Subota, 25.02.2017.

08:40

Biser Jadrana: Mesto u koje su hrlili kraljevi, umetnici...

Izvor: punkufer.hr

Biser Jadrana: Mesto u koje su hrlili kraljevi, umetnici... IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

51 Komentari

Sortiraj po:

Pera

pre 7 godina

Kakav luksuz? U Opatiji, pored hotela, radi svega par restorana. Poslasticarnica Pariz ne radi vec skoro 30 godina. Otvoreno je svega par butika. A zasto? Pa zato sto nema ljudi. Opatija je bila puna dok su dolazili Rijecani. Desetak plesnih terasa, 5 diskoteka, dvadesetak restorana, dvadesetak sto kafica sto konobi, ali onda su gradske vlasti odlucile da poslusaju svoje starije goste koji sucse zalili na buku. I Opatija je pocela da se gasi. Kafici, diskoteke i nocni zivot se preselio u Rijeku. A dvadeset italijanskih i nemackih penzionera moze da seta po Opatiji i uziva u tisini.

Burkhard

pre 7 godina

Il ja nisam dobro skonto? A sto se onda ide u Opatiju, da se spava u hotelu? Ovaj kaze nema druze plaze, Drugi kaze skupo do bola, treci kaze nocni zivot je tisina! Pa sta da radimo na takvom moru onda? Il ja nisam dobro skonto?
(bosanac, 26. februar 2017 12:36)

Bosanac, vise nego dobro si skont'o. Opatija je mrtvilo za penzionere kojima vise ni do cega nije, a imaju nesto para u dzepu. Opatija je "izazov" za ljude koji su vec odavno rezervisali parcelu za vecni pocinak.

bosanac

pre 7 godina

Il ja nisam dobro skonto? A sto se onda ide u Opatiju, da se spava u hotelu? Ovaj kaze nema druze plaze, Drugi kaze skupo do bola, treci kaze nocni zivot je tisina! Pa sta da radimo na takvom moru onda? Il ja nisam dobro skonto?

agramtimes

pre 7 godina

Opatija sa svojom rivijerom jedinstvena na čitavom Jadranu. Turizam nije počeo 1930-ih već 50ak godina ranije a to su napravili Austrijanci a ne Talijani. Vrhunska arhitektura, parkovi itd. a da nema plažu kao Rimini je istina ali je niti ne treba. Ako želite stijene ima ih dovoljno, šljunak -paža Tomaševac a da ne govorim o Mošćenićkoj dragi ili o bezbrojnim divljim šljunčanim plažama južno sve do Plomina. Za svakog ponešto pa tko voli nek'izvoli. U centru sve su plaže sa pjeskovitim dnom i fensi Lido, obližnja plaža Angiolina , plaža Hotela Kvarner da ne govorim o Slatini koja treba, istina, hitno renoviranje ali dno je pjeskovito. Podržavam primjer Rovinja i rekonstrukcije njihove gradske plaže.
Što treba više.

Mauro

pre 7 godina

Opatija je mjesto luksuza i uživanja za bogate, mahom starije furešte. Ostali dolaze na jedan dan, u šetnju na lungomare i kako bi osjetili taj dah luksuza koji je nadomak Rijeke, a samo jedan sat vožnje od Zagreba. Tamo se ne ide zobg prelijepih plaža, premda su ove koje imaju omiljene kod starije populacije jer su okrenute na istok, dakle, nema popodnevne vreline. I inače, ima tamo krasnih uvala sa sitnim posve zaobljenim šljunkom, ali su -naravno - krcate. Naći osamljeno mjesto na opatijskoj rivijeri je nemoguće. No, čarobna atmosfera s dahom prošlosti, lijepe vile, suptropska vegetacija s rajskim parkovima i legendarni lungomare su ono zbog čega ljudi dolaze u Opatiju. Malo tko zna da je zbog puno kiše taj dio hrvatske obale među rijetkima uvijek zelenima. Za uzgoj banane u Umagu mi trebaju hektolitri vode, dok je to u Opatiji moguće i bez zalijevanja. Na kraju, cijene nekretnina su urnebesne i zbog toga nikad tamo ne bih živio. Za kuću u Opatiji u Puli se mogu kupiti tri, u Umagu najmanje dvije...

Dorćolac

pre 7 godina

Svake godine bismo se mi biciklisti iz cele Jugoslavije okupljali nakon zimskih visinskih priprema u Opatiji. Uvek isti datum, uvek isti hotel-15 Februar u hotelu "Zagreb"(danas srušen). Čak je i trasa treninga bila uvek ista, nikad dosadna: Ićići, Ika, Lovran, Medveja (auto kamp), Mošćenička Draga, uspon Brseč je dobio naziv "Lalino Brdo" (po Lali iz ravne Vojvodine koji bi na početku sezone štucao ma usponu). Zatim vidikovac Plomin, desno spust u Voziliće. Tu bismo obično išli dalje do dva uspona- Labin i Barban, ali otići pravo iz Vozilića naletite na selo Potpićan odakle su Fonovići. Ne umem da objasnim poreklo naziva!
Inače u to vreme su bile tkz. "Maškare", šetnja maskiranih meštana. Kraj Maškarama je bio u selu Mihotići sa spaljivanjem Prišta.
Festival u Opatiji je svakako bio u znaku Ive Robića koji je tu i kupio kuću.
Istra je prelepa- gostoljubiva, - uvek bila - sa najmanje nacionalne netrpeljivosti!

livor

pre 7 godina

Mi smo se navikli na onaj hrvatski kamenjar i mislili smo "to je to, na moru smo, i lepo nam je", ne znajuci da na istoj razdaljini od Srbije kao sto je hrvatska obala postoji raj na zemlji, sa rajskim pescanim plazama i kristalno cistim morem.
(Greece forever, 25. februar 2017 17:39)

Eto vi ste se odvikli od hrvatskog mora i kamenjara i zauzvrat ste ''dobili'' grčko more. Zadovoljni i vi i mi!

uzguz

pre 7 godina

Bio nedavno i ptpisujem sve napisano u članku..zanimljivosti radi glavna ulica Opatije se i danas zove Maršala Tita.
(rango, 25. februar 2017 08:58)

I u Zagrebu jedan od glavnih trgova i danas se zove Trg Marsala Tita, je l to sad neka senzacija?

otkacite se vec jednom od nas

pre 7 godina

Tako je umirujuce znati da tamo ne zele da nas vide, a istovremeno i mi ne zelimo da idemo. Pravi partnerski odnos na obostrano zadovoljstvo.
(Goran, 25. februar 2017 15:30)

Da ne bude nesporazuma - nisu Srbi a priori nepozeljni, ne svi Srbi. Ali, oni Srbi koji jesu apsolutno nepozeljni, takvi kao ti, takvi se, po pravilu, sami autoeliminisu i to jeste pravi partnerski odnos na obostrano zadovoljstvo i na nasu visestruku korist. Usput, pozdravi Grke!
(X=iks, 25. februar 2017 20:50)

Dolazis na srpski portal da se svadjas sa Srbima koji ne zele da idu u Hrvatsku a istovremeno si sav srecan zbot toga sto to ne zele? Pa da li si ti normalan? Otkacite se vec jednom od nas, ostavite nas na miru, shvatite da ne zelimo da imamo nista sa vama.

