Ponedeljak, 04.09.2017.

18:09

Ovo je "najlepša zemlja sveta"...

Izvor: Independent

Ovo je "najlepša zemlja sveta"... IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

96 Komentari

Sortiraj po:

Gradjanin

pre 6 godina

I Srbija moze na listu, samo prvo da se resi svog djubreta koje nas okruzuje... Od njega ne moze da se vidi lepota zemlje....

dalmatinac

pre 6 godina

@ analiza
O Turskoj si prikupio nešto informacija, ali je očito da ju nisi (dovoljno) obišao. Naime, "njihova verzija Đavole Varoši" je regija Kapadokija - prostranstvo "išarano" nevjerojatnim reljefnim oblicima i kamenim "skulpturama". U stijenama su udubljene nastambe i ranokršćanska svetišta, gradovi pak, koje spominješ, nalaze se pod zemljom. Troja je (nažalost) samo arheološko kamenje, ono što je doista impresivno (i u trećoj dimenziji) je Pergamon, Efez...I da, slažem se da je neprimjerno preskočiti Tursku, ali tamo čitatelji Rough Guide-a očito slabo ili nikako ne dolaze...

Mythbuster

pre 6 godina

Lista je manje više dobra osim što Škotska uopšte ne treba da bude na listi. Goli krš i sumorno kišovito i maglovito vreme čak i usred leta. Ova slika je fotošopirana do bola, u stvarnosti jako ružna okolina sa sasušenom travom, koja je za ostatak škotske još i premija jer tamo uglavnom nema ništa osim jezera i kamenja. Primera radi susedna Irska pa čak i Vels, koji ne zaslužuje mesto na listi, su pojam lepih krajolika. Uzgred, velšani su ko srbi, svuda bacaju đubre u prirodi, u jezerima i rekama možete naći plastične flaše, razne vrste ambalaže, automobilske gume pa čak i veće komade nameštaja i delove automobila.

Merodavan

pre 6 godina

Poreklo "Rough Guide" je Engleska ali to ne znaci da je anketa napravljena u Engleskoj. Ako i jeste Englezi su nacija koja po putovanjima prednjaci u svetu pa su prema tome merodavniji od nas Srba. Ovde 95% nije doputovalo ni do petlovog brda a guraju se da daju svoj virtualni komentar i u njemu biraju zemlje a da vecina nogom nije ni krocila u njih. Sto mi u Srbiji ne napravimo neki srpski "Rough Guide" i anketu umesto da kritikujemo tude kreacije ma odakle dolazile. Kraja nema nasem kompleksu...

soljenje pameti

pre 6 godina

@ Pa kako ne
Šta nam soliš pamet sa Francuskom, Španijom, Italijom - zemljama koje su opšta mesta evropskog turizma i koje smo manje-više svi posetili? Da li si posetio Gruziju, Armeniju? Nisi. E, pa da znaš, nisi kompetentan za sudove o lepotama!

dagi

pre 6 godina

Sastavljanje ovakvih lista je totalno besmisleno.Svaka zemlja ima svojih ljepota, prednosti i mana. Neke zemlje su dosta raznovrsne u pogledu reljefa i prirodnih resursa a neke monotone poput Nizozemske koja pak ima arhitektonsko i kulturno privlačne gradove. Na listi se nisu našle Francuska, Španjolska,Grčka,Austrija,Australija,Čile. Neke zemlje u globalu nisu ekstra ali imaju neke fantastične regije i područja.Po meni najatraktivnije su one zemlje koje imaju sklop prirodnih ljepota, klime i kulturno povijesnih znamenitosti a takvih je podosta.Iz Hrvatske sam i dosta sam u Srbiji poslovno i također smatram da se ona ima sa mnogo toga pohvalit kao i sve druge bivše ex-yu države. Najveći problem su ljudi koji od svake ljepote mogu napravit nakaradu i cirkus.

ana

pre 6 godina

Italija na prvom mestu, van konkurencije (najlepsi deo Alpa - Dolomiti; najlepsi deo Mediterana - Sardinija; najlepsa jezera, Apenini, bukvalno svi tipovi pejsaza, a o gradovima i selima ne treba ni trositi reci (zemlja koja ima najvise spomenika pod zastitom UNESCA na svetu).
Inace, sigurna sam da bar 95% (a mozda sam optimista) nije bilo u Skotskoj, ni u Velikoj Britaniji. Skotska je prelepa zemlja, cela je nacionalni park, zemlja jezera, fjordova, planina, dvoraca...i ostatak V. Britanije je ceo kao jedna velika, zelena basta, brda pod vresom, opasnjaci, hrastove sume,prelepe obale Cornwalla, Dorseta i Devona...nemojte potvecnjivati ono sto ne poznajete, i lepota nema veze s klimom.
Rusija jeste prostrana, ali je prilicno monotona (za razliku od SAD).

Bgd

pre 6 godina

(Pa kako ne, 05. septembar 2017 15:27) Moras malo da se razumes u geografiju da bi uporedjivao Dalmaciju i Azurnu obalu ili Dolomite i Svajcarske Alpe ili 100 godina stare gradjevine u Svajcarskoj i gradjevine po Italiji stare ko zna koliko ( to je vec pitanje opsteg obrazovanja)!

West

pre 6 godina

I ja sam video nesto sveta,ali volim moju Srbiju koja je,kada pratim nase
medije,najlepsa zemlja na svetu a BG svetska metropola Nr.1 sto nema veze
s mozgom. Volim,rekoh,moju Srbiju ali sam i objektivan,ima dovoljno lepsih drzava od nasih,a pogotovu urednijih,sto je nas veliki manko.

analiza

pre 6 godina

"Zanimljivo sto se nalazi i Hrvatska? Pa koja to zemlja jos ima divlju prirodu kao Velebit, pa Plitvice, Slavonske zamke, a pritom obalu sa toliko otoka, istorije, utvrda, i najčistije more na svijetu? Hrvatska je u top 3"
(Dalmatian)
Turska ima sve to i vise-imaju Pamukale,imaju njihovu verziju Djavolje varosi,imaju neverovatnu obalu sa gomilom istorijski bitnih gradjevina-imaju Istambul,Bosfor,imaju Troju ,imaju gradove u Kapadokiji u steni,imaju divlju Anadoliju,izlaze na nekoliko mora i njih ne staviti na spisak?!Hrvatska jeste lepa,ali nije u istoj kategoriji sa Turskom.
O ukusima se ne raspravlja,ali ako bi postojale kategorije-more,planina,ravnica,jezero,vodopad,reka,grad,dvorac,istorija... preskociti Turke je glupo.

Pa kako ne

pre 6 godina

A, najjaci su mi ovi hrvati. Kad pogledas i normalno je da ti tvoja zemlja bude najlepsa, da ima najlepsu obalu, ali opet preterivanje sa 'najlepsa'. Opet svi zaboravljaju Grcku koja ima 2x lepsu obalu i ostrva od Hrvatske, pritom je lepsa i u unutrasnjosti. Onda Azurna obala? Obale Spanije? Da ne pominjemo obale nekih egzoticnih i daljih mesta. Jeste da Hrvatska ima lepu obalu, ali da je u top 3 ili u Top 5 daleko od toga. Opet kazem, svaka zemlja ima nesto, ima nesto sto ima lepse od one druge zemlje. Meni je ova lista totalno bezveze jer npr nema Grcke, jos dosta zemalja. Francuska 85 miliona turista, prva u svetu po broju turista, a oni kazu nije medju najlepsim zemljama? Samo to kada vidis, ne trebas shvatati previse ozbiljno listu. Steta sto Srbija ne koristi dovoljno svoj potencijal, ali to je zbog politicara i ovih koji vode zemlju. Od Zlatibora i Kopaonika napravili kiceraj, dodjite na CH Alpe nadjite nesto sto nije od drveta, hoteli i sve od drveta, zakonom doneseno da mora. Poznati hoteli isto od drveta. Ima sela u kojima su kuce vec 100 godina od drveta i kamena, pa onda smes pola pola. Imate selo gde ne sme auto da udje, vec elektro bus vas vozi u obilaske tog par vekova starog sela. To je kad se cuva, ne treba ni neko ulaganje sem da moraju zakoni da se postuju. Sta bi oni napravili npr od Vlasinskog jezera i nasih planina...

