Ponedeljak, 04.02.2013.

13:13

Beograd će dobiti Marriott hotel

Izvor: B92

Beograd æe dobiti Marriott hotel IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

21 Komentari

Sortiraj po:

jojo

pre 11 godina

Dubrovčanine evo i ja sam bio u tvom gradu!Gradove pamtim po licnom iskustvu a Dubrovnik pamtim kao grad u jednoj rupi gde trebas jedno sat vremena da se vrtis kolima na prostoru od kvadratnog kilometra da bi se parkira!Pa onda jos da sacekas da se mimijidjes sa nekim...pa sve to bude dobro ako te neko ne zakaci...kada zavrsis tu muku krene setnja...i sve obidjes za 15 min i to je ok da nije bespotrebne guzve...u sustini nista tu nema spektakularno da se vidi,radnje i sopovi ne nude mnogo,ima tu starih kuca,ne bas u dobrom stanju,cudno obucenih turista,onih koji sve slikaju...sto se tice kafica i restorancica prilicno neljubazno osoblje radi po zadatku,bukvalno dizu goste,licno nisam doziveo neprijatnost ali sam bio svedok kako konobar za susednim stolom veoma neljubazno sugerise gostima iz hrvatske da pozure,hrana skromna,cene umerene u odnosu na Beogradske,i da se neko ne zanisi o nekoj ekskluzivi,pica na parce se prodaje u samom srcu grada,to po meni dovoljno govori o luksuzu...u sustini po meni sve vezano za Dubrovnik meni je marketing i moze da ostavi bez daha one koji nisu bili tamo ili su im napunili usi...u sustini nikada se i nigde nisam hvalio da sam bio u Dubrovniku mnogo mi se vise svidja Opatija koja je po meni nesto sto vredi,svidja mi se i Pula i Rovilj...od vecih gradova Zadar...a da Novalja vredi u svojoj prici...Dubrovnik mi je na listi medju poslednjima,stvar ukusa!Brojevi ne lazu Dubrovnik posecuju strani turisti u ogromnom broju pre svega kruzerima a verujem da je to zbog polozaja jer se nalazi na donjem delu Jadrana i da treba videti Dubrovnik ali da je to grad iz snova neobicne lepote daleko od toga!Meni je ostao u secanju kao grad u rupi!

Dubrovčanin

pre 11 godina

(Miloš, 5. februar 2013 02:39)
Ne trebaš biti impresioniran tom činjenicom jer Dubrovnik je u odnosu na Beograd (1,6 milijuna stanovnika) jako mali grad s 40 tisuća stanovnika, čak 40 puta manji, a prostom matematikom lako dođeš do rezultata da Dubrovnik godišnje posjeti 58 turista na jednog stanovnika, dok je u Beogradu taj odnos 0,6 turista na jednog stanovnika.

(comi, 5. februar 2013 01:36)
Sve pet. Problem je što vaši poličari, novinari, narod....još uvijek nisu rasčistili što podrazumijeva riječ regija. Nekad je to cijeli Balkan, nekad Zapadni Balkan, nekad samo Srbija, nekad Srbija i Crna Gora (kako kome u datom trenutku odgovara)....tako da su neki podaci ponekad vrlo nerazumljivi, pa čak i nebulozni. To možeš vidjeti i iz pojedinih komentara na ovu temu.

Macan

pre 11 godina

Mislim da Beograd nema mnogo toga da ponudi. Mi sami sebe pokusavamo sa ubedjujemo da nije tako! Cene u hotelima smesno niske; ne zivi se samo od kafica, jer takvi kafici postoje po celom svetu i imaju cistiju kafu. Ne zanosite se ljudi!

Miloš

pre 11 godina

Beogradski Hyatt jeste Hyatt Regency, ali nije Park Hyatt. Mada, to ne treba da čudi, Park Hyatt je zaista veoma skup i ekskluzivan lanac i nema ga na puno mesta. Ali, zaista, da Courtyard ide u Vasinu, to je stvarno malo previše. Mogli su da ga smeste u taj West 65 i to bi bila prava lokacija. Logično objašnjenje zašto je to tako je verovatno nedostatak prostora za prateće sadržaje koje Marriott mora da ima (bazen, teretana, konferencijske sale, restorani i sl., to nije velika zgrada), ili pak njihova cena.