X=iks

pre 7 godina

A šta reči za tvoju konstataciju da je "svako mesto na Jadranu lepše od Opatije i Rijeke"?
Da li si možda prošla kroz Ploče?
(Dragan, 25. februar 2017 14:15)

E, sad... sad si i pogodio i skroz promasio :) Sta podrazumevas pod Plocama? Ako mislis na grad - OK, grad Ploce je nastao nakon 45-te, kao luka i zeleznicki terminal, tu tesko mozes ocekivati neku arhitekturu i neki ambijent. Medjutim, ako podrazumevas i Deltu Neretve i Bacinska Jezera (Ploce svojom periferijom izlaze i na jedno i na drugo), onda bi ispalo da su Ploce *neuporedivo* lepse od Opatije (kojoj svaka cast).

X=iks

pre 7 godina

Tako je umirujuce znati da tamo ne zele da nas vide, a istovremeno i mi ne zelimo da idemo. Pravi partnerski odnos na obostrano zadovoljstvo.
(Goran, 25. februar 2017 15:30)

Da ne bude nesporazuma - nisu Srbi a priori nepozeljni, ne svi Srbi. Ali, oni Srbi koji jesu apsolutno nepozeljni, takvi kao ti, takvi se, po pravilu, sami autoeliminisu i to jeste pravi partnerski odnos na obostrano zadovoljstvo i na nasu visestruku korist. Usput, pozdravi Grke!

Greece forever

pre 7 godina

Rijeka je industrijski i lucki grad, nije turisticko mijesto.
(Stef EU, 25. februar 2017 15:33)

Tacno je, upravo tako izgleda, i odise tom atmosferom luckog grada. U Rijeku se ne ide na more, na odmor, kupanje. Inace, sto se tice komentara u vezi plaza u Opatiji, koje su, kako neki komentatori kazu (cak i Hrvati), nula, dodao bih samo da je to sindrom cele Istre i dobrog dela Dalmacije. Zbog raspada Jugoslavije mnogo nas Srba je bilo "prinudjeno" da trazi alternativu za Jadran. Licno, pre 1991 nikada nisam bio u Grckoj. Sada znam sta bih propustio da se YU nije raspala. Mi smo se navikli na onaj hrvatski kamenjar i mislili smo "to je to, na moru smo, i lepo nam je", ne znajuci da na istoj razdaljini od Srbije kao sto je hrvatska obala postoji raj na zemlji, sa rajskim pescanim plazama i kristalno cistim morem.

ha ha ha

pre 7 godina

Hrvatska? Daleko im lepa kuca, u zivotu vise ne tamo, sve dok se ne izvinu za genocid nad srpskim narodom.
(Samolik, 25. februar 2017 10:02)
Iskreno neće za tobom nitko ni plakati niti te netko moli da dođeš.
Više je tvoj komentar zavist i kompleks.
(mario, 25. februar 2017 13:31)

Pa ni mi sigurno necemo plakati zato sto cemo otici u Grcku na toplo more i super se provesti. I uopste ne zavidimo nikom ko ode u Hrvatsku, naprotiv.

borislion

pre 7 godina

Volim Opatiju.
Ništa na Jadranu nije uporedivo.
Plaža Moščenička Draga a može i Tomaševac.
Rijeka je zapravo super cool grad.
Pozdrav NS.

spomenar

pre 7 godina

Malo stariji čitaoci setiti će se da se u Opatiji desetlećima održavao jugoslovenski festival zabavne muzike. Bio je to naš pandan italijanskom San Remu, s tim da Opatija po globalnom ugođaju podseća na ugođaj ligurskih letovališta. S tog festivala lansirane su naše nekadašnje pevačke zvezde, poput Dušana Jakšića, Dragana Stojnića, Lole Novaković, Nade Knežević, ali i još uvek aktivne Gabi Novak i Tereza Kesovija, te mnogi drugi...

X=iks

pre 7 godina

da nisu italiani sagradili sve od trsta do dubrovnika danas bi u hrvatskoj bila samo ona socijalisticka odmaralista
(dr. agan, 25. februar 2017 11:03)

Kakav zluradi komentar!
Nisu oni izgradili ništa, samo su posjekli svo drveće s morske strane Velebita da izgrade Veneciju (Meister Jakob, 25. februar 2017 11:25)

Pardon, to nisu bili nikakvi Talijani, jer tadanisu ni postojakli, nego Veneti. Veneti i dans postoje, kao poseban narod, sa svojim jezikom, svojom istorijom, svojim kulturom, svojom administrativnom jedinicom (region Veneto u toboz federaliziranoj Italiji) i s jakim osecanjem pripadnosti toj zajednici. Kao, uostalom, i Piemontezi, Sicilijanci, Kalabrezi etc. Samo sto su trenutno po nacionalnosti "Italiani", jer se nacionalnost poistovecuje s drzavljanstvom (sto je, naravno, Srbima totalno nerazumnljivo). I nisu oni nama nista izgradili, nego mi njima (a oni su nama posekli, kao sto si rekao). A onaj komentar je svakako bio zlurad, glup i totalno netacan. Italija je, s izuzetkom Istre (u kojoj Opatiju nisu izgradili oni, nego je bila turisticki dragulj Austrougarske) i Zadra, na istocnoj obali Jadrana (i to ne "od Trsta do Dubrovnika") bila samo tokom dve ratne godine, a za to vreme gradila je uglavnom bunkere.

f

pre 7 godina

da nisu italiani sagradili sve od trsta do dubrovnika danas bi u hrvatskoj bila samo ona socijalisticka odmaralista
(dr. agan, 25. februar 2017 11:03)

Isto bi bilo u Srbiji da je nisu izgradili Turci.
(asana, 25. februar 2017 12:09)

Nema nijedne jedine građevine iz tog vremena u Beogradu. Međuratna gradnja i posleratni socijalizam samo. Dok je gore rečeno za primorje tačno, mada ništa negativno ne vidim u tome.Kao što ne bilo ništa negativno i da je ostalo zgrada u Beogradu iz vremena Turaka, pa pogledajte samo Andaluziju i jug Španije, među najlepšim delovima Evrope u svojoj mešavini arhitektura i doba. Nego neki bi samo da ujedu, otrov im curi iz zuba, to jedino vidim kao problem.

Rango

pre 7 godina

da nisu italiani sagradili sve od trsta do dubrovnika danas bi u hrvatskoj bila samo ona socijalisticka odmaralista(dr. agan, 25. februar 2017 11:03) Isto bi bilo u Srbiji da je nisu izgradili Turci.
(asana, 25. februar 2017 12:09
Misliš Austougari od Zemuna pa na dalje pa naši ono malo vremena sto smo bili Kraljevina.

Goran

pre 7 godina

Tako je umirujuce znati da tamo ne zele da nas vide, a istovremeno i mi ne zelimo da idemo. Pravi partnerski odnos na obostrano zadovoljstvo.

KUD Idijot

pre 7 godina

Volim Pulu jer su KUD Idijoti iz tog malog prljavo grada, no Opatija,Rovinj,Poreč ma cela Istra je odmor za dušu. Slažem se da su plaže minus,ali prošetati se uveče Rovinjom ili Neos Marmarasom je nebo i zemlja ili ajde nebo i pučina.

Bojan Živković

pre 7 godina

Dugo godina letujem u Grčkoj i menjam destinaciju svake godine - uglavnom su to ostrva. Nikad nisam bio u Hrvatskoj a jedino što me sprečava je cena. Kad pogledate koji to ljudi iz svetskog džet seta dolaze u Hrvatsku sve vam je jasno. Prelepo je, tako su mi bar svi rekli koji su bili tamo i ja im verujem.

