manje stanovnika od Bg) posetilo 664.176 turista. A Purgeri mi pričaju kako imaju problema sa svojim vlastima jer se tamo niko niti ne trudi da Zg bude turistički jak i turisti uopšte ne doživljavaju Zagreb kao neku turističku destinaciju, već svi idu na jadransku obalu. Jer stranom turisti je upravo more sinonim za Hrvatsku, a ne Zagreb. I onda oni unatoč svemu tomu privuku više turista nego Beograd koji je turistički centar jedne zemlje. Pa šta rade naši nadležni po tom pitnaju? Sede i piju kafu i čekaju da nam turisti padnu s Marsa?? Pominjem Zagreb zato jer tamo trenutno živim i znam da taj grad leti ima 300,000 stanovnika (tako kažu zvanične procene) jer im je more na bukvalno sat vremena vožnje pa onda za vreme celog letnjeg perioda nikog živog nema u gradu (inače ih ima oko 700 hiljada na užoj gradskoj teritoriji). Alo, 300 hiljada stanovnika oni imaju dobra tri meseca u godini a grad je površinski iste veličine ko Bg (to mi verujte, dosta je razvučen, ali ima nešto manji centar od Bg jer nije tako koncentrisan i monumentalan kao Bg)! Onda zamislite na šta liči ta pustoš! Uveče se vozikam biciklom od Maksimira do Jaruna bez da uopšte gledam iza sebe jer sam sam na cesti! I dakle oni, koji su u sopstvenoj zemlji atrakcija nižeg ranga, imaju više turista od nas. Koju mi zaradu gubimo iz godine u godinu, pa to je strava...

nije nego

pre 12 godina

@ja - evo da i ja tebi nešto kažem. 2011. ZG je posjetilo 673.000 stranih turista, dakle 120.000 više od BG, ovo su službeni podaci vašeg i našeg turističkog ureda. S tim da je najmanje pola tih "stranaca" u BG iz bivše YU što nije slučaj za ZG. ZG drugi najdosadniji grad u Europi? Ma svakako. Ali ne navodiš 10 drugih istraživanja po kojima je ZG nova top city break destinacija. Doduše ako je tebi pojam zabave urlikanje cajki na splavovima onda se slažem da je BG megaultraextra ludilo od grada. Znam da si uvjeren da živiš u centru galaksije no istina je da ne postoji grad u svijetu koji toliko pati da bude metropola kao BG. A za to je potrebno mnogo više od patnje i želje. Za početak krenite s čišćenjem ulica, okrečite fasade, riješite problem pasa lutalica, prestanite pljuvati, bacati opuške i plastične boce na svakom koraku, riješite više problem s agresivnim, bezobraznim i neodgojenim taksistima. BG metropola? Možda kad Parada ponosa bude normalna pojava, a ne poziv na linč. Možda kad u BG ne bude 150 romskih naselja koja izgledaju kao brazilske favele. Možda kad homoseksualci i strani navijači ne budu dočekivani noževima, sjekirama i palicama. Možda.

izbavitelj

pre 12 godina

@sto - komentar ti je na mjestu, samo par stvari. Prvo, da BG ima duplo više stanovnika od ZG je urbana legenda. Prema popisima iz 2011. matropolitansko područje Zagreba ima 1,1 mil stanovnika, a Beograda 1,5 s tim da se pod BG računa sve i svašta, al ajd dobro. Još kad se uzme u obzir da HR ima 4,3, a srbija 7 milijuna stanovnika ispada da je ZG i prevelik. No da je BG i triput veća to ništa ne znači jer broj stanovnika ne znači veća metropola ni bolji život. Btw, ne mislim da su ni ZG ni BG metropole, možda jesu jedina prava urbana središta u bivšoj YU (uz dužno poštovanje prema Ljubljani), ali metropole su London, Pariz, New York, Toronto, Tokio, Hong Kong, Barcelona, Berlin, Beč, Rio, Sidney.

Tvoji prijatelji purgeri očito ne znaju da Turistička zajednica Zagreba jako mnogo ulaže u promociju grada i to se svake godine osjeti i vidi sve više. Zadnjih pet godina jako promjenio, prije je bio dosadnjikav i uspavan, ali danas je to posve drugi grad sa zaokruženom ponudom kakvu BG nema. I mi Zagrepčani se čudimo koliko je stranih turista (ne samo) tijekom ljeta u ZG, ne možeš proći ulicom a da ne čuješ hrpu stranih jezika. Naravno da je strancima glavna atrakcija more, ali zar je bitno koji je razlog sve veće popularnosti Zagreba? To se zove pametno iskorištavanje komplementarnih prednosti. S ulaskom u EU sljedeće godine ZG će postati još privlačniji i popularniji pa će broj stranih turista biti i veći. Zagreb je od 15. 07. do 20. 08. uistinu poprilično prazan grad što je posve normalno: svi bježe od vrućine asfalta na more, a to je i pokazatelj da je standard Zagrepčana poprilično visok. Doduše mnogi imaju kuće i apartmane na moru, prijatelje, obitelji. Razlog pražnjenja grada je i to što mnogi ZG vlasnici klubova, restorana i barova imaju lokale i na moru pa zatvaraju preko ljeta.