A što se tiče popunjenosti, noćenje u Beogradu je jedno od najskupljih u regiji, posebno za više kategorije hotela. To je nezgodno za goste, ali dosta govori o visokoj tražnji i nedostatku ponude u tom segmentu. Nemojte mešati domaći standard sa potrebom za hotelima visoke kategorije, nisu Srbi ti koji odsedaju u beogradskim hotelima...

I pobogu, nemojte porediti Dubrovnik i Beograd. DU je sigurno među top 10 svetskih turističkih destinacija sa sjajnom tradicijom, bogatom istorijom i kulturom i svako poređenje sa bilo kojim drugim mestom sa ove strane Jadrana je smešno. Međutim, DU je takođe samo turistička destinacija i ni po čemu drugom nije značajan, što je okej, u tome što rade su najbolji. Ja sam zapravo impresioniran činjenicom da BG ima samo duplo manje noćenja od Dubrovnika.

comi

pre 11 godina

@dubrovčanin, ne spominje se Dubrovnik ovde vec BG, koji i jeste lider, al u Srbiji.. Ne moze se porediti grad udaljen 500km od mora i Dubrovnk, bar ne na Balkanu..

simovic

pre 11 godina

@ yunior

ne brini za metro jer se nece graditi a nece se graditi jer beogradu ne treba. Broj stanovnika se smanjuje, zaposlenih sve manje i manje, djaka skoro da i nema vise - ko ce se voziti tim metroom?

Za 10 godina ce 100 autobusa moci da preveze sve ljude u beogradu koji negde idu. Pezionerima ne treba metro jer ime je dom zdravlja, pijaca i samoposluga dovoljno blizu

Crni soko

pre 11 godina

Pa ni Hyatt nije Hyatt Regency.U cemu je problem.Beogradu nedostaju hoteli visoke kategorije. To se popravilo pustanjem Metropol Palace i zavrsetkom Crown Plazza (nekadasnji Intercontinental), takodje i kada se odobri rekonstrukcija Hotela Jugoslavija koja ide u Kempinski.I na kraju hotel Radison. Beograd nije Bec pa da ima Hilton,Intercontinental, Carlton, Marriot itd

Dubrovčanin

pre 11 godina

Sta ti nije jasno ? Srbija nije vodeca turisticka zemlja u regiji ali Beograd jeste vodeci turisticki centar
(ja, 4. februar 2013 15:07)

Na žalost moram te debelo razočarati. Kao prvo nije mi jasno po kojem kriteriju je Beograd vodeći turistički centar (osim što volite napumpavati stvari i proglašavati se liderom u svemu, ali baš svemu)?

Po broju noćenja možda? U Dubrovniku je prošle godine zabilježeno 2,63 milijuna noćenja, a u Beogradu više nego duplo manje, to jest oko 1 milijun noćenja.

Po broju dolazaka? Dubrovnik je lani posjetilo 700 tisuća turista koji su ostvarivali noćenja, 1,1 milijun putnika s kruzera, te oko 500 tisuća izletnika, što je ukupno 2,3 milijuna turista. Cijelu Srbiju je posjetilo 2,08 milijuna turista.

O zaradi od turizma da ne pričamo jer sam Dubrovnik ostvari gotovo jednako prihoda koliko cijela Srbija. Također je suvišno raspravljati o kvaliteti gostiju kao potrošača. Dakle manite se nebuloza i liderovanja tamo gdje niste ni blizu liderstva.

Srbija: http://www.novosti.rs/vesti/turizam.90.html:417744-U-Srbiji--povecan-broj-turista-za-jedan-odsto

Dubrovnik: http://www.index.hr/vijesti/clanak/rekordna-turisticka-godina-za-dubrovnik-porast-nocenja-od-12-posto/655276.aspx

Dubrovčanin

pre 11 godina

(dušan, 4. februar 2013 15:42)
Vjerojatno sam ja više puta bio u Beogradu nego vi u Dubrovniku. Pamtim Beograd (a najsvježije pamćenje je godinu dana staro) kao grad katastrofalno ružnih fasada i vrlo prljavih ulica, dok je Dubrovnik među svjetskim turističkim centrima na 7. mjestu prema kriteriju čistoće, o čemu je ovaj portal već pisao. Znate, Dubrovnik je među najpopularnijim europskim odredištima i kongresnog (poslovnog) turizma. A ovo "selo" je već barem desetak puta proglašavano jednom od najpoželjnijih SVJETSKIH turističkih destinacija, što vam ne bi trebao biti problem provjeriti jednostavnim guglanjem internetskim prostranstvom. Ovo "selo" je također, koliko god se to vama ne sviđalo, ono po čemu se diljem svijeta prepoznavala bivša Jugoslavija i po čemu se prepoznaje sadašnja Hrvatska. Obožavaju ga svi, od glumaca, glazbenika i milijardera, do običnih malih ljudi sa svih strana svijeta koji se tu žele vjenčati ili samo odmarati i uživati u ljepotama.

