Petak, 26.09.2014.

19:40

Italijanska štampa: Beograd je novi Berlin

Izvor: Tanjug

Italijanska štampa: Beograd je novi Berlin IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

42 Komentari

Sortiraj po:

cinik

pre 9 godina

Zanimljivo je da Beograd najviše hvale stranci i uglavnom su odusevljeni sa njim a najviše ga pljuju domaći provincijalci (Novosađani, Nišlije) i komšije iz bivše nam države. To je dovoljno za zaključak.
(Branko, 1. oktobar 2014 09:20)

Ne pljuju ga zato sto misle da lose izgleda ili da ne zasluzuje mesto koje su mu Italijani dodelili vec zato sto se njihovi gradovi ne mogu razvijati jer se sve trpa u rupu bez dna na uscu Dunava i Save, a njihovi gradovi nemaju ni ulicno svetlo. A jos ih vise boli kad takvi kao ti pocnu da prosipaju pamet na tu temu, a deficitarni su u pogledu vijuga, brazdi i sivih celija kao kao Crna Gora u pogledu obradivih povrsina.

Branko

pre 9 godina

Zanimljivo je da Beograd najviše hvale stranci i uglavnom su odusevljeni sa njim a najviše ga pljuju domaći provincijalci (Novosađani, Nišlije) i komšije iz bivše nam države. To je dovoljno za zaključak.

Objektivno!

pre 9 godina

"Dubrovčanin", imajte na umu da je Beograd ogroman grad i da ga nije tako lako srediti i održavati kao neku varošicu tipa Zagreb ili Dubrovnik! A to da je Beograd prljav i ima lošu infrastrukturu... jel ste bili nekad u Nju Jorku, Bangkoku, Berlinu? Ni jedan od ovih gradova nije čistiji od Beograda, pa opet imaju turista više nego čitava Hrvatska! Kakve čistoća ima veze sa turizmom?! A što se tiče "Na žalost to je naša povijest i nemoguće je mijenjati.", molim vas nemojte nas zasmejavati, jer nije ni vreme, ni mesto! (umrem od smeha na svaki pomen famozne "hrvatske tisućljetnje povijesti")

Keti S.

pre 9 godina

@Dubrovcanin

Mislim da si stekao pogresan utisak o tome da gradjani u Srbiji imaju negativno misljenje o svom glavnom gradu.Sustina je u cinjenici da turizam u Srbiji za razliku od Hrvatske nije glavna privredna grana,sta vise tek je u "povoju",pa su "greske u koracima"sasvim logicne.Medjutim daleko od toga da se stvari ne pokrecu,pri cemu ipak treba imati u vidu ono sto sam prethodno navela.Sto se tice kritika na racun uredjenosti grada,ja zaista ne vidim veliku razliku u odnosu na druge gradove u regionu.Problem jos uvek neobnovljenih fasada nije nista vise izrazen,no sto je to,recimo slucaj u Zagrebu ili Sofiji.Beograd je pre svega grad bogatog i autenticnog kulturnog nasledja,a sve drugo je manje vise istovetno ponudi u bilo kom drugom gradu slicne velicine i znacaja.Shodno tome naglasak bi trebalo staviti na tu dimenziju ponude,sto se cini mi se u poslednje vreme i cini,tim pre sto je prica o "night-life hub-u"vec prilicno potrosena.Prema tome u toj dimenziji Beograd nikako ne moze zaostajati za bilo kojim gradom u regionu,sta vise slobodna sam da ustvrdim(uz puno postovanje i svih drugih centara u regiji)da kada je prostor EX-YU u pitanju,tu je bez prave konkurencije.Druga je stvar sto su turisti daleko manje zainteresovani za kulturu,nego za provod.Mislim da ti uspesnost turizma posmatras isljucivo kroz prizmu brojki(sto je razumljivo s obzirom da si iz Hrvatske)ali u Srbiji i Beogradu to nikada nece biti slucaj,jer turizam nema taj znacaj koji ima u HR.

Malomokrolugancanin

pre 9 godina

@Dubrovčanin: Zasto se pravdas sto si napisao kako zaista mislis? Po tonu tvog prvog pisma sam znao da ti je "uzitak" da pokazujes te table i drago mi je da si to i priznao. Ja sam isto da te table stoje. Govore mnogo o onima koji su ih postavili. Molim redakciju da mi objavi komentar.

nusknvp

pre 9 godina

hahahaha,pa ti se dečko iz dubrovnika šališ,Beograd je uvek bio i uvek će biti metropola u svakom smislu za Zagreb,to znaš i ti i svi hrvati,što i ne čudi,jer je vaša prestonica proglašena za najdosadniju u evropi,čak je i Ljubljana ispred vas,uostalom vi oduvek imate kompleks Beograda,i uvek ćete ga imati,jer vam je krivo što tako nešto nemate u svojoj kifli,nijednu gradinu,samo gradiće!

Dubrovčanin

pre 9 godina

(Keti S., 29. septembar 2014 03:39)
Moj komentar je bio odgovor jednom provokatoru. Na provokaciju se može odgovoriti jedino na ovaj način. Zanimljivo je da te table ne smetaju ali baš nikome osim Srba. Table su dio povijesti moga Grada, jednako kao i Muzej Domovinskog rata ili Spomen soba poginulim braniteljima, a ti bi se iznenadila kad bi znala koliko je stranim turistima zanimljiva ta nedavna povijest, koliko ih obiđe ova mjesta i s kakvim dojmovima odlaze. Na žalost to je naša povijest i nemoguće je mijenjati. Što se tiče Beograda i mojih usporedbi, ja sam tamo najmanje jednom godišnje, gledam taj grad kako raste, kako se razvija, ali istovremeno kako kaska za ostalim većim centrima regije. Beograd je neiskorišteni turistički potencijal ali jednako tako većim dijelom vrlo zapostavljen, zarobljen u 20. stoljeću, prilično prljav, oronulih fasada.... Na koncu konca i većina Srba ima isto ili slično mišljenje o svom glavnom gradu. Nije ovo ništa zlonamjerno. Ovo je pozitivna kritika grada i njegovih stanovnika.

p.s. Zagreb je turistički hit jer su napokon prepoznali mogućnost da se probiju na turističko tržište pa su uložili u sređivanje grada. Neka vam bude za primjer.

Tekelija

pre 9 godina

Ajde, ne preterujte vise sa takvim poredjenjima.Svaki covek moze da voli svoje ali budite malo realni. Takvo razmisljanje je nas i dovelo dovde.

Keti S.

pre 9 godina

@Dubrovcanin

Kao sto je tvoj Dubrovnik vodeca turisticka destinacija u regionu,tako je nas Beograd vodeci glavni grad na prostoru EX-YU,odnosno zajedno sa Sofijom,Atinom i Bukurestom medju najvecima i najznacajnijima u svakom pogledu.S druge strane zao mi je sto je tvoj grad pretrpeo takva razaranja,tim pre sto je isti i za nas Srbe po mnogo cemu znacajan(povesno gledano,jos od srednjeg veka pa sve do raspada bivse nam drzave)ali nacin na koji se obelezava secanje na taj tragicni dogadjaj ne doprinosi istinskoj pacifikaciji odnosa,vec naprotiv stvara izvoriste novih zala i netrpeljivosti.Konacno,sta bi trebali da rade gradjani Hirosime ili Nagasakija?Da Amerima zabrane da kroce na tlo njihovih gradova?Svasta.Tragicno stradanje Dubrovnika treba da bude opomena,a ne povod za novu nesrecu.Inace,tvoje vidjenje Beograda je vrlo neobjektivno i vrvi od stereotipa i neznanja.Steta!

Dubrovčanin

pre 9 godina

(Malomokrolugancanin, 27. septembar 2014 17:01)

Mi te table s posebnim užitkom pokažemo turistima iz zapadnih zemalja, a oni se u pravilu zgroze činjenicom da je prvi put u povijesti nekome uopće palo napamet ispaliti toliko granata na taj kulturno povijesni spomenik svejtske baštine pod zaštitom UNESCO-a. Eto na žalost i to se dogodilo ali na sreću Dubrovnik je ustao iz pepela i vodeća je turistička destinacija na ovim prostorima, a od turizma zaradi koliko cijela Srbija zajedno s Beogradom. Lijep pozdrav

p.s. Zet mi je Rom.

Vasko Popa

pre 9 godina

Beograd

Bela si kost među oblacima

Ničeš iz svoje lomače
Iz preorane humke
Iz razvejanog praha

Ničeš iz svoga nestanka

Sunce te čuva
U zlatnom svome ćivotu
Visoko nad lavežom vekova

I nosi te na venčanje
Četvrte rajske reke
Sa trideset šestom rekom zemaljskom

Bela si kost među oblacima
Kost kostiju naših

Malomokrolugancanin

pre 9 godina

@Dubrovčanin: Drago mi je da se javio neko iz Dubrovnika. Meni se Dubrovnik izuzetno svidja. Najomiljenija mesta su mi obelezena tablama na kojima pise o Srbo-Cetnickoj agresiji i rusenju Dubrovnika. Zao mi sto ja tako unistavan. Mi Beogradjani (Mali Mokri Lug je u Beogradu gde zivim ja Ciganin/Rom) nismo imali tu nesrecu da nas bombarduju i ruse. Zato i nemamo takva mesta i takve table.

