Četvrtak, 21.01.2010.

07:00

Koliko zaista koštaju avio karte

Izvor: B92

Koliko zaista koštaju avio karte IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

38 Komentari

Sortiraj po:

Joca

pre 14 godina

Na svim vecim aerodromima vecina taksi i ostalih dadzbina je opcionog karaktera dakle stiklirate ili ne preko neta kada kupujete kartu,samo kod nas su sulude takse obavezne i iznose bezmalo 200e

Stefan

pre 14 godina

@darko, nisam drveni advokat, ali je fascinantno koliko niste upuceni...
Jat-om ste leteli do Istambula, i servis na kratkim linijama je takav kakav ste opisali.
Emiratima ste leteli na dugoj liniji, pa je servis potpuno drugaciji.
Ne mozete porediti babe i zabe.
Da ste cesce leteli, znali bi da i u Swiss-u na kratkoj liniji dobijate jedan mafin kolac, gumiran je, nema datuma kada je napravljen, nema datuma do kada traje (obaveza je da ova informacija postoji!) i ima bombastican naziv "muffin winter edition"! Posada samo jednom sluzi pice, i nema repete, stjuardese se sklanjaju sa vidika, pa nemate koga ni da pozovete.
U Lufthansinom avionu, na kratkoj liniji, nije nista bolje. Sendvic od pre dve godine (samo sa salamom, ili samo sa sirom - isto kao u Jat-u, "ili-ili") pretvorio se u koktel trougao, nesto izmedju keksa i koktel sendvica za zurke. Pice se sluzi jednom.
Edukujte se pre postiranja zlonamernih komentara.

Petar

pre 14 godina

Malev oglasava cenu od 99e i stvarno je ta cena kada se kupi kod njih na sajtu.
Ja sam kupio Beograd - Kijev preko Budimpeste za toliko para. Ostale kompanije su preko 300e.

darko

pre 14 godina

Evo jednog mog primera, pre nekoliko dana vratio sam se sa puta iz Indije, karta me je sa svim taksama kostala 700 evra. Leteo sam preko Istanbula, kombinacija JATa i Emirata. Povratna karta do istanbula je kostala 205 evra, povratna karta Istanbul Dubai je bila 305, a Dubai Mumbai 190 evra. U avionu jata dobio sam jednu noblicu, i sendvic sa sirom. Za vodu sam morao da zovem stjuardesu. U avionima emirata za placenu kartu dobije se meni iz kojeg odaberete jelo (uglavnom ima tri ponudjena jela), sokovi, voda, vino, pivo, su vam uvek dostupni, plus imate mogucnost gledanja filmova, slusanja muzike, igrice, dobijete jastuk, cebe, stjuardese uvek nasmejane u ljubazne, dobijete topli peskir da obrisete ruke po ulasku u avion, o avionu i da ne pricam, uvek i u svakom trenutku znate koliko jos ima do mesta sletanja i gde se trenutno nalazite. I sad neka mi neko objasni kako to da je JAT propala firma a ima tak oskupe karte za koje se ne dobije nista a emirati su uspesna firma sa cenama koje su jeftinije od jatovih

leoben

pre 14 godina

Zasto i dalje obmanjujete ljude za cenu takse u Temisvaru?! Vec drugi put letim odatle i tvrdim da ima povratnih karata po ceni od 20 eur sa sve taksama. Meni na racunu pise : Cena leta 0 EUR, cena takse 9.4 EUR. Proverite na sajtu wizzair.com !!!

Samopitam

pre 14 godina

@London, a od kada Wizz i RaAir lete za Orlando na Floridi? Vrlo prosto, nijedna evropska low cost avio kompanija ne leti interkontinentalno. Lete samo po Evropi!

Marko

pre 14 godina

pa kao da je to sad kraj sveta, sta ti je 100-150E za povratnu kartu do Evrope? Ako ti neodgovara onda se klackaj autobusom, a kao da ce i to nesto jeftinije da izadje? Sta mi koji smo u Americi, povratne krecu tek od 800-1000$ do Srbije...

sasa

pre 14 godina

Najveci deo od avionskih karata uzimaju agencije koje izdaju karte.Za svaku izdatu kartu uzimaju 30eura.Samo sto izdaju karte troclanoj porodici uzmu 90eura.Da li placaju porez i da li toliko prijavljuju niko nezna.(na karti je uvek samo iznos koji ide kompaniji).Zato savet Jatove karte kupujte preko interneta ili preko JAT kol centra gde je ta taksa 10eura.(za troclanu porodicu usteda 60eura).Vreme je da inspekcija poseti agencije za prodaju avio karata

Galjega

pre 14 godina

Mi evo putujemo iz Budimpeste za Stokholm za 35 evra povratna, puna cena...znaci 70 za dvoje. Prevoz do centra Stokholma sa aerodroma je jos 15 evra. Fino.

Predrag S.

pre 14 godina

Hvala Bogu pa se neko setio da konacno do detalja objasni sta kosta i koliko kosta u avio prevozu tj avio karti.
Ja sam zaposlen na aerodromu i priznajem da imamo velikih problema sa putnicima koji su ubedjeni da ovu ogromnu razliku u ceni uzima aerodrom Beograd. Aerodromska taksa je nepunih 20 evra i tu se prica sa aerodormom zavrsava .
Druga je stvar sto agencije koje prodaju karte nonsalantno kazu da je za visoke cene kriva aerodromska taksa.
Veoma pametan potez(jedan od retkih)uprave Aerodroma je to sto su po terminalima postavili table sa iznosima aerodromskih taksi tako da sad putnici mogu komotno da se zale kompanijama odnosno agencijama koje ih deru nemilice pritom direktno poturajuci nas kao krivce za visoke cene avio-karata

marsupilami

pre 14 godina

Nevezano za temu, ali nisam mogao a da ne odgovorim na komentar potpisan sa (London, 21. januar 2010 13:20)


..Takođe, ne manje važno, slećete na aerodrome na kojima postoji odgovarajuća infrastruktura, koji su na određenoj lokaciji, gde su putnici određenog profila (a ne samo ogromne porodice sa nebrojenom decom koja se jure po aerodromu, urlaju i prosipaju sokove na sve i svakoga).

Deca jure, ulraju i prosipaju sokove..?
Baš čudno, u životu nisam prisustvovao tako strašnom incidentu!

Aleksandar Susak

pre 14 godina

Kad vec gospodin Macura zna zakon neka ga samo primeni. To mu je posao. Ali smo naucili samo da pricamo i pravimo se pametni. Ovo nije slucaj samo sa cenama proizvoda ili usluga, pogledajte samo oglase za posao. Diskriminacija na sve strane. Pogledajte reklame, MTS kao da vodi ovu drzavu a ne drzava njih... i jos mnogo toga... na zalost... Vazno je da takse i porezi pljuste na sve strane! Zivela socijalno odgovorna Vlada

Putujuci

pre 14 godina

Sve je to marketing ali mislim da smo osudjeni na takve stvari i bez njega. Jedni reklamiraju karte za 16 ili 19 Eur pa kazu da su krive taxe i aerodromi a drugi vec kazu 99 Eur sa svim taxama pa opet karata nema. Sve u svemu nama je svejedno, uvek i sve na novo, daleko smo od bilo kakvog Evropskog razmislajnja jer se i Evropske kompanije ovde ponasaju srpski.

