Nedelja, 10.04.2016.

21:31

Đerdapska klisura: Mesto gde je rođena civilizacija

Izvor: Novosti / B.Subašiæ

Ðerdapska klisura: Mesto gde je roðena civilizacija IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

33 Komentari

Sortiraj po:

Dddd

pre 8 godina

Kultura Lepenskog Vira nije imala pismo, vec su imali simbole. Ako su imali pismo, napisite koju rec na tom "jeziku".

Nije prva naseobina, smesno... Stavise, kultura Lepenskog Vira je kaskala nekoliko hiljada godina za prvim zemljoradnicima... Nije toliko specijalna sada, zar ne?

Nedostaje vam 6500 godina istorijske hronologije. Vise od cele pisane istorije... Sitnica, znam...

Zna se odakle je srpski jezik nastao i kojoj grupi pripada, postoji jasna evolucija. Ako je Vincansko "pismo" slicno sa nasom azbukom dvadeset ili dvadeset i tri puta (pseudonaucne tvrdnje su uglavnom kontradiktorne) onda je slicno i sa mnogim ostalim azbukama... E u tom grmu lezi zec sa vasim falacioznim tvrdnjama.

Neko je spomenuo genetiku. Genetika jasno pokazuje da smo Sloveni sem jednog istrazivanja coveka cija primarna oblast nije istrazivanje DNK.

Kultura Lepenskog Vira je otkrivena pre 50-ak godina i sada bi vi da prekrajate istoriju koristeci se necim sto nije tu. Nece moci.

Brko

pre 8 godina

Ceo svet zna za nepostojece "cudoviste iz Loh Nesa", a cujem ima neka "Gospa" koja se "javila" Hrvatima (verovatno zbog dobrih dela pocinjenim u 20. veku na teritoriji svoje drzave prema onima za koje su smatrali da nisu isti kao oni) i turisticki je eksploatisana. Pa zasto ne bi onda bio turisticki eksploatisan i itekako postojeci Lepenski vir, koji je lokalitet od nemerljivog znacaja. A te cinicne i prostacke price o "najstarijem narodu" ne vredi ni komentarisati. Niko inteligentan nije rekao da su Srbi najstariji narod, a onaj ko je to rekao nije inteligentan, dok ste vi koji se tome podsmevate, a to povezujete sa pricom o Lepenskom viru takodje neinteligentni ili bezobrazni. To nema veze sa Lepenskim virom, vincanskom kulturom i civilizacijom i sl...

BoKi

pre 8 godina

Ako neko istoriju čita pojednostavljeno, zaključio bi da smo "mi" Srbi došli na ove prostore tek u 7om veku... medjutim uvidom u genetski i ostali materijal jasno je da mi nismo samo Srbi, već i starosedeoci Dinarci i Lepenci i Mongoli i Vikinzi i Rimljani. Zar zaista mislimo da naše pra prababe nisu padale na zavodljive snažne ili kulturne strance Rimljane, Vikinge, Srbe (čija kultura i jezik su na kraju zavladali)?

maksimilijan

pre 8 godina

neutralni posmatrac
imamo veze, cak 30 odsto naseg dnk je slican tom narodu dok kod ostalih naroda on iznosi oko 2-3 %. a i ne postoji pisani dokument o naseljavanju srba a rimljani su sve belezili i njihove sve beleske i dan danas postoje recimo o doseljavanju gota na ove prostore koji su bezali pod najezdom avara. postoji samo vizantijski spis izmisljenog vizantijskog pisara koji se vise nigde ne pominje..i nije bilo nikakvih upada nego ustanci slovena su izbijali unutar samog carstva jer ne moze neko da upadne preko dunava i da pljacka i vrsi opsade gradova sve do carigrada i soluna. a i juzni sloveni je izmisljen naziv zasto onda nema zapadnih istocnih i severnih slovena

neolith

pre 8 godina

@(cifre ne lažu, 11. april 2016 09:00)

Pa da, skoro da zaboravim da smo nebeski narod i da je logicno da sve najstarije na svetu se nalazi u Srbiji. :)

Me myself and i

pre 8 godina

(Uliks, 11. april 2016 06:32)

Ovo su neke cinjenice koje su naucno dokazane, niko ovde ne govori da su srbi najstariji narod nego se govori da je ovde postojala civilizacija pre 8000 godina sto automatski menja istoriju kakvu smo do sada znali. Ti lepo idi u Italiju pa se odusevljavaj njihovim cudima prirode a nase zaobidji.