EU Citizen

pre 6 godina

Bio sam u 90% zemalja sa spiska (izuzetak su samo, kažu, prelepi, ali i daleki Novi Zeland, i skandinavske ledare pune sivih socijslističkih miševa koje me ne interesuju ni pod razno :) ), i ne samo da kišna i turobna Škotska za moj ukus nije ni za prvih pedeset, već po meni pola ne zaslužuje da bude u prvih dvadeset zemalja, a tamo nisu, recimo, Tajland, Francuska, Argentina, Turska, Španija, Gruzija ili Austrija. Ali dobra ilustracija kakav je danas prosečan ukus populacije koja se prima na Kardašijane i sličan treš, i to su, po meni, Rough Guides još nešto normalnije publikacije, sa informacijama prilagođenim nešto višem nivou putnika od konkurencije tipa ortodoksno bekpekerskog i levičarskog Lonely Planeta.

DEDA CVETKO

pre 6 godina

Rusija ima 213 puta (dvesta trinaest puta) vecu teritoriju od Skotske (a o Kini, Indiji i Brazilu da i ne govorim), koja se proteze na 15 (petnaest) puta vise vremenskih zona od Skotske i na dva kontinenta (tri ako se racunaju ruske istrazivacke teritorije na Antarktiku), sa izlaskom na tri okeana (mada na Atlantik samo posredno), jedno desetak mora i bukvalno desetine hiljada reka i jezera, populacijom koja je najmultinacionalnija na svetu, ljudskim rasama svih boja i tekstura, svim mogucim i nemogucim religijama i verama i klimama i kulturama i civilizacijama koje se protezu unazad do (bukvalno) kamenog doba. Ajde sad da vidim nekog anglosaksonskog propagandnog genijalca iz MI-5 kako ce da me ubedi da na tolikom prostoru i u tolikoj raznovrsnosti ima manje divota i krasota - sto prirodnih, sto stvorenih od ljudske ruke - nego na malenom prostoru tek par puta vecem od Kosova. To bi bilo kao kad bih ja sada jednostrano proglasio Opstinu Velika Plana (koja je "zemlja" otprilike isto koliko je to Skotska) za najlepsu zemlju na svetu, a potpuno ignorisao lepote zemaljske kugle kao sto su Iran, Turska, Juzna Afrika, Grcka, Japan ili Tajland. A taj koji je proglasio Engleskom sedmom najlepsom zemljom na svetu ocito nikada nije presao Lamanš niti je ikada boravio u Srbiji.

Bezobraznom anglosaksonskom narcisizmu i samopromociji nigde kraja. Lepo kaze nas narod, sto je tikva praznija, to je bezobraznija.

Lala

pre 6 godina

Bio sam u 8 zemalja sa spiska ali izostaviti Francusku i Španiju a staviti Englesku i Vels je nepravedno. Primećujem da je zemalja sa spiska 10% bivša nam država.

Goran

pre 6 godina

Island je ČUDO PRIRODE!! Nisam baš svetski putnik, ali ubedljivo najlepša i najzanimljivija zemlja koju sam video. Svakako lepa tema za razmenu iskustava, a na za raspravu. Pozdrav svima

Dalmatian

pre 6 godina

Zanimljivo sto se nalazi i Hrvatska? Pa koja to zemlja jos ima divlju prirodu kao Velebit, pa Plitvice, Slavonske zamke, a pritom obalu sa toliko otoka, istorije, utvrda, i najčistije more na svijetu? Hrvatska je u top 3

Pa kako ne

pre 6 godina

Zivim u Svajcarskoj i obisao sam dosta zemalja. Svugde ima lepote i svaka zemlja ima 'to nesto'. Ipak uvek sam srecan kada se vratim u CH. Cisto, uredjeno, sredjeno, prelepa jezera, Alpi, prelepa sela kako po planinama tako i u ravnicama. Pa onda gradovi i svaki ima istoriju i zgrade stare i po 100+ godina, katedrale stare vekovima. Sve to sija, umiveno, odrzavano. Ima dosta zamkova...Jednostavno sve sto je staro imate, a tu je jer eto nisu ratovali, sve se cuvalo pritom pametni nikad to nisu sami rusili bi pravili novo. Eto primera citam i novinama da su u jednom gradu u Srb, sklonili 200 metara kaldrme i udarili asfalt. Klasican primer sta tamo urade, a u CH da pomenes da to uradis smejali bi ti se. Ovde su skoro u jednom gradu renovirali centar, mesano za pesake i automobile, sve kocka, tj kaldrma. Kaldrma vracena naravno. Treba cuvati to sto ti ostalo jer to ce uvek biti IN jer imas neku istoriju, cuvaj to staro. Sta bi uradili oni arapi ili ameri da imaju tvrdjave, stare gradove i crkve i ostalo kao sto imas po Srb, a po CH pogotovo, a nemaju oni to, pa prave replike, a svako bi pre video original. A, u Srb to ruse, svajcarci cuvaju. Od svajcaraca mnogo mozemo da naucimo. Francuska je takodje prelepa, Spanija takodje, Italija. Francuska sela su kao CH sela, prelepa, imaju i mnogo lepsa sela. Treba posetiti. U CH preporucujem da se obidje kolima, Cirih, Zeneva, Lozana, Bern, prelepi Lugano, onda od Alpa pre svega Gstad i mesta oko njega. Pozzzz

Costa

pre 6 godina

(djuro, 04. septembar 2017 19:10) Sta je pisac hteo da kaze ostaje nejasno, a za sve zaljubljenike u Svajcarske i Austrije pejsaze samo jedna informacija, Dolomiti su najlepsi deo Alpa a nalaze se u Italiji!

Scot

pre 6 godina

@ Bot na kvadrat

Tako nesto moze da napise samo neko ko nije video ni S od Skotske. U Skotskoj ima svega i tih goleti o kojima neki pricaju, ali i suma, planina, bezbroj magicnih jezera, a o srednjevekovnim dvorcima da ne govorim. Highlands je recimo sav u sumama i jezerima, tu je i cuveni Loch Ness. U Skotskoj postoje i plaze koje izgledaju bukvalno kao u tropima, sa belim peskom i azurno plavim morem. Tacno je da je klima prilicno losa i to kvari celokupnu sliku, ali reci da je Skotska ruzna, to je cista nebuloza, mada je opet sve stvar ukusa.

Stefan

pre 6 godina

Ova lista treba ovako da ide ako pricamo o prizorima:

1. Kina
2. Kanada
3. Rusija
4. Australija
5. Indija
6. Brazil
7. Kolumbija / Urugvaj

....


Pa svi ostali

Ljiljana

pre 6 godina

Kada očistimo Srbiju od smeća,prljavštine i neurbanog haosa onda ćemo kazati da je lepa i da može da se takmiči sa drugima. Do tada smo van svakog ulaza na spisku lepih. Hvala.

munze

pre 6 godina

spisku fale Kina, Brazil, Rusija i Australija i onda smo manje više pokrili ceo razvijeniji svet, mada ako tražimo prirodne lepote obavezno uvrstiti i par zemalja Afrike i onda zaključimo da je planeta Zemlja jako lepa i da treba da je čuvamo :D

miki

pre 6 godina

"Sve ove hladne i pijane anglosaksonse zemlje sa severa bih izbacio sa spiska"
Sve te pijane i hladne anglosaksonsKe zemlje pod svojim granicama imaju jedne od najsrecnijih ljudi na svetu.

Pedja Djape

pre 6 godina

Koliko razumem, u analizi se potencira lepota prirode... Ko je ovu listu sastavio sa Engleskom i SADom toliko visoko pozicioniranim, je slepac. Ima milion puta lepsih zemalja, al' ajde.