Milos

pre 14 godina

Kakve lazi, kakve prevare. A primer YQ surcharge, dodatka za gorivo, kome tih 38e ide nego JAT-u. Isto i sa ovom fenomenalnom taksom za izdavanje karte od 12e. pa onda ispadne da sirotom, malom JAT Airways-u ipak ode skoro 90 ojra a ne 38. Jedino sto su to fino izorganizovali pa ne placaju porez na 88e nego samo na 38e.

n.

pre 14 godina

@branko

taksa za izdavanje karte je cena koju su avio prevoznici preneli na putnike koji time placaju sluzbenika kompanije koji im izdaje tu kartu. Ta taksa je uvedena da bi se eksternalizovao trosak, tj. da bi putnike ohrabrili da kupuju karte preko interneta u kojem slucaju ta taksa ne postoji.

London

pre 14 godina

Mislim da ljudi u Srbiji upoređuju dva različita proizvoda, jedan je let aviokompanijom tipa Lufthansa ili BA, drugi je let aviokompanijom tipa Wizz ili Ryanair.

Sa BA možete da letite iz Beograda, preko Londona do Orlanda na Floridi, da sletite u Londonu na isti terminal sa kojeg ćete poleteti za Orlando, da vam torba stigne u Orlando a da je niste vukli sa aerodroma na aerodrom, da imate mogućnost nekoga da pozovete ako nešto pođe naopako, da dobijete mesto na sledećem letu ako je prvi kasnio pa ste propustili drugi. Takođe, ne manje važno, slećete na aerodrome na kojima postoji odgovarajuća infrastruktura, koji su na određenoj lokaciji, gde su putnici određenog profila (a ne samo ogromne porodice sa nebrojenom decom koja se jure po aerodromu, urlaju i prosipaju sokove na sve i svakoga).

Sa Wizz ili Ryanair možete leteti od A do B, ili bolje rečeno od grada relativno blizu A do grada relativno blizu B, ne možete da letite od A do C preko B, ne dobijete air miles, količina prtljaga koju možete da ponesete je manja, ne možete da izaberete mesto gde ćete da sedite, avioni su u najbazičnoj konfiguraciji, profil putnika je odgovarajući ponuđenoj usluzi, po kiši ćete hodati od aviona do zgrade terminala, ako nešto krene po zlu onda ste sami, itd.

Prva usluga ima svoju cenu i ona je viša od cene druge usluge. Ipak, ne treba očekivati da druga usluga bude besplatna. S druge strane, s obzirom na bazičnu uslugu koju pružaju, "jeftine" avio kopanije moraju da reklamiraju tu uslugu po nerealno niskim cenama da bi uopšte privukli putnike. Otuda inicijalno jeftine karte a posle svi skriveni troškovi. Kod većine jeftinih kompanija ti troškovi su sada već bizarni. Kod Ryanair-a na primer, 5 funti online check-in, 10 funti credit card charge ali po putniku(!), ne po transakciji, itd, itd.

Na kraju, kad se sve sabere i oduzme, postoje jeftiniji i skuplji letovi ali je proizvod koji kupujete prilično različit.

Aca

pre 14 godina

Nije (toliko) problem u kompaniji, koliko u zakonu koji regulise tu oblast kod nas, jer ta ista kompanija (najveca nemacka) kada nudi letove u okviru EU, prvu cena koju vidite na bilbordu ili kliknete na nju na internetu, bice ona koju cete i platiti (jer EU od pre dve godine ima propis koji na to obavezuje avio kompanije i turisticke agencije za prodaju karata i turistickih aranzmana, da ne bi dovodili u zabludu kupce). Znaci, uskladiti zakon o cenama sa evropskim direktivama i problem resen.

NN

pre 14 godina

I? Sta cemo da uradimo po tom pitanju, sagovornice iz Trzisne inspekcije? Neka si se ti pozalio novinaru, bezobrazni oglasivaci, jeste, sram ih bilo :))
Pitanje za novinara: zasto je problem reci koja je kompanija u pitanju? Ne vidim da Vas u tome sprecava novi zakon.. Zasluzuju da se nadju u naslovu!

dassal

pre 14 godina

Molio bih i novinare da ne stanu kod ovakvih objasnjenja, nego da idu dalje i saznaju da je npr. YQ taksa takodje prihod avio prevoznika, kao i trosak izdavanja karte (!!!) q bogami i doplata za gorivo (tamo gde je ima)!

Bane NS

pre 14 godina

To Vam je marketing, jer nije da oni ne napišu, oni vam sve napišu samo što vam je uglavnom potreban mikroskop da bi ste pročitali to što su oni hteli da vam prećute. Tako je sa nagradnim igrama na kojima se deli Mercedes, pa obese bilbord na kome je slika najluksusnijeg mogućeg Mercedesa a onda kada odete u salon po svoju nagradu sačeka vas najjeftiniji i najsiromašniji model ali ko vam je kriv, zato u gornjem desnom delu svake cene ili reklame stoji dobro nam znana zvezdica a onda negde u nekom ćoškiću jedva čitljivim fontom objašnjenje da automobil sa slike ne mora da odgovara onom koji se poklanja, ili kada reklamiraju cenu auta opet najnapucanijeg stave na sliku i čuveni prefiks "od" pa naravno tek u salonu shvatite da taj sa slike takav košta jedno tri puta više nego što je navedeno za osnovni modil koji kao da je drugi auto u odnosu na taj i tako u nedogled, tako pored tih cena avio karata takođe stoji ta famozna zvezdica kojom se negde objašnjava da je to cena bez taksi, a neverovatno je to da što je manja ta cena sa zvezdicom to su takse skuplje, recimo ako letite od Budimpešte do Pariza na primer, recimo Lufthansom karta vas košta, sada lupetam čisto primera radi, 170 evra a takse 130 evra odnosno ukupno 300 evra, a onda krenete da kupite kartu nekog drugog avio prevoznika koja košta 1* euro, i svatite da je karta 1 evro a takse 299 evra i da vas karta košta opet 300 evra, i sada ako oba prevoznika lete između dva ista aerodruma kako takse mogu da im se razlikuju a zapravo, pretpostavljam da ih peglaju baš preko tih nekih taksi za gorivo, za izdavanje karti i sl.

dragan

pre 14 godina

U proseku deset puta godisnje koristim usluge avio prevoznika unutar evropske unie. Uglavnom letim low-cost kompanijama i cena povratne karte je obicno uvek oko 50-60 eura. Desavalo mi se da kupim povratnu kartu i za 10 eura (sa svim taksama!).
Uostalom svako to moze i da proveri preko interneta. Obidjite par sajtova low cost kompanija, izaberite dve destinacije koje vas zanimaju, budite malo fleksibilni sa datumima odlaska i povratka i sigurno cete naci nesto veoma povoljno.

iqx

pre 14 godina

Zamislite reklamu za voz ili bus do minhena: Karta samo za 5e. Naravno tu se dodaju taxe...za gorivo, stampanje karte, peronska karta... taksa za taksu, taksa za akcizu, akciza za taksu... kafa za sofera, putarina i... tako dodjemo do prave cene karte. Ali na reklami pise karta je samo 5e :)

Marketing...