Trile

pre 8 godina

@histerix "Idol Kalpa Vigraha, pored kog je pronadjen i homeopatski recept pisan sanskritom, stariji je od 20000 godina, po karbon dejting testovima radjenim na Berkliju...so...narode najstariji..."
Prile, ne gledaj mnogo "Drevne vanzemaljce" na History, ovde se priča o pravoj istoriji/arheologiji. Kristalne lobanje, Piramida na Rtnju, Atlántida, Kalpa Vigraha...batali. I evo jedan savet-kad se razboliš isi se leči kod homeopate. Ako je voda lek, onda svako može da se leči sa česme.

Alfa

pre 8 godina

Mnogo godina razmišljah zašto ovo jedinstveno sito na svetu nije osposobljeno da pravi sestocifrenu materijalnu dobit ??? Pitam se : koja će vlada ( pismena) prepoznati taj potencijal i razviti edukativno turisticki biznis tu " nasred puta" takoreci . ?Postoje bezlicne države sa bezlicnom istorijom koje su napravile posao od izmišljenih legendi ! Potencijal Lepenskog Vira je takoreci " ne ograničio"!

Trile

pre 8 godina

@Uliks-"Opet smo mi "najprviji" narod na svetu! Ima li neko pre nas!? Eh... a Incisioni rupestri u Capo di Ponte, Valcamonica? Kultura stara izmedju 13 i 10 hiljada godina, prva zabelezena naselja nakon poslednjeg ledenog doba. Isto tako se busamo sa Djavoljom varosi a takvih prirodnih fenomena ima jos u svetu, primera radi, Piramidi di Zone, severna Italija."
Prijatelju, ne pravi se pametan prepisivajući sa Wikipedije. Pvo-Incisioni rupestri nije mesto/lokalitet već znači PETROGLIFI. One koje si naveo se nalaze u Valcamonici. Takođe, mlađi su od Lepenskog Vira i predstavljaju "obične" pećinske crteže dok se u Lepenskom Viru nalaze ostaci civilizacije, grada i pisma, što je ipak malo "jače" od pećinskih ljudi. Kraški oblici "glavuci" postoje na mnogo mesta ali su retki pa je zato Đavolja Varoš toliko bitna. I još jedna "sitnica"-najveći autoritet za kraški reljef, prvi naučnik koji ih je sve detaljno opisao i objasnio jeste Jovan Cvijić. Kad je opisivao "glavuke" bio je upravo u Đavoljoj Varoši, što im daje na značaju. Tako da, ne pravi se pametan, kao i ostali koji "demistifikuju zablude srpčadi", Lepenski Vir je proglašen kulturnim dobrom od Evropskog značaja i EU plaća i istraživanja i finasirala je muzej. Ako postoji nešto slično u svetu, ne znači da treba da batalimo naše, posebno ako ima veći istorijski i kulturno-arheološki značaj.

stvor

pre 8 godina

@histerix
zašto predstavljaš nešto u domenu X Files za fakt? Nema ništa oficijalno i priznato u vezi sa ovim sem "poslat anonimni mejl od CIA". Sad mi kao treba da padnemo na tu priču sa "wow".

cifre ne lažu

pre 8 godina

(histerix, 10. april 2016 22:06)

Totalno nepouzdan metod, često daje rezultate reda veličina nekoliko miliona godina. Dakle, plus minus neki milion - to mu je preciznost.

Drugo, Vinča je najstarija naseobina na svetu, ne tamo neki izgubljeno-nadjeni totem ili recept.
Onako kako je Pločnik mesto gde je začeta crna metalurgija.
Onako kako je u Starčevu otkriveno najstarije fonetsko pismo.
Onako kako je naš kalendar najstariji na svetu. Preko 7500 godina zabeležene istorije.
Itd, itd...

Бинср

pre 8 godina

Сам податак да двадесет знакова из винчанског писма се поклапа са савременом српском азбуком довољно говори о пореклу нашег језика и писма. Наш језик је изникао директно из природе и окружења, а писмо га савршено следи кроз правила једног гласа, једног знака и једног слова. Јединствен и савршен спој језика и писма на свету. Остали језици су се само прилагођавали већ насталом писму, отуда код њих више знакова за један глас. Српски језик и писмо као и митологија и религија су основ свих европских национализама и култура.