Da me krivo ne shvatiš, ne mislim da BG nema što za ponuditi i da ga ne vrijedi posjetiti, dapače, ali evo da ti odgovorim zašto nije turističko središte: zato što se ističu turističke prednosti koje to nisu. "Grad povijesti, arhitekture, muzeja, parkova, restorana, sportskih priredbi...". Zbilja? A koji to grad u Europi nema? I to na mnogo višem nivou i bez lažnog predstavljanja. A znaš li zašto veliki dio turista dolazi u BG? To vrijedi i za nas iz bivše YU, pogotovo Slovence i Hrvate. Zato što je BG dobio etiketu balkanske egzotike gdje se jeftino može jesti, piti, zabaviti se i da ne kažem što još. Klincima koji su rođeni početkom 90-tih ili su u to vrijeme išli u osovnu školu BG je zbilja prava egzotika. Vjeruj mi. A i dobar dio stranaca dolazi upravo zbog toga. Kad bi za te iste novce Slovenci i Hrvati mogli otići u Bangkok, Rio, Cape Town, Šangaj bla bla... BG ne bi imao ni toliko turista koliko ih ima. Isti je problem s čitavom Srbijom. Isticati planine, banje, rijeke i seoski turizam kao jedinstvene prednosti Srbije je besmislica! To neće privući strance. Austrija, Njemačka, Italija, Slovenija, Francuska, Skandinavija,Turska... sve te zemlje i mnoge druge imaju planine, banje, rijeke i seoski turizam sto puta atraktivniji i razvijeniji od Srbije. Jedna Hrvatska koja je prije svega mediteranska atrakcija ima 10 puta bolju ponudu seoskog i riječnog turizma od Srbije! Velika je zabluda i s gatronomskim turizmom. U Srbiji se izvrsno jede, mi ovdje to jako dobro znamo, ali opet isti problem: svugdje se dobro jede, nije tu Srbija nikakava posebnost, a drugo gastronomiju kao adut mogu koristiti Talijani, Francuzi, Turci, Grci, teško će se Srbija tu izboriti. Hrvatska je recimo sa svoje 4 različite gastro regije (Dalmacija, Istra, ZG i sjeverna HR, Slavonija) izuzetno atraktivna i raznovrsna, stranci hranu u HR jako hvale, ali ti stranci su u HR prije svega došli zbog mora i obale što se koristi kao osnova za razvijanje daljne turističke ponude: gastronomske, seoskog turizma, riječnog, lovnog, city break destinacija itd. Ukratko, BG i Srbija moraju prvo smisliti kako konkretno privući pažnju stranog turista, a onda nadograđivati ponudu dalje. Za sada je to samo BG kao egzotična city break destinacija za (strancima) jeftin provod, a to nije dovoljno da vi Srbija postala ozbiljnija turistička destinacija. O kulturnim navikama, mentalitetu i ponašanju, auto cestama, željeznici i činjenici da zemlja od 7 milijuna stanovnika ima jedan funkcionalan aerodrom itd ne bih ovom prilikom, mislim da je svima jasno da je infrastruktura tek veliki problem.

Cvetkovic

pre 12 godina

Beogradjani su arogantni, strancima se na neiskren nacin uvlace u straznjicu. Napumpani su i svi pate od neke velicine koju nemaju; pocev od markiranih produkata... To je posledica naseg mentaliteta i nedovoljne kulture. Neznam sta beograd moze vise da ponudi od drugih. Istoriju treba staviti u muzejsku fioku i gledati napred kroz zivot.

bosko

pre 12 godina

sta je sa vama iz provincije...ko vas gleda kao seljake? pa ja cim dođe leto bezim iz beograda! idem u selo! jer volim srbiju i njene druge gradove! a to sto vi citate da su beograđani uzdignuti...varate se,uzdignuti su oni koji se dosele u Bg pa zive dve tri godine i misle da su beograđani.... beogradjani su manjina u beogradu!

ZS

pre 12 godina

(Ivana, 10. april 2012 17:55)

Ivana je to lepo opisala. Mozete otici u bilo koji grad Evrope (sem gradova bivse istocne Evrope) i na bilo kojem koraku cete na kioscima moci da kupite i kartu grada i na desetine razlicitih brosura o turistickim atrakcijama i ponudama plus knjige/monografije/ili turisticke vodice u kojima stoji sve sto jednog turistu moze da interesuje u jednoj zemlji ili gradu. U Beogradu toga nema ili se nalazi skriveno negde po turistickim predstavnistvima koja cete teskom mukom da nadjete. Da je Knez Mihajlova ulica u Barceloni ili Becu, Parizu ili bilo kojem drugom gradu onda bi turisti na svakih 50 metara naisli na kiosk prepun sve potrebne literature plus pregled graqdskog saobracaja i kako i na koji nacin stici do odredjenog mesta. Ja uopste nemam problema da se snadjem u bilo kojem gradu u Evropi ili Americi ali imam velikih problema da pronadjem interesantne stvari u Beogradu a ne bi se moglo reci da Beograd ne poznajem. Sta radi Turisticka organizacija Srbije? Zar ljudi iz iste nisu videli ove stvari po svetu? Kad vec icu na te sajmove turizma zasto ne nauce i ne vide tako svakidasnje i obicne stvari kao sto su turisticki vodici u obliku knjige i brosure i zasto ne rade na tome da to bude stampano i da bude dostupno turistima koji dolaze u Beograd? Nazalost, velika rigidnost vlada u toj turistickoj organizaciji, proslo je pola veka da niko tamo nije shvatio osnovne stvari a proci ce jos pet puta toliko i nista se nece izmeniti. Moram, ipak, da pohvalim b92 koji mi je vazan izvor informacija o turizmu u Srbiji a i u mnogim gradovima u Srbiji pa i u Beogradu.