Matej

pre 14 godina

Evo ja nisam nikad leteo avionom. Mogu li da platim 16e kartu i BG aerodromsku taksu samo da udjem u avion i posedim sat vremena i kad jat (lufthanza) upali motore ja cu da izadjem napolje.
>>>Od povratne karte u kasu JAT-a se slije 38 evra

srdjan

pre 14 godina

Evo svezeg primera kako to izgleda u praksi. Karta je kupljena za let Beograd-Stuttgart-Beograd. Kupljena je 12.01.2010. god, a let je 30.01.2010, povratak 02.02.2010. Znaci samo 18 dana ranije, ne par meseci. Karta, povratna kosta 69.43 eura i sve ostale takse iznose jos ukupno 40.55 eura. Sve zajedno 109.98 eura. Posto sam platio preko interneta iz Srbije, zbog extra provere transakcije mi je skinuto jos 8 eura. Valjda smo jos uvek sumnjiva drzava. I da, aviokompanija je Germanwings.

AJA

pre 14 godina

Dosta vise sa lazima,ne znam stvarno sta inspirise vas novinare da po hiljadu puta pisete o ovim lazima.Cini mi se da i vi u tome mnogo ucestvujete ili nas smatrate ovcama pa mozete i vi da nam punite glavu kako to nije istina.

Sasa

pre 14 godina

Cekaj bre, kazes karta je 16 evra, taksa u Beogradu 19.9, plus prosecna taksa na evropskim aerodromima 23, pa gde ti je onda razlika do 120 evra???
Nesto si se malo uplatkao.

igor antunovic

pre 14 godina

jasno je da cena avionske karte ne moze biti jeftinija od vozne,ali zasto jednostavno ne kazu pravu cenu nego se sluze marketinskim mahinacijama,mada hvala bogu nas narod se vec navikao i odmah zna da nije istina to sto kazu,a sto se tice osiguranja silnih to nam uopste ne treba,jer ako neki od nasih old timera padne on je pao i tu nema sta

bob

pre 14 godina

branko vidis to je i mene zanimalo, 12E trosak izdavanja karte, ko da je stampaju pa bar u srebru ili nesto slicno. a i ono osiguranje jedni kazu 3,3 drugi 4 i kusur. mislim da neko laze :)

Tara

pre 14 godina

Sta se trzisna inspekcija pravi naivna!? Krenuli su u hajku po firmama i proveravaju i traze da imate popunjene citave formulari za najobicnije oglasavanje, makar to bila usluga koji vam vrsi marketing agencija. Bukvalno traze da se upise JMBG onog ko je osmisli oglas???!
A sa druge strane reklame za avio karate, cene poziva raznih kvizova i sl. agencija za pljackanje gradjana se uredno NE proveravaju! 16 eur karta, koja drskost! Onda i Toyota moze da reklamira auto po ceni sasije a motor i tockovi nisu od znacaja :D

branko

pre 14 godina

Šta je, za ime Boga, Trošak izdavanja karte?!? I zašto ih više košta da izdaju kartu do Pariza nego do Soluna? Jel veća karta ili im treba više ljudi da je izda? Kakvi prevaranti...bili i ostali

frequent flyer

pre 14 godina

Prosle godine sam minimum jednom mesecno leteo sa Ryanair iz Berlina za Stokholm ili London. Najskuplju kartu u jednom pravcu sam platio 35 evra sa sve taksama za London. A dva puta iz Stokholma za Berlin sam platio 7 (SEDAM) evra. Jeste, kupio sam kartu unapred, ali maksimum mesec dana ranije.

Ok, placa se sendvic ako neko hoce da prezalogaji, ali za 90 minuta leta, moze da se izdrzi bez jela. Ako bas mora da se nesto pojede, cene su pristupacne, a neki put je i hrana ukusna.

Prtljag se placa 10 evra, ali dozvoljen je rucni prtljag do 10kg ili 15kg...zavisi od raspolozenja sluzbenika.

Baza Ryanair u Berlinu je aerodrom Schoenefeld, povezan je vozom, i stize se za maximum 30 minuta iz centra grada.

Stokholm Skavsta je sat i dvadeset minuta od centra Stokholma, autobusi idu svakih 10 minuta, jeftini su, i nude besplatan wi-fi.

London Stansted je 90 minuta od centra Londona autobusom, ali usteda u ceni karte je toliko velika da me ta razlika u vremenu ne zanima.

Lufthansa mi za Berlin-London ili Berlin-Stokholm sa presedanjem trazi minimum 250 evra. Pa sad vi gledajte cime ce da putujete.

Low Cost kompanije u Srbiji nemaju motiva da snize cene dok god je konkurencija slaba. Ako JAT trazi 300 evra za povratnu kartu Bg-Berlin-Bg, onda German Wings nema razloga da prodaje kartu za 15 evra, vec ce tu istu relaciju prodavati za 20% manje od jedinog konkurenta.

frequent flyer

pre 14 godina

Prosle godine sam minimum jednom mesecno leteo sa Ryanair iz Berlina za Stokholm ili London. Najskuplju kartu u jednom pravcu sam platio 35 evra sa sve taksama za London. A dva puta iz Stokholma za Berlin sam platio 7 (SEDAM) evra. Jeste, kupio sam kartu unapred, ali maksimum mesec dana ranije.

Ok, placa se sendvic ako neko hoce da prezalogaji, ali za 90 minuta leta, moze da se izdrzi bez jela. Ako bas mora da se nesto pojede, cene su pristupacne, a neki put je i hrana ukusna.

Prtljag se placa 10 evra, ali dozvoljen je rucni prtljag do 10kg ili 15kg...zavisi od raspolozenja sluzbenika.

Baza Ryanair u Berlinu je aerodrom Schoenefeld, povezan je vozom, i stize se za maximum 30 minuta iz centra grada.

Stokholm Skavsta je sat i dvadeset minuta od centra Stokholma, autobusi idu svakih 10 minuta, jeftini su, i nude besplatan wi-fi.

London Stansted je 90 minuta od centra Londona autobusom, ali usteda u ceni karte je toliko velika da me ta razlika u vremenu ne zanima.

Lufthansa mi za Berlin-London ili Berlin-Stokholm sa presedanjem trazi minimum 250 evra. Pa sad vi gledajte cime ce da putujete.