Ja Bre

pre 8 godina

Fenomenalne prirodne lepote imamo u ovom delu Srbije, preporučio bih svakom ko može da krene Dunavom da vidi sve ovo. Ja sam imao tu sreću prošlog leta kada sam bio na turističkom brodu Aquastar Maxim koji ide svakog petka sa odličnim vodičem od Beograda do Kladova. Pogledajte njihov sajt www.krstarenjedunavom.rs

Uliks

pre 8 godina

Opet smo mi "najprviji" narod na svetu! Ima li neko pre nas!? Eh... a Incisioni rupestri u Capo di Ponte, Valcamonica? Kultura stara izmedju 13 i 10 hiljada godina, prva zabelezena naselja nakon poslednjeg ledenog doba. Isto tako se busamo sa Djavoljom varosi a takvih prirodnih fenomena ima jos u svetu, primera radi, Piramidi di Zone, severna Italija.

Sorry but žurim

pre 8 godina

@histerix
Test ugljenikom C14 više nije merodavan zbog vrlo čestih grešaka. Uranijum - torijum i jonijum - torijum testovi su za sada najtačniji.

@@

pre 8 godina

Preporucujem svakome ko nije bio da poseti Lepenski vir, muzej, i Donji Milanovac. Bicete odusevljeni prirodom, Dunavom i onom sto cete cuti i pogledati u muzeju.

Nikad nije kasno

pre 8 godina

Da npr. jedna Holandija ima ovakvo prirodno bogatstvo, napravila bi turističko čudo sa više miliona turista godišnje. Najbolje vreme za privlačenje stranih turista bilo je pre dvadeset godina. Drugo najbolje vreme je sada!

neutralni posmatrač

pre 8 godina

I na kraju teksta ne pročitah da li Srbi imaju bilo kakve rođačke veze sa narodom Lepenskog Vira, sobzirom da se polako odbacuje Berlinsko-Bečka verzija istorije koja kaže kako smo na ove prostore došli u 6-7 veku.

Peronimo

pre 8 godina

Voleo bih jednom da odem tamo da odmorim dušu, kao klinac bio sam sa školom na lepenskom viru ali do đerdapske klisure nismo išli.

Dušan Torbica

pre 8 godina

Od prilike, negde oko 8322. godine pre nove ere, na Lepenici je bio izgrađen prvi grad, a kasnijim otkopavanjima nađena je figura Boga, polu-čoveka polu-ribe, Dagona... kasnije, negde oko 5112. godina pre nove ere, u Egiptu, tačnije u Luksoru, pojavila se figura Boga Dogona...

histerix

pre 8 godina

Idol Kalpa Vigraha, pored kog je pronadjen i homeopatski recept pisan sanskritom, stariji je od 20000 godina, po karbon dejting testovima radjenim na Berkliju...so...narode najstariji...

Nikad nije kasno

pre 8 godina

Da npr. jedna Holandija ima ovakvo prirodno bogatstvo, napravila bi turističko čudo sa više miliona turista godišnje. Najbolje vreme za privlačenje stranih turista bilo je pre dvadeset godina. Drugo najbolje vreme je sada!

neutralni posmatrač

pre 8 godina

I na kraju teksta ne pročitah da li Srbi imaju bilo kakve rođačke veze sa narodom Lepenskog Vira, sobzirom da se polako odbacuje Berlinsko-Bečka verzija istorije koja kaže kako smo na ove prostore došli u 6-7 veku.

Peronimo

pre 8 godina

Voleo bih jednom da odem tamo da odmorim dušu, kao klinac bio sam sa školom na lepenskom viru ali do đerdapske klisure nismo išli.

Dušan Torbica

pre 8 godina

Od prilike, negde oko 8322. godine pre nove ere, na Lepenici je bio izgrađen prvi grad, a kasnijim otkopavanjima nađena je figura Boga, polu-čoveka polu-ribe, Dagona... kasnije, negde oko 5112. godina pre nove ere, u Egiptu, tačnije u Luksoru, pojavila se figura Boga Dogona...

histerix

pre 8 godina

Idol Kalpa Vigraha, pored kog je pronadjen i homeopatski recept pisan sanskritom, stariji je od 20000 godina, po karbon dejting testovima radjenim na Berkliju...so...narode najstariji...