http://www.b92.net/putovanja/zanimljivosti.php?yyyy=2012&mm=12&dd=18&nav_id=670124
http://www.b92.net/putovanja/vesti.php?yyyy=2013&mm=01&dd=08&nav_id=675600

ja

pre 11 godina

(Dubrovčanin, 4. februar 2013 14:26)

Sta ti nije jasno ? Srbija nije vodeca turisticka zemlja u regiji ali Beograd jeste vodeci turisticki centar

dušan

pre 11 godina

@dubrovčanin
...i da ne propustim da pomenem. Verovatno niste ni bili u bgd, pa imate ovakva opažanja. Ja bejah više puta službeno do Dubrovnika. Svaka čast na turizmu, ali se namena tog sela tu i završava.

cisto da se zna

pre 11 godina

@Насеље Вест 65 се гради већ годинама и ништа још од њега. А они почињу нови пројекат с хотелом ...
(у питању, 4. februar 2013 13:28)

Ja ne znam o cemu ti pricas ali to naselje prve stanare prima u martu.Evo ti link: http://www.beobuild.rs/read.php/586.html
A sto se tice Meriota,nije toliko vazno sto je to Courtyard koliko uzasan projekat sa onom groznom fasadom koja nema nikakve veze sa okolinom.Cak i sadasnja zgrada Jugodrva gde ce biti ovaj hotel je lepse uklopljena.

Dubrovčanin

pre 11 godina

Što znači ovo - vodećeg regionalnog turističkog centra? Mislim, ako se pod regijom podrazumijeva područje Zapadnog Balkana onda Beograd nije ni blizu vodećeg regionalnog turističkog centra, a ako se to pak odnosi samo na Srbiju onda je to valjda ok konsatacija.

у питању

pre 11 godina

Насеље Вест 65 се гради већ годинама и ништа још од њега. А они почињу нови пројекат с хотелом ...

kako su nas sistematski unistili...

pre 11 godina

Najnizi u lancu Marriott hotela (Courtyard by Marriott) koji se po USA i Evropi nalazi uz aerodrome, autoputeve, kongresne centre itd - U Beogradu ce biti u samom centru grada, tik uz Muzej i Pozoriste. To samo pokazuje sliku nase vrednosti, kao i medijsku velicinu samoproklamujucih biznismena koji ovom jadnom narodu prodaje m.... za bubrege. Zalosno... Inace nista protiv Courtyarda - super sto dolazi, ali je to trebalo uz Sava centar, auto put, zeleznicku stanicu itd...

kako su nas sistematski unistili...

pre 11 godina

Najnizi u lancu Marriott hotela (Courtyard by Marriott) koji se po USA i Evropi nalazi uz aerodrome, autoputeve, kongresne centre itd - U Beogradu ce biti u samom centru grada, tik uz Muzej i Pozoriste. To samo pokazuje sliku nase vrednosti, kao i medijsku velicinu samoproklamujucih biznismena koji ovom jadnom narodu prodaje m.... za bubrege. Zalosno... Inace nista protiv Courtyarda - super sto dolazi, ali je to trebalo uz Sava centar, auto put, zeleznicku stanicu itd...

cisto da se zna

pre 11 godina

@Насеље Вест 65 се гради већ годинама и ништа још од њега. А они почињу нови пројекат с хотелом ...
(у питању, 4. februar 2013 13:28)

Ja ne znam o cemu ti pricas ali to naselje prve stanare prima u martu.Evo ti link: http://www.beobuild.rs/read.php/586.html
A sto se tice Meriota,nije toliko vazno sto je to Courtyard koliko uzasan projekat sa onom groznom fasadom koja nema nikakve veze sa okolinom.Cak i sadasnja zgrada Jugodrva gde ce biti ovaj hotel je lepse uklopljena.

dušan

pre 11 godina

@dubrovčanin
...i da ne propustim da pomenem. Verovatno niste ni bili u bgd, pa imate ovakva opažanja. Ja bejah više puta službeno do Dubrovnika. Svaka čast na turizmu, ali se namena tog sela tu i završava.