Dragan

pre 7 godina

@ Ana
Malko si preterala! Opatija je tipična rivijerska odmarališna destinacija sa prelepom (hotelskom) arhitekturom, vilama, prelepim vrtovima i parkovima, odličnim restoranima.. Opatija nije mesto plaža, tamo niko ne dolazi (u prvom redu) zbog kupanja, a ipak je turizam tradicionalna, veoma razvijena grana, upitaj se zašto? A šta reči za tvoju konstataciju da je "svako mesto na Jadranu lepše od Opatije i Rijeke"?
Da li si možda prošla kroz Ploče?

mario

pre 7 godina

Hrvatska? Daleko im lepa kuca, u zivotu vise ne tamo, sve dok se ne izvinu za genocid nad srpskim narodom.
(Samolik, 25. februar 2017 10:02)
Iskreno neće za tobom nitko ni plakati niti te netko moli da dođeš.
Više je tvoj komentar zavist i kompleks.

bahati biciklista

pre 7 godina

Šetalište Franca Jozefa duž mora, botanička bašta, sjajni hoteli i restorani, cene paprene natavno. al plaže su 0 a more najhladnije na jadranu. na tom području postoje podvodni izvori slatke vode koja je le-de-na

asana

pre 7 godina

da nisu italiani sagradili sve od trsta do dubrovnika danas bi u hrvatskoj bila samo ona socijalisticka odmaralista
(dr. agan, 25. februar 2017 11:03)

Isto bi bilo u Srbiji da je nisu izgradili Turci.

Mirko Kojotovski

pre 7 godina

Ne znam sta se to ljudima sviđa u Opatiji!?
Možda nekad su dolazili Habsburgovci zbog blizine mora.Ima tu hotela i fino je onako prošetati i nista više.Rovinj i Portoroz su daleko ispred po svemu.Cak bi rekao i Pula.

Meister Jakob

pre 7 godina

da nisu italiani sagradili sve od trsta do dubrovnika danas bi u hrvatskoj bila samo ona socijalisticka odmaralista
(dr. agan, 25. februar 2017 11:03)

Kakav zluradi komentar!
Nisu oni izgradili ništa, samo su posjekli svo drveće s morske strane Velebita da izgrade Veneciju pa je sad tamo samo kamenjar jer su stoljećima kiše isprale zemlju, dok je s druge, ličke strane šuma.
Dok su nekima rezali uši i nabijali ih na kolac neko je bio pod "labavim okupatorima", Austrijancima i Italijanama i uživao visok stepen autonomije.

...

pre 7 godina

(dr. agan, 25. februar 2017 11:03)

Opatiju je izgradila Habsburška monarhija... Talijani su ponovno došli na hrvatsku obalu kad im je Srbija (odnosno kraljevina koju Hrvati nikad priznali nisu) dala to pravo Rapalskim ugovorom.

ispravak

pre 7 godina

@ dr agan
Malo si se zanio. Opatiju (i Rijeku) je izgradila Austrija, a što se tiče socijalističkih odmarališta oni su davno satrti s lica zemlje...nestala im klijentela.

Ana

pre 7 godina

Jedno od najruznijih mesta na Jadranu. Plaze su nikakve. Glavna cesta prolazi na samo 5 metara od plaze. Pogled na jos ruzniju Rijeku sa zapustenim luckim terminalima i propalom naftnom industrijom. Svako, ali bas svako mesto na Jadranu je lepse od Opatije i Rijeke. Zaobici u sirokom luku!

sasa

pre 7 godina

istina je da je opatija jedna od najblizih tacaka na moru za austrijance i nemce ali je bila omiljeno letovaliste uz rovinj i beogradjana 70tih do 90tih.mirna,opustena,komforna,sa cetinarima i osecajem blizine alpa,prijatnih noci.sto se tice plaza ako ih uporedite sa halkidijem ili pak jonskom obalom to je smesno,grcka je 5 klasa ispred

Trampo

pre 7 godina

dr.agan@

Pa ajmo pobrojati sta je napravio Tito a sta Italijani, sa opaskom, Italijani su pravili radi biznisa a Tito radi naroda,opet opaska,pre je bilo veselije

opatija bajna

pre 7 godina

Sve je manje-više točno, osim da je more "prekrasno"; Opatija se baš i ne može podičiti sa nekim privlačnim plažama. Možda ju upravo zbog toga mahom posjećuje dobrostojeća starija midleeuropska klijentela (Austijanci, Njemci, sjeverni Talijani...) da bi uživala u tipično ladanjskom visokokomfornom boravku: duge dužobalne šetnje, leškarenje, dobra spiza...sve u visoko kvalitetnim, skupim hotelima.

nostalgija

pre 7 godina

Opatijo bajna, ti biseru našega mora, u svom divom skladu ti lijepa si danju, prekrasna kad osvane zora...pevao je davno na terasi čuvenog opatijakog hotela Kvarner svako veče Ivo Robić. Tempi passati!

opatija bajna

pre 7 godina

Sve je manje-više točno, osim da je more "prekrasno"; Opatija se baš i ne može podičiti sa nekim privlačnim plažama. Možda ju upravo zbog toga mahom posjećuje dobrostojeća starija midleeuropska klijentela (Austijanci, Njemci, sjeverni Talijani...) da bi uživala u tipično ladanjskom visokokomfornom boravku: duge dužobalne šetnje, leškarenje, dobra spiza...sve u visoko kvalitetnim, skupim hotelima.

opatija bajna

pre 7 godina

Sve je manje-više točno, osim da je more "prekrasno"; Opatija se baš i ne može podičiti sa nekim privlačnim plažama. Možda ju upravo zbog toga mahom posjećuje dobrostojeća starija midleeuropska klijentela (Austijanci, Njemci, sjeverni Talijani...) da bi uživala u tipično ladanjskom visokokomfornom boravku: duge dužobalne šetnje, leškarenje, dobra spiza...sve u visoko kvalitetnim, skupim hotelima.

mario

pre 7 godina

Hrvatska? Daleko im lepa kuca, u zivotu vise ne tamo, sve dok se ne izvinu za genocid nad srpskim narodom.
(Samolik, 25. februar 2017 10:02)
Iskreno neće za tobom nitko ni plakati niti te netko moli da dođeš.
Više je tvoj komentar zavist i kompleks.

asana

pre 7 godina

da nisu italiani sagradili sve od trsta do dubrovnika danas bi u hrvatskoj bila samo ona socijalisticka odmaralista
(dr. agan, 25. februar 2017 11:03)

Isto bi bilo u Srbiji da je nisu izgradili Turci.

nostalgija

pre 7 godina

Opatijo bajna, ti biseru našega mora, u svom divom skladu ti lijepa si danju, prekrasna kad osvane zora...pevao je davno na terasi čuvenog opatijakog hotela Kvarner svako veče Ivo Robić. Tempi passati!

opatija bajna

pre 7 godina

Sve je manje-više točno, osim da je more "prekrasno"; Opatija se baš i ne može podičiti sa nekim privlačnim plažama. Možda ju upravo zbog toga mahom posjećuje dobrostojeća starija midleeuropska klijentela (Austijanci, Njemci, sjeverni Talijani...) da bi uživala u tipično ladanjskom visokokomfornom boravku: duge dužobalne šetnje, leškarenje, dobra spiza...sve u visoko kvalitetnim, skupim hotelima.