@@

pre 8 godina

Preporucujem svakome ko nije bio da poseti Lepenski vir, muzej, i Donji Milanovac. Bicete odusevljeni prirodom, Dunavom i onom sto cete cuti i pogledati u muzeju.

Ja Bre

pre 8 godina

Fenomenalne prirodne lepote imamo u ovom delu Srbije, preporučio bih svakom ko može da krene Dunavom da vidi sve ovo. Ja sam imao tu sreću prošlog leta kada sam bio na turističkom brodu Aquastar Maxim koji ide svakog petka sa odličnim vodičem od Beograda do Kladova. Pogledajte njihov sajt www.krstarenjedunavom.rs

Бинср

pre 8 godina

Сам податак да двадесет знакова из винчанског писма се поклапа са савременом српском азбуком довољно говори о пореклу нашег језика и писма. Наш језик је изникао директно из природе и окружења, а писмо га савршено следи кроз правила једног гласа, једног знака и једног слова. Јединствен и савршен спој језика и писма на свету. Остали језици су се само прилагођавали већ насталом писму, отуда код њих више знакова за један глас. Српски језик и писмо као и митологија и религија су основ свих европских национализама и култура.

cifre ne lažu

pre 8 godina

(histerix, 10. april 2016 22:06)

Totalno nepouzdan metod, često daje rezultate reda veličina nekoliko miliona godina. Dakle, plus minus neki milion - to mu je preciznost.

Drugo, Vinča je najstarija naseobina na svetu, ne tamo neki izgubljeno-nadjeni totem ili recept.
Onako kako je Pločnik mesto gde je začeta crna metalurgija.
Onako kako je u Starčevu otkriveno najstarije fonetsko pismo.
Onako kako je naš kalendar najstariji na svetu. Preko 7500 godina zabeležene istorije.
Itd, itd...

Sorry but žurim

pre 8 godina

@histerix
Test ugljenikom C14 više nije merodavan zbog vrlo čestih grešaka. Uranijum - torijum i jonijum - torijum testovi su za sada najtačniji.

stvor

pre 8 godina

@histerix
zašto predstavljaš nešto u domenu X Files za fakt? Nema ništa oficijalno i priznato u vezi sa ovim sem "poslat anonimni mejl od CIA". Sad mi kao treba da padnemo na tu priču sa "wow".

Me myself and i

pre 8 godina

(Uliks, 11. april 2016 06:32)

Ovo su neke cinjenice koje su naucno dokazane, niko ovde ne govori da su srbi najstariji narod nego se govori da je ovde postojala civilizacija pre 8000 godina sto automatski menja istoriju kakvu smo do sada znali. Ti lepo idi u Italiju pa se odusevljavaj njihovim cudima prirode a nase zaobidji.

Trile

pre 8 godina

@Uliks-"Opet smo mi "najprviji" narod na svetu! Ima li neko pre nas!? Eh... a Incisioni rupestri u Capo di Ponte, Valcamonica? Kultura stara izmedju 13 i 10 hiljada godina, prva zabelezena naselja nakon poslednjeg ledenog doba. Isto tako se busamo sa Djavoljom varosi a takvih prirodnih fenomena ima jos u svetu, primera radi, Piramidi di Zone, severna Italija."
Prijatelju, ne pravi se pametan prepisivajući sa Wikipedije. Pvo-Incisioni rupestri nije mesto/lokalitet već znači PETROGLIFI. One koje si naveo se nalaze u Valcamonici. Takođe, mlađi su od Lepenskog Vira i predstavljaju "obične" pećinske crteže dok se u Lepenskom Viru nalaze ostaci civilizacije, grada i pisma, što je ipak malo "jače" od pećinskih ljudi. Kraški oblici "glavuci" postoje na mnogo mesta ali su retki pa je zato Đavolja Varoš toliko bitna. I još jedna "sitnica"-najveći autoritet za kraški reljef, prvi naučnik koji ih je sve detaljno opisao i objasnio jeste Jovan Cvijić. Kad je opisivao "glavuke" bio je upravo u Đavoljoj Varoši, što im daje na značaju. Tako da, ne pravi se pametan, kao i ostali koji "demistifikuju zablude srpčadi", Lepenski Vir je proglašen kulturnim dobrom od Evropskog značaja i EU plaća i istraživanja i finasirala je muzej. Ako postoji nešto slično u svetu, ne znači da treba da batalimo naše, posebno ako ima veći istorijski i kulturno-arheološki značaj.

