Subota, 08.04.2017.

19:15

13 najčistijih, najjeftinijih i najbezbednijih zemalja sveta

Izvor: Independent

13 najèistijih, najjeftinijih i najbezbednijih zemalja sveta IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

56 Komentari

Sortiraj po:

milos

pre 7 godina

Ma dodjite u Leskovac da vidite sta je grad....hahaha..isto ko u Tokio..ko da ste na drugoj planeti...E kolko smo mi daleko...ali smo u demagogiji prvi...

crni

pre 7 godina

Zanimljivo izveden algoritam prema ovim činiocima, samo mislim da je neko negde na početku pogrešio unos plusa i minusa, tako da bi ova lista pre trebala da bude obrnuta, ali i da ne bude ovih zemalja ovde, tj da dođu neke druge shodno navedenim činiocima.
Ako bi smo uzeli kao referentne ove faktore gore, dakle najčistija, najjeftinija i najbezbednija zemlja, onda svakako treba krenuti ovim redom.
Prvo i svakako preporučujem da posetite Butan, malu kraljevinu između Tibetske visoravni i Himalaja. Ova zemlja ima vrlo neobičnu kulturu na kakvu su navikli Evropljani i čak Evroazijci, a prednjači ubedljivo po sva ova tri faktora. Zatim za ljubitelje istočnih mora preporučujem Vijetnam, Burmu, a može i Tajland, ali je on dosta prljav po tim gradovima gde se najviše ide. Svakako treba posetiti Rusiju, ali pogotovo njen centar i istok, a posebno bajkalsku regiju i velike reke, tundre i šume Sibira. Ima i delova Kine koji su lepi i preporučujem posetu, pogotovo područje Biserne reke, od gradova posetite svakako Fošan. Blizu samog vrha je svakako i Severna Koreja i nju treba svakako posetiti. Zatim treba posetiti indijski Kašmir i pokrajnu Ladek. Zatim NZ ali on je skup. Posle toga može i Japan, on ima specifičan spoj tradicije i urbanizma, ali nije jeftin. Ovde svakako ne bi trebalo da stoje Francuska, VB i Nemačka, jer nemaju ova tri faktora, pogotovo u velikim gradovima. Takođe ni Italija, ali treba posetiti neke oblasti, posebno Toskanu i Umbriju. Španija delimično. Nastavak>

Aman Zaman

pre 7 godina

Bio u svih 13 ... Interesantne zemlje, turisticki verovatno najinteresantnije... Ali daleko od najjeftinijih (Svajcarska jeftina?, ili SAD?!) ili najbezbednijih (Italija, Spanija?!).... Rekao bih lista najatraktivnijih zemalja ukupno uzev pri cemu su po nekim od pobrojanih kriterijuma daleko od vrha... Italija - najlepsa, Japan - najzanimljiviji, kao na drugoj planeti, Singapur - najsredjeniji...

crni

pre 7 godina

Ako se zateknete u Španiji posetite svakako istorijska mesta kao što su Toledo, Barselona, Sevilja i gradovi u Andaluziji. Čist, vrlo bezbedan, a nije skup je i današnji glavni grad Kazakstana i prestonica Evroazijske Unije i svih njenih saveza i konvencija, ODKB, ŠOS i td. To je Astana. Međutim ona je novoizgrađeni grad bez istorijskih spomenika, ali je neverovatno dobro kombinovana tradicija stepe, radničko socijalnih ideja i savremenih urbanih rešenja. Svakako treba posetiti i Iran, jer je zemlja kao iz bajke. Kanada je čista i relativno bezbedna, ali skupa. Australija je tu i lošija. Skandinavske zemlje su čiste, manje bezbedne, ali vrlo skupe, sve osim Finske, ona je relativno bezbedna, čista i jeftinija i ima svakako prirodnih lepota. Ipak i deo Rusije, pokrajina Karelija, ima sve to još i lepše i čistije. Island ima sve faktore ali ne i spomenike jer je novija naseobina, takođe i Svalbard. SAD nisu ni sa jednim faktorom dobrostojeće i onaj koji vam govori drukčije, laže vas. Gradovi su im većinom prljavi, sve je preskupo za nas kao turiste, a bezbednost je,.. oohh blagi Bože,.. pa tamo je maltene građanski rat. Užas jedan. Zemlje Lat. Amerike mogu biti čiste u nekim gradovima i oblastima, jeftine su, ali nisu bezbedne. Zemlje Afrike su samo jeftine. S. Arabija i emirati oko nje, bezbedne, čiste, relativno jeftine, ali bez istorijskih spomenika, sem retkih. Obične nove naftaške zemlje. Egipat ima vrlo stare spomenike, jeftin je, ali nije čist i bezbedan kao i Maroko.