Dubrovčanin

pre 9 godina

Ja sam više oduševljen Nišom i Novim Sadom nego Beogradom, a o Berlinu da ne govorim. Beograd nije ni blizu Berlina, ma ni u najljepšim srpskim bajkama i snovima. Strogi centar Beograda još i može proći, mada i tu ima gomila posla da bi se o centru pisalo u superlativima, ali sve naokolo je bezlično i bezveze. Teško je Beograđaninu objasniti nedostatke Beograda kad je tu odrastao i srastao s tim gradom pa je navuknut na sve nedostatke, a tih nedostataka je više nego onih privlačnih detalja koji bi omasovili beogradski turizam. Kad vaši turistički djelatnici, na čelu s gradonačelnikom, shvate da se metropolom ne postaje tako što se nekome gradu dodijeli titula glavnog grada, tad će i Beograd procvjetati. Za to je potrebno uložiti dosta truda i napora, obnoviti oronule fasade, počistiti grad i odražavati ga čistim, promijeniti svijest kod ljudi koji bez pardona bacaju smeće na ulice, uvesti drastične kazne za takve, parkove i nasade održavati i oplemenjivati, ulice nanovo asfaltirati, dodati malo modernog što će dugačkoj povijesti Beograda dati neki novi sjaj.... Moglo bi se do jutra nabrajati što je sve potrebno da bi Beograd postao nekakva turistička metropola, ali u sadašnjem stanju Beograd to nije niti će uskoro postati.

Krlja

pre 9 godina

Beograd ima ono nesto. On nije neka lepota na oko, nije neka cistoca, nije neka gradnja, ali ima to nesto sto se recima tesko moze opisati. To je grad koji i kad prvi put vidis, osetis da je tvoj. Nije za Beograd 3 dana dosta. Za Beograd ti treba vecnost. Zivim u Engleskoj i osecam isto ono sto je isecao i Crnjanski kada je napisao:

Ti, međutim, rasteš, uz zornjaču jasnu,
sa Avalom plavom, u daljini, kao breg.
Ti treperiš, i kad ovde zvezde gasnu,
i topiš, ko Sunce, i led suza, i lanjski sneg.
U Tebi nema besmisla, ni smrti.
Ti sjajiš kao iskopan stari mač.
U Tebi sve vaskrsne, i zaigra, pa se vrti,
i ponavlja, kao dan i detinji plač.
A kad mi se glas, i oči, i dah, upokoje,
Ti ćeš me, znam, uzeti na krilo svoje.

Otisao sam iz Beograda da bi se odmerio sa najboljima na svetu. Dao sam sve od sebe i postigao sto sam vise mogao. Jos malo pa cu doci da umrem u mom jedinom Beogradu.

jelena

pre 9 godina

Daleko od toga da je Kalemegdan najstarija i najveca tvrdjava u Evropi, ali cinjenica je da jedino Beograd u Srbiji NIJE provincija. Jeste, prljavo je, fasade su oronule i ima jos sto mana..ali centar je lep, ziv, interesantan - tacno, 3 danas su dovoljna, ali Italijani, narocito mladi, i ne dolaze na duze. Jako dugo zivim u Italije i sve vise ljudi ide u Beograd, avion Easyjeta je uvek pun.pre mesec dana je cerka moje prijateljice s drugaricama isla da slave "devojacko vece". Da li je za Beograd vaznije da cuva i razvija te prve turisticke korake, ili je vaznije da cuva Air Srbiju, koja ce, bas kao i JAT, postati bunar gubitaka bez dna. Ako se linija Easyjeta Milano - Beograd ukine, turisti ce prestati da dolaze. Mladi, i ne samo oni, cesto provode bikende u inostranstvu. Na stotine LC letova krecu iz Italije na razne strane, oni nisu otkrili Beograd zahvaljujuci pozitivnim clancima, nego zahvaljujuci jeftinom letu. Treba apelovati na sve da se ovaj let ne ukine, kao sto je najavljeno.

Lee Kas

pre 9 godina

Kakv god bio Moj je jedini Beograd. Putujem dosta, skoro celu evropu obisao. Jeste prljav, treba da se cisti, ali taj duh ne moze i ne treba da se promeni. Sa ljudima koji su bili u poseti mom gradu pričaju u superlativu. Ima izuzetaka necu da lazem. Ljudi se vraćaju i čak planiraju da se nastane za stalno. Porediti Berlin i Bg je pomalo tesko. Sto zbog infrastrukture sto zbog kulture. Nocni zivot u gradu je ipak slabiji nego u Berlinu gde je prava ludnica. Ali na dobrom putu je Beograd samo da pootvara vise alternativnih mesta i D a iskoristi sav turisticki potencijal;)

K

pre 9 godina

@legolas 1. Komunizam nije geografska odrednica, ne vidim po kojem to logičkom kratkom spoju komunistički grad ne može da bude centralno-evropski niti po čemu je to brutalizam samo komunistički 2. Od turske arhitekture gotovo da ništa i nije ostalo budući da je najveći deo Beograda sagrađen nakon oslobođenja, ono što od tada potiče je mahom već uništeno ili propalo. Ostalo je građeno mahom u austrijskom stilu uz osetnu notu pariskih bulevara i nekih zgrada. 3. Beograd nema veze sa turskim mentalitetom, niti tom toplinom. 4. Živim u Beogradu i znam kako se posle dugo vremena ponovo budi stara kultura koju su decenijama komunisti gušili, možda nije u pitanju bum ali je bolje nego pre 10 godina.

nikola

pre 9 godina

" vidi ovog novosadjanina što pljuje Beograd,pa zar ste toliko iskompleksirani prema gradu koji je jedino što valja u našoj državi,zar ga tolíko mrzite,meni lično više znači mišljenje stranaca nego vas iz unutrašnjosti kad je bg u pitanju,svi ga hvale,i oduševljeni su kosmopolitskom duhu ovog grada,Beograd je za Berlin bio otvoren grad još 70' i 80'godina,jer je Berlin bio podeljen grad do 1990, pljuješ svoju prestonicu koja ima najveću i najstariju tvrdjavu u evropi-kalemegdan,koji ima skadarliju,nebojšinu kulu,konak knjeginje Ljubice,Milošev konak,mnoštvo zadužbina,prelepi gardoš,jezero na 5 km od centra-adu,košutnjak,topčidar,beli dvor,kuću cveća,a svi vi koji dolazite sa vaših sela u Beograd možda želite da od njega napravite veliko selo-po vašoj meri,ali on se odupire jer je jedan od najstarijih gradova i metropola u evropi,zato što je gospodin koga vi nikad nećete naučiti,jer ste palanačkog porekla!"

Ti izgleda da nisi izasao iz Srbije pa ti je Beograd naj naj a za one koji su putovali,bg je tuga.Sto se tice Novog Sada,taj NS je bio centar srpske kulture u vreme kad je bg bio mala turska kasaba.Milos Obrenovic koji je gradio te konake koje spominjes nije znao da se potpise kao i 99% tadasnjih beogradjana dok je u ns-u zivela srpska intelektualna elita.Istina je da su pravi novosadjani ponosni sto su novosadjsni i nemaju zivotnu zelju da se presele u bg kao ostatak srbije,uvek su gledali na beogradjane sa blage visine kao na sirovije pripadnike srpskog roda.Setnjom po ulicama oba grada i interakcijom sa ljudima ces videti zasto je to tako..

bgd

pre 9 godina

vidi ovog novosadjanina što pljuje Beograd,pa zar ste toliko iskompleksirani prema gradu koji je jedino što valja u našoj državi,zar ga tolíko mrzite,meni lično više znači mišljenje stranaca nego vas iz unutrašnjosti kad je bg u pitanju,svi ga hvale,i oduševljeni su kosmopolitskom duhu ovog grada,Beograd je za Berlin bio otvoren grad još 70' i
80'godina,jer je Berlin bio podeljen grad do 1990, pljuješ svoju prestonicu koja ima najveću i najstariju tvrdjavu u evropi-kalemegdan,koji ima skadarliju,nebojšinu kulu,konak knjeginje Ljubice,Milošev konak,mnoštvo zadužbina,prelepi gardoš,jezero na 5 km od centra-adu,košutnjak,topčidar,beli dvor,kuću cveća,a svi vi koji dolazite sa vaših sela u Beograd možda želite da od njega napravite veliko selo-po vašoj meri,ali on se odupire jer je jedan od najstarijih gradova i metropola u evropi,zato što je gospodin koga vi nikad nećete naučiti,jer ste palanačkog porekla!