Bot na kvadrat

pre 6 godina

Skotska je verovatno jedna od najruznijih zemalja,sve krs i prazan prostor,bez suma,drveca,velikih reka,zivotinjskog i biljnog sveta...

izadje na videlo

pre 6 godina

ovo je isto kao biranje naj zene sveta!
"neko voli crne oci, neko plave boje, a ja jadan...."
Treba uvrstiti i Tahiti, Bora Bora,Argentinu,Maldive, Sejsele, Juznoafricku Republiku, Namibiju......
Hocu reci...na svetu je toliko lepote!!!Nemojte da biramo najlepsu lepotu! Glupo je!

Gong

pre 6 godina

Francuska, Novi Zeland, Argentina, JAR, Italija, Indija (isključivo priroda) i Hrvatska. Druga grupa su Kanada, Švajcarska, Norveška i SAD, mada Kanada i SAD su maltene veliki kontinent, a Indija subkontinent, tako da na toliko prostranstvo mora biti i dosta lepih mesta. Nešto su moja iskustva, a nešto na osnovu utisaka i fotki prijatelja.

Sasa

pre 6 godina

italija, Spanija, Francuska....da ne nabrajam dalje, ali sigurno nije po ovom njihovom redosledu. Ove imaju sve, prirodu, more, istoriju, arhitekturu....ma ni nabrojati ne mogu. Nisam nesto za te divljine, vise za civilizaciju.

djuro

pre 6 godina

ovo je, naravno, iskrivljena slika jer je rezultat mišljenja i ukusa čitalaca tog časopisa, pa neka su i autentični a ne projektovani (na primer, fikcija jednog sloja stanovništva anglo zemalja na Italiju pod uticajem popularne kulture kao na nekakav raj na zemlji bi jako uticala na pojavljivanje na ovoj listi ako takav sloj čita ovaj časopis). Kad neko ko zna vrlo malo (i u ovom slučaju ko je putovao vrlo malo) misli da sve zna, a spletom nesrećnih ekonomskih okolnosti ima priliku da pusti svoj glas mnogo dalje od drugih, dobijamo ovako iskrivljene slike. No, ovo je vrlo benigna posledica te situacije, čak simpatična, za razliku od mnogih stvari koje poslednjih decenija dominiraju svetskom ekonomijom i geopolitikom.

Ljube

pre 6 godina

Po ovoj listi ispada da je Velika Britanija najlepsa zemlja na svetu. Severna Irska nije na listi pa sam napisao Velika Britanija a ne Ujedinjeno Kraljevstvo, cisto da me ostali komentatori ne uzmu na zub ;)

Sasa

pre 6 godina

Pa gde su Grcka, Austrija, Argentina, Portugal....ljudi ko pravi ove liste. Sve ove zemlje su ok, ali dajte posebno ove van Evrope ne mogu se porediti sa ovim i nekima koje nisu na listi.

Grof

pre 6 godina

Sve ove rang liste nemaju nikakvo znacenje. Sve je stvar ukusa. Ako volite umetnost i istoriju onda idite u Italiju, Francusku ili Englesku. Ako volite ukrocenu prirodu idite u Austriju ili Svajcarsku. Ako volite plaze i more onda Grcka ili neka egzotika tipa Dominikana, Kuba, Tajland. Postoji na mnogo mesta lepih stvari koje su na svoj nacin lepe a stvar je pre svega pristupacnosti i infrastrukturne i finansijske u cemu se moze uzivati. S druge strane ukus mase se formira preko reklamnih kampanja i tesko se moze uspostaviti objektivan kriterijum. Turisti najcesce vidjaju onu lepsu stranu destinacija na koje odlaze pa su stoga jako ograniceno upoznati s svim aspektima mesta gde borave. Svasta bi se moglo napisati na ovu temu ali i da se napise ne bi mnogo vise govorilo od ovih lista. Kad se kaze Amerika verovatno se misli na par mesta u njoj. Tako je i sa ostalim zemljama. Mene licno najvise fasciniraju zemlje koje su ukrotile prirodu kao sto je recimo Austrija ili Svajcarska.

konzervativac

pre 6 godina

Hahahha dajte molim vas.Ja mnogo postujem Skote jer me podsecaju na nas ali to je jedna od najmanje privlacnih zemalja po klimi i geografiji.Uvek je hladno i oblacno i kisovito.Svuda samo nepregledni pasnjaci i planine,nigde drveta ili sume.Gradovi su im lepi i dvorci pogotovo Edinburg ali sama priroda jako slabo u odnosu na nase krajeve i kontinentalnu Evropu generalno.

dragan

pre 6 godina

Sve ove hladne i pijane anglosaksonse zemlje sa severa bih izbacio sa spiska, mozda lepe za oko ali ne za zivot: Škotska, Kanada, Novi Zeland, Engleska, Island... Ostavio bih Italiju, Grcku, vidim da je tu Hrvatska, ali unutrasnji deo bez obale je slabiji od unutrasnjosti Srbije. Van evropske ne poznajem dovoljno.

ИБАРСКА ЗУМЗАРА

pre 6 godina

Швајцарска, русија, канада, словенија, република српска, грузија,

Cinoeye

pre 6 godina

Без шале Швајцарска, Аустрија и Италија али и Србија, посебно Шумадија имају прелепе пејзаже:)

propustena prilika

pre 6 godina

(Grof, 4. septembar 2017 18:25)
Turisti vidjaju turisticku stranu destinacija. Posto ostaju par dana, nema teorije da se upoznaju sa svim, onda kakav je prvi utisak - to je to. A npr. kod nas je prvi utisak mlak ili nikakav a retki su oni koji ostaju duze ili imaju vrhunske vodice pa da formiraju bolji. A ne pomaze ni sta "Ma ko ih ****, ako im se ne svidja nek ne dolaze, jos bolje"

konzervativac

pre 6 godina

Hahahha dajte molim vas.Ja mnogo postujem Skote jer me podsecaju na nas ali to je jedna od najmanje privlacnih zemalja po klimi i geografiji.Uvek je hladno i oblacno i kisovito.Svuda samo nepregledni pasnjaci i planine,nigde drveta ili sume.Gradovi su im lepi i dvorci pogotovo Edinburg ali sama priroda jako slabo u odnosu na nase krajeve i kontinentalnu Evropu generalno.

Grof

pre 6 godina

Sve ove rang liste nemaju nikakvo znacenje. Sve je stvar ukusa. Ako volite umetnost i istoriju onda idite u Italiju, Francusku ili Englesku. Ako volite ukrocenu prirodu idite u Austriju ili Svajcarsku. Ako volite plaze i more onda Grcka ili neka egzotika tipa Dominikana, Kuba, Tajland. Postoji na mnogo mesta lepih stvari koje su na svoj nacin lepe a stvar je pre svega pristupacnosti i infrastrukturne i finansijske u cemu se moze uzivati. S druge strane ukus mase se formira preko reklamnih kampanja i tesko se moze uspostaviti objektivan kriterijum. Turisti najcesce vidjaju onu lepsu stranu destinacija na koje odlaze pa su stoga jako ograniceno upoznati s svim aspektima mesta gde borave. Svasta bi se moglo napisati na ovu temu ali i da se napise ne bi mnogo vise govorilo od ovih lista. Kad se kaze Amerika verovatno se misli na par mesta u njoj. Tako je i sa ostalim zemljama. Mene licno najvise fasciniraju zemlje koje su ukrotile prirodu kao sto je recimo Austrija ili Svajcarska.

Ljiljana

pre 6 godina

Kada očistimo Srbiju od smeća,prljavštine i neurbanog haosa onda ćemo kazati da je lepa i da može da se takmiči sa drugima. Do tada smo van svakog ulaza na spisku lepih. Hvala.

munze

pre 6 godina

spisku fale Kina, Brazil, Rusija i Australija i onda smo manje više pokrili ceo razvijeniji svet, mada ako tražimo prirodne lepote obavezno uvrstiti i par zemalja Afrike i onda zaključimo da je planeta Zemlja jako lepa i da treba da je čuvamo :D

dragan

pre 6 godina

Sve ove hladne i pijane anglosaksonse zemlje sa severa bih izbacio sa spiska, mozda lepe za oko ali ne za zivot: Škotska, Kanada, Novi Zeland, Engleska, Island... Ostavio bih Italiju, Grcku, vidim da je tu Hrvatska, ali unutrasnji deo bez obale je slabiji od unutrasnjosti Srbije. Van evropske ne poznajem dovoljno.

izadje na videlo

pre 6 godina

ovo je isto kao biranje naj zene sveta!
"neko voli crne oci, neko plave boje, a ja jadan...."
Treba uvrstiti i Tahiti, Bora Bora,Argentinu,Maldive, Sejsele, Juznoafricku Republiku, Namibiju......
Hocu reci...na svetu je toliko lepote!!!Nemojte da biramo najlepsu lepotu! Glupo je!

miki

pre 6 godina

"Sve ove hladne i pijane anglosaksonse zemlje sa severa bih izbacio sa spiska"
Sve te pijane i hladne anglosaksonsKe zemlje pod svojim granicama imaju jedne od najsrecnijih ljudi na svetu.