Uliks

pre 8 godina

Opet smo mi "najprviji" narod na svetu! Ima li neko pre nas!? Eh... a Incisioni rupestri u Capo di Ponte, Valcamonica? Kultura stara izmedju 13 i 10 hiljada godina, prva zabelezena naselja nakon poslednjeg ledenog doba. Isto tako se busamo sa Djavoljom varosi a takvih prirodnih fenomena ima jos u svetu, primera radi, Piramidi di Zone, severna Italija.

Alfa

pre 8 godina

Mnogo godina razmišljah zašto ovo jedinstveno sito na svetu nije osposobljeno da pravi sestocifrenu materijalnu dobit ??? Pitam se : koja će vlada ( pismena) prepoznati taj potencijal i razviti edukativno turisticki biznis tu " nasred puta" takoreci . ?Postoje bezlicne države sa bezlicnom istorijom koje su napravile posao od izmišljenih legendi ! Potencijal Lepenskog Vira je takoreci " ne ograničio"!

Trile

pre 8 godina

@histerix "Idol Kalpa Vigraha, pored kog je pronadjen i homeopatski recept pisan sanskritom, stariji je od 20000 godina, po karbon dejting testovima radjenim na Berkliju...so...narode najstariji..."
Prile, ne gledaj mnogo "Drevne vanzemaljce" na History, ovde se priča o pravoj istoriji/arheologiji. Kristalne lobanje, Piramida na Rtnju, Atlántida, Kalpa Vigraha...batali. I evo jedan savet-kad se razboliš isi se leči kod homeopate. Ako je voda lek, onda svako može da se leči sa česme.

Brko

pre 8 godina

Ceo svet zna za nepostojece "cudoviste iz Loh Nesa", a cujem ima neka "Gospa" koja se "javila" Hrvatima (verovatno zbog dobrih dela pocinjenim u 20. veku na teritoriji svoje drzave prema onima za koje su smatrali da nisu isti kao oni) i turisticki je eksploatisana. Pa zasto ne bi onda bio turisticki eksploatisan i itekako postojeci Lepenski vir, koji je lokalitet od nemerljivog znacaja. A te cinicne i prostacke price o "najstarijem narodu" ne vredi ni komentarisati. Niko inteligentan nije rekao da su Srbi najstariji narod, a onaj ko je to rekao nije inteligentan, dok ste vi koji se tome podsmevate, a to povezujete sa pricom o Lepenskom viru takodje neinteligentni ili bezobrazni. To nema veze sa Lepenskim virom, vincanskom kulturom i civilizacijom i sl...

neolith

pre 8 godina

@(cifre ne lažu, 11. april 2016 09:00)

Pa da, skoro da zaboravim da smo nebeski narod i da je logicno da sve najstarije na svetu se nalazi u Srbiji. :)

maksimilijan

pre 8 godina

neutralni posmatrac
imamo veze, cak 30 odsto naseg dnk je slican tom narodu dok kod ostalih naroda on iznosi oko 2-3 %. a i ne postoji pisani dokument o naseljavanju srba a rimljani su sve belezili i njihove sve beleske i dan danas postoje recimo o doseljavanju gota na ove prostore koji su bezali pod najezdom avara. postoji samo vizantijski spis izmisljenog vizantijskog pisara koji se vise nigde ne pominje..i nije bilo nikakvih upada nego ustanci slovena su izbijali unutar samog carstva jer ne moze neko da upadne preko dunava i da pljacka i vrsi opsade gradova sve do carigrada i soluna. a i juzni sloveni je izmisljen naziv zasto onda nema zapadnih istocnih i severnih slovena

BoKi

pre 8 godina

Ako neko istoriju čita pojednostavljeno, zaključio bi da smo "mi" Srbi došli na ove prostore tek u 7om veku... medjutim uvidom u genetski i ostali materijal jasno je da mi nismo samo Srbi, već i starosedeoci Dinarci i Lepenci i Mongoli i Vikinzi i Rimljani. Zar zaista mislimo da naše pra prababe nisu padale na zavodljive snažne ili kulturne strance Rimljane, Vikinge, Srbe (čija kultura i jezik su na kraju zavladali)?