Dubrovčanin

pre 11 godina

Sta ti nije jasno ? Srbija nije vodeca turisticka zemlja u regiji ali Beograd jeste vodeci turisticki centar
(ja, 4. februar 2013 15:07)

Na žalost moram te debelo razočarati. Kao prvo nije mi jasno po kojem kriteriju je Beograd vodeći turistički centar (osim što volite napumpavati stvari i proglašavati se liderom u svemu, ali baš svemu)?

Po broju noćenja možda? U Dubrovniku je prošle godine zabilježeno 2,63 milijuna noćenja, a u Beogradu više nego duplo manje, to jest oko 1 milijun noćenja.

Po broju dolazaka? Dubrovnik je lani posjetilo 700 tisuća turista koji su ostvarivali noćenja, 1,1 milijun putnika s kruzera, te oko 500 tisuća izletnika, što je ukupno 2,3 milijuna turista. Cijelu Srbiju je posjetilo 2,08 milijuna turista.

O zaradi od turizma da ne pričamo jer sam Dubrovnik ostvari gotovo jednako prihoda koliko cijela Srbija. Također je suvišno raspravljati o kvaliteti gostiju kao potrošača. Dakle manite se nebuloza i liderovanja tamo gdje niste ni blizu liderstva.

Srbija: http://www.novosti.rs/vesti/turizam.90.html:417744-U-Srbiji--povecan-broj-turista-za-jedan-odsto

Dubrovnik: http://www.index.hr/vijesti/clanak/rekordna-turisticka-godina-za-dubrovnik-porast-nocenja-od-12-posto/655276.aspx

Miloš

pre 11 godina

Beogradski Hyatt jeste Hyatt Regency, ali nije Park Hyatt. Mada, to ne treba da čudi, Park Hyatt je zaista veoma skup i ekskluzivan lanac i nema ga na puno mesta. Ali, zaista, da Courtyard ide u Vasinu, to je stvarno malo previše. Mogli su da ga smeste u taj West 65 i to bi bila prava lokacija. Logično objašnjenje zašto je to tako je verovatno nedostatak prostora za prateće sadržaje koje Marriott mora da ima (bazen, teretana, konferencijske sale, restorani i sl., to nije velika zgrada), ili pak njihova cena.

A što se tiče popunjenosti, noćenje u Beogradu je jedno od najskupljih u regiji, posebno za više kategorije hotela. To je nezgodno za goste, ali dosta govori o visokoj tražnji i nedostatku ponude u tom segmentu. Nemojte mešati domaći standard sa potrebom za hotelima visoke kategorije, nisu Srbi ti koji odsedaju u beogradskim hotelima...

I pobogu, nemojte porediti Dubrovnik i Beograd. DU je sigurno među top 10 svetskih turističkih destinacija sa sjajnom tradicijom, bogatom istorijom i kulturom i svako poređenje sa bilo kojim drugim mestom sa ove strane Jadrana je smešno. Međutim, DU je takođe samo turistička destinacija i ni po čemu drugom nije značajan, što je okej, u tome što rade su najbolji. Ja sam zapravo impresioniran činjenicom da BG ima samo duplo manje noćenja od Dubrovnika.

ja

pre 11 godina

(Dubrovčanin, 4. februar 2013 14:26)

Sta ti nije jasno ? Srbija nije vodeca turisticka zemlja u regiji ali Beograd jeste vodeci turisticki centar

Crni soko

pre 11 godina

Pa ni Hyatt nije Hyatt Regency.U cemu je problem.Beogradu nedostaju hoteli visoke kategorije. To se popravilo pustanjem Metropol Palace i zavrsetkom Crown Plazza (nekadasnji Intercontinental), takodje i kada se odobri rekonstrukcija Hotela Jugoslavija koja ide u Kempinski.I na kraju hotel Radison. Beograd nije Bec pa da ima Hilton,Intercontinental, Carlton, Marriot itd