Bot na kvadrat

pre 6 godina

Skotska je verovatno jedna od najruznijih zemalja,sve krs i prazan prostor,bez suma,drveca,velikih reka,zivotinjskog i biljnog sveta...

Pedja Djape

pre 6 godina

Koliko razumem, u analizi se potencira lepota prirode... Ko je ovu listu sastavio sa Engleskom i SADom toliko visoko pozicioniranim, je slepac. Ima milion puta lepsih zemalja, al' ajde.

Ljube

pre 6 godina

Po ovoj listi ispada da je Velika Britanija najlepsa zemlja na svetu. Severna Irska nije na listi pa sam napisao Velika Britanija a ne Ujedinjeno Kraljevstvo, cisto da me ostali komentatori ne uzmu na zub ;)

DEDA CVETKO

pre 6 godina

Rusija ima 213 puta (dvesta trinaest puta) vecu teritoriju od Skotske (a o Kini, Indiji i Brazilu da i ne govorim), koja se proteze na 15 (petnaest) puta vise vremenskih zona od Skotske i na dva kontinenta (tri ako se racunaju ruske istrazivacke teritorije na Antarktiku), sa izlaskom na tri okeana (mada na Atlantik samo posredno), jedno desetak mora i bukvalno desetine hiljada reka i jezera, populacijom koja je najmultinacionalnija na svetu, ljudskim rasama svih boja i tekstura, svim mogucim i nemogucim religijama i verama i klimama i kulturama i civilizacijama koje se protezu unazad do (bukvalno) kamenog doba. Ajde sad da vidim nekog anglosaksonskog propagandnog genijalca iz MI-5 kako ce da me ubedi da na tolikom prostoru i u tolikoj raznovrsnosti ima manje divota i krasota - sto prirodnih, sto stvorenih od ljudske ruke - nego na malenom prostoru tek par puta vecem od Kosova. To bi bilo kao kad bih ja sada jednostrano proglasio Opstinu Velika Plana (koja je "zemlja" otprilike isto koliko je to Skotska) za najlepsu zemlju na svetu, a potpuno ignorisao lepote zemaljske kugle kao sto su Iran, Turska, Juzna Afrika, Grcka, Japan ili Tajland. A taj koji je proglasio Engleskom sedmom najlepsom zemljom na svetu ocito nikada nije presao Lamanš niti je ikada boravio u Srbiji.

Bezobraznom anglosaksonskom narcisizmu i samopromociji nigde kraja. Lepo kaze nas narod, sto je tikva praznija, to je bezobraznija.

Sasa

pre 6 godina

italija, Spanija, Francuska....da ne nabrajam dalje, ali sigurno nije po ovom njihovom redosledu. Ove imaju sve, prirodu, more, istoriju, arhitekturu....ma ni nabrojati ne mogu. Nisam nesto za te divljine, vise za civilizaciju.

Sasa

pre 6 godina

Pa gde su Grcka, Austrija, Argentina, Portugal....ljudi ko pravi ove liste. Sve ove zemlje su ok, ali dajte posebno ove van Evrope ne mogu se porediti sa ovim i nekima koje nisu na listi.

Cinoeye

pre 6 godina

Без шале Швајцарска, Аустрија и Италија али и Србија, посебно Шумадија имају прелепе пејзаже:)

Pa kako ne

pre 6 godina

Zivim u Svajcarskoj i obisao sam dosta zemalja. Svugde ima lepote i svaka zemlja ima 'to nesto'. Ipak uvek sam srecan kada se vratim u CH. Cisto, uredjeno, sredjeno, prelepa jezera, Alpi, prelepa sela kako po planinama tako i u ravnicama. Pa onda gradovi i svaki ima istoriju i zgrade stare i po 100+ godina, katedrale stare vekovima. Sve to sija, umiveno, odrzavano. Ima dosta zamkova...Jednostavno sve sto je staro imate, a tu je jer eto nisu ratovali, sve se cuvalo pritom pametni nikad to nisu sami rusili bi pravili novo. Eto primera citam i novinama da su u jednom gradu u Srb, sklonili 200 metara kaldrme i udarili asfalt. Klasican primer sta tamo urade, a u CH da pomenes da to uradis smejali bi ti se. Ovde su skoro u jednom gradu renovirali centar, mesano za pesake i automobile, sve kocka, tj kaldrma. Kaldrma vracena naravno. Treba cuvati to sto ti ostalo jer to ce uvek biti IN jer imas neku istoriju, cuvaj to staro. Sta bi uradili oni arapi ili ameri da imaju tvrdjave, stare gradove i crkve i ostalo kao sto imas po Srb, a po CH pogotovo, a nemaju oni to, pa prave replike, a svako bi pre video original. A, u Srb to ruse, svajcarci cuvaju. Od svajcaraca mnogo mozemo da naucimo. Francuska je takodje prelepa, Spanija takodje, Italija. Francuska sela su kao CH sela, prelepa, imaju i mnogo lepsa sela. Treba posetiti. U CH preporucujem da se obidje kolima, Cirih, Zeneva, Lozana, Bern, prelepi Lugano, onda od Alpa pre svega Gstad i mesta oko njega. Pozzzz

Gong

pre 6 godina

Francuska, Novi Zeland, Argentina, JAR, Italija, Indija (isključivo priroda) i Hrvatska. Druga grupa su Kanada, Švajcarska, Norveška i SAD, mada Kanada i SAD su maltene veliki kontinent, a Indija subkontinent, tako da na toliko prostranstvo mora biti i dosta lepih mesta. Nešto su moja iskustva, a nešto na osnovu utisaka i fotki prijatelja.

djuro

pre 6 godina

ovo je, naravno, iskrivljena slika jer je rezultat mišljenja i ukusa čitalaca tog časopisa, pa neka su i autentični a ne projektovani (na primer, fikcija jednog sloja stanovništva anglo zemalja na Italiju pod uticajem popularne kulture kao na nekakav raj na zemlji bi jako uticala na pojavljivanje na ovoj listi ako takav sloj čita ovaj časopis). Kad neko ko zna vrlo malo (i u ovom slučaju ko je putovao vrlo malo) misli da sve zna, a spletom nesrećnih ekonomskih okolnosti ima priliku da pusti svoj glas mnogo dalje od drugih, dobijamo ovako iskrivljene slike. No, ovo je vrlo benigna posledica te situacije, čak simpatična, za razliku od mnogih stvari koje poslednjih decenija dominiraju svetskom ekonomijom i geopolitikom.

propustena prilika

pre 6 godina

(Grof, 4. septembar 2017 18:25)
Turisti vidjaju turisticku stranu destinacija. Posto ostaju par dana, nema teorije da se upoznaju sa svim, onda kakav je prvi utisak - to je to. A npr. kod nas je prvi utisak mlak ili nikakav a retki su oni koji ostaju duze ili imaju vrhunske vodice pa da formiraju bolji. A ne pomaze ni sta "Ma ko ih ****, ako im se ne svidja nek ne dolaze, jos bolje"

Dalmatian

pre 6 godina

Zanimljivo sto se nalazi i Hrvatska? Pa koja to zemlja jos ima divlju prirodu kao Velebit, pa Plitvice, Slavonske zamke, a pritom obalu sa toliko otoka, istorije, utvrda, i najčistije more na svijetu? Hrvatska je u top 3

Scot

pre 6 godina

@ Bot na kvadrat

Tako nesto moze da napise samo neko ko nije video ni S od Skotske. U Skotskoj ima svega i tih goleti o kojima neki pricaju, ali i suma, planina, bezbroj magicnih jezera, a o srednjevekovnim dvorcima da ne govorim. Highlands je recimo sav u sumama i jezerima, tu je i cuveni Loch Ness. U Skotskoj postoje i plaze koje izgledaju bukvalno kao u tropima, sa belim peskom i azurno plavim morem. Tacno je da je klima prilicno losa i to kvari celokupnu sliku, ali reci da je Skotska ruzna, to je cista nebuloza, mada je opet sve stvar ukusa.