Meister Jakob

pre 7 godina

da nisu italiani sagradili sve od trsta do dubrovnika danas bi u hrvatskoj bila samo ona socijalisticka odmaralista
(dr. agan, 25. februar 2017 11:03)

Kakav zluradi komentar!
Nisu oni izgradili ništa, samo su posjekli svo drveće s morske strane Velebita da izgrade Veneciju pa je sad tamo samo kamenjar jer su stoljećima kiše isprale zemlju, dok je s druge, ličke strane šuma.
Dok su nekima rezali uši i nabijali ih na kolac neko je bio pod "labavim okupatorima", Austrijancima i Italijanama i uživao visok stepen autonomije.

f

pre 7 godina

da nisu italiani sagradili sve od trsta do dubrovnika danas bi u hrvatskoj bila samo ona socijalisticka odmaralista
(dr. agan, 25. februar 2017 11:03)

Isto bi bilo u Srbiji da je nisu izgradili Turci.
(asana, 25. februar 2017 12:09)

Nema nijedne jedine građevine iz tog vremena u Beogradu. Međuratna gradnja i posleratni socijalizam samo. Dok je gore rečeno za primorje tačno, mada ništa negativno ne vidim u tome.Kao što ne bilo ništa negativno i da je ostalo zgrada u Beogradu iz vremena Turaka, pa pogledajte samo Andaluziju i jug Španije, među najlepšim delovima Evrope u svojoj mešavini arhitektura i doba. Nego neki bi samo da ujedu, otrov im curi iz zuba, to jedino vidim kao problem.

Bojan Živković

pre 7 godina

Dugo godina letujem u Grčkoj i menjam destinaciju svake godine - uglavnom su to ostrva. Nikad nisam bio u Hrvatskoj a jedino što me sprečava je cena. Kad pogledate koji to ljudi iz svetskog džet seta dolaze u Hrvatsku sve vam je jasno. Prelepo je, tako su mi bar svi rekli koji su bili tamo i ja im verujem.

ispravak

pre 7 godina

@ dr agan
Malo si se zanio. Opatiju (i Rijeku) je izgradila Austrija, a što se tiče socijalističkih odmarališta oni su davno satrti s lica zemlje...nestala im klijentela.

bahati biciklista

pre 7 godina

Šetalište Franca Jozefa duž mora, botanička bašta, sjajni hoteli i restorani, cene paprene natavno. al plaže su 0 a more najhladnije na jadranu. na tom području postoje podvodni izvori slatke vode koja je le-de-na

X=iks

pre 7 godina

Tako je umirujuce znati da tamo ne zele da nas vide, a istovremeno i mi ne zelimo da idemo. Pravi partnerski odnos na obostrano zadovoljstvo.
(Goran, 25. februar 2017 15:30)

Da ne bude nesporazuma - nisu Srbi a priori nepozeljni, ne svi Srbi. Ali, oni Srbi koji jesu apsolutno nepozeljni, takvi kao ti, takvi se, po pravilu, sami autoeliminisu i to jeste pravi partnerski odnos na obostrano zadovoljstvo i na nasu visestruku korist. Usput, pozdravi Grke!

KUD Idijot

pre 7 godina

Volim Pulu jer su KUD Idijoti iz tog malog prljavo grada, no Opatija,Rovinj,Poreč ma cela Istra je odmor za dušu. Slažem se da su plaže minus,ali prošetati se uveče Rovinjom ili Neos Marmarasom je nebo i zemlja ili ajde nebo i pučina.

borislion

pre 7 godina

Volim Opatiju.
Ništa na Jadranu nije uporedivo.
Plaža Moščenička Draga a može i Tomaševac.
Rijeka je zapravo super cool grad.
Pozdrav NS.

...

pre 7 godina

(dr. agan, 25. februar 2017 11:03)

Opatiju je izgradila Habsburška monarhija... Talijani su ponovno došli na hrvatsku obalu kad im je Srbija (odnosno kraljevina koju Hrvati nikad priznali nisu) dala to pravo Rapalskim ugovorom.

spomenar

pre 7 godina

Malo stariji čitaoci setiti će se da se u Opatiji desetlećima održavao jugoslovenski festival zabavne muzike. Bio je to naš pandan italijanskom San Remu, s tim da Opatija po globalnom ugođaju podseća na ugođaj ligurskih letovališta. S tog festivala lansirane su naše nekadašnje pevačke zvezde, poput Dušana Jakšića, Dragana Stojnića, Lole Novaković, Nade Knežević, ali i još uvek aktivne Gabi Novak i Tereza Kesovija, te mnogi drugi...

sasa

pre 7 godina

istina je da je opatija jedna od najblizih tacaka na moru za austrijance i nemce ali je bila omiljeno letovaliste uz rovinj i beogradjana 70tih do 90tih.mirna,opustena,komforna,sa cetinarima i osecajem blizine alpa,prijatnih noci.sto se tice plaza ako ih uporedite sa halkidijem ili pak jonskom obalom to je smesno,grcka je 5 klasa ispred

Goran

pre 7 godina

Tako je umirujuce znati da tamo ne zele da nas vide, a istovremeno i mi ne zelimo da idemo. Pravi partnerski odnos na obostrano zadovoljstvo.

Mirko Kojotovski

pre 7 godina

Ne znam sta se to ljudima sviđa u Opatiji!?
Možda nekad su dolazili Habsburgovci zbog blizine mora.Ima tu hotela i fino je onako prošetati i nista više.Rovinj i Portoroz su daleko ispred po svemu.Cak bi rekao i Pula.

Greece forever

pre 7 godina

Rijeka je industrijski i lucki grad, nije turisticko mijesto.
(Stef EU, 25. februar 2017 15:33)

Tacno je, upravo tako izgleda, i odise tom atmosferom luckog grada. U Rijeku se ne ide na more, na odmor, kupanje. Inace, sto se tice komentara u vezi plaza u Opatiji, koje su, kako neki komentatori kazu (cak i Hrvati), nula, dodao bih samo da je to sindrom cele Istre i dobrog dela Dalmacije. Zbog raspada Jugoslavije mnogo nas Srba je bilo "prinudjeno" da trazi alternativu za Jadran. Licno, pre 1991 nikada nisam bio u Grckoj. Sada znam sta bih propustio da se YU nije raspala. Mi smo se navikli na onaj hrvatski kamenjar i mislili smo "to je to, na moru smo, i lepo nam je", ne znajuci da na istoj razdaljini od Srbije kao sto je hrvatska obala postoji raj na zemlji, sa rajskim pescanim plazama i kristalno cistim morem.

Trampo

pre 7 godina

dr.agan@

Pa ajmo pobrojati sta je napravio Tito a sta Italijani, sa opaskom, Italijani su pravili radi biznisa a Tito radi naroda,opet opaska,pre je bilo veselije

Rango

pre 7 godina

da nisu italiani sagradili sve od trsta do dubrovnika danas bi u hrvatskoj bila samo ona socijalisticka odmaralista(dr. agan, 25. februar 2017 11:03) Isto bi bilo u Srbiji da je nisu izgradili Turci.
(asana, 25. februar 2017 12:09
Misliš Austougari od Zemuna pa na dalje pa naši ono malo vremena sto smo bili Kraljevina.

Dragan

pre 7 godina

@ Ana
Malko si preterala! Opatija je tipična rivijerska odmarališna destinacija sa prelepom (hotelskom) arhitekturom, vilama, prelepim vrtovima i parkovima, odličnim restoranima.. Opatija nije mesto plaža, tamo niko ne dolazi (u prvom redu) zbog kupanja, a ipak je turizam tradicionalna, veoma razvijena grana, upitaj se zašto? A šta reči za tvoju konstataciju da je "svako mesto na Jadranu lepše od Opatije i Rijeke"?
Da li si možda prošla kroz Ploče?

ha ha ha

pre 7 godina

Hrvatska? Daleko im lepa kuca, u zivotu vise ne tamo, sve dok se ne izvinu za genocid nad srpskim narodom.
(Samolik, 25. februar 2017 10:02)
Iskreno neće za tobom nitko ni plakati niti te netko moli da dođeš.
Više je tvoj komentar zavist i kompleks.
(mario, 25. februar 2017 13:31)

Pa ni mi sigurno necemo plakati zato sto cemo otici u Grcku na toplo more i super se provesti. I uopste ne zavidimo nikom ko ode u Hrvatsku, naprotiv.