Low Cost kompanije u Srbiji nemaju motiva da snize cene dok god je konkurencija slaba. Ako JAT trazi 300 evra za povratnu kartu Bg-Berlin-Bg, onda German Wings nema razloga da prodaje kartu za 15 evra, vec ce tu istu relaciju prodavati za 20% manje od jedinog konkurenta.

branko

pre 14 godina

Šta je, za ime Boga, Trošak izdavanja karte?!? I zašto ih više košta da izdaju kartu do Pariza nego do Soluna? Jel veća karta ili im treba više ljudi da je izda? Kakvi prevaranti...bili i ostali

Tara

pre 14 godina

Sta se trzisna inspekcija pravi naivna!? Krenuli su u hajku po firmama i proveravaju i traze da imate popunjene citave formulari za najobicnije oglasavanje, makar to bila usluga koji vam vrsi marketing agencija. Bukvalno traze da se upise JMBG onog ko je osmisli oglas???!
A sa druge strane reklame za avio karate, cene poziva raznih kvizova i sl. agencija za pljackanje gradjana se uredno NE proveravaju! 16 eur karta, koja drskost! Onda i Toyota moze da reklamira auto po ceni sasije a motor i tockovi nisu od znacaja :D

bob

pre 14 godina

branko vidis to je i mene zanimalo, 12E trosak izdavanja karte, ko da je stampaju pa bar u srebru ili nesto slicno. a i ono osiguranje jedni kazu 3,3 drugi 4 i kusur. mislim da neko laze :)

igor antunovic

pre 14 godina

jasno je da cena avionske karte ne moze biti jeftinija od vozne,ali zasto jednostavno ne kazu pravu cenu nego se sluze marketinskim mahinacijama,mada hvala bogu nas narod se vec navikao i odmah zna da nije istina to sto kazu,a sto se tice osiguranja silnih to nam uopste ne treba,jer ako neki od nasih old timera padne on je pao i tu nema sta

iqx

pre 14 godina

Zamislite reklamu za voz ili bus do minhena: Karta samo za 5e. Naravno tu se dodaju taxe...za gorivo, stampanje karte, peronska karta... taksa za taksu, taksa za akcizu, akciza za taksu... kafa za sofera, putarina i... tako dodjemo do prave cene karte. Ali na reklami pise karta je samo 5e :)

Marketing...

darko

pre 14 godina

Evo jednog mog primera, pre nekoliko dana vratio sam se sa puta iz Indije, karta me je sa svim taksama kostala 700 evra. Leteo sam preko Istanbula, kombinacija JATa i Emirata. Povratna karta do istanbula je kostala 205 evra, povratna karta Istanbul Dubai je bila 305, a Dubai Mumbai 190 evra. U avionu jata dobio sam jednu noblicu, i sendvic sa sirom. Za vodu sam morao da zovem stjuardesu. U avionima emirata za placenu kartu dobije se meni iz kojeg odaberete jelo (uglavnom ima tri ponudjena jela), sokovi, voda, vino, pivo, su vam uvek dostupni, plus imate mogucnost gledanja filmova, slusanja muzike, igrice, dobijete jastuk, cebe, stjuardese uvek nasmejane u ljubazne, dobijete topli peskir da obrisete ruke po ulasku u avion, o avionu i da ne pricam, uvek i u svakom trenutku znate koliko jos ima do mesta sletanja i gde se trenutno nalazite. I sad neka mi neko objasni kako to da je JAT propala firma a ima tak oskupe karte za koje se ne dobije nista a emirati su uspesna firma sa cenama koje su jeftinije od jatovih

marsupilami

pre 14 godina

Nevezano za temu, ali nisam mogao a da ne odgovorim na komentar potpisan sa (London, 21. januar 2010 13:20)


..Takođe, ne manje važno, slećete na aerodrome na kojima postoji odgovarajuća infrastruktura, koji su na određenoj lokaciji, gde su putnici određenog profila (a ne samo ogromne porodice sa nebrojenom decom koja se jure po aerodromu, urlaju i prosipaju sokove na sve i svakoga).

Deca jure, ulraju i prosipaju sokove..?
Baš čudno, u životu nisam prisustvovao tako strašnom incidentu!

London

pre 14 godina

Mislim da ljudi u Srbiji upoređuju dva različita proizvoda, jedan je let aviokompanijom tipa Lufthansa ili BA, drugi je let aviokompanijom tipa Wizz ili Ryanair.

Sa BA možete da letite iz Beograda, preko Londona do Orlanda na Floridi, da sletite u Londonu na isti terminal sa kojeg ćete poleteti za Orlando, da vam torba stigne u Orlando a da je niste vukli sa aerodroma na aerodrom, da imate mogućnost nekoga da pozovete ako nešto pođe naopako, da dobijete mesto na sledećem letu ako je prvi kasnio pa ste propustili drugi. Takođe, ne manje važno, slećete na aerodrome na kojima postoji odgovarajuća infrastruktura, koji su na određenoj lokaciji, gde su putnici određenog profila (a ne samo ogromne porodice sa nebrojenom decom koja se jure po aerodromu, urlaju i prosipaju sokove na sve i svakoga).

Sa Wizz ili Ryanair možete leteti od A do B, ili bolje rečeno od grada relativno blizu A do grada relativno blizu B, ne možete da letite od A do C preko B, ne dobijete air miles, količina prtljaga koju možete da ponesete je manja, ne možete da izaberete mesto gde ćete da sedite, avioni su u najbazičnoj konfiguraciji, profil putnika je odgovarajući ponuđenoj usluzi, po kiši ćete hodati od aviona do zgrade terminala, ako nešto krene po zlu onda ste sami, itd.

Prva usluga ima svoju cenu i ona je viša od cene druge usluge. Ipak, ne treba očekivati da druga usluga bude besplatna. S druge strane, s obzirom na bazičnu uslugu koju pružaju, "jeftine" avio kopanije moraju da reklamiraju tu uslugu po nerealno niskim cenama da bi uopšte privukli putnike. Otuda inicijalno jeftine karte a posle svi skriveni troškovi. Kod većine jeftinih kompanija ti troškovi su sada već bizarni. Kod Ryanair-a na primer, 5 funti online check-in, 10 funti credit card charge ali po putniku(!), ne po transakciji, itd, itd.

Na kraju, kad se sve sabere i oduzme, postoje jeftiniji i skuplji letovi ali je proizvod koji kupujete prilično različit.

Predrag S.

pre 14 godina

Hvala Bogu pa se neko setio da konacno do detalja objasni sta kosta i koliko kosta u avio prevozu tj avio karti.
Ja sam zaposlen na aerodromu i priznajem da imamo velikih problema sa putnicima koji su ubedjeni da ovu ogromnu razliku u ceni uzima aerodrom Beograd. Aerodromska taksa je nepunih 20 evra i tu se prica sa aerodormom zavrsava .
Druga je stvar sto agencije koje prodaju karte nonsalantno kazu da je za visoke cene kriva aerodromska taksa.
Veoma pametan potez(jedan od retkih)uprave Aerodroma je to sto su po terminalima postavili table sa iznosima aerodromskih taksi tako da sad putnici mogu komotno da se zale kompanijama odnosno agencijama koje ih deru nemilice pritom direktno poturajuci nas kao krivce za visoke cene avio-karata

leoben

pre 14 godina

Zasto i dalje obmanjujete ljude za cenu takse u Temisvaru?! Vec drugi put letim odatle i tvrdim da ima povratnih karata po ceni od 20 eur sa sve taksama. Meni na racunu pise : Cena leta 0 EUR, cena takse 9.4 EUR. Proverite na sajtu wizzair.com !!!