Jox

pre 7 godina

Bio u Barseloni pre 3 godine, mislio da me nece nista vise oduseviti u Spaniji, a onda prosle godine Andaluzija( Malaga, Sevilja, Granada, Marbelja, Ronda) i mogu reci da sam ostao totalno bez teksta, to je ono kad odete negde i shvatite da ta mesta imju dusu, osecate se lepo, ispunjeno, drago vam je sto ste izabrali bas tu da putujete, i da nemate zelju da se vratite kuci...Sve u svemu, Spaniju obozavam i ako me vreme i novac posluze, nameravam da je obilazim i dalje.

(na)turista

pre 7 godina

(Jasno, 9. april 2017 01:20)

Nije niko izgubio nikakvu kontrolu nad gradovima koje si pomenuo. Naprotiv, ti gradovi zive od toga sto ih godisnje pregaze stotine miliona pari turistickih patika. Amsterdamu da oduzmes turiste postao bi poput ostatka Holandije - obicno dosadno hladno i memljivo mesto, s gomilom bicikala. Slicno kao i Venecija, iz koje su se iselili cak i ljudi ciji su preci tamo stanovali jos u vremena mletackih duzdeva! To su gradovi koje obidjes jednom i nikada vise, usput napravis par fotki za Instagram i precrtas ih kao nesto sto si obavio na svojoj listi od 100 stvari koje si planirao da uradis do kraja zivota.

Igor Pg

pre 7 godina

Bio sam u svim drzavama sa liste osim u Japanu i Australiji (ali i u mnogim drugim). Kad se uzmu svi aspekti u obzir, nista ne moze da se poredi sa Mediteranom (Italija, Francuska i Spanija)

*_!&@_*$

pre 7 godina

London jeste prljaviji u odnosu na kontinentalnu Evropu, ali ga ja gotivim. :)
(Vladimir_R, 09. april 2017 10:22)

Mozda je London prljaviji od nekog nemackog ili holandskog mesta od 23.000 stanovnika, ali je sigurno cistiji od Pariza, Berlina, i Rima i Milana.

Vladimir_R

pre 7 godina

(kriterijum, 08. april 2017 23:22)

Onda nisi bila u USA.

Americki gradovi su generalno zastareli u odnosu na Evropu i dobar deo Azije, mnogo prljaviji od svega sto si videla na Zapadu.

London jeste prljaviji u odnosu na kontinentalnu Evropu, ali ga ja gotivim. :)

btw

pre 7 godina

Andalu"f"ija... Sevilja i Malaga, gradovi u kojima sam se osećao kao kod kuće. A između beskrajni maslinjaci i vinogradi. Sjajna hrana, dobro a jeftino vino. Malaga je zapravo južnije od s(slabočitamizmeđuredova, 8. april 2017 22:38)

Granada pre svega.

Ante

pre 7 godina

Hong Kong, čist i jeftin? Očito sam ja bio u nekom drugom Hong Kong-u....
(pepo, 08. april 2017 21:13)
kako si se diskretno pohvalio da si bio u Hong Kong-u :)
Neka,bar netko. I meni je želja putovati jednog dana.

zhena

pre 7 godina

Juce se vratih iz Japana posle tri nedelje - istina je da je cisto neverovatno, samo gde god odes mali milion turista (cesto kineza). Ali vredi videti, u sustini predivan dozivljaj i kultura.

Mr M

pre 7 godina

Sve drzave jugoistocne Azije su bezbednije od evropskih. Vijetnam je cist (za razliku od Tajlanda, a posebno Kambodze, ingrastruktura je solidna, sve je prejeftino tako je i on zasluzio da se nadje na ovoj listi. Od evrropskih zemalja, mislim da je Portugal neopravdano izostavljen sa liste. Divna drzava, razvijena infrastruktura, jeftin smestaj i hrana itd...

bafo

pre 7 godina

Francuska i bezbednost turista, jeftino i cisto bas i ne idu zajedno! Mada ni za SAD isto...a ni UK nije daleko!
Za Singapor i Svajcarsku se moze reci cisto i bezbedno ali nikako jeftino!
Jedino se za Spaniju slazem, mozda nije jeftino za nase ljude ali jeftinije od mnogih drugih mesta u Evropi.

jevta

pre 7 godina

Da, Španija, Francuska, Hong Kong, Nemačka sve čiste i naročito bezbedne zemlje za razliku recimo od prljave i izuzetno opasne Finske, Slovenije, Poljske...