X=iks

pre 7 godina

da nisu italiani sagradili sve od trsta do dubrovnika danas bi u hrvatskoj bila samo ona socijalisticka odmaralista
(dr. agan, 25. februar 2017 11:03)

Kakav zluradi komentar!
Nisu oni izgradili ništa, samo su posjekli svo drveće s morske strane Velebita da izgrade Veneciju (Meister Jakob, 25. februar 2017 11:25)

Pardon, to nisu bili nikakvi Talijani, jer tadanisu ni postojakli, nego Veneti. Veneti i dans postoje, kao poseban narod, sa svojim jezikom, svojom istorijom, svojim kulturom, svojom administrativnom jedinicom (region Veneto u toboz federaliziranoj Italiji) i s jakim osecanjem pripadnosti toj zajednici. Kao, uostalom, i Piemontezi, Sicilijanci, Kalabrezi etc. Samo sto su trenutno po nacionalnosti "Italiani", jer se nacionalnost poistovecuje s drzavljanstvom (sto je, naravno, Srbima totalno nerazumnljivo). I nisu oni nama nista izgradili, nego mi njima (a oni su nama posekli, kao sto si rekao). A onaj komentar je svakako bio zlurad, glup i totalno netacan. Italija je, s izuzetkom Istre (u kojoj Opatiju nisu izgradili oni, nego je bila turisticki dragulj Austrougarske) i Zadra, na istocnoj obali Jadrana (i to ne "od Trsta do Dubrovnika") bila samo tokom dve ratne godine, a za to vreme gradila je uglavnom bunkere.

Ana

pre 7 godina

Jedno od najruznijih mesta na Jadranu. Plaze su nikakve. Glavna cesta prolazi na samo 5 metara od plaze. Pogled na jos ruzniju Rijeku sa zapustenim luckim terminalima i propalom naftnom industrijom. Svako, ali bas svako mesto na Jadranu je lepse od Opatije i Rijeke. Zaobici u sirokom luku!

livor

pre 7 godina

Mi smo se navikli na onaj hrvatski kamenjar i mislili smo "to je to, na moru smo, i lepo nam je", ne znajuci da na istoj razdaljini od Srbije kao sto je hrvatska obala postoji raj na zemlji, sa rajskim pescanim plazama i kristalno cistim morem.
(Greece forever, 25. februar 2017 17:39)

Eto vi ste se odvikli od hrvatskog mora i kamenjara i zauzvrat ste ''dobili'' grčko more. Zadovoljni i vi i mi!

X=iks

pre 7 godina

A šta reči za tvoju konstataciju da je "svako mesto na Jadranu lepše od Opatije i Rijeke"?
Da li si možda prošla kroz Ploče?
(Dragan, 25. februar 2017 14:15)

E, sad... sad si i pogodio i skroz promasio :) Sta podrazumevas pod Plocama? Ako mislis na grad - OK, grad Ploce je nastao nakon 45-te, kao luka i zeleznicki terminal, tu tesko mozes ocekivati neku arhitekturu i neki ambijent. Medjutim, ako podrazumevas i Deltu Neretve i Bacinska Jezera (Ploce svojom periferijom izlaze i na jedno i na drugo), onda bi ispalo da su Ploce *neuporedivo* lepse od Opatije (kojoj svaka cast).

Mauro

pre 7 godina

Opatija je mjesto luksuza i uživanja za bogate, mahom starije furešte. Ostali dolaze na jedan dan, u šetnju na lungomare i kako bi osjetili taj dah luksuza koji je nadomak Rijeke, a samo jedan sat vožnje od Zagreba. Tamo se ne ide zobg prelijepih plaža, premda su ove koje imaju omiljene kod starije populacije jer su okrenute na istok, dakle, nema popodnevne vreline. I inače, ima tamo krasnih uvala sa sitnim posve zaobljenim šljunkom, ali su -naravno - krcate. Naći osamljeno mjesto na opatijskoj rivijeri je nemoguće. No, čarobna atmosfera s dahom prošlosti, lijepe vile, suptropska vegetacija s rajskim parkovima i legendarni lungomare su ono zbog čega ljudi dolaze u Opatiju. Malo tko zna da je zbog puno kiše taj dio hrvatske obale među rijetkima uvijek zelenima. Za uzgoj banane u Umagu mi trebaju hektolitri vode, dok je to u Opatiji moguće i bez zalijevanja. Na kraju, cijene nekretnina su urnebesne i zbog toga nikad tamo ne bih živio. Za kuću u Opatiji u Puli se mogu kupiti tri, u Umagu najmanje dvije...

uzguz

pre 7 godina

Bio nedavno i ptpisujem sve napisano u članku..zanimljivosti radi glavna ulica Opatije se i danas zove Maršala Tita.
(rango, 25. februar 2017 08:58)

I u Zagrebu jedan od glavnih trgova i danas se zove Trg Marsala Tita, je l to sad neka senzacija?

Dorćolac

pre 7 godina

Svake godine bismo se mi biciklisti iz cele Jugoslavije okupljali nakon zimskih visinskih priprema u Opatiji. Uvek isti datum, uvek isti hotel-15 Februar u hotelu "Zagreb"(danas srušen). Čak je i trasa treninga bila uvek ista, nikad dosadna: Ićići, Ika, Lovran, Medveja (auto kamp), Mošćenička Draga, uspon Brseč je dobio naziv "Lalino Brdo" (po Lali iz ravne Vojvodine koji bi na početku sezone štucao ma usponu). Zatim vidikovac Plomin, desno spust u Voziliće. Tu bismo obično išli dalje do dva uspona- Labin i Barban, ali otići pravo iz Vozilića naletite na selo Potpićan odakle su Fonovići. Ne umem da objasnim poreklo naziva!
Inače u to vreme su bile tkz. "Maškare", šetnja maskiranih meštana. Kraj Maškarama je bio u selu Mihotići sa spaljivanjem Prišta.
Festival u Opatiji je svakako bio u znaku Ive Robića koji je tu i kupio kuću.
Istra je prelepa- gostoljubiva, - uvek bila - sa najmanje nacionalne netrpeljivosti!

otkacite se vec jednom od nas

pre 7 godina

Tako je umirujuce znati da tamo ne zele da nas vide, a istovremeno i mi ne zelimo da idemo. Pravi partnerski odnos na obostrano zadovoljstvo.
(Goran, 25. februar 2017 15:30)

Da ne bude nesporazuma - nisu Srbi a priori nepozeljni, ne svi Srbi. Ali, oni Srbi koji jesu apsolutno nepozeljni, takvi kao ti, takvi se, po pravilu, sami autoeliminisu i to jeste pravi partnerski odnos na obostrano zadovoljstvo i na nasu visestruku korist. Usput, pozdravi Grke!
(X=iks, 25. februar 2017 20:50)

Dolazis na srpski portal da se svadjas sa Srbima koji ne zele da idu u Hrvatsku a istovremeno si sav srecan zbot toga sto to ne zele? Pa da li si ti normalan? Otkacite se vec jednom od nas, ostavite nas na miru, shvatite da ne zelimo da imamo nista sa vama.

agramtimes

pre 7 godina

Opatija sa svojom rivijerom jedinstvena na čitavom Jadranu. Turizam nije počeo 1930-ih već 50ak godina ranije a to su napravili Austrijanci a ne Talijani. Vrhunska arhitektura, parkovi itd. a da nema plažu kao Rimini je istina ali je niti ne treba. Ako želite stijene ima ih dovoljno, šljunak -paža Tomaševac a da ne govorim o Mošćenićkoj dragi ili o bezbrojnim divljim šljunčanim plažama južno sve do Plomina. Za svakog ponešto pa tko voli nek'izvoli. U centru sve su plaže sa pjeskovitim dnom i fensi Lido, obližnja plaža Angiolina , plaža Hotela Kvarner da ne govorim o Slatini koja treba, istina, hitno renoviranje ali dno je pjeskovito. Podržavam primjer Rovinja i rekonstrukcije njihove gradske plaže.
Što treba više.