sasa7676

pre 12 godina

Beograd ima starsno mnogo da ponudi,ali je turizam nova grana kod Srba.Ni u cemu se ne snalazimo,pa ni u tome.Ove prozivke Hrvata su smjesne,jer tu je samo zavist i pakost u pitanju.Oni imaju svoje turiste,a to su babe i dede iz Istocne Evrope koje vole mir i "kupanje",a Bg nudi dosta zivota,provoda,adrenalin...Ima se na tome raditi,ali smo blizu nekih visokih standarda.I nemojte mi o americkim gradovima,dosta sam ih vidio i nisam se bas osjecao siguran ni u jednom,a nisu ni pojam cistoce.
Mada ljudi u ovoj krizi sve manje misle na provod i opustanje.Mislim da bi okretanje Skandinavijibio pravi potez,njima je vrh provoda brod i jeftino pice,u Bg bi se izgubili.

nije nego

pre 12 godina

@boško - tvoj komentar samo je potvrda koliko još BG još daleko od urbane i civilizirane sredine, kulture prihvaćanja različitosti, slobode izbora, razumijevanja i prihvaćanja posve normalnih društvenih pojava kao što je (i) homoseksualizam. Netko tako ograničen i zaslijepljen kao ti ne može shvatiti zašto je Parada ponosa za BG i srpsko društvo u cjelini jednako važno kao i slab dinar, ulazak u EU ili Kosovo. Ali kažem, ne očekujem da ti to shvatiš. Ispričivam se svim normalnim Beograđanima na ovom komentaru i pitam se kako li je vama živjeti u jednoj tako homofobičnoj, šovinističkoj militantnoj sredini?

kruska

pre 12 godina

Ti koji imaju primedbu na cistocu i guzve, verujte mi nemaju pojma sta je guzva i prljavstina. Evo me trenutno u Moskvi vec 5 dana-ne da je prljavo i da su guzve, LUDILO I HAOS...

Sasa

pre 12 godina

Smeta im pusenje na javnim mestima. Ok je to mozda za zatvorene prostorije.Ali idite u Pariz da vidite sta je pusenje i gde se sve pusi, a pikavaca o majko mila. Nisam ni ja mislio da je to tako dok nisam otisao. Sve u svemu Pariz je super. Beograd moze da bude super.

milos

pre 12 godina

da li moze neka vest ili komentari da prodju bez uporedjivanja hr i srb? postalo je smorno vise citanje zluradih komentara! u vesti se ne pominje nu zg ni cro pa ne razumem cemu takvi komentari od "dragih" nam komsija! i jos bih im porucio: gledajte svoja posla i svoje dvoriste! ovo vam vise nije sfrj da radjte sta god pozelite! pozdrav svim dobronamernim ljudima!

NoMan

pre 12 godina

Svi su odnekud dosli u Beograd ponajvise iz provincije tako da kad se bavite pljuvanjem Beograda bavite se pljuvanjem samih sebe i svoje dalje blize rodbine.
Te ovako neukom i poganom narodu niko i nista nevalja i tako kroz vekove juri sopsteveni rep i polako nestaje. Mislim da vama neprijatelji nisu potrebni vi sami sebe gurate u propast vec vekovima.

Rodjeni Beogradjanin kome su predci dosli u Beograd a koji se do sada odrekao Beograda i Srbije i koga je sramota od svih nas zajedno ovde, koji dalje zivi u Beogradu jer nema gde drugde da ode a i nece .

mfg

pre 12 godina

@ja
Zagrepcani maturu zele da slave u Beogradu iz istog razloga zbog kojeg su prije (moja generacija) toliko zeljeli da je slave u Budimpesti.

Mzg

pre 12 godina

da li moze neka vest ili komentari da prodju bez uporedjivanja hr i srb? postalo je smorno vise citanje zluradih komentara! u vesti se ne pominje nu zg ni cro pa ne razumem cemu takvi komentari od "dragih" nam komsija! i jos bih im porucio: gledajte svoja posla i svoje dvoriste! ovo vam vise nije sfrj da radjte sta god pozelite! pozdrav svim dobronamernim ljudima!
(milos, 11. april 2012 16:28)

E pa mi i slovenci smo vam najbrojniji gosti htio ti to ili ne, stoga uvažavaj naše kritike, kao turista, bio sam u Bg-u osim infrastrukture i čistoće sve je ok .. ali ova dva velika problema Srbije i Bg-a i jesu najvažnija, glupo je uopće porediti Srbiju i Hrvatsku u kontekstu turizma..to je kao da upoređujete Hrvatsku i Njemačku u gospodarstvu, inače mi je Bg jako drag i neobičan grad mislim da bi to NEOBIČNO (u pozitivnom smislu) trebalo staviti kao neki lightmotiv, a što se tiče:

@
@nije nego: a parada je kao normalna pojava u zg? aj, ne izmisljaj vise, molim te! mozda je medijski mrak 90 tih mogao da nas drzi u zabludi, ali sad svi dobro znamo sta se radi u komsiluku! bolje ne komentarisite!
(doktor, 11. april 2012 23:18)

2011.g. na paradi u Zg-u su bili i roditelji sa djecom i prošlo je bez ijednog incidenta, a Split neću komentirati.. to je kao da poredite Bg i Jagodinu .. Inače ulažite u svoj grad ima dobrog potencijala ponovimo problemi su: infrastruktura (ceste i željeznice), čistoća, gradski prijevoz (ono što se MORA poboljšati), cijene hotela previsoke.. to govorim kao turist koji je bio u Bg-u i koji će opet doći.. a što se tiče Beograđana/Beograđanki samo pohvale!