Dddd

pre 8 godina

Kultura Lepenskog Vira nije imala pismo, vec su imali simbole. Ako su imali pismo, napisite koju rec na tom "jeziku".

Nije prva naseobina, smesno... Stavise, kultura Lepenskog Vira je kaskala nekoliko hiljada godina za prvim zemljoradnicima... Nije toliko specijalna sada, zar ne?

Nedostaje vam 6500 godina istorijske hronologije. Vise od cele pisane istorije... Sitnica, znam...

Zna se odakle je srpski jezik nastao i kojoj grupi pripada, postoji jasna evolucija. Ako je Vincansko "pismo" slicno sa nasom azbukom dvadeset ili dvadeset i tri puta (pseudonaucne tvrdnje su uglavnom kontradiktorne) onda je slicno i sa mnogim ostalim azbukama... E u tom grmu lezi zec sa vasim falacioznim tvrdnjama.

Neko je spomenuo genetiku. Genetika jasno pokazuje da smo Sloveni sem jednog istrazivanja coveka cija primarna oblast nije istrazivanje DNK.

Kultura Lepenskog Vira je otkrivena pre 50-ak godina i sada bi vi da prekrajate istoriju koristeci se necim sto nije tu. Nece moci.

histerix

pre 8 godina

Idol Kalpa Vigraha, pored kog je pronadjen i homeopatski recept pisan sanskritom, stariji je od 20000 godina, po karbon dejting testovima radjenim na Berkliju...so...narode najstariji...

Uliks

pre 8 godina

Opet smo mi "najprviji" narod na svetu! Ima li neko pre nas!? Eh... a Incisioni rupestri u Capo di Ponte, Valcamonica? Kultura stara izmedju 13 i 10 hiljada godina, prva zabelezena naselja nakon poslednjeg ledenog doba. Isto tako se busamo sa Djavoljom varosi a takvih prirodnih fenomena ima jos u svetu, primera radi, Piramidi di Zone, severna Italija.

neutralni posmatrač

pre 8 godina

I na kraju teksta ne pročitah da li Srbi imaju bilo kakve rođačke veze sa narodom Lepenskog Vira, sobzirom da se polako odbacuje Berlinsko-Bečka verzija istorije koja kaže kako smo na ove prostore došli u 6-7 veku.

Бинср

pre 8 godina

Сам податак да двадесет знакова из винчанског писма се поклапа са савременом српском азбуком довољно говори о пореклу нашег језика и писма. Наш језик је изникао директно из природе и окружења, а писмо га савршено следи кроз правила једног гласа, једног знака и једног слова. Јединствен и савршен спој језика и писма на свету. Остали језици су се само прилагођавали већ насталом писму, отуда код њих више знакова за један глас. Српски језик и писмо као и митологија и религија су основ свих европских национализама и култура.

Dušan Torbica

pre 8 godina

Od prilike, negde oko 8322. godine pre nove ere, na Lepenici je bio izgrađen prvi grad, a kasnijim otkopavanjima nađena je figura Boga, polu-čoveka polu-ribe, Dagona... kasnije, negde oko 5112. godina pre nove ere, u Egiptu, tačnije u Luksoru, pojavila se figura Boga Dogona...

cifre ne lažu

pre 8 godina

(histerix, 10. april 2016 22:06)

Totalno nepouzdan metod, često daje rezultate reda veličina nekoliko miliona godina. Dakle, plus minus neki milion - to mu je preciznost.

Drugo, Vinča je najstarija naseobina na svetu, ne tamo neki izgubljeno-nadjeni totem ili recept.
Onako kako je Pločnik mesto gde je začeta crna metalurgija.
Onako kako je u Starčevu otkriveno najstarije fonetsko pismo.
Onako kako je naš kalendar najstariji na svetu. Preko 7500 godina zabeležene istorije.
Itd, itd...

neolith

pre 8 godina

@(cifre ne lažu, 11. april 2016 09:00)

Pa da, skoro da zaboravim da smo nebeski narod i da je logicno da sve najstarije na svetu se nalazi u Srbiji. :)

Dddd

pre 8 godina

Kultura Lepenskog Vira nije imala pismo, vec su imali simbole. Ako su imali pismo, napisite koju rec na tom "jeziku".