wer

pre 9 godina

Ha! Umro sam od smeha! Dobar vic! A i to malo sto ima unistice izgradnjom kupleraja na vodi. Pu!
(Boy, 25. septembar 2014 23:07)

kupleraj na vodi vec imamo, doduse malo skornmnijeg kvaliteta, roba iz unutrasnjosti.. ovaj novi mora da podigne sve to na nadrealni nivo, arapi ne vole bofl

Trol

pre 9 godina

Beogead je super da ga obilazis 3 dana i da palis. Posle toga spoznajes sve lose strane koje je Aron dole opisao. Depresija, agresija, kic, sund....

legolas

pre 9 godina

" nastanak karakteristicne umetnosti u centralno evropskom gradu uz postepeno vaskrsavanje stare kulture i arhitekture"

beograd centralnoevropski grad? mozda je geografski tu negde ali po svemu ostalom nema veze sa centralnom evropom... 70% komunisticki, 25% turski i 5% centralnievropski...to se odnosi na sve,kulturu,mentalitet i radne navike....vaskrsavanje stare kulture i arhitekture?hahaha ma daj...pogledaj oko sebe

Mojito

pre 9 godina

Kada sam se vracao iz Rima naleteo sam na jedan italijanski mladi par. Po prvi put su u Beogradu, dolaze po preporuci drugih Italijana. Kazu, rekli su im, Beograd je cudo od grada, obavezno idite da ga vidite. Skoro mi je prijatelj iz Holandije rekao da je citao reportazu o Beogradu u najtiraznijem holandskom casopisu(zaboravio sam ime) i kaze da je Beograd predstavljen kao novi Berlin(njegove reci) i da bi voleo da dodje da ga vidi. Ali ovde ocigledno oni iz Beograda, okoline i drugih gradova znaju da "nije nesto, da je ovakav onakav". Uostalom, kome je do sterilnog(ali lepog) Beca taj ide u Bec, ima ljudi koji ne vole zivot u celofanu, niti jednolicnost savrsenstva. Beograd nije Pariz, ni Bec vec je Beograd, ima svoj smek koji odredjeni ljudi cene i vole, bas zato sto ne lici na Pariz ni Bec koji po mnogo cemu lice jedni na druge. Neko to voli, nekome je to dosadno i zeli drugacije nesto.
Pozdrav

Dule Astro

pre 9 godina

Idite na link i pogledajte 4. sliku "naseg parlamenta" na Dunavu.

http://viaggi.corriere.it/viaggi/vacanze/citta/14_settembre_17/belgrado-nuova-berlino-7696011a-3e77-11e4-af68-1b0c172fb9a5.shtml?photo=4

koni

pre 9 godina

da sam stranac ne verujem da bi posetio bg.... putujem relativno cesto ali u bg nisam bio 6 godina...aerodrom u bg ne racunam kao posetu gradu..iz novog sada sam i obisao sam velik broj evropskih gradova, imam 26 godina i beograd mi spada u kategoriju sofije i bukuresta...nekako neuredan,kulturno siromasan,kao neka poludivljina u odnosu na beč recimo....

К

pre 9 godina

Jao ljudi molim vas ne blamirajte se, ne kapiram potrebu da se pljuje po svemu sto je tvoje ali ovo je vec komicno. Nisu ga nazvali novim Berlinom zato sto je u rangu sadasnjeg Berlina vec zato sto podseca na Berlin posle Drugog svetskog rata kada je krenuo da se obnavlja, jos nesrusene zgrade od bombardovanja, grafiti i ulicna podkultura, razvijena nocna scena i nastanak karakteristicne umetnosti u centralno evropskom gradu uz postepeno vaskrsavanje stare kulture i arhitekture. Valjda oni koji pisu za neke od najuglednijih casopisa u Italiji, zemlji dizajna i umetnosti znaju sta pricaju a te price o potkupljivanju zaboravite, nit smo mi dovoljno bogati takve kriticare da potkupljujemo niti bi oni pristali jer im para ne manjka

К

pre 9 godina

Jao ljudi molim vas ne blamirajte se, ne kapiram potrebu da se pljuje po svemu sto je tvoje ali ovo je vec komicno. Nisu ga nazvali novim Berlinom zato sto je u rangu sadasnjeg Berlina vec zato sto podseca na Berlin posle Drugog svetskog rata kada je krenuo da se obnavlja, jos nesrusene zgrade od bombardovanja, grafiti i ulicna podkultura, razvijena nocna scena i nastanak karakteristicne umetnosti u centralno evropskom gradu uz postepeno vaskrsavanje stare kulture i arhitekture. Valjda oni koji pisu za neke od najuglednijih casopisa u Italiji, zemlji dizajna i umetnosti znaju sta pricaju a te price o potkupljivanju zaboravite, nit smo mi dovoljno bogati takve kriticare da potkupljujemo niti bi oni pristali jer im para ne manjka

muahahaha

pre 9 godina

"grube i površne. Nema šta da se priča sa njima. (Aron, 25. septembar 2014 21:53)"

Kakav si ti mlakonja kad su ti žene grube :) I bez uvrede, tizvučiš baš tako kako si opisao žene - depresivan i histeričan :) Razmisli malo, možda nije do njih, možda je to do tebe.

pa ce biti i zanimljiviji od Berlina

pre 9 godina

Mozda kada bi bio cistiji i okrecenih fasada. Zivim za dan da vidim na desetine zgrada koje se krece i uredjuju po gradu.

Aron

pre 9 godina

To pišu o svakom gradu gde su bili. Da su išli u Kišinjev i o njemu bi tako pisali zato što je to stvar bontona i lepog ponašanja. Beograd je izuzetno ružan grad i u estetskom i u duhovnom pogledu. Čak i sami beograđani kažu za svoj grad da je to jedno veliko selo, ljudi ako nisu apatični onda su nervozni, ljuti i agresivni. A toliko hvaljen noćni život je vrlo slab, ljudi su ili depresivni ili histerični. Devojke i žene koliko kod bile simpatične po lepoti daleko zaostaju za skandinavkama, južnoamerikankama i istočnoevropljankama. A karakter nikakav dosta su isfrustrirane, iskompleksirane, grube i površne. Nema šta da se priča sa njima.

pa ce biti i zanimljiviji od Berlina

pre 9 godina

Mozda kada bi bio cistiji i okrecenih fasada. Zivim za dan da vidim na desetine zgrada koje se krece i uredjuju po gradu.

Aron

pre 9 godina

To pišu o svakom gradu gde su bili. Da su išli u Kišinjev i o njemu bi tako pisali zato što je to stvar bontona i lepog ponašanja. Beograd je izuzetno ružan grad i u estetskom i u duhovnom pogledu. Čak i sami beograđani kažu za svoj grad da je to jedno veliko selo, ljudi ako nisu apatični onda su nervozni, ljuti i agresivni. A toliko hvaljen noćni život je vrlo slab, ljudi su ili depresivni ili histerični. Devojke i žene koliko kod bile simpatične po lepoti daleko zaostaju za skandinavkama, južnoamerikankama i istočnoevropljankama. A karakter nikakav dosta su isfrustrirane, iskompleksirane, grube i površne. Nema šta da se priča sa njima.

К

pre 9 godina

Jao ljudi molim vas ne blamirajte se, ne kapiram potrebu da se pljuje po svemu sto je tvoje ali ovo je vec komicno. Nisu ga nazvali novim Berlinom zato sto je u rangu sadasnjeg Berlina vec zato sto podseca na Berlin posle Drugog svetskog rata kada je krenuo da se obnavlja, jos nesrusene zgrade od bombardovanja, grafiti i ulicna podkultura, razvijena nocna scena i nastanak karakteristicne umetnosti u centralno evropskom gradu uz postepeno vaskrsavanje stare kulture i arhitekture. Valjda oni koji pisu za neke od najuglednijih casopisa u Italiji, zemlji dizajna i umetnosti znaju sta pricaju a te price o potkupljivanju zaboravite, nit smo mi dovoljno bogati takve kriticare da potkupljujemo niti bi oni pristali jer im para ne manjka

Mojito

pre 9 godina

Kada sam se vracao iz Rima naleteo sam na jedan italijanski mladi par. Po prvi put su u Beogradu, dolaze po preporuci drugih Italijana. Kazu, rekli su im, Beograd je cudo od grada, obavezno idite da ga vidite. Skoro mi je prijatelj iz Holandije rekao da je citao reportazu o Beogradu u najtiraznijem holandskom casopisu(zaboravio sam ime) i kaze da je Beograd predstavljen kao novi Berlin(njegove reci) i da bi voleo da dodje da ga vidi. Ali ovde ocigledno oni iz Beograda, okoline i drugih gradova znaju da "nije nesto, da je ovakav onakav". Uostalom, kome je do sterilnog(ali lepog) Beca taj ide u Bec, ima ljudi koji ne vole zivot u celofanu, niti jednolicnost savrsenstva. Beograd nije Pariz, ni Bec vec je Beograd, ima svoj smek koji odredjeni ljudi cene i vole, bas zato sto ne lici na Pariz ni Bec koji po mnogo cemu lice jedni na druge. Neko to voli, nekome je to dosadno i zeli drugacije nesto.
Pozdrav

koni

pre 9 godina

da sam stranac ne verujem da bi posetio bg.... putujem relativno cesto ali u bg nisam bio 6 godina...aerodrom u bg ne racunam kao posetu gradu..iz novog sada sam i obisao sam velik broj evropskih gradova, imam 26 godina i beograd mi spada u kategoriju sofije i bukuresta...nekako neuredan,kulturno siromasan,kao neka poludivljina u odnosu na beč recimo....