nije nego

pre 12 godina

Da @doktore, Parada je u ZG normalna pojava, mirna povorka kojoj su na čelu kolone bili i neki današnji hrvatski ministri kao što je Vesna Pusić, predstavnici ZG gradske vlasti i nevladinih organizacija, a također i grupa homoseksualaca iz BG kojima je to isto pravo uskraćeno u rodnom im gradu. Pitaj njih kako to izgleda u ZG a kako u BG. U ZG se Parada održava već deset godina, a u BG je i 2011. bila zabranjena, mislim da to sasvim dovoljno govori o razlikama u kulturi, civilizacijskom dosegu, mentalitetu i urbanoj svijesti između ZG i BG. Ne znam zašto komentiraš teme o kojima očito nemaš pojma.

doktor

pre 12 godina

@nije nego: a parada je kao normalna pojava u zg? aj, ne izmisljaj vise, molim te! mozda je medijski mrak 90 tih mogao da nas drzi u zabludi, ali sad svi dobro znamo sta se radi u komsiluku! bolje ne komentarisite!

FeboZg

pre 12 godina

Kao uzneverene i obezglavljene ljude, koji bježe pred psima lutalicama glavom bez obzira...kao ljude koji gledaju u nebo dok prolaze pored zgrada koje nisu krečene od 1941...kao umorne i bezvoljne ljude koji se sapliču od Rome koji spavaju u kartonskim kutijama na svakom koraku....jednom riječju SURVIVOR !!!

milan

pre 12 godina

bitno je da se njima ne svidja sto se puno pusi na javnim mestima. pa sta. nepusac sam i ne smeta mi. cemu stalno nametanje svog misljenja. ako je neko odlucio da se truje i jos placa porez, neka.

neurokrem

pre 12 godina

Ja sam turista iz provincije,imam skoro 30 godina,u Beograd dolazim samo kada moram,ne ostavim ni dinar jer je sve papreno i na Beogradjane gledam isto onako kako oni gledaju na mene,kao na seljake!

mario

pre 12 godina

"Dakle oni imaju bolji marketing od Beograda koji je ruku na srce jedini grad na Balkanu koji zapadnim turistima moze priustiti otmene restorane ili hotele."
(Ivana, 10. april 2012 17:55)
A koje to restorane ili hotele može priuštiti BG strancima,a da takvo što nema Dubrovnik,Opatija,Brijuni itd.

Singidunum

pre 12 godina

Beograd je prelep grad koji ima puno toga da ponudi stranim turistima.Cinjenica da mnoge fasade cekaju na restauraciju ali kad to bude zavrseno retko koji grad ce moci Beogradu da stane na crtu.Pored istorije, fantasticnog polozaja-usce dve velike reke, Beograd nudi najbolji provod, najbolji nocni zivot prema analizi Travel chanela u Evropi. U Svetu se kotiramo na drugom mestu, odmah iza Njujorka.Sve ovo govori da je Beograd dragulj i to ne iskoristen od koga ce Srbija imati mnogo koristi.

Novi Sad

pre 12 godina

Boegrađani su sve ali nisu ljubazni. Možda ste bolji prema ljudima koji su stranci, ali ja sam doživela ničim izazvane neprijatnosti kad pitam nekoga nešto, ali i kada samo prolazim ili stojim pored nekog. Može biti da je pogrešno vreme, pogrešno mesto, ali desilo mi se suviše puta da bih to time opravdavala. I nemojte molim vas te priče kako to nisu rođeni Beograđani... Gde god da sam bila u Srbiji, ljudi su bili izuzetno ljubazni, a samo u Beogradu tako. Možda svi polude od vašeg svežeg vazduha...:)

Budvanin

pre 12 godina

Beogradjani su zanimljivi, vedri i nasmijani i pored lose finansijske situacije, ne mislim samo na srbiju nego na citav region, imate strasan smisao za humor, ima i fukara, ka sto ih ima i svudje, ka i svaki crnogorac volim beograd, ne pljujem ga kad sam u Budvi, placam fakultet, nijesam na budzet posto to zamijerate, i imam dosta prijatelja, malo nas je ova politika posvadjala ali sve u svemu dobro je...prosuo sam pivo po tastaturi pa ne mogu stavit neki smajli...veliki pozdrav za sve vas. PS: vracam se za Budvu cim zavrsim fakultet tako da vam necu zauzimat radno mjesto haahaha malo sale nije na odmet :D

Gile

pre 12 godina

Beograd je super nocni grad, nocni provod, nocni izlasci, restorancici. A osim toga i manje se vidi prljavstina po mraku. Po danu je nakako sumoran i siv, dodje mi da dan prespavam i lepo se prosetam uvece.

ja

pre 12 godina

FeboZg

Evo da ja tebi kazem kako turisti vide Zagreb

Zagreb je po istrazivanjima drugi najdosadniji grad u Evropi, posle Brisela :) Nije ni cudo zasto zagrepcani zele da slave maturu u Beogradu

Ivana

pre 12 godina

Niti reci o muzejima. Ja sam kao turista dosla u Beograd sa dva stranca i jako im se svidio Vojni muzej na Kalemegdanu ( a imate fala bogu sta pokazati) i Teslin muzej. Na zalost u hotelu Hayatu gdje smo odsjeli nije bilo niti jednog flajera ili brosure o tim muzejima ili bilo kojoj turistickoj ponudi Beograda. Sva sreca da sam iz bivse Yuge pa sam mogla malo da trazim po Webu gdje se nalaze ti muzeji. Kada smo dosli u Sarajevo u hotelu je bila brosura o "turistickoj atrakciji " Tunelu koji je navodno simbol opsade grada na engleskom i na tzv "bosanskom". Dakle oni imaju bolji marketing od Beograda koji je ruku na srce jedini grad na Balkanu koji zapadnim turistima moze priustiti otmene restorane ili hotele.. Marketing vas ubija!!! Uradite malo na tome imate i te kako sta da pokazete.