Burkhard

pre 7 godina

Il ja nisam dobro skonto? A sto se onda ide u Opatiju, da se spava u hotelu? Ovaj kaze nema druze plaze, Drugi kaze skupo do bola, treci kaze nocni zivot je tisina! Pa sta da radimo na takvom moru onda? Il ja nisam dobro skonto?
(bosanac, 26. februar 2017 12:36)

Bosanac, vise nego dobro si skont'o. Opatija je mrtvilo za penzionere kojima vise ni do cega nije, a imaju nesto para u dzepu. Opatija je "izazov" za ljude koji su vec odavno rezervisali parcelu za vecni pocinak.

Pera

pre 7 godina

Kakav luksuz? U Opatiji, pored hotela, radi svega par restorana. Poslasticarnica Pariz ne radi vec skoro 30 godina. Otvoreno je svega par butika. A zasto? Pa zato sto nema ljudi. Opatija je bila puna dok su dolazili Rijecani. Desetak plesnih terasa, 5 diskoteka, dvadesetak restorana, dvadesetak sto kafica sto konobi, ali onda su gradske vlasti odlucile da poslusaju svoje starije goste koji sucse zalili na buku. I Opatija je pocela da se gasi. Kafici, diskoteke i nocni zivot se preselio u Rijeku. A dvadeset italijanskih i nemackih penzionera moze da seta po Opatiji i uziva u tisini.

bosanac

pre 7 godina

Il ja nisam dobro skonto? A sto se onda ide u Opatiju, da se spava u hotelu? Ovaj kaze nema druze plaze, Drugi kaze skupo do bola, treci kaze nocni zivot je tisina! Pa sta da radimo na takvom moru onda? Il ja nisam dobro skonto?

mario

pre 7 godina

Hrvatska? Daleko im lepa kuca, u zivotu vise ne tamo, sve dok se ne izvinu za genocid nad srpskim narodom.
(Samolik, 25. februar 2017 10:02)
Iskreno neće za tobom nitko ni plakati niti te netko moli da dođeš.
Više je tvoj komentar zavist i kompleks.

Ana

pre 7 godina

Jedno od najruznijih mesta na Jadranu. Plaze su nikakve. Glavna cesta prolazi na samo 5 metara od plaze. Pogled na jos ruzniju Rijeku sa zapustenim luckim terminalima i propalom naftnom industrijom. Svako, ali bas svako mesto na Jadranu je lepse od Opatije i Rijeke. Zaobici u sirokom luku!

asana

pre 7 godina

da nisu italiani sagradili sve od trsta do dubrovnika danas bi u hrvatskoj bila samo ona socijalisticka odmaralista
(dr. agan, 25. februar 2017 11:03)

Isto bi bilo u Srbiji da je nisu izgradili Turci.

ha ha ha

pre 7 godina

Hrvatska? Daleko im lepa kuca, u zivotu vise ne tamo, sve dok se ne izvinu za genocid nad srpskim narodom.
(Samolik, 25. februar 2017 10:02)
Iskreno neće za tobom nitko ni plakati niti te netko moli da dođeš.
Više je tvoj komentar zavist i kompleks.
(mario, 25. februar 2017 13:31)

Pa ni mi sigurno necemo plakati zato sto cemo otici u Grcku na toplo more i super se provesti. I uopste ne zavidimo nikom ko ode u Hrvatsku, naprotiv.

Greece forever

pre 7 godina

Rijeka je industrijski i lucki grad, nije turisticko mijesto.
(Stef EU, 25. februar 2017 15:33)

Tacno je, upravo tako izgleda, i odise tom atmosferom luckog grada. U Rijeku se ne ide na more, na odmor, kupanje. Inace, sto se tice komentara u vezi plaza u Opatiji, koje su, kako neki komentatori kazu (cak i Hrvati), nula, dodao bih samo da je to sindrom cele Istre i dobrog dela Dalmacije. Zbog raspada Jugoslavije mnogo nas Srba je bilo "prinudjeno" da trazi alternativu za Jadran. Licno, pre 1991 nikada nisam bio u Grckoj. Sada znam sta bih propustio da se YU nije raspala. Mi smo se navikli na onaj hrvatski kamenjar i mislili smo "to je to, na moru smo, i lepo nam je", ne znajuci da na istoj razdaljini od Srbije kao sto je hrvatska obala postoji raj na zemlji, sa rajskim pescanim plazama i kristalno cistim morem.

sasa

pre 7 godina

istina je da je opatija jedna od najblizih tacaka na moru za austrijance i nemce ali je bila omiljeno letovaliste uz rovinj i beogradjana 70tih do 90tih.mirna,opustena,komforna,sa cetinarima i osecajem blizine alpa,prijatnih noci.sto se tice plaza ako ih uporedite sa halkidijem ili pak jonskom obalom to je smesno,grcka je 5 klasa ispred

Goran

pre 7 godina

Tako je umirujuce znati da tamo ne zele da nas vide, a istovremeno i mi ne zelimo da idemo. Pravi partnerski odnos na obostrano zadovoljstvo.

Mirko Kojotovski

pre 7 godina

Ne znam sta se to ljudima sviđa u Opatiji!?
Možda nekad su dolazili Habsburgovci zbog blizine mora.Ima tu hotela i fino je onako prošetati i nista više.Rovinj i Portoroz su daleko ispred po svemu.Cak bi rekao i Pula.

Meister Jakob

pre 7 godina

da nisu italiani sagradili sve od trsta do dubrovnika danas bi u hrvatskoj bila samo ona socijalisticka odmaralista
(dr. agan, 25. februar 2017 11:03)

Kakav zluradi komentar!
Nisu oni izgradili ništa, samo su posjekli svo drveće s morske strane Velebita da izgrade Veneciju pa je sad tamo samo kamenjar jer su stoljećima kiše isprale zemlju, dok je s druge, ličke strane šuma.
Dok su nekima rezali uši i nabijali ih na kolac neko je bio pod "labavim okupatorima", Austrijancima i Italijanama i uživao visok stepen autonomije.

X=iks

pre 7 godina

Tako je umirujuce znati da tamo ne zele da nas vide, a istovremeno i mi ne zelimo da idemo. Pravi partnerski odnos na obostrano zadovoljstvo.
(Goran, 25. februar 2017 15:30)

Da ne bude nesporazuma - nisu Srbi a priori nepozeljni, ne svi Srbi. Ali, oni Srbi koji jesu apsolutno nepozeljni, takvi kao ti, takvi se, po pravilu, sami autoeliminisu i to jeste pravi partnerski odnos na obostrano zadovoljstvo i na nasu visestruku korist. Usput, pozdravi Grke!

nostalgija

pre 7 godina

Opatijo bajna, ti biseru našega mora, u svom divom skladu ti lijepa si danju, prekrasna kad osvane zora...pevao je davno na terasi čuvenog opatijakog hotela Kvarner svako veče Ivo Robić. Tempi passati!