jelena

pre 9 godina

Daleko od toga da je Kalemegdan najstarija i najveca tvrdjava u Evropi, ali cinjenica je da jedino Beograd u Srbiji NIJE provincija. Jeste, prljavo je, fasade su oronule i ima jos sto mana..ali centar je lep, ziv, interesantan - tacno, 3 danas su dovoljna, ali Italijani, narocito mladi, i ne dolaze na duze. Jako dugo zivim u Italije i sve vise ljudi ide u Beograd, avion Easyjeta je uvek pun.pre mesec dana je cerka moje prijateljice s drugaricama isla da slave "devojacko vece". Da li je za Beograd vaznije da cuva i razvija te prve turisticke korake, ili je vaznije da cuva Air Srbiju, koja ce, bas kao i JAT, postati bunar gubitaka bez dna. Ako se linija Easyjeta Milano - Beograd ukine, turisti ce prestati da dolaze. Mladi, i ne samo oni, cesto provode bikende u inostranstvu. Na stotine LC letova krecu iz Italije na razne strane, oni nisu otkrili Beograd zahvaljujuci pozitivnim clancima, nego zahvaljujuci jeftinom letu. Treba apelovati na sve da se ovaj let ne ukine, kao sto je najavljeno.

Trol

pre 9 godina

Beogead je super da ga obilazis 3 dana i da palis. Posle toga spoznajes sve lose strane koje je Aron dole opisao. Depresija, agresija, kic, sund....

muahahaha

pre 9 godina

"grube i površne. Nema šta da se priča sa njima. (Aron, 25. septembar 2014 21:53)"

Kakav si ti mlakonja kad su ti žene grube :) I bez uvrede, tizvučiš baš tako kako si opisao žene - depresivan i histeričan :) Razmisli malo, možda nije do njih, možda je to do tebe.

К

pre 9 godina

Jao ljudi molim vas ne blamirajte se, ne kapiram potrebu da se pljuje po svemu sto je tvoje ali ovo je vec komicno. Nisu ga nazvali novim Berlinom zato sto je u rangu sadasnjeg Berlina vec zato sto podseca na Berlin posle Drugog svetskog rata kada je krenuo da se obnavlja, jos nesrusene zgrade od bombardovanja, grafiti i ulicna podkultura, razvijena nocna scena i nastanak karakteristicne umetnosti u centralno evropskom gradu uz postepeno vaskrsavanje stare kulture i arhitekture. Valjda oni koji pisu za neke od najuglednijih casopisa u Italiji, zemlji dizajna i umetnosti znaju sta pricaju a te price o potkupljivanju zaboravite, nit smo mi dovoljno bogati takve kriticare da potkupljujemo niti bi oni pristali jer im para ne manjka

Lee Kas

pre 9 godina

Kakv god bio Moj je jedini Beograd. Putujem dosta, skoro celu evropu obisao. Jeste prljav, treba da se cisti, ali taj duh ne moze i ne treba da se promeni. Sa ljudima koji su bili u poseti mom gradu pričaju u superlativu. Ima izuzetaka necu da lazem. Ljudi se vraćaju i čak planiraju da se nastane za stalno. Porediti Berlin i Bg je pomalo tesko. Sto zbog infrastrukture sto zbog kulture. Nocni zivot u gradu je ipak slabiji nego u Berlinu gde je prava ludnica. Ali na dobrom putu je Beograd samo da pootvara vise alternativnih mesta i D a iskoristi sav turisticki potencijal;)

nikola

pre 9 godina

" vidi ovog novosadjanina što pljuje Beograd,pa zar ste toliko iskompleksirani prema gradu koji je jedino što valja u našoj državi,zar ga tolíko mrzite,meni lično više znači mišljenje stranaca nego vas iz unutrašnjosti kad je bg u pitanju,svi ga hvale,i oduševljeni su kosmopolitskom duhu ovog grada,Beograd je za Berlin bio otvoren grad još 70' i 80'godina,jer je Berlin bio podeljen grad do 1990, pljuješ svoju prestonicu koja ima najveću i najstariju tvrdjavu u evropi-kalemegdan,koji ima skadarliju,nebojšinu kulu,konak knjeginje Ljubice,Milošev konak,mnoštvo zadužbina,prelepi gardoš,jezero na 5 km od centra-adu,košutnjak,topčidar,beli dvor,kuću cveća,a svi vi koji dolazite sa vaših sela u Beograd možda želite da od njega napravite veliko selo-po vašoj meri,ali on se odupire jer je jedan od najstarijih gradova i metropola u evropi,zato što je gospodin koga vi nikad nećete naučiti,jer ste palanačkog porekla!"

Ti izgleda da nisi izasao iz Srbije pa ti je Beograd naj naj a za one koji su putovali,bg je tuga.Sto se tice Novog Sada,taj NS je bio centar srpske kulture u vreme kad je bg bio mala turska kasaba.Milos Obrenovic koji je gradio te konake koje spominjes nije znao da se potpise kao i 99% tadasnjih beogradjana dok je u ns-u zivela srpska intelektualna elita.Istina je da su pravi novosadjani ponosni sto su novosadjsni i nemaju zivotnu zelju da se presele u bg kao ostatak srbije,uvek su gledali na beogradjane sa blage visine kao na sirovije pripadnike srpskog roda.Setnjom po ulicama oba grada i interakcijom sa ljudima ces videti zasto je to tako..

Krlja

pre 9 godina

Beograd ima ono nesto. On nije neka lepota na oko, nije neka cistoca, nije neka gradnja, ali ima to nesto sto se recima tesko moze opisati. To je grad koji i kad prvi put vidis, osetis da je tvoj. Nije za Beograd 3 dana dosta. Za Beograd ti treba vecnost. Zivim u Engleskoj i osecam isto ono sto je isecao i Crnjanski kada je napisao:

Ti, međutim, rasteš, uz zornjaču jasnu,
sa Avalom plavom, u daljini, kao breg.
Ti treperiš, i kad ovde zvezde gasnu,
i topiš, ko Sunce, i led suza, i lanjski sneg.
U Tebi nema besmisla, ni smrti.
Ti sjajiš kao iskopan stari mač.
U Tebi sve vaskrsne, i zaigra, pa se vrti,
i ponavlja, kao dan i detinji plač.
A kad mi se glas, i oči, i dah, upokoje,
Ti ćeš me, znam, uzeti na krilo svoje.

Otisao sam iz Beograda da bi se odmerio sa najboljima na svetu. Dao sam sve od sebe i postigao sto sam vise mogao. Jos malo pa cu doci da umrem u mom jedinom Beogradu.

K

pre 9 godina

@legolas 1. Komunizam nije geografska odrednica, ne vidim po kojem to logičkom kratkom spoju komunistički grad ne može da bude centralno-evropski niti po čemu je to brutalizam samo komunistički 2. Od turske arhitekture gotovo da ništa i nije ostalo budući da je najveći deo Beograda sagrađen nakon oslobođenja, ono što od tada potiče je mahom već uništeno ili propalo. Ostalo je građeno mahom u austrijskom stilu uz osetnu notu pariskih bulevara i nekih zgrada. 3. Beograd nema veze sa turskim mentalitetom, niti tom toplinom. 4. Živim u Beogradu i znam kako se posle dugo vremena ponovo budi stara kultura koju su decenijama komunisti gušili, možda nije u pitanju bum ali je bolje nego pre 10 godina.

bgd

pre 9 godina

vidi ovog novosadjanina što pljuje Beograd,pa zar ste toliko iskompleksirani prema gradu koji je jedino što valja u našoj državi,zar ga tolíko mrzite,meni lično više znači mišljenje stranaca nego vas iz unutrašnjosti kad je bg u pitanju,svi ga hvale,i oduševljeni su kosmopolitskom duhu ovog grada,Beograd je za Berlin bio otvoren grad još 70' i
80'godina,jer je Berlin bio podeljen grad do 1990, pljuješ svoju prestonicu koja ima najveću i najstariju tvrdjavu u evropi-kalemegdan,koji ima skadarliju,nebojšinu kulu,konak knjeginje Ljubice,Milošev konak,mnoštvo zadužbina,prelepi gardoš,jezero na 5 km od centra-adu,košutnjak,topčidar,beli dvor,kuću cveća,a svi vi koji dolazite sa vaših sela u Beograd možda želite da od njega napravite veliko selo-po vašoj meri,ali on se odupire jer je jedan od najstarijih gradova i metropola u evropi,zato što je gospodin koga vi nikad nećete naučiti,jer ste palanačkog porekla!