Matej

pre 14 godina

Evo ja nisam nikad leteo avionom. Mogu li da platim 16e kartu i BG aerodromsku taksu samo da udjem u avion i posedim sat vremena i kad jat (lufthanza) upali motore ja cu da izadjem napolje.
>>>Od povratne karte u kasu JAT-a se slije 38 evra

Aca

pre 14 godina

Nije (toliko) problem u kompaniji, koliko u zakonu koji regulise tu oblast kod nas, jer ta ista kompanija (najveca nemacka) kada nudi letove u okviru EU, prvu cena koju vidite na bilbordu ili kliknete na nju na internetu, bice ona koju cete i platiti (jer EU od pre dve godine ima propis koji na to obavezuje avio kompanije i turisticke agencije za prodaju karata i turistickih aranzmana, da ne bi dovodili u zabludu kupce). Znaci, uskladiti zakon o cenama sa evropskim direktivama i problem resen.

NN

pre 14 godina

I? Sta cemo da uradimo po tom pitanju, sagovornice iz Trzisne inspekcije? Neka si se ti pozalio novinaru, bezobrazni oglasivaci, jeste, sram ih bilo :))
Pitanje za novinara: zasto je problem reci koja je kompanija u pitanju? Ne vidim da Vas u tome sprecava novi zakon.. Zasluzuju da se nadju u naslovu!

srdjan

pre 14 godina

Evo svezeg primera kako to izgleda u praksi. Karta je kupljena za let Beograd-Stuttgart-Beograd. Kupljena je 12.01.2010. god, a let je 30.01.2010, povratak 02.02.2010. Znaci samo 18 dana ranije, ne par meseci. Karta, povratna kosta 69.43 eura i sve ostale takse iznose jos ukupno 40.55 eura. Sve zajedno 109.98 eura. Posto sam platio preko interneta iz Srbije, zbog extra provere transakcije mi je skinuto jos 8 eura. Valjda smo jos uvek sumnjiva drzava. I da, aviokompanija je Germanwings.

Milos

pre 14 godina

Kakve lazi, kakve prevare. A primer YQ surcharge, dodatka za gorivo, kome tih 38e ide nego JAT-u. Isto i sa ovom fenomenalnom taksom za izdavanje karte od 12e. pa onda ispadne da sirotom, malom JAT Airways-u ipak ode skoro 90 ojra a ne 38. Jedino sto su to fino izorganizovali pa ne placaju porez na 88e nego samo na 38e.

Galjega

pre 14 godina

Mi evo putujemo iz Budimpeste za Stokholm za 35 evra povratna, puna cena...znaci 70 za dvoje. Prevoz do centra Stokholma sa aerodroma je jos 15 evra. Fino.

Stefan

pre 14 godina

@darko, nisam drveni advokat, ali je fascinantno koliko niste upuceni...
Jat-om ste leteli do Istambula, i servis na kratkim linijama je takav kakav ste opisali.
Emiratima ste leteli na dugoj liniji, pa je servis potpuno drugaciji.
Ne mozete porediti babe i zabe.
Da ste cesce leteli, znali bi da i u Swiss-u na kratkoj liniji dobijate jedan mafin kolac, gumiran je, nema datuma kada je napravljen, nema datuma do kada traje (obaveza je da ova informacija postoji!) i ima bombastican naziv "muffin winter edition"! Posada samo jednom sluzi pice, i nema repete, stjuardese se sklanjaju sa vidika, pa nemate koga ni da pozovete.
U Lufthansinom avionu, na kratkoj liniji, nije nista bolje. Sendvic od pre dve godine (samo sa salamom, ili samo sa sirom - isto kao u Jat-u, "ili-ili") pretvorio se u koktel trougao, nesto izmedju keksa i koktel sendvica za zurke. Pice se sluzi jednom.
Edukujte se pre postiranja zlonamernih komentara.

dassal

pre 14 godina

Molio bih i novinare da ne stanu kod ovakvih objasnjenja, nego da idu dalje i saznaju da je npr. YQ taksa takodje prihod avio prevoznika, kao i trosak izdavanja karte (!!!) q bogami i doplata za gorivo (tamo gde je ima)!

dragan

pre 14 godina

U proseku deset puta godisnje koristim usluge avio prevoznika unutar evropske unie. Uglavnom letim low-cost kompanijama i cena povratne karte je obicno uvek oko 50-60 eura. Desavalo mi se da kupim povratnu kartu i za 10 eura (sa svim taksama!).
Uostalom svako to moze i da proveri preko interneta. Obidjite par sajtova low cost kompanija, izaberite dve destinacije koje vas zanimaju, budite malo fleksibilni sa datumima odlaska i povratka i sigurno cete naci nesto veoma povoljno.

Samopitam

pre 14 godina

@London, a od kada Wizz i RaAir lete za Orlando na Floridi? Vrlo prosto, nijedna evropska low cost avio kompanija ne leti interkontinentalno. Lete samo po Evropi!

n.

pre 14 godina

@branko

taksa za izdavanje karte je cena koju su avio prevoznici preneli na putnike koji time placaju sluzbenika kompanije koji im izdaje tu kartu. Ta taksa je uvedena da bi se eksternalizovao trosak, tj. da bi putnike ohrabrili da kupuju karte preko interneta u kojem slucaju ta taksa ne postoji.

Sasa

pre 14 godina

Cekaj bre, kazes karta je 16 evra, taksa u Beogradu 19.9, plus prosecna taksa na evropskim aerodromima 23, pa gde ti je onda razlika do 120 evra???
Nesto si se malo uplatkao.

sasa

pre 14 godina

Najveci deo od avionskih karata uzimaju agencije koje izdaju karte.Za svaku izdatu kartu uzimaju 30eura.Samo sto izdaju karte troclanoj porodici uzmu 90eura.Da li placaju porez i da li toliko prijavljuju niko nezna.(na karti je uvek samo iznos koji ide kompaniji).Zato savet Jatove karte kupujte preko interneta ili preko JAT kol centra gde je ta taksa 10eura.(za troclanu porodicu usteda 60eura).Vreme je da inspekcija poseti agencije za prodaju avio karata

AJA

pre 14 godina

Dosta vise sa lazima,ne znam stvarno sta inspirise vas novinare da po hiljadu puta pisete o ovim lazima.Cini mi se da i vi u tome mnogo ucestvujete ili nas smatrate ovcama pa mozete i vi da nam punite glavu kako to nije istina.

Marko

pre 14 godina

pa kao da je to sad kraj sveta, sta ti je 100-150E za povratnu kartu do Evrope? Ako ti neodgovara onda se klackaj autobusom, a kao da ce i to nesto jeftinije da izadje? Sta mi koji smo u Americi, povratne krecu tek od 800-1000$ do Srbije...

Putujuci

pre 14 godina

Sve je to marketing ali mislim da smo osudjeni na takve stvari i bez njega. Jedni reklamiraju karte za 16 ili 19 Eur pa kazu da su krive taxe i aerodromi a drugi vec kazu 99 Eur sa svim taxama pa opet karata nema. Sve u svemu nama je svejedno, uvek i sve na novo, daleko smo od bilo kakvog Evropskog razmislajnja jer se i Evropske kompanije ovde ponasaju srpski.