Nije prva naseobina, smesno... Stavise, kultura Lepenskog Vira je kaskala nekoliko hiljada godina za prvim zemljoradnicima... Nije toliko specijalna sada, zar ne?

Nedostaje vam 6500 godina istorijske hronologije. Vise od cele pisane istorije... Sitnica, znam...

Zna se odakle je srpski jezik nastao i kojoj grupi pripada, postoji jasna evolucija. Ako je Vincansko "pismo" slicno sa nasom azbukom dvadeset ili dvadeset i tri puta (pseudonaucne tvrdnje su uglavnom kontradiktorne) onda je slicno i sa mnogim ostalim azbukama... E u tom grmu lezi zec sa vasim falacioznim tvrdnjama.

Neko je spomenuo genetiku. Genetika jasno pokazuje da smo Sloveni sem jednog istrazivanja coveka cija primarna oblast nije istrazivanje DNK.

Kultura Lepenskog Vira je otkrivena pre 50-ak godina i sada bi vi da prekrajate istoriju koristeci se necim sto nije tu. Nece moci.

maksimilijan

pre 8 godina

neutralni posmatrac
imamo veze, cak 30 odsto naseg dnk je slican tom narodu dok kod ostalih naroda on iznosi oko 2-3 %. a i ne postoji pisani dokument o naseljavanju srba a rimljani su sve belezili i njihove sve beleske i dan danas postoje recimo o doseljavanju gota na ove prostore koji su bezali pod najezdom avara. postoji samo vizantijski spis izmisljenog vizantijskog pisara koji se vise nigde ne pominje..i nije bilo nikakvih upada nego ustanci slovena su izbijali unutar samog carstva jer ne moze neko da upadne preko dunava i da pljacka i vrsi opsade gradova sve do carigrada i soluna. a i juzni sloveni je izmisljen naziv zasto onda nema zapadnih istocnih i severnih slovena

Sorry but žurim

pre 8 godina

@histerix
Test ugljenikom C14 više nije merodavan zbog vrlo čestih grešaka. Uranijum - torijum i jonijum - torijum testovi su za sada najtačniji.

stvor

pre 8 godina

@histerix
zašto predstavljaš nešto u domenu X Files za fakt? Nema ništa oficijalno i priznato u vezi sa ovim sem "poslat anonimni mejl od CIA". Sad mi kao treba da padnemo na tu priču sa "wow".

Nikad nije kasno

pre 8 godina

Da npr. jedna Holandija ima ovakvo prirodno bogatstvo, napravila bi turističko čudo sa više miliona turista godišnje. Najbolje vreme za privlačenje stranih turista bilo je pre dvadeset godina. Drugo najbolje vreme je sada!

Peronimo

pre 8 godina

Voleo bih jednom da odem tamo da odmorim dušu, kao klinac bio sam sa školom na lepenskom viru ali do đerdapske klisure nismo išli.

Trile

pre 8 godina

@Uliks-"Opet smo mi "najprviji" narod na svetu! Ima li neko pre nas!? Eh... a Incisioni rupestri u Capo di Ponte, Valcamonica? Kultura stara izmedju 13 i 10 hiljada godina, prva zabelezena naselja nakon poslednjeg ledenog doba. Isto tako se busamo sa Djavoljom varosi a takvih prirodnih fenomena ima jos u svetu, primera radi, Piramidi di Zone, severna Italija."
Prijatelju, ne pravi se pametan prepisivajući sa Wikipedije. Pvo-Incisioni rupestri nije mesto/lokalitet već znači PETROGLIFI. One koje si naveo se nalaze u Valcamonici. Takođe, mlađi su od Lepenskog Vira i predstavljaju "obične" pećinske crteže dok se u Lepenskom Viru nalaze ostaci civilizacije, grada i pisma, što je ipak malo "jače" od pećinskih ljudi. Kraški oblici "glavuci" postoje na mnogo mesta ali su retki pa je zato Đavolja Varoš toliko bitna. I još jedna "sitnica"-najveći autoritet za kraški reljef, prvi naučnik koji ih je sve detaljno opisao i objasnio jeste Jovan Cvijić. Kad je opisivao "glavuke" bio je upravo u Đavoljoj Varoši, što im daje na značaju. Tako da, ne pravi se pametan, kao i ostali koji "demistifikuju zablude srpčadi", Lepenski Vir je proglašen kulturnim dobrom od Evropskog značaja i EU plaća i istraživanja i finasirala je muzej. Ako postoji nešto slično u svetu, ne znači da treba da batalimo naše, posebno ako ima veći istorijski i kulturno-arheološki značaj.