student

pre 12 godina

Ja odavno ovoliko negativnosti u ljudima nisam video. Bavim se couchsurfingom vec 7 godina. Ugostio sam na stotine stranaca. O Beogradu znam i previse, a njegove ulice imam u malom prstu. Pri tom sam proputovao dobar deo sveta i najmanje sto mogu reci je to da je Beograd nezanimljiv i grozan. Ima svoje mane, a ima i svoje vrline. Kao neki covek je. Jako je ziv. Puno se menja. I bez obzira koliko god pojedinci pljuvali u Beograd se puno ulaze i on je mnogo lepsi nego pre samo godinu dana. A ovi sto zive od zlobe i pljuvanja... Ja to ne bih pustio ni u svinjac. P.S. Svi bismo mi da Beograd izgleda ko Las Vegas, ali tu je, pre svega, potrebna lova i dobar standard ljudi, da bi sa prezivljavanja poceli vise da misle na okolinu. Sram bre da vas bude.

nije nego

pre 12 godina

@ja - evo da i ja tebi nešto kažem. 2011. ZG je posjetilo 673.000 stranih turista, dakle 120.000 više od BG, ovo su službeni podaci vašeg i našeg turističkog ureda. S tim da je najmanje pola tih "stranaca" u BG iz bivše YU što nije slučaj za ZG. ZG drugi najdosadniji grad u Europi? Ma svakako. Ali ne navodiš 10 drugih istraživanja po kojima je ZG nova top city break destinacija. Doduše ako je tebi pojam zabave urlikanje cajki na splavovima onda se slažem da je BG megaultraextra ludilo od grada. Znam da si uvjeren da živiš u centru galaksije no istina je da ne postoji grad u svijetu koji toliko pati da bude metropola kao BG. A za to je potrebno mnogo više od patnje i želje. Za početak krenite s čišćenjem ulica, okrečite fasade, riješite problem pasa lutalica, prestanite pljuvati, bacati opuške i plastične boce na svakom koraku, riješite više problem s agresivnim, bezobraznim i neodgojenim taksistima. BG metropola? Možda kad Parada ponosa bude normalna pojava, a ne poziv na linč. Možda kad u BG ne bude 150 romskih naselja koja izgledaju kao brazilske favele. Možda kad homoseksualci i strani navijači ne budu dočekivani noževima, sjekirama i palicama. Možda.

sasa7676

pre 12 godina

Beograd ima starsno mnogo da ponudi,ali je turizam nova grana kod Srba.Ni u cemu se ne snalazimo,pa ni u tome.Ove prozivke Hrvata su smjesne,jer tu je samo zavist i pakost u pitanju.Oni imaju svoje turiste,a to su babe i dede iz Istocne Evrope koje vole mir i "kupanje",a Bg nudi dosta zivota,provoda,adrenalin...Ima se na tome raditi,ali smo blizu nekih visokih standarda.I nemojte mi o americkim gradovima,dosta sam ih vidio i nisam se bas osjecao siguran ni u jednom,a nisu ni pojam cistoce.
Mada ljudi u ovoj krizi sve manje misle na provod i opustanje.Mislim da bi okretanje Skandinavijibio pravi potez,njima je vrh provoda brod i jeftino pice,u Bg bi se izgubili.

Cvetkovic

pre 12 godina

Beogradjani su arogantni, strancima se na neiskren nacin uvlace u straznjicu. Napumpani su i svi pate od neke velicine koju nemaju; pocev od markiranih produkata... To je posledica naseg mentaliteta i nedovoljne kulture. Neznam sta beograd moze vise da ponudi od drugih. Istoriju treba staviti u muzejsku fioku i gledati napred kroz zivot.

izbavitelj

pre 12 godina

@sto - komentar ti je na mjestu, samo par stvari. Prvo, da BG ima duplo više stanovnika od ZG je urbana legenda. Prema popisima iz 2011. matropolitansko područje Zagreba ima 1,1 mil stanovnika, a Beograda 1,5 s tim da se pod BG računa sve i svašta, al ajd dobro. Još kad se uzme u obzir da HR ima 4,3, a srbija 7 milijuna stanovnika ispada da je ZG i prevelik. No da je BG i triput veća to ništa ne znači jer broj stanovnika ne znači veća metropola ni bolji život. Btw, ne mislim da su ni ZG ni BG metropole, možda jesu jedina prava urbana središta u bivšoj YU (uz dužno poštovanje prema Ljubljani), ali metropole su London, Pariz, New York, Toronto, Tokio, Hong Kong, Barcelona, Berlin, Beč, Rio, Sidney.

Tvoji prijatelji purgeri očito ne znaju da Turistička zajednica Zagreba jako mnogo ulaže u promociju grada i to se svake godine osjeti i vidi sve više. Zadnjih pet godina jako promjenio, prije je bio dosadnjikav i uspavan, ali danas je to posve drugi grad sa zaokruženom ponudom kakvu BG nema. I mi Zagrepčani se čudimo koliko je stranih turista (ne samo) tijekom ljeta u ZG, ne možeš proći ulicom a da ne čuješ hrpu stranih jezika. Naravno da je strancima glavna atrakcija more, ali zar je bitno koji je razlog sve veće popularnosti Zagreba? To se zove pametno iskorištavanje komplementarnih prednosti. S ulaskom u EU sljedeće godine ZG će postati još privlačniji i popularniji pa će broj stranih turista biti i veći. Zagreb je od 15. 07. do 20. 08. uistinu poprilično prazan grad što je posve normalno: svi bježe od vrućine asfalta na more, a to je i pokazatelj da je standard Zagrepčana poprilično visok. Doduše mnogi imaju kuće i apartmane na moru, prijatelje, obitelji. Razlog pražnjenja grada je i to što mnogi ZG vlasnici klubova, restorana i barova imaju lokale i na moru pa zatvaraju preko ljeta.