...

pre 7 godina

(dr. agan, 25. februar 2017 11:03)

Opatiju je izgradila Habsburška monarhija... Talijani su ponovno došli na hrvatsku obalu kad im je Srbija (odnosno kraljevina koju Hrvati nikad priznali nisu) dala to pravo Rapalskim ugovorom.

f

pre 7 godina

da nisu italiani sagradili sve od trsta do dubrovnika danas bi u hrvatskoj bila samo ona socijalisticka odmaralista
(dr. agan, 25. februar 2017 11:03)

Isto bi bilo u Srbiji da je nisu izgradili Turci.
(asana, 25. februar 2017 12:09)

Nema nijedne jedine građevine iz tog vremena u Beogradu. Međuratna gradnja i posleratni socijalizam samo. Dok je gore rečeno za primorje tačno, mada ništa negativno ne vidim u tome.Kao što ne bilo ništa negativno i da je ostalo zgrada u Beogradu iz vremena Turaka, pa pogledajte samo Andaluziju i jug Španije, među najlepšim delovima Evrope u svojoj mešavini arhitektura i doba. Nego neki bi samo da ujedu, otrov im curi iz zuba, to jedino vidim kao problem.

Trampo

pre 7 godina

dr.agan@

Pa ajmo pobrojati sta je napravio Tito a sta Italijani, sa opaskom, Italijani su pravili radi biznisa a Tito radi naroda,opet opaska,pre je bilo veselije

Bojan Živković

pre 7 godina

Dugo godina letujem u Grčkoj i menjam destinaciju svake godine - uglavnom su to ostrva. Nikad nisam bio u Hrvatskoj a jedino što me sprečava je cena. Kad pogledate koji to ljudi iz svetskog džet seta dolaze u Hrvatsku sve vam je jasno. Prelepo je, tako su mi bar svi rekli koji su bili tamo i ja im verujem.

X=iks

pre 7 godina

A šta reči za tvoju konstataciju da je "svako mesto na Jadranu lepše od Opatije i Rijeke"?
Da li si možda prošla kroz Ploče?
(Dragan, 25. februar 2017 14:15)

E, sad... sad si i pogodio i skroz promasio :) Sta podrazumevas pod Plocama? Ako mislis na grad - OK, grad Ploce je nastao nakon 45-te, kao luka i zeleznicki terminal, tu tesko mozes ocekivati neku arhitekturu i neki ambijent. Medjutim, ako podrazumevas i Deltu Neretve i Bacinska Jezera (Ploce svojom periferijom izlaze i na jedno i na drugo), onda bi ispalo da su Ploce *neuporedivo* lepse od Opatije (kojoj svaka cast).

X=iks

pre 7 godina

da nisu italiani sagradili sve od trsta do dubrovnika danas bi u hrvatskoj bila samo ona socijalisticka odmaralista
(dr. agan, 25. februar 2017 11:03)

Kakav zluradi komentar!
Nisu oni izgradili ništa, samo su posjekli svo drveće s morske strane Velebita da izgrade Veneciju (Meister Jakob, 25. februar 2017 11:25)

Pardon, to nisu bili nikakvi Talijani, jer tadanisu ni postojakli, nego Veneti. Veneti i dans postoje, kao poseban narod, sa svojim jezikom, svojom istorijom, svojim kulturom, svojom administrativnom jedinicom (region Veneto u toboz federaliziranoj Italiji) i s jakim osecanjem pripadnosti toj zajednici. Kao, uostalom, i Piemontezi, Sicilijanci, Kalabrezi etc. Samo sto su trenutno po nacionalnosti "Italiani", jer se nacionalnost poistovecuje s drzavljanstvom (sto je, naravno, Srbima totalno nerazumnljivo). I nisu oni nama nista izgradili, nego mi njima (a oni su nama posekli, kao sto si rekao). A onaj komentar je svakako bio zlurad, glup i totalno netacan. Italija je, s izuzetkom Istre (u kojoj Opatiju nisu izgradili oni, nego je bila turisticki dragulj Austrougarske) i Zadra, na istocnoj obali Jadrana (i to ne "od Trsta do Dubrovnika") bila samo tokom dve ratne godine, a za to vreme gradila je uglavnom bunkere.

otkacite se vec jednom od nas

pre 7 godina

Tako je umirujuce znati da tamo ne zele da nas vide, a istovremeno i mi ne zelimo da idemo. Pravi partnerski odnos na obostrano zadovoljstvo.
(Goran, 25. februar 2017 15:30)

Da ne bude nesporazuma - nisu Srbi a priori nepozeljni, ne svi Srbi. Ali, oni Srbi koji jesu apsolutno nepozeljni, takvi kao ti, takvi se, po pravilu, sami autoeliminisu i to jeste pravi partnerski odnos na obostrano zadovoljstvo i na nasu visestruku korist. Usput, pozdravi Grke!
(X=iks, 25. februar 2017 20:50)

Dolazis na srpski portal da se svadjas sa Srbima koji ne zele da idu u Hrvatsku a istovremeno si sav srecan zbot toga sto to ne zele? Pa da li si ti normalan? Otkacite se vec jednom od nas, ostavite nas na miru, shvatite da ne zelimo da imamo nista sa vama.

Rango

pre 7 godina

da nisu italiani sagradili sve od trsta do dubrovnika danas bi u hrvatskoj bila samo ona socijalisticka odmaralista(dr. agan, 25. februar 2017 11:03) Isto bi bilo u Srbiji da je nisu izgradili Turci.
(asana, 25. februar 2017 12:09
Misliš Austougari od Zemuna pa na dalje pa naši ono malo vremena sto smo bili Kraljevina.

borislion

pre 7 godina

Volim Opatiju.
Ništa na Jadranu nije uporedivo.
Plaža Moščenička Draga a može i Tomaševac.
Rijeka je zapravo super cool grad.
Pozdrav NS.

opatija bajna

pre 7 godina

Sve je manje-više točno, osim da je more "prekrasno"; Opatija se baš i ne može podičiti sa nekim privlačnim plažama. Možda ju upravo zbog toga mahom posjećuje dobrostojeća starija midleeuropska klijentela (Austijanci, Njemci, sjeverni Talijani...) da bi uživala u tipično ladanjskom visokokomfornom boravku: duge dužobalne šetnje, leškarenje, dobra spiza...sve u visoko kvalitetnim, skupim hotelima.

ispravak

pre 7 godina

@ dr agan
Malo si se zanio. Opatiju (i Rijeku) je izgradila Austrija, a što se tiče socijalističkih odmarališta oni su davno satrti s lica zemlje...nestala im klijentela.

bahati biciklista

pre 7 godina

Šetalište Franca Jozefa duž mora, botanička bašta, sjajni hoteli i restorani, cene paprene natavno. al plaže su 0 a more najhladnije na jadranu. na tom području postoje podvodni izvori slatke vode koja je le-de-na

bosanac

pre 7 godina

Il ja nisam dobro skonto? A sto se onda ide u Opatiju, da se spava u hotelu? Ovaj kaze nema druze plaze, Drugi kaze skupo do bola, treci kaze nocni zivot je tisina! Pa sta da radimo na takvom moru onda? Il ja nisam dobro skonto?

opatija bajna

pre 7 godina

Sve je manje-više točno, osim da je more "prekrasno"; Opatija se baš i ne može podičiti sa nekim privlačnim plažama. Možda ju upravo zbog toga mahom posjećuje dobrostojeća starija midleeuropska klijentela (Austijanci, Njemci, sjeverni Talijani...) da bi uživala u tipično ladanjskom visokokomfornom boravku: duge dužobalne šetnje, leškarenje, dobra spiza...sve u visoko kvalitetnim, skupim hotelima.