Aleksandar Susak

pre 14 godina

Kad vec gospodin Macura zna zakon neka ga samo primeni. To mu je posao. Ali smo naucili samo da pricamo i pravimo se pametni. Ovo nije slucaj samo sa cenama proizvoda ili usluga, pogledajte samo oglase za posao. Diskriminacija na sve strane. Pogledajte reklame, MTS kao da vodi ovu drzavu a ne drzava njih... i jos mnogo toga... na zalost... Vazno je da takse i porezi pljuste na sve strane! Zivela socijalno odgovorna Vlada

Bane NS

pre 14 godina

To Vam je marketing, jer nije da oni ne napišu, oni vam sve napišu samo što vam je uglavnom potreban mikroskop da bi ste pročitali to što su oni hteli da vam prećute. Tako je sa nagradnim igrama na kojima se deli Mercedes, pa obese bilbord na kome je slika najluksusnijeg mogućeg Mercedesa a onda kada odete u salon po svoju nagradu sačeka vas najjeftiniji i najsiromašniji model ali ko vam je kriv, zato u gornjem desnom delu svake cene ili reklame stoji dobro nam znana zvezdica a onda negde u nekom ćoškiću jedva čitljivim fontom objašnjenje da automobil sa slike ne mora da odgovara onom koji se poklanja, ili kada reklamiraju cenu auta opet najnapucanijeg stave na sliku i čuveni prefiks "od" pa naravno tek u salonu shvatite da taj sa slike takav košta jedno tri puta više nego što je navedeno za osnovni modil koji kao da je drugi auto u odnosu na taj i tako u nedogled, tako pored tih cena avio karata takođe stoji ta famozna zvezdica kojom se negde objašnjava da je to cena bez taksi, a neverovatno je to da što je manja ta cena sa zvezdicom to su takse skuplje, recimo ako letite od Budimpešte do Pariza na primer, recimo Lufthansom karta vas košta, sada lupetam čisto primera radi, 170 evra a takse 130 evra odnosno ukupno 300 evra, a onda krenete da kupite kartu nekog drugog avio prevoznika koja košta 1* euro, i svatite da je karta 1 evro a takse 299 evra i da vas karta košta opet 300 evra, i sada ako oba prevoznika lete između dva ista aerodruma kako takse mogu da im se razlikuju a zapravo, pretpostavljam da ih peglaju baš preko tih nekih taksi za gorivo, za izdavanje karti i sl.

Joca

pre 14 godina

Na svim vecim aerodromima vecina taksi i ostalih dadzbina je opcionog karaktera dakle stiklirate ili ne preko neta kada kupujete kartu,samo kod nas su sulude takse obavezne i iznose bezmalo 200e

Petar

pre 14 godina

Malev oglasava cenu od 99e i stvarno je ta cena kada se kupi kod njih na sajtu.
Ja sam kupio Beograd - Kijev preko Budimpeste za toliko para. Ostale kompanije su preko 300e.

London

pre 14 godina

Mislim da ljudi u Srbiji upoređuju dva različita proizvoda, jedan je let aviokompanijom tipa Lufthansa ili BA, drugi je let aviokompanijom tipa Wizz ili Ryanair.

Sa BA možete da letite iz Beograda, preko Londona do Orlanda na Floridi, da sletite u Londonu na isti terminal sa kojeg ćete poleteti za Orlando, da vam torba stigne u Orlando a da je niste vukli sa aerodroma na aerodrom, da imate mogućnost nekoga da pozovete ako nešto pođe naopako, da dobijete mesto na sledećem letu ako je prvi kasnio pa ste propustili drugi. Takođe, ne manje važno, slećete na aerodrome na kojima postoji odgovarajuća infrastruktura, koji su na određenoj lokaciji, gde su putnici određenog profila (a ne samo ogromne porodice sa nebrojenom decom koja se jure po aerodromu, urlaju i prosipaju sokove na sve i svakoga).

Sa Wizz ili Ryanair možete leteti od A do B, ili bolje rečeno od grada relativno blizu A do grada relativno blizu B, ne možete da letite od A do C preko B, ne dobijete air miles, količina prtljaga koju možete da ponesete je manja, ne možete da izaberete mesto gde ćete da sedite, avioni su u najbazičnoj konfiguraciji, profil putnika je odgovarajući ponuđenoj usluzi, po kiši ćete hodati od aviona do zgrade terminala, ako nešto krene po zlu onda ste sami, itd.

Prva usluga ima svoju cenu i ona je viša od cene druge usluge. Ipak, ne treba očekivati da druga usluga bude besplatna. S druge strane, s obzirom na bazičnu uslugu koju pružaju, "jeftine" avio kopanije moraju da reklamiraju tu uslugu po nerealno niskim cenama da bi uopšte privukli putnike. Otuda inicijalno jeftine karte a posle svi skriveni troškovi. Kod većine jeftinih kompanija ti troškovi su sada već bizarni. Kod Ryanair-a na primer, 5 funti online check-in, 10 funti credit card charge ali po putniku(!), ne po transakciji, itd, itd.

Na kraju, kad se sve sabere i oduzme, postoje jeftiniji i skuplji letovi ali je proizvod koji kupujete prilično različit.

Marko

pre 14 godina

pa kao da je to sad kraj sveta, sta ti je 100-150E za povratnu kartu do Evrope? Ako ti neodgovara onda se klackaj autobusom, a kao da ce i to nesto jeftinije da izadje? Sta mi koji smo u Americi, povratne krecu tek od 800-1000$ do Srbije...

sasa

pre 14 godina

Najveci deo od avionskih karata uzimaju agencije koje izdaju karte.Za svaku izdatu kartu uzimaju 30eura.Samo sto izdaju karte troclanoj porodici uzmu 90eura.Da li placaju porez i da li toliko prijavljuju niko nezna.(na karti je uvek samo iznos koji ide kompaniji).Zato savet Jatove karte kupujte preko interneta ili preko JAT kol centra gde je ta taksa 10eura.(za troclanu porodicu usteda 60eura).Vreme je da inspekcija poseti agencije za prodaju avio karata

Joca

pre 14 godina

Na svim vecim aerodromima vecina taksi i ostalih dadzbina je opcionog karaktera dakle stiklirate ili ne preko neta kada kupujete kartu,samo kod nas su sulude takse obavezne i iznose bezmalo 200e

branko

pre 14 godina

Šta je, za ime Boga, Trošak izdavanja karte?!? I zašto ih više košta da izdaju kartu do Pariza nego do Soluna? Jel veća karta ili im treba više ljudi da je izda? Kakvi prevaranti...bili i ostali

AJA

pre 14 godina

Dosta vise sa lazima,ne znam stvarno sta inspirise vas novinare da po hiljadu puta pisete o ovim lazima.Cini mi se da i vi u tome mnogo ucestvujete ili nas smatrate ovcama pa mozete i vi da nam punite glavu kako to nije istina.