Da me krivo ne shvatiš, ne mislim da BG nema što za ponuditi i da ga ne vrijedi posjetiti, dapače, ali evo da ti odgovorim zašto nije turističko središte: zato što se ističu turističke prednosti koje to nisu. "Grad povijesti, arhitekture, muzeja, parkova, restorana, sportskih priredbi...". Zbilja? A koji to grad u Europi nema? I to na mnogo višem nivou i bez lažnog predstavljanja. A znaš li zašto veliki dio turista dolazi u BG? To vrijedi i za nas iz bivše YU, pogotovo Slovence i Hrvate. Zato što je BG dobio etiketu balkanske egzotike gdje se jeftino može jesti, piti, zabaviti se i da ne kažem što još. Klincima koji su rođeni početkom 90-tih ili su u to vrijeme išli u osovnu školu BG je zbilja prava egzotika. Vjeruj mi. A i dobar dio stranaca dolazi upravo zbog toga. Kad bi za te iste novce Slovenci i Hrvati mogli otići u Bangkok, Rio, Cape Town, Šangaj bla bla... BG ne bi imao ni toliko turista koliko ih ima. Isti je problem s čitavom Srbijom. Isticati planine, banje, rijeke i seoski turizam kao jedinstvene prednosti Srbije je besmislica! To neće privući strance. Austrija, Njemačka, Italija, Slovenija, Francuska, Skandinavija,Turska... sve te zemlje i mnoge druge imaju planine, banje, rijeke i seoski turizam sto puta atraktivniji i razvijeniji od Srbije. Jedna Hrvatska koja je prije svega mediteranska atrakcija ima 10 puta bolju ponudu seoskog i riječnog turizma od Srbije! Velika je zabluda i s gatronomskim turizmom. U Srbiji se izvrsno jede, mi ovdje to jako dobro znamo, ali opet isti problem: svugdje se dobro jede, nije tu Srbija nikakava posebnost, a drugo gastronomiju kao adut mogu koristiti Talijani, Francuzi, Turci, Grci, teško će se Srbija tu izboriti. Hrvatska je recimo sa svoje 4 različite gastro regije (Dalmacija, Istra, ZG i sjeverna HR, Slavonija) izuzetno atraktivna i raznovrsna, stranci hranu u HR jako hvale, ali ti stranci su u HR prije svega došli zbog mora i obale što se koristi kao osnova za razvijanje daljne turističke ponude: gastronomske, seoskog turizma, riječnog, lovnog, city break destinacija itd. Ukratko, BG i Srbija moraju prvo smisliti kako konkretno privući pažnju stranog turista, a onda nadograđivati ponudu dalje. Za sada je to samo BG kao egzotična city break destinacija za (strancima) jeftin provod, a to nije dovoljno da vi Srbija postala ozbiljnija turistička destinacija. O kulturnim navikama, mentalitetu i ponašanju, auto cestama, željeznici i činjenici da zemlja od 7 milijuna stanovnika ima jedan funkcionalan aerodrom itd ne bih ovom prilikom, mislim da je svima jasno da je infrastruktura tek veliki problem.

Dražen Stamatović

pre 12 godina

U vezi ove vijesti sigurno bi interesantno bilo pročitati članak na siteu BBC o turističkoj ponudi Beograda http://www.bbc.com/travel/feature/20120309-mini-guide-to-belgrade-serbia
U svemu tome dobra je vijest da je otvorena direktna avijonska linija Beograd Split što bi u mnogome moglo povečati broj turista u Beogradu.I pored rata među mladima u Splitu još uvijek postoji želja da se posjeti taj grad o kome se toliko mnogo znalo u stara dobra vremena.Svakako da je loša vijest u svemu tome ponašanje pojedinih "naviača" sa obe strane, ali samo se otvorenošču možemo boriti protiv te pošasti.

Gasa

pre 12 godina

Malo mi je nelogicno, niko ne koriti avion kao prevozno sredsto, ili mali broj njih koristi,a Amerikanci su najcesci posetioci. Mora biti da dolaze brodom. Hm...zanimljivo. Ovde treba biti oprezan pa uraditi statistiku, koliki broj stranaca ustvari dolazi u Bg. Predpostavljam da polovina turista koji dolaze iz evropskih zemalja cini nasa dijaspora.

Dragan L.

pre 12 godina

Kako ja kao Beogradjanin koji zivi u inostranstvu i dodje u rodni grad vidim Beograd:

- Prljav ali se pomalo jos i cisti
- Ocajne fasade isarane besmislenim huligansko-politickim grafitima
- Gradski prevoz, prelazna ocena
- Prilicna nekultura (pluvanje po ulici, cackanje zadnjice...)
- Narod sve ruzniji, pogotovo devojke koje su nekad imale ocenu 10
- Skoro da ne cujem srbijansku ekavicu na ulici i onaj BG zargon
- Zara, Springfield itd...pre-pre-preskupo
- Restorani i klopa generalno sjajni
- TV program, katastrofa
- Kosutnjak sjajan, Ada sjajna, reke i dalje ocajne
- Prodjes Knezom do Kalemegdana + Skadarlija i video si sve

NoMan

pre 12 godina

Svi su odnekud dosli u Beograd ponajvise iz provincije tako da kad se bavite pljuvanjem Beograda bavite se pljuvanjem samih sebe i svoje dalje blize rodbine.
Te ovako neukom i poganom narodu niko i nista nevalja i tako kroz vekove juri sopsteveni rep i polako nestaje. Mislim da vama neprijatelji nisu potrebni vi sami sebe gurate u propast vec vekovima.