KUD Idijot

pre 7 godina

Volim Pulu jer su KUD Idijoti iz tog malog prljavo grada, no Opatija,Rovinj,Poreč ma cela Istra je odmor za dušu. Slažem se da su plaže minus,ali prošetati se uveče Rovinjom ili Neos Marmarasom je nebo i zemlja ili ajde nebo i pučina.

spomenar

pre 7 godina

Malo stariji čitaoci setiti će se da se u Opatiji desetlećima održavao jugoslovenski festival zabavne muzike. Bio je to naš pandan italijanskom San Remu, s tim da Opatija po globalnom ugođaju podseća na ugođaj ligurskih letovališta. S tog festivala lansirane su naše nekadašnje pevačke zvezde, poput Dušana Jakšića, Dragana Stojnića, Lole Novaković, Nade Knežević, ali i još uvek aktivne Gabi Novak i Tereza Kesovija, te mnogi drugi...

Burkhard

pre 7 godina

Il ja nisam dobro skonto? A sto se onda ide u Opatiju, da se spava u hotelu? Ovaj kaze nema druze plaze, Drugi kaze skupo do bola, treci kaze nocni zivot je tisina! Pa sta da radimo na takvom moru onda? Il ja nisam dobro skonto?
(bosanac, 26. februar 2017 12:36)

Bosanac, vise nego dobro si skont'o. Opatija je mrtvilo za penzionere kojima vise ni do cega nije, a imaju nesto para u dzepu. Opatija je "izazov" za ljude koji su vec odavno rezervisali parcelu za vecni pocinak.

Pera

pre 7 godina

Kakav luksuz? U Opatiji, pored hotela, radi svega par restorana. Poslasticarnica Pariz ne radi vec skoro 30 godina. Otvoreno je svega par butika. A zasto? Pa zato sto nema ljudi. Opatija je bila puna dok su dolazili Rijecani. Desetak plesnih terasa, 5 diskoteka, dvadesetak restorana, dvadesetak sto kafica sto konobi, ali onda su gradske vlasti odlucile da poslusaju svoje starije goste koji sucse zalili na buku. I Opatija je pocela da se gasi. Kafici, diskoteke i nocni zivot se preselio u Rijeku. A dvadeset italijanskih i nemackih penzionera moze da seta po Opatiji i uziva u tisini.

Dragan

pre 7 godina

@ Ana
Malko si preterala! Opatija je tipična rivijerska odmarališna destinacija sa prelepom (hotelskom) arhitekturom, vilama, prelepim vrtovima i parkovima, odličnim restoranima.. Opatija nije mesto plaža, tamo niko ne dolazi (u prvom redu) zbog kupanja, a ipak je turizam tradicionalna, veoma razvijena grana, upitaj se zašto? A šta reči za tvoju konstataciju da je "svako mesto na Jadranu lepše od Opatije i Rijeke"?
Da li si možda prošla kroz Ploče?

agramtimes

pre 7 godina

Opatija sa svojom rivijerom jedinstvena na čitavom Jadranu. Turizam nije počeo 1930-ih već 50ak godina ranije a to su napravili Austrijanci a ne Talijani. Vrhunska arhitektura, parkovi itd. a da nema plažu kao Rimini je istina ali je niti ne treba. Ako želite stijene ima ih dovoljno, šljunak -paža Tomaševac a da ne govorim o Mošćenićkoj dragi ili o bezbrojnim divljim šljunčanim plažama južno sve do Plomina. Za svakog ponešto pa tko voli nek'izvoli. U centru sve su plaže sa pjeskovitim dnom i fensi Lido, obližnja plaža Angiolina , plaža Hotela Kvarner da ne govorim o Slatini koja treba, istina, hitno renoviranje ali dno je pjeskovito. Podržavam primjer Rovinja i rekonstrukcije njihove gradske plaže.
Što treba više.

uzguz

pre 7 godina

Bio nedavno i ptpisujem sve napisano u članku..zanimljivosti radi glavna ulica Opatije se i danas zove Maršala Tita.
(rango, 25. februar 2017 08:58)

I u Zagrebu jedan od glavnih trgova i danas se zove Trg Marsala Tita, je l to sad neka senzacija?

livor

pre 7 godina

Mi smo se navikli na onaj hrvatski kamenjar i mislili smo "to je to, na moru smo, i lepo nam je", ne znajuci da na istoj razdaljini od Srbije kao sto je hrvatska obala postoji raj na zemlji, sa rajskim pescanim plazama i kristalno cistim morem.
(Greece forever, 25. februar 2017 17:39)

Eto vi ste se odvikli od hrvatskog mora i kamenjara i zauzvrat ste ''dobili'' grčko more. Zadovoljni i vi i mi!

Dorćolac

pre 7 godina

Svake godine bismo se mi biciklisti iz cele Jugoslavije okupljali nakon zimskih visinskih priprema u Opatiji. Uvek isti datum, uvek isti hotel-15 Februar u hotelu "Zagreb"(danas srušen). Čak je i trasa treninga bila uvek ista, nikad dosadna: Ićići, Ika, Lovran, Medveja (auto kamp), Mošćenička Draga, uspon Brseč je dobio naziv "Lalino Brdo" (po Lali iz ravne Vojvodine koji bi na početku sezone štucao ma usponu). Zatim vidikovac Plomin, desno spust u Voziliće. Tu bismo obično išli dalje do dva uspona- Labin i Barban, ali otići pravo iz Vozilića naletite na selo Potpićan odakle su Fonovići. Ne umem da objasnim poreklo naziva!
Inače u to vreme su bile tkz. "Maškare", šetnja maskiranih meštana. Kraj Maškarama je bio u selu Mihotići sa spaljivanjem Prišta.
Festival u Opatiji je svakako bio u znaku Ive Robića koji je tu i kupio kuću.
Istra je prelepa- gostoljubiva, - uvek bila - sa najmanje nacionalne netrpeljivosti!

Mauro

pre 7 godina

Opatija je mjesto luksuza i uživanja za bogate, mahom starije furešte. Ostali dolaze na jedan dan, u šetnju na lungomare i kako bi osjetili taj dah luksuza koji je nadomak Rijeke, a samo jedan sat vožnje od Zagreba. Tamo se ne ide zobg prelijepih plaža, premda su ove koje imaju omiljene kod starije populacije jer su okrenute na istok, dakle, nema popodnevne vreline. I inače, ima tamo krasnih uvala sa sitnim posve zaobljenim šljunkom, ali su -naravno - krcate. Naći osamljeno mjesto na opatijskoj rivijeri je nemoguće. No, čarobna atmosfera s dahom prošlosti, lijepe vile, suptropska vegetacija s rajskim parkovima i legendarni lungomare su ono zbog čega ljudi dolaze u Opatiju. Malo tko zna da je zbog puno kiše taj dio hrvatske obale među rijetkima uvijek zelenima. Za uzgoj banane u Umagu mi trebaju hektolitri vode, dok je to u Opatiji moguće i bez zalijevanja. Na kraju, cijene nekretnina su urnebesne i zbog toga nikad tamo ne bih živio. Za kuću u Opatiji u Puli se mogu kupiti tri, u Umagu najmanje dvije...