Stefan

pre 14 godina

@darko, nisam drveni advokat, ali je fascinantno koliko niste upuceni...
Jat-om ste leteli do Istambula, i servis na kratkim linijama je takav kakav ste opisali.
Emiratima ste leteli na dugoj liniji, pa je servis potpuno drugaciji.
Ne mozete porediti babe i zabe.
Da ste cesce leteli, znali bi da i u Swiss-u na kratkoj liniji dobijate jedan mafin kolac, gumiran je, nema datuma kada je napravljen, nema datuma do kada traje (obaveza je da ova informacija postoji!) i ima bombastican naziv "muffin winter edition"! Posada samo jednom sluzi pice, i nema repete, stjuardese se sklanjaju sa vidika, pa nemate koga ni da pozovete.
U Lufthansinom avionu, na kratkoj liniji, nije nista bolje. Sendvic od pre dve godine (samo sa salamom, ili samo sa sirom - isto kao u Jat-u, "ili-ili") pretvorio se u koktel trougao, nesto izmedju keksa i koktel sendvica za zurke. Pice se sluzi jednom.
Edukujte se pre postiranja zlonamernih komentara.

frequent flyer

pre 14 godina

Prosle godine sam minimum jednom mesecno leteo sa Ryanair iz Berlina za Stokholm ili London. Najskuplju kartu u jednom pravcu sam platio 35 evra sa sve taksama za London. A dva puta iz Stokholma za Berlin sam platio 7 (SEDAM) evra. Jeste, kupio sam kartu unapred, ali maksimum mesec dana ranije.

Ok, placa se sendvic ako neko hoce da prezalogaji, ali za 90 minuta leta, moze da se izdrzi bez jela. Ako bas mora da se nesto pojede, cene su pristupacne, a neki put je i hrana ukusna.

Prtljag se placa 10 evra, ali dozvoljen je rucni prtljag do 10kg ili 15kg...zavisi od raspolozenja sluzbenika.

Baza Ryanair u Berlinu je aerodrom Schoenefeld, povezan je vozom, i stize se za maximum 30 minuta iz centra grada.

Stokholm Skavsta je sat i dvadeset minuta od centra Stokholma, autobusi idu svakih 10 minuta, jeftini su, i nude besplatan wi-fi.

London Stansted je 90 minuta od centra Londona autobusom, ali usteda u ceni karte je toliko velika da me ta razlika u vremenu ne zanima.

Lufthansa mi za Berlin-London ili Berlin-Stokholm sa presedanjem trazi minimum 250 evra. Pa sad vi gledajte cime ce da putujete.

Low Cost kompanije u Srbiji nemaju motiva da snize cene dok god je konkurencija slaba. Ako JAT trazi 300 evra za povratnu kartu Bg-Berlin-Bg, onda German Wings nema razloga da prodaje kartu za 15 evra, vec ce tu istu relaciju prodavati za 20% manje od jedinog konkurenta.

leoben

pre 14 godina

Zasto i dalje obmanjujete ljude za cenu takse u Temisvaru?! Vec drugi put letim odatle i tvrdim da ima povratnih karata po ceni od 20 eur sa sve taksama. Meni na racunu pise : Cena leta 0 EUR, cena takse 9.4 EUR. Proverite na sajtu wizzair.com !!!

darko

pre 14 godina

Evo jednog mog primera, pre nekoliko dana vratio sam se sa puta iz Indije, karta me je sa svim taksama kostala 700 evra. Leteo sam preko Istanbula, kombinacija JATa i Emirata. Povratna karta do istanbula je kostala 205 evra, povratna karta Istanbul Dubai je bila 305, a Dubai Mumbai 190 evra. U avionu jata dobio sam jednu noblicu, i sendvic sa sirom. Za vodu sam morao da zovem stjuardesu. U avionima emirata za placenu kartu dobije se meni iz kojeg odaberete jelo (uglavnom ima tri ponudjena jela), sokovi, voda, vino, pivo, su vam uvek dostupni, plus imate mogucnost gledanja filmova, slusanja muzike, igrice, dobijete jastuk, cebe, stjuardese uvek nasmejane u ljubazne, dobijete topli peskir da obrisete ruke po ulasku u avion, o avionu i da ne pricam, uvek i u svakom trenutku znate koliko jos ima do mesta sletanja i gde se trenutno nalazite. I sad neka mi neko objasni kako to da je JAT propala firma a ima tak oskupe karte za koje se ne dobije nista a emirati su uspesna firma sa cenama koje su jeftinije od jatovih

Galjega

pre 14 godina

Mi evo putujemo iz Budimpeste za Stokholm za 35 evra povratna, puna cena...znaci 70 za dvoje. Prevoz do centra Stokholma sa aerodroma je jos 15 evra. Fino.

Sasa

pre 14 godina

Cekaj bre, kazes karta je 16 evra, taksa u Beogradu 19.9, plus prosecna taksa na evropskim aerodromima 23, pa gde ti je onda razlika do 120 evra???
Nesto si se malo uplatkao.

bob

pre 14 godina

branko vidis to je i mene zanimalo, 12E trosak izdavanja karte, ko da je stampaju pa bar u srebru ili nesto slicno. a i ono osiguranje jedni kazu 3,3 drugi 4 i kusur. mislim da neko laze :)

Matej

pre 14 godina

Evo ja nisam nikad leteo avionom. Mogu li da platim 16e kartu i BG aerodromsku taksu samo da udjem u avion i posedim sat vremena i kad jat (lufthanza) upali motore ja cu da izadjem napolje.
>>>Od povratne karte u kasu JAT-a se slije 38 evra

Milos

pre 14 godina

Kakve lazi, kakve prevare. A primer YQ surcharge, dodatka za gorivo, kome tih 38e ide nego JAT-u. Isto i sa ovom fenomenalnom taksom za izdavanje karte od 12e. pa onda ispadne da sirotom, malom JAT Airways-u ipak ode skoro 90 ojra a ne 38. Jedino sto su to fino izorganizovali pa ne placaju porez na 88e nego samo na 38e.

igor antunovic

pre 14 godina

jasno je da cena avionske karte ne moze biti jeftinija od vozne,ali zasto jednostavno ne kazu pravu cenu nego se sluze marketinskim mahinacijama,mada hvala bogu nas narod se vec navikao i odmah zna da nije istina to sto kazu,a sto se tice osiguranja silnih to nam uopste ne treba,jer ako neki od nasih old timera padne on je pao i tu nema sta

Putujuci

pre 14 godina

Sve je to marketing ali mislim da smo osudjeni na takve stvari i bez njega. Jedni reklamiraju karte za 16 ili 19 Eur pa kazu da su krive taxe i aerodromi a drugi vec kazu 99 Eur sa svim taxama pa opet karata nema. Sve u svemu nama je svejedno, uvek i sve na novo, daleko smo od bilo kakvog Evropskog razmislajnja jer se i Evropske kompanije ovde ponasaju srpski.

Aleksandar Susak

pre 14 godina

Kad vec gospodin Macura zna zakon neka ga samo primeni. To mu je posao. Ali smo naucili samo da pricamo i pravimo se pametni. Ovo nije slucaj samo sa cenama proizvoda ili usluga, pogledajte samo oglase za posao. Diskriminacija na sve strane. Pogledajte reklame, MTS kao da vodi ovu drzavu a ne drzava njih... i jos mnogo toga... na zalost... Vazno je da takse i porezi pljuste na sve strane! Zivela socijalno odgovorna Vlada

dragan

pre 14 godina

U proseku deset puta godisnje koristim usluge avio prevoznika unutar evropske unie. Uglavnom letim low-cost kompanijama i cena povratne karte je obicno uvek oko 50-60 eura. Desavalo mi se da kupim povratnu kartu i za 10 eura (sa svim taksama!).
Uostalom svako to moze i da proveri preko interneta. Obidjite par sajtova low cost kompanija, izaberite dve destinacije koje vas zanimaju, budite malo fleksibilni sa datumima odlaska i povratka i sigurno cete naci nesto veoma povoljno.

marsupilami

pre 14 godina

Nevezano za temu, ali nisam mogao a da ne odgovorim na komentar potpisan sa (London, 21. januar 2010 13:20)


..Takođe, ne manje važno, slećete na aerodrome na kojima postoji odgovarajuća infrastruktura, koji su na određenoj lokaciji, gde su putnici određenog profila (a ne samo ogromne porodice sa nebrojenom decom koja se jure po aerodromu, urlaju i prosipaju sokove na sve i svakoga).