Lala

pre 6 godina

Bio sam u 8 zemalja sa spiska ali izostaviti Francusku i Španiju a staviti Englesku i Vels je nepravedno. Primećujem da je zemalja sa spiska 10% bivša nam država.

EU Citizen

pre 6 godina

Bio sam u 90% zemalja sa spiska (izuzetak su samo, kažu, prelepi, ali i daleki Novi Zeland, i skandinavske ledare pune sivih socijslističkih miševa koje me ne interesuju ni pod razno :) ), i ne samo da kišna i turobna Škotska za moj ukus nije ni za prvih pedeset, već po meni pola ne zaslužuje da bude u prvih dvadeset zemalja, a tamo nisu, recimo, Tajland, Francuska, Argentina, Turska, Španija, Gruzija ili Austrija. Ali dobra ilustracija kakav je danas prosečan ukus populacije koja se prima na Kardašijane i sličan treš, i to su, po meni, Rough Guides još nešto normalnije publikacije, sa informacijama prilagođenim nešto višem nivou putnika od konkurencije tipa ortodoksno bekpekerskog i levičarskog Lonely Planeta.

Goran

pre 6 godina

Island je ČUDO PRIRODE!! Nisam baš svetski putnik, ali ubedljivo najlepša i najzanimljivija zemlja koju sam video. Svakako lepa tema za razmenu iskustava, a na za raspravu. Pozdrav svima

ИБАРСКА ЗУМЗАРА

pre 6 godina

Швајцарска, русија, канада, словенија, република српска, грузија,

Pa kako ne

pre 6 godina

A, najjaci su mi ovi hrvati. Kad pogledas i normalno je da ti tvoja zemlja bude najlepsa, da ima najlepsu obalu, ali opet preterivanje sa 'najlepsa'. Opet svi zaboravljaju Grcku koja ima 2x lepsu obalu i ostrva od Hrvatske, pritom je lepsa i u unutrasnjosti. Onda Azurna obala? Obale Spanije? Da ne pominjemo obale nekih egzoticnih i daljih mesta. Jeste da Hrvatska ima lepu obalu, ali da je u top 3 ili u Top 5 daleko od toga. Opet kazem, svaka zemlja ima nesto, ima nesto sto ima lepse od one druge zemlje. Meni je ova lista totalno bezveze jer npr nema Grcke, jos dosta zemalja. Francuska 85 miliona turista, prva u svetu po broju turista, a oni kazu nije medju najlepsim zemljama? Samo to kada vidis, ne trebas shvatati previse ozbiljno listu. Steta sto Srbija ne koristi dovoljno svoj potencijal, ali to je zbog politicara i ovih koji vode zemlju. Od Zlatibora i Kopaonika napravili kiceraj, dodjite na CH Alpe nadjite nesto sto nije od drveta, hoteli i sve od drveta, zakonom doneseno da mora. Poznati hoteli isto od drveta. Ima sela u kojima su kuce vec 100 godina od drveta i kamena, pa onda smes pola pola. Imate selo gde ne sme auto da udje, vec elektro bus vas vozi u obilaske tog par vekova starog sela. To je kad se cuva, ne treba ni neko ulaganje sem da moraju zakoni da se postuju. Sta bi oni napravili npr od Vlasinskog jezera i nasih planina...

Costa

pre 6 godina

(djuro, 04. septembar 2017 19:10) Sta je pisac hteo da kaze ostaje nejasno, a za sve zaljubljenike u Svajcarske i Austrije pejsaze samo jedna informacija, Dolomiti su najlepsi deo Alpa a nalaze se u Italiji!

ana

pre 6 godina

Italija na prvom mestu, van konkurencije (najlepsi deo Alpa - Dolomiti; najlepsi deo Mediterana - Sardinija; najlepsa jezera, Apenini, bukvalno svi tipovi pejsaza, a o gradovima i selima ne treba ni trositi reci (zemlja koja ima najvise spomenika pod zastitom UNESCA na svetu).
Inace, sigurna sam da bar 95% (a mozda sam optimista) nije bilo u Skotskoj, ni u Velikoj Britaniji. Skotska je prelepa zemlja, cela je nacionalni park, zemlja jezera, fjordova, planina, dvoraca...i ostatak V. Britanije je ceo kao jedna velika, zelena basta, brda pod vresom, opasnjaci, hrastove sume,prelepe obale Cornwalla, Dorseta i Devona...nemojte potvecnjivati ono sto ne poznajete, i lepota nema veze s klimom.
Rusija jeste prostrana, ali je prilicno monotona (za razliku od SAD).

dagi

pre 6 godina

Sastavljanje ovakvih lista je totalno besmisleno.Svaka zemlja ima svojih ljepota, prednosti i mana. Neke zemlje su dosta raznovrsne u pogledu reljefa i prirodnih resursa a neke monotone poput Nizozemske koja pak ima arhitektonsko i kulturno privlačne gradove. Na listi se nisu našle Francuska, Španjolska,Grčka,Austrija,Australija,Čile. Neke zemlje u globalu nisu ekstra ali imaju neke fantastične regije i područja.Po meni najatraktivnije su one zemlje koje imaju sklop prirodnih ljepota, klime i kulturno povijesnih znamenitosti a takvih je podosta.Iz Hrvatske sam i dosta sam u Srbiji poslovno i također smatram da se ona ima sa mnogo toga pohvalit kao i sve druge bivše ex-yu države. Najveći problem su ljudi koji od svake ljepote mogu napravit nakaradu i cirkus.

Stefan

pre 6 godina

Ova lista treba ovako da ide ako pricamo o prizorima:

1. Kina
2. Kanada
3. Rusija
4. Australija
5. Indija
6. Brazil
7. Kolumbija / Urugvaj

....


Pa svi ostali

Bgd

pre 6 godina

(Pa kako ne, 05. septembar 2017 15:27) Moras malo da se razumes u geografiju da bi uporedjivao Dalmaciju i Azurnu obalu ili Dolomite i Svajcarske Alpe ili 100 godina stare gradjevine u Svajcarskoj i gradjevine po Italiji stare ko zna koliko ( to je vec pitanje opsteg obrazovanja)!

West

pre 6 godina

I ja sam video nesto sveta,ali volim moju Srbiju koja je,kada pratim nase
medije,najlepsa zemlja na svetu a BG svetska metropola Nr.1 sto nema veze
s mozgom. Volim,rekoh,moju Srbiju ali sam i objektivan,ima dovoljno lepsih drzava od nasih,a pogotovu urednijih,sto je nas veliki manko.