Rodjeni Beogradjanin kome su predci dosli u Beograd a koji se do sada odrekao Beograda i Srbije i koga je sramota od svih nas zajedno ovde, koji dalje zivi u Beogradu jer nema gde drugde da ode a i nece .

milos

pre 12 godina

da li moze neka vest ili komentari da prodju bez uporedjivanja hr i srb? postalo je smorno vise citanje zluradih komentara! u vesti se ne pominje nu zg ni cro pa ne razumem cemu takvi komentari od "dragih" nam komsija! i jos bih im porucio: gledajte svoja posla i svoje dvoriste! ovo vam vise nije sfrj da radjte sta god pozelite! pozdrav svim dobronamernim ljudima!

nije nego

pre 12 godina

Da @doktore, Parada je u ZG normalna pojava, mirna povorka kojoj su na čelu kolone bili i neki današnji hrvatski ministri kao što je Vesna Pusić, predstavnici ZG gradske vlasti i nevladinih organizacija, a također i grupa homoseksualaca iz BG kojima je to isto pravo uskraćeno u rodnom im gradu. Pitaj njih kako to izgleda u ZG a kako u BG. U ZG se Parada održava već deset godina, a u BG je i 2011. bila zabranjena, mislim da to sasvim dovoljno govori o razlikama u kulturi, civilizacijskom dosegu, mentalitetu i urbanoj svijesti između ZG i BG. Ne znam zašto komentiraš teme o kojima očito nemaš pojma.

kruska

pre 12 godina

Ti koji imaju primedbu na cistocu i guzve, verujte mi nemaju pojma sta je guzva i prljavstina. Evo me trenutno u Moskvi vec 5 dana-ne da je prljavo i da su guzve, LUDILO I HAOS...

mfg

pre 12 godina

@ja
Zagrepcani maturu zele da slave u Beogradu iz istog razloga zbog kojeg su prije (moja generacija) toliko zeljeli da je slave u Budimpesti.

nije nego

pre 12 godina

@boško - tvoj komentar samo je potvrda koliko još BG još daleko od urbane i civilizirane sredine, kulture prihvaćanja različitosti, slobode izbora, razumijevanja i prihvaćanja posve normalnih društvenih pojava kao što je (i) homoseksualizam. Netko tako ograničen i zaslijepljen kao ti ne može shvatiti zašto je Parada ponosa za BG i srpsko društvo u cjelini jednako važno kao i slab dinar, ulazak u EU ili Kosovo. Ali kažem, ne očekujem da ti to shvatiš. Ispričivam se svim normalnim Beograđanima na ovom komentaru i pitam se kako li je vama živjeti u jednoj tako homofobičnoj, šovinističkoj militantnoj sredini?

Djordje

pre 12 godina

"Kada je reč o vrsti prevoza koja je korišćenja za dolazak u Beograd, 35 odsto je došlo autobusom, 30 odsto brodom tj. velikim rečnim kruzerima, 15 odsto automobilom, a svega sedam odsto vozom."

A avionom niko nije dosao?

doktor

pre 12 godina

@nije nego: a parada je kao normalna pojava u zg? aj, ne izmisljaj vise, molim te! mozda je medijski mrak 90 tih mogao da nas drzi u zabludi, ali sad svi dobro znamo sta se radi u komsiluku! bolje ne komentarisite!

born in Serbia

pre 12 godina

Iz mog iskustva dovodjenja prijatelja stranaca u Srbiju, ubedljivo najnegativniju ocenu dobijaju putevi. To je prvi i poslednji utisak, nazalost, i ne izgleda da ce se skoro popraviti nesto u tom pravcu.

sto

pre 12 godina

Neverovatno! Beograd kao najjača turistička atrakcija u Srbiji je u 2011. godini imao 572,000 turista. U istoj toj godini je Zagreb (koji ima skoro duplo manje stanovnika od Bg) posetilo 664.176 turista. A Purgeri mi pričaju kako imaju problema sa svojim vlastima jer se tamo niko niti ne trudi da Zg bude turistički jak i turisti uopšte ne doživljavaju Zagreb kao neku turističku destinaciju, već svi idu na jadransku obalu. Jer stranom turisti je upravo more sinonim za Hrvatsku, a ne Zagreb. I onda oni unatoč svemu tomu privuku više turista nego Beograd koji je turistički centar jedne zemlje. Pa šta rade naši nadležni po tom pitnaju? Sede i piju kafu i čekaju da nam turisti padnu s Marsa?? Pominjem Zagreb zato jer tamo trenutno živim i znam da taj grad leti ima 300,000 stanovnika (tako kažu zvanične procene) jer im je more na bukvalno sat vremena vožnje pa onda za vreme celog letnjeg perioda nikog živog nema u gradu (inače ih ima oko 700 hiljada na užoj gradskoj teritoriji). Alo, 300 hiljada stanovnika oni imaju dobra tri meseca u godini a grad je površinski iste veličine ko Bg (to mi verujte, dosta je razvučen, ali ima nešto manji centar od Bg jer nije tako koncentrisan i monumentalan kao Bg)! Onda zamislite na šta liči ta pustoš! Uveče se vozikam biciklom od Maksimira do Jaruna bez da uopšte gledam iza sebe jer sam sam na cesti! I dakle oni, koji su u sopstvenoj zemlji atrakcija nižeg ranga, imaju više turista od nas. Koju mi zaradu gubimo iz godine u godinu, pa to je strava...