Dubrovčanin

pre 9 godina

Ja sam više oduševljen Nišom i Novim Sadom nego Beogradom, a o Berlinu da ne govorim. Beograd nije ni blizu Berlina, ma ni u najljepšim srpskim bajkama i snovima. Strogi centar Beograda još i može proći, mada i tu ima gomila posla da bi se o centru pisalo u superlativima, ali sve naokolo je bezlično i bezveze. Teško je Beograđaninu objasniti nedostatke Beograda kad je tu odrastao i srastao s tim gradom pa je navuknut na sve nedostatke, a tih nedostataka je više nego onih privlačnih detalja koji bi omasovili beogradski turizam. Kad vaši turistički djelatnici, na čelu s gradonačelnikom, shvate da se metropolom ne postaje tako što se nekome gradu dodijeli titula glavnog grada, tad će i Beograd procvjetati. Za to je potrebno uložiti dosta truda i napora, obnoviti oronule fasade, počistiti grad i odražavati ga čistim, promijeniti svijest kod ljudi koji bez pardona bacaju smeće na ulice, uvesti drastične kazne za takve, parkove i nasade održavati i oplemenjivati, ulice nanovo asfaltirati, dodati malo modernog što će dugačkoj povijesti Beograda dati neki novi sjaj.... Moglo bi se do jutra nabrajati što je sve potrebno da bi Beograd postao nekakva turistička metropola, ali u sadašnjem stanju Beograd to nije niti će uskoro postati.

Malomokrolugancanin

pre 9 godina

@Dubrovčanin: Drago mi je da se javio neko iz Dubrovnika. Meni se Dubrovnik izuzetno svidja. Najomiljenija mesta su mi obelezena tablama na kojima pise o Srbo-Cetnickoj agresiji i rusenju Dubrovnika. Zao mi sto ja tako unistavan. Mi Beogradjani (Mali Mokri Lug je u Beogradu gde zivim ja Ciganin/Rom) nismo imali tu nesrecu da nas bombarduju i ruse. Zato i nemamo takva mesta i takve table.

legolas

pre 9 godina

" nastanak karakteristicne umetnosti u centralno evropskom gradu uz postepeno vaskrsavanje stare kulture i arhitekture"

beograd centralnoevropski grad? mozda je geografski tu negde ali po svemu ostalom nema veze sa centralnom evropom... 70% komunisticki, 25% turski i 5% centralnievropski...to se odnosi na sve,kulturu,mentalitet i radne navike....vaskrsavanje stare kulture i arhitekture?hahaha ma daj...pogledaj oko sebe

Keti S.

pre 9 godina

@Dubrovcanin

Kao sto je tvoj Dubrovnik vodeca turisticka destinacija u regionu,tako je nas Beograd vodeci glavni grad na prostoru EX-YU,odnosno zajedno sa Sofijom,Atinom i Bukurestom medju najvecima i najznacajnijima u svakom pogledu.S druge strane zao mi je sto je tvoj grad pretrpeo takva razaranja,tim pre sto je isti i za nas Srbe po mnogo cemu znacajan(povesno gledano,jos od srednjeg veka pa sve do raspada bivse nam drzave)ali nacin na koji se obelezava secanje na taj tragicni dogadjaj ne doprinosi istinskoj pacifikaciji odnosa,vec naprotiv stvara izvoriste novih zala i netrpeljivosti.Konacno,sta bi trebali da rade gradjani Hirosime ili Nagasakija?Da Amerima zabrane da kroce na tlo njihovih gradova?Svasta.Tragicno stradanje Dubrovnika treba da bude opomena,a ne povod za novu nesrecu.Inace,tvoje vidjenje Beograda je vrlo neobjektivno i vrvi od stereotipa i neznanja.Steta!

wer

pre 9 godina

Ha! Umro sam od smeha! Dobar vic! A i to malo sto ima unistice izgradnjom kupleraja na vodi. Pu!
(Boy, 25. septembar 2014 23:07)

kupleraj na vodi vec imamo, doduse malo skornmnijeg kvaliteta, roba iz unutrasnjosti.. ovaj novi mora da podigne sve to na nadrealni nivo, arapi ne vole bofl

nusknvp

pre 9 godina

hahahaha,pa ti se dečko iz dubrovnika šališ,Beograd je uvek bio i uvek će biti metropola u svakom smislu za Zagreb,to znaš i ti i svi hrvati,što i ne čudi,jer je vaša prestonica proglašena za najdosadniju u evropi,čak je i Ljubljana ispred vas,uostalom vi oduvek imate kompleks Beograda,i uvek ćete ga imati,jer vam je krivo što tako nešto nemate u svojoj kifli,nijednu gradinu,samo gradiće!

Vasko Popa

pre 9 godina

Beograd

Bela si kost među oblacima

Ničeš iz svoje lomače
Iz preorane humke
Iz razvejanog praha

Ničeš iz svoga nestanka

Sunce te čuva
U zlatnom svome ćivotu
Visoko nad lavežom vekova

I nosi te na venčanje
Četvrte rajske reke
Sa trideset šestom rekom zemaljskom

Bela si kost među oblacima
Kost kostiju naših

Objektivno!

pre 9 godina

"Dubrovčanin", imajte na umu da je Beograd ogroman grad i da ga nije tako lako srediti i održavati kao neku varošicu tipa Zagreb ili Dubrovnik! A to da je Beograd prljav i ima lošu infrastrukturu... jel ste bili nekad u Nju Jorku, Bangkoku, Berlinu? Ni jedan od ovih gradova nije čistiji od Beograda, pa opet imaju turista više nego čitava Hrvatska! Kakve čistoća ima veze sa turizmom?! A što se tiče "Na žalost to je naša povijest i nemoguće je mijenjati.", molim vas nemojte nas zasmejavati, jer nije ni vreme, ni mesto! (umrem od smeha na svaki pomen famozne "hrvatske tisućljetnje povijesti")

Dule Astro

pre 9 godina

Idite na link i pogledajte 4. sliku "naseg parlamenta" na Dunavu.

http://viaggi.corriere.it/viaggi/vacanze/citta/14_settembre_17/belgrado-nuova-berlino-7696011a-3e77-11e4-af68-1b0c172fb9a5.shtml?photo=4

Dubrovčanin

pre 9 godina

(Malomokrolugancanin, 27. septembar 2014 17:01)

Mi te table s posebnim užitkom pokažemo turistima iz zapadnih zemalja, a oni se u pravilu zgroze činjenicom da je prvi put u povijesti nekome uopće palo napamet ispaliti toliko granata na taj kulturno povijesni spomenik svejtske baštine pod zaštitom UNESCO-a. Eto na žalost i to se dogodilo ali na sreću Dubrovnik je ustao iz pepela i vodeća je turistička destinacija na ovim prostorima, a od turizma zaradi koliko cijela Srbija zajedno s Beogradom. Lijep pozdrav

p.s. Zet mi je Rom.

Malomokrolugancanin

pre 9 godina

@Dubrovčanin: Zasto se pravdas sto si napisao kako zaista mislis? Po tonu tvog prvog pisma sam znao da ti je "uzitak" da pokazujes te table i drago mi je da si to i priznao. Ja sam isto da te table stoje. Govore mnogo o onima koji su ih postavili. Molim redakciju da mi objavi komentar.

Branko

pre 9 godina

Zanimljivo je da Beograd najviše hvale stranci i uglavnom su odusevljeni sa njim a najviše ga pljuju domaći provincijalci (Novosađani, Nišlije) i komšije iz bivše nam države. To je dovoljno za zaključak.

Keti S.

pre 9 godina

@Dubrovcanin

Mislim da si stekao pogresan utisak o tome da gradjani u Srbiji imaju negativno misljenje o svom glavnom gradu.Sustina je u cinjenici da turizam u Srbiji za razliku od Hrvatske nije glavna privredna grana,sta vise tek je u "povoju",pa su "greske u koracima"sasvim logicne.Medjutim daleko od toga da se stvari ne pokrecu,pri cemu ipak treba imati u vidu ono sto sam prethodno navela.Sto se tice kritika na racun uredjenosti grada,ja zaista ne vidim veliku razliku u odnosu na druge gradove u regionu.Problem jos uvek neobnovljenih fasada nije nista vise izrazen,no sto je to,recimo slucaj u Zagrebu ili Sofiji.Beograd je pre svega grad bogatog i autenticnog kulturnog nasledja,a sve drugo je manje vise istovetno ponudi u bilo kom drugom gradu slicne velicine i znacaja.Shodno tome naglasak bi trebalo staviti na tu dimenziju ponude,sto se cini mi se u poslednje vreme i cini,tim pre sto je prica o "night-life hub-u"vec prilicno potrosena.Prema tome u toj dimenziji Beograd nikako ne moze zaostajati za bilo kojim gradom u regionu,sta vise slobodna sam da ustvrdim(uz puno postovanje i svih drugih centara u regiji)da kada je prostor EX-YU u pitanju,tu je bez prave konkurencije.Druga je stvar sto su turisti daleko manje zainteresovani za kulturu,nego za provod.Mislim da ti uspesnost turizma posmatras isljucivo kroz prizmu brojki(sto je razumljivo s obzirom da si iz Hrvatske)ali u Srbiji i Beogradu to nikada nece biti slucaj,jer turizam nema taj znacaj koji ima u HR.