Merodavan

pre 6 godina

Poreklo "Rough Guide" je Engleska ali to ne znaci da je anketa napravljena u Engleskoj. Ako i jeste Englezi su nacija koja po putovanjima prednjaci u svetu pa su prema tome merodavniji od nas Srba. Ovde 95% nije doputovalo ni do petlovog brda a guraju se da daju svoj virtualni komentar i u njemu biraju zemlje a da vecina nogom nije ni krocila u njih. Sto mi u Srbiji ne napravimo neki srpski "Rough Guide" i anketu umesto da kritikujemo tude kreacije ma odakle dolazile. Kraja nema nasem kompleksu...

analiza

pre 6 godina

"Zanimljivo sto se nalazi i Hrvatska? Pa koja to zemlja jos ima divlju prirodu kao Velebit, pa Plitvice, Slavonske zamke, a pritom obalu sa toliko otoka, istorije, utvrda, i najčistije more na svijetu? Hrvatska je u top 3"
(Dalmatian)
Turska ima sve to i vise-imaju Pamukale,imaju njihovu verziju Djavolje varosi,imaju neverovatnu obalu sa gomilom istorijski bitnih gradjevina-imaju Istambul,Bosfor,imaju Troju ,imaju gradove u Kapadokiji u steni,imaju divlju Anadoliju,izlaze na nekoliko mora i njih ne staviti na spisak?!Hrvatska jeste lepa,ali nije u istoj kategoriji sa Turskom.
O ukusima se ne raspravlja,ali ako bi postojale kategorije-more,planina,ravnica,jezero,vodopad,reka,grad,dvorac,istorija... preskociti Turke je glupo.

soljenje pameti

pre 6 godina

@ Pa kako ne
Šta nam soliš pamet sa Francuskom, Španijom, Italijom - zemljama koje su opšta mesta evropskog turizma i koje smo manje-više svi posetili? Da li si posetio Gruziju, Armeniju? Nisi. E, pa da znaš, nisi kompetentan za sudove o lepotama!

dalmatinac

pre 6 godina

@ analiza
O Turskoj si prikupio nešto informacija, ali je očito da ju nisi (dovoljno) obišao. Naime, "njihova verzija Đavole Varoši" je regija Kapadokija - prostranstvo "išarano" nevjerojatnim reljefnim oblicima i kamenim "skulpturama". U stijenama su udubljene nastambe i ranokršćanska svetišta, gradovi pak, koje spominješ, nalaze se pod zemljom. Troja je (nažalost) samo arheološko kamenje, ono što je doista impresivno (i u trećoj dimenziji) je Pergamon, Efez...I da, slažem se da je neprimjerno preskočiti Tursku, ali tamo čitatelji Rough Guide-a očito slabo ili nikako ne dolaze...

Mythbuster

pre 6 godina

Lista je manje više dobra osim što Škotska uopšte ne treba da bude na listi. Goli krš i sumorno kišovito i maglovito vreme čak i usred leta. Ova slika je fotošopirana do bola, u stvarnosti jako ružna okolina sa sasušenom travom, koja je za ostatak škotske još i premija jer tamo uglavnom nema ništa osim jezera i kamenja. Primera radi susedna Irska pa čak i Vels, koji ne zaslužuje mesto na listi, su pojam lepih krajolika. Uzgred, velšani su ko srbi, svuda bacaju đubre u prirodi, u jezerima i rekama možete naći plastične flaše, razne vrste ambalaže, automobilske gume pa čak i veće komade nameštaja i delove automobila.

Gradjanin

pre 6 godina

I Srbija moze na listu, samo prvo da se resi svog djubreta koje nas okruzuje... Od njega ne moze da se vidi lepota zemlje....

dragan

pre 6 godina

Sve ove hladne i pijane anglosaksonse zemlje sa severa bih izbacio sa spiska, mozda lepe za oko ali ne za zivot: Škotska, Kanada, Novi Zeland, Engleska, Island... Ostavio bih Italiju, Grcku, vidim da je tu Hrvatska, ali unutrasnji deo bez obale je slabiji od unutrasnjosti Srbije. Van evropske ne poznajem dovoljno.

konzervativac

pre 6 godina

Hahahha dajte molim vas.Ja mnogo postujem Skote jer me podsecaju na nas ali to je jedna od najmanje privlacnih zemalja po klimi i geografiji.Uvek je hladno i oblacno i kisovito.Svuda samo nepregledni pasnjaci i planine,nigde drveta ili sume.Gradovi su im lepi i dvorci pogotovo Edinburg ali sama priroda jako slabo u odnosu na nase krajeve i kontinentalnu Evropu generalno.

Bot na kvadrat

pre 6 godina

Skotska je verovatno jedna od najruznijih zemalja,sve krs i prazan prostor,bez suma,drveca,velikih reka,zivotinjskog i biljnog sveta...

Pedja Djape

pre 6 godina

Koliko razumem, u analizi se potencira lepota prirode... Ko je ovu listu sastavio sa Engleskom i SADom toliko visoko pozicioniranim, je slepac. Ima milion puta lepsih zemalja, al' ajde.

ИБАРСКА ЗУМЗАРА

pre 6 godina

Швајцарска, русија, канада, словенија, република српска, грузија,

miki

pre 6 godina

"Sve ove hladne i pijane anglosaksonse zemlje sa severa bih izbacio sa spiska"
Sve te pijane i hladne anglosaksonsKe zemlje pod svojim granicama imaju jedne od najsrecnijih ljudi na svetu.

EU Citizen

pre 6 godina

Bio sam u 90% zemalja sa spiska (izuzetak su samo, kažu, prelepi, ali i daleki Novi Zeland, i skandinavske ledare pune sivih socijslističkih miševa koje me ne interesuju ni pod razno :) ), i ne samo da kišna i turobna Škotska za moj ukus nije ni za prvih pedeset, već po meni pola ne zaslužuje da bude u prvih dvadeset zemalja, a tamo nisu, recimo, Tajland, Francuska, Argentina, Turska, Španija, Gruzija ili Austrija. Ali dobra ilustracija kakav je danas prosečan ukus populacije koja se prima na Kardašijane i sličan treš, i to su, po meni, Rough Guides još nešto normalnije publikacije, sa informacijama prilagođenim nešto višem nivou putnika od konkurencije tipa ortodoksno bekpekerskog i levičarskog Lonely Planeta.

DEDA CVETKO

pre 6 godina

Rusija ima 213 puta (dvesta trinaest puta) vecu teritoriju od Skotske (a o Kini, Indiji i Brazilu da i ne govorim), koja se proteze na 15 (petnaest) puta vise vremenskih zona od Skotske i na dva kontinenta (tri ako se racunaju ruske istrazivacke teritorije na Antarktiku), sa izlaskom na tri okeana (mada na Atlantik samo posredno), jedno desetak mora i bukvalno desetine hiljada reka i jezera, populacijom koja je najmultinacionalnija na svetu, ljudskim rasama svih boja i tekstura, svim mogucim i nemogucim religijama i verama i klimama i kulturama i civilizacijama koje se protezu unazad do (bukvalno) kamenog doba. Ajde sad da vidim nekog anglosaksonskog propagandnog genijalca iz MI-5 kako ce da me ubedi da na tolikom prostoru i u tolikoj raznovrsnosti ima manje divota i krasota - sto prirodnih, sto stvorenih od ljudske ruke - nego na malenom prostoru tek par puta vecem od Kosova. To bi bilo kao kad bih ja sada jednostrano proglasio Opstinu Velika Plana (koja je "zemlja" otprilike isto koliko je to Skotska) za najlepsu zemlju na svetu, a potpuno ignorisao lepote zemaljske kugle kao sto su Iran, Turska, Juzna Afrika, Grcka, Japan ili Tajland. A taj koji je proglasio Engleskom sedmom najlepsom zemljom na svetu ocito nikada nije presao Lamanš niti je ikada boravio u Srbiji.

Bezobraznom anglosaksonskom narcisizmu i samopromociji nigde kraja. Lepo kaze nas narod, sto je tikva praznija, to je bezobraznija.

Grof

pre 6 godina

Sve ove rang liste nemaju nikakvo znacenje. Sve je stvar ukusa. Ako volite umetnost i istoriju onda idite u Italiju, Francusku ili Englesku. Ako volite ukrocenu prirodu idite u Austriju ili Svajcarsku. Ako volite plaze i more onda Grcka ili neka egzotika tipa Dominikana, Kuba, Tajland. Postoji na mnogo mesta lepih stvari koje su na svoj nacin lepe a stvar je pre svega pristupacnosti i infrastrukturne i finansijske u cemu se moze uzivati. S druge strane ukus mase se formira preko reklamnih kampanja i tesko se moze uspostaviti objektivan kriterijum. Turisti najcesce vidjaju onu lepsu stranu destinacija na koje odlaze pa su stoga jako ograniceno upoznati s svim aspektima mesta gde borave. Svasta bi se moglo napisati na ovu temu ali i da se napise ne bi mnogo vise govorilo od ovih lista. Kad se kaze Amerika verovatno se misli na par mesta u njoj. Tako je i sa ostalim zemljama. Mene licno najvise fasciniraju zemlje koje su ukrotile prirodu kao sto je recimo Austrija ili Svajcarska.