Sasa

pre 12 godina

Smeta im pusenje na javnim mestima. Ok je to mozda za zatvorene prostorije.Ali idite u Pariz da vidite sta je pusenje i gde se sve pusi, a pikavaca o majko mila. Nisam ni ja mislio da je to tako dok nisam otisao. Sve u svemu Pariz je super. Beograd moze da bude super.

Janez Vedenik

pre 12 godina

Svugde ima dobrih a i malo manje dobrih ljudi.U beogradu Slovenci se dobro osećamo zato nas puno posećiva ne samo glavni grad već celu Srbiju :od banji do planina i mnogi poslednjih godina otkrivaju gostoprimstvo i odlična jela u selima.Cene su povoljne samo nam smeta smeće koga ima zaista puno i neznam zašto Srbi ne shvaćate kako to kvari inače lepu zemlju dobrih ljudi.Kad ćete promeniti odnos do okoline u kojoj živite?!

ZS

pre 12 godina

(Ivana, 10. april 2012 17:55)

Ivana je to lepo opisala. Mozete otici u bilo koji grad Evrope (sem gradova bivse istocne Evrope) i na bilo kojem koraku cete na kioscima moci da kupite i kartu grada i na desetine razlicitih brosura o turistickim atrakcijama i ponudama plus knjige/monografije/ili turisticke vodice u kojima stoji sve sto jednog turistu moze da interesuje u jednoj zemlji ili gradu. U Beogradu toga nema ili se nalazi skriveno negde po turistickim predstavnistvima koja cete teskom mukom da nadjete. Da je Knez Mihajlova ulica u Barceloni ili Becu, Parizu ili bilo kojem drugom gradu onda bi turisti na svakih 50 metara naisli na kiosk prepun sve potrebne literature plus pregled graqdskog saobracaja i kako i na koji nacin stici do odredjenog mesta. Ja uopste nemam problema da se snadjem u bilo kojem gradu u Evropi ili Americi ali imam velikih problema da pronadjem interesantne stvari u Beogradu a ne bi se moglo reci da Beograd ne poznajem. Sta radi Turisticka organizacija Srbije? Zar ljudi iz iste nisu videli ove stvari po svetu? Kad vec icu na te sajmove turizma zasto ne nauce i ne vide tako svakidasnje i obicne stvari kao sto su turisticki vodici u obliku knjige i brosure i zasto ne rade na tome da to bude stampano i da bude dostupno turistima koji dolaze u Beograd? Nazalost, velika rigidnost vlada u toj turistickoj organizaciji, proslo je pola veka da niko tamo nije shvatio osnovne stvari a proci ce jos pet puta toliko i nista se nece izmeniti. Moram, ipak, da pohvalim b92 koji mi je vazan izvor informacija o turizmu u Srbiji a i u mnogim gradovima u Srbiji pa i u Beogradu.

bosko

pre 12 godina

sta je sa vama iz provincije...ko vas gleda kao seljake? pa ja cim dođe leto bezim iz beograda! idem u selo! jer volim srbiju i njene druge gradove! a to sto vi citate da su beograđani uzdignuti...varate se,uzdignuti su oni koji se dosele u Bg pa zive dve tri godine i misle da su beograđani.... beogradjani su manjina u beogradu!

Mzg

pre 12 godina

da li moze neka vest ili komentari da prodju bez uporedjivanja hr i srb? postalo je smorno vise citanje zluradih komentara! u vesti se ne pominje nu zg ni cro pa ne razumem cemu takvi komentari od "dragih" nam komsija! i jos bih im porucio: gledajte svoja posla i svoje dvoriste! ovo vam vise nije sfrj da radjte sta god pozelite! pozdrav svim dobronamernim ljudima!
(milos, 11. april 2012 16:28)

E pa mi i slovenci smo vam najbrojniji gosti htio ti to ili ne, stoga uvažavaj naše kritike, kao turista, bio sam u Bg-u osim infrastrukture i čistoće sve je ok .. ali ova dva velika problema Srbije i Bg-a i jesu najvažnija, glupo je uopće porediti Srbiju i Hrvatsku u kontekstu turizma..to je kao da upoređujete Hrvatsku i Njemačku u gospodarstvu, inače mi je Bg jako drag i neobičan grad mislim da bi to NEOBIČNO (u pozitivnom smislu) trebalo staviti kao neki lightmotiv, a što se tiče:

@
@nije nego: a parada je kao normalna pojava u zg? aj, ne izmisljaj vise, molim te! mozda je medijski mrak 90 tih mogao da nas drzi u zabludi, ali sad svi dobro znamo sta se radi u komsiluku! bolje ne komentarisite!
(doktor, 11. april 2012 23:18)

2011.g. na paradi u Zg-u su bili i roditelji sa djecom i prošlo je bez ijednog incidenta, a Split neću komentirati.. to je kao da poredite Bg i Jagodinu .. Inače ulažite u svoj grad ima dobrog potencijala ponovimo problemi su: infrastruktura (ceste i željeznice), čistoća, gradski prijevoz (ono što se MORA poboljšati), cijene hotela previsoke.. to govorim kao turist koji je bio u Bg-u i koji će opet doći.. a što se tiče Beograđana/Beograđanki samo pohvale!