Dubrovčanin

pre 11 godina

(dušan, 4. februar 2013 15:42)
Vjerojatno sam ja više puta bio u Beogradu nego vi u Dubrovniku. Pamtim Beograd (a najsvježije pamćenje je godinu dana staro) kao grad katastrofalno ružnih fasada i vrlo prljavih ulica, dok je Dubrovnik među svjetskim turističkim centrima na 7. mjestu prema kriteriju čistoće, o čemu je ovaj portal već pisao. Znate, Dubrovnik je među najpopularnijim europskim odredištima i kongresnog (poslovnog) turizma. A ovo "selo" je već barem desetak puta proglašavano jednom od najpoželjnijih SVJETSKIH turističkih destinacija, što vam ne bi trebao biti problem provjeriti jednostavnim guglanjem internetskim prostranstvom. Ovo "selo" je također, koliko god se to vama ne sviđalo, ono po čemu se diljem svijeta prepoznavala bivša Jugoslavija i po čemu se prepoznaje sadašnja Hrvatska. Obožavaju ga svi, od glumaca, glazbenika i milijardera, do običnih malih ljudi sa svih strana svijeta koji se tu žele vjenčati ili samo odmarati i uživati u ljepotama.

http://www.b92.net/putovanja/zanimljivosti.php?yyyy=2012&mm=12&dd=18&nav_id=670124
http://www.b92.net/putovanja/vesti.php?yyyy=2013&mm=01&dd=08&nav_id=675600

у питању

pre 11 godina

Насеље Вест 65 се гради већ годинама и ништа још од њега. А они почињу нови пројекат с хотелом ...

Dubrovčanin

pre 11 godina

Što znači ovo - vodećeg regionalnog turističkog centra? Mislim, ako se pod regijom podrazumijeva područje Zapadnog Balkana onda Beograd nije ni blizu vodećeg regionalnog turističkog centra, a ako se to pak odnosi samo na Srbiju onda je to valjda ok konsatacija.

comi

pre 11 godina

@dubrovčanin, ne spominje se Dubrovnik ovde vec BG, koji i jeste lider, al u Srbiji.. Ne moze se porediti grad udaljen 500km od mora i Dubrovnk, bar ne na Balkanu..

simovic

pre 11 godina

@ yunior

ne brini za metro jer se nece graditi a nece se graditi jer beogradu ne treba. Broj stanovnika se smanjuje, zaposlenih sve manje i manje, djaka skoro da i nema vise - ko ce se voziti tim metroom?

Za 10 godina ce 100 autobusa moci da preveze sve ljude u beogradu koji negde idu. Pezionerima ne treba metro jer ime je dom zdravlja, pijaca i samoposluga dovoljno blizu

jojo

pre 11 godina

Dubrovčanine evo i ja sam bio u tvom gradu!Gradove pamtim po licnom iskustvu a Dubrovnik pamtim kao grad u jednoj rupi gde trebas jedno sat vremena da se vrtis kolima na prostoru od kvadratnog kilometra da bi se parkira!Pa onda jos da sacekas da se mimijidjes sa nekim...pa sve to bude dobro ako te neko ne zakaci...kada zavrsis tu muku krene setnja...i sve obidjes za 15 min i to je ok da nije bespotrebne guzve...u sustini nista tu nema spektakularno da se vidi,radnje i sopovi ne nude mnogo,ima tu starih kuca,ne bas u dobrom stanju,cudno obucenih turista,onih koji sve slikaju...sto se tice kafica i restorancica prilicno neljubazno osoblje radi po zadatku,bukvalno dizu goste,licno nisam doziveo neprijatnost ali sam bio svedok kako konobar za susednim stolom veoma neljubazno sugerise gostima iz hrvatske da pozure,hrana skromna,cene umerene u odnosu na Beogradske,i da se neko ne zanisi o nekoj ekskluzivi,pica na parce se prodaje u samom srcu grada,to po meni dovoljno govori o luksuzu...u sustini po meni sve vezano za Dubrovnik meni je marketing i moze da ostavi bez daha one koji nisu bili tamo ili su im napunili usi...u sustini nikada se i nigde nisam hvalio da sam bio u Dubrovniku mnogo mi se vise svidja Opatija koja je po meni nesto sto vredi,svidja mi se i Pula i Rovilj...od vecih gradova Zadar...a da Novalja vredi u svojoj prici...Dubrovnik mi je na listi medju poslednjima,stvar ukusa!Brojevi ne lazu Dubrovnik posecuju strani turisti u ogromnom broju pre svega kruzerima a verujem da je to zbog polozaja jer se nalazi na donjem delu Jadrana i da treba videti Dubrovnik ali da je to grad iz snova neobicne lepote daleko od toga!Meni je ostao u secanju kao grad u rupi!