Stefan

pre 6 godina

Ova lista treba ovako da ide ako pricamo o prizorima:

1. Kina
2. Kanada
3. Rusija
4. Australija
5. Indija
6. Brazil
7. Kolumbija / Urugvaj

....


Pa svi ostali

Pa kako ne

pre 6 godina

A, najjaci su mi ovi hrvati. Kad pogledas i normalno je da ti tvoja zemlja bude najlepsa, da ima najlepsu obalu, ali opet preterivanje sa 'najlepsa'. Opet svi zaboravljaju Grcku koja ima 2x lepsu obalu i ostrva od Hrvatske, pritom je lepsa i u unutrasnjosti. Onda Azurna obala? Obale Spanije? Da ne pominjemo obale nekih egzoticnih i daljih mesta. Jeste da Hrvatska ima lepu obalu, ali da je u top 3 ili u Top 5 daleko od toga. Opet kazem, svaka zemlja ima nesto, ima nesto sto ima lepse od one druge zemlje. Meni je ova lista totalno bezveze jer npr nema Grcke, jos dosta zemalja. Francuska 85 miliona turista, prva u svetu po broju turista, a oni kazu nije medju najlepsim zemljama? Samo to kada vidis, ne trebas shvatati previse ozbiljno listu. Steta sto Srbija ne koristi dovoljno svoj potencijal, ali to je zbog politicara i ovih koji vode zemlju. Od Zlatibora i Kopaonika napravili kiceraj, dodjite na CH Alpe nadjite nesto sto nije od drveta, hoteli i sve od drveta, zakonom doneseno da mora. Poznati hoteli isto od drveta. Ima sela u kojima su kuce vec 100 godina od drveta i kamena, pa onda smes pola pola. Imate selo gde ne sme auto da udje, vec elektro bus vas vozi u obilaske tog par vekova starog sela. To je kad se cuva, ne treba ni neko ulaganje sem da moraju zakoni da se postuju. Sta bi oni napravili npr od Vlasinskog jezera i nasih planina...

Cinoeye

pre 6 godina

Без шале Швајцарска, Аустрија и Италија али и Србија, посебно Шумадија имају прелепе пејзаже:)

Dalmatian

pre 6 godina

Zanimljivo sto se nalazi i Hrvatska? Pa koja to zemlja jos ima divlju prirodu kao Velebit, pa Plitvice, Slavonske zamke, a pritom obalu sa toliko otoka, istorije, utvrda, i najčistije more na svijetu? Hrvatska je u top 3

Ljiljana

pre 6 godina

Kada očistimo Srbiju od smeća,prljavštine i neurbanog haosa onda ćemo kazati da je lepa i da može da se takmiči sa drugima. Do tada smo van svakog ulaza na spisku lepih. Hvala.

djuro

pre 6 godina

ovo je, naravno, iskrivljena slika jer je rezultat mišljenja i ukusa čitalaca tog časopisa, pa neka su i autentični a ne projektovani (na primer, fikcija jednog sloja stanovništva anglo zemalja na Italiju pod uticajem popularne kulture kao na nekakav raj na zemlji bi jako uticala na pojavljivanje na ovoj listi ako takav sloj čita ovaj časopis). Kad neko ko zna vrlo malo (i u ovom slučaju ko je putovao vrlo malo) misli da sve zna, a spletom nesrećnih ekonomskih okolnosti ima priliku da pusti svoj glas mnogo dalje od drugih, dobijamo ovako iskrivljene slike. No, ovo je vrlo benigna posledica te situacije, čak simpatična, za razliku od mnogih stvari koje poslednjih decenija dominiraju svetskom ekonomijom i geopolitikom.

munze

pre 6 godina

spisku fale Kina, Brazil, Rusija i Australija i onda smo manje više pokrili ceo razvijeniji svet, mada ako tražimo prirodne lepote obavezno uvrstiti i par zemalja Afrike i onda zaključimo da je planeta Zemlja jako lepa i da treba da je čuvamo :D

Sasa

pre 6 godina

Pa gde su Grcka, Austrija, Argentina, Portugal....ljudi ko pravi ove liste. Sve ove zemlje su ok, ali dajte posebno ove van Evrope ne mogu se porediti sa ovim i nekima koje nisu na listi.

Gong

pre 6 godina

Francuska, Novi Zeland, Argentina, JAR, Italija, Indija (isključivo priroda) i Hrvatska. Druga grupa su Kanada, Švajcarska, Norveška i SAD, mada Kanada i SAD su maltene veliki kontinent, a Indija subkontinent, tako da na toliko prostranstvo mora biti i dosta lepih mesta. Nešto su moja iskustva, a nešto na osnovu utisaka i fotki prijatelja.

Ljube

pre 6 godina

Po ovoj listi ispada da je Velika Britanija najlepsa zemlja na svetu. Severna Irska nije na listi pa sam napisao Velika Britanija a ne Ujedinjeno Kraljevstvo, cisto da me ostali komentatori ne uzmu na zub ;)

analiza

pre 6 godina

"Zanimljivo sto se nalazi i Hrvatska? Pa koja to zemlja jos ima divlju prirodu kao Velebit, pa Plitvice, Slavonske zamke, a pritom obalu sa toliko otoka, istorije, utvrda, i najčistije more na svijetu? Hrvatska je u top 3"
(Dalmatian)
Turska ima sve to i vise-imaju Pamukale,imaju njihovu verziju Djavolje varosi,imaju neverovatnu obalu sa gomilom istorijski bitnih gradjevina-imaju Istambul,Bosfor,imaju Troju ,imaju gradove u Kapadokiji u steni,imaju divlju Anadoliju,izlaze na nekoliko mora i njih ne staviti na spisak?!Hrvatska jeste lepa,ali nije u istoj kategoriji sa Turskom.
O ukusima se ne raspravlja,ali ako bi postojale kategorije-more,planina,ravnica,jezero,vodopad,reka,grad,dvorac,istorija... preskociti Turke je glupo.

izadje na videlo

pre 6 godina

ovo je isto kao biranje naj zene sveta!
"neko voli crne oci, neko plave boje, a ja jadan...."
Treba uvrstiti i Tahiti, Bora Bora,Argentinu,Maldive, Sejsele, Juznoafricku Republiku, Namibiju......
Hocu reci...na svetu je toliko lepote!!!Nemojte da biramo najlepsu lepotu! Glupo je!

Sasa

pre 6 godina

italija, Spanija, Francuska....da ne nabrajam dalje, ali sigurno nije po ovom njihovom redosledu. Ove imaju sve, prirodu, more, istoriju, arhitekturu....ma ni nabrojati ne mogu. Nisam nesto za te divljine, vise za civilizaciju.

Lala

pre 6 godina

Bio sam u 8 zemalja sa spiska ali izostaviti Francusku i Španiju a staviti Englesku i Vels je nepravedno. Primećujem da je zemalja sa spiska 10% bivša nam država.

soljenje pameti

pre 6 godina

@ Pa kako ne
Šta nam soliš pamet sa Francuskom, Španijom, Italijom - zemljama koje su opšta mesta evropskog turizma i koje smo manje-više svi posetili? Da li si posetio Gruziju, Armeniju? Nisi. E, pa da znaš, nisi kompetentan za sudove o lepotama!

Gradjanin

pre 6 godina

I Srbija moze na listu, samo prvo da se resi svog djubreta koje nas okruzuje... Od njega ne moze da se vidi lepota zemlje....