Dubrovčanin

pre 9 godina

(Keti S., 29. septembar 2014 03:39)
Moj komentar je bio odgovor jednom provokatoru. Na provokaciju se može odgovoriti jedino na ovaj način. Zanimljivo je da te table ne smetaju ali baš nikome osim Srba. Table su dio povijesti moga Grada, jednako kao i Muzej Domovinskog rata ili Spomen soba poginulim braniteljima, a ti bi se iznenadila kad bi znala koliko je stranim turistima zanimljiva ta nedavna povijest, koliko ih obiđe ova mjesta i s kakvim dojmovima odlaze. Na žalost to je naša povijest i nemoguće je mijenjati. Što se tiče Beograda i mojih usporedbi, ja sam tamo najmanje jednom godišnje, gledam taj grad kako raste, kako se razvija, ali istovremeno kako kaska za ostalim većim centrima regije. Beograd je neiskorišteni turistički potencijal ali jednako tako većim dijelom vrlo zapostavljen, zarobljen u 20. stoljeću, prilično prljav, oronulih fasada.... Na koncu konca i većina Srba ima isto ili slično mišljenje o svom glavnom gradu. Nije ovo ništa zlonamjerno. Ovo je pozitivna kritika grada i njegovih stanovnika.

p.s. Zagreb je turistički hit jer su napokon prepoznali mogućnost da se probiju na turističko tržište pa su uložili u sređivanje grada. Neka vam bude za primjer.

Tekelija

pre 9 godina

Ajde, ne preterujte vise sa takvim poredjenjima.Svaki covek moze da voli svoje ali budite malo realni. Takvo razmisljanje je nas i dovelo dovde.

cinik

pre 9 godina

Zanimljivo je da Beograd najviše hvale stranci i uglavnom su odusevljeni sa njim a najviše ga pljuju domaći provincijalci (Novosađani, Nišlije) i komšije iz bivše nam države. To je dovoljno za zaključak.
(Branko, 1. oktobar 2014 09:20)

Ne pljuju ga zato sto misle da lose izgleda ili da ne zasluzuje mesto koje su mu Italijani dodelili vec zato sto se njihovi gradovi ne mogu razvijati jer se sve trpa u rupu bez dna na uscu Dunava i Save, a njihovi gradovi nemaju ni ulicno svetlo. A jos ih vise boli kad takvi kao ti pocnu da prosipaju pamet na tu temu, a deficitarni su u pogledu vijuga, brazdi i sivih celija kao kao Crna Gora u pogledu obradivih povrsina.

Aron

pre 9 godina

To pišu o svakom gradu gde su bili. Da su išli u Kišinjev i o njemu bi tako pisali zato što je to stvar bontona i lepog ponašanja. Beograd je izuzetno ružan grad i u estetskom i u duhovnom pogledu. Čak i sami beograđani kažu za svoj grad da je to jedno veliko selo, ljudi ako nisu apatični onda su nervozni, ljuti i agresivni. A toliko hvaljen noćni život je vrlo slab, ljudi su ili depresivni ili histerični. Devojke i žene koliko kod bile simpatične po lepoti daleko zaostaju za skandinavkama, južnoamerikankama i istočnoevropljankama. A karakter nikakav dosta su isfrustrirane, iskompleksirane, grube i površne. Nema šta da se priča sa njima.

koni

pre 9 godina

da sam stranac ne verujem da bi posetio bg.... putujem relativno cesto ali u bg nisam bio 6 godina...aerodrom u bg ne racunam kao posetu gradu..iz novog sada sam i obisao sam velik broj evropskih gradova, imam 26 godina i beograd mi spada u kategoriju sofije i bukuresta...nekako neuredan,kulturno siromasan,kao neka poludivljina u odnosu na beč recimo....

bgd

pre 9 godina

vidi ovog novosadjanina što pljuje Beograd,pa zar ste toliko iskompleksirani prema gradu koji je jedino što valja u našoj državi,zar ga tolíko mrzite,meni lično više znači mišljenje stranaca nego vas iz unutrašnjosti kad je bg u pitanju,svi ga hvale,i oduševljeni su kosmopolitskom duhu ovog grada,Beograd je za Berlin bio otvoren grad još 70' i
80'godina,jer je Berlin bio podeljen grad do 1990, pljuješ svoju prestonicu koja ima najveću i najstariju tvrdjavu u evropi-kalemegdan,koji ima skadarliju,nebojšinu kulu,konak knjeginje Ljubice,Milošev konak,mnoštvo zadužbina,prelepi gardoš,jezero na 5 km od centra-adu,košutnjak,topčidar,beli dvor,kuću cveća,a svi vi koji dolazite sa vaših sela u Beograd možda želite da od njega napravite veliko selo-po vašoj meri,ali on se odupire jer je jedan od najstarijih gradova i metropola u evropi,zato što je gospodin koga vi nikad nećete naučiti,jer ste palanačkog porekla!

legolas

pre 9 godina

" nastanak karakteristicne umetnosti u centralno evropskom gradu uz postepeno vaskrsavanje stare kulture i arhitekture"

beograd centralnoevropski grad? mozda je geografski tu negde ali po svemu ostalom nema veze sa centralnom evropom... 70% komunisticki, 25% turski i 5% centralnievropski...to se odnosi na sve,kulturu,mentalitet i radne navike....vaskrsavanje stare kulture i arhitekture?hahaha ma daj...pogledaj oko sebe

muahahaha

pre 9 godina

"grube i površne. Nema šta da se priča sa njima. (Aron, 25. septembar 2014 21:53)"

Kakav si ti mlakonja kad su ti žene grube :) I bez uvrede, tizvučiš baš tako kako si opisao žene - depresivan i histeričan :) Razmisli malo, možda nije do njih, možda je to do tebe.

nikola

pre 9 godina

" vidi ovog novosadjanina što pljuje Beograd,pa zar ste toliko iskompleksirani prema gradu koji je jedino što valja u našoj državi,zar ga tolíko mrzite,meni lično više znači mišljenje stranaca nego vas iz unutrašnjosti kad je bg u pitanju,svi ga hvale,i oduševljeni su kosmopolitskom duhu ovog grada,Beograd je za Berlin bio otvoren grad još 70' i 80'godina,jer je Berlin bio podeljen grad do 1990, pljuješ svoju prestonicu koja ima najveću i najstariju tvrdjavu u evropi-kalemegdan,koji ima skadarliju,nebojšinu kulu,konak knjeginje Ljubice,Milošev konak,mnoštvo zadužbina,prelepi gardoš,jezero na 5 km od centra-adu,košutnjak,topčidar,beli dvor,kuću cveća,a svi vi koji dolazite sa vaših sela u Beograd možda želite da od njega napravite veliko selo-po vašoj meri,ali on se odupire jer je jedan od najstarijih gradova i metropola u evropi,zato što je gospodin koga vi nikad nećete naučiti,jer ste palanačkog porekla!"

Ti izgleda da nisi izasao iz Srbije pa ti je Beograd naj naj a za one koji su putovali,bg je tuga.Sto se tice Novog Sada,taj NS je bio centar srpske kulture u vreme kad je bg bio mala turska kasaba.Milos Obrenovic koji je gradio te konake koje spominjes nije znao da se potpise kao i 99% tadasnjih beogradjana dok je u ns-u zivela srpska intelektualna elita.Istina je da su pravi novosadjani ponosni sto su novosadjsni i nemaju zivotnu zelju da se presele u bg kao ostatak srbije,uvek su gledali na beogradjane sa blage visine kao na sirovije pripadnike srpskog roda.Setnjom po ulicama oba grada i interakcijom sa ljudima ces videti zasto je to tako..

Dubrovčanin

pre 9 godina

Ja sam više oduševljen Nišom i Novim Sadom nego Beogradom, a o Berlinu da ne govorim. Beograd nije ni blizu Berlina, ma ni u najljepšim srpskim bajkama i snovima. Strogi centar Beograda još i može proći, mada i tu ima gomila posla da bi se o centru pisalo u superlativima, ali sve naokolo je bezlično i bezveze. Teško je Beograđaninu objasniti nedostatke Beograda kad je tu odrastao i srastao s tim gradom pa je navuknut na sve nedostatke, a tih nedostataka je više nego onih privlačnih detalja koji bi omasovili beogradski turizam. Kad vaši turistički djelatnici, na čelu s gradonačelnikom, shvate da se metropolom ne postaje tako što se nekome gradu dodijeli titula glavnog grada, tad će i Beograd procvjetati. Za to je potrebno uložiti dosta truda i napora, obnoviti oronule fasade, počistiti grad i odražavati ga čistim, promijeniti svijest kod ljudi koji bez pardona bacaju smeće na ulice, uvesti drastične kazne za takve, parkove i nasade održavati i oplemenjivati, ulice nanovo asfaltirati, dodati malo modernog što će dugačkoj povijesti Beograda dati neki novi sjaj.... Moglo bi se do jutra nabrajati što je sve potrebno da bi Beograd postao nekakva turistička metropola, ali u sadašnjem stanju Beograd to nije niti će uskoro postati.