Jasno

pre 7 godina

Ja sam se toliko razocarao Amsterdamom pre par godina da to nije normalno. Prljaviji a poseceniji grad je jedino mozda Pariz trenutno od gradova koje sam ja posetio a bio sam u 50-tak. Amsterdam smrdi iz kanala isto kao i Venecija. Ulice su sive, prepune djubreta. A recimo Roterdam je na mene ostavio utisak grada iz bajke. Broj turista pogotovo iz Azije ume da unisti grad nacisto. Vodili su me kao maloga u Amsterdam i to je bilo ludilo grad. Jedva sam cekao da se vratim. I razocarao se nacisto. Izgubili su kontrolu nad gradom totalno. Sto se tice Nemacke ubedljivo najbolji grad za zivot je Dizeldorf. Berlin je prevelik, ima suvise ostataka proslosti u ljudskom ponasanju.

marko

pre 7 godina

na osnovu barem 2/3 ovih kriterijuma ova lista nema smisla, spanija i francuska su dosta prljavi, cene su visoke a ni bezbednost nije previsoka (u tom parizu imate dosta zona za izbegavanje zbog visoke stope kriminala, to nema ni u balkanskim gradovima, a barselona cim izadjes van turistickih zona je dosta prljava, madrid jos vise). kao sto neko rece holandija nije ni navedena a zasluzuje to, japan definitivno bi trebao da bude ispred fra i spa iako je tamo jos skuplje sve ali su presisali sve ostale u svim mogucim drugim kriterijumima. ovde je izgled jedini kriterijum bio broj turista a ne ostalo

Miki

pre 7 godina

Ni jedna od ovih 13 nisu jeftine, neke nisu ni čiste a mnoge nisu ni bezbedne. Ma najlepše kod nas, ako nije preterano čisto, bar je jeftino i bezbedno.

slabočitamizmeđuredova

pre 7 godina

Andalu"f"ija... Sevilja i Malaga, gradovi u kojima sam se osećao kao kod kuće. A između beskrajni maslinjaci i vinogradi. Sjajna hrana, dobro a jeftino vino. Malaga je zapravo južnije od severa Afrike!

fila

pre 7 godina

Najjeftinijih?
Švajcarska, Britanija, Japan, Francuska nisu jeftine a ni Italija u mnogim delovima.
Japan 20 dobara kod Uneska, to je stvarno mnogo. Ako se misli na nematerijalna dobra onda ih Francuska ima 14, Hrvatska kao Francuska 14, Austrija 3, Nemačka 2, Srbija 1, Slovenija 1.

SM

pre 7 godina

U Srbiji bi se mogla zaraditi lepa suma novca od turizma, ali mi ćemo radije od šuma i livada napraviti divlje deponije, nego da unovčimo ono što nam je priroda dala. Imamo toliko izvora sa lekovitim vodama koje ne koristimo i umesto da napravimo resorte i banje, to je sve zapušteno, zaraslo u korov i u stanju propadanja...

SM

pre 7 godina

U Srbiji bi se mogla zaraditi lepa suma novca od turizma, ali mi ćemo radije od šuma i livada napraviti divlje deponije, nego da unovčimo ono što nam je priroda dala. Imamo toliko izvora sa lekovitim vodama koje ne koristimo i umesto da napravimo resorte i banje, to je sve zapušteno, zaraslo u korov i u stanju propadanja...

slabočitamizmeđuredova

pre 7 godina

Andalu"f"ija... Sevilja i Malaga, gradovi u kojima sam se osećao kao kod kuće. A između beskrajni maslinjaci i vinogradi. Sjajna hrana, dobro a jeftino vino. Malaga je zapravo južnije od severa Afrike!

fila

pre 7 godina

Najjeftinijih?
Švajcarska, Britanija, Japan, Francuska nisu jeftine a ni Italija u mnogim delovima.
Japan 20 dobara kod Uneska, to je stvarno mnogo. Ako se misli na nematerijalna dobra onda ih Francuska ima 14, Hrvatska kao Francuska 14, Austrija 3, Nemačka 2, Srbija 1, Slovenija 1.