Scot

pre 6 godina

@ Bot na kvadrat

Tako nesto moze da napise samo neko ko nije video ni S od Skotske. U Skotskoj ima svega i tih goleti o kojima neki pricaju, ali i suma, planina, bezbroj magicnih jezera, a o srednjevekovnim dvorcima da ne govorim. Highlands je recimo sav u sumama i jezerima, tu je i cuveni Loch Ness. U Skotskoj postoje i plaze koje izgledaju bukvalno kao u tropima, sa belim peskom i azurno plavim morem. Tacno je da je klima prilicno losa i to kvari celokupnu sliku, ali reci da je Skotska ruzna, to je cista nebuloza, mada je opet sve stvar ukusa.

propustena prilika

pre 6 godina

(Grof, 4. septembar 2017 18:25)
Turisti vidjaju turisticku stranu destinacija. Posto ostaju par dana, nema teorije da se upoznaju sa svim, onda kakav je prvi utisak - to je to. A npr. kod nas je prvi utisak mlak ili nikakav a retki su oni koji ostaju duze ili imaju vrhunske vodice pa da formiraju bolji. A ne pomaze ni sta "Ma ko ih ****, ako im se ne svidja nek ne dolaze, jos bolje"

Pa kako ne

pre 6 godina

Zivim u Svajcarskoj i obisao sam dosta zemalja. Svugde ima lepote i svaka zemlja ima 'to nesto'. Ipak uvek sam srecan kada se vratim u CH. Cisto, uredjeno, sredjeno, prelepa jezera, Alpi, prelepa sela kako po planinama tako i u ravnicama. Pa onda gradovi i svaki ima istoriju i zgrade stare i po 100+ godina, katedrale stare vekovima. Sve to sija, umiveno, odrzavano. Ima dosta zamkova...Jednostavno sve sto je staro imate, a tu je jer eto nisu ratovali, sve se cuvalo pritom pametni nikad to nisu sami rusili bi pravili novo. Eto primera citam i novinama da su u jednom gradu u Srb, sklonili 200 metara kaldrme i udarili asfalt. Klasican primer sta tamo urade, a u CH da pomenes da to uradis smejali bi ti se. Ovde su skoro u jednom gradu renovirali centar, mesano za pesake i automobile, sve kocka, tj kaldrma. Kaldrma vracena naravno. Treba cuvati to sto ti ostalo jer to ce uvek biti IN jer imas neku istoriju, cuvaj to staro. Sta bi uradili oni arapi ili ameri da imaju tvrdjave, stare gradove i crkve i ostalo kao sto imas po Srb, a po CH pogotovo, a nemaju oni to, pa prave replike, a svako bi pre video original. A, u Srb to ruse, svajcarci cuvaju. Od svajcaraca mnogo mozemo da naucimo. Francuska je takodje prelepa, Spanija takodje, Italija. Francuska sela su kao CH sela, prelepa, imaju i mnogo lepsa sela. Treba posetiti. U CH preporucujem da se obidje kolima, Cirih, Zeneva, Lozana, Bern, prelepi Lugano, onda od Alpa pre svega Gstad i mesta oko njega. Pozzzz

Mythbuster

pre 6 godina

Lista je manje više dobra osim što Škotska uopšte ne treba da bude na listi. Goli krš i sumorno kišovito i maglovito vreme čak i usred leta. Ova slika je fotošopirana do bola, u stvarnosti jako ružna okolina sa sasušenom travom, koja je za ostatak škotske još i premija jer tamo uglavnom nema ništa osim jezera i kamenja. Primera radi susedna Irska pa čak i Vels, koji ne zaslužuje mesto na listi, su pojam lepih krajolika. Uzgred, velšani su ko srbi, svuda bacaju đubre u prirodi, u jezerima i rekama možete naći plastične flaše, razne vrste ambalaže, automobilske gume pa čak i veće komade nameštaja i delove automobila.

Costa

pre 6 godina

(djuro, 04. septembar 2017 19:10) Sta je pisac hteo da kaze ostaje nejasno, a za sve zaljubljenike u Svajcarske i Austrije pejsaze samo jedna informacija, Dolomiti su najlepsi deo Alpa a nalaze se u Italiji!

ana

pre 6 godina

Italija na prvom mestu, van konkurencije (najlepsi deo Alpa - Dolomiti; najlepsi deo Mediterana - Sardinija; najlepsa jezera, Apenini, bukvalno svi tipovi pejsaza, a o gradovima i selima ne treba ni trositi reci (zemlja koja ima najvise spomenika pod zastitom UNESCA na svetu).
Inace, sigurna sam da bar 95% (a mozda sam optimista) nije bilo u Skotskoj, ni u Velikoj Britaniji. Skotska je prelepa zemlja, cela je nacionalni park, zemlja jezera, fjordova, planina, dvoraca...i ostatak V. Britanije je ceo kao jedna velika, zelena basta, brda pod vresom, opasnjaci, hrastove sume,prelepe obale Cornwalla, Dorseta i Devona...nemojte potvecnjivati ono sto ne poznajete, i lepota nema veze s klimom.
Rusija jeste prostrana, ali je prilicno monotona (za razliku od SAD).

Merodavan

pre 6 godina

Poreklo "Rough Guide" je Engleska ali to ne znaci da je anketa napravljena u Engleskoj. Ako i jeste Englezi su nacija koja po putovanjima prednjaci u svetu pa su prema tome merodavniji od nas Srba. Ovde 95% nije doputovalo ni do petlovog brda a guraju se da daju svoj virtualni komentar i u njemu biraju zemlje a da vecina nogom nije ni krocila u njih. Sto mi u Srbiji ne napravimo neki srpski "Rough Guide" i anketu umesto da kritikujemo tude kreacije ma odakle dolazile. Kraja nema nasem kompleksu...

Goran

pre 6 godina

Island je ČUDO PRIRODE!! Nisam baš svetski putnik, ali ubedljivo najlepša i najzanimljivija zemlja koju sam video. Svakako lepa tema za razmenu iskustava, a na za raspravu. Pozdrav svima

Bgd

pre 6 godina

(Pa kako ne, 05. septembar 2017 15:27) Moras malo da se razumes u geografiju da bi uporedjivao Dalmaciju i Azurnu obalu ili Dolomite i Svajcarske Alpe ili 100 godina stare gradjevine u Svajcarskoj i gradjevine po Italiji stare ko zna koliko ( to je vec pitanje opsteg obrazovanja)!

West

pre 6 godina

I ja sam video nesto sveta,ali volim moju Srbiju koja je,kada pratim nase
medije,najlepsa zemlja na svetu a BG svetska metropola Nr.1 sto nema veze
s mozgom. Volim,rekoh,moju Srbiju ali sam i objektivan,ima dovoljno lepsih drzava od nasih,a pogotovu urednijih,sto je nas veliki manko.

dagi

pre 6 godina

Sastavljanje ovakvih lista je totalno besmisleno.Svaka zemlja ima svojih ljepota, prednosti i mana. Neke zemlje su dosta raznovrsne u pogledu reljefa i prirodnih resursa a neke monotone poput Nizozemske koja pak ima arhitektonsko i kulturno privlačne gradove. Na listi se nisu našle Francuska, Španjolska,Grčka,Austrija,Australija,Čile. Neke zemlje u globalu nisu ekstra ali imaju neke fantastične regije i područja.Po meni najatraktivnije su one zemlje koje imaju sklop prirodnih ljepota, klime i kulturno povijesnih znamenitosti a takvih je podosta.Iz Hrvatske sam i dosta sam u Srbiji poslovno i također smatram da se ona ima sa mnogo toga pohvalit kao i sve druge bivše ex-yu države. Najveći problem su ljudi koji od svake ljepote mogu napravit nakaradu i cirkus.

dalmatinac

pre 6 godina

@ analiza
O Turskoj si prikupio nešto informacija, ali je očito da ju nisi (dovoljno) obišao. Naime, "njihova verzija Đavole Varoši" je regija Kapadokija - prostranstvo "išarano" nevjerojatnim reljefnim oblicima i kamenim "skulpturama". U stijenama su udubljene nastambe i ranokršćanska svetišta, gradovi pak, koje spominješ, nalaze se pod zemljom. Troja je (nažalost) samo arheološko kamenje, ono što je doista impresivno (i u trećoj dimenziji) je Pergamon, Efez...I da, slažem se da je neprimjerno preskočiti Tursku, ali tamo čitatelji Rough Guide-a očito slabo ili nikako ne dolaze...