Dubrovčanin

pre 9 godina

(Malomokrolugancanin, 27. septembar 2014 17:01)

Mi te table s posebnim užitkom pokažemo turistima iz zapadnih zemalja, a oni se u pravilu zgroze činjenicom da je prvi put u povijesti nekome uopće palo napamet ispaliti toliko granata na taj kulturno povijesni spomenik svejtske baštine pod zaštitom UNESCO-a. Eto na žalost i to se dogodilo ali na sreću Dubrovnik je ustao iz pepela i vodeća je turistička destinacija na ovim prostorima, a od turizma zaradi koliko cijela Srbija zajedno s Beogradom. Lijep pozdrav

p.s. Zet mi je Rom.

К

pre 9 godina

Jao ljudi molim vas ne blamirajte se, ne kapiram potrebu da se pljuje po svemu sto je tvoje ali ovo je vec komicno. Nisu ga nazvali novim Berlinom zato sto je u rangu sadasnjeg Berlina vec zato sto podseca na Berlin posle Drugog svetskog rata kada je krenuo da se obnavlja, jos nesrusene zgrade od bombardovanja, grafiti i ulicna podkultura, razvijena nocna scena i nastanak karakteristicne umetnosti u centralno evropskom gradu uz postepeno vaskrsavanje stare kulture i arhitekture. Valjda oni koji pisu za neke od najuglednijih casopisa u Italiji, zemlji dizajna i umetnosti znaju sta pricaju a te price o potkupljivanju zaboravite, nit smo mi dovoljno bogati takve kriticare da potkupljujemo niti bi oni pristali jer im para ne manjka

Trol

pre 9 godina

Beogead je super da ga obilazis 3 dana i da palis. Posle toga spoznajes sve lose strane koje je Aron dole opisao. Depresija, agresija, kic, sund....

К

pre 9 godina

Jao ljudi molim vas ne blamirajte se, ne kapiram potrebu da se pljuje po svemu sto je tvoje ali ovo je vec komicno. Nisu ga nazvali novim Berlinom zato sto je u rangu sadasnjeg Berlina vec zato sto podseca na Berlin posle Drugog svetskog rata kada je krenuo da se obnavlja, jos nesrusene zgrade od bombardovanja, grafiti i ulicna podkultura, razvijena nocna scena i nastanak karakteristicne umetnosti u centralno evropskom gradu uz postepeno vaskrsavanje stare kulture i arhitekture. Valjda oni koji pisu za neke od najuglednijih casopisa u Italiji, zemlji dizajna i umetnosti znaju sta pricaju a te price o potkupljivanju zaboravite, nit smo mi dovoljno bogati takve kriticare da potkupljujemo niti bi oni pristali jer im para ne manjka

Krlja

pre 9 godina

Beograd ima ono nesto. On nije neka lepota na oko, nije neka cistoca, nije neka gradnja, ali ima to nesto sto se recima tesko moze opisati. To je grad koji i kad prvi put vidis, osetis da je tvoj. Nije za Beograd 3 dana dosta. Za Beograd ti treba vecnost. Zivim u Engleskoj i osecam isto ono sto je isecao i Crnjanski kada je napisao:

Ti, međutim, rasteš, uz zornjaču jasnu,
sa Avalom plavom, u daljini, kao breg.
Ti treperiš, i kad ovde zvezde gasnu,
i topiš, ko Sunce, i led suza, i lanjski sneg.
U Tebi nema besmisla, ni smrti.
Ti sjajiš kao iskopan stari mač.
U Tebi sve vaskrsne, i zaigra, pa se vrti,
i ponavlja, kao dan i detinji plač.
A kad mi se glas, i oči, i dah, upokoje,
Ti ćeš me, znam, uzeti na krilo svoje.

Otisao sam iz Beograda da bi se odmerio sa najboljima na svetu. Dao sam sve od sebe i postigao sto sam vise mogao. Jos malo pa cu doci da umrem u mom jedinom Beogradu.

Mojito

pre 9 godina

Kada sam se vracao iz Rima naleteo sam na jedan italijanski mladi par. Po prvi put su u Beogradu, dolaze po preporuci drugih Italijana. Kazu, rekli su im, Beograd je cudo od grada, obavezno idite da ga vidite. Skoro mi je prijatelj iz Holandije rekao da je citao reportazu o Beogradu u najtiraznijem holandskom casopisu(zaboravio sam ime) i kaze da je Beograd predstavljen kao novi Berlin(njegove reci) i da bi voleo da dodje da ga vidi. Ali ovde ocigledno oni iz Beograda, okoline i drugih gradova znaju da "nije nesto, da je ovakav onakav". Uostalom, kome je do sterilnog(ali lepog) Beca taj ide u Bec, ima ljudi koji ne vole zivot u celofanu, niti jednolicnost savrsenstva. Beograd nije Pariz, ni Bec vec je Beograd, ima svoj smek koji odredjeni ljudi cene i vole, bas zato sto ne lici na Pariz ni Bec koji po mnogo cemu lice jedni na druge. Neko to voli, nekome je to dosadno i zeli drugacije nesto.
Pozdrav

Dubrovčanin

pre 9 godina

(Keti S., 29. septembar 2014 03:39)
Moj komentar je bio odgovor jednom provokatoru. Na provokaciju se može odgovoriti jedino na ovaj način. Zanimljivo je da te table ne smetaju ali baš nikome osim Srba. Table su dio povijesti moga Grada, jednako kao i Muzej Domovinskog rata ili Spomen soba poginulim braniteljima, a ti bi se iznenadila kad bi znala koliko je stranim turistima zanimljiva ta nedavna povijest, koliko ih obiđe ova mjesta i s kakvim dojmovima odlaze. Na žalost to je naša povijest i nemoguće je mijenjati. Što se tiče Beograda i mojih usporedbi, ja sam tamo najmanje jednom godišnje, gledam taj grad kako raste, kako se razvija, ali istovremeno kako kaska za ostalim većim centrima regije. Beograd je neiskorišteni turistički potencijal ali jednako tako većim dijelom vrlo zapostavljen, zarobljen u 20. stoljeću, prilično prljav, oronulih fasada.... Na koncu konca i većina Srba ima isto ili slično mišljenje o svom glavnom gradu. Nije ovo ništa zlonamjerno. Ovo je pozitivna kritika grada i njegovih stanovnika.

p.s. Zagreb je turistički hit jer su napokon prepoznali mogućnost da se probiju na turističko tržište pa su uložili u sređivanje grada. Neka vam bude za primjer.

K

pre 9 godina

@legolas 1. Komunizam nije geografska odrednica, ne vidim po kojem to logičkom kratkom spoju komunistički grad ne može da bude centralno-evropski niti po čemu je to brutalizam samo komunistički 2. Od turske arhitekture gotovo da ništa i nije ostalo budući da je najveći deo Beograda sagrađen nakon oslobođenja, ono što od tada potiče je mahom već uništeno ili propalo. Ostalo je građeno mahom u austrijskom stilu uz osetnu notu pariskih bulevara i nekih zgrada. 3. Beograd nema veze sa turskim mentalitetom, niti tom toplinom. 4. Živim u Beogradu i znam kako se posle dugo vremena ponovo budi stara kultura koju su decenijama komunisti gušili, možda nije u pitanju bum ali je bolje nego pre 10 godina.

jelena

pre 9 godina

Daleko od toga da je Kalemegdan najstarija i najveca tvrdjava u Evropi, ali cinjenica je da jedino Beograd u Srbiji NIJE provincija. Jeste, prljavo je, fasade su oronule i ima jos sto mana..ali centar je lep, ziv, interesantan - tacno, 3 danas su dovoljna, ali Italijani, narocito mladi, i ne dolaze na duze. Jako dugo zivim u Italije i sve vise ljudi ide u Beograd, avion Easyjeta je uvek pun.pre mesec dana je cerka moje prijateljice s drugaricama isla da slave "devojacko vece". Da li je za Beograd vaznije da cuva i razvija te prve turisticke korake, ili je vaznije da cuva Air Srbiju, koja ce, bas kao i JAT, postati bunar gubitaka bez dna. Ako se linija Easyjeta Milano - Beograd ukine, turisti ce prestati da dolaze. Mladi, i ne samo oni, cesto provode bikende u inostranstvu. Na stotine LC letova krecu iz Italije na razne strane, oni nisu otkrili Beograd zahvaljujuci pozitivnim clancima, nego zahvaljujuci jeftinom letu. Treba apelovati na sve da se ovaj let ne ukine, kao sto je najavljeno.