Mr M

pre 7 godina

Sve drzave jugoistocne Azije su bezbednije od evropskih. Vijetnam je cist (za razliku od Tajlanda, a posebno Kambodze, ingrastruktura je solidna, sve je prejeftino tako je i on zasluzio da se nadje na ovoj listi. Od evrropskih zemalja, mislim da je Portugal neopravdano izostavljen sa liste. Divna drzava, razvijena infrastruktura, jeftin smestaj i hrana itd...

jevta

pre 7 godina

Da, Španija, Francuska, Hong Kong, Nemačka sve čiste i naročito bezbedne zemlje za razliku recimo od prljave i izuzetno opasne Finske, Slovenije, Poljske...

bafo

pre 7 godina

Francuska i bezbednost turista, jeftino i cisto bas i ne idu zajedno! Mada ni za SAD isto...a ni UK nije daleko!
Za Singapor i Svajcarsku se moze reci cisto i bezbedno ali nikako jeftino!
Jedino se za Spaniju slazem, mozda nije jeftino za nase ljude ali jeftinije od mnogih drugih mesta u Evropi.

zhena

pre 7 godina

Juce se vratih iz Japana posle tri nedelje - istina je da je cisto neverovatno, samo gde god odes mali milion turista (cesto kineza). Ali vredi videti, u sustini predivan dozivljaj i kultura.

btw

pre 7 godina

Andalu"f"ija... Sevilja i Malaga, gradovi u kojima sam se osećao kao kod kuće. A između beskrajni maslinjaci i vinogradi. Sjajna hrana, dobro a jeftino vino. Malaga je zapravo južnije od s(slabočitamizmeđuredova, 8. april 2017 22:38)

Granada pre svega.

Vladimir_R

pre 7 godina

(kriterijum, 08. april 2017 23:22)

Onda nisi bila u USA.

Americki gradovi su generalno zastareli u odnosu na Evropu i dobar deo Azije, mnogo prljaviji od svega sto si videla na Zapadu.

London jeste prljaviji u odnosu na kontinentalnu Evropu, ali ga ja gotivim. :)

Ante

pre 7 godina

Hong Kong, čist i jeftin? Očito sam ja bio u nekom drugom Hong Kong-u....
(pepo, 08. april 2017 21:13)
kako si se diskretno pohvalio da si bio u Hong Kong-u :)
Neka,bar netko. I meni je želja putovati jednog dana.

Jasno

pre 7 godina

Ja sam se toliko razocarao Amsterdamom pre par godina da to nije normalno. Prljaviji a poseceniji grad je jedino mozda Pariz trenutno od gradova koje sam ja posetio a bio sam u 50-tak. Amsterdam smrdi iz kanala isto kao i Venecija. Ulice su sive, prepune djubreta. A recimo Roterdam je na mene ostavio utisak grada iz bajke. Broj turista pogotovo iz Azije ume da unisti grad nacisto. Vodili su me kao maloga u Amsterdam i to je bilo ludilo grad. Jedva sam cekao da se vratim. I razocarao se nacisto. Izgubili su kontrolu nad gradom totalno. Sto se tice Nemacke ubedljivo najbolji grad za zivot je Dizeldorf. Berlin je prevelik, ima suvise ostataka proslosti u ljudskom ponasanju.

marko

pre 7 godina

na osnovu barem 2/3 ovih kriterijuma ova lista nema smisla, spanija i francuska su dosta prljavi, cene su visoke a ni bezbednost nije previsoka (u tom parizu imate dosta zona za izbegavanje zbog visoke stope kriminala, to nema ni u balkanskim gradovima, a barselona cim izadjes van turistickih zona je dosta prljava, madrid jos vise). kao sto neko rece holandija nije ni navedena a zasluzuje to, japan definitivno bi trebao da bude ispred fra i spa iako je tamo jos skuplje sve ali su presisali sve ostale u svim mogucim drugim kriterijumima. ovde je izgled jedini kriterijum bio broj turista a ne ostalo

Jox

pre 7 godina

Bio u Barseloni pre 3 godine, mislio da me nece nista vise oduseviti u Spaniji, a onda prosle godine Andaluzija( Malaga, Sevilja, Granada, Marbelja, Ronda) i mogu reci da sam ostao totalno bez teksta, to je ono kad odete negde i shvatite da ta mesta imju dusu, osecate se lepo, ispunjeno, drago vam je sto ste izabrali bas tu da putujete, i da nemate zelju da se vratite kuci...Sve u svemu, Spaniju obozavam i ako me vreme i novac posluze, nameravam da je obilazim i dalje.