Dubrovčanin

pre 11 godina

(Miloš, 5. februar 2013 02:39)
Ne trebaš biti impresioniran tom činjenicom jer Dubrovnik je u odnosu na Beograd (1,6 milijuna stanovnika) jako mali grad s 40 tisuća stanovnika, čak 40 puta manji, a prostom matematikom lako dođeš do rezultata da Dubrovnik godišnje posjeti 58 turista na jednog stanovnika, dok je u Beogradu taj odnos 0,6 turista na jednog stanovnika.

(comi, 5. februar 2013 01:36)
Sve pet. Problem je što vaši poličari, novinari, narod....još uvijek nisu rasčistili što podrazumijeva riječ regija. Nekad je to cijeli Balkan, nekad Zapadni Balkan, nekad samo Srbija, nekad Srbija i Crna Gora (kako kome u datom trenutku odgovara)....tako da su neki podaci ponekad vrlo nerazumljivi, pa čak i nebulozni. To možeš vidjeti i iz pojedinih komentara na ovu temu.

Macan

pre 11 godina

Mislim da Beograd nema mnogo toga da ponudi. Mi sami sebe pokusavamo sa ubedjujemo da nije tako! Cene u hotelima smesno niske; ne zivi se samo od kafica, jer takvi kafici postoje po celom svetu i imaju cistiju kafu. Ne zanosite se ljudi!

Dubrovčanin

pre 11 godina

(dušan, 4. februar 2013 15:42)
Vjerojatno sam ja više puta bio u Beogradu nego vi u Dubrovniku. Pamtim Beograd (a najsvježije pamćenje je godinu dana staro) kao grad katastrofalno ružnih fasada i vrlo prljavih ulica, dok je Dubrovnik među svjetskim turističkim centrima na 7. mjestu prema kriteriju čistoće, o čemu je ovaj portal već pisao. Znate, Dubrovnik je među najpopularnijim europskim odredištima i kongresnog (poslovnog) turizma. A ovo "selo" je već barem desetak puta proglašavano jednom od najpoželjnijih SVJETSKIH turističkih destinacija, što vam ne bi trebao biti problem provjeriti jednostavnim guglanjem internetskim prostranstvom. Ovo "selo" je također, koliko god se to vama ne sviđalo, ono po čemu se diljem svijeta prepoznavala bivša Jugoslavija i po čemu se prepoznaje sadašnja Hrvatska. Obožavaju ga svi, od glumaca, glazbenika i milijardera, do običnih malih ljudi sa svih strana svijeta koji se tu žele vjenčati ili samo odmarati i uživati u ljepotama.

http://www.b92.net/putovanja/zanimljivosti.php?yyyy=2012&mm=12&dd=18&nav_id=670124
http://www.b92.net/putovanja/vesti.php?yyyy=2013&mm=01&dd=08&nav_id=675600

Dubrovčanin

pre 11 godina

Što znači ovo - vodećeg regionalnog turističkog centra? Mislim, ako se pod regijom podrazumijeva područje Zapadnog Balkana onda Beograd nije ni blizu vodećeg regionalnog turističkog centra, a ako se to pak odnosi samo na Srbiju onda je to valjda ok konsatacija.

Dubrovčanin

pre 11 godina

Sta ti nije jasno ? Srbija nije vodeca turisticka zemlja u regiji ali Beograd jeste vodeci turisticki centar
(ja, 4. februar 2013 15:07)

Na žalost moram te debelo razočarati. Kao prvo nije mi jasno po kojem kriteriju je Beograd vodeći turistički centar (osim što volite napumpavati stvari i proglašavati se liderom u svemu, ali baš svemu)?

Po broju noćenja možda? U Dubrovniku je prošle godine zabilježeno 2,63 milijuna noćenja, a u Beogradu više nego duplo manje, to jest oko 1 milijun noćenja.

Po broju dolazaka? Dubrovnik je lani posjetilo 700 tisuća turista koji su ostvarivali noćenja, 1,1 milijun putnika s kruzera, te oko 500 tisuća izletnika, što je ukupno 2,3 milijuna turista. Cijelu Srbiju je posjetilo 2,08 milijuna turista.