cinik

pre 9 godina

Zanimljivo je da Beograd najviše hvale stranci i uglavnom su odusevljeni sa njim a najviše ga pljuju domaći provincijalci (Novosađani, Nišlije) i komšije iz bivše nam države. To je dovoljno za zaključak.
(Branko, 1. oktobar 2014 09:20)

Ne pljuju ga zato sto misle da lose izgleda ili da ne zasluzuje mesto koje su mu Italijani dodelili vec zato sto se njihovi gradovi ne mogu razvijati jer se sve trpa u rupu bez dna na uscu Dunava i Save, a njihovi gradovi nemaju ni ulicno svetlo. A jos ih vise boli kad takvi kao ti pocnu da prosipaju pamet na tu temu, a deficitarni su u pogledu vijuga, brazdi i sivih celija kao kao Crna Gora u pogledu obradivih povrsina.

wer

pre 9 godina

Ha! Umro sam od smeha! Dobar vic! A i to malo sto ima unistice izgradnjom kupleraja na vodi. Pu!
(Boy, 25. septembar 2014 23:07)

kupleraj na vodi vec imamo, doduse malo skornmnijeg kvaliteta, roba iz unutrasnjosti.. ovaj novi mora da podigne sve to na nadrealni nivo, arapi ne vole bofl

Vasko Popa

pre 9 godina

Beograd

Bela si kost među oblacima

Ničeš iz svoje lomače
Iz preorane humke
Iz razvejanog praha

Ničeš iz svoga nestanka

Sunce te čuva
U zlatnom svome ćivotu
Visoko nad lavežom vekova

I nosi te na venčanje
Četvrte rajske reke
Sa trideset šestom rekom zemaljskom

Bela si kost među oblacima
Kost kostiju naših

nusknvp

pre 9 godina

hahahaha,pa ti se dečko iz dubrovnika šališ,Beograd je uvek bio i uvek će biti metropola u svakom smislu za Zagreb,to znaš i ti i svi hrvati,što i ne čudi,jer je vaša prestonica proglašena za najdosadniju u evropi,čak je i Ljubljana ispred vas,uostalom vi oduvek imate kompleks Beograda,i uvek ćete ga imati,jer vam je krivo što tako nešto nemate u svojoj kifli,nijednu gradinu,samo gradiće!

Objektivno!

pre 9 godina

"Dubrovčanin", imajte na umu da je Beograd ogroman grad i da ga nije tako lako srediti i održavati kao neku varošicu tipa Zagreb ili Dubrovnik! A to da je Beograd prljav i ima lošu infrastrukturu... jel ste bili nekad u Nju Jorku, Bangkoku, Berlinu? Ni jedan od ovih gradova nije čistiji od Beograda, pa opet imaju turista više nego čitava Hrvatska! Kakve čistoća ima veze sa turizmom?! A što se tiče "Na žalost to je naša povijest i nemoguće je mijenjati.", molim vas nemojte nas zasmejavati, jer nije ni vreme, ni mesto! (umrem od smeha na svaki pomen famozne "hrvatske tisućljetnje povijesti")

Malomokrolugancanin

pre 9 godina

@Dubrovčanin: Drago mi je da se javio neko iz Dubrovnika. Meni se Dubrovnik izuzetno svidja. Najomiljenija mesta su mi obelezena tablama na kojima pise o Srbo-Cetnickoj agresiji i rusenju Dubrovnika. Zao mi sto ja tako unistavan. Mi Beogradjani (Mali Mokri Lug je u Beogradu gde zivim ja Ciganin/Rom) nismo imali tu nesrecu da nas bombarduju i ruse. Zato i nemamo takva mesta i takve table.

Malomokrolugancanin

pre 9 godina

@Dubrovčanin: Zasto se pravdas sto si napisao kako zaista mislis? Po tonu tvog prvog pisma sam znao da ti je "uzitak" da pokazujes te table i drago mi je da si to i priznao. Ja sam isto da te table stoje. Govore mnogo o onima koji su ih postavili. Molim redakciju da mi objavi komentar.

Branko

pre 9 godina

Zanimljivo je da Beograd najviše hvale stranci i uglavnom su odusevljeni sa njim a najviše ga pljuju domaći provincijalci (Novosađani, Nišlije) i komšije iz bivše nam države. To je dovoljno za zaključak.

Keti S.

pre 9 godina

@Dubrovcanin

Kao sto je tvoj Dubrovnik vodeca turisticka destinacija u regionu,tako je nas Beograd vodeci glavni grad na prostoru EX-YU,odnosno zajedno sa Sofijom,Atinom i Bukurestom medju najvecima i najznacajnijima u svakom pogledu.S druge strane zao mi je sto je tvoj grad pretrpeo takva razaranja,tim pre sto je isti i za nas Srbe po mnogo cemu znacajan(povesno gledano,jos od srednjeg veka pa sve do raspada bivse nam drzave)ali nacin na koji se obelezava secanje na taj tragicni dogadjaj ne doprinosi istinskoj pacifikaciji odnosa,vec naprotiv stvara izvoriste novih zala i netrpeljivosti.Konacno,sta bi trebali da rade gradjani Hirosime ili Nagasakija?Da Amerima zabrane da kroce na tlo njihovih gradova?Svasta.Tragicno stradanje Dubrovnika treba da bude opomena,a ne povod za novu nesrecu.Inace,tvoje vidjenje Beograda je vrlo neobjektivno i vrvi od stereotipa i neznanja.Steta!

pa ce biti i zanimljiviji od Berlina

pre 9 godina

Mozda kada bi bio cistiji i okrecenih fasada. Zivim za dan da vidim na desetine zgrada koje se krece i uredjuju po gradu.

Dule Astro

pre 9 godina

Idite na link i pogledajte 4. sliku "naseg parlamenta" na Dunavu.

http://viaggi.corriere.it/viaggi/vacanze/citta/14_settembre_17/belgrado-nuova-berlino-7696011a-3e77-11e4-af68-1b0c172fb9a5.shtml?photo=4

Keti S.

pre 9 godina

@Dubrovcanin

Mislim da si stekao pogresan utisak o tome da gradjani u Srbiji imaju negativno misljenje o svom glavnom gradu.Sustina je u cinjenici da turizam u Srbiji za razliku od Hrvatske nije glavna privredna grana,sta vise tek je u "povoju",pa su "greske u koracima"sasvim logicne.Medjutim daleko od toga da se stvari ne pokrecu,pri cemu ipak treba imati u vidu ono sto sam prethodno navela.Sto se tice kritika na racun uredjenosti grada,ja zaista ne vidim veliku razliku u odnosu na druge gradove u regionu.Problem jos uvek neobnovljenih fasada nije nista vise izrazen,no sto je to,recimo slucaj u Zagrebu ili Sofiji.Beograd je pre svega grad bogatog i autenticnog kulturnog nasledja,a sve drugo je manje vise istovetno ponudi u bilo kom drugom gradu slicne velicine i znacaja.Shodno tome naglasak bi trebalo staviti na tu dimenziju ponude,sto se cini mi se u poslednje vreme i cini,tim pre sto je prica o "night-life hub-u"vec prilicno potrosena.Prema tome u toj dimenziji Beograd nikako ne moze zaostajati za bilo kojim gradom u regionu,sta vise slobodna sam da ustvrdim(uz puno postovanje i svih drugih centara u regiji)da kada je prostor EX-YU u pitanju,tu je bez prave konkurencije.Druga je stvar sto su turisti daleko manje zainteresovani za kulturu,nego za provod.Mislim da ti uspesnost turizma posmatras isljucivo kroz prizmu brojki(sto je razumljivo s obzirom da si iz Hrvatske)ali u Srbiji i Beogradu to nikada nece biti slucaj,jer turizam nema taj znacaj koji ima u HR.

Lee Kas

pre 9 godina

Kakv god bio Moj je jedini Beograd. Putujem dosta, skoro celu evropu obisao. Jeste prljav, treba da se cisti, ali taj duh ne moze i ne treba da se promeni. Sa ljudima koji su bili u poseti mom gradu pričaju u superlativu. Ima izuzetaka necu da lazem. Ljudi se vraćaju i čak planiraju da se nastane za stalno. Porediti Berlin i Bg je pomalo tesko. Sto zbog infrastrukture sto zbog kulture. Nocni zivot u gradu je ipak slabiji nego u Berlinu gde je prava ludnica. Ali na dobrom putu je Beograd samo da pootvara vise alternativnih mesta i D a iskoristi sav turisticki potencijal;)

Tekelija

pre 9 godina

Ajde, ne preterujte vise sa takvim poredjenjima.Svaki covek moze da voli svoje ali budite malo realni. Takvo razmisljanje je nas i dovelo dovde.