(na)turista

pre 7 godina

(Jasno, 9. april 2017 01:20)

Nije niko izgubio nikakvu kontrolu nad gradovima koje si pomenuo. Naprotiv, ti gradovi zive od toga sto ih godisnje pregaze stotine miliona pari turistickih patika. Amsterdamu da oduzmes turiste postao bi poput ostatka Holandije - obicno dosadno hladno i memljivo mesto, s gomilom bicikala. Slicno kao i Venecija, iz koje su se iselili cak i ljudi ciji su preci tamo stanovali jos u vremena mletackih duzdeva! To su gradovi koje obidjes jednom i nikada vise, usput napravis par fotki za Instagram i precrtas ih kao nesto sto si obavio na svojoj listi od 100 stvari koje si planirao da uradis do kraja zivota.

Miki

pre 7 godina

Ni jedna od ovih 13 nisu jeftine, neke nisu ni čiste a mnoge nisu ni bezbedne. Ma najlepše kod nas, ako nije preterano čisto, bar je jeftino i bezbedno.

Igor Pg

pre 7 godina

Bio sam u svim drzavama sa liste osim u Japanu i Australiji (ali i u mnogim drugim). Kad se uzmu svi aspekti u obzir, nista ne moze da se poredi sa Mediteranom (Italija, Francuska i Spanija)

crni

pre 7 godina

Ako se zateknete u Španiji posetite svakako istorijska mesta kao što su Toledo, Barselona, Sevilja i gradovi u Andaluziji. Čist, vrlo bezbedan, a nije skup je i današnji glavni grad Kazakstana i prestonica Evroazijske Unije i svih njenih saveza i konvencija, ODKB, ŠOS i td. To je Astana. Međutim ona je novoizgrađeni grad bez istorijskih spomenika, ali je neverovatno dobro kombinovana tradicija stepe, radničko socijalnih ideja i savremenih urbanih rešenja. Svakako treba posetiti i Iran, jer je zemlja kao iz bajke. Kanada je čista i relativno bezbedna, ali skupa. Australija je tu i lošija. Skandinavske zemlje su čiste, manje bezbedne, ali vrlo skupe, sve osim Finske, ona je relativno bezbedna, čista i jeftinija i ima svakako prirodnih lepota. Ipak i deo Rusije, pokrajina Karelija, ima sve to još i lepše i čistije. Island ima sve faktore ali ne i spomenike jer je novija naseobina, takođe i Svalbard. SAD nisu ni sa jednim faktorom dobrostojeće i onaj koji vam govori drukčije, laže vas. Gradovi su im većinom prljavi, sve je preskupo za nas kao turiste, a bezbednost je,.. oohh blagi Bože,.. pa tamo je maltene građanski rat. Užas jedan. Zemlje Lat. Amerike mogu biti čiste u nekim gradovima i oblastima, jeftine su, ali nisu bezbedne. Zemlje Afrike su samo jeftine. S. Arabija i emirati oko nje, bezbedne, čiste, relativno jeftine, ali bez istorijskih spomenika, sem retkih. Obične nove naftaške zemlje. Egipat ima vrlo stare spomenike, jeftin je, ali nije čist i bezbedan kao i Maroko.

Aman Zaman

pre 7 godina

Bio u svih 13 ... Interesantne zemlje, turisticki verovatno najinteresantnije... Ali daleko od najjeftinijih (Svajcarska jeftina?, ili SAD?!) ili najbezbednijih (Italija, Spanija?!).... Rekao bih lista najatraktivnijih zemalja ukupno uzev pri cemu su po nekim od pobrojanih kriterijuma daleko od vrha... Italija - najlepsa, Japan - najzanimljiviji, kao na drugoj planeti, Singapur - najsredjeniji...

*_!&@_*$

pre 7 godina

London jeste prljaviji u odnosu na kontinentalnu Evropu, ali ga ja gotivim. :)
(Vladimir_R, 09. april 2017 10:22)

Mozda je London prljaviji od nekog nemackog ili holandskog mesta od 23.000 stanovnika, ali je sigurno cistiji od Pariza, Berlina, i Rima i Milana.

milos

pre 7 godina

Ma dodjite u Leskovac da vidite sta je grad....hahaha..isto ko u Tokio..ko da ste na drugoj planeti...E kolko smo mi daleko...ali smo u demagogiji prvi...