Me myself and i

pre 8 godina

(Uliks, 11. april 2016 06:32)

Ovo su neke cinjenice koje su naucno dokazane, niko ovde ne govori da su srbi najstariji narod nego se govori da je ovde postojala civilizacija pre 8000 godina sto automatski menja istoriju kakvu smo do sada znali. Ti lepo idi u Italiju pa se odusevljavaj njihovim cudima prirode a nase zaobidji.

Ja Bre

pre 8 godina

Fenomenalne prirodne lepote imamo u ovom delu Srbije, preporučio bih svakom ko može da krene Dunavom da vidi sve ovo. Ja sam imao tu sreću prošlog leta kada sam bio na turističkom brodu Aquastar Maxim koji ide svakog petka sa odličnim vodičem od Beograda do Kladova. Pogledajte njihov sajt www.krstarenjedunavom.rs

BoKi

pre 8 godina

Ako neko istoriju čita pojednostavljeno, zaključio bi da smo "mi" Srbi došli na ove prostore tek u 7om veku... medjutim uvidom u genetski i ostali materijal jasno je da mi nismo samo Srbi, već i starosedeoci Dinarci i Lepenci i Mongoli i Vikinzi i Rimljani. Zar zaista mislimo da naše pra prababe nisu padale na zavodljive snažne ili kulturne strance Rimljane, Vikinge, Srbe (čija kultura i jezik su na kraju zavladali)?

Brko

pre 8 godina

Ceo svet zna za nepostojece "cudoviste iz Loh Nesa", a cujem ima neka "Gospa" koja se "javila" Hrvatima (verovatno zbog dobrih dela pocinjenim u 20. veku na teritoriji svoje drzave prema onima za koje su smatrali da nisu isti kao oni) i turisticki je eksploatisana. Pa zasto ne bi onda bio turisticki eksploatisan i itekako postojeci Lepenski vir, koji je lokalitet od nemerljivog znacaja. A te cinicne i prostacke price o "najstarijem narodu" ne vredi ni komentarisati. Niko inteligentan nije rekao da su Srbi najstariji narod, a onaj ko je to rekao nije inteligentan, dok ste vi koji se tome podsmevate, a to povezujete sa pricom o Lepenskom viru takodje neinteligentni ili bezobrazni. To nema veze sa Lepenskim virom, vincanskom kulturom i civilizacijom i sl...

@@

pre 8 godina

Preporucujem svakome ko nije bio da poseti Lepenski vir, muzej, i Donji Milanovac. Bicete odusevljeni prirodom, Dunavom i onom sto cete cuti i pogledati u muzeju.

Trile

pre 8 godina

@histerix "Idol Kalpa Vigraha, pored kog je pronadjen i homeopatski recept pisan sanskritom, stariji je od 20000 godina, po karbon dejting testovima radjenim na Berkliju...so...narode najstariji..."
Prile, ne gledaj mnogo "Drevne vanzemaljce" na History, ovde se priča o pravoj istoriji/arheologiji. Kristalne lobanje, Piramida na Rtnju, Atlántida, Kalpa Vigraha...batali. I evo jedan savet-kad se razboliš isi se leči kod homeopate. Ako je voda lek, onda svako može da se leči sa česme.

Alfa

pre 8 godina

Mnogo godina razmišljah zašto ovo jedinstveno sito na svetu nije osposobljeno da pravi sestocifrenu materijalnu dobit ??? Pitam se : koja će vlada ( pismena) prepoznati taj potencijal i razviti edukativno turisticki biznis tu " nasred puta" takoreci . ?Postoje bezlicne države sa bezlicnom istorijom koje su napravile posao od izmišljenih legendi ! Potencijal Lepenskog Vira je takoreci " ne ograničio"!