O zaradi od turizma da ne pričamo jer sam Dubrovnik ostvari gotovo jednako prihoda koliko cijela Srbija. Također je suvišno raspravljati o kvaliteti gostiju kao potrošača. Dakle manite se nebuloza i liderovanja tamo gdje niste ni blizu liderstva.

Srbija: http://www.novosti.rs/vesti/turizam.90.html:417744-U-Srbiji--povecan-broj-turista-za-jedan-odsto

Dubrovnik: http://www.index.hr/vijesti/clanak/rekordna-turisticka-godina-za-dubrovnik-porast-nocenja-od-12-posto/655276.aspx

у питању

pre 11 godina

Насеље Вест 65 се гради већ годинама и ништа још од њега. А они почињу нови пројекат с хотелом ...

dušan

pre 11 godina

@dubrovčanin
...i da ne propustim da pomenem. Verovatno niste ni bili u bgd, pa imate ovakva opažanja. Ja bejah više puta službeno do Dubrovnika. Svaka čast na turizmu, ali se namena tog sela tu i završava.

kako su nas sistematski unistili...

pre 11 godina

Najnizi u lancu Marriott hotela (Courtyard by Marriott) koji se po USA i Evropi nalazi uz aerodrome, autoputeve, kongresne centre itd - U Beogradu ce biti u samom centru grada, tik uz Muzej i Pozoriste. To samo pokazuje sliku nase vrednosti, kao i medijsku velicinu samoproklamujucih biznismena koji ovom jadnom narodu prodaje m.... za bubrege. Zalosno... Inace nista protiv Courtyarda - super sto dolazi, ali je to trebalo uz Sava centar, auto put, zeleznicku stanicu itd...

ja

pre 11 godina

(Dubrovčanin, 4. februar 2013 14:26)

Sta ti nije jasno ? Srbija nije vodeca turisticka zemlja u regiji ali Beograd jeste vodeci turisticki centar

simovic

pre 11 godina

@ yunior

ne brini za metro jer se nece graditi a nece se graditi jer beogradu ne treba. Broj stanovnika se smanjuje, zaposlenih sve manje i manje, djaka skoro da i nema vise - ko ce se voziti tim metroom?

Za 10 godina ce 100 autobusa moci da preveze sve ljude u beogradu koji negde idu. Pezionerima ne treba metro jer ime je dom zdravlja, pijaca i samoposluga dovoljno blizu

Macan

pre 11 godina

Mislim da Beograd nema mnogo toga da ponudi. Mi sami sebe pokusavamo sa ubedjujemo da nije tako! Cene u hotelima smesno niske; ne zivi se samo od kafica, jer takvi kafici postoje po celom svetu i imaju cistiju kafu. Ne zanosite se ljudi!

Dubrovčanin

pre 11 godina

(Miloš, 5. februar 2013 02:39)
Ne trebaš biti impresioniran tom činjenicom jer Dubrovnik je u odnosu na Beograd (1,6 milijuna stanovnika) jako mali grad s 40 tisuća stanovnika, čak 40 puta manji, a prostom matematikom lako dođeš do rezultata da Dubrovnik godišnje posjeti 58 turista na jednog stanovnika, dok je u Beogradu taj odnos 0,6 turista na jednog stanovnika.

(comi, 5. februar 2013 01:36)
Sve pet. Problem je što vaši poličari, novinari, narod....još uvijek nisu rasčistili što podrazumijeva riječ regija. Nekad je to cijeli Balkan, nekad Zapadni Balkan, nekad samo Srbija, nekad Srbija i Crna Gora (kako kome u datom trenutku odgovara)....tako da su neki podaci ponekad vrlo nerazumljivi, pa čak i nebulozni. To možeš vidjeti i iz pojedinih komentara na ovu temu.

Crni soko

pre 11 godina

Pa ni Hyatt nije Hyatt Regency.U cemu je problem.Beogradu nedostaju hoteli visoke kategorije. To se popravilo pustanjem Metropol Palace i zavrsetkom Crown Plazza (nekadasnji Intercontinental), takodje i kada se odobri rekonstrukcija Hotela Jugoslavija koja ide u Kempinski.I na kraju hotel Radison. Beograd nije Bec pa da ima Hilton,Intercontinental, Carlton, Marriot itd