crni

pre 7 godina

Zanimljivo izveden algoritam prema ovim činiocima, samo mislim da je neko negde na početku pogrešio unos plusa i minusa, tako da bi ova lista pre trebala da bude obrnuta, ali i da ne bude ovih zemalja ovde, tj da dođu neke druge shodno navedenim činiocima.
Ako bi smo uzeli kao referentne ove faktore gore, dakle najčistija, najjeftinija i najbezbednija zemlja, onda svakako treba krenuti ovim redom.
Prvo i svakako preporučujem da posetite Butan, malu kraljevinu između Tibetske visoravni i Himalaja. Ova zemlja ima vrlo neobičnu kulturu na kakvu su navikli Evropljani i čak Evroazijci, a prednjači ubedljivo po sva ova tri faktora. Zatim za ljubitelje istočnih mora preporučujem Vijetnam, Burmu, a može i Tajland, ali je on dosta prljav po tim gradovima gde se najviše ide. Svakako treba posetiti Rusiju, ali pogotovo njen centar i istok, a posebno bajkalsku regiju i velike reke, tundre i šume Sibira. Ima i delova Kine koji su lepi i preporučujem posetu, pogotovo područje Biserne reke, od gradova posetite svakako Fošan. Blizu samog vrha je svakako i Severna Koreja i nju treba svakako posetiti. Zatim treba posetiti indijski Kašmir i pokrajnu Ladek. Zatim NZ ali on je skup. Posle toga može i Japan, on ima specifičan spoj tradicije i urbanizma, ali nije jeftin. Ovde svakako ne bi trebalo da stoje Francuska, VB i Nemačka, jer nemaju ova tri faktora, pogotovo u velikim gradovima. Takođe ni Italija, ali treba posetiti neke oblasti, posebno Toskanu i Umbriju. Španija delimično. Nastavak>

fila

pre 7 godina

Najjeftinijih?
Švajcarska, Britanija, Japan, Francuska nisu jeftine a ni Italija u mnogim delovima.
Japan 20 dobara kod Uneska, to je stvarno mnogo. Ako se misli na nematerijalna dobra onda ih Francuska ima 14, Hrvatska kao Francuska 14, Austrija 3, Nemačka 2, Srbija 1, Slovenija 1.

slabočitamizmeđuredova

pre 7 godina

Andalu"f"ija... Sevilja i Malaga, gradovi u kojima sam se osećao kao kod kuće. A između beskrajni maslinjaci i vinogradi. Sjajna hrana, dobro a jeftino vino. Malaga je zapravo južnije od severa Afrike!

Jasno

pre 7 godina

Ja sam se toliko razocarao Amsterdamom pre par godina da to nije normalno. Prljaviji a poseceniji grad je jedino mozda Pariz trenutno od gradova koje sam ja posetio a bio sam u 50-tak. Amsterdam smrdi iz kanala isto kao i Venecija. Ulice su sive, prepune djubreta. A recimo Roterdam je na mene ostavio utisak grada iz bajke. Broj turista pogotovo iz Azije ume da unisti grad nacisto. Vodili su me kao maloga u Amsterdam i to je bilo ludilo grad. Jedva sam cekao da se vratim. I razocarao se nacisto. Izgubili su kontrolu nad gradom totalno. Sto se tice Nemacke ubedljivo najbolji grad za zivot je Dizeldorf. Berlin je prevelik, ima suvise ostataka proslosti u ljudskom ponasanju.

Miki

pre 7 godina

Ni jedna od ovih 13 nisu jeftine, neke nisu ni čiste a mnoge nisu ni bezbedne. Ma najlepše kod nas, ako nije preterano čisto, bar je jeftino i bezbedno.

SM

pre 7 godina

U Srbiji bi se mogla zaraditi lepa suma novca od turizma, ali mi ćemo radije od šuma i livada napraviti divlje deponije, nego da unovčimo ono što nam je priroda dala. Imamo toliko izvora sa lekovitim vodama koje ne koristimo i umesto da napravimo resorte i banje, to je sve zapušteno, zaraslo u korov i u stanju propadanja...

Ante

pre 7 godina

Hong Kong, čist i jeftin? Očito sam ja bio u nekom drugom Hong Kong-u....
(pepo, 08. april 2017 21:13)
kako si se diskretno pohvalio da si bio u Hong Kong-u :)
Neka,bar netko. I meni je želja putovati jednog dana.

*_!&@_*$

pre 7 godina

London jeste prljaviji u odnosu na kontinentalnu Evropu, ali ga ja gotivim. :)
(Vladimir_R, 09. april 2017 10:22)

Mozda je London prljaviji od nekog nemackog ili holandskog mesta od 23.000 stanovnika, ali je sigurno cistiji od Pariza, Berlina, i Rima i Milana.