Deca jure, ulraju i prosipaju sokove..?
Baš čudno, u životu nisam prisustvovao tako strašnom incidentu!

Petar

pre 14 godina

Malev oglasava cenu od 99e i stvarno je ta cena kada se kupi kod njih na sajtu.
Ja sam kupio Beograd - Kijev preko Budimpeste za toliko para. Ostale kompanije su preko 300e.

srdjan

pre 14 godina

Evo svezeg primera kako to izgleda u praksi. Karta je kupljena za let Beograd-Stuttgart-Beograd. Kupljena je 12.01.2010. god, a let je 30.01.2010, povratak 02.02.2010. Znaci samo 18 dana ranije, ne par meseci. Karta, povratna kosta 69.43 eura i sve ostale takse iznose jos ukupno 40.55 eura. Sve zajedno 109.98 eura. Posto sam platio preko interneta iz Srbije, zbog extra provere transakcije mi je skinuto jos 8 eura. Valjda smo jos uvek sumnjiva drzava. I da, aviokompanija je Germanwings.

dassal

pre 14 godina

Molio bih i novinare da ne stanu kod ovakvih objasnjenja, nego da idu dalje i saznaju da je npr. YQ taksa takodje prihod avio prevoznika, kao i trosak izdavanja karte (!!!) q bogami i doplata za gorivo (tamo gde je ima)!

Bane NS

pre 14 godina

To Vam je marketing, jer nije da oni ne napišu, oni vam sve napišu samo što vam je uglavnom potreban mikroskop da bi ste pročitali to što su oni hteli da vam prećute. Tako je sa nagradnim igrama na kojima se deli Mercedes, pa obese bilbord na kome je slika najluksusnijeg mogućeg Mercedesa a onda kada odete u salon po svoju nagradu sačeka vas najjeftiniji i najsiromašniji model ali ko vam je kriv, zato u gornjem desnom delu svake cene ili reklame stoji dobro nam znana zvezdica a onda negde u nekom ćoškiću jedva čitljivim fontom objašnjenje da automobil sa slike ne mora da odgovara onom koji se poklanja, ili kada reklamiraju cenu auta opet najnapucanijeg stave na sliku i čuveni prefiks "od" pa naravno tek u salonu shvatite da taj sa slike takav košta jedno tri puta više nego što je navedeno za osnovni modil koji kao da je drugi auto u odnosu na taj i tako u nedogled, tako pored tih cena avio karata takođe stoji ta famozna zvezdica kojom se negde objašnjava da je to cena bez taksi, a neverovatno je to da što je manja ta cena sa zvezdicom to su takse skuplje, recimo ako letite od Budimpešte do Pariza na primer, recimo Lufthansom karta vas košta, sada lupetam čisto primera radi, 170 evra a takse 130 evra odnosno ukupno 300 evra, a onda krenete da kupite kartu nekog drugog avio prevoznika koja košta 1* euro, i svatite da je karta 1 evro a takse 299 evra i da vas karta košta opet 300 evra, i sada ako oba prevoznika lete između dva ista aerodruma kako takse mogu da im se razlikuju a zapravo, pretpostavljam da ih peglaju baš preko tih nekih taksi za gorivo, za izdavanje karti i sl.

Aca

pre 14 godina

Nije (toliko) problem u kompaniji, koliko u zakonu koji regulise tu oblast kod nas, jer ta ista kompanija (najveca nemacka) kada nudi letove u okviru EU, prvu cena koju vidite na bilbordu ili kliknete na nju na internetu, bice ona koju cete i platiti (jer EU od pre dve godine ima propis koji na to obavezuje avio kompanije i turisticke agencije za prodaju karata i turistickih aranzmana, da ne bi dovodili u zabludu kupce). Znaci, uskladiti zakon o cenama sa evropskim direktivama i problem resen.

Samopitam

pre 14 godina

@London, a od kada Wizz i RaAir lete za Orlando na Floridi? Vrlo prosto, nijedna evropska low cost avio kompanija ne leti interkontinentalno. Lete samo po Evropi!

Tara

pre 14 godina

Sta se trzisna inspekcija pravi naivna!? Krenuli su u hajku po firmama i proveravaju i traze da imate popunjene citave formulari za najobicnije oglasavanje, makar to bila usluga koji vam vrsi marketing agencija. Bukvalno traze da se upise JMBG onog ko je osmisli oglas???!
A sa druge strane reklame za avio karate, cene poziva raznih kvizova i sl. agencija za pljackanje gradjana se uredno NE proveravaju! 16 eur karta, koja drskost! Onda i Toyota moze da reklamira auto po ceni sasije a motor i tockovi nisu od znacaja :D

iqx

pre 14 godina

Zamislite reklamu za voz ili bus do minhena: Karta samo za 5e. Naravno tu se dodaju taxe...za gorivo, stampanje karte, peronska karta... taksa za taksu, taksa za akcizu, akciza za taksu... kafa za sofera, putarina i... tako dodjemo do prave cene karte. Ali na reklami pise karta je samo 5e :)

Marketing...

n.

pre 14 godina

@branko

taksa za izdavanje karte je cena koju su avio prevoznici preneli na putnike koji time placaju sluzbenika kompanije koji im izdaje tu kartu. Ta taksa je uvedena da bi se eksternalizovao trosak, tj. da bi putnike ohrabrili da kupuju karte preko interneta u kojem slucaju ta taksa ne postoji.

Predrag S.

pre 14 godina

Hvala Bogu pa se neko setio da konacno do detalja objasni sta kosta i koliko kosta u avio prevozu tj avio karti.
Ja sam zaposlen na aerodromu i priznajem da imamo velikih problema sa putnicima koji su ubedjeni da ovu ogromnu razliku u ceni uzima aerodrom Beograd. Aerodromska taksa je nepunih 20 evra i tu se prica sa aerodormom zavrsava .
Druga je stvar sto agencije koje prodaju karte nonsalantno kazu da je za visoke cene kriva aerodromska taksa.
Veoma pametan potez(jedan od retkih)uprave Aerodroma je to sto su po terminalima postavili table sa iznosima aerodromskih taksi tako da sad putnici mogu komotno da se zale kompanijama odnosno agencijama koje ih deru nemilice pritom direktno poturajuci nas kao krivce za visoke cene avio-karata

NN

pre 14 godina

I? Sta cemo da uradimo po tom pitanju, sagovornice iz Trzisne inspekcije? Neka si se ti pozalio novinaru, bezobrazni oglasivaci, jeste, sram ih bilo :))
Pitanje za novinara: zasto je problem reci koja je kompanija u pitanju? Ne vidim da Vas u tome sprecava novi zakon.. Zasluzuju da se nadju u naslovu!