jojo

pre 11 godina

Dubrovčanine evo i ja sam bio u tvom gradu!Gradove pamtim po licnom iskustvu a Dubrovnik pamtim kao grad u jednoj rupi gde trebas jedno sat vremena da se vrtis kolima na prostoru od kvadratnog kilometra da bi se parkira!Pa onda jos da sacekas da se mimijidjes sa nekim...pa sve to bude dobro ako te neko ne zakaci...kada zavrsis tu muku krene setnja...i sve obidjes za 15 min i to je ok da nije bespotrebne guzve...u sustini nista tu nema spektakularno da se vidi,radnje i sopovi ne nude mnogo,ima tu starih kuca,ne bas u dobrom stanju,cudno obucenih turista,onih koji sve slikaju...sto se tice kafica i restorancica prilicno neljubazno osoblje radi po zadatku,bukvalno dizu goste,licno nisam doziveo neprijatnost ali sam bio svedok kako konobar za susednim stolom veoma neljubazno sugerise gostima iz hrvatske da pozure,hrana skromna,cene umerene u odnosu na Beogradske,i da se neko ne zanisi o nekoj ekskluzivi,pica na parce se prodaje u samom srcu grada,to po meni dovoljno govori o luksuzu...u sustini po meni sve vezano za Dubrovnik meni je marketing i moze da ostavi bez daha one koji nisu bili tamo ili su im napunili usi...u sustini nikada se i nigde nisam hvalio da sam bio u Dubrovniku mnogo mi se vise svidja Opatija koja je po meni nesto sto vredi,svidja mi se i Pula i Rovilj...od vecih gradova Zadar...a da Novalja vredi u svojoj prici...Dubrovnik mi je na listi medju poslednjima,stvar ukusa!Brojevi ne lazu Dubrovnik posecuju strani turisti u ogromnom broju pre svega kruzerima a verujem da je to zbog polozaja jer se nalazi na donjem delu Jadrana i da treba videti Dubrovnik ali da je to grad iz snova neobicne lepote daleko od toga!Meni je ostao u secanju kao grad u rupi!

cisto da se zna

pre 11 godina

@Насеље Вест 65 се гради већ годинама и ништа још од њега. А они почињу нови пројекат с хотелом ...
(у питању, 4. februar 2013 13:28)

Ja ne znam o cemu ti pricas ali to naselje prve stanare prima u martu.Evo ti link: http://www.beobuild.rs/read.php/586.html
A sto se tice Meriota,nije toliko vazno sto je to Courtyard koliko uzasan projekat sa onom groznom fasadom koja nema nikakve veze sa okolinom.Cak i sadasnja zgrada Jugodrva gde ce biti ovaj hotel je lepse uklopljena.

Miloš

pre 11 godina

Beogradski Hyatt jeste Hyatt Regency, ali nije Park Hyatt. Mada, to ne treba da čudi, Park Hyatt je zaista veoma skup i ekskluzivan lanac i nema ga na puno mesta. Ali, zaista, da Courtyard ide u Vasinu, to je stvarno malo previše. Mogli su da ga smeste u taj West 65 i to bi bila prava lokacija. Logično objašnjenje zašto je to tako je verovatno nedostatak prostora za prateće sadržaje koje Marriott mora da ima (bazen, teretana, konferencijske sale, restorani i sl., to nije velika zgrada), ili pak njihova cena.

A što se tiče popunjenosti, noćenje u Beogradu je jedno od najskupljih u regiji, posebno za više kategorije hotela. To je nezgodno za goste, ali dosta govori o visokoj tražnji i nedostatku ponude u tom segmentu. Nemojte mešati domaći standard sa potrebom za hotelima visoke kategorije, nisu Srbi ti koji odsedaju u beogradskim hotelima...

I pobogu, nemojte porediti Dubrovnik i Beograd. DU je sigurno među top 10 svetskih turističkih destinacija sa sjajnom tradicijom, bogatom istorijom i kulturom i svako poređenje sa bilo kojim drugim mestom sa ove strane Jadrana je smešno. Međutim, DU je takođe samo turistička destinacija i ni po čemu drugom nije značajan, što je okej, u tome što rade su najbolji. Ja sam zapravo impresioniran činjenicom da BG ima samo duplo manje noćenja od Dubrovnika.

comi

pre 11 godina

@dubrovčanin, ne spominje se Dubrovnik ovde vec BG, koji i jeste lider, al u Srbiji.. Ne moze se porediti grad udaljen 500km od mora i Dubrovnk, bar ne na Balkanu..