Vladimir_R

pre 7 godina

(kriterijum, 08. april 2017 23:22)

Onda nisi bila u USA.

Americki gradovi su generalno zastareli u odnosu na Evropu i dobar deo Azije, mnogo prljaviji od svega sto si videla na Zapadu.

London jeste prljaviji u odnosu na kontinentalnu Evropu, ali ga ja gotivim. :)

(na)turista

pre 7 godina

(Jasno, 9. april 2017 01:20)

Nije niko izgubio nikakvu kontrolu nad gradovima koje si pomenuo. Naprotiv, ti gradovi zive od toga sto ih godisnje pregaze stotine miliona pari turistickih patika. Amsterdamu da oduzmes turiste postao bi poput ostatka Holandije - obicno dosadno hladno i memljivo mesto, s gomilom bicikala. Slicno kao i Venecija, iz koje su se iselili cak i ljudi ciji su preci tamo stanovali jos u vremena mletackih duzdeva! To su gradovi koje obidjes jednom i nikada vise, usput napravis par fotki za Instagram i precrtas ih kao nesto sto si obavio na svojoj listi od 100 stvari koje si planirao da uradis do kraja zivota.

marko

pre 7 godina

na osnovu barem 2/3 ovih kriterijuma ova lista nema smisla, spanija i francuska su dosta prljavi, cene su visoke a ni bezbednost nije previsoka (u tom parizu imate dosta zona za izbegavanje zbog visoke stope kriminala, to nema ni u balkanskim gradovima, a barselona cim izadjes van turistickih zona je dosta prljava, madrid jos vise). kao sto neko rece holandija nije ni navedena a zasluzuje to, japan definitivno bi trebao da bude ispred fra i spa iako je tamo jos skuplje sve ali su presisali sve ostale u svim mogucim drugim kriterijumima. ovde je izgled jedini kriterijum bio broj turista a ne ostalo

Mr M

pre 7 godina

Sve drzave jugoistocne Azije su bezbednije od evropskih. Vijetnam je cist (za razliku od Tajlanda, a posebno Kambodze, ingrastruktura je solidna, sve je prejeftino tako je i on zasluzio da se nadje na ovoj listi. Od evrropskih zemalja, mislim da je Portugal neopravdano izostavljen sa liste. Divna drzava, razvijena infrastruktura, jeftin smestaj i hrana itd...

jevta

pre 7 godina

Da, Španija, Francuska, Hong Kong, Nemačka sve čiste i naročito bezbedne zemlje za razliku recimo od prljave i izuzetno opasne Finske, Slovenije, Poljske...

crni

pre 7 godina

Zanimljivo izveden algoritam prema ovim činiocima, samo mislim da je neko negde na početku pogrešio unos plusa i minusa, tako da bi ova lista pre trebala da bude obrnuta, ali i da ne bude ovih zemalja ovde, tj da dođu neke druge shodno navedenim činiocima.
Ako bi smo uzeli kao referentne ove faktore gore, dakle najčistija, najjeftinija i najbezbednija zemlja, onda svakako treba krenuti ovim redom.
Prvo i svakako preporučujem da posetite Butan, malu kraljevinu između Tibetske visoravni i Himalaja. Ova zemlja ima vrlo neobičnu kulturu na kakvu su navikli Evropljani i čak Evroazijci, a prednjači ubedljivo po sva ova tri faktora. Zatim za ljubitelje istočnih mora preporučujem Vijetnam, Burmu, a može i Tajland, ali je on dosta prljav po tim gradovima gde se najviše ide. Svakako treba posetiti Rusiju, ali pogotovo njen centar i istok, a posebno bajkalsku regiju i velike reke, tundre i šume Sibira. Ima i delova Kine koji su lepi i preporučujem posetu, pogotovo područje Biserne reke, od gradova posetite svakako Fošan. Blizu samog vrha je svakako i Severna Koreja i nju treba svakako posetiti. Zatim treba posetiti indijski Kašmir i pokrajnu Ladek. Zatim NZ ali on je skup. Posle toga može i Japan, on ima specifičan spoj tradicije i urbanizma, ali nije jeftin. Ovde svakako ne bi trebalo da stoje Francuska, VB i Nemačka, jer nemaju ova tri faktora, pogotovo u velikim gradovima. Takođe ni Italija, ali treba posetiti neke oblasti, posebno Toskanu i Umbriju. Španija delimično. Nastavak>

btw

pre 7 godina

Andalu"f"ija... Sevilja i Malaga, gradovi u kojima sam se osećao kao kod kuće. A između beskrajni maslinjaci i vinogradi. Sjajna hrana, dobro a jeftino vino. Malaga je zapravo južnije od s(slabočitamizmeđuredova, 8. april 2017 22:38)

Granada pre svega.

Igor Pg

pre 7 godina

Bio sam u svim drzavama sa liste osim u Japanu i Australiji (ali i u mnogim drugim). Kad se uzmu svi aspekti u obzir, nista ne moze da se poredi sa Mediteranom (Italija, Francuska i Spanija)

crni

pre 7 godina

Ako se zateknete u Španiji posetite svakako istorijska mesta kao što su Toledo, Barselona, Sevilja i gradovi u Andaluziji. Čist, vrlo bezbedan, a nije skup je i današnji glavni grad Kazakstana i prestonica Evroazijske Unije i svih njenih saveza i konvencija, ODKB, ŠOS i td. To je Astana. Međutim ona je novoizgrađeni grad bez istorijskih spomenika, ali je neverovatno dobro kombinovana tradicija stepe, radničko socijalnih ideja i savremenih urbanih rešenja. Svakako treba posetiti i Iran, jer je zemlja kao iz bajke. Kanada je čista i relativno bezbedna, ali skupa. Australija je tu i lošija. Skandinavske zemlje su čiste, manje bezbedne, ali vrlo skupe, sve osim Finske, ona je relativno bezbedna, čista i jeftinija i ima svakako prirodnih lepota. Ipak i deo Rusije, pokrajina Karelija, ima sve to još i lepše i čistije. Island ima sve faktore ali ne i spomenike jer je novija naseobina, takođe i Svalbard. SAD nisu ni sa jednim faktorom dobrostojeće i onaj koji vam govori drukčije, laže vas. Gradovi su im većinom prljavi, sve je preskupo za nas kao turiste, a bezbednost je,.. oohh blagi Bože,.. pa tamo je maltene građanski rat. Užas jedan. Zemlje Lat. Amerike mogu biti čiste u nekim gradovima i oblastima, jeftine su, ali nisu bezbedne. Zemlje Afrike su samo jeftine. S. Arabija i emirati oko nje, bezbedne, čiste, relativno jeftine, ali bez istorijskih spomenika, sem retkih. Obične nove naftaške zemlje. Egipat ima vrlo stare spomenike, jeftin je, ali nije čist i bezbedan kao i Maroko.

zhena

pre 7 godina

Juce se vratih iz Japana posle tri nedelje - istina je da je cisto neverovatno, samo gde god odes mali milion turista (cesto kineza). Ali vredi videti, u sustini predivan dozivljaj i kultura.

bafo

pre 7 godina

Francuska i bezbednost turista, jeftino i cisto bas i ne idu zajedno! Mada ni za SAD isto...a ni UK nije daleko!
Za Singapor i Svajcarsku se moze reci cisto i bezbedno ali nikako jeftino!
Jedino se za Spaniju slazem, mozda nije jeftino za nase ljude ali jeftinije od mnogih drugih mesta u Evropi.

Jox

pre 7 godina

Bio u Barseloni pre 3 godine, mislio da me nece nista vise oduseviti u Spaniji, a onda prosle godine Andaluzija( Malaga, Sevilja, Granada, Marbelja, Ronda) i mogu reci da sam ostao totalno bez teksta, to je ono kad odete negde i shvatite da ta mesta imju dusu, osecate se lepo, ispunjeno, drago vam je sto ste izabrali bas tu da putujete, i da nemate zelju da se vratite kuci...Sve u svemu, Spaniju obozavam i ako me vreme i novac posluze, nameravam da je obilazim i dalje.

Aman Zaman

pre 7 godina

Bio u svih 13 ... Interesantne zemlje, turisticki verovatno najinteresantnije... Ali daleko od najjeftinijih (Svajcarska jeftina?, ili SAD?!) ili najbezbednijih (Italija, Spanija?!).... Rekao bih lista najatraktivnijih zemalja ukupno uzev pri cemu su po nekim od pobrojanih kriterijuma daleko od vrha... Italija - najlepsa, Japan - najzanimljiviji, kao na drugoj planeti, Singapur - najsredjeniji...

milos

pre 7 godina

Ma dodjite u Leskovac da vidite sta je grad....hahaha..isto ko u Tokio..ko da ste na drugoj planeti...E kolko smo mi daleko...ali smo u demagogiji prvi...